Överenskommelse runt palliativ vård mellan kommunerna i väster samt Sjukvårdsområde väster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överenskommelse runt palliativ vård mellan kommunerna i väster samt Sjukvårdsområde väster"

Transkript

1 Rapport Datum: Överenskommelse runt palliativ vård mellan kommunerna i väster samt Sjukvårdsområde väster Version: 1

2 Överenskommelse runt palliativ vård mellan kommunerna i väster samt sjukvårdsområde väster

3 Innehåll 1. Inledning Bakgrund Organisation västra länsdelen PAL-SKAP Informationsöverföring PICC-line Läkemedel Konstaterande av dödsfall Medicinteknisk utrustning Kvalitetsutveckling Arbetsgrupp Bilagor Datum: (23)

4 1. Inledning Palliativ vård är en aktiv helhetsvård med syfte att ge livskvalitet när bot inte längre är möjligt. I takt med den medicinska kunskapsutvecklingen har insikten om att den rent medicinska frågeställningen vad kan vi göra också behöver kompletteras med en etisk frågeställning vad bör vi göra av allt det som vi kan. Enligt riksdagsbeslut tillhör palliativ vård prioriteringsgrupp 1. I slut-betänkandet från den senaste statliga utredningen angående palliativ vård (SOU 2001:6) lades ett förslag att palliativ vård skall vara tillgänglig för alla döende människor oberoende av diagnos och oberoende av var vården ges. Utredningen lyfter fram fyra hörnstenar inom palliativ vård: - symtomkontroll - teamarbete - god kommunikation - stöd till närstående Allmän palliativ vård Palliativ vård som ges till patienter vars behov kan tillgodoses av personal med grundläggande kunskap och kompetens i palliativ vård. Allmän palliativ vård och omsorg kan och ska bedrivas inom olika vårdformer såsom akutsjukhus och kommunala vård- och omsorgsboenden. För att uppnå en god palliativ vård är samverkan mellan olika vårdgivare en förutsättning. (Nationella Vårdprogrammet för Palliativ vård) Specialiserad palliativ vård Palliativ vård som ges till patienter med komplexa symtom eller vars livssituation medför särskilda behov, och som utförs av ett multiprofessionellt team med särskild kunskap och kompetens i palliativ vård. Patienten kan få specialiserad palliativ vård inom en specialiserad palliativ verksamhet eller inom en verksamhet som bedriver allmän palliativ vård med stöd från ett palliativt konsult team. (Nationella Vårdprogrammet för Palliativ vård) 4 (23) Datum:

5 2. Bakgrund År 2000 gav den politiska samverkansgruppen i Örebro län kommunerna och landstinget i uppdrag att skapa lokala samarbetsavtal. Detta arbete skulle ske länsdelsvis. I västra länsdelen fick en arbetsgrupp i uppdrag av den lokala politikergruppen, att se över den palliativa vården och försöka skapa samarbete kring denna vårdform bildade Karlskoga kommun ett palliativt team, bestående av olika yrkeskategorier i syfte att stödja personal som vårdar patienter i palliativt skede intensifierades samarbetet kring palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i västra länsdelen. Bland annat utsågs palliativa resurspersoner på Karlskoga lasarett med samma syfte som kommunens palliativa team utsåg Degerfors kommun palliativa stödpersoner, bestående av sjuksköterskor inom olika enheter i syfte att stödja personal som vårdar patienter i palliativt skede bildades ett palliativt konsultteam på Karlskoga lasarett. Teamets uppgift är att vara en länk mellan Karlskoga lasarett, primärvården och kommunerna i västra länsdelen i samband med palliativ vård skall den palliativa vården enligt Karlskoga lasaretts verksamhetsplan fortsätta att utvecklas och utvärderas Palliativa konsultteamet blir en del av den ordinarie verksamheten på Karlskoga lasarett utökades Palliativa konsultteamet med en samtalskontakt på 20 % samt med en sjukskötersketjänst som delas med Karlskoga kommun. 40 % av tjänsten är förlagd på Palliativa enheten namnbyte från Palliativa konsultteamet till Palliativa enheten. 3. Organisation västra länsdelen 3.1 Vårdcentralerna Vårdcentralerna är tillsammans med kommunerna basen för den palliativa hemvården. Datum: (23)

6 Remisser med frågeställningen palliativ vård bedöms av palliativa enheten.. Är behovet specialiserad palliativ vård behålls remissen på Palliativa enheten och om det rör sig om allmän palliativ vård vidarebefordras remissen till aktuell vårdcentral. Palliativa kontaktsjuksköterskan på vårdcentralen samordnar insatserna och ser till att patienten tilldelas en patientansvarig läkare s.k. PAL. När ansvarig distriktsläkare accepterat övertagande av PAL-skap och patienten kommit hem gör denne så snart behov uppstår ett hembesök tillsammans med omvårdnadsansvarig sjuksköterska (OAS) i kommunen samt förbereder ordinationer före eventuell försämring. Alternativt kan ansvarig distriktsläkare delta vid vårdplanering på lasarettet om denne så föredrar. På varje vårdcentral finns en utsedd palliativ kontaktsjuksköterska som är en länk mellan vårdcentralen, kommunen och den palliativa enheten. PAL på vårdcentral tar kontakt med Palliativa enheten om VIP-kort till sjukhuset behöver utfärdas. VIP-kort utfärdas i samråd med berörd klinik. 3.2 Kommunerna Kommunal hälso- och sjukvård handhar patienter knutna till såväl allmän som specialiserad palliativ vård. Kommunerna saknar anställda läkare så kommunsjuksköterskorna samarbetar med läkare på såväl vårdcentraler, Karlskoga lasarett och Palliativa enheten. Kommunerna kan välja att ha ett palliativt team eller annan organisationsmodell. Huvudsaklig arbetsuppgift är att ge råd och stöd till personal som vårdar personer palliativt. De ansvariga erhåller kompetensutveckling inom området. Varje kommun ska tillhandahålla palliativa platser för de patienter som har behov av detta. Det är viktigt att avsätta tid för planering och framförhållning avseende ordination av en god palliativ symtomlindring. För att skapa trygghet för den palliativa patienten är regelbunden kontakt viktigt. Telefonkontakt samt tillsynsbesök av sjuksköterska ska ske regelbundet. Karlskoga kommun har en palliativ koordinator som arbetar 60 % med (kompetens)utveckling och samordning av de palliativa insatserna i kommunen. Degerfors kommun kommer under 2016 att nystarta en palliativ grupp bestående av sjuksköterskor, undersköterskor och arbetsterapeut. Planerna är att få igång ett aktivt arbete för att förbättra den palliativa vården, det är viktigt att alla har samma mål. En lokal rutin ska tas fram. Laxå kommun ska under 2016 titta över lokal rutin angående palliativ vård. Förhoppning om att återuppta den palliativa arbetsgruppens arbete. Kommunernas arbetsterapeuter ansvarar för bl a ADL-bedömningar/träning, förflyttningar, hjälpmedelsförskrivning och intygsskrivning inför t ex ansökan om 6 (23) Datum:

7 bostadsanpassning. Man stöttar också den enskilde i att hitta så energibesparande arbetssätt som möjligt 3.3 Karlskoga lasarett På Karlskoga lasarett finns en palliativ enhet som bedriver specialiserad palliativ vård i Karlskoga, Degerfors och Laxå. Enheten ligger på plan 2 ovanför huvudentrén. Enheten är bemannad med läkare och sjuksköterska som arbetar dagtid, vardagar. Enheten har två dagvårdsplatser. Remiss till palliativa enheten skrivs av avdelningsläkaren/distriktsläkare eller annan som ansvarar för vården av patienten. Där det inte finns behov av specialiserad palliativ vård vidarebefordrar enheten remissen till respektive vårdcentral, för inskrivning i allmän palliativ vård. Enhetens läkare är patientansvariga för patienter inskrivna i specialiserad palliativ vård. Vård av patient på Karlskoga lasarett med palliativ diagnos sker på respektive avdelning utifrån diagnos och avdelningsläkaren ansvarar för patienten under vårdtiden. Patientansvarig läkare alternativt avdelningsansvarig läkare ska planera den palliativa vården utifrån den enskilde patientens behov. Vid behov kan palliativa enheten konsulteras. När patienten går hem övergår det medicinska ansvaret tillbaka till palliativa enhetens läkare alternativt till allmänläkaren på vårdcentralen. VIP-kort utfärdas av avdelningsansvarig läkare till den enskilda patienten då det finns behov av detta. VIP-kort innebär att patienten kan när som helst under dygnet komma till moderavdelningen för inläggning eller för telefonkontakt för råd och stöd. När patienten anländer till avdelningen kontaktar sjuksköterska primärjour för inskrivning, som ska ske inom ett dygn. Palliativa patienter i behov av akutsjukvård bör dock handhas direkt på Akutmottagningen. Huvudsyftet med VIP kortet är att förmedla trygghet till patient och närstående dygnets alla timmar. VIPkort är önskvärt om det utfärdas innan utskrivning. Palliativa enheten kan även vid behov konsulteras vid enskilda frågeställningar. 4. PAL-SKAP Hos patienter som skrivs in på palliativa enheten har enhetens läkare PAL-ansvar. För patienter där allmän palliativ vård bedöms täcka behovet, kommer PAL att utses Datum: (23)

8 på respektive vårdcentral. Kontaktsjuksköterska finns på varje vårdcentral som ansvarar för informationsöverföring mellan palliativa enheten, vårdcentralen och kommunen. Det är vårdcentralsläkaren som utifrån sin erfarenhet och kompetens avgör om den palliativa vården kan bedrivas under dennes ledning i hemmet. Remiss skickas till vårdcentralen (som för andra patienter) vid utskrivning från lasarettet. Om patienten åter läggs in, skickas meddelande vid hemgång via Meddix till PAL i primärvården. Delat PAL-skap mellan primärvårdsläkare och lasarettsläkare kan användas undantagsvis, i de fall inslag av mycket avancerad sjukvård förekommer i hemmet. 5. Informationsöverföring När beslut fattats att patienten ska ha palliativ vård sker informationsöverföring till kommunen och vårdcentralerna via Meddix. Remiss för palliativ vård skickas till palliativa enheten där bedömning sker. Om allmän palliativ vård bedöms täcka behovet vidarebefordras remissen till respektive vårdcentral annars kvarstår ansvaret på Palliativa enheten. För patienter som bedöms palliativa görs en markering (grå triangel) i journalsystemet på lasarettet så att de lätt ska kunna identifieras. Denna markering görs av ansvarig läkare. Läkaren har även ansvar för att ta ställning till om 0HLR till livets slut ska gälla och i så fall även dokumentera det på samma ställe. En kopia på epikris, läkemedelslistor, recept och eventuella bruksanvisningar för medicinteknisk apparatur, ska följa med patienten hem. I läkarepikrisen ska det tydligt framgå att patienten är palliativ. Vid det vårdtillfälle då det palliativa beslutet fattas ska det tydligt framgå i epikrisen att närstående och i vissa fall patienten själv är välinformerade om detta, d v s att brytpunktssamtal utförts. Vid utskrivning ska Checklista utskrivning av palliativ patient användas (v.g. se bilaga 1). Vid dödsfall ska sjuksköterska följa Checklista för sjuksköterskor efter dödsfallet (v.g.se bilaga 2). Detta är viktigt för att ingen viktig information eller uppgift ska glömmas bort och gäller både sjuksköterskor i kommunen och på lasarettet. Delegering för konstaterande av dödsfall samt beslut om 0 HLR till livets slut ska dokumenteras i läkarepikrisen. Dock måste en särskild blankett för konstaterande av 8 (23) Datum:

9 dödsfall signerad av läkaren skickas med för att delegeringen ska gälla, se nedan under punkt 8. Vid behov av palliativ vårdplanering används Meddix för informationsöverföring och kallelse. I kallelsen till vårdplaneringen i Meddix ska det stå palliativ vård på första raden så att rätt vårdplaneringsteam ska kallas till vårdplaneringen. 6. PICC-line Det är en betydande del av patienterna inom specialiserad palliativ vård som erhåller en PICC-line (Perifert insatt central kateter). Inläggningen av katetern sker på intensivvården, Karlskoga lasarett eller på vissa kliniker, USÖ. Dessa infarter behöver en omläggning i veckan. Denna skötsel sköts av respektive vårdcentral när patienten har sin behandlande läkare på USÖ (t.ex. onkologen). Om patienten har sin behandlande läkare på Karlskoga lasarett sköts omläggningen på respektive mottagning (kirurg, medicin och kvinnomottagningen). Palliativa enheten sköter omläggningen på de patienterna som är inskrivna på enheten samt Karlskoga kommuns sjuksköterskor sköter omläggningen på de patienter som har hemsjukvård. Omläggningsmaterial tillhandahålls av regionen. Varje kommun får beställa material till ett förråd per kommun. Kostnaden debiteras Regionen. 7. Läkemedel Vid utskrivningstillfället ansvarar den utskrivande läkaren för att recept finns på ordinerade läkemedel samt hjälpmedelskort på förbrukningsartiklar. Vid behov kan palliativa enheten kontaktas för att underlätta vid utskrivning av hjälpmedelsnära förbrukningsartiklar. Utskrivande läkare ska i epikrisen diktera de palliativa ordinationerna under aktuell medicinering. Läkemedel tas ur kommunernas akut och buffertförråd. Recept på palliativa läkemedel skrivs ej förutom om något läkemedel förväntas användas i stora mängder. Nyinsatta läkemedel ska skickas med från avdelningen för tre dagar enligt tidigare överenskommelse. Vid inläggning skickar kommunens personal med läkemedel endast i de fall patienten har apodos. I speciella fall kan ordinationer på blodtransfusion, antibiotika utföras i hemmet I kommunernas akut och buffertförråd finns de läkemedel att tillgå som rekommenderas i vårdriktlinjen för palliativ vård för vårdcentralens läkare (v.g. se bilaga 3, Palliativ vård- ordinationer i sen palliativ fas ). Datum: (23)

10 När de palliativa ordinationerna ska aktiveras ska detta föregås av ett telefonsamtal till ansvarig vårdcentralsläkare alternativt vårdcentralernas jourläkare, om det sker på kvällar och helger. 8. Konstaterande av dödsfall Vid förväntat dödsfall kan kommunens sjuksköterska, som deltar i vården, få en delegering för att fastställa dödsfallet. Läkaren är alltid ansvarig för konstaterandet av dödsfallet, men läkaren kan alltså göra konstaterandet på de uppgifter som sjuksköterskan lämnat. Delegeringen till sjuksköterskan att fastställa dödsfallet ska vara skriftlig och utfärdad före dödsfallet. Att en delegering gjorts i det enskilda fallet skall noteras både i läkarjournal och i sjuksköterskejournal. Även om delegeringen finns kan sjuksköterskan, om speciella omständigheter föreligger, ändå välja att kontakta läkare. Bårhusmeddelande ifylls alltid av den som fastställer dödsfallet och medföljer den avlidne. Om kommunsjuksköterska konstaterar dödsfallet ska Bårhusmeddelande för sjuksköterska i kommunen användas (v.g.se bilaga 4). Då PAL finns på Karlskoga lasarett ska blankett fyllas i av sjuksköterska som konstaterar dödsfallet och faxas direkt till lasarettet (v.g.se bilaga 5 Konstaterande av dödsfall i kommunen, när ansvarig läkare finns på Karlskoga lasarett ). Då PAL finns på vårdcentral meddelas vårdcentralen via fax eller telefonsamtal. Om det inte finns någon delegering för konstaterande av dödsfall är det distriktsläkarens ansvar att konstatera dödsfallet i patientens hem eller på boendet enligt särskild rutin. Det finns ett bårhusmeddelande särskilt framtaget för läkare (v.g. se bilaga 6). 9. Medicinteknisk utrustning Mellan och Kommunerna i Örebro län finns ett övergripande beslut om gällande ansvarsfördelning för medicintekniska produkter mellan parterna. För mer information var god se: A4lsa/F%C3%B6r%20v%C3%A5rdgivare/OVK/Dokument/Avtal_%C3%96verensk ommelser_2011/rev%20bil%203%20mtp%20inkl%20bilagor%20rev%202012_201 3%20nov.pdf 10 (23) Datum:

11 I västra länsdelen har kommunerna västra sjukvårdsområdet utifrån den övergripande ansvarsfördelningen kommit överens om följande hantering av medicinteknisk utrustning (v.g. se bilaga 7). 10. Kvalitetsutveckling Det finns en styrgrupp för västra länsdelen som träffas 2 gånger per år. På mötena diskuteras kompetensutveckling för all hälso- och sjukvårdspersonal i västra länsdelen samt kvalitetsfrågor som berör utveckling, uppföljningar och samarbete. Den Palliativa enheten kan vara ett stöd vid palliativa frågeställningar för enskild patient, men också hålla i utbildningar för personal på sjukhuset, primärvården och kommunerna. All personal som arbetar med palliativa patienter, båda inom kommunalsektor och regionen, ska gå en webbutbildning i palliativ vård. Utbildningen startar under 2017 och finns tillgänglig under tre år. Alla palliativa patienter ska registreras i palliativa registret. 11.Arbetsgrupp Arbetsgruppen palliativ vård (som är direktrapporterade till Västra länsdelsgruppen) består av: Palliativa enhetens medlemmar Representanter från Karlskoga lasarett: Medicinkliniken Kirurgkliniken Kvinnokliniken Representanter från Kommunerna: Medicinskt ansvariga sjuksköterskor i västra länsdelen Palliativa koordinatorer från kommunerna Medicinskt ansvarig för rehabilitering för västra länsdelen Representanter från vårdcentralerna: Verksamhetschef från två vårdcentraler samt en representant för läkarna. Datum: (23)

12 12.Bilagor Bilaga 1: Checklista vård i livets slutskede, gemensam Region och kommun Bilaga 2: Checklista för sjuksköterskor efter dödsfallet (kommunens) Bilaga 3: Palliativ vård- ordinationer i sen palliativ fas Bilaga 4: Bårhusmeddelande för sjuksköterska i kommunen Bilaga 5: Konstaterande av dödsfall i kommunen, när ansvarig läkare finns på Karlskoga lasarett Bilaga 6: Bårhusmeddelande för läkare Bilaga 7: Ansvars- och arbetsfördelning i västra länsdelen vid anskaffning av vanligt förekommande medicinskteknisk utrustning. Länk till originaldokument bilaga 1 7: 12 (23) Datum:

13 KOPIA Bilaga 1 Datum: (23)

14 14 (23) Datum:

15 KOPIA Bilaga 2 Datum: (23)

16 KOPIA Bilaga 3 16 (23) Datum:

17 Datum: (23)

18 KOPIA Bilaga 4 18 (23) Datum:

19 KOPIA Bilaga 5 Datum: (23)

20 KOPIA Bilaga 6 20 (23) Datum:

21 Bilaga 7 Ansvars- samt arbetsfördelning i västra länsdelen vid anskaffning av vanligt förekommande medicinteknisk utrustning Efter gemensam överenskommelse i västra länsdelen har följande fördelning av medicintekniska hjälpmedel skett Droppställningar Lasarettet, primärvården och kommunerna i västra länsdelen har tillsammans köpt in 20 stycken droppställningar. Droppställningarna har placerats i respektive kommun enligt följande: I Karlskoga kommun på Torpdalshemmet, 10 stycken I Laxå kommun på Polishuset, 5 stycken I Degerfors kommun på Västergården, 5 stycken För service av droppställningarna ansvarar tekniker i respektive kommun. Syrgas utrustning Om det är aktuellt med syrgas, ska första hands valet vara en syrgaskoncentrator. Ansvarig läkare utfärdar remiss vilken faxas till lungkliniken avseende behov av syrgaskoncentrator i hemmet. Lungkliniken tillhandahåller en koncentrator snarast möjligt, vanligen inom ett par dagar. När inte syrkoncentrator är aktuellt: Ansvarig läkare utfärdar recept på syrgas vilket beställs hos apoteket. Enligt apoteket sker leverans av syrgas av AGA 1 gång/vecka. Efterhör med medicinskt ansvarig sjuksköterska huruvida syrgas finns att tillgå i respektive kommun. TNS Respektive ordinatör i primärvården alternativt på lasarettet tillhandahåller TNS utrustning till den enskilde patienten. Smärtpumpar Fem smärtpumpar finns placerade på medicinsk teknik, Karlskoga lasarett. Pumparna är avsedda att användas till patienter som vårdas i den kommunala hälso- och sjukvården, då behov av smärtlindring enligt detta administrationssätt är att föredra. Då patienten är i behov av en smärtpump vid utskrivning till hemmet kontaktas sjuksköterska i palliativa konsultteamet tel: I kommunerna finns utsedda sjuksköterskor som fått fördjupade kunskaper om hur smärtpumparna skall hanteras. På lasarettet har även alla utsedda resurspersoner i palliativ vård erbjudits denna utbildning. Datum: (23)

22 Nutritionspumpar och tillhörande utrustning Anskaffning av utrustning för sondmatning i hemmet/särskilt boende Ansvarig för kostnader som uppstår vid anskaffning av utrustning för genomförande av sondmatning av patient i hemmet är Karlskoga lasarett, vilket framgår av framtaget dokument som beskriver ansvarsfördelningen för medicintekniska produkter inom Örebro län. Nutritionspumpar lånas ut kostnadsfritt från den leverantör som står för leverans av ordinerad sondnäring. I samband med utskrivning från Karlskoga lasarett till kommunerna i västra länsdelen ska nutritionspump, aggregat, sköljsprutor och eventuellt kosttillägg förskrivas och beställas av personal på Karlskoga lasarett innan hemgång. Lasarettet skickar även med en extra gastrostomikateter alternativt knapp hem, se instruktion nedan. Sondmatning kan även ske utan nutritionspump med hjälp av sköljspruta alternativt droppaggregat (utan pumpslinga). Gå tillväga på följande sätt: Utskrivande avdelning kontaktar dietist för förskrivning av sondnäring, aggregat och sköljsprutor. Då leveranstid från apoteket är 5 arbetsdagar bör detta göras så snart som möjligt. Om produkterna ej levereras innan utskrivning skickas sondnäring, aggregat och sköljsprutor med från vårdavdelningen. Droppställning att fästa pumpen på finns i respektive kommun. Patientansvarig sjuksköterska: Förmedlar kontakt med sjuksköterska på endoskopienheten vilken skickar med patienten följande hem: I de fall där patienten har PEG skickar sjuksköterskan på endoskopienheten med gastrostomikateter (MIC BOLUS GASTROSTOMY FEEDING TUBE) hem. I de fall patienten har knapp skickar sjuksköterskan med en extra knapp eller gastrokateter, utifrån vad sjuksköterskan finner lämpligast i det enskilda fallet. Sjuksköterskan på endoskopienheten informerar även både muntligt och skriftligt avseende skötselråd till patienten och/eller till ansvarig sjuksköterska i kommunen. Dietist alternativt patientansvarig läkare Förskriver sondnäring, aggregat samt sköljsprutor. Blanketten är märkt Beställning specialdestinerade livsmedel samt kosttillägg. Vid behov kan även kosttillägg förskrivas på samma blankett. Ett uttag ska motsvara en månadsförbrukning. 22 (23) Datum:

23 Sondnäring Best nr Förp Isosource x500 ml Aggregat Compat Go Universal st Compat Gp Portable set st Sköljsprutor Baxa 50/60 ml kateterkona st Vid behov av förnyad förskrivning eller vid behov av justeringar kontaktas förskrivaren. Patienten betalar 170 kr till apoteket i samband med uttag av utrustning. Inget högkostnadstak finns. Datum: (23)

Lokal rutin för palliativ vård mellan kommunerna i väster och Sjukvårdsområde

Lokal rutin för palliativ vård mellan kommunerna i väster och Sjukvårdsområde Rapport Datum: 2018-02-22 Lokal rutin för palliativ vård mellan kommunerna i väster och Sjukvårdsområde väster Region Örebro län Version: 2 Lokal rutin för palliativ vård mellan kommunerna i väster och

Läs mer

Överenskommelse runt palliativ vård mellan kommunerna och primärvården i västra länsdelen, Örebro län samt Karlskoga lasarett

Överenskommelse runt palliativ vård mellan kommunerna och primärvården i västra länsdelen, Örebro län samt Karlskoga lasarett 2002-05-14 REV 2008-11-17 1 (5) REV 2012-05-09, 2012-05-09 Överenskommelse runt palliativ vård mellan kommunerna och primärvården i västra länsdelen, Örebro län samt Karlskoga lasarett Inledning Palliativ

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Överenskommelse kring palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Omfattar område/verksamhet/enhet Palliativ vård Sidan 1 av 4 Upprättad av (arbetsgrupp

Läs mer

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser.

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser. RIKTLINJE 1(5) Socialförvaltningen Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för palliativ vård i livets slutskede Den här riktlinjen

Läs mer

Palliativ vård i livets slutskede

Palliativ vård i livets slutskede RIKTLINJER FÖR Palliativ vård i livets slutskede Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2018-11-06 Giltighetstid 2022-11-06 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen Socialförvaltningen Dokumentnamn Sondnäring sondtillbehör; Enteral nutrition Fastställt av Utarbetad av Socialnämnden/GN Länsövergripande/Eva Blomberg Regelverk HSL Verksamhet Vård och omsorg Skapat datum

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Anslutna till specialiserad palliativ vård

Anslutna till specialiserad palliativ vård PM namn: Vård i livets slut. Hemsjukvård, primärvård i Blekinge Ägare Landstinget, Kommunerna Förvaltningschef: Anders Rehnholm Förvaltning: Primärvårdsförvaltningen, Äldreförvaltningarna Godkänt datum:

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En samordnad individuell plan vid utskrivning. Version 1.0 Datum 2017-04-01 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor

Läs mer

Rutin för palliativ vård i livets slutskede

Rutin för palliativ vård i livets slutskede Rutin för palliativ vård i livets slutskede Sotenäs kommuns riktlinje utgår från Socialstyrelsens, Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede, som ger ett stöd för styrning och ledning.

Läs mer

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07 PM Vård av patient med behov av specialiserad palliativ vård Enhet/förvaltning: Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Förvaltningschef Bengt Wittesjö, Blekingesjukhuset Förvaltningschef Anders Rehnholm, Primärvården

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län Revidering och komplettering 2010-11-10 och 2011-02-16 Beslut TKL 2011-03-11 Utvärderas senast 2012-12-01 Riktlinjer för samverkan avseende medicinska

Läs mer

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-02-14 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD KONTAKT MED LÄKARE OCH ÖVRIG HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL vid förändring

Läs mer

Avtal hemsjukvård. mellan. Kommunerna och Landstinget i Gävleborg.

Avtal hemsjukvård. mellan. Kommunerna och Landstinget i Gävleborg. Avtal hemsjukvård mellan Kommunerna och Landstinget i Gävleborg. INLEDNING Kommunerna ansvarar för hemsjukvårdsinsatser på primärvårdsnivå för personer fyllda 18 år som ges av distriktssköterskor, sjuksköterskor,

Läs mer

Samordnad va rdplanering - rutin

Samordnad va rdplanering - rutin 1 Samordnad va rdplanering - rutin Trygghet och delaktighet Processen för samordnad vårdplanering gäller för personer i alla åldrar, som efter utskrivning från den slutna vården har behov av insatser från

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2016-10-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen 2018-12-04 1 (5) Riktlinje för samverkan jul- och Bakgrund I år sammanfaller jul- och nyårshelgen med de vanliga helgerna vilket resulterar i att det i perioden 22 december till och med 1 januari endast

Läs mer

Maria Granholm, MAS Tel. 0243-746 59 maria.granholm@borlange.se

Maria Granholm, MAS Tel. 0243-746 59 maria.granholm@borlange.se BORLÄNGE Vårdplaneringsteamet Mottagningstelefon Kontaktsjuksköterska Maria Granholm, MAS Tel. 0243-746 59 maria.granholm@borlange.se Uppdaterad 2015-03-31 Reviderat dokument sändes till mona-lisa.lundqvist@

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård Läkarkontakt

Kommunal hälso- och sjukvård Läkarkontakt Kommunal hälso- och sjukvård Läkarkontakt Riktlinjer Beslutad av: Vård- och omsorgsnämnden Beslutsdatum: Framtagen av: MAS Lina Bengtsson Dokumentansvarig: MAS Uppdaterad: Diarienummer: VON

Läs mer

Riktlinje Samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård

Riktlinje Samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård Riktlinje Samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård Samordnad vårdplanering (SVPL) Riktlinjen utgår från Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård som träder i kraft

Läs mer

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning vårdbehov, del 1 Region Skåne 2019-02-05 Utfärdad Fastställd Version. Regional arbetsgrupp journaldokumentation Melior

Läs mer

Hjärtstopp hos patient inskriven i kommunal hälso- och sjukvård

Hjärtstopp hos patient inskriven i kommunal hälso- och sjukvård Hjärtstopp hos patient inskriven i kommunal hälso- och sjukvård Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 317/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Ansvarsfördelning. läkare

Ansvarsfördelning. läkare 1 (6) 2016-01-20 reviderad 2016-08-10 Rutinbeskrivning för kontakt med andra vårdgivare i boenden med särskild service och särskild omsorg, daglig verksamhet enligt LSS och socialpsykiatriboendena 197:an

Läs mer

Vård i livets slutskede med stöd av Svenska Palliativregistret - riktlinje

Vård i livets slutskede med stöd av Svenska Palliativregistret - riktlinje Vård i livets slutskede med stöd av Svenska Palliativregistret - riktlinje Bakgrund Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten ska ges sakkunnig och omsorgsfull

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Riktlinje för samverkan mellan Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH - teamet, primärvård och kommunal hälso- och sjukvård i Norrköping och Söderköping

Riktlinje för samverkan mellan Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH - teamet, primärvård och kommunal hälso- och sjukvård i Norrköping och Söderköping Samverkansdokument för vårdens övergångsställen Giltig from: 2013-02-13 Giltig tom: 2014-01-01 Fastställt av: Samverkansrådet Diarienummer: NSÖ 2013-58 Riktlinje för samverkan mellan Avancerad sjukvård

Läs mer

Indikation, beställning och underhåll av nutritionspump

Indikation, beställning och underhåll av nutritionspump ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-23 Ansvarig: Karin Blom Malmberg Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Särskilt boende Senast reviderad 2008-06-25 Syfte och ansvar Syftet med en samordnad vårdplanering är att den enskilde tillsammans med alla berörda enheter skall

Läs mer

Hantering av SÄRNÄR och Specialkoster

Hantering av SÄRNÄR och Specialkoster Hantering av SÄRNÄR och Specialkoster Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individoch familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad. 1 Fastställt av: MAS/MAR Dokumentet framtaget

Läs mer

Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m

Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m 2013-09-01 - Länsövergripande ramavtal för läkarmedverkan i ordinärt boende Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Avtalsparter...

Läs mer

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-05-10 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvård, Hälsa och habilitering Fastställt

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Riktlinjer för akuta läkarbesök

Riktlinjer för akuta läkarbesök Riktlinjer för akuta läkarbesök gällande från 2009-01-12 Komplettering till SAMORDNAD VÅRDPLANERING Rutiner vid samordnad vårdplanering i samverkan mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne Upprättad

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Lokala praktiska rutiner för medarbetare

Lokala praktiska rutiner för medarbetare Lokala praktiska rutiner för medarbetare Oskarshamns kommun - Oskarshamns sjukhus Oskarshamns hälsocentraler Oskar Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 1 (14) Inledning Länsgemensam

Läs mer

Rehabilitering i samverkan för södra länsdelen

Rehabilitering i samverkan för södra länsdelen ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-06-14 Ansvarig: Monika Brundin Kommun(er): Enköping-, Håbo-, och Heby kommuner Region Uppsala: Lasarettet i Enköping/Rehabforum Fastställt av:

Läs mer

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017 Superkontaktombudsträff 10 oktober 2017 Agenda Förmiddag Aktuell SAMSA information Informationsvägar Trygg och säker utskrivning från slutenvården Patientfall Lunch Kl. 11.30 12.30 Eftermiddag Fortsättning

Läs mer

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län Rubrik specificerande dokument ÖVERENSKOMMELSE Omfattar område/verksamhet/enhet Hemsjukvård Sidan 1 av 5 Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Beslutande organ Gäller från datum Särskild arbetsgrupp

Läs mer

Rutin vid behov av Allmän palliativ vård

Rutin vid behov av Allmän palliativ vård RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Process/aktivitet: Palliativ vård Processägare: Verksamhetschef Beslutad av: MAS Användare/roll: Sjuksköterska Omfattar enhet/verksamhet: Vård och omsorg Version: Giltig fr.o.m:

Läs mer

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn De flesta människor i Sverige dör den långsamma döden där döendet är ett utdraget förlopp till följd av sjukdom eller ålder. Under

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD HÄLSO-, SJUKVÅRD & REHABILITERING HÄLSO- & SJUKVÅRD OCH REHAB I FALKENBERGS KOMMUN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Syftet med denna broschyr är att ge en översikt över kommunens hälso-

Läs mer

Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås

Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås 2017-09-22 29580 1 (7) Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås Sammanfattning När patienter bedöms på akutmottagningen beslutas om hemgång eller inskrivning i slutenvård. För patienter

Läs mer

Hälso- och sjukvården Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner

Hälso- och sjukvården Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner MANUAL 1(7) Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner Samverkan vid in och utskrivning av patienter i slutenvård. (SOSFS 2005:27 ) 1) Signal till socialtjänsten vid inläggning. Vid inskrivning av samtliga

Läs mer

Giltig från Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd

Giltig från Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Innehållsförteckning Inledning... 1 Målgrupp... 1 Lagen, överenskommelsen och processen ska främja... 1 Sammanfattning

Läs mer

Region Norrbotten, Norrbotten Kommuner Luleå kommun, Haparanda kommun Luleå Blått spår... 7 Slutenvård blått spår... 7

Region Norrbotten, Norrbotten Kommuner Luleå kommun, Haparanda kommun Luleå Blått spår... 7 Slutenvård blått spår... 7 Rutin Pilot 25 april 9 juni 2017 INNEHÅLL Blått spår... 7 Slutenvård blått spår... 7 Sök patient... 7 Samtycke... 7 Inskrivningsmeddelande... 7 Underlag (vänster meny under SPU i Lifecare)... 7 ADL (vänster

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och kol

Interprofessionell samverkan astma och kol Interprofessionell samverkan astma och kol För dig som arbetar inom slutenvård eller på vuxenakutmottagning I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal 2008-2010 1. Bakgrund En av slutsatserna som gjordes i en utredning om cancervården i Västra Götalands regionen 2007 var att den palliativa vården behöver förbättras

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus När? Var? SVP Hur? Varför? r? Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus Gäller fr o m: 2006-12-01 Ersätter: 2005-09-01 Blanketterna reviderade juni 2007

Läs mer

Varför ville vi genomföra projektet?

Varför ville vi genomföra projektet? Hjärtsviktsprojektet Förändrade arbetsprocesser Sammanhållen vård och omsorg för äldre personer med diagnosen hjärtsvikt ett samarbetsprojekt mellan Avesta och Hedemora kommuner, medicinkliniken, ambulanssjukvården,

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Samordnad vårdplanering (SVPL) Dokumentansvarig Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

Samverkansrutin mellan ASIH och hemtjänsten i Solna 15-09-25 SID 1 (10)

Samverkansrutin mellan ASIH och hemtjänsten i Solna 15-09-25 SID 1 (10) Samverkansrutin mellan ASIH och hemtjänsten i Solna 15-09-25 SID 1 (10) Innehåll Rutin för samverkan mellan ASIH och hemtjänsten i Solna... 3 Bakgrund:... 3 Inskrivning... 3 Samordnad Individuell Plan

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

Riktlinje vid hjärtstopp, vid kommunens särskilda boenden, korttidsboende samt för patienter inskrivna i hemsjukvård

Riktlinje vid hjärtstopp, vid kommunens särskilda boenden, korttidsboende samt för patienter inskrivna i hemsjukvård 6.17. Riktlinje vid hjärtstopp, vid kommunens särskilda boenden, korttidsboende samt för patienter inskrivna i hemsjukvård Bakgrund Svensk läkarförening, Svensk sjuksköterskeförening och Svenska rådet

Läs mer

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Parlamentarisk grupp - länssamordning/uppdrag - rekommendationer/beslut MARIT Förtroendevalda 5 + 5 Tjänstemannagrupp - uppdrag - beredning/beslut

Läs mer

Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde Gäller från Revideras SID 1 (6)

Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde Gäller från Revideras SID 1 (6) SID 1 (6) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från Revideras 2018-07-11 Innehåll Korttidsvård Hallen... 2 Korttidsvård Polhemsgården... 2 Korttidsvård

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2017-02-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av informationen.

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av informationen. Marie Berglund, Projektledare Struktur 2015 Ärendenr 2013/444 Handlingstyp Informationsärende 1 (10) Datum 30 mars 2015 Palliativa teamets ökade uppdrag Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer dosförpackade läkemedel Riktlinjerna vänder sig till sjukvården i öppenoch slutenvård, förskrivare, kommunal vårdpersonal samt Apotekets personal.

Läs mer

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten vård syftar till att främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för individer

Läs mer

Rutin palliativ vård, Värmlands kommuner

Rutin palliativ vård, Värmlands kommuner KIL1000, v1.1, 2014-01-31 KILS KOMMUN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se RUTIN 2019-05-07 Beslutad i Ledn.gr. 2019-05-14 Rutin palliativ vård, Värmlands kommuner Sida 1 av 11 Innehåll Bakgrund

Läs mer

Handlingsplan för. Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina

Handlingsplan för. Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina Handlingsplan för Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina Bild: Ulla-Britt Granberg 2010 Vilhelmina kommun Vilhelmina sjukstuga Innehållsförteckning 1. Målsättning 2. Bakgrund 3. Syfte med handlingsplanen

Läs mer

Samverkan vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd

Samverkan vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Samverkan vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Samordnad vårdplanering (SVPL) med samordnad individuell plan som resultat (SIP) Utifrån betänkandet trygg och effektiv utskrivning från slutenvård

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Inledning Nationell Vårdplan för Palliativ Vård, NVP, är ett personcentrerat stöd för att identifiera, bedöma och åtgärda en enskild patients

Läs mer

1(11) Egenvård. Styrdokument

1(11) Egenvård. Styrdokument 1(11) Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-08 148 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

ViS - Vård i samverkan kommun - landsting

ViS - Vård i samverkan kommun - landsting ViS - Vård i samverkan kommun - landsting : Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvården, Hälsa och habilitering Ordinärt boende i Uppsala län, samarbete mellan läkare och

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Patientfall: Process vid behov av samordning efter utskrivning där SIP görs efter slutenvårdstillfället Patientfall: Viola Uppdaterad 2018-09-12

Läs mer

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum:

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum: Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Datum: 2017-06-28 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Nästa revidering Gäller från datum Riktlinje

Läs mer

Regel för Hälso och sjukvård: Korttidsvård

Regel för Hälso och sjukvård: Korttidsvård Region Stockholm Innerstad Sida 1 (8) 2014-04-28 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering Regel för Hälso och sjukvård: Korttidsvård Sjuksköterskor och Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Mål Genom ett tillitsfullt samarbete med den enskildes bästa i fokus bedriva en god och effektiv

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet En förändrad planeringsprocess inskrivningsmeddelandet

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 2 Reviderad: 2018-06-01 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-06-18-2018-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum:

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum: Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Datum: 2017-06-28 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Nästa revidering Gäller från datum Riktlinje

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Riktlinje 2/ Delegering Rev. 2018-06-27 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Allmänt

Läs mer

Riktlinje för samordnad vårdplanering vid in- och utskrivning från sjukhus inom Region Halland med stöd av Meddix

Riktlinje för samordnad vårdplanering vid in- och utskrivning från sjukhus inom Region Halland med stöd av Meddix Riktlinje för samordnad vårdplanering vid in- och utskrivning från sjukhus inom Region Halland med stöd av Meddix Denna riktlinje är gemensamt framtagen av representanter från Region Halland och kommunerna

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan

Länsgemensam ledning i samverkan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Praktiska anvisningar Sjuksköterska Kerstin Jonskog- Bertilsson och Ann-Katrin Wilhelmson Informationsöverföringsgruppen

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Riktlinjer för hälso- och sjukvård Riktlinje för dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER 1 Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Ersätter Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation i

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (5) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig:MAS/MAR Fastställare: MAS/MAR Gäller fr.o.m: 2012-10-24 D.nr: Utgåva/version: 2 Utfärdad/reviderat: 2016-12-02 Uppföljning:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Bakgrund Kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för alla patienter som bor permanent i särskilda boendeformer eller vistas tillfälligt

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Innehåll: Bakgrund Arbetsgrupp Beskrivning av arbetsmetod

Läs mer