Program Ny tysk dokumentärfilm på Goethes Filmklubb våren 2008 Kulturhuset Stockholm, Klarabiografen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program Ny tysk dokumentärfilm på Goethes Filmklubb våren 2008 Kulturhuset Stockholm, Klarabiografen."

Transkript

1 Program Ny tysk dokumentärfilm på Goethes Filmklubb våren 2008 Kulturhuset Stockholm, Klarabiografen. On 20/2 Premiär! kl Prinzessinnenbad Regi: Bettina Blümner Längd: 90 min. I filmens medelpunkt möter vi tonårstjejerna Klara, Mina och Tanutscha från Berlin- Kreuzberg. Dom tre känner varandra sedan dagis, och är lika på många sätt. De är 15 år gamla, bästa kompisar och de tillbringar sommrarna på Prinzenbad, ett stort friluftsbad i deras stadsdel, deras Prinzessbad. Dem tre känner sig vuxna, övertygna om att de sedan länge lämnat barndomen bakom sig. Prinzessinnenbad är en film som handlar om längtan efter kärlek och trygghet. Det som flickorna mest av allt saknar i sina egna familjer, försöker de hitta i sin vänskap till varandra. Med sin oförfalskade charm och sitt brådmogna sätt, blir de ändå respekterade och väljer sina egna vägar. Bettina Blümner föddes 1975 i Düsseldorf studerade hon vid Filmakademie Baden- Württemberg tillbringade hon med studier vid Escuela International de Cine y TV på Kuba mottog hon för sin kortfilm La Vida Dulce betyget särskilt värdefull från Filmbedömningsinstitutet. Prinzessinnenbad är hennes långfilmsdebut. On 5/3 kl Havanna Die neue Kunst, Ruinen zu bauen Visas inom programmet för Tempo Dokumentärfilmfestival. Visas även den 7/3 och den 8/3. Regi: Florian Borchmeyer Utgivningsår: 2006/ 2007 Längd: 88 min. Samtidigt som Havanna kallas Karibiens pärla, präglas den Kubanska staden av sina ruiner och fallfärdiga byggen. För turisterna en poetisk-pittoresk värld, men för invånarna innebär det en daglig livsfara. Dokumentärfilmen fångar in stadens atmosfär, och porträtterar den med en arbetare och en hemlös, en fd. miljonärshustru, en exproprierad markägare och en författare, fem helt olika invånare. Regissören Florian Borchmeyer föddes 1974 i Wasserburg. Han studerade litteraturvetenskap, och vid sidan om hans filmkunskaper, var han litteraturkritiker på Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Han grundade tillsammans med Matthias Hentschler Produktionsbolaget raros media. Deras tyngdpunkt ligger på teve- och filmproduktioner från och om Latinamerika. Borchmeyer gjorde efter ett flertal film- och teveproduktioner sin biografdebut med dokumentärfilmen Havanna Die neue Kunst, Ruinen zu bauen Samma år fick han för samma film utmärkelsen Bästa Dokumentärfilm vid Bajerska filmpriset.

2 On 19/3 kl Staub Regi: Hartmut Bitomsky Längd: 94 min. Den renommerade dokumentärfilmregissören Hartmut Bitomsky beger sig i denna film på en spårsökning efter damm. Han följer dessa små partiklar associativt och med symfoniska rörelser in i alla livs- och forskningsområden. Han träffar städkolonner och uppfinnare av luftrenare, metreologer, vetenskapsmän och konstnärer som sysselsätter sig med olika vinklingar av damm en materia som finns överallt. Hartmut Bitomsky föddes 1942 i Bremen och började sitt studium på Film- und Fernsehakademie Berlin, från vilken han 1968 på grund av sina politiska aktiviteter blev relegerad grundade han sitt produktionsbolag Big Sky Film och arbetade från 1974 till 1985 som medutgivare till tidningen Filmkritik. Till hans dokumentärfilmer tillhör bland annat Deutschlandbilder (1983, om Nazi-Kulturfilmer), Reichsautobahn (1986) och Der VW Komplex (1989; för båda motttog han Grimme-Priset), Die UFA (1992) och B-52 (2000) började Bitomsky som dekan vid School of Film/Video på konstakademin CalArts i Los Angeles. On 26/3 kl Ich will Dich Begegnungen mit Hilde Domin Regi, kamera, klipp, manus, producent: Anna Ditges Anna Ditges närvarar vid filmvisningen. Medverkande: Hilde Domin Längd: 95 min. Anna Ditges följde diktaren Hilde Domin ( ), känd som det tyska efterkrigets Grande Dame, genom en två-års period fram till hennes död. Domin talar i denna väldigt personliga film, för första gången framför en kamera, om sitt verk och liv, om sin stora kärlek och om ensamheten som kommer med åldern. Anna Ditges är född 1978 i Bonn. Hon arbetar som författare, filmare och klippare. Hennes tyngdpunkt är dokumentärfilm. Som 16-åring bodde hon två år i Spanien tog hon studenten, både på tyska och på spanska. Med efterföljande praktikplatser inom teve-, radio-, och teaterområdet, började hon studera film och teve vid Hochschule für Medien i Köln. Ich will Dich- Begegnungen mit Hilde Domin, är hennes debutfilm för film och teve.

3 On 9/4 kl Gambit Regi: Sabine Gisiger Längd: 107 min. I dokumentärfilmen Gambit gräver Sabine Gisiger fram bakgrunden till skandalen om dioxintunnorna från Seveso, som är en av den största skandalerna i den schweiziska kemihistorien. Av detta blev inte bara en spännande research-deckare utan också en cynisk fars om firmachefens okunskap. Framför allt presenterar Gambit en gripande tragedi, fokus ligger inte på kemikatastrofens offer utan på en enda gärningsman: Jörg Sambeth. Filmen visar att katastrofen är en följd av flera skandaler, som ställer de ogenomträngliga maktstrukturerna i världskonsernen Roche i en falsk dager. I Seveso 1976 sprutade giftiga dioxinmoln ut efter ett reaktorhaveri. Giftiga dioxinmoln, som smittade det kringliggande landskapet, varigenom tusentals djur dog och människorna insjuknade i klorakne. Filmen blev utmärkt med Kritikerveckans pris på filmfestivalen i Locarno. On 16/4 kl Ende einer Reise - Von Drahtbindern und Mausefallenhändlern Manus, regi, produktion: Babette Ellen Babette Ellen närvarar vid filmvisningen. Längd: 54 min. Att skämmas för en idé som gör livet lättare att leva är inget som ligger för Jozef Ploštica, Jan Raček och Vasil Dubay. Som trådbindare och musfälla- hantverkare reste de tre slovakerna världen över, och såg till att inga håliga kastruller undkom deras goda handlag för att laga det som behövdes lagas. Deras djupa rötter i de enkla människornas liv, gjorde det enkelt för dem att se var, och till vad deras hjälp behövdes. Livet lärde dem att arbeta, arbetet lärde dem att vandra och att förstå livets olika vandringsvägar och människorna som lever där. Hemma i det hemtrevliga köket, där det fortfarande finns läckande kastruller som behöver lagas, där kvinnorna nu har sista ordet, har vandrarna nu slagit sig till ro. Vid slutet av sin resa blickar de tillbaka: det som blev kvar var tron på människorna och på kärleken. Babette Ellen föddes 1975 i München. Som regissör och producent gör hon dokumentärfilmer. Efter en två-årig arbetsperiod på redaktionen på barnkanalen på ARD och ZDF har det barn-teve blivit en av hennes tyngdpunkter gick hon ut Hochschule für Film und Fernsehen i München.

4 On 16/4 kl Kinder der Schlafviertel Regi: Korinna Krauss, Janna Ji Wonders Längd: 35 min. Dokumentärfilmen berättar om livet för ett gäng unga punkare i utkankten av Moskvas stora kommunistiska byggkomplex. De är den förlorade ungdomen mellan igår och morgondagen, hur de ska kunna leva upp till sin föräldrars höga förväntningar vet de inte. Drick! Ha kul!! Raka dig en mohikan och du kommer snart att förstå vad som verkligen betydelse något! Och det är vänskapen, vodka och framför allt: Punken! Korinna Kraus, är född 1978 i München, och Janna Ji Wonders är född 1978 i Mill Valley, USA. Filmen fick 2005 Förderpreis der Stadt Duisburg och vann priset för Best Documentary vid International Student Film Festival Tel Aviv, De fick även priset des Festivals Cinéma du Réel Paris 2006, och dokumentarfilmpriset vid Sehnsüchte Festival Potsdam, 2006 och STARTER FILMPREIS från LH München On 23/4 kl Mein Bruder We ll meet again Regi: Thomas Heise Medverkan: Andreas Heise Utgivningsår: 2004/2005 Längd: 57 min. Thomas Heise, den kända dokumentärfilmaren från det tidigare DDR, reser till Frankrike för att besöka sin bror Andreas som bor där i en ovanlig boendekonstellation. Andreas Heise har lämnat sitt liv i Öst-Berlin, som han tillbringade med publiv, droger och dealers. Med sin övervikt levde han ett reducerad dagligt liv. Efter en kraftig hjärtinfarkt flyttade han med målsättningen att två eller tre år bo hos sin vän Micha i Sydfrankrike. Där har han nu återhämtat sig, gått ner i vikt, blivit förälskad och börjat ett skenbart nytt liv. Men detta livet har sprickor. Hans vän Micha hade under flera år under täckmanteln IM Marcel Black arbetat för Säkerhetstjänsten i DDR, och för pengar och förmåner tjallat på sina två vänner; bröderna Heise. Jag vill prata med min storebror om Micha, hans vän. Alias IM. Här handlar det inte om underrättelsehemligheter. Det handlar om mig och min bror. Det outtalade mellan oss. Annars skulle jag inte ha gjort denna filmen. (Thomas Heise) Regissören Thomas Heise, född 1955 i Berlin, gick mellan en utbildning som tryckare, han arbetade från 1975 som regiassistent i DEFA-studios för spelfilmer i Potsdam- Babelsberg och studerade från på HFF Potsdam-Babelsberg. Sedan 1983 frilansade Heise som författare och regissör inom teatern, i hörspel- och dokumentärfilmområdet. Alla hans dokumentärfilmer blev fram till slutet av DDR- tiden med operativa medel motarbetade och förhindrade. Fram till 1997 arbetade Heise som regissör vid Berliner Ensemblen.

5 On 23/4 kl In Liebe Britta Schmidt Regi och manus: Katharina Petkhe Längd 50 min. Är det en känsla, en plats eller en människa som gör oss till det vi är och som för oss har betydelsen hemma? Katharina Pethke beger sig på en resa där hon söker det som hennes vänninna så viktigt och samtidigt så ouppnåligt fann. Det blir en stationsrik väg, där hon följer minnen som hon försöker förstå. Katharina Pethke är född 1979 i Hamburg. Parallellt med studier i tyska och konsthistoria vid Universitetet i Hamburg, gick hon på Konsthögskolan mellan , (Visuell Kommunikation). Sedan 2003 går hon på Kunsthochschule für Medien i Köln. Hon har även gjort kortfilmen, ANOPHTALMUS (2005) 7 min. On 14/5 kl Dancing with myself Regi: Antje Kruska, Judith Keil Utgivningsår 2004/2005 Längd: 99 min. Reinhard (63), Mario (36) och Laurin (18) letar efter sin lycka på och bredvid Berlins dansgolv. De tillbringar nätterna på Berlins klubbar och diskotek, dansar sig själv fria, blommar ut, är modiga och söker kontakt. Medan de under nätterna befinner sig i en vacker och sorgfri värld, står de i sitt dagliga liv på ostadiga ben och problemen blir långsamt för stora. Men de har svårt att förändra sina liv: Reinhard är pensionär och kämpar för sin stora kärlek. Mario förlorade sitt jobb och börjar leta efter ett nytt. Framförallt därför att han inte vill göra sina två döttrar besvikna. Och Laurin, som är vacker och självmedveten när han dansar, får ingen ordning på skolan. Regissören Antje Kuska, född 1973 i Dortmund. Från 1993 pluggade hon journalism, spansk filosofi och teatervetenskap i Münster och Berlin och arbetade emellanåt på ZDF. Regissören Judith Keil, föddes 1973 i Straubing. Från 1993 studerade hon journalism och Teater-, Film-, och teve vetenskap hos FU Berlin. Samtidigt arbetade hon som regiassistent vid teater- och filmproduktioner. Hennes första gemensamma dokumentärfilm med Antje Kruska, Ausfahrt Ost, blev nominerad till Grimme-priset år Den andra dokumentärfilmen, Der Glanz von Berlin, som var ett av bidragen till IFB-Perspektiven 2002, vann Grimme-Priset året 2003.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

UTBILDNING. 2006-07 Regi- och inslagsproduktion Institutet för Högre TV-utbildning (IHTV) 2006 Dokumentärfilm Folkhögskolan i Angered

UTBILDNING. 2006-07 Regi- och inslagsproduktion Institutet för Högre TV-utbildning (IHTV) 2006 Dokumentärfilm Folkhögskolan i Angered MARIA ERIKSSON och manusförfattare 860521-5089 Mobil: 0762-385886 Mail: erikssonmaria@gmail.com www.vimeo.com/mariaeriksson UTBILDNING 2015-17 Konstnärlig master i filmregi Stockholms dramatiska högskola

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk AV-nr 100009tv1-4 sas Om serien Ramp svenska som andraspråk Porträtt Handledning av Pia Minati Ramp svenska som andraspråk Porträtt är fyra program som kommer från tv-serien Sve-à-long och som har bearbetats

Läs mer

BENJAM I N BALTI MO RE

BENJAM I N BALTI MO RE BENJAM I N BALTI MO RE En samproduktion med Les films du balibari, Adomeit Film & Film i Väst / Regissör Frida Kempff / Producent David Herdies / Samproducenter Estelle Robin You & Katja Adomeit / Fotograf

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Selma Lagerlöf Ett liv

Selma Lagerlöf Ett liv ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA änka (sida 6, rad 14) en gift kvinna som förlorat sin man svärfar (sida 12, rad 8) pappa till din fru eller man pjäs (sida 12, rad 6) föreställning på teater myndig (sida

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest B

SVENSKA Inplaceringstest B SVENSKA Inplaceringstest B Vilket av de fyra alternativen är rätt? Exempel: Svar: Har du tidningen idag? A läsa B läst C läser D läste B är rätt 1. Stina tycker att hus är vackert. A sitt B hennes C sin

Läs mer

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning Mitt sista samtal till Pappa på hans begravning den 19 maj 2011 Kära Carl-Fredriks närmaste! För sista gången har vi alla pratat med Carl-Fredrik, nu måste vi vänja oss vid att bara prata om honom. Vi

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Inför tyskaprov åk 7 vecka 47 (17/11)

Inför tyskaprov åk 7 vecka 47 (17/11) Inför tyskaprov åk 7 vecka 47 (17/11) Provet kommer att bestå av fyra delar: ordkunskap, grammatik, läsförståelse och skrivande. Ordkunskap De texter ur kapitel 1 och 2 som vi arbetat med och de glosor

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Alexandra vill ha utrymme att tänka

Alexandra vill ha utrymme att tänka Alexandra vill ha utrymme att tänka 06:00 09-11-24 Från ung lovande skådespelerska till nytt regissörshopp. Alexandra Dahlström, 25, har inga planer på att sätta begränsningar på sitt konstnärskap. Nu

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

INFO. HEMSIDA: www.vapenochdramatik.com

INFO. HEMSIDA: www.vapenochdramatik.com curriculum vitae CLARA MARIA BODÉN INFO Född 1983.06.07 i Umeå, uppvuxen i Östersund, boende i Oslo. Filmare (klipp,foto, producent) grundare av och ägare i filmbolaget Vapen och Dramatik AS (org nr 996713202

Läs mer

Redovisning resebidrag till Nordox i Kina, november 2014! av Karin Ekberg, 2015-05-07!!

Redovisning resebidrag till Nordox i Kina, november 2014! av Karin Ekberg, 2015-05-07!! Redovisning resebidrag till Nordox i Kina, november 2014 av Karin Ekberg, 2015-05-07 Inbjuden av nionde upplagan av Nordox filmfestival reste jag med hjälp av Konstnärsnämndens resebidrag till Kina i november

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest B

SVENSKA Inplaceringstest B SVENSKA Inplaceringstest Vilket av de fyra alternativen är rätt? Exempel: Svar: Har du tidningen idag? A läsa läst läser läste är rätt 1. et är viktigt att läser texten noga. A en er honom man 2. - Jag

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Pixel Skånes kortfilmfestival presenterar stolt 8 nominerade regissörer till det nya kortfilmspriset New Talent Award

Pixel Skånes kortfilmfestival presenterar stolt 8 nominerade regissörer till det nya kortfilmspriset New Talent Award Pixel Skånes kortfilmfestival presenterar stolt 8 nominerade regissörer till det nya kortfilmspriset New Talent Award Pixel är Skånes kortfilmfestival som har funnits sedan 1995. Intresset har bara ökat

Läs mer

Tallbohovskolan besökte Frankrike

Tallbohovskolan besökte Frankrike Tallbohovskolan besökte Frankrike En grupp elever från Tallbohovskolan och Kulturskola i Järfälla har besökt Frankrike i slutet av november 2012. Syftet är att ungdomar med olika bakgrund möts i en skapande

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

Teoretiska utgångspunkter Kausalitet Policyimplikationer Långsiktiga effekter. McCords studie

Teoretiska utgångspunkter Kausalitet Policyimplikationer Långsiktiga effekter. McCords studie Jerzy Sarnecki Teoretiska utgångspunkter Kausalitet Policyimplikationer Långsiktiga effekter McCords studie Början Fortsättning Slutet Intermittency Vändpunkter Human agency Klientel (födda 1943 51)

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Vilsen längtan hem. Melissa Delir

Vilsen längtan hem. Melissa Delir Vilsen längtan hem Melissa Delir MELISSA DELIR IDROTT OCH HÄLSA LÄRARE 3 BÖCKER & METODMATERIAL Vilsen längtan hem, Tack för att du finns, Du är född till att göra skillnad. Melissa Delir O O O JAG LYCKADES!

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA68 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL TourismFIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL)

Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL) Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL) Detta frågeformulär handlar om dina relationer till viktiga personer i ditt liv: din mamma, din pappa och dina nära vänner. Var vänlig och läs instruktionerna till varje

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest C

SVENSKA Inplaceringstest C SVENSKA Inplaceringstest Vilket av de fyra alternativen är rätt? Svar: Har du en karta Stockholm? A på B över för till B är rätt 1. platsen där kommissarie Wallander bor? A Kan du B Känner du Känner du

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

vi måste prata om allt

vi måste prata om allt vi måste prata om allt Copyright Thomas Di Leva och Klas Ekman 2013 Transkribering av Anna Maria Broström och Elsa Jensen Omslagsdesign: Sofie Di Leva Omslagsfoto: AB Spaceflowers arkiv isbn 978-91-7423-119-9

Läs mer

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie är 21 år och sitter som ordförande i DUS Värmland för året 2012. Hon har varit aktiv i DUS sedan 2007 där hon tidigare suttit

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Av Martina, Simon och Kasper Det var en gång en jultomte som skulle fixa julklappar till alla barnen. Det var 5 dagar kvar till jul och han var

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Utbytet i University of Surrey

Utbytet i University of Surrey Utbytet i University of Surrey Elisa Vaskikari Kemiteknik, Åbo Akademi, Åbo, Finland Biosciences, University of Surrey, Guildford, UK 02/2014-06/2014 Erasmus utbytesprogram Jag var på utbyte i University

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Bakgrund och frågeställning

Bakgrund och frågeställning Bakgrund och frågeställning Jag har i flera åkt besökt Berlin. Den internationella och mångkulturella atmosfären gör att så fort jag sätter min fot i staden känner jag mig välkommen. Så när det var dags

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014.

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Hanna Maria Heidrich Palladium Film Den flerfaldigt prisbelönta regissören Hanna Maria Heidrich leker gärna med okonventionella bildspråk.

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Äldreboende, en själslig dödsdom

Äldreboende, en själslig dödsdom Källa: www.knut98.com När resurserna minskar krävs fantasi, inlevelse och prioritering. Hela syftet med äldrevård måste vara att skapa möjligheter till meningsfullt liv. Allt kan bli fel om vi glömmer

Läs mer

Den europeiska socialundersökningen

Den europeiska socialundersökningen Supplementary questionnaire A Ubnr ESS 2006 SC A Den europeiska socialundersökningen Du har blivit intervjuad av en av SCB:s intervjuare. Vi är mycket tacksamma om du även vill besvara frågorna i detta

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Exempel på hur man kan tolka kursplanen i ämnet bild

Exempel på hur man kan tolka kursplanen i ämnet bild Exempel på hur man kan tolka kursplanen i ämnet bild VD? VILKET SÄTT? HNDEN Skapande arbete Teknik & Material Kreativitet Egna idéer Drivkraft npassning Bildkomposition FNTSIN HUR? Kommunikation Reflektion

Läs mer

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan.

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan. `````Stormen En ensam kula visslade genom natten En ensam kula, var menad för honom En ensam kula kan få den starkaste att falla En ensam kula penetrerar sitt mål En ensam kula som genom för sin mening,

Läs mer

LIVET MED UTSIKT MOT HILTON

LIVET MED UTSIKT MOT HILTON LIVET MED UTSIKT MOT HILTON Nej jag menar inte hus med utsikt mot.. Mina hjältar har inget hem. Ryssland är kontrasternas och paradoxernas land även bland de som har. Att tjänstemän och byråkrater leder

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT 200880_upphovsratt.qxd:COPYRIGHT-1.qxd 08-10-15 21.12 Sida 2 MUSIK ÄR SLÖSERI MED DIN TID! GLÖM DET! ÅH! ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT DET. DET ÄR ORÄTTVIST! VARFÖR SKULLE INTE JAG

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Souads väskor. Arbetsmaterial till OM BOKEN

Souads väskor. Arbetsmaterial till OM BOKEN OM BOKEN När du läser en bok får du träning i att läsa. Du lär dig nya ord och det blir lättare att prata med andra. Du kan läsa tillsammans med andra i en grupp och ni samarbetar och talar om vad ni tycker.

Läs mer

Barbro Björkhem. Barbro Björkhem

Barbro Björkhem. Barbro Björkhem Barbro Björkhem Barbro Björkhem 2012 Pilgrimssnäckor på stigen Copyright 2012, Barbro Björkhem Ansvarig utgivare: Barbro Björkhem Framställt på vulkan.se ISBN:978-91-637-0087-3 1 Innehåll Pilgrimssnäckor

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Måns och Emma är ihop och Måns är kär i Emma. Nanna, som är Emmas bästa kompis, är också lite kär i Måns. Emmas födelsedag är nästa vecka och Måns

Läs mer

FÖRFATTAREN ALKA 2014

FÖRFATTAREN ALKA 2014 FÖRFATTAREN ALKA 2014 Kapitel 1 Bob är i kemisalen och hör ett ljud som bankar i golvet. - Vad är det som bankar i golvet? säger Bob. - Va då, jag hör inget, säger Pom. - Va? Jag hör dunk dunk i golvet,

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Internationella goda exempel. Funktionsnedsättning

Internationella goda exempel. Funktionsnedsättning Internationella goda exempel Funktionsnedsättning Matilda Jag heter Matilda och jag är 19 år. Jag har gått på riksgymnasiet i Kristianstad och är just nu arbetssökande. Jag har fått en fråga från Funkibator

Läs mer

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING >>Fångad av nätet

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare Förord Pebbles är en av de modigaste människor jag känner. Att så öppet berätta om sin psykiska sjukdom och framför allt sina psykoser är något jag beundrar. Det finns en hel del litteratur om depressioner

Läs mer

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk IDS-100 Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk Namn Datum (år mån dag) I detta formulär finns listade ett flertal situationer i vilka många människor ofta dricker alkohol

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Tillbaka till ett krig

Tillbaka till ett krig Tillbaka till ett krig - funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 4-6, 7-9, Gymn Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Det

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

J A G Ä R P E T E R M A N G S E n m o n o l o g f ö r s c e n en a v R o b i n F ä r d i g

J A G Ä R P E T E R M A N G S E n m o n o l o g f ö r s c e n en a v R o b i n F ä r d i g J A G Ä R P E T E R M A N G S E n m o n o l o g f ö r s c e n en a v R o b i n F ä r d i g Du kanske kommer känna igen mig om du möter mig på stan om några år. Om en tid. Jag tror att du inte kommer kunna

Läs mer

Nr DJÄVULENS KUSK KARLSSON & KARLSSON

Nr DJÄVULENS KUSK KARLSSON & KARLSSON Nr 1 2016 DJÄVULENS KUSK KARLSSON & KARLSSON KARL KÄMPE 1700-TALETS STÖRSTE HJÄLTE Det tidiga 1700-talet var en tumultartad tid. I Europa följde den ena blodiga konflikten efter den andra och landgränserna

Läs mer