Socialdemokraternas budgetmotion 2008: Sverige tjänar på rättvisa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Socialdemokraternas budgetmotion 2008: Sverige tjänar på rättvisa"

Transkript

1 pressmeddelande 1 Socialdemokraternas budgetmotion 2008: Sverige tjänar på rättvisa - Sverige behöver en politik som tar vara på de möjligheter som högkonjunkturen ger att investera för framtiden, säger Pär Nuder. Det handlar om offensiva satsningar på fyra viktiga områden: fler jobb, kunskap och trygghet för barn och ungdomar, högre kvalitet i välfärden och att ta täten i klimatfrågan. - Sverige har inte råd att ställa människor åt sidan. Under rådande högkonjunktur har vi stora möjligheter att få dem, särskilt de många unga, som står långt från arbetsmarknaden tillbaka i arbete. Den chansen vill vi ta vara på. - Vi vill sänka skatten för pensionärer, inte för miljonärer. Istället för att avskaffa förmögenhetsskatten vill vi att pensionärerna ska få kronor i lägre skatt per år. - Den borgerliga regeringens politik riskerar att slita sönder samhället. De redan välbeställda får gigantiska skattesänkningar, sänkningar som ska betalas av vanliga löntagare. Det är en orättvis politik. - Villkoren för barns skolgång skiljer sig kraftigt åt. Vi vill att alla ska ha samma möjlighet att tillgodogöra sig kunskaperna i skolan. Vi föreslår därför att alla grundskolelever ska ha rätt till lärarledd läxläsningssatsning i grundskolan. - Vår tids största utmaning, klimathotet, måste mötas med en offensiv politik både här hemma och internationellt. - Varje tid kräver nya lösningar. Men förnyelse kan aldrig bli detsamma som en orättvis, oansvarig och omodern politik.

2 pressmeddelande 2 Socialdemokraternas budgetmotion för En offensiv för fler jobb Exportfrämjande för små- och tjänsteföretag. Socialdemokraterna vill satsa totalt 220 miljoner kronor på fler exportrådgivare som hjälper mindre företag ute i regionerna, fler exportsäljare och stärkt närvaro på viktiga framtidsmarknader. Nytt innovationslån. Ett nytt innovationslån med en förenklad ansökningsprocess och låga krav på medfinansiering föreslås. Totalt avsätts 40 miljoner kronor per år Fler högskoleplatser. Antalet platser vid högskolan ska öka med platser till Stor satsning på forskning. Socialdemokraterna satsar 2 miljarder kronor mer än regeringen till forskning Av dessa riktas 100 miljoner kronor per år till företagsnära forskning till småföretag, tjänstesektorn och miljöteknikbranschen. Nyföretagartorg. En ny statlig satsning via Almi för att uppmuntra de kommuner som inrättar nyföretagartorg, där de som vill starta företag kan få tillgång till lokaler, telefoni och övrig service till låga kostnader. Utbilda bort arbetskraftsbrist platser i arbetsmarknadsprogrammen uppgraderas till kvalificerad arbetsmarknadsutbildning inriktad mot bristyrken öppna även för akademiker (1,0 miljard kronor). Avstampsutbildningar för långtidsarbetslösa ungdomar. Ungdomar som har varit arbetslösa i tre månader ska erbjudas korta utbildningar i specifika yrkeskunskaper. Dessa ska inte kräva några teoretiska förkunskaper vilket gör att de är öppna även för de som inte har en slutförd gymnasieutbildning (350 miljoner kronor). Introjobb. För att underlätta för ungdomar som har generella utbildningar att finna ett arbete ska en ny form av lärlings- och traineeplatser utvecklas, så kallade introjobb. Detta ska ske tillsammans med arbetsmarknadens parter (500 mkr). Fempunktsprogram för snabb introduktion av nyanlända; 1. Ett gemensamt ansvar - översyn av lagstiftning, inklusive lagen om eget boende (EBO) 2. Intensivkurser i SFI (40 mkr) 3. Kompletteringsutbildningar & validering (50 mkr) 4. En översyn för en rättvis ersättning till kommunerna 5. Solidaritetsbonus till kommuner som tagit emot flest flyktingar de senaste fem åren (bonusen innebär att schablonersättningen ökar med 20 procent) - bonusen finansieras av kommunsektorn genom en nedtrappning av det generella statsbidraget Bättre arbetslöshetsförsäkring. I motionen föreslås ett nej till regeringens försämringar av arbetslöshetsförsäkringen för deltidsarbetslösa och två nya karensdagar. Därutöver föreslås en höjning av ersättningsnivån till 80 procent och ett höjt tak till 930 kronor per dag.

3 pressmeddelande 3 2. Investeringar i infrastruktur Lånefinansiering för Norra Länken och Ostlänken. En ny lånefinansieringsram på 25 miljarder kronor föreslås för att tidigarelägga Norra länken i Stockholms län (10 mdkr) och investera i Ostlänken (15 mdkr). Genom lånefinansieringen av Norra länken kan följande vägprojekt komma igång tidigare eller genomföras snabbare än vad som annars varit fallet: E 4 Boviken Rosvik E 6 Trelleborg Vellinge E 6 Inlandsg. Vindragareg. E 6 Vindragareg. V Ringömotet E 12 Kulla Norfors E 12 Umeåprojektet etapp 1 E 18 Hjulsta Ulriksdal E 22 Hurva Rolsberga E 22 Fjälkinge Gualöv E 22 Sölve Stensnäs Söderköping Norrköping Söderleden i Norrköping E 45 Falutorget i Göteborg E 65 Svedala Börringe Riksväg 25 Eriksmåla Boda Riksväg 40 Slambymotet Riksväg 40 Rångedala Hester Riksväg 67 Stingtorpet - Tärnsjö Extra amortering. Därtill föreslås en extra amortering av tidigare infrastrukturlån på 10 miljarder kronor 2007 och 3 miljarder kronor Kunskap och trygghet för barn och unga Lärarledd läxläsning. En särskild satsning på lärarledd läxläsning för alla barn i grundskolan föreslås som ger alla barn i årskurs 4-9 mellan 6 och 10 timmar i månaden, beroende på årskurs (250 mkr). En modern vuxenutbildning. En satsning på komvux föreslås, som innehåller både satsningar på teoretiska och yrkesförberedande studier. (600 mkr) Tillsyn av barn- och ungdomsvård. För att stärka tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin avsätts särskilda resurser till landets länsstyrelser (60 mkr). Insatser mot ungas missbruk. Projektet Ett kontrakt för livet har varit framgångsrikt för att hjälpa ungdomar att komma ur sitt missbruk. En förlängning av projektet föreslås (75 mkr). Barnkultur. En särskild kultursatsning för barn ska genomföras (105 mkr). Fritidssatsning. En satsning på ökad kvalitet, bättre utbildad personal och fler aktiviteter på fritids. (200 mkr) 4. Sverige ska ta täten i klimatfrågan

4 pressmeddelande 4 Skärpta klimatmål. För att Sverige ska ta täten i klimatfrågan överväg att de svenska utsläppen av växthusgaser ska minska med procent till Ett brett investerings- och forskningsprogram. 2,5 miljarder kronor avsätts i ett brett investerings- och forskningsprogram för klimatomställningen 2009 och Lätt att handla rätt. Staten, tillsammans med livsmedels-, energibranschen, transport- och bostadssektorn ska ta fram en ny enhetlig klimatmärkning (50 mkr). Efterkonvertering av bilar. Stöd till efterkonvertering av bilar, så att fler får möjlighet att köra miljövänligt (150 mkr). Skrota gamla bilar. Ökade resurser anslås till bilskrotningsfonden (40 mkr). Mer riskkapital till miljöteknikbranschen. I motionen förelås att 6:e AP-fonden särskilt ska fokusera på miljöteknikbranschen. Biologisk mångfald. Ökade resurser för att nå miljömålet om levande skogar (50 mkr). Lokala klimatinvesteringar (KLIMP). För att underlätta kommunernas klimatarbete avsätts resurser till lokalt miljöarbete (360 mkr ). 5. Högre kvalitet i välfärden Bättre vård och omsorg om de äldre. Två miljarder kronor i riktade satsningar för att förbättra vården om de svårast sjuka och demenssjukvården, ge mer resurser till forskning om äldre och teknikutveckling, förbättra stödet till anhöriga och göra en långsiktig satsning på kompetensutveckling till personalen genom kompetensstegen. En nationell handlingsplan för psykiatrin. En nationell handlingsplan för psykiatrin och satsningar på totalt 2,4 miljarder kronor föreslås. Tryggare försäkringar. Ersättningsnivåerna i föräldrapenning-, havandeskapspenning-, rehabilterings- och sjukpenning föreslås höjas till 80 procent, och taket för samma ersättningar till 10 prisbasbelopp Skattefrågor Ett pensionsavdrag. Ett nytt grundavdrag för pensionärer föreslås, som ger pensionärer en sänkt skatt med i genomsnitt kronor per år. På tilläggsbudgeten för 2007 föreslås därutöver en retroaktiv engångsskattesänkning med samma belopp för 2007 (3,4 mdkr). Bättre ålderspension för förtidspensionärer. I motionen föreslås att förtidspensionärernas ålderspension återställs i enlighet med pensionsöverenskommelsen. Utgiftsområde 10 tillförs 1,7 miljarder kronor från och med den 1 januari 2008 samtidigt som pensionssystemet, som ligger utanför statsbudgeten, tillförs motsvarande intäkter. Det innebär att förslaget inte påverkar den offentliga sektorns finansiella sparande. Nej till andra steget i förvärvsavdraget.

5 pressmeddelande 5 Sänkt avgift i a-kassan. Avgifterna sänks till det belopp som gällde före den 1 januari Detta finansieras genom att förvärvsavdraget skalas ned. Ett ansvarsfullt alternativ Socialdemokraterna redovisar ett bättre finansiellt sparande än regeringen. I tabellen visas denna skillnad ,1 mdkr 2,5 mdkr 2,2 mdkr Den borgerliga regeringens politik är orättvis Socialdemokraterna har låtit Riksdagens utredningstjänst (RUT) analysera vilka effekter regeringens budgetproposition har på individer utifrån vilken decilgrupp man tillhör, det vill säga hela befolkningen uppdelat på tio grupper utifrån sina inkomstförhållanden. Sammanställningen visar tydligt att det är de rika som gynnas på de fattigas bekostnad. De tre rikaste tiondelarna av befolkningen får nästan 70 procent av alla inkomstförstärkningar, medan de fyra tiondelarna med lägst inkomster får försämrade eller oförändrade villkor. Diagram 1. Effekter av regeringens politik på decilgrupper 1 (Procent av den totala inkomstförändringen för befolkningen indelad i deciler) Källa: Riksdagens utredningstjänst (RUT) Riksdagens utredningstjänst har också analyserat regeringens politik utifrån hur kvinnor och män påverkas. Kvinnor missgynnas. Diagram 2. Effekter av regeringens politik på kön 2 (Procent av den totala inkomstförändringen för män och kvinnor) 1 Decil 1 får 2,2 % av inkomstförändringen, decil 2 (1,8%), decil 3(1%), decil 4 (1,3%), decil 5 (5, 8%), decil 6 (10, 2%), decil 7 (14,2 %), decil 8 (17,6 %), decil 9 (19,4 %) decil 10 (26,5% 2 Kvinnor får 40,5 % av inkomstförändringen och män 59,5 %.

6 pressmeddelande Män Kvinnor Källa: Riksdagens utredningstjänst (RUT)

Kortversion av budgetmotionerna (parti och kommitté):

Kortversion av budgetmotionerna (parti och kommitté): Kortversion av budgetmotionerna (parti och kommitté): Stora behov av kompetensutveckling och utbildning Behoven av kompetensutveckling och utbildning är stora och växande. För individen handlar det om

Läs mer

Lokala effekter av den borgerliga regeringens ekonomiska politik

Lokala effekter av den borgerliga regeringens ekonomiska politik Lokala effekter av den borgerliga regeringens ekonomiska politik Örebro län Exempel på effekter av den borgerliga regeringens politik för Örebro län framtagna i samband med den borgerliga regeringens budgetproposition

Läs mer

Pressmeddelande: Socialdemokraternas vårbudget 2008

Pressmeddelande: Socialdemokraternas vårbudget 2008 Investera i Sveriges framtid Pressmeddelande: Socialdemokraternas vårbudget 2008 Socialdemokraterna presenterar idag sin vårbudgetmotion för 2008. Motionen har fokus på nödvändiga investeringar i Sveriges

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Kronoberg Växjö 2011-11-17 Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg Ojämn arbetsmarknad

Läs mer

Budgetpropositionen för 2018

Budgetpropositionen för 2018 Konjunkturläget oktober 2017 73 FÖRDJUPNING Budgetpropositionen för 2018 Åtgärderna i budgetpropositionen för 2018 innebär, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar, att de offentliga utgifterna ökar med

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Ett Sverige som håller ihop

Ett Sverige som håller ihop Ett Sverige som håller ihop VÅRBUDGETEN FÖR 2015 Vårbudgeten på 5 minuter Foto: Folio Bildbyrå / Maskot, Jyrki Komulainen, David Schreiner Vårbudgeten för 2015 Den 15 april lämnade regeringen sin ekonomiska

Läs mer

Systemskifte pågår 2007-12-17

Systemskifte pågår 2007-12-17 2007-12-17 Systemskifte pågår En rapport som belyser konsekvenserna av den borgerliga regeringens försämringar i trygghetssystemen. Rapporten behandlar den första delen i det systemskifte i socialförsäkringarna

Läs mer

Motion till riksdagen 2007/08:s16000 Mf av Mona Sahlin m.fl. (s) med anledning av prop. 2007/08:1 Budgetproposition för 2008

Motion till riksdagen 2007/08:s16000 Mf av Mona Sahlin m.fl. (s) med anledning av prop. 2007/08:1 Budgetproposition för 2008 NUMMER DELAD [ ] Partimotion Motion till riksdagen 2007/08:s16000 Mf av Mona Sahlin m.fl. (s) med anledning av prop. 2007/08:1 Budgetproposition för 2008 Sverige tjänar på rättvisa Det går bra för Sverige.

Läs mer

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se politik 0ör 0ler och tr3gga jobb. Att alla som kan och vill arbeta ska få ett jobb. Att anslagen till forskning

Läs mer

Jobben först investera i våra unga!

Jobben först investera i våra unga! Jobben först investera i våra unga! Ofta får man höra att dagens ungdom är slö, slapp och likgiltig. Det snacket har jag aldrig trott på. Jag tror på den svenska ungdomens vilja till gemenskap och personliga

Läs mer

Höstbudgeten för 2007: väntade förslag med jobbavdrag och sänkt ersättning i a-kassan

Höstbudgeten för 2007: väntade förslag med jobbavdrag och sänkt ersättning i a-kassan Pressmeddelande Stockholm den 16 oktober 2006 Höstbudgeten för 2007: väntade förslag med jobbavdrag och sänkt ersättning i a-kassan Vid årsskiftet sänks skatten för löntagarna, medan familjepolitiska förslagen

Läs mer

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla Rött Blått politik för fler jobb och trygghet för alla Ge 100 000 soloföretagare möjlighet att anställa en medarbetare genom sänkt arbetsgivaravgift. Ge 7 500 arbetslösa akademiker arbete eller praktik

Läs mer

Pressmeddelande 9 april 2014

Pressmeddelande 9 april 2014 Pressmeddelande 9 april 2014 Plus för löntagare men även pensionärer med Alliansregering Vårpropositionen innehöll inte så många oväntade plånboksfrågor den här gången. Men sedan Alliansregeringen tillträdde

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

Statsfinanser och skatter

Statsfinanser och skatter 071005 frågor & svar 1 Frågor och svar - Socialdemokraternas budgetmotion 2008 Sverige tjänar på rättvisa Statsfinanser och skatter Varför har räntorna höjts? Den borgerliga regeringen har fört en oansvarig

Läs mer

Ny färdriktning. Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor. Kronoberg och dess invånare är vinnare av den rödgröna politiken

Ny färdriktning. Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor. Kronoberg och dess invånare är vinnare av den rödgröna politiken Ny färdriktning Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor Kronoberg och dess invånare är vinnare av den rödgröna politiken Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets ekonomiska vårmotion

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/02415/S1 Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Juni 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Lättare för unga att få jobb

Lättare för unga att få jobb Socialdemokraterna Skara 2010-09-08 Lättare för unga att få jobb - Ett vallöfte från Socialdemokraterna i Skara Innehållsförteckning I Skara ska alla unga erbjudas jobb eller utbildning... 3 2 miljoner

Läs mer

Barnen får betala Reinfeldts skattesänkning

Barnen får betala Reinfeldts skattesänkning 2006-08-24 Barnen får betala Reinfeldts skattesänkning Reinfeldt lovar att alla ska få behålla en tusenlapp mer av sin lön - men med alla nya avgifter tar han dubbelt tillbaka speciellt drabbade blir de

Läs mer

Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer

Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer för fler jobb i årets budgetmotion Sverige står inför

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer 2010-03-27 En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans med

Läs mer

Mismatch. Ekonomiska Läget. Tillväxt och Rättvisa. Kraftigt BNP-fall följs av kraftig tillväxt P-nivå, index 2007 kvartal 4 = 100

Mismatch. Ekonomiska Läget. Tillväxt och Rättvisa. Kraftigt BNP-fall följs av kraftig tillväxt P-nivå, index 2007 kvartal 4 = 100 Ekonomiska Läget Tillväxt och Rättvisa - högre ambitioner för Sverige Alternativ Vårbudgetmotion år 2011 Stark återhämtning Mismatch på arbetsmarknaden Hög arbetslöshet Och samtidigt tilltagande arbetskraftsbrist

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG EN AMBITIÖS JOBBPOLITIK. FÖR ALLA. VÅRT MÅL ÄR ATT ANTALET PERSONER SOM ARBETAR

Läs mer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01434/S1 Sänkt skatt för pensionärer Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 3 Bakgrund... 7 4 Överväganden och förslag...

Läs mer

Investera för framtiden Budgetpropositionen september

Investera för framtiden Budgetpropositionen september Investera för framtiden Budgetpropositionen 2013 20 september Oro i omvärlden påverkar Sverige Fortsatt internationell oro och turbulens Ingen snabb lösning väntas för euroområdet Låg tillväxt de närmaste

Läs mer

FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011

FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011 UTREDNINGSTJÄNSTEN Tommy Lowén Tfn: 08-786 5661 PM 2010-04-26 Dnr 2010:0752 FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011 En analys av fördelningseffekterna av de förslag som enligt Socialdemokraterna kommer att presensteras

Läs mer

Ny färdriktning Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige

Ny färdriktning Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige Ny färdriktning Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets ekonomiska vårmotion En gemensam rödgrön budget Starka offentliga

Läs mer

Motion till riksdagen 2006/07:s10400 Mf av Mona Sahlin m.fl. (s) med anledning av prop. 2006/07:100 2007 års ekonomiska vårproposition

Motion till riksdagen 2006/07:s10400 Mf av Mona Sahlin m.fl. (s) med anledning av prop. 2006/07:100 2007 års ekonomiska vårproposition MOTIONSNUMMER DELAD [ ] Partimotion Motion till riksdagen 2006/07:s10400 Mf av Mona Sahlin m.fl. (s) med anledning av prop. 2006/07:100 2007 års ekonomiska vårproposition Motivering Fler jobb inte ökade

Läs mer

Lönesänkarpartiet moderaterna

Lönesänkarpartiet moderaterna Lönesänkarpartiet moderaterna En granskning av moderaternas politik för otrygga jobb -Byggnads agerande är en skamfläck för hela LO. Här har ett skolbygge upphandlats enligt alla konstens regler. Fredrik

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv

Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA SKATTECHOCKEN FÖR UNGA DE RÖDGRÖNAS STÖRSTA SKATTEHÖJNING: NÄSTAN EN MILJON UNGA FÅR 10 MILJARDER I DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT, MINDRE ÄN HÄLFTEN GÅR TILL SATSNINGAR MOT UNGDOMSARBETSLÖSHET DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden Skatt för välfärd en rapport om skatterna och välfärden Rapporten framtagen av Vänsterpartiets stadshusgrupp i Malmö Januari 2012 För mer information: http://malmo.vansterpartiet.se Skatterna och välfärden

Läs mer

HÖSTBUDGET. Statssekreterare Annica Dahl

HÖSTBUDGET. Statssekreterare Annica Dahl HÖSTBUDGET 2018 Statssekreterare Annica Dahl 2017-09-28 1 Underskott har vänts till tydliga överskott i finanserna Finansiellt sparande, konsoliderad offentlig sektor Miljarder kronor Regeringsskifte 109

Läs mer

Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar

Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar Granskning av oppositionens politik Magdalena Andersson och Per Bolund 217-1-6 2 Inledning Tydlig skiljelinje: Investeringar mot enorma

Läs mer

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen www.socialdemokraterna.se telefon 08-700 26 00 Trygghet på ålderns höst Sammanfattning Många oroar

Läs mer

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Moderaterna är ett parti för dem som jobbar, för dem som vill jobba och dem som har jobbat - därför sänker vi skatten på arbete Arbete är grunden för

Läs mer

2018 års vårbudgetproposition och vårändringsbudget. SKL, sektionen för socialtjänst

2018 års vårbudgetproposition och vårändringsbudget. SKL, sektionen för socialtjänst 2018 års vårbudgetproposition och vårändringsbudget SKL, sektionen för socialtjänst Äldreomsorg 350 miljoner till välfärdsteknik för äldre för att öka investeringstakten 10 miljoner för att stödja kommunernas

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

Men dom glömde pensionärerna! Med moderat politik skulle du ha tusen kronor mer på kontot. Varje månad. Dom sa:

Men dom glömde pensionärerna! Med moderat politik skulle du ha tusen kronor mer på kontot. Varje månad. Dom sa: Dom sa: Med moderat politik skulle du ha tusen kronor mer på kontot. Varje månad. Men dom glömde pensionärerna! Detta är en affisch från Socialdemokraterna Med moderat politik skulle du ha tusen kronor

Läs mer

Jobben Utmaningen Framtiden

Jobben Utmaningen Framtiden Socialdemokraterna 2011-06-14 Jobben Utmaningen Framtiden Norrbotten möjligheternas län 2 (7) Missmatch på arbetsmarknaden i Norrbotten Just nu sker en bred uppgång på arbetsmarknaden i Norrbotten. Konjunkturen

Läs mer

Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta

Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3839 av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M) Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

Aktuell analys. Hushållens ekonomi 2016. 28 december 2015

Aktuell analys. Hushållens ekonomi 2016. 28 december 2015 Aktuell analys 28 december 2015 Hushållens ekonomi 2016 Pensionärer, löntagare och arbetslösa får alla det bättre 2016. Största förbättringen jämfört med januari 2015 får den som är arbetslös. Från att

Läs mer

Jobben först investera i våra unga!

Jobben först investera i våra unga! Jobben först investera i våra unga! Örebros socialdemokratiska riksdagsledamöter Thomas Bodström Matilda Ernkrans Lennart Axelsson Eva-Lena Jansson Ameer Sachet Jobbkrisen förvärras ungdomarna värst ut

Läs mer

En plan för jämlikhet och grön omställning

En plan för jämlikhet och grön omställning En plan för jämlikhet och grön omställning En ökande ojämlikhet i Sverige Den ekonomiska ojämlikheten har ökat i de flesta västländer under de senaste 25 åren. Men Sverige är det OECD-land där den ekonomiska

Läs mer

Politik för företagande en granskning av borgerlig regeringspolitik av (s)-entreprenörer

Politik för företagande en granskning av borgerlig regeringspolitik av (s)-entreprenörer Politik för företagande en granskning av borgerlig regeringspolitik av (s)-entreprenörer 1 2 Politik för företagande en granskning av borgerlig regeringspolitik av (s)-entreprenörer Socialdemokrati och

Läs mer

SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna.

SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna. SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna. SAMMANFATTNING Särskilt Socialdemokraterna har sedan hösten 29 drivit kampanj

Läs mer

Ge Sörmland chansen med investeringar i utbildning och kompetens!

Ge Sörmland chansen med investeringar i utbildning och kompetens! Ge Sörmland chansen med investeringar i utbildning och kompetens! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland Jobbkrisen förvärras Den borgerliga regeringen gick till val på att ordna jobben. Idag kan

Läs mer

De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige

De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige Alliansens partisekreterare 2016-07-05 De fyra sveken Historiskt svag regering som blundar för samhällsproblemen

Läs mer

Budgetproposition Signild Östgren

Budgetproposition Signild Östgren Budgetproposition 2017 Signild Östgren 2 7,7 miljarder till välfärd, kommuner 2,3 miljarder till välfärd, landsting Axplock av nyheter i budgeten Kommuner Mer resurser till välfärden, 7,7 miljarder

Läs mer

Välfärd - minska klyftorna S-kvinnor i Kronoberg Carina Adolfsson Elgestam

Välfärd - minska klyftorna S-kvinnor i Kronoberg Carina Adolfsson Elgestam Socialdemokraterna Växjö 2010-08-30 Välfärd - minska klyftorna S-kvinnor i Kronoberg Carina Adolfsson Elgestam 2 (10) Innehållsförteckning Klyftorna och orättvisorna ökar... 3 Berättelser från verkligheten...

Läs mer

EN POLITIK FÖR FULL SYSSELSÄTTNING. Vänsterpartiets vårmotion 2011

EN POLITIK FÖR FULL SYSSELSÄTTNING. Vänsterpartiets vårmotion 2011 EN POLITIK FÖR FULL SYSSELSÄTTNING Vänsterpartiets vårmotion 2011 En politik för full sysselsättning För oss i Vänsterpartiet är full sysselsättning det överordnade målet för den ekonomiska politiken.

Läs mer

Tabell 1: Ersättningsnivåer för arbetslöshetsförsäkringen, inget försörjningsansvar

Tabell 1: Ersättningsnivåer för arbetslöshetsförsäkringen, inget försörjningsansvar 2017-06-22 Dnr 2017:852 Rapport från utredningstjänsten NIVÅER OCH VARAKTIGHET FÖR A-KASSAN Vad blir den offentligfinansiella effekten av att höja taket i a-kassan till 1 200 kr per dag under 100 dagar

Läs mer

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget 2013-10-15 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Inledning... 3 1. Marginalskatterna

Läs mer

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ett PM om konsekvenserna av en borgerlig regerings politik Dyrare och lägre a-kassa, fler otrygga jobb, skrotad rätt till heltid och uteblivna satsningar på arbetsmiljö

Läs mer

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensioner Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensionssystemet, blev det som tänkt? Pensionssystemet Privat pension Tjänstepension Allmän pension Den allmänna pensionen Garantipension Bostadstillägg

Läs mer

Jobbkris. men regeringen är passiv

Jobbkris. men regeringen är passiv Jobbkris men regeringen är passiv Jobben går före stora skattesänkningar Oktober var den värsta varselmånaden sedan nittiotalskrisen. 20 000 löntagare varslades om uppsägning. Jobbkrisen har blivit allt

Läs mer

JOBBAR DU HELTID ÄR DU RIK. - Så blev (nästan) alla Sveriges heltidsjobbare till de nya rika i den politiska debatten

JOBBAR DU HELTID ÄR DU RIK. - Så blev (nästan) alla Sveriges heltidsjobbare till de nya rika i den politiska debatten JOBBAR DU HELTID ÄR DU RIK - Så blev (nästan) alla Sveriges heltidsjobbare till de nya rika i den politiska debatten SAMMANFATTNING De Rödgröna har sedan hösten 29 drivit kampanj mot de skattesänkningar

Läs mer

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Enskild motion Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

S-politiken - dyr för kommunerna

S-politiken - dyr för kommunerna S-politiken - dyr för kommunerna 2011-11-08 1 UNDERFINANSIERAD S-BUDGET RISKERAR ÖVER 5000 JOBB I KOMMUNSEKTORN SAMMANFATTNING 1. De socialdemokratiska satsningarna på kommunerna är underfinansierade.

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet Produktion och arbetsmarknad FÖRDJUPNING Ersättning vid arbetslöshet Arbetslösheten förväntas stiga kraftigt framöver. Denna fördjupning belyser hur arbetslöshetsförsäkringens ersättningsgrad och ersättningstak

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Ett år under borgarna vem firar?

Ett år under borgarna vem firar? 2007-09-17 Socialdemokraterna Ett år under borgarna vem firar? Ett år under borgarna vem firar?...1 Inledning...2 Orättvis och oansvarigt...3 Jobben...6 Förlorad andra chans...9 Socialförsäkringarna...10

Läs mer

Pressmeddelande: Socialdemokraternas vårbudget 2008

Pressmeddelande: Socialdemokraternas vårbudget 2008 Investera i Sveriges framtid Pressmeddelande: Socialdemokraternas vårbudget 2008 Socialdemokraterna presenterar idag sin vårbudgetmotion för 2008. Motionen har fokus på nödvändiga investeringar i Sveriges

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

Avskaffa aktivitetsförbudet för arbetslösa ungdomar

Avskaffa aktivitetsförbudet för arbetslösa ungdomar Avskaffa aktivitetsförbudet för arbetslösa ungdomar Arbetsförmedlingens månadssiffror för Kalmar län Fredagen den 4 maj 2010 I april 2009 gick 2039 ungdomar i Kalmar län utan jobb. Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Kvalitet och trygghet för äldre Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Inledning Socialdemokraterna i Örebro har under hela mandatperioden arbetat för ett bättre Örebro för äldre. Vi föreslog redan

Läs mer

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014 Aktuell analys 23 oktober 2014 Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015 Den nya regeringen presenterade idag sin budget för 2015. Vinnarna är ensamstående med underhållsstöd och pensionärer. Underhållsstödet

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag.

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag. Nyheter 2014 Löntagare Det femte jobbskatteavdraget ger några hundralappar (150-340 kronor, beroende på inkomst) mer i plånboken varje månad. Från årsskiftet höjs även brytpunkten för statlig inkomstskatt,

Läs mer

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna 2 2013-09-02 2,5 miljarder till pensionärerna 3 2,5 miljarder till pensionärerna Regeringen kan i dag presentera att vi avser att genomföra en skattelättnad för landets pensionärer på 2,5 miljarder kronor.

Läs mer

Kunskapslyft ett första steg

Kunskapslyft ett första steg 2014-04-23 Kunskapslyft ett första steg Sammanfattning - Socialdemokraterna föreslår idag ett första steg i ett kunskapslyft - Inom ramen för det första steget föreslås 30 000 platser inom komvux, yrkesvux

Läs mer

Ett enpersonshushåll utan barn får drygt 500 kronor mer i disponibel inkomst till följd av högre löner och lägre skatt.

Ett enpersonshushåll utan barn får drygt 500 kronor mer i disponibel inkomst till följd av högre löner och lägre skatt. Pressmeddelande 20 november 2013 Så här blir din ekonomi 2014 Reallöneökningar, skattesänkningar, låg inflation och låga räntor. Det bäddar för att många svenskar kan se fram emot mer pengar nästa år och

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Högre kvalitet i förskolan

Högre kvalitet i förskolan Stockholm 26 augusti 2010 Högre kvalitet i förskolan Första delen av den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/6 I dag presenterar vi rödgröna partier den första delen av vår regeringsplattform om förskolan

Läs mer

De flesta hushåll får mer i plånboken 2019, men köpkraften sjunker

De flesta hushåll får mer i plånboken 2019, men köpkraften sjunker Pressmeddelande 18 december 2018 De flesta hushåll får mer i plånboken 2019, men köpkraften sjunker De flesta hushåll får mer i plånboken i januari 2019 jämfört med januari 2018. Högre löner och pensioner,

Läs mer

Ett år under borgarna vem firar?

Ett år under borgarna vem firar? 2007-09-17 Socialdemokraterna Ett år under borgarna vem firar? Ett år under borgarna vem firar?...1 Orättvis och oansvarigt...4 Ökade orättvisor...4 Oansvarig politik...5 Ett skattesystem i förfall...6

Läs mer

socialdemokraterna.se/dalarna

socialdemokraterna.se/dalarna ETT KOMPETENSLYFT FÖR DALARNA DALARNA SKA KONKURRERA MED KUNSKAP OCH INNOVATIONER RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER.. ETT BÄTTRE DALARNA.. FÖR ALLA.. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Kompetensbrister i dagens

Läs mer

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Inga vinstintressen i välfärden Ökad kvalitet i vård, skola och omsorg med fler anställda

Läs mer

En stark a-kassa för trygghet i förändringen

En stark a-kassa för trygghet i förändringen En stark a-kassa för trygghet i förändringen En stark a-kassa för trygghet i förändringen När den moderatledda regeringen tillträde hösten 2006 inledde man med att snabbt försvaga arbetslöshetsförsäkringen.

Läs mer

Sverige ska vara ett land som håller ihop

Sverige ska vara ett land som håller ihop Sverige ska vara ett land som håller ihop Foto: Folio Bildbyrå Återhämtning i svensk ekonomi BNP-tillväxt 8,0 % 6,0 4,0 2,0 0,0-2,0-4,0-6,0 Källa: Egna beräkningar Arbetslösheten sjunker från en hög nivå

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Regeringen har gett uttryck för att den högsta dagpenningen enligt inkomstbortfallsförsäkringen

Regeringen har gett uttryck för att den högsta dagpenningen enligt inkomstbortfallsförsäkringen Promemoria 2014-10-09 A2014/3522/A Arbetsmarknadsdepartementet Höjd inkomstrelaterad ersättning i arbetslöshetsförsäkringen Bakgrund Regeringen har gett uttryck för att den högsta dagpenningen enligt inkomstbortfallsförsäkringen

Läs mer

GRANSKNING AV SVERIGEDEMOKRATERNAS EKONOMISKA POLITIK MAGDALENA ANDERSSON PETER HULTQVIST 10 AUGUSTI 2018

GRANSKNING AV SVERIGEDEMOKRATERNAS EKONOMISKA POLITIK MAGDALENA ANDERSSON PETER HULTQVIST 10 AUGUSTI 2018 GRANSKNING AV SVERIGEDEMOKRATERNAS EKONOMISKA POLITIK MAGDALENA ANDERSSON PETER HULTQVIST 1 AUGUSTI 218 Vad blir svårast att komma överens om med Moderaterna om du skulle få chansen? Moderaterna är ju

Läs mer

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna Dalarna 20140423 Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna - ett län för kompetens och lärande socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Dalarna behöver mer kunskap och kompetens - inte mindre. Socialdemokraterna

Läs mer

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 FÄRDPLAN MED SIKTE PÅ 2018 Alliansen presenterar fyra olika budgetar i höst Vi genomför en gemensam alliansutvärdering Vi formar ett äntringskansli inför regeringsskifte

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ett år med Reinfeldt

Ett år med Reinfeldt Ett år med Reinfeldt Första pelaren: Arbetsmarknaden och partsrelationerna Politiken syftar till / leder till 1. Försvagning av fackföreningsrörelsen och rubbad maktbalans till kapitalets fördel 2. Etablering

Läs mer

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar fler gör sverige grönare Jobb åt unga ge småföretagen möjligheter utveckla hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar BP14 en framgång för Centerpartiet Budgeten för 2014 är en arbetsseger för

Läs mer

Vi håller vad vi lovar! En rapport om vad vi socialdemokrater åstadkommit sedan 1994.

Vi håller vad vi lovar! En rapport om vad vi socialdemokrater åstadkommit sedan 1994. Vi håller vad vi lovar! En rapport om vad vi socialdemokrater åstadkommit sedan 1994. Förord Den här rapporten redogör för vad vi socialdemokrater åstadkommit sedan vi fick väljarnas förtroende i valet

Läs mer

Sverige ska hålla ihop - Reformer för ökad tillväxt och ett återupprättat samhällskontrakt. Moderaternas budgetmotion för 2019

Sverige ska hålla ihop - Reformer för ökad tillväxt och ett återupprättat samhällskontrakt. Moderaternas budgetmotion för 2019 Sverige ska hålla ihop - Reformer för ökad tillväxt och ett återupprättat samhällskontrakt Moderaternas budgetmotion för 219 Sverige ska hålla ihop 1. Återupprätta samhällskontraktet 2. Rusta ekonomin

Läs mer

Rödgrönt bra för Kronoberg

Rödgrönt bra för Kronoberg 2010-06-08 Rödgrönt bra för Kronoberg - så påverkar nationell politik länet Innehåll Kronoberg länet borgarna glömde... 3 Rättvis välfärd eller ingen välfärd?... 4 Rättvisa skatter... 5 35 715 pensionärer

Läs mer

70 procents sysselsättning år 2025

70 procents sysselsättning år 2025 PM 2015-10-01 70 procents sysselsättning år 2025 Ett nytt sysselsättningsmål för Sverige Ett sysselsättningsmål för Sverige Folkpartiet Liberalerna föreslår i vår budgetmotion ett sysselsättningsmål för

Läs mer