Bygg- och miljöförvaltningen Gamla torg Hörby A HO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bygg- och miljöförvaltningen Gamla torg 5 242 31 Hörby 2012-08-17 A8681-003 HO"

Transkript

1 Bygg- och miljöförvaltningen Gamla torg Hörby Datum Er ref Vår ref A HO Ansökan om bygglov och anmälan enligt miljöbalken avseende uppförande vindkraftverk Med stöd av bifogat registreringsbevis, bilaga 1, önskar jag i egenskap av ställföreträdare och ombud för Västanby Kraft i Hörby AB (Sökanden) inkomma med följande bygglovsansökan jämlikt Plan- och bygglag (2010:900) samt miljöanmälan enligt 25a Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Advokatbyrån Gulliksson AB Box Lund Besöksadress Emdalavägen 16 Lund Tel Fax E-post mail@gulliksson.se Hemsida Momsregnr SE Plusgiro Bankgiro Klientmedel Nordea Uppgifter om sökande, fastigheter, markägare etc Administrativa uppgifter Sökande: Västanby Kraft i Hörby AB, , c/o Västanby AB, Västanby Gård, LUND, registreringsbevis bifogas, bilaga 1 Ombud/kontakt: Advokat Hans-Anders Odh, Advokatbyrån Gulliksson AB, Box 739, LUND, tel Hans-Anders.Odh@gulliksson.se Fastigheter: Hörby Elestorp 1:13, Hörby kommun, Ägare: Marie och Per Bysner, Kristianstad Hörby Tormastorp 1:12, Hörby kommun Ägare: Gerd och Thomas Olsson, Tormastorp ho V:\8681_Västanby AB\A\003_Bygglov\Tormastorp\Ansökan\Ansökan med bilagor\bygglovsansökan och miljöanmälan Tormastorp och Elestorp.docm

2 Kod: (enligt bilagan till förordningen av miljöfarlig verksamhet) Kontrollansvarig: Sökanden hemställer i första hand att låta frågan om kontrollansvarig anstå till det att byggstarten börjar närma sig, då denna kan dröja några år. I andra hand anmäls Mikael Melin c/o Triventus Consulting AB, Box 33, Falkenberg Beskrivning av sökandens verksamhet Sökanden (Västanby)är ett helägt dotterbolag till Västanby AB som har ägt och förvaltat tillståndspliktig vindkraft sedan Bolagets målsättning är att vara en långsiktig och lokalt förankrad projektör och producent av förnyelsebar energi. Mer information om sökanden kan fås på hemsidan På uppdrag av respektive fastighetsägare ansöker Västanby om tillstånd för uppförande av de i ansökan beskrivna vindkraftverken med tillhörande bodar, vägar och kabeldragningar. Tillfälligt bygglov söks också för mätmast, vilken kommer att uppföras för dimensionering av verken och för vindmätning. 2. Yrkanden Sökanden yrkar att miljö- och byggnadsnämnden ska 2.1. ge sökanden lov att uppföra maximalt tre vindkraftverk med maximal totalhöjd från mark om 150 m jämte tillfartsvägar, elkabeldragningar och teknikbodar, enligt koordinater och placering som framgår av Layout A på bifogade kartor bilaga 2 (skala 1:10 000) och bilaga 3 (skala 1:48:000); 2.2. subsidiärt i förhållande till ovannämnda yrkande i andra hand, ge sökanden bygglov att uppföra tre vindkraftverk med maximal totalhöjd från mark om 150 m jämte tillfartsvägar, elkabeldragningar och teknikbodar, enligt koordinater och placering som framgår av Elestorp.docm 2(24)

3 Layout B på bifogade kartor, bilaga 4 (skala 1:10 000) och bilaga 5 (skala 1:48:000); 2.3. ge sökanden tillfälligt bygglov för nybyggnad av en maximalt 150 meter hög stagad mätmast på samma position som något av vindkraftverken. Masten skall användas under högst 1,5 år för att mäta vindlasterna för korrekt dimensionering och inställning de i bygglovet angivna vindkraftverken. 3. Teknisk beskrivning Respektive vindkraftverk består av ett torn i stål, betong eller kombination av stål och betong, en trebladig rotor, tillverkad av främst glasfiber eller kolfiber, fundament och maskinhus. I maskinhuset finns en generator, hydraulik, styrutrustning och beroende på fabrikat och typ, en växellåda. I bild 1 nedan visas ett exempel på hur ett vindkraftverk är uppbyggt. Bild 1 Exempel på maskinhusets uppbyggnad Vindkraftverkets torn är monterat på ett fundament. En geoteknisk undersökning kommer att utföras, när tillstånd har utfärdats, för att bestämma typ av och storlek på fundament. En transformator placeras i maskinhuset, tornet eller i en teknikbod (eller kiosk) bredvid verket. Elestorp.docm 3(24)

4 Ett kabelsystem kommer att anläggas i mark mellan verken och mellan gruppstationen och elnätet i enlighet med nätägarens anvisningar. Tänkbara turbinleverantörer är t.ex. Siemens, Repower, Vestas eller Enercon. Bifogat finns exempel på specifikationer för turbinmodeller som kan bli aktuella från Siemens och Repower, bilaga 6. Sökanden vill dock inte binda sig vid en enskild modell eller fabrikat förrän upphandlingen är klar. De tre planerade vindkraftverken kommer emellertid inte oavsett vilken modell som väljs att överskrida en totalhöjd inklusive rotorblad om 150 m över mark uteffekt om 3,5 MW vardera rotordiameter om 115 meter och tornhöjd om 110 meter. Verken kommer att utrustas med erforderlig och sedvanlig hinderbelysning utformad i enlighet med föreskrifter och allmänna råd för markering av byggnader, master och andra föremål, se bilaga 6, Logotyp från tillverkaren och/eller sökanden kommer enbart att finnas på maskinhuset. Färgen på verket kommer att vara grå-vit eventuellt med grön bas i enlighet med vad som är sedvanligt på marknaden. 4. Kartunderlag Kartunderlag som visar den planerade etableringens lokalisering bifogas, bilagorna 2-5. Sökanden yrkar i första hand få uppföra lokaliseringen benämnd Layout A, bilagorna 2-3, och i andra hand lokaliseringen Layout B, bilagorna 4-5. Därutöver bifogas kartunderlag utvisande avstånd till bostäder, vägar, naturmiljö, kulturmiljö, fågelliv, ljud- och skuggutbredningar etc. Dessa kartor redovisas närmare under följande avsnitt. Elestorp.docm 4(24)

5 5. Vindförhållanden, markhushållning & allmänintresset Enligt vindkarteringen utförd på uppdrag av Energimyndigheten av Uppsala Universitet är medelvinden vid navhöjden för aktuella vindkraftverk 8,0 m/s vilket framgår av bifogad produktionsberäkning, bilaga 7. Denna produktionsberäkning kommer att följas upp med en vindmätning när lov har utfärdats. Bifogad beräkning ger vid handen en beräknad årsproduktion för de tre verken uppgående till ,5 MWh med avdrag för 10% säkerhetsmarginal. Etableringen tar mycket lite mark i anspråk och går dessutom utmärkt att kombinera med befintlig markanvändning, som i detta fall är skogsbruk respektive betesmark, och utgör därmed en god hushållning med markresurserna från en allmän synpunkt. Området för den planerade etableringen är därför unikt med mycket goda vindförhållanden och med få konflikter. De vindförutsättningar som finns kan inte omlokaliseras. Resursen måste användas på den plats den finns om den skall kunna nyttjas på ett optimalt sätt. Den beräknade produktionen motsvarar förbrukningen av hushållsel för 6952 villor räknat på en normalvilla med en årsförbrukning av hushållsel på kwh. Detta överstiger det totala antalet villor st -i Hörby kommun. 1 Gruppstationens produktion av förnybar el kommer samtidigt att innebära stora miljö- och samhällvinster och leda till 2 en minskning av den årliga kolbrytningen med ca ton en minskning av de årliga koldioxidutsläppen med ca ton en minskning av de årliga svaveldioxidutsläppen med 103 ton en minskning av de årliga kväveoxidutsläppen med 94 ton att skona naturen för bränsletransporter och spridning av aska. 1 Se Hörby kommuns energiplan SOU 1999:75 Del 1, Rätt plats för vindkraft, sid 29. Elestorp.docm 5(24)

6 Enligt FN:s klimatpanel (IPCC), Kyotoprotokollet, Agenda 21, framgår bl.a. att ökad CO2 i luften ger en ökad temperatur och global uppvärmning med bl.a. havshöjning och översvämningar som följd, (vilket är ett konkret hot mot framförallt kustkommuner), att människans utsläpp är så signifikanta att dessa påverkar klimatet i rask takt samt att klimatproblemen ska lösas lokalt i kommunerna med övergång till förnybara energikällor och energisparåtgärder. Om vindkraftsetableringen förverkligas kommer enbart den att kunna uppfylla en väsentlig del av de klimat- och energimål som ställs upp i Hörby kommuns energiplan. Hörby kommer att kunna hämta en mycket hög andel av sin elkonsumtion från lokalt producerad förnybar energi. 6. Påverkan på naturmiljö 6.1. Naturmiljö - flora etc. Etableringen har ingen direkt påverkan på naturmiljön utanför själva vindkraftplatsen. Naturmiljön på platsen för respektive verk i Layout A ser ut som följer. (se bilaga 2 avseende verkens numrering) VKV 1 placeras på en höjd i en öppen betesmark med förekomst av arter som knägräs, borsttåg, liten blåklocka, vårbrodd, stagg mm, enligt bild 2 nedan. Bild 2 VKV 1 Elestorp.docm 6(24)

7 VKV 2 placeras i anslutning till vändplats vid väg med nyligen gallrad ungskog med inslag av björk, al och sälg enligt bild 3 nedan. Bild 3 VKV 2 VKV 3 placeras vid mindre skogsväg i plan stenig terräng med planterad mogen granskog enligt bild 4 nedan. Bild 4 VKV 3 Elestorp.docm 7(24)

8 När det gäller floran på vindkraftsplatserna i Layout B, verk 3-5, bilaga 4, överensstämmer den i med ovan beskrivning för motsvarande platser 1-3 i Layout A. I Hörby kommuns utställningshandling per med förslag till kommunstyrelsen på tematiskt tillägg för vindkraft till översiktsplanen (i det följande benämnt Tematiskt tillägg) beskrivs aktuellt område (Utredningsområde 3) enligt följande: Området består av tre delar som tillsammans kan ge plats för en sammanhållen grupp med verk och ligger vid Ormastorp. Områdena är i huvudsak beväxt med produktionsskog, barr och löv, i varierande åldrar samt större åkermarksområden och annan öppen mark. Påverkan på de biologiska värdena i området bedöms inte påverkas i så stor grad att en etablering av vindkraft förhindras. Detta uttalande från kommunen stöds av sökandens egna utredningar enligt ovan och även enligt följande. Området kommer enligt sökandens bifogade undersökningar inte i konflikt med några av känsliga naturvärden t.ex. sumpskog, nyckelbiotoper eller biotopskydd. Området omfattas ej heller av något riksintresse för naturvården eller Natura Detta framgår av bifogat kart- och utredningsmaterial, bilaga 8 för Layout A och bilaga 9 för Layout B. Den planerade etableringens påverkan på floran och naturintresset i allmänhet får därför anses vara acceptabel Naturmiljö fauna och fritid Det har inte identifierats några formella intressen för friluftsliv vid den planerade etableringen. Etableringen bedöms inte heller påverka fågel- eller djurlivet negativt. Elestorp.docm 8(24)

9 Enligt Sökandens utredningar består de vilda däggdjuren i området huvudsakligen av arter såsom hare vildsvin, dovhjort och rådjur, vilka inte är känsliga för vindkraft. Forskningen visar att djurlivet t.ex. landlevande däggdjur påverkas i mycket begränsad omfattning av vindkraftverk. Under byggtiden drar de sig undan, men när denna är över återkommer de. 3 När det gäller tamdjuren som betar i området, är de mer stresståliga än vilt och bedöms därför klara nya vindkraftsetableringar bättre. 4 Området omfattar inte något fågelskyddsområde. Sökanden har utfört egna studier av platsen och har intervjuat markägarna och funnit att det inte förekommer häckande havs- eller kungsörn i området. De viktigaste flyttfågelsträcken går inte över området då ledlinjer saknas, samt i övrigt bedöms förekomst av känsligt fågelliv saknas, vilket framgår av sökandens kartläggning som bifogas härmed, bilaga 10 för Layout A och bilaga 11 för Layout B. Utanför sådana fågelskyddsområden anser lagstiftaren att de kunskaper som finns tyder på att verk inte behöver medföra påtagliga skador för fågellivet 5 När det gäller etableringens påverkan på fladdermöss kan följande nämnas. Då området utgörs av produktionsskog respektive öppen betesmark, inte är kustnära, saknar ledlinjer eller inte ligger på en distinkt höjd är det varken något riskområde för fladdermöss eller fåglar enligt en ny studie om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar (se Naturvårdsverkets Rapport 6467 från 2011) enligt följande utdrag ur rapporten sidan 4. 3 Se Naturvårdverkets skrift Nu vet vi det här sidan 48, ISBN: Se Naturvårdverkets skrift Nu vet vi det här sidan 43, ISBN: SOU 1999:75, Rätt plats för vindkraften, sid. 18. Elestorp.docm 9(24)

10 Sökandens utredningar och slutsatser bekräftas av de utredningar som har gjorts i ett tillståndsärende för vindkraft i närheten. Ca 10 km östnordöst från den planerade etableringen på Maltesholm, Linderödsåsen, har lagakraftvunna tillstånd för 18 vindkraftverk utfärdats av Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen, bilaga 23. Faunan och floran i detta område är likartad med nu planerad etablering då även detta område domineras av produktionsskog och ligger förhållandevis nära den planerade etableringen på Linderödsåsen. Länsstyrelsen konstaterade följande mot bakgrund av de fågel- och fladdermusundersökningar som utfördes i samband med nämnda ansökan. Elestorp.docm 10(24)

11 Bifogat finns de av Länsstyrelsen ovan åberopade fladdermus- och fågelundersökningarna från 2006 och 2008 samt naturinventeringen från 2008 på Linderödsåsen, bilagorna Ovannämnda tillståndsärende med tillhörande utredningar stödjer således sökandens uppfattning av att platsen inte utgör häckningsplats eller flyttfågelstråk för några känsliga fågelarter. Inte heller utgör platsen ett riskområde för fladdermöss. Den planerade etableringen får även i övrigt anses medföra en acceptabel påverkan på natur, djur- och fågelliv. 7. Påverkan på kulturmiljö Varken kommunen eller kulturmiljöfunktionen på Länsstyrelsen i Skåne län pekar ut området som varande av intresse för kulturmiljövården. Detta stöds av sökandens egna kompletterande utredningar avseende fornlämningar. Den planerade etableringen är inte placerad inom område för fornlämningar enligt bifogade kart- och utredningsmaterial, bilaga 12 för Layout A och bilaga 13 för Layout B. Elestorp.docm 11(24)

12 8. Den planerade etableringens samverkan med andra planerade vindkraftverk Det finns en icke komplett bygglovsansökan (Grannansökan) för tre vindkraftverk på fastigheten Hörby Ormastorp 3:4, Hörby kommun. Denna fastighet (Grannfastigheten) ligger i omedelbar anslutning till de två fastigheterna i nu aktuell ansökan dvs. Hörby Elestorp 1:13 och Hörby Tormastorp 1:12. Till skillnad från Västanby:s planerade etablering (Layout A) måste verken i Grannansökan effektregleras ned för att klara bullerkraven. Således är Västanby:s etablering mer motiverad från en allmän markhushållningssynpunkt då den kommer att producera betydligt mer energi med i övrigt samma miljöpåverkan. Företräde ska ges åt sådan markanvändning som från allmän synpunkt medför en god hushållning jämlikt 2 kap 2 plan- och bygglagen. Västanby:s ansökan skall med beaktande av allmänintresset vinna företräde framför Grannansökan, då Layout A inte kan samexistera med lokaliseringen i Grannansökan. Därutöver föreligger hinder mot att bevilja Grannansökan i sin nuvarande utformning då två av vindkraftverken står så nära fastighetsgränserna till Elestorp 1:13 respektive Tormastorp 1:12 (ca meter) att Grannverkens rotorer (med ca 57 meters vinglängd) kommer att svepa in över nämnda fastigheter. Därmed kommer luftrummet till dessa två fastigheter att kränkas, samtidigt som fastighetsägarnas och Västanby:s möjligheter att etablera vindkraft starkt begränsas. En sådan etablering kan inte beviljas utan medgivande från de berörda enskilda fastighetsägarna. Grannansökan strider således mot såväl sökandens som fastighetsägarnas starka enskilda intressen. Grannansökan i sin nuvarande utformning måste således avslås även på den grunden, jämlikt bl.a. 2 kap 1 plan- och bygglagen. Detta framgår av utdrag från Grannansökan nedan, bild 5. Elestorp.docm 12(24)

13 Bild 5 Grannansökan Verk 1 och 3 står så nära fastighetsgränserna (ca m från gräns) att rotorn (ca 57 m vinglängd) sveper in över Tormastorp - respektive Elestorpfastigheterna, vilket begränsar sökandens möjligheter till vindkraftsetablering och även i övrigt kränker fastighetsägarnas intressen. Västanby motsätter sig således Grannansökan då den varken är förenlig med det allmänna markhushållningsintresset eller med de enskilda markägarnas intressen. För det fall byggnadsnämnden ändå väljer att inte avslå Grannansökan, trots att den strider mot sagda intressen, utan istället försöker finna en samförståndslösning mellan de båda etableringarna, kan Västanby föreslå följande lösning. En grundförutsättning för ett sådant scenario är att verk 1 och 3 i Grannansökan flyttas så att ett skäligt respektavstånd till fastighetsgräns upprätthålls. Västanby har undersökt effekten av en sådan flytt av verk 1 och 3 i Grannansökan och har funnit att om avstånden mellan de tre verken i Grannansökan komprimeras mer än vad som nu är fallet, så klarar gruppen varken bullerkraven till bostad eller turbintillverkarens krav på minsta avstånd mellan verk. Således är den enda återstående möjligheten vid en samförståndslösning att minska ned antalet verk i Grannansökan till max två vindkraftverk. Grannansökan skulle då kunna samverka med Västanby:s andrahandsalternativ - Layout B - enligt följande bild 6. Elestorp.docm 13(24)

14 Bild 6 Förslag till samverkan två grannverk nr 1 och 2 och Västanbys Layout B verk nr 3-5 Förutsatt att parterna kan enas om en rättvis inbördes effektreglering av verken, skulle denna grupp om fem vindkraftverk klara Boverkets krav på buller- och skuggpåverkan, vilket framgår av Västanbys bifogade beräkningar avseende buller och skuggor som behandlas under respektive relevant avsnitt nedan. Dessutom skulle påverkan på landskapsbild för en sådan grupp om fem verk vara acceptabel, enligt Västanbys bifogade fotomontage, som redogörs för nedan. 9. Uppgift om befintliga verk inom en radie av 2 km Enligt Sökandens kännedom finns ej några vindkraftsetableringar inom en radie av 2 km från den planerade etableringen. 10. Etablering av vägar till den planerade vindkraftskruppen De vägar som ska anläggas till vindkraftverken framgår av bifogad karta bilaga 14. Vägmaterialet kommer att vara makadam och vägbredden blir 4-5 meter. Se konstruktionsritning för väg i bild 7 nedan. Elestorp.docm 14(24)

15 Bild 7 Ritning väg Samtliga vägar kommer att anslutas till befintliga markvägar, vilka vid behov kommer att förstärkas, varvid inga nya utfarter mot allmän väg kommer att anläggas. De nya vägarna kommer att kunna användas i skogsbruket som skogsvägar för transport till och från såt. Vid varje vindkraftverk kommer en kranplats att anläggas om ca 40x20m med samma material som det som används i vägarna. 11. Elnätsdragning Enligt ellagen (SFS 2005:404, 3 kap, 6, 7, 8 ) är det den nätägare som har nätkoncession för aktuellt område, som i första hand är skyldig att ansluta den nya vindkraftanläggningen till elnätet. E.ON Elnät Sverige AB är nätägare i området för den planerade etableringen. När tillstånd har beviljats för uppförande av anläggningen och sökanden vet storleken på den slutligt beviljade och upphandlade anläggningen och uteffekt, kommer sökanden att tillsammans med det lokala nätbolaget att diskutera och bestämma anslutning och kabeldragning. I nuläget, innan upphandlingen är klar, kan således enbart en preliminär dragning av elnät fram till anslutningspunkt redovisas från E.ON Elnät AB. Elestorp.docm 15(24)

16 Denna preliminära elnätsdragning och anslutningspunkt framgår av bifogad karta, bilaga 15. De elledningar som behövs för att koppla in vindkraftverken på elnätet kommer att grävas ned i marken. På bifogad karta, bilaga 15, anges en preliminär kabeldragning markerad med blått streck. En kabel dras från varje enskilt verk till inkopplingspunkten som anges på bifogad karta. Detta för att inte eventuella strömavbrott från ett verk ska störa driften av resterande verk. Från inkopplingspunkten till det lokala nätet dras ledningarna preliminärt i enlighet bifogade kartor, bilaga Landskapsanalys med fotomontage Områdets tålighet för nya inslag Området kring den planerade etableringen är enligt det Tematiska tillägget i huvudsak beväxt med produktionsskog, barr och löv, i varierande åldrar samt större åkermarksområden och annan öppen mark. Påverkan på de biologiska värdena i området bedöms inte påverkas i så stor grad att en etablering av vindkraft förhindras. Kommunen anser att området (Utredningsområde 3) tål etablering av 8 verk. Strax norr (ca 10 km) om den planerade etableringen sticker en radiomast för telelänk upp och bryter horisonten. I Bessinge, sydväst om området, finns tre etablerade vindkraftverk och i Ö Sallerup finns Hörby radiostation med uppstickande mast (Skånes högsta byggnad). Landskapet präglas således av ett modernt och rationellt skogs- och betesbruk och har flera befintliga horisontbrytande anläggningar. Landskapet har därmed en förhållandevis hög tålighet för de nya inslag som den planerade etableringen skulle innebära utan att landskapets karaktär och utvecklingsmöjligheter påverkas påtagligt. Elestorp.docm 16(24)

17 Vindkraftverk symboliserar idag dessutom miljötänkande och modern teknologi - dvs. de förmedlar positiva associationer från ett modernt och miljömedvetet perspektiv. 6 Nyttjandet av vinden har emellertid även, till en bit in på nittonhundratalet, varit ett vanligt förekommande inslag i landskapsbilden. År 1850 fanns det i Europa omkring en halv miljon väderkvarnar. Motsvarande mängd stora moderna vindkraftverk skulle i dag kunna generera el motsvarande Europas årliga behov. Vindkraftens potential är därför mycket stor. Bruket av vindmöllor eller väderkvarnar har varit en utbredd företeelse i Skåne där vindförutsättningarna varit goda och behovet av att förädla jordbruksprodukter funnits. I Sverige ges flera av de väderkvarnar som i dag finns kvar i landskapet ett samhälleligt skydd genom att de är byggnadsminnesförklarade p.g.a. sitt kulturhistoriska värde Fotomontage För att ge en bättre bild av hur den planerade gruppstationen kommer att smälta in i landskapet har fotomontage tagits fram. Fotomontage och fotopunkter bifogas, bilaga 16 för Layout A. Fotomontage för Layout B tillsammans med de två föreslagna Grannverken har också tagits fram och bifogas, bilaga 17. Fotomontagen är digitala bilder i vilka vindkraftverken med exakta positioner har lagts in med hjälp av datorprogrammet WindPro. 6 Se Prop. 2005/06:143, sid. 12, Miljövänlig el med vindkraft åtgärder för ett livskraftigt vindbruk. 7 Se Prop. 2005/06:143, sid. 12, Miljövänlig el med vindkraft åtgärder för ett livskraftigt vindbruk. Elestorp.docm 17(24)

18 Utgångspunkten har varit att ta fotografierna från punkter från vilka många kommer att se verken och från olika håll. Därför har fyra fotopunkter valts i en cirkel runt verken. Fotomontagen visar att bostäder och gårdar ligger i stor utsträckning i skydd av de täta skogsridåerna. I övrigt ligger den planerade etableringen, för en betraktare från slättlandskapet, i princip helt i skydd av den omgivande skogen. Skogen gör det svårt att skönja några riktningsegenskaper i landskapet. Området erbjuder få skalreferenser och låter sig främst överblickas på långt avstånd från öppna fält. Fotomontagen stödjer således uppfattningen att landskapet har en hög tålighet för de nya inslag som den planerade etableringen skulle innebära utan att landskapets karaktär och utvecklingsmöjligheter påverkas påtagligt. Såväl Layout A:s som B:s påverkan på landskapsbilden är därför acceptabel. 13. Ljud I Naturvårdsverkets rapport 6241 beskrivs olika modeller för beräkning av ljudets utbredning dels över land, dels över vatten. Det mest förekommande programmet vid beräkning av ljudutbredning från vindkraftverk i Sverige och många andra länder är WindPro. Detta beräkningsprogram har också använts i detta ärende. I de nu planerade vindkraftverken finns det dessutom styrsystem som gör det enkelt att sänka ljudet om ljudnivåerna i efterhand visar sig vara för höga vid vissa platser. Det riktvärde för buller utomhus från vindkraftverk som tillämpas vid tillståndsmyndigheternas bedömning är max 40 db(a). 8 Denna ljudnivå motsvarar ljudet från ett genomsnittligt kylskåp. 9 8 Boverkets handbok 2009, Planering och prövning av vindkraftsanläggningar sid Svensk vindenergis skrift, Vindkraft en energikälla med fantastisk framtid, sid 18, Elestorp.docm 18(24)

19 Ljudberäkningarna utgår från ett värsta fall dvs. att: Vindstyrkan är 8 m/s på 10 meters höjd dvs. då vindkraftverket hörs som mest. Vid högre vindstyrka tar bakgrundsljudet över och maskerar ljudet från vindkraftverket. Vindens sus är det enda bakgrundsljud som förekommer dvs. programmet tar inte hänsyn till att det finns vegetation som dämpar ljudnivån eller om det finns byggnation eller vägar i området som ger ifrån sig ljud som tar över. Vinden ligger från vindkraftverket mot respektive hus dvs. huset får alltid vinden mot sig. Ingen hänsyn har tagits till att det är mindre frekvens av vind i vissa vindriktningar. I Syd-Sverige är huvudvindriktningen sydvästlig. Bifogat finns ljudberäkning med ljudutbredningskarta, bilaga 18 för Layout A. Bifogat finns även motsvarande beräkningsunderlag för Layout B tillsammans med de två föreslagna Grannverken, bilaga 19 för Layout B. Beräkningarna visar att den sökta gruppstationen i såväl Layout A som B klarar ovannämnda ljudkrav i förhållande till samtliga bostäder. 14. Skuggor Rörliga skuggor från vindkraftverk är relaterade till antal soltimmar, närhet, solvinkel, tidpunkt på dagen och väderstreck. Riktvärdet är åtta timmar per år på störningskänslig plats för rörliga skuggor. 10 Vilka tider den rörliga skuggan från ett vindkraftverk faller inom ett visst område och hur många timmar per år som den befinner sig där kan beräknas med hjälp av ett datorprogrammet WindPro. Programmet redovisar ett värsta fall. Ett värsta fall innebär att solen alltid skiner, från soluppgång till solnedgång, och att vindkraftverken alltid producerar elenergi samt att vindkraftverkets rotor alltid står vinkelrätt mot 10 Boverkets handbok 2009, Planering och prövning av vindkraftsanläggningar. Elestorp.docm 19(24)

20 skuggmottagaren. Bifogat finns skuggberäkning och skuggutbredningskarta, bilaga 20 för Layout A och bilaga 21 för Layout B tillsammans med de två föreslagna Grannverken, beräknade utifrån ett sådant värsta fall för aktuell gruppstation. Då det verkliga värdet av antalet soltimmar inte går att beräkna, kommer vindkraftverken utrustas med skuggstyrning för att vid samtliga intilliggande bostäder uppfylla Boverkets riktlinjer om max 8 timmar faktisk skuggtid per år och max 30 minuter per tillfälle. Detta är en etablerad metod, som är godkänd av Boverket Planförhållanden Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Därför ska ansökan beviljas enligt 9 kap 31 plan- och bygglagen om åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap och 8 kap 1 3, 6, 7, 9 13, 17 och 18 plan- och bygglagen. Då nämnda krav är uppfyllda, vilket visas i denna ansökan med bilagor, ska ansökan beviljas. Att nämnda krav är uppfyllda styrks också av det faktum att förslaget på Tematiskt tillägg till översiktsplanen pekar ut området som lämpligt för vindkraft, se bild 8 nedan som är ett utdrag från Tematiskt tillägg. Bild 8 Utdrag från Tematiskt tillägg som pekar ut området som lämpligt för vindkraft 11 Boverkets handbok 2009 Planering och prövning av vindkraftsanläggningar, sid 38. Elestorp.docm 20(24)

21 16. Avstånd till bostäder I Länsstyrelsens riktlinjer för etablering av vindkraft på land anges avstånd mellan gruppstationer och närmsta bostad ska vara minst ca meter enligt domstolspraxis. 12 I det Tematiska tillägget anger Hörby kommun att för verk med en totalhöjd om max 150 meter ska avstånd till bostad vara minst 500 m enligt följande utdrag på sidan 17. Kommunens inställning är att minimiavstånd mellan bebyggelse och verk som har en total-höjd på över 50 meter skall vara minst 500 meter, för verk med en totalhöjd över 150 meter minst 700 meter I bifogade ljudberäkningar, sidan 2, bilaga 18 för Layout A och bilaga 19 för Layout B, finns redovisningar av avstånden mellan vindkraftverken och bostadshusen i tabellform. Av denna redovisning framgår att inget av vindkraftverken kommer närmare någon bostad än drygt 600 m i Layout A eller 550 m för Layout B. Således uppfylls med marginal såväl kommunens som Länsstyrelsens krav på avstånd till bostad. 17. Återställning När verksamheten har upphört ska åtgärder för återställande av området vidtas. Vindkraftverken ska transporteras bort och omhändertas på minsta miljöbelastande sätt. Fundamenten på marken ska tas bort eller täckas över med matjord. 12 Skåne i utveckling 2006:6, Planeringsunderlag för utbyggnad av stora vindkraftsanläggningar på land, sid. 9. Elestorp.docm 21(24)

22 18. Miljöbalkens allmänna hänsynsregler Sökanden kommer sedan verksamheten har startats att följa upp de beräkningar som gjorts i denna ansökan med närfältsmätningar och i övrigt övervaka att de försiktighetsmått som utfärdas av myndigheten och det som i övrigt har uppgetts i anmälan efterlevs på sätt som innebär att miljöbalkens allmänna hänsynsregler efterlevs. Sökanden har redan en organisation för detta eftersom sökandens företagsgrupp har producerat vindel sedan Remisser Byggförvaltningen är skyldig att inhämta yttranden från statliga myndigheter (t.ex. Försvarsmakten, Luftfartsverket, Trafikverket, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, Rikspolisstyrelsen m.fl.), Telebolag, grannkommuner, Länsstyrelsen samt enskilda som är särskilt berörda. Därutöver ska ansökan kungöras för yttranden. Då anmälan och bygglovsansökan ska handläggas gemensamt enligt 9 kap 24 plan- och bygglagen, är det olämpligt och förvirrande om separata yttranden dessutom inhämtas av sökanden från dessa instanser för samma etablering. Sökanden har därför inte inhämtat några separata yttranden, utan avvaktar lämpligen istället resultatet från byggförvaltningens remissrunda. Sökanden har emellertid vid framtagande av lokaliseringen inhämtat yttrande från Försvarsmakten, bilaga 22, som inte har något att erinra mot den planerade etableringen. Sökanden har även den 9 augusti 2012 skickat remiss till Skånes Ornitologiska förening som beretts möjlighet att yttra sig inom fyra veckor. Sökanden återkommer när svar har inkommit. Detta hindrar inte att byggförvaltningen genast initierar sin remissrunda, som förvaltningen själv är skyldig att genomföra. Elestorp.docm 22(24)

23 20. Fortsatt handläggning Sökanden har härigenom fullgjort sin anmälningsskyldighet enligt 25a Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt inkommit med en komplett bygglovsansökan. Sökanden hemställer därför att ansökningen så snart som möjligt kungörs och skickas ut på remiss till berörda myndigheter, företag och enskilda. Sökanden hemställer vidare att bygglovsärendet och anmälningsärendet handläggs gemensamt under den stipulerade tidsfristen i Plan- och bygglagen. Lund som ovan Hans-Anders Odh Bilagor: 1. Registreringsbevis 2. Karta 1: Layout A 3. Karta 1: Layout A 4. Karta 1: Layout B 5. Karta 1: Layout B 6. Exempel på tekniska specifikationer vindkraftverk 7. Produktionsberäkning 8. Naturvärdesutredning Layout A 9. Naturvärdesutredning Layout B 10. Fågelskyddsutredning Layout A 11. Fågelskyddsutredning Layout B Elestorp.docm 23(24)

24 12. Fornlämningsutredning Layout A 13. Fornlämningsutredning Layout B 14. Vägsträckning 15. Elnätsanslutning 16. Fotomontage Layout A 17. Fotomontage Layout B 18. Ljud Layout A 19. Ljud Layout B 20. Skuggberäkning Layout A 21. Skuggberäkning Layout B 22. Yttrande Försvarsmakten 23. Dom tillstånd Maltesholm 24. Fågel- och fladdermusinventering 25. Rovfågelinventering 26. Naturinventering fåglar etc. Elestorp.docm 24(24)

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Samrådsunderlag enligt miljöbalken inför samråd den 7 oktober 2008

Samrådsunderlag enligt miljöbalken inför samråd den 7 oktober 2008 Samrådsunderlag enligt miljöbalken inför samråd den 7 oktober 2008 Uppförande av vindkraftverk vid Blädingeås 2:3, Äspetuna 1:7, Äspetuna 1:2, Ryamon 1:3, Spånhult 1:11 och Fallen 1:27 1 i Alvesta kommun

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04 Vindkraft Sara Fogelström 2011-05-04 Historik Vindkraft i världen (MW) 200 000 180 000 160 000 140 000 120 000 100 000 MW 80 000 60 000 40 000 20 000 0 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 I slutet på 2010

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo Hylte kommun Samhällsbyggnadskontoret Storgatan 8 314 80 Hyltebruk Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo 1 Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckningar: Sökande och byggherre: Kontaktperson:

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila Vindkraft Sätila - samråd enligt Miljöbalken med anledning av planerad vindkraftpark på fastigheterna Lygnersvider 1:31, Svansjökulle 1:9, 1:5, Ryda 1:32, Sätila 3:3, 4:2, 5:1 och Sätila Hede 1:5, 1:10,

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Uppförande av vindkraftverk på fastigheten Dal 1:1 Gåsevadsholm Fideikommiss AB avser att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken och planoch

Läs mer

BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20 i Sollefteå kommun

BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20 i Sollefteå kommun 2013-01-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå 2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 4 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 2:4

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Nya regler för vindkraft

Nya regler för vindkraft Nya regler för vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-12-01 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prövning av vindkraft Prop 2008/09:146 Prövning av vindkraft

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindkraft i Gunnarsbo Kalmar kommun

Vindkraft i Gunnarsbo Kalmar kommun Göteborg den 23 november 2012 Vindkraft i Gunnarsbo Kalmar kommun GreenExtreme AB avser att bygga fem vindkraftverk i Kalmar kommun i området Gunnarsbo, och vill med detta brev informera er närboende eller

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad Vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-11-17 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prop 2008/09:146 Tillstånds- och villkorsskrivning 2 Slopad dubbelprövning

Läs mer

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning Degerhamn Stenbrottet vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING DEGERHAMN STENBROTTET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa.

Läs mer

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet Välkomna Utformning Lokalisering och placering Vindförutsättningar Vindkraftverk Fundament, väg och elnät Områdesbeskrivning Naturområden Djur och växter Inventeringar Kultur Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun Sida 2 av 14 Stentjärnåsen Vindkraft AB avser att, enligt miljöbalken och plan- och bygglagen, anmäla, respektive söka bygglov för uppförande av 3 vindkraftverk på fastigheterna Funäsdalen 70:8 och Tännäs

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget Väsman Boberget Saxberget Storstensberget Fjällberget Gropberget Fördjupningar av översiktsplanen Orrberget - Stensvedberget Kommunen har aldrig krävt detaljplan för vindkraft Fjällberget - Saxberget

Läs mer

SÄTILA VINDKRAFT. Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken 2009-05-25

SÄTILA VINDKRAFT. Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken 2009-05-25 2009-05-25 SÄTILA VINDKRAFT Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken för uppförande av en vindkraftpark på fastigheterna Lygnersvider 1:31, Svansjökulle 1:9, Ryda 1:32, Sätila 3:3, 4:2, 5:1 och Sätila Hede 1:5,

Läs mer

VINDKRAFT SÄTILA. Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken

VINDKRAFT SÄTILA. Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken 2009-03 03-31 31 VINDKRAFT SÄTILA Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken för uppförande av en vindkraftpark på fastigheterna Lygnersvider 1:30 2, 1:30 3, Svansjökulle 1:9, Ryda 1:32, Sätila 3:3, 4:2, 5:1 och

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING STIGSHÖJDEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena.

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena. Lokalisering Bergvik Skog AB avser att ansökan om tillstånd att uppföra vindkraftverk i södra delen av Vansbro kommun. Projektet går under namnet Kajsberget och består av flera möjliga vindkraftsområden

Läs mer

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget wpd Onshore Broboberget AB planerar för en vindkraftsanläggning längs en höjdrygg på gränsen mellan Rättviks kommun i Dalarnas län och Ovanåkers kommun i Gävleborgs

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, 556849-7035 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

40 70 m. 110 m 160 m Vinglängd. 25 m. 45 65 m Effekt. 3 7 MW Årsproduktion 0,8 MW. 1,5 GWh. 8 20 GWh El-villa 25 000 kwh. 60 st

40 70 m. 110 m 160 m Vinglängd. 25 m. 45 65 m Effekt. 3 7 MW Årsproduktion 0,8 MW. 1,5 GWh. 8 20 GWh El-villa 25 000 kwh. 60 st Prövning av vindkraft Lena Niklasson Miljöskyddsenheten Tornhöjd 40 50 m 40 70 m 80 105 m 110 m 160 m Vinglängd 15 m 25 m 45 50 m 45 65 m Effekt 0,3 MW 0,8 MW 2-3 MW 3 7 MW Årsproduktion 0,3 GWh 1,5 GWh

Läs mer

Projektspecifikationer

Projektspecifikationer Projektspecifikationer Lantmäteriet Medgivande I2013/00189 Antal verk: Upp till 8 st. Installerad effekt per verk: 2,5-4 MW Total installerad effekt: 20-32 MW Totalhöjd: Max 200 m. Tornhöjd: Ca 94-144

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25 Vindkraft Sara Fogelström 2013-10-25 Historik Vindkraft i världen (MW) I slutet på 2012 var totalt cirka 280 000 MW installerat världen över. Källa: EWEA och GWEC Vindkraft i världen Totalt installerad

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

förvaltning/avdelning/enhet

förvaltning/avdelning/enhet Bygglov för gårdsverk Bygglovsregler för vindkraftsverk. Vad säger miljöbalken? Andra tillstånd som kan krävas. Definition av gårdsverk. Hur söker jag bygglov för gårdsverk? Vad prövas i bygglovet? Hässleholms

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun SAMRÅDSHANDLING Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i MÖRTELEK med omnejd i Uppvidinge kommun ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Sökande: Billyvind AB Adress: Pistolvägen 10 226 49 LUND Telefon: 046-188 432

Läs mer

1. Nybyggnadskarta och situationsritning

1. Nybyggnadskarta och situationsritning Tidaholms kommun Miljö- och byggkontoret 522 83 Tidaholm Dnr 2011-0336-4 Datum: 2011-11-04 KOMPLETTERING AV ANSÖKAN OM BYGGLOV OCH ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggkontoret har den 24 oktober

Läs mer

Vindkraftsprojekt Laxåskogen i Laxå & Askersunds kommun, Örebro län

Vindkraftsprojekt Laxåskogen i Laxå & Askersunds kommun, Örebro län VKS Vindkraft Sverige AB Vindkraftsprojekt i Laxå & Askersunds kommun, Örebro län Beskrivning av utförda skuggberäkningar Bilaga 7 till miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om tillstånd enligt 9 kapitlet

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ

SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ Angelica Widing Gunilla Britse Tore Wizelius Förord Denna studie har genomförts vid, Högskolan på Gotland under år 2003-2005

Läs mer

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Projektbeskrivning Maj 2009 Innehåll Innehåll... 2 Sökande... 3 Inledning... 4 Presentation av projektet... 5 Lokalisering... 5 Karta Solbergs vindkraftpark

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Bygglovsansökan. Sökande bolag NordanVind vindkraft AB Rö Älandsbro

Bygglovsansökan. Sökande bolag NordanVind vindkraft AB Rö Älandsbro Bygglovsansökan enligt Plan- och Bygglagen för uppförande och driften och avveckling av två vindkraftverk på fastigheten Skedom 3:10 i Härnösands kommun. Sökande bolag NordanVind vindkraft AB Rö Älandsbro

Läs mer

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16 Bröcklingbergets Vindkraftpark Samråd med myndigheter 2009-12-16 Ownpower Projects Projekteringsbolag för vindkraft Utvecklar projekt för egen portfölj, för andra och tillsammans med partner Konsultuppdrag

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2012-11-30 Stockholm Mål nr P 78-12 Sid 1 (6) Dok.Id 1035782 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-12-14 i mål nr P 3189-11, se bilaga

Läs mer

Samrådsunderlag Vindkraft Rågåkra

Samrådsunderlag Vindkraft Rågåkra Samrådsunderlag Vindkraft Rågåkra Samrådsunderlag 2010-11-23 Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 1.1 Sökande... 3 1.2 Kontaktuppgifter... 3 1.3 Konsult...3 1.4 Verksamhetsuppgifter...

Läs mer

Nytt vindkraftverk i Sandvik-Stenninge. Lägesrapport oktober 2009.

Nytt vindkraftverk i Sandvik-Stenninge. Lägesrapport oktober 2009. Nytt vindkraftverk i Sandvik-Stenninge. Lägesrapport oktober 2009. Vindkraftverket i Stenninge fungerar och producerar bra. Därför har vi som äger verket Helianthemum Vind AB (se faktaruta) sedan drygt

Läs mer

RÅDMANSÖ VINDKRAFT. Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken 2009-03-19. för uppförande av en vindkraftpark k på fastigheterna

RÅDMANSÖ VINDKRAFT. Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken 2009-03-19. för uppförande av en vindkraftpark k på fastigheterna 2009-03-19 RÅDMANSÖ VINDKRAFT Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken för uppförande av en vindkraftpark k på fastigheterna Rådmansö-Gillberga 1:12, 1:19, 3:7, 1:25, 1:4, 3:3, 2:4 och Rådmansö 1:1 samt Riddersholm

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ÅMOT-LINGBO 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

DOM 2013-12-16 Stockholm

DOM 2013-12-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060109 DOM 2013-12-16 Stockholm Mål nr P 3174-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-12 i mål nr P 167-13, se bilaga KLAGANDE Krokek Vind AB Ombud:

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Larsbo/Valparbo Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg

Läs mer

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag Vindkraftprojekt Äskåsen Samrådsunderlag 2010-08-31 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT ÄSKÅSEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Hjuleberg Vindkraftpark

Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark byggdes under 2013-2014 och ligger i Falkenbergs kommun i Hallands län. Vindkraftparken består av tolv Siemens turbiner med en effekt

Läs mer

Triventus Consulting AB Rapportdatum: Uppdragsansvarig: Katharina Kanth

Triventus Consulting AB Rapportdatum: Uppdragsansvarig: Katharina Kanth 2010-04-26 Beställare: Vindkraft Nord AS Konsult: Triventus Consulting AB Rapportdatum: 2010-04-26 Projekt: Maurneset Uppdragsansvarig: Katharina Kanth Författare: Lovisa Engdahl Granskad av: Daniel Marmander

Läs mer

Anmälan om etablering av vindkraftverk Universal Power AB, fastigheten Gunnarp 1:3

Anmälan om etablering av vindkraftverk Universal Power AB, fastigheten Gunnarp 1:3 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) Dnr 2011-1232 2015-02-16 Miljönämnden Anmälan om etablering av vindkraftverk Universal Power AB, fastigheten Gunnarp 1:3 Förslag till beslut Miljönämnden beslutar att förbjuda Universal

Läs mer

Fallåsbergets vindpark. Projektbeskrivning

Fallåsbergets vindpark. Projektbeskrivning Fallåsbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING FALLÅSBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00 Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun Den 14/6 kl 18.00 Agenda för mötet: Agenda 1. Presentation av sökande 2. Presentation av Triventus Consulting

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK 2013-09-05 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Kullboarp Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg 5 anställda

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge

E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge Underlag till samrådsmöte 17/1 2012 enligt miljöbalken 6 kap 4 2011-12-09 Dnr: V-1112-04 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 4 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Utställningen ger aktuell information om projektet - Vad har skett sedan samrådet - Utförda inventeringar och undersökningar - Kommande inventeringar

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

Vindpark Äskås-Harshult

Vindpark Äskås-Harshult Vindpark Äskås-Harshult Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar Klavreström: 2009-01-22 Observera att tiden för inlämnande av synpunkter är förbi. 2 (18)

Läs mer

Projektidé Vindkraft Tokeryd

Projektidé Vindkraft Tokeryd Vindkraft Bakgrund O2 är ledande inom storskalig landbaserad vindkraft i Norden. Företaget utvecklar, bygger, finansierar, förvaltar och äger vindkraftsanläggningar. Dessutom pågår affärsutveckling inom

Läs mer

Vindkraftprojekt Högklippen. Samrådsunderlag 2009-10-14

Vindkraftprojekt Högklippen. Samrådsunderlag 2009-10-14 Vindkraftprojekt Högklippen Samrådsunderlag 2009-10-14 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT HÖGKLIPPEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

Brahehus vindpark. Projektbeskrivning

Brahehus vindpark. Projektbeskrivning Brahehus vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRAHEHUS 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling 1 Naturvårdsverkets författningssamling ISSN xxxxx Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från vindkraftverk [till 2 kap. miljöbalken]; NFS 2006: Utkom från trycket den beslutade den xxx 2006. Dessa

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 21 juni 2010 KLAGANDE Tele2 Sverige AB, 556267-5164 Ombud: AA Kongregator Juridik AB Box 8104 104 20 Stockholm MOTPARTER 1. BB 2. CC 3. DD 4. EE Ombud

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Förstudie. Siene Vindkraftspark

Förstudie. Siene Vindkraftspark Förstudie Siene Vindkraftspark Augusti 2011 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 4 Miljöanmälan... Fel! Bokmärket är inte definierat. Sökande... 4 Upplägg... 4 Projektdata... 5 Projektör... 5 Placering

Läs mer