Miljökontoret. Verksamhetsplan Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljökontoret. Verksamhetsplan 2010. Miljönämnden"

Transkript

1

2

3 Miljökontoret Kontor: Miljökontoret Verksamhetsplan 2010 Miljönämnden Miljönämndens ordförande: Boel Godner Ansvarig chef: Lars Johansson

4 Innehåll Innehåll...2 Uppdrag...3 Verksamhetsidé...3 Värdegrund...3 Principer...3 Värderingar...4 Vision...4 Miljönämndens verksamhet utifrån typ av uppgift...5 Organisation...6 Resultat, analys och nuläge...6 Personalstruktur...6 Resultat och analys...6 Miljönämndens strategiskt viktiga områden med mål...7 Styrdokument...7 Strategiskt område nr 1: Strategi för vatten och avlopp...8 Strategiskt område nr 2: Strategi för förorenad mark...11 Strategiskt område nr 3: Prioritera tillsyn på offentliga lokaler...12 Strategiskt område nr 4: Bättre arbete med samhällsplaneringen...13 Strategiskt område nr 5: Skydda värdefull natur...14 Strategiskt område nr 6: Strategisk påverkan...16 Strategiskt område nr 7 God livsmedelskontroll...17 Övriga målområden från Fullmäktiges Mål&Budget Klimatförändringen och energianvändning...18 Övrig verksamhet inom miljönämndens ansvar...20 Personalmål...21 Ekonomimål...22 Budget...23 Uppföljning (25)

5 Uppdrag Miljönämnden utför kommunens uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Nämndens största uppgift är att som myndighet ha tillsyn enligt miljöbalken, livsmedelslagen m fl lagar, och enligt lokala bestämmelser i renhållningsordningen, lokala föreskrifter till skydd för människors hälsa och miljön, samt skyddsbestämmelser för vattentäkter. Nämnden ska också medverka i kommunal och regional planering där miljö- och hälsoskyddsfrågor eller andra frågor inom nämndens verksamhetsområde berörs. Samhällsplaneringen ska bedrivas med inriktning på en långsiktigt hållbar utveckling. Miljönämnden är förvaltare av kommunens naturreservat. Nämnden ska också starta och bereda ärenden om att skapa nya naturreservat. Verksamhetsidé Miljönämnden arbetar i allmänhetens och framtida generationers tjänst för att åtgärda och förebygga miljöskador, skydda värdefulla naturmiljöer och trygga en god och hälsosam livsmiljö. Detta gör vi genom att utöva tillsyn grundad på lagstiftningen, påverka samhällsplanering och genom att samla och föra fram kunskap om miljötillståndet i kommunen. Värdegrund Genom våra värderingar och principer har vi en gemensam kompass i Södertälje kommun. Vi delar vissa uppfattningar (värderingarna) och är överens om grundläggande tankar kring hur arbetet ska läggas upp (principer). Övergripande finns vår vision som visar åt vilket håll vi ska gå, vad vi vill bli. Principer Utgå alltid från samhällsuppdraget Vi ska se vårt uppdrag i ett helhetsperspektiv. Vårt samhällsuppdrag är att bevaka allas rätt till en god miljö, både nu och längre fram i tiden, både i Södertälje och i mer avlägsna regioner som kan påverkas av det som händer här. Olikheter är en styrka Vi kan bättre lyckas med vårt samhällsuppdrag om vi drar nytta av olikhetens fördelar i organisationen, vid rekrytering, samarbete, arbetslagsammansättning m m. Vi tror att olikheter skapar en bättre och mer dynamisk verksamhet. Genom detta perspektiv bejakar vi nyfikenhet, öppenhet och lyhördhet. 3(25)

6 Värderingar Medborgaren först Vi har alltid vårt fokus på innevånarna i Södertälje kommun, i vårt arbete och när vi fattar beslut. Vi utgår ifrån enskilda individers rätt till likvärdig behandling utifrån deras unika behov. Vi skapar möjligheter till dialog och delaktighet. Respekt för individen Vi respekterar alla människor oavsett t ex ålder, kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning och sexuell läggning. Vi visar människor aktning och empati. Vi lyssnar aktivt. Vi bemöter människor på det sätt som vi själva vill bli bemötta. Vi visar respekt för varandra. Mer än förväntat Vi ger våra medborgare bra service och tjänster till så låga kostnader som möjligt. Vi använder de gemensamma resurserna på ett effektivt sätt. Vi söker alltid om möjligt att ge ett mervärde för brukaren. Vision Södertälje är på god väg mot ett hållbart samhälle. Miljönämnden är drivande i utvecklingen. Vi har god kunskap om miljön i kommunen och arbetar effektivt för största möjliga miljö- och hälsonytta. Södertäljes fina naturmiljöer har fått skydd och sköts som en värdefull tillgång för innevånarna. 4(25)

7 Miljönämndens verksamhet utifrån typ av uppgift Myndighetsutövning tillsyn och prövning Tillsynen innebär att kontrollera att lagstiftningen följs. Det spänner över en omfattande lagstiftning och riktar sig mot flera tusen verksamheter i kommunen, samt privatpersoner. Tillsynsarbetet består dels av att vi på eget initiativ söker upp verksamheter som pågår och dels av ärenden som kommer in, t ex klagomål om störningar. Prövning är alla former av tillståndsansökningar och anmälningar som görs till miljönämnden enligt lagens krav, samt remisser för miljö- och hälsobedömningar i ärenden som beslutas av andra nämnder eller andra myndigheter. Resurser för myndighetsutövningen Kommunen ska enligt lag avsätta de resurser som behövs för miljönämnden som myndighet men har rätt att ta ut avgifter för större delen av detta. Myndighetsarbetet betalas nu till stor del genom taxestyrda avgifter, men en viss kostnad för kommunen kommer alltid att finnas. Man kan inte täcka allt med avgifter då vissa arbetsuppgifter inte kan debiteras, t ex för att de är övergripande, har mycket kort handläggning i varje enskilt fall eller rör utredningar av klagomål som sedan inte leder till några krav på åtgärder. De avgifter som tas ut är kopplade till dels verksamhetens karaktär, dels den tid som behöver läggas på uppgifterna. Fysisk planering, utveckling av kommunen och kommunens miljöarbete Miljökontoret deltar i fysisk planering (t ex översiktplanen, fördjupade översiktsplaner och projektgrupper för detaljplaner). Kontoret är också med i samverkansgrupper och nätverk inom kommunen. Utveckling av kommunen är t ex arbete med vattenskydd, utbyggnad av förskolor mm. Kunskapsbank Miljökontoret gör inventeringar, provtagning av luft och vatten mm, och sammanställer faktaunderlag som sedan kan användas av t ex statliga myndigheter, eller vid politiska beslut inom kommunen. Informationskälla Miljökontoret hjälper kommunens invånare med information i många skilda frågor. I uppgiften ingår att utveckla och uppdatera skriftligt material och webbmaterial. Kontoret förmedlar också vattenprover och radonmätningar åt invånarna. Skydd av natur Naturvården innefattar att förvalta, sköta och utveckla naturreservat och vissa andra naturområden, utöka skyddet av värdefull natur och i övrigt värna om naturvärden i kommunen. Resurser för annat än myndighetsutövningen Miljökontorets roller som miljökompetens i kommunen, kunskapsbank, informationskälla och utförare av naturvård finansieras genom kommunbidrag. 5(25)

8 Organisation Miljönämnden har tjänstemän som arbetar på miljökontoret. Kontoret består av fyra arbetsgrupper och en gemensam funktion för administration och stöd till dessa. Den miljöstrategiska gruppen arbetar huvudsakligen på uppdrag från kommunstyrelsen, men med miljöchefen som närmaste chef. Administration och stöd Miljöchef Miljö och Hälsa Livsmedel Natur och naturvård Miljöstrategi Resultat, analys och nuläge Personalstruktur Inom miljönämndens budget fanns på miljökontoret den 31 december 2009 totalt 38 anställda varav 2 vikariat och 6 visstidsanställda. Dessutom hade kontoret 2 miljöstrateger bekostade med pengar från Agenda21-budgeten på kommunalrådskansliet (Krk). Av de totalt 40 anställda är 20 män och 20 kvinnor. Medelåldern är något lägre än kommunens genomsnitt. Åldersfördelningen inom kontoret är spridd och inga stora pensionsavgångar väntar. Antalet fasta heltidstjänster var 32 st (30 MN +2 Krk). Huvuddelen av de 32 fasta tjänsterna är handläggare inom tillsyn och planfrågor, 22 st. Övriga är miljöchef, verksamhetscontroller, registrator, administratör/tillsynsstöd (0,5/0,5 tjänst), reservatsförvaltare (2 tjänster), kommunekolog och miljöstrateger (1+2 tjänster). Visstidstjänster var vikarier för barnlediga handläggare (2 st), handläggarförstärkning (4 st) och tjänster inom stödfunktioner anställda med arbetsmarknadsstöd (2 st). Resultat och analys Verksamhetsplanen för 2009 innehöll 19 uppdrag till miljökontoret. Av dessa har kontoret fullgjort 10 st. Av de 9 st uppdrag som inte slutförts är det 8 st som kvarstår eller pågår. Ett stort mål för miljönämnden var att genomföra sin del av Agenda21-programmet. MN Uppdrag nr 1:Vid slutet av 2009 ska framsteg ha gjorts i 80 % av de åtgärder som återstår för miljönämnden i Agenda21. Uppföljning: Framsteg har gjorts i ca 62% av fallen, vilket innebär att uppdraget kunde inte slutföras och målet uppnåddes inte fullt ut. Mål eller åtgärder i Agenda21, och övriga uppdrag följs upp under respektive strategiskt område samt under Fullmäktiges mål och uppdrag. 6(25)

9 Miljönämndens strategiskt viktiga områden med mål Strategiskt viktiga arbetsområden Miljönämnden har valt ut sju områden inom sin verksamhet som bedöms som strategiskt viktiga att arbeta med, därför att dessa områden har särskilt stor betydelse för att uppnå en hållbar utveckling i kommunen eller särskilt stor betydelse för folkhälsan i kommunen. Målen i planen för 2010 är formulerade utifrån dessa områden. Kommunfullmäktiges mål som berör miljönämnden ligger också inom två av dessa områden. Styrdokument Nationella miljökvalitetsmål Miljönämndens arbete styrs övergripande av de nationella miljökvalitetsmålen, med de lokala målen och regionala miljömål inom samma ram. Vår verksamhet ska syfta till att nå dessa miljömål samt andra nationella mål för folkhälsa. De nationella miljömålen syftar till att inom en generation uppnå god miljökvalitet inom 16 definierade målområden. De är därmed tidsatta på lång sikt. Vägen till målen har ofta komplexa samband där det är svårt att se och mäta resultat på ett års sikt. Som exempel kan nämnas målet för Ingen övergödning, där arbetet att minska utsläppen måste bedrivas på många olika fronter samtidigt, vilket gör att resultatet först kan bedömas efter flera år. Regionala miljömål Länsstyrelsen har 2006 antagit regionala miljömål, vilket ger ökad tyngd åt miljömålsarbetet. Det är en stor samling mål utformade som konkreta delmål inom de nationella miljökvalitetsmålen. De regionala miljömålen har sikte på år 2010 som steg på vägen till generationsmålen. Efter uppföljning kommer de sannolikt att leva vidare med nya årtal i siktet eftersom många av målen är svåra att uppnå och det behöver tas fler steg i samma riktning även efter de är uppnådda. Södertäljes Agenda21-program Miljönämndens verksamhetsplan har sedan 2004 till stor del styrts av kommunens Agenda21-program, som också ligger inom ramen för de nationella miljökvalitetsmålen. Under 2010 avslutas Agenda21-programmet och ersätts av ett miljöprogram med klimatstrategi. Miljökontoret ska under året följa upp hur det har gått med miljönämndens mål och åtgärder i Agenda21-programmet, och se vilka mål ur det som behöver finnas kvar i fortsättningen. Kommunens Mål&Budget Styrande är också Fullmäktiges inriktning och mål i Mål&Budget för Södertälje kommun som arbetsgivare, samt det uppdrag att se över taxesättningen som givits miljönämnden i överenskommelsen mellan majoriteten och Alliansen. 7(25)

10 Strategiskt område nr 1: Strategi för vatten och avlopp Nationellt miljömål: Ingen övergödning Regionala miljömål: Minskade fosforutsläpp, minskade kväveutsläpp Agenda21: Flera mål och aktiviteter Vision Kommunens insjövatten och kustvatten ska vara friska och ha goda förutsättningar för biologisk mångfald. Gödande ämnen i avlopp tas tillvara istället för att orsaka problem. Omvärldsanalys Östersjöns miljöproblem har fått ökad uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Problemen med övergödning och utsläpp av miljögifter har långt ifrån lösts, och i vissa avseenden är situationen sämre idag än för tio femton år sedan. Östersjöländerna har antagit en gemensam aktionsplan och EU har särskilda programpengar för stöd till åtgärder i Östersjöområdet i nuvarande programperiod ( ). Det finns också förväntningar från statligt håll att kustkommunerna ska agera lokalt och i samverkan kring detta. Södertälje kan som enskild kommun inte lösa Östersjöns miljöproblem, men det är viktigt att vi medverkar på de sätt som är möjliga både när det gäller att minska de direkta utsläppen, och också genomföra åtgärder som reducerar orsakerna till dem. Uppföljning från 2009 Agenda21 Aktivt arbeta tillsammans med lantbrukarnas intresseorganisationer för att informera och uppmuntra lantbrukare till åtgärder för minskad miljöpåverkan, t ex minskad gödsling och besprutning: Uppföljning: Ett projekt pågår om Renare verktyg för renare Stabofjärden. Det har bildats arbetsgrupper om våtmarker, lokal optimering och vattenråd mm. Miljökontoret har även arbetat med detta inom tillsyn på jordbruk, kopplat till avdrag på jordbruksstöd. Södertälje kommun, tillsammans med andra kommuner och eventuella andra berörda utarbetar senast år 2009 åtgärdsprogram och förvaltningsplaner med avrinningsområdena som utgångspunkt: Uppföljning:. Den nyskapade Vattenmyndigheten har gjort övergripande åtgärdsprogram. Södertälje har under året deltagit i att bilda Trosaåns vattenvårdsförbund, för samverkan kring avrinningsområdet där. Utarbeta ett kontrollprogram för att kunna följa upp tillståndet i kommunens vattendrag. Uppföljning:. Genom den nya vattenlagstiftningen som nu tillkommer efter EUs vattendirektiv blir det miljökvalitetsnormer för vatten. Vattenmyndigheten har gjort kontrollprogram, som dock behöver kompletteras på lokal nivå. M&B Styrtal 7, MN uppdrag 3. Minst 100 enskilda avlopp eller små avloppsanläggningar, motsvarande belastningen från 500 personer, ska åtgärdas per år under , genom att anläggningen förbättras så att den uppfyller aktuella krav på rening, eller genom anslutning till kommunalt avlopp eller annat gemensamt avlopp : Uppföljning: Styrtalet har uppfyllts, främst genom anslutning till kommunalt VA. 8(25)

11 M&B Mål, MN Uppdrag 4. Miljökontoret ska utreda hur arbetet med enskilda avlopp kan utvecklas mot egenkontroll och formulera ett förslag som redovisas till MN. Uppföljning: Miljökontoret har utrett frågan. Slutsatsen är att egenkontroll i miljöbalkens betydelse är möjlig när det gäller vissa tekniska lösningar, medan det inte alls fungerar i andra fall. Det kan därför inte bli en generell inriktning mot mer egenkontroll, utan olika inriktningar får finnas utifrån teknisk lösning. Där egenkontroll är befogad ställs krav på sådan. M&B Mål, MN Uppdrag 5. Miljökontoret ska, i samverkan med olika parter arbeta för att system för återföring av urin och våtkompost ska utvecklas lokalt. Uppföljning: Under året har arbetet för etablering av kretsloppssystem för små avlopp varit intensivt. Pilotanläggningar för behandling och spridning av humanurin och WC-vatten från slutna tankar är under etablering. En lokal permanent anläggning för våtkompost och ureahygienisering av WC-vatten har förprojekterats och ansökan om statliga medel för anläggningen har sökts. Gratis professionell VA-rådgivning med kretsloppsinriktning har givits till ca 100 fastighetsägare. Utredningar har gjorts för att etablera ett komplett lokalt kretsloppssystem i kommunen. Alla dessa aktiviteter har skett med stöd av medel från landstinget och staten. M&B Uppdrag. MN Uppdrag 6. En strategi för förbättring av enskilda avlopp ska arbetas fram (MN;KDN). Enskilda avlopp ska ingå i den VA-strategi som är under arbete. Uppföljning: Miljökontoret har arbetat med VA-strategin och lämnat den till andra berörda kontor samt Telge för synpunkter. VA-strategin har inte kunnat bli färdig under året, delvis därför att förslaget behöver anpassas till den pågående snabba utvecklingen inom kretsloppsanpassning och regional vattenplanering. Kommunens inriktning och mål i Mål& Budget Att inte hushålla med näringsämnen skapar både miljöproblem (t ex övergödning) och utarmar också på sikt odlingsbar mark. Näring i kretslopp ska därför vara vägledande för vad kommunen vill uppnå inom jordbruk, avloppshantering och konsumtion av ekologisk mat. Det minskar övergödningen och klimatbelastningen. Arbetet med att åtgärda bristfälliga enskilda avlopp ska fortsätta mot mer egenkontroll. Ett system för återvinning av slam och urin från enskilda avlopp ska etableras och näringen ska återföras till odlingsmarken. VA-strategin, med avloppspolicy, ska antas och genomföras. Antalet bristfälliga enskilda eller små avloppsanläggningar ska minska. Kommunens inköp av ekologiska livsmedel ska öka. (berör inte MN) Miljönämndens inriktning och mål Vi ska skapa en långsiktig planering för hur kommunen kan skydda vattenkvaliteten och få bra lösningar för enskilda avlopp så att de inte orsakar övergödning utan istället näringen kan tas tillvara. Ett förslag till VA-strategi har tagits fram och är på remiss. Under 2010 ska miljökontoret fortsätta driva arbetet och sträva efter att få strategin till beslut och därefter påbörja implementeringen. 9(25)

12 Flera stora projekt om åtgärder mot övergödning och att utveckla kretslopp för avlopp är på gång i kommunen, i samverkan med Sbk, Telge Nät, länsstyrelsen mfl. Projekten bekostas av statliga bidrag via länsstyrelsen. Mycket av det konkreta arbetet handlar om insatser i Hölö/Mörköområdet med fokus på att förbättra läget för Kyrksjön och Lillsjön samt Stavbofjärden. Arbetet för att få till åtgärder på dåliga avlopp ska bli mer aktivt. Södertälje kommer under 2010 att delta i ett nationellt projekt med gemensam metodik för att öka viljan hos fastighetsägare till att åtgärda avloppet. Samtidigt påbörjas ett systematiskt arbete med inventering och tillsyn på enskilda avloppsanläggningar som ska löpa på. En stor del av dessa kommer att visa sig ha brister och ägaren kommer då att föreläggas att åtgärda sitt avlopp. Normalt får ägaren 1½ år på sig att planera och 2 år därefter på sig att bygga, vilket gör att det tar tid att uppnå resultat räknat som åtgärdade avlopp. Nämndens mål nr: 1 Vid slutet av 2010 ska miljökontoret ha gjort och börjat följa en handlingsplan för systematisk fortlöpande aktiv tillsyn på enskilda avlopp, med information, inventeringar, åtgärdskrav och uppföljning. 10(25)

13 Strategiskt område nr 2: Strategi för förorenad mark Nationellt miljömål: Giftfri miljö Regionalt miljömål: Utredning och åtgärder på förorenade områden Agenda21: Strategi för förorenad mark Vision Föroreningar i marken ska inte utgöra ett hot mot innevånarnas hälsa eller miljö, och inte heller vara ett hinder för att marken används när man t ex vill bygga. Omvärldsanalys Gamla föroreningar i mark finns i stor omfattning över hela landet. Vissa av dem ger redan idag upphov till oacceptabla miljöeffekter, men framför allt utgör de ett framtida hot mot människors hälsa och miljö. Många områden ligger centralt och i nära anslutning till tätbebyggelse och kan därigenom vara en resurs för nya verksamheter och bostäder om marken saneras. Utredningar och saneringar är kostsamma vilket gör att det ofta blir långdragna tvister och förhandlingar om vem som har ansvaret för föroreningen. Regeringen lämnar bidrag via länsstyrelsen för efterbehandling, men endast för objekt där ingen ansvarig eller bara delvis ansvarig finns. Takten på åtgärder tenderar att drivas av intresset för exploatering istället för av graden av miljörisk. Uppföljning från 2009 Agenda21 Utarbeta en strategi för inventering och efterbehandling av förorenade områden Uppföljning: Under året har fortsatt inventering utförts, och inledande arbete om upplägget på en strategi. I konkreta åtgärder på förorenade områden har vi nått vissa framsteg som rör två av de mest prioriterade områdena, Igelstatomten och Halldeponin. Miljönämndens inriktning och mål Vi ska skapa en långsiktig planering kring förorenad mark inom kommunens territorium, för att förebygga att föroreningarna skadar omgivningen och när så bedöms önskvärt kunna frigöra marken och närliggande mark för önskvärd användning. Nämndens mål nr: 2 Vid slutet av 2010 ska det vara klargjort och sammanställt vilka delar Södertäljes strategi för förorenad mark bör innehålla, vilka inventeringar som är utförda eller återstår, samt finnas en plan för hur arbetet ska gå vidare. 11(25)

14 Strategiskt område nr 3: Prioritera tillsyn på offentliga lokaler (Nationellt mijömål: God bebyggd miljö) (Nationellt folkhälsomålområde: Sunda och säkra miljöer) Vision Innevånarna i Södertälje ska vara trygga som brukare av offentliga lokaler, och inte riskera att utsättas för hälsorisker. Barn och ungdomar ska ha sunda förskolor och skolor. Omvärldsanalys Omvärldsanalys på detta område har inte gjorts inför Uppföljning från 2009 MN uppdrag 7. Miljökontoret ska under 2009 i tillsynen över skolor och förskolor prioritera pågående ärenden. Uppföljning: Pågående ärenden har prioriterats och mycket resultat har uppnåtts. Många ärenden har kunnat avslutas. Fullmäktiges mål i M&B Hänsyn och respekt: Folkhälsan ska öka bland Södertäljes barn och ungdomar. Människors upplevda trygghet ska öka. Miljönämndens inriktning och mål Vi ska förebygga ohälsa bland Södertäljes befolkning genom att driva lagkraven på en god innemiljö i offentliga lokaler. Högst prioriterat är skolor och förskolor. Ett långsiktigt mål sedan flera år är att till slutet av år 2013 ska alla skolor och förskolor inom Södertäljes territorium ha en innemiljö som uppfyller grundkraven enligt miljöbalken. Vi vill också prioritera under 2010 att i samverkan med andra parter fortsätta bedriva uppsökande tillsyn på föreningslokaler, festlokaler, dansställen mm. Nämndens mål nr: 3 Under 2010 ska miljökontoret ha genomdrivit att minst 30 hälsorisker undanröjs eller förebyggs, vilka rör lokaler och allmänna platser där barn och ungdomar vistas. 12(25)

15 Strategiskt område nr 4: Bättre arbete med samhällsplaneringen (Nationellt miljömål: God bebyggd miljö) (Nationellt folkhälsomålområde: Sunda och säkra miljöer) Vision Alla delar av kommunens förvaltning ska samverka effektivt så att vi kan planera bra för att bygga ett hållbart samhälle. Omvärldsanalys Det skiljer sig mellan olika kommuner hur samhällsplanering, miljö- och hälsoskydd och tekniska funktioner är organiserade. Överallt är frågan om samverkan aktuell på ett eller annat plan, och det kan finnas goda exempel att lära av vid en utblick. Uppföljning från 2009 Agenda21 Inventera förekomst av s.k. tysta områden i tätorternas närhet och i naturområden av betydelse för friluftslivet. En handlingsplan upprättas för hur tysta områden ska kunna fortsätta att vara tysta (detta ansvarar även Stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden för). Uppföljning: Inget arbete med handlingsplanen har kunnat göras under året. I friluftsområden och områden som i översiktsplanen karaktäriseras som orörda eftersträvas att upprätthålla en låg bakgrundsnivå på 40 dba) (detta ansvarar även Stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden för). Uppföljning: Inga framsteg har kunnat göras under året. MN Mål: Senast till slutet av 2013 har Södertälje kommun en kommunövergripande bullerkartläggning som kan användas för bebyggelseplaner och åtgärdsplaner. Uppföljning: Miljönämnden beslutade att inte arbeta med detta mål under Miljönämndens inriktning och mål Vi ska stärka att den fysiska samhällsplaneringen förebygger miljö- och hälsorisker, bevarar naturvärden och leder till en ekologiskt hållbar utveckling, genom att förbättra samarbetsformer och få fram bra planeringsunderlag. Ett långsiktigt mål sedan flera år är att kommunen tar fram en kommunövergripande bullerkartläggning. En annan viktig fråga som rör planeringsunderlag är ta fram en handlingsplan för hur tysta områden ska skyddas. Nämndens mål nr: 4 Vid slutet av 2010 ska miljökontoret ha en nedskriven tydlig och effektiv struktur för samverkan med Sbk och Telgekoncernen i planfrågor. 13(25)

16 Strategiskt område nr 5: Skydda värdefull natur Nationellt miljömål: Ett rikt växt- och djurliv Nationellt folkhälsomålområde: Ökad fysisk aktivitet Regionala miljömål: Flera Vision Södertäljes fina naturmiljöer bevaras och sköts som en värdefull tillgång för innevånarna. Mångfalden av djur och växter finns kvar. Omvärldsanalys Naturen inom Södertäljes territorium är mycket mångskiftande. Kommunen har både ett ganska stort kustområde mot Östersjön, och en långsträckt strand mot Mälaren, samt dessutom ett mycket omväxlande skogs- och odlingslandskap. Naturvärdena är omfattande och mångsidiga, vilket också har lett till att kommunen har ovanligt många naturreservat, ägda och förvaltade av både Södertälje kommun och Länsstyrelsen. Närheten till Stockholm gör att det är viktigt inte bara för kommunens egna invånare utan även ur ett regionalt, och även nationellt, perspektiv att slå vakt om och utveckla vården och även skyddet av all denna värdefulla natur. Detta ökar naturligtvis också attraktiviteten för Södertälje som bostadsort. Uppföljning från 2009 Agenda 21 Starta en dialog med kommuninvånarna om vilka gröna rekreations-områden som finns i tätorterna, värdet av dessa områden samt behovet av att skapa nya (Detta ansvarar även Stadsbyggnadsnämnden och kommundels-nämnderna för). Uppföljning: Dessa frågor ska ingå i den Grönplan som håller på att tas fram av samhällsbyggnadskontoret. Miljökontoret har arbetat med information till kommuninnevånarna, och bland annat givit ut en naturguidebok. I de fall kommunen inte äger den tätortsnära skogen, ska berörda markägare kontaktas i syfte att träffa överenskommelser när det gäller miljöhänsynen i skogsbruket. Uppföljning: Frågan hänger ihop med översiktsplanen, och kan även påverka i detaljplaner. Tanken var att göra konkreta avtal, men sådana har inte gjorts än. Det är delvis en ekonomisk fråga, då avtalen kan innebära kostnader för kompensation till markägare. Inleda ett samarbete med skogsvårdsstyrelsen och kommunens markägare samt förvaltare av park- och grönområden i syfte att åstadkomma konkreta åtgärder för att öka andelen död ved, ädellövträd samt återskapa särskilt värdefulla nyckelbiotoper. Uppföljning: Kommunen har gjort en ny skogsbruksplan, där det här ingår. Miljökontoret har också haft kontakter med skogsstyrelsen och några privata markägare. Åtgärder i det här syftet görs även i skötseln av naturreservaten. MN Uppdrag 10. Mk ska ta fram ett åtgärdsprogram för kustnära miljöer som baserar sig på tidigare inventeringar av mynningsvikar mm. Uppföljning: Detta har inte kunnat genomföras under året, utan kvarstår. MN Uppdrag 11. Åtgärdsprogrammet för ängs- och hagmarker som blir färdigt i början av 2009 ska börja genomföras. 14(25)

17 Uppföljning: Utfört. MN Uppdrag 12. Miljökontoret ska genomföra de återstående aktiviteterna i projektet för att öka tillgänglighet och information i naturreservaten. Uppföljning: De återstående aktiviteterna har slutförts.. MN Uppdrag 13. Göra förberedelser till att skapa naturreservat i Moraåns dalgång. Uppföljning: Förutsättningarna är utredda. Det visar att upprustning och skötsel av det tilltänkta reservatet kostar mer än vad miljönämndens budget klarar, och att finansieringen därför måste klargöras innan det är meningsfullt att gå vidare med reservatsbildning. Kommunens inriktning och mål i Mål & Budget Kommunens attraktionskraft ska stärkas genom att bevara och utveckla naturvärden. Med det avses att vårda naturreservat, ta vara på andra värdefulla biotoper, tätortsnära rekreationsområden m.m. Kommunen ska öka skyddet av värdefull natur. Miljönämndens inriktning och mål Vi ska bevara värdefull natur, vilket också stärker kommunens attraktionskraft. Ett långsiktigt mål är att Södertälje kommun ska före 2013 slutföra sin del av länsstyrelsens program för skydd av tätortsnära natur, där ett mycket värdefullt område som återstår att skydda är Moraåns dalgång. Miljönämndens målsättning är att göra dalgången till naturreservat, men i det rådande ekonomiska läget kan kommunen inte ta kostnaden för det. Vi ska arbeta vidare för att dalgången ska kunna bli naturreservat inom några år. Moraåns dalgång Moraåns dalgång är ett gammalt kulturlandskap med höga naturvärden och stort värde som grönområde för Järnas invånare. Det är viktigt att dalgången skyddas från exploatering så att en framtida omvandling till naturreservat inte äventyras. Nämnden verkar för att bevara området, bl.a. genom att området finns redovisat som ett planerat naturreservat i översiktsplanen och i det pågående arbetet med fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning. Miljökontoret arbetar vidare med information om området samt hjälper till med praktiska åtgärder för att bibehålla dess naturvärden genom stängsling och bete mm på kommunägd mark vid bland annat Enekullarna. Bastmora Vid Bastmora finns ett skogsområde som länge varit på förslag att bli biotopskyddsområde på grund av dess naturvärden. Kommunen har från och med den 1 januari 2010 möjlighet att med stöd av miljöbalken bilda sådana biotopskyddsområden. Miljönämnden vill under 2010 uppfylla kommunens målsättning om ökat skydd av natur genom att göra Bastmoraskogen till biotopskyddsområde. Nämndens mål nr: 5 Under 2010 skall ett biotopskyddsområde vid Bastmora, Enhörna kommundel, vara inrättat med stöd av bestämmelserna i miljöbalken. 15(25)

18 Strategiskt område nr 6: Strategisk påverkan Vision Alla innevånare och alla verksamheter i Södertälje medverkar till att skapa en hållbar utveckling, genom att förstå och vilja ta ansvar för sin egen påverkan. Omvärldsanalys Det finns mycket att inhämta från omvärlden i den här frågan, men inför 2010 har omvärldsanalys inte hunnits med. Uppföljning från 2009 Området är nyformulerat. Det fanns inga uppdrag på det här området under Miljönämndens inriktning och mål Vi ska kommunicera till verksamheter och medborgare innehållet och anledningen till våra mål och skapa förståelse för dem. Det är viktigt att visa på allas egna del i ansvaret för en hållbar utveckling. Miljökontoret bör sträva efter att ha strategisk påverkan som delsyfte hela tiden, så att det ingår i hur det vanliga arbetet läggs upp och bedrivs. Som ett led i detta bör miljökontoret arbeta med kommunikationsmetodik. Nämndens mål nr: 6 Vid slutet av 2010 ska miljökontoret ha en grundläggande kommunikationsplan, till stöd för att uppnå strategisk påverkan inom alla delar av nämndens ansvarsområden. 16(25)

19 Strategiskt område nr 7 God livsmedelskontroll (Nationellt folkhälsomålområde: Säkra livsmedel) Vision Innevånarna i Södertälje ska vara trygga som konsumenter av mat, och inte riskera att bli sjuka på grund av dålig hantering hos dem som säljer eller serverar maten. Omvärldsanalys Den nya livsmedelslagstiftning som infördes 2007 har givit stor påverkan på hur livsmedelskontrollen kan utföras. Under 2009 infördes ytterligare en ändring. Man tog bort det tidigare kravet på att livsmedelslokaler skulle godkännas före de togs i bruk. Ändringen medför att verksamheter nu kan starta direkt efter en registrering, och kommer att kontrolleras först när de är igång. Uppföljning från 2009 MN Uppdrag 9. Miljökontoret ska följa den separat fastställda kontrollplanen för livsmedelskontroll. Uppföljning: Kontrollplanen kunde inte följas. Den hade förutsättningar som visade sig inte realistiska. Det blev även förseningar i tilltänkt rekrytering, vilket gav mindre bemanning än planerat. MN uppdrag 14. Kontoret ska börja tillämpa Lean som effektiviseringsverktyg och genomföra minst ett pilotprojekt. Uppföljning: Livsmedelsgruppen inom miljökontoret har genomfört ett Lean-projekt och implementerat nya arbetsmetoder. Miljönämndens inriktning Vi ska förebygga ohälsa bland Södertäljes befolkning genom att utföra en fullgod livsmedelskontroll så att livsmedelshanteringen sker på ett sunt, säkert och redligt sätt. Livsmedelskontrollen styrs av en separat kontrollplan som miljönämnden beslutar varje år. Innan livsmedelslagen ändrades år 2007 fanns det dåliga förutsättningar att utföra livsmedelstillsynen på ett fullgott sätt. Nämnden saknade resurser för arbetet och personalen räckte inte till för uppgifterna. Tillsynen var därför sedan länge mycket eftersatt. Lagändringen gav nya principer för hur kontrollen skulle gå till, och samtidigt möjlighet att ta ut avgifter för att finansiera den. Sedan dess har vi arbetat med att utöka personalen, ställa om arbetssätten, effektivisera och efterhand arbeta in det som släpat efter, för att kunna uppnå ett läge där all kontroll som behövs också kan utföras fortlöpande. 17(25)

20 Övriga målområden från Fullmäktiges Mål&Budget Klimatförändringen och energianvändning Nationellt miljömål: Begränsad klimatpåverkan Omvärldsanalys Klimatfrågan har gått från att för år sedan vara starkt omdebatterad till att idag vara den tyngsta av alla miljöfrågor. Genombrottet i samhällsdebatten och i det allmänna medvetandet har varit mycket stort, särskilt i Europa, även om de globalt nödvändiga besluten ännu till stor del saknas. Frågan måste hanteras ur flera perspektiv. Dels bör nödvändiga åtgärder för att minska de klimatpåverkande utsläppen genomföras såväl på de lokala och nationella planen som på det globala, dels måste man i både lokal och nationell planering ta hänsyn till de konsekvenser som klimatförändringarna kan komma att medföra, både miljömässiga och samhällsrelaterade. Frågan har alltså etablerats som en faktor att ta stor hänsyn till i kommunal planering och samhällsutveckling. Det är en radikal förändring som ökar efterfrågan på miljökompetens och öppnar möjligheter att föra fram även andra viktiga miljöfrågor. Uppföljning från 2009 M&B uppdrag, MN Uppdrag nr 2. En klimatstrategi innehållandes ett högre klimatmål för Södertälje som geografiskt område och de åtgärder Södertälje kommun ska vidta för att bli en klimatneutral organisation ska antas. (MN;KS;KDN) Uppföljning: Arbetet med klimatstrategin har pågått under året. Klimatstrategin ska sammanfogas med ett nytt miljöprogram och en reviderad energiplan, och beräknas kunna antas av fullmäktige under Kommunens inriktning och mål Södertälje kommun ska vara en klimatneutral organisation och transportlösningarna inom kommunens geografiska territorium ska vara hållbara och energieffektiva. Ett miljöprogram, innehållande klimatstrategi, ska antas och ersätta Agenda 21 och energiplanen. Kommunen ska ha ett aktivt utbyte med näringslivet när det gäller klimatfrågor. Arbetet med att minska energiförbrukningen i egen verksamhet, i egna byggnader samt i samhällsplaneringen ska fortsätta. Kommunen ska fortsätta att successivt gå över till fordon med förnyelsebara bränslen med hög verkningsgrad. En resepolicy antas som styr och följer upp kommunanställdas tjänsteresor. Kommunen ska samordna leveranserna av livsmedel till verksamheterna, och möjligheterna till samordning även för andra varugrupper ska utredas. Bilpooler inrättas i kommunens verksamhet för att främja ett mer miljöanpassat och resurseffektivt nyttjande av kommunens tjänstebilar. 18(25)

21 Kommunen ska verka för att kollektivtrafiken i Södertälje i allt högre utsträckning drivs med el eller förnyelsebara bränslen. Kommunen ska verka för att fler kommuninvånare väljer gång, cykel eller kollektivtrafik genom att göra dessa sätt att resa mer attraktiva. Kommunen ska minska sina utsläpp av fossil koldioxid för att bli en fossilbränslefri organisation Miljönämndens inriktning Miljönämnden kan endast i begränsad utsträckning agera inom kommunens inriktning och påverka detta mål. Nämnden råder inte över beslut som gäller kommunens energianvändning och utsläpp av klimatgaser, men kan i andra sammanhang bidra med sin miljökompetens och ändå ge synpunkter i klimatrelaterade frågor. Miljöstrategerna på miljökontoret arbetar mycket med dessa frågor på uppdrag av kommunalrådskansliet. Miljönämnden har inom sina uppgifter andra frågor som rör klimatpåverkande utsläpp, t ex användning och destruktion av köldmedia-gaser. I tillsynen kan vi i viss mån ställa krav på energibesparingar i verksamheter. 19(25)

22 Övrig verksamhet inom miljönämndens ansvar Uppföljning från 2009 MN Uppdrag 8. Mk ska delta i förberedelserna till en miljökampanj Håll Södertälje rent. Uppföljning: Kampanjen genomfördes inte under Den kvarstår och avses göras under MN Uppdrag 15. Miljökontoret ska utreda vad ett helhetsperspektiv kring barn med särskilda behov av stöd kan innefatta i kontorets verksamhet. Uppföljning: Utredningen har inte gjorts och uppdraget kvarstår. Kommunen anger att samtliga nämnder ska arbeta med helhetsperspektiv i denna fråga utan särskilda direktiv eller mål. Kommunens inriktning i Mål&Budget Miljötillsynen bör utvecklas för att, vid sidan av myndighetsutövningen, ge råd och stöd till invånare och företagare. Omvärldsanalys om miljötillsynen I Sverige finns en strävan att jämka samman kommunernas tillsyn och få den mer enhetlig. Det pågår utredningar och diskussioner på nationell nivå om vad miljötillsynen ska betyda och hur den bäst kan bedrivas. Genom Miljösamverkan i Stockholms län deltar kommunerna i länet i ett projekt för att utveckla miljötillsynen, och arbete med det kommer att pågå under Miljönämndens inriktning Utveckling av miljötillsynen Kärnan i tillsynen är att kontrollera att lagstiftningen följs och att med stöd av lagens krav arbeta för en hållbar utveckling. Runt kärnan finns en mer valfri del av dialog och information, som syftar till att göra det lättare att förstå de åtgärder vi kräver och varför vi gör det. Tillsynen ska dock hållas tydligt isär från rådgivning. Det viktigaste skälet är att tjänstemännen inte ska kontrollera sig själva, dvs först föreslå och därefter bedöma sina egna förslag. 20(25)

23 Personalmål Uppföljning från 2009 MN Uppdrag 16. Kontoret ska agera för att skapa förutsättningar för medarbetare att leva ett friskare liv och kunna bibehålla den låga sjukfrånvaron. Uppföljning: Det har utförts genom friskvårdsinsatser och ett aktivt arbetsmiljöarbete. MN uppdrag nr 17. Miljökontoret ska undersöka vad medarbetarna upplever som attraktivt i anställningen för att söka bibehålla eller förbättra detta. Uppföljning: Uppdraget har inte gjorts. MN uppdrag nr 18 (M&B mål och styrtal). Miljökontoret ska utforma och planera mångfaldsutbildning för kontoret och miljönämndens ledamöter. Uppföljning: Kontoret avvaktade att utbildningen skulle anordnas centralt från kommunstyrelsens kontor, men det blev inte så. Målsättningen om mångfaldsutbildning är tillsvidare lagd åt sidan. Fullmäktiges mål i M&B , Södertälje kommun som arbetsgivare: Andelen av de anställda som anser att kommunen erbjuder attraktiva arbetsplatser ska öka. Sjukfrånvaron ska minska ytterligare. Personalsammansättningen ska spegla kommunens befolkning. Kvinnors lön ska uppgå till 100% av männens inom lika och likvärdiga yrken och kvinnors totala genomsnittliga lön i förhållande till männens totala genomsnittliga lön ska öka. Miljönämndens inriktning och mål Miljökontoret har ca 40 st anställda. Det är ett för litet statistiskt underlag, varför det inte är meningsfullt att sätta mätbara mål för kommunens målsättningar baserade på statistik, förutom sjukfrånvaron. Nämnden uppmanar kontoret att bedriva ett aktivt arbetsmiljöarbete för att göra arbetsplatsen attraktiv och bibehålla sjukfrånvaron på nuvarande mycket låga nivå. Nämnden uppmanar också kontoret att sträva efter mångfald vid rekrytering och att jämföra löneläget mellan kvinnor och män inför löneöversynen. Kontoret ska i uppföljningarna av verksamhetsplanen till MN redovisa hur man arbetar med målsättningarna i Fullmäktiges mål och hur läget ser ut jämfört med kommunen som helhet. Kontoret ska genomföra ett uppdrag som kvarstår från 2009, att undersöka vad medarbetarna upplever som attraktivt i anställningen för att söka bibehålla eller förbättra detta. Nämndens mål nr: 7 Sjukfrånvaron ska under 2010 ligga kvar under 2%. 21(25)

24 Ekonomimål Uppföljning från 2009 Målet för 2009 var en budget i balans, och målet uppnåddes. Miljönämnden visade ett resultat nära noll, med en avvikelse på -0,3%. Uppdrag nr 19 sade att miljökontoret skulle fortlöpande följa upp det ekonomiska resultatet, vilket har utförts. Fullmäktiges uppdrag M&B , Överenskommelsen, Näringsliv 9B. Miljönämnden ges i uppdrag att se över principerna för nämndens tillsynsavgifter, i syfte att skapa en enkel och rättvis taxesättning. Miljönämndens inriktning och mål Miljönämnden anser att avgifterna som miljökontoret tar ut ska ge en rimlig möjlighet för kontoret att finansiera den kontroll som är nämndens uppdrag enligt lagen, och täcka den arbetsinsats som uppgifterna kräver. Taxan bör upplevas som tydlig och lätt att förstå. Processen med att ta betalt bör också göras så enkel och effektiv som möjligt. Nämndens mål nr: 8 Vid slutet av 2010 ska en utredning om principerna för taxesättningen ska vara slutförd och rapporterad till MN. Uppdraget rapporteras vidare till KF. 22(25)

25 Budget En utförligare internbudget finns i ett separat dokument, Internbudget för miljönämnden. Intäkter Kostnader Nämndbidrag: 9910 Personalkostnader: Övriga Övriga intäkter: driftskostnader: Summa Lokalkostnader: -309 intäkter: Bidrag/transferering -8 Summa kostnader: Ränta: -20 Avskrivning: -53 Totalkostnad: Resultat: 0 23(25)

26 Uppföljning Uppföljning av målen Mål Beskrivning Uppföljning hur När nr 1 Vid slutet av 2010 ska miljökontoret ha Lägesrapporter till MN Bokslut gjort och börjat följa en handlingsplan för arbetet under året. vid delår och för systematisk fortlöpande aktiv helår tillsyn på enskilda avlopp, med information, inventeringar, åtgärdskrav och uppföljning. 2 Vid slutet av 2010 ska det vara klargjort och sammanställt vilka delar Södertäljes strategi för förorenad mark bör innehålla, vilka inventeringar som är utförda eller återstår, samt finnas en plan för hur arbetet ska gå vidare. Lägesrapporter till MN för arbetet under året. Bokslut vid delår och helår 3 Under 2010 ska miljökontoret ha genomdrivit att minst 30 hälsorisker undanröjs eller förebyggs, vilka rör lokaler och allmänna platser där barn och ungdomar vistas. 4 Vid slutet av 2010 ska miljökontoret ha en nedskriven tydlig och effektiv struktur för samverkan med Sbk och Telgekoncernen i planfrågor. 5 Under 2010 skall ett biotopskyddsområde vid Bastmora, Enhörna kommundel, vara inrättat med stöd av bestämmelserna i miljöbalken. 6 Vid slutet av 2010 ska miljökontoret ha en grundläggande kommunikationsplan, till stöd för att uppnå strategisk påverkan inom alla delar av nämndens ansvarsområden. Statistik från ärendehantering. Lägesrapporter till MN för arbetet under året. Ärende till MN Lägesrapporter till MN för arbetet under året. Bokslut vid delår och helår Bokslut vid delår och helår Bokslut vid delår och helår Bokslut vid delår och helår 7 Sjukfrånvaron ska under 2010 ligga kvar under 2%. 8 Vid slutet av 2010 ska en utredning om principerna för taxesättningen ska vara slutförd och rapporterad till MN. Uppdraget rapporteras vidare till KF. Personalstatistik (från personalavd) Lägesrapporter till MN för arbetet under året. Slutrapport. Bokslut vid delår och helår Bokslut vid delår och helår 24(25)

27 Dialog och uppföljning av hela verksamhetsplanen Med vem? Hur följa upp? När följa upp? Medarbetarna Gemensamma planeringsdagar Maj, december Miljönämnden PM I samband med delårsbokslut och bokslut Under miljönämnden finns bara en resultatenhet, miljökontoret. Kontoret gör en arbetsplan, vilket enligt Planeringshjulet ska finnas på varje resultatenhet. Miljökontoret avser under 2010 att införa tätare uppföljning. Kontorets arbetsplan ska följas upp fortlöpande på så sätt att ett eller ett par av målen följs upp vid kontorsmötet varje vecka. Aktiviteter i tillsynsplanen ska följas upp månadsvis inom varje arbetsgrupp. Inom Livsmedelskontrollen har man infört ny Lean-metodik och följer upp till viss del varje vecka. Miljönämnden ska få uppföljningar av verksamhetsplanen samt en redogörelse för aktiviteter tillsammans med delårsbokslut och bokslut. 25(25)

28

29

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Miljö- och Folkhälsostrategi för Nyköpings kommun 2012-2015

Miljö- och Folkhälsostrategi för Nyköpings kommun 2012-2015 Dnr KK09/250 Miljö- och Folkhälsostrategi för Nyköpings kommun 2012-2015 Beslutad i kommunstyrelsen 2011-XX-XX Beslutad i kommunfullmäktige 2011-XX-XX Förord Alla globala problem är lokala någonstans.

Läs mer

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 PROJEKTRAPPORT Miljökontoret 2013-05-23 Dnr 2013-407 Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 Michael Werthén Magnus Jansson 2 BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 3 METOD OCH GENOMFÖRANDE 4 RESULTAT 4 SLUTSATS

Läs mer

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Avestas utveckling tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Hållbarhetsprogrammet siktar på lång sikt

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Miljöprogram för Åtvidabergs kommun Mål och åtgärder

Miljöprogram för Åtvidabergs kommun Mål och åtgärder Miljöprogram för Åtvidabergs kommun Mål och åtgärder Antagen av kommunfullmäktige 2011-01-26 Innehåll Bakgrund... 3 Arbetsprocessen... 3 Prioriterade områden... 5 Miljöprogrammets förhållande till andra

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Fastställd av: Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun Fastställt: 2016-11-24, 324. Giltighetstid: 2016-2018 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-12 Miljönämnden Ärende 4 Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog Dnr: 2017-1666 Sammanfattning av ärendet Enligt ett medborgarförslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med *

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden 2012-2015 171 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 1 (7) Innehållsförteckning Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Nationella förutsättningar...

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Beståndsdelar Styrmodell Styrande dokument Budgetprocess Mål och uppdrag i budget 2016-2018

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

för dig, dina grannar och Gotlands framtid.

för dig, dina grannar och Gotlands framtid. för dig, dina grannar och Gotlands framtid. Klart Vatten livsviktigt för Gotland Region Gotland driver satsningen Klart Vatten som med grundvatten i fokus bidrar till att höja kvaliteten på avloppen. Vårt

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (7) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Avestas utveckling tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Hållbarhetsprogrammet siktar på lång sikt

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15 Sida (5) Förvaltning: Kultur- och fritidsförvaltningen Ansvarig: Administration Dokumenttyp: 382 Diarienummer: ST 265/5, FN 47/5 Beslutat av: Kommunfullmäktige Publiceringsdatum: 209-0-29 Revideras: 2023-0-28

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden 2018-10-25 2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden En beslutad handlingsplan för förorenade områden ökar möjligheterna att arbeta strategiskt med förorenade områden. I en

Läs mer

Internbudget 2018 för miljönämnden Förslag

Internbudget 2018 för miljönämnden Förslag Ärende 6 MN totalt Internbudget 2018 för miljönämnden Förslag 2018-01-18 Avgiftsintäkterna ökar med ca 1 400 tkr jämfört med 2017 års budget.det beror dels på ökat antal fakturerade timmar och dels på

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Internbudget 2017 för miljönämnden Förslag

Internbudget 2017 för miljönämnden Förslag MN totalt Internbudget 2017 för miljönämnden Förslag 2017-01-13 Avgiftsintäkterna ökar med ca 300 tkr jämfört med 2016 års budget. Det är huvudsakligen inom Livsmedelskontroll. Totalt, inklusive projekt

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2015 Tommy Persson, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Göteborgs stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Miljö- och byggnämndens prioriterade mål

Miljö- och byggnämndens prioriterade mål 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 25 2013-06-10 Miljö- och byggnämndens prioriterade mål För mandatperioden 2011 2014 BJURHOLMS KOMMUN 2011 2014 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Beskrivning av arbetsgång...

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll TVL-info 2015:8 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll Myndigheter och kommuner har en skyldighet att söka

Läs mer

Remiss: Ingen övergödning Strategi för Stockholms län

Remiss: Ingen övergödning Strategi för Stockholms län 28 augusti 2014 rev. 15 september 2014 MN 2014-1331 1 (2) HANDLÄGGARE Johanna Pettersson 08-535 364 91 johanna.pettersson@huddinge.se Miljönämnden Samhällsbyggnadsnämnden Remiss: Ingen övergödning Strategi

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Södertälje kommuns värdegrund

Södertälje kommuns värdegrund Värdegrund 1 Södertälje kommuns värdegrund Värderingar: - Medborgaren först - Respekt för individen - Mer än förväntat Principer: - Utgå alltid från samhällsuppdraget - Olikheter är en styrka Våra värderingar

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2014 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2013 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

Helsingborgs miljöprogram & miljöbarometer

Helsingborgs miljöprogram & miljöbarometer Helsingborgs miljöprogram & miljöbarometer Dansk Byplanmøde 2 oktober 2008, Helsingør, Delmøde K Målbare miljøindsatser Tommy Persson, miljöstrateg, Miljökontoret, Helsingborgs stad & Länsstyrelsen i Skåne

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Energiplan för Vänersborg År

Energiplan för Vänersborg År Energiplan för Vänersborg År 2013-2020 Antagen av Vänersborgs Kommunfullmäktige 2013-02-06, 19. 2 Innehållsförteckning Energiplanens struktur... 2 Inledning... 3 Syfte och tid... 3 Vänersborgs övergripande

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2006-12-18 124 2007-01-01 2004/396-403 Kf 2012-10-29 170 2012-10-30 2011/120 LOKALA MILJÖMÅL FÖR BROMÖLLA

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019

Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019 XX Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019 1. Inledning Kommunfullmäktiges budget gäller i sin helhet inklusive de inriktningstexter som finns där. Tillsammans med detta dokument

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

Miljöpolicy. Krokoms kommun

Miljöpolicy. Krokoms kommun Miljöpolicy Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-06-11 Innehåll 1 Inledning... 7 2 Övergripande miljömål för Krokoms kommun... 8 2.1 SamhäIlsplanering och byggande... 8 2.2 Energi...

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

ARBETSPLAN 2015/2016 EDDA

ARBETSPLAN 2015/2016 EDDA ARBETSPLAN 2015/2016 EDDA Arbetsplan 2015/2016 Edda 2 (10) Innehållsförteckning Vision... 4 Värdegrund... 5 Verksamhetsidé... 7 Mål... 8 Medskapande medarbetare... 10 Arbetsplan 2015/2016 Edda 3 (10) Vision

Läs mer

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion Miljöredovisning Flens kommun 2016 - populärversion Om miljöredovisning 2016 Miljöredovisningen lyfter utvecklingen av Flens kommuns miljöarbete kring några prioriterade målområden. Fokus ligger på det

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska.

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer 20101201 Kommunstyrelsen POLITISKA VERKSAMHETSMÅL FÖR MILJÖ Förklaring av politiska verksamhetsmål De politiska verksamhetsmålen skall stödja de politiska

Läs mer

Handlingsplan för miljöstrategin år

Handlingsplan för miljöstrategin år Handlingsplan för miljöstrategin år 2017-2020 Inriktning: Fossilbränslefri kommun Målsättning: Effektivisera och minska energiförbrukningen i fastigheter och transporter Åtgärdspaket 2017-2020 för minskad

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH 1(6) Verksamhetsplan 2019 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 2018-04-18, 14/18, Dnr: SRMH 2018-001.1120 2(6) Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Nämndens

Läs mer

Verksamhetsplan. för miljöfond. Diarienummer: KS 2018/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för miljöfond. Diarienummer: KS 2018/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2018/330.420. Verksamhetsplan för miljöfond Gäller från: 2018-11-15 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 170 Utarbetad av: Kommunledningaförvaltningen

Läs mer

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

VERKSAMHETSPLANERING 2019 RELATION TILL GLOBALA MÅLEN & MILJÖMÅLEN

VERKSAMHETSPLANERING 2019 RELATION TILL GLOBALA MÅLEN & MILJÖMÅLEN 11. Hållbara städer 15. Ekosystem och 4. God utbildning för alla 12. Hållbar 6.Rent vatten och 14. Hav och marina 3. Hälsa 10.Minskad ojämlikhet 5.Jämställdhet 13. Bekämpa 9.Hållbar industri 8.Anständiga

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Internbudget 2016 för miljönämnden Förslag

Internbudget 2016 för miljönämnden Förslag MN totalt Internbudget 2016 för miljönämnden Förslag Totalt, inklusive projekt med extern finansiering Avgifter o taxor konto 31 12 526 12 853 13 140 Driftbidrag konto 37 585 634 1 476 Övr intäkter knt

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 VA-planering i Ljungby kommun Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 LJUNGBY KOMMUN Tekniska kontoret 31 maj 2011 Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2

Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2 PROTOKOLLSUTDRAG Nämnden för hållbart samhälle NHS 110 Sammanträdesdatum 2014-12-10 1/2 NHS/2014:63-432 Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2 Förslag till beslut Nämnden för hållbart samhälle beslutar

Läs mer