En resa till Reggio Emilia Människor, möten och tankar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En resa till Reggio Emilia Människor, möten och tankar"

Transkript

1 En resa till Reggio Emilia Människor, möten och tankar

2 Tobias Hannu Sid 2 (16) Jag skriver en liten berättelse om en fantastisk resa till ett Italien som bjöd på många människor, och framförallt många möten. Samtliga bilder i berättelsen kommer från denna upplevelse. Vad får då en människa, som har ett helt annat jobb i vardagen, att spendera sin tid på en resa till den nästan magiska platsen för den så kallade Reggiopedagogiken? Svaret finns en denna lilla reseskildring, och jag hoppas att den kan ge någonting för den som är lite nyfiken på pedagogiken och platsen, en resa som med råge uppfyllde mina fantasier och förväntningar. / Tobias En resa till Reggio Emilia Människor, möten och tankar Jag åker med min ideella inriktning, eftersom en plats blev ledig på det seminariet som anordnas via Reggio Emilia Institutet här i Sverige, en plats som inte är alldeles enkel att uppbringa. Berättelsen innehåller naturligtvis mina personliga tankar och reflektioner, vilka säkerligen inte alltid sätter pedagogiken i första rummet vid alla tillfällen, men det är väl lite Reggio även över det också att se på saker ur ett eget perspektiv? Jag hade skapat lite förväntningar, och hade ett klart syfte med resan, jag ville se hur man använde den moderna IT-tekniken med dess hjälpmedel i den pedagogiska verksamheten. Men jag ville också skapa mig en djupare förståelse för tankarna kring det ideella arbetet och den kooperativa synen genom möten med människor. Jag vill rikta ett stort tack till Förskolan Barncompaniet som gjorde denna resa möjlig.

3 Tobias Hannu Sid 3 (16) Bakgrund Det kan vara intressant med en liten bakgrund till Reggio Emilia filosofin, och dess historia innan jag berättar mer om själva resan. Jag ska försöka att beskriva den som jag uppfattade historian från våra italienska vänner, som med stor kraft och glädje beskrev det ungefär som jag nu försöker att återberätta det. När du läser detta så kan du föreställa dig att det är en karismatisk italienska, som med ett yvigt kroppsspråk, och ett tonläge med kraft på rätt stavelser, står framför dig och förklarar detta med värme i blicken, men också med mycket stolthet. När andra världskriget tog slut ville en grupp föräldrar i Reggio Emilia ge sina barn möjlighet till ett annat liv än de själva hade haft. De byggde en förskola där barnen fick möta en pedagogik som skulle hjälpa dem till det. Under de drygt 60 år som gått har förskolorna blivit många fler och en världsberömd pedagogisk filosofi har vuxit fram, och idag är den ett begrepp som de flesta känner till Föräldrarna ville som sagt var att deras barn skulle få möjlighet att växa till starka självständiga individer med större möjlighet att leva ett liv utan krig och förtryck än vad de själva hade haft. Vid denna tidpunkt fanns endast den katolska kyrkans barnomsorg, som byggde på ett starkt hierarkiskt tänkande. De föräldrakooperativa förskolorna som startades väckte intresse och blev så småningom fler. Drivkraften var inte i första hand behovet av tillsyn av barnen, systemet med farmödrar och mormödrar som barnvakt när föräldrarna arbetade fungerade (och fungerar än idag). Jag blev speciellt nyfiken på detta fenomen, som jag återkommer till senare. Målet med att bygga en egen förskola var att skapa en ny pedagogisk verksamhet som grundade sig på tanken att barn har samma rättigheter som vuxna. Barnen ska ha rätt att utveckla sina förmågor utifrån sina individuella förutsättningar, de ska respekteras och tas på allvar. Föräldrarna i Reggio Emilia byggde sin förskola från grunden, med det som fanns att tillgå, bland annat med tegelstenar och annat material från sönderbombade hus, och en stark tro på sin sak. Nu nådde ryktet om föräldragruppen och förskolan den unga läraren och psykologen Loris Malaguzzi, och det väckte även hans intresse. Enligt vad som berättas i folkmun så tog han sin cykel och begav sig till staden Reggio Emilia för att erbjuda sina tjänster, och blev under många år en förgrundsgestalt för den pedagogiska filosofi som växt fram och fortfarande utvecklas i Reggio Emilia. Det var faktiskt först på 60-talet som det blev tillåtet för ickekyrkliga organisationer att driva förskolor, och vid denna tidpunkt kunde föräldrarnas kooperativa förskolor bli kommunala, eller vi kanske egentligen ska säga offentligt godkända. Loris Malaguzzi var barnomsorgschef fram till sin död 1994, och de kommunala förskolorna blev allt fler.

4 Tobias Hannu Sid 4 (16) Delaktighet Idag tror jag att siffran på antalet förskolor i kommunal regi som nämndes är ungefär 50 stycken i Reggio Emilia. Vad kan man säga om den pedagogiska synen och verksamheten då? Loris Malaguzzi var en inspirerande och kraftfull vägledare, och är en av de personer som har gjort att den pedagogiska verksamheten på de kommunala förskolorna utvecklats till en pedagogisk filosofi som väckt intresse, inte bara hos pedagoger, utan också hos forskare med andra inriktningar i många länder. Det intressanta här är även någonting som jag ofta hör när man pratar om pedagogiken, och de är att man talar just om en pedagogisk filosofi, en livshållning som grund för arbetet med barnen. Det är alltså inte så enkelt som en pedagogisk modell som man kan bara kan överföra, eller kopiera rakt av. Jag fick lära mig att en grundläggande tanke är att det pedagogiska arbetet inte kan låsas fast i en metod. Arbetssättet bygger i stället på att det ständigt måste förändras i samma takt som det moderna samhället utvecklas Här måste man utgå från den aktuella situationen och de barn men även vuxna som är inblandade. Det finns många värdeord som man trycker på, och som härstammar från den första kooperativa förskolan, och det är ord som delaktighet och demokrati. När man pratar om delaktigheten så nämner man gärna föräldrar, familjer och släktingar, och man betraktar alla dessa som en värdefull och helt nödvändig resurs.

5 Tobias Hannu Sid 5 (16) Värderingar Man understryker också hur viktigt det är att tankarna och filosofin genomsyrar hela organisationen. Man har ett tankesätt som säger att det är väldigt viktigt att hela organisationen, från beslutsfattare till den dagliga organisationen på förskolan måste vara införstådd med vissa grundläggande värderingar. Värderingar som till exempel synen på barn som kompetenta, förmögna, nyfikna människor med en inneboende lust att utforska världen. Detta borde faktisk gälla viken arbetsplats som helst tycker jag, det är en högst personlig reflektion, men jag tycker att man kan viga en tanke åt den i sitt vardagliga liv. Man talar också om att barn har hundra språk (sätt att ge uttryck för sina tankar), och rätten att få utveckla alla dessa språk utifrån sina egna individuella förutsättningar, annars går de flesta av dessa språk förlorade helt i onödan. En annan mycket viktig del i arbetet med barnen är dokumentationen, här lägger man mycket kraft och tid. Med hjälp av den försöker man bland annat förstå hur barns läroprocesser går till, få syn på varje enskilt barn och på hur pedagogerna arbetar med barnen. Man jobbar i projektform, där varje projekt kan vara mycket lång, kanske ett helt år, och då förstår man vikten av en dokumentation som redskap. Efter denna italienska förklaring känns det som att de flesta hörnstenarna är på plats, och jag hoppas att beskrivningen kändes bekant, eller kommer att kännas bekant efter en tid på Barncompaniet. Jag tycker att många av dessa teorier och framföranden på något sätt kändes bekanta, och redan satt som små "tatueringar" i min själ, och det kändes faktiskt som en härlig känsla.

6 Tobias Hannu Sid 6 (16) Resans organisation Om vi återgår till själva resan så organiserades den som sagt var genom det svenska Reggio Emilia Institutet, där man ansöker om en plats. Vi var totalt ca 300 deltagare, och detta inkluderar en delegation från vårat grannland Norge. Loris Malaguzzi centret Dagarna var uppdelade i föreläsningar, besök ute i verksamheterna i verkligheten, men även inspirationstid på Loris Malaguzzi centret (där även föreläsningarna ägde rum).

7 Tobias Hannu Sid 7 (16) Centrets funktion Själva centret tål att beskrivas lite tydligare, speciellt eftersom det bara är ungefär fem år gammalt som funktion. Man har valt att starta detta center som en sammanhållande funktion åt de förskolor som är knutna till detta pedagogiska förhållningssätt. Kan det inte bli lite som en myndighet, frågade jag mig? Risken kan naturligtvis finnas, men man är väldigt mån om dynamiken i kommunikationen mellan förskolorna och centret, allt för att utbytet ska vara ömsesidigt, och alla drivkrafter ska känna delaktighet. Många administrativa funktioner sköts via centret, liksom kontakter med de politiskt valda. Även en förskola fanns representerad inne i centret, vilken jag betraktar som en exempellösning, där de nya infallsvinklarna och teorierna odlas tillsammans med nya tekniska hjälpmedel. Centret innehöll även en form av bibliotek, där dokumentationen från alla andra förskolor samlades. När en förskola har avslutat ett projekt med tillhörande dokumentation, så lämnas dokumentationen till centret som gör en tjusig tryckning, och arkiverar det för allmänhetens beskådan i sitt bibliotek. Förskolan får naturligtvis även sina exemplar av den tryckta dokumentationen.

8 Tobias Hannu Sid 8 (16) Besök i verkligheten Vi erbjöds två besök ute i verksamheterna i staden, vilka valdes enligt en slumpmässig tilldelning. Tyvärr finns inga bilder från förskolornas miljöer, med respekt för deras önskan att vi inte skulle fotografera. Som jag påpekade tidigare så var jag nyfiken på en förskola med stort innehåll av tekniska lösningar. Nu visade det sig att vi på Barncompaniet ligger väldigt långt framme vad avser implementation av IT och teknik i verksamheten. Detta gäller både avseende pedagogerna och barnens möjlighet att dokumentera digitalt, men även deras arbetsmiljö. En hel del teknik kunde beskådas på centret, men man hade problem att nå ut med detta till verksamheterna. En del av förklaringen ligger i att förskolorna saknar kompetens att driftsätta och underhålla lösningarna själv, detta hjälper centret till med. Men det är många som ska dela på centrets resurs, och det gör att det finns en stor tröghet i införandet, men även rädsla för att det inte kommer att fungera som man önskar. Jag slås att många likheter med Barncompaniet återfinns i miljön, men ingen förskola som jag kommer i kontakt med har lika härlig och genomtänkt planlösning som Barncompaniet. Jag besökte som sagt var endast tre förskolor (med centret inkluderat), men efter alla diskussioner på kvällarna så känns det som att jag har varit på minst tio stycken i mina tankar.

9 Tobias Hannu Sid 9 (16) Föreläsningarna Föreläsningarna ägde rum på centret, i mycket föredömliga lokaler. Språket var italienska men med hjälp av tolk översattes allting till svenska. Det gjorde att föreläsningarna i praktiken blev dubbelt så långa, och för den som inte är helt insatt i det pedagogiska tänkandet var det oundvikligt att ibland tappa fokus en aning. Men även för mig fanns många guldkorn att snappa upp. En sak av intresse är att man nu försöker att väva in Reggio Emilia filosofin även i grundskolan. Det är ett bevis på att det inte är så enkelt som man kanske kan tro, inte ens i landet där filosofin borde vara väl förankrad. Mina tankar går då till Fria Emilia, där vi har jobbat några år, och erfarenhetsmässigt ligger före Italien, Detta blir naturligtvis mycket intressant att följa de närmaste åren. Hur jobbar man från förskolans sida för att synliggöra sig för omgivningen, och hålla processen levande? Det var ett intressant ämne som diskuterades under dessa dagar. Det kan vara av intresse att se på lite kort fakta om Italien, och staden Reggio Emilia, det klarlägger en del av den sociala situationen, och hur samhället ser ut.

10 Tobias Hannu Sid 10 (16) Staden Reggio Emilia Reggio nell'emilia heter staden egentligen, men den kallas oftast Reggio Emilia. Staden ligger i norra Italien (mitt i stövelskaftet ), i regionen Emilia-Romagna, och har omkring invånare, samt är huvudkommun i provinsen Reggio Emilia. Italien är folktätt jämfört med Sverige, det bor nästan 60 miljoner människor i Italien, mot våra ca 9,5 miljoner. Det gör en befolkningstäthet på 198 invånare per kvadratkilometer, och i Sverige är siffran 21. Italien är också ett land som är berikat med en mångkulturell flora av människor, och detta gäller i synnerhet staden Reggio Emilia, där ökningen dessutom har varit markant de senaste tio åren. En förklaring till det är att man har varit väldigt varm och öppen i sin inställning till människor från andra länder, och verkligen ansträngt sig för att få en fungerande integration. Detta gäller inte bara inom förskolan, utan hela samhället, men man trycker gärna på att integrationen oftast går via barnen, det är där allting börjar. Men det är viktigt att sprida känslan av att alla är kompetenta och viktiga i samhället, oavsett ålder och kön, och att ge relationens ekonomi ständig näring.

11 Tobias Hannu Sid 11 (16) Utställningar i staden Från förskolorna så ger man ut trycksaker och böcker, som finns att tillgå på allmänna platser, antingen för utlåning eller försäljning. Man ordnar även utställningar, och det kunde man se på olika platser i staden. Det fanns vissa som var som konst eller utsmyckning, och ibland har man kortare utställningar med ett visst tema. Det roliga med utställningen som pågick när jag var där, var att den var en fotografisk utställning som pågick i mindre delar över hela staden. Så på restauranger, affärer, busskurer och andra allmänna platser så kunde man se olika fragment av denna utställning, men samtidigt hade den en tydlig prägel, en ram som gjorde att man direkt visste vad det handlade om, det var riktigt trevlig.

12 Tobias Hannu Sid 12 (16) Möten Man poängterar också att det finns allt färre naturliga platser för möten i dagens samhälle, och därför blir förskolan en allt viktigare kontaktyta, den kan oftast utgöra en naturlig plats, där de flesta känner sig trygga. I vissa projekt bjuder man även in föräldrar och släktingar, för att bibehålla den fina kontakten och bevara känslan för det som man faktiskt är en del av. Den mångkulturella blandningen av människor gör också att det är extra viktigt med möten för att främja integrationen, och att man hela tiden försöker att hitta nya former för dessa möten. Ofta upplever man att det fungerar bäst när familjer bjuder in varandra, och man kan till exempel anordna temakvällar där man ger en smakbit av sin egna kultur, med musik, mat och festligheter.

13 Tobias Hannu Sid 13 (16) Relationens ekonomi Varje år arrangeras Remida day i staden, då gator och torg förvandlas till en folkfest där mycket av det som skapats med hjälp av återvunnet material visas upp. Jag frågade vad ordet Remida stod för, och fick förklaringen att Re står för Reggio och mida syftar på kung Midas som enligt sägnen fick allt han rörde vid att bli till guld. Tyvärr var jag inte här just den dagen, så jag kan inte återge exakt hur det ser ut denna dag, men tanken känns spännande. Återkommande är också det som kallas för Reggio berättar, som är en levande sagostund i staden. På olika platser i staden så läser föräldrar, eller släktingar upp sagor, och den som är intresserad kan sätta sig ner och njuta en stund i den lugna atmosfären, oavsett ålder. Ibland arrangerar man kurser för föräldrar eller släktingar, det kan vara till exempel om hur man odlar blommor. Då kan man även ta in extern hjälp från någon expert i ämnet, som hjälper till med utbildning och praktiska tips. Själva kursen blir då också som en liten utställning i staden, och blommorna ger ytterliggare näring åt relationens ekonomi. Dessa kurser har blivit otroligt populära.

14 Tobias Hannu Sid 14 (16) Politiskt samspel Relationen mellan politiken och förskolorna hålls levande av en grupp som består av föräldrar och pedagoger, och här deltager gruppen i politikens möten när frågor som berör förskolan avhandlas. Det gör att utbytet blir ömsesidigt. Politik, pengar, lagar, pedagogik och projekt förenas, och processerna tydliggörs för samtliga inblandade. Detta är mycket lyckat, eftersom svängningarna i ekonomi och inriktning från det politiska hållet inte blir så överraskande för förskolorna. Här slutar egentligen min skildring av tiden i Reggio Emilia, eftersom högen av anteckningar från föreläsningarna är genomarbetad.

15 Tobias Hannu Sid 15 (16) Barnbarnen Det jag har kvar är min frågeställning och fundering om hur det fungerar i praktiken med barnens tillvaro när föräldrarna jobbar. En vänlig själ förklarade nämligen för mig att Italienarna jobbar ganska sent in på eftermiddagen, att jobba till klockan sju eller åtta på kvällen är ingen ovanlighet. Förskolorna stänger dock generellt klockan fyra, och om man av någon anledning behöver tid utöver detta, så är det belagt med en extra avgift. Jag förstår också av hennes förklaring att avgiften i sig inte är ett problem, det är mer en tanke på livskvalitet som gör att man undersöker alla möjligheter för ge barnen rimliga arbetsdagar. Jag begav mig ut i staden en eftermiddag för att prata lite med människorna om hur det fungerar, och om det är som den vänliga själen sa, vanligt att mor och farföräldrar är tillsammans med sina barnbarn på eftermiddagarna. Nu stöter jag på ett litet problem, och det är språket. Italienarna är väldigt dåliga på engelska, ungefär lika dåliga som jag är på italienska, detta gäller oavsett ålder och etniskt ursprung. Det gör att det tar lång tid att få reda på hur det hänger ihop, men det positiva med det är att jag hinner med många möten, och det finns en stor vilja att försöka förstå varandra. Människorna är väldigt trevliga, och trots språkförbistringen så skapar vi en härlig kontakt vid flera tillfällen. Vi skrattar tillsammans, och kroppsspråk blir en rolig del i våran kommunikation. Jag tar en kopp kaffe på ett café i närheten av en förskola, och njuter av den härliga atmosfären, i väntan på att kanske få en inblick av hur det ser ut när barnens arbetsdag går mot sitt slut. Vid fyratiden på eftermiddagen så kunde man tydligt se att förskolorna stängde, överallt så syntes det barn som var på väg hem från sitt arbete, och oftast var följeslagaren mormor, morfar, farmor eller farfar. Det var härligt att se, och ger många tankar, där jag jämför samhället hemma i Sverige med det Italien som jag just nu upplever.

16 Tobias Hannu Sid 16 (16) Tankar Det finns en många detaljer som man kan fundera på, och för min egen del så känns det som att tankarna har fått en hel del näring under denna vecka, en resa som för alltid kommer att vara ett trevligt minne. Seminariet är slut, men vi hinner med ett besök på en vingård, och även ett mysigt litet mejeri som tillverkar den mumsiga parmesanosten. Detta kan väl knappast vara hemligheten bakom de öppna tankebanorna här i Reggioregionen? Jag är inte så säker på det, men det bidrar i alla fall till en förstärkning av mitt minne av staden och landet. Molte grazie Italia Stort tack Italien, vi syns säkert igen! / Tobias Hannu

FÖRSKOLAN SPILTANS PEDAGOGISKA VISION

FÖRSKOLAN SPILTANS PEDAGOGISKA VISION Varje individ är huvudpersonen i konstruktionen av sin kunskap, en dialog mellan individen och omvärlden. Varje individ blir därför unik i historien Paula Cagliari 2002 Innehållsförteckning 1. Reggio Emilia

Läs mer

Välkommen till Väjerns förskola

Välkommen till Väjerns förskola Välkommen till Väjerns förskola Inskolning En inskolning i förskolan tar cirka två veckor. När barn börjar i förskolan är det viktigt att starten sker i lugn takt. Barnet börjar inskolningen tillsammans

Läs mer

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Välkommen till Bovallstrands skola Från 1 12 år på samma ställe Skolan där ALLA blir sedda Vi satsar på friskvård varje dag Vi erbjuder följande verksamheter:

Läs mer

Verksamhets- presentation. Ängsulls Förskola. För barnet i tiden

Verksamhets- presentation. Ängsulls Förskola. För barnet i tiden Verksamhets- presentation Ängsulls Förskola För barnet i tiden 2009-2010 Välkommen till Ängsulls Förskola Ängsulls Förskola verksamhet bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö 98), FN:s barnkonvention,

Läs mer

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget.

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Reggio Emilia Reggio Emilia, en stad med ca 150 000 invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Kärnan i verksamheten är ca 35 förskolor

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Välkommen till Smögens förskola

Välkommen till Smögens förskola Välkommen till Smögens förskola sik, bild och form och lust att utforska och prova på nya utmaningar. Genom att vi försöker att vara bra förebilder lär sig barnen att vara rädda om varandra och vår miljö.

Läs mer

Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013

Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013 Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013 1 Innehållsförteckning Vår gemensamma grund 1 Gubbabackens förskola 2 Förskolans uppdrag 3 Värdegrunden 4 Barns inflytande 5 Utveckling och lärande 6 Våra traditioner

Läs mer

i vardagen, som följer som en röd tråd tillsammans med den sociala kompetensen. Ytterligare information om kommunens förskolor, www.sotenas.

i vardagen, som följer som en röd tråd tillsammans med den sociala kompetensen. Ytterligare information om kommunens förskolor, www.sotenas. Solhagens förskola Vi arbetar i åldersindelade grupper för att tillgodose varje barns utveckling och lärandet grundat i leken. Vi arbetar med språket genom sagan och matematiken i vardagen, som följer

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN FÖRSKOLAN I BÖRJAN AV DET LIVSLÅNGA LÄRANDET. En broschyr om Emmaboda kommuns kommunala förskola

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN FÖRSKOLAN I BÖRJAN AV DET LIVSLÅNGA LÄRANDET. En broschyr om Emmaboda kommuns kommunala förskola EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN FÖRSKOLAN I BÖRJAN AV DET LIVSLÅNGA LÄRANDET En broschyr om Emmaboda kommuns kommunala förskola Emmaboda - Sydöstra Sveriges närmaste ort Från Emmaboda når du sydöstra Sveriges

Läs mer

PEDAGOGISK PLATTFORM FÖR FÖRSKOLAN TITTUT

PEDAGOGISK PLATTFORM FÖR FÖRSKOLAN TITTUT SYFTE: En tydlig beskrivning av hur Tittuts pedagoger och anställda arbetar professionellt utifrån barns lärande. Ett styrdokument som gäller över tid. Ett styrdokument som ska följas av alla anställda.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Vi vet att alla barn är kompetenta och värnar mycket om att barn ska våga kommunicera.

Vi vet att alla barn är kompetenta och värnar mycket om att barn ska våga kommunicera. För oss är alla barnen en resurs och vi är glada att få ha dem hos oss. Vi ser att barnen är delaktiga och får uttycka sig på flera olika sätt bland annat genom musik, dans, teater och färg och form. Vi

Läs mer

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Oskarshamn 091110-11 Birgitta Kennedy Reggio Emilia Institutet och förskolan Trollet Ur förslag till förtydliganden i läroplanen för förskolan Uppföljning,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Matildaskolan AB. Förskoleplan för. Sunningevägen Strumpan Källdal Misteröd

Matildaskolan AB. Förskoleplan för. Sunningevägen Strumpan Källdal Misteröd Matildaskolan AB Förskoleplan för Sunningevägen Strumpan Källdal Misteröd Matildaskolan AB augusti 2016 1 Inledning Hösten 2011 startar vi med att använda förskoleplanen, och gruppen för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning

Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning 1 Regattans normer och värden Vi pedagoger på förskolan Regattan arbetar utifrån fyra ledord som speglar vår syn på normer och värden. Den här synen ska alltid

Läs mer

Klubbans förskola. Forskande barn, Medforskande pedagoger

Klubbans förskola. Forskande barn, Medforskande pedagoger Klubbans förskola Forskande barn, Medforskande pedagoger Vi vill att barnen ska minnas förskolan som en plats där de lärde sig att tro på sig själva och sin egen förmåga... DET JAG HÖR DET GLÖMMER JAG.

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 2017-06-30 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2017-2018 Vår vision och verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé bygger på demokratiska värden, där pedagogens

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12

Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12 Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12 Beskrivning av verksamheten Skärets förskola ligger på Hasslö och ingår i Nättraby rektorsområde. Förskolan startades år 2003 och består av tre avdelningar

Läs mer

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal arbetsplan Aspbackens och Silverskattens Förskolor

Lokal arbetsplan Aspbackens och Silverskattens Förskolor Lokal arbetsplan Aspbackens och Silverskattens Förskolor 2012-2013 På förskolorna låter vi oss inspireras av Reggio Emilias pedagogiska tankar och förhållningssätt, med ett reflekterande arbetssätt och

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Karusellen 2012/2013

Verksamhetsplan för Förskolan Karusellen 2012/2013 Verksamhetsplan för Förskolan Karusellen 2012/2013 Vår verksamhet bygger på värdeorden gemenskap, delaktighet, demokrati, utforskande, nyfikenhet, tillit, lustfyllt lärande, normkritik, sinnlighet. På

Läs mer

Andel med pedagogisk högskoleutbildning barn

Andel med pedagogisk högskoleutbildning barn Resultatrapporten innehåller en värdering och analys av enhetens resultat kring utveckling och lärande samt resultat från brukarundersökningen. Resultatrapport för Björketorps förskola Upprättad av Helena

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Edda & Ragna förskolor LOKAL ARBETSPLAN

Edda & Ragna förskolor LOKAL ARBETSPLAN Edda & Ragna förskolor LOKAL ARBETSPLAN 2016 Vår vision/idé Våra förskolor är platser där vi tillsammans med barnen och deras familjer skapar möten där glädje, lust och nyfikenhet genomsyrar vardagen.

Läs mer

Bedömning av prioriterade områden utifrån läroplanen

Bedömning av prioriterade områden utifrån läroplanen DATUM 16-11-16 BUN 2016.170 SID 1/6 Beslut efter tillsyn Nalle-Maja 161116 Vallentuna kommun är tillsynsmyndighet för fristående förskolor med ett godkännande i Vallentuna kommun. Tillsynsbesöket tillsammans

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

Är du finsktalande småbarnsförälder och vill ge ditt barn en god, tvåspråkig grund?

Är du finsktalande småbarnsförälder och vill ge ditt barn en god, tvåspråkig grund? VÄLKOMMEN TILL kantele Är du finsktalande småbarnsförälder och vill ge ditt barn en god, tvåspråkig grund? Haninge har en egen finskspråkig förskola. Här får barn till familjer med finsk anknytning möjligheten

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht vt -10 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran

Kvalitetsredovisning ht vt -10 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Kvalitetsredovisning ht -09 - vt -10 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Normer och värden 4 Utveckling och lärande 5 Barns inflytande 6 Förskola

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Sabbatsbergs förskolor

Sabbatsbergs förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Dnr 1.2.1.-54 / 2011 Sabbatsbergs förskolor Kastanjebacken, Medevi Brunn, Orion och Torsgränd Sabbatsbergs förskolor ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2015/2016 och verksamhetsplan 2016/2017 för förskolan Pelikanen

Kvalitetsredovisning 2015/2016 och verksamhetsplan 2016/2017 för förskolan Pelikanen Kvalitetsredovisning 2015/2016 och verksamhetsplan 2016/2017 för förskolan Pelikanen Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla

Läs mer

Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning

Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning Förskolan Regattans verksamhetsbeskrivning 1 Förskolan Regattans pedagogiska grund Barn visar vägen Förskolan vilar på demokratins grund. (Lpfö -98) På Regattan innebär det att barnen ska vara delaktiga

Läs mer

Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och

Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och kunskaper på bästa sätt, hur vi skapar struktur och planerar

Läs mer

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Sagt av Ann Ahlström, Lilla Edet, Avdelning Pettson Dockan synliggör känslor och om kroppsspråket utan att vi personal behöver prata om det.

Läs mer

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

PEDAGOGISK PLATTFORM ÖRBY FÖRSKOLOR

PEDAGOGISK PLATTFORM ÖRBY FÖRSKOLOR PEDAGOGISK PLATTFORM ÖRBY FÖRSKOLOR VI GÖR SKILLNAD BARN SOM BLIR BEKRÄFTADE SER SINA MÖJLIGHETER Ö r b y f ö r s k o l o r 1 PEDAGOGISK PLATTFORM VI GÖR SKILLNAD BARN SOM BLIR BEKRÄFTADE SER SINA MÖJLIGHETER

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap

Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap Handledning och frågeställningar efter att läst boken, Lille Lustig och skogens vänner Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap 1. Instruktion från pedagog till barn: Titta

Läs mer

Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8

Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8 nytt_original_0914 06-09-14 11.30 Sida 3 Innehåll Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8 Mitt liv min barndom 10 min ungdom 22 mitt vuxenliv

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Pedagogisk dokumentation

Pedagogisk dokumentation Pedagogisk dokumentation - Med inspiration från de kommunala förskolorna i Reggio Emilia, Italien Lpfö-98 Reviderad 2010 2.6 UPPFÖLJNING, UTVÄRDERING OCH UTVECKLING. Förskolans kvalitet ska kontinuerligt

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad Pedagogisk plattform Dalhags förskolor Reviderad 2014-01-21 Inledning Utifrån Läroplanens intentioner har Dalhags förskolor enats om en samsyn kring barn, lärande och förhållningssätt. Plattformen är ett

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017 Verksamhetsbeskrivning Väsby förskola hösten 2016- våren 2017 På Väsby förskola arbetar vi inspirerade av Reggio Emilias pedagogiska filosofi. Vår verksamhet bedrivs i demokratiska former som lägger grunden

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

När du blir stor Om våra mål och visioner. Det man lyser på växer Om vårat pedagogiska förhållningssätt. Om oss och vår organisation

När du blir stor Om våra mål och visioner. Det man lyser på växer Om vårat pedagogiska förhållningssätt. Om oss och vår organisation Sid 1 (8) Kvalitetsgarantier för förskolan Sundbyvägen 78 och 86 När du blir stor Om våra mål och visioner. Du tar ansvar för dina handlingar och hur de påverkar andra. Du känner inlevelse och empati med

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA HANDLINGSPLAN Naturvetenskap och Teknik UTFORSKA UPPTÄCKA UNDERSÖKA URARTA För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande...

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Skriven av Elisabeth Fors Normer och värden 1. Alla barn ska i maj 2013 ha fått möjlighet att lyssna, berätta och ge uttryck för sina uppfattningar. Halvtidsutvärdering:

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Blåklinten Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Blåklinten Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Blåklinten Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Arbetsplan Äppelbo förskola

Arbetsplan Äppelbo förskola Arbetsplan 2016-2017 Äppelbo förskola 1 Vår syn på uppdraget Vi ser ett barn med stor kompetens, ett barn som vill och kan. Vi ser ett barn som utforskar och undersöker omvärlden och som lär i samspel

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet Lilla Verkstan Djurås förskola Utvecklingsarbete hösten 2014 Vår barngrupp består just nu av tio barn, varav fyra är kvar sedan förra terminen och

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Vilka tankar hade pedagogerna i början? Vilka frågor kan man ställa i insamlandet för att få syn på barns nyfikenhet och intresse? Vad ser

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Verksamhetsplan. Bonobos förskola

Verksamhetsplan. Bonobos förskola Verksamhetsplan Bonobos förskola Ht 2017- VT 2018 Inledning Arbetet med denna verksamhetsplan har genomförts med Läroplan för förskolan (Lpfö 98) som underlag. Bonobos förskola är en privatägd förskola

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR 2015-12-15 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2015-2016 Vår vision: Att förskolan är en plats där både barn och vuxna känner sig trygga, kan mötas

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN Reviderad i juni 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förskolans uppdrag 3 Värdegrund 4 Likabehandling 4 Inskolning 5 Föräldrasamverkan 5 Rutinsituationer 5 Leken 5 Matematik 6 Språk

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan F ö r s k o lan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2016/2017 och verksamhetsplan 2017/2018 för förskolan Pelikanen

Kvalitetsredovisning 2016/2017 och verksamhetsplan 2017/2018 för förskolan Pelikanen Kvalitetsredovisning 2016/2017 och verksamhetsplan 2017/2018 för förskolan Pelikanen Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden sidan 5 Utveckling

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Varför, vad och hur?

Varför, vad och hur? Varför, vad och hur? 2.6 Uppföljning, utvärdering och utveckling Förskolans kvalitet ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. För att utvärdera förskolans

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Välkommen till Torps förskoleområde

Välkommen till Torps förskoleområde Välkommen till Torps förskoleområde Bågskyttens förskola Förskolan Torps Ängar Nyarps förskola Trånghalla förskola Våra förskolor ligger naturskönt med närhet till skogen och Vättern. Pedagogerna har ett

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Portfolio. ett utvecklingsarbete. Regnbågen 2010. Amanda, Lasse, Mats och Linda

Portfolio. ett utvecklingsarbete. Regnbågen 2010. Amanda, Lasse, Mats och Linda Portfolio ett utvecklingsarbete Regnbågen 2010 Amanda, Lasse, Mats och Linda Vt.2010 Frågeställningar Varför dokumenterar vi, i vilket syfte och för vem? Vad väljer vi för bilder/material/alster att spara

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE Fra dokumentasjon til pedagogisk dokumentasjon, - konsekvenser for praksis. Maria Hedberg ALLT HÖR IHOP! Barnsyn/ Kunskapssyn Syn på lärande föräldrarna reflektion BARNS

Läs mer

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Det enskilda barnet ska vara förskolans, skolans och fritidshemmets ögonsten! Tro på dem, se dem! De är viktiga! Tre grundpelare

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att förskolans barn behöver utveckla? Bergsnäs Förskola Tro på sig själv. Självkänsla. stärka barnens självförtroende - jag törs - jag vågar - jag

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer