Grundkurs i InfoGlue

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grundkurs i InfoGlue"

Transkript

1 2015 Kommunikationsenheten Erik Dahlbergsgatan 11 B, plan 5, Box 100, Göteborg

2 Innehåll Allmänt om webbpublicering o Att informera på en webbplats o Skrivregler o Tillgänglighet på webben o Responsiv webb o Engelska sidor o Sökmotoroptimering, SEO o Upphovsrätt och bildbank.. 3 Förberedelser för kursen. 4 Gå till kurswebbplatsen i strukturverktyget Verktygsknappar i Strukturverktyget o Opublicerad sida/arbetskopia o Publicerad sida... 6 Nodegenskaper Innehållsverktyget Verktygsknappar i Innehållsverktyget o När en mapp är markerad o När innehållet i en mapp är markerat o När en har klickat på omslagsinformation. 9 Övning 1 Redigera och byt ut texter.10 Övning 2 Skapa länkar o Intern länkning o Extern länkning.. 11 Övning 3 Ladda upp och länka till pdf-filer 12 Övning 4 Ladda upp och använda bilder o Extraövning rubrikbild 14 Övning 5 Byta ut bilder...17 Övning 6 Publicera sidor och innehåll o Extraövning avpublicera. 18 Övning 7 Skapa nya sidor och artiklar. 19 Övning 8 Arbeta med högerkolumnen. 22 Övning 9 Arbeta med två språk 25 Övning 10 Skapa och redigera nyhet Övning 11 Skapa och redigera evenemang.. 28 Extraövningar o Övning 1 - Arbeta med innehållsverktyget o Övning 2 Flytta en sida i strukturverktyget o Övning 3 Ändra nodegenskaper o Övning 4 Properties/Egenskaper: byta ut en bild o Övning 5 Properties/Egenskaper: Ladda upp en bild.. 30 Webbpublicerings sidor och CMS-supporten På hittar du inte bara fler instruktioner utan även rekommendationer för webben, anmälan till kurser, information om sociala medier och mycket mer. Har du funderingar, stöter på problem eller vill spåna webb är du alltid välkommen att höra av dig till CMS-supporten. E-post: Telefon: , telefontid 8:30-12 Webbstugor: en gång i månaden, se webbsida för aktuella datum och anmälan. 2 (30)

3 Om webbpublicering Denna handledning syftar till att lära dig hur InfoGlue fungerar. InfoGlue är ett webbpubliceringsverktyg som förkortas CMS (Content Management System). Informera på en webbplats När du informerar på en webbplats ingår du alltid i ett sammanhang. Jämför gärna med en sida i en tryckt utbildningskatalog. Alla sidor har samma utseende (det är redan inbyggt i InfoGlue), men även textens innehåll det som du arbetar med ska vara i samklang med övriga webbplatsers innehåll. Därför krävs ett nära samarbete mellan webbplatsens olika aktörer. Att skriva för webben På Göteborgs universitet finns vissa skrivregler som ska följas när vi skriver på webben. De följer Myndigheternas skrivregler som ges ut av Regeringen. Läs mer Tillgänglighet på webben Som webbredaktör på en myndighet är det viktigt att tänka på att våra webbsidor blir tillgängliga för alla besökare. En del saker sköts automatiskt av InfoGlue men det finns några saker som du som redaktör bör tänka på. Dessa underlättar även för övriga besökare. Exempelvis bör du tänka på att: Skriv det viktigaste först, inled varje sida med en sammanfattning. Ge alla sidor en bra titel, visas som rubrik i sökträfflistor och värderas högt av sökmotorer. Alternativtexter för alla informationsbärande bilder. Skapa punktlistor när det finns fler än två länkar i en länklista. Skapa unika, begripliga och korta webbadresser. Läs mer Responsiv webb Webbplatsen anpassar sig efter storlek på skärmen, det vill säga du ser ett utseende i datorn och ett annat utseende i mobilen. Det blir än viktigare att lägga det som är viktigast så det hamnar överst i mobilen och att exempelvis inte använda bilder för dekoration. Engelska sidor Alla webbplatser i InfoGlue är uppbyggda för att kunna lägga in information på engelska. Den grundläggande informationen så som kontaktuppgifter och beskrivning av verksamheten bör vara översatt. Läs mer Sökmotoroptimering, SEO SEO är en teknik som går ut på att placera webbsidan så högt som möjligt bland resultaten i sökningar. Google är en den mest trafikgenererande sökmotorn. Göteborgs universitets sökmotor är också viktig för att besökare inom webbplatsen ska kunna söka sig fram. Sökmotoroptimering bör vara en pågående process. Läs mer Upphovsrätt och bildbank Använd bara texter, bilder och dokument som du har tillstånd att använda. På Göteborgs universitet finns en bildbank där du kan hämta bilder för att illustrera verksamheten. Läs mer 3 (30)

4 Förberedelser 1. Logga in på datorn. 2. Starta Mozilla Firefox. Logga in i medarbetarportalen med edu-kommxx. 3. Klicka på länken Webbpublicering längst ner i sidfoten. Länkadresser: - medarbetarportalen.gu.se/webbpublicering - publicera.gu.se Nu ska du vara här 4. Till höger på sidan finns länken Inloggning till InfoGlue Klicka på den. 5. Öppna en ny flik i webbläsaren och skriv kurswebb.gu.se i adressfältet. Inloggning i vanliga fall Användarnamn och lösenord som du använder under kursen, har du tillgång till under innevarande månad. I skarpt läge använder du alltid ditt vanliga xkonto för att logga in i InfoGlue. Då kan du gå via Verktyg i medarbetarportalen. 4 (30)

5 Gå till kurswebbplatsen i strukturverktyget Vilken webbplats (repository/källa) som visas när du har loggat in beror på vilket som är förvalt under Mina Inställningar. Under Mina inställningar kan du ändra språk, vilken webbplats du vill ha som start och vilket verktyg du vanligen arbetar med. I grundkursen kommer du att arbeta med webbplatsen Kurswebbplats månad. a) Klicka på fliken Struktur. b) Välj Kurswebbplats månad i rullgardinsmenyn Källa uppe till vänster. I kursen kommer du bara att arbeta med din del av webbplatsen, till exempel Webbplats 01, där siffran ska vara samma som din datorplats på kursen. 5 (30)

6 Verktygsknappar i strukturverktyget Opublicerad sida/arbetskopia 1 2a, b Ny sajtnode Skapa en webbsida. 2a. Flytta sajtnod Flytta den markerade sidan till en annan plats i trädet. Obs! Påverkar besökaren direkt. 2b. Flytta x sajtnoder Flytta flera sidor samtidigt till en annan plats i trädet. Obs! Påverkar besökaren direkt. 3. Ta bort sajtnod Måste först vara avpublicera alla kopior innan detta val är möjligt. 4. Ändra nodegenskaper Ändra egenskaper som syns för besökaren, t.ex. texten för menylänken. Se nästa sida. 5. Granska sajtnod Förhandsgranska sidan. 6. Sajtnodinformation Ändra sidans interna namn och andra mer avancerade egenskaper. 7a. Publicera aktuell sida Publicerar den markerade sidan och allt innehåll som hör till sidan. 7b. Begär publicering Publicerar sidan och alla undersidor, plus allt innehåll som hör till dessa. 8. Kör aktivitet Avancerad funktion, används ej. Publicerad sida 9a, b 9a. Avpublicera publik kopia Avpublicera den senast publicerade versionen av sidan. Besökaren kan fortfarande se en publicerad version. 9b. Avpublicera alla kopior Avpublicerar sidan helt och hållet för besökaren. Den finns bara kvar synlig för redaktörer inne i InfoGlue. Används bland annat när en publicerad sida ska tas bort eller har flyttats. 6 (30)

7 Nodegenskaper Under Ändra nodegenskaper kan du ändra på en rad egenskaper för sidan. Det gemensamma är att egenskaperna syns för besökaren. Läs mer om nodegenskaper 7 (30)

8 Innehållsverktyget 8 (30)

9 Verktygsknappar i Innehållsverktyget Det gröna Innehållsverktyget i InfoGlue är den plats där alla texter, bilder och dokument sparas. Även när du skapar en text från Strukturverktyget sparas den alltid i Innehållsverktyget. Innehållsverktyget är redaktörernas innehållsbank, eller databas, som ni som redaktörer styr över helt själva. Meningen är att du ska skapa en ordning med mappar och undermappar som gör det lätt för dig att hitta innehållet senare. Ordningen bland mapparna påverkar inte vad besökaren ser och du kan flytta runt innehåll utan att det påverkar utseendet på webbplatsen. A. När en MAPP är markerad 1 2 3a, b 4 5a, b 6 7a, b 1. Nytt innehåll Skapar en ny artikel, bild eller annat innehåll i den markerade mappen. 2. Ny mapp Skapar en ny mapp som en undermapp till den markerade mappen. 3a. Flytta innehåll Flytta allt innehåll till en annan mapp. 3b. Flytta x innehåll Flytta flera innehåll samtidigt till en mapp eller en annan webbplats. 4. Kopiera innehåll 5a. Ta bort innehåll Tar bort det markerade innehållet. 5b. Ta bort underliggande Tar bort en mapp och allt innehåll i mappen. 6. Begär publicering Publicerar det markerade innehållet. 7a. Avpublicera publik kopia Avpublicerar den senast publicerade versionen av innehållet. Besökaren kan fortfarande se en publicerad tidigare version. 7b. Avpublicera alla kopior Avpublicerar innehållet helt och hållet för besökaren. Det finns bara kvar synligt för redaktörer inne i InfoGlue. B. När INNEHÅLLET i en mapp är markerat C. När en har klickat på OMSLAGSINFORMATION 9 (30)

10 Övning 1 Redigera och byt ut texter Att uppdatera en text är bland den vanligaste uppgiften för dig som webbredaktör. I denna övning ska du först gå in och redigera en befintlig text, sedan ska du byta ut texten mot en helt ny text. a) Klicka på den orangea fliken Struktur. b) Klicka på namnet Forskning i trädet till vänster under din webbplats för att visa sidan. c) Nu ser du en förhandsvisning av sidan Forskning. I mitten av sidan finns den text du ska redigera. Klicka på länken Redigera som finns nedanför texten. d) I fönstret som öppnas finns textredigeraren där du arbetar med texten. Gör en ändring och klicka på knappen Spara. e) Ändra lite till i texten och klicka på knappen Spara och stäng. Nu uppdateras förhandsvisningen av sidan Forskning så att du kan se din ändring. Tar det lång tid visas texten Laddar Nu ska du istället byta ut texten mot en helt annan text. f) Klicka på länken Välj som finns nedanför texten. I fönstret som öppnas ser du ett träd med mappar som finns i det gröna innehållet. Bläddra bland mapparna genom att klicka på namnen. Du ska leta upp en ny förberedd artikel som redan är färdigskriven. g) Klicka på din Webbplats. h) Klicka sedan på mappen Artiklar. i) Klicka på namnet till artikeln, Forskning, ny text, så att den blir markerad med svart bakgrund. j) Klicka på knappen Spara. Nu uppdateras förhandsvisningen av sidan så att du kan se att den nya texten används. Den gamla texten om forskning finns fortfarande kvar i Innehållsverktyget, men eftersom den inte är bunden till någon sida så finns det inget sätt för besökaren att se den. 10 (30)

11 Övning 2 Skapa länkar Intern länkning Du ska börja med att skapa en länk till en annan webbplats inom Göteborgs universitets webbplats a) Gå till Strukturverktyget och klicka på sidan Forskning. b) Klicka på länken Redigera under texten. c) Markera sista meningen i andra stycket med textmarkören. d) Klicka på länksymbolen för att använda verktyget Infoga/Redigera länk. e) Använd knappen Välj från InfoGlue för att skapa länken. I fönstret som öppnas kan du antingen välja en sida inom din egen webbplats eller en sida från en annan webbplats. f) Byt webbplats genom att klicka på rullgardinmenyn Välj källa och sedan till exempel på webbplatsen HA Law (webbplatsen för Juridiska institutionen). g) Klicka på noden Forskning så att den blir markerad med svart bakgrund. Det är den sidan länken kommer gå till. h) Klicka på knappen Spara och sedan på Ok för att stänga Länkrutan. Nu ser du att den text du markerade tidigare är blå och understruken för att visa att där finns en länk. i) Klicka på Spara och stäng för att visa sidan Forskning med den nya länken. j) Förhandsgranska genom att välja Granska sajtnod och testa länken. Extern länkning Nu ska du skapa en länk till en extern webbplats. k) Klicka på länken Redigera. l) Skapa en ny länk av den sista meningen i första stycket. Markera texten och klicka på verktyget Infoga/Redigera länk. m) Skapa en extern länk genom att manuellt skriva in " i fältet URL. n) Klicka på knappen Ok för att stänga rutan och klicka sedan på Spara och stäng. o) Granska sajtnod och testa länken. 11 (30)

12 Övning 3 Ladda upp och länka till pdf-filer Pdf-filer laddas upp på samma sätt som en bildfil, men länkas sedan in på ett annat sätt. a) Klicka på noden Om oss och sedan på Styrelsen. b) Klicka på länken Redigera under texten Protokoll till höger på sidan. Nu ser du texteditorn för texten som finns i högerkolumnen. Här ska du lägga till en länk till ett nytt protokoll som du laddar upp. Steg 1: Ladda upp filen c) Klicka på fliken Bifogade filer ovanför rubrikfältet. d) Du ser att minst en pdf redan är uppladdad. Klicka på knappen Bifoga ny fil för att ladda upp en till. e) I fönstret Bifoga fil som kommer upp ska du trycka på knappen Välj fil (Browse). f) Bläddra dig fram till Skrivbordet och mappen InfoGlue, där finns mappen Dokument med övningsfiler som du kan använda. Välj pdf-filen styrprot_ och klicka på Öppna. g) Nu står filens namn till höger om knappen Browse/Välj och du ser att fältet Nyckelord automatiskt har fyllts i med ett nyckelord som är baserat på filens namn. Nyckelordet kan även ändras här. Klicka på knappen Spara och avsluta. Nu ska du kunna se filen du laddade upp i form av en dokumentsymbol. h) Klicka på fliken Textinnehåll. 12 (30)

13 Steg 2: Länka in filen i) I texten vill du visa upp filen för besökarna genom att göra en länk till den. Det gör du på nästan samma sätt som i övning 2. Skriv in texten som ska bli klickbar under den gamla länken, skriv "Styrelsen ". j) Markera texten och klicka på verktyget Infoga/Redigera länk. k) Klicka på knappen Välj från InfoGlue l) I fönstret Länk ska du klicka på den gröna fliken Bifogad fil. Du ser dina aktuella filer till höger. I innehållsmapparna till vänster kan du bläddra efter andra filer. m) När du hittat den fil du vill länka till markerar du den så att bakgrunden blir blå, scrolla ner och klicka sedan på knappen Spara. OBS! Dra ut fönstret för att komma åt scrollisten! n) Du är nu tillbaka i fönstret Länk. Ändra egenskapen Link style till Pdf. Det blir då en pdf-symbol som visas framför länken. o) Gå till fliken Mål för att välja hur pdf-filen ska öppnas. p) Välj Nytt fönster (_blank) i rullgardinsmenyn. q) Klicka på knappen Ok. Du har nu länkat in pdf-filen i listan över styrelseprotokoll. Texten du markerade ska nu se ut som en länk. r) Klicka på Spara och stäng för att komma tillbaka till sidan Styrelsen och se ändringen i högerkolumnen. Välja Granska sajtnod och testa om den nya länkningen fungerar.. 13 (30)

14 Övning 4 Ladda upp och använda bilder Alla filer som används på din webbplats måste först laddas upp från en dator till InfoGlue. I den här övningen ska du ladda upp och binda in en bildfil. Arbetet med filer görs alltid i två steg: Steg 1: Ladda upp bilden a) Gå till sidan Om oss. Du ska ladda upp en ny bild till artikeln på sidan. b) Klicka på länken Redigera under artikeln Om oss. c) Klicka på fliken Bifogade filer ovanför fältet Rubrik. d) Här kan du se redan uppladdade filer för just den här artikeln. Klicka på Bifoga ny fil för att ladda upp en till. e) I fönstret Bifoga fil som kommer upp klickar du på knappen Välj fil (Browse). f) Bläddra dig fram till Skrivbordet och öppna mappen Övningsfiler_Infoglue. Där finns övningsfiler som du kan använda. Välj bildfilen 970mix-garden5beskuren som ligger i mappen Bilder och klicka på Öppna. g) Nu står filens namn till höger om knappen Välj (Browse) och du ser att fältet Nyckelord automatiskt har fyllts i med ett nyckelord som är baserat på filens namn. Nyckelordet kan även ändras ifall du skulle vilja. Klicka på knappen Spara och avsluta. 14 (30)

15 Nu ska du se bilden som en så kallad tumnagelsbild under Bifogade bilder. h) Klicka på knappen Spara, så kommer du tillbaka till fliken Textinnehåll, där vi började. Du ska nu använda den uppladdade bilden istället för bilden Nya Pedagogen som finns där nu. Steg 2: Bind in bilden i) Klicka på den gamla bilden i artikeln för att markera den. j) Klicka på den gula symbolen för verktyget Infoga/Redigera bild I fönstret Bildegenskaper som öppnas ska du klicka på knappen Välj från InfoGlue (ibland står det Bläddra på server). För att hitta den uppladdade bilden bläddrar du dig fram till den aktuella artikeln i din webbplats. k) Klicka på Artiklar och sedan på Om oss. Klicka på din uppladdade bild så att den blir markerad med en blå bakgrund. 15 (30)

16 l) Klicka på Spara. Nu är bilden vald, vilket du kan se i den lilla förhandsgranskningsrutan. m) Ange en beskrivning över bilden i rutan Altenativ text. Beskrivningen här läses upp för synskadade. n) Välj den Image style som passar till bildens breddmått, för denna bild välj Fullbredd (bredd 460 px). o) Sätt en nolla i rutan Kant. p) Klicka på Ok för att stänga Bildegenskaper. q) Du är nu tillbaka i Textredigeraren. Klicka på Spara och stäng. r) Välj Granska sajtnod. Extraövning - rubrikbild Rubrikbilder är speciella. Om du ger en bild nyckelordet Rubrikbild när du laddar upp den som bifogad fil till en artikel läggs bilden in i sidan ovanför artikelrubriken. s) Upprepa a-e. t) Bläddra dig fram till Skrivbordet och öppna mappen Övningsfiler_Infoglue. Välj bildfilen 460Omuniversitetet som ligger i mappen Bilder och klicka på Öppna. u) Nu står filens namn till höger om knappen Välj (Browse). I fältet Nyckelord väljer du Rubrikbild som du hittar i rullgardinsmenyn. Klicka på knappen Spara och avsluta. Bilden har nu laddats upp och du ser en tumnagelssymbol med nyckelordet Rubrikbild. v) Klicka på Spara och stäng i Textredigeraren. w) Välj Granska sajtnod. 16 (30)

17 Övning 5 Byta ut bilder I den här övningen ska du först byta ut en bild i en artikel och sedan testa att ladda upp en ny bild. a) Klicka på fliken Struktur och sedan på noden Om oss i trädet till vänster. b) Nu ser du sidan Om oss. Bilden ligger inlagd tillsammans med texten i artikeln i mittenkolumnen. Klicka på länken Redigera under texten i mittenkolumnen. Du redigerar och byter ut bilden med verktyget Infoga/Redigera bild i textredigeraren. c) Klicka på bilden för att markera den. d) Klicka på den gula symbolen för verktyget Infoga/Redigera bild. I rutan Bildegenskaper som öppnas kan du till exempel byta ut bilden och ändra hur den ska visas. e) Klicka på knappen Välj från InfoGlue f) I det nya fönstret, bläddra dig fram till mappen Bilder under din webbplats i trädet till vänster. g) Klicka på Nya Pedagogen. Klicka på bilden i högra fältet så att den blir markerad med en blå bakgrund. h) Klicka på Spara. Nu är bilden vald, det kan du se i den lilla förhandsgranskningsrutan till höger. i) Klicka på Ok för att stänga Bildegenskaper. j) Du ser nu bilden i artikeln. Klicka på Spara och stäng så visas sidan Om oss med den nya bilden. k) Förhandsgranska. Läs mer 17 (30)

18 Övning 6 Publicera sidor och innehåll Alla förändringar du gjort hittills har du sparat i verktyget, men de har inte publicerats så att de syns för en besökare av webbplatsen. I InfoGlue finns både sidor och innehåll i två lägen: läget arbetskopia och läget publicerad. Alla ändringar måste publiceras för att de ska synas för besökare. Det innebär också att du kan arbeta med en text, spara den och vänta med att publicera tills den är helt klar. a) Du ska publicera en sida som du arbetat med i tidigare övningar. Klicka på sidan Om oss i strukturträdet. b) Efter du har publicerat sidan kommer den se ut så som den ser ut i granska sajtnodläget. Klicka på verktygsknappen Publicera aktuell sida. Nu visas en lista med de sidor (orangea) och de innehåll (gröna) som InfoGlue föreslår att du ska publicera. Allt i listan används eller länkas till från den sida du publicerar. c) Klicka för alla poster i listan: sidan Om oss och artikeln Om oss. d) Klicka på knappen Publicera. e) Nu visas sidans omslagsinformation och du kan se att statusen uppe till höger är ändrad till Published. (Klicka på noden Om oss igen, för att gå tillbaks till sidan) f) Gå till din webbplats externa adress och klicka på Om oss för att se den publicerade sidan: (byt ut xx mot siffran för din webbplats). Kom ihåg att du alltid måste publicera de ändringar du gör, även om du bara har gjort en liten ändring. Extraövning avpublicera När sidan är publicerad kan den alltid avpubliceras. Den vanligaste användningen är att avpublicera sidan helt och hållet. För besökaren innebär det då att sidan försvinner från webbplatsen. g) Klicka på sidan Om oss i strukturträdet, nu ser du verktygsknappen Avpublicera. Håll muspekaren över knappen och klicka på den andra knappen som visas, Avpublicera alla kopior. h) Markera sidan genom att bocka i rutorna i listan och klicka på knappen Avpublicera versioner. Nu kommer du till sidans omslagsinformation och du kan se att statusen är ändrad till Working. De två lägena arbetskopia (working) och publicerad (published) markeras med olika färger i trädet till vänster. Klicka på uppdateringsknappen längst ner till vänster för att visa trädet med de aktuella färgerna. Svart betyder publicerad och grön betyder att det finns en arbetskopia. 18 (30)

19 Övning 7 Skapa nya sidor och artiklar I Strukturverktyget bygger du upp webbplatsen så som besökaren ser den. Webbplatsen består av de webbsidor som du ser i trädet till vänster. I InfoGlue kallas varje sida för nod eller sajtnod. Du ska skapa en sida som kommer att se ut som nedan bild. Vi gör det i två steg. Steg 1: Skapa en plats Du ska skapa en undersida till noden Utbildning. Sidan ska heta Uppdragsutbildning. a) Klicka på noden Utbildning och klicka sedan på verktygsknappen Ny sajtnode. b) Ge sidan namnet "Uppdragsutbildning". c) Välj sidmallen Artikelsida genom att klicka på tumnagelsbilden. d) Klicka på Spara. 19 (30)

20 Du har nu en tom sida framför dig. Den innehåller sidhuvud, sidfot, toppmeny och vänstermeny, men den är tom på innehåll i mittenspalten och högerkolumnen. Steg 2: Skapa ett innehåll via strukturverktyget e) Klicka på länken Lägg till som finns i mittenkolumnen på den tomma sidan. Lägg till betyder att du skapar en ny artikel för den text som ska visas på sidan. f) Du kommer till ett inbäddat arbetsflöde som visar mappträdet i det gröna innehållet. Först markerar du den mapp som du vill spara artikeln i. Klicka på mappen Artiklar så att den blir markerad med svart bakgrund. Klicka sedan på Nästa. g) I fältet Innehållsramens namn ger fyller du i artikelns namn, "Uppdragsutbildning, ny artikel". Notera att Innehållstypen är Artikel. Klicka på Nästa. 20 (30)

21 h) Du kommer nu vidare till Bifoga fil. Gå direkt vidare genom att klicka på Nästa. i) Nu får du upp textredigeraren. Här måste du skriva rubrik, men kan vänta med texten. I övningen fyller vi i båda på en gång. Skriv Nytt uppdrag som rubrik och kopiera text exempelvis från Klicka på Nästa. j) Stäng rutan Properties (Egenskaper) med knappen Stäng. Nu har du skapat ett innehåll, den artikel du sparade i en mapp. Sedan band systemet automatiskt ihop den nya artikeln med den tomma sidan du skapade i Steg (30)

22 Övning 8 - Arbeta med högerkolumnen I högerkolumnen kan det finnas flera olika typer av komponenter och innehåll. De vanligaste komponenterna är Textblock (högerkolumn), Kontaktinformation, Bild&Text plugg och Bild (högerkolumn). Du går tillväga på samma sätt som i förra övningen, men med ett tillägg till Steg 1. Steg 1 - Lägg till textblock Sidan du arbetar med finns redan, men till skillnad från mittenkolumnen går det inte att direkt lägga in en text i högerkolumnen. Först måste du lägga till en komponent. a) Gå till sidan Avancerad nivå under Utbildning b) Högerklicka i det gula fältet med texten Högerklicka för att lägga till komponent och klicka på Lägg till komponent i menyn. c) Du har nu fått upp en lista med komponenter Klicka på Textblock (högerkolumn) längst ner i listan. Det är namnet på den komponent du ska använda. Nu har du lagt in en komponent och därmed skapat en plats att skapa och binda in ett innehåll. 22 (30)

23 d) I rutan Properties klickar du på symbolen som vi kallar trollspöt. På så sätt skapar och lägger du till ett nytt innehåll. e) Du kommer direkt till det gröna inbäddade arbetsflödet precis som i övning 7. Här väljer du vilken mapp du vill spara innehållet i. Markera mappen Högerkolumnen under din webbplats. Klicka på Nästa. f) I fältet Innehållsramens namn ger fyller du i artikelns namn, "Utbildning, höger". Notera att Innehållstypen är Miniartikel. Klicka på Nästa. g) Hoppa över Bifoga fil genom att klicka på Nästa. h) Nu får du upp textredigeraren. Skriv Mer om utbildning som rubrik och kopiera text exempelvis från Klicka på Nästa. i) Stäng rutan Properties (Egenskaper) med knappen Stäng Steg 2 - Lägg till bildplugg j) Högerklicka i det gula fältet, välj Lägg till komponent och klicka på Bild (högerkolumn) längst upp i listan. För att redigera i bildkomponenten högerklickar du och väljer egenskaper som visas efter att du lagt till komponenten. k) Klicka på symbolen trollspö på raden Image för att skapa och binda in ett nytt innehåll. 23 (30)

24 l) Välj vilken mapp du ska spara innehållet i. Välj mappen Bilder på din webbplats och klicka på Nästa. m) Fyll i Innehållsramens namn: Hjärna, höger och klicka på Nästa. Notera att Innehållstypen är Image. n) Klicka på Välj fil (Browse) för att välja bild. Bläddra dig fram till bilden 220hogerspaltHjarna (220 pixlar bred). Klicka på Nästa. o) Kontrollera att bilden finns bifogad längst ner på sidan. Fyll i Titel och Bildbeskrivning för bilden. Klicka på Nästa. p) Stäng fönstret Properties. Nu är du tillbaka på din sida och du bör se bilden du precis har laddat upp, lagt in i en innehållsram och bundit in i en bildkomponent. 24 (30)

25 Övning 9 Arbeta med två språk Alla våra externa webbplatser har en svensk och en engelsk språkversion. Den engelska versionen av webbplatsen ska som minst innehåll kontaktuppgifter och en beskrivning av verksamheten. Du hittar den engelska språkversionen som en undersida, oftast heter den "English". Du kommer att gå igenom två steg i övningen med sidor på två språk. Steg 1 koppla ihop en svensk och en engelsk sida a) Klicka på noden English och sedan på Ny sajtnode. b) Ge sidan ett namn på engelska Education, välj sidmallen Artikelsida och klicka på Spara. Bestäm vilken svensk sida som bäst motsvarar innehållet på den engelska sidan Education, dit du vill att en besökare som klickar på länken På svenska ska hamna. c) Ställ pekaren i toppmenyn, högerklicka och välj Egenskaper. d) Klicka på Undefined för egenskapen AlternateLanguageStartPage. e) Välj den svenska sida som du bestämde dig för, markera noden i trädet och klicka på Spara. f) Stäng rutan med egenskaper och testa inställningen genom att klicka på länken På svenska. g) Upprepa stegen c) till f) för att bestämma vilken sida besökaren ska hamna på om den klickar på länken In English. Du behöver alltså göra samma inställning åt båda hållen. Steg 2 spara engelsk text i Innehållsverktyget h) Nu ska du lägga in en ny text på den nya sidan Education. Klicka på noden Education i trädet. i) Klicka på länken Choose i mittenkolumnen och välj artikeln Utbildning, start som ligger i mappen Artiklar. Klicka på Spara. j) Nu visas den svenska utbildningstexten på sidan, det beror på att det inte finns någon engelsk version än. Klicka på länken Edit under texten. k) Nu redigerar du den engelska versionen av texten, det ser du uppe i vänstra hörnet av fönstret. Lägg in en engelsk text för sidan Education och klicka på Spara och avsluta. 25 (30)

26 Övning 10 Skapa och redigera nyhet Du skapar nyheter från den gula fliken Min arbetsplats. Nyheterna sparas automatiskt i mappen Nyheter i det gröna innehållet och visas automatiskt upp på olika platser på din webbplats, till exempel på startsidan. a) Klicka på fliken Min arbetsplats och sedan på länken Skapa nyhet. b) Välj vilken nyhetsrulle nyheten ska publiceras i. Klicka för nyhetsrullen Kursdeltagare Infoglue och sedan Fortsätt. c) I det här steget lägger du in texten för din nyhet. Fyll i alla obligatoriska fält, de som har en röd asterisk. 26 (30)

27 d) Lägg in samma text som Nyhetsrubrik i de två fälten Länktext och Länktitel längst ner på sidan. e) När du är färdig med text och bild, klicka på knappen Förhandsgranska för att gå vidare och publicera nyheten. f) I nästa steg klickar du på knappen Publicera om du är nöjd eller Redigera om du vill fortsätta redigera nyheten. Nu är nyheten publicerad, du kan se den i Strukturverktyget och på webben som vanlig besökare. I nästa del av övningen ska du göra en ändring i nyheten. g) Gå till Innehållsverktyget och klicka på mappen Nyheter, sedan på mappen för det år och den månad som nyheten skapades. Till exempel 2015 > 5. h) Klicka på namnet till den nyhet du vill redigera, nyheten visas nu i fönstret till höger. i) Gör en ändring i texten, infoga en bild och klicka på Spara. Klicka sedan på Begär publicering i knappraden ovanför redigeringsfältet och publicera precis som du gör med en vanlig artikel. Nu har du ändrat en nyhet i efterhand och ändringen är publicerad. Obligatoriska fält vad de innebär Nyhetsrubrik Titel Visas som artikelrubrik över fulltextversionen av nyheten. Pufftext Lead in text En kort blänkare som visas t.ex. i listningen på förstasidan för rullen. Den upprepas inte på den sida där nyheten visas som fulltext. Nyhetstext Full text Den fullständiga texten för nyheten. Här kan man använda samma textformatering som i en artikel. Kategori - Relaterade kategorier: Område Kategorierna används där olika urval ur nyhetsflödet för en rulle visas upp på olika sidor. Man kan också söka på kategori när man ska länka in en nyhet. Nyckelord Metakeywords Nyckelord som används av vissa sökmotorer. Länktext Navigation Title Den rubrik som visas som länk till nyheten. Den KAN men MÅSTE inte vara samma text som nyhetsrubriken. Länktitel Link Title Visas som hovertext när man håller pekaren över länkar till nyheten. Mer information om nyhetshantering hittar du på 27 (30)

28 Övning 11 Skapa och redigera evenemang Du skapar evenemang från den gula fliken Min arbetsplats, i verktyget Evenemangsadministration. Här sparas alla kalenderevenemang och det är även här du redigerar dem i efterhand. a) Klicka på fliken Min arbetsplats och sedan på länken Evenemangsadministration. b) Klicka på länken Nytt evenemang. c) Klicka på den kalender som du vill skapa evenemanget i. Välj Kurswebbplats. d) Fyll i formuläret. Börja med att välja språk och fyll sedan i alla obligatoriska fält, de som har en röd asterisk. OBS! Lägg evenemangets rubrik både i fältet Evenemangets namn och Evenemangets titel. e) När du är färdig klickar du på knappen Förhandsgranska längst ner på sidan. 28 (30)

29 f) I det här steget visas alla texter du fyllt i. Är du nöjd scrolla längst ner på sidan och klicka på knappen Spara Svenska för godkännande. g) Nu är evenemanget sparat men inte publicerat. För att publicera klicka på Evenemang och sedan på För godkännande för att se listan med evenemang som kan publiceras. h) Klicka på namnet till det evenemang du vill godkänna. i) Scrolla längst ner på sidan och klicka på knappen Publicera evenemang. Nu är evenemanget publicerat, du kan se det i Strukturverktyget eller på webben som en vanlig besökare. I nästa del av övningen ska du göra en ändring i evenemanget. j) Klicka på Evenemang och sedan på Aktuellt publicerade. Leta upp det evenemang du vill redigera och klicka på dess namn. Listan är sorterad efter evenemangens datum. k) Klicka på knappen Redigera längst ner på sidan, gör din ändring och klicka sedan på Spara. Ändringen syns direkt på webben utan att du behöver publicera den. Obligatoriska fält vad de innebär Språk Svensk språkversion visas på den svenska delen av webbplatsen, engelsk på den engelska delen. Evenemangets namn Innehållet i detta fält visas både som rubrik för evenemanget i fulltextpresentationen och som evenemangets rubrik med länk i kalenderlistningarna. Evenemangets titel Innehållet i detta fält visas som hovertext över evenemangets länkrubrik i kalenderlistningarna. Det kan vara lämpligt att ha litet utförligare information här. Startdatum Man väljer datum i pop up-kalendern. Det går att hoppa över klockslagsangivelsen. Vem som får delta Fältet används inte av systemet, men används vid inlänkning till Göteborgs universitets centrala kalender. Kryssa gärna i Endast GU om evenemanget inte vänder sig till andra. Ämnesområden Här finns ett antal ämnesområden att välja på. Visas i faktarutan under rubriken Kategorier i fulltextversionen av ett evenemang. Ytterligare publiceringsställen Fältet används inte av systemet, men används vid inlänkning till Göteborgs universitets centrala kalendrar. Fyll gärna i önskemål om publicering i medarbetarportalen eller Öppna kalendern. Evenemangstyp Här finns de kategorier som visas som etiketter för alla evenemang i de olika listningarna. Det finns också möjligheten att lägga upp kalendersidor som enbart visar ett urval av evenemang av en viss typ (från den kalender de baseras på). Mer information om nyhetshantering hittar du på 29 (30)

30 Extraövningar Övning 1 Arbeta med Innehållsverktyget a) Klicka på fliken Innehåll för att gå till Innehållsverktyget. b) Klicka på mappen Artiklar. c) Du ska nu skapa en ny mapp som en undermapp till Artiklar, klicka på verktygsknappen Ny mapp. d) Skriv "Forskning" i fältet för mappens namn. Klicka på knappen Spara. e) Nu ser du en ny gul mapp i trädet till vänster, nu ska du flytta en artikel till mappen. Klicka på artikeln Forskning, ny text. f) Klicka på verktygsknappen Omslagsinformation, nu visas verktygsknappen Flytta innehåll. g) Klicka på knappen Flytta innehåll för att flytta artikeln till en annan mapp. h) I fönstret som kommer upp bläddra dig fram till Artiklar och markera mappen Forskning. Klicka på Spara och sedan på Ok i dialogrutan. Nu har du flyttat artikeln till den nya mappen du skapade. Det har inte gjort någon skillnad för besökaren men du har skapat en bättre ordning för dig som redaktör. Om du vill ta bort mappar/innehåll, måste du avpublicera först. Övning 2 Flytta en sida i Strukturverktyget a) Flytta sidan Uppdragsutbildning så att den blir en undersida till Om oss. b) Uppdatera trädet för att se förändringen. Flytta tillbaka sidan. Övning 3 Ändra nodegenskaper a) Markera sidan Grundnivå under Utbildning och klicka på Ändra nodegenskaper. b) Testa att ändra fältet Länktext i menyn och att ge sidan Sorteringsordning 1. c) Klicka på Spara och stäng. d) Markera sidan Avancerad nivå, klicka på Ändra nodegenskaper och välj 3 i drop down-menyn Sorteringsordning. Klicka på Spara och stäng. Nu kan du se i vänstermenyn hur sidorna har ändrat ordning i förhållande till varandra och att texten i menyn för sidan Grundnivå har ändrats. Återställ sidorna. Övning 4 Properties/Egenskaper: byta ut en bild a) Högerklicka på bilden i högerkolumnen och välj Egenskaper. b) Välj en ny bild genom att klicka på namnet för den nuvarande bilden. c) Testa att ta bort kopplingen genom att klicka på papperskorgssymbolen. d) Välj en bild igen genom att klicka på texten Undefined. e) Testa att göra samma sak med artikeln. Övning 5 Properties/Egenskaper: Ladda upp en ny bild a) Ta bort kopplingen igen med papperskorgssymbolen. b) Istället för att klicka på Undefined, klicka nu trollspöt. c) Nu kommer du in i det gröna inbäddade arbetsflödet som vi gjorde i övning 7 och 8 där första steget är att välja en mapp i Innehållsfliken, där vi ska skapa ett nytt innehåll. d) Återställ sidan. Mer om Properties När du håller muspekaren över det understrukna namnet kommer det upp en text som beskriver var i Innehållsverktyget som innehållet finns placerat. Det är användbart ifall du vill leta upp ett innehåll som du själv inte har skapat, eller om du inte kommer ihåg var någonstans du sparade det. 30 (30)

GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015

GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015 GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015 VER.2.5 Materialet utarbetat av Eva Fyrberg, kommunikationsenheten och Pontus Sundén Kommunikationsenheten 2015-05-06 Erik Dahlbergsgatan 11B, Box 100, 405 30 Göteborg, Tel:

Läs mer

Grundkurs i InfoGlue

Grundkurs i InfoGlue 2016 Kommunikationsenheten Erik Dahlbergsgatan 11 B, plan 5, Box 100, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.gu.se Innehåll Allmänt om webbpublicering o Informera på en webbplats o Skrivregler o Tillgänglighet

Läs mer

InfoGlue för lättredaktörer

InfoGlue för lättredaktörer 1 InfoGlue för lättredaktörer Gå till www.publicera.gu.se/enkel-inloggning och klicka på Länk till den enkla inloggningen. Alternativt så finns det en inloggningslänk någonstans på den (institutions-)webbplats

Läs mer

Lathund för lättredaktörer i InfoGlue

Lathund för lättredaktörer i InfoGlue Lathund för lättredaktörer i InfoGlue Kommunikationsenheten 1 (8) Erik Dahlbergsgatan 11 B, plan 5, Box 100, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.gu.se Innehållsförteckning Inloggning Gröna plattan Redigeringslänkar

Läs mer

Webbproducentutbildning i InfoGlue

Webbproducentutbildning i InfoGlue 2014-02-17 Sid 1 (17) Webbproducentutbildning i 2014-02-17 Sid 2 (17) Innehåll Logga in i systemet och ändra inställningar... 3 Flikarna struktur och innehåll... 5 Komponenter... 6 Använda innehåll från

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Grundkurs InfoGlue. Göteborgs universitet våren 2012

Grundkurs InfoGlue. Göteborgs universitet våren 2012 Grundkurs InfoGlue Göteborgs universitet våren 2012 FireFox har traditionellt varit den rekommenderade webbläsaren för att arbeta i InfoGlue. Numera fungerar de flesta webbläsare bra med InfoGlue vissa

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Berättarministeriet. Lathund Light

Berättarministeriet. Lathund Light Berättarministeriet Lathund Light 1 1.1 - Administrationspanelen 1.1 - Logga in För att göra ändringar på berattarministeriet.se måste du logga in i administrationspanelen. Du måste då skriva in adressen

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna.

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna. Lathund handels.se Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument https://www.handels.se/templates/login.aspx?returnurl=/secure är adressen för att kunna logga in i Episerver.

Läs mer

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering...

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Lathund - webbsidor och filer

Lathund - webbsidor och filer Lathund - webbsidor och filer 2005-09-07 Manualen nås via denna webbadress: http://www.med.lu.se/support Lathund - webbsidor och filer... 1 1. Inloggning... 2 Efter inloggningen... 2 2 Översikt över gränssnittet...

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Grundkurs InfoGlue. Göteborgs universitet 2012

Grundkurs InfoGlue. Göteborgs universitet 2012 Grundkurs InfoGlue Göteborgs universitet 2012 Firefox har traditionellt varit den rekommenderade webbläsaren för att arbeta i InfoGlue. Numera fungerar de flesta webbläsare bra med InfoGlue vissa olikheter

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel Skapa artiklar Artiklar kan ha rubrik, ingress, bild och länkar. Med artiklar förmedlar du ofta informationen på din sajt. En artikel måste läggas till i en sida för att visas. I den här guiden går vi

Läs mer

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola Marks kommuns hemsida www.mark.se ses bäst i text storlek mellan. Du kan ändra i Explorer Visa, textstorlek. Webbplatsen är byggd för upplösningen

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ]

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ] Logga in på backend www.othello.nu/admin Välj Site för att få upp trädvyn över alla sidor Uppdatera Nyheter Klicka på sidan nyheter i trädvyn och tryck Edit Väl inne på kan du Skapa, Uppdatera och Radera

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset 1 Allmänt Detta är den lilla instruktionen för att redigera innehållet för laget. För att få en lagsida skicka ett mail till webmaster, webmaster@vikingstad.nu Ange namn, epostadress och lag 1 ALLMÄNT...1

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

TILLGÄNGLIGHET PÅ WEBBEN KOMMUNIKATIONSENHETEN

TILLGÄNGLIGHET PÅ WEBBEN KOMMUNIKATIONSENHETEN TILLGÄNGLIGHET PÅ WEBBEN KOMMUNIKATIONSENHETEN 2016-04-08 Vad är tillgänglighet? Tillgänglighet på webben handlar i grunden om att alla ska kunna tillgodogöra sig innehållet på en webbplats. En tillgänglig

Läs mer

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter.

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. När du är inloggad: 1. Klicka på plustecknet vid ditt ämne i innehållsträdet till vänster. Då fälls alla

Läs mer

Snabbguide till Polopoly

Snabbguide till Polopoly Snabbguide till Polopoly Följande handledning är en snabbintroduktion till Polopolysystemet och hjälper dig att fort komma igång med att skapa, redigera och ta bort innehåll. Utförligare orientering ges

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW DEN HÄR INSTRUKTIONEN BEHANDLAR; Att skapa en nyhet - använda en logga i nyheten - använda en pdf-fil i nyheten ATT SKAPA EN NYHET 1. Logga in i OEW 2. Om du ska använda en logga eller en pdf-fil i nyheten

Läs mer

Manual Webb-admin för evenemang

Manual Webb-admin för evenemang Manual Webb-admin för evenemang Version: 001 Innehållsförteckning Logga in... 1 Lägg in nytt/redigera evenemang... 3 Prenumerant... 3 Evenemang eller Aktivitet... 3 Huvudtema och Tema... 3 Huvudkategori

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

!!! Instruk(onsmanual. Ale kommun www.ale.se. Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni

!!! Instruk(onsmanual. Ale kommun www.ale.se. Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni Instruk(onsmanual Ale kommun www.ale.se Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni 1 av 23 Kom i gång med Sitevision 3 Redigeringsläget i Sitevision 4 Struktur 5 Skapa en ny

Läs mer

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA 1- Adress till webbplatsen Alla föreningar har tillgång till en webbplats (webbsajt) gratis via förbundet Webbplatsen är en undersida till www.spfpension.fi,

Läs mer

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Välkommen till din nya sida! Det här materialet är till för att ge en snabb genomgång av din nya sida och de olika funktionerna så att du snabbt kan komma igång och arbeta

Läs mer

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö Webbskribent @ Tjörn Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19 Tjörn Möjligheternas ö Grundutbildning för skribenter på hemsidan och/eller intranätet Upplägg: Vi tar en titt på hur hemsidan

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM)

Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM) Sitevision på HiG BOL /2010-06-07 Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM) För att lägga in text eller redigera text på HiG s nya webb måste du tillhöra någon grupp som har behörighet

Läs mer

EPiSERVER 7.5. För nybörjare. Krister Holm - Kommunikationsavdelningen Uppdaterad 1 juli 2014

EPiSERVER 7.5. För nybörjare. Krister Holm - Kommunikationsavdelningen Uppdaterad 1 juli 2014 EPiSERVER 7.5 För nybörjare Krister Holm - Kommunikationsavdelningen Uppdaterad 1 juli 2014 1 Vad är nytt? Höger musknapp används inte. Ett nytt sätt att arbeta. Nytt utseende. Responsiv design. Det vill

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23. Den i särklass vanligaste är Standardartikeln så den beskrivs i detalj nedan.

Manual HSB Webb brf 2004 03 23. Den i särklass vanligaste är Standardartikeln så den beskrivs i detalj nedan. ARTIKLAR En artikel är så att säga själva innehållet på webbsidan. Innehållet kan bestå av text och bild eller ett formulär, en anslagstavla eller liknande. Artiklar bygger på olika mallar. Man skapar

Läs mer

En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben

En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben Publicera Y-bladet Innehåll Publicera Y-bladet...1 En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben...1 Logga in...2 Logga ut...2 Att lägga till en artikel till Y-bladet...3 Ändra ett inlägg...5

Läs mer

Inledning/innehållsförteckning. Hej!

Inledning/innehållsförteckning. Hej! WORDPRESS LATHUND Inledning/innehållsförteckning Hej! Det här är en lathund för dig som har en hemsida i Möcklenföreningarnas webbportal. Vi hoppas att den ska vara till hjälp. Är det något du inte förstår

Läs mer

1. Polopoly och webbpublicering på SU

1. Polopoly och webbpublicering på SU 1. Polopoly och webbpublicering på SU Den här guiden är en introduktion till webbpubliceringssystemet Polopoly 9.16 för dig som ska arbeta som webbredaktör vid Stockholms universitet. Här går vi igenom

Läs mer

SLU-anpassad Episerver-lathund

SLU-anpassad Episerver-lathund 1(26) Webbförvaltning 2013-06-07 SLU-anpassad Episerver-lathund Användarsupport SLU IT-stöd, 018-67 66 00, it-stod@slu.se, https://internt.slu.se/it-stod Information om webbarbete, bl.a. FAQ, hittar du

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Webbansvarigutbildning i InfoGlue

Webbansvarigutbildning i InfoGlue Enheten för kommunikation och internationella relationer 2014-08-28 Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2014-08-28 Sid 1 Innehåll Vad skiljer behörigheterna i systemet mellan rollerna webbproducent och webbansvarig?...

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision den 3 september 2014 09:00 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga

Läs mer

Manual för hantering av lagsida inom BSK HFO

Manual för hantering av lagsida inom BSK HFO Manual för hantering av lagsida inom BSK HFO Denna manual innehåller följande ämnen: Strukturen för en lagsida Roller i IdrottOnline Logga in på IdrottOnline Publicera en nyhet Använda en bild (ladda upp

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

Webbansvarigutbildning i InfoGlue

Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2012-06-08 Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2012-06-08 Sid 1 Innehåll Uppgift 1: Att redigera personalsidor... 2 Uppgift 2: Lista publikationer... 5 Uppgift 3: Använda HTML i artiklar... 6 Uppgift 4:

Läs mer

Sid 1 (18) Webbproducentutbildning i InfoGlue

Sid 1 (18) Webbproducentutbildning i InfoGlue 2016-09-06 Sid 1 (18) Webbproducentutbildning i 2016-09-06 Sid 2 (18) Innehåll Logga in i systemet och ändra inställningar... 3 Flikarna struktur och innehåll... 5 Komponenter... 6 Använda innehåll från

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Nya www.lu.se liten manual i Drupal 2012-03-07 Version 1.1

Nya www.lu.se liten manual i Drupal 2012-03-07 Version 1.1 Nya www.lu.se liten manual i Drupal 2012-03-07 Version 1.1 Innehåll Inloggning... 3 Beskrivning av översta menyn... 3 Förklaring av Workbench... 3 My content:... 3 Skapa innehåll... 3 My sections... 3

Läs mer

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Infoga, redigera och ta bort bilder på sunne.se En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Webbskribentutbildning i InfoGlue

Webbskribentutbildning i InfoGlue 2010-04-16 Webbskribentutbildning i InfoGlue 2010-04-16 Innehåll Övningsuppgift 1: Logga in...1 Övningsuppgift 2: Att redigera texten i startsidans artikel...3 Övningsuppgift 3: Att ladda upp och länka

Läs mer

Manual - rekryterare

Manual - rekryterare Manual - rekryterare Version 1.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Skapa annons & Hantera kandidater/cv:n... 2 Ditt skrivbord - förstasidan... 2 Snabbsökning av CV eller rekrytering... 3 Skapa

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Lägga till artiklar i Joomla

Lägga till artiklar i Joomla Lägga till artiklar i Joomla från framsidan Logga först in så att du är inloggad. Klicka sedan på Lägg till ny artikel i menyn under hem. Skriv in en rubrik på rubrikraden ej för lång! Skriv sedan artikeln

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Bildhantering 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bildhantering 4 Infoga bild 4 Infoga dokument 5 Redigera bilder 7 Anpassa bild själv via bildverktyget 7 Anslagstavlan

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Lions Clubs Internationals användarhandbok för e-klubbhuset

Lions Clubs Internationals användarhandbok för e-klubbhuset Lions Clubs Internationals användarhandbok för e-klubbhuset OCEC4.SW V02.2014 1 Du kan enkelt redigera klubbens webbplats med e-klubbhussystemet genom att följa instruktionerna i den här användarhandboken.

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Webbpublicering på ki.se med Polopoly. Bilaga för huvudredaktörer

Webbpublicering på ki.se med Polopoly. Bilaga för huvudredaktörer Webbpublicering på ki.se med Polopoly Polopoly förvaltning Version 5 augusti 2010 2 Innehållsförteckning 1 HUVUDREDAKTÖR I POLOPOLY... 4 1.1 HANTERA BEHÖRIGHETER OCH KONTON FÖR EN NOD... 4 1.2 BESTÄLLA

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer