1.6 Zinkens korrosion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1.6 Zinkens korrosion"

Transkript

1 1.6 Zinkens korrosion Stål är vår tids mest använda material. Men stål har en stor nackdel och det är dess höga korrosionshastighet. Att skydda stålkonstruktioner och detaljer mot rost har därför stort ekonomiskt värde. Metallbeläggning på stål kan tekniskt utföras med de flesta metaller och även legeringar. Alla metaller har emellertid inte lika bra korrosionsskydd beroende på hög egenkorrosion eller att de är ädlare än stål. Metallerna måste också prismässigt vara acceptabla. Vid styckvis varmdoppning kan egentligen endast zink och tenn användas. Varmförtenning har i hög grad ersatts av andra ytbeläggningar. Aluminium skulle på den sura sidan (ph < 4.5) rent korrosionsmässigt vara ett bättre alternativ, men dess oxidationsbenägenhet vid doppning utan skyddsgas och i viss mån höga smältpunkt inskränker dess användbarhet till legeringselement i zinkbad. Genom att studera spänningskedjan erhålls en god uppfattning om hur olika metaller reagerar om de kombineras med varandra i en korrosionscell. Den metall (oädlare) som står under en annan (har lägre potential) skyddar den ädlare metallen mot korrosion. Bilden visar ett korroderat cykelstyre. Här har man förnicklat och förkromat stålet. Genom att dessa metaller står högre än järn i spänningskedjan blir det järnet som försöker skydda de andra metallerna och korroderar. Zink, som är en relativt oädel metall, skyddar således stål från att korrodera i ett korrosionselement. Detta kommer bl. a till användning när man använder offeranoder av zink för att t.ex skydda stålcisterner, kajanläggningar, skeppsskrov m.m. från korrosion. Att belägga ett stål med zink är således ett elegant sätt att skydda hela stålytan mot korrosion. Med en ädlare metall än järn (stål) t ex nickel blir således järn anod och korroderar d v s skyddar nicklet, varför en sådan beläggning måste vara helt tät för att inte fukt skall tränga in till stålytan Zinks korrosion i jord och vätskor Zinkens korrosion i vätskor är beroende av följande faktorer: - Typ av vätska, vattenbaserad eller organiskt baserad. - Temperatur - Koncentration

2 - ph-värde Korrosionen i organiska lösningsmedel bör studeras från gång till gång men generellt kan sägas, att ofta påverkas inte alls zink av dessa. När det gäller vatten eller vattenbaserade vätskor ar zinks korrosionsförlopp mycket komplext och här spelar den elektrokemiska korrosionen en stor roll. Största betydelse har ph-värdet. Zinkens korrosionshastighet är normalt relativt låg och stabil i ph-området 5,5-12,5 vid temperaturer mellan 0 och 20 grader C. Hårda vatten, som innehåller kalk och magnesium, är föga aggressiva. Tillsammans med kolsyra bildas svårlösliga karbonater på zinkytan, vilket hindrar korrosionen. Mjuka vatten angriper ofta zink eftersom salter saknas och därför kan inga skyddsskikt utbildas. Strömningshastigheten får inte vara över 0,5 m/s eftersom detta också hindrar skiktbildningen. Korrosionshastigheten når ett maximum vid 70 grader C. Vid denna temperatur kan också en polaritetsväxling ske så att zinken blir ädlare än stålet och risk för punktkorrosion uppstår. Syre, sulfater och klorider motverkar polaritetsväxlingen och problemet föreligger således i mycket rena vatten. Zinks korrosion i jord är liksom i vatten komplext beroende på vad jorden innehåller samt dess genomsläpplighet för luft och fukt. I tabell 1 visas aggressiviteten i vissa jordarter. Är jorden svavelhaltig kan zinkkorrosionen vara hög. Ett sätt att bestämma jordens korrosivitet är att mäta dess resistivitet. I tabell 2 visas resistiviteten i förhållande till jordtillståndet och det finns även ett rekommenderat korrosionsskydd i tabellen (Vattenfall). Många gånger är dock erfarenheten det bästa rådet. Tabell 1. Jordarters aggressivitet. Tabell 2. Resistivitet i jordtillstånd och rekommenderat korrosionsskydd.

3 ------Överkurs börjar Förzinkad armering Armerad betong är ett betydande material i dagens konstruktioner. Motorvägsbroar, parkeringshus, kontorsbyggnader, tunnlar m.m. är alla konstruerade för att nyttja fördelarna med armerad betong. I många fall behöver inte armerlngen något extra korrosionsskydd för att klara sig från rost. Den högre alkaliska miljön i betong ger en tunn oxidfilm på stålet, som "passiverar" eller skyddar stålet mot vidare korrosion. Emellertid händer det ofta att denna "passivering" inte fungerar eller fungerar dåligt. Till exempel då: betongen har sprickor, klyvningar, sandfickor eller tunt täckskikt. neutralisering av alkaliteten. kloridinträngning (saltning eller marin atmosfär). Framför allt gäller detta "ytarmeringen". Skador på armerad betong har ökat på grund av bland annat ökad saltning och luftföroreningar. Detta har lett till att uttrycket "betongcancer" används idag. Skador på olika betongkonstruktioner är mer förekommande än vad man tidigare trott. När korrosionen väl inträffar på armeringen är den mycket svår och kostsam att åtgärda. Behovet av att skydda armeringen från korrosion blir mer och mer nödvändigt för vissa applikationer Korrosionsskyddsskikt för armeringsstål Varmförzinkningens möjlighet att skydda armering från korrosion bekräftad genom praktisk användning i många länder. Många smäckra byggnadskonstruktioner har varmförzinkad armering just för att undvika sprängningar med kostsamt underhåll som följd. Det bör också påpekas den säkerhetsrisk, som nedfallande betong kan utgöra, framför allt i tättbebyggda områden.

4 Av någon anledning får varmförzinkaren ofta order om att inte lägga zink på den del, som skall gjutas in i betong. Förutom att denna åtgärd är helt onödig är kostnaden ofta högre för delvarmförzinkning än för normal behandling. Tester har visat att vidhäftningen mellan zink och betong i de flesta fall är så bra att släggan får tagas fram för att skilja dem åt. Sedan länge har man använt zink som offeranoder för att skydda båtskrov, kajanläggningar, cisterner m m mot korrosion. Att det skulle vara mindre lämpligt för samma sak när man täcker hela ytan med ett zinklager är väl svårt att inse. Tyvärr finns det många Iysande exempel på motsatsen. Av de tillgängliga metalliska skikten har varmförzinkade skikt visat sig vara de mest livskraftiga och tekniskt lämpliga. Varmförzinkning av stål, som används som armering i betong, har brukats i många år över hela världen. Även vid mycket svåra förhållanden har denna ytbehandling visat sig vara pålitlig för armeringsstål i betong. Detaljerade undersökningar bl. a i Australien och framför allt på Korrosionsinstitutet har visat att varmförzinkning ger följande fördelar: Korrosion sker endast under max 36 timmar och zinkförlusten är låg (2 5 µm) Zinken ger ett katodiskt skydd på exponerat stål, vilket kan erhålles vid avklippning, svetsning eller mekanisk åverkan. Vidhäftningen mellan armeringsstålet och betongen är god. Betongsprängning sker ej Risken för rostrinningar på betongen är eliminerad. Armerad betong kan användas mer frekvent i aggressivare miljö Varierande betongkvalitet (bl. a dålig komprimering) kan lättare tolereras Mindre täckskikt kan användas Operahusets tak i Sydney har varmförzinkad armering och efter ungefär 40 år finns inga tecken på sprängningsskador Varmförzinkad armering i kloridmiljö Utförda praktiska försök på Korrosionsinstitutet visar att zink klarar sig mycket bra i kloridhaltig miljö. Upp till 1.5 % klorid i betongen ger obetydlig korrosion på zinken medan det obelagda järnet har betydligt svårare att klara denna koncentration. Zink klarar även högre kloridhalter klart bättre än järn men livslängden minskar. Obelagt järn (stål) ger förutom allmän korrosion även punktkorrosion, vilket inte zink uppvisar. Även i karbonatiserad betong klarar sig zink bättre än obelagt stål.

5 Ekonomi Varmförzinkad armering är en pålitlig grund i bra betongteknologi. Den minimerar chanserna för stålkorrosion och därmed betongförstörelse Den ger ett starkt och kostnadseffektivt bidrag till betongens livslängd. När en korrosionsskadas kostnader och konsekvenser är analyserade för en utsatt byggnad är den extra kostnad, som varmförzinkningen innebär, mycket låg. Den kan närmast ses som en försäkringspremie, men en premie som är låg och endast behöver betalas en gång. Medan kostnaderna för att varmförzinka armering kan vara upp till 50 % högre än för obelagt stål är dock denna kostnad liten i förhållande till den totala byggkostnaden. Beroende på byggets utformning är kostnaden ofta en väldigt låg del av totalkostnaden Överkurs slutar Zinks korrosion i luft Zink korroderar liksom de fiesta metaller. Korrosionens hastighet är beroende av luftens innehåll av svaveldioxid. Genom att denna minskat markant under de senaste åren har också zinkkorrosionen avtagit var svaveldioxidhalten, se bild 1, vid Torkel Knutssonsgatan i Stockholm närmare 90 mikrogram per kubikmeter luft och 13 år senare var den nere under 2 µg I m 3. På motsvarande tid har zinkkorrosionen vid Stockholm Vanadis minskat från drygt 16 g/m 2 och år till under 4 g/m 2 och är (< 0,5 µm). Nyligen utförda undersökningar på KTH har visat att zinkkorrosion inte är detsamma som zinkavrinning. Till en början byggs korrosionsprodukter upp på ytan, vilket innebär att först efter 4-5 år har storheterna lika värde. Stor betydelse för zinkkorrosionen har också om det zinkbelagda föremålet är vindskyddat eller hur dess vinkel är i förhållande till lodlinjen. Horisontell yta ger högre korrosion än vertikal yta. Zinkens korrosionsprodukter är beroende av vad som finns i den aktuella luften, som den utsatts för. Vitrost eller vitblemma är ofta en zinkhydroxid/zinkoxid-baserad korrosion, som kommer i spalter genom kondens eller på ytor som inte torkat upp tillräckligt snabbt. En annan orsak till vitblemma är om kallt varmförzinkat gods förs in i en varm lokal t. ex efter en vintertransport. På den kalla godsytan utfaller vatten, kondens, som angriper zinkskiktet. Orsaken är att kondensvattnet vill ta åt sig joner från zinken som med hydroxid från vattnet bildar zinkhydroxid.

6 Bild 2. Vitrost (vitblemma) på varmförzinkat material När zinkbeläggningar korroderar i luft bildas efter en tid normalt zinkkarbonater på zinkytan. Zinkytor, som får detta skikt av korrosionsprodukter, angrips vanligen inte av vitblemma. Vid kusten och till havs påverkar klorider korrosionen och i närheten av kolkraftverk kan eventuellt förhöjda halter av svaveldioxid påverka korrosionshastigheten. Korrosionen i luft är normalt låg med det är viktigt att ta hänsyn till eventuell lokal påverkan, som kan höja korrosionshastigheten. Bild 3. Zinkens korrosionshastighet vid olika ph-värden. Som synes kan zink användas inom ph-området 5 till 12 utan större problem. (Kap 1.6.3)

Korrosion hos förzinkat stål i karbonatiserad och kloridhaltig betong

Korrosion hos förzinkat stål i karbonatiserad och kloridhaltig betong Korrosion hos förzinkat stål i karbonatiserad och kloridhaltig betong -en studie utförd av Korrosionsinstitutet Annikki Hirn, MSc Informationskontor för frågor rörande varmförzinkning av stål Jobbar med

Läs mer

7.4 Avvikelser vid varmförzinkning

7.4 Avvikelser vid varmförzinkning 7.4 Avvikelser vid varmförzinkning Nedan beskrivs några av de vanligaste avvikelserna vid varmförzinkning. Vill du veta mer kan du studera Nordisk Förzinkningsförenings häfte Avvikelser vid varmförzinkning

Läs mer

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L LC MÅLNING M M Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik LD - SKYDDSBELÄGGNING Text rensad från metoder som inte används och ovidkommande

Läs mer

7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan

7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan 7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan I det följande skall vi försöka sätta oss in i vad som händer och sker när ståldetaljer eller stålkonstruktioner sänks ned i zinkbad, som har tillsatser eller föroreningar

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

Addion. Matt mässing. Krom. Brunoxid. Kort om ytbehandling. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

Addion. Matt mässing. Krom. Brunoxid. Kort om ytbehandling. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Polygiene Technology Addion Matt mässing Brunoxid Krom Kort om ytbehandling ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Innehållsförteckning Ytbehandling förhindrar eller fördröjer korrosion

Läs mer

Varför rostar armering i betong?

Varför rostar armering i betong? Licavhandling Johan Ahlström, populärvetenskaplig sammanfattning (JT 2014-08-28), sida 1 av 6. Varför rostar armering i betong? Armering ingjuten i betong har normalt sett en mycket låg korrosionshastighet.

Läs mer

Varför Ytbehandla? Korrosion kostar

Varför Ytbehandla? Korrosion kostar Varför Ytbehandla? Korrosion kostar Korrosion Vad är korrosion? Ordet är latin och betyder gnaga sönder, fräta. Materialförstörelsen kallas korrosion. Årligen korroderar / rostar det för miljarder kronor

Läs mer

Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder. Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se

Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder. Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se 1 Innehåll Kort teori Potentialkartering Linjär polarisationsresistansteknik 2 Teori Jonledare:

Läs mer

Uppgiften Materiel Brunn nummer Metall eller metallkombination

Uppgiften Materiel Brunn nummer Metall eller metallkombination Hemlaboration 5 B (Härnösand) Korrosions och korrosionsskydd Teori En galvanisk cell består av två elektroder (anod och katod), en förbindelse mellan dessa och en elektrolyt.. Galvanisk korrosion kan liknas

Läs mer

Föreläsning om metallers korrosion Prof. Christofer Leygraf, Materialvetenskap, KTH

Föreläsning om metallers korrosion Prof. Christofer Leygraf, Materialvetenskap, KTH Materiallära för Maskinteknik, 4H1063, 4p Föreläsning om metallers korrosion Prof. Christofer Leygraf, Materialvetenskap, Korrosion Corrodere (latin) = gnaga sönder Fritt efter Callisters bok: avsnitt

Läs mer

Corrosion of steel in concrete at various mouisture and chloride conditions. Licentiate work Johan Ahlström

Corrosion of steel in concrete at various mouisture and chloride conditions. Licentiate work Johan Ahlström Corrosion of steel in concrete at various mouisture and chloride conditions. Licentiate work Johan Ahlström Påträffade korrosionsskador i betongkonstruktioner Konstruktioner i kloridhaltiga miljöer. -Många

Läs mer

Inhibitorer Kylvattenkonferens Solna 3/5 2017

Inhibitorer Kylvattenkonferens Solna 3/5 2017 Inhibitorer Kylvattenkonferens Solna 3/5 2017 Niklas Dahlberg 1 Varför behövs vattenbehandling? Fokus på problemen: MIKROBIO KORROSION Vad orsakar scaling? Faktorer som påverkar bildandet av scaling: Suspenderande

Läs mer

Betongskada bör utredas för att åtgärdas rätt

Betongskada bör utredas för att åtgärdas rätt FASTIGHETSFÖRVALTNING Många av betongkonstruktionerna från miljonprogrammet som balkonger och garage är i behov av reparation. Fastighetsförvaltare kan minska sina kostnader genom tidigare och bättre tillsyn.

Läs mer

1.4 Korrosionslära och korrosion

1.4 Korrosionslära och korrosion 1.4 Korrosionslära och korrosion Korrosion kommer av det latinska verbet corrodere, som betyder sönderfräta eller söndergnaga. Numera används ordet korrosion som ett samlande begrepp för alla materials

Läs mer

Varmförzinkat stål ett spännande uttrycksmedel

Varmförzinkat stål ett spännande uttrycksmedel Annikki Hirn, Nordic Galvanizers Varmförzinkat stål ett spännande uttrycksmedel Stockholmsmässan Rosenbergs Arkitekter Varmförzinkning ett tåligt korrosionsskydd Varmförzinkning har tidigare främst valts

Läs mer

Flat Carbon Europe. Magnelis En nyskapade metallbeläggning som ger skydd i de tuffaste av miljöer

Flat Carbon Europe. Magnelis En nyskapade metallbeläggning som ger skydd i de tuffaste av miljöer Flat Carbon Europe Magnelis En nyskapade metallbeläggning som ger skydd i de tuffaste av miljöer Magnelis I de tuffaste miljöerna behövs det starkaste skyddet är en ny och stark metallbeläggning som skyddar

Läs mer

Lågtemperaturkorrosion

Lågtemperaturkorrosion Feb-2007 Lågtemperaturkorrosion Erfarenheter från Våt/Torra Rökgasreningsanläggningar efter Biobränsle och Avfallseldning Tina Edvardsson Lågtemperaturkorrosion Introduktion - Definition Lågtemperaturkorrosion

Läs mer

AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd

AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd använder en ny kombination av zink, ihåliga glaspärlor och en upphovsrättsskyddad aktivator som aktiverar zinken och förbättrar

Läs mer

Sika FerroGard En ny typ av ytapplicerade korrosionsinhibitorer för armerade betongkonstruktioner

Sika FerroGard En ny typ av ytapplicerade korrosionsinhibitorer för armerade betongkonstruktioner Systemlösningar från Sika Sika FerroGard -903 En ny typ av ytapplicerade korrosionsinhibitorer för armerade betongkonstruktioner Förlänger initieringstiden samt reducerar korrosionshastigheten Förlänger

Läs mer

Provexa lanserar en helt ny process

Provexa lanserar en helt ny process arth Provexa lanserar en helt ny process fter flera års utvecklingsarbete presenterar nu Provexa en helt ny metod för korrosionsskydd av stål. Skiktet utnyttjar de naturliga oxidationsprocesserna som sker

Läs mer

1.5 Beläggningsmetoder med zink

1.5 Beläggningsmetoder med zink 1.5 Beläggningsmetoder med zink Zink är en mycket använd ytbehandlingsmetall, som ger stål en kraftigt förbättrad livslängd. Zink används i skikttjocklekar från 3 µm upp till 250 µm, vilket innebär från

Läs mer

Nordic Galvanizers Vasa Stål och stålrör med kontrollerad Si-halt en förutsättning för effektiv och högklassig varmförzinkning

Nordic Galvanizers Vasa Stål och stålrör med kontrollerad Si-halt en förutsättning för effektiv och högklassig varmförzinkning Nordic Galvanizers Vasa 7.5.2009 Stål och stålrör med kontrollerad Si-halt en förutsättning för effektiv och högklassig varmförzinkning Stål och Varmförzinkning Inledning Praktiska observationer Stålsortens

Läs mer

30.04.2010 Behandling av fabriksmålad 1 plat sid 1 av 5

30.04.2010 Behandling av fabriksmålad 1 plat sid 1 av 5 Behandling av fabriksmålad plåt Flügger har utvecklat Metal Pro serien för behandling av olika typer av metall. Vid ommålning av fabriksmålad plåt, är det många saker man skall vara uppmärksam på för att

Läs mer

Material föreläsning 7. HT2 7,5 p halvfart Janne Färm

Material föreläsning 7. HT2 7,5 p halvfart Janne Färm Material föreläsning 7 HT2 7,5 p halvfart Janne Färm Fredag 11:e December 10:15 12:00 PPU105 Material Förmiddagens agenda Hållbarhet: oxidation och korrosion ch 17 Paus Processers egenskaper ch 18 2 Hållbarhet:

Läs mer

Let s connect. www.pretec.se. Let s connect

Let s connect. www.pretec.se. Let s connect Let s connect www.pretec.se Varmförzinkat och pulverlackat Varför välja Pc-Coat korrosionsskydd: Erfarenheter av varmförzinkade och pulverlackerade produkter har visat potential för mycket långt produktliv.

Läs mer

BSK 07. Boverkets handbok om Stålkonstruktioner. Råd och rekommendationer anpassade till Internationals rostskyddsprodukter

BSK 07. Boverkets handbok om Stålkonstruktioner. Råd och rekommendationer anpassade till Internationals rostskyddsprodukter BSK 07 Boverkets handbok om Stålkonstruktioner Råd och rekommendationer anpassade till Internationals rostskyddsprodukter 1 Allmänn Information BSK 07 är en Svensk variant av ISO 12944, vilket är namnet

Läs mer

När godset, som skall varmförzinkas, anländer till varmförzinkaren skall godset kontrolleras med avseende på:

När godset, som skall varmförzinkas, anländer till varmförzinkaren skall godset kontrolleras med avseende på: 2. Godsmottagning När godset, som skall varmförzinkas, anländer till varmförzinkaren skall godset kontrolleras med avseende på: a. Överensstämmelse (krav, antal, kg) mot följesedel (order) b. Transportskador

Läs mer

ZINK - en metall i kretsloppet

ZINK - en metall i kretsloppet ZINK - en metall i kretsloppet ZINK i hälsoprodukter Zink fungerar som kroppens korrosionsskydd, bl a genom att hålla ytan på vår hud intakt. Därför ingår zink i t ex läkemedel, sårsalvor, krämer, puder

Läs mer

Komplett reparationssortiment

Komplett reparationssortiment Betongreparation Finja Bemix Komplett reparationssortiment Specialister på specialbetong Finja Bemix utvecklar, producerar och levererar specialbetong till byggindustrin i hela Sverige och har ett stort

Läs mer

Kartläggning av reparationsmetoder för Kärnkraftsindustrin - Pilotstudie ELFORSK - 2015:161

Kartläggning av reparationsmetoder för Kärnkraftsindustrin - Pilotstudie ELFORSK - 2015:161 Kartläggning av reparationsmetoder för Kärnkraftsindustrin - Pilotstudie ELFORSK - 2015:161 2015-10-06 Kartläggning av reparationsmetoder för Kärnkraftsindustrin 1 Syfte och mål Kartlägga påbörjade och

Läs mer

Material och ytbehandling

Material och ytbehandling 1 / 7 METALLER STÅL Basmaterialet som används vid tillverkning. Stål är en benämning för olika legeringar med järn. VARMFÖRZINKNING Alla våra produkter är förzinkade. Standardbehandlingen är varmförzinkning

Läs mer

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16 PM Ytbehandling Anodisering Christoffer Löfstrand 2011 01 16 Fördjupningsarbetet beskrivet med ett PM behandlar området Ytbehandling, med speciell inriktning på anodisering av olika metaller, framförallt

Läs mer

2013 PRODUKTÖVERSIKT

2013 PRODUKTÖVERSIKT PRODUKTÖVERSIKT 2013 DST-DEGREEZ/2 ph 7,1 Kan användas på alla metaller och legeringar och neutrala oljor. DST-DEGREEZ/3 ph 10,6 Kan användas på det flesta metaller och legeringar. Goda resultat med renhållningsgods.

Läs mer

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar!

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Isotrol gör rostskyddsmålningen enkel. Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Oavsett om det är järnvägsbroar, kraftledningsstolpar, hamnkranar eller mindre ståldetaljer garanterar Isotrolsystemet

Läs mer

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Utförs av: William Sjöström (SENSUR) Rapport skriven av: William Sjöström Sammanfattning Om en metall inte är stabil i den omgivande miljön så kan

Läs mer

Korrosionsskydd av stål i betongkonstruktioner - Handbok. Elforsk rapport 10:110

Korrosionsskydd av stål i betongkonstruktioner - Handbok. Elforsk rapport 10:110 Korrosionsskydd av stål i betongkonstruktioner - Handbok Elforsk rapport 10:110 Göran Camitz mars 2010 Korrosionsskydd av stål i betongkonstruktioner - Handbok Rapportutkast (version 6): Av: Göran Camitz,

Läs mer

Evercrete Vetrofluid

Evercrete Vetrofluid Evercrete Vetrofluid Evercrete Vetrofluid är ett speciellt impregneringsmedel som skyddar betong från försämring. Dess huvudsakliga formula baseras på vattenglas med en speciell katalysator som tillåter

Läs mer

Time will tell the difference

Time will tell the difference Time will tell the difference Korrosionsskydd handlar om förtroende för det är bara tiden som kan utvisa om arbetet har gjorts ordentligt. Vi på DOT står för vårt arbete varje gång. ONE IS ALL YOU NEED

Läs mer

Korrosion och korrosionsskydd av stål i betong

Korrosion och korrosionsskydd av stål i betong Korrosion och korrosionsskydd av stål i betong Bror Sederholm Swerea KIMAB bror.sederholm@swerea.se Detta är Swerea KIMAB Korrosions- och metallforskningsinstitut 239 medlemsföretag 600 kunder per år 172

Läs mer

UNDERSÖKNING AV PARKERINGSGARAGE, P2. BRF KANTARELLEN. Projektnummer: 40990

UNDERSÖKNING AV PARKERINGSGARAGE, P2. BRF KANTARELLEN. Projektnummer: 40990 UNDERSÖKNING AV PARKERINGSGARAGE, P2. BRF KANTARELLEN Projektnummer: 40990 UNDERSÖKNING AV PARKERINGSGARAGE BRF STATAREN Projektnummer: 40990 Tor Powell HSB Stockholm Konsult 0727-377090 Tor.Powell@hsb.se

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

Standarder för oorganiska ytbeläggningar

Standarder för oorganiska ytbeläggningar 1(11) Handläggare, tfn Måns Sjölander, +46 8 555 521 47 E-post mans.sjolander@sis.se Standarder för oorganiska ytbeläggningar De standarder som presenteras nedan säljs av SIS Förlag, www.sis.se, Tfn 08-555

Läs mer

REPETITION AV NÅGRA KEMISKA BEGREPP

REPETITION AV NÅGRA KEMISKA BEGREPP KEMI RUNT OMKRING OSS Man skulle kunna säga att kemi handlar om ämnen och hur ämnena kan förändras. Kemi finns runt omkring oss hela tiden. När din mage smälter maten är det kemi, när din pappa bakar sockerkaka

Läs mer

Korrosion Under Isolering (CUI)

Korrosion Under Isolering (CUI) Korrosion Under Isolering (CUI) Typiskt isolerat rör Plåt beklädnad Rör Isolering Varför Används Isolering: Personligt Skydd Energi Effektivt Process Kontroll Buller Reducering Frysskydd Brandskydd CUI

Läs mer

07-04-2014. Statusbedömning av stål- och betongkonstruktioner i marin miljö

07-04-2014. Statusbedömning av stål- och betongkonstruktioner i marin miljö 1 "Service Life Assessment of Harbor Structures Case studies of chloride ingress into concrete structures and sheet piling corrosion rates" Metoder och verktyg för förebyggande underhåll av hamnanläggningar

Läs mer

ZERUST korrosionsskydd för elektronik och elektronisk utrustning

ZERUST korrosionsskydd för elektronik och elektronisk utrustning ZERUST korrosionsskydd för elektronik och elektronisk utrustning Varför ZERUST? Reducerad produktivitet och fel på elektronisk utrustning är två problem som orsakas av korrosion. Korrosion kan uppstå när

Läs mer

SPECIALISTER INOM YTBEHANDLING AV METALL LEVERANTÖR TILL FLERA VÄRLDSLEDANDE FÖRETAG

SPECIALISTER INOM YTBEHANDLING AV METALL LEVERANTÖR TILL FLERA VÄRLDSLEDANDE FÖRETAG SPECIALISTER INOM YTBEHANDLING AV METALL LEVERANTÖR TILL FLERA VÄRLDSLEDANDE FÖRETAG VILKA ÄR VI OCH VAD KAN VI PÅ YTCENTER HJÄLPA DEJ MED? Ytcenter är ett företag där alla har mer än 30 års erfarenhet

Läs mer

Inverkan av balkonginglasning

Inverkan av balkonginglasning Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Inverkan av balkonginglasning på armeringskorrosion Ali Farhang Bro & Tunnel Ramböll Sverige AB Agenda Balkonginglasning Bakgrund om karbonatisering och armeringskorrosion

Läs mer

Ämnen runt omkring oss åk 6

Ämnen runt omkring oss åk 6 Ämnen runt omkring oss åk 6 Begrepp att kunna Atom Avdunstning Basisk Blandning Brännbarhet Egenskaper Fast form Flytande form Fotosyntes Gasform Grundämne Kemisk förening Kemisk reaktion Kondensering

Läs mer

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Häfla Bruk grundades för 300 år sedan och även om det inte är samma personal på företaget idag som då, så har kunskapen och

Läs mer

Korrosionsinstitutet. Swedish Corrosion Institute. Uppdragsgivare: Nicholas T Rolander Morbygden 44 SE-791 94 Falun

Korrosionsinstitutet. Swedish Corrosion Institute. Uppdragsgivare: Nicholas T Rolander Morbygden 44 SE-791 94 Falun Korrosionsinstitutet Swedish Corrosion Institute Uppdragsgivare: TOWNSHEND TRADE COMPANY Nicholas T Rolander Morbygden 44 SE-791 94 Falun Ärende: Provning av produkten Tef-Gel s förmåga att minska galvanisk

Läs mer

Allmänna rekommendationer vid målning med Isotrol rostskyddsystem. 1. Korrosivitetsklass, miljöklass. 2. System efter korrosivitetsklass

Allmänna rekommendationer vid målning med Isotrol rostskyddsystem. 1. Korrosivitetsklass, miljöklass. 2. System efter korrosivitetsklass Allmänna rekommendationer vid målning med Isotrol rostskyddsystem Innehåll: 1. Korrosivitetsklass, miljöklass 2. System efter korrosivitetsklass 3. Rostgrad för objektet 4. Underhållsmålning av tidigare

Läs mer

Midroc Alucrom AB Part of Midroc Europe

Midroc Alucrom AB Part of Midroc Europe Midroc Alucrom AB Part of Midroc Europe Midroc Europe Störst i Sverige på rostskyddsmålning www.alucrom.se Bengt Stewall bengt.stewall@midroc.se 010-470 73 07 Snabbfakta Midroc Alucrom AB Kärnverksamhet

Läs mer

11. Konstruktionens betydelse

11. Konstruktionens betydelse 11. Konstruktionens betydelse Att konstruera för varmförzinkning innebär i stort sett vad som gäller för god konstruktions-, ytbehandlings- och svetspraxis i allmänhet. Konstruktionens storlek begränsas

Läs mer

Plannja Aluzinc. BSAB N5 April 2006

Plannja Aluzinc. BSAB N5 April 2006 Plannja Aluzinc BSAB N5 April 2006 Aluzinc stålplåt med många fördelar Vacker yta. Glänser som silver Hård och tålig yta Möjlighet till avancerad formning Värmetålig En legering av zink och aluminium

Läs mer

Korrosion på sopsugsrör skyddat av offeranoder.

Korrosion på sopsugsrör skyddat av offeranoder. Stockholm 15 december 1996 Korrosion på sopsugsrör skyddat av offeranoder. Erik Levlin, Teknisk doktor, Vattenvårdsteknik, Kgl. Tekniska Högskolan Mätning av korrosionspotential längs en rörsträcka Mot

Läs mer

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information.

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. TeroSystem TeroSystem AB Flöjelbergsgatan 16A, 43137 Mölndal www.terosystem.se Tel: 031-3381700

Läs mer

PPU408 HT15. Aluminium. Lars Bark MdH/IDT 2015-12-03

PPU408 HT15. Aluminium. Lars Bark MdH/IDT 2015-12-03 Aluminium 1 1807 1824 1886 - Engelsmannen Humphrey Davy (1778-1829) insåg att metallen måste finnas men lyckades inte framställa den. - Han gav den dock namnet Aluminum. - Den danske vetenskapsmannen H.

Läs mer

DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING

DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING 1 DISBOCRET RENOVERINGSSYSTEM FÖR BETONG Modern betongrenovering har behov av enkla, effektiva renoveringssystem utan långa ställtider. I

Läs mer

RIKTLINJER FÖR RENGÖRING

RIKTLINJER FÖR RENGÖRING Allmänt Knauf AMF mineralplattor finns med många olika ytbehandlingar. Ytorna rengörs med olika metoder. Normalt behöver inte innertakspannor rengöras i de flesta standardtillämpningar, men rengöring kan

Läs mer

Ha kunskaper om na gra vanliga tillverkningsmaterial Ka nna till hur man kan sammanfoga olika sorters material

Ha kunskaper om na gra vanliga tillverkningsmaterial Ka nna till hur man kan sammanfoga olika sorters material När du har läst det här avsnittet skall du: Ha kunskaper om na gra vanliga tillverkningsmaterial Ka nna till hur man kan sammanfoga olika sorters material Klicka och lyssna här på sidorna i läroboken Material

Läs mer

Svar till Tänk ut-frågor i faktaboken

Svar till Tänk ut-frågor i faktaboken Sid. 269 13.1 Vad menas med att en metall ar adel? Den reagerar inte sa latt med andra amnen, den reagerar inte med saltsyra. 13.2 Ge exempel pa tre oadla metaller. Li, Mg, Al, Zn, Fe, Pb 13.3 Ge exempel

Läs mer

DURA-BRIGHT. WHEELS Snyggt utseende - Enkelt underhåll DURA-BRIGHT

DURA-BRIGHT. WHEELS Snyggt utseende - Enkelt underhåll DURA-BRIGHT DURA-BRIGHT WHEELS Snyggt utseende - Enkelt underhåll DURA-BRIGHT Alcoa Dura-Bright EVO wheels Nästa generation Dura-Bright behandling med ännu bättre ytskydd. Nu kan Alcoa erbjuda ett revolutionerande

Läs mer

Faktorer som påverkar korrosionshärdigheten hos metalliska material i badvatten

Faktorer som påverkar korrosionshärdigheten hos metalliska material i badvatten MATERIALVAL I BADANLÄGGNINGAR FÖR ATT UNDVIKA FRAMTIDA KORROSIONSPROBLEM Bror Sederholm, RISE KIMAB Mars 2019 RISE Research Institutes of Sweden Faktorer som påverkar korrosionshärdigheten hos metalliska

Läs mer

Sammanställning över ytbehandlingsstandarder

Sammanställning över ytbehandlingsstandarder Sammanställning över ytbehandlingsstandarder Volvo AB Interiöra komponenter med finishkrav 0001 Lackering av metall Y 600 Ofta refererar kunden till TR 1579275. Denna innehåller kraven i 121-0001 0003

Läs mer

Bilaga 20. Konserveringsrapporter

Bilaga 20. Konserveringsrapporter Bilaga 20. Konserveringsrapporter a) Av Margaretha Klockhoff, Arkeologiska forskningslaboratoriet Auxilia, Kiruna b) Av Margaretha Klockhoff och Lena Holmquist, Arkeologiska forskningslaboratoriet, Stockholms

Läs mer

refurbishment Lösningar för balkonger, terrasser och loftgångar

refurbishment Lösningar för balkonger, terrasser och loftgångar Lösningar för balkonger, terrasser och loftgångar betongkemi på 2 minuter Det är viktigt att ta hand om sin betong. Betongen är ett mycket beständigt material över tid, men till slut behöver man renovera.

Läs mer

Passivitet = oupplösliga korrosionsprodukter. lagret = extrem snabb korrosion.

Passivitet = oupplösliga korrosionsprodukter. lagret = extrem snabb korrosion. Passivitet = oupplösliga korrosionsprodukter Repassivering (idealiskt!) Lokal nedbrytning av passiva lagret = extrem snabb korrosion. Fisklina syndromet (2) Korrosionsformer / Rostfritt Allmän korrosion

Läs mer

Beroende till/från annat dokument. Leverantörens dokumentnummer. Leverantörens referensbeteckning

Beroende till/från annat dokument. Leverantörens dokumentnummer. Leverantörens referensbeteckning TEKNISK ANVISNING LKT 1520.100.005 1 10 av Titel Språk Teknikområde Beroende till/från annat dokument Ersatt av Leverantör Arbetsprocess Projektering, inköp, anläggning, drift, underhåll, Nyckelord anvisning,

Läs mer

Förnya dina metallytor

Förnya dina metallytor Måla metall Arbetsråd för Metallprimer Grundfärg, Roststopp Grundfärg, Allround Grundfärg, Komplett Grund- & täckfärg, Mekanlack Aqua Täckfärg, Plåttak Aqua Täckfärg, Plåtfasad Täckfärg och Hammarlack

Läs mer

Nr 837 4123 MÅLARFÄRGER, LACKER OCH PRODUKTER FÖR FORDONSREPARATIONSLACKERING SOM HÖR TILL TILLÄMPNINGSOMRÅDET

Nr 837 4123 MÅLARFÄRGER, LACKER OCH PRODUKTER FÖR FORDONSREPARATIONSLACKERING SOM HÖR TILL TILLÄMPNINGSOMRÅDET Nr 837 4123 Bilaga 1 MÅLARFÄRGER, LACKER OCH PRODUKTER FÖR FORDONSREPARATIONSLACKERING SOM HÖR TILL TILLÄMPNINGSOMRÅDET 1. Underkategorier av målarfärger och lacker a) Matt färg för väggar och tak inomhus:

Läs mer

Kalk korrosion och metallmigration vanliga avhärdningsfilter kan klara av kalken men orsakar ofta korrosion, rost och metallmigration

Kalk korrosion och metallmigration vanliga avhärdningsfilter kan klara av kalken men orsakar ofta korrosion, rost och metallmigration Kalk korrosion och metallmigration vanliga avhärdningsfilter kan klara av kalken men orsakar ofta korrosion, rost och metallmigration I områden med hårt vatten ökar surhetsgraden vid användning av avhärdare

Läs mer

Katodiskt skydd av betongkonstruktioner med termiskt sprutade offerander av zink

Katodiskt skydd av betongkonstruktioner med termiskt sprutade offerander av zink Kraftindustrins Betongdag 2014 Katodiskt skydd av betongkonstruktioner med termiskt sprutade offerander av zink Bror Sederholm, Swerea KIMAB & Anders Selander, CBI Betonginstitutet Bror.Sederholm@swerea.se

Läs mer

Zink och koppar som byggmaterial

Zink och koppar som byggmaterial Zink och koppar som byggmaterial Annikki Hirn Nordic Galvanizers Pia Voutilainen SCDA Vilka är vi? Nordic Galvanizers är en branschorganisation för företag som arbetar med varmförzinkning av stål SCDAs

Läs mer

EN ISO 1461:2009. Förändringar och nyheter!

EN ISO 1461:2009. Förändringar och nyheter! EN ISO 1461:2009 Förändringar och nyheter! Största förändringen skikttjocklekarna! Tabell 3: Minimumvärden för skikttjocklek och skiktmassa på föremål som inte är centrifugerade Föremål och godstjocklek

Läs mer

Sammanställning över ytbehandlingsstandarder

Sammanställning över ytbehandlingsstandarder Volvo AB Volvo AB Volvo STD 121-0001 Lackering av metall Y 600 Ofta refererar kunden till TR 1579275. Denna innehåller kraven i STD 121-0001 Volvo STD 121-0003 Katodiskt skyddande ytbe handling med friktionskrav

Läs mer

Rostdoktorn Dr. Sabina Ronneteg

Rostdoktorn Dr. Sabina Ronneteg Rostdoktorn Dr. Sabina Ronneteg Vem är jag? Sabina Ronneteg Naturvetenskapligt program, Katedralskolan, Linköping Magisterexamen i kemi vid Linköpings Tekniska Högskola och Uppsala Universitet Doktorerade

Läs mer

Varmförzinkat stål i kombination med rostfritt stål i infrastrukturen. Bror Sederholm

Varmförzinkat stål i kombination med rostfritt stål i infrastrukturen. Bror Sederholm Varmförzinkat stål i kombination med rostfritt stål i infrastrukturen Bror Sederholm 2009-10-13 Presentation av Swerea KIMAB 2 FoU-projekt: Rostfria ståls galvaniska inverkan på varmförzinkade ståldetaljer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR RENGÖRING

RIKTLINJER FÖR RENGÖRING Allmänt Knauf AMF mineralplattor finns med många olika ytbehandlingar. Ytorna rengörs med olika metoder. Normalt behöver inte innertakspannor rengöras i de flesta standardtillämpningar, men rengöring kan

Läs mer

Korrosivitetsklass C2 enligt ISO 12944-5

Korrosivitetsklass C2 enligt ISO 12944-5 Korrosivitetsklass C2 enligt ISO 12944-5 Utomhus i atmosfär med låga halter luftföroreningar, lantliga områden. Inomhus i icke uppvärmda utrymmen men med växlande temperaturer och fuktighet. Låg frekvens

Läs mer

Minican resultatöversikt juni 2011

Minican resultatöversikt juni 2011 Sidan av Minican resultatöversikt juni Sammanställt från arbetsmaterial SKBModelCanisterProgressReport Dec_Issue -4-7 MINICAN microbe report Claes Taxén Siren Bortelid Moen Kjell Andersson Översikt över

Läs mer

Aktuella aktiviteter våren och sommaren 2005!

Aktuella aktiviteter våren och sommaren 2005! Aktuella aktiviteter våren och sommaren 2005! Ny handbok i varmförzinkning - svensk version tryckt, övriga kommer! Projekt: Korrosion och avrinning Vägmiljöers korrosivitet Varmförzinkat i kombination

Läs mer

Beroende till/från annat dokument. Leverantörens dokumentnummer. Leverantörens referensbeteckning

Beroende till/från annat dokument. Leverantörens dokumentnummer. Leverantörens referensbeteckning TEKNISK ANVISNING LKT 1520.100.005 1 10 Beroende till/från annat dokument Ersatt av Leverantör Arbetsprocess Projektering, inköp, anläggning, drift, underhåll, Nyckelord anvisning, målning, rostskydd Leverantörens

Läs mer

4.1 Saltsyrabetning. Saltsyrakoncentrationen i luft kan lätt bestämmas med Drägerapparat.

4.1 Saltsyrabetning. Saltsyrakoncentrationen i luft kan lätt bestämmas med Drägerapparat. 4.1 Saltsyrabetning Saltsyra är en vattenlösning av gasen klorväte HCl. Vanlig s.k. koncentrerad, ren saltsyra av handelskvalitet innehåller 37 % HCl, vilket motsvarar ca 440 g HCl per liter. Handelskvalitén

Läs mer

Examensarbete utfört i byggkonstruktion på Byggnadsingenjörslinjen av Anna Svensson År 2002 LITH-ITN-EX--02/169--SE

Examensarbete utfört i byggkonstruktion på Byggnadsingenjörslinjen av Anna Svensson År 2002 LITH-ITN-EX--02/169--SE Undersökning av olika rostskydd hos armering och ingjutningsgods. Investigation of different kinds of corrosion protections on reinforcement and concrete embedded goods. Examensarbete utfört i byggkonstruktion

Läs mer

Katodiskt skydd av betongkonstruktioner med termiskt sprutade offeranoder av zink

Katodiskt skydd av betongkonstruktioner med termiskt sprutade offeranoder av zink Katodiskt skydd av betongkonstruktioner med termiskt sprutade offeranoder av zink Erfarenhetsinsamling och fältundersökning med fokus på långtidsegenskaper Etapp I Elforsk rapport 11:55 Bror Sederholm

Läs mer

ALLMÄNNA EGENSKAPER ///////////////////////////////////////////////////////////////

ALLMÄNNA EGENSKAPER /////////////////////////////////////////////////////////////// ALLOY 400 UNS N04400, NiCu30Fe, 2.4360 ALLMÄNNA EGENSKAPER /////////////////////////////////////////////////////////////// //// Alloy 400 (UNS benämning N04400) är en nickel-koppar legering med hög mekanisk

Läs mer

Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap. Karin Lindqvist, Swerea IVF

Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap. Karin Lindqvist, Swerea IVF Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap Karin Lindqvist, Swerea IVF Exempel 1) Vad finns under ytan? Företaget X hade sett sjunkande kvalité

Läs mer

R-14-27. Korrosionsprovning av ingjutna stålstänger i betongblock och ingjutna bergbultar. Fem års exponering i Äspölaboratoriet

R-14-27. Korrosionsprovning av ingjutna stålstänger i betongblock och ingjutna bergbultar. Fem års exponering i Äspölaboratoriet R-14-27 Korrosionsprovning av ingjutna stålstänger i betongblock och ingjutna bergbultar Fem års exponering i Äspölaboratoriet Behnaz Aghili, Svensk Kärnbränslehantering AB Oktober 2014 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Brotyper. Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro

Brotyper. Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro Brotyper Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro Brotyper - balkbroar Balkbron är den äldsta brotypen som vi känner till. Trädstammen

Läs mer

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm CBI UPPDRAGSRAPPORT PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm www.cbi.se CBI Betonginstitutet Konstruktioner Uppdragsrapport PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A,

Läs mer

Kompositsystem som skydd för metall

Kompositsystem som skydd för metall YTSKYDD METALL Kompositsystem som skydd för metall Industriell utrustning sitter i tuffa miljöer där den utsätts för höga temperaturer, slitage, korrosion och kemikalieangrepp. Resultatet blir försämrad

Läs mer

Betongtekniskt program Kärnkraft Lars Wrangensten Elforsk AB Programområdesansvarig El- och Värmeproduktion samt Kärnkraft

Betongtekniskt program Kärnkraft Lars Wrangensten Elforsk AB Programområdesansvarig El- och Värmeproduktion samt Kärnkraft Betongtekniskt program Kärnkraft 2010 2012 Lars Wrangensten Elforsk AB Programområdesansvarig El- och Värmeproduktion samt Kärnkraft Manouchehr Hassanzadeh Vattenfall Research and Development Teknikansvarig

Läs mer

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB.

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB. Uppdrag Uppdragsgivare Korroterm AB Bernt Karlsson Projektledare Datum Ersätter Ladan Sharifian 2009-06-08 2009-06-05 Antal sidor 12 1 Antal bilagor Projektnummer Rapportnummer Granskad av 2009006 09054ÖLS

Läs mer

Teknisk bestämmelse Varmförzinkning av stål för kraftledningar och ställverk

Teknisk bestämmelse Varmförzinkning av stål för kraftledningar och ställverk Dokumentslag Verksamhetsstyrande 1 (6) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091021-022 D10-0015653 1.0 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentansvarig

Läs mer

Dokumentation från Asfaltdagarna 2008. Ola Sandahl, PEAB Asfalt. Varför skall man klistra? Klistring, Skarvar. Typer av klister.

Dokumentation från Asfaltdagarna 2008. Ola Sandahl, PEAB Asfalt. Varför skall man klistra? Klistring, Skarvar. Typer av klister. Klistring, Skarvar Varför skall man klistra? Yta till bild på startsidan Vidhäftning till underliggande beläggning samverkande konstruktion Vidhäftning för att kunna packa massan Membran för att täta mellan

Läs mer

Produktöversikt Rengöringsmedel

Produktöversikt Rengöringsmedel Produktöversikt Rengöringsmedel Rengöringsmedel för metall Produktpalett Europa För sänkning Produkt Innehåll, kort beskrivning Alkaliska rengöringsmedel P3-almeco 18* P3-almeco 36 P3-galvaclean 45 P3-galvaclean

Läs mer

SPÄNNARMERING INOM KRAFTINDUSTRIN SAMT KORROSIONSSTUDIE AV BERGBULTAR

SPÄNNARMERING INOM KRAFTINDUSTRIN SAMT KORROSIONSSTUDIE AV BERGBULTAR SPÄNNARMERING INOM KRAFTINDUSTRIN SAMT KORROSIONSSTUDIE AV BERGBULTAR Kraftindustrins betongdag 20170422 Peter Lundqvist Vattenfall/Energiforsk KÄRNKRAFT Spännarmering används främst i reaktorinneslutningar

Läs mer

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM ANODAL CS-2N

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM ANODAL CS-2N TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM Kalleftertätning. ANODAL CS-2N ANODAL CS-2 och ANODAL CS-2A är produkter avsedda för eftertätning med god kvalitet vid rumstemperatur. ANODAL CS-2 används vid nysättning av

Läs mer