Byggproduktion VBEF15

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Byggproduktion VBEF15"

Transkript

1 Tentamen Sid 1 (9) Byggproduktion VBEF15 Tentamenstid: 5 timmar Tentamen omfattar 60 poäng. Namn: Personnummer: Resultat Uppnådda poäng på tentamen: Betyg: Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare Tentamen är indelad i två delar: Kunskapstest (25 p) Färdighetstest. (35 p) För godkänt krävs minst 30p 30-39p Betyg p Betyg p Betyg 5 OBS! Skriv dina svar på de lösa papper du fått utdelade. Skriv ditt namn på varje papper du lämnar in samt numret på den fråga som besvaras på bladet. Lycka till! Anne och Stefan

2 Sid 2 (9) Kunskapstest 1. Nämn minst fem krav som är nödvändiga för att ett kontrakt/avtal ska vara giltigt [Name at least five requirements that are essential for a contract/agreement to be valid]. (5,0p) 2 Beskriv skillnaden mellan kvalitetskontroll och kvalitetssäkring [Describe the difference between Quality control and Quality assurance.] (5,0p) 3 Beskriv och förklara de olika stegen i en nätverksanalys vid planering av byggprojekt [Describe and explain the different steps of a network analysis when planning a construction projects] (5,0p) 4 Beskriv och förklara aktivitetsflödet i entreprenörens anbudsprocess [Describe and explain the activity flow of a contractors tendering process]. (5,0p) 5 Beskriv de tre utvecklingsfaserna för användandet av informations- och kommunikationsteknologi i byggsektorn [Describe the three phases of ICT development in construction]. (5,0p)

3 Sid 3 (9) Färdighetstest Fråga 6 (9p) Urban T. Förare är nyanställd projektledare på Arga Byggare AB (ABAB). Urban har anställts på grund av att ABAB har beslutat att utvidga sin verksamhet till att inte bara gälla byggnation av enfamiljshus, utan också avse byggen av olika kommunfastigheter, något som Urban har stor erfarenhet av. I denna anda så har ABAB har tecknat ett avtal med Kommunfastigheter AB i Grönköping om att med utförandeentreprenad uppföra en skolbyggnad med fyra klassrum och gemensamhetsutrymmen. Men tyvärr, säger Urban, var avtalet tecknat redan innan jag blev anställd. Urban har utbrustit Det är en himla röra! mer än en gång. Det var länge sedan Urban behövde syssla med entreprenadavtal, därför vill han ha hjälp och tolka vissa bestämmelser i AB 04 i ljuset av de problem som uppstått i skolbyggnadsprojektet. Redogör för er bedömning av hur nedanstående problem ska lösas, era argument ska tydligt motiveras. (Delfråga a) På arbetsplatsen har beställarens kontrollant sprungit runt och haft synpunkter, och kommit med ändringar från det som står i ritningarna. Det har varit allt från håltagning till ändrade dörrhandtag. Beställaren har löpande betalt dessa ändringsarbeten, men när kontrollanten ändrade lutningen på taket så vägrade beställaren betala. Vad är det egentligen som gäller här? (Delfråga b) Dessutom, beställaren har begärt att vi ska installera ett sprinklersystem i skolan. De har angivit i Administrativa föreskrifter att det finns en vattenledning. Efter installationen provtryckte vi anläggningen och det visade sig att den kommunala vattenledningen inte hade tillräckligt högt tryck, så vi var tvungna att installera en pump, den vill dock beställaren inte betala för eftersom de ansåg att sprinklersystemet ingick i anbudet. I förfrågningsunderlaget har inte kommunen specificerat vad för sprinklersystem som skulle installeras. Vad gäller här? (Delfråga c) Och som grädde på moset, mitt under byggtiden, brann det närliggande elställverket upp. Vi var utan ström på arbetsplatsen i två veckor! Inte nog med att kommunen inte vill betala för elverket som vi var tvungna att sätta på arbetsplatsen, de vill dessutom ha vite för att vi var en vecka försenade pga. elavbrottet. Kan de egentligen få göra så här? Vad är det som gäller här? Till er hjälp har ni följande utdrag ur AB 04 (se nästa sida).

4 Sid 4 (9) 1 kap 3 Vid motstridiga uppgifter i kontraktshandlingarna gäller de i följande ordning: 1. Kontrakt 2. Ändringar i AB 04 som är upptagna i sammanställningen i administrativa föreskrifter 3. AB Beställning 5. Anbud 6. Särskilda mät- och ersättningsregler 7. À-prislista eller prissatt mängdförteckning 8. Kompletterande föreskrifter för entreprenaden lämnade före anbudets avgivelse 9. Administrativa föreskrifter 10. Ej prissatt mängdförteckning 11. Beskrivningar 12. Ritningar 13. Övriga handlingar Vid motstridigheter mellan uppgift om antal i mängdförteckning och uppgift i övrigt förfrågningsunderlag skall kontraktsarbetenas omfattning dock bestämmas till det antal som anges i förteckningen. 1kap 4 Om det i en och samma handling eller i en och samma grupp av handlingar enligt 3 i detta kapitel, förekommer mot varandra stridande uppgifter eller föreskrifter, skall den uppgift eller föreskrift gälla som medför lägsta kostnad för entreprenören, om inte omständigheterna uppenbarligen föranleder annat.

5 Sid 5 (9) 1 kap 6 För riktigheten av uppgifter, undersökningsmaterial och tekniska lösningar ansvarar den part som tillhandhållit dem. Detsamma gäller utsättning som en part tillhandahållit Motpartens godkännande inskränker inte ansvaret enligt föregående stycke. Om inte annat föreskrivits förutsätts beställaren i förfrågningsunderlaget ha lämnat de uppgifter som kan erhållas vid en fackmässig undersökning av den fastighet eller del av fastighet som berörs av kontraktsarbetena 1 kap 7 Entreprenören förutsätts innan anbud lämnas ha skaffat sig den kännedom om arbetsområdet och andra förhållanden av betydelse för bedömningen av vad som erfordras för kontraktsarbetenas utförande och som kan erhållas genom ett besök på platsen. Härigenom inskränks inte beställarens ansvar enligt 6 i detta kapitel [ ] 1 kap 8 Saknas vid tiden för avgivande av anbud uppgifter som avser arbetsområdet eller det område som berörs av entreprenaden skall förhållandena antas vara sådana som kunnat förutsättas vid en fackmässig bedömning 2 kap 6 ÄTA-arbete enligt 3 i detta kapitel skall beställas skriftligen innan det påbörjas. Kravet på skriftlig beställning är uppfyllt, om beställaren överlämnar ritningen eller annan handling som innefattar ÄTA-arbete till entreprenören. 3 kap 1 Vardera parten skall utse ombud för entreprenaden. Ombudet har behörighet att med bindande verkan företräda sin huvudman i frågor som rör entreprenaden samt träffa ekonomiska och andra uppgörelser.

6 Sid 6 (9) 4 kap 3 Entreprenören har rätt till erforderlig förlängning av kontraktstiden om han hindras att färdigställa kontraktsarbetena inom kontraktstiden på grund av: 1. Omständigheter som beror på beställaren eller något förhållande på hans sida 2. Myndighetsbeslut som medför allmän brist på hjälpmedel, material eller vara, eller brist begränsning av arbetskraft. 3. Krig, försvarsberedskap, epidemi, strejk, blockad eller lockout, dock inte strejk eller blockad till följd av att entreprenören eller någon av hans underentreprenörer inte fullgjort sina skyldigheter gentemot anställd 4. Väderleks- eller vattenståndsförhållande som är osedvanliga för byggnadsorten och inverkar särskilt ogynnsamt på arbetena. 5. Annat av entreprenören ej vållat förhållande, som entreprenören inte bort räkna med och vars menliga inverkan han inte rimligen kunnat undanröja 5 kap 1 Entreprenören ansvarar under entreprenadtiden för skada på ej avlämnad del av entreprenaden. Entreprenören ansvarar dock inte för skada på entreprenaden som beror på beställaren. Entreprenören ansvarar hjälpmedel undantagna inte heller för skada på entreprenaden som beror på krig, terrorhandling, uppror, naturkatastrof eller liknande omständighet. 5 kap 4 Vid hinder enligt kapitel 4 3 p. 1 har entreprenören rätt att erhålla ersättning av beställaren för den kostnad som därigenom orsakas. Om beställaren kan visa att han inte skäligen kunnat räkna med hindret och inte heller skäligen kunnat undvika eller övervinna följderna av det, skall kostnaderna delas lika mellan beställaren och entreprenören.

7 Sid 7 (9) Fråga 7 (8p) Följande data är utdragna från ett entreprenadkontrakt avseende rörläggningsarbeten: Utläggning av betongrör med diameter 300 mm på insidan och 334 mm på utsidan. Betongröret läggs på 100mm bädd av makadam Total mängd för rörledningen är 1030 meter Bredd på schaktdiket är 750mm Djupet på schaktdiket är följande: På en sträckning av 631m är djupet 1,50m På en sträckning av 274m är djupet 2,00m På en sträckning av 125m är djupet 2,50m Följande förutsättningar gäller för arbetet: Två traktorgrävare för schaktning och rörläggning à 750 kr/timme Diverse andra hjälpmedel 40 kr/timme Två yrkesarbetare à 170 kr/timme, tillägg för lönebikostnader 51% Totala mängden arbetstimmar fördelas enligt följande: Schaktdjup 1,50m tar 0,20 timmar/meter Schaktdjup 2,00m tar 0,30 timmar/meter Schaktdjup 2,50m tar 0,70 timmar/meter Materialpriser fördelas enligt följande: Betongrör 600 kr/m (räkna med 3% spill) Makadam tjocklek 100mm 90 kr/m 2 (räkna med 5% spill) Anta att befintligt material kan användas för återfyllning. Beräkna total tidsåtgång samt total direkt kostnad för rörläggningsarbetet.

8 Sid 8 (9) Fråga 8 (8p) Rita strukturplan enligt nedanstående förutsättningar, och beräkna tidigaste och senaste start respektive sluttid för aktiviteterna. Ange kritiska aktiviteter. Rita även ett resurshistogram för projektet samt föreslå åtgärder för att jämna ut resursfördelningen i projektet. Aktivitet Varaktighet (tidsenhet) Föregås av Resursanvändning (resursenhet) och , 6 och 8 1

9 Sid 9 (9) Fråga 9 (10p) Familjen Jonsson ska byta sitt tak på huset. Taket har inte bytts på 30 år och huset är 9m högt. Familjen har anlitat ditt företag för att utföra arbetet. Innan dess har Herr Jonsson bett dig att lämna in en riskanalys inför arbetet. Du ska upprätta en riskanalys för takrenoveringen, där ni för varje moment ska: identifiera relevanta risker (dock max tre stycken per moment), göra en riskvärdering, föreslå åtgärder för riskhantering, samt, ange vem hos entreprenören som har ansvar att hantera risken. I analysen ska ni bedöma grad för båda sannolikhet och konsekvens, som grund för riskvärderingen. Samtidigt, måste ni också bedöma vilka risker som kan tas bort helt, minskas eller accepteras kopplat till åtgärder i riskhanteringen. Arbetsmoment Placering av fasadställning och arbetsplattform Avplockning av gamla pannorna och råspont Bänd loss den gamla läkten Byte fuktskadat råsponttak Lägga ny takpapp. Lägg ny takläkt Lägg nya takpannor Lyft upp pannorna Installera hängrännor och stuprör Identifiera Risker Riskvärdering Åtgärder Ansvar

Entreprenadrätt. Construction Management

Entreprenadrätt. Construction Management Entreprenadrätt Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att prestera

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser AB 04 ABT 06 AF AMA 07 AFU 96 ABM 92 1. Omfattning Förutsätts att handlingarna är kalkylerbara Tidplan och betalningsplan saknas i rangordningslistan. (tas med i beställningsskrivelsen?)

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Standardavtal Avtal AB04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad ABK09 Konsultupphandling ABM07 Materialupphandling ABU07 Upphandling av underentreprenörer ABS09 Småhusentreprenader

Läs mer

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel?

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Entreprenadrätt Bra att veta Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Hur undviker man fel? Vad är en entreprenad? Med entreprenad

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB (Allmänna bestämmelser) ABT (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) ABK (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) ABM (Allmänna

Läs mer

Agenda. Varför beställa - mål

Agenda. Varför beställa - mål Hantering av tvister i byggprojekt Agenda Vad köps och hur dokumenteras köpet? Spelregler för hantering av fel? Entreprenörens ansvar Beställaren driftstyrning Spelregler för hantering av tvister? Exempel

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

Byggandets Kontraktskommitté

Byggandets Kontraktskommitté Byggandets Kontraktskommitté Formulär 1/04 upprättat av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och anpassat till AB 04 ENTREPRENADKONTRAKT (AB 04) FAST PRIS Detta formulär är avsett att användas

Läs mer

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström Onninen 1-2-3 Presentation Juridik, del II Håkan Hagström 1 Konsumenttjänstlagen Tjänst i form av arbete på en vara samt på fast egendom och på byggnader och andra anläggningar på mark eller i vatten inklusive

Läs mer

Upphandling av entreprenader. Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Upphandling av entreprenader. Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Upphandling av entreprenader Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Upphandlingsform = Ansvarsform (entreprenadform) + Ersättningsform Ansvarsformer Mycket delad entreprenad Delad entreprenad

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning Entreprenadupphandling Avtal Avtalslagen AB 04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad AF AMA 98 Administrativa föreskrifter AB04-U Underentreprenader ABM 92 Materialleveranser 6 Vad skall vi leverera

Läs mer

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk Entreprenadavtalets livscykel Filip Funk 2018 03 28 Översikt Entreprenadformer Standardavtal Byggnadens och byggprocessens olika skeden Anbudsförfrågan (administrativa föreskrifter) Närmare om AB 04 och

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Räkneuppgifter som också ger maximalt 5 poäng ska vara fullständigt lösta med alla beräkningssteg och svar tydligt redovisade.

Räkneuppgifter som också ger maximalt 5 poäng ska vara fullständigt lösta med alla beräkningssteg och svar tydligt redovisade. 150605 Sid 1 Byggprocessen VBEF05 Tentamenstid: 5 timmar Tentamen omfattar 50 poäng. Tillåtna hjälpmedel: Penna, räknedosa Teorifrågor är av beskrivande karaktär och ger maximalt 5 poäng. En fylligt och

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

Byggprocessen VBEA10. Lycka till! Sid 1. Tentamenstid: 5 timmar. Tentamen omfattar 54 poäng.

Byggprocessen VBEA10. Lycka till! Sid 1. Tentamenstid: 5 timmar. Tentamen omfattar 54 poäng. 160315 Sid 1 Byggprocessen VBEA10 Tentamenstid: 5 timmar Tentamen omfattar 54 poäng. Tillåtna hjälpmedel: Penna, räknedosa (formelsamling bifogas tentan) Teorifrågor är av beskrivande karaktär och ger

Läs mer

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun Kontrakt Sidantal 5 Röllekan 2, Nässjö. 06.6 Förslag till TOTALENTREPRENADKONTRAKT ABT06 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BESTÄLLARE... 3 2. ENTREPRENÖR... 3 3. OMFATTNING... 3 4. UTFÖRANDE... 3 5. ORGANISATION...

Läs mer

Entreprenadkontrakt är riskfyllda

Entreprenadkontrakt är riskfyllda RISK Entreprenadkontrakt är riskfyllda Risk En händelse eller ett tillstånd, som om det inträffar, har en negativ inverkan på åtminstone någon av de målsättningar som ska realiseras genom projektet. Partsintressena

Läs mer

AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER. Vårby 44:4. Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12

AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER. Vårby 44:4. Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12 Vårby 44:4 AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12 Andersson & Son 20xx-09-01 AFA AFA.1 AFA.11 ALLMÄN ORIENTERING Kontaktuppgifter

Läs mer

Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER

Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER ALLMÄNT Mät- och ersättningsregler MER är anpassade till AMA och är avsedda att användas vid förteckning av mängder och vid mätning och ersättning

Läs mer

Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor

Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor 1(5) 1 Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor (nedan Villkoren ) ska äga tillämplighet när Beställaren anlitar Entreprenören för utförande av tjänst,

Läs mer

Konsulter är betydelsefulla

Konsulter är betydelsefulla Konsultupphandling Konsulttjänster Tjänsten avslutas med att ritningar, beskrivningar och utlåtande levereras eller att någon form av rådgivning lämnas. Förutsättningarna är unika för varje enskilt uppdrag

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 januari 2015 T 407-13 KLAGANDE Secora Sverige AB, 556707-8976 Strandbergsgatan 61 112 51 Stockholm Ombud: Advokat HDK och advokat TS

Läs mer

Entreprenadföreskrifter

Entreprenadföreskrifter HANINGE KOMMUN Sid 1 (9) Förfrågningsunderlag Entreprenadföreskrifter GENERALENTREPRENAD Stadsbyggnadsförvaltningen Vatten och avlopp HANINGE KOMMUN Sid 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING AFA ALLMÄN ORIENTERING

Läs mer

KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK

KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK TN 2015/1090 2015-11-01 Entreprenadkontrakt KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK Utförande av underhållsarbeten 2016 Objekten avser Arkelstorps Brandstation målning och omläggning av tak Smultronställets

Läs mer

Räkneuppgifter som också ger maximalt 5 poäng ska vara fullständigt lösta med alla beräkningssteg och svar tydligt redovisade.

Räkneuppgifter som också ger maximalt 5 poäng ska vara fullständigt lösta med alla beräkningssteg och svar tydligt redovisade. 150821 Sid 1 Byggprocessen VBEF05 Tentamenstid: 5 timmar Tentamen omfattar 50 poäng. Tillåtna hjälpmedel: Penna, räknedosa Teorifrågor är av beskrivande karaktär och ger maximalt 5 poäng. En fylligt och

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

Produktionsplanering

Produktionsplanering Produktionsplanering Varför produktionsplanering? Kommunikation Beslutsunderlag Styrning (karta, vägbeskrivning) Identifiera potentiella hinder (risker) Underlag för mätning av prestation Tidplanering

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09) Sida 1(5) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09) För- och efternamn Personnummer För- och efternamn Personnummer E-post Entreprenör Företagsnamn Organisationsnummer person E-post Innehar F-skattsedel Övriga Av beställaren

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

Vårdsätra 14:4 Takomläggning RAMBESKRIVNING

Vårdsätra 14:4 Takomläggning RAMBESKRIVNING Vårdsätra 14:4 Takomläggning Totalentreprenad RAMBESKRIVNING 2015-02-15 Rev Rev.datum Sign Strandbodgatan 1 Box 237 751 05 Uppsala Tel: 018-17 08 00 www.temagruppen.se 190100000 Upprättad av: Per Liljestrand

Läs mer

Produktionsplanering

Produktionsplanering Produktionsplanering Varför produktionsplanering? Kommunikation Beslutsunderlag Styrning (karta, vägbeskrivning) Identifiera potentiella hinder (risker) Underlag för mätning av prestation Några planeringsbegrepp...

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB ABT ABK ABM (Allmänna bestämmelser) (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) (Allmänna

Läs mer

Anbudsprocessen (Estimating and tendering)

Anbudsprocessen (Estimating and tendering) Anbudsprocessen (Estimating and tendering) Anbudsförfrågan (Invitation to tender) Utse kalkylchef (Assign Proposals Manager/Operations Director) Kalkylbeslut (Decision to tender) Kalkylbeslut (Decision

Läs mer

God kommunikation! Superviktigt!

God kommunikation! Superviktigt! 1 2 Första avtalet hette AB1966. ABK09 som utkom 2010 Utarbetades av BBK+representanter från konsultföretagen (förra -76 Arkitekt och ingenjörsföretagen AI Man passade på att anpassa med samma struktur

Läs mer

Tentamen VBEA05 Byggprocessen

Tentamen VBEA05 Byggprocessen Tentamen VBEA05 Byggprocessen 2014-02-22 kl. 8.00-12.00 Namn: Personnummer:...... Resultat Uppnådda poäng på tentamen: Betyg: Tillåtna hjälpmedel: penna, suddgummi och räknedosa (formelsamling bifogas

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) Detta formulär är avsett att användas som bilaga till Entreprenadkontrakt (ABS 18) vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som en näringsidkare

Läs mer

Allmänna Bestämmelser

Allmänna Bestämmelser Allmänna Bestämmelser FÖR TOTALENTREPRENADER AVSEENDE BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONSARBETEN ABT 05 Dessa bestämmelser med kommentartexter har utarbetats av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté,

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) Sida 1(5) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) För- och efternamn Personnummer För- och efternamn Personnummer Gata/Box Ort Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Entreprenör Företagsnamn Organisationsnummer person

Läs mer

Anbudsförfrågan. Utse kalkylchef Kalkylbeslut

Anbudsförfrågan. Utse kalkylchef Kalkylbeslut Anbudsprocessen Anbudsförfrågan Utse kalkylchef Kalkylbeslut Kalkylbeslut Företagets arbetsbelastning, omsättning, overheadkostnader Företagets finansiella resurser Tillgängliga resurser Typ av projekt

Läs mer

ASYMMETRISK INFORMATION

ASYMMETRISK INFORMATION Asymmetrisk information En situation där en av parterna i en transaktion har mer eller bättre information än den andra. Teoretiska aspekter ASYMMETRISK INFORMATION Asymmetrisk information vad är problemet?

Läs mer

Renare Mark Upphandling inom förorenade områden, Vilka är de vanligaste felen man gör i upphandlingsunderlaget?

Renare Mark Upphandling inom förorenade områden, Vilka är de vanligaste felen man gör i upphandlingsunderlaget? Renare Mark Upphandling inom förorenade områden, 2013-02-13 Vilka är de vanligaste felen man gör i upphandlingsunderlaget? Bakgrund Vikten av ett korrekt FU Ofta en slutprodukt i en lång process Spelar

Läs mer

GAR-BO Försäkring AB. Försäkringsvillkor ESBRF09. Entreprenadsäkerhetsförsäkring BRF, entreprenadtid

GAR-BO Försäkring AB. Försäkringsvillkor ESBRF09. Entreprenadsäkerhetsförsäkring BRF, entreprenadtid Försäkringsvillkor ESBRF09 Entreprenadsäkerhetsförsäkring BRF, entreprenadtid Innehållsförteckning BEGREPPSFÖRKLARING... 3 FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING... 4 1. Vem försäkringen gäller för... 4 1.1 Försäkrat

Läs mer

Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader ABS 05

Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader ABS 05 Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader ABS 05 Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att användas för entreprenadavtal vid uppförande eller tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus (småhusentreprenader)

Läs mer

Entreprenadbestämmelserna ABT 06 jämförda med NLM 10 vid industriella anläggningsleveranser

Entreprenadbestämmelserna ABT 06 jämförda med NLM 10 vid industriella anläggningsleveranser Entreprenadbestämmelserna ABT 06 jämförda med NLM 10 vid industriella anläggningsleveranser Företag som normalt brukar använda sig av leveransbestämmelserna NLM 10 och andra liknande bestämmelser som är

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA 07

Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I

Läs mer

Allmänna Bestämmelser

Allmänna Bestämmelser Allmänna Bestämmelser FÖR BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONS- ENTREPRENADER AB 03 (I anslutning till AB 03 har utarbetats särskilda formulär, BKK:s formulär X/03 för fastprisavtal och BKK:s formulär

Läs mer

Kommun /Landstingsstyrelsen Inköp Fastigheter Personal Blockader vid byggnadsentreprenader

Kommun /Landstingsstyrelsen Inköp Fastigheter Personal Blockader vid byggnadsentreprenader Cirkulärnr: 2005:17 Diarienr: 2005/0729 Handläggare: Sektion/Enhet: Hans Ekman Ellen Hausel Heldahl Göran Söderlöf Juridiska enheten Datum: 2005-03-22 Mottagare: Rubrik: Kommun /Landstingsstyrelsen Inköp

Läs mer

1 ENTREPRENADKONTRAKT

1 ENTREPRENADKONTRAKT 1 ENTREPRENADKONTRAKT För utförande skötsel av väg- och gatubelysningsanläggningen i Ödeshögs kommun Beställare Entreprenör Ödeshögs kommun 599 80 Ödeshög Org.nr: 21 20 00-0373 Org.nr: Datum: ENTREPRENADKONTRAKT

Läs mer

811R BYGGANDETS. Allmänna Bestämmelser KONTRAKTSKOMMITTE FÖR BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONSENTREPRENADER AB 04

811R BYGGANDETS. Allmänna Bestämmelser KONTRAKTSKOMMITTE FÖR BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONSENTREPRENADER AB 04 Allmänna Bestämmelser FÖR BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONSENTREPRENADER AB 04 Dessa bestämmelser med kommentartexter har utarbetats av Föreningen Byggandets Kontraktskornrnitte, BKK. Medlemmar

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN SKÖTSEL OCH UNDERHÅLLSARBETEN ARKÖSUND

ANBUDSFÖRFRÅGAN SKÖTSEL OCH UNDERHÅLLSARBETEN ARKÖSUND ANBUDSFÖRFRÅGAN SKÖTSEL OCH UNDERHÅLLSARBETEN ARKÖSUND 2013-04-25 Norrköping Kommun inbjuder Er härmed att som totalentreprenör lämna anbud på skötsel och underhållsarbeten vid hamnområde i Arkösund. Ett

Läs mer

Entreprenadarbeten vid gruvor- juridiska utmaningar Seminarium med Georange

Entreprenadarbeten vid gruvor- juridiska utmaningar Seminarium med Georange Entreprenadarbeten vid gruvor- juridiska utmaningar Seminarium med Georange 13 juni 2011 Eva Westberg Persson och Pia Pehrson Foyen Advokatfirma Praktiska råd innan avtalet ingås Sekretessbehov? Reflektera

Läs mer

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF - Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 2 2. När försäkringen gäller... 2 3. Vad försäkringen gäller för... 2 4. Försäkringsbelopp...

Läs mer

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Insamling av slam och fettavfall

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Insamling av slam och fettavfall Nacka kommun Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Insamling av slam och fettavfall Diarie TN 2014/175 Upphandlare Kenneth Lindrooth Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

DEN NYA UPPHANDLINGS- LAGSTIFTNINGEN NYA REGLER I LOU/LUF I FÖRHÅLLANDE TILL ÄTA-ARBETEN M.M.

DEN NYA UPPHANDLINGS- LAGSTIFTNINGEN NYA REGLER I LOU/LUF I FÖRHÅLLANDE TILL ÄTA-ARBETEN M.M. DEN NYA UPPHANDLINGS- LAGSTIFTNINGEN NYA REGLER I LOU/LUF I FÖRHÅLLANDE TILL ÄTA-ARBETEN M.M. OMFATTNING AV ENTREPRENÖRENS ÅTAGANDE Omfattningen framgår av kontraktshandlingarna (kap 1 1 AB 04 och ABT

Läs mer

Anbudsprocessen (Estimating and tendering)

Anbudsprocessen (Estimating and tendering) Anbudsprocessen (Estimating and tendering) Anbudsförfrågan (Invitation to tender) Utse kalkylchef (Assign Proposals Manager/Operations Director) Kalkylbeslut (Decision to tender) Kalkylbeslut (Decision

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Dessa Administrativa Föreskrifter ansluter till AF AMA 98

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Dessa Administrativa Föreskrifter ansluter till AF AMA 98 Samhällsbyggnadskontoret Bengt Marntell 0435-391 71 tekniskakontoret@perstorp.se Sida Administrativa föreskrifter 1(6) Datum Referens 2012-06-25 Beläggning 2012-2013 AF AFA AFA.12 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

Läs mer

ANBUDSFORMULÄR. Projektnamn Säterprojektet 1b Segenässätern Byggnadsvårdåtgärder. Kod Text Rev. Begärda handlingar: Lämnas genom: Bilaga:

ANBUDSFORMULÄR. Projektnamn Säterprojektet 1b Segenässätern Byggnadsvårdåtgärder. Kod Text Rev. Begärda handlingar: Lämnas genom: Bilaga: 1 Titel / Kapitelrubrik ANBUDSFORMULÄR Handling 7 Handläggare Susanna Björklöf Status Förfrågningsunderlag Projektnamn Säterprojektet 1b Segenässätern Byggnadsvårdåtgärder Projektnummer Datum 2012-01-23

Läs mer

AVTAL Avtal avseende upphandling av traktorband och band till rundbalspress i samband med LIFE-projektet Foder & Fägring 2010-2014

AVTAL Avtal avseende upphandling av traktorband och band till rundbalspress i samband med LIFE-projektet Foder & Fägring 2010-2014 2011-XX-XX Bilaga 1 AVTAL Avtal avseende upphandling av traktorband och band till rundbalspress i samband med LIFE-projektet Foder & Fägring 2010-2014 Dnr. 511-719-2011 1. AVTALETS PARTER Mellan Länsstyrelsen

Läs mer

Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen.

Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Linneuniversitetet Kalmar Växjö Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Teknik Skriftligt

Läs mer

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt.

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. Lösningar kapitel 13. För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. 13.2.1 Konsulten ska, innan uppdraget i övrigt påbörjas,

Läs mer

1 ENTREPRENADKONTRAKT

1 ENTREPRENADKONTRAKT 1 ENTREPRENADKONTRAKT För utförande av Utbyte av gatubelysning i Ödeshögs kommun Beställare Entreprenör Ödeshögs kommun 599 80 Ödeshög Org.nr: 21 20 00-0373 Org.nr: Datum: ENTREPRENADKONTRAKT 2(6) Innehållsförteckning

Läs mer

Administrativa föreskrifter

Administrativa föreskrifter Administrativa föreskrifter Allmän rättsorientering Huvudområden Privaträtt Reglerar rättsförhållanden mellan fysiska, juridiska och offentliga personer. Offentlig rätt Reglerar offentlig (statlig och

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA

Administrativa föreskrifter AF AMA Administrativa föreskrifter AF AMA Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I AF

Läs mer

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa.

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa. 1 Ramavtal Detta ramavtal med dnr har träffats mellan Domstolsverket med organisationsnummer 202100-2742 och Företagsnamn med organisationsnummer Organisationsnummer. 2 Omfattning Ramavtalet omfattar Cisco

Läs mer

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören.

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. Bilaga 8 1. Parter Avtal Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden

Läs mer

ABS 95 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTREPRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT ÄR BESTÄLLARE. GAR-BO AB Box 45053, STOCKHOLM

ABS 95 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTREPRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT ÄR BESTÄLLARE. GAR-BO AB Box 45053, STOCKHOLM ABS 95 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTREPRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT ÄR BESTÄLLARE GAR-BO AB Box 45053, 104 30 STOCKHOLM ABS 95, ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTRE- PRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT

Läs mer

TOMTRÄTTSAVTAL. Om dröjsmålsränta gäller vad därom vid varje tidpunkt i lag stadgas.

TOMTRÄTTSAVTAL. Om dröjsmålsränta gäller vad därom vid varje tidpunkt i lag stadgas. Sida 1 av 5 Mellan Nacka kommun, 212000-0167, genom dess kommunstyrelse nedan kallad Kommunen, och Solklippans fastighets AB (CM infra AB), Långbrodalsvägen 49, org nr 556584-5772, nedan kallad Tomträttshavaren

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMLÄGGNING TAK MONTE ROSE

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMLÄGGNING TAK MONTE ROSE ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMLÄGGNING TAK MONTE ROSE 2013-08-14 Skärgårdsstiftelsen i Stockholms Län INNEHÅLLSFÖRTECKNING AFA Allmän orientering Sid 2 AFB Upphandlingsföreskrifter Sid

Läs mer

Askrike Segelsällskap ASS, Lidingö Sanering av klubbhus FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2013-05-02. Administrativa föreskrifter (AF)

Askrike Segelsällskap ASS, Lidingö Sanering av klubbhus FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2013-05-02. Administrativa föreskrifter (AF) Askrike Segelsällskap ASS, FU 2013-05-02 1(6) Askrike Segelsällskap ASS, Lidingö Sanering av klubbhus Totalentreprenad FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2013-05-02 Administrativa föreskrifter (AF) Askrike Segelsällskap

Läs mer

Agenda. Presentation. Presentation MVB. MVB Syd AB. Välkomna! 2014-11-14

Agenda. Presentation. Presentation MVB. MVB Syd AB. Välkomna! 2014-11-14 Agenda Välkomna! Presentation Introduktion Frågor Paus Byggskede inköpsprocessen, ÄTA Frågor Presentation Sara Strand Bakgrund Entreprenadingenjör Projektadministration Möten Inköp Studentkontakt Presentation

Läs mer

TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER

TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER MANUAL TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER Version.0 av 6 Innehåll Inledning... 3 Underrättelsehantering... 4. Underrättelsens flöde schematiskt... 4. Definitioner på orsaker till UR... 4 3 Inloggning... 6 4.

Läs mer

TEKNISK HANDBOK FÖR MARK- GATU- OCH VA-ARBETEN

TEKNISK HANDBOK FÖR MARK- GATU- OCH VA-ARBETEN 2014-01-21 TEKNISK HANDBOK FÖR MARK- GATU- OCH VA-ARBETEN BILAGA 3 AF AMA REV ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN A Allm 14-01-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING UTFÖRANDEENTREPRENAD... 4 INLEDNING Denna skrift ansluter till

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD NY KÖRBRO HAMMERSTA

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD NY KÖRBRO HAMMERSTA ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD NY KÖRBRO HAMMERSTA 2014-12-03 Dnr: SSL 1.3:328/14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING AFA Allmän orientering Sid 2 AFB Upphandlingsföreskrifter Sid 2-3 AFD Entreprenadföreskrifter

Läs mer

Innehåll. 1 Mängdförteckning MER 9. 2 Begreppsbestämningar i MER Tillämpningsanvisningarna i MER Arbeten i MER 69.

Innehåll. 1 Mängdförteckning MER 9. 2 Begreppsbestämningar i MER Tillämpningsanvisningarna i MER Arbeten i MER 69. Innehåll Förord 5 Författarens förord 7 1 Mängdförteckning MER 9 1.1 Allmänt 11 1.2 Upprättande av mängdförteckning 16 1.3 Mall till mängdförteckning 18 2 Begreppsbestämningar i MER 23 3 Tillämpningsanvisningarna

Läs mer

2. Uppgift om upphandlande enhet och beställare

2. Uppgift om upphandlande enhet och beställare ANBUDSFÖRFRÅGAN ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER 1. Recipientkontrollprogram för Lagans Vattenråd 1.1 Allmänt Lagans Vattenråd inbjuder er härmed att inkomma med anbud på avseende recipientkontrollundersökningar

Läs mer

VILLKOR FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING ENTREPRENADTID 2018

VILLKOR FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING ENTREPRENADTID 2018 VILLKOR FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING ENTREPRENADTID 2018 Gäller från 2018-01-01 Har du frågor? Ring oss gärna på 010-221 88 00 eller chatta med oss på gar-bo.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING...

Läs mer

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Kommunförbundet Västernorrland inbjuder leverantörer att lämna anbud för upphandling av reklambyråtjänster i enlighet med angivna förutsättningar i detta

Läs mer

Utbyggnad lakvattendammar

Utbyggnad lakvattendammar VETAB Flishults avfallsanläggning Utbyggnad lakvattendammar ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Upprättade i anslutning till AMA AF 07 Linköping 2010-04-12 Weronica Andersson, Hifab AB, Envipro Tommy Vallmark,

Läs mer

VILLKOR ENTREPRENADSÄKERHET, ENTREPRENADTID BOSTADSRÄTTSFÖRENING 2018

VILLKOR ENTREPRENADSÄKERHET, ENTREPRENADTID BOSTADSRÄTTSFÖRENING 2018 VILLKOR ENTREPRENADSÄKERHET, ENTREPRENADTID BOSTADSRÄTTSFÖRENING 2018 Gäller från 2018-01-01 Har du frågor? Ring oss gärna på 010-221 88 00 eller chatta med oss på gar-bo.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRSÄKRINGENS

Läs mer

Överenskommelse vid förhandling... att gälla om nedan undertecknad anbudsgivare blir antagen som...entreprenör för... för... beställare...

Överenskommelse vid förhandling... att gälla om nedan undertecknad anbudsgivare blir antagen som...entreprenör för... för... beställare... Datum...... Överenskommelse vid förhandling... att gälla om nedan undertecknad anbudsgivare blir antagen som...entreprenör för... Närvarande: för...... beställare...... för...... anbudsgivare...... 1 OMFATTNING

Läs mer

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 2 1.1 Försäkrat kontrakt och försäkrade kontraktsarbeten... 2 1.2 Var försäkringen gäller...

Läs mer

ANVISNINGAR, MALLAR BESIKTNINGAR OCH FELANSVAR EN JURIDISK PRAKTIKA

ANVISNINGAR, MALLAR BESIKTNINGAR OCH FELANSVAR EN JURIDISK PRAKTIKA ANVISNINGAR, MALLAR BESIKTNINGAR OCH FELANSVAR EN JURIDISK PRAKTIKA 2 INNEHÅLL FÖRORD 4 FELANSVAR OCH HANTERING AV BESIKTNINGAR KVALITETS- OCH MILJÖARBETE 6 KONTROLL UNDER ENTREPRENADTIDEN 7 HANTERING

Läs mer

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 2 2. När försäkringen gäller... 2 3. Vad försäkringen gäller för... 2 4. Försäkringsbelopp...

Läs mer

Vår referens Anbud ska vara inkommet senast Anbud ska vara bindande t o m. Robert Eriksson, 08-797 64 76 Se U3.2 Se U3.3

Vår referens Anbud ska vara inkommet senast Anbud ska vara bindande t o m. Robert Eriksson, 08-797 64 76 Se U3.2 Se U3.3 UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER 1 (6) Vår referens Anbud ska vara inkommet senast Anbud ska vara bindande t o m Robert Eriksson, 08-797 64 76 Se U3.2 Se U3.3 STOCKHOLM - ARLANDA AIRPORT Konsultuppdrag Bussdepå

Läs mer

Avtal (förslag) 1. Omfattning. 2. Avtalsparter. 3. Avtalshandlingar. 4. Avtalstid

Avtal (förslag) 1. Omfattning. 2. Avtalsparter. 3. Avtalshandlingar. 4. Avtalstid Avtal (förslag) Mellan Institutionen för systemteknik, Linköpings universitet, org 202100-3096 (nedan kallat ISY) och [namn på leverantör], org nr [leverantörens organsiationsnummer] (nedan kallad leverantören)

Läs mer

Förstudie Förekomsten ändrings

Förstudie Förekomsten ändrings www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor 30 oktober 2014 Förstudie Förekomsten ändrings och tilläggsarbeten (ÄTA) Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: 6/2-15 Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in.

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: 6/2-15 Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in. Produktion 1 Provmoment: Tenta Ladokkod: 41I16B Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Bygg2, AffBy2, TeknBygg1 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: Torsdagen den

Läs mer

Upplanda Vattenverk Tillbyggnad av filterhall Totalentreprenad

Upplanda Vattenverk Tillbyggnad av filterhall Totalentreprenad Handling Sidantal 14 Totalentreprenad Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Upprättad av Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN INNEHÅLLSFÖRTECKNING AF ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER...

Läs mer

Bilaga 2. Avfallsmängder

Bilaga 2. Avfallsmängder 1(5) Bilaga 2. Avfallsmängder Redovisade avfallsmängder och förutsättningar för avfallshämtningen är ungefärliga och kan variera under entreprenadtiden. Toleransramen för variationerna redovisas i kapitel

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT avseende i kommun mellan, och NCC Construction Sverige AB, 556613-4929

ENTREPRENADKONTRAKT avseende i kommun mellan, och NCC Construction Sverige AB, 556613-4929 ENTREPRENADKONTRAKT avseende i kommun mellan, och NCC Construction Sverige AB, 556613-4929 Mall Entreprenadavtal 2013-04-23. För aktuell version, se ncc.se/p303 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. OMFATTNING... 3

Läs mer

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 Upphandling av projektörer Administrativa föreskrifter Informationsleveranser Checklista Bilagor September 2016 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Det som anges

Läs mer

KONTRAKT FÖR MASKINTJÄNSTER

KONTRAKT FÖR MASKINTJÄNSTER KONTRAKT FÖR MASKINTJÄNSTER Säljare: Entreprenör nedan kallad entreprenör. Köpare: Ödeshögsbostäder AB, samtliga förvaltningar. nedan kallad kommunen. Nyttjanderätt: Kommunala bolag, äger rätt att utnyttja

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK09 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid God projektstyrning Vattentätt kontrakt Effektiv organisation-beror på komplexitet

Läs mer

Försäkringsvillkor 2016 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF

Försäkringsvillkor 2016 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF Försäkringsvillkor 2016 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF - Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 1 1.1 Försäkrat kontrakt och försäkrade kontraktsarbeten... 1 1.2 Ändringar och

Läs mer

Byggproduktion VBEF15

Byggproduktion VBEF15 Tentamen 131025 Sid 1 (9) Byggproduktion VBEF15 Tentamenstid: 5 timmar Tentamen omfattar 60 poäng. Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare Tentamen är indelad i två delar: Kunskapstest (25 p) Färdighetstest.

Läs mer

Försäkringsvillkor 2017 FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING, ENTREPRENADTID

Försäkringsvillkor 2017 FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING, ENTREPRENADTID Försäkringsvillkor 2017 FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING, ENTREPRENADTID Villkor Färdigställandeförsäkring, entreprenadtid 2017 Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 1 1.1. Försäkrat kontrakt

Läs mer