Minnesanteckningar från möte med kapitalförsörjningsgruppen på Ekobanken i Gamla Stan, Stockholm den 10 april 2013.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte med kapitalförsörjningsgruppen på Ekobanken i Gamla Stan, Stockholm den 10 april 2013."

Transkript

1 Minnesanteckningar från möte med kapitalförsörjningsgruppen på Ekobanken i Gamla Stan, Stockholm den 10 april Närvarande: Anders Johansson Rebecca Källström Andreas Heimbrandt Ulla Herlitz Oscar Kjellberg Jörgen Andersson Nils Lagerroth Bo Norell 4 Carin Wallin 4-1 Formalia Ordf hälsade välkommen. Nils skriver anteckningar 2 Tematiska resurspersoner till strategiskrivandet på regional och lokal nivå. Diskuterades tematiska resurspersoner som kan medverka som processtöd i strategiskrivandet. Beslutades att tillfråga kansliet ar om hela gruppens tjänster kan erbjudas i arbetet. 3 Budget Nils och Anders redogjorde för det budgetutrymme som kan finnas för aktiviteter under Efter det att konferensen i Sigtuna förra året är betald finns det ca kr kvar.. Hur utnyttjar vi de resurser som finns kvar? I praktikernätverket finns intresse att fortsätta. Det har startats fler initiativ. En uppdatering och förnyad inventering kan behöva göras. LEK har visat att det har betydelse för inspiration och utveckling av fler lokala utv. bolag. Det kan behövas resurser för att se över listan av praktiker och få in nya aktörer. Det behövs pengar för att praktikerna rent konkret ska kunna träffa varandra. Dels resurser för att uppdatera och synliggöra de praktiker som nu finns. Rebecca: Det är viktigt att man är tydlig med syftet med en sådan träff. Nils:

2 Det kanske kan vara möjligt att genomföra en inventering och träff med förhållandevis små resurser. Anders: Vi har ca kr kvar från förra året som vi kan besluta om. Vi kan göra färdiga skrivningar som kan finnas tillhands för de som ska skriva sina strategier både regionalt och lokalt. Vi kan göra olika alternativ som kan finnas som pusselbitar i de slutliga skrivningarna. Jörgen: Bra med ett produktblad som säljer gruppens tjänster i skrivarbete är något som gruppen skulle vilja marknadsföra gentemot kunden. Bra om vi kan sätta oss in i hur Lst och lokala grupper kommer att genomföra sitt skrivande. Utifrån det kan vi utforma det stöd som gruppen kan ge. Beslutades att gruppen uppmanas komma in med fler idéer och att Anders och Nils mot bakgrund av dessa och diskussionen idag gör ett nytt förslag till budget. 4 Medverkan från Bosse Norell, Landsbygdsdep. och Carin Wallin, Jordbruksverket. Bosse: Ingenting är klart i sin helhet med programmet och ännu mindre klart ang finansiella instrument i landsbygdsprogrammet. Budgeten blir klar i september. Innan dess bör vi veta mer om konsekvenserna för att gå vidare med någon form av finansiellt instrument. Det kan ev. föras över medel från gårdsstödet och bli en högre svensk nationell budget. Men det finns stor risk att det blir mindre medel för landsbygdsprogrammet kommande period. Vi vet det finns problem för landsbygdens ftg att låna pengar. Vi vet det finns sämre kunskap om landbygdens företag och att det spelar roll. Det finns därmed ett markandsmisslyckande. Men vi vet inte riktigt hur stora problemen är. Egentligen behöver vi veta mer innan vi kan ge förslag på finansiella instrument till landsbygdsprogrammet. Vi vet det finns problem men inte hur stora de problemen är. Om vi föreslår något kan det i sin tur tränga ut någon annan åtgärd i programmet. Vi behöver mer kunskapsunderlag om olikheter mellan landsbygd och de generella problemen på det här området. Man måste konstatera att det finns unika problem på landsbygden om man ska göra åtgärder. Det behövs en specifik analys på obalanser på mellan utbud och efterfrågan. En GAP analys behöver göras och den blir på aktörsnivå och inte på systemnivå. Landsbygdsprogrammet är ett aktörsinriktat program för att balansera de specifika

3 förutsättningar som finns på landsbygden. Finns det ett ökat problem längre ut i periferin? Den datan finns inte. På entreprenörskapsforum presenterades forskning om avstånd till banker och ftg på landsbygd. Rebecca: Vi har data som kan vara värdefull om problem med avstånd till finansiering. Tillväxtverket har upphandlat en GAPanalys via Ramböll. De behöver detta instrument inför kommande period. Vi har en annan fråga. Varför ska vi ha detta? En fråga är hur vi hittar de ftg som vi behöver analysera. Ramböll ska genomföra diskussionsworkshops i regionerna i sin studie till tillväxtverket. På vilket sätt kan den diskussionen breddas. Vilka aktörer ska vara med och vilka frågor ska vara med? Lantbruk, övrigt landsbygds ftg. inkl. kooperativ och allmännyttiga ideell sektor. Är det de tre kategorier man bör nå? Den målgrupp vi har till LEK är det Sparbanker, JAK och Ekobanken. Viktigt att dessa är med. Det finns en intermediär, d v s rådgivare som vi skulle behöva fråga. Oscar: Man bör fråga även rådgivare och forskare som kan ge en bra bild av frågorna. Jörgen: Finns det med en tanke på att enskilda ska kunna placera sina pengar i lokala investeringar. Människor behöver ha sina pengar någonstans, kan det finnas lokalt? Det kan även finas pengar i staden som vill investera på landsbygden. Vi kan använda pengarna för att stärka upp det normala flödet mellan sparare och de som behöver medel. Kan inv. stöd gå till ftg som vill etablera en mellanhand? Vi måste våga pröva att sätta pengar i dessa företag. Bra att uppmuntra en mångfald av alternativ. Vi kan behöva pröva och testa olika alternativ. Vi borde tydliggöra projektstöden som en möjlighet och öka medvetengraden i programskrivningen om dessa problem. Politiskt sett behöver detta värderas. Då behöver vi leverera in grundkunskapen i ett kondenserat format. Gap kan användas till detta.

4 Inv stödens möjlighet kan utformas av regelverket, och man kan leverera in en modul om detta och se om man kan få in det i programmet. Revolverande fonder är det nya verktyg som är okänd materia som är svårt att få till enl. tillväxtverket. Ramböll ska titta på det som finns just nu. Det kan räcka med att tillväxtverket arbetar med revolverande fonder och att Landsbygdsprogrammet ger stöd. Vi kanske ska genom Landsbygdsnätverket fråga vad som pågår i andra länder just nu. Finland och Lettland kan vara intressanta. Kompetensutveckling kan adresseras till detta område också. Andreas: LRF har gjort en studie för köttprod. ftg och dess behov av finansiering. Det finns en rapport som kan levereas till Carin W när den är klar. LRF ska kommunicera projektet när det är klart. Inom Hssl tittar vi på hur det privata kapitalet på landsbygden kan mobiliseras för lokal utveckling. praktikernätverkets intervjuundersökning kan skickas till Carin. Kreditgarantiföreningar för social ek och lokal utv. kan tangera den tredje kategorien. Oscar: Bra med fortsatt utbyte som vi efterlyser. Vi kan behöva en ny träff under maj. fysisk eller per telefon. Viktigt att man nu inte skriver bort och exkluderar något. Hur kan vi få info internationellt. Vi kan behöva visa på att det kan var kostnadseffektivit att jobba med mellanhänder. Det behöver lyftas i programmet. En bra möjlighet är at det blir ett samarbete mellan Almi Invest och landsbygdsprogrammet där projektstöden understödjer spridning. Kompetensutveckling skulle kunna användas för att ett samtal sker mellan landsbygdsprogram och Almi Invest. Detta bör finnas med i PÖ. Även ITI kan vara en potential.

5 Bra om gruppens i sitt processtödtänk om den nya programstrukturen hittar där frågorna om kapital loggas in. Anpassa skrivningarna så att de kommer in i de olika prioriteringarna. Se JVs web, nätverkets nyhetsbrev och inne på ladan. Tips är även att titta på hur kapitel fem ser ut idag i nuv. program. Ett stycke problembeskrivning vore bra, 3 rader hur det ska utryckas i art 36 ex om kompetensförsörjning etc. Carin har önskemål om att från gruppen få; 1. bra om texter kan vara klara redan innan maj, skicka till Carin några rader så fort som möjligt! 2. Deltagarföreteckning etc. helst denna veckan om praktikernätverk etc. till Carins mail. 5 Rapport från deltagarna Rebecca (inkommit från Rebecca på mail): Ett axplock av vad Företagarna gör inom området, samt lite tankar. - Företagarna har initierat en seminarieturné där vi sammarbetar med Nasdaq och Funded by me (projektleds av mig och har totalt 8 nedslag runt om i landet). Där beskriver Företagarnas vd finansieringsläget för små företag, Nasdaq presentera sin marknadsplats för företagsobligationer riktade mot mindre bolag och Funded by me sin plattform för crowd funding. - Vi kommer i dagarna att släppa nya siffror om finansieringsläget i småföretag utifrån en NOVUS-undersökning vi låtit göra. I kort kan jag väl avslöja att det ser fortsatt svårt ut för småföretag att få (traditionell) bankfinansiering. För hälften av de tillfrågade utgör företagets egna tillgångar den viktigaste finansieringsformen för såväl utgifter som investeringar. - En annan stor fråga för Företagarna är betaltider. Vår erfarenhet är att ju större leverantör/kund desto längre betaltider och de små företagen tvingas ofta agera bank (även åt offentlig sektor!) genom förlängda betaltider till både 60- och 90 dagar. I branscher som får svåra likviditetsproblem med långa betalningstider eller som saknar möjlighet att förhandla om betaltiderna med sina leverantörer så efterfrågas lagkrav. Samtidigt är frågan komplicerad, i branscher där försäljningen av produkter varierar över året kan tvingande lagstiftning skapa stora problem. Företagarna har sedan flera år ett principbeslut som innebär att 30 dagars betalningstid ska eftersträvas som norm och att denna norm bör vara lagstadgad för offentliga aktörer. Det låg till grund för det remissvar som vi lämnade in i juni 2012 till regeringens utredning Snabbare Betalningar (SOU 2012:11). - Vi har även startat ett projekt kring checkkrediter (inspirerat av SvDs räntekarta) och skapat en ny medlemstjänst för att jämföra räntor mellan banker och låneinstitut: Drygt 6 av 10 vet inte vad företaget betalar i ränta för utnyttjad kredit. Genomsnittsränta bland dem som vet tycks ligga på ca 5%.

6 - Vi skriver en del hel del debattartiklar i ämnet och Elisabeth (vd) har under vintern fått stort genomslag i såväl Svd, Di som lokalpress kring finansieringsfrågan. Just nu skriver vi på en debattartikel tillsammans med Svenska standardbolag om ett dolt, men oroväckande stort problem- bankerna nekar många blivande företagare till att ens öppna ett konto i banken om de sedan tidigare har en betalningsanmärkning (som privatperson). Och utan konto inget företag och inga affärer. - Vi stödjer även det Bankuppror som startats av företagare i Småland i protest mot svårigheterna att få lån till investeringar. Bl.a. har Elisabeth varit i Jönköping och träffat företagare och bankrepresentanter inbjudna av Landshövdingen för att diskutera finansieringsproblematiken. Vi har även pressat Peter Norman i frågan och i maj har vi fått honom att åka ned till Jönköping för att möta företagarna i upproret. Minoo-Akhtarzand/ - Inför Almedalen planerar vi även seminarier kring finansiering och regelverk som hindrar företagande. Bl.a. är vår ambition att titta mer på 3:12 regelverket, personaloptioner. Vill även flagga för att vårt förslag till Investeraravdrag väntas införas i höst. Vad det gäller gruppens arbete så är det, från Företagarnas synvinkel, viktigt med ett breddat perspektiv på frågan (vi har berört detta tidigare). Vårt huvudfokus är att det ska finnas tillgång till kapital (gärna på ett mångfald av sätt för att minska risk/beroende ) för investeringar och tillväxt i såväl existerande företag som hos de individer som vill bli företagare. Vi förespråkar inte någon finansieringsform framför någon annan. Givetvis är gruppens fokus till stor del inriktat på hur de statliga medel som finns att tillgå används på effektivast sätt. Där skiljer det sig mot Företagarnas, som endast i en mycket begränsad del handlar om statliga medel. Därav att vi (jag) ibland har svårt att engagera mig till 100% i allt gruppen driver. Ingen kritik enbart ett konstaterande att vi har delvis olika fokus. Andreas: Återkommer om vad LRF gör.. Ang kreditgarantiföreningar så är de på utfasning. Iden är dock att i ett projekt få en disk om hur kapitalet i kreditgarantiföreningarna kan fortsätta med sociala ekonom och lokal utv. Dessutom få till stånd nya kreditgarantiföreningar. En kreditgaranti kan ge hjälp med att få lån i en vanlig bank. Det finns en ansökan hs JV som HSsl gjort i samarbete med Coompanion och mikrofonden som ska börja jobba med detta. Det har varit 3 regionala LEK hittills. Bra uppslutning och stort intresse. Leaderfolk börjar komma mer än tidigare. Med Inlandsinnovation funderar man på att mikrofonden ska börja jobba med 2 milj i Norrland inkl. Värmland och Dalarna.

7 Praktikernätverkets inventering behöver uppdateras. Denna kunskap behöver spridas och mer mobilisering behövs. Inom HsSl arbetar de med crowd funding. Olika grupper ska lägga upp sina projekt och sedan länka till websidor om crowd funding. Oscar: Slutarpporten vi skrev hade tre perspektiv. Det ska ny skrivas en ny antologi med omställningsperpektiv. Nu skrivs detta ihop med Sören Bergström,. Dessutom ihop med Jörgen och Leo i Crowd Equity. I södra Rörum finns en sambruksförening som nu startat ett utv bolag Jörgen: En ny broschyr är framtagen av Åre Lokal kapital. Bolaget har haft sitt första årsmöte och kommer inom kort att lansera sitt första investeringsobjekt. Även Gotland är på gång att starta. Lerum avvaktar mer just nu. Det finns även Ludvika och Uddevalla (Gröna gårdar). Även science park i Västerås och intresse från Chalmers finns. Landsbygdens lokalkapital får sitt eget servicebolag. Det är bra om vi kan lära oss om hur detta fungerar ex. i relation till Crowd cube. ang. antologin så går man nu en annan väg. Oscar och Sören Bergström har hittat ett sätt att arbeta och nu kommer de att ta hand om frågan så att något kommer fram i höst. Det blir en text den siste maj och en bok i september. Det är i huvudsak två författare som skriver. Det kommer ev at publiceras inom SLU. Antologin kan tänkas som en webantologis med video klipp. Man lägger upp och filmar sitt inspel och gör den då tillgänglig. Ylva har redaktionsansvar för att det blir av. Var kommer frågan att processas under kommande år? Bra om man kan understödja arenan (LEK) som var regionalt detta året samtidigt som det behövs en nationell samling, gärna på SLU. Coompanion har fått ett projekt innovationscheckar från Vinnova. Det handlar om 25 checkar á som man kan söka för sociala innovationer. Thomas är coach och har utformat ansökningssystemet. Hittills är 9 ansökningar beslutade. Anders: Inom Coompanion Örebro jobbar vi med reginonalfondsprojekt. Miljövårdscentrum som är ett kooperativ ska bygga ett hotell och behöver pengar för det. Finns billigare lösningar som verktyg för att få medel än Åre lokalkapital. Det här är ett bekymmer i hela landet.

8 Coompanion Sörmland har gjort ett avtal med Sörmlands sparbank där unga kan få låna pengar mot att de får rådgivning. Coompanion är med i de nya fibernätverksföreningarna. Detta är stora projekt. Den adm och ekonomi som finns i dessa föreninar kan man använda ex som lok utv bolag även för andra uppgifter. Den kooperativa hyresrätten har fått en renässans och här ger Coompanion rådgivning. På det här sättet kan hus frigöras för bygden. Bra om vi kan stödja utvecklingen av webantologin från gruppens budget. Två seminarier i hösten om hur vi ska jobba övrigt Nils kollar med Carin om tidsplan för de dagar som Ramböll ska ha. Thomas kan bjuda in Jonas Nilsson som jobbar på Atkins att vara med på nästa möte. 7 Nästa möte Nästa möte bestämdes till 23 maj i Stockholm 8 Avslutning Anders avslutade mötet och tackade de närvarande Förda anteckningar Nils Lagerroth

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011.

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Närvarande: Anders Johansson Rebecca Källberg Thomas Norrby Oscar Kjellberg Ulla Herlitz Nils

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med landsbygdsnätverkets kapitalförsörjningsgrupp den 9 maj 2014.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med landsbygdsnätverkets kapitalförsörjningsgrupp den 9 maj 2014. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med landsbygdsnätverkets kapitalförsörjningsgrupp den 9 maj 2014. Närvarande: Ulla Herlitz Jörgen Andersson Oscar Kjellberg Magnus Nordgren Rebecca Källström Thomas

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med landsbygdsnätverkets kapitalförsörjningsgrupp den 13 februari 2014

Minnesanteckningar vid möte med landsbygdsnätverkets kapitalförsörjningsgrupp den 13 februari 2014 Minnesanteckningar vid möte med landsbygdsnätverkets kapitalförsörjningsgrupp den 13 februari 2014 Närvarande: Ulla Herlitz Oscar Kjellberg Rebecca Källström Magnus Nordgren Jörgen Andersson Thomas Norrby

Läs mer

FINANSIERING. Tillväxtverket har en rad olika stöd som du som egen företagare kan söka, särskilt du som driver företag på lands- eller glesbyd.

FINANSIERING. Tillväxtverket har en rad olika stöd som du som egen företagare kan söka, särskilt du som driver företag på lands- eller glesbyd. Du har en idé och vill komma igång med ditt företag. Frågan är hur du ska finansiera företaget och kunna betala för allt? Här kan du läsa om några olika sätt att finansiera företagsstarten på. Var realistisk

Läs mer

Agenda. Bakgrund och vad vi gör. Utfall/status nationellt och regionalt. Erfarenheter och utmaningar

Agenda. Bakgrund och vad vi gör. Utfall/status nationellt och regionalt. Erfarenheter och utmaningar Riskkapital Agenda Bakgrund och vad vi gör Utfall/status nationellt och regionalt Erfarenheter och utmaningar Vad vi gör - Riskkapital som finansieringsform Investering i Eget Kapital, vanligtvis aktier

Läs mer

Finansiering för lokal utveckling

Finansiering för lokal utveckling Finansiering för lokal utveckling Eftermiddagen 14:15 Om att påverka sitt eget investeringskapital, Röstånga Utvecklings AB (svb) och Flyinge Utveckling 15:00 Banken som lokal utvecklingsaktör, Christina

Läs mer

Finansiering. Utbildningens innehåll: - Egna medel - Extern finansiering - Låna - Stipendier - Bidrag - Crowd funding

Finansiering. Utbildningens innehåll: - Egna medel - Extern finansiering - Låna - Stipendier - Bidrag - Crowd funding Finansiering Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens regi. Syntolkning

Läs mer

Jobba lokalt och rädda vårt klot! Och en levande skärgård!

Jobba lokalt och rädda vårt klot! Och en levande skärgård! Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 (Omtryk - 14-04-2015 - Præsentationer fra konferencen vedlagt) ULØ Alm.del Bilag 76 Offentligt Jobba lokalt och rädda vårt klot! Och en levande skärgård! Lokalt

Läs mer

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Syfte: att sammanställa länsstyrelsernas erfarenheter av att jobba med

Läs mer

Landsbygdforum 2009 i Värmland Fredag 27 nov Dömle Herrgård

Landsbygdforum 2009 i Värmland Fredag 27 nov Dömle Herrgård Landsbygdforum 2009 i Värmland Fredag 27 nov Dömle Herrgård Föredrag Så kan man göra om lokal kapitalbildning och mikrolån Ulla Herlitz Hela Sverige ska leva Projekt Lokal finansiering för landsbygdens

Läs mer

Tematisk arbetsgrupp. Kapitalförsörjning

Tematisk arbetsgrupp. Kapitalförsörjning Tematisk arbetsgrupp Kapitalförsörjning Innehållsförteckning Plan för tematisk arbetsgrupp Kapitalförsörjning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 2 Mål... 4 2.1 Effektmål... 4 2.2 Produktmål... 4 2.3 Tidplan...

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling , som samfinansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, är ett hållbart och

Läs mer

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Från idéer Vår till framgångsrika värdegrund företag Glädje i arbetet Flexibla i tanke och handling Affärsmässiga i utförandet Vision

Läs mer

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Alnarp den 8 okt 2014 Taket: Budgeten Fastställd Väggarna: Mål och regelverk Arbete påbörjat. Grunden: EU-förordning, de svenska politiska prioriteringarna

Läs mer

E N U N D E R S Ö K N I N G B L A N D N Y F Ö R E T A G A R E O C H E T A B L E R A D E F Ö R E T A G A R E

E N U N D E R S Ö K N I N G B L A N D N Y F Ö R E T A G A R E O C H E T A B L E R A D E F Ö R E T A G A R E FÖRETAGARES BEHOV AV STÖD E N U N D E R S Ö K N I N G B L A N D N Y F Ö R E T A G A R E O C H E T A B L E R A D E F Ö R E T A G A R E A V A T T I T Y D I K A R L S T A D A B P Å U P P D R A G A V D E T

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

Förverkliga din företagardröm!

Förverkliga din företagardröm! Förverkliga din företagardröm! Dags att gå vidare med din idé! Du får hjälp med att starta eller utveckla ditt företag. Välkommen med din ansökan senast 19 maj. www.kickstart2011.se Västerås Science Park

Läs mer

Drivbänk för utveckling av Sparbolagsgroddar

Drivbänk för utveckling av Sparbolagsgroddar Rapport för nätverkschecken Drivbänk för utveckling av Sparbolagsgroddar Eller konsten att visa vägen,.där ingen gått förut Ägare av checken: Åres Gröna Dalar Kontaktuppgifter: Jörgen Andersson, jorgen@fjallbete.nu,

Läs mer

SMÅFÖRETAGEN. vill växa

SMÅFÖRETAGEN. vill växa SMÅFÖRETAGEN vill växa men kan de det? Småföretagens finansieringsvillkor mars 2014 bättre Konjunktur tuffare finansieringsvillkor Tuffare finansieringsvillkor är ett stort tillväxthinder. Åtta av tio

Läs mer

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-08-25 RS140295 Johan Lindberg, utvecklingsledare Näringslivsavdelningen 072-216 26 75 johan.hansson-lindberg@regionhalland.se Regionstyrelsen

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016

Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016 Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016 Dalarna Innehåll Om Hela Sverige ska leva Dalarna 1 Vårt uppdrag enligt våra stadgar: 2 Om verksamhetsplanen 2 Strategi för 2016 2018 3

Läs mer

Na ringsdepartementets remiss: En fondstruktur fo r innovation och tillva xt

Na ringsdepartementets remiss: En fondstruktur fo r innovation och tillva xt N2015/4705/KF C 2015-1127 SC 2015-0085 Regeringskansliet Näringsdepartementet Na ringsdepartementets remiss: En fondstruktur fo r innovation och tillva xt SOU 2015:64 Chalmers tekniska högskola 412 96

Läs mer

Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling

Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Minneanteckningar från mötet 2015 08 24 Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Deltagare: Josefin Heed Hela Sverige ska leva, Matilda Göransson LRF, Matilda Björkqvist Länstyrelsen Skåne, Mårten Andersson

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

SKL 2018-02-08 2 https://www.youtube.com/user/almiforetagspartner1 3 Vi investerar i framtida tillväxt 4 En stark ekonomi och en positiv inställning till konjunkturutveckling Konjunkturen var fortsatt

Läs mer

FIKA. Sammanfattning av FIKA. 24 juni 2013

FIKA. Sammanfattning av FIKA. 24 juni 2013 FIKA FINANSIERINGS-, INVESTERINGS- OCH KONJUNKTURANALYSEN En sammanställning av hur svenska Mid Cap-bolag uppfattar konjunktur-, investeringsoch finansieringsläget 24 juni 2013 Syfte Syftet med FIKA är

Läs mer

Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt. Västerås David Liderfelt

Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt. Västerås David Liderfelt Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt Västerås 2015-09-18 David Liderfelt Varför ett projekt? Tuffa mål, tröga styrmedel Intressekonflikter Finansiering Det här har hänt Deadline CN 10/10

Läs mer

PÅ VÅR ARENA MÖTER VÄXANDE BOLAG NYA INVESTERARE. Din kompletta börsarena

PÅ VÅR ARENA MÖTER VÄXANDE BOLAG NYA INVESTERARE. Din kompletta börsarena PÅ VÅR ARENA MÖTER VÄXANDE BOLAG NYA INVESTERARE Din kompletta börsarena TILLSAMMANS SKAPAR DE VÄLMÅENDE BOLAG RUSTADE FÖR FRAMTIDEN FOKUS PÅ TILLVÄXT välkommen till din börsarena Alla är överens om att

Läs mer

Q1: Vilken typ av SME arbetar du på?

Q1: Vilken typ av SME arbetar du på? Sammanställning av supportkontorets enkät 2016 Q1: Vilken typ av SME arbetar du på? Mikroföretag, färre än 10 anställda. 43 Småföretag, 10-50 anställda. Medelstort företag, 51-250 anställda. 3 11 Antal

Läs mer

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Följande personer har deltagit i arbetsgruppen Jessica Hagård, SJV, Landsbygdsnätverkets kansli Roland

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Sensommarhälsningar från regionen

Sensommarhälsningar från regionen Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare Nyhetsbrev augusti/september 2013 Sensommarhälsningar från regionen Tillbaka efter semestern och med förnyade krafter ser vi fram emot en inspirerande

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:110 Staten och kapitalet struktur för finansiering av innovation och hållbar tillväxt

med anledning av prop. 2015/16:110 Staten och kapitalet struktur för finansiering av innovation och hållbar tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:3357 av Penilla Gunther (KD) med anledning av prop. 2015/16:110 Staten och kapitalet struktur för finansiering av innovation och hållbar tillväxt Förslag till

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden , som samfinansieras av Europeiska socialfonden, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i tillväxt och utveckling

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt. Västerås David Liderfelt

Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt. Västerås David Liderfelt Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt Västerås 2015-09-18 David Liderfelt Syfte med dagen Omstart för processen mot en fullskalig ansökan Gemensam bild av processen och projektet Information

Läs mer

Infrastruktur för rekreation och turism en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Infrastruktur för rekreation och turism en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Infrastruktur för rekreation och turism en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 21 maj 2018 Uppföljningen är gjord av

Läs mer

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1)

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012 STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) VERKSAMHETSPLAN FÖR STUNS 2012 STUNS roll i Uppsalaregionen Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle STUNS

Läs mer

4 Stöd till infrastruktur för rekreation och turism

4 Stöd till infrastruktur för rekreation och turism 4 Stöd till infrastruktur för rekreation och turism En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 21 maj 2018 Uppföljningen är gjord av Tobias Kreuzpointner

Läs mer

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Tillsammans får vi Gotland att växa

Tillsammans får vi Gotland att växa Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Tillsammans får vi Gotland att växa 2015 2015 2015 TILLVÄXT GOTLAND/VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 Tillväxt Gotlands roll är att skapa bättre

Läs mer

KURSPLAN FÖR STARTA EGET KURS HT 2011

KURSPLAN FÖR STARTA EGET KURS HT 2011 KURSPLAN FÖR STARTA EGET KURS HT 2011 DEL 1: 17/10 kl. 17.30 21.30 Introduktion & presentation - Genomgång av kursplan och presentation av deltagarna. Kommunikation & Försäljning - Vikten av att kommunicera

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Lantbrukarnas riksförbund Thomas Bertilsson Hela Sverige ska leva Staffan Bond Aktivera gillesmedlemmar

Läs mer

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Sammanfattning Sammanfattning av rapporten Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Förord Tillväxtverket arbetar

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma :::::

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: ::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: Leaderträffen - Varberg - 2016 Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Stina Nilss och Josefina Andersson VI Josefina Andersson Coompanion Halland.

Läs mer

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms)

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 1 Turismkonsumtionen ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca 170 000 sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 2 Besöksnäringen inte en bransch utan

Läs mer

Lansering av www.matvarden.se!

Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsstrategi för Sverige var med och påverka! För mat & dryck i Gävleborg NYHETSBREV NR 1 2015 MatVärdenvad gör vi 2015? Bra mat till fleroffentlig upphandling! Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsfrågan

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt Älmhult 161017 och Rydaholm 161019 Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Planering för kvällen Presentationsrunda Leader Linné Småland och leadermetoden

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Kostnadsfria seminarier

Kostnadsfria seminarier Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 12 Mars 2009 Kostnadsfria seminarier Starter Diplom, stänger den 24 april Minikurser Tullverket: TullNytt nr 4 SEB: Det går visst att låna

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm

2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm 2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm I det följande ges noteringar, kommentarer med synpunkter från möte med leaders ordföranden den 4 feb i Stockholm. Anteckningarna

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2015, kl. 16:00-18:00, lokal: Bornholm, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2015, kl. 16:00-18:00, lokal: Bornholm, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 september 2015 Näringslivsråd 8 september 2015, kl. 16:00-18:00, lokal: Bornholm, Visborg Deltagare: Björn Jansson (Region Gotland, S), Eva Nypelius (Region

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Johan Wullt Chef för Media och kommunikation EU-kommissionen Sverige. Magnus Astberg Senior Rådgivare EU-kommissionen Sverige.

Johan Wullt Chef för Media och kommunikation EU-kommissionen Sverige. Magnus Astberg Senior Rådgivare EU-kommissionen Sverige. Johan Wullt Chef för Media och kommunikation EU-kommissionen Sverige Magnus Astberg Senior Rådgivare EU-kommissionen Sverige EU invest - Investeringsplanen EU investerar i Europa och Sverige genom investeringsplanen.

Läs mer

SMÅFÖRETAGEN VILL VÄXA MEN SAKNAR FINANSIERING

SMÅFÖRETAGEN VILL VÄXA MEN SAKNAR FINANSIERING SMÅFÖRETAGEN VILL VÄXA MEN SAKNAR FINANSIERING Företagarnas finansieringsrapport 2015 SMÅFÖRETAGEN VILL VÄXA MEN SAKNAR FINANSIERING! Svårigheten för företag att få extern finansiering är ett stort tillväxthinder.

Läs mer

Ett internationellt affärsutvecklingsprogram. Det som gör Kurbits unikt är att det är utvecklat, anpassat och designat för småskaliga företag.

Ett internationellt affärsutvecklingsprogram. Det som gör Kurbits unikt är att det är utvecklat, anpassat och designat för småskaliga företag. Vad är Kurbits? Ett internationellt affärsutvecklingsprogram. Det som gör Kurbits unikt är att det är utvecklat, anpassat och designat för småskaliga företag. Är utvecklat av besöksnäringen för besöksnäringen.

Läs mer

Från idé till lönsamt företag. Finansieringssituationen. små och medelstora företag. Presentation. 2 Mars 2009

Från idé till lönsamt företag. Finansieringssituationen. små och medelstora företag. Presentation. 2 Mars 2009 Finansieringssituationen för små och medelstora företag Presentation 1. 2 Mars 2009 Företagens finansieringssituation - Låneindikatorn 150 bankkontorschefer intervjuades perioden 8 december 15 december

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 sep 2014 Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Jan Björinge (RG), Stefan Persson, RG, Eva Nypelius

Läs mer

Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt.

Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt. Datum vår referens 2015-09-07 Håkan Eriksson Näringsdepartementet Enheten för kapitalförsörjning Att: Henrik Levin 103 33 Stockholm Remissvar Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet

Läs mer

Från idéer till framgångsrika företag

Från idéer till framgångsrika företag UPPDRAG TILLVÄXT Från idéer till framgångsrika företag ALMI FÖRETAGSpartner När idéer ska utvecklas och företag ska växa. Svenska innovationer och affärsidéer har lagt grunden till många små och medelstora

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Plattform för entreprenörskap och social ekonomi ett europaperspektiv i Örebro

Plattform för entreprenörskap och social ekonomi ett europaperspektiv i Örebro Plattform för entreprenörskap och social ekonomi ett europaperspektiv i Örebro Gordon Hahn Jobbar för en organisation som heter Serus och har varit med och tagit fram en plattform för hur man kan jobba

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag Småföretagens vardag En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag September 2006 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 De viktigaste slutsatserna 4 Introduktion 5 Fakta om undersökningen

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt Jämställdhet som mål Kvinnor och män ska ha samma förutsättningar att nå inflytande i det regionala tillväxtarbetet och få tillgång till tillväxtresurser

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

Att arbeta som rådgivare inom Greppa Näringen. Erika Vestgöte Dreber

Att arbeta som rådgivare inom Greppa Näringen. Erika Vestgöte Dreber Att arbeta som rådgivare inom Greppa Näringen Erika Vestgöte Dreber Disposition Startbesöket, hur gör man? Personliga erfarenheter Synpunkter från utvärdering med lantbrukare Startbesöket Första kontakt

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Välkommen alla idébärare, innovatörer och företag inom hälsa och välfärd till en inspirerande heldag i Västerås den 27 maj!

Välkommen alla idébärare, innovatörer och företag inom hälsa och välfärd till en inspirerande heldag i Västerås den 27 maj! Välkommen alla idébärare, innovatörer och företag inom hälsa och välfärd till en inspirerande heldag i Västerås den 27 maj! Vare sig det handlar om att se en unik lösning på ett problem, att möta någon

Läs mer

Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020. Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16

Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020. Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16 Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020 Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16 Min presentation Inledning Generell info Budget Tidsplan Gårdsstöd LFA Miljöstöd Flerfond CLLD Transnationell komponent

Läs mer

Att söka pengar och exempel på projektbudget

Att söka pengar och exempel på projektbudget Att söka pengar och exempel på projektbudget Samhällsentreprenör - 2012/2013 Samarbete hellre än projektpengar? Projektet och turnén Hej Sverige Resan för engagemang Stöd och projektmedel var hittar vi

Läs mer

Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram 2014-2020

Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram 2014-2020 Kommunstyrelsens kontor Handläggare: Ylva Hedman Datum 2015-03-24 Dnr KS 2015/01 10 Till Kommunstyrelsen Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram

Läs mer

Bedömningsgrunder för Leader Gutes strategi - bil 1A. Målområde 1 Hållbart småföretagande

Bedömningsgrunder för Leader Gutes strategi - bil 1A. Målområde 1 Hållbart småföretagande Bedömningsgrunder för Leader Gutes strategi - bil 1A Bedömningsgrunderna är till för att förtydliga vad som krävs för respektive poäng. Urvalskriterium nr 1 är anpassat till varje insatsområde och fond.

Läs mer

Jobba lokalt och rädda vårt klot!

Jobba lokalt och rädda vårt klot! Jobba lokalt och rädda vårt klot! Och en levande skärgård! NAGU 6 juni 2016 Ulla Herlitz GLOBAL EKONOMI EU NATIONEN REGIONEN KOMMUNEN LOKAL EKONOMI Lokalt kretslopp för kapital Där det finns människor,

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Att söka pengar och exempel på projektbudget

Att söka pengar och exempel på projektbudget Att söka pengar och exempel på projektbudget Samhällsentreprenör - 2010/2011 Stöd och projektmedel var hittar vi det? Lokalt, kommunala stöd/projektmedel eller andra lokala aktörer. Exempel i Malmö: Kulturexpressen

Läs mer

Ungas attityder till företagande

Ungas attityder till företagande Ungas attityder till företagande Entreprenörskapsbarometern Fakta & statistik 2013 Fler exemplar av broschyren kan beställas eller laddas hem som PDF-fil på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

Rådgivning inom livsmedelskontrollen

Rådgivning inom livsmedelskontrollen Rådgivning inom livsmedelskontrollen FÖR KONTROLLMYNDIGHETER 2 Inledning I våra möten med livsmedelsföretagare ser vi att det finns en efterfrågan på mer rådgivning och information från kontrollmyndigheterna.

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt programgenomförande 2017-03-23 Oskarshamn Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2017:1 Utlysningsperiod 12 december 2017 13 mars 2017 Samtliga insatsområden

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

17-18 november 2010 lunch till lunch på Sätra Brunn. Dokumentation

17-18 november 2010 lunch till lunch på Sätra Brunn. Dokumentation 17-18 november 2010 lunch till lunch på Sätra Brunn Dokumentation Arrangörer/samarbetspartner och resultat Efter fem år vid Växjö universitet och två år vid Mälardalens Högskola har lokalekonomidagarna

Läs mer