Välkommen till Älmhult och Linnébygden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Älmhult och Linnébygden"

Transkript

1 Välkommen till Älmhult och Linnébygden

2 Två av världens bästa idéer kommer från Älmhult Carl von Linné och Ingvar Kamprad är två världsberömda smålänningar med ett antal saker gemensamt. Båda är kända för kreativitet, målmedvetenhet och ihärdighet. De har båda fått idéer som väckt uppmärksamhet världen över. De är båda födda i Älmhult eller i dess närhet. Blomsterkungen Carl von Linné är berömd för sin systematisering av naturens tre riken växtriket, djurriket och stenriket. Entreprenören Ingvar Kamprad är berömd för sitt IKEA.

3 När man tittar lite närmare efter är det förstås inte enstaka idéer det handlar om. Snarare en rad insikter, framväxta genom erfarenhet och ett och annat misstag. Carl von Linné hade en idé om ordning i den biologiska världen. Ingvar Kamprad om hur man genom klok logistik kan erbjuda heminredningsprodukter till så låga priser att de många människorna har råd att köpa dem. I Älmhult kan du vandra på Linnés stigar i Råshult och Stenbrohult. Du kan shoppa loss på världens första IKEAvaruhus. Och du kan välja boende efter smak, intresse eller plånbok. Röd smålandsstuga eller herrgård, hotell eller camping Älmhult har alternativen. Välkommen till bygden som såg två av världens bästa idéer födas.

4 Möt de skönaste pärlorna i Linnébygden Carl von Linné visar vägen Carl von Linné är känd som botaniker, forskare, lärare, vetenskapsman och författare. Men han var också en målmedveten forskningsresande som inte värjde för strapatser i sitt sökande efter nya upptäckter i främmande bygder. Tecknen var tydliga redan från barnsben. Nyfiket följde han med när hans pappa sådde, planterade och skördade i den egna köksträdgården. Carl fick en egen täppa, men började snart fundera över vad som fanns bortom horisonten. Den unge Carls upptäcktsfärder i hembygden är grunden för det som idag kallas Linnébygden, ett samlingsnamn för de platser där Carl von Linné tillbringade en stor del av sin ungdom Råshult, Stenbrohult, Möckelsnäs, Taxås och Höö.

5 Man behöver inte vara kännare av Carl von Linné för att intressera sig för miljön där han växte upp. Carl hade inte bara näsa för växter, djur och mineraler, han hade också blick för naturens skönhet. Linnébygden är något av det vackraste det småländska landskapet kan erbjuda. Utgångspunkt för en tur i Linnés fotspår är komministerbostället i Råshult, platsen där han föddes år I Råshult tillbringade Linné sina första 18 månader innan familjen flyttade till närbelägna Stenbrohults prästgård. Råshult består idag av trädgårdar, åkrar och ängar som sköts på 1700-talsvis. Stugan Linné föddes i förstördes i en brand på talet och ersattes av en liknande stuga några år senare. Denna stuga finns kvar och har genomgått en omfattande renovering inför 300-årsfirandet av Linnés födelse 2007.

6

7 Stenbrohults kyrka ligger vackert vid sjön Möckelns strand med Möckelsnäs inom synhåll på andra sidan vattnet. Den omgivande lövskogen i kombination med slåtterängar och betesmarker ger en antydan om hur landskapet såg ut vid tiden för Linnés barndom. Taxås ligger längs vägen mot Möckelsnäs och var förr brytningsplats för diabas, så kallad svart granit. Den är rik på näring vilket är en förklaring till den frodiga växtlighet som lockade Linné. Idag är Taxås en populär utkikspunkt. Möckelsnäs är en halvö i sjön Möckeln och en av de platser den unge Carl älskade mest. Vid Möckelsnäs herrgård finns ett nyanlagt orangeri och en trädgård, båda kopior på anläggningar från Linnés tid. I närheten finns också naturreservatet Kronan med många sällsynta växter. Carl von Linné fortsatte att vara en nyfiken och vetgirig forskningsresande genom hela livet och långt utanför Sveriges gränser. Men det var i Älmhult han fann sin första inspiration. Höö är ett naturreservat som ligger på en ö i sjön Möckeln. Ön är kuperad och bevuxen med ädellövskog med inslag av praktfulla enar. Gården Höö är i privat ägo och markerna sköts enligt gamla brukningsmetoder.

8 Hallaböke Wildmarksliv Bejstorps Gård, Naturoch äventyrscamp Ulvberga Sportfiske Göinge Halmslöjd Hallaryds hembygdspark Hallaryds kyrka Hallarydsgården Göteryds hembygdspark Göteryds kyrka Platsen där Mästertjuven Tullberg vilar* Juddhultsgraven, en av Sveriges största hällkistor Emanuelskapellet Holmseryds kyrka Delary industriminnen Gustavsfors ädelfiske och vandringsstig med kulturminnen Gustavsfors och Gåarydstrollen* Pjätteryds hembygdspark Pjätteryds kyrka Sams Camp och Vikingaläger Vandrings- och kulturstig På gårdagens stigar Sjöstugans bad, camping och vandrarhem Bokhults Hantverksgård Vita Korset Ingvar Kamprads födelseplats Älmhults kyrka IKEA-området med bl a världens första IKEA-varuhus Vandrings- och kulturstig Skånerundan, start Fågelvägen, Älmhult samt elljusspår Ormakullagården, kulturmiljö från gammalt jordbruk Kulturhuset Blohmé med bl a bibliotek och skolmuseum Stortorget Linnéstaty i brons av Carl Eldh Torgbrunn i sten och aluminium av Torgny Larsson Valvbron. Granit- och vattenkonst av Takashi Naraha Det gamla loket Stolen av Kaj Engström och Arne Persson Lönngårdens Konsthantverk Älmhults hembygdspark samt motionsspår Haganässkolans simoch sportanläggning Äskya golfbana, 18 hål Drakskatten i Sånnaböke* Linnés Råshult Carl von Linnés födelseplats Ett kulturreservat med bl a kålgård, örtagård, 1700-talsängar och museum Stenbrohults kyrka med bl a Linnéminnen Taxås naturreservat Taxås klint och sjön Möckeln* Möckelsnäsområdet med naturreservatet Kronan, herrgård och Orangeri & Kunskapscentrum Carl von Linné Tångarne naturreservat Höö naturreservat Eneryda glasbod

9 Lille Petter Johans stuga, Haghult, Eneryda* Virestads kyrka Virestads hembygdspark, Kajelund Helge å här startar 8 mil kartlagd kanotled Baldershage danspalats, Häradsbäck Härlunda kyrka Härlunda hembygdspark, Krampanäs Siggaboda Stensjönäs naturreservat Gärdslevargens koja* Ingeborg i Mjärhult* Brudgummestenen* Per och Kerstin i Röckla* Galgahallarna* Vakö myr, naturreservat *Besöksmål i Sagobygden Vissa objekt är oskyltade och ej öppna för visning, vissa har begränsat öppethållande. För vidare upplysningar, se kompletterande informationsmaterial eller kontakta Älmhults turistbyrå, telefon eller se

10 I Småland möter du Den Första Vildmarken Om Skåne, Sveriges sydligaste landskap, brukade man förr säga att det ligger där för att visa svenskarna hur resten av Europa ser ut. För den som kommer söderifrån till Älmhult och Småland blir upplevelsen den motsatta. Visst finns den odlade jorden och kyrkbyarna även i vår bygd. Men vildmarkens skogar, vattendrag och sjöar dominerar.

11 Med Den Första Vildmarken följer möjligheten att fullt ut dra nytta av den unika, svenska allemansrätten. Den lagstadgade rätten att med försiktighet och omdöme i det närmaste fritt få röra sig i skog och mark. Kombinationen allemansrätt och vildmark lockar många äventyrslystna till Älmhult. Man vandrar, fiskar eller cyklar. Man lever sjöliv på våra många insjöar eller paddlar kanot på Helgeån. När du är mätt på vildmarken kan du ställa upp husvagnen eller hyra stuga på närmaste campingplats. Längtar du efter en golfrunda finns det en 18-hålsbana med driving range, restaurang och golfshop nästan mitt i byn. Nästa dag väntar nya äventyr. Den som paddlar på Helgeån brukar ofta stanna till vid Gustavsfors, ett omtyckt utflyktsmål för såväl turister som bygdens innevånare. Sträckan mellan Gustavsfors och nedströms belägna Fredriksfors är också målet för många sportfiskare med siktet inställt på ädelfisk.

12 Från torpruiner och småbruk till framgångsrikt företagande När du färdas längs de vindlande småvägarna i Älmhultsbygden passerar du ömsom välmående jordbruksbygd, ömsom karg, stenig natur. Här och där skymtar rester av längesedan övergivna torp och småbruk, spår av en mångårig och ständigt pågående kamp för brödfödan. Smålänningen har rykte om sig att inte ge upp i första taget. Lyckades man inte försörja sig på vad livet som torpare gav, då sökte man tjänst i stenbrotten eller inom den framväxande industrin. Under 1800-talets mitt valde många att söka sig till Amerika. Banden med svenskbygderna i USA är många och starka. En och annan av de som blev kvar lyckades utveckla en bisyssla till ett framgångsrikt företagande. I Älmhult kan flera av dagens företag spåra sina rötter till denna tid. Under en vandring längs någon av våra skyltade vandringsstigar kan du på nära håll studera spåren av människors möda och envishet. Här och där en husgrund, en trappa eller en varggrop. Ibland en tjärdal eller en beckkokningsgrop.

13 Ju längre tillbaka i tiden man blickar desto svårare blir det att skilja mellan dikt och verklighet. I dunklet av de mörka skogarna förvandlades lätt verkliga händelser till myter och legender. Berättelser tar ny skepnad, beskrivningar av vem som gjorde vad läggs till och dras ifrån. Saga blir verklighet och verklighet blir saga. I Älmhult lever sagorna. Berättelser om blodiga dåd och drakskatter lever sida vid sida med historiska fakta. Sagorna och legenderna möter du när du längs vägarna stöter på skylten Sagobygden. Följ skyltarna och lär känna Blodberget vid Åsnen eller Galgahallarna vid Virestadssjön. Ett gott råd är att alltid ha kameran till hands. Risken att möta någon osalig gengångare i vår sagobygd är nog rätt liten. Men älg, rådjur och vildsvin finns.

14 Stimulerande småstadsshopping i Älmhultsbygden Älmhult en lantlig idyll med internationell atmosfär. Här finns lokala butiker, varuhus och hantverksgårdar men också företag på världsmarknaden och hjärtat i den stora IKEA-världen. I Älmhult pratar man inte enbart småländska. På de välbesökta lunchrestaurangerna och caféerna blandas världsspråken. I butikerna och hantverksgårdarna blandas ett brett, välkänt utbud med lokala produkter. Här bjuds på avstressande shopping i både småstadsmiljö och på landsbygden. Älmhult är internationellt samtidigt som det är en blomstrande lokal handelsplats. Här möts den stora och den lilla världen. Det ger både stimulans och avkoppling. I butikerna i Älmhult finns du. Du blir ett ansikte och ett namn och får ett bemötande därefter. Många butiker ägs och drivs av älmhultsbor och finns bara här. Här kan du möta ett annorlunda och ibland lite bredare utbud än du kanske är van vid.

15 Om mixen mellan lokalt och internationellt är ett plus är Älmhults läge också ett sådant. Här är det nära till mycket. Från stugan eller campingen i Älmhult kan du göra spännande utflykter. Du kan besöka Pippi och Emil i Astrid Lindgrens Värld, se konstnären Sven Ljungbergs Ljungby, följa i spåren av Karl-Oskar och Kristina i Vilhelm Mobergs Utvandrarbygd eller uppleva Glasriket och Möbelriket i det inre av Småland. Söderut finns Snapphanebygden och Österlen i Skåne och i öster och väster når du kusten och havet på mindre än en timmes bilfärd.

16 Överraskande Älmhult internationellt & nära Älmhults turistbyrå Besöksadress: Stortorget 1 Box 500, Älmhult Tfn Fax e-post turist@almhult.se Ä 0806/02SE

Färdbeskrivning Kanotled Helge å Södra Småland inom Älmhult och Ljungby kommuner 20140423

Färdbeskrivning Kanotled Helge å Södra Småland inom Älmhult och Ljungby kommuner 20140423 Färdbeskrivning Kanotled Helge å Södra Småland inom Älmhult och Ljungby kommuner 20140423 Välj mellan två startplatser Virestad eller Ryssby Alternativ 1: Virestadsjön nordost om Älmhult. Alternativ 2:

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Förstudie turist- och besökscentrum Haganäs. (En förkortad version av den projektplan som är grunden för ansökan om projektstöd inom Leader Linné)

Förstudie turist- och besökscentrum Haganäs. (En förkortad version av den projektplan som är grunden för ansökan om projektstöd inom Leader Linné) Projektplan Förstudie turist- och besökscentrum Haganäs (En förkortad version av den projektplan som är grunden för ansökan om projektstöd inom Leader Linné) Projektägare Älmhults Kommun Malin, Blom, Kommunikationsenheten

Läs mer

Inspire me... Dalsland. Biker s Stop gör. Besök Dalsland! SKOGSDAL & SLÄTTDAL

Inspire me... Dalsland. Biker s Stop gör. Besök Dalsland! SKOGSDAL & SLÄTTDAL Biker s Stop gör Inspire me... Dalsland Besök Dalsland! Här har vi det mesta som Sverige har att erbjuda. Vi är ju trots allt - Ett Sverige i miniatyr. Det var målarprinsen Prins Eugen som i slutet av

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

CYKLA VANDRA OCH I ÄLMHULTS KOMMUN

CYKLA VANDRA OCH I ÄLMHULTS KOMMUN CYKLA OCH VANDRA I ÄLMHULTS KOMMUN GRATTIS! Tycker du om att vara ute i naturen? Vill du uppleva den genuina småländska landsbygden med cykel eller till fots? Då har du kommit till helt rätt del av världen!

Läs mer

CYKLA VANDRA OCH I ÄLMHULTS KOMMUN 1 VISITALMHULT.SE

CYKLA VANDRA OCH I ÄLMHULTS KOMMUN 1 VISITALMHULT.SE CYKLA OCH VANDRA I ÄLMHULTS KOMMUN 1 VISITALMHULT.SE GRATTIS! Tycker du om att vara ute i naturen? Vill du uppleva den genuina småländska landsbygden med cykel eller till fots? Då har du kommit till helt

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

STRATEGISKT SAMTAL OM VÄRLDSARV 15 OKTOBER 2015

STRATEGISKT SAMTAL OM VÄRLDSARV 15 OKTOBER 2015 STRATEGISKT SAMTAL OM VÄRLDSARV 15 OKTOBER 2015 Sammanställning av workshop Grupp nr 1 Risker och utmaningar Förvaltningen av reservatet och världsarvet. Personavhängigt ett fåtal personer. Det innebär

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15 Invigning av naturreservaten Vedåsa och Marsholm Samling Vedåsaguidning, Parkering 9 September 2012 Marsholms gård, Parkering Vägbeskrivning: Från väg 124 mellan Liatorp och Ljungby, sväng söderut mot

Läs mer

vid kyrkan), kl. 14.00 16.00. Arr: Älmhults församling Liatorp, kl. 19.00.

vid kyrkan), kl. 14.00 16.00. Arr: Älmhults församling Liatorp, kl. 19.00. Det händer i Äl Juli Tisdag 2 Sommarcafé Gruppen Skattäng spelar och sjunger i Kyrkbackssalen (blå huset vid kyrkan). Arr: Älmhults församling Onsdag 3 Älmhults marknad på Älmhults torg. Bio i Älmhults

Läs mer

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge 2.10 Kulturmiljö Allmänt År 1993 gjordes ett planeringsunderlag med inriktning på forn lämningar och kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (Artelius med fl era, 1993). Inför denna vägutredning framförde

Läs mer

cykla & vandra i Svenljunga

cykla & vandra i Svenljunga under ekens skugga cykla & vandra i Svenljunga längs med vägen Kom nära naturen, till fots eller på cykel. I Svenljunga är vi rika på upplevelser längs med vägen. Susa nedför en grusväg med öppna vyer,

Läs mer

Sommarens. stora familjeshow. Svenska folkets i särklass mest populära sommarturné Diggiloo fyller 10 år. Jubileumsåret

Sommarens. stora familjeshow. Svenska folkets i särklass mest populära sommarturné Diggiloo fyller 10 år. Jubileumsåret Kommun info7 Juli/augusti 2012 Öppettider Kommunhuset med växel och reception Mån kl. 8.00-12.00, 13.00-18.00 Tis-fre kl. 8.00-12.00, 13.00-16.00 Juli månad Mån-fre kl. 8.00-12.00, 13.00-16.00 24-25 augusti

Läs mer

Eurotourism www.eurotourism.com

Eurotourism www.eurotourism.com Fyra måsten när du besöker Älmhult Linnés Råshult IKEA Naturreservaten Bruksmuseet i Delary Kommunfakta 0 Antal invånare 5 400 Yta 93, km² Centralort Älmhult Län Kronoberg Mer information 0 Internet www.almhult.se

Läs mer

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Riddersholms naturreservat Ett fantastiskt naturområde på gränsen mellan hav och land. Du kan själv ströva omkring i detta paradis och med denna lilla skrift kan

Läs mer

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still 48 hästfocus #4 2014 Med gripande och vackra bilder vill fotografen Lars-Olof Hallberg föra vidare ett kultur-arv som håller på att dö ut. Sedan slutet på 80-talet har han besökt ett 30-tal gårdar som

Läs mer

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde VISIT SALO VisitSalo.fi Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde Välkommen till Salo Salo stad ligger i sydvästra Finlands kustområde intill motorvägen E18. Våra huvudattraktioner för resenärer

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Att skapa en Hälsans Stig

Att skapa en Hälsans Stig www.halsansstig.se Att skapa en Hälsans Stig Hälsans Stig kan initieras av vem som helst. Ibland är det enskilda privatpersoner, ibland är det aktiva medlemmar i någon förening. Men oftast det någon kommunalt

Läs mer

Nils Holgerssons underbara resa i Sveriges Lustgård

Nils Holgerssons underbara resa i Sveriges Lustgård Nils Holgerssons underbara resa i Sveriges Lustgård Hoppa upp i vagnen och följ med på en resa i tiden i Selma Lagerlöfs fotspår och njut av Sörmlands slingrande vägar vid böljande landskap och sjöar.

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

Frågesport_Smålands städer

Frågesport_Smålands städer Frågesport_Smålands städer Name: 1. I vilken stad tillverkas polkagrisar? 2. Staden brändes ned år 1568 i kriget mot Danmark, för att danskarna inte skulle kunna få något krigsbyte där. Staden är dock

Läs mer

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden KONFERENSGUIDE Hylte kommun 2014 Konferens på landsbygden Söker du en konferensanläggning med aktiviteter i naturskön miljö? Eller en plats som erbjuder en lugn och avspänd atmosfär? Boka din konferens

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Tyra och hennes pappa som åker iväg och campar. Tyra älskar att bada och hennes pappa gillar att titta på fåglar. När Tyra och hennes pappa

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [9] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

guide Din Älmhults turistbyrå Älmhult 2013

guide Din Älmhults turistbyrå Älmhult 2013 Din guide Älmhult 2013 Stenvalvsbro av Takashi Naraha Stolen av Kaj Engström och Arne Persson Älmhults turistbyrå Besöksadress: Stortorget 1, Älmhult Postadress: Box 500, 343 23 Älmhult Tfn: 0476-551 52

Läs mer

Varje år skadas 300 personer...

Varje år skadas 300 personer... info3 ÄLMHULT Kommuninformation Juni 2010 Varje år skadas 300 personer... Midsommarfirande är en gammal svensk tradition som firas på många platser runt om i kommunen. En familjefest med folkdans, körsång,

Läs mer

mellan stillhet och äventyr paddla i Svenljunga

mellan stillhet och äventyr paddla i Svenljunga mellan stillhet och äventyr paddla i Svenljunga en upplevelserik resa Vi vågar påstå att paddling i Svenljunga är en upplevelse som stannar kvar långt efter att kanoten är uppdragen på land. För dig som

Läs mer

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18 11 12 23 13 15 14 7 17 5 1 2 3 Stomsås 4 18 8 6 19 16 9 10 9. Hökås utsiktsplats med övernattningsmöjlighet Detta är en förnämlig utsiktsplats, omkring 200 meter över havet, varifrån man har en milsvid

Läs mer

Natur- och kulturvärden i Holmöskärgården en resurs för framtida utveckling

Natur- och kulturvärden i Holmöskärgården en resurs för framtida utveckling Natur- och kulturvärden i Holmöskärgården en resurs för framtida utveckling 2012-05-15 Ulf Holmgren Kulturmiljöer på Holmöarna Holmö by Bykärnan på Holmön med slingrande byväg, rödfärgade enkelstugor,

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2016

ÄVENTYRSVANDRING 2016 Jag råkade stuka foten igår. Det var inte på äventyrsvandringen utan på väg till den. Tina erbjöd mig sina kängor som gav bättre stöd åt foten och vristen. Vi bytte och det gick bra för båda att vandra

Läs mer

Någon mil väster om Karlskrona, Länge leve Tilda Winge! Den vackra omgivningen ger mig energi och skaparglädje

Någon mil väster om Karlskrona, Länge leve Tilda Winge! Den vackra omgivningen ger mig energi och skaparglädje Den vackra omgivningen ger mig energi och skaparglädje Länge leve Tilda Winge! Skön lantstil i sommarträdgård Någon mil väster om Karlskrona, utefter en slingrande grusväg, kantad av hundraåriga ekar och

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska

Allemansrätten på lätt svenska EriK lindvall/folio Allemansrätten på lätt svenska ANNiKA ridington-brodén/folio Upptäck naturen du också Det finns mycket att upptäcka och uppleva i naturen. Lyssna på fåglarna. Plocka blommor att ta

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun 1(11) Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Tjurpannan Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Bilaga

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

Fördjupad översiktsplan 12.1 Natur- och kulturmiljö

Fördjupad översiktsplan 12.1 Natur- och kulturmiljö Fördjupad översiktsplan 12.1 Natur- och kulturmiljö Grönstruktur Landskapet runt är omväxlande. Skogsmarken dominerar men det finns även stora arealer med åkermark eller öppen mark. En levande landsbygd

Läs mer

Ronneby Brunn Hotel. Besök ett av Sveriges mest kända SPA-hotell, ladda upp med ny energi och njut! Ronneby Brunn Hotel.

Ronneby Brunn Hotel. Besök ett av Sveriges mest kända SPA-hotell, ladda upp med ny energi och njut! Ronneby Brunn Hotel. Ronneby Brunn Hotel Ronneby har alltid varit en känd kurort. Från 1700-talet fram till 1920-talet tog man sig hit för att dricka brunn och gå stärkande promenader. Idag är den vackra Brunnsparken fortfarande

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

PJÄTTERYD. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning 2014-08-29

PJÄTTERYD. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning 2014-08-29 PJÄTTERYD Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN Sammanfattning 2014-08-29 Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan Samrådsredogörelse medborgardialog del Pjätteryd 2014-05-20 Samrådsredogörelse,

Läs mer

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 7 augusti, kl 10.00. Verkeån och Örakarsfallen.

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 7 augusti, kl 10.00. Verkeån och Örakarsfallen. HAVÄNGSVANDRING Söndagen den 7 augusti, kl 10.00 Verkeån och Örakarsfallen. Verkeåns mynning och en blick över Hanöbukten. Vad gör Verkeån så unik. Örakarsfallen med fångstanordning, en historisk bakgrund

Läs mer

SVENSKA. Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet

SVENSKA. Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet SVENSKA Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet Mariannelund - Där sagan blev film - Jaså, du ringer från Mariannelund? Då har du nära till doktorn doktorn i Mariannelund! Rösten i telefonluren

Läs mer

UPPLEV HERRLJUNGABYGDEN HERRLJUNGA KOMMUN

UPPLEV HERRLJUNGABYGDEN HERRLJUNGA KOMMUN UPPLEV HERRLJUNGABYGDEN HERRLJUNGA KOMMUN Vandra och cykla i en fantastisk miljö I Herrljunga är det lätt att vara aktiv. Det finns gott om vandringsleder och cykelvänliga vägar i Herrljungabygden, mer

Läs mer

1. Vad är allemansrättens

1. Vad är allemansrättens 1. Vad är allemansrättens huvudregel? 1. Inte störa & inte förstöra X. Bara störa & förstöra 2. Det finns inga regler 2. Vad ska du göra när du råkar komma nära ett djur i skogen? 1. Jag går fram och klappar

Läs mer

MIDVINTERFEST i SKOGEN

MIDVINTERFEST i SKOGEN UTSTÄLLNINGAR Midvinterfest i Skogen 2011 Midvinterfest är den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk på Bohusläns museum i Uddevalla. Midvinterfest 2011 har Skogen som spännande

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

Allemansrätten SVENSKA

Allemansrätten SVENSKA SVENSKA Allemansrätten Foto: Johnér/Hans Bonnevier Inte störa inte förstöra det är huvudregeln i allemansrätten. Den tillåter inte vad som helst. Läs här vad som gäller om allemansrätten. Miljöbalken ställer

Läs mer

Välkommen till Nolia, Umeå, Västerbotten och Släktforskardagarna 2016!

Välkommen till Nolia, Umeå, Västerbotten och Släktforskardagarna 2016! Släktforskardagarna 2016 Välkommen till Nolia, Umeå, Västerbotten och Släktforskardagarna 2016! Temat för Släktforskardagarna 2016 är det som utmärker Västerbotten: fjällen, skogarna, älvarna och människorna.

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

SPORTLOV! För ett aktivt sportlov för barn och ungdomar!

SPORTLOV! För ett aktivt sportlov för barn och ungdomar! snämnden SPORTLOV! Aktiviteter i samarbete mellan Älmhults föreningar och Kultur- och Fritidsnämnden För ett aktivt sportlov för barn och ungdomar! Postadress Box 500, 343 23 Älmhult Besöksadress Stortorget

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Jan Lannér Skogsstyrelsen, Skånes distrikt Koordinator Helge å Model Forest

Jan Lannér Skogsstyrelsen, Skånes distrikt Koordinator Helge å Model Forest Jan Lannér Skogsstyrelsen, Skånes distrikt Koordinator Helge å Model Forest Konceptet Model Forest Model Forest sex grundprinciper 1 Partnerskap etablera ett neutralt forum med frivilligt deltagande intressenter

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

Brf Ljugarn BRF LJUGARN / INFORMATION BRF LJUGARN / SITUATIONSPLAN HAVET, 100 M POOL VÄLKOMMEN TILL LJUVLIGA LJUGARN PARKERING Gotland är speciellt. Denna Sveriges största ö ger besökaren en härligt

Läs mer

GRATIS AKTIVITETER med Fritidsgården Fenix!

GRATIS AKTIVITETER med Fritidsgården Fenix! GRATIS AKTIVITETER med! Anmäl Dig idag till sommarens roligaste veckor! Tillsammans provar vi på nya spännande aktiviteter, träffar nya kompisar och lär oss nya saker. Kom och var med på sommarens absolut

Läs mer

Lokal plan för Hudene

Lokal plan för Hudene Lokal plan för Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av...3 4 Vad är det bästa med?...4 5 Slogan för...4 6 Trender...5 7 Naturområden...5

Läs mer

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Hamnen i Båstad Bjärehalvön, 3 nätter Skummeslövstrand Torekov, 2 vandringsdagar Leden på Bjärehalvön ingår i Skåneleden

Läs mer

Varför var landskapet öppnare förr? Delsbo Byaråd Öppet landskap

Varför var landskapet öppnare förr? Delsbo Byaråd Öppet landskap Varför var landskapet öppnare förr? Delsbo Byaråd Öppet landskap 190214 Träd fick ej finnas vid åkerkanten -de suger näring och vatten av grödorna Träden skuggar och kyler - grödorna växer sämre.. Träden

Läs mer

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Trivas och växa Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Att vara här är lärorikt och har utvecklat mig som människa. Martina Eriksson, folkhälsoutvecklare som efter fem veckors praktik fick jobb i Landstinget

Läs mer

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Vinnare! Närmaste gissning och mest antal rätt i tipspromenaden har: Vuxenfrågor 1. Hugo Sandberg, Täby 2. Thomas Granbohm,

Läs mer

Pånvallen en bosättning vid Smalpån

Pånvallen en bosättning vid Smalpån Pånvallen en bosättning vid Smalpån Pånvallen är ett torpställe, som under 1800-talet beboddes av sk dagsverkstorpare. År 1823 hörde Pånvallen under Tunvågens by och finns med på avvittringskartan över

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km. Årets långa sommarvandring med gästvandrare av båda könen gick från Simremarken till Skateholm. Vi började med att parkera de 8 bilarna vid Skateholms camping, hållplats Cedervägen. Vi var i väldigt god

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Handledning till JASON XIV Expedition Koster

Handledning till JASON XIV Expedition Koster Handledning till JASON XIV Expedition Koster TIPS PÅ FRÅGOR OCH ARBETSUPPGIFTER Skriv eller rita svar med ledning av informationen i texten. De flesta frågorna hittar du svar på i texterna och/eller filmerna.

Läs mer

Bran schi nrikt ad lä rling sutbildning inom besöksnäringen

Bran schi nrikt ad lä rling sutbildning inom besöksnäringen VIP Branschinriktad lärlingsutbildning VÄRDSKAP I PRAKTIKEN inom besöksnäringen Branschinriktat projekt inom besöksnäringen. November 2012 Mars 2013 Samarbetsprojekt mellan Arbetsförmedlingen och Entreprenörerna

Läs mer

Rapport Arendus 2015:33 FÅRÖ NYSTUGU 1:3. Arkeologisk utredning Dnr Fårö socken Region Gotland Gotlands län 2015.

Rapport Arendus 2015:33 FÅRÖ NYSTUGU 1:3. Arkeologisk utredning Dnr Fårö socken Region Gotland Gotlands län 2015. Rapport Arendus 2015:33 FÅRÖ NYSTUGU 1:3 Arkeologisk utredning Dnr 431-2429-15 Fårö socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Utredningsområdet på Nystugu 1:3 sett från sydväst.

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser?

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Bakgrund Detta dokument är framtaget för att informera om nya behov som uppstått med den allt ökade

Läs mer

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset.

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset. N Vandra längs pilgrimsleder över frihet Skandinaviska halvön Trondheim S Skarvdörrspasset delande Bruksvallarna Funäsdalen Rombovallen Snösvallen tystnad snösvallen, härjulf hornbrytares boplats Strax

Läs mer

Utelåst LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Utelåst LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Var ligger campingen dit Tyra och hennes pappa är på väg? 2. Vad heter Tyras pappa? 3. Hur ska Tyra och hennes pappa hitta till sin plats på campingen?

Läs mer

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag.

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Guidade turer 2015 Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Heldag Ellen Key i författarinnans fotspår 10.00-16.00 570 kr Heldag Alvastra kloster

Läs mer

FRITIDS- OCH BESÖKSNÄRING

FRITIDS- OCH BESÖKSNÄRING FRITIDS- OCH BESÖKSNÄRING Kommunens mångfald i naturmiljöer tillsammans med fasta motionsanläggningar skapar förutsättningar för aktiviteter till gagn för hälsa och livskvalité. Rekreation handlar om att

Läs mer

Må bättre på Hennickehammars Herrgård

Må bättre på Hennickehammars Herrgård Må bättre på Hennickehammars Herrgård Hennickehammrs Herrgård väntar på att få välkomna dig! En Värmländsk saga HENNICKEHAMMARS HERRGÅRD är en plats att bli förälskad i. Mjukt inbäddad i den trolska skogen,

Läs mer

skärgårdsstiftelsens pärlor

skärgårdsstiftelsens pärlor skärgårdsstiftelsens pärlor Lena Nyberg Lena Nyberg Vd SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN Syfte och stadgar Skärgårdsstiftelsen ska verka för att bevara skärgårdens egenart, naturvärden och landskapsbild och samtidigt

Läs mer

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING FOTO: MIKAEL PILSTRAND www.bocamp.se Välkommen till Luleå och Norrbotten I Luleå möts naturen, historien, kulturen och sporten. På vintern lyser snön upp staden och

Läs mer

Eurotourism

Eurotourism Fyra måsten när du besöker Ockelbo Fornminnen Ockelbo Sim och Friskvårdscenter Wij Walsverk Älgparken Kommunfakta 0 Antal invånare 5 980 Yta 070 km² Centralort Ockelbo Län Gävleborg Mer information 0 Internet

Läs mer

FRILUFTSLIV - TURISM

FRILUFTSLIV - TURISM MULLSJÖ KOMMUN 103 Badet vid Näs i Bjurbäck lockar både bofasta barnfamiljer och turister. FRILUFTSLIV - TURISM HUR SER DET UT? Mycket beroende på sitt höga läge över havet och sin friska luft är Mullsjö

Läs mer

Konstnär: Anne Thulin, Double Dribble, 2010 Foto: Anders Norrsell, Wanås Konst. Tisdag 6 augusti Turen går till Wanås

Konstnär: Anne Thulin, Double Dribble, 2010 Foto: Anders Norrsell, Wanås Konst. Tisdag 6 augusti Turen går till Wanås Konstnär: Anne Thulin, Double Dribble, 2010 Foto: Anders Norrsell, Wanås Konst Tisdag 6 augusti Turen går till Wanås C Y K E L T U R V E C K A N 2 0 1 9 Tisdag 6/8 Wanås Foto: Eva Berglund, Kristianstads

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

HISTORISKA VANDRINGAR I SÖDRA VÄTTERBYGDEN KULTURVANDRINGAR I LÄNET JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

HISTORISKA VANDRINGAR I SÖDRA VÄTTERBYGDEN KULTURVANDRINGAR I LÄNET JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM HISTORISKA VANDRINGAR I SÖDRA VÄTTERBYGDEN KULTURVANDRINGAR I LÄNET JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM HISTORISKA VANDRINGAR I SÖDRA VÄTTERBYGDEN Ons 29 apr kl 18 Jönköping under jord En vandring i det medeltida Jönköping.

Läs mer

First Camp Eriksöre OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se

First Camp Eriksöre OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se First Camp Eriksöre OBJEKTSBESKRIVNING www.bocamp.se Välkommen till First Camp Eriksöre Anläggningen ligger fantastiskt vackert i direkt anslutning till Kalmarsund och dess vackra stränder inbjuder till

Läs mer

22 miljoner shoppingbesök.

22 miljoner shoppingbesök. 22 miljoner shoppingbesök. Tänk dig att ha en butik strategiskt placerad där 22 miljoner shoppingbesök sker varje år. Handelsplatsen Kungens Kurva är världsberömd i hela Stockholm och blir ännu större

Läs mer