En händelsebaserad analysdatabas

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En händelsebaserad analysdatabas"

Transkript

1 1 (7) Socialdepartementet STOCKHOLM En händelsebaserad analysdatabas Försäkringskassan har i regeringens regleringsbrev 2008 fått i uppdrag att i samråd med Socialdepartementet utreda förutsättningarna för en händelsebaserad analysdatabas för myndighetens samlade ansvarsområde. För närvarande kan en sådan levereras för sjuk- och rehabiliteringspenning samt sjuk- och aktivitetsersättning. Efter förhållandevis omfattande utvecklingsinsatser finns det även förutsättningar för att kunna komma leverera händelsedata för övriga förmåner. Försäkringskassan avser att återkomma med en utvecklingsplan för detta. I detta dokument görs en kort genomgång av vilka data som är aktuella för en sådan analysdatabas och hur en sådan analysdatabas skulle kunna konstrueras. En kort beskrivning ges också av vad som behöver göras och hållas i åtanke för att skapa denna. Data i STORE Hos Försäkringskassan finns ett datalager STORE 1 där data för de flesta av de förmåner som utbetalas finns samlade. Data har hämtats från de administrativa systemen och består i huvudsak av två typer av data. Det rör sig dels om de beslut som handläggarna fattar om vilka förmåner och vilken ersättning och period den försäkrade har rätt till och dels om de utbetalningar handläggarna registrerar. Båda är möjliga att använda för att skapa händelsedata. Vilken källa som är bäst lämpad får bedömas från fall till fall, men generellt är utbetalningsdata förstahandsvalet. Oavsett valet, kommer data att spegla den administrativa handläggningen av ett ärende. För att skapa en händelsebaserad analysdatabas behöver således såväl den administrativa gången som regelverket kartläggas och hanteras, vilket kan vara ett omfattande arbete. Ekonomisk trygghet vid sjukdom För sjukpenning 2 och rehabiliteringspenning finns inledningsvis utbetalningsdata med episodinformation från och med 1992, som bedöms ha tillräcklig kvalitet från och med I dessa händelsedata genererar varje ny utbetalning en ny observation. Dessa händelser är dock för detaljerade för att kunna 1 STatistik Och REsultat 2 Inkluderar förebyggande-, fortsatt- och förlängd sjukpenning samt arbetsskadesjukpenning. Postadress Besöksadress Telefon Stockholm Adolf Fredriks kyrkogata E-post Internetadress Telefax Org.nr huvudkontoret@forsakringskassan.se

2 2 (7) analyseras och behöver därför bearbetas så att endast några förutbestämda händelser genererar en ny observation. För dessa förmåner har detta utvecklingsarbete redan gjorts och är en del av Försäkringskassans analysdatabas MiDAS 3. Två typer av händelsedata är utvecklade för dessa förmåner sjukfall och delsjukfall. I sjukfallen är en händelse definierad som start och slut på en sammanhängande utbetalningsperiod av sjuk- och rehabiliteringspenning. I delsjukfallen definieras en händelse även av om det i ett sjukfall sker en förändring i förmån, inkomsttyp 4, omfattning och/eller dagbelopp. Antalet händelser i ett delsjukfall är således alltid minst lika många som i dess sjukfall. Ett exempel på ett sjukfall med flera delsjukfall illustreras i nedanstående figur. Figur 1: Grafisk illustration av ett faktiskt sjukfall Omfattning 100% 75% 50% 25% Gammal SGI Ny SGI Tid SGI Karensdag Sjuklön Sjukpenning A-inkomst Rehabpenning A-inkomst I exemplet ovan har data konstruerats så att förändringar i förmån, inkomsttyp, omfattning eller dagbelopp definierar en ny händelse. I det här två år långa sjukfallet har det inneburit tolv händelser och därmed elva 5 delsjukfall, där utbetalningsperioder, dagar och belopp är samlade på ett ställe. Om endast förändringar i förmån istället hade definierat en ny händelse, hade samma sjukfall haft tio händelser och nio delsjukfall (om karensdagen och sjuklönen ses som egna förmåner ). Antalet händelser och därmed delsjukfall är alltså beroende av hur en händelse definieras. Det kan dock tillföras en ytterligare dimension till detta i och med att en och samma individ dels parallellt kan ha exempelvis både sjuk- och rehabiliteringspenning och dels parallellt kan ha exempelvis sjukpenning för både sin A- och B-inkomst, om individen både är anställd och har ett eget företag. I MiDAS har detta hanterats genom att skapa kombinationsförmåner och kombinationsinkomsttyper för att få bort överlappningarna i data. Det får dock konsekvensen att en del detaljerad information går förlorad, exempelvis hur stort belopp under en period som kan hänföras till individens A- respektive B-inkomst. Om 3 MikroData för Analys av Socialförsäkringen 4 Tim/dagersättning, kalenderdagsberäknad A- eller B-inkomst 5 Den sista händelsen är sjukfallets avslut.

3 3 (7) man endast vill studera individer med sjukpenning för sin B-inkomst vill man inte ha dessa kombinationsinkomsttyper. Så utöver sjukfall har det även skapats förmånsspecifika samt förmåns- och inkomsttypsspecifika fall, där en individ kan ha överlappande fall. Händelser som resulterar i ett nytt delfall kan fortfarande vara förändringar i omfattning eller dagbelopp. På dessa sätt har tre varianter av fall och fjorton varianter av delfall skapats. För varje specifik frågeställning kring de studerade variablerna, finns det en variant som är bäst lämpad att besvara frågeställningen. Dessa händelsedata är således ett exempel på en komplett flexibel händelsedatabas. För sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare sjukbidrag och förtidspension) finns utbetalnings- och beslutsdata med episodinformation från och med För dessa förmåner finns en analysdatabas baserad på utbetalningsdata, även om utvecklingen inte kommit lika långt som för sjukpenning. Ett utvecklingsarbete kvarstår bland annat med att kombinera dessa data med beslutsdata, där det bl.a. finns information om diagnoser och tidsbegränsning. De variabler som i dagsläget definierar en händelse är förändringar i förmån, omfattning eller månadsbelopp. Endast en variant av fall och delfall har än så länge skapats. För närståendepenning finns inga färdigutvecklade händelsedata. Av de utbetalningsdata med episodinformation från och med 1993 som finns är det dock möjligt att skapa händelsedata utifrån två perspektiv: vårdaren och den sjuka. Förutom start och slut på en utbetalningsperiod kan även förändring i omfattning eller dagbelopp definiera en händelse. Detta är en liten förmån med som mest omkring utbetalningar per år. Det bör därmed vara ett mindre arbete att bearbeta dessa data. Vad gäller smittbärarpenning finns utbetalningsdata med episodinformation från och med Utöver start och slut på en sammanhängande utbetalningsperiod kan förändringar i inkomsttyp eller omfattning definiera en händelse. För arbetsskade- och yrkesskadelivränta finns det utbetalningsdata med episodinformation från och med december 1999 med information förutom om episoder och belopp bland annat också om livräntetyp 6 som kan ligga till grund för händelserna. Ekonomisk trygghet vid funktionsnedsättning Inom området ekonomisk trygghet vid funktionsnedsättning finns det idag inga händelsebaserade analysdatabaser på Försäkringskassan. För handikappersättning finns detaljerade utbetalnings- och beslutsdata med episodinformation från och med Förutom sammanhängande handikappersättningsperioder som händelsedata skulle även förändringar i nivå kunna definiera en händelse. Äldre data från tiden då förmånen var en pensionsförmån finns att tillgå vid behov. För assistansersättning finns utbetalnings- och beslutsdata med episodinformation från och med Förutom dagar och belopp kan även 6 Livräntetagare, livräntor och efterlevande.

4 4 (7) händelsedata fyllas med information om personkrets, arbetsgivartyp, ställföreträdare m.m. En förmån som bilstöd är inte aktuell för en händelsebaserad analysdatabas då detta inte är en förmån som avser en kontinuerlig period. Ekonomisk trygghet för familjer och barn Inom ekonomisk familjepolitik finns ännu inga färdigutvecklade händelsedata på Försäkringskassan. Inom föräldrapenning har dock ett arbete påbörjats med att skapa en händelsebaserad analysdatabas, som en del av uppbyggnaden av MiDAS. Här finns utbetalningsdata med episodinformation av tillräcklig omfattning från och med Dels kommer föräldraledighetsfall att skapas ur tre perspektiv: förälderns, barnets och kombinationen. Inom respektive perspektiv kommer även olika varianter delfall att skapas där förändringar i omfattning, ersättningsnivå eller dagbelopp kan definiera en händelse. För havandeskapspenning finns motsvarande data som för föräldrapenning. Efter utvecklingsarbetet av föräldrapenning bör en stor del av detta arbete kunna återanvändas då data och förmånerna har mycket gemensamt. Förändringar i inkomsttyp, omfattning eller dagbelopp kan här komma att definiera en händelse. För tillfällig föräldrapenning finns det utbetalningsdata med episodinformation från och med Ett utvecklingsarbete i STORE med anpassning av data till ny källa är dock inte avslutat, vilket innebär vissa svårigheter med att skapa en händelsebaserad analysdatabas. Bland annat saknas det info om för vilket barn som ersättning ges från och med Ur förälderns perspektiv är det dock möjligt att skapa en händelsebaserad analysdatabas från och med Förändringar i förmån (vård av barn, pappadagar och kontaktdagar), inkomsttyp, omfattning och dagbelopp kan här komma definiera en händelse. Ur barnets perspektiv är detta endast möjligt till och med Vad gäller barnbidrag så finns det i dagsläget inga data i STORE. Statistik sammanställs istället från bidragsregistret som finns i det administrativa källsystemet, som innehåller uppgifter om de hushåll som har rätt till utbetalning under månaden. Dessa data skulle vara möjliga att använda, men det är troligen desto mer komplicerat att använda dessa data i någon kontinuerlig rutin. För bostadsbidrag finns beslutsdata med episodinformation från och med 1994 med information om bl.a. vem eller vilka två som sökt, antal barn, boendeform och boendeekonomi m.m. som kan ligga till grund för händelsedata. För underhållsstöd och förlängt underhållsstöd finns utbetalnings- och beslutsdata med episodinformation från och med Precis som föräldrapenning kan händelsedata här konstrueras ur såväl barnets, föräldrarnas och bådas perspektiv. Ur barnets perspektiv kan exempelvis byte av förälder som är betalningsmottagare definiera en händelse. Ur förälderns perspektiv kan på motsvarande sätt förändring av antal barn definiera en händelse, då underhållsstödet är knutet till ett specifikt barn. För vårdbidrag finns detaljerade utbetalnings- och beslutsdata med episodinformation från och med Även här finns möjligheten att skapa händelsedata ur såväl förälderns, barnets eller bådas perspektiv. Vidare kan

5 5 (7) även förändringar i bl.a. omfattning, merkostnadsnivå eller månadsbelopp definiera en händelse. Äldre data från tiden då förmånen var en pensionsförmån finns att tillgå vid behov. Ekonomisk trygghet vid ålderdom För pensionsområdet finns inga färdigutvecklade händelsedata. Förutsättningar för att skapa sådana är dock goda, framför allt för data för det nya pensionssystemet från och med Data finns också för det gamla pensionssystemet före 2003 att tillgå vid behov. För ålderspension -1937/1938- finns utbetalningsdata med episodinformation och beräkningsunderlag från och med Ålderspensionen består av flera förmåner: inkomstpension, garantipension, tilläggspension samt premiepension. Den sist nämnda är endast aktuell för individer födda 1938 eller senare. En individ kan ha samtliga dessa förmåner parallellt samt växelvis över tid. Det kan således vara aktuellt att för det första konstruera förmånsspecifika fall och delfall, där start eller slut på en förmån innebär start eller slut på ett fall. En individ med parallella förmåner får således överlappande fall. Händelser som resulterar i ett nytt delfall kan då exempelvis vara förändringar i omfattning eller månadsbelopp. Utöver detta kan även övergripande fall och delfall för ålderspension skapas. Händelser som resulterar i ett nytt delfall blir då motsvarande start eller slut på en förmån eller en förändring i omfattning eller månadsbelopp. Kombinationsförmåner, alternativt dummys för förmåner, får då skapas på motsvarande sätt som för sjuk- och rehabiliteringspenning för att visa vilken eller vilka förmåner som är aktuella under perioden. På detta sätt finns det händelsedata med fokus på såväl ålderspension som exempelvis garantipension. För efterlevandepension finns utbetalnings- och beslutsdata med episodinformation från och med Efterlevandepensionen består också av flera förmåner: änkepension, omställningspension, förlängd omställningspension, särskild efterlevandepension, premiepension till efterlevande, barnpension samt efterlevandestöd. Flertalet av dessa förmåner kan även ges i form av garantipension. Även här kan såväl efterlevandepensionsfall och delfall som förmånsspecifika fall och delfall skapas. Vidare kan förändringar i omfattning eller månadsbelopp definiera en händelse. För bostadstillägg för pensionärer och särskilt pensionstillägg finns utbetalnings- och beslutsdata med episodinformation från och med Dessa förmåner kan betalas ut till individer med hel ålderspension, sjukersättning eller aktivitetsersättning, änkepension, särskild efterlevandepension eller hustrutillägg. En händelse kan då definieras av förändringar i dessa förmåner (även om det inte är så vanligt att dessa ändras under ett fall), omfattning eller månadsbelopp. För äldreförsörjningsstöd finns utbetalnings- och beslutsdata med episodinformation från och med En händelse kan, förutom start och slut på en sammanhängande utbetalningsperiod, definieras av förändringar i omfattning eller månadsbelopp.

6 6 (7) Arbetslöshetsdata Försäkringskassan betalar också ut aktivitetsstöd till arbetslösa i särskilda arbetslöshetsprogram. För denna förmån finns utbetalningsdata från och med En förändring av omfattning eller dagbelopp kan förutom start och slut av en sammanhängande utbetalningsperiod definiera en händelse. Övriga arbetslöshetsdata, såsom inskrivningsperioder hos arbetsförmedlingen eller A-kassedagar, finns inte att tillgå på Försäkringskassan, men skulle även kunna ingå i den samlade händelsebaserade analysdatabasen vid dataleverans från Arbetsförmedlingen och IAF. Personinformation För att få optimal användning av händelsedata för genomgångna förmåner behövs även en motsvarande händelsebaserad databas för personinformation, såsom bostadsort, civilstånd etc. Då kan sådana händelsedata kombineras med förmånsdata så att förändring av bostadsort (län, kommun eller församling) blir en händelse i exempelvis ett sjukfall. Två sådana är skapade, som en del av MiDAS. Den ena är baserad på en variabel inskriven försäkrad 7 som hämtas från de administrativa systemen och den andra är baserad på migrations- och adressuppgifter. Ingen av dessa är dock helt tillförlitliga till följd av olika brister i grunddata, men kan ändå användas för flertalet förmåner. Det är framför allt utlandsboende, vilka bland annat kan få olika pensionsförmåner och sjukersättning, som Försäkringskassan inte har tillräckliga data om. Dessa data kan vid behov ingå i den händelsebaserade analysdatabasen. Aktualitet vs kvalitet En viktig aspekt att ha i åtanke när de beskrivna data ska användas är att handläggningstider och annat som påverkar när data kommer in i Försäkringskassans datalager kan variera mellan olika förmåner och över tid. Inom exempelvis sjukpenning så är det inte ovanligt att utbetalningar görs två månader efter första dagen i utbetalningsperioden och för sjuk- och aktivitetsersättning kan det dröja ännu längre vid framför allt nybeviljandet av ersättningen. Ett sätt att i statistikpublicering tackla detta problem är att periodisera utbetalningar efter period då utbetalningen görs, och inte för vilken period det avser, samt att vissa fall inte använda retroaktiva utbetalningar. Detta görs exempelvis för det s.k. ohälsotalet. Detta torde dock inte vara något alternativ för en samlad händelsebaserad analysdatabas, såvida det inte är handläggningen specifikt som ska studeras. Att utesluta retroaktiva utbetalningar bör heller inte tillämpas, då det skulle kunna skapa fiktiva hål i episoder och därmed göra att ett fall blir två. Den varierande eftersläpningen bör hanteras genom att databasen ständigt hålls levande. Möjligen kan data frysas efter exempelvis ett år för att underlätta den kontinuerliga dataöverföringen mellan myndigheterna. Alternativt att endast uppdatera de individer som har fått några nya data sedan senaste uppdateringen helt och hållet. Det senare alternativet används i den månatliga uppdateringen av MiDAS. 7 Inskriven försäkrad blir man den dagen man fyller 16 år.

7 7 (7) Utvecklingsinsatser Efter denna genomgång och i samråd med Socialdepartementet kan det konstateras att det finns goda förutsättningar för att skapa en samlad händelsebaserad analysdatabas. Data finns men är inte i analyserbart i befintligt skick. Det krävs således ett långsiktigt utvecklingsarbete som för en del förmåner kan vara omfattande. Idag är resurserna på Försäkringskassan för ett sådant utvecklingsarbete knapphändiga. Utvecklingsarbetet kan givetvis göras mer eller mindre ambitiöst. Om man nöjer sig med förmånsdata med endast start- och slutdatum och eventuellt belopp är insatsen mindre än om förändringar inom respektive förmån, som finns för sjukpenning, även ska studeras. En effekt av en sådan begränsning är dock att det inte går att göra nedslag en given tidpunkt och se exempelvis vilken omfattning som är aktuell utan endast om ersättning av en viss förmån ges. Utöver de förmånsspecifika händelsedata som kan komma att levereras kan även några färdiga produkter vid behov sammanställas, med fokus på flöden mellan vissa specifika förmåner. Det skulle exempelvis kunna röra sig om att sammanföra sjukpenningdata med föräldrapenningdata och personinformation som en löpande leverans. De tänkta dataleveranserna till Socialdepartementet kommer att administreras via SCB. Att löpande leverera data till SCB kräver resurser. Resursåtgången är givetvis beroende av leveranstätheten. I detta fall bedömer Försäkringskassan att kvartalsvisa leveranser är att föredra. Beslut i detta ärende har fattats av försäkringsdirektör Gunnar Johansson i närvaro av verksamhetsområdeschef Britt-Marie Anderson, enhetschef Joakim Söderberg och analytiker Niklas Österlund, den senare som föredragande. Gunnar Johansson Niklas Österlund

Uppdaterat juli Kapitel i SFB. 7 kap. Föräldrapenningsförmåner se Föräldrapenning nedan. Tillfällig föräldrapenning. nedan

Uppdaterat juli Kapitel i SFB. 7 kap. Föräldrapenningsförmåner se Föräldrapenning nedan. Tillfällig föräldrapenning. nedan Uppdaterat juli 2018 1 FÖRSÄKRING OCH GÄLLANDE SKYDD Allmänna bestämmelser Bosättningsbaserade förmåner Arbetsbaserade förmåner Övriga förmåner FAMILJEFÖRMÅNER Graviditetspenning vid nedsatt arbetsförmåga

Läs mer

Uppdaterat juli Kapitel i SFB. 7 kap. Föräldrapenningsförmåner se Föräldrapenning nedan. Tillfällig föräldrapenning. nedan

Uppdaterat juli Kapitel i SFB. 7 kap. Föräldrapenningsförmåner se Föräldrapenning nedan. Tillfällig föräldrapenning. nedan Uppdaterat juli 2018 1 FÖRSÄKRING OCH GÄLLANDE SKYDD Allmänna bestämmelser Bosättningsbaserade förmåner Arbetsbaserade förmåner Övriga förmåner FAMILJEFÖRMÅNER Graviditetspenning vid nedsatt arbetsförmåga

Läs mer

Kapitel i SFB. 7 kap. Föräldrapenningsförmåner se Föräldrapenning nedan. Tillfällig föräldrapenning. nedan. allmänt förlängt flerbarnstillägg

Kapitel i SFB. 7 kap. Föräldrapenningsförmåner se Föräldrapenning nedan. Tillfällig föräldrapenning. nedan. allmänt förlängt flerbarnstillägg 1 FÖRSÄKRING OCH GÄLLANDE SKYDD Allmänna bestämmelser Bosättningsbaserade förmåner Arbetsbaserade förmåner Övriga förmåner FAMILJEFÖRMÅNER Graviditetspenning vid nedsatt arbetsförmåga vid förbud mot arbete

Läs mer

I. FÖRKLARINGAR SOM AVSES I ARTIKEL 1 L I FÖRORDNING (EG) NR 883/2004 OCH DEN TIDPUNKT FRÅN OCH MED VILKEN FÖRORDNINGEN KOMMER ATT TILLÄMPAS

I. FÖRKLARINGAR SOM AVSES I ARTIKEL 1 L I FÖRORDNING (EG) NR 883/2004 OCH DEN TIDPUNKT FRÅN OCH MED VILKEN FÖRORDNINGEN KOMMER ATT TILLÄMPAS Förklaring från Konungariket Sverige i enlighet med artikel 9 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen I. FÖRKLARINGAR

Läs mer

Försäkringskassans personregister

Försäkringskassans personregister Försäkringskassans personregister Din rätt till information Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla som

Läs mer

Avräkningsregeln, SkL 5:3

Avräkningsregeln, SkL 5:3 Avräkningsregeln, SkL 5:3 Punkten 1 Sjukpenning Sjukersättning Aktivitetsersättning Familjepension Förmån enligt lag om personskadeskydd Utländska förmåner av liknande slag Avräkningsregeln; SkL 5:3 Punkten

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen

Sjukskrivningsprocessen Sjukskrivningsprocessen - En process med många aktörer Gunilla Westerlund Samverkansansvarig gunilla.westerlund@forsakringskassan.se Förmåner inom socialförsäkringen exklusive pension som administreras

Läs mer

Försäkringskassans. personregister

Försäkringskassans. personregister Försäkringskassans personregister Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen

Sjukskrivningsprocessen Sjukskrivningsprocessen -en process med många aktörer Åsa Smedberg Lokalt samverkansansvarig FÖRSÄKRINGSKASSAN Förmåner inom socialförsäkringen exklusive pension som administreras av Pensionsmyndigheten

Läs mer

Försäkringskassans mikrodata över socialförsäkringen Fokus på MiDAS sjukförsäkring och föräldrapenning

Försäkringskassans mikrodata över socialförsäkringen Fokus på MiDAS sjukförsäkring och föräldrapenning Försäkringskassans mikrodata över socialförsäkringen Fokus på MiDAS sjukförsäkring och föräldrapenning Sid 1 Oktober 2018 Registerforskning 2018 - Försäkringskassans mikrodata över socialförsäkringen Disposition

Läs mer

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Trygghet genom hela livet Drygt 40 olika förmåner och bidrag inom socialförsäkringen Stöd till barnfamiljer Sjukdom och rehabilitering Stöd till funktionshindrade

Läs mer

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Trygghet genom hela livet Drygt 40 olika förmåner och bidrag inom socialförsäkringen Stöd till barnfamiljer Sjukdom och rehabilitering Stöd till funktionshindrade

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen

Sjukskrivningsprocessen Sjukskrivningsprocessen - en process med många aktörer Emma Eriksson Lokalt samverkansansvarig emma.m.eriksson@forsakringskassan.se FÖRSÄKRINGSKASSAN Förmåner inom socialförsäkringen exklusive pension

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen

Sjukskrivningsprocessen Sjukskrivningsprocessen -en process med många aktörer Åsa Smedberg Lokal samverkansansvarig Innehåll Försäkringskassans uppdrag Statistik Viktiga aktörer - Individen - Hälso- och sjukvård - Arbetsgivare

Läs mer

Fördröjning av sjukpenningsdata: en utvärdering av tremånadersregeln

Fördröjning av sjukpenningsdata: en utvärdering av tremånadersregeln REV A 1 (15) Fördröjning av sjukpenningsdata: en utvärdering av tremånadersregeln Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Klara västra kyrkogata 11 08-786 90 00 E-post Internetadress Telefax Org.nr

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsbalken; SFS 2011:1513 Utkom från trycket den 23 december 2011 utfärdad den 15 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Information om utbetalning i Onlinetjänsten

Information om utbetalning i Onlinetjänsten Information om utbetalning i Onlinetjänsten Förmåner utbetalningsfamiljer ABB = Allmänt barnbidrag BOB = Bostadsbidrag DAG = Dagersättning PLV = Pension/SA/Livräntor /Vårdbidrag HE = Handikappersättning

Läs mer

Lättläst. Socialförsäkringen

Lättläst. Socialförsäkringen Lättläst Socialförsäkringen Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

Försäkringskassans kontrollutredningar Uppföljning av tredje kvartalet 2011

Försäkringskassans kontrollutredningar Uppföljning av tredje kvartalet 2011 Wimi 2005 FK90010_003_G Huvudkontoret RESULTATUPPFÖLJNING 1 (10) Försäkringskassans kontrollutredningar Uppföljning av tredje kvartalet Inledning Välfärdssystemen finansieras solidariskt med skattemedel.

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen

Sjukskrivningsprocessen Sjukskrivningsprocessen -en process med många aktörer Emmeli Gidius Persson Lokal Samverkansansvarig Försäkringskassan Sid 1 Agenda Försäkringskassans uppdrag Åtgärdsprogrammet från Regeringen Statistik

Läs mer

AT-läkare Dag Om socialförsäkringen

AT-läkare Dag Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras genom avgifter och skatter Betalar ut omkring 225 miljarder kronor per år Fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar varje

Läs mer

Utgifter inom socialförsäkringen m.m.

Utgifter inom socialförsäkringen m.m. Utgifter inom socialförsäkringen m.m. Antagandebild 2004 2005 2006 2007 2008 2009 Lönesummeökning (inkl. reformer) 2,7 3,8 5,1 4,9 4,9 4,7 Timlöneökning 2,0 3,2 4,2 4,4 4,5 4,6 Sysselsatta, timmar 1) (procentuell

Läs mer

Försäkringskassan i Värmland

Försäkringskassan i Värmland Försäkringskassan Försäkringskassan i Värmland Birgitta Olsson/ Sjukpenning Caroline Elfman/sjukpenning Linnéa Eriksson/ Sjukpenning Jessica Johansson/ Sjukpenning Peter Stenebjer /Aktivitetsersättning

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen -en process med många aktörer

Sjukskrivningsprocessen -en process med många aktörer Sjukskrivningsprocessen -en process med många aktörer Emmeli Gidius Persson Lokalt samverkansansvarig FÖRSÄKRINGSKASSAN Sid 1 September 2018 AT utbildning Agenda Försäkringskassans uppdrag Åtgärdsprogrammet

Läs mer

Försäkringskassans kontrollutredningar uppföljning av första kvartalet 2011

Försäkringskassans kontrollutredningar uppföljning av första kvartalet 2011 RESULTATUPPFÖLJNING 1 (9) Försäkringskassans kontrollutredningar uppföljning av första kvartalet 2011 Inledning Välfärdssystemen finansieras solidariskt med skattemedel. För att upprätthålla legitimiteten

Läs mer

Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet 2015 SF0301

Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet 2015 SF0301 BESKRIVNING AV STATISTIKEN 1(6) Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet 2015 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

Jämförelse mellan prognoser lämnade i kvartalsuppföljningen den 2 maj respektive den 1 augusti 2005 för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde

Jämförelse mellan prognoser lämnade i kvartalsuppföljningen den 2 maj respektive den 1 augusti 2005 för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde Jämförelse mellan prognoser lämnade i kvartalsuppföljningen den 2 maj respektive den 1 augusti 2005 för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde Innehåll Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social

Läs mer

AVVIKELSEANALYS. Enheten för analys 2005-05-02 64647-2005

AVVIKELSEANALYS. Enheten för analys 2005-05-02 64647-2005 Jämförelse mellan prognoser för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2005 och 2006 lämnade i budgetunderlaget den 17 februari 2005 och i kvartalsuppföljningen den 2 maj 2005. 1 Innehåll

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010

Läs mer

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands Lättläst Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 eller under första kvartalet 2011

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 eller under första kvartalet 2011 Dnr: 2010/436389 Dnr: 016315-2011 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 eller under första kvartalet 2011 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011 Uppdaterade

Läs mer

Utökat elektroniskt informationsutbyte

Utökat elektroniskt informationsutbyte 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Utökat elektroniskt informationsutbyte Uppdraget Efter önskemål från flera myndigheter har ett stort antal lagar och förordningar beslutats för att utöka det

Läs mer

Felaktiga utbetalningar och brott mot socialförsäkringen

Felaktiga utbetalningar och brott mot socialförsäkringen SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Felaktiga utbetalningar och brott mot socialförsäkringen Uppdraget Försäkringskassan ska enligt regleringsbrev 2009 redovisa en bedömning

Läs mer

Utgifter inom socialförsäkringen m.m.

Utgifter inom socialförsäkringen m.m. Utgifter inom socialförsäkringen m.m. Antagandebild 2004 2005 2006 2007 2008 Lönesummeökning (inkl. reformer) 2,7 4,2 5,1 5,3 4,8 Timlöneökning 2,0 3,5 4,4 5,0 4,9 Sysselsatta, timmar 1) (procentuell förändring)

Läs mer

Beskrivning av informationsinnehåll i SSBTEK

Beskrivning av informationsinnehåll i SSBTEK 1 Beskrivning av informationsinnehåll i SSBTEK Den nya tjänsten Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd, SSBTEK som erbjuds av Försäkringskassan, kan förmedla mer information än vad som normalt behövs

Läs mer

Sid 1 Augusti 2017 Om Försäkringskassan. Försäkringskassan

Sid 1 Augusti 2017 Om Försäkringskassan. Försäkringskassan Sid 1 Augusti 2017 Om Försäkringskassan Försäkringskassan Vårt uppdrag Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser för att hjälpa

Läs mer

Försäkringskassans kontrollutredningar uppföljning av första kvartalet 2012

Försäkringskassans kontrollutredningar uppföljning av första kvartalet 2012 Wimi 2005 FK90010_003_G Huvudkontoret RESULTATUPPFÖLJNING 1 (9) Försäkringskassans kontrollutredningar uppföljning av första kvartalet 2012 Inledning Försäkringskassan ska verka för en lagenlig och enhetlig

Läs mer

Socialförsäkringen. Övergripande information om socialförsäkringen

Socialförsäkringen. Övergripande information om socialförsäkringen Socialförsäkringen Övergripande information om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010 Uppdaterade siffror

Läs mer

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning Du som deltar i ett program på Arbetsförmedlingen kan få ersättning i form av aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. Om du har fyllt 25 år eller uppfyller

Läs mer

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning Du som deltar i ett program på Arbetsförmedlingen kan få ersättning i form av aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. Om du har fyllt 25 år eller uppfyller

Läs mer

Övergångar mellan skola och arbetsliv

Övergångar mellan skola och arbetsliv År 12 16 18 19 21 30 65 67 TFP allvarligt sjukt barn Kontaktdagar LSS Närståendepenning (ingen spec. ålder) TFP 12-16 TFP LSS barnb/bostadsb Särskilt högriskskydd Bostadstillägg Vårdbidrag Assistansersättning

Läs mer

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd Till efterlevande Information om ekonomiskt stöd Vill du veta mer? Den här broschyren ger bara översiktlig information. Om du vill ha mer detaljerad information om något som nämns i broschyren kan du läsa

Läs mer

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) (S2019/00497/SF)

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) (S2019/00497/SF) REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) (S2019/00497/SF) Försäkringskassan begränsar yttrandet till de delar

Läs mer

Vi är Försäkringskassan

Vi är Försäkringskassan Vi är Försäkringskassan www.forsakringskassan.se Sid 1 April 2016 Om Försäkringskassan Film? https://youtu.be/cu8xiyvt394 Sid 2 April 2016 Om Försäkringskassan Vårt uppdrag Vårt uppdrag är att utreda,

Läs mer

Förmånliga kollektivavtal. försäkrar akademiker. Kollektivavtal Sjukdom Arbetsskada Ålderspension

Förmånliga kollektivavtal. försäkrar akademiker. Kollektivavtal Sjukdom Arbetsskada Ålderspension Förmånliga kollektivavtal försäkrar akademiker 1 Sjukdom Arbetsskada Ålderspension Sjukpension Föräldraledighet Arbetslöshet Efterlevandeskydd Innehåll: Sjukdom 4 Arbetsskada 5 Sjukpension 6 Föräldraledighet

Läs mer

Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (U2015/05012/UH)

Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (U2015/05012/UH) 1 (5) Utbildningsdepartementet, 103 33 Stockholm Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (U2015/05012/UH) Sammanfattning Försäkringskassan är positiv till den föreslagna

Läs mer

Socialförsäkringen. i siffror

Socialförsäkringen. i siffror 8927654183469876543228476529893876451749126543 98437652947978489276541834698765432284765298 817126543789984376529479784892765418346938764 491265437876529479789843765294797848927654183 9876543228476529893876451629925437899843765294

Läs mer

2006:2. Efterlevandepension 1993 2005 ISSN 1652-9863

2006:2. Efterlevandepension 1993 2005 ISSN 1652-9863 26:2 Efterlevandepension 1993 25 ISSN 1652-9863 Statistik 26:2 Statistikinformation försäkringsstatistik Efterlevandepension 1993 25 Utgivare: Upplysningar: Försäkringskassan Försäkringsdivisionen Enheten

Läs mer

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd Till efterlevande Information om ekonomiskt stöd Vill du veta mer? Den här broschyren ger bara översiktlig information. Om du vill ha mer detaljerad information om något som nämns i broschyren kan du läsa

Läs mer

Månadsuppgifter snabbt och enkelt (SOU 2011:40)

Månadsuppgifter snabbt och enkelt (SOU 2011:40) REMISSYTTRANDE 1(8) Datum Diarienummer 2011-11-03 2011-115 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Månadsuppgifter snabbt och enkelt (SOU 2011:40) (diarienummer Fi2011/2588/S3) Sammanfattning Inspektionen

Läs mer

ANALYSERAR Socialförsäkringens omfattning och fi nansiering 2003 2006

ANALYSERAR Socialförsäkringens omfattning och fi nansiering 2003 2006 ANALYSERAR 2005:8 Socialförsäkringens omfattning och fi nansiering 2003 2006 Utgivare Upplysningar Beställning Försäkringsdivisionen Enheten för analys Jon Dutrieux 08-786 98 28 jon.dutrieux@forsakringskassan.se

Läs mer

Ekonomisk trygghet. 10 vid sjukdom och handikapp

Ekonomisk trygghet. 10 vid sjukdom och handikapp Ekonomisk trygghet 10 vid sjukdom och handikapp Förslag till statens budget för 2012 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp Innehållsförteckning 1 Förslag till riksdagsbeslut... 7 2 Lagförslag...

Läs mer

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning Lättläst Om du har en funktionsnedsättning Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Beskrivning av ärendeslag

Beskrivning av ärendeslag 1 (7) Beskrivning av ärendeslag Nedan följer en beskrivning av Försäkringskassans ärendeslag som berörs av internationell lagstiftning. På grund av den stora textmassan presenteras intressenternas statistikbehov

Läs mer

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning Du som deltar i ett program på Arbetsförmedlingen kan få ersättning i form av aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. Om du har fyllt 25 år eller uppfyller

Läs mer

Försäkringskassans kontrollutredningar under 2011

Försäkringskassans kontrollutredningar under 2011 RESULTATUPPFÖLJNING 1 (11) Försäkringskassans kontrollutredningar under 2011 Inledning Försäkringskassan ska verka för en lagenlig och enhetlig rättstillämpning av socialförsäkringen och andra förmåner

Läs mer

Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet 2012 SF0301. Innehållsförteckning

Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet 2012 SF0301. Innehållsförteckning 2013-03-31 1(6) Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet 2012 SF0301 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

är nedsatt pga. sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan

är nedsatt pga. sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan Pension A aktivitetsersättning * ersättning till den som är mellan 19 och 29 år och vars arbetsförmåga är nedsatt pga. sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1998:674) om inkomstgrundad ålderspension; SFS 2001:492 Utkom från trycket den 19 juni 2001 utfärdad den 7 juni 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m.

Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m. 2009-10-29 1(5) Försäkringsutveckling Dnr 14056/2009 Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m. Antagen förändring av den lönesumma som ligger till grund för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsbalken Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 29 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialförsäkringsbalken dels att

Läs mer

Socialförsäkringslag (1999:799)

Socialförsäkringslag (1999:799) SFS 1999:799 Källa: Rixlex Utfärdad: 1999-11-04 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:1013 Socialförsäkringslag (1999:799) [Fakta & Historik] 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Denna lag innehåller bestämmelser om vem

Läs mer

Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m.

Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m. 2009-05-06 1(5) Försäkringsutveckling Dnr 14056/2009 Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m. Antagen förändring av den lönesumma som ligger till grund för

Läs mer

L.S.Sec Law (1999-799) on social security

L.S.Sec Law (1999-799) on social security SFST L.S.Sec Law (1999-799) on social security Databas: SFST Ny sökning Sökresultat Föregående Nästa Post 1 av 1 i SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna

Läs mer

Kundorientering. Självbetjäning via Internet. Nationellt försäkringscenter. Kund handläggare. Lokalt försäkringscenter. Kundcenter.

Kundorientering. Självbetjäning via Internet. Nationellt försäkringscenter. Kund handläggare. Lokalt försäkringscenter. Kundcenter. December 2011 Kundorientering @ Självbetjäning via Internet Nationellt försäkringscenter Kund Lokalkontor Personliga handläggare Kundcenter Lokalt försäkringscenter December 2011 Förmåner inom socialförsäkringen

Läs mer

Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m.

Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m. 2010-10-27 1(5) Analys och prognos Dnr 017108-2010 Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m. Antagen förändring av den lönesumma som ligger till grund för arbetsgivaravgifter,

Läs mer

Vissa socialförsäkringsfrågor m.m.

Vissa socialförsäkringsfrågor m.m. Socialförsäkringsutskottets betänkande Vissa socialförsäkringsfrågor m.m. Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2002/03:2 Vissa socialförsäkringsfrågor m.m. (delvis).

Läs mer

Utgifter inom socialförsäkringen m.m. 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Utgifter inom socialförsäkringen m.m. 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Antagandebild Lönesummeökning (inkl. reformer) 3,0 5,5 4,7 4,5 4,8 4,4 Timlöneökning 0,3 3,7 4,0 3,3 3,5 3,6 Sysselsatta, timmar 1) (procentuell förändring) 2,7 1,7 0,6 1,2 1,3 0,7 Sysselsatta, personer

Läs mer

LEFI Online, system till system (Leverera Förmånsinformation) WEBBSERVICE/SHS/SSEK

LEFI Online, system till system (Leverera Förmånsinformation) WEBBSERVICE/SHS/SSEK LEFI Online, system till system (Leverera Förmånsinformation) WEBBSERVICE/SHS/SSEK Gränssnittsspecifikation Försäkringskassan IT 1 (11) Ändringsförteckning Nedanstående tabell redovisar ändringshistoriken

Läs mer

Sjukfall. Referensår A. Allmänna uppgifter SF0203

Sjukfall. Referensår A. Allmänna uppgifter SF0203 Sjukfall Referensår 2005 SF0203 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Socialförsäkring A.2 Statistikområde Stöd vid sjukdom och handikapp A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja

Läs mer

Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m.

Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m. 2008-02-25 1(5) Försäkringsutveckling Dnr 7859/2008 Socialavgifter och AP-fonden prognosförutsättningar och korta regelbeskrivningar m.m. Antagen förändring av den lönesumma som ligger till grund för arbetsgivaravgifter,

Läs mer

Om Försäkringskassan Juni 2010 Sida 1

Om Försäkringskassan Juni 2010 Sida 1 Om Försäkringskassan Juni 2010 Sida 1 Välkommen till Försäkringskassan Försäkringskassan informerar om och hanterar Sveriges viktigaste trygghetspaket socialförsäkringen. Den innehåller totalt närmare

Läs mer

~ CI tet l aj 'OGVY) el eu:{ LLf }1'1;:fe- W\ '"'e-l F k:

~ CI tet l aj 'OGVY) el eu:{ LLf }1'1;:fe- W\ ''e-l F k: ~ CI tet l aj 'OGVY) el eu:{ LLf }1'1;:fe- W '"'e-l F k: 2012-03-08 Funktionsnedsättning fil Försäkringskassan Ersättninqsformer,,-., Sjukpenning, SjukersättningIaktivitetsersättning o Handikappersättning

Läs mer

Återrapportering av arbetet med att följa internationella ärenden

Återrapportering av arbetet med att följa internationella ärenden 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering av arbetet med att följa internationella ärenden Uppdrag Regeringen har givit Försäkringskassan i uppdrag att redogöra för de ändringar som hitintills

Läs mer

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Antagna av kommunfullmäktige 2008-xx-xx Lunds kommun Innehållsförteckning ALLMÄNT...3 BESLUTSORDNING...3 FÖRTROENDEVALDA PÅ HEL- OCH DELTID...3 ÖVRIGA FÖRTROENDEVALDA...3

Läs mer

Promemoria Förbättringar inom familjepolitiken

Promemoria Förbättringar inom familjepolitiken 1 (5) Socialdepartementet registrator@social.ministry.se s.fst@social.ministry.se Promemoria Förbättringar inom familjepolitiken Försäkringskassan har beretts möjlighet att yttra sig över promemorian Förbättringar

Läs mer

Ohälsomått 2010 SF0202

Ohälsomått 2010 SF0202 Avd. för och prognos/enheten för statistisk 2011-01- 1(8) Ohälsomått 2010 SF0202 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Socialförsäkringen. i siffror

Socialförsäkringen. i siffror 8927654183469876543228476529893876451749126543 98437652947978489276541834698765432284765298 817126543789984376529479784892765418346938764 491265437876529479789843765294797848927654183 9876543228476529893876451629925437899843765294

Läs mer

Utgifter inom socialförsäkringen m.m.

Utgifter inom socialförsäkringen m.m. Utgifter inom socialförsäkringen m.m. 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Antagandebild Lönesummeökning (inkl. reformer) 2,7 4,1 4,1 4,4 4,6 4,3 Timlöneökning 2,2 3,1 2,3 3,1 3,2 3,3 Sysselsatta, timmar 1) (procentuell

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2010:1277 Utkom från trycket den 30 november 2010 utfärdad den 18 november 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att

Läs mer

Sjuk- och aktivitetsersättning 2014 SF0206

Sjuk- och aktivitetsersättning 2014 SF0206 Avd. för och prognos/enheten för statistisk 2015-01-13 SF0206 Sjuk- och aktivitetsersättning 2014 SF0206 Innehållsförteckning A Administrativa uppgifter... 2 A.1 Ämnesområde... 2 A.2 Statistikområde...

Läs mer

Utgifter inom socialförsäkringen m.m

Utgifter inom socialförsäkringen m.m Utgifter inom socialförsäkringen m.m. 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Antagandebild Lönesummeökning (inkl. reformer) 2,4 4,0 3,8 4,1 4,4 4,2 3,6 Timlöneökning 1,9 2,1 2,0 2,2 2,9 3,0 3,2 Sysselsatta,

Läs mer

Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet

Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet Referensår 2009 SF0301 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Socialförsäkring A.2 Statistikområde Stöd vid ålderdom I statistiken för 1999-2002 ingår

Läs mer

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken med prognos för 2011

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken med prognos för 2011 Svar på regeringsuppdrag 1 (8) Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken med prognos för 2011 Om denna rapport Indikatorerna i denna rapport är ett urval av de som presenterades i svar på

Läs mer

LEFI Online, Elektroniskt informationsutbyte. Allmän information

LEFI Online, Elektroniskt informationsutbyte. Allmän information LEFI Online, Elektroniskt informationsutbyte Försäkringskassan, Tjänsteleverans Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 REFERENSER... 3 2 BESKRIVNING AV -TJÄNSTEN LEFI ONLINE... 4 2.1 GRÄNSSNT...

Läs mer

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, en delrapport

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, en delrapport 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, en delrapport Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Klara västra kyrkogata 11

Läs mer

Socialförsäkring. Social insurance. Socialförsäkring Statistisk årsbok Sida Page

Socialförsäkring. Social insurance. Socialförsäkring Statistisk årsbok Sida Page Socialförsäkring Statistisk årsbok 2010 Sida Page Socialförsäkring Social insurance 419 433 Utgifter för det sociala skyddet Expenses for social security 420 434 Socialförsäkring Social insurance 422 435

Läs mer

Din pension och framtida ekonomi. Pensionsavtalet PA-KL för dig som är eller har varit kommun- eller landstingsanställd

Din pension och framtida ekonomi. Pensionsavtalet PA-KL för dig som är eller har varit kommun- eller landstingsanställd Din pension och framtida ekonomi Pensionsavtalet PA-KL för dig som är eller har varit kommun- eller landstingsanställd Innehåll Sidan Välkommen till KPA Pension... 3 Tjänstepension och allmän pension...

Läs mer

Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd

Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd 1 Till Regeringskansliet 141202 Af-2014/596450 FK 009030-2014 Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd Med detta förslag föreslår Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att

Läs mer

Fortsatt förälder- om ansvar, ekonomi och samarbete för barnens skull (SOU 2011:51)

Fortsatt förälder- om ansvar, ekonomi och samarbete för barnens skull (SOU 2011:51) REMISSYTTRANDE 1(6) Datum Diarienummer 2011-10-07 2011-111 Socialdepartementet 133 33 Stockholm Fortsatt förälder- om ansvar, ekonomi och samarbete för barnens skull (SOU 2011:51) (S2011/5725/FST) Sammanfattning

Läs mer

Adress: Adolf Fredriks kyrkogata 8, Stockholm Kontaktperson: Joakim Söderberg Telefon: A.5 Producent

Adress: Adolf Fredriks kyrkogata 8, Stockholm Kontaktperson: Joakim Söderberg Telefon: A.5 Producent Ohälsomått Referensår 2007 SF0202 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Socialförsäkring A.2 Statistikområde Stöd vid sjukdom och handikapp A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Sjukfall 2011 SF0203. Innehållsförteckning

Sjukfall 2011 SF0203. Innehållsförteckning Avd. för och prognos/enheten för statistisk 2012-03-30 1(8) Sjukfall 2011 SF0203 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG Vår beteckning 2012-03-30 69161/2011

SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG Vår beteckning 2012-03-30 69161/2011 1 (24) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Bilaga 1 - Registeranalys av unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga Innehåll Inledning... 2 Data och definitioner... 5 Inflödet till

Läs mer

Rapport av uttaget av föräldrapenning i enlighet med regeringens regleringsbrev för Försäkringskassan år 2009

Rapport av uttaget av föräldrapenning i enlighet med regeringens regleringsbrev för Försäkringskassan år 2009 1 (11) Socialdepartementet Rapport av uttaget av föräldrapenning i enlighet med regeringens regleringsbrev för Försäkringskassan år 2009 Sammanfattning Fler pappor är hemma längre perioder och tidigare

Läs mer

Svar på ISF:s rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna

Svar på ISF:s rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på ISF:s rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna ISF har som del av ett egeninitierat projekt studerat betydelsen av

Läs mer

Din pension och framtida ekonomi. pensionsavtalet pa-kl för dig som är eller har varit kommun- eller landstingsanställd

Din pension och framtida ekonomi. pensionsavtalet pa-kl för dig som är eller har varit kommun- eller landstingsanställd Din pension och framtida ekonomi pensionsavtalet pa-kl för dig som är eller har varit kommun- eller landstingsanställd Innehåll Välkommen till KPA Pension 3 Tjänstepension och allmän pension 3 Din allmänna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2000:462) om införande av lagen (2000:461) om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn; SFS 2002:215 Utkom från trycket den 8 maj 2002 utfärdad

Läs mer

Underhållsstöd. Referensår. A. Allmänna uppgifter och 2000 SF0102

Underhållsstöd. Referensår. A. Allmänna uppgifter och 2000 SF0102 Underhållsstöd Referensår 1999 och 2000 SF0102 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Socialförsäkring A.2 Statistikområde Stöd till barnfamiljer A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Dina avtalsförsäkringar. Sjukdom. Arbetslöshet. Arbetsskada AGB AGS TFA. Dödsfall. Ålderdom Avtalspension SAF-LO. Premiebefrielseförsäkring TGL

Dina avtalsförsäkringar. Sjukdom. Arbetslöshet. Arbetsskada AGB AGS TFA. Dödsfall. Ålderdom Avtalspension SAF-LO. Premiebefrielseförsäkring TGL Introduktion Dina avtalsförsäkringar Sjukdom AGS Arbetsskada TFA Arbetslöshet AGB Premiebefrielseförsäkring Ålderdom Avtalspension SAF-LO Dödsfall TGL Sjukdom Sammanfattning av ersättningar Lön Karensdag

Läs mer