Det finns något positivt...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det finns något positivt..."

Transkript

1 I n f o A B f r å n K ö p i n g s B o s t a d s B BladetDec 2003 Det finns något positivt... Byggstart Kv Brage Nu påbörjar vi ombyggnation av "Gamla Sparbankshuset", kv Brage till bostäder. Totalt blir det tolv lägenheter, tio i huvudbyggnaden och två i annexet. Lägenhetsstorlekarna varierar från 2 r.o.k på 44 m 2 till 5 r.o.k på 161 m 2. Ett mycket stort intresse har visats för att få hyra en lägenhet i ett av Köpings bäst belägna byggnader. De som anmält sitt intresse kommer att bli inbjudna till en information om byggnationen. Om inflyttning blir före eller efter semestern 2004 är ännu ej klart....med mörka vinterkvällar det är mysigt att sitta hemma med något bra att läsa (kanske Bobladet?), en kopp varmt kaffe och ett levande ljus inom räckhåll (glöm inte att släcka ljuset när mysstunden är över). Vår planerade omdaning av Nygård är i full gång, alla berörda hyresgäster har flyttat till nya lägenheter och lokaler, stora maskiner rullar var dag in på området för att tugga betong och i övrigt arbeta med omdaningsarbetet. Välkomna ner och titta, det händer saker här nere nu varje vecka. Positivt för området är också Lidl s etablering, som gjort att entrén till Nygård förändrats och blivit mycket mer välkomnande. Planeringen för ombyggnaden av gamla Sparbankshuset har som bekant dragit ut på tiden. Anledningen är diskussionerna med Länsstyrelsen, som har synpunkter på att huset bör bevaras och återställas i ursprungligt skick så mycket det går. Vår avsikt är att behålla så mycket som möjligt av platsbyggda garderober, fina innerdörrar och annat som hör byggnaden till. Problemet med detta är bara att dessa åtgärder orsakar kostnadsfördyring, något vi hoppades att Länsstyrelsen skulle kunna hjälpa till med till vissa delar, via bidrag. Mer om detta här intill års version av Bokort är på väg ut till Er hyresgäster, vi planerar utdelning strax före jul. En av våra samarbetspartners är Pingisförbundet, både på lokal nivå och mer internationell nivå, se vidare om detta i artikel i tidningen. Inom Bostadsbolaget ser vi mycket positivt på denna verksamhet, inte bara för att vi kunnat hyra ut ca 35 lgh i samband med detta, utan också för att ett gymnasium på denna nivå ger mycket positiva signaler kring Sportstaden Köping. Årets hyresförhandlingar har slutförts i samförstånd med Hyresgästföreningen. Årets hyreshöjning stannade på i genomsnitt 1,98 %, men vårt hyresfördelningssystem gör att variationerna inom olika lägenheter kan bli stora. (Mer om detta på sidan 5.) Jag och min personal vill passa på att önska alla våra hyresgäster en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Anders Nordqvist, VD Köpings Bostads AB U r i n n e h å l l Omdaning Nygård Sanering av farligt avfall Bordtennismetropolen Ökade eltaxor höjer hyrorna e t >> >> >> >> :

2 BoBladet Dec Badrumsrenoveringar Renoveringen på Furuvägen 6 som vi fick skjuta upp i höstas kommer att påbörjas under mars-april Upphandling av entreprenör pågår. Brandvarnare Brandvarnare är nu monterade i samtliga av våra lägenheter. Batterierna ska räcka i 10 år, men kontrolleras vid de återkommande ventilationsbesiktningarna var tredje år. Nytt telefonnummer till Securitas är Hit ringer man vid akuta fel eller störningsärenden på kvällar och helger. Nygård omdaning Förnyelsearbetet inom Nygård har nu påbörjats. Arbetet har inledningsvis bestått av nedläggning av nya värmekulvertar för att ersätta de som försvinner när husen rivs. Parallellt med detta pågår också ombyggnad av Kristinelundsvägen 4, dit Tekniska kontoret enligt planerna flyttar tillbaka till den 1 feb All rivning sker med största hänsyn till miljön, vilket innebär att allt byggmaterial sorteras, t.ex sorteras trämaterial för sig innan det förbränns på värmeverket i Norsa. Betongväggar och bjälklag kommer att tuggas sönder av en stor sax till betongstenar, stora som tegelstenar. En del av betongmaterialet läggs upp som kullar inom Nygård för att få höjdvariation på marken. Det betongmaterial som inte får plats på Nygård kommer att användas till att bygga vägar, alternativt till fyllnadsmaterial. Vi har stor förståelse för att alla boende och de som arbetar inom Nygård upplever störningar periodvis, men hoppas på förståelse till dess allt är klart och vi kan vandra i en fin park i stället för de byggnader som tagits bort. Vi räknar med att arbetet skall vara färdigställt till sommaren Vad gäller planerna för den nya vägen, som skulle förbinda Nibblesbackevägen och Kristinelundsvägen har inte mycket hänt sedan tidigare nr av Bobladet. Ett planförfarande har inletts och Kommunen arbetar vidare med detta.

3 3 BoBladet Dec 2003 Nytt telefonsystem KBAB Uthyrning Finaste balkongen & uteplatsen Det finns många välskötta och fina balkonger och uteplatser i Köping. Vi har fått in flera nomineringar till årets balkong/uteplats och av dem har vi valt ut två. Dels Paula Illikainen på Bergslagsvägen (som bl.a nomierats av Nick Derek), dels Björn & Tuula Lennartsson på Fågelvägen. Trisslotter kommer på posten! Grattis och lycka till! Balkonger Besiktning av balkonger har utförts under året. Vi har då funnit att en del balkonger måste renoveras under nästa år. Vi kommer att börja med husen på Furuvägen 2 och Torggatan 1. Vi har under en tid upplevt en ökad belastning på telefonerna till vår uthyrningsavdelning, kanske ett positivt tecken att många vill hyra sin lägenhet av oss? För personalen som arbetar med uthyrningsfrågor har dock arbetsbelastningen ökat och vi konstaterade att något måste göras. Av en händelse fick vi kontakt med ett företag som tillsammans med Telia tagit fram en lösning på ökade volymer på inringda telefonsamtal. Systemet vi tagit i bruk innebär att den som ringer till vår uthyrningsavdelning alltid får ett svar av en telefonsvarare, via knapptelefon finns möjlighet till olika val och systemet bestämmer också en tid då vår personal ringer upp den bostadssökande, möjlighet finns också för den som ringer att ändra tiden om den inte passar. För vår del innebär detta att vi får upp en telefonkö, där vi i tur och ordning ringer upp de samtal som finns i kön på den tid som systemet bestämt. För uthyrningspersonalen har arbetsmiljön förbättrats markant efter införandet av detta. Även kunderna som vi ringt upp har reagerat positivt. Detta system används endast vid uthyrningsfrågor, felanmälan görs som tidigare till Husvärden, se nr som finns anslaget i trappuppgången eller på kylskåpsmagneten.

4 BoBladet Dec Sanering av farligt avfall Inför rivning av 95 lägenheter i samband med förnyelsen av Nygårdsområdet har vi upprättat en miljöinventering och rivningsplan. Miljöinventeringen är till för att identifiera farligt avfall. Till farligt avfall inför en rivning av en byggnad kan räknas eventuella förekomster av kvicksilver, asbest, Pcb, freoner, kemikalier, krom, kadmium mm. Material som kan innehålla asbest, PCB och krom måste analyseras på laboratorier. Asbest kan förekomma i material som mattor, mattlim, rörisoleringar, beklädnadsskivor, kakelfix- och fog mm. Materialprover har tagits på sådana material och visat att vi har asbest i kakelfix (limmet på baksidan av kaklet) samt i vissa beklädnadsskivor på utsidan ovan fönster och i vissa rörisoleringar i källare. I den fasta formen där materialen (både PCB och asbest) sitter i huskonstruktioner är den inte farlig för människor. PCB är ett av våra besvärligaste miljögifter som består av en grupp svårnedbrytbara-stabila organiska föreningar, vilket innebär att de anrikas i näringskedjan om det hamnar fritt i naturen. Det vill säga som exempel, att om en liten fisk får i sig PCB-förorenad föda och som sedan äts upp av en större fisk som ätit många förgiftade små fiskar, så får den stora fisken i sig mycket gift. Därefter äter en säl många stora fiskar osv... PCB påverkar bland annat fortplantningsförmågan. De flesta PCB-föreningar är trögflytande oljelika vätskor som på grund av sina tekniska egenskaper har använts bl. a. i elektriska utrustningar som transformatorer och kondensatorer. Det har även använts som mjukgörare i plaster och fogmassor för att ta upp rörelser mellan olika byggnadsmaterial. Framför allt i ytterväggsfasader. Åtskilliga materialprover från fogmassor i ytterväggsfasader och intilliggande markytor har tagits för laboratorieanalyser. Vi har hittat fogmassor som innehåller PCB. Inget av markproverna har dock innehållit PCB. Prover har även tagits på betong för identifiering av Krom. Inga förhöjda värden har påvisats. Vid sanering av PCB och asbest krävs specialkunskap och speciell skyddsutrustning för att eventuella dammpartiklar inte skall skada den som sanerar.

5 5 BoBladet Dec 2003 Ökade eltaxor höjer hyrorna Förhandling rörande hyresnivåer inför år 2004 har slutförts. Den genomsnittliga hyresnivån stiger med 1,98% från den 1 januari Sanering av fogmassor går till så att man skär bort fasadmaterial ca 4 cm över och under fogmassan åt var håll och allt går till farligt avfall. På så vis berörs inte själva fogmassan under saneringsarbetet. Farligt avfall får inte transporteras av annan än den som har tillstånd från länsstyrelsen. Kvitton på transporter och mottagande av slutligomhändertagande ska redovisas. Asbest tas om hand av Atleverket i Örebro och PCBmassor hamnar hos SAKAB i Kumla. Efter sanering av farligt avfall som utförs först vid en rivning, plockas lägenheterna ut på inredningar som snickerier, mattor, badkar, porslin, kablar, rör, plåt och järn etc. som sorteras i olika containers, var för sig, allt enligt en upprättad rivningsplan. Det mesta av rivningsmassorna återanvänds eller återvinns i olika former. Brännbart material återvinns som värme genom förbränning. Plåt och järnmaterial går till skrotåtervinning och blir kanske armeringsjärn eller järnvägsräls. Betong- och ytongmassor som krossas kommer dels att läggas upp som små högar inom Nygårdsområdet vilka senare täcks med jordmassor för att bli gröna kullar. Det mesta av betongmassorna kommer att levereras till VMR i Norsa som vägbyggnadsmaterial och täckmassor på soptippen. Den genomförda värderingen av områdes- och lägenhetskvalitéer har medfört att hyreshöjningen mellan olika lägenheter kommer att variera mellan 0% och 3,34%. Ett mindre antal lägenheter, där elförbrukning ingår i hyran, höjs med 5%. Anledningen till de höjda hyrorna är flera, men till absolut största del beror årets hyreshöjning på höjda eltaxor. Höjningar från elbolagen, tillsammans med den s.k gröna miljöväxlingen, höjer elkostnaderna med nästan 2,2 Mkr, vilket nästan exakt motsvarar årets höjning. Övriga kostnadsökningar för sophantering och övriga prisökningar för driften måste vi alltså möta med något lägre underhållsambitioner och fortsätta med våra effektivitetshöjande åtgärder. Några kostnader för den pågående omdaningen av Nygård finns inte med i årets hyreskalkyl. I övrigt innehåller förhandlingsöverenskommelsen att vi till de som bott sammanhängande 10 år eller mer med KBAB som hyresvärd, även i år betalar ut trohetsbonus på 500 kr. Bonus beräknas från juli 2004 och 10 år tillbaka i tiden.

6 BoBladet Dec Välkommen till bordtennismetropolen Köping Nyckelpersonerna till framgångarna för Köping som Pingisstad: Urban Liwing, Anders Nordqvist och Krister Rejström. Mycket har hänt de senaste åren i den nya bordtennismetropolen Köping. I den nybyggda Köping Arena på Kristinelundssportfält smattrar pingisbollarna oavbrutet. Det har de gjort sen förra hösten då statsminister Göran Persson invigde hallen genom att gå den allra första matchen mot J-O Waldner. Köpings Bostad AB (KBAB) kom in i bilden långt tidigare och VD:n Anders Nordqvist är en av nyckelpersonerna till framgångarna för pingisen. Under de senaste åren har Köping plötsligt blivit Sveriges mittpunkt beträffande bordtennis. På Kristinelundssportfält har kommunen investerat i den nya moderna Köping Arena och här dyker J-O Waldner, Jörgen Persson & co upp med jämna mellanrum. Dessutom har Svenska bordtennisförbundet nu placerat sitt Riksidrottsgymnasium i Köping och några av de mest lovande spelarna i landet spenderar sin gymnasietid på Ullvi-gymnasiet. Som om inte detta vore nog finns det internationella Köping Table Tennis Academy också i stan.15 spelare från tio olika länder har kommit hit och medan de spelar pingis studerar de: språk (svenska + ytterligare två språk), det svenska samhället/kulturen och ledarutbildning inom ungdomsidrott (Skinnskattebergsfolkhögskola är huvudman). Så får vi inte glömma Köpings Bordtennisklubb. Klubben har sitt högkvarter i Scheeleskolan där många ungdomar tränar varje vecka. Dessutom har KBTK både bra herroch damlag högt upp i seriesystemet. Hur har det varit möjligt att bygga upp ett så starkt pingisfäste i lilla köping? Jo, det var eldsjälarna i Köpings Bordtennisklubb Krister Rejström och Urban Liwing som för några år sen såg till att pingisbollen kom i rullning på allvar. En gång var de med och grundade klubben 1981 och de har funnits med sedan dess. Ja man har väl blivit lite av en inventarie på det här stället, skrattar Rejström som också är ordförande för klubben. Urban, som är pensionerad sjukhusdirektör, sitter även han med i styrelsen och är den som ser till att hålla farten uppe med ständigt nya idéer och projekt. Saker händer inte av sig själv, det gäller att jobba., poängterar Urban. Kring sekelskiftet fick dessa båda herrar en ide. Varför inte starta en internationell bordtennisskola för att höja kvalitén på bordtennisen i Köping? I klubben hade man redan fått fram Sveriges bästa junior Johan Axelqvist och genom att få hit utländska spelare hoppades man att dennes möjligheter att utvecklas skulle öka ytterligare. Men för att kunna starta igång ett sådant projekt behövdes både pengar och kunskap och alla möjligheter undersöktes. Urban och Krister reste till och med runt i de baltiska länderna och Polen för att skaffa sig kontakter. Sedan dess har även ett flertal kontaktpersoner från olika länder dessutom varit på besök i Köping Ett problem var att eleverna behövde någonstans att bo och det var då man tog kontakt med KBAB:s VD Anders Nordqvist. Anders såg att det hela var en seriös ide och detta blev startskottet på ett långvarigt och gynnsamt samarbete mellan KBAB och KBTK. 24 lägenheter på Östanåsgatan rustades upp som klubben sedan fick hyra. När boendet var löst kunde Krister och Urban, tack vare pengar från Svenska Institutet, allmänna arvsfonden m.fl. dra igång sin ide under hösten år Sedan dess har det varit mycket jobb, men det har också gått bra. Spelare från Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Vitryssland, Ryssland, USA, Japan, Kina, Polen, Luxemburg och Schweiz har kommit till Köping för att träna och bedriva stu-

7 7 BoBladet Dec 2003 Bild från invigning av Köpings Arena, då Stadsminister Göran Persson mötte JO Waldner i en hård match. dier. Svenska Institutet delar ut 15 stycken så kallade Schollarship (stipendium för elever som kommer till Sverige) varje år och av dessa har eleverna på Köping Tabletennis Academy idag hela 8 stycken! Pengarna från Svenska Institutet är de som huvudsakligen har gjort det här möjligt, säger Urban. Han är den som har hjärnkoll på projekt, EU fonder och alla andra vägar att få in pengar till en ökad verksamhet. Efter två år med de internationella eleverna hade man skapat så mycket uppmärksamhet att Svenska bordtennisförbundet också ville vara med och bygga upp ett bordtenniscentrum. Tanken var att riksidrottsgymnasiet för bordtennis skulle finnas här och att landslagen skulle ligga på läger och spela sina landskamper i Köping. Om allt detta skulle gå att genomföra behövdes ny bordtennishall. Kommunen beslutade därför, efter förhandlingar, att bygga en ny modern hall på Kristinelundssportfält. Det var första gången som en så stor satsning på pingis gjordes i Sverige. Därmed lades också Falkenbergs och Lyckseles bordtennisgymnasium ner. KBAB utökade i det läget samarbetet med pingisen genom att gå in som ett av åtta fadderföretag. Dessutom ordnade man 32 sovplatser på det så kallade campuset invid KBAB:s kontor som skulle kunna hyras ut vid lägerverksamhet. Statsminister Göran Person invigde, hösten 2002, Nya Arenan och han gick också den första matchen mot Jan Owe Waldner. Samma höst startade Svenska Bordtennisförbundet i samarbete med Ullvi-gymnasiet igång riksidrottsgymnasiet (RIG). Fyra heltidstjänster har tillsatts och Sveriges mest kunniga bordtennisexpertis finns nu i Köping. Nytt för i år är att de svenska RIG-eleverna har tagit över lägenheterna från de internationella på Östanås och där bor idag 22 mycket lovande svenska bordtennisgymnasister från olika delar av Sverige. Dessutom bor där även en utbytesstudent och en hjälptränare från japan. Köpings Bordtennisklubb med Krister och Urban styr i år den internationella verksamheten helt själva och har döpt om den till Table Tennis Academy (tidigare Table Tennis High School). I år är det lite tufft eftersom vi tvingas jobba helt själva och vi har av ekonomiska skäl inte möjlighet att heltidsanställa huvudtränaren Christian Benone Grigore, säger Krister. Genom ett blockförhyrningsavtal har KBAB till i år hjälpt KBTK att få hyra nio lägenheter på Odensvivägen och det är hit de internationella eleverna nu flyttat. Därmed har även den internationella pingisakademin kunnat fortleva och tanken är att man Estlands etta Vallot Vainula, även utbildad civilingenjör, spelar för KBTK i div 1 och praktiserar varje vecka åt Köpings Bostads AB. framöver ska kunna ta hit både äldre och yngre bordtennisspelare som kan spela pingis och studera. Vi jobbar hårt för att få hit folk med hjälp av olika EU fonder och pengarna från Svenska Institutet. Detta är mycket positivt för alla parter, inte minst för Köpings kommun med en ökad inflyttning och ökade skatteintäkter, säger Urban. Estlands bästa bordtennisspelare, 25 årige Vallot Vainula, finns den här säsongen på plats i Köping. Han är utbildad civilingenjör och praktiserar varje vecka på Köpings Bostad AB samtidigt som han spelar för Köpings BTK i div 1. Detta visar väl mycket tydligt vilket bra samarbete vi har med Köpings Bostads AB, avslutar Urban Liwing. Alla hyresgäster hos KBAB kommer in gratis när Köpings BTK arrangerar hemmamatcher i div 1. Så ta chansen och gå till Köping Arena och titta på pingis i vår!

8 B Bladet Bokort 2004 Vi räknar med att kunna dela ut 2004-års Bokort före julhelgen. Bokortet ger Dig som är hyresgäst hos KBAB rabatter och förmåner hos butiker och föreningar i Köping. Precis som tidigare finns information i de butiker som erbjuder rabatt. Vilka rabatter som erbjuds av butiker och föreningar framgår av den broschyr som skickas ut tillsammans med kortet. Kortet gäller i följande butiker: Bellis Blommor, Chiffonjén Hemtextil, Låstjänst, Himmeta Persienn, Måleribolaget, Köpings Zoo, Järnhandeln i Köping, Priscillas Hund & Katt, Wedins skor, Optiker Lund, Guldhuset Bronsil, Hårfixaren, Bivur konditori, Klingas Konditori och Konditori Ritz (Kolsva), Pach Thairestaurang, Pizzeria Saray, OK Köping-Kolsva, Euromaster Blixt Gummiservice. Kortet ger även rabatt på Internetuppkoppling hos Köpings Kabel-TV AB och följande föreningar lämnar olika typer av rabatter vid uppvisande av förmånskort: Köping Hockey, Köpings Innebandyförening, Köping Gif Basket, Köpings Bordtennisklubb, Köping FF, Köping-Kolsva Orienteringsklubb, Köping IS, Bandysektionen och Köpings Ridklubb. Internetuppkoppling Inom KBAB s samtliga lägenheter finns möjlighet till uppkoppling till Internet via kabel-tv-nätet. En snabb uppkoppling som inte blockerar telefonlinjen. Det går även bra att titta på TV samtidigt som man surfar. Kostnaden för detta uppgår till en engångskostnad på 980 kr och en månadskostnad på 240 kr. Kontakta Köpings Kabel-TV s kundtjänst på telefon om intresse finns för Internetuppkoppling! Ring också hit vid eventuella frågor eller problem med TV-kanaler. f o I n f r å n Postadress: Box 13, Köping Besöksadress: Nibblesbackevägen 19 Mail: info@kbab.koping.se Internet: Öppet: Måndag Tisdag fredag Telefon: Telefax: Felanmälan: Felanmälan hanteras av Din Husvärd, likaså ordningsoch skötselfrågor. Telefonnummer finns anslaget i trappuppgången. Vid akuta fel: Kvällar och helger (gäller även kabel-tv), kontakta Securitas på telefon K ö p i n g s B o s t a d s A B BoBladet Redaktion: Carina Tikkanen Maria Eriksson Meg Laurén Krister Jansson Jan-Olof Pettersson Christer Sigvardsson Lena Ekman Ansvarig utgivare: Anders Nordqvist Produktion: CARE OF, Västerås

Bladet. Kortet gäller i följande butiker: Tillsammans med kortet kommer en broschyr att bifogas som talar om vilka rabatter som lämnas.

Bladet. Kortet gäller i följande butiker: Tillsammans med kortet kommer en broschyr att bifogas som talar om vilka rabatter som lämnas. B Info från Köpings Bostads AB Bladet Mars 2003 Det 86:e året... Det nya förmånskortet 22021...inom Köpings Bostads AB har rivstartat med flera stora aktiviteter och projekt såsom ny hyressättning av våra

Läs mer

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa.

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa. Oktober 2013 Till dig som bor på Mariehemsvägen 7 E Frågor och svar från informationsmötet Tisdag 1 oktober hölls ett informationsmöte för dig som bor på Mariehemsvägen 7 E. På mötet deltog representanter

Läs mer

Bladet. Måndagen den 26 augusti var det äntligen dags för invigning, som firades med pompa och ståt med Statsministern. En mycket tuff pingismatch

Bladet. Måndagen den 26 augusti var det äntligen dags för invigning, som firades med pompa och ståt med Statsministern. En mycket tuff pingismatch B Info från Köpings Bostads AB Bladet Okt 2002 Hösten närmar sig allt mer... och mörkare väder och kvällar är att räkna med.vi hoppas att vårt Boblad skall upplevas som ett ljus i mörkret och vi påminner

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare Sanering av PCB Information till fastighetsägare 2 FOTO: Leif Gustavsson, LG foto Visste du att... Fastighetsägare är enligt lag skyldiga att undersöka om PCB finns i byggnader byggda eller renoverade

Läs mer

PCB i byggnader. Erfarenheter från åtta SABO-företag som inventerat och sanerat PCB i fastigheter. Fredrik Hedlund, SABO AB januari 2002

PCB i byggnader. Erfarenheter från åtta SABO-företag som inventerat och sanerat PCB i fastigheter. Fredrik Hedlund, SABO AB januari 2002 PCB i byggnader Erfarenheter från åtta SABO-företag som inventerat och sanerat PCB i fastigheter. Fredrik Hedlund, SABO AB januari 2002 PCB måste ut ur kretsloppet. PCB är ett samlingsnamn för en grupp

Läs mer

Hyresförhandlingarna för Hus 3 på Pennygången är klara

Hyresförhandlingarna för Hus 3 på Pennygången är klara 10 okt 2014 Hyresförhandlingarna för Hus 3 på Pennygången är klara Förhandlingarna kring hyran i Hus 3, Pennygången 33 47, efter renoveringen är klara. Hyresgästföreningen och Stena Fastigheter Göteborg

Läs mer

Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid

Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid s. 1 Inledning Under våren 2012 har många hyresgäster på Pennygången i olika sammanhang uttryckt stor oro

Läs mer

Materialinventering sammanställning

Materialinventering sammanställning 1 (6) Miljöförvaltningen Materialinventering sammanställning Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Byggherre Kontaktperson Telefon Byggnads- och fastighetsbeskrivning Byggnadstyp (t.ex.

Läs mer

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen 1. Hur upplevde du säkerheten mot inbrott/stöld i din lägenhet under stambytet? a. God, inga problem b. Bristfällig 19% God, inga problem

Läs mer

Till dig som bor på Vasagatan 9

Till dig som bor på Vasagatan 9 Juni 2012 Till dig som bor på Vasagatan 9 Snart är det dags att bygga om huset på Vasagatan 9. Sedan årsskiftet har vi genom nyhetsbrev informerat dig och dina grannar om planerna och hur de kommer att

Läs mer

Fastighetsbeteckning Beräknat startdatum för rivning Beräknat stoppdatum för rivning. Byggherre Kontaktperson Telefonnummer

Fastighetsbeteckning Beräknat startdatum för rivning Beräknat stoppdatum för rivning. Byggherre Kontaktperson Telefonnummer Sida 1 (7) MÖNSTERÅS KOMMUN, Tekniska kontoret Box 54, 383 22 MÖNSTERÅS 0499-171 57, 171 59, tekniska@monsteras.se RIVNINGSPLAN med tillhörande materialinventering Datum Fastighet Fastighetsbeteckning

Läs mer

Rivningsplan med tillhörande materialinventering

Rivningsplan med tillhörande materialinventering 1(7) Rivningsplan med tillhörande materialinventering Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

FÖRSLAG TILL RIVNINGSPLAN - Bilaga 1 till rivningsanmälan. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning. Namnteckning SLUTLIG RIVNINGSPLAN.

FÖRSLAG TILL RIVNINGSPLAN - Bilaga 1 till rivningsanmälan. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning. Namnteckning SLUTLIG RIVNINGSPLAN. FÖRSLAG TILL RIVNINGSPLAN - Bilaga 1 till rivningsanmälan Miljö- och byggförvaltningen för Forshaga och Munkfors Forshaga Kommun, Box 93, 667 22 FORSHAGA 054 17 20 00 Rivningsplan används för att vid rivning

Läs mer

Bladet. Hösten rycker... Balkongtävling. l l. t : e h. i n n. r U Köpingsmässan 2004. Sep 2004

Bladet. Hösten rycker... Balkongtävling. l l. t : e h. i n n. r U Köpingsmässan 2004. Sep 2004 B I n f o f r å n K ö p i n g s B o s t a d s A B Bladet Sep 2004 Hösten rycker... Balkongtävling Vi har nu glädjen att presentera den prestigefyllda titeln som årets finaste balkong inom KBAB: Elvy Karlsten

Läs mer

Rapport efter informationsmöten om köksrenoveringen i Rinkeby

Rapport efter informationsmöten om köksrenoveringen i Rinkeby Rapport efter informationsmöten om köksrenoveringen i Rinkeby Den 3 oktober 2015 höll vi på Stockholmshem informationsmöten för våra hyresgäster som bor vid Mjölbyplan, Axbyplan och Ljungbyplan. Här kommer

Läs mer

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Alla hus åldras och behöver renoveras Vid en badrumsombyggnad får badrum och el-installationer en ny modern standard

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

VIMARHEM AB. Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem

VIMARHEM AB. Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem Intresseanmälan Alla våra lägenheter fördelas via vår kommunala bostadsförmedling. Ett första steg till lägenhet hos Vimarhem är därför att fylla i en intresseanmälan.

Läs mer

NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0391-1 2009-09-29 TILLSYNSPROJEKT OM PCB I BYGGNADER. i Staffanstorps kommun

NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0391-1 2009-09-29 TILLSYNSPROJEKT OM PCB I BYGGNADER. i Staffanstorps kommun NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0391-1 2009-09-29 TILLSYNSPROJEKT OM PCB I BYGGNADER i Staffanstorps kommun Titel: Författare: Utgiven av: Tillsynsprojekt om PCB i byggnader Göran Eriksson Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Bladet. Vårt bokslut... Brage 7. Ombyggnad av Gamla Sparbankshuset. l l. t : e h. i n n. Maj 2004

Bladet. Vårt bokslut... Brage 7. Ombyggnad av Gamla Sparbankshuset. l l. t : e h. i n n. Maj 2004 B I n f o f r å n K ö p i n g s B o s t a d s A B Bladet Maj 2004 Vårt bokslut... Brage 7 Ombyggnad av Gamla Sparbankshuset Ombyggnationen pågår för fullt och vi har en otrolig efterfrågan på de lägenheter

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Aspås och Rödön 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller

Läs mer

Inventering och sanering av PCB

Inventering och sanering av PCB Inventering och sanering av PCB Illustration: Mentor Demjaha Ditt ansvar som fastighetsägare Vad är PCB? PCB (polyklorerade bifenyler) är en grupp svårnedbrytbara organiska klorföreningar som började framställas

Läs mer

Valfrihet! Möjligheter på väg till dig

Valfrihet! Möjligheter på väg till dig närmar det Nu sig Möjligheter på väg till dig Valfrihet! Nätbyggnationen löper fram genom områdena och EHB har snart ett nytt och kvalitativt områdes- och fastighetsnät som kommunikationsoperatören Open

Läs mer

Minnesanteckningar från bomöte

Minnesanteckningar från bomöte 2018-10-14 Minnesanteckningar från bomöte Vi är otroligt glada över att ni var så många som kom för att lyssna och ställa frågor. Uppskattningsvis var ni runt 400 hyresgäster som kom för att träffa oss.

Läs mer

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se Välkommen till Bovärd Einar Markusson Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00 www.ragundahyreshus.se Att bo i hyresrätt har många fördelar Du behöver inte satsa pengar i boendet

Läs mer

Materialinventering. Föroreningar i mark och byggnad Risk för markförorening Cisterner/oljetankar Oljeavskiljare Annat: Ingen risk för markförorening

Materialinventering. Föroreningar i mark och byggnad Risk för markförorening Cisterner/oljetankar Oljeavskiljare Annat: Ingen risk för markförorening Materialinventering 2 Inventeringens ingående avfallsslag Inventeringen avser identifiering av ändringens alla ingående avfallsslag Ja Nej, inventeringen avser endast identifiering av följande avfallsslag

Läs mer

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga 1. Varför rustar ni upp husen? Husen är byggda på 60-talet och är i stort behov av stambyte och upprustning. Elinstallationerna uppfyller

Läs mer

Rivning och sanering Gusums bruk

Rivning och sanering Gusums bruk Rivning och sanering Gusums bruk Mikael Persson 18/2-10 Innehållförteckning Rivningsteknik Arbetsförlopp Rivningsmaskiner Återvinning Dokumentation Rivningsteknik\ - Certifiering BF9K Produkt certifiering

Läs mer

Materialinventering sammanställning

Materialinventering sammanställning 1 (6) Miljöförvaltningen Materialinventering sammanställning Fyll i hela banketten och skicka den till boxadressen eller via e-post till miljoforvaltningen@stockholm.se Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Föllinge 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller utemiljön

Läs mer

Program. INNEBANDY, RACERUNNING, RULLSTOLSRUGBY BORDTENNIS, FLOOR HOCKEY, RIDSPORT 29 November

Program. INNEBANDY, RACERUNNING, RULLSTOLSRUGBY BORDTENNIS, FLOOR HOCKEY, RIDSPORT 29 November Program INNEBANDY, RACERUNNING, RULLSTOLSRUGBY BORDTENNIS, FLOOR HOCKEY, RIDSPORT 29 November 2014 www.handikappidrott.se/vastmanland 1 Välkommen till Köpingspelen 2014 Köpingspelen arrangeras för andra

Läs mer

Lägesrapport 2009 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader

Lägesrapport 2009 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Lägesrapport 2009 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Lägesrapport 2009 Rivning av byggnader sidan 2 (5) Inledning Rivning och sanering av fd Klippans Läderfabrik finansieras

Läs mer

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag September 2008

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag September 2008 I detta Nyhetsbrev berättar vi om Neptunhusets lokaler och dess trevliga hyresgäster. Ålgårdsläktaren på Borås Arena har uppgraderats med ny loge, stor mingelyta och yterligare anpassats för rörelsehindrade.

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

MILJÖINVENTERING INFÖR RIVNING (EB.4:3)

MILJÖINVENTERING INFÖR RIVNING (EB.4:3) MILJÖINVENTERING INFÖR RIVNING (EB.4:3) Datum Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet Sökande Fastighetsbeteckning Sökandens namn Personnr/orgnr Fastighetens adress Fastighetsägare om annan än sökanden Adress

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Kurs i sanering av PCB- haltiga fogmassor

Kurs i sanering av PCB- haltiga fogmassor 1(5) Kurs i sanering av PCB- haltiga fogmassor Riv- och Saneringsentreprenörerna kallar härmed till kurs i Sanering av PCB- haltiga fogmassor. Kursen, som är på två dagar, vänder sig till byggnadsarbetare

Läs mer

Bladet. 85 år! KBAB. Välkommen... l l. e t. n e. Juli 2002. Gamla Sparbankshuset. Centrumgruppen. Sommarcampen. Renoveringar. Tävling.

Bladet. 85 år! KBAB. Välkommen... l l. e t. n e. Juli 2002. Gamla Sparbankshuset. Centrumgruppen. Sommarcampen. Renoveringar. Tävling. B Info från Köpings Bostads AB Bladet Juli 2002 Välkommen......att dela det första numret av den nygamla tidningen BoBladet med oss! BoBladet är tänkt att vara en informationstidning från oss inom KBAB

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

Allmn. miljöspark. Allmn. miljöspark. Yttre miljö. 2014: Allmännyttans energisparkampanj. Vet Du om att VSBo deltar? 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1

Allmn. miljöspark. Allmn. miljöspark. Yttre miljö. 2014: Allmännyttans energisparkampanj. Vet Du om att VSBo deltar? 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 214: Allmännyttans energisparkampanj Vet Du om att VSBo deltar?,8,7,6,5,4,3,2,1 Allmn. miljöspark. % Ja % Nej Hur fick Du reda på det? 6 Allmn. miljöspark. 5 4 3 2 1 Utskick VSBo % Hemsida % Annat % Ej

Läs mer

Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34

Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34 Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34 2012-11-23 Innehåll Inledning 3 Badrum 4 Hyror 10 Bilaga 1 - Hyresgästgodkännande Bilaga 2 - Valblankett Här kan du få mer information om

Läs mer

Materialfraktion Beräknad mängd Omhändertagare/Mottagare. Omhändertagande av material med virkesförstörande insekter, ohyra, hussvamp etc.

Materialfraktion Beräknad mängd Omhändertagare/Mottagare. Omhändertagande av material med virkesförstörande insekter, ohyra, hussvamp etc. Sida 1 av 5 Mariestad Töreboda Gullspång Vid behov kompletteras rivningsplanen med bilagor med detaljerad beskrivning av åtgärder upprättad av Datum Omhändertagande av hälso- och miljöfarliga material

Läs mer

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst Om oss Var med i Hyresgästföreningen lättläst Om Hyresgästföreningen I den här broschyren kan du läsa om Hyresgästföreningen. Vi berättar om vilka vi är, vad vi gör och vad vi tror på. Ring oss på telefon

Läs mer

Frågor och svar om renovering och evakuering

Frågor och svar om renovering och evakuering April 2014 Till dig som bor på Tranbärsvägen 2 och 4 Frågor och svar om renovering och evakuering I början av april bjöd vi in till ett möte inför renoveringarna på Tranbärsvägen där entreprenören och

Läs mer

Till samtliga hyresgäster på på Pennygången

Till samtliga hyresgäster på på Pennygången Göteborg 26 april 2012 Till samtliga hyresgäster på på Pennygången Vi har förstått på reaktionerna att det finns mycket oro och många frågor kring upprustningen på Pennygången. Vi får också positiva reaktioner

Läs mer

Omhändertagande av hälso- och miljöfarliga material Materialfraktion Beräknad mängd Omhändertagare/Mottagare

Omhändertagande av hälso- och miljöfarliga material Materialfraktion Beräknad mängd Omhändertagare/Mottagare Sida 1 av 5 Mariestad Töreboda Gullspång Vid behov kompletteras rivningsplanen med bilagor med detaljerad beskrivning av åtgärder upprättad av Datum Omhändertagande av hälso- och miljöfarliga material

Läs mer

Backsippan. Höjdarläge i Åstorp

Backsippan. Höjdarläge i Åstorp Backsippan Höjdarläge i Åstorp Ljusa och bekväma bostadsrätter med inflyttning hösten 2017 Bilden är en illustration, avvikelser kan förekomma. Läge för ett skönare boende Nu är det läge för dig som vill

Läs mer

Lathund för Bostadsrättsföreningen Häcklefjäll

Lathund för Bostadsrättsföreningen Häcklefjäll 2011-08-30, Rev L 1(7) Lathund för Bostadsrättsföreningen Häcklefjäll Innehållsförteckning 1 Styrelsen... 2 2 Vad kan jag få hjälp med?... 2 3 Hissar... 3 4 Städning av gemensamma utrymmen... 3 5 Hur skall

Läs mer

Medlemsinformation. Innehåll. Trastsångsvägen 2 132 Byggnadsår: 1983 Antal lägenheter: 65. Historik. Vad säger lagen och HSB:s stadgar?

Medlemsinformation. Innehåll. Trastsångsvägen 2 132 Byggnadsår: 1983 Antal lägenheter: 65. Historik. Vad säger lagen och HSB:s stadgar? Medlemsinformation Innehåll Historik Vad säger lagen och HSB:s stadgar? Så fungerar vår bostadsrättsförening Bra att veta Gemensamma insatser Hemförsäkring Trastsångsvägen 2 132 Byggnadsår: 1983 Antal

Läs mer

Välkommen till BRF Lerlåset.

Välkommen till BRF Lerlåset. Välkommen till BRF Lerlåset. Bostadsrättsföreningen finns på Lerbäcksgränd i Hagsätra och förfogar över 168 lägenheter. Du som boende i bostadsrättsföreningen Lerbäcksgränd har tillgång till flera tvättstugor,

Läs mer

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad.

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Alla har rätt att bo tryggt Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Allt blir trivsammare om vi pratar med varandra! Så här

Läs mer

Hallstahem. En härlig höst! för oss som bor i Hallstahem Nummer 3 September 2015. Hallstahem 70 år Välbesökt cirkus!

Hallstahem. En härlig höst! för oss som bor i Hallstahem Nummer 3 September 2015. Hallstahem 70 år Välbesökt cirkus! för oss som bor i Hallstahem Nummer 3 September 2015 MittNyttigt Hallstahem Hallstahem 70 år Välbesökt cirkus! Den 16 juni var det jubileumscirkus i Hallstahammar. De många besökarna fick uppleva en riktig

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

2

2 1 2 3 4 5 I Kretsloppsrådet fanns representanter för fyra intressegrupper: Byggherrar och fastighetsägare, arkitektföretag och tekniska konsultföretag, bygg- och installationsföretag samt byggmaterialindustrin.

Läs mer

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst!

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Praktisk inflyttningsinformation till dig som hyresgäst hos oss på Lorentzon. Varmt välkommen till din nya bostad hos oss på Lorentzon.

Läs mer

Program INNEBANDY, RACERUNNING, RULLSTOLSRUGBY BORDTENNIS, FLOOR HOCKEY, RIDSPORT 28 November

Program INNEBANDY, RACERUNNING, RULLSTOLSRUGBY BORDTENNIS, FLOOR HOCKEY, RIDSPORT 28 November Program INNEBANDY, RACERUNNING, RULLSTOLSRUGBY BORDTENNIS, FLOOR HOCKEY, RIDSPORT 28 November 2015 1 Välkommen till Köpingspelen 2015 Köpingspelen arrangeras för tredje gången, en dag med både tävling

Läs mer

Hallstahem. Tillbaka där det började!

Hallstahem. Tillbaka där det började! Mitt Nr 4 december 2013 Hallstahem Nyttigt för oss som bor i Hallstahem Karl-Erik och Solveig Tillbaka där det började! 1968 flyttade de till sin första gemensamma bostad på Trädgårdsgatan 4. Nu efter

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

MILJÖINVENTERING INFÖR RIVNING (EB.4:3)

MILJÖINVENTERING INFÖR RIVNING (EB.4:3) MILJÖINVENTERING INFÖR RIVNING (EB.4:3) Datum Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet Fastighetsbeteckning Sökande Sökandens namn Personnr/orgnr Fastighetens adress Adress Fastighetsägare om annan än sökanden

Läs mer

Kerstin hyr ut rum till studenter. Med den här mappen utmanar hon dig.

Kerstin hyr ut rum till studenter. Med den här mappen utmanar hon dig. 13-0413 forza_mappinnehall.indd 1 2015-01-15 11:49 Mappens omslag föreställer familjen Åströms gård Nilslarsberg i Svartnäs, Dalarna. Broderat av Kerstin! Kerstin hyr ut rum till studenter. Med den här

Läs mer

RIVNINGSPLAN (EB.3:3)

RIVNINGSPLAN (EB.3:3) RIVNINGSPLAN (EB.3:3) 1(6) Datum Samhällsbyggnadsnämnden 275 80 SJÖBO Diarienummer Anmälan inlämnad Lov sökt Lov beviljat Anmälan avser Rivning Ändring/ombyggnad Fastighet Sökande Fastighetsbeteckning

Läs mer

OBJEKT Mellanvångsskolan Hus A

OBJEKT Mellanvångsskolan Hus A BESTÄLLARE Staffanstorpshus AB OBJEKT Mellanvångsskolan Hus A MATERIALINVENTERING Inför rivning Malmö 2013-01-10 IMTEK AB Höjdrodergatan 4 212 39 Malmö Tel. 040-22 33 40 Bo Börstell Niklas Börstell 212

Läs mer

Boendeenkät 2008. Enkätundersökningen har gjorts hösten 2008. Den har lämnats in antingen på papper eller via hemsidan.

Boendeenkät 2008. Enkätundersökningen har gjorts hösten 2008. Den har lämnats in antingen på papper eller via hemsidan. Boendeenkät Enkätundersökningen har gjorts hösten. Den har lämnats in antingen på papper eller via hemsidan. Kommentarerna som visas är ett urval och ska visa på de olika uppfattningar som finns om de

Läs mer

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SNART ÄR DET DAGS FÖR RENOVERING DÄR DU BOR Husen på Sågstuvägen 4-30 byggdes 1964-1966. Med lite fantasi kan man föreställa sig hur husen och lägenheterna

Läs mer

Dags att renovera. Frågor och svar för dig som bor på Odlingsvägen 20-34

Dags att renovera. Frågor och svar för dig som bor på Odlingsvägen 20-34 Dags att renovera Frågor och svar för dig som bor på Odlingsvägen 20-34 Nu är det dags för dig som bor på Odlingsvägen 20-34 att få renoverat i huset, på gården och inne i lägenheten. Det är mycket som

Läs mer

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-01-03 KS 2018/0016 Kommunfullmäktige Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner att servicenämnden

Läs mer

BRF Skiftesgatan 4 Trivselregler & Allmän Information

BRF Skiftesgatan 4 Trivselregler & Allmän Information Hej och Välkommen till Brf Skiftesgatan! I det här dokumentet finner du föreningens trivselregler samt allmän information som är bra att känna till. Vi som sitter i Styrelsen har alltid en ambitionen om

Läs mer

Manusstopp till nästa nummer är den 25 februari. Bidrag kan mailas till

Manusstopp till nästa nummer är den 25 februari. Bidrag kan mailas till Skumt å Dumt nr.3 2011 Ni vet väl att den bästa motionen är den som blir av. Då är det viktigt att det är roligt. Om det ändå är svårt att komma sig för av egen kraft är det en bra idé att delta i en gruppaktivitet

Läs mer

Inventera och sanera PCB

Inventera och sanera PCB OCKELBO KOMMUN Bygg & Miljö Inventera och sanera PCB Ditt ansvar som fastighetsägare Information Januari 2008 Nyanvändning av PCB är förbjudet sedan länge. Ämnet finns dock kvar i byggnader och produkter.

Läs mer

Scandinav Bildbyrå/Fotograf Anne Dillner. Kyrkogatan /Götgatan. Flerfamiljshus i fyra plan, centralt i Kumla

Scandinav Bildbyrå/Fotograf Anne Dillner. Kyrkogatan /Götgatan. Flerfamiljshus i fyra plan, centralt i Kumla Scandinav Bildbyrå/Fotograf Anne Dillner Kyrkogatan /Götgatan Flerfamiljshus i fyra plan, centralt i Kumla DAGS FÖR NYTT BOENDE? Flytta in i Urmakaren! Ett nytt modernt boende väntar på dig mitt i centrala

Läs mer

NYHETSBREV April 2013

NYHETSBREV April 2013 NYHETSBREV April 2013 Placering av molok Efter mötet med Sita, Trafikkontoret, Sansac och Vivaldi har nu ett beslut tagits om var vi kan placera moloken för vårt hushållsavfall. Det var också den enda

Läs mer

Inventering och sanering av PCB måste göras. Ändrade villkor för Postens dagskasseuppräkning av kollekter

Inventering och sanering av PCB måste göras. Ändrade villkor för Postens dagskasseuppräkning av kollekter 12 december 2001 NR. 33/2001 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Inventering och sanering av PCB måste göras Alla fastighetsägare är skyldiga att inventera sina byggnader avseende PCB och sanera dem före

Läs mer

Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN

Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN Bakgrund till varför vi bygger om Regnbågen Regnbågen (eller kvarteret Harven 2-4) byggdes under miljonprogramtiden, 1965-1967 vilket innebär att husen

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Information för medlemmar i Brf Haga 4:39, Olof af Acrelsväg 5

Information för medlemmar i Brf Haga 4:39, Olof af Acrelsväg 5 Kära medlem, Att bo i bostadsrätt innebär många fördelar. Du har stor frihet att själv utforma ditt boende och många ser det som ett bra sätt att investera i sitt boende. Boendeformen innebär också att

Läs mer

Inledning PCB. Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier. Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning

Inledning PCB. Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier. Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning Föredrag 1 Inledning PCB Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning Har du en fråga om PCB? Mejla den gärna till pcbfraga@naturvardsverket.se

Läs mer

Välkommen till SplitVision Borås Stadsnät!

Välkommen till SplitVision Borås Stadsnät! Välkommen till SplitVision Borås Stadsnät! Detta är SplitVision! STÖRRE UTBUD, FLER LEVERANTÖRER Din bostad är ansluten till SplitVision, Borås öppna stadsnät. Det innebär att du får tillgång till marknadens

Läs mer

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD Vi har nedan samlat viktig information som du som medlem bör känna till i samband med renovering och ombyggnad. Ta del av information innan du påbörjar arbetena.

Läs mer

Titel 2012 1 / 5 Utgivningsdatum 2012.03.25

Titel 2012 1 / 5 Utgivningsdatum 2012.03.25 Titel 2012 1 / 5 VERKSAMHETSPLAN 2012 Verksamhetsperiod... 1 Sammanfattning... 1 Föreningsrådet... 1 Stadgar... 2 Administrativa rutiner... 2 Styrelsen... 2 Avtal med stan... 3 Lokaluthyrning... 3 Verksamhetsutveckling...

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen?? Här anges de vanligaste avfallsslagen, hur de ska sorteras och vad som händer efter att du har sorterat ut de olika avfallsslagen. Avfall markerat med en röd ruta är farligt avfall.

Läs mer

Välkommen till din student- lägenhet

Välkommen till din student- lägenhet Välkommen till din student- lägenhet Här har vi samlat viktig information om sådant som är bra att veta när du bor hos oss. Hej! Hoppas du ska trivas här. Mimer har 852 studentlägenheter inom olika avstånd

Läs mer

NKI 2012. Nöjd kund-index. 5100 FS Nol

NKI 2012. Nöjd kund-index. 5100 FS Nol NKI 2012 Nöjd kund-index 5100 FS Nol Innehåll NKI 2012 Serviceindex Ta kunden på allvar Trygghet Rent & snyggt Hjälp när det behövs Produktindex Lägenheten Allmänna utrymmen Utemiljön Profil Attraktivitet

Läs mer

Willéngatan 2 12, Korstagatan 15 25. Flerfamiljshus i två plan med egen uteplats eller rymlig balkong

Willéngatan 2 12, Korstagatan 15 25. Flerfamiljshus i två plan med egen uteplats eller rymlig balkong Willéngatan 2 12, Korstagatan 15 25 Flerfamiljshus i två plan med egen uteplats eller rymlig balkong Willéngatan 2-12 Korstagatan 15-25 2 Härligt boende i Kumlas nya kvarter Känslan av att allt är nytt,

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Vad är långsiktigt hållbara bostäder för seniorer?

Vad är långsiktigt hållbara bostäder för seniorer? Vad är långsiktigt hållbara bostäder för seniorer? Projekt DIABAHS (Dialog Bygg Hållbart för Seniorer) Urban Lunch Time 2018-11-20 Fil dr, leg psykolog Lisbeth Lindahl Föreläsningen Projekt DIABAHS Hållbarhet

Läs mer

Rivningsplan / avfallshanteringsplan

Rivningsplan / avfallshanteringsplan Rivningsplan / avfallshanteringsplan Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Probaco en erfaren aktör i ny kostym

Probaco en erfaren aktör i ny kostym Om Probaco Probaco en erfaren aktör i ny kostym Hej! Det är vi som är Probaco! Vi kanske ser nya ut, men i själva verket är vi ett gäng erfarna aktörer inom skadeservicebranschen som verkar ihop i en ny

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Välkommen till vår förening! Information till boende och nyinflyttade! Information till boende och nyinflyttade!

Välkommen till vår förening! Information till boende och nyinflyttade! Information till boende och nyinflyttade! Välkommen till vår förening! Information till boende och nyinflyttade! Information till boende och nyinflyttade! Vi hälsar dig välkommen och hoppas att du skall trivas i din lägenhet och med vår bostadsrättsförening.

Läs mer

Brf Råsunda Borgen. Tottvägen 3 samt 5 A. Information till medlemmar

Brf Råsunda Borgen. Tottvägen 3 samt 5 A. Information till medlemmar Information till medlemmar Innehållsförteckning Sida Kontaktuppgifter till styrelsen... 3 Teknisk förvaltning... 4 Ekonomisk förvaltning... 4 Andrahandsuthyrning... 4 Renoveringar och ombyggnationer...

Läs mer

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden.

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Manual för diskrimineringstester En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Vill du testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden? I den

Läs mer

1/2015. Sid 4-5. Siemens hyr många möblerade rum. Sid 6. Sappa är ny tv-operatör hos Vallonbygden. Sid 3

1/2015. Sid 4-5. Siemens hyr många möblerade rum. Sid 6. Sappa är ny tv-operatör hos Vallonbygden. Sid 3 B omagasinet 1/2015 Sid 4-5 Sappa är ny tv-operatör hos Vallonbygden. Sid 3 Siemens hyr många möblerade rum. Sid 6 Rekordvinsten 2014 är viktig inför nybyggnationen. Sid 7 VD har ordet Vi lämnar ett framgångsrikt

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att. bygga eller riva byggnader.

Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att. bygga eller riva byggnader. om n o i t a m r ll a Info f v a s g n i ivn r h c o g byg Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att bygga eller riva byggnader. VAD ÄR AVFALL? När Sverige

Läs mer