Vårdval Halland. Modellbeskrivning. Modellbeskrivning 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårdval Halland. Modellbeskrivning. Modellbeskrivning 2010"

Transkript

1 Hälsa Sjukvård Tandvård Modellbeskrivning Vårdval Halland Modellbeskrivning 2010 Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Modellbeskrivning Ansökan om godkännande Avtalsmall

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Ordlista...3 Inledning...4 Administrativa föreskrifter...5 Anskaffning av tjänster...5 Ansökans form och innehåll...6 Löpande annonsering...8 Komplettering och förtydligande av förfrågningsunderlag...8 Modellbeskrivning...9 Hälso- och sjukvårdsåtagandet...9 Krav på vårdenheten...9 Styrning av Vårdval Halland...16 Mål och avdrag...16 Mål för Mål för tillgänglighet...17 Mål för täckningsgrad...17 Mål för samverkan...17 Mål för säker vård...18 Mål för medicinsk kvalitet...18 Mål för vårdens utveckling...18 Mål för hälsofrämjande arbete...19 Mål för läkemedelsförskrivning...19 Invånarnas val...21 Invånarens åtagande...21 Principer för invånarnas val...21 Hantering av invånarnas val...22 Ekonomi...24 Hälso- och sjukvårdspeng...24 Avdrag för bristande måluppfyllelse...25 Besöksrelaterade ersättningar och avdrag...27 Ersättning för utförd vård...29 Avdrag för köpt vård års prislista för enstaka akuta besök års prislista för besök hos läkare och sjukgymnaster enligt nationella taxan...33 Andra ersättningar...34 Samhällsmedicinskt ansvar...35 Vårdinformation och systemval...36 Information...39 Uppföljnings- och förbättringsarbete...41 Särskilda uppdrag...42 Barnmorskemottagning och mödrahälsovård...42 Ungdomsmottagning...43 Generella läkarinsatser i kommunens särskilda boende för äldre...44

3 Läkarinsatser i kommunens korttidsboende för äldre...45 Specialiseringstjänstgöring (ST) för läkare i allmänmedicin...45 Allmäntjänstgöring (AT) för läkare...46 Studierektorskap för ST- läkare...47 Ansökan om godkännande för Vårdval Halland...48 Uppgifter för ansökan...48 Godkännande av vårdleverantör inom Vårdval Halland...49 Till ansökan bifogas:...49 Ansökans form och innehåll...49 Avtalsmall...50 Avtalsparter...50 Styrdokument, policydokument och riktlinjer...53 Val av vårdenhet inom Vårdval Halland...55 Detta följer med mitt val...55 Blankett för val av vårdenhet (56)

4 Ordlista Beställare: Landstinget Halland Förfrågningsunderlag: underlag för ansökan om att få delta i ett valfrihetssystem som en upphandlande myndighet tillhandahåller. Godkännande: alla sökande som uppfyller kraven i förfrågningsunderlaget kommer att godkännas och har rätt att bli en del av Vårdval Halland. Avtal Vårdval Halland: det avtal som en godkänd leverantör tecknar med landstinget. Leverantör: juridisk person/vårdaktör och ägare av vårdenhet. LOV: lagen om valfrihetssystem. Närsjukvård: primärvård men med ett utökat åtagande som innebär att även andra specialister än allmänläkare ger vård vid vårdenheterna. Sökande: leverantör som ansöker om godkännande för att bli en del av Vårdval Halland. Vårdaktör: den som bedriver vården. Vårdenhet: leverantörens läkarmottagning och basen för verksamheten. 3 (56)

5 Inledning 1 januari 2007 införde Landstinget Halland, som första landsting i Sverige, en vårdvalsmodell. Genom Vårdval Halland gavs invånarna i länet makten över vårdutbudet. Sedan dess har deras valfrihet ökat; flera nya vårdenheter har tillkommit. Landstingets syften med införandet var flera. Att göra närsjukvården till ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård. Att skapa förtroende för närsjukvården och därmed få en rörelse till den nära vården och till insatser i tidigt skede. Att säkerställa rätt vård på rätt ställe för effektivitet och resultat i vårdkedjan. Sedan starten har också vården flyttat närmare hallänningarna och numera finns det många nya kompetenser knutna till vårdenheterna. Vårdmodellen bygger på relationen mellan invånare och vårdenhet. Invånaren väljer den vårdenhet han eller hon vill vända sig till några andra val görs inte. Det är sedan vårdenhetens uppgift att ta hand om så mycket som möjligt av invånarens behov av hälso- och sjukvård på bästa sätt. Finns inte den kompetens som behövs är det vårdenhetens ansvar att lotsa vidare. En vårdenhet kan aldrig säga nej till en invånare som gjort sitt val. Inom Vårdval Halland har varje vårdenhet stor frihet att utforma vården. Det sker ingen detaljstyrning, i stället antar de förtroendevalda mål som sedan följs upp. Det viktiga är att vården har hög kvalitet och den är kunskapsbaserad. Sedan Vårdval Halland infördes 2007 har modellen utvecklats kontinuerligt. Bland annat har mål förändrats och nya har tillkommit, med avsikten att ytterligare öka hälso- och sjukvårdens kvalitet. Viktiga delar i den halländska vårdvalsmodellen Fokus på hallänningen inte på vem som äger och driver verksamhet. Starkt band mellan invånaren och den vårdenhet som han eller hon har valt. Vårdenheten har helhetsansvar för behovet hos invånaren räcker inte kompetensen till ska vårdenheten lotsa vidare. Fler kompetenser än förut tillåts i den nära vården. Kvalitetskrav i form av mätbara mål och avdrag på hälso- och sjukvårdspengen för vårdenheter som inte uppfyller målen. Uppföljning av resultat istället för av enbart produktion. Åldersviktad hälso- och sjukvårdspeng. Ersättning som inte bara baseras på läkarinsatser utan på hela vårdenhetens arbete. Ingen invånare kan nekas att välja en vårdenhet inom tre månader ska invånaren få en tid på den valda vårdenheten. Ökade möjligheter för vårdenhetens medarbetare att utforma vården utifrån behoven hos de invånare som valt vårdenheten. 4 (56)

6 Administrativa föreskrifter Anskaffning av tjänster För att erbjuda invånarna i Halland närsjukvård har Landstinget Halland beslutat att följa lagen om valfrihetssystem. För att delta som leverantör krävs ett godkännande från landstinget. Förfrågningsunderlag I förfrågningsunderlaget ingår följande handlingar: 1. Administrativa föreskrifter 2. Modellbeskrivning för Vårdval Halland Avtalsmall 4. Ansökan om godkännande 5. Bilagor Leverantörens åtagande Leverantörens åtagande framgår av de administrativa föreskrifterna och av Modellbeskrivningen för Vårdval Halland Särskilda uppdrag Leverantören har möjlighet att utöver åtagandet åta sig särskilda uppdrag. Dessa tecknas och finansieras i särskild ordning. Ansökan om deltagande i Vårdval Halland Fysiska eller juridiska personer kan var för sig eller tillsammans med andra leverantörer lämna in en ansökan. Innan avtal tecknas ska leverantören ha en sådan juridisk form som säkrar att åtagandet kan fullföljas. Etablering Godkännande görs utifrån en bedömning av etableringsbehovet av hälso- och sjukvård och av att verksamheten förläggs på ett geografiskt tillfredsställande sätt. Godkännande och tecknande av avtal Landstinget kommer att godkänna samtliga sökanden som uppfyller de krav som anges i annonseringen i den nationella databasen och i detta förfrågningsunderlag, och som inte utesluts med stöd av LOV 7 kap 1. En vårdleverantör har möjlighet att få godkännande för en eller flera vårdenheter inom Vårdval Halland. Godkännandebeslutet bygger på en granskning av den dokumentation som skickas in tillsammans med ansökan, och på den försäkran som vårdleverantören ger om att följa landstingsfullmäktiges krav och förutsättningar. 5 (56)

7 Tidpunkt för driftstart Leverantören ska i sin ansökan ange tidpunkten för planerad driftstart, vilket ska vara senast 6 månader efter att avtal tecknats. Upplysningar Eventuella frågor om förfrågningsunderlaget ska göras skriftligen, per e-post eller fax till landstingets kontaktpersoner: Jörgen Preuss tfn: e-post: vardvalsservice@lthalland.se Eva Karin Möllefors tfn: e-post: vardvalsservice@lthalland.se Ansökans form och innehåll Blanketten Ansökan om godkännande finns att hämta på Landstingets Hallands webbsida: Ansökan ska vara skriftlig och skriven på svenska. Ansökan ska vara undertecknad av en behörig företrädare för leverantören. Ansökan ska baseras på förfrågningsunderlaget. Ansökan ska överlämnas i ett (1) original och en (1) kopia. Båda exemplaren ska innehålla komplett efterfrågade handlingar och uppgifter. Dokument som ska bifogas ansökan om godkännande För att styrka att vårdleverantören kan leva upp till Landstinget Hallands krav ska nedanstående dokument bifogas ansökan. Verksamhetsidé, inriktning och mål - Beskrivning av hur vårdenheten avser att lösa och fullfölja sitt åtagande. - Presentation av eventuella samverkanspartner och former för samverkan. - Kortfattad företagspresentation med inriktning och mål. Tänkt lokalisering av vårdenheten (kommun och kommundel). Registreringsbevis och F-skattsedel - Kopia på företagets F-skattsedel. - Kopia på företagets registreringsbevis, utfärdat av behörig officiell myndighet. - Kopia på anmälan till Socialstyrelsen enligt 6 kap 6-8 lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. En utländsk vårdleverantör ska i stället skicka in motsvarande dokumentation som intyg på att de registreringar och betalningar som krävs i hemlandet har fullgjorts. Sanningsförsäkran om att huvudmannen fullgjort sina skyldigheter när det gäller registrering, skatter och avgifter. - Redovisas på Skatteverkets blankett SKV 4820, senaste utgåvan: Begäran/svar: Offentliga uppgifter med undertecknat svar från Skatteverket. 6 (56)

8 Finansieringsplan och, i förekommande fall, senaste årsredovisning. Redogörelse för ledning, arbetsorganisation samt tilltänkt verksamhetschef eller medicinskt ledningsansvarig. Kompetensprofil för samtliga medarbetare inom vårdenheten samt för medarbetare hos eventuella samverkanspartner. Redovisning av system som tillgodoser Socialstyrelsens författning om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården (SOSFS 2005:12). Redogörelse för de IT-system som tillämpas och för hur överföring av information till landstinget ska ske. Tidigare erfarenheter och referenser. Intyg om ansvarsförsäkring. Uteslutning av sökande Landstinget kan utesluta en sökande som: - är i konkurs eller likvidation, är under tvångsförvaltning, är föremål för ackord, tills vidare har inställt sina betalningar eller är underkastad näringsförbud. - är föremål för ansökan om konkurs, tvångslikvidation, tvångsförvaltning eller annat liknande förfarande. - är dömd för brott som gäller yrkesutövning enligt lagakraftvunnen dom. - har gjort sig skyldig till allvarligt fel i yrkesutövningen och den upphandlade myndigheten kan visa detta. - inte har fullgjort sina åligganden när det gäller socialavgifter eller skatter i det egna landet eller i Sverige. - har lämnat ofullständiga eller felaktiga uppgifter i ansökan. Leverantören ska i ansökan bekräfta att det inte finns någon anledning att utesluta leverantören på ovanstående grunder. Företag under bildande Företag under bildande ska redovisa en finansieringsplan för den tänkta verksamheten. Planen ska stödjas av en utfästelse från bank eller kreditinstitut om att bankgaranti eller annan ekonomisk säkerhet eller annat stöd kommer att lämnas om leverantören godkänns och vårdenheten etableras. Samverkan med andra företag En leverantör får åberopa andra företags ekonomiska, tekniska och yrkesmässiga kapacitet i sin ansökan. Leverantören ska i så fall kunna visa att det finns nödvändiga resurser när avtalet ska fullgöras, exempelvis genom ett skriftligt åtagande från de aktuella företagen. 7 (56)

9 Förutsättningar för och meddelande om godkännande En vårdleverantör som uppfyller kraven i detta förfrågningsunderlag får ett godkännande av Landstinget Halland. Meddelande om godkännande lämnas senast 6 veckor efter att en komplett ansökan kommit in till landstinget. När godkännandet är lämnat ska landstinget utan dröjsmål teckna avtal med leverantören. Avtalets giltighet Vårdleverantörens avtal om verksamhet inom Vårdval Halland gäller i 10 år. Uppföljning av godkänd vårdleverantör Vårdleverantörens godkännande följs upp vart annat år eller på förekommen anledning. Sekretess För ansökningar inom Vårdval Halland gäller inte anbudssekretess som vid offentlig upphandling. Detta innebär att ansökan är offentlig direkt efter inlämnandet. Rättelse av fel, förtydligande och komplettering av ansökan Landstinget kan medge att en sökande rättar en felskrivning eller något annat uppenbart fel i ansökan. Landstinget får begära att en ansökan förtydligas eller kompletteras. Adressering och märkning Ansökan, märkt Vårdval Halland, ska skickas till nedanstående adress alternativt lämnas personligen eller genom bud. Vårdadministration, Jörgen Preuss, Landstinget Halland, Box 517, Halmstad. Observera att ansökan via fax eller e-post inte accepteras. Löpande annonsering Landstinget tillämpar löpande annonsering. Komplettering och förtydligande av förfrågningsunderlag Om förfrågningsunderlaget upplevs som otydligt eller leverantören har några frågor är det viktigt att landstingets kontaktpersonen kontaktas på ett tidigt stadium så att missförstånd kan undvikas. Eventuella förtydliganden publiceras på Landstinget Hallands webbplats. Leverantören ska själv kontrollera om några förtydliganden och kompletteringar distribuerats. Endast de kompletterande upplysningar som lämnats skriftligen av ansvarig kontaktperson eller hämtats från landstingets webbplats kan åberopas av leverantören. 8 (56)

10 Modellbeskrivning Hälso- och sjukvårdsåtagandet För att få ingå i Vårdval Halland ska varje vårdleverantör uppfylla landstingets krav för att bedriva verksamhet. De krav som gäller för att få ett godkännande för Vårdval Halland preciseras i: landstingsfullmäktiges beslut kompletteringsbeslut Ersättningsmodell för primärvården/ närsjukvården Vårdval Halland (se förfrågningsunderlaget (se nedan). Krav på vårdenheten Det mest grundläggande krav som ställs på vårdleverantörer inom Vårdval Halland är att de ska tillgodose invånarna med hälso- och sjukvård. Det innebär: Vårdenheten ska vara ett naturligt förstahandsval för invånarna, såvida dessa inte drabbas av sådana akuta och planerade tillstånd som kräver sjukhusens resurser. Vårdenheten ska ge hälso- och sjukvård med god kvalitet, tillgänglighet och kontinuitet. Den ska också ha en helhetssyn, vilket innebär att beakta de biologiska, psykologiska och sociala faktorer som samverkar vid ohälsa. Vårdenheten ska dessutom vara patientens samordnare och lots i den sammanhållna hälso- och sjukvården. Åtagandet omfattar hälso- och sjukvårdstjänster som är riktade till de invånare som valt vårdenheten. Åtagandet ska tillgodoses av den valda vårdenheten och dess samverkanspartner. Åtagandets omfattning innebär att vårdenheten ska: Ta emot de invånare som väljer vårdenheten snarast och senast inom tre månader. Ta emot och bedöma, och utifrån kompetens behandla, akut sjuka och skadade, oavsett om de valt vårdenheten eller inte. Ansvara för vård till invånare i enlighet med det samhällsmedicinska ansvaret. Ge råd om egenvård och hälsa vid varje patientmöte. Bedriva barnhälsovård enligt gällande riktlinjer och utifrån barnets och familjens behov. Ge rehabilitering till patienter. Ansvara för att bedriva hemsjukvård enligt gällande avtal med Hallands kommuner. 9 (56)

11 Erbjuda medicinsk service i enlighet med gällande vårdöverenskommelser. Utfärda intyg såsom vårdintyg, rättsintyg och dödsbevis, samt i förekommande fall utlåtande till försäkringskassan, samt övriga patientrelaterade intyg. Vårdenheten ska ha ett öppethållande som motsvarar invånarnas behov av hälsooch sjukvård. Detta kan innebära deltagande i gemensam kvälls- och helgverksamhet. Beredskapstjänstgöring för läkare ska finnas i varje kommun. Samverka med sjukhus, psykiatri, habilitering och andra för patienten viktiga aktörer inom exempelvis kommun och försäkringskassa. Handleda vårdpersonal under klinisk utbildning enligt föreskrifter. Delta i landstingets övergripande uppföljnings- och förbättringsarbete Ha erforderlig kompetens, exempelvis legitimerad hälso- och sjukvårdsutbildad eller psykologiskt eller psykosocialt utbildad personal. Förskriva hjälpmedel enligt upprättade föreskrifter. Följa lagar, förordningar, föreskrifter, råd och rekommendationer som gäller för hälso- och sjukvården. Vårdenheten har det medicinska ansvaret för uppdragets genomförande och är underställd Socialstyrelsens tillsyn. Ansvarsförsäkring Vårdleverantören ska ha ansvarsförsäkring för personalen. Avtalsmall Vårdleverantören ska acceptera innehållet i bifogad avtalsmall i sin helhet. Barnhälsovårdsjournal En barnhälsovårdsjournal ska upprättas för varje barn, enligt PM Hantering av barnhälsovårdsjournaler inom Vårdval Halland (mars 2008). Barnavårdsjournalen ska finnas på den barnavårdscentral som föräldrarna eller föräldern väljer för sitt barn. Den ägs av Landstinget Halland oavsett på vilken barnavårdscentral den har upprättats. Ekonomisk bas Vårdleverantören ska ha en sådan stabil ekonomisk bas att ett långsiktigt åtagande gentemot de invånare som väljer vårdenheten kan upprätthållas. Vårdleverantören ska ha en soliditet (eget kapital/totala kapitalet) som inte understiger 15 procent. Likviditeten bör överstiga 1,0. Etablering Etablering av en vårdenhet ska ske på ett geografiskt tillfredställande sätt och utifrån etableringsbehovet av hälso- och sjukvård. Grunder för bedömningen utgår ifrån att ett för stort antal vårdenheter kan riskera kvaliteten på vården då patientunderlaget kan bli för litet per vårdenhet. Ett lämpligt 10 (56)

12 antal vårdenheter med bra spridning i länet gagnar invånarna, som får lättare att välja lämplig vårdenhet. Handikapprogram Riktlinjerna i Landstinget Hallands handikappolitiska program från 2008 ska följas. Hembesök Hembesök ska göras hos invånare som på grund av allvarlig sjukdom, handikapp eller bådadera inte kan ta sig till mottagningen utan stora personella och tekniska problem. När det gäller barn ska hembesök göras hos barn och barnfamiljer enligt Riktlinjer för barnhälsovården. Hjälpmedel och medicintekniska produkter Vårdenheten ska ha tillgång till behörig hälso- och sjukvårdspersonal som efter obligatorisk utbildning ska ha uppgiften att förskriva hjälpmedel och medicintekniska produkter enligt Landstinget Hallands fastställda regelverk. Förskrivningen ska ske på ett kostnadseffektivt sätt. Hälso- och sjukvårdslagen Verksamheten ska bedrivas enligt hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär bland annat att hälso- och sjukvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god hälso- och sjukvård, det vill säga vara av god kvalitet med en god hygienisk standard, tillgodose patientens behov av trygghet i vården och behandlingen, vara lättillgänglig, bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, främja goda kontakter mellan patient och hälso- och sjukvårdspersonal och tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården. IT Vårdenheterna ska vara samordnade i systemval och i uppgradering av versioner enligt landstingets gällande regelverk. En viktig del i att nå en säker patientvård är att enhetliga termer och begrepp införs i journalsystemen. Grundstrukturen för samtliga yrkeskategoriers dokumentation ska vara gemensam. Vårdenheten ska följa de termer och begrepp som fastställs av Landstinget Halland. Vårdenheten ska skydda sin information mot otillbörlig åtkomst och följa landstingets rekommendationer av rolltilldelning i datasystemen. Vårdenheten ska kunna kommunicera elektroniskt med landstinget på ett systemmässigt enkelt sätt. Vårdenheten ska lämna uppgifter om utförd vård på datamedia, enligt postbeskrivning som fastställs av landstinget. Vårdenheten ska kunna kommunicera med landstinget via e-post. 11 (56)

13 Invånarna ska kunna kommunicera elektroniskt med vårdenheten senast Personliga tjänster och kommunikation ska erbjudas via den säkra webblösningen Mina vårdkontakter, som Landstinget Halland i sitt grundutförande tillhandahåller kostnadsfritt. Information Vårdenheten ska medverka till att landstinget kan ge invånarna grundläggande information om vårdenheten såsom telefonnummer, tillgänglighet, medicinsk kvalitet med mera. Vårdenheten ska följa de riktlinjer för patientinformation som landstinget ger ut. De ska också kommunicera ett grundutbud av information om invånares och patienters rättigheter och skyldigheter på utbudspunkterna. Kris- och katastrofberedskap Vårdenheten ska utföra uppdraget även under höjd beredskap och krig. Under fredstid ska medverkan ske i Landstinget Hallands beredskapsplanering. Vårdenheten ska ge Landstinget Halland den information som är nödvändig för att landstinget ska kunna fullgöra sina skyldigheter enligt lagen om totalförsvar och höjd beredskap 7. För personalen gäller reglerna om totalförsvarsplikt och allmän tjänsteplikt, enligt lagen om totalförsvarsplikt (1994:1809). Vårdenhetens personal ska ingå i landstingets katastroforganisation. Kvalitet Vårdenheten ska följa författningen SOSFS 2005:12 Ledningssystem för kvalitet och patient säkerhet inom hälso- och sjukvården. Vårdenheten ska systematiskt tillägna sig kunskap och tillämpa bästa medicinsk praxis. Vårdenheten ska följa nationella, regionala och lokala vårdprogram samt vårdöverenskommelser. Vårdenheten ska använda kvalitetsledningssystem, rutiner och system för avvikelsehantering, rutiner för Lex Maria och för patientklagomål. Vårdenheten ska delta i Nationella diabetesregistret och tillämpa för verksamheten andra adekvata kvalitetsregister. Vårdenheten ska använda arbetsplatskod och förskrivarkod i streckkodsformat vid förskrivning av läkemedel. Vårdenheten ska gemensamt med landstinget medverka till att kvalitetsrevisioner och undersökning av patienttillfredsställelse kan genomföras. 12 (56)

14 Kompetenskrav Vårdenheten ska ha en bemanning som säkerställer kontinuiteten i verksamheten. Hälso- och sjukvårdspersonalen ska ha erforderlig legitimation och kompetens. Vårdenhetens bas utgörs av specialister i allmänmedicin. Ledningens kompetens Vårdenhetens verksamhetschef ska vara väl förtrogen med de lagar och förordningar, de föreskrifter från Socialstyrelsen och de allmänna råd som gäller för hälso- och sjukvården. Vårdenheten ska hålla landstinget informerat om vem som är verksamhetschef vid vårdenheten. Lokaler Vårdenhetens lokaler ska vara anpassade för den typ av verksamhet som åtagandet inom Vårdval Halland innebär. Landstingets handikappolitiska program ska följas. Meddelarfrihet Personal vid privata vårdenheter ska omfattas av samma yttrande- och meddelarfrihet som anställda i offentlig verksamhet. Miljö Miljöhänsyn ska tas enligt landstinget miljöpolicy. Patientjournal Vårdenheten ska, i enlighet med gällande lagar och förordningar, föra patientjournaler och bevara dessa på angivet sätt. Vårdenheten ska aktivt medverka till patientsamtycke för och utbyte av patientinformation mellan behöriga vårdgivare. Vårdenheten ska verka för att få patientens samtycke för att, när verksamheten upphör eller när patienten väljer en annan vårdenhet, föra över en kopia av patientjournalen till den vårdenhet som den patienten väljer. Vid lån av patientjournaler från landstinget och vid hantering av patientjournaler under godkännandetiden, ska vårdenheten vid varje tidpunkt följa gällande arkivreglemente för landstinget, liksom Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om planering, utförande och drift av arkivlokaler. Landstinget Halland ställer krav på en sammanhållen journal för invånarna. Journalen följer patienten i vårdprocessen och eftersom flera olika aktörer agerar i denna behövs en sammanhållen journal för att skapa kvalitet i vården och för att ge den enskilde patienten en hög säkerhet. Kravet om en sammanhållen journal ställs på alla vårdenheter som levererar vård till landstinget. 13 (56)

15 Enhetliga termer och begrepp ska användas i journalsystemen. Grundstrukturen för samtliga yrkeskategoriers dokumentation ska vara gemensam. Vårdenheten ska följa de termer och begrepp som fastställs av Landstinget Halland. Aktuell termkatalog finns på landstingets intranät Lina. Diagnoser ska registreras enligt ICD-10 och vårdåtgärder enligt Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ). Patientnämnd Vårdenhetens personal ska bistå patientnämnden med handläggning och med att lämna uppgifter som nämnden efterfrågar. Patientnämnden handlägger ärenden som rör den hälso- och sjukvård som vårdenheterna bedriver. Patientavgifter Vid all vård som är relaterad till vårdenhetens åtagande ska landstingets patientavgifter och regler tillämpas. Detta gäller även Gula taxan som reglerar priser för hälsovård, vaccinationer och intyg. En aktuell förteckning över patientavgifter ska finnas tillgänglig för patienterna på väl synlig plats i väntrummet. Patientkvitto Vårdenheten ska lämna kvitto eller räkning till patienten. Innehållet ska vara utformat enligt Landstinget Hallands anvisningar för den typ av vård som getts. Vårdenheten förbinder sig att anteckna i kort för högkostnadsskydd samt att utfärda så kallade frikort. Reklam Marknadsföringslagen ska följas. Styrdokument, policydokument och riktlinjer Vårdenheten ska följa landstingets styrdokument, policydokument och riktlinjer i tillämpliga delar. Leverantören ska även följa de anvisningar som landstinget ger. Tolkhjälp Invånare som är i behov av tolk ska få detta, i enlighet med förvaltningslagen 8. Tystnadsplikt Sekretesslagen och lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område ska följas. Tystnadsplikt gäller för all personal. Underleverantör Vårdenheten kan eventuellt erbjuda vård genom en underleverantör med vilken man kommit överens om samverkan. Vårdenheten och underleverantören avtalar sinsemellan om avtalsrelationens omfattning, innehåll, pris etc. De invånare som valt den vårdenhet som tecknat sådant avtal kan därefter erbjudas och erhålla vård från 14 (56)

16 underleverantören. Hälso- och sjukvårdspersonalen hos underleverantören ska ha erforderlig legitimation och kompetens. Landstingsdrivna vårdenheter ska i relationen till privata underleverantörer tillämpa lagen om offentlig upphandling, LOU. Som alternativ till ett underleverantörsskap, återstår möjligheten att ingå i ett anställningsförhållande. Vårdenhetens patienter som får vård hos underleverantör med vilken man har avtal betalar subventionerad patientavgift, frikort gäller och patienten kan åka Resam dit. Dessa förmåner gäller inte om patienten valt en annan vårdenhet. Patient kan inte heller remitteras till valfri privat underleverantör med bibehållande av förmånerna. Underleverantören uppbär ersättning från den vårdenhet med vilken man har avtal enbart för hallänningar som valt den aktuella vårdenheten. S.k. utomlänsersättning för patienter från andra landsting betalas inte till privat underleverantör. Besök på underleverantörens mottagning räknas som besök på egen mottagning och dessa besök måste registreras i vårdenhetens kassasystem för att sedan ingå i täckningsgrad. Utrustning Vårdenheten ska använda utrustning som uppfyller vedertagna normer, standarder och krav på tillförlitlighet, prestanda och kvalitet. Uppföljning av Vårdval Halland Vårdenhet ska lämna uppgifter vid uppföljningar av Vårdval Halland. Resultaten kommer att offentliggöras, bland annat för att hallänningarna ska kunna jämföra de olika vårdenheterna inför sina vårdval. Varuförsörjning Vårdenheten ska själv köpa in och bekosta förbrukningsartiklar. 15 (56)

17 Styrning av Vårdval Halland Mål och avdrag I den halländska vårdvalsmodellen är hälso- och sjukvårdspengen central. Det är den ersättning som följer med invånaren till den vårdenhet som han eller hon har valt. Hälso- och sjukvårdspengen varierar med invånarnas ålder det finns fyra olika ersättningsnivåer. Dessa fastställs årligen av landstingsfullmäktige, i samband med beslutet om mål och budget. En mycket viktig roll i modellen spelar också de mål som varje vårdenhet ska uppfylla. Även dessa fastställs i samband med mål- och budgetbeslutet och är landstingsfullmäktiges möjlighet att säkra att invånarna får den vård som motsvarar deras behov, och att vården har hög kvalitet. Vissa av målen är, om de inte uppfylls, förknippade med avdrag på hälso- och sjukvårdspengen. Den halländska vårdvalsmodellen bygger dock på en tilltro till att vårdenheterna kan nå de uppsatta målen och därför får vårdenheten inledningsvis tillgång till hela sin hälso- och sjukvårdspeng, minskad med avdrag för kommuntäckningsgrad. Det eventuella ekonomiska avdraget sker först efter att en uppföljning har gjorts av om vårdenheten klarat landstingets mål eller inte. Mål för 2010 Det är viktigt för vårdens utveckling att vårdenheterna uppnår samtliga mål. Uppföljning görs tre gånger per år i samband med landstingets övriga verksamhetsuppföljningar. Vårdenheterna är skyldiga att lämna uppgifter till uppföljningen. Information om resultatet presenteras löpande för invånarna i Halland. Målen för 2010 gäller områdena tillgänglighet täckningsgrad samverkan säker vård medicinsk kvalitet vårdens utveckling hälsofrämjande arbete läkemedelsförskrivning Under 2010 fortsätter två av målen förknippade med avdrag på hälso- och sjukvårdspengen, nämligen täckningsgrad och läkemedelsförskrivning. 16 (56)

18 Mål för tillgänglighet Mål Vårdenheten ska till 100 procent uppfylla den nationella vårdgarantin. Målet följs upp genom: Andelen av alla patienter som kan erbjudas läkarbesök inom vårdgarantins 7 dagar. Patienterna ska kunna nå vårdenheten via e-post eller webblösning. Patienternas uppfattning av tillgänglighet utifrån Nationella patientenkäten. Mål för täckningsgrad Mål 80 procent av vårdenhetens invånares konsumtion av öppen hälso- och sjukvård ska tillgodoses hos den valda vårdenheten, hos de med vårdenheten samverkande aktörerna och hos övriga vårdenheter inom närsjukvården. Målet följs upp genom: Andelen besök av totala antalet besök i öppen hälso- och sjukvård som utförs hos den valda vårdenheten, hos de med vårdenheten samverkande aktörerna och hos övriga vårdenheter inom närsjukvården. Med besök i öppen hälso- och sjukvård menas alla besök som finansieras av landstinget och som registreras inom närsjukvård, psykiatri och länssjukvård inom och utom länet, oberoende av vårdgivare. Avdrag Vårdenheter som inte når målet får ett avdrag på hälso- och sjukvårdspengen. Avdraget görs i relation till den uppnådda täckningsgraden. Mål för samverkan Mål Vårdenheten ska ansvara för att skapa effektiva vårdkedjor för den enskilde patienten och samverkan ska utvecklas efter lokala förutsättningar, så att hälsovinster och ökad livskvalitet uppstår. Verksamheten ska på så sätt utgöra en väl fungerande bas i hälso- och sjukvården. Målet följs upp genom: De specialistkompetenser som vårdenheten har tillgång till och i vilken omfattning. Teamsamverkan inom rehabiliteringsgarantin. 17 (56)

19 Mål för säker vård Mål Hälso- och sjukvården ska verka för att hallänningen får ett friskt liv, och inte drabbas av sådana sjukdomar som kan förebyggas och behandlas. Patientsäkerhetsarbetet ska bedrivas systematiskt. Kontinuitet är en del i en säker hälso- och sjukvård. En säker hälso- och sjukvård ska dessutom verka för att varje hallänning kan leva ett liv utan onödiga begränsningar i funktion eller i förmåga till aktivitet i det dagliga livet, och med delaktighet i samhällslivet. Målet följs upp genom Andelen av alla patientbesök hos läkare som är diagnossatta enligt den internationella diagnosstandarden ICD-10. Avvikelserapportering. Vårdenhetens deltagande i nationellt kvalitetsregister för labbdiagnostik (EQUALIS). Mål för medicinsk kvalitet Mål Verksamheten ska bedrivas med hög kvalitet och den medicinska kvaliteten ska relateras till nationellt framtagna mål och mått. Kvaliteten ska kunna följas upp i detalj, och rutiner och system ska vara dokumenterade för att möjliggöra extern granskning och medicinsk revision. Målet följs upp genom: Deltagande i Nationella Diabetesregistret med rapportering av samtliga parametrar på vårdenhetens alla diabetiker. Andelen patienter med stroke, som remitterats till närsjukvården från specialistvården, som varit på återbesök. Andel av vårdenhetens patienter med psykisk ohälsa och som behandlats med samtalsterapi/korttidsterapi såsom kognitiv beteendeterapi, KBT, eller motsvarande. Patienternas omfattning om vårdens kvalitet utifrån Nationella patientenkäten. Mål för vårdens utveckling Mål Hälso- och sjukvården ska styra mot hälsovinster och bedrivas med effektiva behandlingsmetoder. 18 (56)

20 Målet följs upp genom: Andel av förskrivarna som under året deltagit i utbildning given av Läkemedelskommittén Halland. Vårdenhetens deltagande i landstingsgemensamma utvecklingsuppdrag. Vårdenhetens tillgång till rehabiliteringscoach och i vilken omfattning resursen utnyttjas. Områden som vårdenheten fokuserar på för att förbättra verksamheten. Personalens deltagande i kompetensutveckling. Mål för hälsofrämjande arbete Mål Vårdenheterna ska i patientmötet ta upp frågor som rör sambandet mellan patientens hälsa och levnadsvanor. Vid behov ska rökslutarstöd, råd om fysisk aktivitet, kost, stöd vid övervikt och fetma samt stöd vid riskbruk av alkohol erbjudas. Målet följs upp genom: Andelen patienter där sambandet mellan patientens hälsa och livsstil tagits upp i patientbesöket. Andel utfärdade FaR, fysisk aktivitet på recept, per 1000 besök och de vanligaste indikationerna för behandlingen. Mål för läkemedelsförskrivning Mål Vårdenhetens läkemedelsförskrivning ska ha en god kvalitet och vara kostnadseffektiv. Verksamhetschefen och den medicinskt ansvarige ska ha övergripande ansvar för vårdenhetens förskrivning av läkemedel. Målen följs upp genom: Följsamheten till de terapeutiska kvoterna mäts för nyförskrivna läkemedel under den aktuella förskrivningsperioden (tertial). De terapeutiska kvoterna avser rekommenderade läkemedel jämfört med alla läkemedel i gruppen för: ACE/ARB (blodtrycksmedicin) 80 procent Antibiotika mot urinvägsinfektion 80 procent Statiner (medicin mot höga blodfetter) 80 procent Diabetesmedel 70 procent Förpackningsstorlek sömnmedel < 50 DDD/recept Förpackningsstorlek svaga opiater < 25 DDD/recept Kronor per DDD < 3,50 kr 19 (56)

21 Avdrag Vårdenheter som inte når målet för terapeutiska kvoter får ett avdrag på hälso- och sjukvårdspengen. Avdraget görs i relation till de uppnådda terapeutiska kvoterna och till vårdenhetens storlek i vårdpoäng. 20 (56)

22 Invånarnas val Invånarens åtagande Landstinget Halland bekostar invånarnas hälso- och sjukvård genom hälso- och sjukvårdspengen. Genom sitt val medger invånaren att pengarna betalas ut till den valda vårdenheten. Invånaren förklarar även att han eller hon har för avsikt att i första hand vända sig till vårdenheten och dess samverkanspartner vid behov av vård. Principer för invånarnas val Alla som är folkbokförda i Halland väljer en vårdenhet. Invånaren gör sitt val på en valblankett (bilaga 2 och 3) som ska undertecknas och lämnas till den valda vårdenheten eller skickas till landstingets vårdvalsservice. Invånaren kan välja sådana vårdenheter som har avtal med Landstinget Halland. Något erbjudande utanför Landstinget Halland ges inte. Läkare som arbetar enligt lagen om läkarvårdsersättning är inte valbara som vårdenhet. Genom valet tar invånaren ställning till vilken vårdenhet som ska ge honom eller henne närsjukvård, det vill säga sådan vård som inte kräver sjukhusens resurser. Den valda vårdenheten ska ta emot invånaren snarast inom tre månader efter att undertecknad valblankett har lämnats in till den valda vårdenheten. Den valda vårdenheten ska inom 2 veckor bekräfta invånarens val och översända kopia på valblanketten till Landstinget Halland för registrering. För att få välja måste invånaren ha fyllt 18 år. För barn och ungdomar under 18 år väljer vårdnadshavaren. Vid gemensam vårdnad ska båda vårdnadshavarna stå bakom valet. När det gäller nyfödda ska föräldrarna göra vårdvalet vid sin första kontakt med barnhälsovården. Det räcker då med att en av föräldrarna skriver under. Valet av vårdenhet kan ske via ombud (gäller bland annat svårt sjuka). Invånare med sekretesskydd kan välja vårdenhet. Ingen registrering sker i befolkningsregistret. Asylsökande kan inte välja vårdenhet, men ska tas emot och bedömas, samt i förekommande fall, behandlas. Sådana besök ersätts i särskild ordning. Nyinflyttade i Halland informeras via brev från Landstinget Halland om att de ska välja vårdenhet inom Vårdval Halland. Invånaren får information om vilka vårdenheter de kan välja mellan, vad valet av vårdenhet innebär och om vad vård- 21 (56)

23 enhetens åtagande innebär. Om invånaren inte gjort sitt val inom 3 månader anses invånaren ha valt en vårdenhet inom sitt närområde. Samverkansavtal Genom samverkansavtal med Västra respektive Södra sjukvårdsregionen finns det möjlighet för en hallänning att välja vårdenhet i Västra Götalandsregionen, Region Skåne, Landstinget Blekinge eller Landstinget Kronoberg, och vice versa. Ingen hälso- och sjukvårdspeng utgår emellertid för vårdval som görs av patienter som är folkbokförda utanför Halland. Alla hallänningar har ett val i Halland. När invånaren flyttar När en invånare flyttar inom samma kommun eller inom Halland ändras inte valet förrän invånaren väljer en annan vårdenhet. Byte av vårdenhet När invånaren vill byta vårdenhet ska valet bekräftas skriftligen på en valblankett. Denna undertecknas av både invånaren och en företrädare för den valda vårdenheten. Den nya vårdenheten ska snarast och senast inom 3 månader ta emot invånaren. Tiden räknas från och med den dag som invånaren undertecknar valblanketten. Den nya vårdenheten ska snarast, och senast inom 2 veckor, ge besked till invånaren om vilket datum han eller hon får möjlighet att ta del av vårdenhetens utbud. Hantering av invånarnas val Uppgifter om invånarnas val registreras i landstingets befolkningsregister. Uppdateringar som gäller nyfödda, inflyttade, utflyttade och avlidna sker fortlöpande. Förändringar påverkar ersättningen till vårdenheten. Vid byte av vårdenhet ska företrädare för den valda vårdenheten underteckna valblanketten och därefter skicka in en kopia till Landstinget Halland. Skriftligt eller muntligt besked lämnas samtidigt till invånaren med uppgift om vilken dag han eller hon tas emot. Valet ska genast registreras i landstingets befolkningsregister. Det datum som invånarens valblankett registrerats av Vårdvalsservice räknas som bytesdatum. Status i befolkningsregistret vid månadsskiftet ligger till grund för utbetalningen av hälso- och sjukvårdspengen. Tillgång till valblankett Varje vårdenhet ska tillhandahålla valblanketter. Dessa kan också beställas från Vårdvalsservice, tfn , eller hämtas på landstingets webbplats: 22 (56)

24 Invånare som flyttar till en annan kommun i Halland informeras om att valet av vårdenhet kvarstår tills ett nytt val gjorts. Sker flytt inom samma kommun skickas inte någon information ut. Invånare som flyttar från Halland avregistreras det datum som uppgiften om avflyttning blivit inläst i befolkningsregistret. När vårdenheten flyttar, byter namn eller upphör med verksamheten När en vårdenhet flyttar, byter namn eller upphör är det både landstingets och vårdleverantörens ansvar att informera de invånare som valt vårdenheten. Informationen måste alltid samordnas. Om en vårdenhet upphör skickar landstinget information till de berörda invånarna om att de ska välja en ny vårdenhet. Om invånaren inte gjort sitt val inom 3 månader har invånaren valt en vårdenhet inom sitt närområde. Befolkningsregister Alla vårdenheter har tillgång till information om invånarens val genom Landstinget Hallands befolkningsregister, som har kompletterats med funktioner för registrering av vårdval. 23 (56)

25 Ekonomi Hälso- och sjukvårdspeng Hälso- och sjukvårdspengen är den ersättning som vårdenheten får utifrån hur många invånare som valt vårdenheten. Storleken på hälso- och sjukvårdspengen är åldersdifferentierad i fyra olika nivåer och bestäms årligen av landstingsfullmäktige i samband med beslutet om kommande års mål och budget. Då fattas även beslut om avdrag vid bristande måluppfyllelse. Hälso- och sjukvårdspengen finansierar de kostnader som är förknippade med åtagandet till de invånare som valt vårdenheten, exempelvis kostnader för personal, lokaler, utrustning, inkontinenshjälpmedel och medicinsk service inklusive röntgen. I betalningsansvaret ingår också besök som vårdenhetens invånare gör hos andra vårdenheter, hos läkare enligt lagen om läkarvårdsersättning och hos sjukgymnaster enligt lagen om ersättning för sjukgymnastik. Även betalning för den utomlänsvård som vårdenhetens invånare konsumerar, som avser närsjukvård, ska täckas av hälsooch sjukvårdspengen. Hälso- och sjukvårdspengen för 2010 omfattar inte läkemedelskostnader. Utöver patientavgiften utgår inte någon besöksersättning för de invånare som valt vårdenheten. Åldersrelaterad ersättning Hälso- och sjukvårdspengen varierar med invånarens ålder, som beräknas genom en jämförelse av födelseår och aktuellt kalenderår. Olika åldersintervall ger olika många poäng och därmed en differentierad hälso- och sjukvårdspeng per invånare enligt nedan. Ersättningen per poäng under 2010 är kronor. Per invånare som valt vårdenheten ges följande ersättning: Hälso- och sjukvårdspengen 2010 Ålder Poäng Årsersättning/individ exkl momskompensation 0-6 2, kronor , kronor , kronor 80-3, kronor Momskompensation En privat vårdenhet får momskompensation genom att hälso- och sjukvårdspengen uppräknas med 6 procent. Enligt nuvarande momslagstiftning har landstingets vårdenheter avdragsrätt för ingående moms. Motsvarande gäller inte de privata vårdenheterna som i stället 24 (56)

26 måste kostnadsföra ingående moms. För att privata och landstingskommunala utförare ska kunna konkurrera på lika villkor får de privata vårdenheterna därför kompensation för sina momsmerkostnader. Avstämningstidpunkt Utbetalningen av hälso- och sjukvårdspengen sker månadsvis, med en tolftedel av den beräknade årsersättningen. Den görs i förskott och baseras på antalet val vid avstämningen. Exempelvis är antalet val den 31 december grund för utbetalningen i januari. Utbetalningen sker utan anmodan den 14:e varje månad, eller närmaste arbetsdag därefter. Betalningen är mottagaren tillhanda någon dag senare beroende på bankernas hanteringstid. Avdrag för bristande måluppfyllelse Vissa av målen för Vårdval Halland är förknippade med ett avdrag på hälso- och sjukvårdspengen om de inte uppfylls. Målet för läkemedelsförskrivning: terapeutisk kvoter Vårdenheter som inte följer Läkemedelskommittén Hallands rekommendationer terapeutiska kvoter får avdrag på hälso- och sjukvårdspengen. Följsamheten beräknas för varje vårdenhet för var och en av sju utvalda terapeutiska kvoter. Avvikelse från den rekommenderade kvoten görs enligt en trappa med fyra nivåer, som även kommer att markeras med färg i redovisningen av mätningen. Avvikelser över 30 och 40 % innebär ekonomiskt avdrag. Grön Gul Röd Avvikelse med 20 procentenheter är godkänt och ger inte något avdrag. Avvikelse med procentenheter är acceptabelt men bör förbättras. Ger inte något avdrag. Negativ avvikelse med procentenheter är inte acceptabelt och ger avdrag (ovägt) med per år och terapeutisk kvot. Ofärgad Negativ avvikelse mer än 40 procentenheter är oacceptabelt och ger avdrag (ovägt) med per år och terapeutisk kvot. Med ovägt avdrag menas avdraget på årsbasis för den genomsnittliga vårdenheten. Avdragets storlek kommer dock att avgöras av vårdenhetens storlek i form av antalet vårdpoäng. Det innebär att en vårdenhet som är dubbelt så stor uttryckt i vårdpoäng, får dubbelt så stort avdrag som den genomsnittliga vårdenheten. Eftersom mätningen görs per tertial ska årsbeloppet divideras med 3 vid avräkningen mot hälso- och sjukvårdspengen. 25 (56)

27 Målet för täckningsgrad Landstingets mål är att alla vårdenheter ska ha 80 procents täckningsgrad. Täckningsgraden är ett mått på hur stor andel av alla besök i öppenvård som vårdenhetens patienter utför på närsjukvårdsnivå. Ju högre andel av konsumtionen som har gjorts inom närsjukvården, desto högre blir täckningsgraden. När vårdenheten inte når målet minskas hälso- och sjukvårdspengen med ett belopp i kronor. Det innebär att den ersättning som vårdenheten får utgörs av hälso- och sjukvårdspengen minus avdrag för bristande måluppfyllelse, multiplicerat med framräknat antal vårdpoäng. Med besök i öppen hälso- och sjukvård menas alla besök som finansieras av Landstinget Halland och som registreras inom närsjukvård, psykiatri och länssjukvård inom och utom länet, oberoende av vårdgivare. För närvarande mäts: - läkarbesök - sjuksköterskebesök - undersköterskebesök - sjukvårdande behandlingar. Ytterligare områden är inte möjliga att ta med förrän det finns ett gemensamt journalsystem. Täckningsgraden beräknas som en kvot. I täljaren ingår alla besök på närsjukvårdsnivå som vårdleverantören har kostnadsansvar för: besök på den egna vårdenheten besök på andra vårdenheter besök hos allmänläkare med ersättning enligt lagen om läkarvårdsersättning besök hos sjukgymnaster med ersättning enligt lagen om ersättning för sjukgymnastik besök hos avtalsparter och underleverantörer till vårdenheten såsom t ex medicinsk fotvård, dietist, logoped Samtliga besök på närsjukvårdsnivå ingår, oavsett var i Sverige besöket har ägt rum. I nämnaren ingår besök inom och utom länet: inom öppen primärvård eller närsjukvård, enligt definitionen om täljaren ovan öppenvård på sjukhus (alla besök som inte leder till inläggning) inklusive till exempel dagkirurgi besök inom psykiatri och handikappverksamhet besök hos privata specialister utan avtal med vårdenheten med flera. 26 (56)

28 År 2010 gäller följande intervall för täckningsgrad (i procent) och följande avdrag i kronor för respektive intervall: Täckningsgrad (%) Avdrag (kronor) w Täckningsgraden beräknas en gång per tertial (fyramånadersperiod) och baseras på vårdkonsumtionen under föregående tertial. Detta innebär exempelvis att den täckningsgrad som ligger till grund för utbetalning av hälso- och sjukvårdspengen perioden januari-april 2010, grundar sig på vårdkonsumtionen under perioden september-december I den mån dataleveranser har släpat efter, till exempel när det gäller besök i andra landsting, kommer de besök för perioden som saknas att istället ingå vid nästa beräkningsomgång. Initial täckningsgrad för ny vårdenhet För en nystartad vårdenhet med avtal kommer täckningsgraden initialt att grunda sig på den senast beräknade täckningsgraden för hela den kommun där den nya vårdenheten verkar. Besöksrelaterade ersättningar och avdrag De data som vårdenheten lämnar är föremål för bearbetning i landstingets vårddatabas och centrala avräkningssystem. Besöksuppgifterna matchas bland annat mot landstingets befolkningsregister med information om aktuell folkbokföringsadress samt om invånarens val av vårdenhet vid besökstillfället. Landstingskontoret administrerar ersättningar och avdrag för köpt och såld vård. Patientavgifter Patientavgifterna tillfaller vårdenheten. De beslutas årligen av landstingsfullmäktige i samband med mål- och budgetbeslutet för kommande år. Patientavgifterna och reglerna samlas i landstingets avgiftshandbok. Landstinget Halland håller vårdenheten informerad om de beslut och regler som gäller. Kompensation för utebliven patientavgift Om en patient har sådan betalningsbefrielse som innebär att landstinget beslutat ge kompensation för utebliven patientavgift, betalas patientavgiften istället ut av lands- 27 (56)

29 tinget. Detta sker efterskott i samband med den månatliga utbetalningen av hälsooch sjukvårdspengen, utan anmodan den 14:e varje månad. Nedanstående typer av betalningsfrihet kompenseras: Anhållna, häktade eller intagna på kriminalvårdsanstalt (lag). Antibiotikafri behandling (landstingsbeslut). Återbesök hos läkare inom 5 dagar på grund av luftvägsinfektion är avgiftsfritt för patienten, under förutsättning att antibiotika inte skrevs ut vid det första besöket. Barn och ungdomar under 20 år (landstingsbeslut). Frikort för sjukvård. Vid uppnådd gräns för högkostnadsskydd, 900 kronor per 12- månadersperiod eller 400 kr per kalendermånad, har patienten rätt till frikort. Under giltighetstiden för frikortet är patienten befriad från avgifter för sjukvård inom den öppna sjukvården, d v s läkarvård, sjukvårdande behandling, hembesök, avgift för TENS-apparat (gäller i Halland), telefonarvode vid inringt recept och tandvård för vissa grupper. Hälsokontroller som görs när adoptivbarn kommer till Sverige räknas normalt som sjukvård läkare avgör i tveksamma fall (landstingsbeslut). Hälsokontroller av anhöriginvandrade barn som sker efter ankomst till Sverige. Räknas normalt som sjukvård (landstingsbeslut). Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Den grupp som ingår i lagens benämning personkrets 3 har rätt till avgiftsfria besök som avser rådgivning och annat personligt stöd men måste visa beslutet för att få det. Organdonator (landstingsbeslut). Vård och behandling av organdonator är avgiftsfri för donatorn. Preventivmedelsrådgivning (lag). Rådgivning i födelsekontrollerande syfte är avgiftsfri för patienten enligt lagen om allmän försäkring (AFL). Remissbesök till medicinsk service från annan vårdnivå. I vissa fall hänvisas en patient från sjukhuset till vårdenhetens laboratorium för provtagning. Provresultatet skickas till den remitterande sjukhusläkaren, som bedömer resultatet. Första remissbesöket efter det betalda läkarbesöket är avgiftsfritt för patienten. Sexuellt överförbara sjukdomar (STD) (landstingsbeslut). Läkarundersökning, laboratorieundersökning och behandling är kostnadsfritt för patienter som har eller misstänks ha en sexuellt överförbar sjukdom. Vård enligt smittskyddslagen (lag). All undersökning, vård och behandling som behövs ur smittskyddssynpunkt vid en samhällsfarlig sjukdom, är avgiftsfri för patienter som är försäkrade enligt AFL. Vårdgivarinitierat besök (landstingsbeslut). Vid ett besök som bedöms nödvändigt och som görs på initiativ av vårdgivaren, kan i undantagsfall, om vårdsituationen så kräver, patienten slippa betala avgift. Medicinskt ledningsansvarig läkare eller annan ledningsansvarig person beslutar om avgiftsfrihet. Om en läkare, vid exempelvis konstaterad streptokockinfektion hos en familjemedlem, ordinerar att svalgprov ska tas på övriga familjemedlemmar, är dessa prover avgiftsfria. Detsamma kan gälla vid sjukdom på exempelvis daghem och förskola. Observera att en läkare måste ha ordinerat provtagningen för att den ska vara avgiftsfri! Konstateras 28 (56)

Ackreditering för Vårdval Gotland

Ackreditering för Vårdval Gotland Ackreditering för Vårdval Gotland Information om Gotlands kommuns krav, vårdenhetens åtagande och övrigt som gäller ackreditering. Därför ackrediterar vi vårdaktörerna Den vård som erbjuds inom Vårdval

Läs mer

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Modellbeskrivning Vårdval Halland 2011

Modellbeskrivning Vårdval Halland 2011 Modellbeskrivning Vårdval Halland 2011 z Administrativa föreskrifter z Förfrågningsunderlag z Modellbeskrivning z Ansökan om godkännande z Avtalsmall Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Ordlista...3

Läs mer

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg En leverantör har möjlighet att erhålla godkännande för en eller flera vårdenheter inom primärvården i Landstinget Kronoberg, förutsatt att vissa grundläggande

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 2 Hälsa Sjukvård Tandvård Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen Hälsa Sjukvård Tandvård Vårdval Halland fakta om modellen Möjlighet att välja vårdenhet, en hälso- och sjukvårdspeng som följer varje invånare och lika arbetsvillkor oavsett driftsform är grundtankar

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV 1(7) ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(7) Innehållsförteckning Sid nr 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Upphandlingsförfarande

Läs mer

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-10-21 Upphandlande organisation Västmanlands läns landsting Anette Öhrn DLL Upphandling Program för primärvården i Västmanland - LOV DU-UPP15-0189 Symbolförklaring:

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm Helsingborg Kristianstad

Läs mer

Vårdval Kronoberg Specialiserad hudsjukvård i öppen vård

Vårdval Kronoberg Specialiserad hudsjukvård i öppen vård 13LTK1389 Landstingets kansli 2013-11-19 Upphandlingsavdelningen, Maria Thorstensson Vårdval Kronoberg Specialiserad hudsjukvård i öppen vård Villkor för godkännande och villkor för återkallelse 1 Inledning

Läs mer

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 1 (5) Omsorgskontoret 2009-09-15 Bilaga 1 Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 Frågorna i detta ansökningsformulär måste vara

Läs mer

Hälsoval Region Jämtland Härjedalen Bilaga 1 Listningsregler 2016. Dnr: VVN 11/2015. Bilaga Listningsregler

Hälsoval Region Jämtland Härjedalen Bilaga 1 Listningsregler 2016. Dnr: VVN 11/2015. Bilaga Listningsregler Bilaga Listningsregler Hälsoval Region Jämtland Härjedalen 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 LISTNINGSREGLER 3 1.1 MEDBORGARENS ÅTAGANDE 3 1.2 PRINCIPER FÖR MEDBORGARENS VAL 3 1.2.1 Särskilt boende 3 1.2.2 Rätt

Läs mer

1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland

1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland 1 (7) 1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland 2015 2 (7) 1 Inledning Landstinget Västmanland införde från den 1 januari 2008 valfrihetssystem inom primärvården i enlighet med

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

Ackreditering för Kognitiv Beteendeterapi (KBT) inom ramen för Rehabiliteringsgarantin i Hälsoval Skåne

Ackreditering för Kognitiv Beteendeterapi (KBT) inom ramen för Rehabiliteringsgarantin i Hälsoval Skåne HÄLSOVAL SKÅNE Ansökan om Ackreditering för Kognitiv Beteendeterapi (KBT) inom ramen för Rehabiliteringsgarantin i Hälsoval Skåne UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas

Läs mer

Valfrihetssystem inom hemtjänst i Vårgårda kommun

Valfrihetssystem inom hemtjänst i Vårgårda kommun Sida 1(7) Valfrihetssystem inom hemtjänst i Vårgårda kommun Kapitel 2 Kravkatalog Utförare 2(7) Innehållsförteckning 2 Kravkatalog utförare...3 2.1 Krav på juridisk form...3 2.2 Uteslutningsgrunder...3

Läs mer

Modellbeskrivning Vårdval Halland 2012

Modellbeskrivning Vårdval Halland 2012 Modellbeskrivning Vårdval Halland 2012 z Administrativa föreskrifter z Förfrågningsunderlag z Modellbeskrivning z Ansökan om godkännande z Avtalsmall Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Ordlista...

Läs mer

Ansökningsformulär. Godkännande av vårdenhet inom Hälsoval Blekinge Privat sökande vårdgivare

Ansökningsformulär. Godkännande av vårdenhet inom Hälsoval Blekinge Privat sökande vårdgivare Ansökningsformulär Godkännande av vårdenhet inom Hälsoval Blekinge Privat sökande vårdgivare 1 Uppgifter om sökande Namn på sökande/företag: Driftsform: Organisationsnummer/personnummer: Postadress:. Postnummer

Läs mer

LANDSTINGET KRONOBERG 2008-10-14 rev. 2009-01-28, 2011-06-21, rev. 2012-11-27

LANDSTINGET KRONOBERG 2008-10-14 rev. 2009-01-28, 2011-06-21, rev. 2012-11-27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Administrativa föreskrifter 2. Uppdragsspecifikation... 1 3. Avtalsmall... 1 4. Ansökan om godkännande... 1 1. ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER... 2 1 Ordlista... 2 2 Inledning... 3

Läs mer

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN 1(6) ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN Ansökan gäller för externa vårdgivare. Leverantörsuppgifter Leverantör som ansöker om godkännande för flera enheter

Läs mer

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017 Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2016-12-19 Upphandlande organisation Upphandling Västmanlands läns landsting Program för primärvården i Västmanland - LOV - 2017 Anette Öhrn DU-UPP16-0363 Symbolförklaring:

Läs mer

Ansökan om godkännande som leverantör av hemtjänst i valfrihetssystem i Robertsfors kommun

Ansökan om godkännande som leverantör av hemtjänst i valfrihetssystem i Robertsfors kommun Skickas till Robertsfors kommun Socialförvaltningen Storgatan 13 915 81 Robertsfors Ansökan om godkännande som leverantör av hemtjänst i valfrihetssystem i Robertsfors kommun 1. Sökande företag Företagets

Läs mer

Förfrågningsunderlag för godkännande av utförare inom Borås Stads valfrihetssystem för daglig verksamhet

Förfrågningsunderlag för godkännande av utförare inom Borås Stads valfrihetssystem för daglig verksamhet Förfrågningsunderlag för godkännande av utförare inom Borås Stads valfrihetssystem för daglig verksamhet Gäller från 1 juni 2010 Reviderat genom beslut i Sociala omsorgsnämnden 2012-01-02 Reviderat genom

Läs mer

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01.

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning, diarienummer HSNG 2015-00365 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att få ingå

Läs mer

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas.

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik, diarienummer HSN11-119-2013 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att

Läs mer

VÅRDVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal LARO-mottagning i Vårdval Skåne

VÅRDVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal LARO-mottagning i Vårdval Skåne VÅRDVAL SKÅNE Ansökan om Ackreditering och Avtal LARO-mottagning i Vårdval Skåne UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas i formatet XXXX-XX-XX. FIRMA-/FÖRETAGSNAMN

Läs mer

Vårdval Kronoberg Barn och ungdomspsykiatri i öppen vård

Vårdval Kronoberg Barn och ungdomspsykiatri i öppen vård 1 (8) Vårdval Kronoberg Barn och ungdomspsykiatri i öppen vård Villkor för godkännande och villkor för återkallelse 1 Allmänt om valfrihetssystemet i Region Kronoberg Lag om valfrihetssystem (LOV 2008:962)

Läs mer

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN Ansökan kan delvis fyllas i elektroniskt men måste skrivas ut för underskrift. Efterfrågade uppgifter och intyg ska biläggas ansökan. Ansökan med

Läs mer

Vårdval Västernorrland. Bilaga 1 Ansökan

Vårdval Västernorrland. Bilaga 1 Ansökan Vårdval Västernorrland Bilaga 1 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2017 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på Vårdgivare juridisk person

Läs mer

Valfrihet inom hemvård i Essunga kommun. Kapitel 2 Kravkatalog utförare

Valfrihet inom hemvård i Essunga kommun. Kapitel 2 Kravkatalog utförare Valfrihet inom hemvård i Essunga kommun Kapitel 2 Kravkatalog utförare Innehållsförteckning 2 Kravkatalog Utförare... 3 2.1 Krav på juridisk form... 3 2.2 Uteslutningsgrunder... 3 2.2.1 Sanningsförsäkran...

Läs mer

Hälsoval Västerbotten

Hälsoval Västerbotten VLL 1854-2014 1 (8) Hälsoval Västerbotten Föreskrifter för ANSÖKAN VLL 1854-2014 2 (8) 1 ALLMÄN ORIENTERING... 3 1.1 UPPDRAG OCH FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR HÄLSOVAL VÄSTERBOTTEN... 3 1.2 GEOGRAFISKT OMRÅDE...

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

Ansökan om godkännande som utförare av hemtjänst i Färgelanda Kommun

Ansökan om godkännande som utförare av hemtjänst i Färgelanda Kommun Ansökan om godkännande som utförare av hemtjänst i Färgelanda Kommun 1. Sökande företag Företagets namn Organisationsnummer Utdelningsadress Postnummer Postadress Hemsida Plusgiro/bankgironummer 2. Kontaktperson,

Läs mer

Ansökan om auktorisering för att bedriva vårdverksamhet inom Vårdval Gotland Uppgifter om sökande

Ansökan om auktorisering för att bedriva vårdverksamhet inom Vårdval Gotland Uppgifter om sökande 1(7) Ansökan om auktorisering för att bedriva vårdverksamhet inom Vårdval Gotland Uppgifter om sökande Leverantörsuppgifter Namn på företag/organisation: Vårdcentralen Wisby Söder Postadress: Brömsebroväg

Läs mer

Ansökan om godkännande för Vårdval Halland

Ansökan om godkännande för Vårdval Halland Ansökan om godkännande för Vårdval Halland Specialitet En leverantör har möjlighet att få godkännande för en eller flera vårdenheter inom Region Halland, förutsatt att kraven i förfrågningsunderlaget uppfylls.

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 2 Kravkatalog - Utförare

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 2 Kravkatalog - Utförare UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (8) Dnr: 2014:115 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 2 Kravkatalog - Utförare Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx) Fax 451 81

Läs mer

Ansökan om Ackreditering och Avtal för Enhet för öppen ögonsjukvård i Skåne

Ansökan om Ackreditering och Avtal för Enhet för öppen ögonsjukvård i Skåne Ansökan om Ackreditering och Avtal för Enhet för öppen ögonsjukvård i Skåne UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas i formatet XXXX-XX-XX. Ansökan avser uppdrag om

Läs mer

HÄLSOVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal Barnmorskemottagning (BMM)

HÄLSOVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal Barnmorskemottagning (BMM) HÄLSOVAL SKÅNE Ansökan om Ackreditering och Avtal Barnmorskemottagning (BMM) UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas i formatet XXXX-XX-XX. FIRMA-/FÖRETAGSNAMN Företagets/personens

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för primärvårdsverksamhet Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

Bilaga 1 Listningsregler (VVN/6/2017)

Bilaga 1 Listningsregler (VVN/6/2017) 1(8) Bilaga 1 Listningsregler (VVN/6/2017) Hälsoval Region Jämtland Härjedalen 2017 I: Alla ändringar är markerade med en linje i vänster marginal. Tillägg är skriven med röd text. 2(8) Det som skall tas

Läs mer

1. Information om sökande företag Företagsnamn Organisationsnummer Företagsform

1. Information om sökande företag Företagsnamn Organisationsnummer Företagsform Omsorgsförvaltningen 2013-12-11 1(5) 6 - ansökan om godkännande som utförare inom Stadens valfrihetssystem för hemvården Undertecknad ansöker härmed att nedanstående företag godkänns som utförare av hemvård

Läs mer

1. Anvisningar för inlämnande av ansökan

1. Anvisningar för inlämnande av ansökan 1. Anvisningar för inlämnande av ansökan 1.1 Ansökningshandlingar 1.1.1 Ansökan Intresserade inbjuds att ansöka om att bli godkända att få driva vård inom vårdval för fysioterapi/sjukgymnastik inom primvårdsrehabilitering.

Läs mer

Utelämnande av svar kan komma att innebära att anbudet förkastas.

Utelämnande av svar kan komma att innebära att anbudet förkastas. Inledning Anbudsgivaren svarar på ställda krav genom att fylla i efterfrågade uppgifter, redovisning direkt i formuläret eller som särskild bilaga där så efterfrågas. För hänvisningar se motsvarande avsnitt

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA HEMTJÄNST I HUDDINGE KOMMUN

ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA HEMTJÄNST I HUDDINGE KOMMUN ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA I HUDDINGE KOMMUN Vänligen fyll i denna ansökningsblankett elektroniskt. Med nedanstående underskrift intygar vi att informationen i dokumentet är aktuell, sanningsenlig och korrekt,

Läs mer

Ansökningsblankett LOV service Arvika kommun

Ansökningsblankett LOV service Arvika kommun Ansökningsblankett LOV service Arvika kommun Ifylld ansökan skickas till: Arvika kommun Inköp LOV Östra Esplanaden 5 671 81 Arvika. Bilaga 1 Fyll i samtliga uppgifter, OBS! Ansökan skall vara på papper

Läs mer

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN OCH DELAR AV DEN ÖVRIGA SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN OCH DELAR AV DEN ÖVRIGA SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 2013 MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN OCH DELAR AV DEN ÖVRIGA SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Modellbeskrivning

Läs mer

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström Patientavgifter Landstinget Blekinge 2017 Marie Söderström 2017-05-11 Allmänt Enligt kommunallagen får landsting och kommuner avgiftsbelägga tjänster och nyttigheter som de tillhandahåller är det endast

Läs mer

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning 2017-10-23 Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning Ni inbjuds att ansöka om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering.

Läs mer

2015-01-01 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2015

2015-01-01 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2015 2015-01-01 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2015 Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet.

Läs mer

1.0 KRAV PÅ LEVERANTÖREN - UTESLUTNING OCH KONTROLL

1.0 KRAV PÅ LEVERANTÖREN - UTESLUTNING OCH KONTROLL Statens Institutionsstyrelse Skallkrav Diarie 2.2-3614-2014 Namn Konsulterande läkare för SiS ungdomshem Råby Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär. Skallkravsformuläret

Läs mer

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Förfrågningsunderlag Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Bilagor: a) Avtal m avtalsbilagor 1-4 b) Blankett Ansökan om tillstånd att utföra servicetjänster c) Blankett Intyg d) Blankett

Läs mer

4. Ansökan om kontrakt för tandreglering

4. Ansökan om kontrakt för tandreglering Inbjudan 2017-08-16 Upphandlande organisation Region Västmanland Caroline Qwarfordt Upphandling Valfrihet inom tandreglering i Region Västmanland Sista ansökansdag: 2027-08-12 00:00 Symbolförklaring Texten

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA HEMTJÄNST I HUDDINGE KOMMUN

ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA HEMTJÄNST I HUDDINGE KOMMUN ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA I HUDDINGE KOMMUN Vänligen fyll i denna ansökningsblankett elektroniskt. Härmed intygas att vi tagit del av förfrågningsunderlaget för upphandling av hemtjänst genom kundval och bifogar

Läs mer

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Logopedi

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Logopedi ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Logopedi VÅRDVAL I STOCKHOLMS LÄN GÄLLER FROM 2015-06-01 INNEHÅLL 2 (15) 1 Inledning Stockholms läns landsting har beslutat att införa

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

1. Administrativa föreskrifter

1. Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-10-21 Upphandlande organisation Västmanlands läns landsting Anette Öhrn DLL Upphandling Program för primärvården i Västmanland - LOV DU-UPP15-0189 Symbolförklaring:

Läs mer

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Primär Hörselrehabilitering

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Primär Hörselrehabilitering ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Primär Hörselrehabilitering VÅRDVAL I STOCKHOLMS LÄN GÄLLER FROM 2015-06-01 2 (15) Inledning Stockholms läns landsting har beslutat att

Läs mer

Förfrågningsunderlag. LEKRÄTT - Valfrihetssystemet enligt LOV. Om upphandling enligt LOV VÅRD & OMSORG - SOCIALFÖRVALTNINGEN

Förfrågningsunderlag. LEKRÄTT - Valfrihetssystemet enligt LOV. Om upphandling enligt LOV VÅRD & OMSORG - SOCIALFÖRVALTNINGEN Ansök an Om upphandling enligt LOV att bedriva hemtjänst i kommunerna Leksand och Rättvik Förfrågningsunderlag VÅRD & OMSORG - SOCIALFÖRVALTNINGEN Leksands kommun Rättviks kommun - Valfrihetssystemet enligt

Läs mer

Stenungsunds kommun. Förfrågningsunderlag. Valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänst, serviceinsatser

Stenungsunds kommun. Förfrågningsunderlag. Valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänst, serviceinsatser Stenungsunds kommun Förfrågningsunderlag Valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänst, serviceinsatser INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 1.1. Allmänt om kommunen 3 1.2. Allmänt om LOV 3 2. OMFATTNING 3 2.1.

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för Primär hörselhabilitering Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I DELAR AV DEN SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I DELAR AV DEN SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 2013 MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I DELAR AV DEN SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Modellbeskrivning Ansökan om godkännande

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård

Hälsa Sjukvård Tandvård 1 Hälsa Sjukvård Tandvård Viktigt med en strategisk agenda Vi tror på att nära vård med god tillgänglighet och kvalitet har betydelse för befolkningens hälsa och vår förmåga att klara vår uppgift i framtiden

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN 2013 MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Modellbeskrivning Ansökan om godkännande Avtalsmall Vårdval Halland i korthet

Läs mer

Ansökan om godkännande att bedriva daglig verksamhet inom Borås Stads valfrihetssystem

Ansökan om godkännande att bedriva daglig verksamhet inom Borås Stads valfrihetssystem BILAGA Ansökan om godkännande Ansökan om godkännande att bedriva daglig verksamhet inom Borås Stads valfrihetssystem 1. Kontaktuppgifter för sökande/utförare a) Företagsnamn/firma/gruppens namn b) Organisationsnummer

Läs mer

HÄLSOVAL SKÅNE A n s ö ka n o m

HÄLSOVAL SKÅNE A n s ö ka n o m HÄLSOVAL SKÅNE A n s ö ka n o m Ackreditering och Avtal Barnavårdscentral(BVC) UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas i formatet XXXX-XX-XX. FIRMA-/FÖRETAGSNAMN Företagets/personens

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för allmäntandvård barn och unga Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Organisationsnummer: Firmatecknare:

Läs mer

ANBUDSFORMULÄR STEG 1

ANBUDSFORMULÄR STEG 1 Polisens verksamhetsstöd Administration/Upphandling ANBUDSFORMULÄR STEG 1 Bilaga 1 Diarienr (åberopas vid korrespondens) Ärendebeteckning 1 OMBUD MFL. Vårt ombud under anbudstiden är: Frågor med anledning

Läs mer

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:10 (M och S) och allmänna råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Kravspecifikation Uppdragsbeskrivning Tjänster Anordnare kan erbjuda tjänsten daglig sysselsättning

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

Vårdval Västernorrland. Bilaga 5 Ansökan Primärvård. Rev

Vårdval Västernorrland. Bilaga 5 Ansökan Primärvård. Rev Vårdval Västernorrland Bilaga 5 Ansökan 2016 Primärvård Rev. 2015-06-02 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på vårdgivare*: juridisk person eller enskild

Läs mer

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning.

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning. Ansökan om godkännande inom Vårdval Uppsala län Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet. Märk kuvertet

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Bilaga Information och föreskrifter 2015

Bilaga Information och föreskrifter 2015 2014-11-24/25 132 Diarienr 1 (16) Bilaga Information och föreskrifter 2015 Avtal Hälsoval Dalarna Information till vårdgivare om att bedriva vårdverksamhet inom Landstinget Dalarnas primärvård och Hälsoval

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2018-01-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2018-01-29

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Ansökan om auktorisation för Vårdval Primärvård i Östergötland

Ansökan om auktorisation för Vårdval Primärvård i Östergötland Vårdval primärvård i Östergötland Ansökan om auktorisation för Vårdval Primärvård i Östergötland Sida 1 av 6 UPPGIFTER OM SÖKANDE FÖRETAGS-/FIRMANAMN Företagets/personens fullständiga namn Organisationsnr/Personnr

Läs mer

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi 2017-08-29 Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi Ni inbjuds att ansöka om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering.

Läs mer

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) Ansökan för Vårdgivare med huvuduppdrag 1. Rehabilitering långvarig smärta med eller utan samsjuklighet och för utmattningssyndrom eller 2. Planerad specialiserad neurologisk rehabilitering Specialistläkarmottagning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

sätter hallänningen i centrum

sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Ansökan om godkännande som extern utförare av serviceoch/eller omsorgsinsatser inom hemtjänst i Vaxholms stad

Ansökan om godkännande som extern utförare av serviceoch/eller omsorgsinsatser inom hemtjänst i Vaxholms stad Vaxholms stad Socialförvaltningen 185 83 Vaxholm Ansökan om godkännande som extern utförare av serviceoch/eller omsorgsinsatser inom hemtjänst i Vaxholms stad Denna ansökan ska tas ut på papper och undertecknas

Läs mer

Vårdval i Östergötland. Ansökan om auktorisation för öppen specialiserad hudsjukvård

Vårdval i Östergötland. Ansökan om auktorisation för öppen specialiserad hudsjukvård Vårdval i Östergötland Ansökan om auktorisation för öppen specialiserad hudsjukvård UPPGIFTER OM SÖKANDE FÖRETAGS-/FIRMANAMN Företagets/personens fullständiga namn Organisationsnr/Personnr Utdelningsadress

Läs mer

1 Ansökningsblankett

1 Ansökningsblankett 1 Ansökningsblankett 2 Ansökan om att bli godkänd leverantör av hemtjänst i Aneby kommun samt underlag för information om utförare på webben Undertecknad ansöker om godkännande av nedanstående företag

Läs mer

Ansökan om godkännande enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV)

Ansökan om godkännande enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) Ansökan om godkännande enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) Sökande Företagsnamn Organisationsnummer Postadress Postnummer och ort Telefonnummer till företaget Faxnummer e-postadress till företaget Namn

Läs mer

Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem

Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-10-15 Dnr 416/2014 1 (5) Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem Konkurrensverkets beslut Kravet på anslutning som

Läs mer

Vårdval Halland 2012 mål, måluppfyllelse och avdrag

Vårdval Halland 2012 mål, måluppfyllelse och avdrag TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum Diarienummer 2011-10-05 HSS110100 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Vårdval Halland 2012 mål, måluppfyllelse och avdrag Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår

Läs mer

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi 2017-03-30 01540-2017 Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi Ni inbjuds att ansöka om att få ingå samverkansavtal

Läs mer

Diarienummer

Diarienummer sida 1 (5) Ansökan om godkännande inom vårdval för privat psykoterapi Uppsala län Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets

Läs mer

Valfrihet med politiska våndor

Valfrihet med politiska våndor Valfrihet med politiska våndor Lagen om valfrihetssystem LOV Stefan Elg Allego AB www.allego.se De gemenskapsrättsliga principerna EGdirektiven Beslut 1 Beskriva vad Beskriva hur Beskriva när AVTAL Beslut

Läs mer

12. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN

12. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 12. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet. Märk kuvertet

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2019-03-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2019-05-21

Läs mer

sida 1 (5)

sida 1 (5) 2011-02-21 sida 1 (5) ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet.

Läs mer

Bilaga 1 Listningsregler

Bilaga 1 Listningsregler Bilaga 1 Listningsregler Hälsoval Jämtlands län 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 LISTNINGSREGLER 3 1.1 MEDBORGARENS ÅTAGANDE 3 1.2 PRINCIPER FÖR MEDBORGARENS VAL 3 1.2.1 Särskilt boende 3 1.2.2 Rätt till enskilda

Läs mer

1 (6) Telefon: Webbplats:

1 (6) Telefon: Webbplats: 1 (6) Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi, diarienummer HSNN 2015-00462 Ni inbjuds att inkomma med ansökan

Läs mer

Ackreditering och Avtal för Psykoterapi i Hälsoval Skåne

Ackreditering och Avtal för Psykoterapi i Hälsoval Skåne HÄLSOVAL SKÅNE Ansökan om Ackreditering och Avtal för Psykoterapi i Hälsoval Skåne Har idag avtal/vårdöverenskommelse KBT kort IPT kort KBT lång PDT lång Ansöker om kort behandling KBT kort IPT kort Ansöker

Läs mer

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Läs mer

Hälsoval Jämtlands län

Hälsoval Jämtlands län Hälsoval Jämtlands län - ökar patientens valfrihet och inflytande i vården Varför hälsoval? Obligatoriskt för landstingen att från och med 2010 införa valfrihetssystem (vårdval) i primärvården. Lagen om

Läs mer