Resan till Varanger juni 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resan till Varanger 19 30 juni 2011"

Transkript

1 Resan till Varanger juni 2011 Malin och jag startade från Skårsvägen i Lindome kl söndagen den 19 juni. Vi åkte E 45 till Håverud. På vägen såg vi den stiliga Uddevallabron. Vi gick runt i Håverud och tittade på akvedukten.

2

3 Vi såg också en forsärla.

4 Vi kunde inte låta bli att åka den här vägen. Man varnade fordon med släp för att åka där. Tyvärr var det inte alls så spektakulärt som utlovats. Vissa av de små backarna hade förmodligen den lutningen, men det var inget man egentligen tänkte på. Vi åkte vidare på E 45. Sedan missade vi av outgrundlig anledning avfarten till väg 62 och befann oss plötsligt på väg till Karlstad. Där passade vi på att köpa en vägatlas. Sedan ville GPS:en åka väg 62, men vi trotsade den och letade rätt på väg 61. Så småningom var vi tillbaka på E 45 och åkte vidare norrut.

5 Vi åt god raggmunk vid Siljansnäs. Där fanns också en liten vandringsled för barn.

6

7 Vägen gick nära Hamra nationalpark, så vi åkte in där och upptäckte att informationsskyltar och bekvämligheter för turister var helt nya eller under uppbyggnad.

8 Efter detta korta gästspel i Ljusdals kommun for vi vidare. Till vår förvåning är även Härjedalen en kommun.

9 Vi åkte sedan upp till toppen av Hoverberget vid Storsjön. Vi hade då åkt omkring 80 mil. Vi sov i bilen från kl Utsiktstornet på toppen av Hoverberget. Måndag 20/6: Vi gick upp Strålande sol men bara 13º C. Vi åt frukost och packade om i bilen. I Östersund reklamerade Malin kylväskan, som hade gått sönder på sin första tur. Trots att hon inte hade något kvitto fick hon en ny, men av en bättre sort som det dessutom var extrapris på. Det blev alltså pengar tillbaka. I Vilhelmina handlade vi och fikade sedan vid Malgomajsjöns strand. På Klimpfjällgården (ägd av en italienare, som efter vad vi fick höra senare, lagade mycket god mat) hyrde vi ett rum för 200 kr/person. Vi var något sömniga men åkte upp till Stekenjokk. Jaktfalkarna var inte där i år, men vi såg bergänder och hörde en rödbena. Åkte tillbaka till Klimpfjäll och lagade mat. Därefter promenerade vi hundra meter utmed vägen och hörde och såg dubbelbeckasiner spela. Vi hade kört 58 mil under dagen.

10

11 Tisdag 21/6: Vi gick upp kl 3. Åt frukost under färden tillbaka till Stekenjokk. Såg en fjällripa och två fjällabbar. Tyvärr ingen dvärgsparv.

12

13 Vi gick upp på en liten fjälltopp för att leta efter fjällpipare, men dessa lyste med sin frånvaro.

14 Vi såg i alla fall en smalnäbbad simsnäppa och renar

15 Vi åkte tillbaka till Klimpfjällgården och packade. Vi pratade med en österrikare som under sju veckor skulle vandra på olika platser i fjällen. Sedan åkte vi tillbaka utmed Malgomajsjön. Gjorde en avstickare till NedrerMalgonäs, där vi förgäves lyssnade efter en busksångare. Det regnade av och till..strax efter Vilhelmina sov vi en stund i bilen. Malin gjorde en massa jobbarbete. I Arvidsjaur tänkte vi äta laxburgare på Sibylla. Eftersom de nu har slutat med laxburgare fick vi äta en tråkig vanlig hamburgare. På grund av en kombination av irritation över denna, en god portion vanlig trötthet och eventuellt också en hägrande dvärgmås vid Luspebryggan, glömde vi bort att vi i Arvidsjaur skulle ta av mot Haparanda. Vi for alltså vidare på E 45 i riktning Luspebryggan. När vi blev varse vårt misstag hade vi redan kommit 10 mil för långt och hade inte stor lust att åka tillbaka. Vi åkte ett stycke förbi nedfarten till Luspebryggan och svängde ner på en mycket liten grusväg ner mot Lule älv. Vägen var full av stora vattenpölar av okänt djup, så vi ville inte stanna där över natten, ifall det kom mera regn. Vi parkerade på grusplanen, där det växte fjällvedel och beslutade oss för att sova i fågeltornet. Vi var här i juni 2007 och då höll tornet på att byggas. Det hade väggar och tak men varken fönster eller dörrar och vi visste inte vad det skulle bli för något. Nu var det färdigbyggt sedan Kl lade vi oss. Vi hade kört 58 mil även den här dagen.

16 Onsdag 22/6: Vi sov bra och gick upp klockan 4. Mulet och det hade regnat under natten. Vi gick utmed den anlagda stigen och både hörde och såg dvärgsparv. Vi åt frukost och gav oss av. Vi promenerade en bit på StoraSjöfalletvägen och hörde videsparv på andra sidan bron. Därigenom slapp vi ge oss ner på den vattensjuka vägen, som knappast var mera lättkörd efter nattens regn. Vid Vittangi fritidsområde hörde vi lappmes och större korsnäbb. Vi åkte in i Finland vid Karesuando. OK-macken där hade slagit igen. Den 75-åriga innehavaren hade inte möjlighet att anpassa macken efter de nya bestämmelser, som kommit. Färden genom Finland var kort. Vi åkte strax in i Norge. Vi passerade den samiska huvudorten Kautokeino, lagade mat på trangia i regn vid vägkanten och hittade ett stort övergivet grustag 12 mil från Tana Bru. Där parkerade vi för natten. Lade oss i bilen Vi hade kört 58 mil för tredje dagen i följd.

17 Torsdag 23/6: Det regnade på morgonen. Vi gick upp Uppehåll men blåst. Vi åkte vidare mot Tana Bru. Vi svängde in och stannade vid en liten avtagsväg. Precis i kröken låg en flock får. De låg försiktigtvis utanför vägkanten. Fåren i Norge var över huvud taget mycket medvetna om, att vägar var farliga. Renar däremot kunde helt obekymrat strosa omkring mitt på vägen.

18 Vi hade hört att man i Tana Bru hade en utmärkt turiststation, där vi skulle kunna få alla upplysningar om Varanger. Väl där möttes vi av denna vägvisare Vi for vidare till Varangerbotn. Bredvid Samemuséet fanns ett naturreservat med gömslen. Bredvid spången var det massor av små hål där det tydligen bodde små sorkar.

19 Det fanns också diverse sameföremål bl a detta, som såg ut som en torkställning för fisk bortsett från de oförklarliga repen.

20 Vid Nesseby kyrka såg vi över 60 myrspovar, strandskator, silvertärnor. Dessutom havstrutar, gravänder och ejdrar med ungar.

21 När vi närmade oss Vadsoe körde vi upp en liten väg utmed Västra Jacobselv. Där såg vi massor av silvertärnor, som uppenbarligen låg på ägg. Väl framme i Vadsoe körde vi ut till Vadsoeya. Vi hittade Nobile hotell, där vi hade tänkt bo. Tyvärr hade det just gått i konkurs. Vi såg i alla fall masten som Nobile hade förankrat sitt luftskepp Italia vid. Sedan tänkte vi äta men fann staden helt igenbommad. Varken affärer eller restauranger var öppna. På en statoilmack fick vi tips om ett orientaliskt gatukök som faktiskt var öppet. Det enda orientaliska var dock personalen. Där åt vi och fick dessutom reda på att allt var stängt eftersom man firade sankt Hans, alltså midsommarafton. Firandet bestod i att man tände eldar, där man brände diverse skräp. Vi åkte ut till Ekkeroeya för att hyra en hytte, men allt var upptaget för att drottningen invigde en konsthall i Vardoe. Då fick vi åka tillbaka genom Vadsoe och hyra ett rum på en, visade det sig, mycket trevlig camping. Malin passade på att använda tvättmaskinen. Solen skiner. I dag har vi bara kört 23 mil.

22 Fredag 24/6: Vaknade kl 4 av att det var för varmt. Solen skiner fortfarande. Vi åkte ut till Vadsoeya och tittade på smalnäbbade simsnäppor. Det regnade en del. När det slutat regna gick vi omkring och såg då flera rödstrupiga piplärkor.

23

24 Vi åkte en mycket dålig väg upp i fjällen i ett misslyckat försök att hitta ibymyren. Fikade ovanför en sjö. Det började regna igen. Vi åkte mot Ekkeroeya. Såg tretåiga måsar i en pöl bredvid vägen. Längst ut på Ekkeroeya fanns ett fågelberg med tretåiga måsar.

25 Katastrof på gång. Hungriga trutar bevakade ensamma ungar.

26 På parkeringen stod en gammal Citroën.

27 Vi åkte vidare mot Vardoe och började leta sovställe. På en liten väg ner mot havet blev bilen anfallen av två synnerligen aggressiva kustlabbar. När de hade lugnat ner sig och det var ofarligt att öppna bildörren gick det att fotografera en av dem. Vi vände och åkte uppför ett berg, där det stod en stor telemast och en del byggnader. Där tyckte vi inte det var så trevligt utan vi fortsatte förbi avtagsvägen till Vardoe och sedan ner intill västra piren till Svartnäs hamn. Där lagade vi sill och potatis samt förtärde två miniflaskor brännvin (Skåne och Pors). Det var i alla fall midsommarafton. Regn och sol växlade.

28 Vi hörde och såg mosnäppor och lade oss att sova

29 Lördag 25/6: Det regnade lite på morgonen, men 6.30 blev det uppehåll och vi gick upp och åt frukost. Mosnäpporna ringer och lärkorna drillar. Vi åkte till Vardoe via en 2,9 km lång tunnel.

30 Vi åkte runt och tittade på Vardoe. Mycket tid gick åt till att skaffa biljetter till en resa ut till Hornoeya dagen efter. Husen var av lite olika kondition.

31 Studsmattor var vanliga. Vinmonopol fanns. Vi letade efter fästningsområdet.

32 Här var det förbjudet, men lägg märke till parkeringsplatsen Så här såg fästningen ut. Vi åt lunch nere vid stranden och åkte sedan till Hamningberg.

33 Märkliga bergformationer utmed vägen.

34

35 I Hamningberg bodde bara sommargäster, men det var minst lika stor del av husen, som var upprustade som i Vardoe. Vägs ände. Barents hav.

36 Plötsligt dök det upp en rödräv. Vi åkte sedan iväg mot Sylteviksmyra på en mycket dålig grusväg. Den bestod mest av stora vattenfyllda gropar, men vi hade en annan bil ett stycke framför oss, så vi visste att den var framkomlig. Det visade sig att det låg en fiskeplats där vägen tog slut. Vi parkerade ett par hundra meter därifrån. Strax bredvid hade Trafostationen ett hus med ett öppet dass. Vi lagade mat. Kylan var påtaglig.

37 Detta var uppenbarligen så nära själva nationalparken vi kunde komma. Med tanke på terrängens utseende såg man inte direkt fram emot någon vandring eller bergsbestigning.

38 Söndag 25/6 Efter att ha sovit i bilen åkte vi vidare mot Vardoe, men vände efter några kilometer tillbaka till Hamningberg, så att Malin skulle kunna skåda havsfågel en stund. Därefter till Vardoe och utflykten till Hornoeya.

39 Gråtrut Toppskarvar

40 Lunnefågel Vi tog en lång promenad upp till fyren. Toppskarv

41 Rödstrupig piplärka Lunnefågel Tretåig mås

42 Vi lämnade Hornoeya och tog en sista titt på Vardoe. Museum till minne av häxbränningarna på 1600-talet. Drottningen(Sonja) hade invigt det dagen innan. Sedan hade hon klätt om och cyklat till Hamningberg. Vi såg diverse fåglar.

43 Lunnefågel Kustlabb En del tog sig ett morgondopp.

44

45 Färdigbadat. Vi åkte tillbaka till campingen vid Västra Jacobselv och hyrde ett rum för 400 Nkr. Åt fiskgratäng för 2x95 Nkr. I köket arbetar två flickor från Halmstad. Måndag 27/6 Vi gav oss iväg på morgonen i riktning Kirkenes. Fikade vid Nesseby. Vi kände oss svagt illamående efter att ha ätit salami, som smakade konstigt. Det gick emellertid snart över.

46 Vi åkte och tittade på ett minnesmärke över den för oss okände konstnären John Savio ( ). Solen skiner. På en rastplats vid Neiden fanns ett tvåhålsdass.. Rastplatsen var mycket välskött. I en plastficka på väggen satt ett papper, där det var noga angivet, när och av vem dasset hade städats. Senaste gången var dagens datum. Sedan åkte vi til Neidens kapell, ritat i fornnordisk stil av Norum.

47 Malin letade rätt på en nordsångare. Vi åkte till Kirkenes, som var en livaktig stad präglad av Natos gräns mot Ryssland. Förbjudet att fotografera stod det på en skylt ett stycke från staden. Vi åt på pizzeria Siciliana för 230 Nkr, köpte och skrev vykort och besökte turistinformationen på biblioteket.

48

49 Vi åkte väg 893 genom Finland till E75. Det var vindstilla och många vackra sjöar utmed vägen. Tyvärr såg man inte mycket av Enare träsk.

50 Tyvärr var dassen på rastplatserna inte lika vackra. De verkade inte ha städats sedan de byggdes. De var så bokstavligen nedskitade, att man vände direkt i dörren. Vi hittade nattläger bakom en stor trave stockar.

51 Tisdag 28/6 Vi åkte vidare. Det var 36 mil till Haparanda. Dieseln höll på att ta slut. St1-macken tog inte visakort, som inte var auktoriserade i Finland, så vi fick växla till oss eurosedlar på restaurangen bredvid. Vi åkte genom Rovaniemi utan att se jultomten. I Torneå handlade vi finskt bröd i På-gränsen-gallerian. Jag köpte en pepparkvarn på IKEA i Haparanda. Sedan åkte vi till Ängesbyn en bit från Boden för att skåda lappugglor. Vi såg inga och var så trötta, att varken orkade laga mat eller leta tältplats, så vi sov i bilen. Vi hade kört ca 50 mil under dagen.

52 Onsdag 29/6 Vi gick upp 5.30, men det var för sent för lappugglor, så vi åkte till Pite havsbad och åt frukost på stranden. Vi åkte runt i Stöcksjötrakten, E4 var omlagd, så vi hittade inte fågelstället som Malin hade besökt tidigare. Åt lunch vid vägkanten. Åkte till ett naturreservat vid Botniabanan. Tog in på ett vandrarhem på Västra Promenaden i Umeå. 350 kr med parkeringsavgift. Torsdag 30/6 Gick upp kl 3 för att leta hornugglor. Hittade inga men hörde vaktel. Åkte tillbaka till vandrarhemmet. Lade oss 6.30 och steg upp kl 9. Fortsatte söderut. Vi åkte upp till den nya västra ingången till Skuleskogens nationalpark. Där fanns vägvisare för olika leder bl a en till Skrattaborretjärnen. På den stora imponerande byggnaden fanns inga som helst upplysningar om nationalparken bara toaletter och en sopsorteringsstation.

53

54

55 En lövsångare fanns det också. Sedan åkte vi till Skuleskogens naturum. Vi åt våfflor och hallonpaj. Efter att ha funderat på, om vi skulle ta vägen över Klimpfjäll för att titta på en polyglottsångare och några fjällugglor, for vi vidare söderut. Åt mat på Gävle Bro. For vidare till Västerhaninge och tittade på en stor hornuggleunge, varefter vi åkte hem till Gudö. Vi hade kört mer än 70 mil under dagen.

56

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Hallandsresan november

Hallandsresan november Hallandsresan 2013 8-10 november Tärnan on tour Halland 8-10 november 2013 Tärnan on tour Efter flera års uppehåll i flerdagsresandet kände vi, Karin Lindström och Susanne Stilling, att det vore kul att

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt).

Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt). Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt). 23 glada Rapphönor från många delar av Sverige droppade på fredagseftermiddagen den 14/9 2012 efter

Läs mer

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Bilen hämtade vi den 16/6 På fredagen packade vi för att åka till Tyskland via Skåne och Danmark. Lördag är det är dags att åka iväg vi stannar till i Ängelholm.

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi MOTOGP 2015 Tänkte berätta om en till resa på 11 dagar som jag och 3 vänner gjorde sommaren 2015. Syftet med resan var at åka till Assen, Holland och kolla på Moto gp. Jag började min resa tisdag morgon

Läs mer

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa MC resa med HIMCC till Tyskland 2017 Det var vi som var på Tysklandsresa 2017-05-24 2017-05-30 Resan startar 09:30 från Biltema i Karlstad onsdagen den 24 maj 2017. 24 Maj. Idag leder turen genom Dalsland

Läs mer

Årike Fyris naturreservat

Årike Fyris naturreservat Årike Fyris naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-10-01. i + 1 Övre Föret 2 Fågelplattformen 3 Utsikt på Ultunaåsen 1 0 Karta med

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04 BestKust Feskarna 04 Bra fiske efter havskatt och torsk Sponsored by Innehåll BestKust Feskarna 04, 2:a resan till Grovfjord Nord-Norge Uppresan till

Läs mer

Grövelsjön Söndag 11/ elever i årskurs 4 på Norrängsskolan deltog i årets resa till Grövelsjön.

Grövelsjön Söndag 11/ elever i årskurs 4 på Norrängsskolan deltog i årets resa till Grövelsjön. Grövelsjön 2016. Söndag 11/9-2016. 14 elever i årskurs 4 på Norrängsskolan deltog i årets resa till Grövelsjön. I dag åkte vi buss. Efter ett tag stannade vi och pausade. Vi åt på Mac Donalds. Det var

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Scandinavian training camp 21-28/4 2007.

Scandinavian training camp 21-28/4 2007. Scandinavian training camp 21-28/4 2007. Inspirerade av Christians historier var vi några som på bussen till Lidingöloppet bestämde oss för att också prova på att åka på träningsläger till Portugal. Här

Läs mer

Badsjön, mitt i Storuman,

Badsjön, mitt i Storuman, Badsjön, mitt i Storuman, Koordinater X: 7222712, Y: 1561552 Namn på Svalan: Badsjön, Storuman Bästa tiden: Vår och försommar Vad kan man se: Vadare, sjöfågel men även mycket annat Kommentar: Mycket trevlig

Läs mer

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte Veckobrev v47-49 Flykten Diktamensmeningar De var mycket kära och de planerade att gifta sig i september. Efter bion sa de hej då till varandra. Erika pekade på ett hus bakom soldaterna. Hon försökte gå

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Reserapport, Norra Bohuslän

Reserapport, Norra Bohuslän Reserapport, Norra Bohuslän Från torsdagen den 28/10 till söndagen den 1/11 genomförde StOF en exkursion till norra Bohuslän med Hasse Nordin och P-G Laren som reseledare. Förhoppningarna var att vi skulle

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret.

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Så var det då dags för vår första (och sista?) Vätternrunda. Vi hade ängsligt följt väderrapporterna i veckan och till sist var det bara att inse att

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda och Lenhovda

Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda och Lenhovda 1 Färdbeskrivning vers. 4 2016 Cykla på banvallar i Glasriket Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda och Lenhovda Totalt ca 65 km Nybro Åseda Nybro Orrefors Målerås, längd ca 30 km Målerås

Läs mer

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Innehåll Årets havsfiskeresor till Norge började med en liten grupp på 6 man som åkte upp till Fröya Havsfiske i början på April. Avresa från

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Tyra och hennes pappa som åker iväg och campar. Tyra älskar att bada och hennes pappa gillar att titta på fåglar. När Tyra och hennes pappa

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Skogstomten Stures dagbok

Skogstomten Stures dagbok Skogstomten Stures dagbok Sara Kåll, 2013. Måndag Tidigt på morgonen var luften frisk. Solen tittade fram och i mina kinder kände jag, att temperaturen var ett par grader på minus. Idag har jag suttit

Läs mer

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll.

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Idén att göra en resa till södra Sverige kom upp när det visade sig att Alexandras lag Skuru skulle spela i Kristianstad på fredagkvällen 26/1

Läs mer

Midsommarorientering på Karelska näset i Ryssland 22-25/6 2017

Midsommarorientering på Karelska näset i Ryssland 22-25/6 2017 Midsommarorientering på Karelska näset i Ryssland 22-25/6 2017 Erik Anderson från OK Österåker och jag hängde på researrangören Suunnisusmatkat som arrangerar resor överallt där det finns orienteringstävlingar

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Varanger 22/6 30/6 2013

Varanger 22/6 30/6 2013 Varanger 22/6 30/6 2013 Varangerresan 22 juni 30 juni 2013 Med på resan: Färdsätt: Resrutt: Anders Bergman, Lars Madsén Bil, Volvo V70 2009, (Volvo V70 2013 Sundsvall-Tyresö-Ösmo) 22 juni: Ösmo Tyresö

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

CC-campingen i Båstad. Dagens etapp 45,6 mil.

CC-campingen i Båstad. Dagens etapp 45,6 mil. Italienresan 2006. Torsdag 15 Juni Årets resa med husbilen startade från Töcksfors med att tanka fullt på Shellmacken. Tänkte att ha koll på dieselförbrukningen nu när vi har satt in en KCRbox och försöka

Läs mer

Vattnet i Donau är inte sämre än i Mälaren och folk badar i Donau. Hur det förhåller sig längre nedströms, i de forna öststaterna vet jag inte.

Vattnet i Donau är inte sämre än i Mälaren och folk badar i Donau. Hur det förhåller sig längre nedströms, i de forna öststaterna vet jag inte. Hej alla, Tänk om jag skulle börja detta lilla epos över Donau Radweg med att skriva åk aldrig Donau Radweg med cykel!! Det hade varit katastrofalt. Istället skriver jag till alla cykelfans Åk Donau Radweg

Läs mer

2012 års kompisresa. Onsdag 1 augusti

2012 års kompisresa. Onsdag 1 augusti 2012 års kompisresa Onsdag 1 augusti Agneta kom rätt tidigt, redan vid halv tio och jag var väl inte riktigt klar att åka, men en timme senare kom vi i alla fall iväg. Det blev en rätt händelselös resa

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011.

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Styrelsen i VIF:s Friluftssektion har efter avslutat årsmöte 2011 konstituerat på följande vis. Ordf. Mikael Bernsten V. Ordf. Anders Abrahamsson

Läs mer

HEMAVAN/TÄRNABY VÅREN 2015

HEMAVAN/TÄRNABY VÅREN 2015 HEMAVAN/TÄRNABY VÅREN 2015 Så var det då dags att flyga till nordligare delar av Sverige. Åtta gubbar från Veterangänget hade bokat genom Magnus och Janne en resa till skid och skoterparadiset Hemavan.

Läs mer

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag?

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag? Veckobrev v 21 Vilket väder! Idag trodde vi nästan att det var sommar, med sol och värme på förmiddagen. Vi firade Förskolans dag med ballonger och kanelbulle. Vi åt lunch ute också, eftersom det var hamburgare!

Läs mer

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier SAGAN Om RÄVEN Av Freja Fortier Kap 1 Ungarna Det var en gång en rävmamma som var ganska ensam men som tur att hon skulle få ungar. Hon bodde ute i skogen i sitt lilla gryt. Det var en mycket vacker skog

Läs mer

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka.

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka. SKOTTLANDSRESAN Året var 1984 och vi var 4 st. killar som för första gången skulle åka på Mc-semester. Hela våren hade gått åt till att planera resan, beställa färjebiljetter med hjälp av resebyrån i Mariestad,

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi (Rymdresan) Swessy är en helt vanlig kille på 13 år som bor i Gotland. Mina kompisar Ebba, Kevin, Wilma och Pontus. Jag tänkte fråga dem om de var ensamma någon kväll. Och det blev då den 12/3 2015 sen

Läs mer

Berättelse från trädgårdsresa till Umeå den 25-26/7

Berättelse från trädgårdsresa till Umeå den 25-26/7 Berättelse från trädgårdsresa till Umeå den 25-26/7 Strax före kl. sju på lördagmorgonen samlades 47 förväntansfulla resenärer på Gärdes parkering. Nu var det äntligen dags för årets höjdpunkt och ordningssamma

Läs mer

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013 Alkavare kapell med inblick i Sarek Juli 2013 Hur man kan besöka Sarek utan alltför stor ansträngning Vi hade under vintern planerat en del tänkbara vägar att ta oss till Alkavare kapell från Ritsem och

Läs mer

-PAROS- Varmt och skönt. -PAROS- Sol, bad och värme. God mat & Dryck. -CANNES & MONACO- Hembesök och Depådrink.

-PAROS- Varmt och skönt. -PAROS- Sol, bad och värme. God mat & Dryck. -CANNES & MONACO- Hembesök och Depådrink. -PAROS- Varmt och skönt -PAROS- Sol, bad och värme. God mat & Dryck. -CANNES & MONACO- Hembesök och Depådrink. -MÜNCHEN-&-BERLIN- Oktoberfest & Återförening. INEHÅLL InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 2

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Min APU i Slovenien Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Jag heter Carl Bjärkse och går i V09S. Jag går skoglig inriktning på Vretagymnasiet, den 1 Maj 2010 åkte jag och Magnus Pettersson till Slovenien på utlands

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

ÖN Av ANTON AXELSSON

ÖN Av ANTON AXELSSON ÖN Av ANTON AXELSSON Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar lite och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker att

Läs mer

Norgeresa 2015 2015-08-07

Norgeresa 2015 2015-08-07 Norgeresa 2015 2015-08-07 Nu var det dags för min årliga Norgeresa, något som jag kört sedan 2005. Denna gång skulle min svåger Patrik, som nyss tagit sitt körkort, hänga med. Vädret hade vi diskuterat

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Vid höstmötet i november beslöts att bilda två grupper med skilda resmål. Den ena gruppen skulle under ledning av Kent att åka till Skåne. Slutmålet blev Höganäs och

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Min resa i Japan Min resa börjar på centralen i Malmö där min avdelning samlades (Turning torso). Där sa vi hej då till ens kära familj och bar oss av till Kastrup med tåg. Efter att vi äntligen hade checkat

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Söröya 2005

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Söröya 2005 Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Söröya 2005 INNEHÅLL BestKust Feskarna 1:a resan upp till Söröya blev en blåsig fiskevecka med massor av fisk Söröya Nord-Noge 27/5 5/6 05 Avresa från Göteborg

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R-C- Län C-län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 3 2 1 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

Historien om Semlan. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Historien om Semlan. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Historien om Semlan är berättelsen om den lille hankatten som hittades i juli månad utanför Seminarieskolan i Landskrona. Upphittaren hade hört honom jama ynkligt i buskarna hela dagen, så när hon slutade

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016 Resa till Dalarna 8-11 augusti 2016 8 augusti - måndag Resan startar från hemorten på morgonen och färden går upp till rastplatsen Väst Göte, vid Vättern norr om Bankeryd, där vi gör uppehåll, då det blir

Läs mer

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22 Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. En kväll i februari träffades Börje och jag hemma hos honom för att titta på en trolig rutt i Norge till sommaren. Börje hade redan bokat in

Läs mer

Dalkarlskärret i Hammarskog

Dalkarlskärret i Hammarskog Dalkarlskärret i Hammarskog Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-08-07 2. Fågeltornet väster om grillplatsen. 3. Fågeltornet norr om grillplatsen.

Läs mer

Dagbok. från. resan till Brno 2008

Dagbok. från. resan till Brno 2008 Dagbok från resan till Brno 2008 Vi som åkte var: Johanna Engström Nora Ericsson Olga Fürst Värild Linnéa Gahm Charlie Hillbom Linda Holmström Sofie Holmström Angelica Härnlöv Johanna Larsson Prinz Felicia

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK VÄLKOMNA! Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det vilda Sarek nationalpark. Det är tillsammans med lokala, certifierade guider

Läs mer

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser?

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Bakgrund Detta dokument är framtaget för att informera om nya behov som uppstått med den allt ökade

Läs mer

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma.

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. ! Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. Hans pappa dog i en bilolycka för två år sen. Emil kan ej

Läs mer

Finland via Åland med Fortum Power Riders. 2013-06-05 tom 2013-06-10

Finland via Åland med Fortum Power Riders. 2013-06-05 tom 2013-06-10 Deltagare: Håkan Andersson och Börje Salonen. Börje och jag hade pratat en tid om att åka till Åbo via Åland. Vi fick lite tips från medlemmar i klubben samt från bekantas bekanta. I någorlunda god tid

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Examensarbete VT Börja på förskolan

Examensarbete VT Börja på förskolan Examensarbete VT 2013 Börja på förskolan Att börja på förskolan kan var en stor omställning i livet för hela familjen. Somliga är bekanta med förskolans värld andra inte. Kanske har du frågat vänner och

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer