Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2014"

Transkript

1 Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår Energikontoret i Mälardalen AB Antagen av styrelsen (10)

2 Innehåll Energikontoret i Mälardalen AB... 3 Verksamhet... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Geografisk avgränsning... 3 Information och kommunikation om verksamheten... 3 Ekonomi och personal... 4 Projektverksamhet... 4 Pågående projekt... 4 Årligen återkommande projektaktiviteter... 6 Ansökta projekt... 6 Aktiviteter... 8 Utveckling av verksamheten... 9 Tydliggörande av nytta för ägarna... 9 EU samordning... 9 CSR redovisning enligt GRI... 9 Personal... 9 Ansvarsområden - projektledning... 9 Projektutveckling Ökad verksamhetskännedom Utökad ägarbild Styrelseutveckling VD utveckling Utvärdering av verksamheten (10)

3 Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhet Energikontoret initierar och driver projekt och aktiviteter för beteendeförändring. Vi belyser, informerar, granskar, utvärderar och är en kompetensresurs inom energifrågor. Energikontorets kärnkompetens är att samordnat initiera, driva och leda projekt för ett energieffektivare Mälardalen. Verksamheten är uppbyggd kring tre kompetensområden. 1. Byggnader 2. Transporter 3. Lärande & Livsstil Inom varje kompetensområde drivs ett eller flera projekt. Samtliga projekt presenteras genom projektplaner på och visar på målsättning, aktiviteter samt förväntade resultat. Syfte Energikontoret i Mälardalen AB ska genom gränsöverskridande arbete verka för en hållbar energiutveckling inom områdena energieffektivisering, effektivare energianvändning och ökad andel förnybar energi. Målgrupp Energikontorets primära målgrupp och uppdragsgivare är bolagets ägare samt kommuner inom regionen. Arbetet riktar sig även till statliga och privata organisationer, företag och medborgare ofta i samverkan med de kommunala energi- och klimatrådgivarna. Geografisk avgränsning Energikontorets geografiska verksamhetsområde är primärt regionen som täcker in Södermanlands län, Västmanlands län, Uppsala län och region Gotland. Information och kommunikation om verksamheten Presentation av verksamheten finns tillgänglig på hemsidan Hemsidan presenterar hela den aktuella verksamheten via flikarna projekt, aktiviteter och e-bibliotek. Även avslutade och genomförda projekt och aktiviteter går att följa upp via hemsidan. Nyhetsbrev skickas ut 4 gånger per år och presenterar aktuell information gällande verksamheten och viktigare händelser inom energiområdet. Årligen möter projektledare och ledning aktörer genom de arenor på vilka energikontoret verkar och genom de projekt och aktiviteter som bedrivs. 3(10)

4 Ekonomi och personal års verksamhet vid Energikontoret i Mälardalen AB beräknas omsätta 6,9 miljoner kronor. Verksamheten finansieras till största del genom bidrag och intäkter för projekt och uppdrag samtidigt som basen för verksamheten finansieras av ägarna genom serviceanslag. Av bolagets totala omsättning utgör projekt- och uppdragsverksamheten dryga 70 %. Energikontoret i Mälardalen AB har vid ingången av sex anställda. Projektverksamhet Verksamheten vid Energikontoret bedrivs till stor del i projektform inom tidigare nämnda verksamhetsområden. Projekten främjar energieffektivisering, effektivare energianvändning och ökad andel förnybar energi. Beroende på syfte, samverkansparter, mål och målgrupp bedrivs projekten på allt från lokal till europeisk nivå. Pågående projekt Samordning av de kommunala energi- och klimatrådgivarna I samverkan med kommunerna i regionen driver och samordnar Energikontoret ett nätverk för kommunala energi- och klimatrådgivare. Nätverket har som mål att träffas minst 4 gånger per år. Förutom erfarenhetsutbyte ska träffarna tillhandahålla kompetenshöjande aktiviteter och erbjuda studiebesök. Nätverket har även som mål att driva minst ett gemensamt projekt eller temasatsning inom nätverket. Projektet pågår till och med. Regional energiaktör och energikompetens Energikontoret erbjuder samtliga 28 kommuner i regionen resurser att använda sig av genom deltagande i arbetsgrupper och nätverk i kommunernas arbete. På uppdrag kan aktiviteter genomföras i form av målgruppsanpassade utbildningar, konferenser och seminarier. Projektet pågår till och med. Energikontoren Sverige Energikontorets engagemang i energikontorsföreningen främjar att Mälardalsregionen kan påverka de nationella satsningar som sker för energieffektivisering, effektivare energianvändning och förnybar energi. Verksamheten är löpande. Energi- och klimatrådgivning i Flens kommun På uppdrag av Flens kommun tillhandhåller Energikontoret energi- och klimatrådgivning på plats i kommunen en dag per vecka samt att rådgivning sker via telefon och e-post. Under året ska två utåtriktade aktiviteter genomföras inom uppdraget. Avtalet löper till och med Energi- och klimatrådgivning i Gnesta kommun På uppdrag av Gnesta kommun tillhandahåller Energikontoret energi- och klimatrådgivning vid mer komplicerade fall och på avrop från ordinarie energi- och klimatrådgivare. Avtalet är löpande och förlängs årligen om ingen annan överenskommelse sker. 4(10)

5 Energieffektivare arbetsmaskiner Projektet är länsspecifikt och drivs i Uppsala län via Länsstyrelsen. Projektet syftar till att effektivisera dieselanvändningen för arbetsmaskiner genom utbildning och beteendeförändring som t.ex. sparsam körning. Energikontorets uppdrag är att skapa informationsfoldrar för de olika områden som behandlas inom projektet samt medarrangerare av slutseminariet. Projektet pågår till och med. Solel i Lantbruket I samverkan med JTI (jordbrukstekniska föreningen) genomförs projektet. Projektet syftar dels till att identifiera den realiserbara potentialen för solel i lantbruk och utreda kvalitets- och säkerhetsaspekter, dels att ta fram affärsmodeller och finansieringslösningar anpassade för lantbruket. Energikontorets uppdrag är att via våra befintliga kanaler informera och kommunicera resultaten från projektet. Samt att komplettera vår folder energieffektiva lantbruk med projektets resultat. Energieffektiva bostadsrättsföreningar Energikontoret ska tillsammans med Vattenfall Värme Uppsala, Riksbyggen och Uppsala kommun genomföra ett projekt för energieffektivisering av bostadsrättsföreningar (BRF:er). Syftet är att få igång intresse för konkret arbete med, och höja beställarkompetensen för energieffektiviseringsåtgärder inom BRF:er. Energikontorets uppdrag är att projektleda och ansvara för den utåtriktade och uppsökande informationsspridningen till BRF:er. Samordning regionala mässor Tillsammans med energi- och klimatrådgivarna kommer 12 lokala mässarrangemang att genomföras under. Energikontorets uppdrag är att sammanställa rapporter från samtliga mässor och bistå kommunerna med finansiering/resurser för att deras kommunala energi. Projektägare Energikontoren Sverige Företagsrådgivarutbildning Norrbottens Energikontor genomför utbildningen och Energikontoret i Mälardalen står för lokalt arrangemang och samordning av studiebesök på plats i Eskilstuna. Utbildningen rör främst energi- och klimatrådgivarna och tillhör en av Energimyndighetens obligatoriska utbildningar. 1 utbildningstillfällen kommer att genomföras under. Energikartläggningscheckar 2 Ett nationellt projekt där energikontoren på regional nivå ansvarar för genomförandet. Projektet ska informera om det statliga stödet för energikartläggningar till riktade målgrupper. Projektet pågår till och med september. Färdplan klimatneutralt Uppsala I samarbete med Uppsala klimatprotokoll avser projektet att utveckla samverkansmetoder, öka kunskapen samt en datorstödd modellering för ett effektivare energistrategiskt arbete på kommunal nivå. Målet är att ta fram en, med lokala aktörer, förankrad färdplan med faktiska, planerade samt potentiella åtgärder. Överförbarhet till andra kommuner är en viktig del varför tre kommuner erbjuds att följa arbetet under projektet i syfte att starta eget arbete. Energikontorets ansvar är att projektleda och tillse att projektets uppsatta mål genomförs samt rapprotera och ansvara för ekonomin. Projektet pågår till och med. 5(10)

6 Energiklok affärsrådgivning Syftet är att skapa energieffektiva småföretag genom att infoga element av energieffektivisering - och energibesparingsråd i affärsrådgivningssammanhang. Projektet bygger på samverkan med lokala ALMI-kontor. Energikontoret ansvarar dels för att utbilda affärsrådgivare för att de skall kunna rådgiva företagare i energieffektivitet, genomföra, projektleda och rapportera. Projektet pågår till och med. Årligen återkommande projektaktiviteter Europeiska Trafikantveckan Sedan 2002 arrangeras Europeiska Trafikantveckan runt om i Europa den september varje år med stöd från Europeiska Kommissionen. Antalet deltagande städer har ökat år från år deltog 105 svenska kommuner och totalt 2155 städer i världen, de flesta i Europa. European Solar Days Under maj månad sker många lokala aktiviteter runt om i Sverige då du kan få mer information om solenergi. Det är en kampanj som genomförs i 19 europeiska länder samtidigt. Energikontorets ansvar är att från samtliga 28 kommuner samla in när och vad kommunerna planerar att genomföra aktiviteter inom ramen för veckornas teman. Energikontoret rapporterar sedan detta till Energimyndigheten som ansvara för de nationella satsningarna. Ansökta projekt Nedan följer en sammanställning över projektansökningar som ännu inte besvarats, som har Energikontoret i Mälardalen är projektägare. Totalt omsätter ansökta projekt arbetstimmar för energikontoret i Mälardalen. Solkraft Öst (Inlämnad ) Syftet är att Energikontoret samordnat agerar drivkraft och kompetensbas för en hållbar utveckling av solkraften i Mälardalen - Solkraft Öst. Genom ett förankrings- och utbildningsprojekt för att bygga upp ett regionalt nätverk för solkraft. Projektet kommer att bedrivas i samverkan med offentliga och privata aktörer och skall påverka förutsättningarna för solkraft och bidra till att satta miljömål uppnås. Målet är mer produktion, bättre distribution och därigenom ökad konsumtion av solkraft samt en bättre energirådgivning. Projektperiod: Cykelkärran - Ett verktyg för hållbar storhandel (Inlämnad ) Projektet syftar till att få bilåkande testfamiljer att prova cykelkärror som alternativ till bilen vid livsmedelsinköp. Smidighet uppnås genom att cykelkärrorna som köps in är enkla att koppla av och på, tas med in i butiken och används som kundvagn samt genom självscanning av varorna vilket gör att du inte behöver packa upp varorna från cykelkärran förrän du är hemma igen. Energikontorets ansvar är att projektleda och rapportera projektet, genomförandet åligger till största del Eskilstuna kommun. Projektperiod: 6(10)

7 Earth Hour City Challenge Energiomställning, kommunikation och ledarskap (Inlämnad ) Världsnaturfondens internationella utmaning Earth Hour City Challenge (EHCC) utmanar städer runtom i världen att agera förebilder och inspirera till åtgärder som leder till hållbar stadsutveckling. Det här projektet syftar till att genom en fördjupad satsning i Sverige förstärka de svenska kommunernas arbete i omställningen till ett 100 % förnybart och effektivt energisystem. Genom att delta i utmaningen ges kommunerna en möjlighet att visa upp och demonstrera ett ledarskap av internationell relevans. Energikontorets ansvar är att stödja den redan pågående processen och ansvara för att brädda kunskaperna kring energi inom ramen för EHCC. Projektperiod: Alla Ska veta (inlämnad ) Energikontoret ska tillsammans med Eskilstuna kommun genomföra ett pilotprojekt gällande energirådgivning till medborgare i samhället som inte har svenska som förstaspråk. Erfarenheter visar att andelen medborgare ur denna grupp är svåra att locka till de informationsträffar som ges på svenska. Erfarenheter visar även på att det är svårt att nå kvinnorna i denna grupp varför också det är en prioriterad fråga i projektet. Energikontoret ansvara för att projektleda och rapportera projektet. Projektperiod: Energi- och Klimatutbildning (inlämnad ) Projektet Klimat- och energiutbildning ska bidra till att företags och organisationers arbete med energieffektivisering och minskad klimatpåverkan blir framgångsrikt, genom kunskaps- och motivationshöjande åtgärder. Erfarenheter från tidigare energieffektiviseringsprojekt visar att bristande motivation och kunskap ofta gör att hela effektiviseringspotentialen inte tillvaratas. För att välja effektiva energiåtgärder krävs kunskaper; både om det globala energisystemet, och om lokala förutsättningar. Det finns därför behov av en utbildning som kan nå medarbetare på flera nivåer. Syftet med projektet är att säkerställa att lokala mål och åtgärdsprogram kring klimat och energieffektivisering blir framgångsrika genom att öka kunskap och motivation hos företag och organisationer. Energikontoret ansvara för att genomföra, projektleda och rapportera projektet. Projektperiod: Energieffektivare småhus i Malardalen (under omarbetning) Syftet med projektet ar att genom kunskapshöjande aktiviteter tydliggöra byggnaders ökade värde genom energieffektiviserande åtgärder och därigenom öka genomfarandet av energieffektiviseringar i småhus. Projektperiod: - ev Nedan följer en sammanställning över projektansökningar som ännu inte besvarats, som har Energikontoret i Mälardalen är medsökande/partner. Solenergi möjlighet för offentliga lokaler informationsseminarier (inlämnad ) Projektägare Energikontoren Sverige Boken Solenergi möjligheter för offentliga lokaler är nyproducerad och riktar sig till aktörer inom offentlig sektor. För att öka nyttan av boken och främja spridningen vill vi i samarbete med de regionala Energikontoren och kommunernas Klimat- och energirådgivare i Sverige genomföra 20 halvdagsseminarier/workshops. Målgruppen är offentlig sektor och den innebär en möjlighet för det lokala näringslivet inom branschen att utvecklas. Energikontoret ansvara för att genomföra insatserna på regional nivå och rapportera projektet. Projektperiod: 7(10)

8 Information och rådgivning om mindre kyl- och värmeanläggningar (inlämnad ) Projektägare Energikontoren Sverige Projektet bygger på direktivet om byggnaders energiprestanda (2010/31/EU), även kallat EPBD2, antogs av Europaparlamentet 19 maj 2010 och går specifikt in på värmeoch luftkonditioneringssystem i byggnader. Energikontoret ansvara för att genomföra insatserna på regional nivå och rapportera projektet. Projektperiod: BELOK totalmetoden (inlämnad ) Projektägare Energikontoren Sverige Energikontoren Sverige samverkar med beställargruppen för lokaler (BELOK) i en nationell utbildningssatsning. Syftet är att öka kunskapen om energieffektiv renovering av lokalbyggnader. I projektet diplomeras regionala utbildare (experter) som i sin tur vidareutbildar tekniska konsulter. Dessa utgör därmed en resurspool för att öka den nationella implementeringen av långtgående energieffektiv renovering. Energikontoret ansvara för att genomföra insatserna på regional nivå och rapportera projektet. Projektperiod: Trafikantveckan - (inlämnad ) Projektägare Energikontoren Sverige Trafikantveckan är en europeisk kampanjvecka september varje år, med budskapet att byta från bil till andra transportmedel. Energikontoren Sverige och Cykelfrämjandet önskar fortsätta arbetet med att stötta kommunernas energi- och klimatrådgivare och andra tjänstemän samt kretsar inom Cykelfrämjandet i att genomföra aktiviteter under veckan. Energikontoret ansvara för att samordna insatserna på regional nivå och rapportera projektet. Projektperiod: Företagsrådgivarutbildning för energi- och klimatrådgivare - (inlämnad ) Projektägare Energikontoren Sverige Projektet som avser att utbilda kommunala Energi- och klimatrådgivare i rådgivning till företag. Energikontoret ansvara för att samordna och planera utbildning och studiebesök i Eskilstuna. Projektperiod: Samverkan för framtidens fordonsflotta (inlämnad ) Projektägare Biogas Öst Genom seminarier, möten och tryckt material vill vi öka intresse, insikt och kunskap kring olika förnybara drivmedel, driva på utvecklingen inom offentlig upphandling och visa hur de olika förnybara alternativen genom samverkan ska leda oss till framtidens fossilfria fordonsflotta. Energikontorets ansvar är att under aktiviteter inom regionen medverka vid planering och genomförande på andra områden än biogas. Projektperiod: Aktiviteter Utöver de aktiviteter som ingår i projektverksamheten ska Energikontoret: Genomföra utbildning/seminarium/kurs i minst ett av ägarna efterfrågat kunskapsämne. Aktivt stödja lokalt och regionalt energiarbete, hålla sig underrättad om och sprida resultat från genomförda projekt och åtgärder. I samverkan med ägarkommuner och med utgångspunkt i energi- och klimatplaner initiera och verka för att minst två regionala åtgärdsprojekt startas. 8(10)

9 Utveckling av verksamheten Prioriterat för verksamheten under är att tydliggöra verksamhetens nytta för ägarna, regionen och samverkanspartners. Genom att utveckla verksamheten inom ramarna för verksamhetens syfte och den riktning som ägarna önskar samt strategiskt återkoppla verksamhetens genomförande uppnås vår vision att energikontoret blir den naturliga partnern i energiarbetet. Tydliggörande av nytta för ägarna Under verksamhetsåret ska styrelsen i nära samverkan med VD och personal vid energikontoret arbeta fram en ny vision och strategi för verksamheten. Arbetet ska resultera i tydlig verksamhet och nytta för ägarna och samverkanspartners. Utifrån det regionala perspektivet och med ansvar för de stadgar som gäller för de regionala energikontoren utveckla verksamheten så att vårt ansvar som oberoende aktör och kompetensresurs tydliggörs. EU samordning Energikontoret ska ta ledarskapet och fylla det behov av en regional aktör som initierar, kommunicerar och driver EU projekt med energitema. Genom att vara kunnig på de EUprogram som berör energiprojekt inom ramen för energikontorets uppdrag sprida kännedomen om de samma. Genom den regionala kännedomen om behoven och förutsättningarna initiera EU-projekt och genom kontakter så väl lokala, regionala, nationella och internationella söka finansiering, driva och genomföra EU projekt inom energiområdet. CSR redovisning enligt GRI Energikontoret ska genom vårt arbete med hållbarhetsredovisningen leva som vi lär, lära andra att det är möjligt samt leda andra genom att föregå med gott exempel. CSR (corporate social responsibility) redovisning enligt GRI (Global reporting initiative) pressenteras årligen i samband med årsredovisningen och benämns vårt Ansvar. Personal Energikontoret ska ha en initiativrik, handlingskraftig och ansvarsfull personal med bred kompetens. Alla bör kunna och vilja ta för sig på de arenor som energikontoret verkar. Alla ska ha en tydlig roll och en arbetssituation som ger utrymme för långsiktiga och strategiska initiativ. Ansvarsområden - projektledning Under 2013 initierades ansvarsområden för projektledarna där varje medarbetare har ansvar för verksamheten inom uttalade områden. Områden som idag är verksamma är Solenergi, geotermisk energi, biobränslen, vindenergi, energieffektivisering i byggnader, lågenergihusbyggande, samordning av energi- och kilmatrådgivarna, hållbara persontransporter, hållbara tunga transporter, energistrategier och planer, energi i företag, energi i lantbruk och EU-finansiering. Arbetet med ansvarsområden kommer att utvecklas och förtydligas. 9(10)

10 Projektutveckling Projekten ska initieras ur det regionala perspektivet och i syfte att strategiskt verka för uppfyllandet av de mål som upprättats och antagits för kommunerna, regionerna och nationen. Utvecklingen av projekten skall ske i nära samverkan med ägarkommunerna och inbjuda till deltagande från samtliga 28 kommuner i regionen. Projekten ska ha en regional nytta och syfta till att utveckla nya metoder för att med stor potential energieffektivisera och/eller öka andelen förnybar energi. Projekten skall i så stor utsträckning som möjligt göra skillnad, föregå med goda exempel, ändra beteenden och utveckla näringsliv. Ökad verksamhetskännedom Energikontoret möter regelbundet andra aktörer på de arenor där energikontoret verkar och syns. Framöver kommer energikontoret att identifiera ytterligare arenor och tydligare påvisa vår verksamhet genom att bjuda in oss och uppvisa verksamheten i de forum där energifrågor är på agendan. Energikontoret kommer utveckla de kommundialoger som initierades under 2013 och utveckla dessa till att bli regelbundet återkommande aktiviteter. Årligen kommer Energikontoret möta kommunerna för att upprätthålla en god kännedomen om behoven och förutsättningarna i regionen för att öka samordningen av lokalt och regionalt energi- och klimatarbete utifrån regionala strategier och förutsättningar. Utökad ägarbild Energikontorets verksamhet skulle vinna bredare acceptans och därmed göra större nytta om ägarbilden var mer heltäckande i regionen. Idag ägs bolaget av 9 kommuner av totalt 28 i hela regionen. Samtidigt så skulle verksamheten förstärkas ytterligare av att involvera lansting, länsstyrelser samt region- och kommunförbund. Utredning av hur detta skulle kunna utvecklas påbörjas under. Styrelseutveckling Styrelsens sammansättning bestäms av ägarna och har kompletterande kompetenser och erfarenheter inom politik, energifrågor, näringsliv och bolagsstyrning. Arbete med vision och strategi genomförs årligen med utgångspunkt i det gemensamma intresset för bolaget och nyttan av dess verksamhet. VD utveckling Verkställande direktörens förmåga ska årlige utvärderas utifrån de beslut som styrelsen tar. Utifrån utvärderingen sätts utvecklingsmål och förväntningar upp. Utvärdering av verksamheten Årligen ska verksamhetens utvärderas utifrån bolagets antagna vision. 10(10)

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Översyn av den kommunala energioch. klimatrådgivningen

Översyn av den kommunala energioch. klimatrådgivningen Bilaga Översyn av den kommunala energioch klimatrådgivningen - Uppdrag 3 i Energimyndighetens regleringsbrev för budgetåret 2015 ER 2015:14 Förord Statligt stöd till kommunal energirådgivning är en företeelse

Läs mer

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6.

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. Energikontor Värmland 7. Energikontor Region Örebro län

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun MBN/-0044 Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun VERKSAMHETSPLAN FÖR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Aktiviteter... 4 Telefonrådgivning... 4 Kvalitativa,

Läs mer

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Stockholm 2015-08-28 Referens: dnr M2015/2144/Ee Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Föreningen EnergiRådgivarna tackar för förfrågan angående remiss av Översyn

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Energikontor Värmland

Energikontor Värmland Energikontor Värmland Olof Edén, Projektledare Regionalt kunskapscentrum för energifrågor Vi arbetar på Energikontoret Dag Hallén verksamhetsledare Pia Gustavsson informatör Siv Jansson projektledare Olof

Läs mer

Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB

Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Mats Helander 2016-11-24 Dnr: TSN 2015-190 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB Energikontoret Östra Götaland AB startade

Läs mer

Coacher för energi och klimat

Coacher för energi och klimat Coacher för energi och klimat Handläggare i coachprojektet Gustaf Länn projektledare Liv Balkmar bitr. projektledare Pia Norrman bitr. projektledare Lisa Widlund adm. handläggare Marie Lindell administration

Läs mer

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018 Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2018-02-06 Ärendenr KS 2017/0359 1. Bakgrund Den kommunala energi- och klimatrådgivningen (EKR)

Läs mer

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET REGERINGEN Regeringsbeslut 2010-08-26 11 M2010/3479/H Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET Ink. 2010-08- 3 1 Sak.nr, Uppdrag till Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk,

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag.

Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag. 1 Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag. En pågående förstudie: Energieffektiva företag i Östra Mellansverige Syfte

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland n Verksamhetsplan 2013 Energikontor Norra Småland Energikontorets verksamhetsplan är styrgruppens instrument för styrning av verksamheten. Styrgruppen fastslog Verksamhetsplan 2013 den 4 februari 2013.

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens rapport Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen

Yttrande över Energimyndighetens rapport Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se M2015/2144/Ee Yttrande över Energimyndighetens rapport Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen Bakgrund

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Verksamhetsplan Energirådgivning 2013

Verksamhetsplan Energirådgivning 2013 Verksamhetsplan Energirådgivning 2013 2(11) Denna verksamhetsplan gäller för Energi- och klimatrådgivningen i 2013... 3 Budget... 3 Organisation... 3 Kompetensutveckling... 3 Energi och klimatplanen...

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Kontaktperson: Elin Söderberg Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Västerbotten elin.soderberg@lansstyrelsen.se 010-2254532 I Västerbotten är det

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2016-2018 VISION STRATEGIPLAN 2016-2018 ÅRLIGA VERKSAMHETSPLANER 1. OMFATTNING & SYFTE Detta dokument omfattar en beskrivning av s strategiplan för 2016-2018. Det innehåller en övergripande

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Program 24 april 09.30 Samling Deltagarpresentation 10.00 Presentation projekt Vindkraft Öst 10.10 Nulägesbild

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Lokalt klimatarbete, regionalt lärande och färdplaner mot en koldioxidsnål ekonomi Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200666 Sammanfattande beskrivning För att påskynda arbetet

Läs mer

Miljö, Klimat och Energi

Miljö, Klimat och Energi Miljö, Klimat och Energi Energi och koldioxidsnål ekonomi Erik Brandsma Politikerforum 23 september 2016 Energimyndigheten: Regionalt energiperspektiv Energieffektivisering via Regionalfonden Därutöver

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Energiplan för Vänersborg År

Energiplan för Vänersborg År Energiplan för Vänersborg År 2013-2020 Antagen av Vänersborgs Kommunfullmäktige 2013-02-06, 19. 2 Innehållsförteckning Energiplanens struktur... 2 Inledning... 3 Syfte och tid... 3 Vänersborgs övergripande

Läs mer

Incitament för energieffektivisering

Incitament för energieffektivisering Incitament för energieffektivisering 2017-02-21 Martina Berg Therese Bjurquist Ulrika Bergström Vision Genom projekten skapar Energimyndigheten och samverkansparter ett etablerat arbetssätt och metodik

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 Verksamhetsplan 2017 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2017 Fortsatt arbete med att utveckla samverkan inom EID. Nystart för

Läs mer

Björn Isaksson Björn Isaksson

Björn Isaksson Björn Isaksson 2018-04-11 Björn Isaksson 2018-04-11 Björn Isaksson Dags för en diskussion på en ny nivå Hur maximerar vi nyttan av en omställning som ändå måste ske? Nationell strategisk plan Principer som är viktiga

Läs mer

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet AVTAL 2014/ Samarbetsavtal 2015-2017 för kommunal energi- och klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län), samt Kommunförbundet Stockholms Län 1 Parter Mellan kommunerna

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till Dnr 08/0086 2011-01-14 Heidi Samuelsson Tel: 0470-778602 Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg 2011-01-01 till 2012-12-31 Bakgrund I det regionala utvecklingsprogrammet för södra

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet

Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet Kerstin Grönman, Mål och visioner Minst 50% av den svenska energin ska vara förnybar Utsläppen av växthusgaser i den del av ekonomin som inte ingår i EU

Läs mer

Strategi Energikontoret Skåne

Strategi Energikontoret Skåne Strategi 2016-2020 Energikontoret Skåne Beslutad av styrgruppen 2016-10-13 Helena Tillborg Energikontoret Skåne Kommunförbundet Skåne Gasverksg. 3A, Box 53, 221 00 LUND Org.nr: 837600-9109 www.kfsk.se/energikontoret

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning.

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning. Processbeskrivning Rådgivning mot större kunder som företag, organisationer, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kräver både förberedelser och uppföljning. Det kan beskrivas som en process med flera

Läs mer

Många bäckar små. Energimyndighetens arbete med små. och medelstora företag

Många bäckar små. Energimyndighetens arbete med små. och medelstora företag Många bäckar små Energimyndighetens arbete med små och medelstora företag Fakta om oss Energimålen för Sverige till 2020 är: minst 50 % förnybar energi minst 10 % förnybar energi i transportsektorn 20

Läs mer

Har du koll på ditt företags energianvändning? STÄRK DITT FÖRETAG MED EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING

Har du koll på ditt företags energianvändning? STÄRK DITT FÖRETAG MED EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING Har du koll på ditt företags energianvändning? STÄRK DITT FÖRETAG MED EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING Vi erbjuder flera olika typer av stöd. Både för ditt företag och för en hållbar framtid. Vilket stöd som

Läs mer

Färdplan för Gotland som pilot för ett hållbart energisystem. Visby 3 april 2019

Färdplan för Gotland som pilot för ett hållbart energisystem. Visby 3 april 2019 Färdplan för Gotland som pilot för ett hållbart energisystem Visby 3 april 2019 Disposition 1. Om uppdraget 2. Målbild för Energipilot Gotland 3. Gotlands förutsättningar 4. Åtgärder - Energipilot Gotland

Läs mer

Utmanande mål. År 2020 ska utsläppen av växthusgaser ha minskat med 30 procent jämfört med 1990 års nivå.

Utmanande mål. År 2020 ska utsläppen av växthusgaser ha minskat med 30 procent jämfört med 1990 års nivå. Samverkan och inspiration. Ett klimatpositivt Uppsala i sikte. I dag är vi 33 lokala aktörer som tar ansvar och ett ledarskap i klimatfrågan för att gemensamt minska utsläppen och aktivt bidra till ett

Läs mer

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier Energieffektivisering Energimyndighetens strategier 2009-11-24 Carin Karlsson Avdelningen för hållbar energianvändning carin.karlsson@energimyndigheten.se Nya satsningar i Sverige I energipropositionen

Läs mer

Energikontoret Skåne

Energikontoret Skåne Energikontoret Skåne HUT Skåne Spara & Slösa strategiska vägval i klimatförändringens tid Jon Andersson, 23 april 2008 Energikontoret Skåne Bildades 1998 Enhet inom Kommunförbundet Skåne Egen styrgrupp

Läs mer

Energi- och klimatrådgivning 2017

Energi- och klimatrådgivning 2017 Tjänsteskrivelse 2017-04-05 Handläggare Tove Liljas Utredningsenheten Kommunstyrelsen Energi- och klimatrådgivning 2017 Förslag till beslut Redogörelse för Värmdö kommuns energi- och klimatrådgivning 2017

Läs mer

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 FÄRDPLAN Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 Färdplan 2015-2020 Skånes vindkraftsakademi Inledning Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för att öka utbytet

Läs mer

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Sida 1/5 Andreas Olsson Utvecklingsavdelningen Tfn. 010 223 64 74 Se sändlista Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Beslut Länsstyrelsen beslutar efter sedvanlig årlig förfrågan, till ledamöter

Läs mer

Detta avtal reglerar samverkan mellan parterna om kommunal energi- och klimatrådgivning (EKR) under perioden 2015 2017.

Detta avtal reglerar samverkan mellan parterna om kommunal energi- och klimatrådgivning (EKR) under perioden 2015 2017. AVTAL 2014-11-??? Dnr 2014/?? Samarbetsavtal avseende Kommunal Energioch klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län), samt Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) 1 PARTER

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet LEKS nätverksträff 26 mars 2014 Per-Erik Sandberg Miljönätverket Länsstyrelsens roll Länsstyrelseinstruktion Energi- och klimatpropositionen 2009 Regleringsbrev

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Dalarna

Energi- och klimatstrategi för Dalarna Energi- och klimatstrategi för Dalarna Remissversionen av strategin Strategin Presenteras av: Maria Saxe Övergripande och stora frågor 1. Två delar med olika skärning förvirrar. 2. Visionen och målen är

Läs mer

Minskad klimatpåverkan från plast i Uppsala. En sammanställning av plastinitiativ i Uppsala

Minskad klimatpåverkan från plast i Uppsala. En sammanställning av plastinitiativ i Uppsala Minskad klimatpåverkan från plast i Uppsala En sammanställning av plastinitiativ i Uppsala Inledning I Uppsala pågår flera initiativ för att minska klimatpåverkan från plast. I Uppsala klimatprotokoll

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2018-02-06 Ärendenr KS 2017/0359 Verksamhetsredogörelse för Energi- och klimatrådgivningen i Österåker

Läs mer

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län Riktlinjer för verksamhet 2018 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Övergripande mål med aktiviteter är att främja utvecklingen för företag och organisationer i genomförande av

Läs mer

Energikontor Gävleborg hösten 2015

Energikontor Gävleborg hösten 2015 Energikontor Gävleborg hösten 2015 Claes Rosengren enhetschef Energikontoren i Sverige - en del av Energieuropa 1. Energikontor Norr AB 2. Jämtlands Läns Energikontor (Regionkommun) 3. Västernorrlands

Läs mer

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Dagordning 11.00 11.20 Välkomna & presentationsrunda 11.20 12.00 Om EID - Information 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län 1. Energieffektiviseringar i bostäder och lokaler 2011-10-18 Petra Bjurhall, Grontmij AB Vart är vi på väg? Glaciären då, 1967,

Läs mer

Belysningsdagen i Kalmar

Belysningsdagen i Kalmar Belysningsdagen i Kalmar 2015-03-17 Författarna är ensamt ansvariga för innehållet i denna publikation. Innehållet speglar inte nödvändigtvis EU:s åsikter. Varken Easme eller Europeiska kommissionen ansvarar

Läs mer

Gemensamt ansvar. 29 aktörer sår frön för framtiden.

Gemensamt ansvar. 29 aktörer sår frön för framtiden. 29 lokala aktörer. Ett gemensamt mål. I dag är vi 29 lokala aktörer som tar ansvar och ett ledarskap i klimatfrågan för att gemensamt minska utsläppen och aktivt bidra till ett mer hållbart Uppsala. Genom

Läs mer

presenterar Solcellsel i lantbruket

presenterar Solcellsel i lantbruket & presenterar Solcellsel i lantbruket Solcellsel i lantbruket Tillämpningar, ekonomi och projektering 9.00 Introduktion Anna Cornander, Energikontoret Skåne, och Valter Andersson, LRF Skåne 9.15 Solcellsteknik

Läs mer

Slutrapport. Energiklok Affärsrådgivning. Diarienummer: Projektnummer:

Slutrapport. Energiklok Affärsrådgivning. Diarienummer: Projektnummer: Slutrapport Energiklok Affärsrådgivning Diarienummer: 2012-008490 Projektnummer: 37070-1 Företag/organisation Energikontoret i Mälardalen AB Postadress Kungsgatan 43 Postnummer/Ort 632 20 Eskilstuna Projektledare

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Er ref Åsa Leander LRF Dnr 2015/7233 Ert Dnr: M2015/2144/Ee 20150828 Ert datum 20150513 Miljö- och energidepartementet Asa.leander@regeringskansliet.se Cc m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Vägledningsdokument för verksamhetsplan

Vägledningsdokument för verksamhetsplan 1 (5) Avdelningen för Enheten för lokal och Främjande regional samverkan Margurite Karlsson 016-544 2071 margurite.karlsson@energimyndigheten.se Vägledningsdokument för verksamhetsplan Energimyndigheten

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117. Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern

Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117. Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern 1 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117 Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Klimatet, en drivkraft att minska koldioxidutsläppen...

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Slutrapport. Energieffektiva Bostadsrättsföreningar. Diarienummer: Projektnummer:

Slutrapport. Energieffektiva Bostadsrättsföreningar. Diarienummer: Projektnummer: Slutrapport Energieffektiva Diarienummer:2012-008451 Projektnummer: 37093-1 Företag/organisation Energikontoret i Mälardalen AB Postadress Kungsgatan 43 Postnummer/Ort 632 20 Eskilstuna Projektledare (förnamn,

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Gårdsvindkraft i lantbruk

Gårdsvindkraft i lantbruk presenterar Gårdsvindkraft i lantbruk Förutsättningar, inköp och kommunikation Program Gårdsvindkraft i lantbruk Förutsättningar, inköp och kommunikation 8.45 Introduktion Anna Cornander, Energikontoret

Läs mer

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen?

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Lena Eckerberg, utvecklingschef Energikontor Sydost Projektutveckling och partnersök EU-finanisering Läs mer här >> EUs budget Fonder och program

Läs mer

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Per Genblad 2016-03-17 Dnr: RS 2016-263 Regionstyrelsen Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB Inledning Energikontoret Östra Götaland AB förvärvades

Läs mer

Källa bilder: Energivärlden. Energieffektiviseringsstödet. Framgångsrik energieffektivisering

Källa bilder: Energivärlden. Energieffektiviseringsstödet. Framgångsrik energieffektivisering Källa bilder: Energivärlden Energieffektiviseringsstödet Framgångsrik energieffektivisering Presentationens innehåll Kort om Energieffektiviseringsstödet Utvärderingar av stödet Hur går energiarbetet?

Läs mer

Utlysning: Hållbara transporter

Utlysning: Hållbara transporter UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 2018-005488 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Hållbara transporter Energimyndigheten utlyser omkring 45 miljoner kronor

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogas Öst Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogasprocessen CO 2 Uppgradering, CH 4 ~65% CH 4, ~35% CO 2 Vad är biogas och vad används det till? Kretsloppssamhälle mellan

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige PRESSINFORMATION Datum 10 juni 2015 Dnr Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 160 miljoner i EU stöd till tolv projekt

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning 2017-10-31 1 (8) Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning Riktlinjer för Energimyndigheten, funktionerna kommunal energi- och klimatrådgivning samt regional utvecklingsledning.

Läs mer

Proeff III PROjekt för EnergieFfektivisering till Företag genom tillsyn och rådgivning. 2014-11-25 Veronica Lindeberg, Länsstyrelsen Skåne

Proeff III PROjekt för EnergieFfektivisering till Företag genom tillsyn och rådgivning. 2014-11-25 Veronica Lindeberg, Länsstyrelsen Skåne Proeff III PROjekt för EnergieFfektivisering till Företag genom tillsyn och rådgivning 2014-11-25 Veronica Lindeberg, Länsstyrelsen Skåne Detta har hänt I Skåne har vi drivit projekten PROEFF I, PROEFF

Läs mer

Budget och verksamhetsplan

Budget och verksamhetsplan VERKSAMHETSPLAN 2015 Budget och verksamhetsplan Diversity Charter Sweden 2014 Innehåll Innehåll... 1 Bakgrund... 2 Historik... 2 Vision och långsiktiga mål... 2 Nationella förutsättningar... 1 Syn på mångfald...

Läs mer

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-20 Handläggare Felix Ek Telefon: 08-508 28 972 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-03-13 p.15 Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Grapp Lena Starborg Kristina Vidmark Hannes Datum 2016-08-10 Diarienummer KSN-2016-1339 Kommunstyrelsen Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om

Läs mer

EU-strategi för sydöstra Skåne

EU-strategi för sydöstra Skåne EU-strategi för sydöstra Skåne 1 Vägledande riktlinjer för vårt agerande kring gemensamma EU-frågor Vad ska denna gemensamma EU-satsning leda till? Vilka effekter vill vi uppnå? Med hjälp av denna strategi

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Detta projekt genomförs med stöd av:

Detta projekt genomförs med stöd av: Detta projekt genomförs med stöd av: Energikontoret Skåne» En del av Kommunförbundet Skåne (KFSK)» 12-14 anställda, sitter i Lund» Regional energiaktör, arbetar med omställningen av energisystemet» I huvudsak

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Energikontor Norra Småland Årsredovisning 2015 Carlos Pettersson carlos.pettersson@rjl.se 0725-54 58 41 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

KARTLÄGGNING AV DET ENERGISTRATEGISKA ARBETET I VÄSTRA GÖTALANDS KOMMUNER 2013

KARTLÄGGNING AV DET ENERGISTRATEGISKA ARBETET I VÄSTRA GÖTALANDS KOMMUNER 2013 KARTLÄGGNING AV DET ENERGISTRATEGISKA ARBETET I VÄSTRA GÖTALANDS KOMMUNER 2013 Rapport 2013-06-28 1 Sammanfattning Hållbar utveckling Väst har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland gjort en inventering

Läs mer

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Energipolitiska mål för Sverige fram till 2020 Energimyndighetens vision: Ett hållbart energisystem Svensk och

Läs mer

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden ÖMS operativa program för regionalfonden Östra Mellansverige består av Uppsala, Örebro, Sörmland, Västmanland och Östergötlands län Beslutat i december 2014 Bygger på regionala prioriteringar gjorda i

Läs mer

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans?

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? KIMprojektet Kommunalt och Ideellt Medskapande Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? Vårt dnr 2 (13) Innehåll Innehåll... 2 Varför vill vi genomföra projektet?... 3 Vad

Läs mer