Fall 1. Fråga 1 (2 poäng) Beskriv, och bedöm Henriks EKG. Fråga 2 (1 poäng) Vilken hjärtfrekvens har Henrik vid EKG tagningen? Sida 1 (33) AID nr:..

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fall 1. Fråga 1 (2 poäng) Beskriv, och bedöm Henriks EKG. Fråga 2 (1 poäng) Vilken hjärtfrekvens har Henrik vid EKG tagningen? Sida 1 (33) AID nr:.."

Transkript

1 Sida 1 (33) Fall 1 Henrik är en 53 årig reparatör av skogsmaskiner. Han har BMI 28 och har i ett par år behandlats för en hypertoni. Han slutade röka för ett halvår sedan. Henrik reser mycket i arbetet och en natt på hotell i södra Härjedalen vaknar han vid midnatt och har ont i bröstet. Han tar ett par Alvedon och tänker att det ska gå över, men sover inget den natten och vid sextiden hör han av sig till receptionen och ber om råd. De larmar ambulans som tar honom till vårdcentralen, där man tar ett EKG. Fråga 1 (2 poäng) Beskriv, och bedöm Henriks EKG. Fråga 2 (1 poäng) Vilken hjärtfrekvens har Henrik vid EKG tagningen?

2 Sida 2 (33) Henrik är en 53 årig reparatör av skogsmaskiner. Han har BMI 28 och har i ett par år behandlats för en hypertoni. Han slutade röka för ett halvår sedan. Henrik reser mycket i arbetet och en natt på hotell i södra Härjedalen vaknar han vid midnatt och har ont i bröstet. Han tar ett par Alvedon och tänker att det ska gå över, men sover inget den natten och vid sextiden hör han av sig till receptionen och ber om råd. De larmar ambulans som tar honom till vårdcentralen, där man tar ett EKG, som visar sinustakykardi med frekv /min och vänstergrenblock, och blodprov för myokardskademarkörer, därefter kör ambulansen honom vidare till länssjukhuset där det finns modern bildmedicinsk utrustning och ett angiolab med PCI möjlighet. Under transporten får han syrgas och smärtstillande. Han har varit väsentligen smärtfri under transporten men har nu åter viss bröstsmärta. Fråga 3 (1 poäng) Ange tre sannolika differentialdiagnostiska alternativ.

3 Sida 3 (33) Henrik är en 53 årig reparatör av skogsmaskiner. Han har BMI 28 och har i ett par år behandlats för en hypertoni. Han slutade röka för ett halvår sedan. Henrik reser mycket i arbetet och en natt på hotell i södra Härjedalen vaknar han vid midnatt och har ont i bröstet. Han tar ett par Alvedon och tänker att det ska gå över, men sover inget den natten och vid sextiden hör han av sig till receptionen och ber om råd. De larmar ambulans som tar honom till vårdcentralen, där man tar ett EKG, som visar sinusrytm och vänstergrenblock, och blodprov för myokardskademarkörer, därefter kör ambulansen honom vidare till länssjukhuset där det finns modern bildmedicinsk utrustning och ett angiolab med PCImöjlighet. Under transporten får han syrgas och smärtstillande. Han har varit väsentligen smärtfri under transporten men har nu åter viss bröstsmärta. Henrik skulle kunna ha hjärtinfarkt, perikardit eller aortadissektion. Undersökande läkare på akutmottagningen överväger också lungemboli eller smärta från övre gastrointestinalkanalen men bedömer att sannolikheten är hög för någon kardiovaskulär genes. Fråga 4 (4 poäng) Resonera kring akuta handläggningsalternativ för Henrik, för och nackdelar med de alternativ du kan tänka är aktuella.

4 Sida 4 (33) Henrik är en 53 årig reparatör av skogsmaskiner. Han har BMI 28 och har i ett par år behandlats för en hypertoni. Han slutade röka för ett halvår sedan. Henrik reser mycket i arbetet och en natt på hotell i södra Härjedalen vaknar han vid midnatt och har ont i bröstet. Han tar ett par Alvedon och tänker att det ska gå över, men sover inget den natten och vid sextiden hör han av sig till receptionen och ber om råd. De larmar ambulans som tar honom till vårdcentralen, där man tar ett EKG, som visar sinusrytm och vänstergrenblock, och blodprov för myokardskademarkörer, därefter kör ambulansen honom vidare till länssjukhuset där det finns modern bildmedicinsk utrustning och ett angiolab med PCImöjlighet. Under transporten får han syrgas och smärtstillande. Han har varit väsentligen smärtfri under transporten men har nu åter viss bröstsmärta. Henrik skulle kunna ha hjärtinfarkt, perikardit eller aortadissektion. Undersökande läkare på akutmottagningen överväger också lungemboli eller smärta från övre gastrointestinalkanalen men bedömer att sannolikheten är hög för någon kardiovaskulär genes. Beträffande akut handläggning kan ett flertal olika svarsvarianter vara rätt. Ett noggrant status påvisade ingen puls eller blodtrycksskillnad mellan armarna, regelbunden hjärtrytm och inga biljud, inga pulmonella biljud. Buken mjuk och oöm, blodtryck 156/86 mmhg. Svar på myokardskademarkörer kan ha erhållits och om dessa är förhöjda, men även om svar inte finns, bör man tidigt överväga om akut infarkt med revaskulariseringspotential föreligger. Vänstergrenblock likställs med ST höjningsinfarkt i handläggningsalgoritmerberättigat eller ej kan diskuteras. Det har gått lång tid sedan smärtdebuten men om Henrik haft en fluktuerande ischemi snarare än akut infarkt just vid smärtdebuten är ju svårt att säga säkert. Om akut hjärtultraljud fanns att tillgå skulle det kunna ge information både om regionala väggrörelsestörningar och fynd som ger stöd åt dissektionsmisstanken. Man tog Henrik till angiolab och fann en ockluderad LAD som dilaterades och stentades. På cirkumflexa och höger kranskärl fanns stenoser som inte bedömdes som kritiska och inte åtgärdades akut. Fråga 5 (2 poäng) Vilka delar av kammarmuskulaturen försörjs av circumflexa artären respektive höger coronarartär?

5 Sida 5 (33) Henrik, 53 år, vaknar vid midnatt på hotell i Härjedalen och har ont i bröstet. Han tar ett par Alvedon och tänker att det ska gå över, men sover inget den natten och vid sextiden larmas ambulans som tar honom till vårdcentralen, där man tar ett EKG, som visar sinusrytm och vänstergrenblock, och blodprov för myokardskademarkörer, därefter kör ambulansen honom vidare till länssjukhuset. Man tog Henrik till angiolab och fann en ockluderad LAD som dilaterades och stentades. På cirkumflexa och höger kranskärl fanns stenoser som inte bedömdes som kritiska och inte åtgärdades akut. Henrik vårdades två dygn på länssjukhuset, och sedan ytterligare 3 dagar på sitt hemortssjukhus. I princip komplikationsfritt även om han var trött och litet andfådd vid korridorpromenad på avdelningen. Han skrivs ut, sjukskrivs, får kontakt med hjärtrehabteam och ett polikliniskt läkarbesök inplanerat efter en månad. Efter 2 veckor söker han dock på sitt sjukhus akutmottagning p g a tryck i bröstet och andfåddhet, såväl vid dagliga aktiviteter som nattetid. Fråga 6 (1 poäng) Man gör en akut coronarangiografi. Varför gör man det?

6 Sida 6 (33) Henrik, 53 år, vaknar vid midnatt på hotell i Härjedalen och har ont i bröstet. Han tar ett par Alvedon och tänker att det ska gå över, men sover inget den natten och vid sextiden larmas ambulans som tar honom till vårdcentralen, där man tar ett EKG, som visar sinusrytm och vänstergrenblock, och blodprov för myokardskademarkörer, därefter kör ambulansen honom vidare till länssjukhuset. Man tog Henrik till angiolab och fann en ockluderad LAD som dilaterades och stentades. På cirkumflexa och höger kranskärl fanns stenoser som inte bedömdes som kritiska och inte åtgärdades akut. Circumflexagrenen av vä coronarartär försörjer vänster kammares lateralvägg och posterolateralt, höger coronarartär posteriora septum och vä kammares bakvägg. Han skrivs ut, sjukskrivs, får kontakt med hjärtrehab team och ett polikliniskt läkarbesök inplanerat efter en månad. Efter 2 veckor söker han dock på sitt sjukhus akutmottagning p g a tryck i bröstet och andfåddhet, såväl vid dagliga aktiviteter som nattetid. Med det vänstersidiga grenblocket kan man inte avgöra med EKG om det finns tecken på ny myokardskada. Eftersom Henrik fått ett stent i LAD och nya besvär, kan man befara att det skett en ocklusion av stentet. Det fanns dessutom ytterligare stenoser och någon av dessa kan ha progredierat. Sammantaget har ju Henrik en dokumeterad coronarsjukdom och sannolikheten är inte obetydlig för att han ska ha något tillstånd som kan åtgärdas invasivt. Han hade dock ingen stenttrombos och flödesmätning över de andra stenoserna visade inte tecken på hemodynamiskt signifikanta stenoser. Vid flödesmätning över en stenos i samband med angiografi, mäter man tryckfallet över stenosen vid en läkemedelsinducerad flödesökning. Fråga 7 ( 1 poäng) Hur mycket kan man normalt öka flödet i ett kranskärl från vilosituation till maximalt flöde?

7 Sida 7 (33) Henrik, 53 år, vaknar vid midnatt på hotell i Härjedalen och har ont i bröstet. Han tar ett par Alvedon och tänker att det ska gå över, men sover inget den natten och vid sextiden larmas ambulans som tar honom till vårdcentralen, där man tar ett EKG, som visar sinusrytm och vänstergrenblock, och blodprov för myokardskademarkörer, därefter kör ambulansen honom vidare till länssjukhuset. Man tog Henrik till angiolab och fann en ockluderad LAD som dilaterades och stentades. På cirkumflexa och höger kranskärl fanns stenoser som inte bedömdes som kritiska och inte åtgärdades akut. Flödet i ett kranskärl kan ökas 3 4 gånger, från vilo till maxflöde. Han skrivs ut, sjukskrivs, får kontakt med hjärtrehab team och ett polikliniskt läkarbesök inplanerat efter en månad. Efter 2 veckor söker han dock på sitt sjukhus akutmottagning p g a tryck i bröstet och andfåddhet, såväl vid dagliga aktiviteter som nattetid. Blodproverna gav inga hållpunkter för ny hjärtinfarkt. Man gör ekokardiografi och i utlåtandet står bland annat: Lätt förstorat vänster förmak. Måttligt dilaterad vänsterkammare med utbredd akinesi inom LAD området, och ejektionsfraktionen beräknas till 30 %. Det finns en mitralisinsufficiens av svårbedömd grad men troligen inte uttalad. Diastoliska funktionsparametrar tyder på förhöjda fyllnadstryck till vänster kammare. Fråga 8 (3 poäng) Henriks läkemedelsbehandling justeras. Vilka läkemedelstyper behandlas Henrik sannolikt med? Motivera!

8 Sida 8 (33) 53 årige Henrik insjuknar med akut hjärtinfarkt, får en LAD ocklusion stentad men då lång tid förflutit mellan symptomdebut och revaskularisering får han en stor myokardskada och återinläggs med hjärtsviktsbild efter 3 veckor. Henrik får trombocythämmare pga kranskärlssjukdom och nylig stentbehandling, lipidsänkare, betablockad och ACE hämmare för sviktbehandling och dokumenterat prognostiskt gynnsam effekt efter hjärtinfarkt, sannolikt diuretikum för hjärtsviktsbehandling. Ekokardiografi visar: Lätt förstorat vänster förmak. Måttligt dilaterad vänsterkammare med utbredd akinesi inom LAD området, och ejektionsfraktionen beräknas till 30 %. Det finns en mitralisinsufficiens av svårbedömd grad men troligen inte uttalad. Diastoliska funktionsparametrar tyder på förhöjda fyllnadstryck till vänster kammare. Fråga 9 (3 poäng) Vad innebär ejektionsfraktion och hur bedömer Du Henriks ejektionsfraktion? Varför har han ett förstorat vänster förmak?

9 Sida 9 (33) 53 årige Henrik insjuknar med akut hjärtinfarkt, får en LAD ocklusion stentad men då lång tid förflutit mellan symptomdebut och revaskularisering får han en stor myokardskada och återinläggs med hjärtsviktsbild efter 3 veckor. Henrik får trombocythämmare, betablockad, ACE hämmare, diuretikum och lipidsänkare. Ekokardiografi visar: Lätt förstorat vänster förmak. Måttligt dilaterad vänsterkammare med utbredd akinesi inom LAD området, och ejektionsfraktionen beräknas till 30 %. Det finns en mitralisinsufficiens av svårbedömd grad men troligen inte uttalad. Diastoliska funktionsparametrar tyder på förhöjda fyllnadstryck till vänster kammare. Henriks nattliga andfåddhetsbesvär minskar klart efter upptrappad sviktbehandling först inneliggande och sedan polikliniskt vid hjärtsviktsmottagningen men orken vad gäller att utföra även enkla sysslor i hemmet eller ta kortare promenader, är dålig. Fråga 10 (1 poäng) Vilken funktionsklass enligt New York Heart Association ( NYHA) bedömer du att Henrik nu befinner sig i? Fråga 11 (3 poäng) Vilka icke farmakologiska komponenter finns att tillgå i en poliklinisk hjärtsviktsbehandling?

10 Sida 10 (33) 53 årige Henrik insjuknar med akut hjärtinfarkt, får en LAD ocklusion stentad men då lång tid förflutit mellan symptomdebut och revaskularisering får han en stor myokardskada och återinläggs med hjärtsviktsbild efter 3 veckor. Henrik får trombocythämmare, betablockad, ACE hämmare, diuretikum och lipidsänkare. Ekokardiografi visar: Lätt förstorat vänster förmak. Måttligt dilaterad vänsterkammare med utbredd akinesi inom LAD området, och ejektionsfraktionen beräknas till 30 %. Det finns en mitralisinsufficiens av svårbedömd grad men troligen inte uttalad. Diastoliska funktionsparametrar tyder på förhöjda fyllnadstryck till vänster kammare. Henriks nattliga andfåddhetsbesvär minskar klart efter upptrappad sviktbehandling först inneliggande och sedan polikliniskt vid hjärtsviktsmottagningen men orken vad gäller att utföra även enkla sysslor i hemmet eller ta kortare promenader, är dålig. Han bedöms vara i funktionsklass III enligt NYHA, med besvär även vid vardagliga aktiviteter. Icke farmakologisk sviktbehandling innehåller bl.a. utbildning, viktkontroll, salt och vätskerestriktion, återhållsamhet med alkohol, rökstopp. Henrik kommer på återbesök till hjärtmottagningen och är bekymrad över sin nedsatta ork. Han har minskat några kilon i vikt genom förbättrad mathållning, han försöker gå ut något varje dag men blir väldigt andfådd efter bara ca 100 m och måste stanna innan han kan gå vidare en liten bit, han har noterat att anklarna svullnar och han tycker inte att han ser någon förbättring av sitt tillstånd. P g a andfåddheten har Henrik fått göra en dynamisk spirometri så att man inte ska missa en behandlingsbar lungsjukdom som bidrar till hans besvär. Den visar: Henriks värde referensvärde % av ref FEV 1.0 (L) VC (L) FEV/VC % Fråga 12 (2 poäng) Beskriv och bedöm Henriks spirometri! Fråga 13 (2 poäng) Vilka slutsatser för den kliniska handläggningen drar du av spirometriresultatet?

11 Sida 11 (33) 53 årige Henrik insjuknar med akut hjärtinfarkt, får en LAD ocklusion stentad men då lång tid förflutit mellan symptomdebut och revaskularisering får han en stor myokardskada och återinläggs med hjärtsviktsbild efter 3 veckor. Henrik får trombocythämmare, betablockad, ACE hämmare, diuretikum och lipidsänkare och icke farmakologisk sviktbehandling. Ekokardiografi visar: Lätt förstorat vänster förmak. Måttligt dilaterad vänsterkammare med utbredd akinesi inom LAD området, och ejektionsfraktionen beräknas till 30 %. Det finns en mitralisinsufficiens av svårbedömd grad men sannolikt inte uttalad. Diastoliska funktionsparametrar tyder på förhöjda fyllnadstryck till vänster kammare. Henriks nattliga andfåddhetsbesvär minskar klart efter upptrappad sviktbehandling först inneliggande och sedan polikliniskt vid hjärtsviktsmottagningen men orken vad gäller att utföra även enkla sysslor i hemmet eller ta kortare promenader, är dålig. Han bedöms vara i funktionsklass III enligt NYHA, med besvär även vid vardagliga aktiviteter. Han är bekymrad över sin nedsatta ork och han tycker inte att han ser någon förbättring av sitt tillstånd. P g a andfåddheten har Henrik fått göra en dynamisk spirometri så att man inte ska missa en behandlingsbar lungsjukdom som bidrar till hans besvär. Den visar låga värden på både vitalkapacitet och FEV 1.0. FEV/ VC är däremot supranormalt. Fynden tyder på en restriktiv ventilationsinskränkning En måttlig restriktivitet som Henrik uppvisar kan väl förklaras av hjärtsvikten, med en ökad lungstelhet p g a lungstas. Sänkningen i FEV och VC är inte så stor att det skulle förklara Henriks besvär med svår dyspné vid ringa ansträngning. Fråga 14 (2 poäng) Vad finns det för ytterligare behandlingsmöjligheter för Henrik?

12 Sida 12 (33) 53 årige Henrik insjuknar med akut hjärtinfarkt, får en LAD ocklusion stentad men då lång tid förflutit mellan symptomdebut och revaskularisering får han en stor myokardskada och återinläggs med hjärtsviktsbild efter 3 veckor. Henrik får trombocythämmare, betablockad, ACE hämmare, diuretikum och lipidsänkare och icke farmakologisk sviktbehandling. Ekokardiografi visar: Lätt förstorat vänster förmak. Måttligt dilaterad vänsterkammare med utbredd akinesi inom LAD området, och ejektionsfraktionen beräknas till 30 %. Det finns en mitralisinsufficiens av svårbedömd grad men troligen inte uttalad. Diastoliska funktionsparametrar tyder på förhöjda fyllnadstryck till vänster kammare. Henriks nattliga andfåddhetsbesvär minskar men orken vad gäller att utföra även enkla sysslor i hemmet eller ta kortare promenader, är dålig. Han bedöms vara i funktionsklass III enligt NYHA, med besvär även vid vardagliga aktiviteter. Han är bekymrad över sin nedsatta ork och han tycker inte att han ser någon förbättring av sitt tillstånd. Man försöker optimera läkemedelsbehandlingen genom dosjusteringar och tillägg av spironolakton. Med vänstergrenblock som Henrik har, och betydande hjärtsvikt med låg EF kan behandling med synkroniseringspacemaker övervägas. Henrik är också så pass ung att om alla andra möjligheter är uttömda, kan man överväga hjärttransplantation. Det noterades också en mitralisinsufficiens tidigare, och frågan är om det kan vara till någon hjälp för Henrik att få sin mitralisinsufficiens åtgärdad. Fråga 15 (3 poäng) Hur tänker du kring att operera en mitralisinsufficiens hos en patient som Henrik, vilka överväganden finns att göra?

13 Sida 13 (33) 53 årige Henrik insjuknar med akut hjärtinfarkt, får en LAD ocklusion stentad men då lång tid förflutit mellan symptomdebut och revaskularisering får han en stor myokardskada och återinläggs med hjärtsviktsbild efter 3 veckor. Henrik får trombocythämmare, betablockad, ACE hämmare, diuretikum och lipidsänkare och icke farmakologisk sviktbehandling. Ekokardiografi visar: Lätt förstorat vänster förmak. Måttligt dilaterad vänsterkammare med utbredd akinesi inom LAD området, och ejektionsfraktionen beräknas till 30 %. Det finns en mitralisinsufficiens av svårbedömd grad men sannolikt inte uttalad. Diastoliska funktionsparametrar tyder på förhöjda fyllnadstryck till vänster kammare. Henriks nattliga andfåddhetsbesvär minskar men orken vad gäller att utföra även enkla sysslor i hemmet eller ta kortare promenader, är dålig. Han bedöms vara i funktionsklass III enligt NYHA, med besvär även vid vardagliga aktiviteter. Han är bekymrad över sin nedsatta ork och han tycker inte att han ser någon förbättring av sitt tillstånd. Det är ogynnsamt att ha en mitralisinsufficiens om vänsterkammaren sviktar, dels går en del av blodet ut i vä förmak, av den lilla slagvolym han kan prestera, vilket gör att effektiv slag o minutvolym minskar ytterligare, dels stiger förmakstrycket av såväl mitralisinsufficiens som vänsterkammarsvikt. Båda mekanismerna kan förvärra hans symptom. Mitralisinsufficiensen ger också en ytterligare vänsterkamamrbelastning. Samtidigt innebär mitralisoperation en risk för försämring av vänsterkammarfunktionen, vilket både innebär att operationsrisken blir hög och att han riskerar att inte få någon förbättring. Vid en kraftigt nedsatt vänsterkammarfunktion är det för riskabelt att operera mitralisinsufficiens i förhållande till den tänkbara vinsten. Fråga 16 (3 poäng) Henriks läkare gör ett noggrant hjärtstatus på Henrik som ett första led i en fördjupad utvärdering av mitralisinsufficiensen. Vad finner man typiskt i status vid en stor mitralisinsufficiens? Fråga 17 (2 poäng) Henriks kardiolog överväger också kompletterande undersökningar eftersom den vanliga ekokardiografin var svårbedömd. Vad skulle man kunna göra?

14 Sida 14 (33) 53 årige Henrik insjuknar med akut hjärtinfarkt, får en LAD ocklusion stentad men då lång tid förflutit mellan symptomdebut och revaskularisering får han en stor myokardskada och återinläggs med hjärtsviktsbild efter 3 veckor. Henrik får trombocythämmare, betablockad, ACE hämmare, diuretikum och lipidsänkare och icke farmakologisk sviktbehandling. Ekokardiografi visar: Lätt förstorat vänster förmak. Måttligt dilaterad vänsterkammare med utbredd akinesi inom LAD området, och ejektionsfraktionen beräknas till 30 %. Det finns en mitralisinsufficiens av svårbedömd grad men troligen inte uttalad. Diastoliska funktionsparametrar tyder på förhöjda fyllnadstryck till vänster kammare. Henriks nattliga andfåddhetsbesvär minskar men orken vad gäller att utföra även enkla sysslor i hemmet eller ta kortare promenader, är dålig. Han bedöms vara i funktionsklass III enligt NYHA, med besvär även vid vardagliga aktiviteter. Han är bekymrad över sin nedsatta ork och han tycker inte att han ser någon förbättring av sitt tillstånd. I diskussionerna om vad man kan göra för Henrik kommer frågan upp om mitralisinsufficiensen är optimalt värderad. I status vid mitralisinsufficiens kan man känna breddökad lateralförskjuten ictus om väkamamren dilaterats. Svag och kort carotispuls. Ev en tredjeton över apex, och med samma pm. ett högfrekvent pansystoliskt blåsljud. En del av fynden kan också bero på vänsterkammardysfunktionen i sig. Undersökningar man kan göra är transesofageal ekokardiografi som både kan ge tydligare bild av hur stort läckaget är och mekanismerna. Med magnetresonans (MR) har man möjlighet att kvantifiera läckageflödet. Henrik remitteras för detta. Från MR avdelningen hör man av sig och undrar om man, när patienten ändå ska undersökas, också ska göra en sekvens för att utvärdera om det finns hibernerande myokard. Fråga 18 (2 poäng) Vad innebär hibernerande myokard? Fråga 19 (1 poäng) Ett annat begrepp är stunned myocardium, vad innebär det? Fråga 20 (1 poäng) MR personalen vill också höra efter att Henrik inte har några kontraindikationer för en MRundersökning. Nämn 2 kontraindikationer.

15 Sida 15 (33) 53 årige Henrik insjuknar med akut hjärtinfarkt, får en LAD ocklusion stentad men då lång tid förflutit mellan symptomdebut och revaskularisering får han en stor myokardskada och återinläggs med hjärtsviktsbild efter 3 veckor. Henrik får trombocythämmare, betablockad, ACE hämmare, diuretikum och lipidsänkare och icke farmakologisk sviktbehandling. Ekokardiografi visar: Lätt förstorat vänster förmak. Måttligt dilaterad vänsterkammare med utbredd akinesi inom LAD området, och ejektionsfraktionen beräknas till 30 %. Det finns en mitralisinsufficiens av svårbedömd grad men troligen inte uttalad. Diastoliska funktionsparametrar tyder på förhöjda fyllnadstryck till vänster kammare. Henriks nattliga andfåddhetsbesvär minskar men orken vad gäller att utföra även enkla sysslor i hemmet eller ta kortare promenader, är dålig. Han bedöms vara i funktionsklass III enligt NYHA, med besvär även vid vardagliga aktiviteter. Han är bekymrad över sin nedsatta ork och han tycker inte att han ser någon förbättring av sitt tillstånd. I diskussionerna om vad man kan göra för Henrik kommer frågan upp om mitralisinsufficiensen är optimalt värderad. I status vid mitralisinsufficiens kan man känna breddökad lateralförskjuten ictus om väkamamren dilaterats. Svag och kort carotispuls. Ev en tredjeton över apex, och med samma pm. ett högfrekvent pansystoliskt blåsljud. En del av fynden kan dock också bero på vänsterkammardysfunktionen i sig i ett fall som Henriks. Undersökningar man kan göra är transesofageal ekokardiografi som både kan ge tydligare bild av hur stort läckaget är och mekanismerna. Med magnetresonans (MR) har man möjlighet att kvantifiera läckageflödet. Henrik remitteras för detta. Från MR avdelningen hör man av sig och undrar om man, när patienten ändå ska undersökas, också ska göra en sekvens för att utvärdera om det finns hibernerande myokard. Hibernerande myokard är ett område av hjärtmuskeln distalt om en stenos, med en reducerad metabolism och en nedsatt eller upphävd rörlighet. Men området är inte dött och infarcerat utan kan väckas till liv efter revaskularisering. Stunned myocardium har också en nedsatt funktion trots att flöde etablerats, men denna kan återhämta sig spontant t ex i efterförloppet till en hjärtinfarkt. Kontraindikationer mot MR är vissa implanterade föremål såsom clips i hjärnan, och de flesta pacemakers.

16 Sida 16 (33) Fall 2 Elin 7 år Du är ortopedjour på ett länssjukhus någonstans i Sverige. Klockan är Elin är en tidigare frisk flicka. Hon har hoppat studsmatta och fallit ur den. Föräldrarna kör henne omedelbart till akuten där hon är 40 minuter efter skadan. Hon har mycket ont i sin högra arm, framför allt från armbågen och distalt. Hon har ont och har svårt att medverka i samtal eller undersökning. Bilden visar Elins arm. Du ser en påtaglig svullnad runt armbågen med en misstänkt felställning Fråga 21 (3 poäng) Beskriv hur du handlägger henne nu.

17 Sida 17 (33) Elin är en tidigare frisk flicka. Hon har hoppat studsmatta och fallit ur den. Klockan är Hon har mycket ont i sin högra arm, framför allt från armbågen och distalt. Återkoppling: Vid en snabb undersökning kunde du konstatera en svullnad runt hö armbåge med en misstänkt felställning. Underarmen och överarmen föreföll oskadade och det fanns inga krepitationer eller någon egentlig smärta här. 1. Du ordinerade en PVK och smärtlindring med morfinpreparat. 2. Du kunde inte känna någon radialispuls, inte heller med doppler. 3. Du beställde en röntgen (Se bilden nedan). Fråga 22 (1 poäng) Vad kallas skadan? Fråga 23 (2 poäng) Hur vill du handlägga patienten vidare?

18 Sida 18 (33) Elin är en tidigare frisk flicka. Hon har hoppat studsmatta och fallit ur den. Hon har mycket ont i sin högra arm, framför allt från armbågen och distalt. Återkoppling: Elin har ådragit sig en suprakondylär humerusfraktur. På grund av att hon saknar radialispuls anmäls hon till operation med hög prioritet. Fråga 24 (3 poäng) Hur ser planen ut för operationen?

19 Sida 19 (33) Elin är en tidigare frisk flicka. Hon har hoppat studsmatta och fallit ur den. Hon har ådragit sig en suprakondylär humerusfraktur med bortfallen puls. Återkoppling: Cirkulationsbortfallet beror på tryck eller skada på brachialisartären av det proximala fragmentet. Vid operationen görs en reposition (i första hand sluten, i andra hand öppen) och därefter en fixation med stift. Därefter gör en utvärdering av cirkulationen. 1. Återkommer pulsen gipsas armen in. 2. Finns ingen puls, men handen är rosa (god kapillär återfyllnad) finns viss kontrovers, men många hävdar att man kan göra som vid punkt Finns ingen puls och ingen kapilär återfyllnad bör den skadade artären rekonstrueras. Fråga 25 (4 poäng) Den mest fruktade komplikationen till en suprakondylär humerusfraktur kallas Volkmann s kontraktur. Hur yttrar det sig och vad är orsaken?

20 Sida 20 (33) Elin är en tidigare frisk flicka. Hon har hoppat studsmatta och fallit ur den. Hon har ådragit sig en suprakondylär humerusfraktur med bortfallen puls. Återkoppling: Vid Volkmann s kontraktur sker en muskelnekros på grund av upphävd cirkulation. Det ger en irreversibel fibros och förkortning av musklerna i underarm och hand med en typisk felställning med flexion i handleden, extension i MCP och flexion i PIP. Fråga 26 (3 poäng) Ett annat tillstånd med ischemi i muskler är kompartmentsyndrom. Beskriv mekanismen bakom det. Fråga 27 (2 poäng) Vad är typiska symptom vid ett akut kompartmentsyndrom. Fråga 28 (2 poäng) Hur behandlas ett akut kompartmentsyndrom?

21 Sida 21 (33) Elin är en tidigare frisk flicka. Hon har hoppat studsmatta och fallit ur den. Hon har ådragit sig en suprakondylär humerusfraktur med bortfallen puls. Återkoppling: Ett kompartmentsyndrom drabbar musklerna i ett slutet fascierum (kompartment). Om trycket stiger i detta så att trycket i detta rum överstiger det kapillära perfusionstrycket till musklerna får musklerna inget syre och ingen näring. I praktiska termer ska skillnaden mellan trycket i kompartment och det diastoliska blodtrycket vara >30 mmhg. Andra mekaismer bidrar såsom aggregation av leukocyter. Typiska symptom är ett spänt kompartment, smärta som inte viker på vanlig smärtlindring samt kraftig smärta vid töjning av inblandade muskler. Sent i förloppet kommer parestesier. Behandlingen är först att avlägsna eventuellt tryckande förband. Fås inte omedelbar lindring ska kompartment klyvas. Man klyver alla kompartment i den aktuella regionen, t ex alla fyra i underbenet. Fråga 29 (3 poäng) Barnens skeletttillväxt i långa rörben sker vid fyser. Vad är en fys? Fråga 30 (2 poäng) Vad är det för skillnad mellan epifys och apofys?

22 Sida 22 (33) Återkoppling: Fysen är en broskskiva med flera distinkta lager. Proliferationen sker närmast epifysen och mognar mot metafysen. En epifys vetter mot en led. En apofys gör inte det (t ex mediala humerusepikondylen, trochanter major).

23 Sida 23 (33) Rolf 49 år Rolf är en 49 årig byggnadssnickare. Han röker inte. Han har en tablettbehandlad hypertoni. Jobbet är tidvis tungt och han har haft en del problem med knän, rygg och axlar. Han har nu fallit på väg ner för en byggnadsställning, fastnat med armen. Han har nu mycket ont i axeln, som han heller inte kan röra. STATUS AT: Gott. Adekvat och talbar. Muskulös Cor/pulm u a LS hö axel. Svullnad. Svårtpalperat. Smärta vid försök att röra i armen. Distalstatus hö hand. Normal sensibilitet och motorik. Normal puls i radialis. God kapillär återfyllnad. Fråga 31 (3 poäng) Hur testar du kapillär återfyllnad? Vad är normalt? Fråga 32 (2 poäng) Skriv ett kortfattat röntgenutlåtande utifrån bilderna ovan.

24 Sida 24 (33) Det är samma jourpass på akuten. Rolf är en 49 årig byggnadssnickare. Han röker inte. Han har en tablettbehandlad hypertoni. Jobbet är tidvis tungt och han har haft en del problem med knän, rygg och axlar. Han har nu fallit på väg ner för en byggnadsställning, fastnat med armen. Han har nu mycket ont i axeln, som han heller inte kan röra. Återkoppling: Kapillär återfyllnad testas genom att trycka på ett genomblött område i 5 sekunder. Cirkulationen ska ha återvänt inom 2 sekunder, då är den normal. Röntgenutlåtande: Det föreligger en luxation av humeroskapularleden framåt/nedåt. Inga andra skelettskador är synliga. Du lade lokalbedövning i leden och kunde reponera denna med patienten i bukläge. Kontrollröntgen visar led i läge. Du undersöker honom efter repositionen. Han har ont i axeln. STATUS hö axel: Flexion 30 grader, abduktion 30 grader. Svullnad runt axeln. Smärta vid rotationer. Distalstatus u a Fråga 33 (2 poäng) Hur handlägger du patienten nu?

25 Sida 25 (33) Rolf är en 49 årig byggnadssnickare. Han har nu fallit på väg ner för en byggnadsställning och luxerat axeln som du förtjänstfullt har reponerat. Återkoppling: Då han inte aktivt kunde röra axeln ordnade du ett återbesök till ortopedmottagningen efter 10 dagar där du tar emot honom. STATUS hö axel: Normal konfiguration, inga atrofier. Flexion 30 grader, abduktion 30 grader. Svullnad runt axeln. Belly press test u a. Svag i utåtrotation. Distalstatus u a. Sensibilitet runt axeln u a. Ont vid försök att passivt röra armen. Fråga 34 (2 poäng) Hur bör patienten handläggas nu?

26 Sida 26 (33) Rolf är en 49 årig byggnadssnickare. Han har nu fallit på väg ner för en byggnadsställning och luxerat axeln som du förtjänstfullt har reponerat. Återkoppling: Då han fortfarande inte kan röra armen gav du honom en subacromiell injektion med lokalbedövning. Rörligheten bättrades inte och du beställde då en akut MRT av axeln (eller ett ultraljud). Denna visade ruptur av 2 st rotatorcuffsenor. Fråga 35 (4 poäng) Vilka senor ingår i rotatorcuffen? Beskriv deras ursprung och fäste. Fråga 36 (2 poäng) Hur ska han handläggas vidare?

27 Sida 27 (33) Återkoppling: I rotatorcuffen ingår: M. Subscapularis. U: scapulabladets insida. F: Tuberculum minus M Supraspinatus. U: Fossa supraspinata. F: Tuberculum majus M Infraspinatus. U: Fossa infraspinata. F: Tuberculum majus M Teres Minor. U: Margo lateralis på scapula. F: Tuberculum majus Patienten har en kvarstående psudoparalys, sannolikt p g a rotatorcuffskadan. Han opererades 5 veckor efter traumat med en öppen återinfästning av senorna.

28 Sida 28 (33) Fall 3 Ni är en grupp läkarstudenter som diskuterar era kunskaper från föreläsningarna i ämnena som ingår i temat Förhållningssätt och Folkhälsa. Fråga 37 (1 poäng) Diskussionerna är heta mellan er då begreppen högriskstrategi respektive befolkningsstrategi kommer upp. Förklara de två begreppen.

29 Sida 29 (33) Svar: Högriskstrategi fokus på individer med högst individuell risk för sjukdom/ohälsa. Befolkningsstrategi fokus på att minska exponering för riskfaktorer. Ni är en grupp läkarstudenter som diskuterar era kunskaper från föreläsningarna i ämnena som ingår i temat Förhållningssätt och Folkhälsa. Diskussionerna är heta mellan er då begreppen högriskstrategi respektive befolkningsstrategi kommer upp. Fråga 38 (3 poäng) Vilken strategi är bäst? Diskutera ditt svar, väg de två strategierna mot varandra, exemplifiera!

30 Sida 30 (33) Svar: (Exempel) Det är en högriskstrategi att behandla övervikt, men en befolkningsstrategi att hjälpa barn till rörelseglädje och goda matvanor så att de inte utvecklar övervikt. Båda strategierna behövs för att man ska uppnå bäst resultat. Satsar vi bara på högriskstrategi så låter vi människor bli sjuka trots att vi skulle kunnat hjälpa. Vice versa om vi bara använder oss av befolkningsstrategi så får de personer som utvecklar sjukdom ingen hjälp, det kan ju finnas orsaker som befolkningsstrategin inte rår över som gör att de trots allt utvecklar sjukdom. Ni är en grupp läkarstudenter som diskuterar era kunskaper från föreläsningarna i ämnena som ingår i temat Förhållningssätt och Folkhälsa. Diskussionerna är heta mellan er då begreppen högriskstrategi respektive befolkningsstrategi kommer upp. En i gruppen säger att detta handlar om den preventiva paradoxen, att dessa två strategier hör ihop med paradoxen. Du funderar över om personen ifråga har rätt eller ej. Fråga 39 (3 poäng) Förklara begreppet preventiva paradoxen. Gör en koppling mellan de två strategierna och paradoxen. Motivera ditt svar!

31 Sida 31 (33) Svar: de största vinsterna för folkhälsan görs om man minskar måttligt förhöjda risker hos ett stort antal människor istället för att (vilket intuitivt ofta förefaller bättre) att vända sig till ett fåtal individer med hög risk. Förklaringen till paradoxen ligger i att människor med hög risk utgör en mindre grupp och även om den individuella riskminskningen blir stor så leder det till att få människor påverkas. Väljer man att arbeta med måttligt förhöjda risker blir de individuella effekterna mindre men fler människor berörs vilket leder till större effekter på folkhälsan. Detta är i högsta grad de två strategierna. Dock kan man säga att den preventiva paradoxen förespråkar befolkningsstrategi vilket dock blir problematiskt då individer redan har utvecklat sjukdom. Ni är en grupp läkarstudenter som diskuterar era kunskaper från föreläsningarna i ämnena som ingår i temat Förhållningssätt och Folkhälsa. Diskussionerna är heta mellan er då begreppen högriskstrategi respektive befolkningsstrategi kommer upp. En i gruppen säger att detta handlar om den preventiva paradoxen, att dessa två strategier hör ihop med paradoxen. Du funderar över om personen ifråga har rätt eller ej. Utifrån dessa tankar så är det naturligt att diskutera sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande. Fråga 40 (3 poäng) Förklara begreppen sjukdomsförebyggande respektive hälsofrämjande och sätt dem i relation till högriskstrategi och befolkningsstrategi.

32 Sida 32 (33) Svar: Sjukdomsförebyggande insatser innebär att förhindra insjuknande. Hälsofrämjande insatser har en vidare innebörd, nämligen att stärka individers fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Det sker i en process där individen har möjlighet att själv påverka och förbättra sin hälsa. Sjukdomsförebyggande kan ses som befolkningsstrategi, hälsofrämjande kan vara både på befolknings- respektive högriskstrategi. Individen kan ligga i riskzon för att utveckla en sjukdom och då kan man genom hälsofrämjande åtgärder leda individen så att den inte blir sjuk. Eller så kan individen redan ha en sjukdom men att man genom hälsofrämjande åtgärder arbetar för att personen ska bli frisk högriskstrategi. Ni är en grupp läkarstudenter som diskuterar era kunskaper från föreläsningarna i ämnena som ingår i temat Förhållningssätt och Folkhälsa. Diskussionerna är heta mellan er då begreppen högriskstrategi respektive befolkningsstrategi kommer upp. En i gruppen säger att detta handlar om den preventiva paradoxen, att dessa två strategier hör ihop med paradoxen. Du funderar över om personen ifråga har rätt eller ej. Utifrån dessa tankar så är det naturligt att diskutera sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande. Ni kommer fram till att det är bra att arbeta med ovanstående för att människor ska ha en bra hälsa. Men då dyker ett problem upp, sociala skillnader pekas ständigt ut som en riskfaktor. Det finns i huvudsak fem teoribildningar som förklarar sociala skillnader. Fråga 41 (10 poäng) Redogör och förklara de fem teoribildningarna.

33 Sida 33 (33) Svar: Artefaktisk förklaring; Skillnaderna i hälsa i olika sociala grupperingar är främst beroende av hur forskarna har utformat sina instrument och analyser. Skillnaderna existerar inte i den utsträckningen om resultaten visar Selektionsförklaring; Naturlig selektion Människor med god hälsa har större möjlighet till socialt avancemang än människor med dålig hälsa. Materiella strukturella förklaringen Människor i lägre sociala grupperingar har sämst hälsa eftersom de lever under de sämsta materiella villkoren. Kulturell och livsstilsbaserad förklaring; Livsstilen mellan olika sociala grupperingar skiljer sig från varandra. Individer i låga sociala grupperingar har sämre hälsovanor. Beror på personliga karakteristika och olika socialisationsmönster. Tillgång till strukturer/bättre behandling; Information och kommunikation Individer med hög utbildning och/ eller goda ekonomiska förutsättningar är vana att få sin vilja igenom. Etablering Det är lättare att få vård med senast tillgängliga teknologier i områden med hög socioekonomi. Statussyndromet koppling till upplevd stress, ångest och skam; Stress, oro, ångest och skam är större hos dem som har en lägre rang i en grupp/samhälle.

Del 2_7 sidor_14 poäng

Del 2_7 sidor_14 poäng Del 2_7 sidor_14 poäng 70-årig kvinna inkommer till akutmottagningen pga. svårigheter att få luft och obehag i bröstet. Hon har en tablettbehandlad hypertoni sedan många år och har gått på kontroller hos

Läs mer

1. Vilka två klaffvitier är vanligast i Sverige idag? Beskriv vilka auskultationsfynd du förväntar dig vid dessa! 4p

1. Vilka två klaffvitier är vanligast i Sverige idag? Beskriv vilka auskultationsfynd du förväntar dig vid dessa! 4p Marianne 75 år kommer på remiss till din mottagning pga. att husläkaren har hört ett blåsljud. Hon har tidigare arbetat som ekonom på bank och är nu aktiv pensionär. Hon tar inga mediciner regelbundet.

Läs mer

Del 7_10 sidor_16 poäng

Del 7_10 sidor_16 poäng Du arbetar som kardiologjour i Uppsala. Du blir uppringd av en husläkare på en mottagning 40 km från sjukhuset efter att fått ett EKG (se EKG 1 på nästa sida) överfaxat. Husläkaren berättar att han har

Läs mer

Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21. Klinisk Medicin. 21 poäng MEQ 1

Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21. Klinisk Medicin. 21 poäng MEQ 1 Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21 Klinisk Medicin 21 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Integrerande MEQ-fråga 2

Integrerande MEQ-fråga 2 Skrivningskod :.. 1 (13) Integrerande Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset Restskrivning 2013-08-30 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 13 sidor (inkl. detta försättsblad) där

Läs mer

Del 4_8 sidor_19 poäng. 40-årig man

Del 4_8 sidor_19 poäng. 40-årig man _8 sidor_19 poäng Invandrad från Mellanöstern. Gift. Ex-rökare. Besvärande trötthet senaste åren, har av husläkare uppfattats som post-traumatiskt stresssyndrom. Under ett par månader upplevt ökande andfåddhet,

Läs mer

Delexamination 1 Klinisk Medicin vt16 25 poäng MEQ

Delexamination 1 Klinisk Medicin vt16 25 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 160301 vt16 25 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

MEQ fråga DX1. Totalt 20 poäng. Anvisning:

MEQ fråga DX1. Totalt 20 poäng. Anvisning: MEQ fråga DX1 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på sju sidor (inkl detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information finns tillgänglig

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin HT poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin HT poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin HT 2014 2014-10-14 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Del 8_6 sidor_21poäng

Del 8_6 sidor_21poäng Del 8_6 sidor_21poäng Du arbetar som underläkare på akuten när sjuksköterskan Eva kommer och meddelar dig att ett larm är på väg in med ambulans. Eva ursäktar sig över larmrapporten, allt hon vet är att

Läs mer

2. Hur många procent av patienterna får postoperativt förmaksflimmer efter öppen hjärtkirurgi? (1p)

2. Hur många procent av patienterna får postoperativt förmaksflimmer efter öppen hjärtkirurgi? (1p) Kortsvars frågor Kardiologi 1.Ung man där pappa dog plötsligt 35 år gammal. Vad visar EKG? Vilken sjukdom vill du utesluta? (2p) (Notera amerikansk koppling samt 25 mm/s) 2. Hur många procent av patienterna

Läs mer

Hjärtsvikt. Hjärtsvikt. Hjärtsvikt. Fristående kurs i farmakologi. Klas Linderholm

Hjärtsvikt. Hjärtsvikt. Hjärtsvikt. Fristående kurs i farmakologi. Klas Linderholm Fristående kurs i farmakologi Klas Linderholm Definition: Tillstånd då hjärtat inte längre förmår pumpa tillräckligt med blod för att tillgodose kroppens metabola behov Orsaken består i någon form av skada

Läs mer

Hjärtsvikt. Fristående kurs i farmakologi. Klas Linderholm

Hjärtsvikt. Fristående kurs i farmakologi. Klas Linderholm Hjärtsvikt Fristående kurs i farmakologi Klas Linderholm Hjärtsvikt Defenition: Tillstånd då hjärtat inte längre förmår pumpa tillräckligt med blod för att tillgodose kroppens metabola behov Orsaken består

Läs mer

Karotisstenoser 30/1-13

Karotisstenoser 30/1-13 Karotisstenoser 30/1-13 Johan Sanner NR-kliniken CSK När skall vi utreda? Vilka skall vi behandla? Handläggning i praktiken Riksstrokedata 2011 Medelålder 76 år (K-d: 76 år, A: 78, T: 78) Män 73 år Kvinnor

Läs mer

MEQ fråga poäng. Anvisning:

MEQ fråga poäng. Anvisning: MEQ fråga 1 63-ÅRIG MAN 10 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART.

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. HJÄRTGUIDEN En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. Välkommen till Hjärtguiden Hjärtguiden vänder sig till dig som behandlats

Läs mer

Inga aktuella läkemedel.

Inga aktuella läkemedel. 46-årig man som söker vårdcentralen där du arbetar som distriktsläkare. Han är tidigare frisk men är mångårig rökare. Patienten söker dig som husläkare pga. ökad andfåddhet när han spelar golf. Kan gå

Läs mer

MEQ 1 Sida 1. 1 a) Vad kan innefattas i begreppet kardiella inkompensationstecken i status? Ange tre

MEQ 1 Sida 1. 1 a) Vad kan innefattas i begreppet kardiella inkompensationstecken i status? Ange tre September 2007 MEQ1 MEQ 1 Sida 1 En 63-årig kvinna söker på VC pga tryck i bröstet vid ansträngning sedan ungefär 6 månader tillbaka. I vanliga fall brukar hon gå rejäla promenader dagligen med sina två

Läs mer

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2015 01 16 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 55. Kardiologi, fråga 1, 7p. Infektioner,

Läs mer

MEQ fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht Totalt 21 poäng

MEQ fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht Totalt 21 poäng MEQ fråga 1 Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht 2013 Totalt 21 poäng Anvisning: (Examinationen består av en MEQ fråga om 21 p och 13 kortsvarsfrågor om 39 p) MEQ frågan är uppdelad

Läs mer

Delexamination 1 MEQ

Delexamination 1 MEQ Delexamination 1 2017-02-28 MEQ 22 poäng Danderyds sjukhus Karolinska Solna All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den på golvet. Därefter rättvändes

Läs mer

1. Vad menas med refraktär angina och vilka behandlingsmöjligheter finns? (2P)

1. Vad menas med refraktär angina och vilka behandlingsmöjligheter finns? (2P) 1 Omtentamen MC025G Hjärtsjukdomar 151205 Kursansvarig: Siw Lunander Examinator: Maria Fernström 1. Vad menas med refraktär angina och vilka behandlingsmöjligheter finns? (2P) 2. Ange ett exempel på mer

Läs mer

1.1 Nämn 2 viktiga behandlingsordinationer som du gör direkt på akutrummet. Motivera! (2p)

1.1 Nämn 2 viktiga behandlingsordinationer som du gör direkt på akutrummet. Motivera! (2p) Del 7_7 sidor_21 poäng 61-årig kvinna söker på akutmottagningen pga. andfåddhet. Hon är tidigare frisk, tar inga mediciner. Under gårdagen i samband med att hon cyklade till skolan, där hon arbetar som

Läs mer

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni.

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni. Omtentamen 1 i Resp/Cirk, T3, mars 2013. Maxpoäng: 60,5. Gräns för godkänt: 65% av maxpoängen, = 39p Lycka till! 1. Elin utreds på vårdcentralen för primär hypertoni. a. Vilken ålderskategori brukar drabbas

Läs mer

Del 6_7 sidor_19 poäng

Del 6_7 sidor_19 poäng Del 6_7 sidor_19 poäng Du har fått AT-tjänst i Falun, där man har gemensam medicin- och kirurgjour. Klockan 01.20, när du precis har somnat, blir du kallad till akuten. En 56-årig man har just anlänt med

Läs mer

1. Ange 3 sjukdomstillstånd som kan ge upphov till troponinstegring och förklara varför troponin I är förhöjt vid varje tillstånd.

1. Ange 3 sjukdomstillstånd som kan ge upphov till troponinstegring och förklara varför troponin I är förhöjt vid varje tillstånd. Du är kardiologjour och blir uppringd av medicinjouren som vill att du kommer och bedömer en patient på akutrummet. Patienten söker för bröstsmärta sedan igår kväll, just nu smärtlindrad med morfin och

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10) Fråga 1 (4p) 1(10) Bilden ska föreställa en cell bestyckad med molekyler för interaktion med cellens närmiljö. A Om cellen är en mast cell, vilken molekyl representeras på ytan? (1p) B På vilket sätt bidrar

Läs mer

Seminariefall: Reumatologi 2 Reumatologi 2

Seminariefall: Reumatologi 2 Reumatologi 2 Reumatologi 2 Patientfall nr 1: 34-årig kvinna Patientfall nr 2: 82-årig kvinna Patientfall nr 3: 47-årig kvinna Patientfall nr 4: 69-årig kvinna Patientfall nr 5: 61-årig kvinna Patientfall nr 6: 30-årig

Läs mer

Basutbildning i hjärtsvikt. Jonas Silverdal Specialistläkare kardiologi Medicin Geriatrik Akutmottagning SU/Östra

Basutbildning i hjärtsvikt. Jonas Silverdal Specialistläkare kardiologi Medicin Geriatrik Akutmottagning SU/Östra Basutbildning i hjärtsvikt Jonas Silverdal Specialistläkare kardiologi Medicin Geriatrik Akutmottagning SU/Östra Varför viktigt? Disposition Definition, symptom, fynd Kortfattat om utredning Orsak till

Läs mer

Förmaksflimmer 1 (10) Hjärtrytmrubbningar SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum Dokument-id 27416

Förmaksflimmer 1 (10) Hjärtrytmrubbningar SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum Dokument-id 27416 Medicinsk Patientinformation patientinformation Förmaksflimmer Hjärtrytmrubbningar SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum 2017-12-20. Dokument-id 27416 1 (10) Om förmaksflimmer i korthet Förmaksflimmer är den

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:...

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Skrivning 1, HT 2008 2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 1. Du arbetar som underläkare på ett mindre landsortssjukhus när en 20 årig tidigare frisk man inkommer med ambulans tillsammans

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, läkarprogrammet, bildomtentamen

Hälsouniversitetet i Linköping, läkarprogrammet, bildomtentamen I ditt arbete som klinisk genetiker studerar du en dag kromosomer från en cancerpatient med hjälp av så kallad SKY teknik. Du ser då att en del av kromosom 13 nu istället ligger på kromosom 10. Fråga 1

Läs mer

1.1 Nämn fyra viktiga anamnestiska frågor du ställer till patienten för att komma vidare i utredningen. Motivera dina val! (2p)

1.1 Nämn fyra viktiga anamnestiska frågor du ställer till patienten för att komma vidare i utredningen. Motivera dina val! (2p) Du har mottagning på kardiologen och träffar där en 50-årig man som besväras av trötthet och andfåddhet. Han kommer på remiss från sin husläkare som bedömer att besvären är hjärtorsakade och i remissen

Läs mer

Modell för bättre kommunikation. Utvecklades för Ubåtsfartygspersonal i USA

Modell för bättre kommunikation. Utvecklades för Ubåtsfartygspersonal i USA SBAR Modell för bättre kommunikation SBAR Utvecklades för Ubåtsfartygspersonal i USA Förmedla information specifikt och på ett organiserat sätt. Stress och tidspressad miljö A d fö häl h j k å d Anpassades

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt18/ht Totalt 20 poäng

MEQ-fråga. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt18/ht Totalt 20 poäng 1(7) MEQ-fråga Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt18/ht18 2018-02-27 Totalt 20 poäng Obs! Om vi frågar om t ex 2 åtgärder skriv då bara 2 åtgärder. Skriver du fler rättas endast de 2 första.

Läs mer

Frågor 1. Vilken orsak till patientens besvär misstänker du i första hand, motivera? (3p)

Frågor 1. Vilken orsak till patientens besvär misstänker du i första hand, motivera? (3p) På din husläkarmottagning söker en ensamstående 68-årig kvinna, pensionerad lärarinna. Aldrig rökt. Aldrig tidigare sjukhusvårdad. Ingen regelbunden medicinering. Hon berättar att hon senaste 2-3 månaderna

Läs mer

MEQ fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht14/vt15. Totalt 20 poäng

MEQ fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht14/vt15. Totalt 20 poäng MEQ fråga 1 Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht14/vt15 Totalt 20 poäng Anvisning: Examinationen består av en MEQ fråga om 20 p och 17 kortsvarsfrågor om 40 p. MEQ frågan är uppdelad på

Läs mer

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 1(12) Du är jour på akuten. Dit kommer Ingela Esitis 38 år som är född och uppvuxen i Estland. Hon hade reumatisk feber vid 15 års ålder och opererades med en mitralisklaffprotes vid 32 års ålder i Estland.

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Del sidor. 17 poäng

Del sidor. 17 poäng 11 sidor. 17 poäng Femtioettårig man med måttlig övervikt. Ingen hjärt-kärlsjukdom i släkten förutom att modern hade ett blåsljud över hjärtat som aldrig närmare utreddes. Vid militärtjänst fann man ett

Läs mer

MEQ DX1 HT 2014 facit

MEQ DX1 HT 2014 facit MEQ DX1 HT 2014 facit Du jobbar som medicinjour på akutmottagningen. En av sjuksköterskorna tar tag i dig och säger att du nog snarast bör titta på en patient. Det rör sig om Lars, en 61 årig man som jobbar

Läs mer

MEQ-fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht Totalt 21 poäng

MEQ-fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht Totalt 21 poäng 1 Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht 2013 2013-03-22 Totalt 21 poäng Anvisning: (Examinationen består av en om 21 p och 13 kortsvarsfrågor om 39 p) n är uppdelad på 14 sidor (inkl

Läs mer

1.1 Tolka bifogat EKG (1 p). 1.2 Nämn två ytterligare tänkbara differentialdiagnoser? (2p) Sida 1 av 7

1.1 Tolka bifogat EKG (1 p). 1.2 Nämn två ytterligare tänkbara differentialdiagnoser? (2p) Sida 1 av 7 Du har fått AT-tjänst i Lycksele, där man har gemensam medicin och kirurgjour. Klockan 01.20, när du precis har somnat, blir du kallad till akuten. En 56- årig man har just anlänt med en halvtimmes anamnes

Läs mer

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2)

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2) Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 09 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 10 12 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

1. Vilken diagnos misstänker du i första hand hos denna patient (1p)?

1. Vilken diagnos misstänker du i första hand hos denna patient (1p)? Omtentamensfråga HKII, HT 2015, maxpoäng 17,5 p Sonja Karlsson är 81 år gammal, och är tidigare frisk. Hon tar bara medicin för struma. När hon är ute och går med sin hund får hon plötsligt väldigt ont

Läs mer

Diane huvudversion av patientkort och checklista för förskrivare 17/12/2014. Patientinformationskort:

Diane huvudversion av patientkort och checklista för förskrivare 17/12/2014. Patientinformationskort: Patientinformationskort: Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de

Läs mer

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Sinusknutan Höger förmak Vänster förmak Elektriska retledningssystemet Höger kammare Vänster kammare Vad har hjärtat för uppgift? Hjärtat är

Läs mer

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför?

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Sjuksköterskedagarna Cecilia Enockson specialist i allmänmedicin Medicinsk rådgivare Hälsoval Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom Orsakar stor sjuklighet och lidande

Läs mer

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Kurskod: MC 1028 Kursansvarig: Rolf Pettersson Lärare: Eva Rask 4p Ann Dalius 4p Nils Nyhlin 7p Torbjörn Noren 19p

Läs mer

Del 3_9 sidor_22 poäng

Del 3_9 sidor_22 poäng _9 sidor_22 poäng Gun Karlsson är 74 år gammal, hon är änka och bor själv numera ensam utan någon kommunal hjälp. Hon har aldrig rökt eller druckit alkohol, tar inga läkemedel och känner sig vanligen väldigt

Läs mer

1.1 Vilken sjukdom misstänker Du i första hand, ange namnet på svenska (1p) och på latin (1p).

1.1 Vilken sjukdom misstänker Du i första hand, ange namnet på svenska (1p) och på latin (1p). Du vikarierar i väntan på AT-tjänst på vårdcentralen i Korpilombolo. Din första patient på måndag morgon visar sig vara en manlig renskötare, 66 år, som klagar över att han sedan två veckor tillbaka får

Läs mer

1.1 Vad är den mest sannolika förklaringen till patientens hjärtrusningar? (1p)

1.1 Vad är den mest sannolika förklaringen till patientens hjärtrusningar? (1p) Del 7_6 sidor_11 poäng 45-årig kvinna som är professor i fysik och ägnar sig åt djuphavsdykning på fritiden. Under sin tonårstid hade hon återkommande plötsligt debuterande hjärtklappningar. De sista åren

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning:

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning: Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18 Klinisk medicin MEQ-fråga 1 Totalt 19 poäng Anvisning: All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan

Läs mer

Akuta koronara syndrom på vårdcentralen. Hjärta, smärta Info från VLL Stabil angina / AKS. Bröstsmärta - Diffdiagnoser

Akuta koronara syndrom på vårdcentralen. Hjärta, smärta Info från VLL Stabil angina / AKS. Bröstsmärta - Diffdiagnoser Akuta koronara syndrom på vårdcentralen Per Ottander, Kardiologen Hjärtcentrum. Hjärta, smärta 90 000 -Info från VLL -1177 Stabil angina / AKS Bröstsmärta - Diffdiagnoser AKS (STEMI, NSTEMI, Instabil angina)

Läs mer

Läs anvisningarna innan Du börjar

Läs anvisningarna innan Du börjar 1/7 Integrerad MEQ-fråga 1 DX5 111116 Maxpoäng 23 Läs anvisningarna innan Du börjar Frågan är uppdelad så att nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information finns tillgänglig

Läs mer

Barnortopedi - för akutmottagningsbruk 2015-05-28 E Fridh DSBUS 1 Vad ska vi prata om? Ortopediskt trauma hos barn Ortopediska sjukdomar som kan dyka upp akut Viktigaste icke ortopediska diff-diagnoserna

Läs mer

5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning

5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning 5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning 2016-08-17 5:1 Ester är 25 år och spelar fotboll på elitnivå. I dagens cupfinal fastnade hon med dobbarna i gräset och vred till hö knä. Hon inkommer 30 min senare

Läs mer

Delexamination Klinisk Medicin. MEQ 21 poäng

Delexamination Klinisk Medicin. MEQ 21 poäng Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 20) En 46-årig man, som slutat röka för fem år sedan, kommer för allmän hälsokontroll, eftersom han känt sig trött senaste tiden. Han har ingen aktuell medicinering,

Läs mer

akut hjärtsvikt Termin 5 2008 Per Kvidal MLA Svikt&VOC-enheten Kardiologkliniken Akademiska Sjukhuset

akut hjärtsvikt Termin 5 2008 Per Kvidal MLA Svikt&VOC-enheten Kardiologkliniken Akademiska Sjukhuset akut hjärtsvikt Termin 5 2008 Per Kvidal MLA Svikt&VOC-enheten Kardiologkliniken Akademiska Sjukhuset Hemodynamik - begrepp & normalvärden i vila SVC = superio vena cava Sat 70 AO Sat 95% PA Sat 70

Läs mer

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT 1. Husläkarmottagning Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Ortopedi axelbesvär Presentation av vårdprogrammet ländryggsmärta

Ortopedi axelbesvär Presentation av vårdprogrammet ländryggsmärta Ortopedi axelbesvär Presentation av vårdprogrammet ländryggsmärta Föreläsare Anders Nordqvist (docent/ortopedkirurg SUS) Helena Machalek AKO Ortopedi (Sundets läkargrupp) Program 12/12 13.30-14.00 14.00-14.45

Läs mer

Examination. Diagnostiska metoder (2 hp, provkod 0300) Örebro universitet/hv MC069A. Datum:

Examination. Diagnostiska metoder (2 hp, provkod 0300) Örebro universitet/hv MC069A. Datum: Examination Diagnostiska metoder (2 hp, provkod 0300) Datum: 2017 01 11 Tid: 1,5 timmar (summa 3 tim för farmakologi (0200) samt diagnostiska metoder (0300)) Tentamens form: Salstentamen Kursansvarig:

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker Hypofys, skelett mm! Falldiskussionsseminarium T7 VT 2010 1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker En 52-årig man kommer till dig som husläkare för uppföljning av hypertoni, de senaste åren har mer behandling

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Bröstsmärteseminarium SVK HT 2015/VT2016

Bröstsmärteseminarium SVK HT 2015/VT2016 Bröstsmärteseminarium SVK HT 2015/VT2016 Fall 1. 61-årig man inremitterad till akuten från VC p g a bröstsmärta. Anamnes: Typ 1 diabetes mellitus, beh med insulinpump. Hypertoni. Pågående utredning p g

Läs mer

PATIENTFALL. Prio vitalparametrar? Prio sökorsak/ess? Process? Kommentarer:

PATIENTFALL. Prio vitalparametrar? Prio sökorsak/ess? Process? Kommentarer: PATIENTFALL Fall 1 Tidigare frisk 22-årig kvinna. I bankomatkön vid SEB på Linnégatan känt hur det svartnat för ögonen. Känt ett svagt illamående och ramlat ihop varpå hon blivit kortvarigt medvetslös.

Läs mer

Akut kardiologi. Christina Christersson 2015

Akut kardiologi. Christina Christersson 2015 Akut kardiologi Christina Christersson 2015 Hjälp, jag är medicinjour!! Vad händer nu? STEMI NSTEMI Bröstsmärta, riskvärdering enl Heartscore Lungödem Smal QRS-takykardi Bred QRS-takykardi Bradykardi Bröstsmärta

Läs mer

Delexamination 2 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2

Delexamination 2 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2 Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21 Klinisk Medicin 19 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till!

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till! Tentamen i Farmakologi och Sjukdomslära. 16/8, 2013. Skrivtid: 08:00 13:00 Lärare: Christina Karlsson, fråga 1-3, 9p. Sara Nordkvist, fråga 4-9, 15p. Nils Nyhlin, fråga 10-13, 9p. Per Odencrants, fråga

Läs mer

HAND- OCH HANDLEDS- SKADOR

HAND- OCH HANDLEDS- SKADOR 2014-06- 14 Vad skall Pe5er prata om? HAND- OCH HANDLEDS- SKADOR Idro5smedicinkursen i Visby 13/6-14 Pe5er Gustavsson Ortoped Visby lasare5 Ortopedisk synvinkel på handbesvär Fall mot öppen hand Fingerdistorsioner

Läs mer

Rotatorcuffsutur. Anatomi 2015-08-20/JF

Rotatorcuffsutur. Anatomi 2015-08-20/JF Rotatorcuffsutur Anatomi Rotatorcuffen består av ff a fyra st muskler som omger axelleden. Dessa fäster in som senor runt överarmens ledhuvud. Dessa muskler/senor har som funktion att dels att hålla överarmens

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, kl i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, kl i Hedstrandsalen ing 70 bv Del 2. 6 sidor. Kalle 47 år, 18 poäng Kalle är född 1964, arbetar som sjukhusfysiker, är gift och har barn. Använder ingen tobak. Sedan 10-årsåldern tränat och tävlat i orientering dock ej på elitnivå.

Läs mer

Del sidor. 16,5 poäng

Del sidor. 16,5 poäng 10 sidor. 16,5 poäng Edvin Karlsson är 79 år gammal, tidigare ganska frisk. Han tar bara medicin mot hypertoni. Men sista tiden har han känt sig lite hängig och tyckt att hjärtat har slagit lite konstigt.

Läs mer

Bröstsmärta på Akuten. Axel Åkerblom MD, PhD Kardiologkliniken Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet

Bröstsmärta på Akuten. Axel Åkerblom MD, PhD Kardiologkliniken Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet Bröstsmärta på Akuten Axel Åkerblom MD, PhD Kardiologkliniken Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet Bakgrund Bröstsmärtepatienter Utgör 20% av de intermedicinska patienterna på akutmottagningen.

Läs mer

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 KOL Catharina Lysell Bergström Överläkare Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 Kroniskt obstruktiv lungsjukdom är: Kronisk obstruktiv lungsjukdom= KOL är en inflammatorisk luftrörs/lungsjukdom som ger kronisk

Läs mer

Vårdprogram för fysioterapeutisk intervention. Proximala humerusfrakturer

Vårdprogram för fysioterapeutisk intervention. Proximala humerusfrakturer Vårdprogram för fysioterapeutisk intervention Proximala humerusfrakturer Syftet med vårdprogrammet är att säkerställa evidensbaserat arbetssätt vid Fysioterapikliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs mer

5. ORTOPEDI max 14 poäng Skrivning VT 2016

5. ORTOPEDI max 14 poäng Skrivning VT 2016 5. ORTOPEDI max 14 poäng Skrivning VT 2016 5:1 Du börjar ditt pass på akuten. Din avgående kollega har misstänkt septisk artrit hos en medelålders kvinna, odlat och tagit följande prover som nu är klara:

Läs mer

Frågor inom ortopedi OSCE SP-fråga. Diskbråck L4-L5.

Frågor inom ortopedi OSCE SP-fråga. Diskbråck L4-L5. Frågor inom ortopedi OSCE 20110513 SP-fråga Diskbråck L4-L5. För övrigt väsentligen frisk patient med ett par tidigare episoder med ryggvärk. Sedan 2 veckor tillbaka ånyo viss värk i ryggen, men ffa utstrålande

Läs mer

* A: Nedsatt systolisk vänsterkammarfunktion. Ejektionsfraktion (EF) <40% EF = slagvolym/slutdiastolsik volym

* A: Nedsatt systolisk vänsterkammarfunktion. Ejektionsfraktion (EF) <40% EF = slagvolym/slutdiastolsik volym Leif Ekman Ht 2016 * A: Nedsatt systolisk vänsterkammarfunktion. Ejektionsfraktion (EF)

Läs mer

MEQ fråga p. Tentamen i Klinisk Medicin vt Anvisning:

MEQ fråga p. Tentamen i Klinisk Medicin vt Anvisning: Sida: 0 MEQ fråga 1 10 p Tentamen i Klinisk Medicin vt 2011 Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor samt detta försättsblad. Poäng anges vid varje delfråga. Börja besvara frågorna från sidan 1. Du får

Läs mer

Tentamen Medicinsk vetenskap Kardiologi fördjupning 3,5 Hp

Tentamen Medicinsk vetenskap Kardiologi fördjupning 3,5 Hp Luleå tekniska universitet Institutionen för hälsovetenskap Fristående kurs Tentamen Medicinsk vetenskap Kardiologi fördjupning 3,5 Hp Kurs: M0053H Lärare Moment Fråga Max poäng Dan Lundblad Jonas Millgård

Läs mer

EKG GUIDEN. För dig som vill veta mer om EKG-tolkning. Magnus Simonsson

EKG GUIDEN. För dig som vill veta mer om EKG-tolkning. Magnus Simonsson Magnus Simonsson EKG GUIDEN För dig som vill veta mer om EKG-tolkning EKG-GUIDEN för dig som vill veta mer om EKG-tolkning EKG är en viktig rutinundersökning vid många tillstånd. Till sin hjälp att tolka

Läs mer

flera!) diagnostisk undersökning du i detta fall ordinerar som komplement till din fysikaliska undersökning.

flera!) diagnostisk undersökning du i detta fall ordinerar som komplement till din fysikaliska undersökning. 4. UROLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 211) Urologifall nr 1 Du är AT-jour på lasarettet i Motala, där en 15 årig kille söker på akutmottagningen kl 18. Han klagar över smärtor i pungen efter karateträning.

Läs mer

Fråga 1. Vilken undersökningsmetod använder man när man screenar för AAA? (1p)

Fråga 1. Vilken undersökningsmetod använder man när man screenar för AAA? (1p) screeningupptäckt 5,5 cm stort AAA (bukaortaaneurysm). Fråga 1. Vilken undersökningsmetod använder man när man screenar för AAA? (1p) Fråga 2. Hur definieras vanligen ett AAA? (0,5p) och vid vilken diameter

Läs mer

1.1 Nämn 4 viktiga differentialdiagnoser som kan orsaka patientens symptom (2p).

1.1 Nämn 4 viktiga differentialdiagnoser som kan orsaka patientens symptom (2p). Del 6_12 sidor_22 poäng 73-årig man söker på akutmottagningen då han senaste dagarna noterat försämrad ork och tungt med andningen lite hosta. I normala fall så är han fysiskt aktiv, promenerar med stavar

Läs mer

Fall med LQTS. Figure 3. Representative morphologic changes in the 5 leads of ECGs during exercise in patients with LQT1 (A) and LQT2 (B).

Fall med LQTS. Figure 3. Representative morphologic changes in the 5 leads of ECGs during exercise in patients with LQT1 (A) and LQT2 (B). Fall HT 2014 Fall 1 Fall med LQTS Indikationer för arbetsprov vid LQTS -Arbetsprov kan avmaskera fall av misstänkt LQT 1 eller 2. -Uppföljning av betablockerande medicinering för att utvärdera om adekvat

Läs mer

Spirometri Milena Sundstedt, mars 2012

Spirometri Milena Sundstedt, mars 2012 Spirometri Milena Sundstedt, mars 2012 Indikationer spirometri Diagnostik och gradering vid misstänkt påverkan på lungfunktionen Symtom som andfåddhet, pip i bröstet, hosta Återkommande luftvägsinfektioner

Läs mer

Trött och andfådd kan det vara hjärtat?

Trött och andfådd kan det vara hjärtat? Trött och andfådd kan det vara hjärtat? Läkemedelsmässan i Malmö 2018-03- 07 08 Björn Kornhall Överläkare Hjärtsviktssektionen SUS Lund 60 min (45 räcker) 13.00-13.45 Björn K 13.45-14.00 Miresa S 14.15-15.15

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk medicin Ht2011 MEQ. 20 poäng

Delexamination 1. Klinisk medicin Ht2011 MEQ. 20 poäng Delexamination 1 Klinisk medicin Ht2011 MEQ 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Behandling med ICD och CRT. Björn Fredriksson SÄS/Borås 28 och 29 oktober 2009

Behandling med ICD och CRT. Björn Fredriksson SÄS/Borås 28 och 29 oktober 2009 Behandling med ICD och CRT Björn Fredriksson SÄS/Borås 28 och 29 oktober 2009 Systolisk hjärtsvikt Många är symtomatiska trots läkemedelsterapi Prognosen är allvarlig trots behandling Risk för försämring:

Läs mer

1.2 Vid vilken diameter anser man att en operation är motiverad pga rupturrisk? (1p)

1.2 Vid vilken diameter anser man att en operation är motiverad pga rupturrisk? (1p) 6 sidor - 22 poäng En 65-årig man har för två dagar sedan i samband med screening för aortaaneurysm visat sig ha ett infrarenalt aortaaneurysm med diameter 65 mm. Han är tidigare frisk. Han slutade att

Läs mer

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 19 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2013. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2013. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2013 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

(a) Hur kan vi skilja denna patients symtom från en patient med en kärlkrampsattack? [2p]

(a) Hur kan vi skilja denna patients symtom från en patient med en kärlkrampsattack? [2p] Del 1 1. En 62-årig kvinna inkommer till akutmottagningen efter flera timmars bröstsmärta Hon har hela sitt liv jobbat som lågstadielärare men har nu varit med om en omorganisation i skolan där hon fått

Läs mer

Navelbråck. Navelbråck. Information inför operation av navelbråck. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona

Navelbråck. Navelbråck. Information inför operation av navelbråck. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona Navelbråck Navelbråck Information inför operation av navelbråck Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning, PatientForum

Läs mer