Gy&Vux 2013 Svenska, Engelska, Moderna språk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gy&Vux 2013 Svenska, Engelska, Moderna språk"

Transkript

1 Gy&Vux 2013 Svenska, Engelska, Moderna språk

2

3 Välkommen till vår värld. En ny termin vädrar morgonluft. Morgontrötta blickar söker gamla bekantskaper. Andra kan knappt vänta på allt nytt som ska erövras. Vissa saker är vad de alltid har varit. Men bevisen på att vi ständigt har nya saker att lära blommar för fullt. Tänk att få vara där. Och få vara den du är. Du kittlar nyfikenheten hela vägen från a till ö. Du förvandlar eviga dagar till upptäcktsfärder att längta till. Tänk vilket jobb du har! Det finns inget bättre än att göra saker ihop. Faktum är att de läromedel som fungerar i verkligheten de skapar vi i samarbete med dig. Vi hjälper dig att forma en tryggare vardag, spara dig värdefull tid och göra ditt jobb mer utvecklande och spännande. Tillsammans får vi varje elev att blomstra. Här i katalogen hittar du alltihop, från minsta lilla bok till hur du blir författare. Vänd blad och kika in.

4 Världens bästa skola. Tillsammans med dig. 5 1 Vår värld är full av allt från läromedel till digitala lärverktyg. Dessutom finns konkreta möjligheter för dig som är lärare att vara med och påverka utvecklingen. Det är så vi tror man bygger världens bästa skola. Tillsammans.

5 Delta i vårt lab 2. Granska oss 3. Bli pilot 4. Testa något nytt 5. Du är författare Gleerups lab är som en osynlig dörr mellan våra världar. Där kan du ta aktiv del i utvecklingen av nya läromedel. Som granskare kvalitetssäkrar du det pedagogiska innehållet under utvecklingsfasen av ett läromedel. Vilket är ditt specialområde? Som pilotskola är du med och påverkar utvecklingen av ett kommande material. Utmanande och hur kul som helst. Som testskola får du möjligheten att prova hur ett nytt färdigt material fungerar i din verklighet. Givande för alla. Från dröm till färdig produkt, ditt verk tillsammans med oss. Tveka inte. Hör av dig med din idé!

6 Upplev poängen med en interaktiv bok. Gleerups interaktiva böcker är mycket mer än bara en digital variant av den tryckta boken. I vår värld är interaktiva böcker levande upplevelser som underlättar lärandet för varje elev, och för dig som är lärare. I den bästa av världar. Här finns allt samlat: texter, bilder, filmer, förklarande animationer, övningar, fördjupningsmaterial och plats för egna anteckningar. Eleverna har var sin interaktiv bok och du som lärare har en egen lärarversion. I lärarversionen finns hela elevboken, men också allt annat som du behöver som lärare: lärarhandledning, övningar, kopieringsunderlag samt administration för hela klassen. Du kan också bygga ut din och dina elevers interaktiva böcker med eget material. Alltid redo. Det fina är också att en interaktiv bok fungerar på allt från dator till surfplatta. Till och med i din smartphone. En interaktiv bok når du överallt och den är alltid uppdaterad med det senaste. Upplev en ny dimension av lärande tillsammans med dina elever. Prova någon av våra interaktiva böcker gratis i tio dagar på gleerups.se. Plattformsoberoende Alltid tillgängligt Lägg till eget material Allt samlat

7

8 Alla möjligheter med Gleerups interaktiva böcker. Med den interaktiva boken kan du variera och individualisera undervisningen på ett helt nytt sätt. Den är enkel att använda, ständigt aktuell och full med smarta funktioner. Här är några av de viktigaste , Navigera Förflytta dig snabbt och enkelt med hjälp av innehållsförteckningen eller navigationslisten. 2. Slipp leta Skapa egna bokmärken och hitta snabbt tillbaka. 3. Blunda och lyssna Få texten uppläst. 4. Sök hur du vill Sök i boken eller på hela internet. 5. Få bra flyt Välj den bakgrundsfärg och storlek på texten som passar dig bäst Markera det intressanta Stryk över text du vill markera lite extra. Alla färgmarkeringar samlas också på ett och samma ställe. 7. Hjälpen är alltid nära Det finns tydliga instruktioner och support om du behöver hjälp. 8. Få överblick På översiktssidan samlas alla dina bokmärken, markeringar och anteckningar. 9. Koncentrera dig Dölj knappar och sökfönster och få en lugnare läsupplevelse.

9 Anteckna och dela Gör anteckningar var du vill. De samlas också på ett gemensamt ställe. Dela dem med vem du vill. 11. Bygg ut boken Lärarversionen bygger du lätt ut med eget material som du kan dela med dina elever. 12. Testa dina kunskaper Interaktiva övningar och tester erbjuder variation.

10 Digitala lärverktyg i verkligheten. Nu undrar du säkert. Hur fungerar våra digitala lärverktyg i verkligheten? Vad säger de lärare och elever som provat dem på riktigt? Gymnasieskolan Skolstaden i Helsingborg är en av tretton pilotskolor som vi samarbetat med i utvecklingen av våra interaktiva böcker. Skolstaden är en av Sveriges största gymnasieskolor och omfattar Olympia, Nicolai, Tycho Brahe och ISH. Vi åkte dit under en dag för att diskutera erfarenheten av de interaktiva böckerna med elever, lärare och skolledare. Resultatet kan du läsa i intervjun på gleerups.se. Välkommen till vår digitala värld!

11

12

13 Här finns allt. SVENSKA 14 Svenska som andraspråk 19 SFI 20 Extra träning 23 ENGELSKA 26 Vuxenutbildning 32 Övriga titlar 33 SPANSKA 34 KINESISKA 35 TYSKA 35 FRANSKA 36 DATORKUNSKAP 37 IDROTT OCH HÄLSA 38 Information 40 Kontakt 40 Försäljningsvillkor 42 Beställningsblankett 43 Titelregister 44 Digitala produkter 45 Vi fick plats med det mesta i årets katalog. Allt hittar du på gleerups.se. Välkommen!

14 svenska Insikter i svenska Ger insikter som hjälper eleverna att nå målen. Innehåller nyheter GY 11 Insikter i svenska är ett nytt läromedel, framtaget med tanke på yrkesprogrammen men som även passar högskoleförberedande program. Insikter i svenska 1 är en allt-i-ett-bok med en tydlig struktur. Nyckelbegreppen, strukturen och övningarna lotsar eleverna genom kursen och gör dem medvetna om vad de har lärt sig. Varje kapitel avslutas med sammanfattande uppgifter samt bedömningsmatriser som gör att eleverna själva kan identifiera sina kunskaper och eventuella brister, samt jämföra dessa med betygskriterierna. Våren 2013 släpps även den efterfrågade uppföljaren Insikter i svenska 2 3. Nyhet Huvudbok Insikter i svenska 1 Fredrik Harstad/Iben Tanggaard I Insikter i svenska har kunskapsmålen från Gy 2011 omvandlats till ett antal nyckelbegrepp som lotsar eleverna genom ämnesplanen. Det finns fem kapitel Tala, Skriva, Läsa, Tre teman och Språksociologi som alla är indelade i tre avsnitt. Varje avsnitt innehåller fem begrepp som är kopplade till ämnesplanen. Dessa begrepp gås igenom och förklaras sedan kort i marginalen. Till varje avsnitt finns många praktiska och roliga övningar i flera svårighetsnivåer och till varje kapitel finns en större uppgift som summerar kapitlets tema. Alla kapitel avslutas med matriser som ger lärare och elever vägledning kring bedömning. Den tydliga strukturen gör boken enkel att använda och hjälper dig att snabbt hitta det du söker. Huvudbok Insikter i svenska 2 3 Fredrik Harstad/Iben Tanggaard Under våren 2013 släpper vi även uppföljaren Insikter i svenska 2 3 som varit mycket efterfrågad av många användare av Insikter i svenska 1. Är Insikter i svenska rätt för mig? Jag undervisar på ett yrkesförberedande program eller på högskoleförberedande program med elever som behöver extra stöd Jag vill på ett tydligt sätt göra eleverna medvetna om vad de lär sig och hur de kan använda sina kunskaper Jag söker ett material, som är 100% anpassat efter Gy 2011 Jag vill ha nivåanpassade uppgifter som befäster kunskaperna och tränar de olika färdigheterna Jag vill ha en bok med tydlig struktur där allt finns samlat Jag vill komplettera undervisningen med en stimulerande webb 14

15 Insikter i svenska har en tydlig struktur. Både lärare och elever orienterar sig enkelt i materialet. Svenska Fredrik Harstad är lärare i svenska och historia, och arbetar för närvarande med utbildningsfrågor på ABF Vux i Göteborg. Han deltog bl a i Skolverkets expertgrupp som tog fram de nya ämnesplanerna i svenska och svenska som andraspråk, och tillsammans med Iben Tanggaard har han skrivit Insikter i svenska. Vad skulle du säga är det viktigaste med Insikter i svenska? Insikter i svenska har en tydlig struktur. Både lärare och elever orienterar sig enkelt i materialet. Jag tror att det är viktigt, eftersom så mycket annat i skolan är nytt just nu. Det finns också gott om handfasta checklistor som hjälper eleverna att utveckla sina färdigheter. Och språket är rakt, enkelt och tydligt utan att innehållet förenklas. Bedömningssidorna är väldigt uppskattade. Kan du berätta lite mer om dem? Bedömningsdelen i slutet av varje kapitel fyller en viktig funktion. Den består av uppgifter och aktiviteter som eleverna kan göra för att visa att de klarar de olika kunskapskraven. Uppgifterna hjälper eleverna att utveckla sina kompetenser inte bara mäta dem. På det viset fungerar de också i ett formativt bedömningsarbete. Vi har också valt att presentera kunskapskraven i matrisform, så att eleverna vet vad som förväntas av dem. Nyhet WEBB Insikter i svenska Elevwebb Fredrik Harstad/Iben Tanggaard Elevwebben innehåller bland annat interaktiva övningar som eleverna kan använda för att träna vidare på de färdigheter som boken tar upp. Ett perfekt sätt att individualisera undervisningen. Här finns också utskrivbara pdf:er och fördjupningar inom grammatik så som grammatikfilmer. Det finns ingen separat lärarwebb, men en lärarflik i elevwebben med intressanta fördjupningar och stimulerande lektionstips! På elevwebben finns hela boken som DAISY, text och ljud! interaktiva böcker Insikter i svenska Interaktiv elevbok Fredrik Harstad/Iben Tanggaard I den interaktiva boken Insikter i svenska hittar du självrättande övningar, länkar till film- och ljudklipp, förslag till skrivövningar, lyrikskola samt pdf:er som kan användas både i helklass och vid individuellt arbete. Här finns också extra grammatikövningar med förklarande filmer när eleverna behöver repetera. Bedömningsmatriserna finns som utskrivbara pdf:er. Utöver den interaktiva boken medföljer även boken i DAISY-format med ljud, bild och läsmarkering för att underlätta läsning, inlärning och tillgodose olika lärstilar. Insikter i svenska Interaktiv lärarbok Fredrik Harstad/Iben Tanggaard Lärarboken till Insikter i svenska innehåller hela elevboken och extra lärartips; lektionstips och ytterligare förslag på arbetssätt. Dessutom finns det i lärarboken möjlighet att administrera elever, klasser och grupper, att ladda upp egna filer och att dela dessa filer med eleverna. Lärartipsens filer kan också delas med eleverna och innehåller: Utskrivbara matriser till bedömning; Intervjua en blivande kollega; Yrkesartiklar; Sök ditt framtida jobb. 15% rabatt Insikter i svenska 1, Elevbok 25 ex + Insikter i svenska 1, Elevwebb, skollicens 12 mån 6730:- Värde 7 920:- Insikter i svenska Insikter i svenska 1, Elevbok, 247 s :- Insikter i svenska 1, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Insikter i svenska 1, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Insikter i svenska 1, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Insikter i svenska 1, Elevbok, 25 ex + Elevwebb, skollicens 12 mån Paketpris! :- Insikter i svenska 2 3, Elevbok* P 359:- Insikter i svenska 2 3, Interaktiv elevbok, 12 mån** :- Insikter i svenska 2 3, Interaktiv lärarbok, 12 mån** :- *Utkommer våren **Utkommer augusti P=preliminärpris. 15

16 svenska Svenska Timmar Älskat läromedel som håller länge. Innehåller nyheter GY 11 Svenska Timmar är en populär läromedelsserie i svenska för högskoleförberedande program. Materialet är bland annat känt för att det kombinerar en humoristisk och lite respektlös ton med pedagogisk tydlighet, där elevens eget arbete står i centrum. Svenska Timmar täcker alla tre kurserna på de högskoleförberedande programmen enligt Gy Välkommen till dina Svenska Timmar! huvudbok Svenska Timmar språket Svante Skoglund/Lennart Waje Svenska Timmar språket fungerar som en handbok. Den innehåller mängder av övningar i anslutning till de teoretiska genomgångarna. Det gör boken lättanvänd, och du som lärare har stort stöd i dina lektionsplaneringar. Du behöver inte gå igenom boken sida för sida, utan har goda möjligheter att välja avsnitt i enlighet med ditt eget kursupplägg. Eleverna tränas inför högskolestudier på ett tydligt sätt, till exempel genom avsnitten om vetenskapligt skrivande, källkritik, retorik och språkriktighet. Svenska Timmar språket innehåller också avsnitt om grammatik, språkhistoria och språksociologi, samt ordkunskap och studieteknik. huvudbok Svenska Timmar litteraturen Svante Skoglund Svante Skoglund presenterar litteraturhistorien med humor och tydlighet, i kronologisk ordning från antiken till modernismen. De stora klassikerna tas upp, med gott om anekdoter och detaljer som gör att historien kommer närmare. I Svenska Timmar litteraturen är det uppenbart att de klassiska författarna är människor och att texterna har något att säga även idag. Det är gediget, intressant och levande. Är Svenska Timmar rätt för mig? huvudbok Svenska Timmar antologin Svante Skoglund/Lennart Waje I Svenska Timmar antologin får du ett gediget urval av litteraturhistoriens klassiker, från antiken till absurdismen. Alla texter följs av frågor och uppgifter som fördjupar läsningen. Boken följer innehållet i Svenska Timmar litteraturen, och passar utmärkt att använda tillsammans med den. Boken är tänkt att användas främst på de högskoleförberedande programmen. Jag undervisar på ett högskoleförberedande program Jag söker ett beprövat material som jag vet fungerar Jag gillar Svante Skoglunds och Lennart Wajes humoristiska ton och pedagogiska tydlighet Jag vill ha ett flexibelt läromedel som tillåter individuella upplägg Jag vill att mina elever ska vara väl förberedda inför framtida studier Jag vill variera undervisningen med många övningar Jag vill ha möjlighet att arbeta helt digitalt genom de interaktiva böckerna 16

17 Svenska Svante Skoglund har arbetat som svensklärare, läroboksförfattare och översättare sedan 1980-talet. Han citerar gärna Vilhelm Moberg som beskrev litteraturläsningen som stimulans från andras fantasi och inlevelse i andra människors själar. Lennart Waje är svensklärare, översättare, journalist och entusiastisk amatörkock. Helst befinner han sig till havs med ett fiskespö i handen. Han är den enda i familjen Waje som har fångat en marlin. Svante Skoglund Lennart Waje Nyhet Nyhet huvudbok Svenska Timmar litteratur 100 p Svante Skoglund Det här materialet är skrivet för fördjupningskursen i litteratur, 100 p, och är planerat att ges ut hösten Svante Skoglund går igenom analysmetoder för lyrik, dramatik och prosa. Han tar också upp litterära teman och ger exempel i verk genom historien. Dessutom diskuteras censur, författarens frihet och relation till samhället. Boken är tänkt att användas tillsammans med Svenska Timmar litteraturen. Interaktiva böcker De interaktiva böckerna ger eleverna möjlighet att träna på egen hand, fördjupa läsningen och variera innehållet, oavsett var de befinner sig. Lärarversionerna av böckerna innehåller allt som finns i elevversionen samt utökad funktionalitet för kommentarer och administration. Svenska Timmar språket Interaktiv bok Svante Skoglund/Lennart Waje Svenska Timmar språket som interaktiv bok innehåller självrättande övningar, infogade på rätt ställe i texten. Övningarna fungerar utmärkt som repetition efter de olika avsnitten, och kräver att eleven tänker till. Svenska Timmar litteraturen Interaktiv bok Svante Skoglund Den interaktiva versionen av Svenska Timmar litteraturen hjälper dig att variera litteraturundervisningen. Författaren Svante Skoglund ger treminutersversioner av epoker och diktare. Bra ingångar till avsnitt och författarskap. Urvalet och tillgängligheten sparar tid för dig som lärare, och eleverna kan variera sitt läsande när och var de vill. 15% rabatt Svenska Timmar språket 30 ex 9525:- Värde :- 15% rabatt Svenska Timmar litteraturen 30 ex 9435:- Värde :- Svenska Timmar Svenska Timmar språket, 4:e uppl, 379 s :- Svenska Timmar språket, 30 ex Paketpris! :- Svenska Timmar litteraturen, 3:e uppl, 352 s :- Svenska Timmar litteraturen, 30 ex Paketpris! :- Svenska Timmar antologin, 3:e uppl, 384 s :- Svenska Timmar litteratur 100p* P 129:- Svenska Timmar språket, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Svenska Timmar språket, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Svenska Timmar litteraturen, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Svenska Timmar litteraturen, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- *Utkommer hösten För 6-månaderslicenser se gleerups.se 17

18 svenska Innehåller nyheter GY 11 Bra Svenska 1 välkänd favorit i ny upplaga! Bra Svenska är ett av våra populäraste läromedel därför är det extra roligt att presentera de reviderade upplagorna Bra Svenska 1 och Bra Svenska 1 som andraspråk. Bra Svenska 1 är helt anpassad till Gy 2011, boken går systematiskt igenom ämnesplanens olika arbetsområden och bygger stegvis upp elevernas språkliga förmåga. Stoffet är väl avgränsat, och det finns ett tydligt yrkesfokus bland såväl texter som övningar. Nyhet tt arbeta med texter och isk träning alltså, ibland te med kamraterna. ter du både skön- och oder, fotboll, bokstäver, fällbara hattar, oxfilé n har du erövrat nya fört kursen Svenska 1 esliv eller fortsatta studier. ädje med orden! BRA SVENSKA 1 BRA SVENSKA 1 Eva Hedencrona Karin Smed-Gerdin Nyhet din är gymnska och rfarenhet av m. Hon har ed uppdragsistansunderr en etablerad ttare och har rivit läromedel gelska. huvudbok Bra Svenska 1 Eva Hedencrona/Karin Smed-Gerdin Bra Svenska 1 är en allt-i-ett-bok med tydlig yrkeskoppling. Här varvas noggrant utvalda, skönlitterära texter med korta faktaavsnitt och uppgifter. Boken innehåller gott om konkreta språkövningar, och kopplingen till yrkeslivet går som en röd tråd genom såväl texter som arbetsuppgifter. Omtyckta resurssidor en unik verktygslåda Hur ska jag gallra bland det material jag hittar på internet? Hur hittar jag boken jag söker på biblioteket? Och vad ska jag tänka på när jag skriver en text oavsett om det handlar om ett mötesprotokoll eller en praktikrapport? Resurssidorna i Bra Svenska 1 förser dina elever med handfasta råd och konkreta verktyg. På elevwebben finns hela boken som DAISY, text och ljud! ARBETSBOK Bra Svenska 1 som andraspråk Eva Hedencrona/Karin Smed-Gerdin Bra Svenska 1 som andraspråk är en arbetsbok till materialet Bra svenska 1. Den innehåller extra ordlistor, övningar och diskussionsuppgifter till de längre texter som finns i grundboken. Elever som läser svenska som andraspråk får extra stöd i sin textläsning. Lärare som arbetar i klasser där en del elever läser Svenska 1 och en del läser Svenska som andraspråk 1, kan använda samma bok till alla. Häftet är tänkt för andraspråkselever, men är givetvis till nytta för alla elever som behöver stöd i textförståelsen. Är Bra Svenska 1 rätt för mig? WEBBAR Jag undervisar på ett yrkesförberedande program eller har elever som läser Svenska som andraspråk 1 Jag vill ha en väl avgränsad bok, helt anpassad till Gy 2011 Jag söker ett material med tydlig yrkeskoppling Jag vill komplettera undervisningen med en stimulerande webb Bra Svenska 1 Elevwebb Eva Hedencrona/Karin Smed-Gerdin Bra Svenska 1 elevwebb innehåller nyttigheter som passar lika bra för individuellt arbete som till klassgenomgångar. Utvecklande självrättande övningar, länkar, pdf:er samt en DAISY-läsare där bokens sidor synkas med ljudet. Bra Svenska 1 Lärarwebb Eva Hedencrona/Karin Smed-Gerdin Till Bra Svenska 1 finns en lärarwebb med extramaterial för dig som lärare. Här hittar du till exempel pdf:er med tips och idéer på hur du kan variera och förstärka undervisningen. Bra svenska 1 Bra Svenska 1, 2:a uppl, 256 s :- Bra Svenska 1, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Bra Svenska 1, Lärarwebb, skollicens 12 mån :- Bra Svenska 1 som andraspråk, 2:a uppl, 104 s :- Bra Svenska 1, 2:a uppl, 25 ex Paketpris! :- 18

19 huvudbok Sätt full fart Sätt full fart är ett basläromedel för Svenska som andraspråk på gymnasiet. Den kommer nu i en ny upplaga, som är omarbetad för att stämma med kurs 1, 2 och 3 under Gy Sätt full fart är ett allt-i-ett-material som består av en bok och en webbtjänst. Sätt full fart kommer även som interaktiv bok där allt material från tryckt bok och webbtjänst är integrerat. Den humoristiska tonen och de många konkreta övningarna gör innehållet lättillgängligt. I webbtjänsterna och den interaktiva boken finns extramaterial som breddar och fördjupar. Faktafrågor, texter, länkar, studieteknik, en skrivarskola och mycket annat. Sätt full fart Sätt full fart, Faktabok, 2:a uppl, ca 320 s* P 335:- Sätt full fart, Elevwebb, skollicens 12 mån* P 995:- Sätt full fart, Lärarwebb, skollicens 12 mån* P 995:- Sätt full fart, Interaktiv elevbok, 6 mån* :- Sätt full fart, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- Sätt full fart, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- *Utkommer hösten För kompletteringsköp av Sätt full fart, 1:a uppl se gleerups.se WEBB OCH INTERAKTIV BOK Nyhet GY 11 Är Sätt full fart rätt för mig? Jag letar efter ett heltäckande material i Svenska som andraspråk Jag vill ha ett läromedel som stämmer med de nya ämnesplanerna Jag gärna arbetar med både bok och webb eller helt interaktiva böcker Svenska svenska som andraspråk Manual: svenska Pia Cederholm Manual: svenska är en praktisk handbok i svenska språket. Språkliga regler, grammatik, rätt och fel, olika texttyper, tal, stilistiska figurer här finns allt: enkelt förklarat och med tydliga exempel. Boken är välstrukturerad, lätt att hitta i och enkel att använda. Med sitt vuxna språk och sin handbokskaraktär är den främst avsedd för komvux, men passar givetvis lika bra i gymnasieskolan. Till handboken finns en praktisk uppgifts- och lärarpärm med kopieringsunderlag och cd. Möt Brodow/Cederholm/Johansson/Karlsson/Nettervik Vill du själv lägga upp kursen utan att följa läroboken från första till sista sidan? Undervisar du på högskoleförberedande program och vill ha en ordentlig handbok att luta dig mot? Titta i så fall på Möt-serien. Möt språket, Möt litteraturen och Möt litteraturen Antologi är klassiska läroböcker med överskådlig och samlad struktur av handbokskaraktär. Enkla att hitta i för den som behöver instruktioner och klara besked. Självklara att hoppa i för den som planerar på egen hand. Manual: Svenska Manual: Svenska, Handbok, 192 s :- Manual: Svenska, Lärarpärm, ca 160 s + cd :- Möt Möt språket, 2:a uppl, 304 s, inb :- Möt språket, Muntlig och skriftlig kommunikation, 128 s :- Möt litteraturen, 2:a uppl, 448 s :- Möt litteraturen Antologi, 2:a uppl, 416 s :- 19

20 svenska svenska som andraspråk/sfi Innehåller nyheter Modernt, äkta, vuxet. Och med språket i fokus! SFI-boken LÄS! bygger på autentiska intervjuer med verkliga människor: invandrare och infödda svenskar, barn, unga och äldre. Materialet har ett språkligt fokus och innehåller färdiga frasexempel. De många uppgifterna låter eleverna arbeta självständigt och ger bra träning inför NP. Med varje läsbok följer en mp3-skiva med bokens texter inlästa, och på webben finns ljud till både text- och arbetsböcker. Där finns också DAISY läsare till textböckerna. Nyhet Nyhet SFI-BOKENS DELAR Fredrik Harstad/Jenny Hostetter SFI-bokens olika delar SFI-boken består av textböckerna LÄS! (inklusive mp3-skiva), arbetsböckerna ÖVA! och cd-boxarna LYSSNA! med ljudinspelningar. I serien finns också elevwebbar med interaktiva övningar där eleverna kan arbeta vidare och träna sig mer i svenska språket. Lärarwebben innehåller extra tips på idéer till arbetssätt. Till kurs A och B finns även SKRIV! för extra skrivträning. INTERAKTIV BOK Fredrik Harstad/Jenny Hostetter SFI-boken Kurs B och C kommer som interaktiv bok med allt material från Läs!, Öva!, Lyssna! och WEBB samlat i ett och samma lärverktyg. Är SFI-boken rätt för mig? Jag undervisar på SFI Jag vill ha ett läromedel med språkligt fokus Jag söker ett modernt och vuxet material med texter som mina elever kan känna igen sig i Jag vill ha många uppgifter som förbereder eleverna inför NP Jag vill ge lässvaga elever och elever med dyslexi extra stöd Jag vill ha ett läromedel med stora digitala möjligheter SFI-boken LÄS! SFI-boken LÄS! Kurs A och B, 64 s + cd (mp3) :- SFI-boken LÄS! Kurs B och C, 160 s + cd (mp3) :- SFI-boken LÄS! Kurs C och D, 192 s + cd (mp3) :- SFI-boken ÖVA! SFI-boken ÖVA! Kurs A och B, 80 s :- SFI-boken ÖVA! Kurs B och C, 144 s :- SFI-boken ÖVA! Kurs C och D, 144 s :- SFI-boken LYSSNA! SFI-boken LYSSNA! Kurs B och C, cd till LÄS! och hörförst. till ÖVA! :- SFI-boken LYSSNA! Kurs B och C, cd, 3 ex Paketpris! :- SFI-boken LYSSNA! Kurs C och D, cd till LÄS! och hörförst. till ÖVA! :- SFI-boken LYSSNA! Kurs C och D, cd, 3 ex Paketpris! :- SFI-boken SKRIV! SFI-boken SKRIV! Kurs A och B, 80 s :- SFI-boken WEBB SFI-boken WEBB Kurs B och C, Elevwebb, skollicens 12 mån :- SFI-boken WEBB Kurs B och C, Lärarwebb, skollicens 12 mån :- SFI-boken WEBB Kurs C och D, Elevwebb, skollicens 12 mån :- 20 SFI-boken Interaktiv Bok SFI-boken Kurs B och C, Interaktiv elevbok, 6 mån* :- SFI-boken Kurs B och C, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- SFI-boken Kurs B och C, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- *Utkommer augusti 2013.

21 På torget, Öppet hus och Full koll Låt bok och webb dra verklig nytta av varandra! I På torget, Öppet hus och Full koll berättas tre engagerande och bra historier: du får följa livet kring ett torg, vardagen i ett hyreshus och arbetet på en tidningsredaktion. Här är webbtjänsten precis lika viktig som boken tillsammans ger de liv åt berättelserna, samtidigt som språkliga färdigheter tränas och befästs. På webben finns DAISY-läsare med alla böckernas grundtexter inlästa logga in från vilken dator som helst! På torget/öppet hus/full koll På torget, Bok, 3:e uppl. ca 128 s :- På torget, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Öppet hus, Bok, 3:e uppl. ca 160 s :- Öppet hus, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Full koll, Bok, 3:e uppl. ca 224 s :- Full koll, Elevwebb, skollicens 12 mån :- För ytterligare webblicenser se gleerups.se Är På torget, Öppet hus och Full koll rätt för mig? Jag undervisar på SFI Jag vill låta webb och bok komplettera varandra Jag vill ha ett material som låter mina elever arbeta självständigt Jag söker ett läromedel där texterna har ett värde i sig Jag vill ge lässvaga elever och elever med dyslexi extra stöd Svenska svenska som andraspråk/sfi Ny start 1 och 2 Aspelin/Carlsson Ny start 1 är en läsebok för vuxna och ungdomar som ska lära sig svenska samtidigt som de lär sig läsa. Materialet är baserat på ordbildmetoden. Ny start 2 är avsedd för elever som nyligen lärt sig läsa. Texterna behandlar vardagsnära teman och utvidgar successivt elevernas ordförråd. Arbetsböckerna anknyter på olika sätt till läseböckerna och är avsedda för självständigt arbete. Samtliga texter i Ny start 1 och 2, läsebok, finns inlästa på cd. Ny start 1 Från nybörjarnivå Ny start 1, Läsebok, 48 s :- Ny start 1, Arbetsbok, 80 s :- Ny start 1, Lärarhandledning, 60 s :- Ny start 1, Cd, 1 ex :- Ny start 2 Från nybörjarnivå Ny start 2, Läsebok, 52 s :- Ny start 2, Arbetsbok, 80 s :- Ny start 2, Lärarhandledning, 64 s :- Ny start 2, Cd, 1 ex :- Ny start i samhället Sfi kurs C Ny start i samhället, Textbok, 112 s + cd (mp3) :- Ny start i samhället, Arbetsbok, 96 s :- Ny start i samhället, Cd, 3 ex, 177 min :- Ny start i samhället, Lärarhandledning, 124 s :- Ny start i samhället Aspelin/Carlsson Ny start i samhället är en fristående fortsättning på Ny start 1 och 2. Vi får följa bokens huvudpersoner som bl a söker lägenhet, åtgärdar fel i bostaden och sopsorterar. I bokens senare del är huvudpersonerna på väg ut i arbetslivet och gör praktik på olika arbetsplatser. Jobbansökan, intervjuteknik och CV tas upp. Arbetsboken innehåller aktiverande uppgifter, autentiskt material såsom blanketter och avtal samt hörövningar till varje text. I lärarhandledningen finns bl a Testa dig själv och facit till arbetsbokens uppgifter. Letar du efter serierna Vägen till Sverige, Öppna dörrar eller böckerna Ord med tanke på? På gleerups.se kan du läsa mer om dessa och många andra läromedel inom Svenska och Svenska som andraspråk. 21

22 svenska svenska som andraspråk/sfi Kopiera och kommunicera flexibla material i SvA/SFI Med våra nya kopieringsunderlag inom SvA och SFI kan du som lärare skräddarsy och individanpassa undervisningen så att den passar dina elevers olika behov och kunskapsnivåer. Här finns något för alla för en flexiblare undervisning och ökad kommunikation. Nyhet Nyhet Prata på svenska Margaretha Svensson Prata på svenska är ett helt nytt kopieringshäfte med talövningar för SFI. Du väljer de övningar som passar elevernas förkunskaper och intresseinriktning. Det finns övningar på tre olika svårighetsnivåer vilket gör materialet enkelt att individanpassa. Talövningarna behandlar vardagsnära situationer, tränar grammatiska moment, ger exempel på kortare dialoger samt ger eleverna möjlighet att uttrycka sig kring ett givet ämne. Här finns också olika diskussionsunderlag. En cd-skiva med en del av dialogerna inspelade medföljer häftet. Vardag i Sverige Susan Englund/Marina Solid Hersler/Monica Tindberg Vardag i Sverige är en pärm med ett omfattande kopieringsunderlag kring fyra områden: Privatekonomi, Konsumenten och lagen, Arbetslivet och Hälsa. Här finns texter och fallbeskrivningar och glosor samt frågor och diskussionsförslag. Varje kapitel inleds med konkreta vardagsexempel ur paret Majas och Rezas (fiktiva) liv. Materialet ger eleverna möjlighet att bekanta sig med vardagen i Sverige och att diskutera hur man kan handla och uttrycka sig i olika situationer. En cd-skiva med bilder och text medföljer pärmen. ABC för vuxna Eva Thors ABC för vuxna är ett material för alfabetiseringsundervisningen. Att lära sig ett nytt språk samtidigt som man lär sig läsa och skriva är en enorm utmaning. Här får lärare på sfi-utbildningens A-kurs mängder med tips, råd och material för sina lektioner. Materialet är progressivt indelat, och rör sig mot allt större komplexitet. Pärmen fokuserar på dialoger, samtal om bilder, skrivträning och alfabetsträning. Varje moment innehåller kopieringsunderlag och metodiktips, hämtade från författarens mångåriga erfarenhet. Lyssna på svenska Eva Jönsson Lyssna på mer svenska Margaretha Svensson information från meddelanden i t ex telefonsvarare, högtalare, nyhetssänning, samtal eller att knappa sig fram till myndighet, varuhus etc. Innehållet i hörövninarna sträcker sig från korta anvisningar, matchning med rätt bild etc till längre och mer komplex information för de svårare nivåerna. Korta vokalövningar med diktamen förekommer också. Lyssna på mer svenska är avsedd för kursdeltagare på framför allt sfi-nivå B, samt för nybörjare på nivå C. Bokens inledande övningar som bl a tränar eleven i att uppfatta enskilda bokstavsljud, siffror och klockslag kan börja användas redan under A-kursen. Övningarna är indelade i olika områden t ex alfabetet med bokstavsljud och vokaler, tal med siffror och nummer, tid och klockslag, presentation av en person, beskrivning av händelser och personer samt olika dialoger. De hörmanus som finns kan med fördel användas till diktamen. Svårighetsgraden är indelad i nivå 1 till 3. Även om materialet är framtaget för sfi, så kan det mycket väl användas av elever på högstadiet som läser svenska som andraspråk. Lyssna på svenska och Lyssna på mer svenska är övningar i hörförstelse. Materialen består av ett häfte med kopieringsunderlag, hörmanus, facit och cd-audio. Lyssna på svenska är indelat i tio områden, med två eller tre svårighetsnivåer inom varje område. Språket är enkelt talspråk som rör vardagsnära ämnen. Eleverna får träning i att plocka ut viss Kopieringsunderlag inom SvA och SFI Prata på svenska, kopieringsunderlag, 71 s + cd :- Vardag i Sverige, kopieringsunderlag, ca 184 s + cd :- ABC för vuxna, kopieringsunderlag, 222 s + cd :- Lyssna på mer svenska, kopieringsunderlag, 96 s + cd :- Lyssna på mer svenska, 3 ex Paketpris! :- Lyssna på svenska, 3 ex Paketpris! :- Lyssna på svenska, kopieringsunderlag, 72 s + cd :- 22

23 Stegen leder eleven framåt. Stegen extraträning i svenska för unga vuxna. Stegen vänder sig till elever som av olika anledningar behöver extra träning i svenska språket. Böckerna kan användas i svenska som andra språk, specialundervisning eller som bredvidmaterial. Texter och uppgifter håller en enkel nivå, utan att vara barnsliga. Stegen består av följande böcker: Svenska extra träning Tala med texten 1 och 2 Jenny Roos Tala med texten 1 och 2 är kombinerade text- och arbetsböcker som till största delen består av skönlitterära texter. Texterna ska stimulera till intressanta diskussioner, skrivande och vidare läsning. Uppgifterna behandlar bland annat läsförståelse, ordkunskap och grammatik. Med varje bok följer en cd-skiva med boken som DAISY text och ljud. Tala med texten 1 är i första hand tänkt för elever i årskurs 6-7 och Tala med texten 2 för elever i årskurs 8-9. Facit finns för utskrift på gleerups.se Sätt ord på vardagen Martina Ericson Sätt ord på vardagen är ett kompletterande läromedel i svenska, svenska som andraspråk samt hem- och konsumentkunskap. När elever har svårt att nå målen i svenska och hem- och konsumentkunskap hindras de ofta av bristande ord- och begreppsförråd. I boken får eleverna arbeta med ord som de behöver för att klara vardagen. Facit finns för utskrift på gleerups.se. För att underlätta för elever som har motoriska svårigheter eller av annan anledning behöver större utrymme för att skriva finns Sätt ord på vardagen även i A4-format. Facit till serien finns för utskrift på gleerups.se Gå in i rollen Johansson/Linder Många elever tycker det är svårt att prata inför andra. Ett sätt att öva sig i detta är att läsa upp eller framföra texter som andra skrivit. Detta är huvudsyftet med boken Gå in i rollen. Den innehåller ett tjugotal nyskrivna dialoger som skildrar vardagliga och ungdomsnära händelser. Dialogerna ger också stoff till arbete med exempelvis stilnivåer och ords valörer särskilt intressant för dig som arbetar med andraspråkselever. I boken finns vidare förslag till diskussionsuppgifter kring innehållet. Sätt ord på NO och Sätt ord på SO Magnus Johansson Falk/Rahm De båda häftena Sätt ord på NO och Sätt ord på SO hjälper eleverna att utöka sitt aktiva ordförråd och ger dem förbättrade möjligheter att nå målen i svenska, SO och NO. Båda häftena behandlar grundläggande ord som elever möter i SO- och NO-böcker och olika massmedier. Orden är samlade i olika teman som är vanliga i SO och NO, och varje avsnitt innehåller uppgifter av varierande slag. Facit finns för utskrift på gleerups.se. Stegen Stegen, Tala med texten 1, 96 s :- Stegen, Tala med texten 2, 96 s :- Stegen, Sätt ord på Vardagen, 80 s :- Stegen, Sätt ord på Vardagen, A4-format, 80 s :- Stegen, Gå in i rollen, 80 s :- Stegen, Sätt ord på SO, 80 s :- Stegen, Sätt ord på NO, 80 s :- 23

24 ISBN svenska Ordkällan den här boken ökar tt ordförråd samtidigt tränar dig i läsförståelse. nehåller massor av bra gar, och texter om allt n skräck till kärlek. Välkommen in i ordens värld! extra träning Ordkällan Helena Heijdenberg Ordkällan, Ordförrådet och Ordlagret Eklöf/Heijdenberg Tre ordkunskapsböcker i svenska som innehåller tilltalande texter, välkonstruerade övningar och relevanta ord. Eleverna får öva sig på att hitta synonymer och motsatser och lär sig mer om ordens rötter och uppbyggnad. De ökar sitt ordförråd samtidigt som de tränar sin läsförmåga med texter om såväl skräck och myter som ekonomi och kroppsuppfattning. Böckerna vänder sig framför allt till elever som behöver extra träning i ordförståelse och läsning. Två vägar mot ökad kompetens. Tjugo texter Lindelöf/Waje Tjugo texter är ett lästräningsmaterial som innehåller såväl skönlitterära texter som reportage, kåserier och dikter. Varje text följs av ett inspirerande och omfattande uppgiftsmaterial. Del ett riktar sig till ovana läsare, med diskussions- och skrivuppgifter, utförliga ordlistor och raka innehållsfrågor. Del två riktar sig till vana läsare, med svårare texter och mer analyserande uppgifter. Kreativt andraspråk på högstadiet Hur man lär sig ett andraspråk Jitka Jensen Denna bok vänder sig till dig som undervisar i svenska som andraspråk på högstadiet, men passar även dig som undervisar på introduktionsprogram på gymnasiet. Här diskuteras språkutvecklingen, hur språket kan stimuleras och vilka svårigheter andra språkselever möter. Författaren, som själv undervisar i svenska som andraspråk, delar med sig av tips och erfarenheter och boken innehåller mängder av övningar, lämpliga att använda i undervisningen. Professionell bedömning i svenska Daniel Sandin Att bedöma elevernas muntliga och skriftliga prestationer hör till en av svensklärarens svåraste uppgifter. Bedömningen ska vara likvärdig. Eleverna ska göras medvetna om målen för kursen och förstå hur de kan utvecklas. I den här boken presenteras en tydlig metod som kan hjälpa svenskläraren att arbeta professionellt med bedömning och dokumentation av elevernas prestationer. Ordkällan, Ordförrådet, Ordlagret På gång! Lättläst för unga vuxna och vuxna. Specialskrivna noveller med enkelt språk och engagerande handling utkommer under hösten Ordkällan, 96 s :- Ordkällan, Facit, 12 s :- Ordförrådet, 96 s :- Ordförrådet, Facit, 12 s :- Ordlagret, 96 s :- Ordlagret, Facit, 12 s :- Tjugo texter, årskurs 8 9/Gy Tjugo texter, Del ett, 176 s :- Tjugo texter, Del ett, 5 ex Tjugo texter, Del två, 187 s Paketpris! :- 225:- Tjugo texter, Del två, 5 ex Paketpris! :- Professionell bedömning i svenska Professionell bedömning i svenska, 128 s :- Kreativt andraspråk på högstadiet, Kreativt andraspråk på högstadiet, 160 s + cd :- 24

25 Finner du det du söker? Upptäck alla våra läromedel på gleerups.se 25

26 engelska Context GY Sätter språket i ett sammanhang och engagerar alla. Innehåller nyheter 11 Context erbjuder ett alldeles nytt sätt att arbeta med engelskan här blir språket ett verktyg, precis som i svenskundervisningen. Allt sätts i ett sammanhang texter och språk anknyter ofta till aktuella händelser och företeelser, och eleverna möter engelsktalande människor från olika kulturer över hela världen. Noveller av välkända författare som Marian Keyes, intressanta essäer och artiklar av unga, trendiga frilansjournalister i Context hittar du texter som får dina elever att vilja läsa mer. Tanken är att eleverna ska bli medvetna om vad de lär sig och varför, samt motiveras att reflektera över processen och sina egna framsteg. Context 1 och 2 är ett läromedel i engelska för gymnasieskolans högskoleförberedande program samt komvux och täcker Engelska steg 5 och steg 6. Nyhet HUVUDBOK Context 1 Main Book Tony Cutler/Svante Skoglund Context 1 innehåller mängder av texter och övningar, Resource Pages, Grammar Section samt kapitelordlistor längst bak i boken. Bokens kapitel består av faktatexter, artiklar och noveller av välkända författare som Marian Keyes och Robert Barnard. Context 1 engagerar eleverna och gör dem medvetna om sitt eget lärande. Övrigt Context 1 CD Audio med inspelning av texterna i Main Book samt Listening-övningarna. Context 1 Key med facit till övningarna i Main Book. Context 1 Teacher s Guide med pdf-er med arbetsblad (bl a korsord, questionnaires, quizzes, ordövningar, ordbildningsövningar, extra lästexter och mycket mer. WEBBAR Context 1 Student s Web skollicens Tony Cutler Context 1 Student s Web innehåller videofilmer, extra lästexter, test, och en mängd interaktiva och kreativa övningar samt Listening till varje kapitel och avsnitt i huvudboken. Context 1 Student s Web är ett kreativt och inspirerande verktyg. Webben är mycket omfångsrik och hålls aktuell genom att den uppdateras kontinuerligt. Context 1 Teacher s Web skollicens Tony Cutler Context 1 Teacher s Web är ett dynamiskt verktyg till läraren. Förutom full tillgång till elevwebben, finns det massor av lärarmaterial. Dessutom finns det extramaterial till Resource Pages, Grammar Section och mycket mer. Varje månad under läsåret presenteras en artikel om ett aktuellt ämne (inkl. ordlista och uppgifter) och varje vecka ett engelskt ord eller en fras som på något sätt är aktuell just då. INTERAKTIV BOK Context 1 Interaktiv elevbok Tony Cutler/Karin Holmberg Den interaktiva boken är som den tryckta boken och webbarna i en och samma produkt, fyllda med extra material. Till varje kapitel i Context 1 Interaktiv elevbok hör en specialproducerad introduktionsvideo, interaktiva övningar och annat extramaterial som ord- och språkövningar, fördjupningsuppgifter, extra lästexter, filmtips och mycket mer. Context 1 Interaktiv lärarbok Tony Cutler/Karin Holmberg Den interaktiva lärarboken till Context 1 innehåller hela elevboken samt en lärarhandledning med en mängd arbetsblad och prov i pdf-format. Dessutom finns det i lärarboken möjlighet att administrera elever/klasser/grupper, att ladda upp egna filer och att dela dessa filer med eleverna. Varje månad presenteras dessutom en ny text om något aktuellt ämne (inkl ordlista och uppgifter) och varje vecka presenteras ett aktuellt ord eller uttryck. 26

27 How to create a material that integrates with new technologies in a genuine learning experience? engelska Tony Cutler has taught English in Britain, Sweden, France and Greece. He now lives in Wales, not far from Cardiff, and in addition to teaching materials he writes plays, musicals and novels under a pseudonym. How was Context conceived? With three questions: How to create a material that integrates with new technologies in a genuine learning experience? How to take account of a world that has changed dramatically in the last years? How to create a book that isn t just for already motivated pupils, but can inspire and keep pupils motivated? How do you suggest one should use the Context web? Teachers can explore the links between the book and the web-based materials which lead to either deepening or broadening materials. Students will find lots of extra drills and practice, including authentic listening. But, in addition to this methodical approach, teachers and students can take their own creative routes where they hit buttons and see where it takes them. For example, each chapter has suggested YouTube and Web links for authentic language practice. It s a ripple effect approach, but keeps the educational goals firmly in mind. by svante skoglund and tony cutler Nyhet Nyhet HUVUDBOK Context 2 Main Book Tony Cutler/Karin Holmberg Context 2 innehåller mängder av texter och övningar, Resource Pages, Grammar Section, Literature Section samt kapitelordlistor längst bak i boken. Bokens 15 kapitel består av faktatexter, artiklar och noveller av välkända författare som Helen Simpson, Kureishi, Chua och Ballard. Literature Section innehåller presentationer av den äldre litteraturen under temat Youth. Här finns författarpresentationer och korta exempeltexter, från Beowulf till Wilde. Övrigt Context 2 CD Audio med inspelning av texterna i Main Book samt Listening-övningarna. Context 2 Key med facit till övningarna i Main Book. WEBBAR Context 2 Student s Web skollicens Tony Cutler Context 2 Student s Web inspirerar till självständiga studier med introduktionsvideo, massor av interaktiva övningar (bl a korsord, questionnaires, quizzes, ordövningar, ordbildningsövningar, extra lästexter) och minst en Listening. Context 2 Teacher s Web skollicens Tony Cutler Context 2 Teacher s Web är ett dynamiskt verktyg till läraren. Förutom full tillgång till elevwebben, finns det massor av lärarmaterial. Dessutom finns det extramaterial till Resource Pages, Grammar Section och Literature Section, manus till samtliga listening och mycket mer. Varje månad under läsåret presenteras en artikel om ett aktuellt ämne (inkl. ordlista och uppgifter) och varje vecka ett engelskt ord eller en fras som på något sätt är aktuell just då. Är Context rätt för mig? Jag undervisar på ett högskoleförberedande program Jag vill utmana och engagera alla mina elever även de duktigaste Jag vill arbeta med engeskan på ett nytt sätt, mer likt svenskundervisningen Jag vill göra eleverna medvetna om sin inlärning och få dem att känna att de gör framsteg Jag vill göra engelskan till ett pålitligt verktyg, precis som det egna modersmålet Jag vill ha ett läromedel med stora digitala möjligheter Context 1 Context 1, Main Book, 336 s :- Context 1, Teacher s Guide, 64 s :- Context 1, Key, 5 ex :- Context 1, Cd :- Context 1, Student s Web, skollicens 12 mån :- Context 1, Teacher s Web, skollicens 12 mån :- Context 1, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Context 1, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Context 1, Main Book, 30 ex + Teacher s Web 1, skollicens 12 mån Paketpris! :- För 6-månaderslicenser se gleerups.se Context 2 Context 2, Main Book, 336 s :- Context 2, Key, 5 ex :- Context 2, Cd :- Context 2, Student s Web, skollicens 12 mån :- Context 2, Teacher s Web, skollicens 12 mån :- Context 2, Main Book, 30 ex + Teacher s Web 2, skollicens 12 mån Paketpris! :- 27

28 engelska Viewpoints GY Guida alla elever till godkänt i NP! Innehåller nyheter 11 Viewpoints är en serie basläromedel i engelska för alla program på gymnasiet och komvux. Serien består nu av tre titlar: Viewpoints Vocational för steg 5 (yrkesförberedande program), Viewpoints 1 för steg 5 (högskoleförberedande program) och Viewpoints 2 för steg 6. Med en tydlig struktur, engagerande texter av populära författare, tankeväckande diskussionsfrågor och de redskap som behövs för att klara NP guidar Viewpoints alla dina elever genom kursen. Viewpoints svarar optimalt mot kraven i Gy 2011 testat och godkänt av lärare och elever, direkt i klassrummet! t Nyhet HUVUDBOK Viewpoints Vocational Elevbok + Daisy-cd Linda Gustafsson/Uno Wivast Viewpoints Vocational Elevbok består av engagerande, varierade och moderna texter av populära författare som Nick Hornby och Joyce Carol Oates, som har utvalts och förkortats speciellt för yrkeskurser. Precis som i Viewpoints 1 finns här både lättsamma och gripande texter som täcker fem ämnesområden. Riklig glossering och omsorgsfullt uppbyggda övningar för varje text ger eleverna stora möjligheter att träna både ordförråd och grammatik. Diskussionsfrågorna väcker tankar och skrivuppgifterna ger eleverna motivation att uttrycka sig inom en tydlig ram. Enkla och lättförståeliga instruktioner gör alla uppgifter näst intill självgående. Dessutom får lässvaga elever och elever med dyslexi extra stöd genom en gratis DAISY-skiva där all text i boken (texter, glosor, instruktioner, övningar) finns inläst med textföljning. HUVUDBOK Viewpoints 2 Elevbok Linda Gustafsson/Uno Wivast Viewpoints 2 Elevbok består av stimulerande och omväxlande texter av både nya och erkända författare från hela världen, bland andra John van de Ruit (Sydafrika), Evan Wright (USA), Arundhati Roy (Indien) och Jane Austen (England). De autentiska och skönlitterära skildringarna är noga utvalda för att både väcka elevernas intresse och träna deras analytiska förmåga i genren. Detta ger läraren goda möjligheter att skapa intressanta diskussioner om innehåll, form, livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används. Till varje text finns riklig glossering och matnyttiga övningar för att utöka elevernas ordförråd, den språkliga korrektheten och för att ge möjlighet att reflektera över språket. Elevboken ger eleverna en god grund för att använda språket i mer komplexa sammanhang såväl i yrkeslivet som vid högre utbildningar. HUVUDBOK Viewpoints 1 Elevbok Linda Gustafsson/Uno Wivast Viewpoints 1 Elevbok består av engagerande, varierade och moderna texter av populära författare som Nick Hornby och Charlaine Harris. De lättsamma berättelserna och gripande skildringarna täcker fem ämnesområden och låter eleverna identifiera sig med ungdomar från olika delar av den engelskspråkiga världen. Riklig glossering och omväxlande övningar kring varje text ger eleverna goda möjligheter att träna ordförråd och grammatik. Tankeväckande diskussionsfrågor och ändamålsenliga skrivuppgifter utmanar dem att använda målspråket för att uttrycka sig tydligt och utförligt. Övrigt material till Viewpoints Viewpoints Lärar-cd 1, 2 och Vocational Lärar-cd med inspelningar av storytexter från elevboken och hörövningar från lärarwebben. Är Viewpoints rätt för mig? Jag undervisar på ett högskoleförberedande eller yrkesförbredande program Jag söker ett material med fängslande texter Jag söker ett flexibelt läromedel som fungerar för alla elever, oavsett kunskapsnivå Jag vill ha en tydlig struktur och ge eleverna redskapen som krävs för att klara nationella prov Jag vill komplettera undervisningen med matnyttiga elev- och lärarwebbar eller använda helt digitala lärverktyg 28

Svenska för invandrare

Svenska för invandrare Svenska för invandrare Gy&Vux 2014 400724_SFI_2014.indd 1 nde lära t a Lyck! i SFI 2014-02-25 13:17 SFI-boken Modernt, äkta och vuxet. Och med språket i fokus. SFI-boken bygger på autentiska intervjuer

Läs mer

Gy&Vux 2014 Svenska Engelska Ekonomi Samhällsvetenskap

Gy&Vux 2014 Svenska Engelska Ekonomi Samhällsvetenskap Gy&Vux 2014 Svenska Engelska Ekonomi Samhällsvetenskap Allt börjar med dig. Lärande. En förutsättning för att vi ska kunna utvecklas som människor. Vår drivkraft. Som en motor med vår nyfikenhet bakom

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

7-9 2014 Interaktiva böcker

7-9 2014 Interaktiva böcker 7-9 2014 Interaktiva böcker 1 Berika lärandet för varje elev. Datorer och andra digitala verktyg ger dig och dina elever fler möjligheter än någonsin. Men vad ska du fylla dem med så att de verkligen gör

Läs mer

Välkommen till vår värld.

Välkommen till vår värld. 7-9 2013 Välkommen till vår värld. En ny termin vädrar morgonluft. Morgontrötta blickar söker gamla bekantskaper. Andra kan knappt vänta på allt nytt som ska erövras. Vissa saker är vad de alltid har

Läs mer

Till Språkvägen finns även en omfattande lärarhandledning med stort kopieringsunderlag.

Till Språkvägen finns även en omfattande lärarhandledning med stort kopieringsunderlag. Språkvägen sfi B Elevbok PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Ulrika Ekblad. samma text ur många olika infallsvinklar. Varje tema inleds alltid med en tankekarta i bilder. Till alla

Läs mer

Lärarhandledning. Modularbetet. Modulöversikt

Lärarhandledning. Modularbetet. Modulöversikt Lärarhandledning Behovet av flexibel och individualiserad undervisning ökar hela tiden. Vi har arbetat fram en lättillgänglig, användarvänlig och tydlig resurs för svenska som andraspråk baserad på formativ

Läs mer

Gy&Vux 2013 El och energi

Gy&Vux 2013 El och energi Gy&Vux 2013 El och energi Välkommen till vår värld. Vår värld är full av allt från läromedel till digitala lärverktyg. Här i broschyren finner du det senaste inom just ditt område. Hela vårt utbud finns

Läs mer

Snabbguide Digitala läromedel steg för steg

Snabbguide Digitala läromedel steg för steg Snabbguide Digitala läromedel steg för steg I Gleerups digitala läromedel utnyttjas de digitala möjligheterna fullt ut för att levandegöra ett rikt och aktuellt kvalitetsinnehåll. Allt är utvecklat i samarbete

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk Studiehandledning Distanskurs i Svenska som andraspråk, "På G". Välkommen till distanskurs i svenska som andraspråk, på grundläggande nivå. Introduktion Förkunskaper Kursöversikt

Läs mer

Nyhet! Basläromedel för FK åk 3. läsresan. Ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina elever!

Nyhet! Basläromedel för FK åk 3. läsresan. Ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina elever! Nyhet! Basläromedel för FK åk 3 läsresan Ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina elever! Allt du behöver packat och klart! ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina

Läs mer

Engelska åk 5 höstterminen 2013

Engelska åk 5 höstterminen 2013 gelska åk 5 höstterminen 2013 Under hösten kommer vi att jobba utifrån olika temaområden i engelska. Några områden handlar om länder, intressen och partyinbjudningar. Vi utgår från ett läromedel i engelska

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

Varför är Faktaboken indelad i kapitlen Journalisten, Filmaren osv.?

Varför är Faktaboken indelad i kapitlen Journalisten, Filmaren osv.? Så använder du Arena Arena är ett flexibelt läromedel som passar många olika arbetssätt. Oavsett om du ska läsa litteratur, skriva noveller eller tidningsartiklar, göra muntliga övningar, spela in film

Läs mer

Gy&Vux 2013 Interaktiva böcker

Gy&Vux 2013 Interaktiva böcker Gy&Vux 2013 Interaktiva böcker Säg hej till interaktiva böcker. Digitala lärverktyg är en självklarhet för många i dagens skola. För andra är det en ny bekantskap. Oavsett så har vi något för dig. Tillsammans

Läs mer

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 MatTE Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 Hej, Ingrid Margareta Vi vill nu berätta för dig om Eldorado läromedlet för FK-6 som vi hoppas ska bli ett tryggt och inspirerande verktyg för dig som pedagog, och

Läs mer

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby Hör och härma Röda boken lite lättare Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk Unni Brandeby spår 1 FÖRORD till den studerande Den här boken är till dig som just ska börja lära dig svenska.

Läs mer

7-9 2015 Interaktiva böcker

7-9 2015 Interaktiva böcker 7-9 2015 Interaktiva böcker 1 Vi utvecklas tillsammans. Att höja kunskapsresultaten i skolan kräver insatser på flera områden över lång tid. Forskning visar att läraren är den enskilt viktigaste faktorn

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 KOMPONENTER Tryckt eller digitalt? Välj själv. som ingår i serien Svenska Direkt: Svenska Direkt Grundbok Varje block i grundboken inleds med tydliga mål anpassade efter år och nivå. Med utgångspunkt ifrån

Läs mer

Användarguide. Mål 1 Interaktiv studiehandledning

Användarguide. Mål 1 Interaktiv studiehandledning Användarguide Mål 1 Interaktiv studiehandledning Mål 1 Interaktiv studiehandledning I denna guide beskrivs de olika funktionerna i Mål 1 Interaktiv studiehandledning och hur den är tänkt att användas.

Läs mer

Nya, moderna Studio Svenska. Nyhet! Skriv direkt i Matematikboken. Hjälper dig få hela klassen att nå sina mål SID 2

Nya, moderna Studio Svenska. Nyhet! Skriv direkt i Matematikboken. Hjälper dig få hela klassen att nå sina mål SID 2 4 6 MA / SV 2008 med Liber Nya, moderna Studio Svenska Hjälper dig få hela klassen att nå sina mål SID 2 Nyhet! Skriv direkt i Matematikboken Nu finns ett alternativ till grundboken SID 6 Många olika läromedel

Läs mer

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 8

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 8 1 Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 8 Syfte Undervisningen i spanska år 8 utformas för att eleverna ska utveckla sin förmåga att: förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags

Läs mer

Dataorientering Mål för kursen

Dataorientering Mål för kursen Dataorientering Denna kurs inriktar sig i första hand till dig som är nybörjare i data. Kursen startar med en grundgenomgång i hur datorn fungerar och du får lära dig att hantera musen och tangentbordet.

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11

Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11 Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11 Genrekoden har allt du behöver för att arbeta med svenskämnet enligt Lgr 11. Genrekoden utgår ifrån den nya kursplanens syn på att det i all kommunikation

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Skogstorpsskolan Cecilia Härsing, lärare i tyska Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Syfte Undervisningen i tyska år 9 utformas

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

ick ACK Åk 4-6 Svenska och svenska som andraspråk Lgr 11 Ledande läromedel

ick ACK Åk 4-6 Svenska och svenska som andraspråk Lgr 11 Ledande läromedel ick ACK z z Åk 4-6 LÄSRUMMET SKRIVRUMMET SÖKRUMMET Lgr 11 Svenska och svenska som andraspråk Ledande läromedel När vi utarbetade ZickZack funderade vi mycket på de här frågorna. Författarna till ZickZack

Läs mer

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Spanska år 7 Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Inledning I kapitel 5 ska du få lära dig att berätta om du har något husdjur och om du har något annat favoritdjur. Du ska även få lära dig alfabetet

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Matris i engelska, åk 7-9

Matris i engelska, åk 7-9 E C A HÖRFÖRSTÅELSE Förstå och tolka engelska tydliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. väsentliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. Kan förstå såväl helhet som detaljer i talad

Läs mer

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17 NO 7 9 Ladda ner vårt förslag på planering! NYHET! Utkommer HT17 SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! Tre anledningar till att Spektrum är så populär Gör naturvetenskapen engagerande Gör kunskapsstoffet lätt

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Digitalt basläromedel i matte åk 1-3

Digitalt basläromedel i matte åk 1-3 as er ns La n re vå Digitalt basläromedel i matte åk 1-3 15 20 Edimia Education AB 2014 Om Edimia Teamet bakom läromedlet har många års erfarenhet av läromedelsproduktion. Ett team med stor passion och

Läs mer

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv Välkommen till bok-och-webben i Svenska A Välkommen till bok-och-webben i Svenska A! Vi är glada över att du har valt att använda vårt material, och vi hoppas att du och

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2

Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2 prövning engelska grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2 A Muntligt prov 1. Samtal kring ett ämne som delas ut vid provet. 2. Romanredovisning (både muntlig

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

Teckenspråk Online. Beställningsinformation Artikelnummer: Best.nr: (5 licenser)

Teckenspråk Online. Beställningsinformation Artikelnummer: Best.nr: (5 licenser) Teckenspråk Online Teckenspråk Online ger elever möjlighet att lära sig svenskt teckenspråk på distans. Eleverna ges möjlighet att själva välja var och när de vill träna. I kombination med webbmöten kan

Läs mer

Syfte med undervisningen Genom undervisningen i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Syfte med undervisningen Genom undervisningen i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: A Year Abroad Lokal pedagogisk planering, åk 8, engelska, Camilla Crona Handen upp om du någon gång funderat på att åka utomlands och plugga? Handen upp om du känner någon som har gjort det? Berätta varför

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

Nytt läromedel i svenska för årskurs 1 3

Nytt läromedel i svenska för årskurs 1 3 Utvecklar förmågorna i Lgr 11 Nytt läromedel i svenska för årskurs 1 3 Alla kan lyckas med sin läsning Motiverande och riktigt spännande Uppdrag X är ett nytt, modernt läromedel som bidrar till läsutveckling

Läs mer

Åk 1-3. ZickZack-serien är. komplett! ZickZack finns nu från årskurs 1-6. Ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk

Åk 1-3. ZickZack-serien är. komplett! ZickZack finns nu från årskurs 1-6. Ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk z ickzack Åk 1-3 Ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk ZickZack-serien är komplett! ZickZack finns nu från årskurs 1-6. Inspirerar, stöttar, utmanar och utvecklar Lärarhandledningarna Lärarhandledningarna

Läs mer

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning AMIRA TIME Lätt version Lärarhandledning Amira time lätt version Om programserien Amira time lätt version är en sitcom i 15 avsnitt. Avsnitten är cirka 4 minuter långa. Serien syftar till att bidra till

Läs mer

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till

Läs mer

Spanska höstterminen 2014

Spanska höstterminen 2014 LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Grindenheten 2014-08-12 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 35-51. Spanska höstterminen 2014 Arbetsformer VAD? Vi kommer att ha genomgångar,

Läs mer

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret.

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret. Röda tråden i engelska år F-9 Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Ämnet engelska behandlar kommunikation på engelska samt kunskaper om de områden där engelska används. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang.

Läs mer

Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena

Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena Första tillfället Gemensam läsning Inled lektionen med en aktivitet som anknyter till texten. Samla sedan klassen kring storboken. Täck gärna

Läs mer

ACK. Åk 4-6. Svenska och svenska som andraspråk. Lgr 11

ACK. Åk 4-6. Svenska och svenska som andraspråk. Lgr 11 ick ACK z z Åk 4-6 LÄSRUMMET SKRIVRUMMET SÖKRUMMET Lgr 11 Svenska och svenska som andraspråk Författarna till ZickZack När vi utarbetade ZickZack funderade vi mycket på de här frågorna. ZickZack åk 4 6

Läs mer

Prövning i Engelska 5, ENGENG05, 100 poäng

Prövning i Engelska 5, ENGENG05, 100 poäng Prövning i Engelska 5, ENGENG05, 100 poäng Här följer information om prövning, skriftlig och muntlig del, kursplan samt länkar till Skolverkets sida med exempel från tidigare nationella prov. 1. Skriftlig

Läs mer

Gy&Vux 2013 Fordon och Transport

Gy&Vux 2013 Fordon och Transport Gy&Vux 2013 Fordon och Transport Välkommen till vår värld. Vår värld är full av allt från läromedel till digitala lärverktyg. Här i broschyren finner du det senaste inom just ditt område. Hela vårt utbud

Läs mer

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 7

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 7 1 Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 7 Syfte Undervisningen i spanska år 7 utformas för att eleverna ska utveckla sin förmåga att: förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags

Läs mer

Ett modernt läromedel där bok och webb hänger ihop

Ett modernt läromedel där bok och webb hänger ihop Ett modernt läromedel där bok och webb hänger ihop Bok-och-webb är ett ord som vi har hittat på själva. Men det är förstås inte bara ett ord. En bok-och-webb är ett nytt och modernt läromedel som drar

Läs mer

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9 Kungsmarksskolan 2007-08-16 SVENSKA Lokal kursplan för ämnet Svenska. Strävansmål år 9 Skolan skall i sin undervisning i svenska sträva efter att eleven: - utvecklar sin fantasi och lust att lära genom

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Språkvägen sfi C Lärarhandledning med kopieringsunderlag PDF ladda ner

Språkvägen sfi C Lärarhandledning med kopieringsunderlag PDF ladda ner Språkvägen sfi C Lärarhandledning med kopieringsunderlag PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Ulrika Ekblad. Språkvägen bygger på en tydlig och strukturerad arbetsgång. Här får eleverna

Läs mer

Kursplan - Grundläggande engelska

Kursplan - Grundläggande engelska 2012-11-02 Kursplan - Grundläggande engelska Grundläggande engelska innehåller fyra delkurser, sammanlagt 450 poäng: 1. Nybörjare (150 poäng) GRNENGu 2. Steg 2 (100 poäng) GRNENGv 3. Steg 3 (100 poäng)

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift.

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift. 2013 2015 Välkommen till prövning i Svenska som andraspråk 1! Kursen innehåller moment där du ska kunna uttrycka dig i tal och skrift på ett klart och tydligt sätt. Hur du använder språket för vardagsbruk

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

Kursplanen i svenska som andraspråk

Kursplanen i svenska som andraspråk planens centrala innehåll för såväl dig själv som för eleven? Fundera över hur du kan arbeta med detta både i början av kursen men också under kursens gång. Lvux12, avsnitt 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Svenska 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet svenska syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera sig och kommunicera

Läs mer

svenska som andraspråk

svenska som andraspråk svenska som andraspråk Arbetslag: Gamma Klass: 9ABC Veckor: 33-43 HT 2019 Världskrigslitteratur Utdrag ur kursplanen i svenska: Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Stepping Stone Delkurs 4 4:e uppl Elevbok PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Stepping Stone Delkurs 4 4:e uppl Elevbok PDF ladda ner Stepping Stone Delkurs 4 4:e uppl Elevbok PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Birgitta Dalin. vuxenutbildning, nyanlända på grundskolan och gymnasiets introduktionsprogram. Serien är anpassad

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Språkporten Lärarpärm PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Språkporten Lärarpärm PDF ladda ner Språkporten 1 2 3 - Lärarpärm PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Monika Åström. Denna lärarpärm innehåller bl.a. facit till bokens uppgifter, en mängd extra övningar samt förslag på skriftliga

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Caminando 1 Lärobok inkl ljud, fjärde upplagan PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Caminando 1 Lärobok inkl ljud, fjärde upplagan PDF ladda ner Caminando 1 Lärobok inkl ljud, fjärde upplagan PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Elisabet Waldenström. Caminando - nya upplagan är komplett! Caminando står för trygghet och kvalitet

Läs mer

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO.

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. I planeringen nämns en mängd saker som berörs under arbetsområdets gång. Jag vill

Läs mer

KOPPLING TILL LGR 11 - ENGELSKA

KOPPLING TILL LGR 11 - ENGELSKA ÄMNE: ENGELSKA MÅLGRUPP: FRÅN 6 ÅR Syfte KOPPLING TILL LGR 11 - ENGELSKA Genom undervisningen i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att förstå och

Läs mer

SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9

SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9 SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9 INNEHÅLL: 1. Nationella mål 2. Lokala mål 3. Nationella strävansmål 4. Kursplan 5. Betygskriterier 1. Nationella mål Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret.

Läs mer

Gleerups digitala läromedel. Info till dig som vårdnadshavare

Gleerups digitala läromedel. Info till dig som vårdnadshavare Gleerups digitala läromedel Info till dig som vårdnadshavare Hej! Är det dags för ditt barn att börja använda digitala läromedel för första gången, eller har barnet varit igång ett tag, men du som vårdnadshavare

Läs mer

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Pedagogisk planering i svenska Säkert har du hört talas om Törnrosa och Askungen; kanske läste dina föräldrar de här eller andra sagor för dig när du var barn. Sagor har fascinerat människor i alla tider

Läs mer

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING Kontaktpersoner: Åsa Sebelius asa.sebelius@stockholm.se Målgrupp: Alla undervisande lärare i år 1 9 oavsett ämne. Alla lärare måste

Läs mer

Först ut är Spegla språket åk 7. Uppgifter i spegla språket. Tips! Nytt läromedel för högstadiet. Svenska och svenska som andraspråk åk 7 9

Först ut är Spegla språket åk 7. Uppgifter i spegla språket. Tips! Nytt läromedel för högstadiet. Svenska och svenska som andraspråk åk 7 9 Uppgifter i spegla språket Diskutera Frågor som eleverna diskuterar i par eller grupp. Reflektera Frågor som eleverna funderar över på egen hand. Skriv Uppgifter där eleverna skriver en kort text. Undersök

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Språket är nyckeln! Tel SVA F GY och SFI

Språket är nyckeln!   Tel SVA F GY och SFI Språket är nyckeln! www.liber.se kundservice.liber@liber.se Tel 08 690 93 30 SVA F GY och SFI Språket är nyckeln! Att språk öppnar dörrar är väldigt tydligt när man tittar på svenska som andraspråk. Elever

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:3 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Textsamtal utifrån skönlitteratur

Textsamtal utifrån skönlitteratur Modul: Samtal om text Del 5: Samtal före, under och efter läsning av text Textsamtal utifrån skönlitteratur Anna Kaya och Monica Lindvall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk Läsning av skönlitteratur

Läs mer

Nationella mål. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall

Nationella mål. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Nationella mål Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret Eleven skall aktivt kunna delta i samtal diskussioner sätta sig in i andras tankar samt kunna redovisa ett arbete muntligt

Läs mer

Engelska när man inte vill och kan

Engelska när man inte vill och kan (Läs)förståelse antal miljoner talare Världens språk år 2015 Engelska när man inte vill och kan Astrid Frylmark, leg logoped Dysleximässan i Karlstad 19 oktober 2018 900 800 700 600 500 400 300 200 100

Läs mer

Gy&Vux 2014 Barn & fritid Vård & omsorg

Gy&Vux 2014 Barn & fritid Vård & omsorg Gy&Vux 2014 Barn & fritid Vård & omsorg Allt börjar med dig. Lärande. En förutsättning för att vi ska kunna utvecklas som människor. Vår drivkraft. Som en motor med vår nyfikenhet bakom ratten. Som gör

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kursföreståndare: Peter Lundkvist 1 4,5 hp Kursen är en introduktion till det svenska språket för dig som är internationell student eller forskare

Läs mer

Prövning i Moderna språk 1

Prövning i Moderna språk 1 Prövning i Moderna språk 1 Prövningsansvarig lärare: Franska: Catherine Tyrenius, email: catherine.tyrenius@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: antonio.s.vazquez@vellinge.se Tyska: Renate Nordenfelt

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering)

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering) AEC 7 Ch 1-3 Nu är det dags att repetera en del av det du lärde dig i franska under år 6 - och så går vi förstås vidare så att du utvecklar din språkliga förmåga i franska. Detta ska du kunna (= konkretisering)

Läs mer

Engelska 7, ENGENG07, 100 p

Engelska 7, ENGENG07, 100 p Prövning Engelska 7, ENGENG07, 100 p Lärobok och litteratur McKay/Brodin/Clayton/Webster, Blueprint C, ISBN: 978-91-47-9196-6 En list på litterära verk skickas ut av läraren till studenterna. Romanerna

Läs mer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer Förskola 1-5år Mål Förskolan ska sträva efter: Att ge barnet ett rikt och välfungerande språk Att barnen kan lyssna på sagor, återberätta, skapa egna berättelser, dramatisera och beskriva bilder Att öva

Läs mer

HJÄLPFIL: ELEVAPPLIKATIONEN

HJÄLPFIL: ELEVAPPLIKATIONEN HJÄLPFIL: ELEVAPPLIKATIONEN Innehållsförteckning A. Access och webbläsarkrav B. Funktioner i programmet C. Kontrollpanelen: 1. Huvudinställningar 2. Avancerade inställningar D. Om produkten: en kort översikt

Läs mer

Multimediasuccén från Storbritannien är här!

Multimediasuccén från Storbritannien är här! Multimediasuccén från Storbritannien är här! Liber espresso är ett omfattande, ämnesövergripande digitalt arkiv för F 6 som ständigt växer och uppdateras. Nyfiken p å framtide ns skola? Öp pna här >> Med

Läs mer

skolmaterial som underlättar ditt JoBB

skolmaterial som underlättar ditt JoBB skolmaterial som underlättar ditt JoBB Gratis skolmaterial för alla åldrar om konsumenträttigheter, privatekonomi och reklam. Gratis skolmaterial och färdiga lektioner. www.konsumentverket.se/skola är

Läs mer

Prövning i Moderna språk 3

Prövning i Moderna språk 3 Prövning i Moderna språk 3 Prövningsansvarig lärare: Franska: Catherine Tyrenius, email: catherine.tyrenius@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: antonio.s.vazquez@vellinge.se Tyska: Renate Nordenfelt

Läs mer

Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn

Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn Till läraren Det här är en lärarhandledning för dig som vill arbeta med Stig Dagermans novell Nattens lekar. Handledningen

Läs mer

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Pedagogisk planering Engelska årskurs 8, vecka 45-49 Television Broadcast och oregelbundna verb Varför: Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Årskurs 7 Franska, från vecka 34 Europas grönaste stad Ämne: Moderna språk Klass 8-9 Inledning Under höstens första veckor kommer vi att arbeta med repetition av föregående läsårs

Läs mer