SALA STAD OCH FRAMTIDEN -Vi visionerar vidare! VÄLKOMMEN!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SALA STAD OCH FRAMTIDEN -Vi visionerar vidare! VÄLKOMMEN!"

Transkript

1 SALA STAD OCH FRAMTIDEN -Vi visionerar vidare! VÄLKOMMEN!

2 SALA OCH DESS FRAMTIDA UTVECKLINGSBEHOV! Historisk analys Självbild och identitet Utvecklingsbehov

3 INLEDNING: PERSPEKTIVET ÄR ÅR 2024 (SALAS 400- ÅRSJUBILEUM) ÅR 2024 HAR SALA ENLIGT AKTUELLA PLANER: SNABBTÅG TILL STOCKHOLM; RESTID UNDER EN TIMME 2+1-KÖRFÄLTSVÄGAR TILL ENKÖPING OCH UPPSALA (SNABBARE JÄRNVÄGSFÖRBINDELSE TILL VÄSTERÅS) BARRIÄREFFEKTERNA KRING JÄRNVÄGEN ÄR BETYDLIGT MINDRE

4 ALLMÄNNA SLUTSATSER SALA BEHÖVER VÄXA! för att behålla servicenivå för att behålla attraktivitet för att det finns rum för fler! SALA SKALL BLI ÄNNU MER ATTRAKTIVT FÖR DAGENS INVÅNARE! Som plats att leva i! Som plats att besöka! Som stad att göra affärer i!

5 SALABORNAS SJÄLVBILD OCH IDENTITET

6 BRA MED ATT BO I SALA? ALLT FINNS! NÄRHET TILL ALLT! DÅLIGT MED ATT BO I SALA? DÅLIGT UTBUD! DÖTT

7 Salaborna upplever sig vara småstadsbor ha nära till allt ha en rik historia inte vara en del av Storstockholm att de är Salabor, snarare än Västmanlänningar. Det vill säga det finns en starkare lokal stadsmässig identitet än regional sådan.

8 SJÄLVBILD OCH IDENTITET - Det finns en generationsklyfta mellan yngre och äldre i stoltheten över att vara salabo. Man identifierar sig själva inte som en utpräglad företagar- eller entreprenörskommun, ej heller som en kulturkommun, men som en stad med en stolt historia. Det finns också ett stort engagemang för lokala frågor. - I staden råder en avsaknad av större sociala skiktningar och en relativt icke-hirarkisk syn på människors samhällsställning. Det råder en allmän uppfattning om att andra salabor är trevliga och har det bra.

9 SJÄLVBILD OCH IDENTITET SLUTSATSER: Stärk självkänslan ytterligare genom att odla och synliggöra Salas särprägel. Invånare eller tidigare invånare i Sala är ortens främsta marknadsförare. Se till att budskapet som vidareförmedlas är positivt och återspeglar Salabornas sanna självbild!

10 SLUTSATSER OM UTVECKLINGSBEHOV

11 SALAS UNIKA KULTURARV: Sala har ett värdefullt och vackert kulturarv i bland annat rutnätsstaden, silvergruvan, dammarna och Måns-Ols som skulle marknadsföras ännu mer. SLUTSATS: Lyft fram det gemensamma värdena marknadsföringsmässigt: rutnätsstaden som tillgång och attraktion, gruvan, dammarna och MånsOls som kopplade och förstärkande av denna attraktiva stadskärna (inte tvärtom!) Knyta ihop gruvan, dammarna och staden rent fysiskt och upplevelsemässigt! Iordningställa en hel rekreationsrunda längs vattenvägarna med den saknade delen mellan Långforsen och Mellandammen.

12 SALAS UNIKA KULTURARV: Dammsystem, gruva, Långforsen och staden hänger ihop i ett historiskt och fysiskt samband som bättre bör synliggöras

13 LÅT PRÅMÅN BLI EN UPPLEVELSE- MÄSSIG LÄNK MELLAN STAD OCH GRUVA SÅSOM LILLÅN BORDE ÄVEN PRÅMÅN KUNNA BLI

14 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD! - Sala har ett rikt kulturliv inom bl.a. musik och konst och scenkonst, men saknar en bra offentlig scen för att låta detta komma till uttryck.

15 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD - Sala kvällstid kan vad gäller folkliv ses som dess raka motsats jämfört med dagtid. Salas centrum inrymmer många caféer och restauranger men kvällstid är nästan inget öppet. I avsaknaden av en kvällsmötesplatser framstår Sala som en sovstad kanske som en förort till Västerås, där kvällslivet istället äger rum!

16 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD - Idrott är en stor fritidssysselsättning i Sala. Den karaktäriseras idag snarare av bredd- än av elitverksamhet. Idrottsanläggningarna vid Lärkan har stor potential och ett behov av att upprustas.

17 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD SLUTSATSER: Sala behöver en större attraktiv publik scen och konsertsal som en plattform för det lokala musiklivet och andra arrangemang. Sala har behov av hotell- konferenslokaler Sala behöver fler attraktiva lägen för restauranger som kan fungera som destinationer och attraktioner kvällstid. Idrottsanläggningarna vid Lärkan är i behov av investeringar för upprustning.

18 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD Sala behöver fler attraktiva lägen för restauranger som kan fungera som destinationer och attraktioner kvällstid. VARFÖR INTE EN NY RESTAURANG AV GAMLA LASARETTMATSALEN

19 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD VARFÖR INTE EN NY KONSERT- OCH KONGRESSANLÄGGNING VID STADSPARKEN SLUTSATSER: Sala behöver en större attraktiv publik scen och konsertsal som en plattform för det lokala musiklivet och andra arrangemang.

20 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD EXEMPLET VARA ( inv.) KONSERTHUS/KULTURHUS Invigdes besökare årligen 517 sittplatser drivs av Vara kommun (9,5 mkr bidrag/år) med stöd av Västra Götalandsregionen (2,9 mkr bidrag/år) Målgruppen är totalbefolkningen i ett område med fem mils radie från Vara här bor ca människor. I genomsnitt reser besökarna 4 mil.

21 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD I konserhuset/kulturhuset blandas fredagsklubbar och lördagsfikor med familjeföreställningar och skolföreställningar. Klassisk musik möter jazz, country, pop och rock. Det bjuds på dans, teater, opera, musikal och stå-upp-komik. Huset är sammanbyggt med gymnasium och rymmer även konferensrum, restaurang med caféscen (300 gäster). Utöver konsertlokalerna finns salar i olika storleker för konferens och kommunsammanträden

22 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD Handelshögskolan i Göteborg, nyproducerad rapport om de sammhällsekonomiska effekterna: Det sammanlagda värdet som skapas överstiger de totala kommunala och regionala bidragen. De kommunala bidragen överstiger värdet som skapas i kommunen. Värdet som skapas i regionen överstiger med stor marginal de regionala bidragen.

23 SALA SOM NÖJES- OCH KULTURSTAD Kommuns bruttoregionprodukt har vuxit med 33 % mellan år 2000 och Slutsats Kommunala investeringar i kultur: Ger direkta effekter för besökare och ickebesökare. Värdet av att bo nära kulturinstitutioner ger ökade välfärdseffekter. Höjer kommunens attraktivitet och dess kommersiella verksamhet och har betydelse för lokal välfärd på så vis att är det skäligt att anta att de har förändrats positivt sedan konserthuset byggdes. Årets kulturkommun 2005 Årets kommun 2006 Årets företagarkommun 2006 och 2008

24 SALA SOM HANDELSSTAD - Staden har en levande stadskärna med flera attraktiva gågator som trafikeras av ett myllrande folkliv. Dock har staden ett utflöde av handelsintäkter inom sällanköpshandel, framförallt vad gäller detaljhandel annan än kläder. Stadens centrum behöver för en långsiktig stabilitet och för att salaborna skall kunna utföra de flesta av sina inköp hemmavid, utvidgas och diversifieras. Detta gör stadskärnan i sig mer attraktiv. - Parkeringstillgången måste säkerställas och utökas i centrum utan att för den delen göra avkall på dess stadsmiljövärden! - Torget ligger mycket strategiskt placerat och är en mötes- och handelsnod med rik kulturhistoria men kan utvecklas ytterligare.

25 SALA SOM HANDELSSTAD SLUTSATS: Tillskapa centrumnära lägen för ny detaljhandel och volymhandel, framförallt inriktad mot hemelektronik, fritid- och hobby, bygg och liknande som komplement till centrumhandeln. För att främja och värna den småskaliga handeln i centrum bör man vara återhållsam med nya handelsetabletingatetableringar i externa lägen. Tillskapa nya parkeringsplatser runt och i stadskärnan framförallt genom fler gatuparkeringsmöjligheter och parkeringsalléer. För att möblera och levandegöra torget ytterligare föreslås en cafépaviljong samt större uteserveringar under sommarhalvåret. Stärk Norrbygatans som handelsgata och därmed även kopplingen mellan torget och Östra kvarteren.

26 SALA SOM HANDELSSTAD EXEMPLET MARIESTAD: invånare i staden Mariestad Upptagningsområde för ytterligare ca inv. Drygt 3 mil till närmaste regionala handelscentrum Skövde där stort detaljhandelsutbud finns: ICA Maxi, MediaMarkt m.fl, Clas Ohlsson samt två större gallerior med samtliga detaljhandelskedjor representerade

27 SALA SOM HANDELSSTAD I Mariestad finns Coop Extra med Coop Bygg Två större hemelektronikbutiker Karlssons Netto, Willys, Lidl, ICA Kvantum Jysk Bäddlager

28 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD! - Många upplever det som mycket svårt att hitta boende i Sala, då utbudet på marknaden är begränsat och trögrörligheten tycks vara stor. - Fyrtiotalistgenerationen bor billigt i sina småhus och attraktiva boendealternativ saknas som skulle skapa rotation bland egnahemsboenden gentemot yngre barnfamiljer. - Staden har redan en relativt stor planreserv av ny mark för bostäder, trots det pågår det få nybyggnadsprojekt

29 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD! - Det finns inget mittemellan (i Sala); antingen får man ett gammalt ruckel för 200 tusen kronor eller också får man betala flera miljoner. Jag vill bara ha ett vanligt hus, men verkar vara omöjligt - ung kvinna i Sala som tillsammans med sin man aktivt letat hus under några månader.

30 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD! - Största drivkraften för att Metso skall vilja ha kvar Salaanläggningen på sikt är tillgången till kvalificerad arbetskraft - Jacob Vanfeldt, personalchef vid Metso

31 SLUTSATSER: Sala bör bygga nya bostäder där det är som mest attraktivt att bo; centralt eller sjönära (vattennära) Sala behöver tillskapa fler attraktiva (senior-) lägenheter inom bekvämt gångavstånd till centrum som kan utgöra attraktiva boendealternativ till småhus för äldre med utflugna barn. Sala har en stor potential i några centralt belägna karaktärsbyggnader och fastigheter som skulle kunna omvandlas till mycket attraktiva bostadshus!

32 Sala bör bygga nya bostäder där det är som mest attraktivt att bo; centralt eller sjönära (vattennära)

33 Sala behöver tillskapa fler attraktiva (senior-) lägenheter inom bekvämt gångavstånd till centrum som kan utgöra attraktiva boendealternativ till småhus för äldre med utflugna barn.

34 Sala har en stor potential i några centralt belägna karaktärsbyggnader och fastigheter som skulle kunna omvandlas till mycket attraktiva bostadshus!

35 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD Några ögonblicksbilder från Salas bostadsmarknad Genomsnittsvilla halvcentralt Område: Mamre -1,39 Mkr - 6 rok

36 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD Radhus i stadskärnan Område: Centrum -1,79 Mkr - 4 rok -117 kvm

37 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD Karaktärshus nära MånsOls Område: Månsols (ej strandtomt) -2,59 Mkr - 6 rok

38 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD Nyproducerat radhus centralt Område: Centrum Byggår ,975 Mkr - 5 rok

39 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD Nyproducerat småhus sjönära Månsols Område: Månsols (sjönära) - 3,695 Mkr - 5 rok

40 kr/mån SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD Nyproducerade hyreslägenheter vid Åkra Område: Johannesberg -gatan - Åkra - 4 rok

41 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD

42 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD EXEMPLET TRANÅS: Ca invånare 5 7 mil från närmaste större städer som Jönköping och Linköping Avsides från väg E4 ca 1,5 mil Fram till år 2005 sjunkande eller stagnerande befolkning De senaste åren ökande befolkning och byggande; ca lgh per år och det fortsätter

43 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD EXEMPLET TRANÅS Satsat på ny bebyggelse nära sjön Sommen

44 SALA SOM ATTRAKTIV BO-STAD EXEMPLET TRANÅS Boendet marknadsförs stenhårt:

45 - Infartsskyltar och andra stadsentréinstallationer verkar i dagsläget inte heller understödjande för Sala och dess värden. SALA SOM ANNONSPELARE! (STADSENTRÉERNA) - I och med den nya förbifarten i nordsydlig riktning så har centrala Sala tappat den naturliga kontakt med förbipasserande. Även för från Uppsala- och Västeråshållet blir uppfattningen av Salas karaktär och kvaliteter svag då passage sker i utkanten av staden. - Salas stadséntréer är framförallt i söder och öster otydliga och består av öppna kvarter av industri- och blandad bebyggelse. Annonseringen av Sala som en levande och vibrerande stadskärna med höga kulturmiljöer blir därmed naturligen svag.

46 SALA SOM ANNONSPELARE (STADSENTRÉERNA) SLUTSATSER: Gör annonseringen vid stadens entréer från riksvägarna på sådant sätt så att de tydligt annonserar stadskärnans värden av en levande kulturmiljö med god shopping Låt infartsvägarna till Sala anspela gestaltningsmässigt på stadskärnans karaktär.

47 SALA SOM ANNONSPELARE (STADSENTRÉERNA) EXEMPLET ARBOGA Arboga har ca invånare En stadskärna som utgörs en trästad med mycket högt kulturmiljövärde Ligger 4 km i avtagsväg från E4/E20 mellan Örebro och Västerås

48 SALA SOM ANNONSPELARE (STADSENTRÉERNA) I ARBOGA HAR MAN Infartsskylt med foto av trästaden Kompletterande vägverkskyltar om sevärdhet STADSKÄRNA Arbetet med infartsvägens belysning och karaktär; odla stadsmässighet redan innan man kommer fram till stadskärnan.

49 SALA SOM ANNONSPELARE (STADSENTRÉERNA) ANDRA EXEMPEL

50 SALA SOM ANNONSPELARE (STADSENTRÉERNA) BLI MER KONKRET

51 MYCKET? KOM IHÅG ROM BYGGDES INTE PÅ EN DAG PERSPEKTIVET ÄR ÅR 2024 AND BEYOND

Anteckningar från den fortsatta dialogen om staden och dess utvecklingsbehov

Anteckningar från den fortsatta dialogen om staden och dess utvecklingsbehov Anteckningar från den fortsatta dialogen om staden och dess utvecklingsbehov - som ägde rum mellan kl 18:30 och 22:00 den 13 januari 2008 i Blå hallen, Sala 1. Carola Gunnarsson hälsade alla ca 100 närvarande

Läs mer

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP.

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP. LOKALEN LEDIG LOKAL Planlösning butik En del Planlösning butik Två delar 1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 UTHYRBAR AREA TYP NÄRLIGGANDE BUTIKER TILLTRÄDE 1 234 / 617 m 2 Handel ÖoB, Sova, Rusta, Mediamarkt m.fl

Läs mer

ATTRAKTIV SMÅSTAD! BEHOVSANALYS INFÖR PLAN FÖR SALA STAD

ATTRAKTIV SMÅSTAD! BEHOVSANALYS INFÖR PLAN FÖR SALA STAD ATTRAKTIV SMÅSTAD! BEHOVSANALYS INFÖR PLAN FÖR SALA STAD BEHOVSANALYS - SAMMANFATTNING Aros Arkitekter har på uppdrag av Sala kommun gjort en behovsanalys för Sala stads framtida utveckling, som ett underlag

Läs mer

Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8

Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8 Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8 Pendlingsmöjligheter 8 Brett handelsutbud 8 Kvällsaktiviteter

Läs mer

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson kulturvara Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson Välkommen till Karta x 2 Vara kommun 16 000 invånare - varannan på landsbygd - var fjärde i Vara Tillverkn/Jordbruk Tillverkningsindustri Jordbruk Låg utbildningsnivå

Läs mer

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget Konsekvensanalyser Expansion Allum/Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Blandstad STADSSTRUKTUR Centrala Partille har många större byggnader och fastigheter, men få

Läs mer

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Handelsutredning Nybro kommun 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte och mål

Läs mer

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Bilparkering Parkering vid bostad Vid beräkning av parkering vid bostäder finns två alternativ. Är antal och typ av lägenheter

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014 Haningeborna tycker om stadskärnan 204 Förord Innehåll En attraktiv stadskärna växer fram Den här rapporten är en redovisning och en analys av hur Haningeborna ser på stadskärnan. Haningebornas tankar

Läs mer

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Sandviken Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Disposition presentation 9/4 2014 Metod 2 Varumärkesmodell 4 Associationer till Sandviken 7 Sevärdheter/attraktioner 11 Kännedom om Sandviken 14 Identitet

Läs mer

STADSUTVECKLING I JÖNKÖPING ATOLLEN EN NY ENTRÉ TILL CITY

STADSUTVECKLING I JÖNKÖPING ATOLLEN EN NY ENTRÉ TILL CITY STADSUTVECKLING I JÖNKÖPING ATOLLEN EN NY ENTRÉ TILL CITY CARINA LUNDEHOLM Skåning. Smålänning. Kommunalråd. Kommunikationskonsult. CCJ KOMMUNIKATION AB Reklambyrå i Huskvarna, startade 1978. 11 medarbetare.

Läs mer

Nydala Karlslund Norresand Centrum Maxi Söder Centrum Målaregården Brogård Handelsområden utbredning 1 Handelsverksamhet i centrum. Källa: Centrumplanen 2013 Restaurang 16 3 040 60 Nyckeltal över antal

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro har återtagit sin position som handelsstad som lockar

Läs mer

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Utgångspunkten är helt och hållet ekonomisk. Kostnaden för de använda resurserna jämförs med värdet

Läs mer

Västerås Mälarstaden

Västerås Mälarstaden Västerås Mälarstaden En stad att leva, bo och utvecklas i Mål som stadsdirektör: Bevara och utveckla VÄSTERÅS Starkt Känt Expansivt Organisation Ort I regionen Västerås Mälarstaden 2013 Vilka berättelser

Läs mer

CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD

CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor. SVAR PÅ: Stadskärnornas ekonomiska utveckling jämförd med

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02 Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-06-02 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 1.1.1. Marknadsområde för handel mm... 6 1.2. Efterfrågeutveckling år 2012-2020... 7

Läs mer

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1 KUNGENS KURVA Diagonalen 1 Kungens Kurva Kungens Kurva är inte bara ett av Sveriges snabbast växande handelsområden, det är även den största handelsplatsen i hela Skandinavien. I området finns totalt 230

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Bebyggelseförslag. Södertälje stadskärna 2009-2029 Program. Stadskärnan

Bebyggelseförslag. Södertälje stadskärna 2009-2029 Program. Stadskärnan Södertälje stadskärna 2009-2029 Program Bebyggelseförslag Stadskärnan 1 1. Mötet med stadskärnan från Mälarbron bör i framtiden få en mer stadslik utformning, där framförallt omdaningen av Turingegatan

Läs mer

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg 2 1 3 4 Härligt Att platser upplevs fantastiska och härliga är viktigt rent mänskligt men även för att kunna konkurrera i vårt mobila samhälle där folk är villiga att pendla för att bosätta sig där det

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem!

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem! VÄLKOMMEN TILL Laxåhem! Läget är perfekt Mittemellan Stockholm och Göteborg, Knappt fem mil till Örebro. Mitt i en natur med underbara badsjöar och det trolska Tiveden som juvelen i kronan. Fler och fler

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2009 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2009 Skövde toppar nationella handelssiffror - överträffar högt ställda förväntningar Skövdes totala handelsindex

Läs mer

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum råbo loda rum Lerums Handelsstrategi för levande centrum Levande centrum i Floda, Gråbo och Lerum! Sedan flera år arbetar kommunen för att utveckla och stärka Lerums, Gråbo och Floda centrum så att de

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Lars-Hermans frågor. Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? Janne Sandahl Consulting AB

Lars-Hermans frågor. Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? Janne Sandahl Consulting AB Lars-Hermans frågor Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? 2014-03-04 Janne Sandahl 1 Mina plattformar Mitt konsultföretag och dess nätverk KTH En förfärlig

Läs mer

Vi når 80% av Sveriges befolkning inom en radie på 40 mil. Stefan Nyman, vd EA Åkeri AB. Etablera dig i Skara!

Vi når 80% av Sveriges befolkning inom en radie på 40 mil. Stefan Nyman, vd EA Åkeri AB. Etablera dig i Skara! Vi når 80% av Sveriges befolkning inom en radie på 40 mil Stefan Nyman, vd EA Åkeri AB Etablera dig i Skara! Vårt mål är Sveriges bästa dialog Mat, transporter och logistik, handel, nöjen och musik naturligtvis

Läs mer

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-)

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION MARIESTAD 2020 ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING VY TORGET VY KANALEN VY TORGET VY GATAN VY PARKERINGEN VY FRÅN SYDÖST VY FRÅN SYDVÄST VY FRÅN NORDOST VY FRÅN NORDVÄST INFART TOMTEN PARKERING 120 st P 24 st DJURGÅRDEN CENTRUM, parallella uppdrag. BESKRIVNING

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

Södertälje och omvärlden

Södertälje och omvärlden Uppdrag från kommunstyrelsen Bostäder, affärer, restauranger, parkeringsplatser Båtliv i Maren Se över exploateringsgraden Ta bättre vara på Marens vatten Fritidsbåtar slussas genom Maren Översyn av trafikfrågorna

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

FRÅGA 1 ÖKAD LIVSKVALITET. Antal

FRÅGA 1 ÖKAD LIVSKVALITET. Antal FRÅGA ÖKAD LIVSKVALITET Antal Fler restauranger och pubar 6 Scen/konserthall 5 Säkrare och tryggare stad 4 Cykelbanor, även ut till byarna Förtäta inte, bevara grönområdena Bättre sjukvård Bättre gemenskap

Läs mer

STRATEGI HANDLINGSPLAN

STRATEGI HANDLINGSPLAN Bakgrund Processen Projektet startade under hösten 2014 och har genomförts genom workshops, informationsmöten, medborgardialoger, enkäter, sammanställningar och avstämningar med representanter från kommunen,

Läs mer

VISION

VISION VISION 2025 Västervik växer med stolthet och äkthet och har utvecklats till en hållbar kommun. Vi har jobb, känner oss friska och är trygga. Vi bor bra, har korta restider och en rik och varierad fritid.

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna 2011 01 26 Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Arbetet med Eslövs stadskärna Inspirationsseminarium 25 november 2010 Bearbetning och analys Uppföljningsmöte

Läs mer

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K.,

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K., vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping I d e n t i t e t - H e l h e t - R ö r e l s e ANALYS B20 B21 B22 För att få en förståelse av Norra Munksjö-området och dess karaktär

Läs mer

Västra Hamnen. Yteffektivt. Modernt. Malmö. Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10

Västra Hamnen. Yteffektivt. Modernt. Malmö. Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10 Västra Hamnen Yteffektivt Modernt Malmö Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10 LOKaLEn BÄSTA LÄGET I VÄSTRA HAMNEN! Kontorsyta 800-3 450 kvm Antal arbetsplatser Ca 70-350 Mitt i blickfånget har vi kvarteret

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Verksamhetsmark. landskrona.se

Verksamhetsmark. landskrona.se Verksamhetsmark Strategiskt läge Landskrona är en medelstor stad med 43 000 invånare, strategiskt belägen i den växande Öresundsregionen. Inom en timmes restid når du ett område med hela 3,7 miljoner invånare.

Läs mer

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Ockelbo Framtidens centrum i fokus Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Hur kan vi......utveckla en ort eller stad...öka attraktiviteten...och för vem? Ockelbos situation och möjligheter? -

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN SMART OCH FÄRGGLAD MÖTESPLATS. Med handel, industri och kontor nära Stockholm city, natur och kommunikationer.

VÄLKOMMEN TILL EN SMART OCH FÄRGGLAD MÖTESPLATS. Med handel, industri och kontor nära Stockholm city, natur och kommunikationer. VÄLKOMMEN ILL EN SMAR OCH FÄRGGLAD MÖESPLAS Med handel, industri och kontor nära Stockholm city, natur och kommunikationer. NAVE ILL SOCKHOLM När Förbifart Stockholm står klar 2025 kommer den att mynna

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-12-17

Sammanträdesdatum 2013-12-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 16 {24) Sammanträdesdatum 2013-12-17 331 Motion om Wi-Fi Dnr 2013/62 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom den 27 augusti 2013 med motion med förslag att möjligheten

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénum

lidingö Lokalfakta Dalénum lidingö Lokalfakta Dalénum Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1912-1970 Lediga lokaler: ca 100 m 2 till 4 000 m 2 Tillträdesdatum: Kontakter: Enligt överenskommelse JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Åre Fjällby - Lägenhet nära VM8:an. Åre Fjällby, nr 213

Åre Fjällby - Lägenhet nära VM8:an. Åre Fjällby, nr 213 Åre Fjällby - Lägenhet nära VM8:an Åre Fjällby, nr 213 ÅRE FJÄLLBY, NR 213 Smart 1:a med sovalkov utgångspris 1.150.000 kr Avgift 2.085 kr Antal rum 1 rum och kök Boarea ca. 29 kvm våningsplan 1 av 2

Läs mer

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 1 City vårt gemensamma vardagsrum City ska vara och upplevas som vårt gemensamma vardagsrum fullt av aktiviteter och möten. Evenemang

Läs mer

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Förutsättningar Vi utreder ett huvudscenario: Nästan all handel restauranger och service koncentreras till Ursviks Torg. En eller ett par serveringar

Läs mer

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm Konferensanläggning i huset Öppen planlösning Gemensam reception Nacka Strand Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm LOKALEN Effektiv kontorslokal i ett plan Kontorsyta 830 kvm Antal arbetsplatser 49 Välkommen

Läs mer

Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser

Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser Förord 2 Årets kartläggning visar att 2016 var något av ett mellanår för Örebro utifrån ett handelsperspektiv, men

Läs mer

En ny stadskärna i ett historiskt kontext. Bomässa

En ny stadskärna i ett historiskt kontext. Bomässa En ny stadskärna i ett historiskt kontext Bomässa 2019-05-04 Uddevallas årsringar Pre stadsbrand Rävgiljan och Vadebacken 1806 1910 Rutnätsstaden Stenstaden. Mångfald av arkitektur och småskalig handel.

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Syfte Steg 1 Steg 2 Steg 3 Att undersöka om marknadsförutsättningarna för detaljhandeln

Läs mer

LINNÉUNIVERSITET I KALMAR - KALMAR NYCKEL

LINNÉUNIVERSITET I KALMAR - KALMAR NYCKEL LINNÉUNIVERSITET I KALMAR - KALMAR NYCKEL ARALLELLT UDRAG 2009-09-30 ARALLELLT UDRAG 2009-09-30 1/4 UNIVERSITETSGATAN Området vid Kalmar Nyckel har en mycket intressant potential. De positiva effekterna

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénum

lidingö Lokalfakta Dalénum lidingö Lokalfakta Dalénum Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1912-1970 Lediga lokaler: ca 100 m 2 till 8 500 m 2 Tillträdesdatum: Kontakter: Enligt överenskommelse JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Identitet. SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city. Rörelse Helhet

Identitet. SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city. Rörelse Helhet vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Masthuggskajen i Göteborg Rörelse Helhet SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city A N A L Y S Analyserna i detta kapitel är utarbetad utifrån

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2015 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro fortsätter att stärka sin position som en av landets

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1934 Lediga lokaler: från ca 12 m 2 Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse Kontakt: JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Svensk Handel. en investering för ditt företag

Svensk Handel. en investering för ditt företag Svensk Handel en investering för ditt företag Svensk Handel är en intresseorganisation för detaljister, partihandlare och importörer Svensk Handel stärker handelns företag och skapar bättre förutsättningar

Läs mer

FASTIGHETENS LÄGE. Det finns dock möjlighet för besökare att även parkera på torget i Mönsterås. Mönsterås centrum nås från väg E22 via fyra infarter.

FASTIGHETENS LÄGE. Det finns dock möjlighet för besökare att även parkera på torget i Mönsterås. Mönsterås centrum nås från väg E22 via fyra infarter. MÖNSTERÅS FAKTA Byggår: 1983 Fastighetsägare: Folksam (KPA) Försäljningsyta: 1.230 kvm Närliggande butiker: Apoteksgruppen, Puls & Träning Parkeringsplatser: ca 35 st FASTIGHETENS LÄGE Trafikmängder i

Läs mer

Depåvägen kvm Butik, Lager, Produktion+ kontor Porsödalen, Luleå

Depåvägen kvm Butik, Lager, Produktion+ kontor Porsödalen, Luleå 2800 kvm Butik, Lager, Produktion+ kontor Porsödalen, Luleå Modern, nyproducerad butiks/lagerlokal med attraktivt läge i Luleå. Stora möjligheter ges för hyresgästen att påverka utformningen av lokalen.

Läs mer

BARKARBYSTADEN LIVET MELLAN HUSEN

BARKARBYSTADEN LIVET MELLAN HUSEN BARKARBYSTADEN LIVET MELLAN HUSEN Kultur-, demokrati- och fritidsförvaltningen i den pågående samhällsplaneringen 2017-10-06 FSKF nätverket för kulturchefer LIVET MELLAN HUSEN Platsen och målbilden I den

Läs mer

NCC. Den inkluderande staden

NCC. Den inkluderande staden NCC Den inkluderande staden 1 Om undersökningen Digital enkät utskickad till panelister via Cint Deltagare i huvudstadsregionerna i Sverige, Norge, Danmark och Finland, i åldern 18-65 med representativa

Läs mer

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 1-2 våningar 3 våningar 4 våningar 5 våningar 6 våningar 7- våningar Sol- och skuggstudie Den nya bebyggelsen har ett våningstal mellan

Läs mer

Centrumutveckling är Moderat politik!

Centrumutveckling är Moderat politik! Hur skapar vi en attraktionskraft som lockar? Vanligtvis så talar man om områden som: Invånarantal Näringsliv Bostäder Arbetstillfällen Skola och välfärd Handel och turism Livskvalitet När vi under året

Läs mer

Examens-/kandidatarbete 2011

Examens-/kandidatarbete 2011 Fa s t i g h e t s u t v e c k l i n g Examens-/kandidatarbete 2011 Gullbergsvass 5:10 - en centralt placerad fastighet i ett område som är under utveckling Gårda 3:12 - en fastighet med en hyresgäst Högsbo

Läs mer

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN Skövde Handelsutredning Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN 22 MARS 2018 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Sammanfattning 4 2.1 Jämförelse av läge III och IV för en storbutik 4 2.2 Jämförelse av lägena idag för

Läs mer

BRÅSTORP - HJORTRONET 5 MOTALA

BRÅSTORP - HJORTRONET 5 MOTALA BRÅSTORP - HJORTRONET 5 MOTALA X Motala Norrköping 50 34 Vadstena 15 min Skänninge 14 min Linköping E4 Motala Motala är beläget på Vätterns östra strand. Avståndet till Linköping är 45 km och till Norrköping

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2010 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2010 Handelsstaden Skövde fortsätter växa stabilt - fina resultat av långsiktigt arbete Skövdes totala handelsindex

Läs mer

Examens-/kandidatarbete 2011

Examens-/kandidatarbete 2011 Fa s t i g h e t s u t v e c k l i n g Examens-/kandidatarbete 2011 Gullbergsvass 5:10 - en centralt placerad fastighet i ett område som är under utveckling Gårda 3:12 - en fastighet med en hyresgäst Högsbo

Läs mer

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR PÅ:

Läs mer

20/01/2015. Alla vill ha en central station men utan nackdelarna. Station centralt eller externt? MINUTER RESTID TILL OCH FRÅN ARBETET

20/01/2015. Alla vill ha en central station men utan nackdelarna. Station centralt eller externt? MINUTER RESTID TILL OCH FRÅN ARBETET Station centralt eller externt? Alla vill ha en central station men utan nackdelarna Christer Ljungberg, Trivector AB Uppdrag till Trivector att studera: Vad betyder det för: Resandet Staden Regionen?

Läs mer

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Skinnskattebergs Företags Nätverk Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Nätverks syfte Att främja näringslivet i Skinnskattebergs kommun och utvecklingen av den enskilde

Läs mer

Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild

Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild 2 Next:Norrköping Tillsammans skapar vi Inre hamnens identitet Visioner och mål blir starkare om de delas av fler. Den tanken ska genomsyra vårt projekt

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt Handelspolicy 2016 Om handelspolicyn Handel är en viktig näring och tillväxtfaktor för Östersund. Kommunen har ett stort upptagningsområde som sträcker sig till länets övriga kommuner liksom till Norge.

Läs mer

3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID

3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID 3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 3 / 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID 21/ SLUTSATSER Ön Sanden är en fantastisk och attraktiv plats

Läs mer

Sammanfattning workshops

Sammanfattning workshops Sammanfattning workshops Bakgrund Under april, maj och juni månad 2013 har sex workshops genomförts med olika grupper som representerar Eskilstuna på olika sätt. Följande frågor ställdes till samtliga

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden

Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden Hangövägen 25, plan 4-5 (3-4), 365-735 kvm LOKALEN Lokal fördelat på två plan med interntrappa Kontorsyta 365-735 kvm Antal arbetsplatser

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Med en omsättning på mer än 84 miljarder kronor står våra svenska och utländska besökare för 13% av

Läs mer

- Den moderna och attraktiva mötesplatsen

- Den moderna och attraktiva mötesplatsen LINKÖPINGS CITY - Den moderna och attraktiva mötesplatsen Utvecklingen av Linköpings city har under de senaste åren varit mycket positiv ur en rad aspekter. Stadskärnan upplevs av både invånare och besökare

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Inledning Föreliggande dokument är ett förslag till en strategi för kommunens syn på detaljhandels utveckling i Falköpings kommun på kort och

Läs mer

ILLUSTRATIONSPLAN - SKALA 1:2000

ILLUSTRATIONSPLAN - SKALA 1:2000 VARBERG VÄSTERPORT PARALLELLUPPDRAG VARBERG MÖTER HAVET VÄXANDE VARBERG Varberg växer och vill vända sig mot havet! Staden planerar nu för en stor hamnflytt och tunnelförläggning av järnvägsspåren. Det

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Uppdragets syfte Att undersöka förutsättningarna för kommersiellt boende (Hotell/stugby) i Nybro kommun Frågeställningar: Finns det behov

Läs mer

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Hur får vi en levande professionell teater, i ordets rätta bemärkelse, utanför storstäderna? (16)

Hur får vi en levande professionell teater, i ordets rätta bemärkelse, utanför storstäderna? (16) Sammanfattning från Framtidsforum Riksteatern och framtiden-vad är viktigt? Arboga 12 sep Följande ämnen kom upp på schemaväggen och blev prioriterade (antalet pluppar inom parentes) Hur kan vi väcka intresse

Läs mer

projekt kulturkvarteret

projekt kulturkvarteret projekt kulturkvarteret HISSAR BIBLIOTEK LILLA SALEN FOAJÉ/CAFÉ KÖK MUSIK I SYD Syftet med det pågående projektet med arbetsnamnet Kulturkvarteret är: Samverkan att med en ny sammanbindande tillbyggnad

Läs mer

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Hässleholm höghastighetstågstation - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Höghastighetstågstation i Hässleholm En ny stambana för höghastighetståg planeras Stockholm Göteborg/Malmö. Sträckningen

Läs mer

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Europeiska unionen Verksamhetsområdets yta: 150 000 kvm Avstånd Landvetter: 26 km Avstånd Centralstationen/City:

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer