Hjärtat i byggprocessen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjärtat i byggprocessen"

Transkript

1 Hjärtat i byggprocessen

2

3 Förord Tillsammans med några kollegor var jag med och grundade Projektel Vårt mål var att bygga upp ett starkt och nytänkande företag inom elteknisk konsultverksamhet. Idag är vi en av Sveriges största teknikkonsulter inom elområdet. En utveckling som inte hade varit möjlig utan våra engagerade och kompetenta medarbetare. Trots våra framgångar vore det fel att tro att vi har slagit oss till ro. Vår vision är att vara det attraktivaste teknikkonsultföretaget inom elområdet, med hög kompetens och stor kreativitet. Det självklara hjärtat i byggprocessen. Det här betyder att vi behöver bli större, smartare och mer flexibla. Därför är vi just nu i full färd med att bredda vår verksamhet genom rekryteringar, samarbeten och företagsköp. Vi bygger spjutspetskompetens inom alla våra tjänsteområden och skaffar oss tillräckligt mycket muskler för att inget uppdrag i Sverige skall vara för stort för oss. Det är en spännande framtid och en utveckling som jag hoppas att många vill vara delaktiga i. Hjärtliga hälsningar Lennart Harging, Styrelseordförande / Projektelkoncernen

4 6//32»Ett avbrott kan betyda ett stort intäktsbortfall. Därför är det oerhört viktigt att samtliga installationer håller en hög driftsäkerhet.«hans Adenmark, Ansvarig för elavdelningen / Gröna Lund Teknik, förnuft och känsla Inom Projektelkoncernen är vi specialiserade på fastighetens viktigaste system: el, kraft, tele, kommunikation, säkerhet, belysning, elmiljö, energieffektivisering, styr och övervakning samt transportsystem. Vi vill gärna jämföra dessa system med människans blodomlopp. När allt fungerar som det ska mår huset bra och människorna som vistas i byggnaden trivs. Själva trivs vi bäst när vi får vara hjärtat i byggprocessen. Då kan vi syresätta projektet med kreativa tankar och se till att både förnuft och känsla får plats i de beslut som fattas. Under årens lopp har vi kommit i kontakt med en mängd olika byggnadssätt och fastighetstyper. Vi har arbetat med bostäder, kontor, industrier, butikslokaler, sjukhus, laboratorier, skolor, hotell och kulturhistoriska byggnader. Vår erfarenhet gör det lättare för oss att undvika fällorna och istället se de unika möjligheterna i varje enskilt projekt. Våra kunder är arkitekter, byggledningsföretag, byggentreprenörer, elentreprenörer, fastighetsägare och fastighetsförvaltare som liksom oss månar om fastighetens långsiktiga välbefinnande och dess ekonomiska utveckling.

5 GRÖNA LUND

6 8//32 Vi är dåliga på skryt När Projektel grundades 1987 var vi fem medarbetare. Idag är vi en av de största teknikkonsulterna i Sverige inom elområdet, både när det gäller omsättning och antal anställda. Det här är det få som vet om. Självklart är vi stolta över vår utveckling men vi har varit dåliga på att skryta om den. Det ligger närmare vår natur att hellre låta resultatet av vårt arbete tala för sig. De senaste åren har vi utökat vår verksamhet till att omfatta fler viktiga fastighetssystem som transport- och säkerhetssystem. En annan naturlig utveckling av vår kompetens inom el- och kraftområdet har blivit de allt viktigare energieffektiviseringstjänsterna. Här har vi också nytta av vår kompetens inom styr- och övervakningssystem samt termografering och nätanalysering. Sammantaget gör detta Projektel till en av de mest kompletta teknikkonsulter som du kan anlita i ett byggnadsprojekt. Idag är vi ca 120 medarbetare och har kontor i Stockholm (Mörby Centrum och Södermalm) Uppsala och Västerås. Vårt mål är att bli ett av Sveriges ledande teknikkonsultföretag och det självklara hjärtat i byggprocessen. Och vi väljer att expandera vår verksamhet på ett sätt som tillåter oss att behålla vår integritet och identitet. I huvudsak sker vår tillväxt organiskt och i en takt som passar oss. Det tror vi är bäst för både kunder och medarbetare.

7 Några av våra fantastiska kunder Statens Fastighetsverk Vi har projekterat ett antal välkända kulturhistoriska byggnader. Biomedicinskt Centrum Här har vi deltagit i om- och tillbyggnader som bl. a. berört kraftförsörjning, restaurang och biblioteksbyggnad, laboratorielokaler. JM AB och JM Entreprenad AB Vi har projekterat många bostadsområden och exempelvis huvudkontoret åt JM AB. Grand Hôtel Sedan 2004 har vi varit delaktiga i ett antal om- och tillbyggnader (bl. a. Cadierbaren) där vi hjälpt till med utredningar, kostnadsbedömningar, projektering och relationshandlingar. Vi är stolta över att ha fått fortsatt förtroende att bidra till utvecklingen av Grand Hôtel. Gröna Lund Här har vi genomfört ett antal ombyggnader genom åren. Bland annat har arbetat med ljussättningen av hela den s.k. Jetgatan vid berg- och dalbanan. Nordic Light Hotel Vi har deltagit i om- och tillbyggnaden av detta hotell med 175 hotellrum, bar, restaurang m.m. Bland annat har vi varit med om att utforma den scenariobaserade belysningen som hotellet är känt för. Södertälje Stadshus Vid om- och tillbyggnad av Södertälje Stadshus har vi bl. a. ansvarat för utredningar, kostnadsbedömningar, projektering till relationshandlingar. Täby Nya Kommunhus Vi har fått förtroendet att projektera det nya kommunhuset för Täby Kommun strax intill Täby Centrum. Kv. Nöten, Solna Vi har fått förtroendet av Fabege AB att projektera om- och tillbyggnad av totalt ca kvadratmeter kontor. Här inryms bl. a. Skatteverkets huvudkontor på ca kvadratmeter. Kungliga Tekniska Högskolan Vi har medverkat vid flertal olika projekt som totalrenoveringar av kontor och utbildningslokaler samt ombyggnad av ett antal övningslaboratorier. Kv. Sälgen Vi fick förtroendet att projektera totalrenoveringen och skapa verksamhetsanpassade och representativa kontorslokaler för Wallenstams stockholmskontor. Liljeholmskajen Efter att ha vunnit en tävling mellan elkonsulter fick vi uppdraget att projektera första delen i denna nya stadsdel, 750 lägenheter samt kommersiella lokaler. Vi har också haft förmånen att hjälpa till vid den fortsatta byggnationen av området. GRAND HÔTEL

8 10//32»Det viktigaste hos en konsult är ändå att personkemin fungerar. Fungerar inte den så fungerar inte projektet.«roger Pettersson, Drift- och tekniksamordnare / Micasa Fastigheter Kreativitet som bottnar i kunskap I vår bransch har man inte alltid enbart positiva associationer till ordet kreativitet. Tanken går ofta till onödigt dyra projekt som saknar förankring i verkligheten. För oss är kreativitet aldrig ett ändamål i sig. Det handlar om att hitta den bästa lösningen för en given situation och inom fastställda tekniska och ekonomiska ramar. Utmaningen ligger i att förstå kundens behov och projektets unika förutsättningar. Först då kan vi göra vårt arbete på rätt sätt, oavsett om det handlar om att skapa en sofistikerad ljussättning på Grand Hôtel eller bidra till åkupplevelserna på Gröna Lund. Vår erfarenhet bildar en trygg bas från vilken vi tillsammans med våra kunder kan utforska nya spännande tekniska lösningar. Sätt oss gärna på prov i ditt nästa projekt!

9 INTERIÖRBILD UPPSALAKONTORET

10 12//32»Kraven som jag har på Projektel är att de ska vara lyhörda för hur vi vill ha det. Och även komma med nya innovativa lösningar. Så här kanske ni också kan tänka. «Johan Jarding, Projektledare / Stockholms Kooperativa Bostadsförening Från idé till förvaltning Letar du efter en teknikkonsult inom elområdet som behärskar byggprocessens alla skeden? Då har du kommit rätt. Visserligen trivs vi bäst när vi får hålla i trådarna och ansvara för helheten men du kan också anlita vår expertkompetens i olika roller eller skilda faser av byggprocessen. Här är några exempel: Teknisk och ekonomisk utredning/rådgivning i tidiga skeden Projektering Upphandling Projektledning Teknisk och ekonomisk kontroll Dokumentation Besiktning Oavsett om uppdraget är litet eller stort är hjärtat med i allt vi gör. Men ett engagemang utan riktning skulle inte vara särskilt produktivt. Därför har vi kvalitets- och miljöcertifierat alla våra processer i ett eget verksamhetssystem, enligt ISO 9001 och Certifieringarna är inte bara ett bevis på att vi gör det mesta rätt i vårt dagliga arbete, de säkerställer också till att vi ständigt utvecklar och förbättrar våra processer. Både internt och externt.

11 ABSOLUT ICEBAR

12 Våra tjänsteområden Vi sätter samman den rätta mixen av specialister för respektive uppdrag och du kan känna dig trygg med att allt fungerar som det ska när byggnaden väl är klar.

13 STYR- & ÖVERVAKNINGSSYSTEM RESERVKRAFT- & UPS-SYSTEM BRANDSKYDDSPROJEKTERING SPRINKLERPROJEKTERING EL- & KRAFTSYSTEM ÅSKSKYDDSSYSTEM SÄKERHETSSYSTEM TERMOGRAFERING RISKANALYSER ENERGIEFFEKTIVISERING BELYSNINGSSYSTEM NÄTANALYSERING ENERGISYSTEM LÅS & BESLAG AV-SYSTEM TELESYSTEM ELMILJÖSYSTEM TRANSPORTSYSTEM

14 GRÖNA LUND Vi är hejare på allt som surrar, snurrar och lyser Inom Projektelkoncernen har vi valt att specialisera oss på några av fastighetens viktigaste installationer och system. Eller enkelt uttryckt. Det mesta som surrar, snurrar och lyser i din fastighet. De flesta av dessa installationer är kritiska för både fastigheten och människorna som vistas i den. Ofta finns krav på att systemen ska samverka med varandra. Vi sätter samman den rätta mixen av specialister för respektive uppdrag och du kan känna dig trygg med att allt fungerar som det ska när byggnaden väl är klar.

15 El- och kraftsystem rätt dimensionering sparar pengar Exempel på projekt där vi har arbetat med el- och kraftsystem. MÖRBY CENTRUM Diligentia Köpcentrum KV. SPEKTERN 13 Vasakronan KV. MODEMET 1, KISTA Coor Service Management (Ericsson) TÄBY NYA KOMMUNHUS Täby Kommun KV. NÖTEN Fabege Projektelkoncernen är störst i Sverige inom elsystem. Vi har arbetat inom det här området i mer än 25 år, både vid ny- och ombyggnationer av fastigheter. Under den här tiden har vi hunnit bli experter på alla typer av elsystem. Kraftsystem är ett av våra verksamhetsområden som omfattar kraftledningar, ställverk, elcentraler etc. Utmaningen när det gäller både el- och kraftsystem är att hitta en väl avvägd lösning som stämmer överens med kundens behov. En överdimensionerad anläggning blir onödigt dyr avseende anslutningsavgift, huvudsäkring och abonnemangsavgift. En underdimensionerad anläggning klarar inte av att leverera det den ska. För att hitta rätt nivå börjar vi ofta med att göra en effektberäkning. Tillsammans med kunden går vi också igenom en proaktiv frågelista som hjälper oss att fastställa det förväntade nyttjandet. Först därefter startar vi projekteringen. Vid ombyggnationer eller renoveringar utför vi termografering och nätanalysering för att kontrollera den befintliga anläggningens funktionalitet och status. Vi har många duktiga, erfarna och engagerade medarbetare som kan göra rätt bedömning av komplexitet och anpassa el- och kraftsystemen därefter. För kunden innebär detta rätt anläggning till rätt kostnad. KV. PLÅTEN Alecta KV TREKANTEN GE Real Estate Reservkraft- och UPS-system för en säkrare drift Exempel på projekt där vi har arbetat med reservkraftssystem och UPS-system. Vid strömavbrott riskerar många el-, tele-, kommunikations- och säkerhetssystem att slås ut. Det gäller exempelvis servrar och datanät, inbrottslarm, passersystem, nödbelysning, utgångsskyltar m.m. I vissa typer av verksamheter kan ett strömavbrott utgöra ett hot mot säkerheten eller till och med innebära livsfara. Några exempel är sjukhus, banker, centrumanläggningar och idrottsanläggningar. Vi hjälper till med att dimensionera reservkrafts- och UPS-systemen så att dessa motsvarar verksamhetens behov. KV. PILEN 2 SÖDERTÄLJE STADSHUS Telge Fastigheter BURMANSKA PALATSET Grand Hôtel TÄBY NYA KOMMUNHUS Täby Kommun KV NÖTEN Fabege

16 18//32 Belysningssystem kraftfulla visualiseringar förenklar arbetet Exempel på projekt där vi har arbetat med belysningssystem. KV SPEKTERN Vasakronan AB ÄLTA KULTURKNUT Wallenstam Fastigheter AB OSCAR FREDRIKSBORG, RINDÖ Statens Fastighetsverk BOLAND CITY, UPPSALA Aspholmen Fastigheter AB De senaste åren har teknikutvecklingen inom belysningssystem gett oss helt nya verktyg för att skapa en bra ljusmiljö. Lågenergiljuskällor, led- och diodljuskällor samt nya armaturer med inbyggda reflektorer är bara några exempel. Med rätt val av armaturer, styrsystem och ljuskällor går det att göra stora energibesparingar. Men det är viktigt att också ta hänsyn till andra aspekter än enbart de ekonomiska. Forskningen kring hur ljuset påverkar människan har gett oss nya insikter som bör beaktas vid utformningen av belysningssystem för olika typer av miljöer. Projektel har en unik kompetens inom belysning och ljusplanering, vilket gör att vi ofta anlitas när kraven på funktionalitet och konstnärlighet är extra höga. Vi finns med i alla typer av projekt, från nybyggnationer till ombyggnationer och vid riktade energieffektiviseringsåtgärder. Särskilt uppskattade är våra visualiseringar av hur den färdiga installationen påverkar ett rum eller en miljö. Genom att arbeta på det här sättet kan vi tillsammans med kund utforska en rad möjliga alternativ innan vi bestämmer oss för en slutgiltig lösning. AGA HUVUDKONTOR

17 Telesystem det är en djungel där ute! Exempel på projekt där vi har arbetat med telesystem. INDUSTRIBYGGNAD, LAHORE PAKISTAN Tetra Pak (Brandgruppen) HUDDINGE RÄTTSPSYK Stockholms Läns Landsting Anlitad som behörig och certifierad ingenjör för brandlarmssystem NATURHISTORISKA RIKSMUSEET (KULTURMINNESMÄRKT BYGGNAD) Statens Fastighetsverk För ett decennium sedan talades det ofta om intelligenta hus. Nu är de här! De flesta fastigheter innehåller idag någon eller några av följande system: passerkontroll, inbrottslarm, porttelefon, brandlarm, utrymningslarm, brandstyrningar, gaslarm, nödsignaler, trygghetslarm, patientsystem, hisslarm, data- och telenät, telefonsystem, TV-system, övergripande styrsystem, CCTV (kameraövervakning) etc. Dessa sofistikerade system har redan i hög grad ersatt såväl portvakt som fastighetsskötare och tekniken blir hela tiden mer tillförlitlig och användarvänlig. Valmöjligheterna är många och varje system har sina styrkor och svagheter. Det kan därför vara klokt att ta hjälp av våra behöriga certifierade ingenjörer för brandlarm, inbrottslarm och CCTV redan i ett tidigt skede. Vid varje projektuppstart går vi tillsammans med kunden igenom en proaktiv frågelista som hjälper oss kartlägga de behov som finns och den miljö som systemet ska hantera. Därefter skräddarsyr vi en lösning som passar kundens budget och övriga förutsättningar. Våra kompetenta medarbetare kan även hjälpa till med teleregistrering samt besiktning för olika typer av telesystem. MÖRBY CENTRUM Diligentia Köpcentrum AB ETT ANTAL VÄLKÄNDA KULTUR- HISTORISKA BYGGNADER Statens Fastighetsverk HUDDINGE RÄTTSPSYK

18 20//32 Säkerhetssystem vi lämnar inget åt slumpen Exempel på projekt där vi har arbetat med säkerhetssystem. KV. TRANBODARNE Folksam Fastigheter KV. RÄNNILEN Hufvudstaden NYBODAOMRÅDET Tyresö kommun IDROTTSHALLAR Stockholms stads idrottsförvaltning I dagens fastigheter möter vi ofta komplexa säkerhetskrav, där exempelvis inbrottsskydd och tillträdeskontroll måste samordnas med krav på utrymning och tillgänglighet. Projektel har kompetensen för att skapa behovsanpassade lösningar som tar ett samlat grepp om fastighetens säkerhet. Vår erfarenhet omfattar såväl byggnadstekniska åtgärder för brand- och egendomsskydd som tekniska system för inbrottslarm, passerkontroll, kameraövervakning, brandlarm, utrymningslarm, sprinkler etc. Innan vi startar en projektering analyserar vi förutsättningar och behov, så att vi med dessa som grund kan utforma övergripande och samordnade åtgärdsprogram i form av säkerhets- och brandskyddsdokumentationer. I steg två utför vi en komplett säkerhetsprojektering som omfattar allt från brandskydd, skalskydd, lås- och beslag till tekniska säkerhetssystem. Slutresultatet blir kompletta och samordnade underlag för upphandling och installation. Våra medarbetare har djupa kunskaper om dessa system, där våra behöriga certifierade ingenjörer står för slutkontrollen. Vårt engagemang sträcker sig hela vägen genom planering, projektering, upphandling, genomförande, besiktning och förvaltning. JAKOBSBERGS SJUKHUS Locum MÖRBYSKOLAN Danderyds kommun UTBILDNINGSLOKALER OCH LABORATORIUM Akademiska Hus Uppsala JAKOBSBERGS SJUKHUS

19 VICTORIA TOWER Transportsystem säkra, tillgängliga och energisnåla Exempel på projekt där vi har arbetat med transportsystem. SWEDBANK ARENA, SOLNA PEAB Arenabolaget RIKSDAGSHUSET Riksdagsförvaltningen STOCKHOLMSARENAN, GLOBEN PEAB NATURHISTORISKA RIKSMUSEET Statens Fastighetsverk KUNGLIGA BIBLIOTEKET Statens Fastighetsverk KUNGLIGA OPERAN Statens Fastighetsverk VICTORIA TOWER, KISTA PEAB Byggnader med flera våningsplan behöver någon form av transportsystem. Det kan röra sig om hissar, rulltrappor, portar, lyftbord, handikappanpassningar etc. Vår roll i projekten är att tillgodose logistik, säkerhet- och miljöaspekter, vilket endast kan uppnås genom kunskap, erfarenhet och branschkännedom. Våra medarbetare har stor kompetens inom detta område, och vi har för avsikt att expandera verksamheten ytterligare. Vi har utvecklat ett eget koncept för att identifiera de åtgärder som erfordras på befintliga hissar. FOB står för funktionsbesiktning, ombyggnadsförslag, budgetpris. FOB-dokumentet ger fastighetsägaren möjlighet att planera sina åtgärder. Säkerhetsfrågan tillgodoses, tillgängligheten förbättras och anläggningarna energieffektiveras, i vissa fall med upp till 70 %. Vid nybyggnationer ser vi till att, redan från början, dimensionera, beräkna och välja utrustning för det ändamål som byggnaden är avsedd för. Projekteringen innebär att ett optimalt system installeras i fråga om ekonomi, logistik, säkerhet och miljö. Energianvändningen kan minimeras utan inverkan på kapaciteten. Till vår hjälp använder vi kapacitetsberäkningsprogram och en väl utvecklad proaktiv frågemetodik för att skapa en fullständig bild av projekteringsförutsättningarna. Vi utför även entreprenadbesiktningar av hiss- och rulltrappssystem, våra besiktningsmän är godkända av SBR.

20 22//32 Energieffektivisering, termografering och nätanalysering konkreta åtgärder för snabb avkastning Exempel på projekt där vi har arbetat med energieffektivisering, termografering och nätanalysering. MÖRBY CENTRUM Diligentia Köpcentrum ESP (ENERGI SPAR PROJEKT) Micasa Fastigheter COCA-COLA Coca-Cola, Haninge EFM Skärholmens Centrum RECIPHARM Recipharm, Årsta KV. HAMNVAKTEN Micasa Fastigheter SUNDBY GÅRD Huge Fastigheter De flesta fastigheter har mer eller mindre komplicerade installationssystem där alla delar ska samverka för bästa möjliga resultat. Om dessa installationer inte fungerar blir de sammanlagda energikostnaderna onödigt höga. Det är därför klokt att analysera fastigheten innan eventuella energieffektiviseringsåtgärder sätts in. När fastighetens energiförbrukningsprofil optimeras minskar driftskostnaderna och fastighetens värde på marknaden ökar. Cirka 10 procent av de totala kostnaderna under en fastighets livscykel har att göra med investeringar, resterande 90 procent går åt till driftskostnader. Det här betyder att en energieffektiviseringsutredning är lika viktigt för befintliga som nybyggda fastigheter. Om vi till denna bild lägger stigande energipriser framstår ett långsiktigt och aktivt energieffektiviseringsarbete som självklart. Med hjälp av vårt energi- och LCC-analysverktyg kan vi hjälpa fastighetsägare att hitta rätt åtgärder för att hålla nere driftskostnader. Med hjälp av det sammantagna underlag som den här typen av analys ger kan vi se om en viss investering är lönsam eller inte. Energieffektiviseringsåtgärder som leder till minskade CO2-utsläpp är också en klok investering för miljön som på sikt har stor betydelse för det globala klimatet. Energieffektivisering är ett kontinuerligt arbete. För att behålla de ekonomiska och miljömässiga vinster som uppnåtts måste fastighetens driftstatus löpande korrigeras och anpassas. Det går inte att slå sig till ro, vi inom Projektel har en bred kompetens inom energieffektiviseringsområdet. MÖRBY CENTRUM Vi kan hjälpa till med följande: Ta fram förslag till åtgärder som är mest effektiva ur ett kostnads- och prestandaperspektiv. Vi gör en snabbanalys med ett helhetsperspektiv på fastighetens energiprofil som leder till konkreta rekommendationer. Utföra djupare analyser och inventeringar av tekniska installationer som är energiförbrukande i någon form, vilket utmynnar i ett åtgärdsförslag. Med hjälp av termografering kan vi identifiera uppenbara köldbryggor i klimatskal som påverkar transmissionen i en fastighet negativt. Utföra energieffektiviseringsanalyser med beräknade budge kostnadsnivåer för investeringarna. Göra komplexa LCC-analyser med lönsamhetsbedömningar för de energieffektiviserande åtgärder som föreslås med energiprisutveckling för olika energislag inklusive analys av miljöpåverkan genom beräkning av minskade CO2-utsläpp. Utföra utredningar kring miljöklassade byggnader och ta fram vilken klassificering (BREEAM, Green Building, LEED samt Miljöbyggnad) som passar aktuell fastighet. Vi sammanställer alltid de föreslagna energieffektiviserade åtgärderna som vi föreslår i en överskådlig rapport. Vi kan utföra nätanalysering av byggnadens elsystem, då använder vi oss av ett avancerat mätinstrument som ger oss värden för spänning, ström, effekt, övertoner, spänningsvariationer m.m. Detta innebär att vi får vi en exakt bild av anläggningens energistatus och därifrån föreslå energiåtgärder. Vi kan göra utredningar för att minska energibehovet och komma med förslag på hur elenergi kan skapas med hjälp av olika typer av förnybara energikällor såsom sol - och vindkraft.

21 Elmiljösystem och åskskydd som förhindrar kostsamma driftstopp Exempel på projekt där vi har arbetat med elmiljösystem och åskskydd. UNIVERSITETS- FÖRVALTNINGEN KTH Akademiska Hus i Stockholm BB SOPHIA Sophiahemmet Ideell Förening Dagens motorvägar består av datorer, servrar, routrar och annan kommunikationsutrustning. Hela vårt samhälle är beroende av att datatrafiken flyter på utan avbrott. Ett åsknedslag i en oskyddad miljö kan medföra kostsamma driftstopp och i värsta fall förlust av data. Många av fastighetens egna system är också mycket känsliga för elektriska störningar. Efterfrågan har därför stigit kraftigt på tjänster som handlar om att skapa en säker miljö för alla typer av elektronisk utrustning. Parallellt med denna utveckling har diskussionen kring elektromagnetiska fält och hur de påverkar den mänskliga kroppen också tagit fart. Vår datoriserade vardag får inte stå i vägen för en sund arbets- och boendemiljö. Våra medarbetare är redan erkänt duktiga på att skapa lösningar för en elmiljö som tar hänsyn till såväl människor som maskiner. Och det här är ett område som vi satsar lite extra på. GRAND CHANGE Grand Hôtel KV. HEKLA JM Entreprenad DALÉNUM LIDINGÖ JM Entreprenad KV. HEKLA

22 NATURHISTORISKA RIKSMUSEET Audio-, video- och multimediasystem prisvärda lösningar anpassade efter kundens behov Exempel på projekt där vi har arbetat med audio-, video- och multimediasystem. TÄBY NYA KOMMUNHUS Täby Kommun FRISKIS & SVETTIS Globaliseringen, det ökade behovet av möten och dyrbar restid har fått företag att i större omfattning använda sig av videokonferenser som kan genomföras via internet. Parallellt med denna utveckling har sälj- och presentationsmetodiken blivit mer sofistikerad och inslagen av multimedia allt vanligare. För vår del har detta resulterat i en kraftigt ökad efterfrågan på ljud- och bildvisningssystem. Det viktigaste för kunden är ofta att installationen ska vara snygg och funktionell med få driftstörningar, men under ytan finns det många faktorer att ta hänsyn till för att systemet ska fungera optimalt. Projektel hjälper till att utforma prisvärda lösningar som är anpassade efter kundens önskemål och fastighetens förutsättningar. Vi har lång erfarenhet av och förståelse för de problem och möjligheter som finns i lokaler som idrottsanläggningar, skolor, konferenslokaler, hörsalar, centrumanläggningar m.m. Vi finns till hands under hela projektet, från förfrågningsunderlag till stöd kring upphandling och projektledning under installationen. ÄLTA KULTURLOKAL KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN, KTH HUDDINGE RÄTTSPSYK Stockholms Läns Landsting AVANCERAT HEMMABIO- OCH MULTIROOM-SYSTEM Exklusiv privat bostad

23 HENRIKSDALSHAMNEN Styr- & övervakningssystem bättre klimat, lägre energikostnader, tryggare miljö Dagens styr- och övervakningssystem är sofistikerade kommunikationsplattformar som möjliggör integration av en mängd olika tekniska system i en fastighet eller ett fastighetsbestånd. Data som temperatur, luft- och tappvattenflöden, tryckuppsättning i mediasystem, energiförbrukning, momentan eleffekt m.m. samlas in och bildar underlag för såväl operativa som strategiska beslut angående fastighetens drift och underhåll. Bättre klimat, lägre energikostnader och en tryggare miljö är några av de fördelar som ett genomtänkt styr- och övervakningssystem kan ge. Men möjligheterna att mäta och följa upp kan tyckas oändliga och ibland kan det vara svårt att, i ett inledningsskede, identifiera alla behov. Projektels breda erfarenhet av integrerade lösningar både på fält- och automationsnivå för fastighetsdrift ger oss en överblick som är värdefull i uppstartsfasen. Vi anlitas ofta för att skräddarsy systemlösningar där den tekniska nivån överensstämmer med kundens behov av att kunna optimera sin anläggning och arbeta smart med energiuppföljning. Vanligtvis är det klokt att börja i liten skala och gradvis bygga ut anläggningen för att matcha de behov som kan uppkomma. Som tur är inbjuder dagens flexibla system till en sådan process. Ska tyngdpunkten i just din lösning ligga på drift, analys, underhåll eller förvaltningsstöd av fastigheter? Vi på Projektel ställer gärna upp som bollplank! Självklart finns vi också till hands under entreprenadtiden med råd och stöd.

24 26//32»Idag är vi en av Sveriges största renodlade teknikkonsulter inom elområdet. En utveckling som inte hade varit möjlig utan våra engagerade och kompetenta medarbetare.«lennart Harging, Styrelseordförande / Projektelkoncernen Glada medarbetare ger nöjda kunder Vi hör ofta att medarbetarna är företagets viktigaste resurs. Ibland används kanske uttrycket en aning slentrianmässigt. För oss inom Projektelkoncernen är det däremot i allra högsta grad en levande sanning. Vi skulle inte vara där vi är idag, utan engagerade och kompetenta medarbetare. Där ligger grunden till vår framgång. Medarbetare som trivs åstadkommer bättre resultat i sitt arbete, vilket i sin tur ger nöjda kunder som återvänder till oss nästa gång ett behov uppstår. En god cirkel som ger förutsättningar för tillväxt och lönsamhet. Vi har till och med gått så långt att vi gjort det till vår affärsmodell. Och vi lämnar ingenting åt slumpen. För att säkerställa att utvecklingen är på väg åt rätt håll genomför vi regelbundna undersökningar av medarbetarnöjdhet och kundnöjdhet. Projektel ska med engagemang utforma tekniska lösningar till funktion och verksamhet i byggnadsprojekt för våra uppdragsgivare. Så lyder vår affärsidé som i kombination med våra fyra värderingar (kundfokus, initiativkraft, samarbete, integritet) fungerar som en ledstjärna i vår strävan att bli Sveriges bästa teknikkonsulter inom elområdet och det självklara hjärtat i byggprocessen.

25

26 »Trots våra framgångar vore det fel att tro att vi har slagit oss till ro. Vår vision är att en dag vara den mest attraktiva teknikkonsulten på marknaden med hög kompetens och stor kreativitet. Det självklara hjärtat i byggprocessen.«lennart Harging, Styrelseordförande / Projektelkoncernen Foto & illustration Alison De Mars von Blixen, BSK Arkitekter, Diligentia, Grand Hôtel, Gröna Lund, Kolm & Norlén, Lindman Photography.

27

28 Projektelkoncernen DANDERYD HJR Projekt-El AB HJR Projekt-Hiss AB Golfvägen 2, Mörby Centrum Box 515, Danderyd T: SÖDERMALM, STOCKHOLM HJR Projekt-El AB HJR Projekt-Säkerhet AB HJR Projekt-Energi AB Brandgruppen AB Södermalmsallén Stockholm T: UPPSALA HJR Projekt-El i Uppsala AB Kungsängsvägen Uppsala T: VÄSTERÅS HJR Projekt-El i Västerås AB Metallverksgatan 6, 4tr Västerås T:

Följ med på en spännande resa!

Följ med på en spännande resa! Följ med på en spännande resa! » Idag är vi en av Sveriges största teknikkonsulter inom el- och säkerhetsområdet. En utveckling som inte hade varit möjlig utan våra engagerade och kompetenta medarbetare.

Läs mer

Din kompletta säkerhetsleverantör

Din kompletta säkerhetsleverantör Din kompletta säkerhetsleverantör Säkerhet för allt du vill skydda 2 Din kompletta säkerhetsleverantör CERTEGO är din trygga partner i säkerhet En säkerhetslösning är en viktig investering, som omfattar

Läs mer

INCOORDS RESULTATGARANTI. Incoords arbetsmodell INFUTURE ger dig säkerhet i tid, funktion och kostnad.

INCOORDS RESULTATGARANTI. Incoords arbetsmodell INFUTURE ger dig säkerhet i tid, funktion och kostnad. INCOORDS RESULTATGARANTI Incoords arbetsmodell INFUTURE ger dig säkerhet i tid, funktion och kostnad. INFUTURE: Projektorienterad och unik arbetsmodell som ger dig resultatgaranti. Det som gör arbetsmodellen

Läs mer

Lönsam energieffektivisering 2015

Lönsam energieffektivisering 2015 Lönsam energieffektivisering 2015 Galären tolkar hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt, arkitektoniskt, tekniskt och socialt. Men vi måste göra det långsiktigt hållbart.

Läs mer

RETAIL. Att äga, förvalta och utveckla en handelsfastighet UNITED BY OUR DIFFERENCE

RETAIL. Att äga, förvalta och utveckla en handelsfastighet UNITED BY OUR DIFFERENCE WSP och GENIVAR har gått samman och bildar tillsammans ett av världens ledande analys- och teknikkonsultföretag. Vi erbjuder tjänster för hållbar samhällsutveckling inom Hus & Industri, Transport & infrastruktur

Läs mer

B O S T A D. Trivsamma lokaler för alternativ boende. Lös lokalbehoven snabbt och lätt med moduler från Indus

B O S T A D. Trivsamma lokaler för alternativ boende. Lös lokalbehoven snabbt och lätt med moduler från Indus B O S T A D Trivsamma lokaler för alternativ boende Lös lokalbehoven snabbt och lätt med moduler från Indus Tryggt boende med god kvalitet Hyrmoduler kan många gånger vara den idealiska lösningen vid olika

Läs mer

Snabbaste sättet att få kontoret att växa. Lös tillfälliga lokalbehov med flexibla kontorsmoduler från Indus

Snabbaste sättet att få kontoret att växa. Lös tillfälliga lokalbehov med flexibla kontorsmoduler från Indus K O N T O R Snabbaste sättet att få kontoret att växa Lös tillfälliga lokalbehov med flexibla kontorsmoduler från Indus Enkelt och bekymmersfritt Att hyra moduler är den idealiska lösningen på tillfälliga

Läs mer

Optimalt helt enkelt!

Optimalt helt enkelt! KylFab är en av Gotlands främsta totalleverantör av tjänster inom energioptimering, kyla, värmepumpar och luftbehandling. Allt från projektering & installation till service, underhåll. Optimalt helt enkelt!

Läs mer

Nytänkande effektivt samarbete

Nytänkande effektivt samarbete Nytänkande effektivt samarbete HELHETSLÖSNINGAR FÖR TEKNISKA INSTALLATIONER Behov av nya lösningar Bygg- och installationsbranschen utvecklas snabbt. Idag är fastigheter mer tekniskt krävande än tidigare.

Läs mer

S K O L A. Flexibla lokaler för en bra skolmiljö. Med skolmoduler från Indus löser du lokalbehoven snabbt och lätt

S K O L A. Flexibla lokaler för en bra skolmiljö. Med skolmoduler från Indus löser du lokalbehoven snabbt och lätt S K O L A Flexibla lokaler för en bra skolmiljö Med skolmoduler från Indus löser du lokalbehoven snabbt och lätt Stabil konstruktion och hög kvalitet Om elevantalet förändras eller om förutsättningarna

Läs mer

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Det blev inte riktigt som det var tänkt. Tack för det, kära kunder och medarbetare. När jag var med och startade

Läs mer

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen. 2010 AFFÄRSPLAN 2013 AB Stora Tunabyggen Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.se BESÖK Vasagatan 27 TEL 0243-733 00 FAX 0243-733 70 E-POST info@tunabyggen.se BANKGIRO 465-2566 POSTGIRO 46 26 58-6 ORG

Läs mer

EXPERTIS E BY EXENGO

EXPERTIS E BY EXENGO EXPERTISE BY EXENGO EXENGO EXPANDERAR EXENGO STARTADE 2011 OCH HAR SEDAN DESS HAFT EN STADIG TILLVÄXT. IDAG ÄR VI FLER ÄN 50 MEDARBETARE I VÅRA TOPPMODERNA LOKALER I CENTRALA STOCKHOLM. VÅR SPECIALKOMPETENS

Läs mer

ANSVARSFULL ARKITEKTUR

ANSVARSFULL ARKITEKTUR OM WHITE ANSVARSFULL ARKITEKTUR Människans inverkan får allt tydligare konsekvenser för det ekologiska system vi alla tillhör. Aldrig har en generation behövt bry sig så mycket om vad som händer med jorden

Läs mer

Hållbara och trygga lösningar. För miljön, våra kunder och framtida generationer

Hållbara och trygga lösningar. För miljön, våra kunder och framtida generationer Hållbara och trygga lösningar. För miljön, våra kunder och framtida generationer Vi siktar högt. Men arbetar jordnära. Sandström erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom Mark & Miljö, Bygg & Anläggning

Läs mer

Motion 2015:49 av Anna Sehlin (V) om livscykelanalys av landstingets bygg- och anläggningsprojekt

Motion 2015:49 av Anna Sehlin (V) om livscykelanalys av landstingets bygg- och anläggningsprojekt Stockholms läns landsting 1(4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab Handläggare: Ingela Erneholm Landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedning fak* EL Motion 2015:49

Läs mer

Representativt kontor. Rumsindelat. Garage i huset. Nacka Strand. Augustendalstorget 3, plan 6, 622 kvm

Representativt kontor. Rumsindelat. Garage i huset. Nacka Strand. Augustendalstorget 3, plan 6, 622 kvm Rumsindelat Representativt kontor Garage i huset Nacka Strand Augustendalstorget 3, plan 6, 622 kvm LOKALEN Representativt kontor centralt i området Kontorsyta 622 kvm Antal arbetsplatser 30 arbetsplatser

Läs mer

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm Konferensanläggning i huset Öppen planlösning Gemensam reception Nacka Strand Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm LOKALEN Effektiv kontorslokal i ett plan Kontorsyta 830 kvm Antal arbetsplatser 49 Välkommen

Läs mer

Optimalt inomhusklimat

Optimalt inomhusklimat Optimalt inomhusklimat Fördelar för människor, ekonomi och miljö. Gunnar Karlsen Region Öst Entreprenad Rådgivning Service Optimalt inomhusklimat Gunnar Karlsen Region Öst Sverige Sidan 1 Värdet av ren,

Läs mer

Systematiskt energiarbete. Charlotta Gibrand - ÅF Infrastructure AB, BA Buildings, Region Syd 2015.09.29

Systematiskt energiarbete. Charlotta Gibrand - ÅF Infrastructure AB, BA Buildings, Region Syd 2015.09.29 Systematiskt energiarbete Charlotta Gibrand - ÅF Infrastructure AB, BA Buildings, Region Syd 2015.09.29 1 ÅF i korthet Omsättning: ca 8 500 MSEK Medarbetare och nätverk: Med 7 500 medarbetare och 20 000

Läs mer

Högt upp. Ljus Skyltläge. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 9, 829 kvm

Högt upp. Ljus Skyltläge. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 9, 829 kvm Högt upp Ljus Skyltläge Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 9, 829 kvm LOKALEN Högt upp i fastigheten med fri utsikt Kontorsyta 829 kvm Antal arbetsplatser 40 60 beroende på planlösning Välkommen till

Läs mer

PlanProj är ett privatägt byggkonsultföretag som jobbar huvudsakligen i Östergötland och Sörmland.

PlanProj är ett privatägt byggkonsultföretag som jobbar huvudsakligen i Östergötland och Sörmland. PlanProj är ett privatägt byggkonsultföretag som jobbar huvudsakligen i Östergötland och Sörmland. Vi stödjer våra kunder genom hela projektet från förstudie till besiktning. Vår styrka är bygg- och projektledning

Läs mer

Välkommen till Folksam Fastigheter.

Välkommen till Folksam Fastigheter. Välkommen till Folksam Fastigheter. Välkommen till oss! Vi på Folksam Fastigheter arbetar med att förvalta och utveckla fastigheter. Med en långsiktig horisont och stort hjärta strävar vi efter att ha

Läs mer

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm Bra takhöjd Effektivt Flexibel Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm LOKALEN Effektiv lokal med en takhöjd på hela 3,35 meter Kontorsyta 894 kvm Antal arbetsplatser 50-75 Yteffektivt, ljust

Läs mer

Field Services. Elkraftservice. Service och modernisering

Field Services. Elkraftservice. Service och modernisering Field Services Elkraftservice Service och modernisering Vi är experter på service och modern i seringar av ställverk och elkraftsutrustning. Modernisering En modernisering av befintlig anläggning ökar

Läs mer

Vem ska man välja som byggpartner?

Vem ska man välja som byggpartner? DET ÄR VI SOM BYGGER. Vem ska man välja som byggpartner? En medelstor aktör i Stockholm. Ett alternativ på din lista. I Sverige fanns det 2010 enligt svenskt Näringslivs Ekonomifakta 81 449 företag inom

Läs mer

ALWAYS ON SITE FASTIGHETSFÖRVALTNING LOKALUTHYRNING FASTIGHETSUTVECKLING TRANSAKTIONER

ALWAYS ON SITE FASTIGHETSFÖRVALTNING LOKALUTHYRNING FASTIGHETSUTVECKLING TRANSAKTIONER ALWAYS ON SITE FASTIGHETSFÖRVALTNING LOKALUTHYRNING FASTIGHETSUTVECKLING TRANSAKTIONER Vi förvaltar och utvecklar fastigheter som om de vore våra egna Joakim Orthén, VD, Nordic PM OM Nordic PM NORDIC

Läs mer

Fastighetsbolaget med mer närhet och engagemang

Fastighetsbolaget med mer närhet och engagemang Fastighetsbolaget med mer närhet och engagemang DETTA ÄR KLÖVERN Klövern är ett av Sveriges största fastighetsbolag. Bolaget är börsnoterat på Nasdaq Stockholm. Våra drygt 400 fastigheter har en total

Läs mer

Vi sänker din energiförbrukning!

Vi sänker din energiförbrukning! ENERGIDEKLARATION OCH ENERGIEFFEK TIVISERING Vi sänker din energiförbrukning! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ENERGIBYRÅN 3 2 ENERGIBYRÅNS TJÄNSTER 4 OVK (OBLIGATORISK VENTILATIONSKONTROLL) 4 LAGEN OM ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Bli en hjälte Välj sprinklerbranschen!

Bli en hjälte Välj sprinklerbranschen! Bli en hjälte Välj sprinklerbranschen! Framtidsbranschen behöver dig! Bränder står för mycket stora skador och lidande. Den som arbetar inom sprinklerbranschen är med och skyddar vår gemensamma omgivning

Läs mer

Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer

Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer 2 Praesideo högtalar- och utrymningslarmssystem från Bosch Hålla allmänheten informerad och skyddad Med fler

Läs mer

GLOBAL KOMPETENS LOKAL NÄRVARO SWECON OCH VOLVO TRUCK CENTER EN UNIK ALLIANS I PROJEKT FÖRBIFART STOCKHOLM

GLOBAL KOMPETENS LOKAL NÄRVARO SWECON OCH VOLVO TRUCK CENTER EN UNIK ALLIANS I PROJEKT FÖRBIFART STOCKHOLM GLOBAL KOMPETENS LOKAL NÄRVARO SWECON OCH VOLVO TRUCK CENTER EN UNIK ALLIANS I PROJEKT FÖRBIFART STOCKHOLM Rätt tjänst på rätt plats och i rätt tid Som ett av Sveriges största infrastrukturprojekt någonsin

Läs mer

Operatörsrum rådgivning

Operatörsrum rådgivning Operatörsrum rådgivning Med en lång och unik kunskap om operatörsrum/kontrollrum/driftcentraler kan RackTech hjälpa er att skapa en driftsäker och genomtänkt operatörsmiljö. Med förståelse för operatören

Läs mer

Koggen 2 Kontor med optimalt skyltläge i Öresundsregionens mittpunkt

Koggen 2 Kontor med optimalt skyltläge i Öresundsregionens mittpunkt västra hamnen, malmö NCC är ett av de ledande nordiska byggoch fastighetsutvecklingsföretagen med en omsättning på 49 Mdr SEK och 17 000 anställda. Med Norden som hemmamarknad är NCC verksamt inom hela

Läs mer

Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden

Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden Hangövägen 25, plan 4-5 (3-4), 365-735 kvm LOKALEN Lokal fördelat på två plan med interntrappa Kontorsyta 365-735 kvm Antal arbetsplatser

Läs mer

Grönt Byggindex 2011. Katarina Anund, Support Marknad, Green & Safety Katarina.anund@skanska.se, 010-448 14 20. Publik information

Grönt Byggindex 2011. Katarina Anund, Support Marknad, Green & Safety Katarina.anund@skanska.se, 010-448 14 20. Publik information Grönt Byggindex 2011 Katarina Anund, Support Marknad, Green & Safety Katarina.anund@skanska.se, 010-448 14 20 Syfte med Grönt Byggindex Ge en bild av grönt byggande i Sverige, hur marknaden ser ut idag,

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (4) r ;; -j

Stockholms läns landsting 1 (4) r ;; -j Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab Lena Halvardson Rensfelt Landstingsstyrelsens arbetsutskott r ;; -j Skrivelse från Susanne Nordling (MP) angående

Läs mer

Säkerhet FÖR FASTIGHETER

Säkerhet FÖR FASTIGHETER Säkerhet FÖR FASTIGHETER Risker All verksamhet är förknippad med risker och har behov av effektiv riskhantering. Riskprofilen skiljer sig kraftigt mellan olika verksamheter men är lika viktig att ta hänsyn

Läs mer

Brandskydd, strategi... och tid

Brandskydd, strategi... och tid Brandskydd, strategi... och tid 2 DET HANDLAR OM ATT VINNA VARJE LOPP MOT LÅGORNA. Den viktigaste faktorn för att stoppa en brand är tiden. Ju tidigare du kan upptäcka en begynnande brand desto mer tid

Läs mer

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm Bra takhöjd Effektivt Flexibel Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm LOKALEN Effektiv lokal med en takhöjd på hela 3,35 meter Kontorsyta 800 kvm Antal arbetsplatser 45 62 Yteffektivt, ljust

Läs mer

Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter

Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter Pulserar av liv. Kista växer så det knakar, pulserar av liv och allt fler företag upptäcker fördelarna med att etablera sig

Läs mer

Gate Energy - Energitjänster

Gate Energy - Energitjänster 2017 Gate Energy - Energitjänster Gate Intelligent Building Support AB Gate Energy Energiutredningar för fastigheter De största kostnadsposterna inom fastighetsförvaltning idag är el och uppvärmning. Dessa

Läs mer

Verktyg för energieffektivisering

Verktyg för energieffektivisering Verktyg för energieffektivisering Vi hjälper våra partners att skapa energismarta fastigheter Effektiv energianvändning... Stora besparingsmöjligheter Kontor och bostäder står för 40 % av Europas energiförbrukning.

Läs mer

Gate Energy - Energitjänster

Gate Energy - Energitjänster 2014 Gate Energy - Energitjänster Gate Intelligent Building Support AB Gate Energy Energiutredningar för fastigheter Energitimmen En Energitimme är det första steget mot en effektiv energianvändning för

Läs mer

THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning

THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning Stockholm, 16 November 2006 THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME Riktlinjer för energiledning Innehåll 1. Introduktion... 1 2. Energipolicy... 2 3. Mål... 2 4. Energiansvarig... 3 5. Arbetssätt... 3 6.

Läs mer

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Vad är en energikartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Innehåll Energikartläggning................................ sid 3 Varför göra en energikartläggning?............ sid

Läs mer

Arbeta för en bättre värd

Arbeta för en bättre värd Arbeta för en bättre värd Långsiktig lönsamhet och tillväxt skapas genom nöjda kunder och engagerade medarbetare. Som arbetsgivare ska Vasakronan erbjuda branschens bästa utvecklingsmöjligheter och arbetsmiljö.

Läs mer

Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré

Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 6, 1 694-2 592 kvm LOKALEN Ljus och effektiv med bra skyltläge Kontorsyta 1 694-2 592 kvm Antal arbetsplatser 120-260 Kista Entré är,

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Om mig WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga analyser

Läs mer

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Affärsplan EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Locum AB ägs av Stockholms läns landsting (SLL) och är en av Sveriges större fastighetsförvaltare med ett fastighetsbestånd på cirka två miljoner

Läs mer

Nyckeln till framgång

Nyckeln till framgång Nyckeln till framgång 1 2 En liten bok om Industrilås värderingar att bära nära hjärtat. 3 När vi på Industrilås ville formulera vilka vi är och vad vi står för skapade vi begreppet En filosofi, många

Läs mer

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostäder. Minskad miljöpåverkan och förbättrad ekonomi för bostäder.

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostäder. Minskad miljöpåverkan och förbättrad ekonomi för bostäder. Energitjänster Effektivare energianvändning för bostäder Minskad miljöpåverkan och förbättrad ekonomi för bostäder. GE0411_Energitja nster_bostader_8_sid.indd 1 09-08-12 11.16.05 En bred palett energitjänster.

Läs mer

Centralt läge Charmig lokal Ljust och luftigt Centrum

Centralt läge Charmig lokal Ljust och luftigt Centrum Centralt läge Charmig lokal Ljust och luftigt Centrum Drottninggatan 38, plan 5, 205 kvm LOKALEN Charmig lokal i gårdshus Kontorsyta 205 kvm Antal arbetsplatser Ca 10-12 Välkommen till en charmig lokal

Läs mer

Facilities Management

Facilities Management Facilities Management Fastighetsförvaltning Med fastigheten som utgångspunkt Mål att utveckla fastighetens lönsamhet Fastighetsförvaltning är en kärnverksamhet FM definition Att få fastigheter, byggnader,

Läs mer

ljusservice Vi vet hur du underhåller en säljande belysning

ljusservice Vi vet hur du underhåller en säljande belysning ljusservice Vi vet hur du underhåller en säljande belysning 1 Detta är ljusservice Regelbundet underhåll är viktigt för att säkerställa en optimalt fungerande butiksbelysning. Ljusservice erbjuder den

Läs mer

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm vill sticka ut! Showroom och kontor för dig som Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm LOKALEN Showroom och kontor för dig som vill sticka ut Kontorsyta 443 kvm Antal arbetsplatser 10-40 Adress

Läs mer

Tjänster Projektering

Tjänster Projektering Tjänster Projektering VVE-Teknik projekterar, installerar, kontrollerar och underhåller klimatanläggningar. Vi utför även analyser, besiktningar och statuskontroller på alla typer av fastigheter och system.

Läs mer

KOM UPP I LJUSETS HASTIGHET

KOM UPP I LJUSETS HASTIGHET KOM UPP I LJUSETS HASTIGHET TA HJÄLP AV SVERIGES LEDANDE FIBERSPECIALIST Xtranet är en av Sveriges få totalleverantörer inom det fasta bredbandsnätet. Vår affärsidé är att bistå dig med ett helt koncept

Läs mer

IRL KALMAR 2013-03 - 13

IRL KALMAR 2013-03 - 13 IRL KALMAR 2013-03 - 13 AGENDA Björn och Fredrik Om vår ägare Om oss i Europa och Sverige Vår organisation lokalt Vår funktion/erbjudande Presentation Kamerabevakning OM VÅR ÄGARE: STANLEY BLACK & DECKER

Läs mer

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Vi är Lorentzons styr Företaget grundades 1998 av Anne-Marie Heder & Arne Lorentzon Styr- och övervakningsteknik

Läs mer

Järnvägsentreprenörerna Balfour Beatty Rail och Strukton Rail samordnar personella och maskinella resurser

Järnvägsentreprenörerna Balfour Beatty Rail och Strukton Rail samordnar personella och maskinella resurser Balfour Beatty Rail AB - 2010-05-19 Järnvägsentreprenörerna Balfour Beatty Rail och Strukton Rail samordnar personella och maskinella resurser Balfour Beatty Rail AB meddelar idag att för att vinna kostnadseffektivitet

Läs mer

Öppen planlösning. Industrihus Egen lastport. Nacka Strand. Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm

Öppen planlösning. Industrihus Egen lastport. Nacka Strand. Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm Öppen planlösning Industrihus Egen lastport Nacka Strand Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm LOKALEN Kontor och showroom i äldre industrihus Kontorsyta 345 kvm Antal arbetsplatser 20 arbetsplatser

Läs mer

Om du undrar hur. hänger ihop med Byggbeslag så står allt i den här broschyren om

Om du undrar hur. hänger ihop med Byggbeslag så står allt i den här broschyren om Om du undrar hur Netline hänger ihop med Byggbeslag så står allt i den här broschyren om BBGRUPPEN Det blir lite enklare, alltihop. OK, Byggbeslag köper Netline tillsammans är de en del av BBGRUPPEN.

Läs mer

Strategiska energilösningar för företag, industri och fastigheter. Vilka är de och hur gör man?

Strategiska energilösningar för företag, industri och fastigheter. Vilka är de och hur gör man? Strategiska energilösningar för företag, industri och fastigheter. Vilka är de och hur gör man? Therese Hindman Persson, Affärsområdeschef: Energy Solutions, Schneider Electric Schneider Electric 1 Vilka

Läs mer

Mycket funktionell kontorslokal i Solna Business Park som erbjuder många möjligheter. Planlösningen kan anpassas efter era behov.

Mycket funktionell kontorslokal i Solna Business Park som erbjuder många möjligheter. Planlösningen kan anpassas efter era behov. Mycket funktionell kontorslokal i Solna Business Park som erbjuder många möjligheter. Planlösningen kan anpassas efter era behov. Typ Kontor Storlek 500-1015 kvm Adress Englundavägen 9-11 Område Solna/Solna

Läs mer

lindab vi förenklar byggandet Utforma en hållbar framtid

lindab vi förenklar byggandet Utforma en hållbar framtid lindab vi förenklar byggandet ehybrid Utforma en hållbar framtid Varför förbrukar vi värdefull energi när den inte egentligen behövs? Lindabs nya ehybrid, som normalt ger energibesparingar på över 30 %,

Läs mer

Sjönära Ljus från fyra väderstreck Effektiv planlösning Alviks Strand

Sjönära Ljus från fyra väderstreck Effektiv planlösning Alviks Strand Sjönära Ljus från fyra väderstreck Effektiv planlösning Alviks Strand Gustavslundsvägen 129, Plan 3, 1 tr, 380 kvm LOKALEN Ljus lokal med fin utsikt mot Mälaren Kontorsyta 380 kvm Antal arbetsplatser 20

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7. Ditt nästa kontor?

Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7. Ditt nästa kontor? Kista Entré Knarrarnäsgatan 7 Ditt nästa kontor? Kista Entré, Knarrarnäsgatan 7, Kista Konferensanläggning Café Hotellrum Kemtvätt Dusch/ Omklädningsrum Gym Nätverk Tunnelbana Låst cykelförråd Garage Biltvätt

Läs mer

Ekonomiskt stöd för energikartläggning i företag. Snåla med energin. Du får stöd på vägen.

Ekonomiskt stöd för energikartläggning i företag. Snåla med energin. Du får stöd på vägen. Ekonomiskt stöd för energikartläggning i företag Snåla med energin. Du får stöd på vägen. 1 2 Världens klimatsmartaste kraft är människans egen. Handlingskraften! Visst är det viktigt att välja rätt energislag.

Läs mer

Guide inför ett. storageprojekt. Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering

Guide inför ett. storageprojekt. Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering Guide inför ett storageprojekt Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering av David Tapper Egloo System AB Grindstuvägen 48 167 33 Bromma 08-580 801 30 egloo.se GUIDE INFÖR ETT STORAGEPROJEKT INLEDNING

Läs mer

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Sundbybergsvägen 1, hus C plan 10, 530 kvm LOKALEN Kontor med skyltläge Kontorsyta 530 kvm Antal arbetsplatser 30-35 Adress Sundbybergsvägen 1 Topfloor; På eget

Läs mer

Västra Hamnen. Yteffektivt. Modernt. Malmö. Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10

Västra Hamnen. Yteffektivt. Modernt. Malmö. Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10 Västra Hamnen Yteffektivt Modernt Malmö Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10 LOKaLEn BÄSTA LÄGET I VÄSTRA HAMNEN! Kontorsyta 800-3 450 kvm Antal arbetsplatser Ca 70-350 Mitt i blickfånget har vi kvarteret

Läs mer

ALWAYS ON SITE FASTIGHETSFÖRVALTNING LOKALUTHYRNING FASTIGHETSUTVECKLING FASTIGHETSTRANSAKTIONER

ALWAYS ON SITE FASTIGHETSFÖRVALTNING LOKALUTHYRNING FASTIGHETSUTVECKLING FASTIGHETSTRANSAKTIONER ALWAYS ON SITE FASTIGHETSFÖRVALTNING LOKALUTHYRNING FASTIGHETSUTVECKLING FASTIGHETSTRANSAKTIONER Vi förvaltar och utvecklar fastigheter som om de vore våra egna Joakim Orthén, vd, Nordic PM OM NORDIC

Läs mer

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Gävle Stadshus AB AB Gavlegårdarna Gävle Energi AB Gavlefastigheter Gävle kommun AB Gävle/Sandviken Flygfält AB Lagerhus AB Gävle Hamn

Läs mer

Bosch Plena för PA system och talat utrymningslarm Den snabba lösningen för säkerhet

Bosch Plena för PA system och talat utrymningslarm Den snabba lösningen för säkerhet Bosch Plena för PA system och talat utrymningslarm Den snabba lösningen för säkerhet 2 Bosch Plena för PA system och talat utrymningslarm Den snabba lösningen för säkerhet Bosch Plena för PA system och

Läs mer

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar Energitjänster Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar Lägre kostnader, enklare vardag och mindre miljö påverkan för bostadsrättsföreningar. GE0411_Energitja nster_brf_8_sid.indd 1 09-08-12

Läs mer

Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter. Jonas Kristiansson 2014-05-20

Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter. Jonas Kristiansson 2014-05-20 Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter Jonas Kristiansson 2014-05-20 Nuläge energieffektivisering Energianvändningen inom fastighetsbranschen är den mest betydande miljöaspekten

Läs mer

S T Ö D Å T F Ö R E T A G I T I L L V Ä X T O C H F Ö R Ä N D R I N G

S T Ö D Å T F Ö R E T A G I T I L L V Ä X T O C H F Ö R Ä N D R I N G S T Ö D Å T F Ö R E T A G I T I L L V Ä X T O C H F Ö R Ä N D R I N G Vi har världens roligaste uppdrag! När våra kunder är framgångsrika har vi lyckats. Vårt arbete går ut på att hjälpa ambitiösa organisationer

Läs mer

Fastighetsägare i framkant

Fastighetsägare i framkant Energi Fastighetsägare i framkant energieffektivisering för kommersiella lokaler 1 energieffektivisering för kommersiella lokaler Fastighetsägare i framkant är namnet på energieffektiviseringsprojektet

Läs mer

lund Dag Hammarskjölds väg 2 Våning 1-3 489-1150 kvm

lund Dag Hammarskjölds väg 2 Våning 1-3 489-1150 kvm lund Dag Hammarskjölds väg 2 Våning 1-3 489-1150 kvm Kontorsyta 489-1150 kvm Antal arbetsplatser 25-27 alt 60 TILLTRÄDE Omgående Adress Dag Hammarskjölds väg 2 Våning 1-3 Fastighetsbeteckning Benzelius

Läs mer

Lagen om energikartläggningar i stora företag och systematisk energieffektiviseringsarbete

Lagen om energikartläggningar i stora företag och systematisk energieffektiviseringsarbete Lagen om energikartläggningar i stora företag och systematisk energieffektiviseringsarbete Johan Svahn 2015-04-23 Agenda Inledning Lagen om energikartläggningar Systematisk energieffektivisering Övriga

Läs mer

Case Study Vattenfall

Case Study Vattenfall Case Study Vattenfall Case Vattefall UTMANING Coromatics uppdrag bestod i att rådge, kravställa och genomföra alla projekt kopplade till att säkra tillgängligheten av dataoch telekom i den nya kontorsfastigheten.

Läs mer

För smartare belysning

För smartare belysning För smartare belysning CityTouch LightPoint Lighting Asset Management. CityTouch LightPoint / Asset Management 3 Välkommen till framtidens smarta belysning Professionell hantering av offentlig belysning

Läs mer

Plats för möten Hjärtat i din affär Vi är inget vanligt fastighetsbolag. Givetvis är husen grunden i vår verksamhet, men i själva verket är vi mer intresserade av människorna som vistas där. Det är vår

Läs mer

PlanProj är ett privatägt byggkonsultföretag som jobbar huvudsakligen i Östergötland och Sörmland.

PlanProj är ett privatägt byggkonsultföretag som jobbar huvudsakligen i Östergötland och Sörmland. PlanProj är ett privatägt byggkonsultföretag som jobbar huvudsakligen i Östergötland och Sörmland. Vi stödjer våra kunder genom hela projektet från förstudie till besiktning. Vår styrka är bygg- och projektledning

Läs mer

Nära. centralstationen. Högt i tak. Terrass. Centrum. Stortorget 27, plan 3, 190 kvm

Nära. centralstationen. Högt i tak. Terrass. Centrum. Stortorget 27, plan 3, 190 kvm Nära centralstationen Högt i tak Terrass Centrum Stortorget 27, plan 3, 190 kvm LOKALEN Representativt kontor på Stortorget Kontorsyta 190 kvm Antal arbetsplatser Ca 12-14 Välkommen in i en underbar lokal

Läs mer

Mycket ljusa och fina lokaler som får en extra känsla av rymd tack vare den härliga ljusgården! Skyltläge ut mot Svetsarvägen.

Mycket ljusa och fina lokaler som får en extra känsla av rymd tack vare den härliga ljusgården! Skyltläge ut mot Svetsarvägen. Mycket ljusa och fina lokaler som får en extra känsla av rymd tack vare den härliga ljusgården! Skyltläge ut mot Svetsarvägen. Typ Kontor Storlek 1400-3350 kvm Adress Svetsarvägen 6-8 Område Solna/Solna

Läs mer

Energideklaration (ED) och EKL - hur kan stora företag som äger fastigheter synkronisera lagkraven för största

Energideklaration (ED) och EKL - hur kan stora företag som äger fastigheter synkronisera lagkraven för största Energideklaration (ED) och EKL - hur kan stora företag som äger fastigheter synkronisera lagkraven för största möjliga nytta? Energideklarationsdagen, Stockholm, 25 januari 2017 Bosse Wikensten CIT Energy

Läs mer

Den smarta stadsdelen Hyllie Lösningar för smarta nät och en hållbar stad. Siemens AG 2012. All rights reserved. Sector Infrastructures & Cities

Den smarta stadsdelen Hyllie Lösningar för smarta nät och en hållbar stad. Siemens AG 2012. All rights reserved. Sector Infrastructures & Cities Den smarta stadsdelen Hyllie Lösningar för smarta nät och en hållbar stad Page 1 Smarta nät möjliggör integreringen av förnybara energikällor Vindkraftens utveckling i Sverige, 1982-2011 Lillgrund, Öresund

Läs mer

Snabbaste vägen till ökad produktivitet i anläggningsbranschen

Snabbaste vägen till ökad produktivitet i anläggningsbranschen Snabbaste vägen till ökad produktivitet i anläggningsbranschen Så ska vi öka produktiviteten i anläggningsbranschen Trafikverket gör varje år affärer på anläggningsmarknaden för mer än 35 miljarder kronor.

Läs mer

Hur lyfter vi kompetensen att energieffektivisera och renovera?

Hur lyfter vi kompetensen att energieffektivisera och renovera? Hur lyfter vi kompetensen att energieffektivisera och renovera? Seminarium IVA Energieffektivisering av våra byggnader Stockholm, 20 november 2012 Ivo Martinac, Professor Installations- och energisystem

Läs mer

Energieffektivisering med målet att minska energiförbrukning med 20%

Energieffektivisering med målet att minska energiförbrukning med 20% Energieffektivisering med målet att minska energiförbrukning med 20% Flavio Santos Director Services and Projects Georg Lannge Sales Manager Industry Phone: +46(0)155 26 54 07 Mobile: +46(0) 70 612 6804

Läs mer

Fantastiskt fin lokal på fjärde våningen i bästa läge på Kungsgatan. Adress Kungsgatan 7

Fantastiskt fin lokal på fjärde våningen i bästa läge på Kungsgatan. Adress Kungsgatan 7 Fantastiskt fin lokal på fjärde våningen i bästa läge på Kungsgatan Typ Storlek 227 kvm Adress Kungsgatan 7 Område City Lokalbeskrivning Omgivning Kontakt Den lediga kontorslokalen ligger på våning 4 på

Läs mer

Finlarm Larm med trygghet och hänsyn

Finlarm Larm med trygghet och hänsyn Finlarm Larm med trygghet och hänsyn Finlarm grundades 1991 och är ett fristående säkerhetsföretag som ser personlig samverkan och hög kvalitet som en förutsättning i relationerna med våra kunder. Vi levererar

Läs mer

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Energieffektivisering och Solceller Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Om oss WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga

Läs mer

Medvetet företagande i en digitaliserad tid

Medvetet företagande i en digitaliserad tid Medvetet företagande i en digitaliserad tid Förord Vi lever i en spännande och föränderlig tid där digitaliseringen ger oss möjligheter vi tidigare bara kunde drömma om. Modern teknik och smarta tjänster

Läs mer

GATE CARE FRAMTIDENS FASTIGHETSPORTAL. Gate Intelligent Building Support AB

GATE CARE FRAMTIDENS FASTIGHETSPORTAL. Gate Intelligent Building Support AB 2014 GATE CARE FRAMTIDENS FASTIGHETSPORTAL Gate Intelligent Building Support AB Gate Care Framtidens fastighetsportal Gate Aware, Gate Care & Gate Energy bildar tillsammans en ny revolutionerande fastighetstjänst

Läs mer

Adress Lästmakargatan 10. pulsen, så nära stadskärnan du kan komma. Här sitter du i ett nybyggt hus, i en

Adress Lästmakargatan 10. pulsen, så nära stadskärnan du kan komma. Här sitter du i ett nybyggt hus, i en Fin liten lokal i bästa läge i City Typ Storlek 69 kvm Adress Lästmakargatan 10 Område City Lokalbeskrivning Det här är en fin liten lokal bestående av 3 rum samt pentry. pulsen, så nära stadskärnan du

Läs mer

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning.

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. 25 kommuner i Stockholmsregionen deltar i samarbetet, som samordnas av Kommunförbundet Stockholms län. Botkyrka Danderyd

Läs mer