Minnen från installationer av de första Bankomaterna i några länder. Installationerna gjordes i huvudsak under 1967/68.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnen från installationer av de första Bankomaterna i några länder. Installationerna gjordes i huvudsak under 1967/68."

Transkript

1 Bankomatminnen Minnen från installationer av de första Bankomaterna i några länder. Installationerna gjordes i huvudsak under 1967/68. Den första Bankomaten i Sverige installerades i början av juli 1967 i Uppsala Sparbank. Den kallades uttagsautomat (Bankomat var ett varumärke som vi / Metior AB hade ensamrätt till, men hade ett avtal med affärsbankerna som kunde använda namnet i Sverige). Det fanns ett mycket gott samarbete med SPADAB (Sparbankernas data- avdelning). Sverige: Den första automaten i Uppsala var en prototyp och den hade en sedelkassett som man laddade genom att mata in sedlarna en och en mellan två plastband. Det visade sig att motorn, som drev utmatningen var i klenaste laget, så ibland hade den svårt att starta. Vid premiären så satt jag vid sedelkassetten och var beredd att hjälpa igång motorn. Utanför själva automaten var det fullt ståhej med reportrar, fotografer och även TV var där och gjorde en inspelning (som sändes som nyhet på kvällen). Testsedel: ON-Line. Vi startade redan 1967 (egentligen via SPADAB) ett samarbete med IBM för att göra Bankomaten ON- Line. Bankomaten var relä- baserad (det fanns inga datorer eller högintegrerade kretsar då), vi måste därför använda ett interface mellan stordatorn IBM 360 och vår utrustning. Detta blev försenat hos IBM och var inte färdigkonstruerat av IBM förrän i början på 1968, men då kopplade vi ihop utrustningarna. Den FÖRSTA On-line- Bankomaten i världen installerades i Sparbanken Bikupan på Stortorget i Malmö den 6 Maj 1968, kopplad till en IBM dator. I banken fanns det ett flertal datorer stora som jättegarderober. ( Som jämförelse: i England kopplade man en uttagsautomat första gången ON- Line år 1973 via ett annat IBM- interface. I slutet av 1968 gjorde vi ytterligare en ON- Line- installation i en bank i Wien. Schweiz: I början på februari 1968 var jag på väg från Malmö till Zürich med en minibuss med en Bankomat i. Autobahn på den tiden var mycket knagglig och det var en resa med konstanta vibrationer.

2 Vi skulle demonstrera Bankomaten och förhandla om en ev. order. En tekniker medföljde från Malmö och min VD, Nils Gösta Trollstad mötte upp där nere. I Zürich körde vi in på bakgården till en bank och lastade av Bankomaten och körde upp den via en hiss till ett konferensrum. Där satte vi in stickkontakten och VIPS - allting fungerade omedelbart. Bankmännen, som studerade vad vi höll på med var mäkta imponerade ( Bankomaten var konstruerad med reläteknik insticksreläer- och hade färdats lång väg i en minibuss på Autobahn). Efter en demonstration var påföljande möte en ren formalitet: de Schweiziska bankerna beställde 30 st. Bankomater för snarast leverans. Det var det första samarbetet mellan schweiziska banker någonsin och alla 30 st. Bankomater skulle öppnas på samma dag. Alla var OFF- Line. Det var den 11 augusti och jag fick som teknisk chef åka runt till de flesta större orterna för att prova av och ansvara för funktionen. Installationen gjordes av Herman Fäh från Union Kassenfabrik ( som var vår agent där). Efter den sista installation satt vi tillsammans på ett öl- kafé i Zürich där innehavaren var en släkting till Herman. Jag frågade innehavaren om han hade en öltunna (av trä), som han kunde sälja till mig. Efter lite övertalning fick jag med mig en tunna hem som fortfarande står hos mig. BANCOMAT- POOLEN i Schweiz fortsatte sedan att utöka till mer än 80 st. Bankomater. Så här såg korten ut i Schweiz (format A7): Frankrike: De franska bankerna var tidigt intresserade och vi var kallade till en förhandling i Paris i januari På väg in till förhandlingarna sade jag till min VD, Nils Gösta Trollstad att nu när vi är här i Paris, så skall vi passa på och uppsöka ett företag som heter CIT/ Transac. De har levererat ett system med magnetkort- biljetter här i Paris och de kan kanske vara en partner för att utveckla en kortläsare för magnetkort för Bankomaten (det fanns inga magnetkortläsare på marknaden). Vi gick in till mötet hos en bank i Paris. Där satt 25 st. bankdirektörer i sina fina mörka kostymer runt ett bord. De öppnade mötet med att säga att de hade inbjudit företaget CIT/ Transac till mötet för att de ville att vi skulle starta ett samarbete för franska marknaden med utgångspunkt att integrera en magnetkortläsare som Transac skulle utveckla. Detta passade oss som handsken, vi sade JA, och vi startade ett långt samarbete med dem där de licenstillverkade över 1000 Bankomater för den franska marknaden.

3 Denna magnetkortläsare var förmodligen den första i världen och blev senare standard på alla Bankomater på de flesta marknader. Så här såg ett av de första korten ut i Frankrike (Format A7). De ersatte senare detta kort och läsare med magnetkort i kreditkortsformat (CR 80). Så här såg de första magnetkorten i världen ut i kreditkortsformat (CR 80): Överst t.v. 3 st. magnetband. Senare (t.h) försök att skapa ett bredare band med flera kanaler i. Till sist underst: det slutliga/ i dag använda utformningen på magnetremsan.

4 Broschyr CIT / Transac: Tyskland: Pohlschröder GmbH, med huvudkontor i Dortmund var vår agent i Tyskland. De skötte alla installationer och tillverkade också kassaskåpsdelen för dessa marknader. De stöttade oss också med medverkan på Hannovermässan, där vi var med flera gånger och ställde ut. Inom några år var 60 st. Bankomater installerade. Exempel på kort: Testsedel:

5 Broschyr Pohlschröder: Holland: I början på april 1868 skulle den första Bankomaten i Holland invigas. Detta skedde givetvis i Amsterdam. Installationen var gjord på huvudposten i Amsterdam, mitt i centrum i närheten av kungl. palatset. Jag och min VD för Metior, Nils Gösta Trollstad, var där dagen innan för att träffa personal och jag skulle testa funktionen. Allt var OK och nästa morgon skulle vi ladda med riktiga pengar. Nästa förmiddag när kassaskåpet skulle öppnas för laddning, så hade låset gått i baklås. Det gick inte att öppna kassaskåpet. Vi försökte alla, men det hade gått i baklås. Nu var det kris; invigningen skulle ske om 30 minuter. Hela gatan utanför i centrala Amsterdam var avspärrad, en baldakin var uppspänd utanför Bankomaten, en röd matta var utlagd och reportrar och TV-folk stod utanför i massor. Jag själv hade behov av en toalett, men jag hann knappast dit förrän jag blev kallad tillbaka. En postkassör hade lirkat på ett annat sätt med

6 nyckeln och fick nu upp låset. Jag kastade mig ut, fyllde på riktiga pengar och sprang ut och gjorde ett testuttag. ALLT FUNGERADE! Bara någon minut senare kom General Postmaster i en limousin, stannade och framför TV-kamerorna gjorde han det första uttaget ur en Bankomat i Holland. PUH! Vilken katastrof det nästan hade blivit. Inom den närmaste tiden kom ytterligare 6 st. Bankomater att installeras. Portugal: I slutet på maj 1968 skulle vi installera den första Bankomaten i Portugal. Det var i en bank i Lissabon som låg centralt på en smal gata med en spårvägslinje utanför och i en backe (Banco Fonsecas). Installationshjälp hade rekvirerats av en tekniker från Schweiz, (Herman Fäh). Honom hade jag ju träffat flera gånger tidigare. Kabeldragningen i banken gjordes i vanliga vattenrör i metall och när man skulle lyfta in kassaskåpet i väggen var plötsligt brandkåren där. Det var tydligen det enda fordonet i staden som hade en lyftkran stark nog. Hela gatan måste givetvis spärras av. Kvällen innan blev Herman och jag utbjudna av två av bankdirektörerna. Vi skulle äta på en restaurang och sedan göra en nattklubbsrunda. På vägen till restaurangen hämtade vi upp ett par sällskapsflickor, som sedan följde oss hela kvällen. De var mycket trevliga och sociala och på en av nattklubbarna ställde sig en av flickorna upp och sjöng en Fado. Vi åkte runt hela natten nattklubb efter nattklubb. Nästa morgon var man ganska mosig. När vi skulle lämna Lissabon efter invigningen såg vi ett flygplan över staden med en banderoll att nu öppnar Banco Fonsecas den första bankomaten i Portugal. Sedan hörde jag att det var en jättefest på kvällen med hundratals inbjudna på Rådhuset. Test- sedel från Banco Fonsecas: Israel: I Tel Aviv hade vi en agent som var mycket duktig och sålde många Bankomater åt oss. Men det var alltid några problem. Så fort det fattades en liten skruv eller att det blev en repa i transporten så skulle han ha ersättning. Vidare skulle tulldokumenten ha en viss utformning/ klassificering så att han kunde komma undan med ett par kronor billigare tull. Så fort vi gjorde något fel så kom det långa listor där han ville ha ersättning. Han kom sedan personligen någon gång om året och hämtade dessa ersättningar + sin innehållna provision kontant som han sedan åkte förbi Schweiz med. Uttagskort från Israel (CR 80):

7 Spanien: I Spanien hade vi en agent som hade en firma som sålde kontorsmaskiner. Han hette Rudy Meyer och han hade en butik mitt i Madrid. Jag skulle besöka honom en gång i augusti 1968 och jag skulle vänta på honom klockan 10 i butiken. Jag var där 30 minuter innan och fann att det var mycket konstig ordning där. Ingen tycktes göra något vettigt. Då, plötsligt, 5 minuter över 10 klappade någon i händerna. Alla i butiken ställde upp sig på två led vid dörren. Ut kom herr Meyer från en flott bil med privatchaufför och alla sade god morgon herr Meyer när han tågade in i butiken. Sedan, plötsligt fick alla fart och satte igång och arbetade. Jag stod längre bak i butiken och betraktade ceremonin med förundran. Detta var fortfarande på Franco s tid! Inom några år hade vi levererat 25 st. Bankomater till Spanien. Kort- exempel Spanien: Sovjetunionen: I Sovjet hade vi inte några Bankomatinstallationer, men vi hade utvecklat en kortläsare i kreditkortsformat(cr80) med hål- koder i, likt en 8- kanals data- hålremsa. Denna kortläsare var ADDO/ FACIT intresserade av att marknadsföra på olika marknader. Så, jag följde med Addo/Facit`s VD, till en mässa i Moskva, där vi skulle presentera denna läsare. Mässan gick väl så där. Sista kvällen jag var ute på stan var jag på varuhuset GUM. Där blev jag kontaktad av en rysk student från Leningrad, som sade till mig (han kunde tyska). Jag ser att du kommer från västerlandet. Kan du göra mig en tjänst. Jag skulle vilja köpa dina byxor, dina skor, din skjorta och slips. Efter en stor tvekan accepterade jag och vi kom överens om att möta utanför hotellet. Jag bytte om och gick ut på gatan och följde efter honom. Han tittade hela tiden ängsligt efter KGB, men hittade ingen misstänkt, så vi gick in i en portgång, gjorde upp affären, d.v.s. han fick sina varor och jag stod där med pengarna och skulle åka hem nästa dag.

8 Att föra rubel ut ur landet var brottsligt, så jag gömde de 850 rubel jag fick ner i strumporna. Och jag hade tur att inte blev stoppad. Sedan låg dess 850 rubel på hyllan fram till ett tillfälle många år senare då jag bad en vän ta med sig dessa och köpte då en samovar, klassisk musik och 2 st. meccano- lådor. Kortläsaren: USA: Via Addo/ Facit försökte vi också marknadsföra kortläsaren i USA. Jag åkte därför till en mässa i Houston och ställde ut kortläsaren. Det blev dessvärre inte någon succé. Detta var innan kortläsaren med magnetband fanns färdig. Bankomater i USA: Deras banksystem är/ var mycket lokala, så i början fanns det fanns inget större intresse för uttagsautomater. USA var alltså mycket sena att installera sådana. Den första Bankomaten i USA var installerad i mars 1969 vid Sumitomo Bank. År 1972 fanns det 12 st. Bankomater. I dag heter en uttagsautomat i USA: ATM ( Automated Teller Machine). Exempel på kort:

9 Testsedel: Danmark: Den första Bankomaten i Danmark öppnades den 12 juni 1968 hos SPAREKASSEN FOR KJÖBENHAVN OG OMEGN vid Nörreport ( hörnet av Nörrevold och Frederiksborggade) Lars Arfvidson

Det första uttaget i Sveriges första uttagsautomat har nu gjorts!

Det första uttaget i Sveriges första uttagsautomat har nu gjorts! Teknikhistoria: Den första Bankomaten i världen.. Klick, kortet in. -- klick, klick, klick, klick -- fyra siffror PIN-kod. -- klick, -- 300 kronor. -- rassel, rassel, surr, surr, --registrering och sedlar

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Sture Johannesson & Ann-Charlotte Johannesson

Sture Johannesson & Ann-Charlotte Johannesson Sture Johannesson & Ann-Charlotte Johannesson En intervju av Anna Orrghen 2 oktober 2007 Intervju 4 Från matematikmaskin till IT Denna intervju har genomförts inom ramen för projektet Från matematikmaskin

Läs mer

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig...

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig... BOMBAY Någon hade sagt till mig att jag borde vaccinera mig mot tyfoid om jag skulle resa till Indien. Och av någon anledning hade denne någon också föreslagit att jag skulle ta vaccinet i drickbar form.

Läs mer

Jan Aschan. En intervju av Sofia Lindgren 1 oktober 2008. Intervju 110. Från matematikmaskin till IT

Jan Aschan. En intervju av Sofia Lindgren 1 oktober 2008. Intervju 110. Från matematikmaskin till IT Jan Aschan En intervju av Sofia Lindgren 1 oktober 2008 Intervju 110 Från matematikmaskin till IT Denna intervju har genomförts inom ramen för projektet Från matematikmaskin till IT som är ett samarbete

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi...

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... VARSEL Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... Det värsta är nog att se hur familjen påverkas. Min dotter som är sju år har inte rätt att gå på fritids längre. Sånt är

Läs mer

Bankuellt Nr 9 Maj 2013

Bankuellt Nr 9 Maj 2013 Bankuellt Nr 9 Maj 2013 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Nu är bokslutet för 2012 klart. Och återigen kan vi konstatera att vi gör ett fantastiskt år. Bergslagens Sparbank går

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Jarno Vanhatapio. E-handelns intåg på modescenen! Nelly.com +4000 procent på 4 år!

Jarno Vanhatapio. E-handelns intåg på modescenen! Nelly.com +4000 procent på 4 år! Jarno Vanhatapio E-handelns intåg på modescenen! Nelly.com +4000 procent på 4 år! DET SÖDERBERGSKA HANDELSPRISET 2012 E-handelns intåg på modescenen! Nelly.com +4000 procent på 4 år! Med förord av Dag

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Nanni Balestrini. Revolten i Torino. Från intet allt vi vilja bli!

Nanni Balestrini. Revolten i Torino. Från intet allt vi vilja bli! Nanni Balestrini Revolten i Torino Från intet allt vi vilja bli! Översättning från italienskan av Inga Brandell och Fausto Giudice Orginalet: Vogliamo tutto, http://www.ercanto.it/vogliamo.htm Giancomo

Läs mer

Bäst på att vara Best

Bäst på att vara Best REPORTAGE NYTÄNKARE I STORT OCH SMÅTT Bäst på att vara Best Best Transport håller sedan några år tätpositionen i antal uppköp. Nu ska allt fasas samman. Svensk Åkeritidning får grundkursen i konsten att

Läs mer

Apotek förr och nu. Föredrag hållet av apotekare Anders Pokosta vid Härnösands Medicinhistoriska förenings höstmöte den 25 oktober år 2003.

Apotek förr och nu. Föredrag hållet av apotekare Anders Pokosta vid Härnösands Medicinhistoriska förenings höstmöte den 25 oktober år 2003. Apotek förr och nu Föredrag hållet av apotekare Anders Pokosta vid Härnösands Medicinhistoriska förenings höstmöte den 25 oktober år 2003. Tack för att jag har fått komma hit och berätta litet om apotek

Läs mer

SÅ JOBBAR VI @ THE BEACH

SÅ JOBBAR VI @ THE BEACH SÅ JOBBAR VI @ THE BEACH Hej! Du läser det här för att du kanske vill jobba eller praktisera hos oss. Här står långt ifrån allt du behöver veta men det ger dig kanske svar på några frågor och en del fakta

Läs mer

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS Jenny Husell ABSTRAKT Att arbeta som projektassistent, innebär många möten med människor

Läs mer

Dick lotsar mig igenom ett par studior där det är full. Med stadig hand i film- och TV-bra. Reportage Steadicam-operatör

Dick lotsar mig igenom ett par studior där det är full. Med stadig hand i film- och TV-bra. Reportage Steadicam-operatör Med stadig hand i film- och TV-bra Reportage Steadicam-operatör Dick med sina Steadicams. 1985 var Dick Ying, Mike Tiverios och Scott Lakeyoe med i den tidiga vågen av operatörer inom svensk mediaproduktion.

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

Ett besök i Sveriges trädgård

Ett besök i Sveriges trädgård Vida NYTT B Sverige Porto Betalt #3 2009 pe r s o n l i g h e t e r i vi d a vä r l d e n Äppelodling på Kurt-Egons vis. Sid 3 Ett besök i Sveriges trädgård Med distribution i fokus Sid 6 Hemma hos Himmestorparn.

Läs mer

Vandra i Astrids sagokvarter

Vandra i Astrids sagokvarter Vandra i Astrids sagokvarter Astrid Lindgren är född i Vimmerby som ligger i Småland. När hon var 18 år flyttade hon till Stockholm och bodde på olika ställen, innan hon gifte sig 1931 och bosatte sig

Läs mer

Olas reseberättelse från SPA-resan till Pärnu 3-11 juni 2012

Olas reseberättelse från SPA-resan till Pärnu 3-11 juni 2012 Dag 1 Söndag 3 juni Resan började kl 13.05 på Gävle busstation i hällande regn, vi skulle åka med Tallinks anslutningsbuss till Värtahamnen. På busstationen stod det en buss från Traveller i Stockholm

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Guide i arbetslivet. Gunnar Björing. Boksidan

Guide i arbetslivet. Gunnar Björing. Boksidan Guide i arbetslivet Gunnar Björing Boksidan Förord Denna skrift bygger på erfarenheter jag gjort som arbetstagare på olika arbetsplatser under en kortare eller längre period, någon gång från mitten av

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

DOKUMENT. Kidnappad. EN HEL TIDNING: Ulrika Bidegård. berättar om dramat 21 år senare. Bryssel den 20 januari 1993 DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE

DOKUMENT. Kidnappad. EN HEL TIDNING: Ulrika Bidegård. berättar om dramat 21 år senare. Bryssel den 20 januari 1993 DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE DOKUMENT DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE TORSDAG 3 JULI Kidnappad Bryssel den 20 januari 1993 EN HEL TIDNING: Ulrika Bidegård berättar om dramat 21 år senare 2 e DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE Här väntade Mm En kall

Läs mer

10 år med Vivida Maria har varit kund sedan starten

10 år med Vivida Maria har varit kund sedan starten NYHETER FRÅN VIVIDA ASSISTANS NR 1 2014 Att åka hoj var mitt kall Livet efter olyckan möt Robert 10 år med Vivida Maria har varit kund sedan starten INLEDNINGSVIS FREDRIC KÄLL, VD VIVIDA ASSISTANS Från

Läs mer

SEX SAKER DU KAN GÖRA FÖR ATT RÄDDA VÄRLDEN!

SEX SAKER DU KAN GÖRA FÖR ATT RÄDDA VÄRLDEN! SEX SAKER DU KAN GÖRA FÖR ATT RÄDDA VÄRLDEN! www.365saker.se Det gick snabbt från att Navid Modiri startade bloggen den 1:a januari 2009 till att det skapades systerbloggar och aktiviteter i andra städer

Läs mer