Rapport från konferens i Svinesundskommittén

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från konferens i Svinesundskommittén"

Transkript

1 Rapport från konferens i Svinesundskommittén april 2015, Halden

2 Torsdag 16 april Thor Edquist, ordfører i Halden kommune Thor Edquist, ordfører i Halden kommune Thor Edquist, Svinesundskommitténs tidigare ordförande samt ordfører i Halden kommune, inleder dagen med att hälsa alla hjärtligt välkomna till Halden. I Halden är det mycket aktivitet under 2015 då man firar 350 år som stad, samt att man firar 70 år sedan krigsslutet. Svinesundskommittén är verksamma i en mycket spännande region, mellan Oslo och Göteborg, och det borde man marknadsföra bättre! Vi har mycket i Svinesundsområdet, poängterar Thor Edquist, och kanske bör vi jobba mot näringslivet och framförallt turism. Vi bör utöka samarbetet inom Svinesundskommittén så att samarbetet får större genomslagskraft i kommunerna. Med de orden inleds Svinesundskommitténs konferens.

3 Jørn Haabeth, Östfolds Fylkeskommune/Interreg sekretariatet Vad händer inom Interreg Sverige/Norge programmet? Hur kan kommunerna få stöd till utvecklingsinsatser? Jørn Haabeth har tidigare arbetat med Öresund-Kattegat-Skagerrack och på senare tid med Sverige- Norge programmet. Jørn Haabeth berättar att INTERREG är en stor och viktig del av del regionala politiken inom EU och vilar på tre ben: ekonomisk, social och territoriell samhörighet. Territoriellt samarbete innebär en utveckling av samarbete över landsgränser. För att få tillväxt på EU-nivå behöver man konkurrenskraftiga regioner och det är här INTERREG kommer in i bilden. Fram till år 2020 finns INTERREG Sverige-Norge och INTERREG Öresund-Kattegat-Skagerrack att söka. Det senare är ett större program sett till ekonomi, personal och problemställning. Jørn Haabeth, Östfols fylkeskommune/interreg sekretariat Inom INTERREG Sverige-Norge finns tre delområden, och Svinesund befinner sig inom området Gränslöst samarbete. I Norge finns INTERREG-kontoret i Sarpsborg och i Sverige i Östersund. 65 procent av alla resurser finns på den svenska sidan och 35 procent på den norska sidan. Dagens Europa befinner sig i kris och INTERREG är en viktig regionalpolitisk åtgärd som skapar nya arbetstillfällen. En nyhet är att även privata aktörer omfattas av samarbetet. I övrigt kan offentliga aktörer, forskningsinstitutioner, näringslivs- och branschorganisationer, inkubatorer och forskningsparker samt entreprenörer delta. Inom INTERREG Sverige-Norge har man fem stora insatsområden. Innovation Inom innovation är forskningssidan tung och där främst näringsdriven forskning med inriktning på kunskapsutveckling. Høgskolen i Østfold och Högskolan Väst knöt ett avtal förra året vilket är en bra grund inom detta insatsområde. Ökad konkurrenskraft Drygt 30 procent av medlem finns inom området Ökad konkurrenskraft. Det främsta målet är att öka konkurrenskraften hos små och medelstora företag (SME s) inom regionen. Här kan man

4 eventuellt koppla det till aktuell branschorganisation, men det är svårt att arbeta med olika grenar inom samma projekt. Det verkar finnas ett intresse för nätverk och kompetensutveckling, och exempel på branscher är kreativa näringar, turism, miljö och energi. Natur- och kulturarv Inom detta delområde är det viktigt att bevara natur- och kulturarv, och förvaltning är en viktig del. Det är också viktigt att tillgängliggöra natur- och kulturarven för befolkningen och kunna använda dem i kommersiella sammanhang på ett hållbart sätt. Bärkraftig transport Gränspendling är vanligt förekommande i regionen, men kommunikationerna är en av de största svagheterna i gränsregionen. Inom bärkraftig transport finns möjlighet att arbeta med kollektivtrafik och koldioxidsnål trafik. Sysselsättning Inom detta område ligger fokus på den gränsöverskridande rörligheten på arbetsmarknaden. Pendlare bör få bättre möjligheter att hitta arbete på andra sidan gränsen, vilket krävs för att skapa gränsregionala synergieffekter där arbetsmarknadens behov bättre matchar arbetskraftens kompetens. Mer än 50 procent av medlen finns inom de två första insatsområden: Innovation och Ökad konkurrenskraft. Inom programmet beviljades 400 projekt mellan år 2007 och För inspiration finns en projektbank på interreg.no där i alla fall alla norska projekt finns med. Inom den första sökningsomgången kom 30 projektansökningar in, varav fem inom Gränslöst samarbete vilket är ganska få projekt. Kommande vecka kommer beslut att tas angående projektpengar. Varje område har sin egen beslutsgrupp och fem till sex politiker finns med från Västra Götalandsregionen och Fyrbodals kommunalförbund och lika många från norsk sida.

5 Jan Andreasson, Norsk - Svenska Handelskammaren Tillväxtregionen mellan Oslo och Göteborg Jan Andreasson är generalkonsul och ordförande för Norsk-Svenska Handelskammaren. Han är också entreprenör och driver eget bolag inom e-handel inom Sverige, Norge och Finland. Jan Andreason är även styrelsemedlem i Voksenåsen. Norsk-svenska handelskammaren grundades för sex år sedan. Bakgrunden till grundandet är att det finns 250 norska aktiebolag i Göteborg. Av dessa kom 80 bolag på möte, och alla räckte upp handen på frågan om vilka som ville ha handelskammare. Handelskammaren startade 2009, och 2014 fanns 650 norska bolag i Göteborg. En tredjedel av dessa bolag är fastighetsbolag. Jan Andreasson, Norsk-Svenska Handelskammaren Norsk - Svenska Handelskammaren finns i Göteborg, Stockholm och Oslo, men funkar som tre olika organisationer, berättar Jan Andreasson. Styrelsen består av tio personer, varav hälften är svenska och hälften är norrmän, hälften kvinnor och hälften män, hälften seniorer och hälften yngre. Detta för att spegla bredden bland medlemsföretagen. Norsk - Svenska Handelskammaren anordnar ungefär sex till sju seminarier per år, inklusive mingel. Den 5 maj anordnas Norska dagen, årets återkommande huvudarrangemang, och i år ligger fokus på e-handel över gränsen och vikten av sociala medier. Varför satsar norska företag i Sverige och vice versa? Många företag har uppnått en mognad i egna landet, och satsar då utomlands. Många entreprenörer får dock problem med administration, och där behöver företagen hjälp. Många norska företag bygger logistikenheter på svenska sidan, för att vända sig mot Europa. Norska företag går fram stort i Sverige, bland annat inom vindkraft och då främst i Jämtland. Flera norska bolag har kommit till Gbg på grund av brist på arbetskraft. I Oslo är arbetslösheten 1,8 procent, de som inte arbetar vill oftast inte heller arbeta. Det finns svenska ungdomar i åldern 20 till 30 som jobbar i Osloregionen. I Västra Götaland är ungdomsarbetslösheten 12 procent. Vad ska man göra för att företagen ska slå sig till ro i regionen längs gränsen? Där är information viktigast, säger Jan Andreasson. Det är viktigt att ta reda på varför företagarna vill komma för att kunna välkomna dem till kommunen. I Göteborg finns Business Region Göteborg som hjälper till att hitta lägenhet, jobb till medföljande, skolor, tips om affärsjurist och så vidare.

6 Mycket varor transporteras över gränsen, långtradare går över Svinesundsbron per dygn och av dem går 60 procent tomma tillbaka. Med tanke på detta skulle Norge kunna delfinansiera en höghastighetsbana till svenska gränsen och då skulle den gamla stambanan kunna användas till gods. Något som man skulle kunna göra i Sverige är att låta Norge investera i svenska infrastruktur, äga denna och ta intäkter under ett antal år. Detta gjordes när Wallenberg elektrifierade Norge och han fick behålla infrastrukturen i 99 år innan den lämnades till den norska staten. Jan Andreasson avslutar med att bjuda in Svinesundskommittén att bli medlemmar i Norsk-Svenska Handelskamamren.

7 Knut L. Arnesen, daglig leder vid Maritimt & Offshore Forum Oslofjorden Möjligheter för Blå Tillväxt i Svinesundsregionen Knut Arnesen arbetar för Maritimt & Offshore Forum Oslofjorden och har en lång erfarenhet av att jobba med Sverige och Norge. Maritimt & Offshore Forum Oslofjorden är ett forum för företag från alla delar av den maritima industrin, och verkar för att stärka den regionala och nationella positionen inom industrin. Maritima näringar är Norges största exportvara efter petroleumprodukter, och sysselsätter mer än personer och värderas till mer än 160 miljarder norska kronor. Inom Oslofjordregionen är mer än anställda inom den maritima näringen och omsättningen är över 40 miljarder. I Norge har man minskat sina koldioxidutsläpp med åtta procent, berättar Knut Arnesen. För att minska koldioxidutsläppen arbetar man med batterier, och det finns en elektriska färja i Norge som togs i drift under Maritimt & Offshore Forum Knut Arnesen, Maritimt & Offshore Forum Oslofjorden Oslofjorden arbetar inom projektet Green Coastal Shipping Program som handlar om batteridrift, gas och andra miljövänliga lösningar. Visionen inom arbetet är Norge ska etablera den mest miljövänliga sjöfarten i världen och bli en global förebild. Maritimt & Offshore Forum Oslofjorden arbetar i kluster, och vill utveckla kluster inom bland annat olja och gas och skaldjursindustrin. Hur ser framtiden ut inom den maritima näringen? Det är viktigt att arbeta för att öka intresset för den maritima näringen hos ungdomar eftersom framtiden byggs på kompetens och innovation. Att öka intresset hos ungdomar är en viktig del inom arbetet, och Maritimt & Offshore Forum Oslofjorden ska vara med och skapa framtidens experter inom den maritima näringen.

8 Ann Palmnäs, Position Väst Position Väst en möjlighet för Svinesundsregionen Ann Palmnäs arbetar som projektledare på Omställningskontoret som finansieras av Västra Götalandsregionen, Trollhättan stad och Fyrbodals kommunalförbund. Ann Palmnäs har tidigare arbetat med företagsutveckling och näringslivsutveckling, bland annat på ALMI och tio år i eget företag. Omställningskontoret var ett EU-projekt åren 2012 till 2014, och det rullar vidare. Det fanns sex stycken delprojekt inom EU-projektet och två av dem finns kvar; ägarskifte micro och neutral finansieringsrådgivning. Position Väst är en etableringsservice och finns också inom Omställningskontoret. Position Väst ligger mellan kraftfälten Oslo och Göteborg och består av 18 kommuner. Inom Position Väst diskuteras strategiska framtidsetableringar. Skandinaviens demografiska mittpunkt är exempelvis Vänersborg, det är där man har den kortaste vägen till 19 miljoner invånare i Sverige, Norge och Danmark. Ann Palmnäs berättar att det är därför många nordiska företag, som exempelvis Whirlpool och Plantagen, förlagt sina lager där. Några av de fördelar som finns inom Position Väst är ett fördelaktigt kostnadsläge, tillgång till mark och lokaler, en spetskompetens inom flertalet områden, forskning och utbildning samt en lägre personalomsättning. Ann Palmnäs, Position Väst

9 Fredag 17 april Återkoppling till gårdagen Elsie Hellström, verksamhetsledare för Svinesundskommittén Elsie Hellström tackar för gårdagens arrangemang och presentationer, och presenterar Svinesundskommittén pågående verksamhet. Elsie Hellström, verksamhetsledare Svinesundskommittén. Inom Svinesundskommittén arbetar man med tre större områden vilka är Blå och Grön Tillväxt, Turism och Folkhälsa som tillväxtfaktor. I Blå Tillväxt ingår projektet BeGIN (Blue Growth and Innovation Network Scandinavia), berättar Elsie Hellström. Inom BeGIN arbetar man för att utveckla en plattform/strategi i Skagerrak/Kattegatts havsregion för att möjliggöra en uthållig maritim samverkan inom miljö-, klimat- och tillväxtutmaningarna. Inom Grön Tillväxt Skog arbetar man i dagsläget med en förstudie för att ta fram kunskap och underlag om pågående näringssamverkan inom trä och skog och knyta kontakter mellan svenska och norska aktörer. Arbetet med förstudien är tänkt som början på en längre process som ska stödja utvecklingen av grön tillväxt med fokus på skog i Svinesundsregionen. Inom Turism finns många olika spår och det övergripande temat är gränsregional, hållbar turism. Ett arbete har inletts tillsammans med flertalet nationalparker (Kosterhavets nationalpark, Ytre Hvaler nasjonalpark och Faerder nasjonalpark) där man tittar på hur turism i skyddade områden ser ut. Ambitionen är att skicka in en ansökan till Interreg inom det området. Parallellt kan man också titta vidare på hur destinationen Svinesundsregionen ser ut och hur man bör arbeta med denna, samt hur

10 man kan arbeta närmare med Moss lufthavn i Rygge för att få besökarna att stanna inom regionen. Slutligen har Svinesundskommittén fått förstärkning på turismsidan där Louise Robertsson hyrs in på halvtid från Fyrbodals kommunalförbund från och med första april och fram till årsskiftet. Det tredje och sista temat är Folkhälsa som tillväxtfaktor, presenterar Elsie Hellström. Detta är ett samarbete med Högskolan Väst, Högskolen Östfold, Västra Götalandsregionen och Östfold fylkeskommune. En gränsregional konferens inom temat kommer att hållas hösten Vidare följer en diskussion där alla mötesdeltagare får möjlighet att lyfta vad man tar med sig från gårdagen. Det som framkom under diskussionen presenteras i korthet nedan. En av huvudfrågorna för Svinesundskommittén är att arbeta för en gränslös region och med att ta röja hinder. Detta är ett mycket viktigt arbete, och även ett uppdrag från Nordiska Ministerrådet. För att Svinesundskommittén ska kunna bli mer än det man är idag måste man lyfta upp sig själva och konkret visa att man är en region utan gränser. Svenskar och norrmän kan göra mycket tillsammans och resultatet kan bli i världsklass. Det är viktigt att arbeta med konkreta ting, visa resultat och hitta goda exempel att driva vidare och kommittén ska skapa tillväxt och arbetstillfällen. Svinesundskommittén kan arbeta med innovationer inom olika området och låta det vara ledordet för organisationen. Vidare får kommittén gärna vara en mötesplats för många aktörer för att generera samarbeten som kan utvecklas inom respektive område. Men Svinesundskommittén bör å andra sidan fokusera på just samverkan för tillväxt, för att nå ännu längre. Per Jonsson, Bengtsfors kommun, Martin Carling, Dals Eds kommun, Ingmar Johansson, Melleruds kommun och Solveig Andersson, Bengtsfors kommun. Svinesundskommittén bör också få större mandat samt resurser att arbeta inom en rad olika frågor. Man bör få ett tydligare uppdrag från Fyrbodals kommunalförbund och Östfold fylkeskommune, och kopplingen mellan dessa tre organisationerna bör stärkas. Från Fyrbodals sida är man beroende av närheten till Norge och ser kommittén som vägen in i arbetet, och inte som en parallell struktur. Det

11 är mycket viktigt att Svinesundskommittén används som ett redskap som leder till effektivisering, och inte blir ytterligare en struktur att förhålla sig till. Angående samverkan kan man utgå ifrån befintliga strukturer och mindre områden för att skapa samarbeten. Den maritima näringen skulle kunna vara ett område där man inte samordnat så mycket hittills och där har Svinesundsregionen möjlighet att ligga i framkant. Många deltagare tycker att Norsk-Svenska Handelskammaren verkar vara en mycket intressant organisation som man skulle kunna arbeta mer tillsammans med. Ett förslag är att Norsk-Svenska Handelskammaren bör kopplas ihop med Position Väst för att locka etableringar. Handelskammaren skulle också kunna kopplas närmare Svinesundskommittén. Och det är en god idé att marknadsföra Norsk-Svenska Handelskammaren i respektive kommun. Avslutningsvis tackar Thor Edquist för en fin gårdag och intressanta reflektioner. Thor Edquist avtackas för sin tid som ordförande i Svinesundskommittén. Per Jonsson tackar Thor Edquist för tiden som ordförande i Svinesundskommittén.

12

13

14

Välkomna till Gränsregionalt planforum. Elsie Hellström och Julia Sandberg

Välkomna till Gränsregionalt planforum. Elsie Hellström och Julia Sandberg Välkomna till Gränsregionalt planforum Elsie Hellström och Julia Sandberg Syfte och mål Projektet - Friskt och produktivt Skagerrak - Dialog och samverkan över gränsen - Gemensam kunskapsbas Dagen - Gemensamt

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Arbetsutskottet 1(6 1(6 Datum: 23 23 november, 2012 2009 Plats och tid Stadshuset i Strömstads kommun, 23 november, 2012 kl. 09.00 12.00 ande m tum Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist,

Läs mer

Detta är Svinesundskommittén

Detta är Svinesundskommittén Detta är Svinesundskommittén Ett politiskt samarbete mellan Østfold fylkeskommune och Västra Götalands regionen samt ett antal kommuner. Vi skapar möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna.

Läs mer

Preliminärt EU-program Interreg Sverige-Norge 2014-2020

Preliminärt EU-program Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Preliminärt EU-program Interreg Sverige-Norge 2014-2020 - ett medel för den regionala utvecklingen Foto Tina Stafrén Programgeografi Nordens Gröna Bälte som består av Jämtlands och Västernorrlands län

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM GRÄNSKOMMITTÉN ØSTFOLD-BOHUSLÄN/DALSLAND. Fastställts av Gränskommitténs styrelse 7/10-2011

HANDLINGSPROGRAM GRÄNSKOMMITTÉN ØSTFOLD-BOHUSLÄN/DALSLAND. Fastställts av Gränskommitténs styrelse 7/10-2011 HANDLINGSPROGRAM GRÄNSKOMMITTÉN ØSTFOLD-BOHUSLÄN/DALSLAND 2012 2014 Fastställts av Gränskommitténs styrelse 7/10-2011 1 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Vision.. 3 3. Detta vill vi Övergripande mål.... 3 4. Roll/uppgift..

Läs mer

Gränsregionens arbetsmarknad

Gränsregionens arbetsmarknad Gränsregionens arbetsmarknad Fyrbodal Östfold 2017-11-24 Intensivkurs i förutsättningarna för gränsregionen Fyrbodal-Östfold En särprägel för Fyrbodals arbetsmarknad i Västra Götaland är närheten till

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Plats och tid Rådhuset, Rygge kommune, 17 april, 2009 kl. 09.00 11.15 ande tum Arbetsutskottet 1(5 Datum 17 april, 2009 Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Inger-Lise Skartlien, Rygge kommune Martin Carling,

Läs mer

Beredningen Näringsliv Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Owe Westberg

Beredningen Näringsliv Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Owe Westberg Beredningen Näringsliv Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Tid: Fredagen den 18 oktober 2013, kl. 09:00 15:15 Plats: Närvarande: Förhindrade: Ordförande: Sekreterare: Innovatum hus 74 och företagsbesök

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 7 november, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 7 november, 2008 Plats och tid Folkets Hus i Halden, 7 november, 2008 09.00 11.30 Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 7 november, 2008 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Martin Carling,

Läs mer

Företag ser nya möjligheter och hot. Arbetstillfällen och skatteintäkter skapas, någonstans

Företag ser nya möjligheter och hot. Arbetstillfällen och skatteintäkter skapas, någonstans Företag ser nya möjligheter och hot Ständiga förändringar i omvärlden Beslut om investeringar och etableringar Arbetstillfällen och skatteintäkter skapas, någonstans Ständiga förändringar i omvärlden Företag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 31 augusti, 2007

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 31 augusti, 2007 Arbetsutskottet Sida 1(5) Plats och tid Nordby Rasta, Strömstads kommun 31 augusti, 2007 09.30 11.30 ande Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Per Kristian Dahl, Halden kommune

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Datum 8 februari 2008 Sida 1(6) Plats och tid Borregaard huvudgård, Sarpsborg, Norge kl. 10.00-13.30 ande Se deltagarförteckning s. 6 Övriga deltagande Anne Enger Fylkesmannen i Østfold Siv Bergström Mette

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida Sida 1(1) 1(1) Datum: 123 november,

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida Sida 1(1) 1(1) Datum: 123 november, Arbetsutskottet Sida Sida 1(1) 1(1) Datum: 123 november, 2010 2009 Plats och tid Quality Spa och Resort, Strömstad, 12 november, 2010 kl. 09.00 12.00 ande Per-Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson,

Läs mer

MODERNT TRÄHUSBYGGANDE. 7 november i Trollhättan

MODERNT TRÄHUSBYGGANDE. 7 november i Trollhättan MODERNT TRÄHUSBYGGANDE 7 november i Trollhättan Projekt Grön tillväxt trä Irene Malmberg, svensk prosjektleder, Svinesundskommittén Bjørn Horten, norsk prosjektleder, Østfold fylkeskommune Karin Stenlund,

Läs mer

YTTRANDE. Dnr N RTS

YTTRANDE. Dnr N RTS Strömstad, 2018-09-18 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Dnr N2018-03829-RTS Svinesundskommittén Svinesundskommittén är en av tolv nordiska gränskommittéer och vi jobbar för att utveckla regional

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Plats och tid Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla 18 april, 2008 10.00 13.00 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 19 augusti, 2009

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 19 augusti, 2009 Plats och tid Quality Hotel, Luleå, 19 augusti, 2009 kl. 18.00 20.00 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 19 augusti, 2009 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Inger-Lise

Läs mer

Projekt Tillgängligt Friluftsliv 2009-12/2011-12 Naturligt lönsamt för näring och besökare

Projekt Tillgängligt Friluftsliv 2009-12/2011-12 Naturligt lönsamt för näring och besökare Projekt Tillgängligt Friluftsliv 2009-12/2011-12 Naturligt lönsamt för näring och besökare Delfinansieras av Europeiska Unionen,, Interreg IVA Sverige-Norge 2007-2013. Allmänna uppgifter Delområde: Prioriterat

Läs mer

KALLELSE TILL SVINESUNDSKOMMITTÉNS ÅRSMÖTE 21 OKTOBER 2016

KALLELSE TILL SVINESUNDSKOMMITTÉNS ÅRSMÖTE 21 OKTOBER 2016 KALLELSE TILL SVINESUNDSKOMMITTÉNS ÅRSMÖTE 21 OKTOBER 2016 Till Svinesundskommitténs medlemmar; kommuner, region/ fylke, kommunalförbund och ombud Kommuner: Region/Fylke: Aremark, Bengtsfors, Dals-Ed,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 14 december, 2007

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 14 december, 2007 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 14 december, 2007 Plats och tid Kommandantboligen, Festningen i Halden 14 december, 2007 09.30-12.30 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun

Läs mer

Handlingsplan Antagen av Gränskommittén

Handlingsplan Antagen av Gränskommittén Handlingsplan 2012 Antagen av Gränskommittén 2011-12-09 10 1 INLEDNING Gränskommittén Østfold-Bohuslän/Dalsland är ett gemensamt samarbetsorgan belägen mellan Oslo och Göteborg i sydvästra Sverige och

Läs mer

Omställningskontoret+

Omställningskontoret+ Omställningskontoret+ Aktiva insatser för tillväxt och sysselsättning 2012 2014 FINANSIÄRER: Omställningskontoret+ BEFINTLIGT NÄRINGSLIV NYSTARTER & NYETABLERINGAR Almi Almi OK+ OK+ NFC Högskolan Väst

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Gränskommittén. Se deltagarförteckning s.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Gränskommittén. Se deltagarförteckning s. Datum 25 september 2009 Sida 1(7) Plats och tid Konventions-gården, Moss, Norge kl. 09.30-13.30 ande Se deltagarförteckning s. 7 Övriga deltagande Poul Erik Krogsvold Moss kommune Lennart Larson Kjell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006 Plats och tid Rasta Nordby, 3 november, 09.30 13.00 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Per Kristian Dahl, Halden kommune

Läs mer

Pege Schelander, Fyrbodals kommunalförbund 3 Yvonne Samuelsson, Gränskommittén.... Thor Edqvist 1-4 Ronnie Brorsson 4-11

Pege Schelander, Fyrbodals kommunalförbund 3 Yvonne Samuelsson, Gränskommittén.... Thor Edqvist 1-4 Ronnie Brorsson 4-11 Arbetsutskottet Sida Sida 1(5) 1(5) Datum: 1923 april november, 2013 2009 Plats och tid Strömstadsbyggen AB i Strömstad, Sverige, 19 april, 2013 kl. 09.00 12.00 ande Ronnie Brorsson, Strömstads kommun

Läs mer

REMISSVAR PÅ DET GRÄNSREGIONALA SAMARBETSPROGRAMMET INTERREG SVERIGE-NORGE

REMISSVAR PÅ DET GRÄNSREGIONALA SAMARBETSPROGRAMMET INTERREG SVERIGE-NORGE REMISSVAR PÅ DET GRÄNSREGIONALA SAMARBETSPROGRAMMET INTERREG SVERIGE-NORGE 1. Beskrivning av ärendet Näringsdepartementet har lagt fram ett erbjudande för Samverkansorganen i Värmlands, Dalarnas och Jämtlands

Läs mer

Handlingsplan Antagen av Gränskommittén

Handlingsplan Antagen av Gränskommittén Handlingsplan 2013 Antagen av Gränskommittén 2012-12-14 7 1 INLEDNING Gränskommittén Østfold-Bohuslän/Dalsland är ett gemensamt samarbetsorgan belägen mellan Oslo och Göteborg i sydvästra Sverige och sydöstra

Läs mer

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Vi är en ideell organisation, som stöder start ups och SME-företag i tillväxtfas. Vi stöds och finansieras av det lokala Näringslivet, VGR, Tillväxtverket,

Läs mer

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av. Februari 2012

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av. Februari 2012 Oslo - Stockholm En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av Februari 212 Oslo + Stockholm = Sant Utgångsläget: Alla vet att utbytet är stort och relationen kvalitativt

Läs mer

Minnesanteckningar En utvecklad gränsregional tågtrafik i Ed 2010-04-15

Minnesanteckningar En utvecklad gränsregional tågtrafik i Ed 2010-04-15 Minnesanteckningar En utvecklad gränsregional tågtrafik i Ed 2010-04-15 På initiativ av Gränskommittén Østfold-Bohuslän/Dalsland och i samarbete med Fyrbodals kommunalförbund och Dals-Eds kommun har en

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén EU konferens Trollhättan Tema Digitalisering

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén EU konferens Trollhättan Tema Digitalisering Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2017 09 08 EU konferens Trollhättan Tema Digitalisering Geografi Interreg Sverige-Norge 1 program 3 delområder 4 prioriterande styrgrupper 2 Budget Interreg

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Datum 9 maj 2008 Sida 1(6) Plats och tid Lysekils Högskolecentrum, Lysekil, Sverige kl. 09.30-13.00 ande Se deltagarförteckning s. 6 Övriga deltagande Anne Enger Fylkesmannen i Østfold Siv Bergström Lennart

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 24 februari, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 24 februari, 2006 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 24 februari, 2006 Plats och tid Rasta Nordby, Strömstads kommun 24 februari, 2006 09.30 13.00 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Erland Lundqvist, Strömstads kommun Clas-Åke

Läs mer

Svinesundskommittén. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL AU Datum: 27 augusti 2018

Svinesundskommittén. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL AU Datum: 27 augusti 2018 Sida 1 av Plats och tid: Fylkeshuset Östfolds Fylkeskommune Sarpsborg Måndagen den 27 augusti 2018 kl.09.30-13.30 ande: Linda M Engsmyr Sarpsborgs kommune Peter Birgersson Dafteryd Strömstad kommun Per

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 1 september, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 1 september, 2006 Plats och tid Rasta Nordby 1 september, 09.30 13.00 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 1 september, 2006 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Arne Øren, Østfold fylkeskommune

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida Sida 1(7) 1(7) Datum: 23 23 november, 2009

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida Sida 1(7) 1(7) Datum: 23 23 november, 2009 Arbetsutskottet Sida Sida 1(7) 1(7) Datum: 23 23 november, 2009 Plats och tid Industriprodukter AS, Halden kommune, 23 november, 2009 kl. 09.00-11.30 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson,

Läs mer

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014 Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 21 Inkubatorer har etablerats över hela världen som ett viktigt verktyg för att utveckla nya innovativa tillväxtföretag. Det totala antalet inkubatorer i

Läs mer

Interreg V Sverige-Norge-programmet 2014-2020

Interreg V Sverige-Norge-programmet 2014-2020 Interreg V Sverige-Norge-programmet 2014-2020 Delområden Nordens Gröna Bälte: Jämtlands och Västernorrlands län, Nord- och Sör-Tröndelags fylken Inre Skandinavien: Värmlands och Dalarnas län, Hedmarks

Läs mer

EU-programmet Interreg Sverige-Norge 2014-2020

EU-programmet Interreg Sverige-Norge 2014-2020 EU-programmet Interreg Sverige-Norge 2014-2020 - ett medel för den regionala utvecklingen Foto Tina Stafrén Programgeografi Nordens Gröna Bälte som består av Jämtlands och Västernorrlands län i Sverige

Läs mer

Strategisk plan för utveckling av Besöksnäringen Prioritera varumärket Bohuslän och gemensamheten i Norra Bohuslän Inriktning för Norra Bohuslän att lokala och regionala organisationer stärker och utvecklar

Läs mer

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2010-11-18

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2010-11-18 Oslo - Stockholm En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2010-11-18 Vad vill vi uppnå? Att beskriva de socio-ekonomiska sambanden mellan Osloregionen och Stockholm-Mälardalsregionen

Läs mer

kraftsamling för miljö, energi och hållbara

kraftsamling för miljö, energi och hållbara kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar Game seminarium 13 oktober 2009 Västsvenska satsningar på framtidens energi- och miljöteknik Bertil Törsäter Två ansvarsområden Tillväxt och

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Gränskommittén. Sarpsborg rådhus, , Sarpsborgs kommune

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Gränskommittén. Sarpsborg rådhus, , Sarpsborgs kommune Plats och tid ande S SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 12 december 2003 Sida 1(5) Sarpsborg rådhus, 10.00-12.00, Sarpsborgs kommune Se deltagarförteckning s. 5 Övriga deltagande Anne Charlotte Moe, Østfold fylkeskommune

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET?

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? Har du en smart projektidé som främjar jobb, tillväxt eller grön ekonomi? En idé som bidrar till att Mellersta Norrland (Jämtlands län och Västernorrlands län) ligger i framkant

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 23 januari, 2009

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 23 januari, 2009 Plats och tid Tingshuset i Tanumshede, 23 januari, 2009 kl. 09.00 11.30 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 23 januari, 2009 ande Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Inger-Lise Skartlien, Rygge kommune Clas-Åke

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 januari, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 januari, 2006 Plats och tid Svinesundsparken 3 januari, 09.30 13.00 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 januari, 2006 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Erland Lundqvist, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist, Tanums

Läs mer

Energi, klimat och miljö

Energi, klimat och miljö Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén Från turnén i Värmland våren 2014 Värmlandsstrategin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008 Plats och tid Copenhagen Admiral Hotel, Köpenhamn 21 augusti, 2008 16.30 18.30 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun

Läs mer

Gränslöst Samarbete. Programmet delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. SVERIGE - NORGE

Gränslöst Samarbete. Programmet delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. SVERIGE - NORGE Gränslöst Samarbete Programmet delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. SVERIGE - NORGE Västra Götalandsregionen Regionens Hus, Interreg-sekretariatet, 462 80 VÄNERSBORG, Tel: +46 521

Läs mer

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg arbetar för ett starkt näringsliv och en hållbar tillväxt som skapar arbetstillfällen

Läs mer

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun Strömstad En internationell småstad med livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! 2030Vision 2030 Strömstads kommun BARN OCH UTBILDNING Lära för livet - alla ska lyckas i skolan År 2030 är den barnomsorg

Läs mer

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien?

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom grön ekonomi från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar energi över gränserna...

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt?

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt? VÄLKOMNA! 18:45 19:00 Välkommen 19:00 19:15 Resultat workshop 19:15 19:30 Studieresa Irland en förebild i 19:30 19:45 Påtår 19:45 20:30 Resultat enkäter/intervjuer 20:30 21:15 Vem gör vad bäst? 21:15 21:25

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-

Kommunstyrelsen 1999- Plats och tid ARENA Vänersborg, Vänersborg, Sverige kl. 09.30-14.00 Datum 11 december 2009 1(10) ande Se deltagarförteckning s.10 Övriga deltagande Leif Bigsten Falköpings kommun Siv Bergström Tanums kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida Sida 1(7) 1(7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida Sida 1(7) 1(7) Arbetsutskottet Sida Sida 1(7) 1(7) Datum: 7 23 september november, 2012 2009 Plats och tid Stadshuset i Strömstads kommun, 7 september, 2012 kl. 09.00 12.00 ande Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-

Kommunstyrelsen 1999- Plats och tid Fiskeauktionen, Smögen, Sverige, kl. 09.30-13.00 ) Datum 21 maj 2010 1(11) ande Se deltagarförteckning s. 11 Övriga deltagande Mats Abrahamsson Sotenäs kommun Madeleine Johansson GO - samarbetet

Läs mer

Vill ni arbeta med transport och infrastruktur i Skandinavien?

Vill ni arbeta med transport och infrastruktur i Skandinavien? Vill ni arbeta med transport och infrastruktur i Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom transport från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar transport över

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-

Kommunstyrelsen 1999- Datum 24 maj 2013 1(9) Plats och tid Rådhuset, Skjærhalden, Hvaler kommune, Norge, kl. 10.00-14.00 ande Se deltagarförteckning s. 9 Övriga deltagande Tage Pettersen Moss kommune, Jubileumskommittén 2014

Läs mer

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader Innehåll: sid: Visionen om det goda livet är vår ledstjärna 5 Globala företag i världens region 7 Näringslivets utvecklingskraft en nyckel till framtiden 9 Kompetens- och kunskapsutveckling viktiga frågor

Läs mer

KUSK. Kunskap, utveckling, statistik och kommunikation i gränsregionen Østfold/Västra Götaland

KUSK. Kunskap, utveckling, statistik och kommunikation i gränsregionen Østfold/Västra Götaland KUSK Kunskap, utveckling, statistik och kommunikation i gränsregionen Østfold/Västra Götaland Projektinnehåll Syfte - Kreativt arbete med vision och strategi Mål - Identifiera framgångsfaktorer Målgrupper

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 12 juni, 2009

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 12 juni, 2009 Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 12 juni, 2009 Plats och tid Stadshuset, Strömstads kommun, 12 juni, 2009 kl. 09.30 11.30 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Inger-Lise

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman En smak av EU 2015 Lena Johansson-Skeri Anneli Norman 1 Dagens program Vad gör vi på Tillväxtverket? Vad är ett EU-projekt? Vad är ett regionalfondsprojekt? Hur ansöker man om stöd från regionalfonden?

Läs mer

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Gränsöverskridande möjligheter för verksamheter i Västra Götaland 2017-04-05 Maria Eriksson Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik

Läs mer

Uddevalla är centrum

Uddevalla är centrum Uddevalla Fyrbodal Uddevallas historia 1998 firade Uddevalla 500 år som stad. Det har varit 500 dramatiska år. En ansenlig ålder för en stad som både bitit i nederlagets äpple och smakat framgångens sötma,

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Arbetskraftsrörelser mellan Sverige och Norge under 2001

Arbetskraftsrörelser mellan Sverige och Norge under 2001 Fokus på arbetsmarknad och utbildning Arbetskraftsrörelser Arbetskraftsrörelser mellan Sverige och Norge under 2001 Gunnar Hedin 6 Bakgrund Sedan mer än femtio år har det funnits ambitioner inom det nordiska

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Genom att arbeta tillsammans i industriell symbios är de gemensamma fördelarna större än summan av de enskilda.

Genom att arbeta tillsammans i industriell symbios är de gemensamma fördelarna större än summan av de enskilda. Ordet symbios kommer från den biologiska symbiosen i naturen där två eller fler arter utbyter material, energi eller information på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt. I en industriell symbios utbyter de

Läs mer

Rapport inför möte med styrgruppen för Fyrbodals fordonskommuner - Omställningsprojektet den 7 maj 2010

Rapport inför möte med styrgruppen för Fyrbodals fordonskommuner - Omställningsprojektet den 7 maj 2010 Rapport inför möte med styrgruppen för Fyrbodals fordonskommuner - Omställningsprojektet den 7 maj 2010 Inledning Inför varje styrgruppsmöte så har vi i projektet för avsikt att i förväg sända ut en kort

Läs mer

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén Informationsseminarium Västra Götaland

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén Informationsseminarium Västra Götaland Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2017 04 05 Informationsseminarium Västra Götaland Innehåll Om programmet Tematiska mål Exempel på beviljade projekt Ansöka 2 Geografi Interreg Sverige-Norge

Läs mer

Plats och tid Styrgruppen för Henån skola 8.15-10.00, 2015-01-21 Henån skola, samling vid ingången 8.15.

Plats och tid Styrgruppen för Henån skola 8.15-10.00, 2015-01-21 Henån skola, samling vid ingången 8.15. 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad inkallar ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Styrgruppen för Henån skola 8.15-10.00, 2015-01-21 Henån skola, samling vid ingången

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Arbetsutskottet 1(1 1(1 Datu: 23 23 april, noveber, 2010 2009 Plats och tid Folketshus i Halden, 23 april, 2010 kl. 09.00 12.30 ande tu Per-Kristian Dahl, Halden koune Ronnie Brorsson, Ströstads koun Siv

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

Näringslivets förutsättningar i den regionala kärnan Täby-Arnige samt visionen för Stockholm Nordost. Presentation 2011-02-22 Maria Lindqvist

Näringslivets förutsättningar i den regionala kärnan Täby-Arnige samt visionen för Stockholm Nordost. Presentation 2011-02-22 Maria Lindqvist Näringslivets förutsättningar i den regionala kärnan Täby-Arnige samt visionen för Stockholm Nordost Presentation 2011-02-22 Maria Lindqvist Hur växer Nordost? Svag sysselsättningstillväxt i Nordost Stockholms

Läs mer

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Västsvenska EU-konferensen Trollhättan 8 september 2017 Carina Jagetun & Ida Elsing

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Västsvenska EU-konferensen Trollhättan 8 september 2017 Carina Jagetun & Ida Elsing Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Västsvenska EU-konferensen Trollhättan 8 september 2017 Carina Jagetun & Ida Elsing Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Ett EU-program som stödjer samarbetsprojekt mellan

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Datum 8 maj 2009 Sida 1(7) Plats och tid Stadshuset, Strömstad, Sverige kl. 09.30-13.30 ande Se deltagarförteckning s. 7 Övriga deltagande Sven Moosberg Strömstads kommun Anders Tysklind Länsstyrelsen

Läs mer

EU-finansiering hur går det till och vad finns?

EU-finansiering hur går det till och vad finns? EU-finansiering hur går det till och vad finns? Göteborgsregionens kommunalförbund Linda Bell Projektkoordinator, GR Planering Rykten om EU-finansiering. Mycket Administration Svår ekonomi.. Krångligt!

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-

Kommunstyrelsen 1999- Plats och tid Park Hotel Halden, Halden, Norge, kl. 09.30-14.00 ) Datum 5 mars 2010 1(11) ande Se deltagarförteckning s.11 Övriga deltagande Elsie Hellström Fyrbodals kommunalförbund Anne Enger Fylkesmannen

Läs mer

LLU i nordöstra Göteborg

LLU i nordöstra Göteborg LLU i nordöstra Göteborg Hållbar utveckling mellan stad och land Peter Rundkvist Projektledare Utveckling Nordost Business Region Göteborg Bakgrund Hösten 2013: Gamla Leader Göta Älv Vänersborg, Trollhättan,

Läs mer

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, mars 2012 Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 30 maj, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 30 maj, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 30 maj, 2008 Plats och tid Strömstads kommun, Stadshuset, Strömstad 30 Maj, 2008 09.00 12.00 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke

Läs mer

Främja kvinnors företagande Värmlands län

Främja kvinnors företagande Värmlands län 1(5) Näringsliv Ingela Bönström Brusgård Främja kvinnors företagande 2007-2009 Värmlands län Förteckning över samtliga beviljade projekt under programperioden 2007-2008-2009 Beviljade projekt 2007 - Offentliga

Läs mer

Europeiskt Territoriellt samarbete Interreg IVA Nord

Europeiskt Territoriellt samarbete Interreg IVA Nord Programmet 1. Mål 2 programmets möjligheter och dess nuläge 2. Interreg IV A Nord programmets möjligheter och dess nuläge 3. Användning av strukturfonder för finansiering av insatser inom ramen för östersjöstrategin

Läs mer

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU.

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU. BIFALLSBESLUT Lantbrukarnas Ekonomi- AB Att: Birgit Jönsson Box 786 45126 Uddevalla Projekt: Förstudie Bärkraftig Gåsförvaltning Beslut om EU-medel Förvaltande myndighet för det territoriella samarbetsprogrammet,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Gränskommittén. Se deltagarförteckning s. 5

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Gränskommittén. Se deltagarförteckning s. 5 Datum 8 april 2005 Sida 1(5) Plats och tid Rådahallen, Melleruds kommun kl. 10.00-14.00 ande Se deltagarförteckning s. 5 Övriga deltagande Utses att justera Robert Svensson, Melleruds kommun Anne Charlotte

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Nätverksträff inom NÄRINGSLIV

Nätverksträff inom NÄRINGSLIV Nätverksträff inom NÄRINGSLIV Umeå 22.9.2016 9.30 Fika 10.00 Exempel från Skellefteå Arctic Game Lab 10.30 Möjligheter i Botnia-Atlanticaprogrammet 2014 2020 11.30 Exempel på pågående näringslivsprojekt

Läs mer

Botnia-Atlantica Uppstartskonferens. Umeå, 11 december 2014

Botnia-Atlantica Uppstartskonferens. Umeå, 11 december 2014 Botnia-Atlantica 2014-2020 Uppstartskonferens Umeå, 11 december 2014 Norge: Nordland Fylkeskommune Sverige: Västerbotten Västernorrland Nordanstigs kommun Finland: Mellersta Österbotten Österbotten Södra

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Gränskommittén Sida 1(5) Plats och tid Rådhuset, Hvaler kommune den 21 september 2001 kl. 10.00 12.00 Beslutande Se deltagarförteckning Övriga deltagande Christian Martins, Gränskommittén Yvonne Samuelsson,

Läs mer

Nätverksträff inom MILJÖ

Nätverksträff inom MILJÖ Nätverksträff inom MILJÖ Härnösand 2016-10-26 9.30 Fika 10.00 Turism på naturens villkor 10.30 Möjligheter i Botnia-Atlanticaprogrammet 2014 2020 11.30 Lunch 12.30 Exempel på pågående miljöprojekt 13.00

Läs mer

Beredningen Näringsliv Minnesanteckningar

Beredningen Näringsliv Minnesanteckningar Beredningen Näringsliv Minnesanteckningar 2010-04-06 Tid Tisdagen den 6 april 2010 Plats: Riverside, Fyrbodal Deltagare: Peter Hemlin, Trollhättan Martin Carling, Dals-Ed Alf Sifversson, Munkedal Essam

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer