Man blir ARG, det är obegripligt. Det här är 4 av 100 miljoner barn! Är det någon idé?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Man blir ARG, det är obegripligt. Det här är 4 av 100 miljoner barn! Är det någon idé?"

Transkript

1 Presentation av SOS Barnbyar/Skolpresentation manus Presentation Presentera dig/er Vad tänker ni när ni hör SOS Barnbyar? Inled med en film Ex Filmen om Leon (Skoljoggen) Centralafrikanska republiken ranbarnbynibouar/ Bild 1 Välkommen till SOS Barnbyar Fråga: Varför finns SOS Barnbyar? Svar: Därför visa bild på soptipp Bild 2 - Soptipp 1,4 miljarder människor lever i extrem fattigdom Vi är unika, jobbar direkt mot barn, barn som blivit övergivna Nu kommer ni få träffa två barn: (när vi visar bilder på barn så har de skyddad identitet, vi berättar inte vad de heter på riktigt eller exakt var de bor) Bild 3 Penjab i Mocambique (ca 6-7 år) Hittades på ett statligt barnhem. Barnhemmen kan beskrivas som en plats som gud glömde. Barnen lämnas vind för våg, inga vuxna, en vuxen som kokade mat. De starkaste barnen överlever så det är ett hårt klimat. Man kan tro att barnen som är i samma situation ska hålla ihop men så är det inte. Penjab hade innan han kom till barnhemmet hittats bunden till händer och fötter, förmodligen legat i tre månader (och skulle sen säljas för att användas till organdonation). Han var föräldralös, hade försvunnit från sina föräldrar. Han var så svårt traumatiserad att han inte pratade. 1 (1)

2 Bild 4 Siamante i Mocambique (ca 6-7 år) Förlorat sina föräldrar i HIV. Omhändertagen av släkting. Släktingen var mentalt sjuk och kunde inte ta hand om barnen så de fick ingen mat, var helt undernärda och hade fått parasiter på både händer och fötter. När barnbymamman skulle besöka flickan, vilket är brukligt för att få smidiga flyttar till barnbyn hittade man Siamante som bodde i ett hål i väggen tillsammans med sina två syskon. På bilden ser vi Siamante som har så svåra angrepp av parasiter på sina fötter och var så sjuk at hon inte kunde stå, utan sitter ner. Alla tre syskonen fick komma till barnbyn. Man blir ARG, det är obegripligt. Det här är 4 av 100 miljoner barn! Är det någon idé? Visa lösningen: Bild 5 Finns det överhuvudtaget något hopp? Bild 6 ett gäng spelar fotboll (Penjab 2 år senare) Liten kaxig kille i förgrunden. Penjab en av dom som spelar fotboll. Vi ville inte ta bild bara på honom då han varit så traumatiserad. Bild 7 Siamante i rosa klänning (2 år senare) Elisabeth på SOS Barnbyar var på besök ett par år senare. Frågade om hon fick ta en bild och Siamante sprang iväg fnissande. Elisabeth trodde att hon inte fick ta bilden men Siamante kom tillbaka och hade bytt om till sin rosa klänning. Precis som vilken tjej som helst. Hoppet finns där! Bild 8 Barnbyn i Imst, Österrike SOS Barnbyar har rötter i efterkrigstidens Europa. Första barnbyn startade i Imst. SOS Barnbyar startade 1949 i Österrike av Hermann Gmainer, själv uppvuxen på ett barnhem. Han såg hur barn for illa efter kriget. SOS Barnbyar startade 1972 i Sverige. 2 (2)

3 Bild 9 Vision/Mission (officiella texten) Vårt uppdrag: Vi tar hand om de barn som ingen annan vill ha Ett livslångt åtagande Långsiktigt arbete med svårt traumatiserade barn Bild 10 Kartan SOS Barnbyar har ca 550 barnbyar i 133 länder. Lokalt anställda i 134 länder. Lokalt gör att vi kan vara på plats när det är katastrofer. Ex Syrien, två barnhem och 4000 uppsamlingsplatser för barn. 1 barnby i Norge och 5 i Finland. Varför då, behövs det barnbyar i Norden? Ja det kan vara barn där föräldrarna har hamnat i samhällsvård och som behöver en familj. De länder i Europa som ej har barnbyar är Sverige, Danmark, Luxemburg och Schweiz SOS Barnbyar är så mycket mer än barnbyar. Vi har ett stort förebyggande program (FSP=Familjestärkande program/sociala program). Då kan vi hjälpa så många fler barn och familjer. Barnbyn är sista utvägen. Jobbar ej med biståndsarbetare eller volontärer. Våra fokusländer är Bolivia, Centralafrikanska Republiken, Kambodja, Mocambique, Ukraina och Mongoliet. Vi stödjer 1,5 miljoner barn och vuxna med våra bidrag varje år. Vi har ca anställda och har alltid lokalt anställda i byarna. Vi har nationella kontor i alla länder där vi har verksamhet. Politiskt och religiöst obundna Bygger och driver förutom barnbyar även skolor, medicinkliniker och sociala center, som även är tillgängliga för de som bor i närområdet av barnbyn. Följer FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) Nolltolerans mot korruption 3 (3)

4 Bild 11 SOS Barnbyar i Sverige Bild 12 Vad är en barnby? Varje barnbymamma tar hand om 6-12 barn i sitt hushåll. Antalet barn varierar mellan länderna och vissa barn har speciella behov. De kan ha skador från födseln, exempelvis om mamman tog droger under graviditeten. Vissa barn har blivit slagna och de flesta har traumatiska upplevelser från sitt tidigare liv. Det behövs därför särskilt stöd till barnbymammorna. Det finns alltid en barnbychef och psykologer som kan hjälpa till. Barnen fostras av mammor och mostrar, men det finns även manliga förebilder i byn. Barnen stannar hos sin barnbymamma tills de är mogna för ett självständigt liv. De får först flytta till ett ungdomsboende i barnbyn för att prova eget boende tillsammans med andra ungdomar innan de flyttar hemifrån. Barnbyn är också öppen för barn i närmiljön, så att de kan gå i skola och få läkarvård. Bild 13 Manliga förebilder Viktigt med manliga förebilder i barnbyarna. Här förebilder i Burundi, Ghana och Bolivia. Oftast bara mammor i byarna. Kulturellt naturligt då papporna inte tar hand om sina barn i många länder. Bild 14 - Tanzania Barnby i Tanzania. Husen är anpassade till landets klimat och andra lokala förutsättningar. Bild 15 Centralafrikanska republiken Astrid Lindgrens barnby i Centralafrikanska republiken invigdes Som man ser på bilderna så är det olika husstilar och olika klimat. 4 (4)

5 Inledning till bild Barnkonventionen - Barn har egna mänskliga rättigheter antog FN Konventionen om barnets rättigheter, Barnkonventionen. Idag har alla världens länder utom två ratificerat, d v s lovat att följa, konventionen, vilket gör den till en av FN-systemets mest spridna konventioner. Sverige ratificerade konventionen redan 1990 och idag är bland annat skollagen, föräldrabalken och socialtjänstlagen anpassade efter rättigheterna i Barnkonventionen. Sedan 2011 är också Barnkonventionen inskriven i läroplanen. Världens största familj! En familj kan se ut på många sätt. Bara här i klassen så ser det olika ut för er! Grundvärderingar: Rätt till familj, gå i skolan och sjukvård: Bild 16 Barnets rätt till familj Barnbyfamilj i Benin Alla barn har rätt till stöd av en vuxen och rätt till ett hem. Viktigt att leva i ett sammanhang, vara tillsammans. Det som skiljer SOS Barnbyar från institutioner är att barnen lever i ett hem (ni kommer ihåg Penjab som vi träffade i början av presentationen) Oftast bara mammor i barnbyarna. Kulturellt naturligt då papporna inte tar hand om sina barn i många länder. I Finland finns ex både mamma och pappa. Grandma-hus. När mammorna blir gamla, får barnbarn, så flyttar de ibland till s k Grandma-hus. Finns i en del barnbyar. Bild 17 Barnets rätt till familj (syskon) Barnbyfamilj i Vitryssland Vi ser till att hålla ihop syskon i samma familj. Ingen vill egentligen lämna sin familj oavsett förhållanden, så därför försöker vi hålla ihop syskonen. Bild 18 Barnets rätt till utbildning SOS Barnbyars skola i Centralafrikanska republiken. Skolor även öppna för andra barn utanför barnbyn 5 (5)

6 Bild 19 Barnets rätt till hälsa Medicinklinik i Vietnam Praktisk hälsovård Även öppen för andra barn utanför barnbyn. Bild 20 Familjestärkande program (FSP) Kvinna med kiosk i Ghana Kvinnan är ensam försörjare av tre barn sedan mannen försvann. Hon har fått mikrolån för att starta egen verksamhet. Fjärde året hon ingår i mikrolånprogrammet. Genom kiosken kan hon försörja sig och sina barn. Förebyggande arbete. Det familjestärkande programmet startade i Afrika pga HIV/AIDS en räddad mamma räddar många barn! Bild 21 I barnbyarna finns yrkesskolor (hantverk, elektronik och bygge). Här förbereds barnen för att kunna skaffa sig ett arbete i samhället utanför barnbyn. Utbildning ger arbetstillfällen. Ex en kille som utbildade sig till elektriker kunde försörja hela sin familj. Vänster: Syverkstad; del av det sociala centret i Nagapatinam, Indien Höger: ungdomsträningscenter i Kigali, Rwanda. Bild 22 Katastrofhjälp Vi finns också på plats för att hjälpa till vid katastrofer: Det kan röra sig om korttidsboende. Ordna barnvänliga platser eller dela ut mat. Katastrofhjälp är viktig, som här i Pakistan och Haiti efter översvämningar. Humanitära insatser har också gått till Filippinerna och Centralafrikanska republiken. Hjälpen består ofta av matpaket och personer som kan ta hand om övergivna barn och hitta deras familjer. Katastroffonden Bild 23 - Vad räcker pengarna till? Fråga barnen. Låt dom fundera lite. Bild 24 Det här räcker pengarna till Kostnadsexempel Gambia, Cap Verde, Guinea, Guinea Bissau, Liberia, Sierra Leone (Uppgifterna från ) 6 (6)

7 500 kr Myggnät till ca 11 familjer eller 1 mål mat till 100 barn 550 kr 1 barn kan gå i grundskola 1 år 2000 kr Sjukvård för 9 barn under 1 år kr Kostnad för 1 barn i barnbyn 1 år 5000 kr Malariamedicin till ca 150 barn kr Skoluniform till ca 70 barn eller skolväska och skolmaterial till ca 120 barn kr Kostnad för 1 familj i barnbyn 1 år kr Två mål mat/dag till 1 familj i barnbyn ca ½ år kr Driftkostnader för 1 barnby 1 år Bild: webbadresser + info skolmaterial Hur kan man hjälpa till? Fadderskap: - Byfadder - Barnfadder SOS Vän följer hela verksamheten Katastroffond Skolor: Berätta för dina föräldrar, morfar, faster m fl om barns situation i världen. Lär er om ett land i världen och gör där en insamling till SOS Barnbyar. Gör en loppis eller konsert till förmån för SOS Barnbyar. Om du vill veta mer kan du gå in på vår hemsida Skolmaterial När pengarna inte räcker till 7 (7)

8 SOS Barnbyars skolmaterial för högstadiet om fattigdom ur ett barnrättsperspektiv Bild 25 TACK! 8 (8)

Material för gymnasiet

Material för gymnasiet Material för ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi. Med detta skolmaterial

Läs mer

Material för årskurs 4-6

Material för årskurs 4-6 Material för årskurs 4-6 ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi.

Läs mer

Material för Förskolan - årskurs 3

Material för Förskolan - årskurs 3 Material för Förskolan - årskurs 3 ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och

Läs mer

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: Vincent Tremeau Tack för att ni ger barn en trygg uppväxt! SOS Barnbyar arbetar i 135 länder runtom i världen. Totalt fick nästan 800 000 barn

Läs mer

Centralafrikanska republiken, Bouar

Centralafrikanska republiken, Bouar Centralafrikanska republiken, Bouar Återrapport 2/2017 Både barn och vuxna firade barnens dag i barnbyn. Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barnbyn i Bouar Barnbyn i Bouar har varit verksam alltsedan

Läs mer

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. 63 procent av befolkningen lever på

Läs mer

Material för årskurs 7-9

Material för årskurs 7-9 Material för årskurs 7-9 ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi.

Läs mer

Senegal Tambacounda. Återrapport november Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT NOVEMBER 2018 SENEGAL TAMBACOUNDA

Senegal Tambacounda. Återrapport november Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT NOVEMBER 2018 SENEGAL TAMBACOUNDA Senegal Tambacounda Återrapport november 2018 Varmt tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid! Även om Senegal har upplevt en relativt lång period av politisk stabilitet är arbetslösheten fortsatt

Läs mer

FRÅN BARN TILL BARN GENOM SPRINGSLANTEN LÄRARHANDLEDNING

FRÅN BARN TILL BARN GENOM SPRINGSLANTEN LÄRARHANDLEDNING FRÅN BARN TILL BARN GENOM SPRINGSLANTEN LÄRARHANDLEDNING foto: marcus frendberg INNEHÅLL foto: sos arkiv FRÅN BARN TILL BARN GENOM SPRINGSLANTEN FN:s konvention om barnets rättigheter är ett viktigt dokument

Läs mer

Indien, Khajuri Kalan

Indien, Khajuri Kalan Indien, Khajuri Kalan Återrapport 1/2018 Varmt tack för att ni ger barn i Khajuri Kalan en bättre framtid! SOS barnby Khajuri Kalan är inne på sitt 14:e verksamhetsår. Barnbyn finns till för att barn med

Läs mer

Centralafrikanska republiken, Bossangoa

Centralafrikanska republiken, Bossangoa Centralafrikanska republiken, Bossangoa Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn och familjer i Bossangoa, Centralafrikanska republiken! Den turbulenta situationen i Centralafrikanska

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv SOS barnby Bouar. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn i Centralafrikanska republiken en bättre framtid SOS barnby Bouar ligger i västra

Läs mer

Centralafrikanska republiken, Bouar

Centralafrikanska republiken, Bouar Centralafrikanska republiken, Bouar Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Francis har kämpat hårt för att ge sina barn ett bättre liv. Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till barn och familjer i Bouar Det

Läs mer

Nigeria Owu-Ijebu. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 NIGERIA OWU-IJEBU

Nigeria Owu-Ijebu. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 NIGERIA OWU-IJEBU Nigeria Owu-Ijebu Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till barn och unga i Nigeria! SOS barnby Owu-Ijebu är inne på sitt 22:a verksamhetsår. Idag bor 78 barn i 12 SOS-familjer

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

Indien Alibaug Ungdomsboende

Indien Alibaug Ungdomsboende Indien Alibaug Ungdomsboende Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till ungdomar i Alibaug SOS Barnbyar har arbetat i Alibaug sedan 2010. I barnbyn bor för närvarande 117 barn i 14 familjer.

Läs mer

Kambodja Siem Reap. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 KAMBODJA SIEM REAP

Kambodja Siem Reap. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 KAMBODJA SIEM REAP Kambodja Siem Reap Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Siem Reap en bättre framtid Barnbyn i Siem Reap öppnade 2002, och i dag bor 126 barn i de 14 SOS-familjerna i byn.

Läs mer

SOS Barnbyar Mongoliet. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Mongoliet. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Mongoliet Landinfo 2017 Om Mongoliet Mongoliet är ett land med berg, öken och grästäckt böljande stäpp. Hårt klimat och långa avstånd gör landet sårbart för naturkatastrofer, svåra vintrar

Läs mer

Kambodja Siem Reap. Återrapport 1/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2017 KAMBODJA SIEM REAP

Kambodja Siem Reap. Återrapport 1/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2017 KAMBODJA SIEM REAP Kambodja Siem Reap Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Ungdomar spela bordtennis utanför det nybyggda biblioteket i Siem Reap. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Siem Reap en bättre framtid

Läs mer

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Moçambique Landinfo 2017 Om Moçambique Moçambique är ett land på Afrikas södra östkust. Landet var tidigare en portugisisk koloni och genomled ett frihetskrig och ett blodigt inbördeskrig

Läs mer

Botswana. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 BOTSWANA

Botswana. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 BOTSWANA Botswana Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn, unga och familjer i Botswana! Genom SOS Barnbyars sociala center i Botswana bedrivs familjestärkande program

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 2/2017 Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! I SOS barnby och ungdomsboende i Ulan Bator bor för närvarande 109 barn och unga. De flesta av dem

Läs mer

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 INDIEN KHAJURI KALAN. Foto: SOS Arkiv

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 INDIEN KHAJURI KALAN. Foto: SOS Arkiv Indien Khajuri Kalan Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till barnen i Khajuri Kalan SOS Barnbyar har arbetat i Khajuri Kalan sedan 2004. I barnbyn bor 88 barn med särskilda

Läs mer

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv Ghana Tamale Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv En mamma och hennes barn i SOS barnby Tamale. Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till SOS barnby Tamale I SOS barnby Tamale bor för närvarande 105 barn i

Läs mer

SOS BARNBYAR UKRAINA

SOS BARNBYAR UKRAINA SOS BARNBYAR UKRAINA OM UKRAINA Ukraina är den största och mest befolkade nya republiken efter Sovjetunionens fall 1991, med 45 miljoner invånare. Officiellt lever en stor del av invånarna under fattigdomsstrecket

Läs mer

Till alla barn och ungdomar

Till alla barn och ungdomar VÅRD OCH OMSORG Till alla barn och ungdomar som träffar socialsekreterare i Sala Hej, Vi som jobbar som socialsekreterare här i Sala tycker att det viktigaste med vårt arbete är att se till att alla barn

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2010:1161 Utkom från trycket den

Läs mer

Utlandstraktamenten för 2016

Utlandstraktamenten för 2016 På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Jag förstår Utlandstraktamenten

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

SOS Barnbyar Kambodja. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Kambodja. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Kambodja Landinfo 2017 Om Kambodja För tusen år sedan blomstrade en högkultur i Kambodja, under den perioden byggdes bland annat det berömda templet Angkor Vat. Landets nutidshistoria präglas

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.5.2014 COM(2014) 319 final ANNEXES 1 to 7 BILAGOR till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om förhindrande av att handeln med vissa viktiga mediciner

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Effektrapport 2014. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod

Effektrapport 2014. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Effektrapport 2014 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod SOS Barnbyar Sverige Organisationsnummer 802405-7815 Ideell förening bild 3). Barnkon Vad vill SOS Barnbyar

Läs mer

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 INDIEN KHAJURI KALAN

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 INDIEN KHAJURI KALAN Indien Khajuri Kalan Återrapport 2/2017 Augustifirande i barnbyn. Foto: SOS Arkiv Varmt tack för att ni ger barn i Khajuri Kalan en bättre framtid! Barn med funktionsvariationer drabbas oftare än andra

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2005:672 Utkom från trycket den

Läs mer

Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning. Ansökningsomgång 2011

Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning. Ansökningsomgång 2011 Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning Ansökningsomgång 2011 Anna Werner 2011-09-01 Välkomna! Upplägg under upptaktsseminariet Introduktion och bakgrund Praktisk information Workshop om ömsesidighet

Läs mer

Bolivia Plan 4000 Santa Cruz

Bolivia Plan 4000 Santa Cruz Bolivia Plan 4000 Santa Cruz Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid SOS Barnbyar driver en integrerad barnby, förskoleverksamhet och ett

Läs mer

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 En familj i SOS barnby Abobo Gare. Tack för att ni ger barn och unga i Abobo Gare en bättre framtid I SOS barnby Abobo Gare bor för närvarande 82 barn i 14

Läs mer

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med MyRight Att erövra världen, mars 2018 MyRight är en svensk organisation som arbetar i hela världen. Vi arbetar tillsammans med andra

Läs mer

Reviderade riktlinjer Hälsokontroll avseende tuberkulos

Reviderade riktlinjer Hälsokontroll avseende tuberkulos Reviderade riktlinjer Hälsokontroll avseende tuberkulos Bygger på Socialstyrelsens Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos (2012-3-16) Smittskydd Halland och Halland, december 2013 Screening

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2015, totalt

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2015, totalt Afghanistan 31 267 5 669 841 289 292 256 Albanien 2 569 283 268 209 362 109 Algeriet 3 022 1 156 639 427 1 438 150 Andorra 5 - - - - 2 Angola 742 130 154 64 197 206 Anguilla - - - - - - Antigua och Barbuda

Läs mer

Inrikesministeriets förordning

Inrikesministeriets förordning Inrikesministeriets förordning om bidrag för frivillig återresa I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 31 2 mom. i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd

Läs mer

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Togo Landinfo 2017 Om Togo Togo ligger i västra Afrika och har tidigare varit både tysk och senare fransk koloni. 1960 blev landet självständigt men fick inte demokratiskt styre förrän år

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 15.6.2001 KOM(2001) 306 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av korrigeringskoefficienter som skall tillämpas från och med den 1 på löner

Läs mer

Prislista företagsbonnemang Samtal och SMS i utlandet. Giltig fr.o.m 2013-06- 01

Prislista företagsbonnemang Samtal och SMS i utlandet. Giltig fr.o.m 2013-06- 01 Prislista företagsbonnemang Samtal och SMS i. Giltig fr.o.m 2013-06- 01 Alla priser i svenska kronor exklusive moms. Betalsamtal och samtal till satellit betalas enligt besöksnätets taxa med ett administrativt

Läs mer

Syrien Återrapport 1/2018

Syrien Återrapport 1/2018 Syrien Återrapport 1/2018 Tack för ert stöd till barn och unga i Syrien! När Syrien i mars gick in i sitt åttonde år med krig i landet fortsätter SOS Barnbyar att stödja barn och familjer i utsatthet och

Läs mer

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET?

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? VAD ÄR BARNKONVENTIONEN? VISSA BASFAKTA Barnkonventionen har funnits i över 20 år, sedan 1989. Alla länder utom USA och Somalia har ratificerat den. Vi är

Läs mer

Kina Nanchang. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 KINA NANCHANG

Kina Nanchang. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 KINA NANCHANG Kina Nanchang Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Nanchang en bättre framtid! De allra första barnbyarna i Kina öppnade 1987, i städerna Tianjin och Yantai

Läs mer

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2017

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2017 Föräldralösa Barn Organisationsnummer 802406-2559 Effektrapport 2017 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Föräldralösa Barn är en del av Adoptionscentrum Alla barn

Läs mer

SOS Barnbyar Bolivia. Landinfo Foto: Maja Brand

SOS Barnbyar Bolivia. Landinfo Foto: Maja Brand SOS Barnbyar Bolivia Landinfo 2018 Foto: Maja Brand Om Bolivia Bolivia är ett av Sydamerikas fattigaste länder och inkomstskillnaderna inom landet är stora. Från mitten av 1960-talet till början av 1980-talet

Läs mer

Net1 prislista för internationella samtal Öppningsavgift 0,69kr/samtal Land Land

Net1 prislista för internationella samtal Öppningsavgift 0,69kr/samtal Land Land Samtal debiteras per sekund. Öppningsavgift 0,69kr/samtal Afghanistan 8,95 8,95 2,49 2,99 Albanien 3,95 3,95 0,99 2,89 Algeriet 3,95 3,95 1,29 2,24 Amerikanska Samoa 8,95 8,95 3,49 3,49 Andorra 1,55 3,95

Läs mer

Ukraina Brovary, Kiev

Ukraina Brovary, Kiev Ukraina Brovary, Kiev Återrapport 2/2017 Foto: Katerina Illevska Tack för att ni ger barn och unga i Ukraina en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev invigdes 2009, och här bor för närvarande

Läs mer

Prislista privatabonnemang Samtal och SMS i utlandet. Giltig fr.o.m 2013-06- 01

Prislista privatabonnemang Samtal och SMS i utlandet. Giltig fr.o.m 2013-06- 01 Prislista privatabonnemang Samtal och SMS i. Giltig fr.o.m 2013-06- 01 Alla priser i svenska kronor inklusive moms. Betalsamtal och samtal till satellit betalas enligt besöksnätets taxa med ett administrativt

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2004:218 Utkom från trycket den

Läs mer

Högstbelopp för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2015 (fr.o.m. 2015-07-01).

Högstbelopp för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2015 (fr.o.m. 2015-07-01). för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2015 (fr.o.m. 2015-07-01). Merkostnadstillägg (kr/mån) för merkostnadstillägg fr.o.m. 2015-07-01 (se punkt 6 i "Riktlinjer för vissa särskilda anställningsvillkor"

Läs mer

Högstbelopp för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2016

Högstbelopp för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2016 för merkostnadstillägg och medföljandetillägg för 2016 Merkostnadstillägg (kr/mån) för merkostnadstillägg fr.o.m. 2016-01-01 (se punkt 6 i "Riktlinjer för vissa särskilda anställningsvillkor" i bilaga

Läs mer

Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012

Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012 Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012 Detta är en sammanställning av den svenska utländsk bakgrund-befolkningen en generation bakåt

Läs mer

lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder

lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder MyRight Att erövra världen, mars 2018 Vi som driver MyRight är organisationer för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Ungdomsutbyte. Schablonbeloppet för projektkostnader för delprogram 1.1 är följande - gäller i det land där projektet genomförs: Projekt kostnader

Ungdomsutbyte. Schablonbeloppet för projektkostnader för delprogram 1.1 är följande - gäller i det land där projektet genomförs: Projekt kostnader Ungdomsutbyte Schablonbeloppet för projektkostnader för delprogram 1.1 är följande - gäller i det land där projektet genomförs: Projekt kostnader A1.1 Österrike 39 Belgien 37 Bulgarien 32 Kroatien 35 Cypern

Läs mer

SOS Barnbyar Kina. Landinfo 2018

SOS Barnbyar Kina. Landinfo 2018 SOS Barnbyar Kina Landinfo 2018 Om Kina Den 1 oktober 1949 utropades Folkrepubliken Kina och landet stöptes om efter socialistisk modell, efter kommunisternas seger i inbördeskriget som då pågått under

Läs mer

Effektrapport En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod

Effektrapport En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Effektrapport En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Effektrapport för år 2015 SOS Barnbyar Sverige Organisationsnummer 802405-7815 Ideell förening SOS Barnbyars mål

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2017:8 Utkom från trycket den

Läs mer

Prislista privatabonnemang Samtal och SMS i utlandet

Prislista privatabonnemang Samtal och SMS i utlandet Prislista privatabonnemang Samtal och SMS i. 2015-01-01 Alla priser i svenska kronor inklusive moms. Betalsamtal och samtal till satellit betalas enligt besöksnätets taxa med ett administrativt påslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2007:140 Utkom från trycket den

Läs mer

Prislista 3Kontant Samtal och SMS i utlandet

Prislista 3Kontant Samtal och SMS i utlandet Prislista 3Kontant Samtal och SMS i utlandet. 2015-01-01 Alla priser anges i kronor per minut inklusive moms. Satellitdestinationer och Premium-samtal är inte tillgängliga. Det går inte att ringa videosamtal

Läs mer

Dimitras resa Elevmaterial

Dimitras resa Elevmaterial Dimitras resa Elevmaterial Hej! Visste du att alla barn har rätt till en meningsfull fritid? Vi på Majblomman arbetar för att förbättra barns villkor och vi har en vision om att alla barn ska få vara med

Läs mer

Prislista företagsabonnemang Samtal och SMS i utlandet. 2014-07-01

Prislista företagsabonnemang Samtal och SMS i utlandet. 2014-07-01 Prislista företagsabonnemang Samtal och SMS i utlandet. 2014-07-01 Alla priser i svenska kronor exklusive moms. Betalsamtal och samtal till satellit betalas enligt besöksnätets taxa med ett administrativt

Läs mer

Ukraina Brovary, Kiev

Ukraina Brovary, Kiev Ukraina Brovary, Kiev Återrapport 2/2017 Foto: Katerina Illevska Tack för att ni ger barn och unga i Ukraina en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev invigdes 2009, och här bor för närvarande

Läs mer

Inrikesministeriets förordning

Inrikesministeriets förordning Inrikesministeriets förordning om bidrag för frivillig återresa I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 31 2 mom. i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leva i en miljö där de kan må bra och utvecklas UNDERBAR VÄRLD!

Tema: varje barns rätt att leva i en miljö där de kan må bra och utvecklas UNDERBAR VÄRLD! Tema: varje barns rätt att leva i en miljö där de kan må bra och utvecklas EN UNDERBAR VÄRLD! En underbar värld! Alla barn har rätt att leva i en värld där de känner sig trygga, mår bra och utvecklas.

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2009:299 Utkom från trycket den

Läs mer

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut foto: Pernilla Norström Ett tryggt barn blir en trygg vuxen och en trygg förälder. Utbildning ger barn möjligheten att utvecklas och ta kontroll

Läs mer

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt Födelseland/ Utrikes Födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar

Läs mer

Kina, Nanchang Återrapport 1/2017

Kina, Nanchang Återrapport 1/2017 Kina, Nanchang Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Nanchang en bättre framtid SOS barnby Nanchang stod klar 1993. Här bor 74 barn i 11 SOS-familjer. Foto: SOS Arkiv I

Läs mer

Effektrapport 2013. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod

Effektrapport 2013. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Effektrapport 2013 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod SOS Barnbyar Sverige Organisationsnummer 802405-7815 Ideell förening Vad vill SOS Barnbyar uppnå? Beskriv tydligt

Läs mer

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt

Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt Utrikes födda samt födda i Sverige med en eller två utrikes födda föräldrar efter födelseland/ursprungsland, 31 december 2012, totalt Födelseland/ Utrikes Födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 29.5.2009 KOM(2009) 253 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om fastställandet av de korrigeringskoefficienter som ska tillämpas från och med

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

Centralafrikanska republiken, Bossangoa

Centralafrikanska republiken, Bossangoa Centralafrikanska republiken, Bossangoa Återrapport 1/2018 Varmt tack för ert stöd till barn och familjer i Bossangoa, Centralafrikanska republiken! Det familjestärkande programmet i Bossangoa har varit

Läs mer

Ukraina Brovary. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA BROVARY

Ukraina Brovary. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA BROVARY Ukraina Brovary Återrapport 1/2018 Tack för att ni ger barn en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev är inne på sitt 9:e verksamhetsår och idag bor 66 barn i 16 SOS-familjer. Flera ungdomar har

Läs mer

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land.

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Sverige är ett rikt land Trots det lever över 220 000 barn i fattigdom. Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot

Läs mer

Net 1 Standard. Net 1 Standard

Net 1 Standard. Net 1 Standard Samtal debiteras per sekund. Öppningsavgift 0,69kr/samtal Afghanistan 8,95 8,95 Albanien 3,95 3,95 Algeriet 3,95 3,95 Amerikanska Samoa 8,95 8,95 Andorra 1,55 3,95 Angola 8,95 8,95 Anguilla 8,95 8,95 Antigua

Läs mer

Togo Atakpamé. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 TOGO ATAKPAMÉ

Togo Atakpamé. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 TOGO ATAKPAMÉ Togo Atakpamé Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv De tre husen i Awoyo är nästan färdigställda, i alla fall på utsidan. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni stödjer framtidens barnby! 2018 är andra året för

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

Introduktionstext till tipspromenaden

Introduktionstext till tipspromenaden Introduktionstext till tipspromenaden 1,2 miljarder människor lever i dag i extrem fattigdom. Världens ledare i FN har beslutat om en handlingsplan för att utrota fattigdomen. Denna handlingsplan består

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

FÖR DINA RÄTTIG HETER

FÖR DINA RÄTTIG HETER ! S A N VÄS FÖR DINA RÄTTIG HETER Barnkonventionens grundprinciper Ett material för att introducera Barnkonventionen i klassrummet GRATTIS! Att du läser det här betyder att du vill jobba med Barnkonventionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2008:75 Utkom från trycket den

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2008 Skatteverket lämnar med

Läs mer

Barnkonventionen och barnfattigdom i norra Örebro län. Sara Gustavsson, projektledare sara.gustavsson@nora.se 070-604 87 30

Barnkonventionen och barnfattigdom i norra Örebro län. Sara Gustavsson, projektledare sara.gustavsson@nora.se 070-604 87 30 Barnkonventionen och barnfattigdom i norra Örebro län Sara Gustavsson, projektledare sara.gustavsson@nora.se 070-604 87 30 Bakgrund Avtal om samverkan för lokalt folkhälsoarbete mellan Örebro läns landsting

Läs mer

Indien, Khajuri Kalan

Indien, Khajuri Kalan Indien, Khajuri Kalan Återrapport 2/2018 Nyrenoverat familjehem i barnbyn. Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn och unga i Khajuri Kalan! Den ekonomiska situationen i Indien

Läs mer

Global förekomst av övervikt och fetma hos vuxna per region

Global förekomst av övervikt och fetma hos vuxna per region Global förekomst av övervikt och fetma hos vuxna per region Europeiska regionen Albanien 2008-9 Nationella 10302 15-49 44.8 8.5 29.6 9.7 DHS Armenien 2005 Nationella 6016 15-49 26.9 15.5 DHS Österrike

Läs mer

Bolivia Santa Cruz. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 BOLIVIA PLAN 4000 SANTA CRUZ

Bolivia Santa Cruz. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 BOLIVIA PLAN 4000 SANTA CRUZ Bolivia Santa Cruz Återrapport 1/2018 Tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid! SOS Barnbyar Santa Cruz driver en integrerad barnby, ungdomsboende, ungdomsverksamhet och familjestärkande arbete.

Läs mer