LITE FÖRSTÅELSE LITE FÖRLÅTELSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LITE FÖRSTÅELSE LITE FÖRLÅTELSE"

Transkript

1 LITE FÖRSTÅELSE LITE FÖRLÅTELSE EN PJÄS AV Hanna Åkerfelt Hanna Åkerfelt Mobil:

2 ROLLER: Amanda Isabella Adam Samuel, runt 45 år, Amandas pappa Diana, snart 40 år, Amandas mamma Anita, snart 45 år, Isabellas mamma Louisa, snart 30 André, snart 30 (Isabellas lillasyster och hennes lillebror Viktor) PLATS: TID: Hemma hos Amanda, hemma hos Isabella, hemma hos Diana, på busshållplatsen, hemma hos Amandas och Isabellas vänner Händelserna utspelar sig under ungefär en och halv vecka.

3 SCEN 1 Onsdag kväll. I sovrummet sitter Diana på sängen, hon har på sig en badrock och torkar sitt hår med en matchande frottéhandduk. André, kommer in från badrummet, han är välklädd, han kysser henne och går. Hon ser efter honom ända tills man hör en ytterdörr slå igen. Då går hon in i badrummet igen. Samuel kommer in tillsammans med Louisa. Båda är lite uppklädda. Det är så här vi bor. Jag har funderat på att renovera men det blir aldrig av, det tar så mycket tid. Vill du ha nåt att dricka? Om du väntar kan jag hämta en flaska vin, dricker du hellre rött eller vitt? LOUISA Här är fint tycker jag, det är hemtrevligt. Gärna rött. Jag har ett italienskt vin som vi kunde pröva på. Egentligen dricker jag oftare franska viner men jag tänkte att det kunde vara roligt att pröva på nåt nytt som omväxling. Italienska viner har ett bra rykte, jag såg ett program om en vinodling i Italien engång, det var verkligen intressant. Italienskt låter bra. LOUISA Samuel går ut, efter ett tag hörs en röst utanför dörren. (utanför scen) Jamen, jag är på väg. Jag vet men jag måste ringa... Jag kommer, säg att jag kommer men jag ska... Okej, hälsa alla, hej då. Amanda kommer in från vänster, hon märker inte Louisa förrän hon har satt undan sin telefon. LOUISA Du är Amanda eller hur? Jag heter Louisa, jag... (avbryter) Manda. Ingen kallar mig för Amanda, alla säger Manda.

4 LOUISA Samuel, jag menar, din pappa brukar säga Amanda när han pratar om dig. Jag heter Louisa, jag vet inte om din pap.., Samuel har pratat om mig. Jag sa just åt honom att ni har ett fint kök, det är vackra färger, det gör det hemtrevligt. Nå ja. Samuel kommer in med en vinflaska. Det finns en korkskruv i lådan brevid... (när han ser Amanda tystnar han) Vart är du påväg? Till Jonte. Till Jonte? Ja, till Jonte. Han har inflyttningsfest. Nu? Du ska upp till skolan i morgon. Och? LOUISA (till Samuel) Jag borde hinna ordna några saker där hemma ikväll ännu. Det blir aldrig av annars, du vet hur det är. Inte behöver du gå. (till Louisa) LOUISA Det har varit en jättetrevlig kväll Samuel. Jag går nu. Du går ingenstans. (till Louisa) Kan du inte vänta en liten stund?

5 LOUISA Jag hittar ut själv. Vi ses imorgon, annars ringer jag dig. Hej då Manda, det var roligt att träffa dig. Hej då. Louisa går ut. Varför måste du göra sådär? Jag gjorde ingenting, jag stod bara här. Skyll inte på mig bara för att hon har bättre saker att göra än att sitta och sörpla vin med dig. Du gjorde henne generad. Såg du inte hur hon praktiskt taget sprang ut härifrån? Kunde du inte ha försökt vara lite trevlig? Är det verkligen för mycket begärt? Jag hade ju ingen aning om att hon var här förrän jag öppnade dörren, dessutom var det du som började bråka. Föresten är det väl bättre att jag skrämmer iväg dem än att du gör det. Jag måste gå nu, annars missar jag allt det roliga. Du får finna dig i att missa alltihop, för du går ingenstans. Ska vi slå vad? Jag är faktiskt din far och du gör som jag säger åt dig. Det gör jag så fan heller! Tala inte till mig på det där sättet och hur många gånger har jag sagt åt dig att du inte ska svära. Oj, hur kunde jag glömma att det är föräldrars privilegium att få skrika och svära åt sina barn? Det var inte meningen att skrika åt dig. Kan du inte för engångsskull göra som jag ber dig?

6 Hej då. Hon går. Samuel sätter sig vid köksbordet och slår ett nummer på telefonen. Medan han har gjort det här har Diana kommit ut i sovrummet igen, hon har på sig ett silkigt nattlinne. Hon börjar smörja in sina ben med bodylotion, hennes telefon börjar ringa. När hon ser vem det är som ringer lägger hon den under kuddarna och fortsätter smörja in sina ben, när hon är färdig med det går hon till badrummet. I köket sitter Samuel och väntar på att Diana ska svara, när han inser att hon inte tänker göra det ger han upp och går. SCEN 2 Isabella kommer in i sovrummet, slänger sig på sängen. Mamma. Anita kommer in, går vidare till badrummet. Har du sett Viktors pyjamas? Den blå med bilar på som han fick till födelsedagspresent. Jag kan inte hitta den någonstans, jag förstår inte vart den har tagit vägen. Jag vet att jag tvättade och strök den men nu är den borta. Det är otroligt hur saker försvinner i det här huset. När hon kommer tillbaka märker hon Isabella, känner henne på pannan. Vad är det med dig? Mår du dåligt? Har du feber?är det nåt virus som är i farten i skolan? LILLASYSTER (utanför scenen) Mamma kan du komma. Du lovade att du skulle visa hur bykmaskinen fungerar. (tillbaka) Jag kommer alldeles strax, det tar bara en sekund. Nä. Är det något du har ätit då? Jag tror att du har feber, du är faktiskt ganska blek. Vänta så

7 ska jag hämta termometern så får vi se om du har feber eller om det bara är stegring. Anita går in i badrummet igen och kommer tillbaka med en febertermometer. Här. Mät feber så går jag och hämtar något att dricka, man måste dricka mycket när man har feber. Jag hämtar en Burana på samma gång, du verkar inte alls frisk. Anita går. Jag vill inte vara sjuk, inte nu. Det är så typiskt. Isabella sätter bort termometern och går till badrummet. Amanda kommer in och ringer till Isabella. Telefonen under kudden börjar ringa. Svara då. Hon lägger på. Isabella kommer tillbaka med en nallebjörn i famnen och lägger sig i sängen. Anita kommer in på nytt, med ett glas vatten och Burana. Nå nu ska vi se om du har feber. Du borde inte gå ute med så lite kläder på dig, det är inte att undra på att du blir sjuk. Bara för att solen skiner lite betyder det inte att det inte är kallt ute. Det är säkert en helt vanlig förkylning, du brukar bli sån här när du är förkyld. Var har du termometern nånstans? Jag vet inte. LILLASYSTER (utanför scen) Mamma, den låter konsigt. Det blinkar en gul lampa, ska det göra det? (tillbaka) Jag kommer alldeles just, låt allting vara. (till Isabella) Du måste ha termometern i armhålan, annars är det ingen idé. Jag kommer och ser efter om en stund, och försök vila dig. Vill du ha nåt annat? En tidning eller bok eller näsdukar? Nä. Ropa om det är nåt.

8 Anita ger Isabella termometern, drar upp täcket över henne och går. Mamma, jag vill spy. Hon försöker stiga upp, med nallen i famnen, men det lyckas inte och hon faller tillbaka i sängen. Adam kommer ut brevid Amanda. SCEN 3 Kanske du inte har märkt det men det är där inne som festen är. Här ute händer inget. Jag kunde inte höra vad jag tänkte, och musiken var för skit för att jag skulle kunna stå ut. Jag hatar folk som inte har musiksmak men envisas med att leka DJs. Sånt kan förstöra hela kvällen. Vill du ha en öl? Alltid. Han tar fram två ölflaskor ur sina fickor, öppnar dem och ger ena åt Amanda. Är Isa också här nånstans? Jag har inte sett henne. Nej, hon sa att hon skulle komma men jag vet inte var hon är. Jag tror att de håller på med nånslags vem-slocknar-och-måste-magpumpas-först-tävling där inne. Fast det vinner Anders med en hand bunden på ryggen. (ringer igen) Han brukar göra det, har de alkoholister i släkten eller är han en naturbegåvning? Han ligger i hårdträning hela tiden.

9 Hon kan inte ha glömt det. När vi pratade om det i skolan var hon helt på gång. Ligger hon i koma eller vad har hon för problem? Det ringer under kudden i sovrummet, men Isabella har somnat och märker ingenting. Knappast sitter hon hemma och rullar tummarna, kanske hon är påväg. När hon ser dina missade samtal ringer hon säkert. Varför skulle hon inte komma? Hon skulle kunna svara för det. (lägger på) Kommer du med in? Jag har fått nog av frisk luft. De går bort. SCEN 4 Förmiddag nästa dag, torsdag. Diana står i sovrummet och klär på sig en dräkt, Samuel står och ser på. Hör du alls på vad jag säger? Så klart jag gör. Så? Så vad då? Jag frågade om du kan prata med Amanda. Om vad då? Inte vet jag, flicksaker. Hon pratar inte med mig om sånt.

10 Och du tror att hon vill prata med mig? Du vet att hon inte pratar med mig. Vi kommer aldrig att komma överens. Hon hatar mig. Hon hatar dig inte, inte kan man hata sin egen mamma. Bara ni skulle prata skulle allt säkert reda ut sig. Varför skulle man inte det? Mammor måste vara det ultimata hatobjektet. Tycker du att jag har blivit ful? Va? Vi ska gå ut och äta ikväll och jag har en klänning som jag tänkte ta på mig men jag är inte riktigt säker... (avbryter) Vi pratade om Amanda, skulle du inte kunna tänka på henne istället för på dig själv som omväxling. Hon är faktiskt din dotter också. Kan du inte engagera dig lite för engångs skull? Hon var alltid din flicka förut. Vi fick henne för att du ville och vi gav henne det namn du ville ha och vi satte henne i det dagis du ville. Hon har aldrig varit mitt barn, hon är pappas flicka. Jag försökte fråga dig men du sa aldrig nåt, du var aldrig intresserad. Inte kunde jag tvinga dig att ha en åsikt när det tydligen inte var viktigt för dig. Vad skulle jag ha gjort? Mina ideér dög aldrig, du hade alltid nåt bättre uttänkt. Du gjorde det aldrig enkelt för mig. Jag gjorde bara vad jag trodde var bäst för Manda. Är inte det det viktiga? Eller är det viktigast att ta hänsynt till dig och vad du tycker? Var det bäst för henne att låta mig ha så liten del som möjligt av hennes liv bara för att du ville ha henne för dig själv? Var det bäst för Manda att förskjuta mig ur hennes värld bara för att du var avundsjuk? Var det bäst för henne eller var det så du ville ha det?

11 Det var du som gick. Du gav mig ensam vårdnad frivilligt, du var nästan glad över att slippa ifrån det. Men du var ännu gladare, allt blev precis som du ville ha det. Du fick prinsessan, hela kungariket och slapp den hemska häxan. Var det inte så? Varför pratar vi ens om det här, det leder aldrig nånvart. Jag tror att Amanda behöver nån att prata med, en kvinna. Jag vet inte om det är nåt i skolan eller om det handlar om pojkar, det enda jag vet är att hon inte vill prata med mig om det. Du kunde också ta din del av ansvaret. Det är väl inte så svårt att bara prata med henne? Om jag visste vad det var kunde jag göra nåt åt det. Du vill att jag ska prata med henne, be henne anförtro sig åt mig och sen när hon har gått genast ringa till dig och berätta allt hon har sagt? Vilken moralisk förebild du är, en riktig praktpappa. Jag vill bara veta vad det är med henne. Om hon är gravid och tar droger? Tror du att det skulle hjälpa om jag lyfte något? Ansiktet eller brösten. (för sig själv) Lite skulle det väl hjälpa. Synd bara att det kostar. Vad pratar du om? Vet du, jag måste faktiskt gå nu, jag är redan sen. Tänker du prata med Amanda? Jag kan försöka men hoppas inte för mycket. Vi brukar inte precis avslöja hemligheter för varandra. SCEN 5 Fredag, Isabella och Amanda sitter på bänken.

12 Det var synd att du missade Jontes fest. Du måste berätta vad som hände, jag vill ha reda på allt skvaller. Lämna inte bort några intressanta detaljer. Det var så där som det brukar vara, men Adam frågade efter dig. Adam? Varför det? Han frågade bara om du var där och jag sa att du borde varit där men att jag inte visste var du var och att jag inte fick tag på dig på telefonen. Han verkade nog lite besviken när du aldrig dök upp. Sa han det? Inte direkt, han visade det på ett sånt där kill-sätt och söp skallen av sig. Jag tror att han gillar dig fast han är för blyg för att göra nåt åt det. Tror du? Han är helt trevlig men han verkar så seriös ibland, fast inte på ett stelt sätt men du vet, lite allvarlig. Ni skulle passa jättebra ihop och få små väluppfostrade barn i sjömanskostym och era hundar skulle ha små flytvästar när ni seglade omkring i er segelbåt hela sommaren. Du borde föreslå det för honom nån gång. Varför skulle jag det? För att du är intresserad av honom. Det har jag aldrig sagt. Det är klart att du är.

13 Vad vet du om det? Det är bara att, det är Adam. Dessutom så tror jag inte... Att han egentligen gillar dig utan bara är ute efter en sak? Du borde inte lyssna på din mamma så mycket. Jag vet men hon nöter in det i en, det är som hjärntvätt. Jag låg och tänkte på en sak igår, eller egentligen var det mera som en dröm. Jag vet inte riktigt vad det handlade om men du var där och vi skulle ha prov men du sa hela tiden att jag skulle komma med dig istället. Vi skulle ut och festa. Till och med i dina drömmar är jag smart. Det var på något sätt hemskt för det var ett viktigt prov och jag visste att om jag inte klarade mig skulle allt gå åt helvete. Du har jag-måste-vara-bra-i-skolan-ångest. Det är inte så ovanligt, du borde bara inte stressa så mycket och göra nåt kul emellanåt. Hände det nåt mera att berätta om på festen? Sa Adam nåt mer? Bara såna grejer som man måste ha varit där för att fatta. Diana ringde idag och undrade om vi skulle kunna träffas. Varför skulle jag vilja det? Bara för att hon har fått dåligt samvete? Dessutom blir det aldrig till nåt när vi träffas. Kemin funkar inte. Jag tror att du tycker att det är enklast att hata henne istället för att ge henne en chans och därför vill du inte träffa henne, då finns risken att du märker att du har fel. Tänker du börja analysera mig nu igen? Du går omkring och tror att du klara dig utan nån annan och att du... Amanda reser sig och börjar gå.

14 Saker och ting försvinner inte bara för att du vill det, eller för att du går därifrån. Varför analyserar du aldrig dig själv, det kan du väl göra, du som är för rädd för att göra något annat än att vara snäll och tillags hela tiden. Eller har ni inte kommit så långt i psykologiboken ännu? Du kan inte alltid vända ryggen till och tycka att du är så mycket bättre än alla andra. Det är ingen som går på det där. Till skillnad från dig har jag förstått att den enda man kan lita på är sig själv. Jag kommer alltid att klara mig, det är mera än man kan säga om dig. Nej, det kommer du inte. Du kommer att blunda och hålla för öronen och skrika så högt du kan för att slippa höra vad du tänker. Du kan inte ändra på världen, varför vägrar du inse det? Och jag kan aldrig bli som du, det går inte. Jag tycker synd om dig ibland. Tyck synd om mig, varsågod. Amanda går. SCEN 6 Direkt fortsätting på förra scenen. Adam kommer in, Isabella märker honom inte genast. Hej. Det var inte meningen att störa.

15 Inte stör du. Du såg bara ut som om du tänkte på något. Det var inget viktigt. Vad gör du här? Jag är påväg hem, vi har haft träningar. Jag hörde att du har varit sjuk. Det var bara i onsdags. Igår var jag helt bra igen men mamma tvingade mig att stanna hemma. Hon var orolig för att jag skulle smitta ner de andra små barnen. Det var bra, att du inte är sjuk längre. Det finns aldrig nåt att göra när man är sjuk. Det kom bara repriser av gamla 80-tals serier på tv hela dagen, jag höll på att bli tokig. Jag vet vad du menar, det är otroligt hur länge en TV-shop reklam kan hålla på, de bara vägrar ge upp. Vi gick igenom något nytt på matten, du kan få skriva av mina anteckningar om du vill. Jag kan förklara för dig om du inte fattar, om du vill alltså. Fast jag har allt hemma, men jag kan ta med dem imorgon. Det skulle vara snällt. Ska du göra något speciellt nu? Nej, jag borde gå hem, men jag har ingen lust. Jag har alldeles för mycket att göra för att orka med nåt. Jag vet, jag skulle mycket hellre göra nåt helt annat som gå på bio eller nåt. Vi skulle kunna göra det, om du har lust. Vi kan åtminstone gå och se efter vad det går. Varför inte? Jag har inte varit på bio på länge. De går.

16 SCEN 7 I sovrummet sitter Diana och lackar naglarna, Amanda kommer in, smäller i dörren. Det är alltid så jävla enkelt att vara jag. Du behöver inte smälla i dörren. Vet du vad jag hatar? Människor som är så säkra på att de har rätt. Vad fan har de med nåt att göra? Vem har bett dem blanda sig i? De går mig på nerverna. Varför vill du träffa mig? Har mormor gett dig dåligt samvete igen? Nej, jag tänkte bara att vi kunde prata, det är ändå ett tag sen vi träffades. Om vad? Vad skulle vi prata om? Inte vet jag. Skolan, vänner, killar, vad som helst. Om jag behöver någon att prata med har jag faktiskt vänner. Jag sa inte att du inte hade några vänner, jag bara tänkte att vi kunde träffas, men om det är så plågsamt så kan du gå. Jag tänker inte tvinga dig att stanna om du inte vill. Varför gör du alltid så där? Om du inte vill vara här kan du lika gärna gå och umgås med dina vänner istället. Inget blir bättre av att jag tvingar dig att sitta här mot din vilja. Det handlar inte om det, du bara avfärdar mig så där utan vidare. Vad tycker du att jag ska göra? När du kämpar emot hela tiden, du tänker inte ens försöka

17 möta mig halvvägs. Du ger mig aldrig en chansen. Stanna då, så kan vi prata. Hur går det i skolan? Som det brukar. När det är över kan jag göra vad jag vill antar jag, om jag skulle ha nån aning om vad det är. Res omkring, upplev saker, träffa människor, lär av livet. Det finns en hel del saker som man aldrig kan lära sig i skolan. Man ska pröva på allt en gång heter det. Varför var du arg när du kom? Arg? Inte var jag arg. Visst var du. Du smällde i dörren och ropa om att du hatade folk. Det var inget, bara nåt som nån sa. Det har inte med killar att göra? Sånt kan vara besvärligt. Mig och Samuel funkade det aldrig för. Jag har märkt det. Ibland märker man inte att man har gått på en nit före det är försent. Det har inte med killar att göra. När det är rätt vet man det genast, som med André. Du skulle veta vilka händer han har, de är underbara, han kan... (avbryter) Sluta. Tror du verkligen att jag vill höra det där?

18 Jag trodde att vi skulle berätta hemligheter och allt vad de skriver om i tidningarna. Tror du att jag vill veta om dina pojkvänner och vad ni brukar hålla på med? Tror du att en dotter vill veta sånt om sin mamma? Jag skiter föresten i vad du tror, för jag vill inte veta. Det var inte meningen att äckla dig. Jag trodde att det vad det du ville. Det vill jag inte. Varför kan inte bara prata om sånt som mammor och deras barn ska pratar om? Vanliga saker. Jag borde gå, jag har saker jag måste göra där hemma. Amanda går. SCEN 8 Onsdag kväll/natt en vecka senare, Isabella kommer in i köket, berusad. Hon sätter sig vid köksbordet med en kanna vatten och ett glas. Anita kommer in, Isabella spiller när hon ska hälla i glaset och börjar skratta. Så trevligt att nån har roligt. Var har du varit och varför har du sånt liv när du kommer in? Vi andra ligger faktiskt och sover. Du vet att pappa ska upp tidigt till tåget. Dessutom kunde du ha väckt Viktor. Förlåt. Jag försökte smyga och vara jätte jätte tyst, som en liten mus eller nåt litet tyst djur, kanske en liten vandrande pinne, just det, jag försökte vara tyst som en liten liten dvärg-vandrande pinne. Mina fötter verkar inte vara skapta för smygande, de bara stampar på fast jag säger åt dem att lugna ner sig. Kanske jag borde gå i familjeterapi med dem så att vi kan lära oss att kommunicera. Tror du att det skulle hjälpa? Var har du varit? På ett ställe. Tydligen ett ställe där de säljer alkohol åt barn. Du luktar sprit på lång väg.

19 Jag bara bad snällt, som du alltid har lärt mig. Man ska vara artig, det lönar sig. Jag neg när jag fick tillbaka pengar. Det var ett skämt, jag neg inte på riktigt, men jag sa tack. Jag tänkte niga men sen ångrade jag mig, mina fötter var inte med på det, de ville sätta sig och inte niga. Du ska till skolan om mindre än fyra timmar. Eller tycker du att du borde slippa skolan bara för att du fick för dig att gå ut och supa mitt i veckan? Det borde du ha tänkt på innan isåfall, dumt huvud så får kroppen lida. (avbryter) Jag måste väl få ha lite roligt emellanåt också, det är väl inte så hemskt. Skolan är inte hela världen. Var det med Amanda du var till det där stället? Varför tror du det? Varför tror alla hela tiden att jag alltid är med Manda? Jag är inte Manda, om jag var Manda skulle jag inte vara här nu. Jag skulle inte gå mitt i det roliga bara för att jag ska upp nästa morgon. Men jag bara är sån, kanske det har nåt att göra med med... (tappar bort sig) Jag tänker gå och lägga mig igen. Du kan göra vad du har lust, så länge du gör det tyst, du vet att pappa hatar att bli väckt mitt i natten. Du har gjort så att jag aldrig kan ha roligt för att jag alltid tänker "imorgon" eller "sen" och vad kommer folk att tänka. Så allt är förstås mitt fel. Det var inte det jag sa. Jag som tyckte att det var precis det du sa, eller är det mitt fel om jag inte kan läsa dina tankar? Varför måste du alltid slå en när man ligger? Står det inte i Bibeln nånstans att älska mig

20 mest när jag förtjänar det minst för det är då jag behöver det mest. Det står inte i Bibeln. Du skulle kunna tänka på det för det. Det känns som om du aldrig lyssnar på mig, på vad jag säger. Det verkar kanske som om jag inte skulle ha något att säga men det är bara för att du inte förstår. Du vill att jag ska lyssna på vad du säger men utgår ifrån att jag inte kommer att förstå nåt? Det är det här jag menar. Vi kan inte prata om nåt, det bara går inte. Vi pratar inte samma språk, vi pratar inte ens två besläktade språk, våra språk har inte överhuvudtaget liknande alfabet. Mamma. VIKTOR (utanför scenen) Nu har Viktor vaknat också. Jag är ledsen för att vi inte kan prata men mitt i natten är kanske inte det bästa tillfället. Speciellt inte när du är i det där tillståndet. Mamma kan du komma. VIKTOR (utanför scenen) En sak du alltid gör är att du behandlar mig som om jag var alla andra, eller som om jag var Manda eller ingen alls. Men jag är en alldeles egen person, kan du inte förstå det? Jag är inte ni, jag är jag. VIKTOR (utanför scenen) Mamma, jag har kissat ner mig. Vi får prata om det där imorgon istället. Kan du inte höra på mig istället för att springa iväg. Måste du alltid prioritera alla andra före mig? Varför är alla andra viktigare än jag? Kan du förklara det? Betyder inte jag nåt överhuvudtaget?

21 Jag skulle gärna sitta här med dig och prata. Men det finns andra människor i den här familjen än bara du, och ni vill alla att jag ska älska just er mest och jag är bara en enda människa, jag klarar inte av det. Om jag bara kunde skulle jag göra det men det är alltid tusen armar som drar i mig och vill att jag ska göra nåt åt dem, tusen saker att komma ihåg åt er, tusen frågor att svara på och jag vet inte svaren på ens hälften. Helst av allt skulle jag bara vilja vila mig en stund, bara få lägga mig ner ifred och blunda några sekunder men det blir aldrig tid för sånt. Mamma. VIKTOR (utanför scenen) (tillbaka) Mamma är påväg gubben, ta det lugnt. Anita går ut, Isabella stannar kvar, hon städar undan och torkar upp efter sig i köket, går när hon är färdig. SCEN 9 I sovrummet kommer Louisa in med två glas vin, Samuel sitter på sängkanten med ytterrocken i händerna. Ett schakspel, som är mitt i, står på golvet. Amanda kommer ut framför väggen vid busshållplatsen, hon har varit full men det håller på att gå över. LOUISA Tänker du gå? Jag trodde du tänkte stanna tills imorgon. Ska vi inte spela färdigt det här partiet? Amanda vet inte om att jag är borta och jag vill inte att hon ska komma hem och bli orolig. Jag skulle gärna stanna men... Vi kan spela färdigt nån annan gång, jag kan komma imorgon så gör vi det då. LOUISA Du kan stanna över natten om du vill. Kunde du inte ringa henne och säga att du är här? Hon är tillräckligt vuxen för att förstå. Det är en principsak. Det låter kanske dumt men jag tycker inte om att hon kommer hem utan att jag är där. Du vill alltså inte sova över? LOUISA

22 Jag försöker bara hålla koll på henne. Hur skulle jag annars veta när hon kommer hem? Fast hon inte ens märker att jag är vaken vill jag ändå göra det. LOUISA Jag vill inte att du ska gå, jag vill ha dig här. Jag vill inte att hon kommer hem och känner sig övergiven. Hon ska inte tro att jag inte bryr mig om henne eller var hon är och när hon kommer hem, för jag gör det. LOUISA Ring henne och säg att du är här. Det är att bry sig om och ta hänsyn. Inte kommer hon att tro att du tänker överge henne bara för att du stannar hos mig inatt. Jag vet inte. LOUISA Det gör jag, jag vill att du stannar och du vill det själv också. Tror du verkligen att hon tar så stor skada av att vara ensam hemma en enda natt? Hon tycker säkert bara att det är skönt att ha dig ut ur huset och få vara för sig själv. Du måste lita på henne. Det är klart att jag litar på henne men det handlar inte om det. LOUISA Vad handlar det om isåfall, om inte att lita på henne? Jag har alltid gjort det. LOUISA Och jag är bara tillfällig underhållning tills hon kommer hem? Nej, det är du inte, du ska aldrig ens tro nåt sånt. Var det ditt eller mitt drag? LOUISA Senaste gången var det jag så jag antar att det är din tur nu. SCEN 10

23 Framför muren, Amanda väntar på bussen, André kommer in. Inte råkar du ha en klocka på dig? Hur mycket är den? Halv fem. Så sent? Det trodde jag inte. Väntar du på bussen? Går de faktiskt så här sent? Jag trodde de slutade gå vid ett tiden. Nattbussen går ännu, men den kör runt överallt därför kan det ta länge. Vad tycker mamma om att du är ute så här sent då? Kommer du att bli utskälld när du kommer hem eller sitter hon uppe och oroar sig? Nä. Fryser du? Du ser lite blå ut i ansiktet? Eller är det så där man ska se ut nuförtiden? Man vet aldrig vad det är som är inne och trendigt. Nej, jag har lite dålig blodcirkulation, inget annat. Då måste man rör på sig, hoppa och dansa och hålla på. Kommer den där bussen snart eller måste du stå här och vänta länge? Den borde vara här när som helst, den kan vara lite försenad ibland. Var bor du nånstans? Jag kunde köra dig om du vill, min bil står därborta och det ser ut som om det skulle börja regna när som helst. Det är farligt att stå ute i regnet, visste du det? Man blir förkyld och så kan man få lunginflammation och dö, och det vill du väl inte? Bussen är just här, jag har inget emot att vänta.

24 Det är inga problem, man måste ställa upp för för sina medmänniskor. Jag har inte tänkt bita dej om det är det du tror. Det trodde jag inte, men jag åker hellre buss. Kom igen, ingen tycker om att åka buss. Du är hemma om fem minuter och din mamma slipper oroa sig. Alla blir glada, och ingen förlorar på det. Jag liftar inte med folk jag inte känner, det är en principsak. Du liftar inte, det är jag som erbjuder mig att köra hem dig, det är som att åka taxi. Eller åker du inte taxi om du inte känner den som kör? Nej tack. Ska du vara sån där när man försöker vara snäll och en bra människa och bjuder ut skjuts? Adam kommer in, har en ölflaska i handen, även hans fylla håller på att försvinna. Har du inte kommit längre än så här? Jag tänker fara nu, det är sista chansen, bussen har faktiskt inte kommit ännu. Tänk om den har gått sönder eller fått punktering. Dessutom kommer det att börja regna när som helst och då står du här och väntar på din buss. Jag är inte intresserad. Och du är helt säker? Det är helt sista chansen. Okej, okej. Hej då, vi kanske ses nån gång. André går.

25 Vem var det där? Jag har ingen aning, han undrade vad klockan var och mittiallt ville han prata busstidtabeller. Har du nåt starkare än det där med dig som du har lust att bjuda på? Allt är slut, jag är ledsen. Du får dricka upp det här om du vill, det smakar inte längre. Det är typiskt att man ska vara för pank för att ha råd med en taxi, jag hatar nattbussen. Jag vet. Jag håller på att tappa känseln i fingrarna tror jag, känn på dem. Fan att spriten är slut. Du måste få igång blodcirkulationen igen, eller så kan du bara gnugga händerna mot varandra. Så här. Han gnuggar hennes händer mot varandra. SCEN 11 Torsdag eftermiddag. Isabella och Amanda sitter på bänken. I sovrummet håller Diana på att bädda, André kommer in, har med sig en lång röd ros och två operabiljetter som han smyger fram. När hon ser vad det är kastar hon sig i hans armar, de börjar dansa och dansar iväg ut i badrummet. Kommer du ihåg den där gång på tvåan när vi inte pratade med varandra på fyra dagar? För att vi inte kunde komma överens om vilken av våra Barbie-dockor som skulle få gifta sig med din Ken-docka. Du hade en brudklänning och jag hade en rosa balklänning till min docka. Vi var så löjliga när vi var små. Jag är inte helt säker på att det har gått över ännu. Är du kär i Adam? Jag vet inte. Jag vet inte om jag är kär i honom eller i att han gillar mig. Det är klart att jag tycker om honom, men...

26 Om du kysser honom förvandlas han till en slemig groda? Jag bara gillar honom, det är inget mera än det. Inga stjärnor eller himlastormar, inte ens lite grann. Du har sett för många billiga kärleksfilmer. Jag bara tycker att det borde kännas mera om jag verkligen var kär i honom. Men han har bra kropp, det tänker jag inte klaga på. Det har Jonte också, har du sett honom när vi har varit och simmat nån gång? Om jag nånsin behöver tvätta för hand så vet jag var man får tag på en ordentlig tvättbräda. Men han har ingen humor. Och han röker. Det är väl inte så farligt, man kan alltid sluta. Det är värre att inte ha humor, det går inte över. Eller att vara en dålig kyssare. Det kan Adam iallafall. Jag vet. Har du kysst Adam? När då, i lekis? Vi hade sex. Va? Vi, jag menar jag, hade sex med Adam.

27 Har du haft sex med Adam? När då? Igår. Det var inte alls meningen. Igår? Hur kan du göra så här mot mig? Hur kan det inte var meningen? Vad för sorts kompis är du egentligen? Vad för sorts människa är du? Du sa just att du inte var kär i honom. Det har inget med saken att göra, jag kunde ha varit det. Man gör inte så där, man gör inte. Du och Adam. Tror du inte att jag känner mig svinig? Jag hade inte ens tänkt säga nåt. Jag var full och det var han med. Det var ett misstag. Varför gjorde du det? Jag sa ju just att jag inte vet. Egentligen borde jag inte vara förvånad, det så typiskt dig. Jag måste härifrån, jag kan inte se på dig längre. Isabella går. SCEN 12 Fredag kväll. Isabella sitter på sängen och leker med en Barbie- och en Kendocka, hon har en liten fyrkantig bandagebit nedanför axeln på högra armen. Anita kommer in, går till badrummet, kommer tillbaka. Vad söker du efter? Pappa hittar inte sin toalettväska och jag tänkte att den kanske var här men det var den inte. Jag förstår inte var han kan ha lagt den, den finns ingenstans.

28 Nä. Leker du med dina Barbie-dockor? Jag kommer ihåg när vi köpte dem och du satt hela dagarna och lekte med dem och inredd hus och ordnade fester åt dem. Du var så söt. Tror du att du kan plocka ur diskmaskinen? Jag borde städa köket, Hem och skola ska ha basar på söndag och jag lovade baka men jag vet inte om vanliga bullar eller nån torr kaka är bättre, eller kanske småbröd. Har du nånsin tyckt att det är onödigt? Vilket? Allt, hela världen, livet. Det är så orättvist alltihopa. Är det likadant fast man blir äldre eller blir det nånsin bättre? Blir det ens lite lättare? LILLASYSTER (utanför scenen) Mamma, var har vi nålar till symaskinen? Jag försöker sy de här byxorna men nålen håller inte. (tillbaka) Det finns i korgen vid symaskinsbordet. LILLASYSTER (utanför scenen) Nä, jag har tittat men där fanns inga. (tillbaka) Se efter engång till, jag är säker på att jag såg ett paket igår. (till Isabella) Jag måste hjälpa pappa att packa färdigt. Kan pappa inte packa sin väska själv? Det blir inte ordentligt gjort när han försöker göra det själv, det vet du. Om du ser hans toalettväska nånstans kan du väl säga till. Han borde faktiskt köpa en ny hur som helst, den som han har är nästa söndernött. LILLASYSTER (utanför scenen) Här finns inga nålar mamma, vad ska jag göra? Jag måste ha de här byxorna färdiga

29 ikväll. (tillbaka) Jag kommer. (till Isabella) Vad är det där du har på armen? Har du slagit dig? Det är inget, du behöver inte... Låt mig bara få se på det. (avbryter) Anita tar av bandaget, Isabella skriker till. Aj helvete. Vet du hur ömt det är? Aj fan. Kan du inte vara lite försiktig? Satan. Så du svär. Vad är det egentligen? Det är en tatuering. En tatuering? Har du tatuerat dig? Den är snygg, vänta bara tills det har läkt. Det är en liten... (avbryter) Vad har det tagit år dig? Det undrar jag, vad har det tagit år dig? Jag trodde att man måste ha vårdnadshavarens tillstånd för att göra sånt där om man är omyndig. Eller ljög du om hur gammal du var? Alla är inte så noga, kanske han trodde att jag var tillräckligt gammal. Det är bara lite hud mamma. Tatueringar är faktiskt helt vanligt. Vill du inte se den? Du kan tänka på vad för sorts människor de är vanliga hos så kanske du ser saken i ett annat ljus. Förstår du att du kommer att ha den där tills du är gammal, den kommer aldrig att försvinna. Aldrig nånsin, den kommer att sitta där tills du dör. Det är det som är idén, annars skulle det inte vara nåt speciellt med dem.

30 Det är så fult med tatueringar på unga flickor, jag förstår inte varför du envisas med att göra sånt där. Vänta och se om om tio eller femton år om du fortfarande tycker att den är så häftig. Då kommer du att önska att du hade tänkt efter lite först. Jag är inte satanist bara för att jag har skaffat en tatuering. Titta, den är inte farlig, det är bara en liten ros. En lite oskyldig, röd ros. Du får ha långärmade tröjor på dig när du är hemma eller om vi hälsar på farmor och farafar. Jag vill inte att du går omkring och visar upp den och ger Viktor några idéer. Ser jag så mycket som en glimt av den så tar jag reda på var du gjort den och polisanmäler dem. Märker du inte hur löjlig du låter? LILLASYSTER (utanför scenen) Mamma. Jag behöver hjälp med det här. Jag kommer. (tillbaka) Anita går ut. Isabella tar dockorna med sig och går ut i badrummet. SCEN 13 Amanda kommer in i sovrummet med en hög med kläder som hon prövar framför spegeln. Samuel kommer in. Är den där tröjan ny? Jag köpte den för ett halvår sedan. Häng med lite pappa. Kanske jag borde göra det ja. Vet du Manda jag är lite orolig för dig ibland. Varför det?

31 Vi pratar inte nuförtiden och jag vet aldrig nåt om dig längre, vad du gör eller vad för kläder du köper. Vi pratar hela tiden. Inte om dig....och om du vill veta nåt om mina kläder skulle du kunna byka emellanåt. Jag tror att du behöver komma ut träffa folk oftare, det skulle du säkert må bra av. Är du och Isa ovänner? Vänner är viktiga Amanda, man måste ta vara på dem. Jag vet. Vänner är viktiga och om nåt går åt helvete är det mitt fel. Det låter så fult när du svär Amanda, och jag sa aldrig att nåt var ditt fel. Ni är ovänner? Vi har gjort slut. Hon hatar mig och kommer antagligen aldrig att prata med mig nånsin igen och allt var som vanligt mitt fel. Var det nåt mer du ville veta? Ska jag berätta om min mens medan jag håller på? Städar du? Jag försöker bara bestämma vad jag ska ha på mig ikväll. Ingenting passar med nåt annat, jag har bara en massa konstiga kläder. Kanske jag borde satsa på ett tema och bygga upp min garderob runt det, men det är tråkigt, och jobbigt. Vad ska du göra ikväll? Jag ska ut. Nu igen? Kan du inte stanna hemma istället? Vi kunde se på tv eller spela kort eller nåt annat kul. Det kommer en film ikväll som jag tror att du skulle tycka om, den handlar

32 om (avbryter) Jag har ett bättre förslag, varför går inte du också ut? Ring, vad hette hon, Lisa? Louisa. Hon heter Louisa. Just det Louisa, ring henne och gå till nåt trevligt litet ställe, drick lite vin och dansa vals eller vad ni nu gör. En romantisk middag för två, det är mycket roligare än att sitta hemma och se på tv. Överraska henne med blommor, alla tycker om att få blommor. Jag vill inte att du ska vara ute och springa omkring utan att jag vet var du är. Det kan inte vara så hemskt att stanna hemma bara en enda kväll. Jag har lovat att... (avbryter) Du går ingenstans, där med basta. Jag förbjuder dig. Du kan inte göra sådär, det är jävligt fräckt. Vad har jag sagt om att svära här i huset? Jag är trött på det här tjafsandet, du stannar hemma, saken är färdig diskuterad. Jag bryr mig inte ett förbannat dugg om vad du säger, om du inte låter mig gå rymmer jag och du vet att jag gör det. Jag kan alltid prostituera mig om jag får brist på pengar, jag kunde bli rik på kuppen. Med min talang skulle jag säkert komma långt. Jag är något av en naturbegåvning kunde man säga. Samuel tänker slå till henne, hejdar sig när Amanda skriker. Gå bara. Gå på din fest och var med dina vänner. Gör vad du vill. Prostituera dig, varsågod! Jag orkar inte mera. Jag orkar inte bry mig längre. Han går.

33 Pappa? SCEN 14 Sen söndag kväll, Adam står framför väggen och leker med en footbag, Isabella kommer in. Hej. Var var du i fredags? Jag var hemma. Det var synd, du missa en jävligt bra fest. Fast det skulle ha varit ännu bättre om du hade varit där. Jag tänkte att jag skulle lämna tillbaka dina mattepapper. Jag har äntligen skrivit av dem. Tack. Fattade du allt eller är det nåt du vill att jag ska förklara? Jag fattade tillräckligt. Amanda kommer in. Hej Adam, du hade glömt... (till Isabella) Hej. (till Adam) Du hade glömt din tröja hos Ea och jag lovade ge den åt dig. Det var snällt av dig. Det här är inte min tröja. Är du säker? Han vet väl hur hans egna kläder ser ut.

34 Jag bara trodde att det var din. Har du inte en likadan? Den är inte min. Det kunde kanske vara Tomas, du vet, han som hela tiden pratade om sin farmors hund. Det kunde vara hans. Fast hans börjad brinna tror jag. Stackars Manda. Det är alltid synd om dig, har du aldrig tänkt på det? Det är alltid så synd om stackars lilla Manda. Vad är ditt problem? Du. Jag kan inte andas när du är i närheten. Du tar upp all plats. Så jag borde flytta på mig tycker du? Vem skulle du jämföra dig med då? Jag framhäver dina änglasidor så bra, tycker du inte? Du ser så mycket vitare ut brevid svarta mig, är det inte så? Din jävla hora. Vad sa du? Jag sa bara att du var en hora. Om jag var du skulle jag vara tyst. Det är du inte, jag skulle aldrig göra nåt sånt. Bara för att du aldrig skulle hitta en tillräckligt full eller desperat kille. De flyger på varandra och Adam går emellan. Vad fan håller ni på med?

35 Nu har du fått som du vill, som vanligt. Grattis. Är det nån som är förvånad? Jag tror inte. Isabella går. Vad handlade det här om? Jag berättade vad vi hade gjort och hon tror att jag försöker stjäla dig av henne. Jag borde aldrig ha sagt nåt. När då? Jag hade inte ens tänkt säga nåt men det bara slank ur mig och jag känner mig som ett as. Ännu mera än förut. Då i onsdags, efter Eas fest när vi var påväg hem. Jag borde säkert förklara hur det var, bara ett misstag. Kanske hon lugnar ner sig om jag pratar med henne. Det är Jontes tröja, han satt där i badkaret och kastade sina kläder omkring sig. Det måste vara hans. Jag kan ge den åt honom om du vill. Det är knappast så bråttom. Ska du inte med bussen? Nä, jag var ändå påväg till Jonte, jag kan lika gärna gå med den genast. Hälsa honom. Det kan jag göra. Hej då. Vi ses. Adam går. SCEN 15 Fortsättning på föregående scen. André kommer in, småfull.

36 Är det bussen igen? Det är ju nästan så att man börjar tror på ödet när vi springer in i varandra hela tiden. Sa jag inte att man inte kan lita på kommunala transportmedel? Det är ingen som är motiverad att prestera på såna där jobb. Tror du att busschauffören bryr sig om han är i tid eller inte, eller om han nånsin dyker upp överhuvudtaget? Är du inte på prathumör? Det är okej, jag kan prata så kan du lyssna. Är inte det en bra arbetsfördelning, eller vad säger du? Jag vill inte prata med dig och jag vill inte att du ska prata med mig heller. Vad vill du att jag ska göra istället? Jag vill att du ska lämna mig ifred och gå härifrån. Jag tänkte bara prata med dig, du behöver inte vara så ilsken. Min bästa kompis slog mig just på käften för att hon tror att jag har försökt stjäla hennes nästan-pojkvän så jag tror att jag får vara ilsken om jag har lust. Hade du försökt stjäla hennes pojkvän? Nej. Dessutom sa hon att hon inte var kär i honom. Så allt var bara ett stort missförstånd. Kom hit så ska André trösta dig. Låt mig vara. Jag vill bara trösta dig. Han kommer ännu närmare henne, hon försöker slå till honom men misslyckas, han trycker upp henne mot väggen.

37 Är det så där du behandlar välmenade främlingar? Inte undra på att du får stryk av din kompisar. Det är inte mycket folk ute i kväll, tror du att någon skulle höra om du skrek? Dessutom kan jag vara snabb om det behövs. Släpp mig. Vet du, du är sån där som bara skulle må bra av lite ordentlig kuk. Eller kanske du hellre vill ta i mun? Släpp mig för helvete. Jag klöser ögonen ur dig ditt satans äckel. Det tror jag inte, inte skulle du göra nåt sånt, inte mot mig. Vi är gamla bekanta du och jag, är vi inte? Eller kanske du behandlar alla dina bekanta på samma sätt. Du är inte så stor som du tror, har du inte märkt det? Han skakar henne våldsamt och slänger ner henne på marken. Eller är du det? Är du så tuff som du låtsas? Är du så hård som tror att du är? Klarar du av det här? När hon försöker stiga upp tar han tag i henne igen. Smäller henne in i väggen pånytt. Är det inte roligt? Tycker du inte om det eller vad är det? Tänker du börja gråta nu? Eller är du för cool för sånt? Släpp mig. Vet du vad jag tror? Jag tror att du egentligen tycker om det här, fast du inte vill erkänna det. Du gillar lite hårda tag, är det så? Hur vill du ha det? Ska vi fortsätta så här? Jag har inte bråttom nånstans. Bara släpp mig. På ett villkor. Om du ber snällt, så där som man ska. På sina bara knän. Men du kan

38 strunta i det där med bara, så ädel kan jag vara. Väntar du på nåt speciellt eller vill du att jag ska förklara det en gång till? Långsamt. Aldrig. Jag gör det inte. Aldrig nånsin, jag gör det inte. Som du vill, det har inte så stor betydelse för mig egentligen. Han försöker öppna hennes byxor med ena handen, medan han håller fast henne med den andra. När hon stretar emot, slår han till henne i ansiktet, han börjar kyssa hennes hals, smeka hennes nacke. Hon gråter, skakar i hela kroppen. Du tror inte på att ångra dig gullungen? Eller vill du att jag ska fortsätta? Släpp mig. Du vet hurdana reglerna är. Vi kom överens. Han släpper henne så mycket att hon kan gå ner på knä, vilket hon gör. Snälla släpp mig. Vad sa du? Snälla. Han sparkar henne i sidan/magen. Hon blir liggande ända tills han gått. Man ska inte ge sig in i sånt man inte klara av, att folk aldrig lär sig det. André släntrar därifrån, Amanda reser långsamt först när han redan varit borta en stund, hon går ut utan att vända ryggen åt det håll han gick. SCEN 16 I sovrummet kommer Diana och André in.

39 Jag var här i närheten och när jag kom på det tänkte jag att jag kunde komma och berätta det för dig med en gång. Det skulle vara perfekt. Vad säger du? Paris? Ja, eller Rom eller nån annanstans. Vart vill du helst? Just nu skulle jag helst vilja fortsätta sova. Jag vet inte om du märkte det men det är ganska sent och jag måste vara på jobbet före klockan sju imorgon, eller idag hur man nu ser på det. Vi kan fara imorgon och så struntar du i jobbet. Det finns säkert några sista-minuten resor till nåt romantiskt ställe. Tänk på saken, bara du och jag i en vecka, sitta och dricka vin på nåt café i Paris eller åka gondol i Venedig. Det låter härligt. Jag kan ta ledigt men jag behöver mera tid än ett dygn på mig. Dessutom lovade jag Samuel att äta middag med dem imorgon kväll. Han envisas med att försöka dra in mig i deras familjeliv. Strunta i allt det där, ibland måste man vara impulsiv och bara göra saker. Tänk att ströva omkring på Roms gator, se Colosseum eller så kan vi åka till Pisa och se på det där tornet. Bara vi två. Kom och lägg dig så planerar vi det här imorgon istället. Har du på dig det där rakvattnet jag gav dig? Du doftar gott. Tänk hur skönt det skulle vara att bara packa allt och fara iväg. Strunta i allt och flyga iväg till nån varm strand. Kom och lägg dig istället. Jag älskar att ha dig i sängen när du doftar så där gott. SCEN 17 Måndag kväll. Adam kommer in i sovrummet.

40 Isa, är du här? Isa. Hon kommer in från badrummet, hon har gråtit och spytt, ser inte speciellt fräsch ut. Isa. Hur länge har du varit här? Jag har letat efter dig. Det har Ea också, hon ville prata med dig om livets mening eller nåt. Åtminstone vill hon det innan hon hittade några intressanta flaskor i frysen. Jag tänkte bara säga att jag tänker gå hem. Nästan alla andra har gått redan, det är nästan ingen kvar längre. Jag vill inte gå hem. Du är alldeles klottig i ansiktet. Jag hämtar papper åt dig. Han går till badrummet, kommer tillbaka med en bunt WC-papper. Här, snyt dig. Vad är det som har hänt? Så dålig fest är det inte att man behöver gråta över det. Kan du inte komma och sitta här? Det bara känns som om man är helt ensam och det inte finns nån att prata med. Det känns jätte ensamt. Jag är här. Jag vet, du är snäll. Det är därför jag tycker om dig så mycket. Du är alltid snäll. Jättesnäll. Isabella börjar smeka Adam och försöker kyssa honom. Jag tycker om dig med. Vad gör du Isa? Du sa att du tycker om mig.

41 Det gör jag, det är klart att jag tycker om dig Isa, men du är lite full. Det är jag inte alls. Jag bara tycker om dig. Jag tycker om dig jätte massor. Det är månen som är full, inte jag. Jo det är du. Så Manda kan du ha sex med men jag är för äcklig för att du ska kunna röra mig. Tack så mycket. Det... Vad sa du? Hon berättade, det är ingen idé att du låtsas som du inte är intresserad av henne. Varför skulle du inte ha gjort det? Det där är inte sant Isa, lyssna på mig, vi hånglade lite men inget annat. Det var dumt och onödigt och det hände men det är inget att bry sig om. Tror du att jag skulle vara här om jag inte brydde mig om dig? Om jag ville vara med Manda skulle jag väl vara det och inte här? Lyssnar du Isa? Hon får alltid allt. Det är inte rättvist. Det är så satans orättvist. Jag svinar inte omkring och sviker folk. Jag är en bra människa, borde det inte hända bra saker åt mig? Sscchh. Det är bra Isa. Gråt inte. Det är det inte alls. Allt är alldeles åt helvete. Hon börjar tafsa på honom igen när kan försöker trösta henne, han skjuter henne ifrån sig. Är jag för ful? Är det det? Förstås är jag för ful, jag kan aldrig mäta mig med henne. Aldrig vara riktigt lika bra eller spännande, nästan men inte riktigt.

42 Måste du göra så här? Jag tänker gå hem och om du vill kan jag följa dig på samma gång. Kom med är du snäll, festen är slut. Du är en sån satans liten skit. Ni kan göra vad ni har lust, jag bryr mig inte. Hoppa ut för ett stup eller nåt om det gör er lyckliga. Det skulle iallafall göra mig glad. Ni är dumma i huvudet båda två. Isabella går ut. SCEN 18 I köket, Samuel håller på att dukar bordet för tre personer och Diana sitter på en stol med ett glas vin i handen. Jag förstår fortfarande inte vad det här ska vara bra för. Kan du inte bry dig, bara ikväll, eller är det helt omöjligt för dig att tänka på nån annan än dig själv för mer än en sekund? Det är ganska grymt om man tänker på det. Vi som sitter här och leker familjeliv när alla vet att det är på låtsas. Kan du vika servetter? Vik dem bara på tvären, det borde väl till och med du klara av. Du behöver inte fräsa. Jag vill bara att vi ska ha trevligt, vara en riktig familj för en kväll. Med den där attityden kommer du inte att lyckas speciellt bra. Kan du inte överraska mig och uppföra dig för engångs skull. Det var du som ville att jag skulle komma. Jag kunde lika gärna ha stannar hemma och haft en trevlig kväll istället för att komma hit och leka charader.

43 Amanda kommer in utan att de märker henne, hon stannar upp och lyssnar på deras gräl. Jag gör det här för Manda, jag tror att det är vad hon behöver, lite normalt familjeliv. Vad är normalt med det här? Dessutom är det ganska sent påtänkt. Nu handlar det inte om oss utan om Manda. Jag tror att hon behöver oss båda två. Det är inte så lätt att göra det här på egen hand, om du trodde det. Det var så du ville ha det, skyll inte på mig. Jag tror att du bara inte kan erkänna att du har misslyckats med nåt. Du har ingen koll på henne, jag kan slå vad om att du inte ens vet var hon är hälften av tiden. Du kan kritisera mig, men inte ta din del av ansvaret? Du har inte förändrats det minsta, du har alltid varit så förbannat egoistisk. Vi borde aldrig ha gift oss. Har du kommit på det först nu? Minns du inte att det var du som envisades med att göra det? För min del kunde vi lika gärna ha låtit bli. Hur skulle det ha gått med Amanda om jag inte hade gjort det? Jag måste ta hand om mitt barn, vem skulle ha gjort det annars? Du sa det, ditt barn, inte mitt. Börja inte med det där nu igen. Jag orkar inte höra på ditt skitprat mera. Det är det enda du klarar av, att... Amanda tar en kniv från diskbänken, lägger den mot halsen. Håll käften. Amanda? (avbryter)

44 Se så bra dina uppfostringsmetoder har lyckats. Var det inte det jag sa, hon är galen. Nåt har hon väl efter dig också. Håll käften båda två eller så skär jag halsen av mig. Ta det lugnt Amanda. Säg inte att du går på det där? Hon tänker inte göra nåt, hon bara låtsas. Är du helt säker? Kan du inte sätta bort den där kniven Amanda. Låt henne låtsas, vad har det för betydelse? Kan du inte vara tyst? (till Amanda) Snälla sätt bort den. Ja, vad har nåt för betydelse. Inte jag i alla fall, ni bara struntar i mig. Allt ni bry er om är att kasta skit på varandra. Jag får alltid klara mig på egen hand. Ni är för helvete mina föräldrar, det är er plikt att bry er om mig. Jag vet att vi inte alltid har haft tid, men vi försöker hela tiden allt vi kan. Du måste försöka se det från vår sida också. Det är inte så lätt alla gånger. Vad skulle alternativet vara, har du nånsin tänkt på det? Du borde vara glad för att du har fått bli en självständig människa. Alla har inte sån tur. Du har bara fått precis vad du har vill ha, ett eget liv. Tänk om du skulle ha suttit inlåst hela ditt liv istället? Eller aldrig fått bestämma över dig själv? Skulle det ha varit bättre? Borde jag vara glad? Tycker du det? Jag har aldrig fått vad jag har velat ha, jag har fått er. Jag vill inte alls alltid kunna klara mig själv, jag vill också att nån ska ta hand om mig.

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Art nr

Art nr Camilla Jonsson Vem bryr sig av Camilla Jönsson 1. Ett nytt hem Äntligen! Pappa sträckte på sig så att det knakade i ryggen. Det var den sista lådan, sa han och log. Skönt, sa jag och såg mig omkring.

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Flickan som blir ensam

Flickan som blir ensam Ön Flickan som blir ensam https://c1.staticflickr.com/ 9/8072/ 8429441527_a294b47d2c.jpg http://orig00.deviantart.net/01d6/f/ 2012/030/9/8/ wiz_khalifa_by_qurkiegrl-d4o2c7x.jpg Daniela Jehrlander Kapitel

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött.

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. en bok av mamma Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. Men inte så där trött att hon skulle somna så fort

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN JOEL BERGLUND ORD cell (s 3, rad 1), det lilla rummet i ett fängelse sällan (s 3, rad 5), inte ofta darrig (s 4, rad 4), skakig, inte stadig telefonbåset (s 6, rad 3), ett litet,

Läs mer

MOLLY (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! PEPPER Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det

MOLLY (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! PEPPER Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det här stället? Mamma! Mamma! Håll klaffen, Molly! ( knuffar ner på

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy.

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy. Av: Signe Sundequist CC BY NC ND 2014 Kap. 1 Ljudet Mimmi satt i klassrummet och lyssnade på sin stränga magister Ulf. Det var en tråkig lektion. Då hörde Mimmi ett ljud som lät "pa pa pa". Mimmi viskade

Läs mer

Publicerat med tillstånd Flickan jag älskar heter Milena Text Per Nilsson Bild Pija Lindenbaum Alfabeta 1998

Publicerat med tillstånd Flickan jag älskar heter Milena Text Per Nilsson Bild Pija Lindenbaum Alfabeta 1998 . Milena går i min klass. Hennes ögon är två svarta solar. Men hennes ögon ser mej inte. Jag finns inte för henne. Och det är det jag vill, mest av allt i världen: Jag vill finnas för Milena. 11 Det var

Läs mer

Innehll. 1. Ett missförstånd Moa En arg tjej Har du något emot mig? En hemlighet är som ditt blod...

Innehll. 1. Ett missförstånd Moa En arg tjej Har du något emot mig? En hemlighet är som ditt blod... av Pär Sahlin Innehll 1. Ett missförstånd... 11 2. Moa... 16 3. En arg tjej... 21 4. Har du något emot mig?... 25 5. En hemlighet är som ditt blod... 32 6. Bra simmat, Nadir!... 37 7. Vad gör han här?...

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer