4 Utrustning för gång- och cykeltrafik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4 Utrustning för gång- och cykeltrafik"

Transkript

1 4 Utrustning för gång- och cykeltrafik 4.1 Allmänt För att GC-anläggningar skall fungera bra krävs att de har en väl genomtänkt och utförd detaljutformning samt att de är väl underhållna. Detaljerna och underhållsstandarden bör bestämmas med hänsyn till krav på framkomlighet för personer med rörelsehinder och behov av orienteringshjälp för personer med synskada samt barns och äldres egenskaper och förmågor. En lättöverskådlig och enhetlig utformning av stadsmiljön, gärna med räta vinklar och tydliga landmärken, underlättar orienteringen för trafikanter som behöver orienteringshjälp (främst personer med orienteringshandikapp t.ex. synskada respektive utvecklingsstörning). Kontraster i material och ljushet underlättar för personer med synnedsättningar. Ljushetskontrasten mellan angränsande ytor behöver vara minst 0,40 enligt NCS-systemet, se moment Ledstråk för synskadade. Synbarhet skall vara god under alla ljusförhållanden och årstider och särskilt bra vid konfliktpunkter som vid korsningar, trappor, hinder o.d. Se del Väg- och gatubelysning. Detaljerna har också stor betydelse för vägrummet/stadsbilden. Detta gäller särskilt för trafikanter som färdas långsamt och för människor som uppehåller sig i väg-/gaturummet. Räcken, stolpar, armaturer, skyltar, brevlådor, cykelställ, kantstöd etc. bör ha en omsorgsfull design, inte bara med avseende på funktion och hållbarhet. De bör också bidra till ett vackert och intressant helhetsintryck och vara placerade i möbleringszoner. Alla anordningar i väg/gaturummet bildar tillsammans med andra element i omgivningen mönster, linjer och riktningar. Man bör eftersträva en samordning av alla detaljer till en god helhetsverkan. Ofta kan den åstadkommas genom en strikt geometrisk ordning. Ibland kan man få fram en dekorativ effekt genom att framhäva vissa detaljer. I vissa fall kan dock dekorativa effekter ha en utformning som kan missförstås, det kan t ex gälla linjer i marken som kan misstolkas som ledstråk eller med annan innebörd. I andra fall kan man positivt bidra till helheten genom att välja enkla och diskreta material. En begränsning av antalet färger, material m.m. är en fördel såväl för förståelsen av hur trafikanterna skall/bör bete sig som för estetiska värden. På gårdsgator och motsvarande är det viktigt att ytorna görs tillgängliga och att möbleringen skapar trygghet för synskadade. Möbleringen bör utföras så att synskadade kan gå närmast husfasaderna utan risk att komma nära bilar i rörlig trafik eller parkerade bilar och cyklar. Gårdsgata definieras i 2 förordningen (2001:651) om vägtrafikdefinitioner som en väg eller en vägsträcka som enligt en lokal trafikföreskrift skall vara gårdsgata och som är utmärkt med vägmärke för gårdsgata. På gårdsgata gäller bl.a. att fordon inte får föras fram med högre hastighet än gångfart och att fordonsförare har väjningsplikt mot gående (8 kap. 1 trafikförordningen). VGU VV publikation 2004:

2 4.1.1 Möblering av gaturummet Gång- och cykelvägars och GC-banors breddbehov beräknas enligt del Sektion tätort gaturum. Eventuella kvarvarande ytor i väg/gaturummet kan användas till väg/gatumöbler. Ett välutformat gaturum utan hinder är viktigt ur säkerhets- och framkomlighetssynpunkt. Det gäller särskilt för personer med syn- eller rörelsenedsättning. En tydlig möblering ger klara signaler till trafikanterna om vad respektive yta är avsedd för. För trafikanter som behöver orienteringshjälp kan ett välutformat gaturum med tydliga riktmärken och ledning i form av t.ex. styrande kant vara till stor hjälp. Både tillfälliga och permanenta hinder så som uteserveringar, bänkar, cykelställ, skyltar, stolpar, blommor med mera placeras i möbleringszoner på ett sådant sätt att de inte hindrar framkomligheten eller utgör en risk för personer med synskada eller rörelsehinder. Främst bör det strävas efter att ytan närmast fasaderna hålls fri från hinder. Likformigt placerade och tydligt definierade gångzoner och möbleringszoner längs sammanhängande stråk bör eftersträvas. Gång- och cykelytorna bör särskiljas från möbleringszonen med exempelvis avvikande beläggning eller tydliga avgränsningar, se FIGUR 4-1. FIGUR 4-1 Exempel på möbleringszoner Hinder på gångbanan Belysningsstolpar och liknande placeras normalt i möbleringszonen, nära körbanekant eller utanför gångbanans gräns mot kvartersmark, grönyta eller liknande, se om hinderfri bredd i del Sektion tätort - gaturum. I innerstadsmiljö där gångbanan ofta gränsar mot fasad ställs stolpen, om annan placering är omöjlig, så nära fasaden som möjligt eller på fasaden. Detta gäller inte stolpe vid övergångsställe, busshållplats eller taxistation. Dessa placeras alltid nära körbanekant enligt del Sektion landsbygd - vägrum. I de fall då gångbanebredden inte medger en fri gångzon med minst 2,5 m bredd kan stolpplacering vid fasad väljas. Om trädallé finns bör stolparna placeras i trädlinjen. Kontroll bör då ske av att trädkronorna inte skymmer bort ljuset. 52 VGU VV publikation 2004:

3 Bänkar Längs vägar/banor med cykeltrafik bör bänkar placeras minst 2,0 m från bankanten. Intill bänken bör finnas en hårdgjord yta, minst 1 m bred, för rullstol, barnvagn eller motsvarande, se FIGUR 4-2. Bänk bör ha 0,5 m sitthöjd och 0,7 m armstödshöjd, se FIGUR 4-2. Bänken bör förses med armstöd med greppanvisning. Armstöd och rätt sitthöjd samt att sittytans plan inte är bakåtlutande underlättar för många att resa sig från bänken. Gavel skyddar och varnar personer med synskada från att gå in i utskjutande sittbräde. FIGUR 4-2 Exempel på utformning och placering av bänk Uteserveringar Uteserveringar innebär i allmänhet ett positivt inslag i stadsbilden. De får inte utgöra hinder för gående utan bör placeras i möbleringszonen. Breddbehov för gångytorna enligt del Sektion tätort - gaturum skall vara tillgodosedda. Serveringar bör omgärdas av fast avgränsning med en höjd av cirka 0,9 m. Nära marken bör en fast planka eller liknande finnas runt serveringen så att synskadade med käpp kan upptäcka hindret i tid Beläggning Många av de singelolyckor som inträffar bland gående och cyklister beror på dålig friktion, ojämnheter, hål och sprickor i banans beläggning. Ytans jämnhet och hållbarhet beror på vilka material som används och hur beläggningsarbetet utförts samt uppbyggnaden av bärlager och förstärkningslager. På vintern beror givetvis friktionen främst av vinterväghållningens standard. För cyklister är det viktigt att beläggningen är jämn, har bra friktion och lågt rullmotstånd. Dessa krav tillfredsställs bäst med täta asfaltstyper, men även vissa typer av betongsten med smala fogar kan användas med gott resultat. VGU VV publikation 2004:

4 Gående önskar i första hand ett jämnt, halkfritt och hårdgjort underlag. Detta är särskilt viktigt för personer med rörelsehinder. Asfaltbetong typ MAB och många typer av betongplattor har dessa egenskaper. Beläggning på vägren och separat GC-bana, intill en väg, måste hålla minst lika god ytjämnhet och standard i övrigt som bilarnas körbana. Risken finns annars att cyklister, gående med rollator och rullstolsburna föredrar att använda körbanan. Ojämna underlag, exempelvis smågatsten, bör undvikas i gångytor. Används granithällar eller liknande är det viktigt att hela gångytan är jämn för gående med rollator, rullstol med tre hjul m.fl. Utformningen och materialval bör också ske med utångspunkt i vägrummets samlade gestaltning och upplevelsen av en vägmiljö. Antalet typer av ytskikt och material bör hållas nere. Kullerstensytor kan upplevas som främmande i tätortsmiljö liksom bearbetade och detaljerade gatstensytor på landsbyggden. Vintertid avgörs möjligheten att använda GC-nätet av vinterväghållningen. Vägmarkeringars beskaffenhet Vägmarkeringar är enligt 49 Vägmärkesförordningen vita utom i vissa fall som anges i 53 och 54 Vägmärkesförordningen. Vägmarkeringen för övergångsställe består enligt 52 Vägmärkesförordningen av breda vita ränder med mellanrum som är lika breda som markeringen är bred. Trafikanterna skall följa anvisningar som meddelas genom bland annat vägmarkeringar. Avvikelser i fråga om färg och form kan medföra dels att markeringen inte har den juridiska betydelse man avsett, dels inte uppfattas som en markering av trafikanterna. Markeringen bör därför framställas så att den otvetydigt stämmer överens med Vägmärkesförordningens färg och form Gång- och cykelbanor Cykelgrindar Där cyklisters hastighet skall dämpas kan cykelgrind användas. Den bör utformas så att den kan passeras av rullstolsburna personer och så att cyklister kan passera fållan utan att riskera att fastna eller tappa balansen. Passagen bör vara minst 1 m och banan minst 1,6 m bred åt vardera hållet för att ge tillräckligt svängutrymme, se FIGUR 4-3. Cykelgrinden bör vara 0,9 m hög över markytan och försedd med en markföljare 0,1-0,3 m över mark då risk annars finns att synskadade kan gå in i cykelgrinden. Banan bör luta så lite som möjligt vid fållan. För att undvika olyckor är det viktigt att fållan är väl synlig och att god belysning finns. Fållan bör vara öppningsbar för snöröjnings- och andra underhållsfordon. Åtgärder i form av stängsel eller motsvarande krävs ofta för att förhindra smitväg vid sidan av fållan. Cykelgrindar är också ett alternativ till betonggrisar som medel för att förhindra olovlig biltrafik på GCbanor. Betonggrisar kan orsaka svåra cykeltrafikolyckor och bör undvikas. 54 VGU VV publikation 2004:

5 FIGUR 4-3 Minimimått för cykelgrind Brunnar Brunnsbetäckningar utgör ofta ett stort hinder för gående och cyklister. Brunnar bör därför inte placeras i gångbanor, cykelbanor eller cykelfält. Rännstensbrunnar i körbana bör inte placeras i övergångsställe eller cykelöverfart. Brunnsbetäckningar i GC-bana bör inte ha större springor än 0,01 m för att inte cykelhjul, rullstolshjul, kryckor, klackar etc. skall fastna i gallret. Springorna bör vara vinkelräta mot färdriktningen. Nedstigningsbrunnar bör placeras utanför gångytan för att inte medföra olycksrisk vid arbete i brunnen. Rännstensbrunnar bör inte placeras indragna i ficka i gångbanekanten. Brunnar behandlas utförligt i Vägverkets publikation ATB Väg (Vägverket). Ränndalar Öppna ränndalar bör undvikas för att inte utgöra hinder för gående med rollator, rullstolsburna med flera. Cykelparkering Speciella parkeringar för cyklar bör finnas där stadens GC-nät ansluter till större hållplatser, bussterminaler, service- och fritidsanläggningar etc. Cykelparkering bör lokaliseras nära målpunkten eftersom cyklister sällan godtar omvägar för att parkera. Om parkeringen ligger för långt från målet blir den inte använd. Riktlinjer för dimensionering av cykelparkering saknas. Bedömning måste göras från fall till fall. Cykeluppställning bör vara bekväm för att parkeringen skall användas. För uppställning av cyklar i traditionella cykelställ krävs för god standard > 0,8 m c/c-avstånd medan 0,6-0,8 m ger mindre god standard och < 0,6 m ger låg standard. Cykelställ inklusive parkerade cyklar placeras utanför gångyta/gångzon. Cykelställ i anslutning till gångyta bör avskärmas med varning i markytan så att personer med synnedsättning inte leds mot uppställda cyklar eller cykelställ. VGU VV publikation 2004:

6 Avgränsningar Där gående separeras från biltrafik eller från cykeltrafik bör ytorna avgränsas med lätt identifierbara kanter. Till ledning för synskadade bör kanten mellan körbana och gångbana ha en kontrasterande ljushet eller på annat sätt skilja sig från minst den ena ytans utseende. Samma regel gäller för kantstöd mellan nivåskillnader på torgytor och liknande. Taktila ytor kan förstärka ledningen. På lämpliga avstånd bör avgränsningen göras framkomlig för rullstolsburna m.fl. med t.ex. ramp. Gångytor bör avgränsas mot angränsande ytor (t.ex. planteringsytor) med en remsa som har avvikande ytstruktur eller med kantstöd som kan kännas med käpp. Utskjutande trappor, burspråk etc. som inkräktar på gångbana markeras eller kringbyggs så att synskadade leds förbi dem, se FIGUR 4-4. FIGUR 4-4 Exempel på hur trappor m.m. i markplan kan kringbyggas Där gående och cyklister separeras från varandra bör det i första hand ske genom att banorna skiljs åt med en mellanliggande skiljeremsa. Om inte banorna går att skilja med skiljeremsa skiljs de åt med nivåskillnad, vägmarkering eller annat tydligt sätt: Nivåskillnad i form av kantstöd mellan gångbana och cykelbana. Kantstödets höjd bör vara max 0,06 m så att inte cyklisternas pedaler kan slå i det. Kantstödet bör vara väl synligt och banan belyst för att undvika olyckor. Nivåskillnaden försvårar sopning och plogning av snö. Möjligheter för rullstolsburna att passera kantstödet måste anordnas på lämpliga ställen. Vägmarkering. Enligt 51 Vägmärkesförordningen kan vägmarkeringen spärrlinje användas för att skilja gångbanor och cykelbanor åt. Enbart vägmarkering ger dålig orienteringsbarhet för synskadade. Vägmarkeringen bör därför kompletteras med annan åtskillnad med tydlig och från banorna avvikande ytstruktur. 56 VGU VV publikation 2004:

7 Annat tydligt sätt En åtskillnad av gångbana och cykelbana kan sägas vara tydlig om den är lätt att iaktta och av hävd används för att skilja banor åt. Försiktighet bör därför iakttas med att använda utformningar och material för att skilja olika banor åt om det inte finns en tradition att metoden och materialet används för att skilja banor åt. I sammanhanget bör beaktas svårigheter för synskadade trafikanter och trafikanter som endast tillfälligt befinner sig på orten. Ledstråk för synskadade Den synskadade inhämtar information om gatumiljön bl.a. genom att med den vita käppen uppfatta olika ljud eller former, känna olika ytstrukturer eller genom att se tydliga kontraster mellan olika ytor/objekt. Rätt utformade ledstråk för synskadade fyller två syften: ledning och orientering. Ledstråken är säkra gångytor vilka är lätta att uppmärksamma och följa. Utmed ledstråket måste alla faror märkas ut. Ett ledstråk bildar en obruten kedja av ledande element från start till mål. Ledstråken knyts samman till ett nät som förbinder viktiga start- och målpunkter med varandra. Detaljutformningen av ledstråk måste vara enkel, logisk och konsekvent. Såväl synsvaga som gravt synskadade skall lätt kunna följa dem. För att synsvaga skall kunna följa ledstråk måste markeringar som kontrasterar i ljushet mot omgivningen användas. Ljushetskontrasten måste uppgå till minst 0,40 enligt NCS systemet, ex: skillnaden mellan 0,55 och 0,95 på NCS ljushetsmätare från Färginstitutet. På kvällstid kan längsgående belysningsstråk användas för att förstärka ledstråkets/gångstråkets form. För gravt synskadade och blinda behövs något som kan följas med orienteringskäpp, kännas genom skorna eller höras. I första hand bör man nyttja element i form av naturliga avgränsningar som fasad, upphöjd eller nedsänkt kant, plantering, gräsmatta, eller liknande. Då gångstråk passerar över torgytor och liknande platser där naturligt ledstråk saknas kan det naturliga ledstråket kompletteras med signalplattor som är räfflade i gångriktningen. Där gångbanor korsas av cykel- eller körbana skall signalplattor i form av kupolplattor användas för att varna. Ledstråk får inte markeras över cykelbana eller körbana. Avslutningen mot cykelbana och körbana skall vara tydligt kännbar. Möjligheten att ge information via olika signalplattor är relativt liten. Signalplattor slits av driftåtgärder och döljs av snö och sand. De bör därför bara användas som komplement till övrig vägutformning och naturliga avgränsningar. Signalplattor skall användas på följande vis: Riktningsgivande plattor, t.ex. sinus- eller ribbplattor. De används för att ge riktnings- och orienteringshjälp över öppna ytor. Räfflorna läggs parallellt med gångriktningen. VGU VV publikation 2004:

8 Varningsytor, beläggs med kupolplattor. Plattorna varnar personer med synnedsättning för annalkande fara t.ex. korsande trafik. Signalplattor måste alltid omges av släta ytor utan kännbara fogar för att kunna kännas med den vita käppen eller med fötterna. Plattor skall ha rak kant för att kunna läggas tätt intill varandra med minimala fogar. Valplatta används då ett val eller en riktningsändring kan behöva göras. Från valpunkten utgår riktningsangivande plattor i olika riktningar. Valpunkten skall alltid vara slät, med raka kanter (utan kännbara fogar). Signalytas bredd bör vara minst 0,7 m för att kunna identifieras. Valplattor bör läggas minst 0,7 x 0,7 m. Signalplattor får aldrig användas på ytor avsedda för motorfordon eller cyklar. Trappor och ramper Där det finns trappor bör alternativ och likvärdig väg som rörelsehindrade kan använda finnas. Längre trappor och ramper avdelas med vilplan. Början och slut på trappor och ramper bör utmärkas. Bäst sker det genom att gångriktningen bryts t ex genom att den parallellförskjuts. Trappor bör vara tydligt markerade med kontrasterande ljushet på första och sista steget i varje trapplopp samt vara väl belysta, se FIGUR 4-5. FIGUR 4-5 Trappa För att ge synskadade och rörelsehindrade god gångsäkerhet bör trappor utföras med likformiga steg. Trapporna bör vara slutna så att ledarhundar inte kan se igenom trappen och oroas av saker under denna. Trappsteg med nos medför risk för att snava och bör därför undvikas. Lämpligt stegutförande framgår av FIGUR 4-6. Bredden bör vara minst 1,3 m. Antalet steg mellan vilplan bör vara högst VGU VV publikation 2004:

9 FIGUR 4-6 Lämpligt stegutförande För personer med barnvagn, rollator eller rullstolsburna bör en ramp finnas som alternativ till trappa längs gångväg. För ramper gäller samma lutningskrav som för övriga delar av G-nätet, se del Sektion tätort - gaturum. Ramp bör förses med avåkningsskydd för att hindra att rullstolsburna personer åker av den. Detta kan utgöras av en minst 0,15 m hög kant eller av räckesrör på höjden 0,05-0,3 m. Vilplan Vilplan i trappor och ramper utformas med max 2 % längslutning. I trapp bör vilplan vara minst 1,3 m långt. I ramp bör längden vara minst 2,0 m. Vilplan bör förses med bänk, som bör placeras så att den inte utgör ett hinder. Ledstång Trappor och ramper med 8 % lutning eller mer utförs med ledstång på båda sidor, se FIGUR 4-7. Om avåkningsskydd finns på ramp måste även ledstång anordnas. Ledstången bör nå minst 0,3 m utanför trappas början och slut samt dras förbi vilplan. Den bör ha cirkulärt tvärsnitt med diametern ca 40 mm och sitta på cirka 0,9 m höjd över gångytan. Räcke och ledstång skall förses med en markföljare 0,1-0,3 m över mark då risk annars finns att synskadade kan gå in i räcket, eller inte känna kanten. FIGUR 4-7 Exempel på ledstångsutformning VGU VV publikation 2004:

10

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14.1 Allmänt Olika färger och material i beläggningen kan användas för att framhäva gupp, förskjutningar mm, och för att komplettera utmärkning med vägmärken och

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure.

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla Roger Johansson SWECO Infrastructure Shared space tredje generationen Möjlighet Attraktiva stadsrum för alla Harmoni mellan människors förmåga,

Läs mer

Tillgänglig utemiljö

Tillgänglig utemiljö Tillgänglig utemiljö Krav och riktlinjer för god tillgänglighet vid ny och ombyggnad av allmän plats. Upprättad av Gatu- och trafikavdelningen samt Gatu- och parkdriftavdelningen 2011 Senast reviderad

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

Riktlinjer för utformning av vägar och gator

Riktlinjer för utformning av vägar och gator Riktlinjer för utformning av vägar och gator Färöarna 26 september 2005 Jan Moberg Vägverket, Sverige jan.moberg@vv.se Nordiska Vägtekniska Förbundet VGU Vägar och gators utformning Ett nytt hjälpmedel

Läs mer

Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar

Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar 1 (6) Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar Inledning För att få med tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Anders Larsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Anders Larsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Anders Larsson BFS 2004:15 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller oriente ringsförmåga

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder

Enkelt avhjälpta hinder KONCEPT April 2006, rev 2006-10-26 Enkelt avhjälpta hinder Utförandeanvisning Uppdragsgivare: Trafikkontoret, Göteborgs Stad Inledning I maj år 2000 antog riksdagen regeringens proposition Från patient

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken 7 Anvisningsmärken 7.1 Allmänt Anvisningsmärken är, som namnet antyder, märken som ger anvisningar till trafikanterna. Anvisningar som ges med anvisningsmärken har oftast en direkt eller indirekt tvingande

Läs mer

Lösningar i Norden Likheter och olikheter

Lösningar i Norden Likheter och olikheter Island Färöarna Lösningar i Norden Likheter och olikheter Karin Renström Seniorkonsult Trafikplanering, Vectura Consulting AB karin.renstrom@vectura.se Seminarieplatser 2008-2012 2012-06-12 1 2012-06-12

Läs mer

Bygga och plantera i tomtgränsen

Bygga och plantera i tomtgränsen Bygga och plantera i tomtgränsen i Växjö kommun Vårda din tomt och förebygg olyckor Växjö kommun 2014-04-10 1 Tack för att du vårdar din tomt och förebygger olyckor Du som fastighetsägare och vi på Växjö

Läs mer

Kap 5 MÖBLERING. Reviderat sommar 2015

Kap 5 MÖBLERING. Reviderat sommar 2015 Kap 5 MÖBLERING 5.1 LEDANDE DOKUMENT 5.2 SITTPLATSER 5.3 PAPPERSKORGAR 5.4 TRÄDSKYDD OCH MARKGALLER 5.5 CYKELSTÄLL 5.6 POLLARE 5.7 RÄCKEN OCH STÄNGSEL 5.8 GRINDAR OCH BOMMAR 5.9 BULLERPLANK 5.10 PLANTERINGSURNOR

Läs mer

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om.

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. 1 Trafikreglering är ett vitt begrepp. Den vanligaste definitionen av trafikreglering är att reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. De allmänna trafikreglerna finns

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

4 Separering av gång- och cykeltrafik

4 Separering av gång- och cykeltrafik 4 Separering av gång- och cykeltrafik 4.1 Inledning Trafikseparering innebär att olika trafikslag skiljs åt så att de inte gör anspråk på samma utrymme samtidigt. På sträcka kan det ske genom att trafikslagen

Läs mer

TILLGÄNGLIG STAD ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN

TILLGÄNGLIG STAD ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-11-09 INNEHÅLL E N STAD FÖR ALLA...4 LAGSTIFTNINGEN...4 T I L LG Ä N G L I G H E T I JÖNKÖPINGS KOMMUN...5 R Å D OCH RIKTLINJER FÖR GOD TILLGÄNGLIGHE T...5 ATT GÖRA FÖR

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

3 Dimensionerande trafikanter och trafiksituationer

3 Dimensionerande trafikanter och trafiksituationer 3 Dimensionerande trafikanter och trafiksituationer 3.1 Dimensionerande trafikanter Karaktäristika för typfordon samt gående och cyklister finns i del Grundvärden. För dimensionering av körbanebredder

Läs mer

Karin Renström Seniorkonsult Trafikplanering, Vectura Consulting AB

Karin Renström Seniorkonsult Trafikplanering, Vectura Consulting AB Lofoten Färöarna Løsninger i Norden Likheter og ulikheter Karin Renström Seniorkonsult Trafikplanering, Vectura Consulting AB karin.renstrom@vectura.se Svolvær, Lofoten 2012-04-19 1 2012-04-19 2 Övergångsställen/Kryssningssteder

Läs mer

Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Taxa för kommunal parkeringsövervakning STYRDOKUMENT Antagen av kommunfullmäktige 2018-10-15, 57 Gällande från 2018-11-01 Ansvarig handläggare: Emil Wissman Diarienummer: MBN 2018/00064-315 KS 2018/00238-315 Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1035 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Stadsbyggnadsförvaltningen September 2017 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR SYFTE OCH MÅLFORMULERING Syftet med en omvandling av Svartbäcksgatan är att skapa en gata med

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om vägmarkeringar;

Transportstyrelsens föreskrifter om vägmarkeringar; Transportstyrelsens föreskrifter om vägmarkeringar; beslutade den 20 oktober 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 1 vägmärkesförordningen (2007:90). TSFS 2010:171 Utkom från

Läs mer

Ökad tillgänglighet för funktionshindrade med fokus på Botkyrkas centrumområden. September 2005

Ökad tillgänglighet för funktionshindrade med fokus på Botkyrkas centrumområden. September 2005 Ökad tillgänglighet för funktionshindrade med fokus på Botkyrkas centrumområden September 2005 Förord I maj 2000 antog Riksdagen propositionen Från patient till medborgare - en nationell handlingsplan

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF)

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Handläggare: Hans Magnusson Tel. 031-368 25 84 2017-08-31 Dnr 2231/17 Näringsdepartementet Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Sammanfattning Göteborgs stad ställer sig i huvudsak

Läs mer

fastighetsägare i Växjö kommun

fastighetsägare i Växjö kommun Du som är fastighetsägare i Växjö kommun Det här är ditt ansvar för växtlighet, renhållning, snöröjning och att bygga i tomtgränsen 1 VI HAR DELAT ANSVAR Växjö kommun och du som fastighetsägare har ett

Läs mer

Tillgänglighet för alla. Myt eller verklighet?

Tillgänglighet för alla. Myt eller verklighet? Tillgänglighet för alla. Myt eller verklighet? Seminarium om oskyddade trafikanter NVF Malmö 26 april 2007 Professor Teknik och samhälle Lunds Tekniska Högskola 070426 Personerna och hindren Tillgänglighet

Läs mer

Gårdstånga. Inventering och åtgärdsförslag enligt Enkelt avhjälpta hinder

Gårdstånga. Inventering och åtgärdsförslag enligt Enkelt avhjälpta hinder Gårdstånga Inventering och åtgärdsförslag enligt Enkelt avhjälpta hinder Juni-juli 2006 Stråk Stråk 1 Sandyvägen Flyingevägen. Foto 1:1a-b -1:2 Belysning ej testad Belysning provas Visuell sidoavgränsning

Läs mer

Du som är fastighetsägare. det här är ditt ansvar för växtlighet, renhållning och snöröjning

Du som är fastighetsägare. det här är ditt ansvar för växtlighet, renhållning och snöröjning Du som är fastighetsägare det här är ditt ansvar för växtlighet, renhållning och snöröjning Vi delar på jobbet Kommunen och fastighetsägaren har ett gemensamt ansvar för renhållning. Vi tar hand om körbanor,

Läs mer

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-08-22 Samhällsbyggnadsnämnden 126 Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun Dnr SBN 2019/0734 Handlingar Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 5 augusti 2019

Läs mer

Lathund för utformning av gång- och cykelvägar i Gällivare

Lathund för utformning av gång- och cykelvägar i Gällivare Lathund för utformning av gång- och cykelvägar i Gällivare Alla exempel och förslag i lathunden är tagna från GCM-handbok: utformning, drift och underhåll med gång-, cykel- och mopedtrafik i fokus. Boken

Läs mer

Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta

Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta Förord Alla människor är rörelsehindrade under någon del av livet. Under det första året sker transporten i en rullstol som kallas

Läs mer

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång Handlingsplan för HIN i Mariestad Töreboda och Gullspång Åtgärdande av enkelt avhjälpta hinder på allmän plats Tekniska förvaltningen Mariestad Töreboda och Gullspång Antagen av Kommunstyrelsen Mariestad

Läs mer

VV publikation 2002:120 2002-11

VV publikation 2002:120 2002-11 VU 94S-2 10 Gång- och cykeltrafik Innehållsförteckning 10 Gång- och cykeltrafik 1 1 10.1.1 Definitioner 1 10.1.2 Planering för gång- och cykeltrafik 3 10.2 Nättillhörighet 7 10.2.1 Nätstruktur 7 10.2.2

Läs mer

Checklista för ökad tillgänglighet och användbarhet för funktionshindrade med typritningar för gångöverfarter

Checklista för ökad tillgänglighet och användbarhet för funktionshindrade med typritningar för gångöverfarter PUBLIKATION 2008:137 Tänk på måtten Samordna med fastighetsägaren Checklista för ökad tillgänglighet och användbarhet för funktionshindrade med typritningar för gångöverfarter Titel: Checklista - för ökad

Läs mer

BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1

BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1 BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1 BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BFS 2003:19 HIN 1 Utgivare: Sten Bjerström 1 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om undanröjande av enkelt avhjälpta hinder

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:13 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och

Läs mer

Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst

Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst KAPITEL 9 BELYSNING 9.1 Ledande dokument Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst EL AMA 12 Allmän material- och arbetsbeskrivning för eltekniska

Läs mer

4 Korsningar. Vägmarkeringsritningar. VÄGMARKERING OCH VÄGKANTSUTMÄRKNING 4 Korsningar. 3-vägs, typ A1, utan refug: A-1m A-2m A-4m

4 Korsningar. Vägmarkeringsritningar. VÄGMARKERING OCH VÄGKANTSUTMÄRKNING 4 Korsningar. 3-vägs, typ A1, utan refug: A-1m A-2m A-4m 4 Korsningar TABELL 4-1 Vägmarkeringsritningar BETECKNING BESKRIVNING 3-vägs, typ A1, utan refug: A-1m A-2m A-4m 4-vägs, typ A, utan refug: A-H1m 3-vägs, typ B med refug i sekundärväg: B-1m B-2m 4-vägs,

Läs mer

Utvärdering av olika utformningar av separeringen mellan gående och cyklister. Februari 2007 Kortversion

Utvärdering av olika utformningar av separeringen mellan gående och cyklister. Februari 2007 Kortversion Utvärdering av olika utformningar av separeringen mellan gående och cyklister Februari 2007 Kortversion Projektgrupp Sara Malm Krister Isaksson Projektledare, tillgänglighet Trafiksäkerhet, oskyddade trafikanter

Läs mer

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM GATU-UTFORMNING SWECO ENVIRONMENT AB JOHAN JOHANSSON

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM GATU-UTFORMNING SWECO ENVIRONMENT AB JOHAN JOHANSSON repo001.docx 2012-03-2914 KUNGÄLVS KOMMUN Detaljplaneområde Vena 1:3 GATU-UTFORMNING GBG VA-SYSTEM LISA EKSTRÖM SWECO ENVIRONMENT AB JOHAN JOHANSSON repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Orientering

Läs mer

VU 94S-2 11 Vägmarkering och vägkantsutmärkning 21 (50) 11.4 Korsningar

VU 94S-2 11 Vägmarkering och vägkantsutmärkning 21 (50) 11.4 Korsningar VU 94S-2 11 Vägmarkering och vägkantsutmärkning 21 (50) 11.4 KORSNINGAR Tabell 11.4-1 Vägmarkeringsritningar. Beteckning Beskrivning 3-vägs, typ A1, utan refug: A-1m A-2m A-4m 4-vägs, typ A, utan refug:

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer

Förbättrad tillgänglighet i centrala Trosa. Förslag till åtgärder för ökad tillgänglighet Februari 2007

Förbättrad tillgänglighet i centrala Trosa. Förslag till åtgärder för ökad tillgänglighet Februari 2007 Förbättrad tillgänglighet i centrala Trosa Förslag till åtgärder för ökad tillgänglighet Februari 2007 2 Innehåll Inledning 5 Bakgrund och syfte 5 Förutsättningar 6 Funktionella brister i vägnätet 6 Riktlinjer

Läs mer

4 Varningsmärken. 4.1 Allmänt. 4.2 Siktavstånd

4 Varningsmärken. 4.1 Allmänt. 4.2 Siktavstånd 4 Varningsmärken 4.1 Allmänt Varningsmärken används för att varna för faror som kan vara svåra att upptäcka i tid. Det kan också vara befogat att sätta upp varningsmärken om vägstandarden försämras eller

Läs mer

Policydokument om tillgänglig närmiljö - framtaget av SRF:s tillgänglighetsnätverk efter principer fastställda av SRF:s förbundsstyrelse

Policydokument om tillgänglig närmiljö - framtaget av SRF:s tillgänglighetsnätverk efter principer fastställda av SRF:s förbundsstyrelse Synskadades Riksförbund 2010-04-30 Policydokument om tillgänglig närmiljö - framtaget av SRF:s tillgänglighetsnätverk efter principer fastställda av SRF:s förbundsstyrelse Innehåll Inledning... 1 Ledstråk...

Läs mer

Kap 5 MÖBLERING. Reviderad HANDBOK KSF Gatu- och trafiksektionen, NBF Natur- och gatudriftsavdelningen Huddinge Kommun

Kap 5 MÖBLERING. Reviderad HANDBOK KSF Gatu- och trafiksektionen, NBF Natur- och gatudriftsavdelningen Huddinge Kommun Kap 5 MÖBLERING 5.1 LEDANDE DOKUMENT 5.2 SITTPLATSER 5.3 PAPPERSKORGAR 5.4 TRÄDSKYDD OCH MARKGALLER 5.5 CYKELPARKERING 5.6 POLLARE 5.7 RÄCKEN OCH STÄNGSEL 5.8 GRINDAR OCH BOMMAR 5.9 BULLERPLANK 5.10 PLANTERINGSURNOR

Läs mer

Råd och riktlinjer för uteserveringar i Västerås

Råd och riktlinjer för uteserveringar i Västerås Råd och riktlinjer för uteserveringar i Västerås Uteserveringar är en del av staden Under sommarhalvåret förändras Västerås gatuliv. Det stora antalet uteserveringar bidrar till att Västerås blir en levande

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Flyinge. Inventering och åtgärdsförslag enligt Enkelt avhjälpta hinder

Flyinge. Inventering och åtgärdsförslag enligt Enkelt avhjälpta hinder Flyinge Inventering och åtgärdsförslag enligt Enkelt avhjälpta hinder Juni-juli 2006 Inventering av viktiga stråk Stråk Drabbade Problem 1 Västergård Ljungbjersvägen. Foto 1:1-1:6 Visuell sidoavgränsning

Läs mer

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019 Cykelöverfarter Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta Trafik och Gatudagarna 151019 Bakgrund Nya trafikregler då cyklister korsar körbana - Gäller från 2014-09-01 då alla cykelöverfarter

Läs mer

Handläggningsrutin för uteserveringar. Fastställd av Samhällsnämnden 2011-04-07 85

Handläggningsrutin för uteserveringar. Fastställd av Samhällsnämnden 2011-04-07 85 Handläggningsrutin för uteserveringar Fastställd av Samhällsnämnden 2011-04-07 85 UTESERVERING ELLER SOMMARVERANDA? Uteservering - Står direkt på marken (lägre uppbyggnader accepteras endast i undantagsfall

Läs mer

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats 2013-04-18 1(6) Miljö och Samhällsbyggnad Riktlinjer för skyltning på offentlig plats Riktlinjerna gäller för varuexponering, gatupratare, mattor och liknande på offentlig plats, det vill säga gator, vägar,

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

7 Utformning av belysningsanläggning

7 Utformning av belysningsanläggning 7 Utformning av belysningsanläggning 7.1 Regler och föreskrifter Allt material i belysningsanläggningar ska vara utförd i enlighet med gällande lagar och förordningar samt uppfylla gällande svenska normer

Läs mer

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg.

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Sanna Tegnér Trafikplanering 08-508 264 27 sanna.tegner@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-04-14 Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Förslag till

Läs mer

4 Grundvärden för gående och cyklister

4 Grundvärden för gående och cyklister 4 Grundvärden för gående och cyklister Gåendes, cyklisters och rullstolsburnas utrymmesbehov, prestationsförmåga och beteende används för att dimensionera, utforma och utrusta gång- och cykelvägnätets

Läs mer

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun Riktlinjerna i den här foldern gäller för varuexponering, gatupratare, mattor och liknande på offentlig plats, det vill säga gator, vägar, torg,

Läs mer

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun Riktlinjer för skyltning på offentlig plats i Eslövs kommun Riktlinjerna i den här foldern gäller för varuexponering, gatupratare, mattor och liknande på offentlig plats. Det vill säga gator, vägar, torg,

Läs mer

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Bakgrund och syfte Prov-inventeringen av Bollhuset i Lunds kommun med avseende

Läs mer

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Vägmarkering och vägkantsutmärkning

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Vägmarkering och vägkantsutmärkning Utdrag ur: VV Publikation 2004:80 Vägar och gators utformning Vägmarkering och vägkantsutmärkning 2004-05 Titel: Vägar och gators utformning, VGU Författare: Sektion Utformning av vägar och gator Kontaktpersoner:

Läs mer

GÄLLANDE BYGGLAGSTIFTNING (UTEMILJÖ)

GÄLLANDE BYGGLAGSTIFTNING (UTEMILJÖ) GÄLLANDE BYGGLAGSTIFTNING (UTEMILJÖ) avseende tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning Branka Majkić arkitekt SAR/MSA certifierad sakkunnig av tillgänglighet branka.majkic@bbh.se

Läs mer

Landskrona kommun. Tillgänglighet förutsätter framkomlighet...

Landskrona kommun. Tillgänglighet förutsätter framkomlighet... Landskrona kommun Tillgänglighet förutsätter framkomlighet... Innehållsförteckning Enkelt avhjälpta hinder Stråk Principer för enhetlighet Taktila (kännbara) plattor Kupol- och sinusplattor Pollare och

Läs mer

Vi anpassar gatumiljön för alla

Vi anpassar gatumiljön för alla Vi anpassar gatumiljön för alla Kollektivtrafik för alla Göteborgs Stad Trafikkontoret, Färdtjänsten och Västtrafik genomför tillsammans ett projekt för att förbättra kollektivtrafiken. Inom ramen för

Läs mer

TIERPS KOMMUN. Ett tillgängligt Tierp

TIERPS KOMMUN. Ett tillgängligt Tierp TIERPS KOMMUN Ett tillgängligt Tierp December 2006 Organisation Tierps kommun Henrik Schelin, projektledare Kommunhuset Centralgatan 7 815 80 Tierp Tfn: 0293-180 00 Vägverket Konsult Marie Holms, uppdragsansvarig

Läs mer

Säkrare cykelpassager

Säkrare cykelpassager Säkrare cykelpassager - utformning, regler och konsekvenser 1 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 1 INLEDNING... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Syfte... 4 1.3 Avgränsningar... 4 2 REGLER OCH FÖRESKRIFTER... 5 3 ALLMÄNT

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde

Läs mer

Fördjupad utredning gällande trafikutformning

Fördjupad utredning gällande trafikutformning 2015-11-13 Fördjupad utredning gällande trafikutformning Trafikytorna kring skoltomten har studerats ur ett trafikperspektiv med utgångspunkt i det liggande förslaget till plankarta och Swecos tidigare

Läs mer

Planeringsdirektiv. Krav och önskemål vid planering av bygg nader och mark i anslutning till allmän platsmark

Planeringsdirektiv. Krav och önskemål vid planering av bygg nader och mark i anslutning till allmän platsmark Planeringsdirektiv Krav och önskemål vid planering av bygg nader och mark i anslutning till allmän platsmark Exploateringskontoret Trafikkontoret april 2010 1 Inledning Detta planeringsdirektiv redovisar

Läs mer

Tvärsektionens och trafikflödets inverkan på svårighetsgraden i tätort. Dh avser antal fordon vid dimensionerande timme

Tvärsektionens och trafikflödets inverkan på svårighetsgraden i tätort. Dh avser antal fordon vid dimensionerande timme 4 Belysning i tätort Gator i tätort bör normalt förses med belysning. I mindre tätorter och vid randbebyggelse med begränsat bil- och GC-trafikflöde kan det dock vara motiverat att avstå från vägbelysning.

Läs mer

Råd och riktlinjer för uteserveringar. På offentlig plats inom Arboga stadskärna

Råd och riktlinjer för uteserveringar. På offentlig plats inom Arboga stadskärna Råd och riktlinjer för uteserveringar På offentlig plats inom Arboga stadskärna Antagen av Tekniska nämnden 2007-02-27 Tillägg och ändringar 2012 Projekt- och trafikavdelningen Innehåll Allmän inledning

Läs mer

Trafikutredning i samband med ny detaljplan för. Åsbyggeby 8:40, Hagströmsvägen

Trafikutredning i samband med ny detaljplan för. Åsbyggeby 8:40, Hagströmsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Trafikutredning i samband med ny detaljplan för Åsbyggeby 8:40, Hagströmsvägen Upprättad av Tyréns AB Gäller för Antal sidor 8 Diarie nr Beslutad av Datum 2018-07-06 0 Innehållsförteckning

Läs mer

Tillfälliga parker får bara finnas på gator med en maximal lutning på 5 procent eller 1:20. Man kan mäta lutningen genom att använda

Tillfälliga parker får bara finnas på gator med en maximal lutning på 5 procent eller 1:20. Man kan mäta lutningen genom att använda Tillfälliga parker är till för att öka utrymmet för vistelse i den offentliga miljön, genom att fördela om utrymmet på gatan. En tillfällig park ska alltid vara öppen för allmänheten. En tillfällig park

Läs mer

Exempelkatalog för enkelt avhjälpta Hinder

Exempelkatalog för enkelt avhjälpta Hinder RAPPORT Exempelkatalog för enkelt avhjälpta Hinder Utformning av statens allmänna vägar med hänsyn till HIN 3 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Självklar parkering 3.0 Gatan talar

Självklar parkering 3.0 Gatan talar Självklar parkering 3.0 Gatan talar Meddelande 6:2006 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Trafikkontoret gav 2001 ut en rapport om Självklar parkering (Rapport nr 13:2001). Denna följldes upp ett år senare

Läs mer

Skolgårdar - trafiksäkerhet

Skolgårdar - trafiksäkerhet GODA EXEMPEL Skolgårdar - trafiksäkerhet Bakgrund SISAB vill uppmärksamma och lägga fokus på att skapa trafiksäkra skolgårdar. Enligt läroplanen LGR 11 är trafikämnet ett kunskapsområde som ska integreras

Läs mer

Remissyttrande på promemorian Cykelregler

Remissyttrande på promemorian Cykelregler 1(5) Handläggare Jens Plambeck Remissyttrande på promemorian Cykelregler Stockholms läns landsting yttrar sig över förslaget till cykelregler i den nationella cykelstrategin. Förslag till yttrande har

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

Godkänt i Oskarshamns kommunstyrelse 2011-12-20. Oskarshamns centrum. Stadsmiljöprogram

Godkänt i Oskarshamns kommunstyrelse 2011-12-20. Oskarshamns centrum. Stadsmiljöprogram Godkänt i Oskarshamns kommunstyrelse 2011-12-20 Oskarshamns centrum Stadsmiljöprogram PROGRAMHANDLING SAMRÅDSUTSTÄLLNING XXX 2011 1 INNEHÅLL INLEDNING 4 Stadsmiljöprogrammets mål Avgränsning och genomförande

Läs mer

Handbok för gång-, cykel- och mopedtrafik

Handbok för gång-, cykel- och mopedtrafik Handbok för gång-, cykel- och mopedtrafik Trafikant i staden. Kampen om gaturummet - Vem vinner? NVF 10-11 Juni 2009 Charlotte Berglund, SWECO Trafikanalys & Design charlotte.berglund@sweco.se 031-627609

Läs mer

pm01s Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

pm01s Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2009-10-20 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

Cykelfält längs Värmdövägen

Cykelfält längs Värmdövägen PM Oskar Malmberg 2013-11-08 Louise Bergström Krister Isaksson Cykelfält längs Värmdövägen Bakgrund Nacka kommun har uppdragit åt Sweco att utreda konsekvenserna för ett anläggande av cykelfält längs Värmdövägen

Läs mer

Policy för gång- och cykeltrafik i Lunds kommun

Policy för gång- och cykeltrafik i Lunds kommun Policy för gång- och cykeltrafik i Lunds kommun Tekniska förvaltningen Stadsbyggnadskontoret Förord För att garantera kvalitén vid ny- och ombyggnader av gång- och cykelbanor behövs en policy för att

Läs mer

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen den 3 mars 2010, 53. Dnr: 160/10-352 REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN Trafiksäkerhet - farthinder Båstads kommun arbetar ständigt med att

Läs mer

Utformningsdetaljer i gångmiljön som ökar tillgängligheten och användbarheten för personer med synnedsättning

Utformningsdetaljer i gångmiljön som ökar tillgängligheten och användbarheten för personer med synnedsättning Utformningsdetaljer i gångmiljön som ökar tillgängligheten och användbarheten för personer med synnedsättning HAREC dagen 19 november 2013 Agneta Ståhl Mai Almén Forskning om personer med synnedsättning

Läs mer

Användbar kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning

Användbar kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning Användbar kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning 1 Användbar kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning Samhället ska utformas så att det blir tillgängligt för alla medborgare.

Läs mer

VU 94S-2 7 Korsningar 109 (200) 7.7 Detaljutformning

VU 94S-2 7 Korsningar 109 (200) 7.7 Detaljutformning VU 94S-2 7 Korsningar 109 (200) 7.7.7 Korsningstyp D - cirkulationsplats I tidigare utredningar skall målsättningen för projektet vara fastlagt och val av korsningstyp ha gjorts enligt kapitel 7.5. Platsen

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Utomhusskyltning i Landstinget Halland

Utomhusskyltning i Landstinget Halland Bilaga till Skyltprogram Utomhusskyltning i Landstinget Halland Allmänt 2 3 Utseende och innehåll Kort om utomhusskyltning Utomhusskyltars utseende och innehåll En bra skyltning fungerar som en osynlig

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

6 Övriga markeringar. Pildelar. 6.1 Körfältspilar

6 Övriga markeringar. Pildelar. 6.1 Körfältspilar 6 Övriga markeringar Markeringar som inte är längsgående eller tvärgående räknas som övriga markeringar. Till dessa hör följande: körfältspilar anvisning om körfältsbyte spärrområde texter uppställningsplats

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer