VAL REVISIONSNÄMNDEN FULLMÄKTIGE. Ansvarsperson: Förvaltningsdirektör Anu Kalliosaari

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VAL REVISIONSNÄMNDEN FULLMÄKTIGE. Ansvarsperson: Förvaltningsdirektör Anu Kalliosaari"

Transkript

1 15 VAL Ansvarsperson: Förvaltningsdirektör Anu Kalliosaari Inga val ordnas år Riksdagsval ordnas 2011 och presidentval REVISIONSNÄMNDEN Ansvarsperson: Controller Antti Kärkkäinen OFR:s revision sköts på avtalsbasis, som konkurrensutsätts i början av året. Nya Lovisa behöver cirka 25 granskningsdagar. Arbetsbudget 1 Budget 2010 Planeringsår 2011 Planeringsår 2012 Utgifter Inkomster 0 0 Netto FULLMÄKTIGE Stadsfullmäktige beslutar om den nya stadens strategiska linjeringar. Arbetsbudget 1 Budget 2010 Planeringsår 2011 Planeringsår 2012 Utgifter Inkomster 0 0 Netto

2 16 ALLMÄN OCH KONCERNFÖRVALTNING Ansvarsperson: Stadsdirektör Olavi Kaleva Allmän förvaltning och koncernförvaltning stöder och styr sektorernas serviceproduktion i enlighet med den strategi som stadsfullmäktige fastställt. Till allmän förvaltning och koncernförvaltning hör följande ansvarsområden: Stadsstyrelsen Förvaltningstjänster Ekonomitjänster Utvecklingstjänster Allmänna och koncernförvaltningens resultaträkning Budgetårets externa verksamhetsbidrag är bindande i förhållande till stadsfullmäktige BUDGET 2010 EK.PLAN 2011 Stadsfullmäktig es beslut Verksamhetsintäkter Försäljningsintäkter Avgiftsintäkter Understöd / bidrag Övriga verksamhetsintäkter Hyresintäkter Verksamhetsintäkter Verksamhetsutgifter Personalkostnader Köp av tjänster Material, förnödenheter och varor Understöd Övriga verksamhetsutgifter Verksamhetsutgifter Externt verksamhetsbidrag Interna poster Interna poster EK.PLAN 2012 Verksamhetsbidrag Årsbidrag Avskrivningar och värdesänkningar Räkenskapsperiode ns resultat Planenliga avskrivningar

3 17 Ansvarsområde STADSSTYRELSEN Stadsstyrelsen har som uppgift att leda kommunens förvaltning samt verkställa fullmäktiges beslut. Till stadsstyrelsen hör närings- och utvecklingssektionen och personalsektionen samt Affärsverket Lovisa Vatten. Anslagsreserveringar: - Medlemsavgifter Kommunal beskattning och förtidspensions- och pensionsutgiftsbaserade avgifter Stadsstyrelsens elektroniska kommunikation De av ekonomichefen administrerade understödsanslagen i samgångsavtalet kommunvisa (inkomster ) - Styrelsens dispositionsanslag lönereservering Skolelevers sommarjobb Stöd till Stiftelsen för servicehuset Arrangemang för festdagar och vänortsverksamhet Försäljning av semestertomter Stadsstyrelsen/Ansvarsområdets riktgivande anslag (externa) Arbetsbudget 1 Budget 2010 Planeringsår 2011 Planeringsår 2012 Utgifter Inkomster Netto Ansvarsområde Förvaltningstjänster Ansvarsperson: Förvaltningsdirektör Anu Kalliosaari Verksamhetsidé Ansvarsområdet förvaltningstjänster styr genomförandet av stadens personalstrategi och ser till att personalförvaltningen är jämlik och rättvis. Ansvarsområdet koordinerar stadens externa och interna kommunikation och dess växelverkan och tidsenlighet. Ansvarsområdet förvaltningstjänster främjar uppkomsten av en positiv stadsbild och kommuninvånarnas samhörighet via marknadsföring och kommunikation. Ansvarsområdet har som uppgift att främja en effektiv verksamhet och minska den interna och externa byråkratin genom att producera effektiva och användarvänliga samt samtidigt data- och funktionssäkra IT-tjänster. Ansvarsområdet skapar möjligheter för utveckling av förtroendearbetet och för en öppen verksamhetskultur med avseende på såväl kommuninvånare, förtroendevalda och personal som övriga intressenter.

4 18 Ekonomiplan Ändringar i verksamhetsförutsättningar och nya utmaningar I och med kommunfusionen skapas nya verksamhetsmodeller och kulturer för nya Lovisa. Den största utmaningen är att samordna flera verksamhetskulturer till bästa möjliga sätt att agera. Utbildning för personalen, nya system, nya arbetsgemenskaper och chefer samt skapande av en ny kommunikationskultur utgör en utmaning under hela planeringsperioden. Utvecklingen av förtroendearbetet i riktning mot strategiskt ledarskap kräver långsiktig planering och utbildning. Ledningen av förändringsarbetet behöver en öppen och interaktiv kommunikation som stöd, med principer som bör förankras inom hela stadsorganisationen. Mål och riktlinjer för verksamheten Mål 1: Utveckling av strategiskt ledarskap I nya Lovisa utvecklas ett strategiskt styrelsearbete och tas i bruk principerna för ett bra styrelsearbete, styrelseavtal och direktörsavtal. Mål 2: Effektiv verksamhet Effektiviteten förbättras genom att utveckla och använda processer och nya arbetsmetoder samt genom att höja personalens och de förtroendevaldas datatekniska färdigheter. Datasystemen är effektiva och lättanvändbara och användningen av dem frigör arbetstid och minskar behovet av att öka personalen. Mål 3: En bra arbetsgivarbild Man skapar en enhetlig, rättvis och jämlik personalledningskultur där öppenhet, förtroende, en fungerande växelverkan samt en bra organisering av arbetet betonas. Avlöningen utvecklas så att den är konkurrenskraftig och sporrande genom att beakta ett mångsidigt kunnande, utveckling och den individuella arbetsinsatsen. Mål 4: En välmående och arbetsför personal Syftet är att trygga en personal som svarar mot behov och ekonomiska resurser, som mår bra i sitt arbete, är yrkeskunnig samt service- och samarbetsorienterad. Välbefinnandet och orken i arbetet förbättras genom att satsa på chefsverksamhet, samarbete och en fungerande organisation samt på en sund och trygg arbetsmiljö. Mål 5: Planmässig kommunikation Enhetliga kommunikationspraxis etableras i hela stadsorganisationen. Man sporrar till en öppen och aktiv kommunikation och ökad interaktion i synnerhet när det gäller kommunikationen till kommuninvånarna.det är viktigt att ordna kommunikationsutbildning för att uppnå målen. Mål 6: Ett gott kommunalt renommé Lovisas synlighet ökas genom målmedveten marknadsföring. Basen för marknadsföringen är de strategiskt starka sidorna i Lovisa. Marknadsföringen av staden görs koordinerat tillsammans med i synnerhet utvecklingstjänsterna och övriga aktörer. I början av planeringsperioden ligger tyngdpunkten särskilt på lanseringen av den nya staden.

5 19 Budget 2010 Mål för verksamheten De mål för ansvarsområdet som är bindande i förhållande till stadsfullmäktige 2010 Mål för verksamheten Strategiskt ledarskap Effektiv verksamhet En bra arbetsgivarbild En välmående och arbetsför personal Planmässig kommunikation Ett gott kommunalt renommé Åtgärd/utvecklingsprojekt Utbildning för förtroendevalda Elektronisk distribuering av föredragningslistor. Elektroniska beslut av personalförvaltningen. Planmässigt förnyande av arbetsstationer. Funktionssäkra system. Stöd för chefsverksamhet. Rättvis avlöning. Arbetsklimatenkät Minskning av sjukfrånvaro (handlingsmodell för tidigt ingripande samt intensifiering av samarbete med arbetarskyddsorganisationen och företagshälsovården) Samordnad kommunikation. Effektiverad kommunikation till kommuninvånare Lansering av nya Lovisa. Marknadsföring av boende. Budgetårets nyckelprestationer och nyckeltal/förvaltningstjänster Prestation/nyckeltal Bg 2010 Mål 2012 Sjukfrånvaro (arbetsdagar) Tjänster och uppgifter Nya arbetsstationer Nettoflyttning, personer/år Budgetmotiveringar Utveckling av strategiskt ledarskap Utbildning för förtroendevalda (förvaltningsdirektör Anu Kalliosaari) För förtroendevalda ordnas utbildning i strategiskt ledarskap och seminarier om aktuella teman. Finansieras under sammanslagningsunderstöden punkt 6 a Utbildning och seminarier för förtroendevalda Utbildning i Lovisa euro Minst två seminariedagar euro. Tidtabell: Den strategiska ledarutbildningen pågår hela året och kan möjligen fortsätta också in på följande år. Seminariedagar i mars och september.

6 20 Effektiv verksamhet Effektivering av styrelsearbetet (förvaltningsdirektör Anu Kalliosaari) Inom styrelsearbete tar man i bruk elektronisk distribuering. Man frångår i regel föredragningslistor i pappersform. Åt styrelsens ledamöter och stadsfullmäktiges presidium skaffas bärbara datorer och Internet-förbindelser för läsning av föredragningslistorna. Datorer 22 * 400 = euro Dataförbindelser 20 *12*22= euro Tidtabell: Bärbara datorer skaffas under år 2010, varefter föredragningslistorna distribueras elektroniskt. Förnyande av arbetsstationer (datachef Hans Forsström) Arbetsstationerna förnyas så att man parallellt med de traditionella bordsarbetsstationerna tar i bruk bärbara datorer för trådlös och mobilmiljö. Dessutom ThinClientarbetsstationer som underhålls via servrar till verksamhetsställen som ligger avsides och bakom anspråkslösa dataöverföringsförbindelser såsom skolor, dag- och åldringshem samt till kök och städarbetsenheter som endast lagrar grunddata. Arbetsstationer med systemprogram 139 * 600 = euro Tidtabell: Arbetsstationer skaffas och tas i bruk fr.o.m. januari Funktionssäkra system (datachef Hans Forsström) Nuvarande servermiljö förbättras så att den är feltolerant och sparar energi. Detta sker genom att skaffa tre effektiva servrar inkl. virtualiseringsprogram och underhåll för att jämna ut belastningen. Servrarna kommer att ersätta de nuvarande 20 virtuell- och järnservrarna inom några år sedan de nått slutet av sin livscykel. Server 3 * 4500 = euro Virtualiseringsprogram 6 * 3000 = euro Tidtabell: Servrar och virtualiseringsprogram skaffas och tas i bruk i januari Personalförvaltningens elektroniska funktioner (personalchef Minna Uusitalo) Personalförvaltningens elektroniska funktioner (Populus) tas i användning i alla arbetsenheter. Med hjälp av programmet tas besluten som hör samman med personalförvaltningen och de går elektroniskt till löneräkningen. Programanvändare är förutom lönesekreteraren alla stadens arbetstagare och chefer. Ibruktagandet finansieras via sammanslagningsunderstöden, samgångsavtalet punkt 5 a.

7 21 samordning och anskaffning av adb-system Ibruktagning av Populus-program och utbildning: Underhåll av Populus-program 2010: Ibruktagande I slutet av mars fungerar programmet i hela staden. En välmående och arbetsför personal (personalchef Minna Uusitalo / arbetshälsokoordinator Anne Hovi) Handlingsmodell för tidigt ingripande En handlingsmodell för aktivt tidigt ingripande samt vårdhänvisning utarbetas tillsammans med arbetarskydds- och samarbetsorganisationerna samt företagshälsovården. Principerna för modellen genomgås med arbetstagarna och cheferna. Verkställigheten av modellen och sjukfrånvarona följs upp årligen på hela stadens nivå i personalrapporten och på arbetsenhetsnivå av cheferna. Utarbetas ett handlingsprogram för personer med beroendeproblem. Utarbetandet av modellen medför inga separata kostnader. Utbildningsdagarna ordnas inom ramen för gemensamma utbildningsanslag, reservering Modellen för tidigt ingripande utarbetas före slutet av maj Hösten 2010 ordnas utbildningsdagar för ibruktagandet av modellen för chefer och arbetstagare. Etableringen av modellen fortsätter och man följer hur den genomförs under de närmaste åren. Effektiverat samarbete Samarbetet mellan personalförvaltningen, arbetarskyddsorganisationerna och företagshälsovården effektiveras för att främja personalens ork i arbetet och arbetshälsan. Syftet är att skapa och införa handlingsmodeller, genom vilka man snabbt kan reagera på psykiska, fysiska och sociala missförhållanden, såsom mobbning på arbetsplatsen, inneluftsproblem eller våldssituationer. Kräver inga särskilda kostnader, resurserna från arbetarskyddets och personalförvaltningens anslag. Under år 2010 utarbetas och införs gemensamma handlingsmodeller för o tyglandet av trakasserier och osakligt bemötande o jämställdhetsplan o tyglandet av våldssituationer och o anmälan om inneluftsproblem En bra arbetsgivarbild (personalchef Minna Uusitalo / arbetshälsokoordinator Anne Hovi) Stöd för chefsverksamhet I all ledarverksamhet betonas rättvisa, jämlikhet och öppenhet. Med hjälp av allmänna linjedragningar och anvisningar samt lokala avtal förenhetligas chefsarbetet i stadens olika arbetsenheter. Gemensamt överenskomna handlingspraxis skapar genomskinlighet i ledningskulturen. Chefskompetensen stärks genom chefs- och ledarskapsutbildning. Regelbundna chefsmöten ordnas där cheferna har möjlighet till informationsbyte och stöd. Stödet för chefsverksamhet medför inga separata kostnader. Utbildningarna ordnas inom ramen för gemensamma utbildningsanslag, reservering

8 22 Chefsutbildning ordnas 2-3 gånger under året. Allmänna linjedragningar och anvisningar och lokala avtal görs upp under året. Regelbundna chefsmöten ordnas under året. Rättvis avlöning: Kommunens avlöningssystem baserar sig på uppgiftens svårighetsgrad. Vid bedömning av uppgiftens svårighetsgrad används en helhetsbedömning, som baserar sig på värderingsfaktorer. Separata anvisningar har gjorts upp åt cheferna för bedömning av uppgiftens svårighetsgrad. Värderingen utförs på jämförbara och enhetliga grunder och bör vara objektiv och konsekvent. Uppgifternas svårighetsgrad beaktas så objektivt som möjligt. För en god individuell arbetsprestation utdelas prövningsbaserade individuella tillägg. Ett lokalt avtal ingås om kriterierna för beviljande av individuella tillägg. Finansieras från justeringspotterna samt sammanslagningsunderstöden i avtalet punkt 3 a. anslag för harmonisering av lönerna. Målet är att för prövningsbaserade individuella tillägg använda minst 1,1 % beräknat enligt totalanslaget för de uppgiftsrelaterade lönerna för anställd personal. Hela året Arbetsklimatenkät En arbetsklimatenkät genomförs för hela stadens personal. Anslag Enkäten bereds under våren/sommaren Enkäten genomförs i augusti-september Rapporten blir färdig i slutet av år Planmässig kommunikation (kommunikationschef Lilian Andergård-Stenstrand / marknadsföringsplanerare Jaana Laine) Samordnad kommunikation Etableringen av samordnade kommunikationspraxis i stadsorganisationen inleds med att en kommunikationsstrategi och -plan utarbetas. Kommunikationsplanen skapas tillsammans med kommunikationsgruppen, till vilken de kommunikationsansvariga i olika sektorer kallas. Som ett basverktyg för kommunikationen låter man göra upp grafiska instruktioner med tillämpningar. Införandet av dem stöds genom intern utbildning. Kommunikationsutbildning ordnas för kommunikationsgruppen, ledningsgruppen och de förtroendevalda. Intranet och extranet tas som ett internt verktyg för hela den nya stadens personal och de förtroendevalda. Kommunikationens framgång följs upp bl.a. med hjälp av uppföljning i medierna. Finansieras delvis ( ) via sammanslagningsunderstöden, samgångsavtalet punkt 1 Precisering av kommunstrategin, utarbetande av dess kommunikationsdel och effektivisering av kommuninvånarkommunikationen åren Övrig anslagsreservering Hela året

9 Effektivering av kommunikationen för kommuninvånare En aktiv kommunikation till kommuninvånarna så interaktivt som möjligt för att engagera dessa. Man samlar en broschyr med uppgifter om stadens tjänster som skickas både till stadigvarande invånare och semesterboende. Man ordnar invånar-/byakvällar på olika håll i staden i samarbete med byaföreningarna. Ett infoblad med aktualiteter skickas till varje hushåll en till två gånger i året. Finansieras delvis ( ) via sammanslagningsunderstöden, samgångsavtalet punkt 1 Precisering av kommunstrategin, utarbetande av dess kommunikationsdel och effektivisering av kommuninvånarekommunikationen åren Övrig anslagsreservering Hela året Ett gott kommunalt renommé (marknadsföringsplanerare Jaana Laine / kommunikationschef Lilian Andergård-Stenstrand) Lanseringskampanj för nya Lovisa Man gör klart på riksplan ett nya Lovisa har bildats. Till kampanjen fogas bl.a. vägtavlor, ihågkomst av nya Lovisabor som föds år 2010 och särskild synlighet under Lovisadagen. År 2010 uppmärksammas särskilt det första i nya Lovisa födda barnet på ett synligt sätt. Reservering Hela året, tyngdpunkten dock på början av året. Marknadsföring av boende Lovisa marknadsförs i kampanjform som en bra boendeplats som erbjuder alternativ för ett trivsamt boende. Som verktyg för marknadsföringen används bl.a. tidningen Pikkukaupunki, Tonttipörssi och kampanjsidor. Man samarbetar med evenemanget Renovera Ger Mera och strävar att utvidga det inom hela Lovisa. Ett välkomstbrev/en välkomstbroschyr görs för nya invånare. Marknadsföringsåtgärder , marknadsförings- och samarbetsavtal med evenemanget Renovera Ger Mera Hela året, med tyngdpunkten på det andra halvåret. 23 Förvaltningstjänster/Ansvarsområdets riktgivande anslag (externa) Arbetsbudget 1 Budget 2010 Planeringsår 2011 Planeringsår 2012 Utgifter Inkomster Netto

10 24 Ansvarsområde Ekonomitjänster Ansvarsperson: Ekonomidirektör Ralf Sjödahl Ansvarsområdet har som uppgift att stöda sektorernas verksamhet och i den uppgiften sköta ekonomiförvaltningens grundtjänster, bokföringen, behandlingen av köp- och försäljningsfakturor och kassaförvaltningen samt ekonomi- och strategiplaneringsprocessen, det centraliserade upphandlingsväsendet och koncernövervakningen. Till personalen för ansvarsområdet ekonomitjänster hör dessutom ekonomiplanerarna som bistår sektorerna och controllern som handhar den interna övervakningen. Ekonomitjänsterna sköter centraliserat kosthållningen och städtjänsterna. Ekonomidirektören leder ansvarsområdet. Ansvarsområdet indelas i följande enheter: - Ekonomiavdelningen - Övriga användartjänster Ekonomiplan Huvudmålsättningen för ekonomistrategin är att skapa stabilitet, konkurrenskraft och långsiktighet i kommunens ekonomi. Ett sunt ekonomiskt underlag utgör grund för den nya kommunens stabila verksamhet och utvecklingen av den. Mål 1: Mål 2: Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Skapa ekonomisk rörelsemarginal En ekonomisk rörelsemarginal möjliggör en stabil och långsiktig ekonomi och ger möjligheter att klara sig också i överraskande situationer och under dåliga tider. Dessutom är det den bästa garantin för att kommunen inte ska klassificeras som en kriskommun, då den egna beslutanderätten nedskärs. Kostnadseffektiv serviceproduktion Inom serviceproduktionen nås kostnadseffektivitet särskilt genom att bygga upp och intensifiera samarbetsformer samt genom lyckad konkurrensutsättning av service. Kompetensen och anvisningarna för upphandlingsväsendet utvecklas. Kontinuerlig uppföljning och analys av kvaliteten och effektiviteten i stadens verksamheter. Produktionen av uppföljnings- och jämförelsematerial samt tillgodogörande av ny teknologi hör också samman med kostnadseffektiviteten. Man försöker hålla inkomstskattesatsen och taxorna på en konkurrenskraftig nivå i jämförelse med motsvarande regioncentra och medelnivån för kommunerna i närområdena. Långsiktig och effektiv ägarpolitik Särskild vikt fästs vid skötseln av markegendom och fastigheter. Till kommunens ägarpolitik hör att se till att beslut om försäljning av egendom alltid fattas utgående från en övergripande plan och kommunens långsiktiga utvecklingsstrategi. Dessutom bör koncernens och dotterbolagens verksamhetsmål och ekonomiska mål bestämmas och fogas till kommunens strategiska ledning. Information om det ekonomiska läget i realtid Tillförlitlig uppföljningsinformation i realtid för stadens beslutsfattare, den operativa ledningen och medborgarna. Utveckling av riskhanteringen och den interna övervakningen. Jämförelse av olika finansieringsmodeller och utveckling av kostnadsberäkning.

11 För ekonomins del borde målsättningen för övergångsperioden och de närmaste åren vara en behärskad utveckling av driftsutgifterna i en situation där inkomstunderlaget nedskärs. Ledigblivna tjänster och uppgifter besätts inte automatiskt, nödvändigheten av dem bör alltid utredas och andra sparåtgärder planeras. Sådana kan till exempel vara att ändra på verksamheter eller organisationen om tjänsterna eller uppgifterna är absolut nödvändiga. Möjligheterna till merinkomster bör utredas och obehövliga fastigheter säljas. Investeringsutgifterna inriktas på investeringar som är nödvändiga för en fungerande basservice samt på lönsamma investeringar som är förutsättning för främjandet av näringslivet. Målsättningen i slutet av övergångsperioden är ett årsbidrag som täcker avskrivningarna. Den relativa skuldsättningen får inte överstiga nivån i grannkommunerna. När den nya staden inleder sin verksamhet måste man för ekonomipersonalens del konstatera att det är många som gör två arbeten: de nya uppgifterna och de före detta kommunernas och samkommunens ekonomiska slutredogörelser inkl. bokslut. Målsättningen för år 2010 är således att ta i bruk praktiska system och rutiner och utredningsarbete så att de ovannämnda punkterna 1-6 också verkställs i praktiken. Budget 2010 Mål för verksamheten De mål för ansvarsområdet som är bindande i förhållande till stadsfullmäktige Mål för verksamheten Kostnadseffektiv serviceproduktion Långsiktig och effektiv ägarpolitik Information om det ekonomiska läget i realtid Utveckling av riskhanteringen och den interna övervakningen Åtgärd/utvecklingsprojekt Organisering av köks- och städtjänster Analys av dotterbolagen och de enheter som hör till koncernen och åtgärdsförslag Införa ett rapporteringssystem i realtid Uppgöra upphandlingsanvisningar och ett internt övervakningsschema Budgetårets nyckelprestationer och nyckeltal/ekonomitjänster Prestation/nyckeltal Bg 2010 Mål 2012 Ekonomiavdelningen(netto)/inv Antal måltider Kvadratmeter som skall städas Kosthållningsmål 2010->: Tillreda näringsriktigt god, kvalitativ kost kostnadseffektivt. Ekonomitjänster/Ansvarsområdets riktgivande anslag (externa) Arbetsbudget 1 Budget 2010 Planeringsår 2011 Planeringsår 2012 Utgifter Inkomster Netto

Inga val ordnas år 2010. Riksdagsval ordnas 2011 och presidentval 2012. Utgifter 47 030 27 721,15 Inkomster 0 Netto -47 030-27 721,15 58,9 32 000

Inga val ordnas år 2010. Riksdagsval ordnas 2011 och presidentval 2012. Utgifter 47 030 27 721,15 Inkomster 0 Netto -47 030-27 721,15 58,9 32 000 15 VAL Ansvarsperson: Förvaltningsdirektör Anu Kalliosaari Inga val ordnas år 2010. Riksdagsval ordnas 2011 och presidentval 2012. REVISIONSNÄMNDEN Ansvarsperson: Controller Antti Kärkkäinen OFR:s revision

Läs mer

Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål...

Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål... Personalpolitiskt program 2010 2013 Innehåll 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål... 3 2 Förord... 4 3 Stadens basservice

Läs mer

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM 2018 2021 Godkänt i stadsstyrelsen 10.9.2018 341 1 Inledning Personalprogrammet stöder verkställandet av Karleby stads strategi. Stadsstrategin Karleby förnyas djärvt har

Läs mer

LOVISA STAD godkänd av stadsfullmäktige 16.12.2010 BUDGET OCH EKONOMIPLAN

LOVISA STAD godkänd av stadsfullmäktige 16.12.2010 BUDGET OCH EKONOMIPLAN 0 LOVISA STAD godkänd av stadsfullmäktige 16.12.2010 BUDGET OCH EKONOMIPLAN 2 0 1 1 2 0 1 3 INTERNETVERSION 1 Stadsdirektörens översikt 1 2 Budgetsammandrag 2 3 Utgångspunkter för ekonomin 7 4 Lovisa-koncernen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg PERSONALSTRATEGI VÄLUTBILDAD, ENGAGERAD OCH MOTIVERAD PERSONAL Kronoby kommun 2010 Godkänd av kommunfullmäktige 9.12.2010 Personalstrategin stöder och främjar genomförandet av Kronoby kommuns Strategi

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Sibbo kommuns personalstrategi 2025

Sibbo kommuns personalstrategi 2025 Sibbo kommuns personalstrategi 2025 Innehåll: 1. Syftet med personalstrategin 2025 2. Omvärldsförändringar och tillväxtrelaterade förändringar Resurs- och kompetensbehov 3. Strategin Sibbo 2025 gemensamt

Läs mer

Ny bild hit. Kimitoöns personalstrategi 2013-2016

Ny bild hit. Kimitoöns personalstrategi 2013-2016 Ny bild hit Kimitoöns personalstrategi 2013-2016 Innehåll: 1. Utgångspunkter och värdegrund 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Avlöning och belöning 6. Kunnande 7. Utvärdering

Läs mer

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 KONCERNDIREKTIV FÖR LOVISA STAD Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 1. Koncerndirektivets syfte och tillämpningsområde I detta koncerndirektiv upprättas ramarna för ägarstyrning av samfund

Läs mer

TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Till tekniska centralen hör följande huvudansvarsområden: Tyngdpunkter för verksamheten

TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Till tekniska centralen hör följande huvudansvarsområden: Tyngdpunkter för verksamheten TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Tekniska centralens uppgift är att främja och upprätthålla stadsmiljöns funktionsduglighet, trivsamhet och säkerhet genom att styra och övervaka byggandet

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

Direktiv för intern kontroll

Direktiv för intern kontroll RANNIKKO-POHJANMAAN SOSIAALI- JA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ KUST-ÖSTERBOTTENS SAMKOMMUN FÖR SOCIAL- OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRD Direktiv för intern kontroll Kust-Österbottens samkommun 0 INNEHÅLL 1. Definition

Läs mer

Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen

Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen Behandlad: i infogruppen 3.9.2008 och 22.9.2008 i beredningsgruppen 23.9.2008 i den interimistiska organisationskommissionen 30.9.2008 Allmän vision

Läs mer

POLISENS PERSONALSTRATEGI

POLISENS PERSONALSTRATEGI POLISENS PERSONALSTRATEGI VAD ÄR EN PERSONALSTRATEGI? 1. FRÄMJANDE AV SÄKERHETEN 2. BEKÄMPNING AV BROTTSLIGHET En personalstrategi är en långtidsplan för hurdana val som stöder de operativa målen i polisens

Läs mer

POLISENS VISION POLISEN, TRYGGHET GENOM TIDERNA

POLISENS VISION POLISEN, TRYGGHET GENOM TIDERNA 2017 2020 POLISENS VISION POLISEN, TRYGGHET GENOM TIDERNA Polisen arbetar under såväl normala, fredliga förhållanden som svåra kriser i samhället. Polisens arbete är också inriktat på framtiden och stöder

Läs mer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer Ekonomi och stadskoncern 4.10.2017 Gunilla Höglund Tf. stadskamrer gunilla.hoglund@jakobstad.fi Kommunens inkomster Statsandelar Skatter Försäljningsintäkter och avgifter Statsandelar Statsandelar milj.

Läs mer

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/ KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/2010 19.5.2010 KYRKANS SERVICECENTRAL FÖR PERSONAL- OCH EKONOMIFÖRVALTNING BLIR VERKLIGHET Kort beskrivning av servicecentret Servicecentrets uppgift är att centraliserat

Läs mer

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 1 LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 Lovisa stadsstrategi Stadsstrategin är det viktigaste dokumentet som styr stadens verksamhet, den innehåller fullmäktiges centrala riktlinjer

Läs mer

GRANKULLA STADS PERSONALSTRATEGI 2006-2008

GRANKULLA STADS PERSONALSTRATEGI 2006-2008 GRANKULLA STADS PERSONALSTRATEGI 2006-2008 Grankulla har kunnig och välmående personal. Kulturen i de jämlika arbetsgemenskaperna är respektfull, öppen och sporrar till medverkan. Grankulla stads värderingar

Läs mer

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011 Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 VATD 4 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända budgeten

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Grunder för intern kontroll och riskhantering i Borgå stad och stadskoncernen

Grunder för intern kontroll och riskhantering i Borgå stad och stadskoncernen Grunder för intern kontroll och riskhantering i Borgå stad och stadskoncernen SF 25.3.2015 STST 16.3.2015 2 Innehåll 1. Avsikten med och målen för intern kontroll och riskhantering... 3 2. Begreppen i

Läs mer

JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET

JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET Vasa stads åldersprogram ÅLDERSPROGRAM I ANSLUTNING TILL VASA STADS PERSONALSTRATEGI VISION Vasa stads kunniga och välmående personal trivs

Läs mer

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141 Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010 Samkommunen 20 Styrelsen 141 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Stf. ekonomidirektör

Läs mer

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den 7.5.2012 60 VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY 1. Målsättningar och principer för riskhantering... 2 2. Begrepp för riskhantering... 2

Läs mer

3 Kommunkoncernens ledningssystem och behörighetsförhållanden

3 Kommunkoncernens ledningssystem och behörighetsförhållanden 1 Koncerndirektivets syfte och mål Koncerndirektivets syfte är att säkerställa att de av fullmäktige för dottersamfunden ställda ägarpolitiska riktlinjerna och de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen

Läs mer

Den interna tillsynen är ett hjälpmedel vid ledningen av verksamheten. Landskapsstyrelsen ansvarar för ordnandet av den interna tillsynen.

Den interna tillsynen är ett hjälpmedel vid ledningen av verksamheten. Landskapsstyrelsen ansvarar för ordnandet av den interna tillsynen. INTERN TILLSYN VID ÖSTERBOTTENS FÖRBUND 1. Bestämmelser i instruktioner Enligt 1 i revisionsstadgan för Österbottens förbund ordnas tillsynen av samkommunens förvaltning och ekonomi så att den externa

Läs mer

Jättebra Vasa en sporrande arbetsgivare

Jättebra Vasa en sporrande arbetsgivare Jättebra Vasa en sporrande arbetsgivare Vasa stads löne- och belöningsstrategi Löne- och belöningsstrategin Vasa stad genomför en rättvis och målinriktad belöningspolicy i enlighet med strategin. Vid belönandet

Läs mer

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren Stadsstyrelsen 212 22.10.2013 Stadsstyrelsen 216 23.10.2013 Budget och ekonomiplan 2014-2016 634/02.02.00/2013 STST 212 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats

Läs mer

Kimitoöns personalstrategi. Godkänd i fullmäktige

Kimitoöns personalstrategi. Godkänd i fullmäktige Kimitoöns personalstrategi Godkänd i fullmäktige 28.5.2018 Innehåll: 1. Utgångspunkter 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Kunnande och belöning 6. Utvärdering och uppföljning

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen Stadsfullmäktige 49 16.05.2016 Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen 2018-2019 FGE 49 362/02.02.02/2016 Stadsstyrelsen 2.5.2016 220 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 Stadsstyrelsen

Läs mer

#FramtidaKimitoön STRATEGI

#FramtidaKimitoön STRATEGI #FramtidaKimitoön STRATEGI 2017 2021 KIMITOÖNS STRATEGI NU OCH FRAMÖVER Att ta fram Kimitoöns kommuns nya strategi har varit givande. Vi har öppnat upp möjligheten för alla invånare och hela personalen

Läs mer

Handlingsprogram för Kårkulla samkommuns personalstrategi FULLMÄKTIGE F.L

Handlingsprogram för Kårkulla samkommuns personalstrategi FULLMÄKTIGE F.L Handlingsprogram för Kårkulla samkommuns personalstrategi -2016 FULLMÄKTIGE 15.6. F.L PERSONALSTRATEGINS MÅL OCH TYNGDPUNKTSOMRÅDEN: Mål I KÅRKULLA ÄR EN GOD ARBETSGIVARE Organisationskulturen Anställningsförhållandet

Läs mer

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier beviljande av understöd och stipendier Träder i kraft 1.1.2018 Godkänt av Stadsstyrelsen 11.12.2017 VD/10147/02.03.01.03/2017 2/8 INNEHÅLL ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV STADENS UNDERSTÖD... 3 Tillämpningsområde

Läs mer

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Innehåll: 1. Utgångspunkter och värdegrund 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Avlöning och belöning 6. Kunnande 7. Utvärdering och utveckling

Läs mer

EKONOMIPLAN

EKONOMIPLAN EKONOMIPLAN 2019 2021 Fastställd av kommunfullmäktige 46/12.12.2018 Innehåll INLEDNING... 3 C10 DRIFTSEKONOMIDEL... 4 C100 ALLMÄN ADMINISTRATION... 5 C200 SOCIALFÖRVALTNING... 6 C300 UNDERVISNING OCH KULTUR...

Läs mer

Räkenskapsperiodens resultat

Räkenskapsperiodens resultat Stadsstyrelsen 109 30.03.2015 GODKÄNNANDE AV BOKSLUTET FÖR ÅR 2014 STST 30.03.2015 109 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, tfn 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi Enligt 68 i kommunallagen

Läs mer

Lovisa stad. Budget och ekonomiplan 2012 2014

Lovisa stad. Budget och ekonomiplan 2012 2014 Lovisa stad Budget och ekonomiplan 2012 2014 Stadsstyrelsens förslag 25.10.2011 Stadsfullmäktige 9.11.2011 Lovisa stad Budget och ekonomiplan för åren 2012 2014 Stadsstyrelsens förslag 25.10.2011 Lovisa

Läs mer

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell Slutrapport 19.9.2011 Sida 2 1. Sammanfattning Bakgrund och utredningens mål Borgå stads ledning har på basis av anbuden

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER Bildningsnämnden 30 08.04.2015 Stadsstyrelsen 185 01.06.2015 UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER BILDN 08.04.2015 30 Beredning och tilläggsuppgifter: controller Saija Männistö

Läs mer

UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER

UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER Bildningsnämnden 30 08.04.2015 UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER BILDN 08.04.2015 30 Beredning och tilläggsuppgifter: controller Saija Männistö 050 3555 051 eller saija.mannisto@porvoo.fi,

Läs mer

#FramtidaKimitoön Page 1

#FramtidaKimitoön Page 1 2017-2021 #FramtidaKimitoön 9.12.2016 Page 1 Kimitoöns strategi nu och framöver Att ta fram Kimitoöns kommuns nya strategi har varit givande. Vi har öppnat upp möjligheten för alla invånare och hela personalen

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 1. Strategiska mål för personal och ledarskap 2. Antal anställda 3. Personalen 4.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 1. Strategiska mål för personal och ledarskap 2. Antal anställda 3. Personalen 4. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 3 1. Strategiska mål för personal och ledarskap 4 1.1. Utvecklande av öppet och interaktivt närchefsarbete 4 1.2. Stödande av personalens orkande i arbetet 4 1.3. Stödande

Läs mer

Handlingsprogram för Kårkulla samkommuns personalstrategi 2013-2014 UTKAST BEHANDLAS AV FULLMÄKTIGE 13.6.2013

Handlingsprogram för Kårkulla samkommuns personalstrategi 2013-2014 UTKAST BEHANDLAS AV FULLMÄKTIGE 13.6.2013 Handlingsprogram för Kårkulla samkommuns personalstrategi 2014 UTKAST BEHANDLAS AV FULLMÄKTIGE 13.6. PERSONALSTRATEGINS MÅL OCH TYNGDPUNKTSOMRÅDEN: Mål I KÅRKULLA ÄR EN GOD ARBETSGIVARE Organisationskulturen

Läs mer

Psykosocial belastning på arbetsplatsen

Psykosocial belastning på arbetsplatsen Psykosocial belastning på arbetsplatsen Vad är psykosociala belastningsfaktorer? Skadlig psykosocial belastning kan förekomma på vilken arbetsplats som helst. Med psykosociala belastningsfaktorer avses

Läs mer

Personalstrategi. Kyrkslätts kommun personaltjänster

Personalstrategi. Kyrkslätts kommun personaltjänster Godkänd av kommunfullmäktige 16.6.2014 Fge 18/16.6.2014 60 t 2014-2016 Personalstrategi Dnr:53/01.00.00/2014 Kyrkslätts kommun personaltjänster 1 Personalstrategi 2014 2016 Enligt kommunala arbetsmarknadsverket

Läs mer

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012 Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Begäran om utlåtande Staden A (nedan sökanden) har bett kommunsektionen ge ett utlåtande

Läs mer

TEKNISKA CENTRALEN Ansvarsperson: Teknisk direktör Yrjö Meltaus

TEKNISKA CENTRALEN Ansvarsperson: Teknisk direktör Yrjö Meltaus 75 TEKNISKA CENTRALEN Ansvarsperson: Teknisk direktör Yrjö Meltaus Verksamhetsidé Tekniska centralens uppgift är att befrämja och upprätthålla stadsmiljöns funktionsduglighet, trivsamhet och säkerhet genom

Läs mer

Godkänd av kyrkofullmäktige den KK JJ 201X (träder i kraft den hh.ff.201x ) 1. Ansvarsområde, verksamhetsidé, organisation och ledning

Godkänd av kyrkofullmäktige den KK JJ 201X (träder i kraft den hh.ff.201x ) 1. Ansvarsområde, verksamhetsidé, organisation och ledning Godkänd av stadgearbetsgruppen 22.3.2018 HELSINGFORS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET INSTRUKTION FÖR FÖRVALTNINGSAVDELNINGEN Godkänd av kyrkofullmäktige den KK JJ 201X (träder i kraft den hh.ff.201x ) 1. Ansvarsområde,

Läs mer

Personalstrategi och Handlingsprogram med målsättningar Kårkulla samkommun

Personalstrategi och Handlingsprogram med målsättningar Kårkulla samkommun Personalstrategi 2018-2020 och Handlingsprogram med målsättningar Kårkulla samkommun Godkänd av styrelsen 14.12.2017 Behandlad i LG 16.10.2017 Personalchef / FL Våra värderingar i verksamheten och i personalpolitiken

Läs mer

JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering

JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering Version: 1.0 Publicerad: 26.10.2016 Giltighetstid: tills vidare Innehåll 1 Inledning...1 2 Tillämpningsområde...2 3 Referenser...2 4 Termer

Läs mer

VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY

VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY I enlighet med styrgruppen 04.05.2005 Godkänd av ledningsgruppen för dataförvaltningen 21.06.2005 Godkänd av stadsstyrelsen 22.8.2005 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Datasäkerhetens

Läs mer

I dispositionsplanen för år 2015 ingår bl.a.

I dispositionsplanen för år 2015 ingår bl.a. Vård- och omsorgsnämnden 11 29.01.2015 Vård- och omsorgsväsendets dispositionsplan för år 2015 Vård- och omsorgsnämnden 11 Kommunfullmäktige godkände 29.11.2014 128 budgeten för år 2015 och ekonomiplanen

Läs mer

VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD. Bokslut 2008. Bokslut 2008, Stadsfullmäktige 11.5.2009

VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD. Bokslut 2008. Bokslut 2008, Stadsfullmäktige 11.5.2009 Bokslut 2008 Resultaträkning för Vanda stad 2008 2007 2006 milj. milj. milj. Verksamhetsintäkter 196,2 177,3 172,4 Tillverkning för eget bruk 90,1 71,0 71,2 Verksamhetskostnader - 1 072,0-974,6-931,2 Verksamhetsbidrag

Läs mer

Resumé D.nr: 46/54/94 TILLDELNINGEN AV RESURSER ÅT DET LOKALA POLISVÄSENDET

Resumé D.nr: 46/54/94 TILLDELNINGEN AV RESURSER ÅT DET LOKALA POLISVÄSENDET Resumé D.nr: 46/54/94 TILLDELNINGEN AV RESURSER ÅT DET LOKALA POLISVÄSENDET Den offentliga debatten om polisväsendets resurser har fokuserats på de totala resursernas otillräcklighet; i mindre utsträckning

Läs mer

Sibbo Godkänd av fullmäktige

Sibbo Godkänd av fullmäktige Sibbo 2025 Godkänd av fullmäktige 7.10.2013 1 1. Utgångspunkterna för Sibbo Sibbo är en tvåspråkig skärgårdskommun med dragningskraft som kan möta metropolområdets tillväxtutmaningar. Det råder en genuin

Läs mer

för Västra Nylands sjukvårdsområde

för Västra Nylands sjukvårdsområde HELSINGFORS OCH NYLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Västra Nylands sjukvårdsområde 31.5.2012 är en bra arbetsplats PERSONALPOLITISKA PRINCIPER för Västra Nylands sjukvårdsområde PERSONALPOLITISKA PRINCIPER 2 Målsättning:

Läs mer

Öppet, frimodigt och tillsammans

Öppet, frimodigt och tillsammans Öppet, frimodigt och tillsammans Rekommendationen om statsförvaltningens kommunikation November 2016 Målen för rekommendationen Riktlinjer för de värderingar som styr kommunikationen. Information om kommunikationens

Läs mer

STRATEGISKT GENOMFÖRANDE AV KOMMUNAL SERVICE MED HJÄLP AV PERSONALLEDNING

STRATEGISKT GENOMFÖRANDE AV KOMMUNAL SERVICE MED HJÄLP AV PERSONALLEDNING 1 (7) STÄLLNINGSTAGANDE STRATEGISKT GENOMFÖRANDE AV KOMMUNAL SERVICE MED HJÄLP AV PERSONALLEDNING 1. Mål Målet med detta ställningstagande som gäller personalledning är att: nå gott resultat i kommunal

Läs mer

Strategin för åren

Strategin för åren Strategin för åren 2019 2020 1Utgångspunkter för strategiarbetet och den nya verksamhetsmiljön Kundfokus Konkurrens om kompetent personal Strategin för åren 2019 2020 ses som en uppdatering av den föregående

Läs mer

Den nya kommunallagen

Den nya kommunallagen Den nya kommunallagen Översättarseminarium Borgå 21-22.4.2015 Välkommen Kursinnehåll Utgångspunkter för den nya kommunallagen Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser Vad förändras och vad är som förut?

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Presskonferens 11.2.2015 Verkställande direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma 8,0 7,0 6,0 Kommunernas

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas bokslut år 2012

Kommunernas och samkommunernas bokslut år 2012 Kommunernas och samkommunernas bokslut år 2012 Presskonferens 13.2.2013 Verkställande direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Centrala poster i kommunernas och samkommunernas bokslut åren 2011-2012 (inkl. särredovisade

Läs mer

Vasa kyrkliga samfällighets strategi 2016 2020

Vasa kyrkliga samfällighets strategi 2016 2020 Vasa kyrkliga samfällighets strategi 2016 2020 Begravningsplatserna och begravningsväsendet Ekonomi Personal Fastigheterna Sjukhussjälavården Familjerådgivningen Vision Samfälligheten är ett trossamfund

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

Kostnader, extern. Koncerntjänster Bildningen Omsorgen Miljö och teknik 7 % 17 % 25 % 51 %

Kostnader, extern. Koncerntjänster Bildningen Omsorgen Miljö och teknik 7 % 17 % 25 % 51 % Kommundirektörens budgetförslag 2010 Kommundirektörens budgetförslag 2010 är i balans men ytterligare inbesparningar behövs och alla vidtagna sparåtgärder är nödvändiga. Budgetförslaget har ett årsbidrag

Läs mer

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi Kårkulla samkommun Kommunstrategi 2018 2020 Godkänd av samkommunens fullmäktige 11.10.2017 Inledning Kårkulla samkommuns verksamhet och ekonomi leds i enlighet med en av fullmäktige godkänd kommunstrategi.

Läs mer

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER PROMEMORIA 1 (8) PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER Beredningen av kommun- och servicestrukturreformen är i full gång, men vad reformen kommer att få för

Läs mer

K O N C E R N D I R E K T I V

K O N C E R N D I R E K T I V K O N C ERNDIREKTIV KIMITOÖNS KOMMUN Godkänt av fullmäktige 7.12.2011 1. KONCERNDIREKTIVETS MÅL OCH SYFTE Koncerndirektivet har som mål att bilda ett gemensamt synsätt och att stöda uppnåendet av de gemensamma

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

Kommunernas arbetslivsutvecklingsprojekt och finansieringen av dem på 2010-talet

Kommunernas arbetslivsutvecklingsprojekt och finansieringen av dem på 2010-talet Kommunernas arbetslivsutvecklingsprojekt och finansieringen av dem på 2010-talet 1. Förändringarna i kommunernas omvärld definierar utvecklingsbehoven inom arbetslivet på 2010-talet Kommunernas försvagade

Läs mer

Borgå stads strategi 2010 2013

Borgå stads strategi 2010 2013 Borgå stads strategi 2010 2013 Stadsfullmäktige 31.3.2010 Innehåll 1 Inledning... 1 I bakgrunden till strategin är stadens ekonomiska situation... 1 Välfärd har byggts med lånepengar... 2 Skuldsättning

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

Stadens ekonomiförvaltning leds och övervakas av stadsstyrelsen.

Stadens ekonomiförvaltning leds och övervakas av stadsstyrelsen. 1 EKONOMISTADGA FÖR VANDA STAD Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014. Instruktionen träder i kraft 1.2.2014. I kap. Allmänna bestämmelser 1 Bestämmelser som ska iakttas i ekonomiförvaltningen I stadens

Läs mer

Esbo stad Informationssäkerhetspolicy

Esbo stad Informationssäkerhetspolicy Behandling: Granskad Datasäkerhetsgruppen 7.1.2016 27.1.2016 Godkänd Stadsstyrelsen 8.2.2016 Ändringar: Datum / Gjorts av Punkt Beskrivning 28.1.2016 / Matti Franck Hela dokumentet Hela dokumentet ESPOON

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare Studerande Examensdel: Företagande inom hästhushållningen Yrkesprov nr 5 Studerande: Plats: Matrikelnr Tidpunkt

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande:

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande: Social- och hälsovårdsnämnden 85 22.09.2016 Stadsstyrelsen 235 31.10.2016 Budgetändring, budgeten för social- och hälsovårdsavdelningen 2016 2391/02.02.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 22.09.2016

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK

INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK 1 INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK Godkänd av samkommunsstämman den 15 november 2016 1 Samkommun Samkommunens namn är Samkommunen Helsingforsregionens trafik, på finska Helsingin

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPGÖRANDE AV BUDGET 2014 OCH EKONOMIPLAN 2015-2016

ANVISNINGAR FÖR UPPGÖRANDE AV BUDGET 2014 OCH EKONOMIPLAN 2015-2016 ANVISNINGAR FÖR UPPGÖRANDE AV BUDGET 2014 OCH EKONOMIPLAN 2015-2016 Finland och stora delar av Europa är inne i en förlängd recession. Den tillväxt som prognosticeras de kommande åren är långsam. Den tillväxt

Läs mer

43 DRIFTSEKONOMIDELEN

43 DRIFTSEKONOMIDELEN 43 DRIFTSEKONOMIDELEN 44 45 VERKSTÄLLANDET AV BUDGETEN 2011 Den av stadsfullmäktige godkända budgeten är en verksamhetsanvisning som är bindande för stadens övriga verksamhetsorgan. De uppgifter som stadsfullmäktige

Läs mer

Helsingfors stads bokslut för 2012

Helsingfors stads bokslut för 2012 Helsingfors stads bokslut för 2012 25.3.2013 Finansieringsdirektör Tapio Korhonen 28.11.2012 Skatteintäkter och statsandelar (mn euro) BSL 2010 BSL 2011 BDG 2012 BSL 2012 Kommunalskatt 2 064,2 2 218,1

Läs mer

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 86 Uppföljningsrapport för nämnden Svenska rum 31.10.2015 Beredning och upplysningar: Kirsti Askolin, tel. 09 816 52161 Katja Hagman, tel. 09

Läs mer

Förändringskommunikation är samarbete och växelverkan

Förändringskommunikation är samarbete och växelverkan SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UTVECKLINGEN AV FÖRÄNDRINGSKOMMUNIKATION STST 210 Beredning och tilläggsuppgifter: kommunikationschef Aino-Marja Kontio, 040 3549966, aino-marja.kontio@porvoo.fi Fullmäktigeledamöterna

Läs mer

Kaskö stads informationsstrategi

Kaskö stads informationsstrategi Godkänd i stadsfullmäktige 24.5.2007 32 Kaskö stads informationsstrategi 1. Bakgrund I kommunallagens 29 sägs: Kommunen skall informera invånarna om ärenden som är anhängiga i kommunen, planer som gäller

Läs mer

Projektet Masto. för att minska arbetsoförmåga som beror på depression

Projektet Masto. för att minska arbetsoförmåga som beror på depression Projektet Masto för att minska arbetsoförmåga som beror på depression Stöd för den arbetsföra befolkningens psykiska hälsa och arbetsförmåga För att främja välbefinnande i arbetslivet ska projektet Masto

Läs mer

PRESSKONFERENS 2.10.2013 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ 2013-2017 UTKAST 2.10.2013

PRESSKONFERENS 2.10.2013 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ 2013-2017 UTKAST 2.10.2013 PRESSKONFERENS 2.10.2013 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ 2013-2017 UTKAST 2.10.2013 Strategin betyder att göra val. Vilka är de största utmaningarna för Borgåbornas välfärd åren 2013 2017? STRATEGIN UTARBETADES

Läs mer

TEKNISKA CENTRALEN Ansvarsperson: Teknisk direktör Marko Luukkonen

TEKNISKA CENTRALEN Ansvarsperson: Teknisk direktör Marko Luukkonen TEKNISKA CENTRALEN Ansvarsperson: Teknisk direktör Marko Luukkonen Verksamhetsidé Tekniska centralens uppgift är att befrämja och upprätthålla stadsmiljöns funktionsduglighet, trivsamhet och säkerhet genom

Läs mer

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat.

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET Förvaltningsstadgan 9 Organens protokoll Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. 26 Undertecknande av

Läs mer

Kan man leda en kommun med föredragningslistor och protokoll? Den nya kommunallagen och den förtroendevaldas ställning. Ida Sulin, jurist

Kan man leda en kommun med föredragningslistor och protokoll? Den nya kommunallagen och den förtroendevaldas ställning. Ida Sulin, jurist Kan man leda en kommun med föredragningslistor och protokoll? Den nya kommunallagen och den förtroendevaldas ställning. Ida Sulin, jurist 22.10.2015 Den nya kommunallagen Koncernperspektivet blir viktigare.

Läs mer

Enkät om arbetshälsan bland Karleby stads personal 2013 / samlingspartiets fullmäktigegrupps kläm / ledning och chefsarbete

Enkät om arbetshälsan bland Karleby stads personal 2013 / samlingspartiets fullmäktigegrupps kläm / ledning och chefsarbete Enkät om arbetshälsan bland Karleby stads personal 2013 / samlingspartiets fullmäktigegrupps kläm / ledning och chefsarbete Karleby stadsfullmäktige behandlade 17.3.2014 25 arbetshälsoenkäten som gjordes

Läs mer

Kyrkslätts kommunstrategi

Kyrkslätts kommunstrategi KIRDnr-2017-952 Kyrkslätts kommunstrategi Tähän tarvittaessa otsikko 2018 2021 Fge 18.12.2017 91: Kyrkslätts kommunstrategi 2018 2021 Kyrkslätts värden Mod betyder för oss fördomsfrihet att pröva på nya

Läs mer

Förebyggande av våld. i närrelationer och inom familjen 2004 2007. Broschyrer 2004:9

Förebyggande av våld. i närrelationer och inom familjen 2004 2007. Broschyrer 2004:9 Förebyggande av våld i närrelationer och inom familjen 2004 2007 Broschyrer 2004:9 Trygghet är en grundläggande rättighet Trygghet är en grundläggande rättighet för envar och en förutsättning för välbefinnande.

Läs mer

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet.

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Ingå 2020 18.6.2015 Ingås mission Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Kommunen ordnar effektiv

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Kenth Häggblom, statistikchef Offentliga sektorn 2004:1 Tel. 25497 11.2.2004 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Ökande investeringar Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

Yrkesexamen för arbete som teamledare

Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Den som har avlagt examen för arbete som teamledare har kompetens att planera och handleda arbetet i ett team och att introducera

Läs mer

PRELIMINÄRT FÖRSLAG TILL BORGÅ STADS TJÄNSTEMANNAORGANISATION 2011-

PRELIMINÄRT FÖRSLAG TILL BORGÅ STADS TJÄNSTEMANNAORGANISATION 2011- UTKAST Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PRELIMINÄRT FÖRSLAG TILL BORGÅ STADS TJÄNSTEMANNAORGANISATION 2011- Stadsfullmäktige Centralvalnämnden Revisionsnämnden Koncernbolag och -samfund - Borgå

Läs mer

Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredning Ekonomidirektör Pirjo Laitinen, tfn 4766 4070 4766 4070

Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredning Ekonomidirektör Pirjo Laitinen, tfn 4766 4070 4766 4070 Samkommunen 10 25.11.2011 HRT: S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2012-2014 1508/02/021/211/2010 sht 10 Styrelsen 151 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredning Ekonomidirektör Pirjo Laitinen,

Läs mer