Föreningen Filharmonikernas vänner STOCKHOLMS KONSERTHUS. Foto: Mats Lundqvist. Vänklang

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreningen Filharmonikernas vänner STOCKHOLMS KONSERTHUS. Foto: Mats Lundqvist. Vänklang"

Transkript

1 Föreningen Filharmonikernas vänner STOCKHOLMS KONSERTHUS Foto: Mats Lundqvist Vänklang SEPTEMBER 2014

2 Kära vänner September 2014 Just hemkommen från ännu en fantastisk Gärdeskonsert! Enligt uppgift var vi i år fler än någonsin, musikälskare som samlats vid Sjöhistoriska Museet för att avnjuta DN-konserten med våra vänner Kungliga Filharmonikerna. David Björkman ledde orkestern i ett varierat och spännande program med bl a Lisa Nilsson och 13-årige violinisten Daniel Lozakovitj. Jublet visste inte gränser! Vår egen Stefan Forsberg lotsade oss på ett sedvanligt trivsamt och informativt sätt genom programmet. Vänföreningen delade ut ett stipendium på kr till Filharmonikernas samarbete med ungdomsprojektet El Sistema. Vid konserten på Gärdet värvades drygt 100 nya medlemmar, mer än någonsin hittills! Under hösten är ambitionen att vi ska fortsätta öka medlemsantalet. Härmed vill jag alltså uppmana alla nuvarande medlemmar att värva minst en ny medlem till Vänföreningen! En belöning utlovas till den som värvar en ny medlem under hösten (om det anges vem som värvat)! Vi i Vänföreningens styrelse hälsar våra nya medlemmar välkomna, ser fram emot en höst med många spännande möten och föreningsaktiviteter med många vänträffar, lyssnarträffar, generalrepetitioner m m och ett rikt konsertutbud! Och igen: Ge oss gärna förslag och idéer till vänträffar och andra medlemsaktiviteter! Ser fram emot att se er alla på vänträffen den 18 September! Lev väl! Martin Dworén Ordförande

3 Inbjudan till vänträff med Per Tengstrand Torsdagen den 18 september kl Grünewaldsalen "Att resa med en Steinway i bagaget! Världspianisten Per Tengstrand är bosatt i New York och har hela världen som sitt arbetsfält. Han debuterade som trettonåring 1981 i Mozarts pianokonsert nr 21 tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester. Han studerade för professor Hans Pålsson vid Malmö Musikhögskola. Efter vidare studier vid musikkonservatorierna i Paris och Genéve har han haft en framgångsrik karriär. Han har fått priser och utmärkelser över hela världen och spelat in många CD med verk av bl a Liszt, Brahms, Chopin och Beethoven. Dessutom har han blivit känd för att han vid sina konserter kommer med sin egen Stenwayfl ygel. Denna kväll kommer han att på sitt inspirerande sätt berätta om hur han lyckas packa ner en fl ygel i bagaget. Dessutom kommer han ett ge andra glimtar från sitt spännande musikliv. Efter en paus får vi höra Per Tengstrand med musiker ur Kungliga Filharmonikerna i en musikalisk upplevelse. Missa inte denna inspirerande kväll. Entréavgiften är 100 kr per person och betalas vid ingången (kontant). I pausen serveras en smörgås och vin kan köpas för 50 kr per glas. Köp gärna vinkupong direkt vid ankomsten så går det smidigare i pausen. Ha gärna jämna pengar och glöm inte medlemskortet. Anmälan Anmäl dig på telefon (telefonsvarare fi nns) eller till konserthuset.se snarast möjligt och senast onsdagen den 15 september. Om du anmält dig och får förhinder utgår vi från att du anmäler detta. Varmt välkommen!

4 Lite av varje OBS! Viktigt om höstens vänträffar Vi gör ett försök att tidigarelägga vänträffarna och börjar därför redan klockan under hösten! Det innebär naturligtvis att vi också slutar en timme tidigare. Missa inte detta! El Sistema har fått ett stipendium på kronor från Filharmonikernas Vänförening. Det överlämnades vid konserten på Gärdet den 17 augusti till Per Lundström, pedagog och initiativtagare till El Sistema i Södertälje, och till Karina Svensson som är Konserthusets projektledare för El Sistema. Stipendiet underlättar samarbetet med Kungliga Filharmonikerna eftersom det gör att man kan arrangera klassisk musik, som Sibelius och Nielsen, för proffs och nybörjare. Stiftelsen El Sistema har också tilldelats Alfons-Bokalen 2014 för insatsen att öppna dörrar och samla barn till gemensamt musikskapande över kulturer och gränser. Priset belönar föredömliga insatser för barn och barnkultur och instiftades 1992 av författaren Gunilla Bergström och Raben & Sjögren. Prissumman är på kronor. Per Lundström och Kulturskolan/El Sistema har dessutom fått årets 5i12-pris. Det är Kulturskolans arbete med att bygga broar mellan människor och kulturer genom musiken som gör att de får priset. 5i12-rörelsen är en organisation som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism Det Den brittiske dirigenten Thomas Beecham missade aldrig tillfället till ett gott skämt. Med tanke på Royal Albert Halls ekoliknande efterklang fällde han kommentaren att den var "en nutida tonsättares enda chans att få höra sitt verk två gånger"!

5 LYSSNARCIRKEL hösten 2014 Dags för höstens föreläsningar med ingång till musikens värld. För dig som har intresse av och nyfikenhet för musik. Föreläsningar i samverkan med Konserthusets musikutbud. Vi erbjuder följande program: Måndag 15 september Brahms och hans samtid. Föreläsare Måns Tengnér, musikvetare och journalist. Måndag 29 september Orfeus i musiken. Han som genom sin sång och sitt spel på lyran fick naturen och de vilda djuren att lyssna. Föreläsare Birgitta Huldt, musikvetare och journalist. Måndag 13 oktober En musikens pionjär Alice Tegnér. Ett porträtt av en tonsättare som gett oss oförglömliga minnen med sina barnvisor. Föreläsare Christina Tobeck, musikforskare och musikproducent. Tisdag 21 oktober Nordiskt ljus i konst o musik. Samspel mellan konst och musik vid förra sekelskiftet. Föreläsare Birgitta Huldt, musikvetare och musikjournalist. Måndag 27 oktober Vad är ett oratorium? Föreläsare Tom Sandberg, musikproducent och sångare. Tid: Aulinsalen i Konserthuset. Pris: 650 kr för medlem i Vänföreningen, övriga 750 kr. Anmäl er så snart som möjligt genom att betala in avgiften till Vänföreningens plusgirokonto Föranmäl gärna till eller (telefonsvarare finns).

6 Hur tar man till sig ett partitur? Denna fråga kom från en medlem och jag har därför frågat fi lharmonikernas basist Mats Nilsson om detta. Han har spelat med Kungliga Filharmonikerna sedan 1985 och har genom åren varvat orkesterspelet med frilansuppdrag som dirigent/kapellmästare och arrangör på en rad privatteatrar, t ex i Cats och Kristina från Duvemåla. Naturligtvis har han också vid fl era tillfällen varit både arrangör och dirigent för Kungliga Filharmonikerna. En del av detta fi nns på Konserthuset- Play, till exempel Mozarts Rondo a la turca och Gades Tango Jalousie. Kan du kort beskriva hur ett partitur är uppbyggt. Det följer en standard som inte alls tar hänsyn till hur musikerna är placerade på podiet. Partituret börjar alltid med träblåset överst på sidan men på podiet sitter de mitt i orkestern. I partituret kommer sedan valthornen som sitter längst bak till vänster. Därefter brasset som sitter till höger på podiet. Slagverken, längst bak på höger sida. Sedan harpan, placerad ytterst på vänster sida. Och slutligen längst ner på partituret, hela stråket från violin I till kontrabas som sitter längst fram. Hur är de när du får ett partitur som du aldrig har sett tidigare. Hur tar du dig in i det? Ah, nytt partitur! Det kan ju vara ganska individuellt hur man väljer att arbeta, men jag har en modell som nog de fl esta dirigenter känner igen. Först skummar jag igenom hela stycket, sida för sida, sats för sats, för att få en överblick, sedan läser jag in varje stämma för sig. Sedan skriver jag in viss information som jag har nytta av, t ex "periodmarkeringar" på ca 2-6 takter i taget beroende på stycke. Kollar tonarter, taktbyten etc. Markerar viktiga soloinsatser. Ibland kan jag använda piano vid instuderingen för att höra t ex komplexa klanger. Vid första repetitionstillfället med orkester skall dirigenten helst vara "konsertklar"!

7 Hur gör du för att förstå hur det kommer att låta? Lyssnar på inspelningar? Musik som redan är inspelad, kan man ju lyssna på för att snabbare bli klar med instuderingen. Det finns dock nackdelar med detta som t ex att det blir svårare att göra sin egen tolkning av stycket om man hört en annan inspelning. Kan du tolka och ändra under instuderingen av ett verk eller är du väldigt låst vid noter och anvisningar vid de klassiska styckena? Hur mycket kan du tillåta dig att korrigera eller improvisera under själva uppförandet? Man kan tolka men naturligtvis inom vissa ramar. Man är låst vid noter och anvisningar i de klassiska verken, för att inte inkräkta på upphovsmannens idéer. Anvisningar kan ju alltid tolkas, inom rätt ramar. Men aldrig ändra noter. Under framförandet kommer ju den "magiska" tolkningen som sker i stunden, här och nu. Men jag vill inte säga "korrigera", inte heller "improvisera". Men tempot kan man ju ändra, tolka eller rubatera, avvika från ett strikt tempo, under musikens gång, särskilt i långsammare musik. Men en marsch kan vara svår att tolka, den har ju sitt tempo. Jag har sett dig dirigera Mozarts a la turca, ett stycke som lyssnarna säkert kan nästan utantill. Och nu är det ett annat arrangemang. Är det svårt att tänka om eller är det lätt att fastna i hur det brukar låta? Mozarts a la turca blev jag tillfrågad att dirigera på plats ca fem minuter innan vi skulle göra inspelningen. Jag ställde upp tack vare att det är ett så känt verk. Och med mina fina kollegors stöd blev det bra. Trots att det inte fanns något partitur, det var försvunnet. Då kopierades första Flöjtstämman och jag dirigerade efter den. Vid sådana tillfällen blir det mest på gehör och eftersom stycket är så välkänt, lär man sig arrangemanget ganska snart Jag har också sett dig dirigera ett eget arrangemang på Tango Jalousie. Hur var det att dirigera och höra det första gången? Lät det som du hade räknat med? "Tango Jalousie" och andra stycken jag skrivit, är alltid en stor upplevelse att höra och dirigera första gången! Tangon blev riktigt bra i mina öron, blev precis så som jag hade tänkt! Det underlättar också, när orkestern gillar arrangemanget!

8 Aktuellt om resor Vänföreningens resa till Krakow oktober blev snabbt fulltecknad. Måndagen den 8 september bjuder vi till en informationsträff. Börje Risinggård, vår tidigare ordförande, som sedan många år arbetar med Polenfrågor och också har tjänstgjort och bott med familjen i Warszawa kommer att ge en aktuell bild av dagens Polen. Deltagarna i resan kommer att få inbjudan med posten. 31 oktober-3 november Musik och konst i Amsterdam Följ med på en weekendresa för Filharmonikernas Vänner till Amsterdam med två konserter i konserthuset Concertgebouw - känt för sin fenomenala akustisk och vackra interiör. - Beethovens 4:e pianokonsert och Brahms 1:a symfoni. Claus Peter Flor dirigerar Haags Filharmoniska Orkester. Pianosolist Ronald Brautigam - Robert Schumanns 4:e symfoni och Joseph Haydns Scena di Berenice och Londonsymfonin. Matinékonsert med Concertgebouw-orkestern. Dirigent Thomas Hengelbrock Vi besöker van Goghmuseet och det nyöppnade Rijksmuseum med Rembrandts världskända tavla Nattvakten. Möjlighet kommer också att finnas att besöka det lilla Tulpanmuseet som bland annat berättar om tulpanernas fascinerande ekonomiska betydelse under den holländska guldåldern i mitten av 1600-talet. Resan bjuder även på en kanaltur där vi utforskar det historiska kanaldistriktet som år 2011 lades till på UNESCO:s världsarvslista. Pris för Filharmonikernas Vänner: kr. Enkelrumstillägg: kr. I priset ingår: flyg Arlanda - Amsterdam t.o.r, del i dubbelrum tre nätter inkl frukost, busstransfer mellan flygplatsen och hotellet, två konserter i Concertgebouw med platser på parkett, guidade turer och besök enligt programbeskrivningen, en middag samt två luncher där ett glas vin/öl ingår. Joel Rapi kommer att vara resekoordinator. För bokning och frågor, kontakta Joel Rapi, Travel2, Tel , epost: Anmälan görs snarast och senast den 15 september november Advent i maktens & musikens Turin Upplev musik, världsarv och konst i kungamaktens Turin i sällskap med konsthistoriker Lars Sjöberg. Vi besöker framstående museer, palats och arkitektoniskt överdåd. Två konserter och en operaföreställning ingår i programmet: - På Conservatorio Giuseppe Verdi lyssnar vi till argentinska Sol Gabetta på violoncell och finske Henri Sigfridsson på piano (program publiceras senare). Dirigent Juraj Valčuha - I radions auditorium hör vi en konsert med modern amerikansk klassisk musik. Dirigent Steven Mercurio, solist Lara St John på violin.

9 John Coriglianos Oscarsbelönade musik ur filmen The Red Violin från Aaron Coplands musik för baletten Appalachian Spring samt Leonard Bernsteins symfonisvit för filmen On the Waterfront från På Teatro Regio Georg Friedrich ser vi Händels opera Julius Caesar. med mezzosopranen Sonia Prina som Julius Caesar och sopranen Jessica Pratt som Cleopatra. Dirigent är Alessandro De Marchi. Pris för medlemmar kronor per person i dubbelrum (ordinarie pris kronor). Enkelrumstillägg kronor. I priset ingår: flyg Stockholm - Milano Linate, Milano Malpensa - Stockholm via Köpenhamn inkl. flygavgifter, fyra nätter på fyrstjärnigt hotell - del i dubbelrum inkl bufféfrukostar, två luncher med vin/mineralvatten o espresso, två middagar med vin/ mineralvatten o espresso, transporter under programmet, en operabiljett, två konsertbiljetter, entréavgifter och bokningsavgifter till muséer och anläggningar, svensk ciceron och svensk lokalciceron, dricks till busschaufförer, hotellpersonal och på restauranger i programmet, stadskatt På finns detaljerat program Anmälan till FAVORITRESOR tel eller Uppge ditt medlemskap vid anmälan. Februari Vinterfest i Dalarna 10-årsjubileum Anteckna ditt intresse redan nu för 2015 års Vinterfest ett musikäventyr med världsartister mitt i det gnistrande vinterlandskapet Ovansiljan tre dagar i februari Konserter ges i kyrkor, hembygdsgårdar och flera spännande platser kring Mora och Orsa. Boende på hotell i Mora. Detaljerad information publiceras i september på Anmäl intresse till FAVORITRESOR tel eller Uppge ditt medlemskap vid anmälan. Trevlig resa önskar Margareta Risinggård

10 Vänner och vänners vänner I 29 år har Peter Eriksson och vänner i orkestern glatt många med kammarmusik i Carl Jan Granqvists kammare i Saxå. Programmet har utvidgats, både till innehåll och geografi genom seminarier som ger kunskap om musik och kompositörer och att både Grythyttan och Filipstad är spelplatser utöver Saxå Herrgård. I år var temat PASSION, NOSTALGI OCH UTMANING och festivalen bjöd verk bl.a. av jubilarerna Richard Strauss, Tor Aulin, Otto Olsson, Alice Tegnér och William Shakespeare. Vår Vänförening besökte dagarna efter midsommar Kammarmusikfestivalen och Kammarmusikfestivalens Vänförening med en tvådagarsresa som de båda föreningarna och Favoritresor arrangerat med gemensamma ansträngningar. Den innehöll naturligtvis konserter men också måltider, vad annars i Grythyttan med Måltidens Hus, och med medverkan av Carl Jan som engagerat guidade genom livet, måltiden och Värmland. Resan avlutades med ett besök på Nobelmuseet i Karlskoga med överraskningsguide. Vi åkte hem imponerade och berikade. Imponerade av festivalen som skapas med ideellt arbete, men med små ekonomiska resurser. Musiker och Vänförening i en strålande samklang. Vi anmäler oss till nästa års resa var avskedskommentaren från några av resenärerna. Självklart, då är det 30-årsjubileum. Förberedelserna för jubileet har börjat. Margareta Risinggård

11 DESSA GENERALREPETITIONER FÅR VI VARA MED PÅ I HÖST De börjar normalt kl och platserna skall vara intagna senast kl Kom ihåg medlemskortet, det skall uppvisas vid entrén. Ingång och utgång från Hötorget, dörren närmast rampen. Handikapphissen vid t-baneuppgången Kungsgatan 41 är också öppen. Vi förfogar över salens bästa platser, fonden på första balkong (utom Hovlogen) fram till fjärde pelaren. Ett telefonsamtal repetitionsdagen ( ) kan bekräfta om repetitionen kommer att äga rum som planerat. Dirigenten kan besluta att repetera endast vissa verk eller delar av verk. Tidpunkten kan också ändras. Glöm inte att stänga av mobiltelefonen. Lämna huset så snabbt som möjligt när repetitionen är slut. Tisdag 30 september Riksdagskonsert 2014 Dirigent Marit Strindlund Daniel Lozakovitj violin Värd Stefan Forsberg Onsdag 29 oktober Dirigent och violinsolist Leonidas Kavakos Bach Violinkonsert nr 1 a-moll / Bruckner Symfoni nr 4 Den romantiska! Torsdag 4 december Svenska orkestersånger Dirigent Tobias Ringborg Karl-Magnus Fredriksson Sånger av Stenhammar, L-E Larsson, Söderman och Alfvén / Alfvén Symfoni nr 3 / Samuelsson Singla Nya medlemmar hälsas varmt välkomna Anette Westegren Anita och Olle Lidén Ann Katrin Johansson Anna Helmersson Anna Lönnqvist Anna-Karin Wemstad Arne G Svahn Barbro Jonsson Bengt Olsson Birgit Grandell Birgitta Kindborg Bitte Liberg Britta och Hans Lundén Christina Eriksson Doris Ejdelund Elisabeth Jansson Eva Eriksson Eva Grunding Eva Ribbenhall Eva Wallin Gösta och Gunilla Öhman Hans Lindblom Henrik Ahlén Inger Persson Ingrid Wolf Ingvar Olofsson Jack Roosa Jan Forslid John Persson Kaarina Johansson Kerstin Grandell Kjell Murell Kristina Bergholm Lars och Mary Hedfors Lars-Olof Olvhag Lena och Lars Löwenberg Lena Weimerbo Birgit Merbo Louise Mörk Margretha Lind Ekers Marie Granberg Marie Lindholm Maritta Hellberg Mats Backlund Mirjam och Nils-Erik Jonsson Monica Stein Monica Wåglund Rolf Wennergren Siri Melcher Solveig Lundberg Tage Eriksson Torborg Svärd Ulla Jonsson Byklum Vera Frodell Yvonne Jansson

12 Aktivitetskalender 15 september Lyssnarcirkel kl september Vänträff med Per Tengstrand, OBS torsdag kl september Lyssnarcirkel kl september Genrep kl oktober Lyssnarcirkel kl oktober Vänträff kl oktober Resa till Krakow - fullbokad 21 oktober Lyssnarcirkel kl oktober Lyssnarcirkel kl oktober Genrep kl oktober-3 november Musik och konst i Amsterdam 25 november Vänträff kl november Advent i maktens & musikens Turin 4 december Genrep kl Februari 2015 Vinterfest i Dalarna Föreningen Filharmonikernas vänner Box 7083, Stockholm Tel , e-post Ansvarig utgivare: Martin Dworén. Redaktör: Ulla Ravell ISSN-nr

Föreningen Filharmonikernas vänner STOCKHOLMS KONSERTHUS. Foto: Mats Lundqvist. Vänklang

Föreningen Filharmonikernas vänner STOCKHOLMS KONSERTHUS. Foto: Mats Lundqvist. Vänklang Föreningen Filharmonikernas vänner STOCKHOLMS KONSERTHUS Foto: Mats Lundqvist Vänklang FEBRUARI 2015 Kära vänner Vi som var på plats vid årets första vänträff, och vi var ovanligt många, fick en härlig

Läs mer

MEDLEMSBLAD FÖR RADIOSYMFONIKERNAS OCH RADIOKÖRENS VÄNFÖRENING NR 2 MAJ 2015. Kalendarium maj sept

MEDLEMSBLAD FÖR RADIOSYMFONIKERNAS OCH RADIOKÖRENS VÄNFÖRENING NR 2 MAJ 2015. Kalendarium maj sept MEDLEMSBLAD FÖR RADIOSYMFONIKERNAS OCH RADIOKÖRENS VÄNFÖRENING BERWALDBLADET Kalendarium maj sept En schubertiad! Concerto Grotto nr 27 Välbesökt eftersits med valthornstämman Radiokörens Italienturné

Läs mer

Solotrumpet: Per Ivarsson

Solotrumpet: Per Ivarsson Solotrumpet: Per Ivarsson Neeme Järvi 75 år! Hon sjöng när Konserthuset invigdes 1935 Gustavo Dudamel - en bildkavalkad 1 Det är så här vi vill se honom rakt framifrån! Snart är det verklighet. Nästa år

Läs mer

Säsongsprogram 2015-2016 NORDISKA KAMMARORKESTERN

Säsongsprogram 2015-2016 NORDISKA KAMMARORKESTERN Säsongs 2015-2016 NORDISKA KAMMARORKESTERN ANsvarig utgivare : Lennart Åkermark orkesterfotograf / grafisk formgivare : Lia Jacobi projektledare / texter : Ingela Norrby texter : Lars Fregelin, Magnus

Läs mer

AKTUELLT. Bodil Wirén och Rolf Molander från PRO:s modevisning. Foto: Alf M.

AKTUELLT. Bodil Wirén och Rolf Molander från PRO:s modevisning. Foto: Alf M. AKTUELLT Nr 3 år 2013 PENSIONÄRERNA HAR SIN EGEN FOLKRÖRELSE I LOMMA. Bodil Wirén och Rolf Molander från PRO:s modevisning. Foto: Alf M. PRO Lommas expedition på Bredgatan 26 är öppen helgfria måndagar

Läs mer

höst 2012 ÅRETS VÅRFEST I BILDER MER SVENSK MUSIK MED NY PROMOTIONNÄMND MEDLEMSKRÖNIKA ALEENA GIBSON STIPENDIER OCH NYA MEDLEMMAR

höst 2012 ÅRETS VÅRFEST I BILDER MER SVENSK MUSIK MED NY PROMOTIONNÄMND MEDLEMSKRÖNIKA ALEENA GIBSON STIPENDIER OCH NYA MEDLEMMAR skap-nytt höst 2012 KOMPOSITÖREN SOM BLEV PRESIDENT SPECIAL: SÅ SKAPAR VI HITSEN ÅRETS VÅRFEST I BILDER MER SVENSK MUSIK MED NY PROMOTIONNÄMND MEDLEMSKRÖNIKA ALEENA GIBSON STIPENDIER OCH NYA MEDLEMMAR

Läs mer

Kungl. Musikaliska Akademien

Kungl. Musikaliska Akademien 1 Kungl. Musikaliska Akademien grafisk form Jerk-Olof Werkmäster layout Ann-Charlotte Hell omslag Hans Samuelsson tryck Grafiska punkten, Växjö 2009 isbn 978-91-89038-35-6 Innehåll Kjell Ingebretsen, Akademiens

Läs mer

-bladet. 1-2013 Stockholm

-bladet. 1-2013 Stockholm -bladet 1-2013 Stockholm innehåll styrelsen SWEA Stockholms styrelse s 2 Ordföranderader 3 Nya styrelsen Information från redaktören Årsmötet 4-5 Språkstipendiet 6 Hemvändarträff Regionordförandens rader

Läs mer

Leva sitt liv trots skadan På sladd i lera!

Leva sitt liv trots skadan På sladd i lera! RTP-S Nr 4. 2009 PERSONSKADEFÖRBUNDET RTP i STOCKHOLMS LÄNS DISTRIKT Leva sitt liv trots skadan På sladd i lera! Vi önskar alla annonsörer God Jul & Gott Nytt År PS PRÄNTAB & SÄTTAB Alafors - Tel. 0303-74

Läs mer

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra.

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra. Skapa gott liv Andrum Öppna seminarier om livet Kurs i Konsten att Leva Alpha-kurser Alla-kan-sjunga-kör Livets pärlor Den inre resan Mansfrukostar Pilgrimskurs Pilgrimsvandring Spa för själen Sinnesrogudstjänst

Läs mer

Medlemstidning för SPF Kungsholmen - S:t Göran Nr 4-2009

Medlemstidning för SPF Kungsholmen - S:t Göran Nr 4-2009 Medlemstidning för SPF Kungsholmen - S:t Göran Nr 4-29 Detta julnummer ägnas traditionellt bland annat åt vad Kungsholmens församlingar Frälsningsarmén erbjuder från advent till trettonhelgen. Läs även

Läs mer

Nr 3-4 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund. Årets konferens

Nr 3-4 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund. Årets konferens 2 0 0 8 Nr 3-4 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund Årets konferens innehåll Plan för RM-tävlingar 2009 och KAF-Nytt denna gång ----------------------------3 Årets Konferens i Vara--------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

B L A D E T 1-2 0 1 0 INBJUDAN. Medlemsträff och InfoDag 26-27 augusti 2011 Hotell Statt i Hässleholm. Hotell Statt Stortorget Hässleholm

B L A D E T 1-2 0 1 0 INBJUDAN. Medlemsträff och InfoDag 26-27 augusti 2011 Hotell Statt i Hässleholm. Hotell Statt Stortorget Hässleholm Riksföreningen Alfa-1 Sverige Bergandsvägen 10 218 32 Bunkeflostrand Telefon 040 16 02 17 Ansvarig utgivare: Inger Ahlbin info@alfa-1.se www.alfa-1.se Alfa B L A D E T 1-2 0 1 0 INBJUDAN Medlemsträff och

Läs mer

BLOMSTERFONDEN TILL KRAKOW

BLOMSTERFONDEN TILL KRAKOW ALMA Tema:Resa En tidning för och om människorna i Blomsterfonden #4 November 2014 Nu kanske det blir andra bullar i jul Läs mer på sid. 24 25 Läs mer på sid. 12 13 Budapest blev ett härligt litet äventyr

Läs mer

SWEA -bladet. Wien. Swedish Women s Educational Association International. årsgång 10, nr 2/2008

SWEA -bladet. Wien. Swedish Women s Educational Association International. årsgång 10, nr 2/2008 årsgång 10, nr 2/2008 SWEA -bladet Swedish Women s Educational Association International Wien WWW.CITY-SAFETY.AT passt auf, wenn sie nicht aufpassen. Der neue Volvo XC60 mit City Safety. 2008 Gewinner

Läs mer

Spray-Stänk. Våren 2015. Stad i vinterskrud av Marita Möller (Se referat sid 14)

Spray-Stänk. Våren 2015. Stad i vinterskrud av Marita Möller (Se referat sid 14) Spray-Stänk Våren 2015 Stad i vinterskrud av Marita Möller (Se referat sid 14) Akvarell sällskapet Spray Vi vill stimulera och aktivera till akvarellmåleri och försöka visa på akvarellens otroliga möjligheter.

Läs mer

DistriktsNytt. Hörselskadades distrikt i Stockholms län #1 2014. Audiologisk

DistriktsNytt. Hörselskadades distrikt i Stockholms län #1 2014. Audiologisk DistriktsNytt Hörselskadades distrikt i Stockholms län #1 2014 Audiologisk dag8 9 Innehåll 4 En idé som blev verklighet 5 Så styrs distriktet i dag 6 Mot nya djärva mål 7 Gymnasium i höst 8 9 Audiologisk

Läs mer

Backe upp och backe ner

Backe upp och backe ner TEM KONFEENS/ESO STÖST PÅ ÖSTELEN Torsdag 22 NOVEMBE 2012 Vecka 47 Årgång 27 Sparbanken Syd 344326 Backe upp och backe ner Vilken väg vill du att dina pengar ska ta? Låt oss hjälpa dig till det bästa sparandet

Läs mer

Ögonblicket. Resa till Tyskland Nya styrelsen Bussutflykt till Tjörn. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg. Nr 4, augusti, 2014

Ögonblicket. Resa till Tyskland Nya styrelsen Bussutflykt till Tjörn. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg. Nr 4, augusti, 2014 Ögonblicket Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 4, augusti, 2014 Resa till Tyskland Nya styrelsen Bussutflykt till Tjörn 1 Ögonblicket ges ut av Synskadades Riksförbund Göteborg. ISSN

Läs mer

Liv & Längtan. nr 3 2012 april / maj. Ansikte

Liv & Längtan. nr 3 2012 april / maj. Ansikte Liv & Längtan nr 3 2012 april / maj Ansikte Det vackra ansiktet Jag tycker att det är fascinerande att se på människor som passerar. Först ser man vilken stil, och utseende de har, sedan kan man lägga

Läs mer

Läskraft! bli högläsare för personer med demens! Studiecirkelmaterial

Läskraft! bli högläsare för personer med demens! Studiecirkelmaterial Läskraft! bli högläsare för personer med demens! Studiecirkelmaterial Läskraft! bli högläsare för personer med demens! Text: AnnMarie Lindman Foto: Catharina Kåberg Copyright: Centrum för lättläst Form:

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR ANNONS S.2 - RESEMÄSSAN 2012 HELA DENNA BILAGA ÄR ANNONS SNYGGA OCH PRAKTISKA RESEVÄSKOR FRÅN MÄSSERBJUDANDE SAMSONITE CORDOBA KABINVÄSKA (Finns i mörkröd & grå) 55cm 699:- 63cm 799:-

Läs mer

BO I ASKERSUND. Nu väntar skördetid mycket på gång de kommande tio åren sid 5. Vinn julklappspengar lös korsordet i julbilagan

BO I ASKERSUND. Nu väntar skördetid mycket på gång de kommande tio åren sid 5. Vinn julklappspengar lös korsordet i julbilagan BO I ASKERSUND ASKERSUNDS KOMMUNS INFORMATIONSTIDNING * NR 4 2009 Nu väntar skördetid mycket på gång de kommande tio åren sid 5 Vinn julklappspengar lös korsordet i julbilagan Ur innehållet: Hemma hos

Läs mer

I DETTA NUMMER: #krisialmedalen

I DETTA NUMMER: #krisialmedalen 2013 / Nr 2 VÄGEN UT SVERIGES STÖRSTA TIDNING OM BROTTSFÖREBYGGANDE ARBETE I DETTA NUMMER: #krisialmedalen KRIS första muckhämtning utomlands Porträttet med Peter Klang på Gran Canaria Unga KRIS tillbringade

Läs mer

Nummer 4 November 2010

Nummer 4 November 2010 Pensionärsföreningen IDUN Danderyd INFLYTANDE VALFRIHET LIVSKVALITET Nummer 4 November 2010 INNEHÅLL Styrelsen har ordet...... 4 Kallelse till IDUN:s årsmöte 2011... 5 Kassören informerar... 6 Information

Läs mer

t i d n i n g f ö r B i l k å r e n

t i d n i n g f ö r B i l k å r e n Bilkåristen t i d n i n g f ö r B i l k å r e n Jag har aldrig haft så kul på en kurs och jag kommer aldrig att glömma den. Johan Hiller Tack för en underbar kurs. Sofie Söderholm Det var enormt kul och

Läs mer

1/2012. I DETTA NUMMER: VIS Policy om hörselimplantat färdig Stora skillnader i landstingens rehabilitering och mycket mer...

1/2012. I DETTA NUMMER: VIS Policy om hörselimplantat färdig Stora skillnader i landstingens rehabilitering och mycket mer... VIStidningen Utgiven av vuxendöva i Sverige I DETTA NUMMER: VIS Policy om hörselimplantat färdig Stora skillnader i landstingens rehabilitering och mycket mer... 1/2012 besök oss gärna på internet: www.visriks.nu

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

Runskriften Föreningsbrev för SPF Runstenen SPF Seniororganisationen i tiden Nr 4, 2014

Runskriften Föreningsbrev för SPF Runstenen SPF Seniororganisationen i tiden Nr 4, 2014 Runskriften Föreningsbrev för SPF Runstenen SPF Seniororganisationen i tiden Nr 4, 2014 Innehåll Aktiviteter s.3 Utflykter s.4 Resor s.6 Aktuellt s.9 Övrigt s.11 Ordföranden har ordet 2 Vi är redan inne

Läs mer