Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa oktober Åke Söderman. ABF Gävleborg

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg"

Transkript

1 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg

2 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år. Resan genomförs i samband med en studie- och semesterresa som vi anordnat i form av Läs- och Rescirklar med totalt 40 personer inom Gävleborg (28), Örebro (4) och Halland ((8). Vi som deltog för uppföljning var undertecknad som projektledare, Lars Bäckius som ekonomiansvarig och Bengt Wentzel samt Irmeli Söderman som informationsansvariga i projektet. För vår del handlade resan om att träffa lokala styrelser och andra aktiva, besöka delar av verksamhet och återigen att lära lite mer om landet. För övriga 36 på resan handlade det om en blandning av att besöka projektorter och få förståelse om projektet blandat med mera studiebesök och turistiska besök. Den delen finns beskriven i en gemensam dagbok som alla resenärer skrivit och där ingår även några efterföljande dagar med besök i Lima, Cuzco och Machu Picchu i Peru. I denna rapport ingår mera detaljer om projektet. Möten, aktiviteter inom ramen för projektet, samt kortare samtal med representanter för de 2 projektorter vi inte hade möten med. Som avslutning finns en sammanfattning av de uppföljningsmöten vi hade med fyra lokala styrelser och aktiva.

3 3 Arbetarbladet 10/10-14 kl /10 Avresa strax efter 5 på morgonen från Sandviken. Resa via Amsterdam där de totalt 40 resenärerna möts för första gången (Halland åkte via Göteborg).Tanken var att landa i La Paz på natten mot den 12/10 och direkt åka vidare med flyg mot Riberalta i Amazonasområdet. Detta förändrades dock för 2 veckor sedan, då vi fått besked om att alla transporter i Bolivia är inställda p.g.av parlamentsvalet. Vi fick därför kasta om planerna, hitta 40 sängplatser i La Paz och stanna där till förmiddagen den 13/10. 12/10 Vi var delade i 2 grupper mellan Lima La Paz. Själv anlände jag och 12 andra kl till flygplatsen i El Alto ovanför La Paz. Efter lite trassel med taxi, så kom vi till hotellet vid 7-tiden på morgonen lokal tid, efter ca 32 timmars resa. Det blev också lite trassel där med rummen, då vi ju tvingats boka detta logi för 40 personer så sent som för 2 veckor sedan. Kröp snabbt under täcket i det morgonkyliga La Paz, men efter 2 timmar dunkade det på dörren. Utanför står en upprörd och mycket andfådd medresenär som fått problem med sitt rum. Bara att åka ner till receptionen och försöka reda ut detta, för att sen snabbt somna om några timmar. Vid 13-tiden blev det dags för frukost (!) på närliggande restaurang. Sedan samling i frukostrummet för att kolla läget och för att få till alla kontakter och all logistik för de närmast kommande dagarna. Vi hann dessutom kolla möjlighet till besök till Titicacasjön för de som så önskar om 1½ vecka. Det är valdag idag, en ovanligt lugn dag på La Paz gator. Bengt hade hittat en vallokal i omgivning, men när jag skulle besöka den senare under eftermiddag, hittade jag inte dit. Efter en tidig middag, blev det 2 timmars TV-tittande på rummet, för att följa valbevakningen. Redan vid 21-tiden rapporterades det att MAS-partiet och president Evo Morales skulle få ca 61% av rösterna och väljas om för tredje gången. Det skulle bli firande av valseger på Plaza Murillo utanför presidentpalatset vid 22-tiden. Vi hade sån tur att rummet låg åt rätt håll. Vi öppnade fönstret och lyssnade på Evos tal samtidigt som vi såg det på TV. En häftig glädjeyra på torget och ett laddat tal. Tyvärr fanns inte orken att gå till torget för vår del. Plaza Murillo ligger på andra sidan stan och skulle kräva 2 timmar med promenerade ner och upp, tur och retur. Det rapporterades att MAS skulle få majoritet av rösterna i 8 av 9 departement (län) så det blev en stor triumf igen. Det finns ingen tvekan om Evos stora popularitet i landet!

4 13/10 Gemensam buss till flygplatsen vid 8-tiden. Jag gick direkt till incheckning och vi kunde ordna det så att jag checkade in alla, genom att samla in passen och gruppchecka in väskorna. Vi flög till Riberalta vid 11-tiden, via Cochabamba och Trinidad. Vi kom fram vid ca och fick stanna på planet för flygbolaget ville föreviga ABF-gruppen. Det var det nästan nystartade flygbolaget EcoJet som ville fota sin största bokning hittills och vi hamnade tydligen nästan direkt på deras Facebook- och hemsida. Nu var det ca 35 grader varmt. De som inte besökt Bolivia tidigare var redan lite märkta av La Paz höjd och kyla, med snabb övergång till Amazonas djungelvärme. Den något annorlunda hanteringen av resväskor, där de hamnade på gräset utanför den minimala terminalen, blev också en ny upplevelse för alla. Vi mottogs av kamrater från ABC Amazonia och två bussar som skulle ta oss till de två hotell vi var delade på. Allt fungerade rätt bra. Vi var på hotellet vid 16-tiden och tur var det, vi skulle ha en träff med styrelsen redan kl Mötet började i stort sett på utsatt tid. Vi samtalade i ca 2½ timme omkring läget och framtiden. En sammanfattning av vad som diskuterades rapporterades finns som avslutning i detta dokument. Rent allmänt sett så är organisationen i Riberalta stabil och har en omfattande verksamhet. Tyvärr har de kanske stagnerat något vad gäller att bredda verksamhetsområden/teman i cirklarna, men de når många människor och är skapligt kända i lokalsamhället. Kvällen avslutas med middag på en restaurang vid plazan. Ett nytt ställe och som lovat fixa middag till 40 personer. Den middagen kan bara sammanfattas som ett stort misslyckande vad gäller både maten och serveringen. Men.det hör ju till, nyttigt att se och förstå att alla samhällen inte fungerar så organiserat som vår egen ankdamm där hemma! 4

5 5 14/10 Då vi p g a valet tappat en planerad dag i Riberalta, blev denna dag rätt så späckad med besök. För att förstå detta samhälle i djungelområdet, gjordes ett besök i paranöts-fabrik, en promenad efter flodbanken, ett besök i stadens enda ålderdomshem och ett besök på en skola. ABC Amazonia bidrar med utbildning i hantverk i en skola för unga ensamstående mödrar, som behöver fullfölja sina avbrutna gymnasiestudier. På kvällen hade vi gemensam middag med aktiva ledare och styrelsen för ABC-enheten. Cirklarna ställde ut en del av sina hantverksalster och visade upp typiskt dans från området. En trevlig kväll för alla. 15/10 Dags för resa till nästa projektort, Guayaramerin, som ligger på gränsen mot Brasilien. Vi ska åka i 2 bussar på en resa som är ca 1½ timme, men ska göra ett turistiskt besök på vägen. Cachuela Esperanza, en plats som ligger vid floden Beni och som varit en livlig ort under gummits storhetstid. Den resan blev ett stort äventyr p g a alla problem med de träflottor som transporterar oss och bussar över floden. Äventyret beskriv mer omfattande i den gemensamma dagboken. Resan tog i alla fall 4-5 timmar längre än beräknat, så vi kom inte till hotellen i Guayaramerin förrän vid 19-tiden på kvällen. En dag att minnas som en lärdom om hur livet kan vara i fattiga länder. 16/10 Dags för möte. Vi åker till ABC Guayaramerins nya lokaler, som ligger lite längre bort från centrum denna gång. De har fått gratis lokal av organisationen ENDA som jobbar med barn på olika sätt. De har en skapligt stor mötes/kontorslokal. Det är många som deltar på mötet, utöver styrelsen finns några ledarna på plats.

6 6 Det är lite speciellt med denna ABC-enhet, som haft stora problem i styrelsen t o m förra året. De har nu en ny ordförande och vice ordförande och det är de personer vi känner och som vi förra året puffade för. Styrelsen verkar jobba bra, alla har uppgifter som de tar ansvar för. De berättar att verksamheten går bra, bättre än planerat och att de i år haft 460 deltagare hittills i cirklar, utöver de som deltagit i kurser och kulturaktiviteter. De är stolta över att för andra året i rad vunnit 1:a pris för bästa dräkt i den årliga karnevalen, men också över den omfattande verksamheten. Jag frågar om vad projektet betytt för dem som aktiva, men de svarar bara med vad projektet betytt för alla som deltagit, så jag släpper den frågan. När vi pratar framtid så tror de sig kunna fortsätta utan vårt stöd eftersom de har ett ideellt engagemang. De försöker dock få till samtal med kommunchefen omkring framtida stöd. Vi meddelar då att vi kommer att kunna bidra till ett lokalt seminarium för lokal förankring mot myndigheter under Vårt möte pågår i ca 3 timmar och stämningen känns mycket bra. Övrigt om vårt samtal finns i slutet av detta dokument. En udda sak, som vi inte brukar göra, är att vi tagit med oss en kasse full med läsglasögon, som våra 40 resenärer skänkt. Vi överlämnar glasögonen för användning i cirklarna och det blir stor glädje och en del glasögonprovning, redan bland de som är med på mötet. För att kunna folkbilda sig behöver man ju se att läsa också! På lunchen efter mötet, stämmer vi av läget hittills och åker sen moppetaxi till hotellet. Lite senare ska vi åka iväg med hela gruppen till en hantverksmarknad som ABC satt upp på en av deltagarnas tomt. Där träffar vi många cirkeldeltagare, ledare och styrelsen och de visar upp all möjlig hantverk. De har också gjort en utställning om vårens översvämningar, som varit de värsta på ca 50 år. Media finns på plats och intervjuar ordföranden m fl. Väl ordnat alltså. Ett par timmars vila innan vi 40 och 10 av våra kamrater möts till gemensam middag med många tacktal och förhoppningar om att vi ska mötas igen. 17/10 En ny resdag finns framför oss. Vi samlar in allas väskor och pass i hotellfoajén, som sen hämtas på hotellen av flygbolaget för incheckning, mycket smidigt och bra. Vi har 3 timmar på stan innan bussen går till flygplatsen som är väldigt speciell. Den har bara ett tak, några bänkar som utgör terminalen och en landningsbana utan teknisk utrustning av något slag. Numera har de asfalterat banan i alla fall. Vi kommer till Cochabamba vid 18-tiden, så efter lastning och färden in till stan, blir det en tidig middag och en stunds avstämning av dagen.

7 18/10 Idag ska vi träffa styrelsen för ABC-enheten som numera heter Visión Cochabamba sen namnbyte förra året. Namnbytet har sin speciella historia, grundat på att staten 2013 beslutade att alla ideella organisationer måste byta till ett namn som innehåller Organisación Social. Ordet Asociación skulle inte längre få användas. I CBBA valde man då att byta namn helt, vilket vi har ifrågasatt. Det borde föregåtts av en diskussion inom hela organisationen, alltså tillsammans med de sex lokala enheterna och förbundet som bildades Nu är namnbytet ett faktum och inte något som kan ändras, men dåligt hanterat var det, tycker vi. Vi går till den lokal de har centralt i stan och träffar där styrelsens ledamöter och koordinatören. Som tidigare år kan de presentera en bred verksamhet. De har många från universitetet med som ledare och deltagare men också folk från Club de Madres (kvinnor från något liknande gamla tiders hushållningssällskap). De arbetar mycket med miljö, men även film, foto och hantverk förstås. De har hittills i år bara haft 19 cirklar men säger sig komma upp i planerade 22 cirklar. Vi har tjatat om att antalet budgeterade cirklar är ett golv, inte ett tak: Något man fattat i de övriga besökta enheterna men inte här. De berättar om de har många kontakter och samarbeten de har och att de just nu skriver fram ett underlag för samarbetsdiskussioner med de olika kommuner de är verksamma i. Det har inte gått att diskutera dessa avtal med kommunerna före valet, då alla varit koncentrerade på det. Nu räknar Juan med att ha möten under november. Mötet pågår till lunch och även detta finns sammanfattat i slutet av detta dokument. Med på mötet är Leslie Enriquez som är nationellt ekonomiansvarig. Vi ska idag gå igenom ekonomin för hela projektet med henne, men bjuder förstås först på lunch.. Vi sätter oss på den terrass som finns på hotellets 4:e våning och går igenom ekonomin. Leslie redovisar siffror för alla enheter. Det finns några oklarheter, men inga stora sådana. Däremot finn det en del pengar kvar av årets budget, så vi diskuterar hur de kan användas på bästa sätt. Vi ska göra en slutlig koll av läget 31/10, för att se hur mycket pengar det finns för aktiviteter i november-december. Då ska även dagens små oklarheter vara utredda. Det blir ett långt möte. Vi väljer att gå på djupet i detaljerna, men det behövs för att vi båda ska veta vad som ligger bakom siffrorna. Det finns ett mått av konflikt mellan Leslie och Martha i Riberalta om hur pengarna fördelas och distribueras. Vi kommer överens om att om det inte klaras ut, då får vi ordna ett möte med dem båda och den auktoriserade revisor som tittar på projektet. Vid 18-tiden är vi klara och det får bli middag nära hotellet igen. 7

8 19/10 Idag ska vi besöka Valle Alto som är en hög dalgång ca 1½ timme från CBBA. Där ska vi dels till orten Villa Rivero, där vi har en ABC-enhet som vi vill träffa. Vi vill också visa gruppen det lilla samhället med ca innevånare centralt och i kommunen. Här har vi lämnat avtryck då samhället är litet och ABC är kända av de flesta. Det är mycket speciellt att komma hit. Vi känner igen folk på de smala gatorna, kvinnan i den lilla kiosken och kvinnan med jordgolvsrestaurangen. Det visar sig vara en fiesta marknad i byn. Där finns ABC med sin monter med hantverk, mat och presentation av verksamheten. Vi kan därför inte ha något riktigt möte med styrelsen. Bengt hinner dock bjuda på kaffe, i deras lokal, när vi byter några ord med delar av styrelsen och koordinatören Cintia. Verksamheten känns bra t ex odlingscirklarna, alfabetiseringscirklarna, alla hantverk- och dans/musik cirklarna.. Även här har man bytt lokal och den ligger ca 20 meter från plazan och kommunhuset. Lokalen är mycket stor och bra och de har en bakgård som är en liten trädgård. Mycket fint och de betalar bara 150 bs/månad, plus el och vatten vilket inte blir många bolivianos. Här borde de kunna fortsätta. Om inte annat kanske vi kan få fram medel för lokalen nästa år, det handlar ju inte om många kronor. Relationen med kommunen har alltid varit god och tycks vara så även nu. Vi träffar kommunchefen, som kommer och hälsar oss välkommen och tackar för vårt stöd till verksamhet i kommunen. Vi har haft en del problem med den gamla styrelsen i Villa Rivero, men nu har det tillkommit en del nya och åtminstone Cintia tycker att det fungerar något bättre. Vårt besök här blir bara ca 2 timmar, då vi ligger efter i tidplanen. Vi ska besöka en närliggande ort som heter Tarata och en restaurang där någonstans. Det blir alltså delvis en turistdag även för oss. 8

9 9 Vi är tillbaka Cochabamba redan vid 17-tiden. En ledig kväll känns bra och vi får tid att fundera lite över vad vi har framför oss, med stort event och kongress i La Paz. Lite småtrassel för att få deltagarna från vår senaste projektort Bermejo till La Paz. Det behöver intyg, undertecknade av oss i original, alltså per post Det dyker alltid upp nya utmaningar. 20/10 Idag är det ledigt på förmiddagen så vi kan gå runt i stan och titta lite och passa på att köpa en karta för vår monter i La Paz.På eftermiddagen ska vi alla besöka förorten San Miguel där ABC har verksamhet sedan många år. Där arbetar man med Club de Madres som har många kvinnor i hantverksverksamhet, där man förstås, utöver hantverk, diskuterar kring miljö, kulturell identitet, sexualkunskap och kvinnors rättigheter. Vi får åka buss en bra stund och irrar runt en del för att hitta stället vi ska besöka. När vi väl kommer fram är det utställning och soaré av hantverk och våra medresenärer handlar friskt. Därifrån åker vi till gemensam middag på en konferensanläggning utanför stan. En fin anläggning där vi genomfört ledarkurser några gånger tidigare. Middagen kl försenas till framåt så det återstår bara att återvända till hotellet framåt /10 Åter dags att resa, denna gång med buss i ca 8 timmar över Anderna mot La Paz. Det är inte lika enkelt som hemma att hyra en buss. Först måste vi ta oss till bussterminalen med två mindre bussar. Där lastar vi ur, för att lasta in packningen och oss i en större buss. Vi kommer iväg från CBBA vid 8- tiden, med plan på att vara framme i La Paz ca Under resan råkar en resenär halka under toabesöket och får axeln ur led. Det blir 2 timmars väntan på byläkaren o.s.v.. Dagens finns beskriven i den gemensamma dagboken. Jag konstaterar bara att vi p g a försening kom fram i stället för Jag beslutade mig för att direkt vid ankomst till La Paz, ta en taxi till hotellet i La Paz, före bussarna och gruppen, för att förbereda incheckning av 41 gäster, inkl Jim som extra tolk. Tur var det, som väntat var allt oförberett, men vi fixade det tillsammans. Alla hade ett rum när de kom till hotellet, dessutom mycket snabbt denna gång (samma hotell som den 12/10 alltså). 22/10 Nu börjar det dra ihop sig till de stora aktiviteterna. De kommande fyra dagar ska det bli en sorts motsvarighet till ABF:s Ordet Fritt, ett större kultur och folkbildningsarrangemang och en kongress i La Paz. Vi går igenom programmen, kollar av vad vi behöver göra och hur vi ska fördela arbetet m m. Vi tar också kontakt med Fransisca Alvarado, en kvinna som betytt mycket för projektet

10 10 från start till för 3 år sedan. Hon har en dotter med president Evo Morales, så det är lite extra häftigt att ha denna kontakt. Dottern Evaliz Morales har växt upp/varit med i ABC-verksamhet från 1½ års ålder. Hon har varit ungdomsledare i ABC Oruru. Hon är nu 20 år och landets första dam. Hon har sedan 10 års ålder varit känd som Evos dotter. De bor nu i La Paz och Franscisca bjuder oss till en middag denna kväll. Eftermiddagen ägnas i övrigt till den shopping som ändå ska göras, när man nu är i La Paz.På kvällen åker vi till Plaza España för att möta Franscisca. Hon dyker upp på torget och vi följer henne till en restaurang där Evaliz väntar på oss tillsammans med Sandro, tidigare koordinatör i Riberalta, numera på ett ministerium och Nelson, tidigare ekonomiansvarig i Oruru, nu är också han på ministeriet. Så småningom anländer också Felix Cardenas, tidigare koordinatör och numera vice minister i avkoloniseringsministeriet. Han är idag sambo med Franscisca, de har sonen Inti och han är något av styvfar till Evaliz. Det blir några mycket trevliga timmar, då jag får tid att prata mycket med Fransisca och Evaliz. De berättar om sina liv, som idag är mycket annorlunda jämfört med de första åren i projektet. Franscisca arbetar på Venezuelas ambassad i La Paz, med stöd till sociala rörelser. Evaliz är inne på sitt tredje år, av den fem år långa utbildningen hon går på för att bli jurist med inriktning på mänskliga rättigheter. Jag frågar Evaliz om hur hennes liv ser ut, om hon kan leva någorlunda som en vanlig 20-åring? Det kan hon inte. Det finns ett mått av hot hela tiden och dessutom så har hon vigt sitt liv till den politiska kampen. Hon organiserade en nationell ungdomskampanj inför valet. Hon drar nu igång en ungdomsverksamhet, som kanske blir ett framtida ungdomsförbund inom MAS. Hon har rekryterat en ungdom från varje län, till att ingå i en arbetsgrupp som hon leder. Lite sorgligt att hon inte får vara ung och fri som alla andra, samtidigt som det är härligt att se unga som viger sitt liv till att förändra samhället till det bättre! Vi talar om att det skulle vara mycket trevligt om de kunde komma till oss i Gävleborg inom kort. Kanske ett besök som också skulle vara som en del av Evaliz studier. Jag kommer att försöka göra något av det, bara vi kommit hem och kan diskutera finansiering.

11 11 Det blir en del minnen men också prat omkring dagens politik både i Bolivia och i övriga Sydamerika. Vi snuddar också vid de behov som MAS har av ledarskapsutbildning och om vi på något sätt skulle kunna vara delaktiga i en sådan satsning.vi frågar också om de har möjligheten att komma och hälsa på vår grupp på hotellet? Det lovat att försöka få till det på fredag morgon. Det blir en särskild överraskning i så fall! Jag avslutar med lite prat med Sandro, som har en viktig roll i sitt ministerium och gärna vill fortsätta hålla kontakt med oss. En trevlig kväll, med för oss viktiga personer, med många år i projektet, avslutas med fotosessioner och en särskild hälsning till vår son Micke som är Facebook-kompis med Evaliz. 23/10 Så börjar arrangemanget Evento Nacional por la Educación Popular. Det inleds med en presskonferens i El Alto kl Vi tar den nyligen invigda linbanan. Häftig utsikt över La Paz och en snabb promenad i ett mer städat El Alto än tidigare år. Politiken börjar märkas alltmer. När vi kommer till lokalen för presskonferensen visar den sig vara proppfull med journalister och fotografer. Det är 32 st media närvarande och jag har aldrig haft så många mikrofoner framför mig som i denna stund. Marie Elena, den nationella koordinator hälsar välkommen och berättar om vad projektet gör och vad den betytt för vanligt folk i Bolivia. Därefter skickas alla mikrofoner över till mig och jag får frågor om varför vi gör detta, vad vi ville åstadkomma och vilka effekter det gett. Inte helt lätt att klara sig på duglig spanska, svara på direkta oförberedda frågor, men det funkade hyfsat tror jag. Med oss är nu också Kristin Spolander från ABF-förbundet och Mikael Leyi från Palmecentret. Mikael som pratar flytande spanska, tar frågorna om Palmecentret och varför de stödjer detta samarbete. Enligt uppgift var det 2-3 nationella tidningar, minst 1 nationell TV och radiokanal och flera lokala media. Efter intervjuerna blev det mingel och några fler enskilda intervjuer. Därifrån gick vi till Albors (den lokala ABC-enheten) lokaler i El Alto för att prata med styrelsen om deras verksamhet.

12 12 Vi fick en dryg timme och vi kan i princip bara konstatera att denna lokala enhet är mest avancerad och tydligast politisk i sin verksamhet. De arbetar med teater, dans, poesi, litteratur där de har genomgående inriktning med mänskliga rättigheter, missbruksproblematik, våld i hemmen, miljö och fler samhällsfrågor. De har en stabil organisation och samarbeten med kommunen och flera ministerier. Mer om detta som de övriga i slutet av detta dokument. Avbrott för lunch och där är alla ca 80 bolivianska kamrater från de 6 orterna samlade, så det blir en del kindpussande! Efter lunchen börjar det egentliga arrangemanget för bolivianerna och för de av oss svenskar som klarar spanskan. Ett seminarium om folkbildningens utmaningar i Bolivia. Medverkande är 5 personer som finns i närheten av folkbildande verksamhet i Bolivia och de drar alla en lång inledning. Tyvärr var de mer intresserade av att berätta om sina gärningar, än att prata om folkbildningens utmaningar. Vi tyckte inte seminariet tillförde något för framtiden. Försenat blev det som alltid och vi slutade i stället för Det blev bråttom tillbaka ner till La Paz eftersom nästa arrangemang skulle vara där. Deltagarna från alla orter visade upp sina hembygdsdanser. Albor gav också en mäktig teaterföreställningen Las Venas Abiertas, byggd på Eduardo Galeanos bok Latinamerikas öppna ådror. Boken handlar om allt förtryck som Latinamerika råkat ut för från kolonialiseringen av kontinenten fram till mitten av 1900-talet. En bra avslutning på kvällen, som därmed blev utan middag! 24/10 Nu är det dagen D med eventet på en plaza utanför ett universitet och nära utbildningsdepartementet i La Paz centrum. Dagen inleder vi dock för med genomgång av program och praktiska frågor inför dagens arrangemang och kommande dagars planerade händelser. Bengt och jag drog dessa frågor medan Lasse och Sanna informerade mer om det som ska hända i Peru nästa vecka. Vi drog ut på det hela eftersom vi hade överraskningen med Franscisca och Evaliz i bakfickan. De skulle komma vid 9-tiden. Jag berättade historien om deras liv och deras insatser i projektet som en bakgrund och kunde avsluta med att de skulle komma in om några minuter. Då blev det rusning upp till rummen för att hämta kameror! När de kom var det nog fler kameror i luften, ca 40 st, än på presskonferensen dagen före. Franscisca inledde med att hälsa alla välkomna till Bolivia. Hon berättade om kampen som förts för ursprungsbefolkningen, inom vårt projekt och i landet i övrigt förstås. Hon menade att kampen gett resultat, Bolivia är redan ett helt annat land än för 15 år sedan, men att mycket återstår att göra. Inte minst krävs det omfattande ledarutbildning för de som ska driva förändringen vidare och företräda folkets intressen. ABF fick många tack i hennes tal, så lite kunde man sträcka på sig! Därefter berättade Evaliz om vad hon fått ut av projektet och vilken kamp hon vill föra framåt i tiden. Deras besök och tal till oss kändes som den verkliga höjdpunkten hittills under resan.

13 13 Efter deras farväl blev det full rusch med 40 knäckebrödspaket, 40 kaviartuber och 40 askar pepparkakor ner till plazan, där arrangemanget strax skulle börja. Vi ville ju bjuda på något typiskt svenskt och vad passar bättre än detta. Det skapar också nyfikenhet enligt tidigare erfarenheter. Alla 40 i gruppen var beredda att ställa upp och finnas i vår monter under dagen då och då. Nere vid plazan rådde febril aktivitet för att göra i ordning montrar för varje projektort, med information, prylar och utställningar. När vi kom igång blev det en lång kö hos oss och 800 knäckemackor gick åt under de första 2 timmarna. Det blev många samtal mellan svenskar och bolivianer på gatan, med kroppsspråk, stapplande spanska och ibland lite engelska. När det gäller de lokala orternas montrar var de mycket bra och intressanta och under dagen hade vi några tusen besökare. Från den stora scenen och framför den genomfördes det en massa kulturprogram hela dagen. Efter visst strul att få el till scenen, fick jag helt plötsligt hoppa upp och inviga arrangemanget och tacka för allt samarbete. Vi, Lasse, Bengt och jag, avslutade med att lite symboliskt överlämna min gamla ABF-jacka med texten En annan värld är möjlig till den nationella koordinatorn. Från en gammal organisation till en ung. Från en gammal man till en ung kvinna!

14 Kulturarrangemangen var mycket bra, dans musik, poesi m m virvlade hela dagen fram till Jag greps mest av de två ungar som otroligt stark spelade upp en scen omkring Moder Jord, vår miljö, där de med starka röster beskrev vad vi är på väg att föröda. Alla var rätt trötta efter denna lyckade dag, så kvällen blev bara att umgås och njuta av det vi gjort tillsammans. Lite mer känt blev den bolivianska motsvarigheten till ABF efter denna dag! 25/10 Idag var det dags för start av kongressen. Den inleddes med en utflykt till Tiwanacu för ca 80 bolivianer och ett 35-tal svenskar. Utflykter är en typ av inslag som man alltid har vid nationella samlingar. Då man är från olika delar av landet, vill man att den lokala kulturen ska visas, att deltagarna ska lära känna sitt land bättre. Bra tänkt och viktigt för förståelsen för varandras situation. Vi som arbetade med uppföljningen deltog inte i utflykten, för att i stället förbereda kongressen med vad vi ville ta upp där. Vi var på plats vid 14-tiden, men kongressen kom inte igång förrän 15-tiden. Helt plötsligt, igen, skulle jag öppna kongressen. Det blev till att snabbt komma på en bra inledning. Ordförande Richie Aranda öppnade mötet. Dagordningen diskuterades en stund. På den fanns en punkt med genomgång av tidigare beslut (förra kongressen). Martha som sekreterare började läsa det, men avbröts med påståendet att det var ett ännu äldre protokoll. Tydligen visste de inte vilket protokoll de behandlade och då beslutade mötet i stället att skippa den punkten! Det finns många sätt att lösa oklarheter måste jag säga. Därefter gav varje enhet en kort presentation om utvecklingen på sina orter, föredömligt kort och utan långa utläggningar. Under tiden anlände den advokat som hjälper till med att driva frågan om juridisk person. Hon fick hoppa in, ta sin information om processen och ge förslag på om vad som ska göras. Hennes presentation var tydlig, men idén om hur det ska drivas vidare kändes mycket konstigt. Jag blev tvungen att ifrågasätta då hon hävdade att den styrelse som verkat fram till nu, ska slutföra processen trots att en ny styrelse ska väljas nästa dag. Jag frågade och menade att det väl ändå är organisationen som söker juridisk person, inte personer valda vid ett visst tillfälle. Hos oss är det så att kongressbeslut förs vidare av den styrelse som väljs, inte av personer som slutat. Det blev en massa palaver om detta. Något egentligt svar fick jag aldrig? Hon sa också att 15 (!) personer måste åka till Cochambamba för att skriva under handlingarna den 15/11 för att få igenom juridisk person. Något som Jim ifrågasatte med att fråga om det inte kan ersättas med att ge fullmakt till några. Inte heller det fick något tydligt svar, hon sa bara att man utan rädsla kan välja en ny styrelse? Hur detta slutar undrar jag! Nu var klockan redan 18.00, så vi tackade för oss för idag. Vi skulle åka till hotellet för att packa, eftersom vi ska lämna Bolivia nästa dag. Vi ska visserligen inte åka förrän vid 11-tiden, men jag ska delta på kongressen första timmarna i morgon bitti. Tid för packande alltså. 14

15 15 Senare på kvällen skulle det bli avslutningsfest som bolivianerna ordnat för oss svenskar. Festen blev inte alls bra. Restaurangen man bokat kunde bara duka för hälften inne och resten ute. Då ska man tänka att temperaturen ute är neråt 6 grader på kvällen. Lite samvaro hann vi dock med och jag pratade med Bermejos representanter då vi inte kunnat besöka dem under denna resa. De tycker att allt känns bättre och bättre både organisatoriskt och med verksamhet. De har bara problem med att göra av med budgeterade medel, då de lyckats göra mycket utan större kostnader. Jag uppmanade dem därför att satsa rejält de sista två månaderna. Avslut vid 23-tiden med en promenad till hotellet i den tunna luften. 26/10 Tidig frukost för att vara på kongressen vid 8-tiden. Tyvärr kommer inte alla förrän kl och då får vi inte så lång stund att prata. ABF har första timmen av kongressen och som Kristin för förbundet, Mikael för Palmecentret och jag får dela på. Jag pekar på betydelsen av att arbeta tillsammans för att stärka organisationer lokalt och nationellt. Att folkbildning handlar mycket om ideellt arbete, som för ABEC blir ett måste när vårt stöd upphör vid årsskiftet. Jag meddelade dock att vi kommer att ge stöd för en dags seminarium på alla orter utom La Paz/El Alto nästa år. Tanken är att ha lokala seminarier för att förankra organisationens status hos myndigheter och andra lokala organisationer med dessa seminarier. Att vi inte erbjuder det i El Alto beror på att de fick genomföra fredagens Ordet fritt som förankring och det var en mycket stor och bra satsning. ABF avslutar med att vi önskar dem all framgång i fortsättningen och med ett stort tack för samarbetet. Lite sorgligt känns det! Innan vi får gå blir det fotosessioner och avtackningar i parti och minut. Lite försenad tillbaka till hotellet var det bara att hoppa in i bussen och följa med till flygplatsen. Jag vill här passa på också tacka mina kamrater Lars, Bengt och Irmeli som medverkat i uppföljningen och bidragit med mycket under våra möten, även om det inte framgått av texten i denna rapport. Sandviken den 8 november 2014 Åke Söderman, Projektledare Bilaga: Anteckningar från alla våra uppföljningsmöten

16 16 ABC Riberalta Mötesanteckningar Avstämning/Utvärdering Verksamheten Plats: Hotel Colonial, Riberalta Närvarande: Nora, ordf, Juliana, viced ordf. Martha, ledamot, Alicia, ledamot, Martha, Kordinator, Merari, Assistent. Åke Söderman, Lars Bäckius, Bengt Wenzel /Irmeli Söderman Allmänt om organisationen: Avdelningen är en egen juridisk person sedan 2008 och heter ABC Amazonia. De har en ny styrelse och Nora Alvares är ny ordförande efter Petrona Sabena. Nora har tidigare varit ledamot i styrelsen och är väl insatt i verksamheten. Styrelsen känner att de har hittat ett bra arbetsätt och avdelningen har en välutbildad och stabil cirkelledarstab. ABC är idag utan egen expedition och egna studielokaler. Lokalfrågan han man löst genom ett samarbeta med ENDA, en organisation för gatubarn. ENDA har stora lokaler, där ABC får hålla till med sin verksamhet. Styrelsen är nöjd med lokalen men, dagens lösning känns osäker. ABC vill skriva ett tydligt avtal med Enda eller så försöker man hitta egna lokaler. Kontakten med kommunen är oförändrat obefintlig. Man hoppas på att lokalvalet nästa år ska resultera i en ny kommunledning, som intresserar sig för folkbildning. Cirkelverksamheten: Planen var att ha 22 cirklar, men redan idag har man genomfört 32 cirklar och flera är på gång. Avdelningen har verksamhet i 13 bostadsområden och man har ett bra samarbete med bl a Madres Adolecentes och Mujeres de Barrio. Hantverkscirklarna fortsätter att vara basen för verksamheten. Ofta går dessa ut på att tillverka för försäljning. Det är svårt att intressera människor för samhällsfrågor och ännu svårare att få igång cirklar kring dessa frågor. Dock vet man att avdelningens ca 10 välutbildade ledare, lyfter frågorna kring den sociala tryggheten och att det diskuteras mycket i cirklarna under tiden man handarbetar. Återbruk är också populärt och samlar många just i de cirklar som genomförs i bostadsområdena. Männen saknas fortfarande i verksamheten, men glädjande är att ålderspridningen är stor bland deltagna. Rekrytering av deltagare till verksamheten: De flesta deltagarna får man genom uppsökeri i bostadsområdena. ABC presenterar ett utbud, men man är också lyhörd för nya idéer. På så vis har några nya ämnen och även nya ledare dykt upp verksamheten. Övrig folkbildningsverksamhet: Även den här verksamheten har blivit större än planerat. Intresset för olika kulturaktiviteter, föreläsningar och work shops växer för varje år. ABC har genomfört ett tiotal föreläsningar/seminarier, som alla har varit välbesökta. Varje föreläsning har varit en fördjupning kring bara ett specifikt ämne per kväll t ex missbruk i hemmet. Teman för kvällarna har initierats av deltagarna i ABC cirklar. Avdelningen har också påbörjat ett samarbete med turistorganisationen i Riberalta. Tillsammans har man genomfört en kulturfestival som var uppskattat av både allmänheten och av turistorganisationen. ABC är

17 17 också engagerad av skolan, bl a i utbildningen för Unga mödrar. I skolans läroplan finns det krav på estetiska ämnen. Då skolan saknar hantverkskompetens, anlitar man ABC hantverksledare till dessa kurser. Projektet betydelse för styrelse, ledare och deltagare: Ledordet är gemenskap. Att tillsammans lära sig nya saker ger självtroende för individen. Kvinnorna växer även som grupp. Diskussionerna i cirkeln gör att man lär sig av varandra, inte bara hantverket utan även om hur man lättare kan klara vardagen. Framtiden, efter utfasningen: Styrelsen är övertygad om att verksamheten kommer att leva vidare. ABC Amazonia har redan från början presenterat sig och uppfattats som en organisation utan stora ekonomiska resurser, men en vilja och strävan att få individen att växa. Många vet att cirklarna kan, förutom gemenskap och kunskap, ge en slant till hushållskassan. Deltagarna/kvinnorna kommer att se till att verksamheten lever kvar. ABC har börjat med att ta ut en liten deltagaravgift, då det är möjligt, på 10bs/cirkel. Cirklarna kommer också att bli medlemmar i en bruksslöjdarförening. Tillsammans med föreningen blir det lättare för kvinnorna att sälja sina alster. ABEC: Då Petrona avgått, har ABC Amazonia ingen ledamot i ABEC. Istället sitter Martha med som adjungerad. Kommunikationen mellan avdelningarna och ledningen skulle kunna vara bättre. Diskussionerna handlar ofta om ekonomi, istället för gemensam verksamhetsutveckling. Amazonia känner sig ofta ifrågasatt av de andra då omkostnaderna för verksamheten är dyrare i Beni län än i övriga landet. Ett skäl att verksamhetsutveckling och samordning inte kommer upp på agendan, kan vara att frågorna kring den juridiska personen tagit mycket tid och energi på mötena. Projektgruppens kommentar. Vår dröm med projektet var: 1. Att plantera en folkbildningsidé 2. Skapa en organisation för folkbildning 3. Säkerställa att det finns mötesplatser för det. Vi tror så som styrelsen, att verksamheten kommer att fortsätta. Folkbildningsidén har de klippt när det gäller att stärka individen och gruppen. Däremot har de inte förmågan att mobilisera krafterna för att skapa opinion för förändring. Kommunen är inte med på vagnen. Lokalfrågan måste lösas snabbt och lösningen måste vara gratis, alternativt att de hittar någon tät, passande samarbetspart, som ser nyttan av att arbeta med ABC. Hantverksgemenskapen kommer att fortsätta, men det är en bit kvar till att se den som den organisation vi drömde om.

18 18 ABC Guayaramerin Mötesanteckningar Avstämning/Utvärdering Verksamheten Plats: ABC lokalen Guayaramein Närvarande: Damaris, sekreterare och cirkelledare i näringslära. Marta vice ordförande och cirkelledare, Predinda, ledamot och cirkelledare, Marilos, ledamot cirkelledare, Isabel ordförande i ABC Guayaremin, utbildad i den nationella ledarutbildningen.., Christina, ekonomi administratör, Nidia koordinator och cirkelledare, Simona cirkelledare och administratör, Lepicia, cirkelledare, Margarita cirkelledare, Åke Söderman, Lars Bäckius, Bengt Wenzel, Jim Larsson. /Irmeli Söderman Allmänt om organisationen: Från att ha jobbat i tysthet mellan fyra väggar är man idag väl känd på orten. Avdelningen är nu en egen juridisk person, med namnet ABC Guayaremerin. Avdelningen har nu en tydlig folkbildningsidé om allas rätt till utveckling och en fungerande styrelse. Det gör att avdelningen nu kan föra en dialog med kommunen och andra organisationer på ett helt annat sätt. Avdelningen har ganska många nya i styrelsen. Styrelsens filosofi för verksamheten är att ha välutbildade ledare. Styrelsearbetet har utvecklats under det senaste året. Man har strävat efter att ha en mix av gammal och ny erfarenhet i styrelsen. De flesta av ledamöterna är också cirkelledare och väl insatta i verksamheten. Styrelsen är ense om att organisationen inte bara är ordförandes ansvar. Alla blir mycket tydlig informerad om att som ledamot i organisationen, ska man vara delaktig och jobba aktivt för ABC. Avdelningen har fram till i år varit i Fujeves lokaler, men då de behövde alla utrymmen själva blev ABC hemlösa ett tag. Idag är man i Organisationen ENDA:s lokaler. Inget hyresavtal finns, bara en överrenskommelse som består i att ABC renoverar och underhåller lokalen mot att de slipper betala hyra. Cirkelverksamheten: Ambitionen är att ha bra ledare och att all verksamhet ska utvärderas. Planen var att ha 22 cirklar, men redan idag har man genomfört 34 cirklar och flera är på gång. Antalet deltagare i verksamheten är ca 460. En del av deltagarna är med i flera cirklar och antal individer i verksamheten är ca 400 personer. De flesta av cirklar är hantverkscirklar där man tillverkar alster för försäljning och till återbruk. Utöver hantverk genomförs det cirklar i Produktiv produktion av livsmedel i hemmen. Odla på liten tomt, musik och återbruk. Även här är det svårt att få igång cirklar enbart kring samhällfrågor. Guayaramerin är p.g.av sin närhet till Brasilien utsatt för droger och smuggelverksamhet av olika slag. Risken att lockas in i kriminalitet är större här än på andra håll. En av ledarnas viktigaste uppgifter är därför att ta upp och diskutera frågorna i cirklarna. Machokulturen och självklart utbudet gör att männen inte tar steget in i cirklarna, dock är man intresserad av vad kvinnor gör och hjälper gärna till med det praktiska t ex i odlingscirklarna.

19 19 Rekrytering av deltagare till verksamheten: Uppsökeri i bostadsområdena är bästa sättet att rekrytera deltagare till cirklarna. Utbudet vänder sig fortfarande oftast bara till kvinnor, men man är också lyhörd för nya idéer. Bra kvalité på och trevlig samvaro i cirklarna är bästa PR metoden. Övrig folkbildningsverksamhet: ABC har olika verksamheter i Caritas. Kulturaktiviteterna körs oftast tillsammans med andra organisationer. Hantverksutställningarna drar mycket folk och dukas upp varje gång tillfälle ges. ABC har också gjort ett antal egna arrangemang bl a Kultur för integration, med syftet att motverka kulturrasism, som är ganska utbrett just i Guayaramerin. ABC deltog i firandet av Trädets dag och fick utmärkelsen för bästa utställningen för andra året i rad. Vad har projektet och folkbildningen betytt för individen. Att få vara med i ABC som ledare, ledamot eller deltagare är mycket utvecklande. Utöver att få dela med sig och se andra att växa, får men en egen identitet. Man får gå hemifrån, vara någon annan än bra mamma och hushållerska. Hur ser man på framtiden och utfasningen. Styrelsen jobbar med att kontakta flera organisationer på orten, för att få igång olika slags samarbetsformer. Man vet att det finns bidragspengar i kommunen för liknande verksamhet som ABC har. Idag är det dock bara en organisation som fått ta del av dessa pengar. ABC har försökt att komma i kontakt med kommunen för att berätta om verksamheten, men trots flera försök får man inget gensvar från kommunchefen. Styrelsen behöver stöd för att formulera sin idé för kommunens beslutsfattare. Just idag är man tveksam om man kan hitta en bra lösning för att ha råd att hålla igång verksamheten. Men viljan finns. ABEC: ABC Gyauaremin har en ledamot i ABEC. Uppfattning här är som i Riberalta att kommunikationen mellan avdelningarna och ledningen skulle kunna vara bättre. Diskussionerna handlar alltför sällan om gemensam verksamhetsutveckling. Avståndet till högplatån och det så annorlunda klimatet gör väl sitt, inte lätt att hittar de gemensamma nämnarena. Projektgruppens kommentar. Vår dröm med projektet var: 1. Att plantera en folkbildningsidé 2. Skapa en organisation för folkbildning 3. Säkerställa att det finns mötesplatser för det. Studiecirkeln som metod att stärka individen och gruppen har de lyckats med. Däremot har de inte kommit på hur de ska använda den för att mobilisera och för att skapa opinion för förändring. Kommunen är inte med på vagnen. Hantverksgemenskapen kommer att fortsätta, men kalla det för en organisation för folkbildning stämmer inte riktigt med vår dröm. Mötesplatsen finns, men är bara en tillfällig lösning.

20 20 ABC Cochabamba Mötesanteckningar Avstämning/Utvärdering Verksamheten Plats: ABC lokalen Cochabamba Närvarande: Emilianaa-ordförande, Marelin-viceordförande, Alejandra-ledamot, Juan-kordinator, Leslie-kassörBEC. Åke Söderman, Lars Bäckius, Bengt Wenzel, Markus Kristiansson IF Metall. /Irmeli Söderman Allmänt om organisationen: Avdelningen är nu en egen juridisk person, med namnet Vision Cochabamba. De flesta i styrelsen har varit med ett tag, dock har man en ny ung vice ordförande, Marelin som är 23år. Namnet Vision Cochabamba togs i samband med att man blev godkänd som juridisk person. Att det blev Vision CBBA beror enl. styrelsen dels på de nya lagar som säger att Asociación inte får användas (som inte verkar gälla i Amazonia?) men också på att deras just nu största samarbetspartner heter Vision Mundial. Styrelsen anser att Vision Mundial har lika bildningssyn och står för samma värdegrund som ABC. Att sammankopplas med den organisationen kan komma att underlätta folkbildningsarbetet och öka engagemanget. Vision Cochabamba har sen länge en bra dialog med kommunen och andra organisationer. Juan har tagit fram en beskrivning av ABC verksamhet och förslag på olika former för samarbete. Juan har försökt, men inte lyckats få träffa och presentera materialet för kommunpolitikerna. I år är det valår och enl. Juan har ingen tagit sig tid till annat än valarbetet. Avdelningen har en expedition i centrum, verksamheten sker ute i olika lokaler i bostadsområdena. Cirkelverksamheten: Valet har även påverkat avdelningens verksamhet. Av de 22 planerade cirklar har man bara hunnit genomföra 19. Många av ledarna är unga, studenter och aktiva i flera organisationer. Avdelningen lägger focus på att jobba med sociala frågor i cirklarna och miljö/återbruk är den röda tråden i all verksamhet. Vision Cochabamba finns idag i skolan och i SOS-barnbyar där det genomförs föräldracirklar. Målet med cirklarna är att få föräldrarna att ta ansvar för sina barns skolarbete och solmiljö. Alejandra har också ett omfattande samarbete med föreningen Club demadres, en typ av husmodersförening i San Miguel. Rekrytering av deltagare till verksamheten:. Avdelningen har tagit fram ett studieprogram med korta beskrivningar av de olika cirklarna och med info om nya startdatum och tider. Programmet delas ut i samband med egna och andras aktiviteter på stan. Det delas också ut i skolorna och på universitetet. Cirkelledare och styrelseledamöter gör också återkommande uppsökerier i bostadsområdena. Övrig folkbildningsverksamhet: Ett försök med arbetskooperativ pågår just nu. Målgruppen är ungdomar i behov av både pengar och motivation för att att ta sig genom skolan. Vision Cochabamba jobbar både med närradio och lokaltv. De får sända på bästa sändningstid och har bl a börjat med att lansera sin idé om Projekt Ljudmiljö, som går ut på att få tyst på oljudet på gatorna i Bolivia. Avdelningen startade på prov en fotbollskola för ungdomar. Syftet var att utöver fotbollen inkludera en värdegrunds- och demokratiskola. Verksamheten började med 10 deltagare och har nu ökat till ca 100.

Bolivia - en olik värld

Bolivia - en olik värld Bolivia - en olik värld Projektet i Bolivia drivs av; ABF Gävleborg, ABF Gästrikebygden ABF Halland ABF Hofors ABF Hälsingekusten, ABF Jämtland/Härjedalen, ABF Södra Småland ABF Västernorrland, ABF Örebro

Läs mer

Dagbok från Boliviaresa okt - nov 2011

Dagbok från Boliviaresa okt - nov 2011 1 Dagbok från Boliviaresa okt - nov 2011 17/10 Resan börjar om vanligt tidigt, 05.30 hemifrån, sen bil med Ann, Lisbet E och Lisbeth G från Gävle. Vi flyger via Amsterdam med bara 50 minuter på oss för

Läs mer

Preliminärt program för Peruresa 28 september 14 oktober Inkaresor och Winslow Travel 17 dagar

Preliminärt program för Peruresa 28 september 14 oktober Inkaresor och Winslow Travel 17 dagar Preliminärt program för Peruresa 28 september 14 oktober Inkaresor och Winslow Travel 17 dagar Dag 1, 28 september Från Sverige flyger vi till Amsterdam, och sedan vidare till Lima, huvudstaden i Peru,

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Dagbok. från. resan till Brno 2008

Dagbok. från. resan till Brno 2008 Dagbok från resan till Brno 2008 Vi som åkte var: Johanna Engström Nora Ericsson Olga Fürst Värild Linnéa Gahm Charlie Hillbom Linda Holmström Sofie Holmström Angelica Härnlöv Johanna Larsson Prinz Felicia

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Bjuder på några bilder av de vuxna också.

Bjuder på några bilder av de vuxna också. Efter en busstur till havsnära Löderups strandbad startade dagen på bästa sätt nämligen med fika! Det är nog aldrig fel med fika om du frågar ungdomarna i. Efter fikastunden var det sedan dags att få sig

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg.

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg. Mannheim 2017. Klockan 3:45 ringer klockan. Det är dags att gå upp, ta packning och bil till Frillesås för att åka till marknaden i Mannheim. Det är tionde gången som Kent Johansson med stab anordnar resan,

Läs mer

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Protokoll styrelsemöte nr 6 2010-07-18 1(7) Protokoll 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Fastställd dagordning 1 Inledande formalia... 2 1.1 Mötets öppnande... 2 1.2 Val av mötesordförande... 2 1.3 Val av mötessekreterare...

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

Bolivia 30/9 14/10 2013

Bolivia 30/9 14/10 2013 1 Dagbok uppföljningsresa Bolivia 30/9 14/10 2013 Åke Söderman Dags för uppföljning av vårt samarbetsprojekt i Bolivia igen. Denna gång är det jag, Bengt Wentzel från Örebro och Emma Asp från Södra Småland

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

EC2EL Europaresa! Ons 13/5

EC2EL Europaresa! Ons 13/5 EC2EL Europaresa! Ons 13/5 Vi samlades på resecentrum kl 07:10 ovanför rulltrappan, för att senare när alla anlänt dela ut biljetter och pengar till mat. Kl 07:25 ankom tåget i tid och vi åkte förväntansfulla

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

studieresa till Kina 2016

studieresa till Kina 2016 studieresa till Kina 2016 Akupunktur 9 21 oktober & Jian Dao Medicine 23-28 oktober Under de sista 30 åren har vi varje år organiserat en studieresa till Kina för att studenter från akupunktur utbildningar

Läs mer

Matfors IF Verksamhetsplan 2014. MATFORS IF - STYRELSENS FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 - Presenterad på årsmötet 2014-03-18

Matfors IF Verksamhetsplan 2014. MATFORS IF - STYRELSENS FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 - Presenterad på årsmötet 2014-03-18 MATFORS IF - STYRELSENS FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 - Presenterad på årsmötet 2014-03-18 Inledning Styrelsen som valdes på årsmötet 2013 bestod av samma personer som arbetade i styrelsen 2012. Vi

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Världens eko 2006 - kursutvärdering

Världens eko 2006 - kursutvärdering Världens eko 2006 - kursutvärdering Tack för att du tar dig tid att utvärdera kursen! Dina åsikter betyder mycket för oss och vi arbetar hårt för att Världens eko ska vara en dynamisk och föränderlig kurs.

Läs mer

Brukarinflytandet i Örebro har lyft både människor och kvalitet i vården

Brukarinflytandet i Örebro har lyft både människor och kvalitet i vården 3 INTERVJU Brukarinflytandet i Örebro har lyft både människor och kvalitet i vården Carina Dahl har jobbat med brukarfrågor från två perspektiv, som politiker och som ombudsman i Verdandi. Är det inte

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen.

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen. 10 steg till att planera en workshop Att organisera en workshop är mycket tidskrävande och det finns många detaljer att hålla reda på, men det kan vara en mycket givande forum och kan användas i många

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

Reseberättelse från Peru, Sa13c

Reseberättelse från Peru, Sa13c Reseberättelse från Peru, Sa13c Vi kom fram till Peru på kvällen lokal tid efter drygt ett halvt dygns resande. De största skillnaderna mellan Sverige och Peru som vi märkte direkt var att ljudnivån var

Läs mer

Kära vänner och läsare av vårt mycket oregelbundna nyhetsbrev

Kära vänner och läsare av vårt mycket oregelbundna nyhetsbrev Kära vänner och läsare av vårt mycket oregelbundna nyhetsbrev Vi vet att det är många som har väntat på att vi ska komma ut med ett nyhetsbrev igen då det ju har hänt mycket spännande och ännu mer är på

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Sparringseminarium i Norge

Sparringseminarium i Norge Sparringseminarium i Norge Trondheim, 24-26 februari 2006 Text: Swavek Dydiszko På en personlig inbjudan från Master Per Andresen åkte jag till Norge för att träna med den norska organisationen NTNs bästa

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Kundutvärdering (Cissila Adeyemi)

Kundutvärdering (Cissila Adeyemi) Kundutvärdering (Cissila Adeyemi) Avresedatum: 2015 07 18 Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur var boendet jämfört med dina förväntningar? Hur var maten som ingick i resans pris? Vad tyckte du om kvaliteten

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO?

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO? Enkätundersökning i Stockholms kommun 2016 Hur är det att vara ny medlem i PRO? Vi frågade de nya medlemmarna Varit med i max 13 månader. PRO förening i Stockholms kommun. Helt nya i PRO och inte dem som

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Acceleration i företagen på Leia Accelerator

Acceleration i företagen på Leia Accelerator Acceleration i företagen på Leia Accelerator Baserat på enkäter genomförda bland de företag som hyr kontor på Leia Accelerator Sammanställningen är gjord av av Malin Lindberg, Luleå tekniska universitet

Läs mer

Mats Karlsson 2008 04 25

Mats Karlsson 2008 04 25 Akademin för hälsa, vård och välfärd, HVV 10 veckor på Åland Utvärderingsrapport från praktikperiod på Stiftelsen Hemmet, Åland Mats Karlsson 2008 04 25 Denna rapport beskriver praktiktiden 21 januari

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Datum: 17-18 maj 2014 Plats: IOGT-NTO, Vattentorget i Växjö Snart är det åter dags för lokalföreningar, distrikt och regionkontor att mötas

Läs mer

Var det så, Ella? Bar du hela världen på dina unga axlar? Inte bara din egen tsunami utan också våran. (2005-02-02)

Var det så, Ella? Bar du hela världen på dina unga axlar? Inte bara din egen tsunami utan också våran. (2005-02-02) Var det så, Ella? Bar du hela världen på dina unga axlar? Inte bara din egen tsunami utan också våran. (2005-02-02) 1 Tisdag 1 februari Stressad av planering sover jag mycket lite, trött, trött måndag

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Res tillsammans. Gruppresor och charter

Res tillsammans. Gruppresor och charter Res tillsammans Gruppresor och charter Vi skräddarsyr den perfekta gruppresan Ska ni ut på äventyr eller bara resa iväg tillsammans? Om ni är fler än tio personer hjälper vi till med allt från tågresor

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag28 januari - onsdag 28 februari

barnhemmet i muang mai söndag28 januari - onsdag 28 februari barnhemmet i muang mai söndag28 januari - onsdag 28 februari Det har gått en hel månad sedan sist, vi ber om ursäkt för detta. Tiden har bara flugit iväg då det är lite mer jobb med 46 barn än med, som

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete 2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete Tema Resa i Kina med Kultur, teknik och shopping 28 oktober - 4 november 2007 Inbjudan Tema Resa Kina Kultur, teknik och shopping Alla pratar om Kina

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: - Namn: Peggy norman Resa: Transylvanien Datum: 7 juli 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013 Dag 1- ankomst 15.45 Avresa från Arlanda 19.40 Ankomst till Alicante Transfer tlll hotellet - incheckning 21.00 Lätt middag på hotellet Information

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Cochabamba, 24 oktober, 2012. Kära faddrar och gåvogivare!

Cochabamba, 24 oktober, 2012. Kära faddrar och gåvogivare! Cochabamba, 24 oktober, 2012 Kära faddrar och gåvogivare! Nu är det än en gång vår här i Cochabamba, Bolivia, min tionde i ordningen och jag kan tillägga att det är ganska nyligt jag börjat kunna skilja

Läs mer

Utsikt över Europapark från ett torn.

Utsikt över Europapark från ett torn. DE SISTA DAGARNA I fredags morgon packade alla sina väskor och steg på bussen för att åka till Europapark! Bussresan gick ganska snabbt och väl framme fanns det massvis med olika attraktioner, allt från

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar INSPIRATIONSMATERIAL - Ungdomar Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material som du kan använda för att påverka något du tycker är fel eller försöka genomföra

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer