Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 16.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 16."

Transkript

1 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende Tid , kl Plats A-salen, Växjö kommun Fredrik Pettersson Förvaltningssekreterare Ledamöter Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ersättare René Jaramillo (KD) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Ulf Hedin (M) Stefan Bergström (FP) Tony Lundstedt (S) Rose-Marie Holmqvist (S) Tjänstemän Kommunchefen Kanslichefen 1 (18)

2 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Förteckning över kommunstyrelsens arbetsutskotts ärenden den 15 april Justering 2 Information från närpolischefen 3 Information från ledamöter och ersättare samt från kommunledningsförvaltningen 4 Kallelse till ordinarie bolagsstämma i Kulturparken Småland AB Förhandsbesked för bebyggelse inom fastigheten Tritteboda 1:2, Växjö 6 Rapportering avseende upphandling av räntesäkring 7 Kommunstyrelsens delårsrapport efter mars Skrivelse om försöksprojekt "tryggad återvandring" 9 Detaljplaneändring av området vid Fagrabäcksrondellen 10 Revidering av kommunstyrelsen delegationsordning med anledning av organisationsförändringar inom kommunledningsförvaltningen 11 Yttrande över granskningshandling för detaljplan för Hackan 23, Hov, Växjö kommun 12 Godkännande av avtal avseende Tennis Development Center (TDC) i Växjö 13 Motion om bättre skyltning på cykelvägar - Åsa Karlsson Björkmarker (S) 14 Motion om ett mobilt medborgarkontor - Cheryl Jones Fur (MP) 15 Redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll 16 Övrigt 2 (18)

3 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Justering 3 (18)

4 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Information från närpolischefen 4 (18)

5 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Information från ledamöter och ersättare samt från kommunledningsförvaltningen 5 (18)

6 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Kallelse till ordinarie bolagsstämma i Kulturparken Småland AB 2014 Dnr KS/2014:261 Förslag till beslut Arbetsutskottets beslut 1. Arbetsutskottet utser Bo Frank (M) till Växjö kommuns ombud vid ordinarie bolagsstämma i Kulturparken Småland AB den 25 april Ombudet får i uppdrag att rösta för: Fastställande av resultaträkning och balansräkning, enligt förslag. Disposition beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen, enligt förslag. Ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktör. Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorn och lekmannarevisorerna, enligt förslag. Bakgrund Växjö kommun har i egenskap av delägare i Kulturparken Småland AB kallats till ordinarie bolagsstämma den 25 april (18)

7 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Förhandsbesked för bebyggelse inom fastigheten Tritteboda 1:2, Växjö Dnr KS/2014:267 Förslag till beslut Arbetsutskottets beslut Arbetsutskottet lämnar följande synpunkter: 1. Arbetsutskottet anser att beaktande måste tas till eventuella nya vindkraftsprojekt inom området Tritteboda. I övrigt har arbetsutskottet inget att erinra mot tänkt bostadsbyggnation. 2. I övrigt tillstyrker arbetsutskottet förhandsbesked för bebyggelse inom fastigheten Tritteboda 1:2. Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har tillskrivit kommunstyrelsen för synpunkter angående förhandsbesked för byggnation av ett bostadshus i högst två våningar med garage på fastigheten Tritteboda 1:2. Fastigheten ligger inom ett i översiktsplan utpekat område för vindkraft. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 9 april 2014 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att vindbruksplanen, som är ett tematiskt tillägg till översiktsplanen, beskriver vilka områden som är lämpliga för vindkraft. Tre områden har pekats ut som speciellt lämpliga. Ett av dessa är Tritteboda. Kommunen har i dagsläget ingen kännedom om något aktuellt vindkraftsärende i området och har därmed inget att erinra mot en bebyggelse av ett bostadshus i området. 7 (18)

8 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Rapportering avseende upphandling av räntesäkring Dnr KS/2014:263 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Bakgrund Kommunstyrelsen godkände 4 juni 2013, 196, att undertecknad fick upphandla derivatinstrument avseende räntesäkring på maximalt 600 miljoner kronor med en löptid om högst 10 år. Räntesäkringen avser finansieringen av Växjö Energis nya kraftvärmeblock. Räntesäkring upphandlades 31 mars i form av två ränteswappar på 50 miljoner kronor vardera. Starten för båda ränteswapparna är den 3 april 2014 och den ena avslutas 3 april 2017 och den andra 3 april Räntan på den treåriga ränteswappen blev 1,3% och på den femåriga 1,77%. Tillkommer som kostnad för Växjö Energi är marginalen på underliggande stiborlån. Rapportering av derivaten enligt EMIR (European Market Infrastructure Regulation) har gjorts. 8 (18)

9 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens delårsrapport efter mars 2014 Dnr KS/2014:251 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen godkänner delårsrapport efter mars och prognos för Bakgrund Kommunstyrelsen ska enligt riktlinjerna för ekonomiska rapporter upprätta en delårsrapport efter mars. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 8 april redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att kommunstyrelsens utfall t.o.m. mars ligger på 24 %. Efter avdrag för förändringen av semesterlöneskulden som beräknas stanna runt noll vid året slut blir förbrukningen 23 %. Detta är något bättre än riktpunkten efter mars. Delårsbokslutet indikerar ett något högre överskott än helårsprognosen som är bedömd till +1,0 mkr för kommunstyrelsens verksamheter. Detta förklaras av att förvaltningen räknar med högre kostnader under resten av året. Några engångsbelopp eller nettokostnader för extraordinära händelser har inte bokförts på kommunstyrelsens ansvar t.o.m. mars. Kommunstyrelsen har ett eget kapital om sammanlagt 31,1 mkr att balansera eventuella avvikelser med. Sjukfrånvaron, beräknat på de tolv senaste månaderna, har sjunkit rejält och är nu 10,0 sjukfrånvarodagar/snittanställd, en minskning med drygt två dagar. Såväl den korta som den långa sjukfrånvaron har minskat. Andelen ej sjukfrånvarande har ökat med tre procent vilket motsvarar ca sex personer. Kommunstyrelsens delårsrapport efter mars med prognos 2014 bifogas. 9 (18)

10 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Skrivelse om försöksprojekt "tryggad återvandring" Dnr KS/2013:887 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen uppdrar åt nämnden för arbete och välfärd att starta försöksprojektet Tryggad återvandring i syfte att utveckla metoder för att stödja frivillig återvandring. Bakgrund Peter Norrman (M) och Benny Johansson (M) har i en skrivelse den 18 december 2013 föreslagit att Växjö ska ansöka om att bli försökskommun för att utveckla metoder att stödja frivillig återvandring. Enligt skrivelsen ska ett sådant arbete ske i samarbete med Migrationsverket, SIDA, UNHCR och andra hjälporganisationer. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 31 mars 2014 redogjort för ärendet. Av skrivelsen framgår att nämnden för arbete och välfärd i beslutat att tillstyrka förslaget i skrivelsen. Av förvaltningschefens skrivelse framgår att man ska skilja på begreppen Frivilligt återvändande och frivillig återvandring. Det är det senare av dessa som berörs i förslaget. Frivillig återvandring avser personer som erhållit uppehållstillstånd men inte är svenska medborgare. Migrationsverket har regeringens uppdrag att arbeta med frivillig återvandring och därför finns det projektmedel att söka hos dem beroende på projektets art. Migrationsverket administrerar även Europeiska återvändarfonden inom EU:s ramprogram Solidaritet och hantering av migrationsströmmar (SOLID). Även här finns projektmedel att söka. Projektet ERPUM (European Return Platform for Unaccompanied Minors) som nämns i förslaget är specifikt inriktat på familjeåterförening och ett ordnat mottagande för ensamkommande barn från Afghanistan och Irak som har fått beslut på sin asylansökan. Kommunledningsförvaltningen har inga ytterligare synpunkter 10 (18)

11 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Detaljplaneändring av området vid Fagrabäcksrondellen Dnr KS/2014:243 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen ger byggnadsnämnden i uppdrag att genomföra detaljplaneändring av området vid Fagrabäcksrondellen. Det är av yttersta vikt att detta sker i samarbete och parallellt med Trafikverkets upprättande av vägplan för samma område. Bakgrund Växjö kommun och Trafikverket har gemensamt genomfört en förenklad åtgärdsvalsstudie för ny trafikplats RV 25 Österleden, Fagrabäcksrondellen. Objektet ligger med i Nationell Plan för utveckling av transportsystemet Studien är genomförd med anledning av planerad ombyggnation av nämnda rondell. Beräknad tidpunkt för trafikpåsläpp i den nya trafiklösningen är 2018 och för att kunna åstadkomma detta krävs en detaljplaneändring i området från kommunen sida. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 31 mars 2014 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. 11 (18)

12 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Revidering av kommunstyrelsen delegationsordning med anledning av organisationsförändringar inom kommunledningsförvaltningen Dnr KS/2014:252 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen godkänner följande revidering av delegationsordningen: Titeln mark- och exploateringschef ersätts av titeln planeringschef. Bakgrund Kommunledningsförvaltningen har idag en mark- och exploateringsenhet och ett planeringskontor. Då kommunchefen har beslutat om en sammanslagning av dessa enheter under en gemensam chef behöver kommunstyrelsens delegationsordning uppdateras. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 31 mars 2014 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att den nya chefstjänsten kommer att ha titeln planeringschef. Det innebär att den delegation som mark- och exploateringschefen har idag ska överföras till planeringschefen. 12 (18)

13 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Yttrande över granskningshandling för detaljplan för Hackan 23, Hov, Växjö kommun Dnr KS/2013:340 Förslag till beslut Kommunstyrelsen tillstyrker utställningsförslaget över detaljplan för Hackan 23 Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en granskningshandling till detaljplan för Hackan 23, Hov i Växjö kommun som kommunstyrelsen fått för yttrande. Avsikten med planen är att möjliggöra bostadsbebyggelse på södra delen av fastigheten Hackan 23, skapa en byggrätt som är relativt flexibel samtidigt som träd kan bevaras och gröna ytor rustas upp. 13 (18)

14 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Godkännande av avtal avseende Tennis Development Center (TDC) i Växjö Dnr KS/2014:277 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen godkänner förslag till avtal mellan Svenska Tennisförbundet, Växjö kommun och Linnéuniversitetet avseende Tennis Development Center (TDC) i Växjö. Bakgrund Svenska Tennisförbundet ser betydelsen av att samla utbildnings- och utvecklingsfrågor till några ställen i landet för att ligga i framkant inom såväl elit- och talangverksamhet som barn- och ungdomstennis. Kommunledningsförvaltningen ser Tennis Development Center som ett sätt för Växjö kommun att stärka sin plats på den nationella och internationella idrottskartan genom att bland annat erbjuda förstklassiga träningsmöjligheter via den omfattande satsningen i Arenastaden. Mot bakgrund av detta föreslår kommunledningsförvaltningen att Växjö kommun tillsammans med Svenska Tennisförbundet och Linnéuniversitetet etablerar ett nationellt och internationellt utvecklingscentrum för tennis i Växjö. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 9 april 2014 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att enligt förslaget till avtal skulle Växjö kommuns särskilda åtaganden för Tennis Development Center vara följande: Att svara för att det finns träningsfaciliteter som möjliggör en tennissatsning på elitnivå. Att genom avtal med arenor möjliggöra kostnadsfri upplåtelse av lokaler till TDC-studenternas träning. Att marknadsföra TDC i Växjö via kommunens hemsida samt via kommunens internationella nätverk. Att finansiera tränarresurs för TDC-studenterna sam FoU-verksamhet med ett maximibelopp på SEK/år. Att ansvara för de förutsättningar som gäller för TDC-studenterna förankras hos berörda personer inom Växjö kommun. Att via koordinatorfunktionen ansvara för att kontaktvägar upprättas med lämplig leverantör som för TDC-studenterna möjliggör snabb tillgång till medicinsk support, rådgivning och rehabilitering. 14 (18)

15 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Motion om bättre skyltning på cykelvägar - Åsa Karlsson Björkmarker (S) Dnr KS/2013:802 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige bifaller motionen och uppdrar till tekniska nämnden att snarast skylta bättre på cykelvägarna i kommunen. Bakgrund Åsa Karlsson Björkmarker (S) har i en motion till kommunfullmäktige den 27 november 2013 föreslagit att cykelvägarna i kommunen snarast ska skyltas upp bättre. Motionären hänvisar till den cykelstrategi som kommunfullmäktige beslutade om i där tekniska nämnden fick i uppdrag att inom befintlig budget utarbeta en cykelstrategi för att Växjö ska förstärka sin roll som Europas grönaste stad. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 7 april 2014 yttrat sig över motionen. Av yttrandet framgår att tekniska nämnden har föreslagit att kommunfullmäktige bifaller motionen. Av beslutsunderlaget framgår att arbetet med framtagande av cykelstrategi pågår, men för att inte få allt för många strategier och policys beslutade kommunstyrelsen den 6 november 2012 om att införliva denna strategi i revideringen av Växjö kommuns övergripande Transportstrategi. Som en åtgärd i den kommande Transportstrategin ingår att se över skylthantering av kommunens cykelvägar avseende vilken princip som ska råda, platshänvisning eller gatunamnsskyltning. Den hittills rådande principen har varit platshänvisning. Kommunledningsförvaltningen har inga ytterligare synpunkter 15 (18)

16 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Motion om ett mobilt medborgarkontor - Cheryl Jones Fur (MP) Dnr KS/2014:242 Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige besvarar motionen med att man avvaktar nämnden för arbete och välfärds utredning om utvecklingen av medborgarkontor i Växjö kommun. Bakgrund Cheryl Jones Fur (MP) föreslår i en motion av den 26 mars 2014 att kommunfullmäktige beslutar att utreda kostnaderna och möjligheterna för ett mobilt medborgarkontor. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 3 april 2014 yttrat sig över motionen. Av yttrandet framgår att i samband med en delredovisning för kommunstyrelsen den 3 mars 2014 av uppdraget att analysera ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för fler medborgarkontor i kommunen, har kommunchefen redogjort i ärendet. Av redovisningen framgår att medborgarkontoret i Araby utvärderats och en rapport redovisats för nämnden för arbete och välfärd i december Nämnden gav i samband med redovisningen förvaltningschefen i uppdrag att förtydliga målen och beskriva utvecklingsområden för medborgarkontoret i Araby. Detta arbete ska även belysa en eventuell utveckling av flera medborgarkontor i Växjö kommun. Kommunchefens bedömning är att kommunstyrelsen bör avvakta nämnden för arbete och välfärds vidare utredning i frågan som ska redovisas senast 1 juli (18)

17 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll 17 (18)

18 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Övrigt 18 (18)

19 Skickat från min iphone Vidarebefordrat brev: Från: "Lennart Johansson" Till: "Frank Bo" "Schöldberg Per" "Svanberg Charlotta" Kopia: "Dahl Ove" "'Peter Norrman'" "Holmqvist Rose-Marie" <Rose- Ämne: Bolagsstämma och ägarsamråd Härmed kallas till ordinarie bolagsstämma för Kulturparken Småland AB fredagen den 25 april, kl Kallelse med dagordning samt årsredovisning bifogas. I enlighet med bolagsordningen 11 har kallelse och årsredovisning tillsänts landstingsstyrelsen respektive kommunstyrelsen per brev. Direkt efter bolagsstämman kallas till ägarsamråd där vi bland annat måste diskutera frågan om försäljningen av museibyggnaden till Vöfab i enlighet med godkänt genomförandeavtal. Dessutom bör vi lyfta frågan om Kronobergs slottsruin och diskutera en strategi inför ägarskiftet från Riksantikvarieämbetet till Statens fastighetsverk. Ägarna har naturligtvis möjlighet att lyfta andra frågor rörande Kulturparkens verksamhet. Bästa hälsningar, Lennart Johansson Docent Lennart Johansson VD/länsmuseichef Kulturparken Småland <ÅRSREDOVISNING_2013.pdf> <Kallelse bolagsstämma 2014.doc> file:///c /...ea/desktop/abbbb/kallelse%20till%20ordinarie%20bolagsstämma%20för%20kulturparken%20småland%20ab% txt[ :10:36]

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 ÄRENDE Dnr KS/2014: Paul Herbertsson planeringschef Tel Kommunstyrelsen Förhandsbesked för bebyggelse inom fastigheten Tritteboda 1:2, Växjö Förslag till beslut Kommunstyrelsen anser att beaktande måste tagas till eventuella nya vindkraftsprojekt inom området Tritteboda. I övrigt har kommunstyrelsen inget att erinra mot tänkt bostadsbyggnation. Kommunstyrelsen tillstyrker förhandsbesked för bebyggelse inom fastigheten Tritteboda 1:2. Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har tillskrivit kommunstyrelsen för synpunkter angående förhandsbesked för byggnation av ett bostadshus i högst två våningar med garage på fastigheten Tritteboda 1:2. Fastigheten ligger inom ett i översiktsplan utpekat område för vindkraft. Vindbruksplanen, som är ett tematiskt tillägg till översiktsplanen, beskriver vilka områden som är lämpliga för vindkraft. Tre områden har pekats ut som speciellt lämpliga. Ett av dessa är Tritteboda. Kommunen har i dagsläget ingen kännedom om något aktuellt vindkraftsärende i området och har därmed inget att erinra mot en bebyggelse av ett bostadshus i området. Ove Dahl kommunchef Paul Herbertsson planeringschef Kommunledningsförvaltningen PLANERINGSKONTORET 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18, plan 3 Tel Mobil Fax Org.nr Bg E-post paul.herbertsson@vaxjo.se

36 Handläggare: Anna Thyrvin Planarkitekt Tel Dnr: 2014BN0291 Dpl: Förhandsbesked - samrådshandling avseende bebyggelse inom fastigheten TRITTEBODA 1:2 Sökanden Sebastian Adén och Evelina Claesson har i en ansökan till byggnadsnämnden i Växjö kommun begärt att få ett förhandsbesked avseende ny bebyggelse på rubricerad fastighet. Förhandsbesked söker man då man vill veta om det är möjligt att få bebygga mark som ej omfattas av detaljplan. Byggnadsnämnden gör då en lokaliseringsprövning. I denna prövning ingår att de berörda grannar samt myndigheter och andra instanser får möjlighet att yttra sig. Bebyggelsen omfattar bostadshus i högst två våningar med garage. På bifogad karta kan Ni se vilken mark som avses att bebyggas. Marken ligger helt inom område för vindkraft enligt Växjö kommuns Översiktsplan. Har Ni synpunkter på den föreslagna bebyggelsen vill stadsbyggnadskontoret att Ni lämnar dessa skriftligen senast Stadsbyggnadskontoret, Box 1222, Växjö Med vänlig hälsning Anna Thyrvin Planarkitekt Tel Undertecknad lämnar följande synpunkter - se nedan - se separat skrivelse. Ort, datum, namn... STADSBYGGNADSKONTORET Postadress Box 1222, VÄXJÖ Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Org nr Bg Hemsida E-post stadsbyggnadskontoret@vaxjo.se

37 Avsett läge för bostadshus i högst två våningar med garage. TRITTEBODA 1:2 54, Avsedd in-/utfart 0780:TRITTEBODA:OUTR:2 Tritteboda 1:2 Växjö kommun Dnr: 14BN0291 TRITTEBODA S:1 Förhandsbesked för bostadshus i högst två våningar 0780:TRITTEBODA:OUTR:2 med garage. Skala: 1:2 000 Stadsbyggnadskontoret Lantmäteriet Dnr M2005/ meter

38 Avsett läge 54,18593 Tritteboda 1:2 Växjö kommun Dnr: 14BN0291 Förhandsbesked för bostadshus i högst två våningar med garage. Stadsbyggnadskontoret Lantmäteriet Dnr M2005/4530 Skala: 1: meter

39 Hej! Stadsbyggnadskontoret, Växjö kommun, har fått in en ansökan om förhandsbesked för bostadsbebyggelse och vill ha era synpunkter ur lokaliserings synpunkt senast , se bifogad fil. Anna Thyrvin Planarkitekt STADSBYGGNADSKONTORET Post: Växjö Kommun, Box 1222, Växjö Besök Västra Esplananden 18,Växjö Tel: < file:///c /Users/frepea/Desktop/ABBBB/Följebrev%20om%20förhandsbesked%20Tritteboda%201_2,%20Växjö.txt[ :10:46]

40 ÄRENDE Dnr KS/2014: Kerstin Sundström finanschef Tel Kommunstyrelsen Rapportering avseende upphandling av räntesäkring Kommunstyrelsen godkände 4 juni 2013, 196, att undertecknad fick upphandla derivatinstrument avseende räntesäkring på maximalt 600 miljoner kronor med en löptid om högst 10 år. Räntesäkringen avser finansieringen av Växjö Energis nya kraftvärmeblock. Räntesäkring upphandlades 31 mars i form av två ränteswappar på 50 miljoner kronor vardera. Starten för båda ränteswapparna är den 3 april 2014 och den ena avslutas 3 april 2017 och den andra 3 april Räntan på den treåriga ränteswappen blev 1,3% och på den femåriga 1,77%. Tillkommer som kostnad för Växjö Energi är marginalen på underliggande stiborlån. Rapportering av derivaten enligt EMIR (European Market Infrastructure Regulation) har gjorts. Kerstin Sundström finanschef Kommunledningsförvaltningen EKONOMIKONTORET 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Mobil Fax Org.nr Bg E-post kerstin.sundstrom@vaxjo.se

41 ÄRENDE Dnr KS/2014: Petra Grankvist förvaltningsekonom Tel Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens delårsrapport mars 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås godkänna delårsrapport efter mars och prognos för Bakgrund Kommunstyrelsens utfall t.o.m. mars ligger på 24 %. Efter avdrag för förändringen av semesterlöneskulden som beräknas stanna runt noll vid året slut blir förbrukningen 23 %. Detta är något bättre än riktpunkten efter mars. Delårsbokslutet indikerar ett något högre överskott än helårsprognosen som är bedömd till +1,0 mkr för kommunstyrelsens verksamheter. Detta förklaras av att förvaltningen räknar med högre kostnader under resten av året. Några engångsbelopp eller nettokostnader för extraordinära händelser har inte bokförts på kommunstyrelsens ansvar t.o.m. mars. Kommunstyrelsen har ett eget kapital om sammanlagt 31,1 mkr att balansera eventuella avvikelser med. Sjukfrånvaron, beräknat på de tolv senaste månaderna, har sjunkit rejält och är nu 10,0 sjukfrånvarodagar/snittanställd, en minskning med drygt två dagar. Såväl den korta som den långa sjukfrånvaron har minskat. Andelen ej sjukfrånvarande har ökat med tre procent vilket motsvarar ca sex personer. Kommunstyrelsens delårsrapport efter mars med prognos 2014 bifogas. Ove Dahl kommunchef Petra Grankvist förvaltningsekonom Kommunledningsförvaltningen EKONOMIKONTORET 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Mobil /RedigerareMobilTelefon/ Fax Org.nr Bg E-post petra.grankvist@vaxjo.se

42 KSAU DELÅRSRAPPORT Mars 2014 Kommunstyrelsen Kampanjen We Love Cities, där Växjö som en av 34 städer från 14 länder gått vidare till final i Världsnaturfondens, WWF, globala klimatkampanj Earth Hour City Challenge

43 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Ekonomisk redovisning 2.1 Måluppföljning 2.2 Analys utfall Osäkra fordringar och tvister 2.3 Prognos Åtgärder för att nå budget Personalredovisning 3.1 Måluppföljning 3.2 Analys och årets händelser 3.3 Nyckeltal 4. Arbete och företag 4.1 Måluppföljning 4.2 Analys och årets händelser 4.3 Nyckeltal 5. Barn och utbildning 5.1 Måluppföljning 5.2 Analys och årets händelser 5.3 Nyckeltal 6. Bygga och bo 6.1 Måluppföljning 6.2 Analys och årets händelser 6.3 Nyckeltal 7. Demokrati och mångfald 7.1 Måluppföljning 7.2 Analys och årets händelser 7.3 Nyckeltal 8. Miljö, energi och trafik 8.1 Måluppföljning 8.2Analys och årets händelser 8.3 Nyckeltal 9. Stöd och omsorg 9.1 Måluppföljning 10. Trygghet och säkerhet 10.1 Måluppföljning 10.2 Analys och årets händelser 10.3 Nyckeltal 11. Uppleva och göra 11.1 Måluppföljning 11.2 Analys och årets händelser 11.3 Nyckeltal 1 (24)

44

45 2. Ekonomisk redovisning Övergripande mål Växjö kommun ska ha en god ekonomi och kommunens nämnder och styrelser ska bedriva verksamheten inom tilldelad budgetram. Kommunens nämnder och styrelser ska bedriva verksamheten effektivt och hushålla med mänskliga och ekonomiska resurser. Verksamhetsmål Kommunstyrelsen ska bedriva sin verksamhet inom tilldelad budgetram. Kommunstyrelsen ska arbeta för att Växjö kommun ska ha en effektiv organisation med effektivt resurshushållande, god koncernsamordning och tydligt medborgarfokus. Kommunstyrelsen ska arbeta för att Växjö kommuns verksamheter ska ha ett systematiskt kvalitets- och förbättringsarbete för att öka effektivitet och kvalitet, till nytta för medborgarna. Kommunstyrelsen ska arbeta för att Växjö kommun ska samverka med länets kommuner för att uppnå kostnadsbesparing och stordriftsfördelar. 2.1 Måluppföljning Målet att bedriva sin verksamhet inom tilldelad budgetram är uppfyllt om det sammanlagda resultatet för styrelsens verksamheter blir noll eller bättre. Enligt prognosen i delårsrapporten bedömer kommunledningsförvaltningen att nå ett överskott för De verksamheter som startar förbättringsarbete enligt Lean i Växjö kommun följer processen med att identifiera behov (förbättringsbehov), genomgå utbildning och därefter arbete på hemmaplan. Hittills har ca 40 Lean-coacher utbildats och när vårens utbildning avslutas har samtliga förvaltningar samt två bolag minst en Lean-coach. EY genomförde vintern 2013/2014 en granskning av Växjö kommuns åtgärder för budget i balans och Växjö kommun verksamhetsutveckling enligt Lean. Bedömningen är att satsningen är ändamålsenlig. De utvecklingsprojekt som har genomförts har gett uppenbara vinster för medborgare, medarbetare och ekonomin. Mot bakgrund av att Växjö kommun valt att erbjuda utvecklingskonceptet istället för att göra det till ett obligatorium gör att det bedöms finnas behov av att mer påtagligt sälja in metoderna och att Leansatsningen skulle kunna förstärkas för att på så sätt förbättra möjligheterna till ett breddinförande och därtill större effekt. Utvecklingsenheten har uppdraget att fördjupa samarbetet med Linnéuniversitetet och söka samarbetsformer med Linnéuniversitetet avseende familjen Kamprads stiftelse. Diskussioner för att identifiera relevanta områden för kunskapsutveckling i Växjö kommun har inletts inom områdena miljö, entreprenörskap samt äldres hälsa och livskvalitet. Två kontaktskapande aktiviteter med Linnéuniversitetet är planerade under våren. I april kommer Växjö kommun att presentera tänkbara områden för forskningssamarbete under evenemanget Träffpunkt Kamprad-stiftelsen som arrangeras av Linnéuniversitetet i syfte att skapa kontakter mellan forskare och det omgivande samhällets aktörer. I början av juni månad arrangerar Växjö kommun tillsammans med Linnéuniversitetet en workshop där möjliga områden för kunskapsutveckling inom områdena miljö, entreprenörskap samt äldres hälsa och livskvalitet kommer att diskuteras under en halvdag. Utvecklingsenheten har i uppdrag att utreda möjligheten till utvecklingsfond för sociala investeringar. Som en del i det urbana utvecklingsarbetet att utforma en urban utvecklingsfond har ett kartläggningsarbete genomförts av de kommuner som använt sig av sociala investeringsfonder. Erfarenheter från kommunerna samt för- och nackdelar som framgått har legat till grund för utformningen av den urbana utvecklingsfonden. 3 (24)

46 2.2 Analys av utfall Kommunstyrelsens utfall t.o.m. mars ligger på 24 %. Efter avdrag för förändringen av semesterlöneskulden som beräknas stanna runt noll vid året slut blir förbrukningen 23 %. Detta är något bättre än riktpunkten efter mars. Delårsbokslutet indikerar ett något högre överskott än helårsprognosen som är bedömd till +1,0 mkr för kommunstyrelsens verksamheter. Detta förklaras av att förvaltningen räknar med högre kostnader under resten av året. Några engångsbelopp eller nettokostnader för extraordinära händelser har inte bokförts på kommunstyrelsens ansvar t.o.m. mars. Kommunstyrelsen har ett eget kapital om sammanlagt 31,1 mkr att balansera eventuella avvikelser med. Driftredovisning, tkr Budget 2014 Utfall (redovisat tom 8/4) Prognos 2014 Utfall 2013 Verksamhet Netto Intäkt Kostnad Netto Avvikelse Netto Politisk Externa utgifter och bidrag Kommunledningsförvaltning Fastighetsköp/försäljning Extraordinära händelser SUMMA Investeringsredovisning, tkr Budget 2014 Utfall (redovisat tom 8/4) Prognos 2014 Utfall 2013 Projekt Netto Inkomst Utgift Netto Netto Netto Skattefinansierat Exploateringsverksamhet Fastighetsförvärv/försäljning SUMMA Inom skattefinansierade investeringar finns inventarier, investeringar inom stadsförnyelse och klimatåtgärder, lokalanpassningar, sydostleden, serviceportalens datorer och skrivare samt övriga ITinvesteringar. Investeringar för stadsförnyelse och klimatåtgärder har hittills i år uppgått till 3,7 mkr. Sedan 2011 finns en total investeringskostnad på 28,5 mkr för stadsförnyelse och klimatåtgärder, varav 20,5 mkr är slutförda investeringsprojekt som aktiverats med kapitalkostnader. Den totala investeringsbudgeten uppgår till 40,7 mkr. Inom exploateringsverksamheten finns ett antal större investeringsprojekt. Nedan redovisas några av de större projekten till och med mars; Projekt (mkr) Inkomst Utgift Netto Kommentar Hagavik -1,6 0-1,6 Försäljning fastighet Bredvik 0 7,9 7,9 Köp av fastighet Stationsområdet -4,4 0,4-4,0 Ersättning torg, lokalgata, dagvattenmagasin från Peab 4 (24)

47 Övriga områden -1,8 0,1-1,7 Ersättning från Svenska kyrkan avseende fastighet Domkyrkan 1 Vikaholm -3,1 2,7-0,4 Utbyggnad gator, VA. Försäljning kommunal mark Delårsbokslutet per 31 mars visar på minskade kostnader för exploateringsbudgeten med ca 18 mkr och minskade intäkter med ca 14 mkr, d.v.s. en nettoavvikelse med ca 4 mkr. Avvikelserna beror till stora delar på att kostnaderna för den västra bron på södra stationsområdet har lyfts bort från projektet och lagts på avskrivning. Intäktsminskningen kan förklaras med att kommunens markförsäljning på södra stationsområdet blir senarelagda till 2015, då Växjöbostäder har erhållit en förlängd markanvisningstid för sitt tänkta bostadsprojekt. Övriga avvikelser inom exploateringsbudgeten är projektet Hovsdal där man avvaktar efter Länsstyrelsens beslut att upphäva den antagna detaljplanen. Kostnaderna för tänkt utbyggnad under året, ca 5 mkr, faller därmed inte ut. Intäkterna för projektet Vikaholm förväntas genom en ökad försäljningstakt bli ca 5 mkr högre än budgeterat. Köpet av området Bredvik har genomförts. Därmed kan projektering och kompletterande undersökningar genomföras. Förväntad kostnad under året förväntas bli ca 1,5 mkr. För att färdigställa norra sidan utmed Hejaregatan inom Arenastaden tas kostnaden, ca 3 mkr, under Intäkterna för område 1, ca 5 mkr, kommer antagligen inte förrän Viss övrig fastighetsförsäljning och fastighetsköp förväntas under året och prognosen för helåret är en nollprognos Osäkra fordringar och tvister Kommunstyrelsen har inga osäkra fordringar eller tvister. 2.3 Prognos Prognosen är beräknad till +1,0 mkr sammantaget för kommunstyrelsens verksamheter. För politisk verksamhet är prognosen noll. Inom externa utgifter och bidrag beräknas ett underskott på -1,6 mkr. Avvikelserna är överskott för Växjö Teater medan däremot kostnaderna för medlemsavgifter prognosticeras till ett underskott. För kollektivtrafiken finns ett underskott på 2,8 mkr på grund av högre medlemsavgift än budgeterat. För särskild kollektivtrafik beräknas en nollprognos utifrån i dagsläget kända kostnader. Kommunledningsförvaltningen sammantaget beräknas kunna hålla budget och beräknar ett överskott mot budget på 2,6 mkr. Avvikelser inom förvaltningen beror på överskott inom anslagen för stadsförnyelse och klimatåtgärder där kapitalkostnaderna aktiveras när investeringarna är slutbesiktigade. För anslaget till Vision Braås finns också ett överskott, kapitalkostnaderna beräknas aktiveras vid årsskiftet. Arenastaden och HPC prognosticerar nollresultat. För kontoren sammantaget beräknas budget kunna hållas. 2.4 Åtgärder för att nå budget 2014 Kommunledningsförvaltningen räknar med att budget 2014 ska hållas. 5 (24)

48 3. Personalredovisning Övergripande mål Växjö kommun ska vara en konkurrenskraftig arbetsgivare för dagens och morgondagens arbetskraft. Verksamhetsmål Växjö kommun ska ha friska medarbetare, sjukfrånvaron ska minska. Andelen nöjda medarbetare i Växjö kommun ska öka. Andelen medarbetare i Växjö kommun som är nöjda med sin personliga utveckling i arbetet ska öka. Andelen chefer och medarbetare i kommunen med olika etnisk bakgrund ska öka. Kommunstyrelsen ska samordna och leda arbetet med att marknadsföra Växjö kommunkoncern som attraktiv arbetsgivare. Kommunstyrelsen ska verka för att uppnå ett tydligt ledarskap på såväl politisk som tjänstemannanivå för att uppnå uppsatta mål. Ledarskapet på alla nivåer ska stärkas. 3.1 Måluppföljning Växjö kommuns strävan är att vara en konkurrenskraftig arbetsgivare för dagens och morgondagens arbetskraft. Under våren har ett antal åtgärder vidtagits för att bidra till det övergripande målet. För att öka samsynen kring personalfrågor har det interna arbetet mellan personalspecialister setts över. Grupper för samverkan inom gemensamma områden har fastställts gällande kompetensförsörjning, lönebildning, rehabilitering och arbetsmiljö, där gemensamma planer arbetats fram. För att öka medvetenheten om vikten av god hälsa erbjuder personalkontoret arbetsgrupper stöd för att ta fram en hälsoplan, som kan kopplas till verksamhetsplanen. Detta är ett sätt att aktivt arbeta förebyggande i grupper gällande sjukfrånvaro. Upphandling av omställningsprogram samt enstaka arbetsmiljö- och rehabutredningstjänster är klar, Arbetslivsresurs är vår leverantör gällande detta. För att erbjuda möjligheter till utveckling och säkerställa framtida rekrytering av chefer har det förberedande ledarprogrammet startat. Programmet är ett samarbete mellan kommunerna i regionen och omfattar 31 platser. För nya chefer ges från och med mars kursen Ny som chef, en utbildning som ger kunskap om Växjö kommuns verksamhet. Löneöversyn 2014 pågår med planerat avslut i månadskiftet april-maj. En workshop om vad som kännetecknar en attraktiv arbetsgivare har genomförts med den kommunövergripande samverkansgruppen i januari. Resultatet är ett av underlagen i arbetet med marknadsföring av Växjö kommun som arbetsgivare samt en del i revideringen av personalpolicyn, ett arbete som nu är inlett och beräknas vara klart om ett år. En årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet på kommunnivå har genomförts och planeringen för medarbetarenkät 2014 har påbörjats. Arbetet med att ta fram en ny handlingsplan kopplat till enkäten på kommunnivå är i sitt slutskede. Utbildning i lönesamtal för alla chefer har genomförts och översyn av möjligheterna för ett rekryteringscenter för chefer inletts. Ett arbete på förvaltningsövergripande nivå för att stärka ledarrollen har inletts, gruppen agerar också styrgrupp för rekryteringscenter för chefer. Syftet med centret är att skapa likvärdig rekrytering av chefer i Växjö kommun. 6 (24)

49 Personalkontoret arbetar aktivt med studentmedarbetare och praktikplatser och har deltagit i framtidsmässa på Procivitas samt studentmässan AMÅR 14. Ett kommunövergripande introduktionstillfälle för nyanställda har genomförts och personalklubben Dakapos Vårfest firade 15 år. 3.2 Analys och årets händelser Det totala antalet tillsvidareanställda är närmast oförändrat, antalet kvinnor har ökat med tre och antalet män har minskat med fyra. Kvinnorna utgör 58 % av de anställda. Medelåldern bland de anställda har ökat något. Sjukfrånvaron, beräknat på de tolv senaste månaderna, har sjunkit rejält och är nu 10,0 sjukfrånvarodagar/snittanställd, en minskning med drygt två dagar. Såväl den korta som den långa sjukfrånvaron har minskat. Andelen ej sjukfrånvarande har ökat med tre procent vilket motsvarar ca sex personer. I en mindre förvaltning ger en anställds långtidssjukfrånvaro en större påverkan på sjukfrånvaron i procent, detta gör att sjuktalen varierar kraftigare över året. 3.3 Nyckeltal personal Förvaltning Totalt Kvinnor Män Nyckeltal 1 Anställda Boksl 13 Del 1403 D Boksl 13 Del 1403 D Boksl 13 Del 1403 D Tillsvidareanställda omräknade heltider Nyckeltal 2 Sysselsättningsgrad Genomsnittlig ssgr 97,6% 97,7% 0,1% 96,7% 96,8% 0,1% 98,8% 98,8% 0 Nyckeltal 3 Åldersstruktur Medelålder 46,3 47,1 0,8 46,2 47,2 1,0 46,4 46,9 0,5 Nyckeltal 4 Sjukfrånvaro -14 dgr dgr dgr Totalt antal dagar Sjukdagar/snittanställd 12,1 10,0-2,1 14,2 11,6-2,6 9,5 8,0-1,5 Ej sjukfrånvarande 38,2% 41,2% 3,0% 34,1% 39,2% 5,1% 43,8% 43,8% 0,0% Verksamhetsmått/nyckeltal/indikatorer Budget Bokslut Prognos Bokslut Bokslut Nyckeltal KS uppdrag HME (hållbart medarbetarengagemang) 78 Sjukdagar/snittanställd 10,0 12,1 12,5 Långtidssjukfrånvaro (%) 69,0 65,4 61 Korttidssjukfrånvaro (%) 31,0 34,6 39 Andel anställda med utländsk bakgrund 10,4 11,0 Genomsnittligt betyg/omdöme för strategisamråden (skala 1-10) 9,3 8,6 8,5 Andel som upplever att de haft nytta av strategisamråden % (24)

50 4. Arbete och företag Övergripande mål Växjö kommun ska aktivt medverka och stimulera till regionens utveckling och expansion, ha ett bra företagsklimat, ett hållbart näringsliv och hög sysselsättning. Växjö ska vidareutvecklas som ett starkt och attraktivt regioncentrum. Växjö som regioncentra ska ta ansvar och arbeta för ökad samverkan i regionen. Verksamhetsmål Antalet företag ska öka netto. Sysselsättningen ska öka. Tillväxten ska öka (BRP). Kommunstyrelsen ska aktivt stödja det befintliga näringslivet så att det ges förutsättningar att växa och utvecklas samt locka nya företag till regionen. Kommunstyrelsen ska leda arbetet med den gemensamma plattformen för platsvarumärket Europas grönaste stad. Kommunstyrelsen ska uppmuntra internationella samarbeten. Det internationella arbetet ska skapa mervärden i form av höjd kompetens, verksamhetsutveckling och tillväxt. Kommunstyrelsen ska bidra till utvecklingsfrågor och visionsarbete på landsbygden och i de mindre tätorterna. Kommunstyrelsen ska vara en drivande kraft och motor i samarbetet mellan kommunerna för en framgångsrik regional utveckling. Kommunstyrelsen ska samordna arbetet i nätverket Expansiva Växjö. Kommunstyrelsen ska skapa en servicemodell med större kundfokus som samlar näringslivstjänster och information för företag. Kommunstyrelsen ska främja turism och besöksnäringen för att skapa fler jobb och stärka regionens dragningskraft. 4.1 Måluppföljning Arbetsmarknadsläget har stabiliserats markant det senaste halvåret. Antalet förfrågningar kring mark och lokaler ökar och många företag planerar för expansion och nyanställningar. Växjö är Smålands bästa nyföretagarkommun, enligt en undersökning från Nyföretagarcentrum. Under 2013 startades 5,8 företag per 1000 invånare. Det internationella konjunkturläget är dock fortfarande skakigt. Rysslandproblematiken påverkar liksom en avvaktande marknad i Kina samt en svag återhämtning i södra Europa. USA fortsätter att öka sysselsättningen och Sveriges största exportmarknader Tyskland, Norge och Storbritannien visar en ökad optimism. Antalet arbetslösa individer per den sista februari har totalt minskat med 238 personer jämfört med samma tid Glädjande är det största trendbrottet att fler ungdomar får jobb, i åldersgruppen år har antalet arbetslösa minskat med 142 personer. Samtidigt är det fortsatt svårt för nya svenskar och de ungdomar som inte fullföljt sina gymnasiestudier att få fotfäste på arbetsmarknaden. Här behövs ytterligare åtgärder. Kraftfulla insatser har satts in för att hjälpa de 124 personer som i början av året drabbades av uppsägning i samband med HCL:s avveckling av verksamheten i Växjö. Via IT-nätverket inom IEC har många kompetenser kunnat matchas till nya jobb. Samtidigt har flera nya IT-baserade företag etablerat sig i Växjö till följd av den kompetens som finns tillgänglig på HCL. Volvos aviserade neddragning med 95 anställda innebär en stor utmaning framöver och här har ett arbete inletts för att inventera den industrikompetens som behövs inom andra företag i regionen. 8 (24)

51 Nätverket Expansiva Växjö har en fortsatt stark position och årets första frukostträff kring ungt entreprenörskap lockade ca 250 deltagare. Det arbete som gjorts inom utvecklingsgruppen kring logistik resulterade i att Växjö klättrade mest när Dagens Industri i bilagan Intelligent Logistik rankade Sveriges bästa logistiklägen Som motivering angavs det etablerade samarbetet med Centrum för informationslogistik i Ljungby, förbättrad järnvägsinfrastruktur till Karlskrona att de tomma ytorna i f.d. ICA:s och Coop:s lager nu snabbt fyllts upp med nya verksamheter. Utvecklingsgruppen kring integration som tillväxtfaktor har lockat störst engagemang bland Växjös företag och ett samarbete inom området med arbete och välfärd har påbörjats. Ett nytt initiativ med miljöfrukost lockade ca 45 företagare, där fokus låg på nätverkande och framgångskoncept. Tillväxtprojektet med målgruppen företag 9-50 anställda liksom ett riktat exportprojekt är i full gång. Det nya landsbygdsprogrammet presenterades vid en välbesökt träff i Nöbbele. En förstudie kring bildande av ett svenskt möbelkluster är på väg upp för politiskt beslut. Kommunen är aktiv i de visionsarbeten som pågår i Braås, Lammhult, Ingelstad och Gemla. Vision Nöbbele har avslutats. Arbetet med Smålands Business Region fortsätter och innehåller många utmaningar och avväganden. Samarbetet med företagscenter Macken fortskrider med syftet att möjliggöra nyetablering av mindre företag. Just nu deltar 14 personer i uppstart av nya företag. Samarbete sker också med arbete och välfärd avseende konvertering av försörjningsstöd. Ny policy för socialt entreprenörskap är antaget av KS/2013:860. Glädjande kan konstateras att intresset för att etablera sociala företag ökar i kommunen. 4.2 Analys och årets händelser Företags- och nätverksträffar i pipelinen är bl.a: Frukostträff Expansiva Växjö med tema hållbart företagande 10 april, Kalvsvik Direkt 2 april, Nätverk Göteborg 3 april, föreningsstämma Sustainable Småland 3 april, VD-träff 2 juni, nätverk Öresund 3 juni. Träff för företagare verksamma i centrum planeras i början av hösten. 4.3 Nyckeltal Verksamhetsmått/nyckeltal/indikatorer Budget Bokslut Prognos Bokslut Bokslut Nyckeltal Växjö kommuns utveckling Nettoökning företag (antal) Sysselsättningsgrad i kommunen (%) 77,7 77,8 Arbetslösa (%) SCB 8,0 7,9 Nyckeltal KS uppdrag Företagsklimat ranking (plats) Redovisas maj Nöjd kundindex SKL 65 9 (24)

52 Nyckeltal upphandling Verksamhetsmått/nyckeltal/indikatorer Budget Bokslut Prognos Bokslut Bokslut Nyckeltal KS uppdrag Avtalstrohet avseende större ramavtal (%) Elektroniska fakturor (%) Internationella frågor Verksamhetsmått/nyckeltal/indikatorer Budget Bokslut Prognos Bokslut Bokslut Nyckeltal KS uppdrag Besök till vänorter från kommunen (antal) Besök från vänorter till kommunen (antal) (24)

53 5. Barn och utbildning Övergripande mål Växjö ska stärka sin roll som utbildnings- och kunskapscentrum och ska arbeta för att nå en ledande nationell position med internationell utblick. I förskolan och skolan ska barn känna sig trygga och erbjudas en god studiemiljö. I Växjö kommun ska barn och ungdomar ha goda levnadsvillkor. De ska ha rätt till en trygg uppväxt och personlig utveckling. Verksamhetsmål Kommunstyrelsen ska bidra till att stärka Växjös roll som utbildningsstad. Kommunstyrelsen ska öka kunskapen om Europas grönaste stad bland kommunens barn och ungdomar. Kommunstyrelsen ska arbeta kommunövergripande för att öka antalet PRAO-elever inom kommunkoncernen. Kommunstyrelsen ska följa upp barn och ungdomars levnadsvillkor i Växjö kommun. 5.1 Måluppföljning Arbetet med att skapa en gemensam utbildningsförvaltning av nuvarande förvaltningar från den 1 januari 2015 sker i projektform genom ledning av utvecklingsenheten. Ett intensivt utredningsarbete har pågått under årets första tre månader genom bl.a. nulägeskartläggningar och behovsanalys. För närvarande pågår arbete med att ta fram ett förslag till grundläggande organisationsstruktur för utbildningsförvaltningen som kommunstyrelsen ska kunna fatta besluta om i juni. För att öka kunskapen om Europas grönaste stad bland barn och ungdomar bidrar kommunikationsenheten till Kunskapsförlagets Natur & Miljöboken, som är ett pedagogiskt läromedel inom miljö och hållbar utveckling. Läromedelsserien består av tre steg och är avsedd för grundskolans skolår 4 till Analys och årets händelser Kommunledningsförvaltningen är positiv till att ta emot praktikanter i sina verksamheter. Arbete och välfärd har svårt att matcha personer till de för närvarande tio anmälda praktikplatserna. Hittills i år har en person haft placering av arbetsmarknadskaraktär. Efterfrågan på praktikplatser från studerande vid universitet och yh-utbildningar är fortsatt stor och de tas emot om möjlighet finns handledar- och utrymmesmässigt. PRAO-perioden har ännu inte intensifierats i år, men det finns möjlighet för minst sex elever att få sin prao-period inom förvaltningen. Blir efterfrågan större arbetar personalkontoret för att ta emot fler. Förvaltningen har liksom tidigare år anmält ett antal feriearbetsplatser till Växjösommar. 5.3 Nyckeltal Verksamhetsmått/nyckeltal/indikatorer Budget Bokslut Prognos Bokslut Bokslut Nyckeltal KS uppdrag Praktik, arbetsmarknad/språk (platser) Praktik, övriga (platser) PRAO-elever (platser) (24)

54 6. Bygga och bo Övergripande mål Växjö kommun eftersträvar ett hållbart samhällsbyggande kombinerat med en god estetisk utformning. Att Växjö är Europas grönaste stad ska genomsyra kommunens samhällsbyggnad och utveckling. Det skall finnas god tillgång till villatomter i staden och i de mindre orterna som motsvarar den efterfrågan som finns för att förstärka flyttkedjorna. Det ska finnas en strategisk samordning och planberedskap som möter en årlig befolkningstillväxt på 1100 personer. Verksamhetsmål Växjö ska fortsätta ligga i topp i Sverige när det gäller nybyggnation/invånare. Till och med 2018 ska minst 2500 nya bostäder byggas i Växjö kommun. Antalet invånare ska öka. Befolkningen utanför Växjö stad ska öka. Andelen medborgare som upplever att kommunen är en attraktiv plats att leva och bo på ska vara högre än jämförbara städer. Stadsplaneringen ska vara långsiktigt hållbar. Segregationen i Växjö kommun ska minska. År 2015 ska 25 % av de kommunala bolagens nyproduktion vara träbaserad. År 2020 ska 50 % av de kommunala bolagens nyproduktion vara träbaserad. 6.1 Måluppföljning Befolkningsökningen ser positiv ut med en ökning på 209 personer (KIR ). Nivån ligger högre än samma tid med ett högre flyttnetto och födelsenetto och ett något lägre invandringsnetto än samma tid I den bostadsprognos som gjorts för 2014, dvs. det förväntade antalet färdigställda bostäder, ser det fortsatt positivt ut. Utifrån tillgänglig information och en bedömning av marknadsläget beräknas 410 att färdigställas under Bland dessa är ca 160 bostadsrätter, 160 hyresrätter och ca 75 småhus. Växjöbostäders projekt Vallen och Teleborgsskogen är påbörjade och är båda projekt inom ramen för Växjö kommuns träbyggnadsstrategi. Kommunikationsenheten deltar i arbete med att utveckla en förvaltningsövergripande, gemensam kommunikation kring området stadbyggnad med delområden. Ett metodarbete med kommunikationen i plan- och byggprocessen har inletts och den planerade kommunikationen kring Växjö stationsområde har startat. Det urbana utvecklingsarbetet Araby/Växjö har tilldelats 4,8 miljoner i så kallade prestationsbaserade medel, av regeringen. Kommunstyrelsen har beslutat att avsätta 4,8 miljoner under 2014 till en fond i syfte att stödja och prova nya metoder och/eller utveckla befintliga verksamheter i det urbana utvecklingsarbetet i Araby, skapa delaktighet i utvecklingsarbetet och ta tillvara de idéer och den kreativitet som finns hos människor i och utanför Araby. Krav och kriterier för ansökan har utarbetats och beslut om beviljade projekt kommer att fattas under juni månad. 6.2 Analys och årets händelser I början av året kunde ett antal segdragna överklaganden av detaljplaner avslutas då dessa fick laga kraft; Bredvik, Limnologen Syd och Växjö 10:56 (södra stationsområdet). Växjö kommun har förvärvat området Bredvik från BWG Homes och har nu total rådighet över området. Länsstyrelsen beslutade den 19 mars att gå på Stena Recyclings överklagande av detaljplanen för Växjö 7:8 på 12 (24)

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S)

Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric

Läs mer

A-salen, kommunhuset

A-salen, kommunhuset Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:15 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) 194-199, 201-214 Charlotta Svanberg (S) 194-211, 213-214 Per Schöldberg (C) 194-198, 200-214 Anna Tenje (M) 194-197, 199-214

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Charlotta Svanberg

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Charlotta Svanberg Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M), ordförande Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10 Tid och plats A-salen klockan 10.00 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C) ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Cheryl Jones Fur (MP) Tomas Thornell (S)

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-12-14 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00-11:10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg. Per Schöldberg (C) Nils Fransson (FP) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Ulf Hedin (M)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg. Per Schöldberg (C) Nils Fransson (FP) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Ulf Hedin (M) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400 Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 9:00 11:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE 2016-12-14 kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband med pausen av kommunfullmäktige)

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-11-04. Klockan 10.00 i A-salen. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-11-04. Klockan 10.00 i A-salen. Åsa Karlsson Björkmarker Plats och tid Beslutande Ledamöter Klockan 10.00 i A-salen Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17 Tid och plats A-salen klockan 09.30 11.20 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) 1:e vice ordförande Anna Tenje (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Eva Johansson

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.50 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

KALLELSE Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott 2013-09-24

KALLELSE Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott 2013-09-24 Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 3. Tid Plats

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-06-07 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 14 juni 2016 kl. 10.30 i Utvandrarnas

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2 KALLELSE Kommunstyrelsen 2015-06-11 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2 Tid och plats tisdagen den 16 juni 2015 kl. 12.50 i Utvandrarnas

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S) Tid och plats VKABs sammanträdesrum, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S),

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21 Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.05 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), 11 17 Tony

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB Tid och plats Sammanträdesrum, kl. 14.00-16.10 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S), 1:e vice ordförande Tobias Adersjö (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP) Plats A-salen Tid Kl. 10:00 11:00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell

Läs mer

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Tjänsteskrivelse 2018-03-19 Handläggare Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Förslag till beslut 1. Värmdö kommuns

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10:00-10.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg

Läs mer

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

A-salen. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S)

A-salen. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet 2013-12-18 KS-2013/1603.919 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-01-13. Klockan 10.00 i A-salen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-01-13. Klockan 10.00 i A-salen Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Klockan 10.00 i A-salen Bo Frank (M) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Anna Tenje (M) Catharina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00-09.55 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S) Ulla Svensson (M) Yvonne Ekaremål (C) Eva Kjellberg (S) Tjänstepersoner Justering Justerare

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-26 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerare 2 Godkännande av dagordning

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

C-salen, Växjö kommun. Beslutande Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

C-salen, Växjö kommun. Beslutande Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13:30 15.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Lena Wibroe (M)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Lena Wibroe (M) Plats C-salen, kommunhuset Tid Kl. 13:30 15:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein

Läs mer

Direktiv till stämmoombud vid bolagsstämma i AB Östgötatrafiken

Direktiv till stämmoombud vid bolagsstämma i AB Östgötatrafiken BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Susan Ols 2016-03-15 RS 2016-148 Regionstyrelsen Direktiv till stämmoombud vid bolagsstämma i AB Östgötatrafiken Årsstämma äger rum den 21 april 2016. Region Östergötland

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

De reviderade styrdokumenten har behandlats av styrelsen för Lysekils Stadshus AB som tillstyrkt förslagen.

De reviderade styrdokumenten har behandlats av styrelsen för Lysekils Stadshus AB som tillstyrkt förslagen. 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/5613102 E-post: ola.ingevaldson REVIDERING AV ÄGARDIREKTIV OCH BOLAGSORDNING

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD) Plats C-salen, kommunhuset Tid Kl. 13:30 13:55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordf. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09 Tid och plats C-salen klockan 13.30-14.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S), 103, 108, 114, 104, 115 Ann-Christin Eriksson (V), 105-107, 109-113 Ulf Hedin (M) Oliver

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S) Tid och plats H-salen klockan 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M) Ordförande Bert Sundström (S) 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Eva Kjellberg (S) Nils-Erik Carlström (FP) Övriga

Läs mer

Bildande av bolaget Destination Falkenberg AB samt godkännande av ägardirektiv och bolagsordning. (AU 357) Dnr KS 2012-430

Bildande av bolaget Destination Falkenberg AB samt godkännande av ägardirektiv och bolagsordning. (AU 357) Dnr KS 2012-430 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg \1 2013-01-08 FALKENBERG 10 Bildande av bolaget Destination Falkenberg AB samt godkännande av ägardirektiv och bolagsordning. (AU

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ulf Hedin (M) Nils Fransson (FP)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ulf Hedin (M) Nils Fransson (FP) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:05 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ulf Hedin (M) Nils Fransson (FP) Övriga

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Upplåtelse kvarteret Rönnen. Kommunstyrelsen. Ks 45 Au 37 Dnr 192/2011-043 SAMMANTRADESPROTOKOLL. Blad 14

ARBOGA KOMMUN. Upplåtelse kvarteret Rönnen. Kommunstyrelsen. Ks 45 Au 37 Dnr 192/2011-043 SAMMANTRADESPROTOKOLL. Blad 14 SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2012-04-10 Blad 14 Ks 45 Au 37 Dnr 192/2011-043 Upplåtelse kvarteret Rönnen Detaljplanen för kvarteret Rönnen m.m. syftar till att ligga till grund

Läs mer

ÅRSRAPPORT 2014 Kommunstyrelsen

ÅRSRAPPORT 2014 Kommunstyrelsen ÅRSRAPPORT 2014 Kommunstyrelsen Växjö stationsområde Foto Lars-Åke Rapp 2015-01-27 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Ekonomisk redovisning 2.1 Måluppföljning 2.2 Analys 2.2.1 Osäkra fordringar

Läs mer

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Dnr BTN13/65 RIKTLINJE Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Antagen av Bygg- och tekniknämnden 2015-12-15 Dnr BTN13/65 2/6 Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-06-09 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-06-09 1 Kommunstyrelsen 2009-06-09 1 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal kl 08.00-12.00 Beslutande Curt B Gustavsson (S), ordförande Christer Johansson (S) Anna-Karin Skatt-Holmlind (S) Berndt Gustafsson

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8.

Utbildningsnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8. KALLELSE Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8. Tid och plats Torsdagen den 20 september

Läs mer

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida Kungörelse Kommunfullmäktige 2012-08-09 Plats: Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-08-20 kl. 18:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Per Genblad 2016-03-17 Dnr: RS 2016-263 Regionstyrelsen Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB Inledning Energikontoret Östra Götaland AB förvärvades

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Konserthus AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Tid och plats A-salen, kl. 13:30 13:45 Beslutande Ledamöter Anna Tenje (M), ordförande Catharina Winberg (M) Tony Lundstedt (S) Pernilla Tornéus (M) Ulf Hedin (M) Eva Johansson (C) Cheryl Jones Fur (MP)

Läs mer

I\atrineholms kommun ~ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

I\atrineholms kommun ~ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL I\atrineholms kommun ~ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL PERSONALUTSKOTTET 2013-10-16 1 Plats och tid Atelj en klockan 13.15 14.15 Beslutande Pat Werner (S) Johan Hartman (M) Anneli Hedberg (S) Inger Fredriksson (C)

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 24 september 2012 kl. 18:00. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström Plats C-salen Tid Kl. 13.30 14.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

Funkisglädje, svar på motion (KD)

Funkisglädje, svar på motion (KD) Tjänsteskrivelse 1 (5) Omsorgs- och äldreförvaltningen Anders Petersson 2018-03-08 Dnr ON 2017-549 Dnr KS 2017-500 Omsorgsnämnden Funkisglädje, svar på motion (KD) Förslag till omsorgsnämndens beslut 1.

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.00-13.25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-03-28 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kommunstyrelsen 2011-04-28

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kommunstyrelsen 2011-04-28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Plats och tid Runnabönning, Rydals konferenscenter, Rydal, klockan 13.00-13.30 Beslutande M Margareta Lövgren, 71 M Pär-Erik Johansson tjänstgör för Margareta Lövgren, 72

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, klockan 13.00 15.00 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Mats Eriksson (C), ersättare för Elisabeth Karlsson (C) Arne Olsson (M), ordförande Maria Widlund

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 306 Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS 2014-382 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) René Jaramillo (KD) Åsa Karlsson Björkmarker (S)

A-salen, kommunhuset. Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) René Jaramillo (KD) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-03-04 46 Tid 8.30-10.10 Plats Stadshuset Omfattning 50-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 14

Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 14 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-09 Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 14 Tid och plats tisdagen den 15

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2017-03-29, kl. 08:00-12:05 Sammanträdesdatum s. 1 (11) Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.25 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bert Sundström (S), ordförande Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-09-30 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-09-30 1 Kommunstyrelsen 2014-09-30 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Carina Albertsson (S) Sofia Söderström (S) Bengt Nilsson

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (7) Plats och tid Stadshuset kl.14.00 16.30 Beslutande Tjänstgörande ers Ersättare Klas Håkanson (M) Lennart Lööw (S) Börje Wilsborn (C) Marie Johansson (KD) Magnus Olofsgård (FP) Nils-Erik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M) Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Plats och tid Forsströmska gården, Vindeln, torsdagen den 3 september 2015, kl. 08.00 11.15

Plats och tid Forsströmska gården, Vindeln, torsdagen den 3 september 2015, kl. 08.00 11.15 2015-09-03 1(12) Plats och tid Forsströmska gården, Vindeln, torsdagen den 3 september 2015, kl. 08.00 11.15 Beslutande Per-Anders Olsson, (s), ordförande Göran Dahl, (s) Annelie Bjurén, (s) Dan-Olov Andersson,

Läs mer

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Plats C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Närvarande Benny Johansson, ordförande Rose-Marie Holmqvist, vice ordförande Gudrun Rydh,

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S)

A-salen, kommunhuset. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10.00 10.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 25 april 2017

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 25 april 2017 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 25 april 2017 Sid Justering... 2 Dagordning... 3 32 Donationsmedelsrapport 2016... 4 33 Information om socialnämndens

Läs mer

Kerstin Andersson (s), ordf Ann Knudsen (m) Ingegärd Karlsson (c), tj ersättare

Kerstin Andersson (s), ordf Ann Knudsen (m) Ingegärd Karlsson (c), tj ersättare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Dnr. 432/05 Plats och tid Omvårdnadsförvaltningen, Nya Kyrkogatan 21, Kristinehamn, Kl. 13.30 15.40 Beslutande Ledamöter Kerstin Andersson (s), ordf Ann Knudsen (m) Ingegärd

Läs mer