Rapport från min APL i Japan!!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från min APL i Japan!!"

Transkript

1 Rapport från min APL i Japan!!

2 Inledning När jag började i ettan fick jag reda på att man hade en chans att få åka utomlands på praktik. Vi fick söka utlandspraktik i runt jullovet i tvåan och fick reda på om vi fick åka i slutet av tvåan. Runt jul i trean så började våra förberedelser inför resan till Japan. Jag började att läsa på lite om Japan och deras kultur för att veta lite om hur man ska bete sig i Japan och det behövdes för det var en hel del som man behövde hålla koll på. Som t.ex. att man skulle säga hajimemashite första gången man träffade någon. Vi måsta även ta vaccin för en mygga som lever i japan som man kan bli sjuk av och jag tog den sista sprutan för hepatit A och B. Vi hade fått en tid när vi skulle åka och det var i februari, men det var en massa högtider och festivaler då så det var framskjutet till den 11 maj. Det var även meningen att vi skulle åka en hel månad men det vart bara tre veckor för det var bara så länge det funkade för både oss och dem Japan.

3 Japanresan Resan dit Vi åkte den 11 maj och kom hem den 2 juni. Det tog ca 24 timmar att åka från dörr till dörr vägen dit och hem tog det cirka 25 timmar. Vi flög från Linköping-Amsterdam Amsterdam- Osaka och Osaka till Sapporo. Det vart en försening på cirka 25 min från linköping så vi fick springa när vi kom till Amsterdam för att hinna med nästa flyg. Flygplans maten var som väntat små baby portioner fast det var fri dryck under hela resan så det var skönt. Stolarna var riktigt sköna för att vara flygplansstolar, fast det var ganska jobbigt att flyga dit på den långa flygresan för jag vart så rastlös de sista fyra-fem timmarna men jag la mig på flyggolvet och försökte sova för där var det svalt och skönt. Väl framme på flygplatsen så fick vi ett varmt välkomnande av keicho och michiaki som stog utanför där vi hämtade väskorna. Dem skulle köra oss till familjen för det var cirka en 40 min lång resa hem ditt. Hemma hos familjen var det bara dottern Kaho och mammans vän Babra hemma och tog emot oss, för mamman jobbade till klockan sex och vi kom dit runt fyra. Dagen efter så åkte vi och åt i ett stort köpcentra med mamman Babra vi åkte även hem en sväng till Babra för det var en stund kvar innan vi skulle åka på vårat Wellcome party med mammans vänkrets. Tiden där Första måndagen i Japan så åkte vi till djurparken för att prata med direktören och personalchefen och prata om hur våran tid skulle bli där. Efter det mötet gick vi på ett annat möte men med HIECC VD denna gång. Han vilja bara hälsa oss välkomna. Praktiken Det var en helt underbar praktik för vi fick uppleva så mycket när vi var där. Maruyama Zoo hette zoot som vi hade praktiken på och det var ett zoo med cirka 180 djur arter och cirka 750 djur individer. Vi började varje dag med en morgongymnastik på 5-10 min som följdes av ett morgon möte. Det var ingen som kunde engelska förutom några enstaka som kunde göra sig förstådd på engelska så vi fick ha en tolk med oss hela tiden för att kunna ha en konversation med djurvårdarna. Den ena tolken var inte så jätte bra på engelska som kan skulle kunna vänta sig av en tolk, medan den andra tolken var riktigt bra på engelska för han hade jobbat som en tolk åt guvernanten. Varje dag var vi på en ny avdelning och fick testa på nästan alla avdelningar som dem hade i zoot. Vi fick vara på:

4 Röd Panda: Här fick vi mata pandorna och vi fick även gosa med dem och det var helt underbart att få komma så nära dessa magnifika djur. Isbjörn: Här var vi vår sista dag och vi fick se hur dem tar hand om så stora djur i japan. Vi fick även vara nära dessa stora djur och jag fick även mata dem. Miniatyr zoot: Här är det där dem har deras djur som man kan få klappa. Vi fick vara med och socialisera deras marsvin och vara med om en känguru matning på nära håll vi fick även mata dem. Sjöfåglar: Här fick vi vara för att det hade blivit en miss i programmet för vi skulle egentligen vara hos vargarna. Men det här var en riktigt roligt ställe att vara på för vi fick göra lite hårt arbete som vi inte hade fått gjort någon annanstans. Vi fick även mata alla djur och skrubba poolerna. Fåglar: Här så började vi med att mata alla i den stora voljären där deras tropiska fåglar bodde. Vi fick sedan hjälpa till med att träna fåglar. Jag fick flyga falk ochd et var riktigt coolt för det har varit något jag har velat göra jätte länge. Orangutang: Här fick vi miljöberika hela tiden vi var här och det var riktigt kul att få miljöberika till så smarta djur för man måste tänka out of the box för annars hittar dem maten för fort. Det var även första gången jag har fått jobba med primater om man inte räknar tidigare i veckan med makakerna. Det var riktigt coolt. Japansk makak: Här fick vi förbereda maten det var cirka kilo som vi skulle skära upp för det var 87 apor i hägnet. Vi städade även i burarna bakom där en sjuk apa bodde. Sedan fick gå ut i hägnet och matade alla aporna med både frukt och havre. Reptil: Detta var ett riktigt snyggt reptilhus. Vi fick fixa hos syrsorna så de hade det bra. Sedan så gick vi runt och matade en massa djur, mest grodor och ödlor men även alligatorerna. Jag fick hålla i en alligatorr och det har jag velat göra hur länge som helst. De största skillnaderna mellan en svensk djurpark och en japansk är att i japan så är alla hägn mycket mindre än i Sverige men det är bara för att dem tycker att man ska kunna se djuret hela tiden. Några av djurskötarna tyckte att dem var småa men om de skulle vara större så skulle inte besökarna kunna se djuren så därför var hägnen så små. De har även inget säkerhetsavstånd till djuren som vi har här i djurparkerna, så besökarna kunde klappa nästan alla ofarliga djur, om dem var vid stängslet mot besökarna. Dem tränade inga djur i den djurpark vi jobbade i och den vi besökte tränade dem inte heller några djur. De ända dem gjorde med ex. deras fåglar var att dem tog ut de och lät fåglarna få flyga från handskar och pinnar för att träna deras muskler. Familjen

5 Vi bodde hos en familj som bestod av våran mamma, pappa och våra syskon Keita som var 20 år och Kaho som var 17 år och deras dvärgpudel luce. Pappan träffade vi aldrig för han jobbade med läkemedel och åkte runt i hela världen och sålde nya läkemedel. Vi bodde i ett av Sapporos dyraste områden och vi hade utsikt över Sapporo stad. Vi bodde i ett tre våningar stort hus, det var kanske runt 150 m2 stort med 6 rum o kök och två toaletter. Så Jennifer och jag fick ett varsitt hyfsat rum, mitt låg högst upp och Jennifers i källaren. Vår utsikt. Vårat hus. Vi bodde med dem och vi fick nästan göra allt som dem gjorde så vi fick följa deras vardagsliv helt och hållet. Fritiden Vi bodde hos en välbärgad familj så dem hade råd att ta med oss på en massa olika roliga saker. Så vi har fått se så mycket mer av japan än om vi hade bott på ett hotell. Vi fick t.ex. få följa med och kolla på en kendo träning med hokkaidos bästa kendo utförare. Vi var även och åt på en äkta sushirestaurang med maten som åker på ett rullband. Det var inget jag gillade för maten ska inte vara rå, det smakade även för mycket fisk. Det vi fick vara med och göra var: Tecermoni: Vi fick vara med på en äkta tecermoni med alla dess regler och rörelser. Det var en riktigt cool upplevelse att vara med om. Man började med att sätta sig på knä på golvet i ett speciellt rum som är heligt. Sen började alla dessa förberedelser som skedde likadant alla gånger man hade en ceremoni. Teet som man drack var faktiskt gott men hade en aning besk eftersmak. Karaoke: Första kvällen när vi hade vårat välkomst party så hamnade vi på en karaokebar. Det var en sak som jag aldrig trodde jag skulle göra men det blev att jag gjorde det två gånger. Den andra gången var söndagen efter med vår bror och hans kompisar. Vinprovning: Vi fick följa med mamman till en av hennes kompisar på en vinprovning. Det var en ganska tråkig kväll för mamman hjälpte till i köket så vi vart lämnade vid bordet med alla andra. Det var bara en annan vi kände och vi åkte hem en sväng till dem sen. Vi fick mat på vinprovningen men det var mest en massa olika konstiga rätter som man knappt kan kalla för mat. Hon som var värdinnan för provningen var jätte duktig på piano så hon spelade tio melodier för oss under kvällen.

6 Middagar: Vi var på några olika middagar med både familjen och HIECC. Vi åt mest italiensk när vi var ute och åt mat. Det verkade som Japaner gillar italienskt för det fanns hur många sådana som helst. Men vi åt på Amerikansk restaurang på vårat hej då party. Parkvandringar: Vi var och gick i några olika parker under dessa veckor. Det var speciellt två parker jag kommer ihåg extra mycket. Odori park var en tre kilometer lång park mitt i staden där flera olika fina fontäner och skulpturer fanns och olika blom agremang fanns. I den parken stog även deras Eiffeltorn som var deras tv-torn men hade samma form som Eiffeltornet men ungefär hälften så stor. Vi åkte upp i den men vi fick bara åka upp halva vägen för resten av vägen upp kostade så vi struntade i det. Till den parken kom jätte mycket folk och antingen bara satt och pratade eller så var det mycket ungdomar som tränade på olika saker som t.ex. jonglerade, dansade eller sjöng. Det fanns även en massa gatukök med mat från hela världen och en stor scen som det var olika artister som sjön eller hade en föreställning. Den andra parken låg precis bredvid vårat hus och det var en jätte fin park med mycket grönska i för den låg i skogen. Kom man till ena kanten av parken så låg en utkiks plats där och då hade man utsikt över hela staden. I denna park så fanns det en jätte stor pool med en fontän i mitten som alla barn sprang igenom och badade i poolen även vi gick i och badade fötterna för det var en himmel utan moln och 28 grader så ett bad hade varit jätte skönt. Skogsvandringar: Jag och Jennifer gick även in i skogen bakom huset och försökte hitta en punkt med stads utkik men det ända vi såg var träd och träd och en skymt av staden bakom alla träd. Men vi fick se den japanska naturen och det var hyfsat lik den svenska naturen. Men det var mycket mer större träd i japan än vad jag har hittat i Sverige och det fanns en massa klätterväxter som slingrade sig upp för nästan alla träd. Det växte även en massa bambu där men inte den där vanliga bambun som man kan köpa i blomsteraffärer. Vi såg även ett par blåa fåglar som våra tolker inte hade sätt någon gång. Vi fick senare reda på att om man såg dem så betyder det att man kommer få tur och lycka, vi såg dem två gånger. Shopping: Jag var och shoppade ganska mycket men det var billigare där än i Sverige så man fick mycket mer för pengarna där. Det fanns en gågata med bara affärer i som var cirka 800 meter lång så man kunde

7 hitta en hel del där. Det fanns även jätte många olika shoppingcentrum med 5-8 våning med affärer och en våning vid tunnelbanan så det fanns en hel del affärer att kolla i. Jag hittade en hel del som jag köpte som t.ex. ett genomskinligt paraply som man nästan bara kan köpa i Japan och jag köpte ett gäng souvenirer med. Maten Jag hade inte så stora förhoppningar på maten för den mat jag visste att Japaner åt var sushi och ris och sushi hade jag inte smakat innan men ris är inte en så jätte stor favorit. Sushin provade vi andra helgen vi var där och då åkte vi till en äkte sushi resturange med den bästa sushin i Sapporo. Ena sidan av resturangen så stog några och fileade fisken och sen i mitten var en del av köket och runt den delen så satt man och åt så man såg när dem gjorde sushin. Sen åt vi Djingis Khan och det är en rätt som man äter under körsbärsblomningen och det var stekt eller grillat lammkött i en gryta med böner, lök och nudlar, det var riktigt gott. Vi åt även en gryta med nötkött och ris och det måste vara en av min favorit rätter där borta den och Djingis Khan. Övrigt Deras toaletter var nästan ett rymdskepp med alla dess knappar det tog en stund innan man förstod vart man skulle trycka för att få den att funka. Ex. så fanns det en knapp som gjorde att det sprutade vatten i rumpan för att göra rent och en sen knapp som gjorde att det blåste varmluft för att torka bort allt vatten. På vissa toaletter så var det automatisk spolning så när man ställde sig upp så spolade toaletten. Att åka taxi var ganska kul med för där så öppnade chauffören dörren åt en med hjälp av en spak som satt fast i dörren. Jennifer stängde dörren en gång och då knackade det i hela dörren, det lät som om den gick sönder men vi tror att den inte gjorde det för han körde därifrån utan att säga något. Det var ganska svårt att göra sig förstådd till dem som inte kunde engelska för det är ett så annorlunda språk.

8 Sammanfattning Jag kan beskriva resan med tre ord: Underbar, Fantastik och Störtkul. Det här är en resa som jag aldrig kommer att glömma. Min Japanska familj hjälpte till att göra det helt underbart för dem visade oss så otroligt mycket av japan, sånt som vi inte hade gjort om vi hade bott på ett vandrarhem. Jag har fått vänner där borta som jag inte kommer att kunna glömma. Men det som var jobbigast var att skiljas från familjen då fällde man några tårar. Jag har lärt mig en hel del där borta som t.ex. ett tiotal japanska ord. Jag har utvecklats och blivit lite mindre blyg och mycket mer självsäker och bättre på engelskan. De jag kan säga till alla nya som vill åka på utomlandspraktik är att missa inte chansen att få åka dit. Är du osäker om du kommer klara av tre veckor borta från alla så kommer det inte att kännas som om du är borta mer än tre dagar för tiden går så fort.

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien. Solapur

Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien. Solapur Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien Så har vi passerat mer än halvvägs genom vår resa i Indien. Det har gått fruktansvärt fort men samtidigt känns det så längesen man

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Specialskolemyndigheten Detta är en bok utgiven av Specialskolemyndigheten 2008. Författare: Axel Boklund, Johanna Hovergren, Kim Hummelvik,

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

TE-idning. UF Ditt egna företag. Treornas studieresa till Köpenhamn. Innehåll. Tre Inriktningar Tre Intervjuer. Lars-Åkes Kluringar

TE-idning. UF Ditt egna företag. Treornas studieresa till Köpenhamn. Innehåll. Tre Inriktningar Tre Intervjuer. Lars-Åkes Kluringar 20 November 2012 Erik Dahlbergsgymnasiet UF Ditt egna företag Läs om kursen Ung Företagsamhet som Teknikeleverna har möjlighet att läsa. Sida 7 Innehåll Vårt projektarbete s. 2 Treornas studieresa till

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död.

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

Slutet på en resa men början på en annan

Slutet på en resa men början på en annan Slutet på en resa men början på en annan Inledning Det är idag man längtar tillbaka till fyran. De korta dagarna, inga prov och ingen gruppering. Det blir tyvärr mer och mer utav det rakt motsatta ju äldre

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

När personal i psykiatrin är till hjälp

När personal i psykiatrin är till hjälp När personal i psykiatrin är till hjälp Ur patientperspektivet Brukarinflytande-samordnare och Forsknings- och Utvecklingsenheten Psykiatri Södra Stockholm STOCKHOLM LÄNS SJUKVÅRDSOMRÅDE Innehåll Inledning

Läs mer

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick

Läs mer

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 I detta dokument har olika minnen och händelser blivit nedtecknade. Flera av Brasilienresenärerna har bidragit med texter, visor, fotografier, teckningar

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Malmöbarn diskuterar klimatfrågan utifrån vardagsperspektiv Malin Ideland och Claes Malmberg

Malmöbarn diskuterar klimatfrågan utifrån vardagsperspektiv Malin Ideland och Claes Malmberg Se till att lyssna på oss! Malmöbarn diskuterar klimatfrågan utifrån vardagsperspektiv Malin Ideland och Claes Malmberg Se till att lyssna på oss! Malmöbarn diskuterar klimatfrågan utifrån vardagsperspektiv

Läs mer