-2, BILDN :00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "-2, BILDN :00"

Transkript

1 -2, BILDN :00 Möteskallelse Onsdagen kl , Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Marina Lundkvist Markku Pukkinen, viceordförande Vaula Vilppola Håkan Forss Johan Karjaluoto Erik Nyberg Alexandra Back Brita Brännbacka-Brunell Kristina Saari Conny Englund Aykut Saka Sanna Melarti Jaakko Koskela Jacob Storbjörk Ulrika Rönnback Lasse Perhiö Eija Vähäsöyrinki Anita Petterson Seppo Kangas Vuokko Piippolainen Sauli Isokoski Övriga deltagare Peter Boström, stadsstyrelsens ordförande Kurt Hellstrand, stadsstyrelsens representant Ronja Huhtamäki, ungdomsfullmäktiges representant Kristina Stenman, stadsdirektör Jan Levander, bildningsdirektör, sekreterare Juha Paasimäki, bildningsdirektörens ersättare Tom Enbacka, dagvårdschef Leif Storbjörk, biblioteksdirektör Tove Jansson, idrottsdirektör Anette Granberg, ekonomichef Ärenden Enligt bifogade föredragningslista. Enligt uppdrag: Annica Haldin ordförande

2 80, BILDN :00 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

3 81, BILDN :00 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE Förslag Bildningsdirektören: Föreslås Vuokko Piippolainen och Håkan Forss.

4 82, BILDN :00 ANMÄLNINGSÄRENDEN Undervisnings- och kulturministeriet Brev OKM/75/530/2016, Brev till kommunerna och övriga anordnare av grundläggande utbildning för vuxna och förberedande undervisning Övriga Hälsoinspektionen, rapport nr 33036, Förnyad uppföljningsinspektion (Språkbadsskolan) Förslag Bildningsdirektören: Antecknas för kännedom.

5 83, BILDN :00 TJÄNSTEMANNABESLUT Bildningsdirektören har gjort tjänstemannabeslut under september 2016 enligt bifogad bilaga: Bilaga 83 A Dagvårdschefen och ungdomssekreteraren har gjort tjänstemannabeslut under september 2016 enligt bifogad bilaga: Bilaga 83 B Förslag Bildningsdirektören: Antecknas för kännedom.

6 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 RAMAR FÖR BUDGET 2017 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN Bildn Ekonomichefen: Bilaga 59 Budgetramarna för år 2017 bygger på följande antaganden (EUK , Stadsstyrelsen , Stadsfullmäktige ) Ökning (jfr budget 2016) Personalkostnader 0,2 % Köp av tjänster 0,2 % Material 0,2 % Intern hyra 0,2 % Försäljningsintäkter 0,2 % Efter att kostnader och intäkter justerats enligt ovanstående fastställs ett effektiveringskrav som uppgår till totalt 1,0 milj. euro. Detta effektiveringskrav fördelas på nämndnivå, budgetramen för social- och hälsovårdsnämnden är dock på samma nivå som budgeten för år För bildningsnämndens del innebär detta ett effektiveringskrav på när ovanstående justeringar beaktats. Enligt detta är budgetramen för bildningsnämnden år 2017 Inkomster: Utgifter: Netto: Differensen i jämförelse med budgeten för år 2016 är euro (netto). Ramen är bindande på nettonivå vilket innebär att minskningen kan uppnås genom att antingen höja intäkterna eller minska kostnaderna. Statsandelarna Beräknas utgående från Kommunförbundets uppskattning. Skatteintäkterna Kommunalskatten är högst 21,25% åren Fastighetsskatteprocenten är oförändrad. Skatteintäkterna baseras på kommunförbundets prognos. Räntekostnaderna Beräknas utgående från en medelränta på 2,0% åren Avskrivningar Enligt nu gällande ekonomiplan.

7 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 Investeringar Nettoinvesteringsnivån 2017 är högst 8,3 milj.euro + finansiering för renovering av Ristikari fastigheten. Beslut om investeringarna tas i samband med höstens budgetbehandling. Förslag Beslut Bildningsdirektören: Bildningsnämnden för en principdiskussion kring budgetramarna och diskuterar fördelningen av effektiveringskravet för bildningsnämndens del. Bildningsnämnden: Förslaget godkändes. Bildn Bildningsnämnden diskuterar målsättningarna som uppgjorts av tjänstemännen och de presenteras av ansvarig tjänsteman för respektive resultatområde. Nämnden besluter även vilka målsättningar och utvärderingsfaktorer som skickas vidare till stadsstyrelsen och fullmäktige. Bilaga 77 Förslag Beslut Bildningsdirektören: Bildningsnämnden diskuterar och besluter om vilka målsättningar nämnden för vidare till stadsstyrelsen och fullmäktige. Bildningsnämnden: Förslaget godkändes. Bildn Bilaga 84 A - B Den av stadsfullmäktige givna nettoramen för bildningsnämnden (inkl. sparbeloppet om ) uppgick till Enligt budgetcirkuläret skall ramen för bildningsnämnden korrigeras i förhållande till elevantalet jfr budget 2016, vilket för år 2017 betyder att budgetramen ökas med ett belopp om Ramen bör också korrigeras uppåt med ett belopp om för utvidgning av språkundervisning för invandrare. Språkbadsskolans tillfälliga externa utrymmen och föränd-

8 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 ringen i interna hyror totalt medför en sänkning av ramen om Anslaget för den förberedande undervisningen för invandrare har minskats med vilket innebär en sänkning av ramen i motsvarande grad. Den korrigerade nettoramen uppgår enligt ovanstående till Det föreliggande budgetförslaget för bildningsnämnden uppgår till Intäkter: Kostnader: Netto: Nettobudgeten för år 2017 ökar med (0,03%) i jämförelse med fastställd budget år Budgetförslaget är i enlighet med korrigerad ram. Nedan följer ett sammandrag av de olika sektorernas budgetförslag. Utbildningsförvaltning Lönekostnaderna för dagvårds- och utbildningsförvaltningen är gemensam. Anslag för rektorernas, kuratorernas och kanslisternas fortbildning har tagits upp inom detta resultatområde. Utbildningsförvaltningens effektiveringskrav uppgick i ramen till Från biblioteksverksamheten har överflyttats personalkostnader till förvaltningen om och biblioteksverksamhetens kostnader har minskats i motsvarande grad. Utbildningsförvaltningens budgetförslag: Intäkter: 0 Kostnader Netto: Förvaltningens budgetförslag är inom ramen. Grundutbildning Förskoleundervisning, morgon- och eftermiddagsvård och grundläggande utbildning och resursskola Grundutbildningens nettoram var Grundutbildningens budgetförslag: Intäkter: Kostnader: Netto:

9 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 Grundutbildningen är inom ramen. Nettobudgeten ökar för grundutbildningen med (0,02%) i jämförelse med år Förskoleundervisningen Förskoleundervisning ordnas på alla skolor. Inom förskoleundervisningen finns 141 svenskspråkiga elever och 81 finskspråkiga elever läsåret Antalet elever sjunker läsåret Förskoleundervisningens budgetförslag: Intäkter: 0 Kostnader Netto: En minskning av nettokostnaderna med 0,7 % i jämförelse med år Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever Morgon- och eftermiddagsverksamheten är avsedd för eleverna i åk 1-2 och för alla elever inom specialundervisningen. Utbildningsväsendet ansvarar självt för morgonverksamheten, men eftermiddagsverksamheten ordnas dels i egna grupper (Kyrkostrands- och Jungmans, Vestersundsby samt Länsinummi ), dels anordnas den som köptjänst från Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet och Folkhälsan med verksamheten i 12 eftermiddagsgrupper. Gällande köptjänsterna har vi ett nytt avtal med församlingarna och folkhälsan vilket innebär att vi betalar ett högre belopp än tidigare som ersättning per grupp men i gengäld bär vi upp intäkter i form av avgifter till bildningsnämnden, vilket gör att nettokostnaderna för morgon och eftermiddagsverksamheten sjunker med totalt ca i jämförelse med budgeten för år Morgon- och eftermiddagsverksamhetens budgetförslag: Intäkter: Kostnader Netto: Grundläggande utbildning Budgetförslaget för den grundläggande utbildningen utgår från det genomsnittliga elevantalet under läsåren och Vid uträknande av timresursen har använts 1,50 timmar/elev i lågstadiet och 1,87 timmar/elev i högstadiet. Grundläggande utbildningens budgetförslag: Intäkter: Kostnader Netto:

10 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 Nettobudgetförslaget ökar med 0,6 % i jämförelse med budgeten för år 2016, på grund av att elevantalet ökar. Gymnasieutbildningen Budgetförslaget för gymnasieutbildningen utgår från ett elevantal om 246 elever i Jakobstads gymnasium och 117 elever i Pietarsaaren lukio. Timresursen för Jakobstads gymnasium är 1,40 timmar/elev och för Pietarsaaren lukio 1,53 timmar/elev. Nettoramen för gymnasieutbildningen uppgick till (inkl. ett effektiveringskrav om ). Gymnasieutbildningens budgetförslag: Intäkter: Kostnader Netto: Nettobudgetförslaget ökar med 0,6% i jämförelse med budgeten för år Gymnasieutbildningens budgetförslag är över ram, vilket beror på ökade lönebikostnader i jämförelse med år 2016, ökade interna hyror år 2017 samt det att effektiveringskravet inte uppnås. Småbarnspedagogik Den nya lagen om småbarnspedagogik trädde ikraft I lagen garanterades en subjektiv dagvårdsrätt om 20 t/v. Bildningsnämnden i Jakobstad beslöt dock att inte begränsa den subjektiva rätten utan behålla den oförändrad. Avgiftssystemet ändrades dock så att en månadsbaserad timdebitering används från , vilket något begränsat användningen av de småbarnspedagogiska tjänsterna. En ny plan för småbarnspedagogiken träder i kraft För det arbetet har kommunerna i regionen beslutat samarbeta. Kostnaderna för planen och dess implementering finns med i budgetförslaget. Planen förutsätter också att småbarnspedagogiken digitaliseras vilket betyder att en investering i ITK behöver göras under året. Ett anslag för utrustning finns med i budgetförslaget. Nettoramen för barndagvården var ( inkl. ett effektiveringskrav om ). Barndagvårdens budgetförslag: Intäkter: Kostnader Netto: Dagvården ligger under ramen, vilket i huvudsak beror på minskade personalkostnader, en minskning av anslaget för hemvårdsstöd samt ökade försäljnings- och avgiftsintäkter.

11 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 Vuxenutbildning (Arbetarinstitutet, Työväenopisto, Språkundervisning för invandrare, Sommaruniversitet) Förändringar gällande finansieringen av den fria bildningen har godkänts i riksdagen Lagen trädde i kraft och tillämpas från och med finansieringsåret Enligt de nya finansieringsgrunderna för den fria bildningen har medborgarinstituten en statsandelsfinansiering som består av en fast del på 90 % och en rörlig del på 10 %. Det antal undervisningstimmar som instituten fått för statsandelen 2016 är det timantal som i fortsättningen finns som grund för statsandelsberäkningen. I beräkningen ingår kvoten på 90% och den rörliga delen på 10%. Den rörliga delen påverkas av följande faktorer: befolkningsunderlag och förändringar i det samt antal arbetslösa, invandrare och personer över 65 år som är bosatta i kommunen. Enhetspriset är i fortsättningen det samma för institut i tätorter och i glesbygder. Statsandelen är fortfarande 57% av de kalkylerade kostnaderna. Språkundervisningen för invandrare har utvidgats från hösten 2016 och verkar i Strengbergs fastighet dit också työväenopistos kontorsutrymmen flyttats. Ursprunglig nettoram för arbetarinstitutet och työväenopisto uppgick till totalt (inkl. ett effektiveringskrav om ). För språkundervisningen vid Strengbergs har öppnats ett separat kostnadsställe. Budgetramen korrigeras uppåt med pga språkundervisningen. Budgetförslaget för vuxenutbildning Intäkter: Kostnader: Netto: Budgetförslaget är inom korrigerad ram. Ungdomsarbetet Ungdomsväsendet är underställt bildningsväsendet och samarbetar med andra enheter inom bildningsväsendet. Ungdomsväsendet har verksamhet på ungdomsgården Tobaksmagasinet och dessutom på högstadierna Etelänummi och Oxhamns skola samt Resursskolan. Under sommaren ordnas lägerverksamhet med olika teman för lågstadiernas elever.medlemskapet i ungdomsportalen Decibel.fi samt "ABC möter ungdomar" -samarbetet fortsätter under år Ungdomarnas egen påverkningskanal, ungdomsfullmäktige, av slutar sin sjätte period år Ungdomsfullmäktigeval arrangeras på hösten Stadens ungdomsfullmäktige fyller en viktig funktion som språkrör för de unga i Jakobstad.

12 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 Nettoramen för ungdomsarbetet uppgick till (inkl. ett effektiveringskrav om ). Budgetförslaget för ungdomsarbetet: Intäkter: Kostnader: Netto: Ungdomsverksamhetens budgetförslag är enligt ram. Musikverksamheten Musikinstitutets grundutbildning skall: -ge grundutbildning i musik på likartade grunder till nejdens barn och ungdomar - ge färdighet för yrkesinriktade studier i musik men även sträva till att fostra medvetna musikkonsumenter och hobbymusiker - samarbeta med daghem, grundskolor samt stadens och medlemskommunernas övriga kulturinstitutioner och föreningar - upprätthålla kontakter till nationella och internationella musik- och kulturorganisationer. Bildkonstskolan Balatako skall: - ge grundutbildning i bildkonst till barn och ungdomar i Jakobstad - ge färdigheter för yrkesinriktade studier i bildkonst samt fostra medvetna kulturkonsumenter och hobbyutövare - samarbeta med daghem, grundskolor samt stadens övriga kulturinstitutioner och föreningar - upprätthålla kontakter till nationella och internationella kulturorganisationer. Balatako strävar efter att bli en regional verksamhet på samma sätt som musikinstitutet. Hösten 2016 togs för första gången med barn och ungdomar från hela jakobstadsnejden. Under år 2017 görs upp en plan för intentionsavtal och därefter är det möjligt att ansöka om statsstöd för Balatakos verksamhet. Jakobstad Sinfonietta skall: - upprätthålla Jakobstad Konsertserie med egna konserter och produktionskonserter -fungera som utbildningsorkester för yrkesstuderande vid Musikhuset i Jakobstad. Grundläggande konstundervisning i teater och dans planeras inleda hösten 2017 i utrymmen som bereds för Yrkeshögskolan Novias dramaundervisning i Campus Allegro. Nettoramen för musikverksamheten som helhet var (inkl. ett effektiveringskrav om ) Musikverksamhetens budgetförslag: Intäkter: Kostnader:

13 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 Netto: Musikverksamhetens nettobudgetförslag är över ram. Kulturbyrån Kulturbyrån leds av kultursekreterare Marja-Leena Pitkäaho och verkar sedan årsskiftet 2015/2016 i gemensamma utrymmen med Stadsbiblioteket på Runebergsgatan 12. Kulturbyråns nya Leader-projekt Kulturell mångfald har startat i mars Projektkoordinator heter Lisen Sundqvist. Kulturbyrån och Stadsbiblioteket har av Personalsektionen blivit beviljade att externt lediganslå en befattning som byråassistent med fördelningen (60 % Stadsbiblioteket/40 % Kulturbyrån). Eftersom kulturbyråns tidigare anslag för en kanslist ströks i sin helhet för några år sedan, behöver kulturbyrån få ett tilläggsanslag för sin 40 % av byråassistentbefattningen. Budgetramen var (inkl. ett effektiveringskrav om 900 ) Kulturbyråns budgetförslag: Intäkter: Kostnader: Netto: Kulturbyråns budgetförslag är över ramen vilket beror på en ökning av personalkostnaderna. Museiverksamheten Museiverksamhetens budget består till största delen av lönekostnader och hyror, De årliga inbesparingarna har gjort att kostnaderna för verksamheten har krympt och är ca 4 % av kostnaderna och detta finansieras till största delen av inkomsterna. Inga större förändringar är planerade, men i och med pensioneringar under 2017, kommer personalförändringar att bli aktuella. Under 2017 satsar museet på Tillsammans i 100 år - utställningen vid vår utställningshall i Tobaksmagasinet. Det inbegriper en utställning, evenemang, föreläsningar och berättarkvällar i själva utställningen. Nettoramen för museiverksamheten var (inkl. ett effektiveringskrav om ). Museiverksamhetens budgetförslag:

14 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 Intäkter: Kostnader: Netto: Museiverksamhetens budgetförslag är över ram vilket beror på de interna hyrorna. Biblioteksverksamheten Till det nuvarande biblioteksprogrammet har lagts ett nytt gränssnitt mot kunderna, för ökad interaktivitet som svarar mot användarnas behov. Samtidigt pågår en process med att se över hyllbestånd och lagerhållning. Mera utrymme skapas för programverksamhet och sammankomster på biblioteket. Våra närmaste samarbetspartner utanför staden är grannkommunernas bibliotek som alla hör till Fredrikanätverket ( Webbportalen Fredrikabiblioteken.fi genomgår en omfattande förnyelse och blir nu ännu bättre anpassad till användarnas mobila enheter. Vi samarbetar kring e-material med Vasa stadsbibliotek/landskapsbibliotek och har ett pågående större samarbetsprojekt som strävar till att öppna upp de fysiska samlingarna för en totalekonomiskt fördelaktig gemensam användning i hela Österbotten. Samarbetet skola och bibliotek fortsätter. Uppdraget stöds av de nya läroplanerna för undervisningen. Genom stadens kulturpolitiska program lyfts stadens biblioteksoch kulturtjänster aktivt fram. En förnyad bibliotekslag förväntas träda ikraft Nettoramen för biblioteksverksamheten var (inkl. ett effektiveringskrav om ). Ramen har korrigerats neråt i förhållande till personalarrangemang biblioteket/utbildningsförvaltning, Biblioteksverksamhetens budgetförslag: Intäkter: Kostnader: Netto: Biblioteksverksamhetens budgetförslag ryms inom korrigerad ram. Idrottsverksamheten

15 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 I enlighet med de ekonomiska planer som ligger till grund för budgetplanering föreslår idrottsdirektören att under år 2017 betonas vikten av förebyggande hälsomotion och att köptjänster av Alerte Ab kan köpas enligt resurser och behov. Verksamheten planeras och genomförs enligt verksamhetsplanen. Enligt beslut av stadsstyrelsen tas allaktivitetshallen Rettigarena med i idrottsverksamhetens budget för år Stadsstyrelsen har beslutat att ett internt bidrag ska betalas till bildningsnämnden/idrottsverksamheten för att täcka glappet mellan intäkter och kostnader för hallen. Således är Rettigarenas nettoinverkan på idrottsverksamhetens budget för år 2017 noll. Investeringarna för år prioriteras och sänds till tekniska nämnden. Nettoramen för idrottsverksamheten var ( inkl. ett effektiveringskrav om ). Idrottsverksamhetens budgetförslag: Intäkter: Kostnader: Netto: Idrottsverksamhetens budgetförslag är över ram, vilket beror på en höjning av interna hyror i jämförelse med år Övrig verksamhet ( Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Kvarnen samkommun, Kuratorstjänster (Optima, YA), Stipendier Kostnaderna för övrig verksamhet består till största delen av köp av tjänster och understöd. Ersättningarna till Kvarnen samkommun har de senaste åren pendlat kring , år 2014 var dock beloppet lägre, drygt , i budgeten för år 2017 har reserverats Vi förutsätter att stadens kostnader för Kvarnen samkommun blir lägre än tidigare när vuxenutbildningen i Jakobstad har utvidgat språkundervisningen för invandrare i Strengbergs fastighet. Gällande kuratorstjänsterna (Optima, YA) har vi ett nytt avtal med Optima vilket blir fördelaktigare för staden när faktureringen till oss sker på basis av faktiska besök. Budgetförslaget för övrig verksamhet är: Intäkter: Kostnader: Netto: ,

16 84, BILDN :00 UBV: 507/2016 Investeringar: Bilaga 84 C - D Utbildning: Språkbadsskolan (planering fortsätter) 3,5 milj. år 2017 IT investeringar /år; 2017, 2018, 2019 Etelänummi skola år 2017 ( Tekniska bör ta upp i sin plan ) Rådmans skola (tekniska byggnaden) år 2017 Barndagvård: BI-fastigheten ( planering fortsätter) 2,6 milj. år 2017 Idrottsverksamhet : Förbättring av friluftsområden/vandringsleder /år; 2017,2018, 2019 Redskap och material till allaktivitetshallen år 2017 ; år 2018 Inva-läktare till Centralplan år 2017 Anslag för planering av Simhallens renov år 2018 Friidrottshäckar år 2019 Övriga investeringar för idrottsverksamhet ( tekniska) enligt bilaga. Förslag Bildningsdirektören: Det föreliggande budgetförslaget för bildningsnämnden för år 2017 är , dvs. i enlighet med korrigerad nettoram. Föreslår att bildningsnämnden godkänner budgetförslaget för år 2017 och ekonomiplanen för åren Budgetförslaget vidarebefordras till stadsstyrelsen för att infogas i staden Jakobstads budget- och ekonomiplan för åren

17 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 A/bildn

18 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 B/bildn

19 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 B/bildn

20 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 B/bildn

21 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 B/bildn

22 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 B/bildn

23 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 B/bildn

24 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 C/bildn INVESTERINGSPROJEKTETS NYTTOEFFEKTER Investeringsprojekt: Utveckling av användningen av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen inom den grundläggande undervisningen och i gymnasierna i Jakobstad 2017 Projektets utvecklingsområden anknyter till: 1. Skolornas anskaffning av IT-utrustning och program enligt den nya läroplanen 2. Inlärningsmiljöer och digitala läromedel 3. Utvecklingen av skolans pedagogiska verksamhetskultur (användningen av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen) Nämnd som tagit initiativ till projektet: Bildningsnämnden Nämnd som genomför projektet: Bildningsnämnden Motiveringar: 1. Den nya läroplanen togs i bruk inom den grundläggande utbildningen i Jakobstad Skolornas IT-apparatur är bristfällig. Eleverna ska vägledas och uppmuntras att på egen hand och kritiskt skaffa information och ges sådana färdigheter i informations- och kommunikationsteknologi som krävs för detta ändamål (statsrådets förordning 422/2012). Skolornas användning av informations- och kommunikationsteknologi i undervisningen är den viktigaste faktorn vid tillämpningen av den nya läroplanen. Syftet med det här projektet är att se till att användningen av informations- och kommunikationsteknik utvecklas i undervisningen, så att barn och unga i Jakobstad skulle ha likvärdiga möjligheter att utöva de medborgarfärdigheter som behövs i informationssamhället och få de färdigheter som behövs för fortsatta studier och som förutsätts i arbetslivet. Med hjälp av tidigare investeringar har skolorna försetts med modern presentationsteknik. Eleverna inom den grundläggande utbildningen har inte tillgång till personliga apparater (Chromebook eller pekplatta). IT-apparaturen inom den grundläggande undervisningen kräver ständig uppdatering, också därför att den genomsnittliga bruksåldern för bärbara datorer och pekplattor är 3 4 år. Dessutom kommer de elektroniska studentskrivningarna vid Jakobstads gymnasium och Pietarsaaren lukio att utvidgas till flera ämnen under år Också vanliga prov ordnas elektroniskt. Inom gymnasieutbildningen är målsättningen mångsidiga undervisningsmetoder, och nätundervisningens andel borde vara minst 30 %.

25 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 C/bildn Utvecklingspersonal som stöd för utnyttjandet av investeringen Undervisningsväsendet i Jakobstad har en egen IT-planerare, som har till uppgift att sätta i gång nya utvecklingsprojekt och att förbättra förutsättningarna för användningen av IT i undervisningen i skolorna i Jakobstad. Därför är det viktigt att få finansiering och att fortsätta anskaffningen av datorer till skolorna och utvecklingen av lärmiljöer år Skolorna i Jakobstad har ett eget pedagogiskt utvecklingsteam, som består av skolornas ansvarslärare för IKT. Med hjälp av det här nätverket och den fortbildning som sker inom området förbättras hela tiden lärarnas kunnande när det gäller att använda IKT i undervisningen. Utbildningsstyrelsen och UKM kommer under de närmaste åren att satsa ca 9 milj. euro på lärarnas utbildning. Därför måste kommunerna öka IT-anskaffningarna till skolorna. 3. Användning av e-läromedel Användningen av elektroniska läromedel förutsätter en omfattande samling datorer. Det här lyckas inte i skolorna i Jakobstad, för det finns inte tillräckligt med elevdatorer. Skolorna i Jakobstad bör ha en modern IKT-utrustning som lämpar sig för undervisningsbruk, för att man inom undervisningen och vid inlärningen ska kunna dra nytta av det stora utbudet av e-läromaterial och olika möjligheter som den nya teknologin erbjuder. För närvarande finns det redan i Finland molntjänster (t.ex. Edustore), därifrån man kan ladda ner undervisningsmaterial, t.ex. läroböcker, på elevernas datorer. 4. Användningen av informations- och kommunikationsteknologi i undervisningen är den viktigaste förändringsfaktorn inom utbildning/inlärning. Investeringen är nödvändig med tanke på tillämpningen av den nya läroplanen, en likvärdig undervisning och framtida behov. För eleverna bör reserveras tillräckligt många datorer som är lämpliga för deras ålder. Undervisningsutrymmena bör vara utrustade med interaktiv presentationsteknik och snabba dataförbindelser. Fortfarande saknas interaktiv presentationsteknik i flera klassrum på lågstadiet. För att undervisningen och inlärningsmöjligheterna inom den grundläggande utbildningen och i gymnasierna i Jakobstad ska vara moderna och högklassiga också i fortsättningen, är det nödvändigt att förverkliga de föreslagna utvecklingsområdena. Informations- och kommunikationstekniken är för närvarande den viktigaste förändringsfaktorn inom inlärningen. På lång sikt kan man vänta sig inbesparingar bl.a. då behovet av tryckta läromedel minskar. En ökad användning av distans- och nätundervisning, som är kostnadseffektiva undervisningsformer, leder också till inbesparingar i framtiden. 5. It-utrustning för dagvårdspersonalen Trådlösa nätverk har utbyggts i daghemmen i Jakobstad. Dagvårdspersonalen behöver tillgång till Chromebooks som stöd för sin undervisning. När det gäller dagvården är situationen ännu långt ifrån bra. Många tjänster har likväl överförts till nätet.

26 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 C/bildn Projektets kostnad/investeringsfinansiering som ansöks: /år Beräkningen av nyttoeffekter gjord av: Skoldirektör Juha Paasimäki Uppföljningen av nyttoeffekter: Bildningsdirektör Jan Levander, skoldirektör Juha Paasimäki och ekonomichef Anette Granberg

27 84, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 84 D/bildn

28 85, BILDN :00 UBV: 514/2016 GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING I DANS OCH TEATER I MUSIKINSTI- TUTETS REGI FR.O.M. H-2017 Musikinst Enligt staden kulturpolitiska program (bilaga) kunde teaterundervisning för barn och ungdomar ordnas i de nya utrymmen som Yrkeshögskolan Novia planerar vid Campus Allegro. Novia inleder utbildning av dramainstruktörer h-2017 i de föreläsningssalar som ligger mot Runebergsgatan. Utrymmena hyrs idag av Yrkeshögskolan Centria. En koordinering av teater i Campus i musikinstitutets regi kunde få samma positiva effekt som med Balatako. Rektorn för Työväenopisto i Jakobstad, Päivi Rosnell har kontaktat JMI och föreslagit en flytt av balettdansundervisningen i Jakobstad till JMI. Ett möte mellan Rosnell, Bo-Anders Sandström och bildningsdirektör Jan Levander hölls Alla parter var överens om att en start av dansverksamheten i JMI:s regi kunde inledas hösten 2017 samtidigt med teaterundervisningen. Eventuellt kan samma utrymme som planeras för teater också användas för dansen. En koordinering av grundläggande konstundervisningar till samma administratör är en god idé ifall Jakobstad och nejden vill utvecklas. Musik, dans, teater och visuell konst för barn och ungdomar har nationellt sett samma ekonomiska uppbyggnad och lagar. Bilaga 17 Förslag Beslut T.f. rektor: Direktionen godkänner planerna på att starta grundläggande undervisning i teater och dans fr.o.m. hösten 2017 i musikinstitutets regi. En arbetsgrupp som planerar starten av verksamheten bör grundas. Direktionen för Jakobstadsnejdens musikinstitut: Direktionen godkände planerna på att starta grundläggande undervisning i teater och dans fr.o.m. hösten 2017 i musikinstitutets regi. Kostnaderna för verksamheten borde fås med i budgetbehandlingen för Rektorn för direktionens beslut till bildningsnämnden. Bildn Bildningsnämnden för en diskussion kring möjligheten att starta grundläggande undervisning i teater och dans fr.o.m. hösten 2017 i Jakobstadsnejdens musikinstituts regi. Tf. rektor Sandström presenterar projektet och en preliminär kostnadskalkyl.

29 85, BILDN :00 UBV: 514/2016 Kostnadskalkyl: Bilaga 85 Förslag Bildningsdirektören: Bildningsnämnden diskuterar och besluter hur man går vidare i ärendet.

30 85, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 85/bildn Kostnader för dans och teater h-2017 Teater Jakobstad 2 grupper 2 x 45min x 33v (h 17x) Larsmo 1 grupp 2 x 45min x 33v (h-17x) Undervisningstimmar hösten totalt 51h Deltagare totalt 18 Utgifter Löner för undervisning Utvecklings-och planeringst. 1h/v -600 Reseersättningar -250 Hyror (10% för 5 mån) Utgifter Tot Inkomster Terminsavgifter (18 x 150 ) 2700 Inkomster Tot Tot.nettokostn. Teater Dans 8 grupper i Jakobstad Undervisningstimmar hösten 113h deltagare 80 Utgifter Löner för undervisning Utvecklings-och planeringst. 1h/v Reseersättningar Hyror (10% för 5 mån) Utgifter Tot Inkomster Terminsavgifter (80 x 120 ) 9600 Inkomster Tot Tot. nettokostnader Dans 1400 Dans och teater totalt, nettokostn

31 85, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 85/bildn

32 86, BILDN :00 UBV: 570/2016 ANHÅLLAN OM TILLÄGGSRESURS FÖR PIETARSAAREN LUKIO Bildn Båda gymnasierna i Jakobstad tar till hösten i bruk nya läroplaner. Det här innebär i praktiken att nya studerande i höst studerar enligt nya läroplanen, medan övriga studerande fortsätter studera enligt den gamla. Årskurslösa studier i gymnasiet innebär att studerande kan välja i vilken ordning de avlägger de kurser som erbjuds. Rent teoretiskt kan det här betyda att en del studerande som till hösten studerar andra året har kurser som man vanligen studerar under första året ogenomförda. De kanske har planerat att ta kurserna först under andra gymnasieåret. Det här kan enligt rektor Sulkakoski förorsaka tilläggskostnader för Pietarsaaren lukio. Sådana kurser kan vara Ge1 (gammal), Ge1 (nya), Ge 2 (gamla), Ge 2 (nya) etc. På grund av ovanstående anhåller rektor Sulkakoski om att timresurskoefficienten för Pietarsaaren lukio höjs från 1,53h/v till 1,63 h/vecka. I praktiken betyder det här en ökning med ca 11 kurser för lukio. Kostnaderna för en kurs är ca Förslag Beslut Bildningsdirektören: Bildningsnämnden förkastar i det här skedet anhållan från Pietarsaaren lukio. En utredning begärs av rektorn under hösten hur det verkliga behovet av tilläggskurser fallit ut. Bildningsnämnden: Förslaget godkändes. Bildn Både Jakobstads gymnasium och Pietarsaaren lukio anhåller om tilläggsresurs för detta läsår. Behovet föranleds av att ny läroplan tagits i bruk för nya studerande medan de studerande som fortsatt studierna i gymnasiet studerar enligt gamla läroplanen. Antalet obligatoriska kurser är olika i de båda läroplanerna och innehållet i kurserna skiljer sig från varandra. Anhållan Jakobstads gymnasium: Bilaga 86 A Anhållan Pietarsaaren lukio: Bilaga 86 B

33 86, BILDN :00 UBV: 570/2016 Förslag Bildningsdirektören: Bildningsnämnden beviljar Jakobstads gymnasium en tilläggsresurs på 5 kurser och Pietarsaaren lukio ett tillägg på 4 kurser.

34 86, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 86 A/bildn

35 86, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 86 B/bildn

36 86, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 86 B/bildn

37 87, BILDN :00 CFV: 640/2016 FÖRLÄNGNING AV DE FÖRTROENDEVALDAS MANDATPERIOD T.O.M PÅ GRUND AV ATT TIDPUNKTEN FÖR KOMMUNALVALET OCH TID- PUNKTEN FÖR INLEDNINGEN AV DEN NYA FULLMÄKTIGEPERIODEN FLYTTAS Stst Beredning: stadssekreterare Milla Kallioinen Den nya kommunallagen ändrar tidpunkten för kommunalval från oktober till april. Det nyvalda fullmäktige inleder sin mandatperiod i början av juni. Nästa kommunalval hålls utgående från ändringen i vallagen i april 2017 och fullmäktiges mandatperiod börjar enligt 15.1 i kommunallagen i början av juni, Kommunalval hölls senast i oktober 2012, och mandatperioden för de fullmäktigeledamöter som valdes då sträcker sig till utgången av år P.g.a. den ändrade tidpunkten för valet har mandatperioden för det fullmäktige som valdes år 2012 förlängts till utgången av maj månad år 2017, med andra ord t.o.m Förlängningen av fullmäktiges mandatperiod betyder också att mandatperioden för medlemmarna i kommunens övriga förtroendeorgan, som tillsatts för en period som motsvarar fullmäktiges mandatperiod, också förlängs till slutet av maj år 2017 eller egentligen tills nya förtroendevalda har valts i stället för dem på fullmäktiges möte i juni Den ordinarie mandatperioden för de fullmäktigeledamöter som invaldes vid föregående kommunalval och för övriga förtroendevalda som utsetts efter valet skulle upphöra vid utgången av år De har i praktiken förbundit sig att sköta sitt förtroendeuppdrag så länge. Därför stadgas i kommunallagens övergångsbestämmelser om dessa förtroendevaldas rätt att lämna sitt uppdrag i slutet av den ordinarie valperioden, dvs. i slutet av år Det krävs inte något annat särskilt skäl för att avgå. Om en fullmäktigeledamot eller annan förtroendevald avgår i slutet av år 2016, inkallas ersättaren i stället för fullmäktigeledamoten för den återstående mandatperioden, och för andra förtroendeuppdrag väljs en ny person. Om en person lämnar uppdraget som fullmäktigeledamot eller ett annat kommunalt förtroendeuppdrag ska detta anmälas skriftligen till fullmäktige eller det organ som har utsett den förtroendevalda. Anmälan om avgång ska göras senast genom ett fritt formulerat meddelande, som tillställs staden Jakobstads registratur under adressen registraturen@jakobstad.fi Förslag Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar konstatera att

38 87, BILDN :00 CFV: 640/ p.g.a. ändringen av vallagen kan en fullmäktigeledamot eller annan förtroendevald lämna sitt förtroendeuppdrag i slutet av den ordinarie valperioden, dvs. i slutet av år en förtroendevald som inte vill fortsätta med sitt förtroendeuppdrag till juni 2017 ska skriftligen anmäla detta till stadens registratur senast stadsfullmäktige, fullmäktigegrupperna samt nämnderna och sektionerna ska informeras om ändringen av kommunallagen och vallagen. Beslut Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stfm Förslag Beslut Stadsfullmäktige konstaterar att 1. p.g.a. ändringen av vallagen kan en fullmäktigeledamot eller annan förtroendevald lämna sitt förtroendeuppdrag i slutet av den ordinarie valperioden, dvs. i slutet av år en förtroendevald som inte vill fortsätta med sitt förtroendeuppdrag till juni 2017 ska skriftligen anmäla detta till stadens registratur senast stadsfullmäktige, fullmäktigegrupperna samt nämnderna och sektionerna ska informeras om ändringen av kommunallagen och vallagen. Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige antecknade ärendet för kännedom. Stst Förslag Beslut Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar informera alla nämnder, sektioner och direktioner om ärendet. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Bildn Med anledning av förändringen i vallagen uppmärksammas bildningsnämndens medlemmar på följande:

39 87, BILDN :00 CFV: 640/ p.g.a. ändringen av vallagen kan en fullmäktigeledamot eller annan förtroendevald lämna sitt förtroendeuppdrag i slutet av den ordinarie valperioden, dvs. i slutet av år en förtroendevald som inte vill fortsätta med sitt förtroendeuppdrag till juni 2017 ska skriftligen anmäla detta till stadens registratur senast stadsfullmäktige, fullmäktigegrupperna samt nämnderna och sektionerna ska informeras om ändringen av kommunallagen och vallagen. Förslag Bildningsdirektören: Bildningsnämnden antecknar ärendet för kännedom.

40 88, BILDN :00 UBV: 795/2016 SKOLSKJUTSDIREKTIV FÖR STADEN JAKOBSTAD I staden Jakobstads förvaltningsstadga framgår följande i kapitel III Organens uppgifter och beslutanderätt 7 Bildningsnämndens samt dess sektioners uppgifter och beslutanderätt 7.1 Nämndens uppgifter Nämnden ordnar undervisningstjänsterna i staden och sköter i den avsikten om de uppgifter som ankommer på staden enligt bl.a. lagen om den grundläggande utbildningen, gymnasielagen, lagen om det fria bildningsarbetet och ungdomslagen. 7.2 Nämndens beslutanderätt Bildningsnämnden avgör de ärenden som enligt ovannämnda lagar ankommer på staden. Dessutom beslutar nämnden om följande ärenden: 1. ger erforderliga anvisningar om principer för bestämmande av skolplats för eleverna i förskoleundervisningen, i den grundläggande utbildningen och i morgon- och eftermiddagsverksamheten samt beslutar om principer för elevskjutsning Principerna för anordnade av skolskjuts är både föråldrade och i behov av förtydligande. Nämnden besluter därför om nya skolskjutsdirektiv enligt bilaga. Skolskjutsdirektiv: Bilaga 88 Förslag Bildningsdirektören: Bildningsnämnden godkänner nya skolskjutsdirektiv enligt bilaga.

41 88, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 88/bildn SKOLSKJUTSDIREKTIV FÖR STADEN JAKOBSTAD Staden Jakobstad Bildningsnämnden

42 88, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 88/bildn Innehållsförteckning 1. ALLMÄNT GRUNDERNA FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS Skolvägens längd Skolvägens farlighet Elever som går i någon annan skola än sin närskola HUR MAN ANSÖKER OM SKOLSKJUTS ELLER ERSÄTTNING PRINCIPER FÖR ORDNANDET AV SKOLSKJUTSAR Typ av skolskjuts Väntetid Avvikanden från skolvägen och skolskjutsen Försäkring UNDER SKOLSKJUTSEN Tidtabeller Säkerhet Undantagssituationer ANSVARSFÖRDELNING NÄR DET GÄLLER SKOLSKJUTSAR... 6 Ytterligare information och skolskjutsens praktiska arrangemang.....7

43 88, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 88/bildn ALLMÄNT Staden Jakobstad ordnar skolskjuts för elever enligt lagen om grundläggande utbildning samt i enlighet med skolskjutsdirektiven som fastställts av bildningsnämnden. I skolskjutsdirektiven presenteras de principer enligt vilka elever inom förskolan och den grundläggande utbildningen beviljas skolskjuts i Jakobstad. 2. GRUNDERNA FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS 2.1. Skolvägens längd Enligt 32 i lagen om grundläggande utbildning 628/1998 har eleven rätt till avgiftsfri skolskjuts om elevens skolväg är längre än fem (5) kilometer. Staden Jakobstad ordnar avgiftsfri skolskjuts till den förskoleundervisningsplats/närskola staden har anvisat eleven, om elevens egentliga skolväg är - längre än 3 km för förskoleelever och elever i årskurserna längre än 5 km för elever i årskurserna 3 9 Med den egentliga skolvägen avses sträckan mellan hem och skola som eleven dagligen använder för resorna till och från förskolan/skolan. Skolvägens längd mäts enligt den kortaste möjliga allmänna väg som är framkomlig till fots från hemmets tomtgräns till skolans tomtgräns. Staden är inte skyldig att ordna skolskjuts från dörr till dörr utan skjutsen kan ordnas för en del av vägen t.ex. längs huvudvägar eller liknande allmänna rutter. Den längsta sträckan till hållplatsen eller annan trygg vänte plats som eleverna i Jakobstad skall vara beredda på att gå på eget ansvar är - 1,5 km för förskoleelever och elever i årskurs km för elever i årskurs Skolvägens farlighet Om en elev i grundläggande utbildning, påbyggnadsundervisning, eller förskoleundervisning har längre än fem kilometer till skolan eller om vägen med beaktande av elevens ålder eller andra omständigheter är alltför svår, ansträngande eller farlig, har eleven rätt till fri skolskjuts eller till ett tillräckligt understöd för transport eller ledsagande till skolan. Prövning sker i varje enskilt fall och beslut fattas i bildningsnämndens sektioner. För att utvärdera hur trafikfarliga olika vägavsnitt är begärs utlåtande från kommunaltekniska avdelningen, av polismyndighet och eventuellt av läkare. Om vägsituationen ändras så att trafikfara kan uppstå är kommunaltekniska avdelningen skyldig meddela bildningsnämnden därom Elever som går i någon annan skola än sin närskola Bildningsnämndens sektioner anvisar en närskola för eleven enligt 6 2 mom. i lagen om grundläggande utbildning 628/1998. Om eleven vill gå i någon annan skola än sin egen närskola kan man bevilja det om vårdnadshavaren tar ansvaret för kostnaderna som orsakas av skolskjutsar eller ledsagandet. Vid gemensam vårdnad tillämpas högsta förvaltningsdomstolens beslut (KHO 2006:10): Skolskjuts beviljas och ordnas endast från den adress där eleven bor enligt befolkningsregistret.

44 88, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 88/bildn HUR MAN ANSÖKER OM SKOLSKJUTS ELLER ERSÄTTNING Vårdnadshavaren ansöker om skolskjuts i samband med anmälan till förskolan/skolan. Skolvägen mäts av dagvårds- o utbildningsverket och rätt till skolskjuts fastslås utifrån denna mätning i enlighet med de kilometergränser som nämns i punkt 2.1. Man kan också från fall till fall anhålla om rätt till skolskjuts på basis av att skolvägen är farlig, svår eller besvärlig. Till ansökan bifogas en utredning över skolvägens farlighet, svårighet eller besvärlighet samt ett expertutlåtande där elevens eventuella sjukdomar eller skador och andra faktorer som inverkar på elevens rätt till skolskjuts framkommer. Bildningsnämnden beaktar utlåtandet i sitt beslut men utlåtandet betyder inte automatiskt rätt till skolskjuts. 4. PRINCIPER FÖR ORDNANDET AV SKOLSKJUTSAR 4.1. Typ av skolskjuts För skolskjutsarna används i första hand befintlig kollektivtrafik. Andra transportmedel, taxi eller beställningstrafik, används för att komplettera de kollektiva trafikförbindelserna. Eleven kan bli tvungen att använda flera olika transportmedel under skolvägen Väntetid Enligt 32 i lagen om grundläggande utbildning får elevens dagliga skolresa ta högst två och en halv timme för elever som är under 13 år när läsåret börjar tre timmar om eleven har fyllt 13 år när läsåret börjar Eleven kan bli tvungen att vänta på skolskjutsen före skolan på morgonen och efter skolan på eftermiddagen på grund av skolskjutsfordonets rutter och tidtabeller. Elever som väntar på skolskjuts ska ha möjlighet till handledd verksamhet eller erbjudas ett utrymme där de kan t.ex. göra sina hemuppgifter. Målet är att väntetiden ska hållas inom rimliga gränser Avvikande från skolvägen och skolskjutsen Elevens skolväg beräknas utifrån den kortaste användbara vägen till och från skolan. Detta gäller även elever som har rätt till skolskjuts. Om eleven avviker från sin skolväg eller inte använder den skolskjuts som uppgetts, anses det inte som elevens skolväg. I sådana situationer är ansvaret hos eleven/vårdnadshavaren. Att följa med en kamrat i skolskjutsen är tillåtet i mån av plats. Föräldern måste dock först kontakta trafikanten för kontroll om plats finns och sända ett skriftligt medgivande till trafikanten. Kommunen står inte för tilläggsavgiften och kommunens försäkring täcker inte skjutsen. 4.4.Försäkring Staden har försäkrat alla elever i händelse av olycka i skolan eller på skolvägen. Försäkringen täcker olyckor som inträffar under egentlig skoltid och på överenskommen skolväg samt studiebesök o.d. som ordnas av skolan inom ramen för läsårsplanen. Försäkringen ersätter

45 88, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 88/bildn vård- och resekostnader som förorsakas av olyckan. Sakskador ersätts i regel inte. 5. UNDER SKOLSKJUTSEN 5.1. Tidtabeller För varje skola och årskurs upprättas ett årligt lektionsschema. Skolskjutstiderna bestäms utgående från detta. Staden strävar till att så effektivt som möjligt koordinera skolskjutsarna. I samband med att skolskjutsplaneringen görs, så gås skolskjutsplaneringen och säkerhetsaspekterna igenom med trafikanten. Information om skolskjutsarna ges veckan före skolstart, dagarna bestäms i samband med skolstarten Säkerhet Flera olika faktorer påverkar säkerheten under elevens skolväg. Eleven bör anvisas om hur man rör sig tryggt i trafiken och hur man ska beakta andra i trafiken. Vårdnadshavaren och skolan har en viktig roll i att lära eleven en trygg skolväg. Vårdnadshavaren borde bekanta sig med skolvägen tillsammans med eleven. Det är i första hand vårdnadshavarnas uppgift att lära sina barn hur man rör sig självständigt och tryggt i trafiken. I skolorna satsar man på trafikfostran t.ex. genom att instruera elever i användning av reflex och framhålla vikten av att använda cykelhjälm. Samhället erbjuder flera olika sätt att bekanta sig med hur man rör sig tryggt i trafiken. Trafikskyddet informerar både barn och vuxna på sin webbplats om hur man rör sig tryggt i trafiken ( Polisen instruerar också hur man rör sig tryggt i trafiken. Trafiksäkerheten är viktig under skolskjutsen. Under skolskjutsen får eleverna inte lämna sin plats och de bör använda säkerhetsbälte under hela vägen. Chauffören har rätt att ingripa i störningar som förekommer under skjutsen. Eleven får ha med sig i skolskjutsfordonet bara sådana sportredskap och andra ägodelar som behövs enligt läsordningen under t.ex. gymnastiklektionerna eller som man har skilt överenskommit om med skolan. Det ingår många risker i att vänta på eller stiga av skolskjutsen. Man strävar efter att ordna elevens upphämtningsplats på så sätt att den är på en vettig plats med tanke på skolskjutsrutten och att platsen är trygg för eleven. Upphämtningsplatsen kan vara t.ex. en infartsväg, busshållplats, korsning eller anslutning eller någon annan trygg plats i trafiken. Om elevens vårdnadshavare är oenig om hållplatsen eller dess trygghet bör vårdnadshavaren kontakta dagvårds- o utbildningsverket. Staden och trafikanten bestämmer därefter utifrån vägtrafiklagen och allmän säkerhet var den slutliga hållplatsen borde placeras. Eleven kan själv påverka sin säkerhet under skolskjutsen och som passagerare inom kollektivtrafiken. Chauffören ska garanteras arbetsro. Eleverna får inte heller störa andra passagerare Undantagssituationer Eleven är skyldig att ersätta alla skador han/hon orsakar skolskjutsfordonet. I sådana situationer kommer elevens vårdnadshavare och trafikanten sinsemellan överens om ersättningen. Staden Jakobstad är inte ersättningsskyldig för de skador som eleven orsakar.

46 88, BILDN :00 / :s bilaga: Bilaga 88/bildn Om skolskjutsfordonet inte hämtar eleven vid överenskommen tidpunkt t.ex. på grund av att fordonet har gått sönder, är trafikanten skyldig att ordna ersättande skolskjuts. Väderförhållanden kan orsaka förseningar i skolskjutsen på vintern. Trafikanten är skyldig att meddela om förseningarna endera direkt till eleven/vårdnadshavaren eller alternativt till skolorna/dagvårds- o utbildningsverket som försöker förmedla informationen vidare i mån av möjlighet. Om eleven och vårdnadshavaren inte är nöjda med kvaliteten av skolskjutsen ska de kontakta dagvårds- o utbildningsverket. Problemen antecknas och man kontaktar trafikanten för att förbättra servicen. Vid behov utför dagvårds- o utbildningsverket förfrågningar till alla parter angående genomförandet och kvaliteten av skolskjutsen. 6. ANSVARSFÖRDELNING NÄR DET GÄLLER SKOLSKJUTSAR Staden, skolan, trafikanten och eleven har alla del i ansvaret under resan mellan hemmet och skolan. Bildningsnämnden åligger att övervaka att skolskjutsningen genomförs med beaktande av målen för skolans fostran, elevernas trygghet och säkerhet samt att skjutsrutter och tidtabeller följs. Administrativa sekreteraren på dagvårds- o utbildningsverket planerar och utvärderar skjutsarna i samråd med rektorerna. Rektorn skall inkomma med förslag till dagvårds- och utbildningsverket för avhjälpande av observerade brister. Om föräldrarna själv skjutsar eleven är det föräldern som ansvarar för eleven tills denne kommit till skolan. Eleven får inte lämnas tidigare än vad som överenskommits med hänsyn till att tjänste- och befattningsinnehavare måste finnas på plats för tillsyn. I vissa fall kan det vara viktigt att trafikanten har fått information från föräldrarna, gällande elevers sjukdom eller handikapp. Trafikanterna ansvarar för att förarna har tystnadsplikt om förhållande som rör elevers sjukdom, handikapp eller andra personliga förhållanden. Föräldrarna bedömer själva när de informerar trafikanten. Arbetsgivaren skall kräva att en person visar upp ett straffregisterutdrag enligt 6 2 mom. straffregisterlagen (770/1993), när personen första gången anställs i eller utnämns till ett anställnings- eller tjänsteförhållande som omfattar uppgifter som avses i 2 lagen om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn (504/2002), eller första gången tilldelas sådana uppgifter. Vägen mellan hemmet och hållplatsen samt vid hållplats och av- och påstigning av fordon Föräldrarna har ansvar för eleven på vägen mellan hemmet och hållplatsen. Föräldrarna har ansvar för att eleven är vid skolskjutshållplatsen vid meddelad avgångstid. Föräldrarna har till uppgift att se till att eleven går anvisad väg till hållplatsen och följer överenskomna ordningsregler. Det är inte tillåtet för föraren att släppa av elever på andra ställen än de fastställda hållplatserna. Vårdnadshavaren kan inte själv beställa skolskjuts eller göra ändringar i skjutsrutten eller tidtabellerna med trafikanten utan man måste alltid komma överens om dem med dagvårds- o utbildningsverket.

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

SKOLSKJUTSDIREKTIV FÖR STADEN JAKOBSTAD

SKOLSKJUTSDIREKTIV FÖR STADEN JAKOBSTAD SKOLSKJUTSDIREKTIV FÖR STADEN JAKOBSTAD Staden Jakobstad Bildningsnämnden 12.10.2016 88 Uppdaterad i STFM 27.11.2017 107 2 Innehållsförteckning 1. ALLMÄNT... 3 2. GRUNDERNA FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS...

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2017-08-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.8.2017 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-02-10 16:00 Möteskallelse Onsdagen 10.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-01-18 16:00 Möteskallelse Torsdagen 18.1.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 -2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 Möteskallelse Måndag 13.4.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2016-02-17 16:00 Möteskallelse Onsdagen 17.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2015-06-04 16:00 Möteskallelse Torsdagen 4.6.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 16.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Carmen (ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2015-03-11 16:00 Möteskallelse Onsdag 11.3.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2018-12-12 16:00 Möteskallelse Onsdagen 12.12.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN 2015-10-21 14:00

-2, BILDN 2015-10-21 14:00 -2, BILDN 2015-10-21 14:00 Möteskallelse Onsdag 21.10.2015 kl. 14.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

-2, BILDN-KS :00

-2, BILDN-KS :00 -2, BILDN-KS 2015-09-14 17:00 Möteskallelse Måndagen den 14.9.2015 kl. 17.00, Kulturbyrån, Storgatan 10 Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Harald Wester

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2015-05-21 16:00 Möteskallelse Torsdag 21.5.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-03-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.3.2016 kl. 19.00, Oxhamns skola Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors Jacob Storbjörk,

Läs mer

FÖRSKOLE- OCH SKOLSKJUTS I KARLEBY Skolskjutsregler

FÖRSKOLE- OCH SKOLSKJUTS I KARLEBY Skolskjutsregler FÖRSKOLE- OCH SKOLSKJUTS I KARLEBY Skolskjutsregler KARLEBY STAD Nämnden för utbildning och fostran 14.6.2012 79 Utbildningsnämnden 16.6.2009 79 Innehållsförteckning 2 1. ALLMÄNT... 3 2. GRUNDERNA FÖR

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2015-12-16 16:00 Möteskallelse Onsdag 16.12.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

INSTRUKTION OM SKOLSKJUTS NYKARLEBY STAD

INSTRUKTION OM SKOLSKJUTS NYKARLEBY STAD INSTRUKTION OM SKOLSKJUTS NYKARLEBY STAD Allmänt Kommunen ordnar skolskjuts för elever i enlighet med stadsfullmäktiges beslut 17.12.1992 114. Skolskjutsfrågor och upphandling av skolskjuts besluts av

Läs mer

Principer för skolskjutsar inom förskole- och grundläggande utbildning i BSS

Principer för skolskjutsar inom förskole- och grundläggande utbildning i BSS BJÖRNEBORGS SVENSKA SAMSKOLA Principer för skolskjutsar inom förskole- och grundläggande utbildning i BSS I denna guide presenteras de principer, enligt vilka eleverna i grundskolan och förskolan beviljas

Läs mer

Larsmo kommun. Direktiv för skolskjuts. Godkänd av bildningsnämnden 26.4.2007 42

Larsmo kommun. Direktiv för skolskjuts. Godkänd av bildningsnämnden 26.4.2007 42 Larsmo kommun Direktiv för skolskjuts Godkänd av bildningsnämnden 26.4.2007 42 1. Allmänt 3 1.1 Lagen 3 2. Principer för skolskjutsar 4 2.1 Tidtabeller 4 2.2 Anordnande 4 2.3 Väntetider 4 2.4 Av- och påstigningsplatser

Läs mer

FÖRSKOLETRANSPORT. Vårdnadshavarna är alltid i första hand skyldiga att lära sina barn att röra sig tryggt i trafiken.

FÖRSKOLETRANSPORT. Vårdnadshavarna är alltid i första hand skyldiga att lära sina barn att röra sig tryggt i trafiken. 1.8.2011 FÖRSKOLETRANSPORT I lagen om grundläggande utbildning definieras villkoren för kommunalt ordnad transport för elever i förskoleundervisning. Vårdnadshavarna till andra elever än de som har rätt

Läs mer

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl 1 Sammanträdestid: Onsdagen den, kl. 15.00 Sammanträdesplats: Kronoby gymnasium 14 Sammanträdets öppnande 3 15 Val av protokollsjusterare 3 16 Godkännande av föredragningslistan samt komplettering med

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-03-22 16:00 Möteskallelse Torsdagen 22.3.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2018-02-15 16:00 Möteskallelse Torsdagen 15.2.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SKOLSKJUTSAR INOM TÖREBODA KOMMUN

REGLEMENTE FÖR SKOLSKJUTSAR INOM TÖREBODA KOMMUN TÖREBODA KOMMUN REGLEMENTE FÖR SKOLSKJUTSAR INOM TÖREBODA KOMMUN Gäller från och med läsåret 2008/2009 Töreboda kommun är enligt skollagen 4 kap. 7 samt 6 kap. 6 skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts

Läs mer

Regler och riktlinjer

Regler och riktlinjer TÖREBODA KOMMUN Regler och riktlinjer För skolskjutsar inom Töreboda kommun Antaget av kommunfullmäktige: 2016-04-25 Inledning Töreboda kommun är enligt skollagen (SFS 2010:800) 10 kap. 32 samt 11 kap.

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2018-11-19 16:00 Möteskallelse Måndagen den 19 november 2018 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Peter Boström, ordförande Pentti Silvennoinen

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 23.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Saima Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande Sebastian

Läs mer

JAKOBSTADSREGIONENS GYMNASIENÄMND

JAKOBSTADSREGIONENS GYMNASIENÄMND 1 Sammanträdestid: Måndagen den Kl. 15.00 16.15 Sammanträdesplats: Kommungården i Bennäs Beslutande ordinarie Sandberg, Henrik, Pedersöre, ordförande Dahlin, Christian, Pedersöre, viceordförande Byggmästar,

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2016-12-20 17:00 Möteskallelse Tisdagen 20.12.2016 kl. 17.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Marina Lundkvist Markku

Läs mer

-2, BILDN-KS :00

-2, BILDN-KS :00 -2, BILDN-KS 2017-11-16 17:00 Möteskallelse Torsdagen den 16.11.2017 kl.17.00 i Hercules kabinettet, Stadsbiblioteket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Sebastian Holmgård, ordförande

Läs mer

Principer för skolskjutsar till förskolor och grundskolor i Lojo från

Principer för skolskjutsar till förskolor och grundskolor i Lojo från Principer för skolskjutsar till förskolor och grundskolor i Lojo från 1.8.2017 Nämnden för fostran och utbildning har 23.11.2016 beslutat att godkänna de principer som ska gälla för skolskjutsar till förskolor

Läs mer

-2, MUSINST :00

-2, MUSINST :00 -2, MUSINST 2016-10-04 16:00 Möteskallelse Tisdagen 4.10.2016 kl. 16.00 i Green Room, Campus Allegro Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Monica Grankulla-Häggblom, ordförande Anni Teerikangas

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2018-05-03 16:00 Möteskallelse Torsdagen 3.5.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

FÖRSKOLE- OCH SKOLSKJUTS I KARLEBY Skolskjutsregler

FÖRSKOLE- OCH SKOLSKJUTS I KARLEBY Skolskjutsregler FÖRSKOLE- OCH SKOLSKJUTS I KARLEBY Skolskjutsregler KARLEBY STAD Bildningsnämnden 23.4.2019, 65 2 Innehåll 1 ALLMÄNT... 3 2 GRUNDERNA FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS... 3 2.1. Skolvägens längd... 3 2.2. Skolvägens

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD Nämnden Svenska rum 26.2.2015 Träder i kraft 1.8.2015 RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD ALLMÄNNA PRINCIPER - Med en skolresa avses en resa mellan hemmet och skolan inom Esbo som

Läs mer

SKOLSKJUTSINFORMATION

SKOLSKJUTSINFORMATION Vasa Övningsskola SKOLSKJUTSINFORMATION 1 1. Inledning Denna broschyr är utarbetad av Vasa Övningsskola för att ge elever, vårdnadshavare och chaufförer information om skolskjutsarna och de spelregler

Läs mer

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 Bildningsnämnden 17 09.03.2016 ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 BILDN 09.03.2016 17 1.12.2015 108 Beredning och tilläggsuppgifter: direktör för småbarnspedagogik

Läs mer

Elever som väntar på transport skall ha möjlighet till handledd sysselsättning.

Elever som väntar på transport skall ha möjlighet till handledd sysselsättning. INGÅ KOMMUNS PRINCIPER FÖR SKOL- OCH FÖRSKOLESKJUTSAR Lagen om grundläggande undervisning 32 Skolresor En elev i grundläggande utbildning, förskoleundervisning eller påbyggnadsundervisning som har längre

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Vindelns kommun Skolupptagningsområden och regler

Skolskjutsreglemente för Vindelns kommun Skolupptagningsområden och regler Diarienummer: B-2016-126 Skolskjutsreglemente för Vindelns kommun Skolupptagningsområden och regler Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2016-09-14, 64 Planens namn Sida 2(9) Innehållsförteckning

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

Skolskjutsreglemente

Skolskjutsreglemente Skolskjutsreglemente Barn och utbildningsförvaltningen Barn och utbildningsförvaltningen 2015-02-03 Fastställd av barn och utbildningsnämnden 2015-02-23 Sammanfattning Barn och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Lag om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Läs mer

Skolskjutsregler för grundskolan och särskolan Ovanåkers kommun

Skolskjutsregler för grundskolan och särskolan Ovanåkers kommun Skolskjutsregler för grundskolan och särskolan Ovanåkers kommun Gäller från och med 15 juni 2012 Antagna av barn- och skolnämnden 14 maj 2012 1 (12) Det här dokumentet beskriver de regler som gäller för

Läs mer

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6)

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6) Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning 31.12.2018 1(6) 2(6) Innehåll ENKÄT OM HEMKOMMUNSERSÄTTNING INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 31.12.2018...

Läs mer

Skolskjuts inom Gällivare kommun

Skolskjuts inom Gällivare kommun Skolskjuts inom Gällivare kommun Skolskjuts Avser resor mellan anvisad på- avstigningsplats i hemmets närhet och av kommunen anvisad eller beviljad skola. Skolskjuts omfattar inte förskola, pedagogisk

Läs mer

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN Godkända av bildningsnämnden 27.4.2011 Gäller fr.o.m. 6.6.2011 1 Innehållsförteckning 1. Lagstiftning angående skolresor...

Läs mer

Skolskjutsreglemente Avseende elever i förskoleklass, grundskola och grundsärskola

Skolskjutsreglemente Avseende elever i förskoleklass, grundskola och grundsärskola Skolskjutsreglemente Avseende elever i förskoleklass, grundskola och grundsärskola Reglementet gäller från och med 2017-07-01 Fastställt i Barn- och skolnämnden 2016-05-24 Innehållsförteckning 2 (6) Sida

Läs mer

RP 124/2006 rd. I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna

RP 124/2006 rd. I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 48 b och 48 f i lagen om grundläggande utbildning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

Skolskjutsbestämmelser

Skolskjutsbestämmelser Förskoleklass och grundskola Fastställd av bildningsnämnden 2011-11-08 99 Innehållsförteckning Definitioner...1 Avstånd...2 Form av skolskjuts...3 Restid...3 Tidtabeller...3 Självskjuts...3 Ramscheman...3

Läs mer

Skolskjutsregler i Västerviks kommun för elever i grundskola och förskoleklass

Skolskjutsregler i Västerviks kommun för elever i grundskola och förskoleklass 2013-10-04 Skolskjutsregler i Västerviks kommun för elever i grundskola och förskoleklass Allmänt Enligt 10 kap 32, 33, 40 i skollagen är kommunen skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts om det behövs

Läs mer

Statsbudgeten Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag)

Statsbudgeten Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag) 30. Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag) Under momentet beviljas 720 558 000 euro. Anslaget får användas till 1) betalning av statsandelar

Läs mer

Skolskjuts - grundskola

Skolskjuts - grundskola Skolskjuts - grundskola Regler från 1 augusti 2012 Förtydligande 8 mars 2017 Den här broschyren vänder sig till dig som är förälder, elev eller skolskjutschaufför www.katrineholm.se 2 (7) Tillämpningsregler

Läs mer

Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet LAGFÖRSLAG 1 Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009)

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-11-21 16:00 Möteskallelse Onsdagen 21.11.2018 kl.16.00, Mötesrum Carmen (Ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Denise

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts och andra elevresor

Riktlinjer för skolskjuts och andra elevresor 1 Riktlinjer för skolskjuts och andra elevresor i Nordanstigs kommun Gäller från 1 juli 2014 Fastställda av Kommunfullmäktige Nordanstigs kommun 2014-06-02 62 2 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Avståndsregler

Läs mer

SKOLSKJUTS INFORMATION OM SKOLSKJUTS I EMMABODA KOMMUN

SKOLSKJUTS INFORMATION OM SKOLSKJUTS I EMMABODA KOMMUN SKOLSKJUTS INFORMATION OM SKOLSKJUTS I EMMABODA KOMMUN 2018-09-13 Skolskjutsinformation Enligt skollagen har kommunen skyldighet att anordna skolskjuts för elever i grundskolan (10 kap. 32 ) och särskolan(11

Läs mer

Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro. Allmänna frågor om saneringen och flytten

Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro. Allmänna frågor om saneringen och flytten Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro Det här dokumentet samlar en del frågor som ställts kring flytten. Vartefter nya frågor kommer upp strävar vi till att komplettera dokumentet regelbundet.

Läs mer

Emmaboda kommun Bildningsförvaltningen SKOLSKJUTS REGLER FÖR SKOLSKJUTS I EMMABODA KOMMUN. Fastställd av bildningsnämnden 2014-11-13

Emmaboda kommun Bildningsförvaltningen SKOLSKJUTS REGLER FÖR SKOLSKJUTS I EMMABODA KOMMUN. Fastställd av bildningsnämnden 2014-11-13 Emmaboda kommun Bildningsförvaltningen SKOLSKJUTS REGLER FÖR SKOLSKJUTS I EMMABODA KOMMUN Fastställd av bildningsnämnden 2014-11-13 1. Skolskjutsinformation Enligt skollagen har kommunen skyldighet att

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2015-06-22 16:00 Möteskallelse Måndagen 22.6.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

Skolskjutsreglemente. Reglemente. Barn och utbildning. Tills vidare. Barn- och utbildningschefen. Dokumenttyp

Skolskjutsreglemente. Reglemente. Barn och utbildning. Tills vidare. Barn- och utbildningschefen. Dokumenttyp Skolskjutsreglemente Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2009-04-27 av Kommunfullmäktige 39 Senast reviderad 2011-05-02 av Kommunfullmäktige 128 Detta dokument gäller för Barn och utbildning Giltighetstid

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2018-11-14 16:00 Möteskallelse Onsdagen 14.11.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

Melleruds kommun Skolskjutsreglemente

Melleruds kommun Skolskjutsreglemente Skolskjutsreglemente Grundskola Kommunen har enligt skollagen skyldighet att ordna gratis skolskjuts för de elever i förskoleklass och grundskolan som behöver det med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden,

Läs mer

Skolskjuts i Vännäs kommun Riktlinjer och policy

Skolskjuts i Vännäs kommun Riktlinjer och policy Skolskjuts i Vännäs kommun Riktlinjer och policy Rätt till skolskjuts Elev i förskoleklass t o m årskurs 3 som har minst 2 km mellan hemmet (tomtgräns/gårdsplan) och skolan är berättigad till kostnadsfri

Läs mer

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 10.12.2015 Sida 1 / 1 4640/2015 03.00.00 95 Ändring av förordningen om barndagvård gällande daghemmens personaldimensionering Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel. 09 816

Läs mer

HANDBOK FÖR SKOLSKJUTSAR I LAPPTRÄSK KOMMUN

HANDBOK FÖR SKOLSKJUTSAR I LAPPTRÄSK KOMMUN Utkast HANDBOK FÖR SKOLSKJUTSAR I LAPPTRÄSK KOMMUN Regler och principer för skolskjutsar för elever inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen från och med 15.8.2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts. säker skolväg skapar vi tillsammans

Riktlinjer för skolskjuts. säker skolväg skapar vi tillsammans Riktlinjer för skolskjuts säker skolväg skapar vi tillsammans gäller från och med läsåret 2012/2013 Vem har rätt till skolskjuts i Lessebo kommun Skolskjuts styrs av skollagens10 kapitel Skollagen (2010:800)

Läs mer

Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning

Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning Planen godkänd i bildningsnämnden 27.1.2011 8 LOVISA STADS PRINCIPER FÖR SKOLSKJUTS INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Angered godkänner föreliggande förslag till riktlinjer för skolskjutsar i Angered.

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Angered godkänner föreliggande förslag till riktlinjer för skolskjutsar i Angered. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-07-12 Diarienummer: N131-0597/11 Sektor Utbildning Paulina Henriksson Telefon: 031-365 29 02 E-post: paulina.henriksson@angered.goteborg.se Förslag till riktlinjer för skolskjuts

Läs mer

Regler och riktlinjer Skolskjutsverksamheten för skolorna inom Ödeshögs kommun

Regler och riktlinjer Skolskjutsverksamheten för skolorna inom Ödeshögs kommun Regler och riktlinjer Skolskjutsverksamheten för skolorna inom Ödeshögs kommun Antagna av barn- och utbildningsnämnden 2002-09-09, 62/2002 Kompletterade 2005-01-31, BUN 4/2005 Växelvis boende, sid 3 1

Läs mer

Skolskjutsregler. För- och grundskolenämnden. Dokumentnamn Skolskjutsregler för- och grundskolenämnden. Fastställd Nämndsbeslut

Skolskjutsregler. För- och grundskolenämnden. Dokumentnamn Skolskjutsregler för- och grundskolenämnden. Fastställd Nämndsbeslut Skolskjutsregler För- och grundskolenämnden Dokumentnamn Skolskjutsregler för- och grundskolenämnden Fastställd Nämndsbeslut 2018-06-13 117 Dokumentansvarig Stabschef, skolkontoret Reviderad 2018-06-13

Läs mer

PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL SKOLORNA INOM BILDNINGSVÄSENDET

PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL SKOLORNA INOM BILDNINGSVÄSENDET PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL SKOLORNA INOM BILDNINGSVÄSENDET 1. INLEDNING Enligt Kronoby kommuns förvaltningsstadga 65 mom. 4 skall bildningsnämnden godkänna skolskjutsplaner och gränser för skolskjutsar.

Läs mer

REGLEMENTE. Skolskjutsreglemente för Nykvarns kommun UN/2017:123 KS/2018:316

REGLEMENTE. Skolskjutsreglemente för Nykvarns kommun UN/2017:123 KS/2018:316 Skolskjutsreglemente för Nykvarns kommun UN/2017:123 KS/2018:316 Antagen av kommunfullmäktige: 2016-02-11, 9- KS/2015:433 Reviderad av kommunfullmäktige: 2018-09-06, 77 Ansvarig: Utbildningschef Uppföljning/revidering

Läs mer

2. Målsättning Syftet med skolskjutsning är att se till att skolplikten kan uppfyllas för de elever, vilka har rätt till skolskjuts.

2. Målsättning Syftet med skolskjutsning är att se till att skolplikten kan uppfyllas för de elever, vilka har rätt till skolskjuts. 1 (6) Antagen av bildningsnämnden den 19 maj 2009, 46 Reviderad av bildningsnämnden den 23 juni 2009, 64 Reviderad av bildningsnämnden den 13 oktober 2009, 96 Dnr: 986/09-623 Reviderad av välfärdsutskottet

Läs mer

INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR

INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR Bildningsförvaltningen INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR OM SKOLSKJUTS Säker skolväg skapar vi tillsammans Skolskjutsinformation Enligt skollagen har kommunen skyldighet att anordna skolskjuts för elever i grundskolan

Läs mer

Riktlinje Skolskjuts i Karlskoga kommun

Riktlinje Skolskjuts i Karlskoga kommun Riktlinje Skolskjuts i Karlskoga kommun Fastställd av: BUN 20140616 68 Revideras senast: 2016-06-30 Innehåll Riktlinje - Skolskjuts i Karlskoga kommun... 3 Omfattning... 3 Angränsande styrdokument... 3

Läs mer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer Ekonomi och stadskoncern 4.10.2017 Gunilla Höglund Tf. stadskamrer gunilla.hoglund@jakobstad.fi Kommunens inkomster Statsandelar Skatter Försäljningsintäkter och avgifter Statsandelar Statsandelar milj.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 1.1 Samkommun... 2 1.2 Medlemskommuner... 2 1.3 Samkommunens uppgifter... 2 1.4 Samkommunens utbildningsenheter... 2 1.5 Undervisningsspråk... 3 2 SAMKOMMUNENS ORGAN... 3 2.1

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Partille kommun

Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-05-21, 55 (dokumentet träder i kraft 2019-05-29 och ersätter motsvarande dokument antaget 2015-06-16, 56, ärende UN/2015:174) Dokumentet ska

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun 1 (5) KF 125/2011 Dnr 2011/95 623 Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun Kommunfullmäktiges beslut Det reviderade skolskjutsreglementet för Hultsfreds kommun godkänns. Ärendebeskrivning Förslag till

Läs mer

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet i Götene kommun

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet i Götene kommun Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet i Götene kommun Antagen av: Barn -och utbildningsnämnden Datum för antagande: 2017-03-21 Innehållsförteckning Vad är skolskjuts?... 3 Ansvar;... 3 Färdvägens

Läs mer

Skolskjutsreglemente. Riktlinjer

Skolskjutsreglemente. Riktlinjer Skolskjutsreglemente Riktlinjer Beslutad av: Barn- och skolnämnden Beslutsdatum: 2018-04-17 Framtagen av: Barn- och skolförvaltningen Dokumentansvarig: Christina Johansson Gäller från: 2018-07-01 Diarienummer:

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Ånge kommun

Skolskjutsreglemente för Ånge kommun Skolskjutsreglemente antagen av kommunfullmäktige 2010-02-22, 8 Dnr ks 10/16. Skrivfelsrättad av hum punkt 10 2010-09-29 Skolskjutsreglemente för Ånge kommun 1 LAGTEXT OCH FÖRORDNINGAR 2 2 DEFINITIONER

Läs mer

SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL GRUNDSKOLORNA I SIBBO Bilaga till skolskjutsplanen för läsåret 2006-2007

SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN. PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL GRUNDSKOLORNA I SIBBO Bilaga till skolskjutsplanen för läsåret 2006-2007 SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL GRUNDSKOLORNA I SIBBO Bilaga till skolskjutsplanen för läsåret 2006-2007 Sivistyslautakunta / Bildningsnämnden 17.5.2006 2,11(+c// 6LGD,1/('1,1*

Läs mer

Regler och riktlinjer

Regler och riktlinjer Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet för förskoleklasser, grundskolor och grundsärskolor i Skellefteå kommun Dokumentnamn Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet för förskoleklasser, grundskolor

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2015-09-15 16:00 Möteskallelse Tisdagen 15.9.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 4590/07.01.01/2014 100 Registeransvariga och ansvarspersoner för register inom undervisning och dagvård Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel. 09 816 83861

Läs mer

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL 2 1 kap. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Samkommun Samkommunens namn: Kvarnen samkommun. Hemort: Kronoby. 2 Medlemskommuner Samkommunens

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019 1 (5) 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den

Läs mer

Regler och tillämpningsanvisningar (skolskjutsregler) för skolskjutsverksamheten i Uddevalla kommun

Regler och tillämpningsanvisningar (skolskjutsregler) för skolskjutsverksamheten i Uddevalla kommun 3 (8) Regler och tillämpningsanvisningar (skolskjutsregler) för skolskjutsverksamheten i Uddevalla kommun 1. Vem är berättigad till skolskjuts? Elever i skolan (grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 12 maj 2015 579/2015 Lag om ändring av lagen om fritt bildningsarbete Utfärdad i Helsingfors den 8 maj 2015 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

Kommun- och Stadsdirektörsdagar

Kommun- och Stadsdirektörsdagar Kommun- och Stadsdirektörsdagar 4.9.2013 Kurt Torsell Dagvård och förskola - Subjektiva dagvårdsrätten - Hemvårdsstödet - familjernas val svårt att bedöma - hemvårdsstödet i medeltal 5544e/år/barn - under

Läs mer

Reglemente för skolskjutsverksamheten i Uppvidinge kommun

Reglemente för skolskjutsverksamheten i Uppvidinge kommun 2013 11 08 Reglemente Reglemente för skolskjutsverksamheten i Uppvidinge kommun Gäller elever i skolår F 9 och barn med särskilda behov inom särskolan. Antagen av barn och utbildningsnämnden 2013 12 11

Läs mer

Tillsvidare

Tillsvidare Dokumentnamn RIKTLINJER FÖR SKOLSKJUTS Gällivare Kommun Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer KS/2018:967 Framtagen av Beslutad Giltighetstid 2019-04-15 70 Tillsvidare Barn &

Läs mer

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUND- SKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUND- SKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN 1 PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUND- SKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN 2 Innehåll 1. ALLMÄNT OM ORDNANDE AV SKOLSKJUTS... 3 2. LAGSTIFTNING... 3 2.1 6 i lagen om grundläggande utbildning: Bestämmande

Läs mer

PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL FÖRSKOLOR, SKOLOR INOM DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN OCH GYMNASIET.

PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL FÖRSKOLOR, SKOLOR INOM DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN OCH GYMNASIET. PRINCIPER GÄLLANDE SKOLSKJUTSAR TILL FÖRSKOLOR, SKOLOR INOM DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN OCH GYMNASIET. Godkänd av bildningsnämnden 28.9.2016 39 Gäller från och med 1.1.2017 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer