Katarina Gälldin Stipendieresa Amsterdam och Barcelona

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Katarina Gälldin 2010-09-07. Stipendieresa Amsterdam och Barcelona"

Transkript

1 Katarina Gälldin Stipendieresa Amsterdam och Barcelona

2 Inledning Jag heter Katarina Gälldin och är nyexaminerad från Hotell- och Restauranghögskolan i Grythyttan. Där läste jag ett treårigt kandidatprogram inom Hotell och Värdskap. Tack vare detta stipendium fick jag chansen att besöka två mycket unika hotell i Europa. Jag valde citizenm i Amsterdam och W Hotel i Barcelona. Valet grundade sig på att båda hotellen är nyöppnade, designinriktade och ligger i två mycket spännande städer. Jag hade även hört talas om båda hotellen innan och blev nyfiken på deras innovativa lösningar och nytänkande inom hotellbranschen. Innan min avresa tog jag kontakt med båda hotellen i hopp om att få träffa en manager för ett kort möte. På citizenm fick jag kontakt med två olika managers men på W hotel var det svårare. Jag upplevde två fantastiska hotell som var mycket inspirerande och givande och jag hade en väldigt rolig resa. Jag vill ge ett stort tack till Scandics styrelse som har möjliggjort denna resa! citizenm Amsterdam Unikt koncept citizenm har identifierat en ny typ av resenär som håller på att förändra hotellen runt om i världen. Dessa moderna människor är professionella, självständiga upptäcktsresande som söker kultur, shopping och respekterar platserna de besöker. De reser både långt och kort och är unga i sinnet. Dessa resenärer delar ett gemensamt begär: lyxigt prisvärt boende. Namnet för resenärerna är citizen mobile och det är därifrån hotellen har fått sitt namn. citizenm öppnade sitt första hotell 2008 med 230 rum vid Amsterdams flygplats. I april 2009 slog portarna upp för det andra hotellet i centrala Amsterdam med 215 hotellrum. Efter stor framgång håller kedjan på att expandera i både Europa och i USA. Sommaren 2010 öppnades ett nytt hotell i Glasgow och fler hotell planeras i London, Paris och New York. Hotellet som inte följer några normer Det som skiljer citizenm från andra hotell är framförallt deras självservice. Själv- check in/check ut, bokning av rum kan endast ske via internet och det finns ingen room-service.

3 citizenm är också väldigt unik på marknaden eftersom de är ett budgethotell som erbjuder lyx, modern design, hög standard och väldigt bra värdskap. Francisco Sordo som är manager för citizenm hotel Amsterdam airport berättade om två anledningar till varför de kan vara ett lyxigt budgetdesignhotell. Dels handlar det om att utnyttja byggnaden på rätt sätt för att ta till vara på varje litet utrymme. Hotellet har små rum, de är endast 14 kvm och har en väldigt unik design för att få plats med alla nödvändiga tillbehör som behövs i ett hotellrum. Ett exempel på det är duschen och toaletten som har placerats mitt i rummet i form av runda glasbås. Den andra anledningen är att de håller personalkostnaderna nere. citizenm arbetar inom en platt organisation och behöver därför inte anställa så många för varje nivå. De leasar även städpersonal vilket drar ned kostnaderna. Francisco Sordo berättade hur viktigt det är att anställa bra människor. citizenm värderar inte lång erfarenhet inom branschen utan det betydelsefulla är att den anställde passar in, har en bra attityd och klickar med cheferna. Ägaren till citizenm värdesätter internationalitet och anställer därför medvetet olika nationaliteter. Näst intill alla som jobbar inom hotellet har ett utländskt ursprung. Personalen har även väldigt flexibla arbetsuppgifter så att de inte behöver vara låsta vid en och samma arbetsplats. Bokning och in- och utcheckning Det är en väldigt smidig och personligt anpassad bokning som citizenm har utformat för sin hemsida. Det ges tre olika prisalternativ när man har valt datum för ankomst och avfärd beroende på vad just dina behov är. Antingen kan man välja det billigaste alternativet prepaid och betala i förskott vid bokningen och då sker inga ändringar eller någon återbetalning. För mellanalternativet no change som är 10 Euro dyrare sker betalning vid

4 incheckning, inga ändringar, återbetalningar eller avbokningar kan göras. För ytterligare 10 Euro kan man få ett flexible pris och då betalar man rummet vid incheckning och ändringar och avbokningar är möjligt fram till klockan 18:00 på ankomstdagen. Oavsett vilket alternativ som väljs får man välja mood i rummet när bokningen är genomförd. Exempel på detta är relax, romance, party, business och lokalt tema. Andra valmöjligheter som erbjuds är temperatur, färg, musik, språk och om solskyddet ska vara uppe eller nere vid ankomst. In- och utcheckningen var också väldigt enkel och framförallt snabb. Det tog cirka en halv minut för mig att checka in. Det fanns sex pekskärmar vid entrén där jag skulle knappa in bokningsnummer, adress eller efternamn och sedan stämma av att bokningen var rätt. Därefter var det bara att ta sitt eget nyckelkort och hålla det framför en sensor som registrerade alla uppgifter. Utcheckningen gick lika lätt och snabbt. Om man hade några övriga betalningar för telefon eller mat/dryck betalades dessa med kort vid skärmarna och sedan fick man välja om man ville ha kvittot via , utskrift eller både och. När detta var klart fick man gradera hotellet från 1-10 i avseende till olika aspekter som service, mat, rummet och helhet. Nyckelkortet fick man även behålla som souvenir eller bruka på andra citizenm hotell. I närheten av skärmarna stod alltid en såkallad ambassador för att hjälpa till om det var några problem eller funderingar. Jag träffade Adchara som var Manager On Duty på citizenm Amsterdam City och hon berättade att denna självservice är perfekt för européer och skandinaver just för att dessa gäster är väldigt självständiga till skillnad från asiater som har större behov av uppmärksamhet och betjäning. Hon berättade även att den feedback de har fått om självservicen har i stort sett bara varit positiv. Det är moderna gäster som bokar citizenm och det är just dem gästerna som hotellet har som största målgrupp. Adchara menar att alla bokningar sker mer och mer över internet och just därför har de valt att inte ta några bokningar via telefon då det även är väldigt tidssparande för personalen. Hon sa också att det känns säkrare för gästen att boka via internet eftersom många kan känna sig osäkra att ge ut sitt kreditkortsnummer över telefon. Hela 60 % av citizenm s gäster bokar via deras egna hemsida.

5 Rummet Hotellrummen erbjuder en blandning av både budget- och lyxstandard. I det 14 kvm stora rummet finns det en 2x2 meter stor säng, LCD tv, fönster från golv till tak, ett litet bord, fåtölj, regndusch, två olika schampon, tvål, hårtork, toalett, handfat, spegel, extra handdukar och kuddar, gratis trådlöst internet och filmer. Dock ingen garderob. Det som är mest unikt med dessa hotellrum är Philips MoodPad med pekskärm som kontrollerar allt i rummet: tv, musik, persienner, temperatur, färgbelysning och väckarklocka. Den lilla pekskärmen är löstagbar och laddas vid sängkanten så att det är enkelt att styra allt från sängen. Det finns även eluttag precis vid sängen vilket gör det smidigt att ladda mobilen eller arbeta med datorn. Den stora king-sizesängen är specialtillverkad endast för citizenm och för att göra bäddningen smidigare för housekeeping går den att fälla upp så att den blir som en stor bäddsoffa.

6

7 Lounge/canteenM På första plan ligger hotellets lobby, lounge, vardagsrum, arbetsrum, canteenm och fyra imac för utlåning. Alla utrymmen är allmänna med exklusiva möbler och häftig modern design och inredning. Francisco Sordo berättade att när lobbyn designades tänkte de på att gästerna ska känna sig som hemma och vara fria, oavsett om de vill arbeta, ta det lugnt, kolla på TV eller läsa en bok. Han anser att citizenm är ett roligt hotell med en skön och avslappnad atmosfär. Hotellet ska vara en plats för människor att mötas på. De har samlat ihop utrymmena, till exempel att bistron och lobbyn sitter ihop. Francisco menar att i många hotell ser man att alla människor sitter så långt ifrån varandra som möjligt. På citizenm vill de istället underlätta för att skapa möten. Som i lobbyn/bistron har de ett långt smalt bord där gästerna lätt kan sitta och prata med varandra som vid ett vanligt matsalsbord. Francisco gillar Amsterdam City just för att det har en helt annan atmosfär än hotellet vid flygplatsen där det mest bor affärsresenärer. Jag satt och åt frukost och klockan var strax före 11. Francisco berättade att vid den här tiden brukar lobbyn vara helt tom i flygplatshotellet då alla har åkt men i det här hotellet är det ett skönt flow av människor hela tiden.

8

9 Min upplevelse citizenm är verkligen ett hotell i min smak. Det är väldigt modernt och nytänkande med cool design och snygg inredning. Jag tycker att de har lyckats väldigt bra med känna sig som hemma känslan. Trots den trendiga inredningen är atmosfären avslappnad och bekväm. Människor sitter här och där och har det trevligt och pratar med varandra. Lobbyn är mysig och välkomnande och de trevliga ambassadörerna ger ett väldigt bra mottagande och finns i närheten för att hjälpa till. Jag tycker att det är smart att man som gäst kan välja själv om man vill ha hjälp eller inte. Vissa gäster vill ha en snabb check-in och klarar sig utmärkt själva medan andra gäster vill ha mer uppmärksamhet och prata med någon av hotellets personal vid ankomsten.

10 Hotellets canteenm (bistro) har ett brett utbud av fräscha rätter och olika varianter av drycker. Frukosten är en favorit. För endast 100 kronor erbjuds en påse med apelsinjuice, croissant, smör, marmelad, frukt, yoghurt med müsli och valfritt nybryggt kaffe. Frukostserveringen fungerar väldigt effektivt på detta sätt och allting smakade bra. Rummet kändes lite litet men det fungerar utmärkt om man bara är en person. Sängen var stor och skön och det kändes lyxigt med gratis internet och film. Dock var det trådlösa internet sådär då det glappade väldigt mycket men eftersom det var gratis kändes det som en bagatell. Regnduschen var något utöver det vanliga och dörrarna var väldigt täta då det inte hamnade en enda droppe utanför. En sak som var mindre bra var att borden i rummet var väldigt små, de hade absolut ingen arbetsyta och fåtöljen var inte ergonomisk utan mer designmässigt utformad. citizenm s tekniska lösning med Philips MoodPad fungerade mycket bra. Den var enkel att använda och det var suveränt att man kunde styra allt från den. Det var en tyst och bra AC och funktionen att man kunde använda både persienner och solskydd var bra då rummet blev totalt mörklagt. En annan funktion som var unik var att ljuset i rummet kunde varieras i olika färger som styrdes med pekskärmen. Beroende på vilket tema som valdes skiftade belysningen i varierande färger. Det fanns även ett stort utbud av olika slags musikgenrer. Om det strulade med MoodPaden kunde personalen återställa det från deras dator. Hotellet känns genomtänkt, allt ifrån detaljer i hotellrummet till en fräsch tjejig doft inne på damtoaletten i lobbyn. Dessutom kan man hitta små humoristiska inslag i hotellet som gör det lite roligare och bekvämare. citizenm har en väldigt skön atmosfär som jag aldrig har upplevt på något annat hotell. Gäster satt i vardagsrummet och pratade eller kollade på TV och jag upplevde aldrig någon stel känsla. Jag tycker att det var ett mycket bra billigt budgetdesignhotell med en känsla av lyx som jag absolut kommer att återvända till. Bilden nedan tog jag första kvällen och jag tycker att den reflekterar väldigt bra den känsla jag menar att citizenm har på sitt hotell. Övrigt En aspekt som jag hade tänkt observera var hur väl miljömedveten citizenm är. Dessvärre verkar inte hotellet arbeta i så stor utsträckning med miljö. Adchara berättade att de källsorterar allt skräp men de verkar inte ha någon särskild miljöpolicy. Dock sparar de in på papper tack vare all teknologi. De ber på sin hemsida att som gäst inte skriva ut sin bokningsbekräftelse och all information sker på deras hemsida eller via , vilket är mycket bra. Jag fick med mig ett vist råd av Adchara som var att man ska lära sig att uppskatta sin personal. Oftast är det personalen som arbetar i fronten som vet mer om hotellet än en manager som sitter på kontoret. Det är särskilt viktigt att uppskatta housekeeping som har ett väldigt tungt och tufft arbete. Alla som arbetar på ett hotell måste ha förståelse för varandra och varje persons arbetsuppgifter.

11

12 W hotel Barcelona Worldwide WOW. Now. W hotel Barcelona slog upp portarna i april Hotellet ingår i kedjan Starwood Hotels & Resort Worldwide som finns över hela världen. I dagsläget finns det 37 stycken olika W hotell och konceptet är att erbjuda både design och bekvämlighet. W hotell har som varumärke att vara innovativa, moderna och design- och livsstilsinriktade. Hotellen är individuella och unika. Varje hotell erbjuder en unik mix av design och har passion för mode, musik och underhållning. Hotellen vill skapa en WOW känsla för alla gäster. W hotel i Barcelona har 473 rum, varav 67 är sviter. Hotellet är utformat som ett stort segel i glas och står mäktigt längst en av Barcelonas stränder. Det är den världskände arkitekten och katalanen Ricardo Bofill som har designat hotellet. Inspirationen har han hämtat från havet och han säger att han föreställde sig en enorm glasbåt som flöt på Medelhavet. I folkmun kallas hotellet för La Vela, seglet av spanjorerna. Ett nyöppnat strandhotell i lyx och flärd Hela hotellet känns väldigt hippt och modernt. Direkt när man kommer in genom svängdörrarna möts man av lobbyn som är mörk men har väldigt högt i tak. Det spelas funky musik och inredningen är cool med glittriga väggar och stor golvyta. Det finns fyra stycken diskar för in/utcheckning och ett långt bord med stolar där conciergerna sitter, eller whatever/whenever som W hotel kallar det. På samma plan finns även en liten butik, lounge, bar, restaurang, konferensrum och utgång till ett soldäck med biffiga solstolar och pool. Hit har endast hotellets gäster tillträde. För att komma upp till baren Eclipse som ligger på 26:e våningen finns det en snabbhiss och under kvällarna står det en välklädd värd vid hissen som tar med gästerna upp. För att bli insläppt måste du bo på hotellet annars finns det en gästlista man skriver på. Inredningen i hotellet är väldigt avskalad, modern men också mjuk. Annars erbjuder hotellet allt vad ett femstjärnigt hotell kan tänkas göra. Lobbyn

13 Lounge med bar Wonderful room and fantastic suite Första natten I Barcelona bodde jag i ett wonderful room med king-size bed och utsikt över havet. Alla hotellrum på W hotel i Barcelona har antingen havsutsikt eller utsikt över staden. Rummen har stora fönster från golv till tak och har alla faciliteter som ett hotellrum bör ha. Stort skrivbord med en bekväm stol, stora garderober, en liten sittplats vid fönstret, stora helkroppsspeglar, regndusch, minibar och öppna ytor. Andra natten bodde jag i en fantastic suite och den var även utrustad med badkar, två handfat, soffgrupp och två TVapparater. Rummen var väldigt ljusa och behagliga. Även dessa hotellrum var utrustade med ett system som gjorde att man kunde styra både ljus och persienner från sängen. En smart grej som fanns vid duschen var att det fanns plats för handdukar och morgonrock bakom ett duschdraperi alldeles vid duschen. Det gjorde att handduken var väldigt lättillgänglig när man hade duschat klart och ingenting var blött.

14

15 Min upplevelse Jag tycker att det var ett väldigt häftigt hotell men eftersom det var väldigt stort kändes det opersonligt och stelt. Designen var utöver det vanliga med ljusskiftningar, mönster på väggar och snygga möbler. Personalen klädde sig modernt men ändå avslappnat. Det kändes som ett väldigt trendigt hotell med en väldigt bred målgrupp. Allt från barnfamiljer till gamla pensionärer. Jag åt middag i hotellets restaurang Wave och det var väldigt god mat och service. I restaurangen skiftade belysningen i olika färger på ett diskret sätt som aldrig blev störande. Även W hotel arbetar med alla sinnen då man kände en speciell doft överallt som var hotellets signaturdoft. Jag blev väldigt väl omhändertagen av hotellets personal som gav service på högsta nivå. Det kändes lyxigt och gav bevis på att det är ett förstaklassigt hotell.

16 En slutkommentar Sammanfattningsvis kan jag säga att båda hotellen har varit en otrolig upplevelse som kommer att vara ett minne för livet. citizenm var ett hotell som föll mer i min smak men W hotel var väldigt häftigt. Det var två hotell som skilde sig åt i många aspekter och därför var det intressant att göra en jämförelse och se likheter och olikheter. Jag blev väldigt fascinerad av effektiviteten på citizenm, att det tog under en minut att checka in/ut. På W hotel tog det kanske 5-10 minuter att checka in och personalen hade så fullt upp med pappersarbete och kreditkort att jag kände mig som en jobbig gäst och de blev allt mer stressade ju mer gäster som klev in genom dörren. När jag skulle checka ut var proceduren i stort sätt likadan. Jag fick stå i kö minuter innan jag ens fick komma fram till receptionsdisken och då tog det ytterligare några minuter innan allt var klart. Personalen var dock väldigt trevliga under både in- och utcheckning men lika trevligt bemötande fick jag även på citizenm. Där hade personalen tid att fråga om hjälp och småprata lite. Jag tror att koncept som citizenm kommer att bli betydande i framtiden. Självservice, effektivitet och smidighet tror jag människor kommer att uppskatta på hotell, speciellt affärsresenärer. Jag kände mig väldigt bekväm med det just för att det gick snabbt och jag fick samtidigt bra service. Atmosfären var så hemtrevlig och skön på citizenm att jag tror alla skulle trivas där. Genom den moderna tekniken tror jag att citizenm vinner många unga och resvana gäster men även andra människor med som är nyfikna på något nytt. Även sängen är en ny innovativ lösning i hotellet. Med en egentillverkad säng så stor som 2x2 meter och är inklämd mellan två väggar går den ändå att bädda väldigt snabbt och duschkabinen är tydligen den tätaste i världen. citizenm är ett väldigt bra exempel på ett nytänkande och effektivt hotell som sparar mycket pengar då det endast är fyra personer per skift som sköter 215 rum. Ett annat plus som citizenm får är för deras gratis internet och filmer. På W hotel var det dyrt och dålig uppkoppling. Genom att dra in på vissa saker och vara generösa med andra är ett smart drag som citizenm vinner på. En genomgående trend på båda hotellen är att hotellrummen är sparsamma på utrymme. Just att badrummen inte är ett eget rum med väggar som tar extra mycket plats. På citizenm var duschen och toaletten i fokus i rummet då de stod i mitten och på W hotel var badkaret och handfaten alldeles intill sängen och duschen och toaletten var uppdelade i små utrymmen. Båda hotellen kändes väldigt trendiga men på W hotel var det mer liv och rörelse. På soldäcket spelade en DJ med schyst chill out musik och de hade även flera barer över hela området. Jag skulle rekommendera alla att besöka både citizenm och W hotel.

17 Tack för en rolig resa och otrolig upplevelse!

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Azita Shariati. DISKRETA AFFÄRSMÖTEN på Arlanda YOUR PRIVATE AVIATION PARTNER IN SCANDINAVIA. KONFERENSGUIDE: Hitta rätt miljö för nästa konferens

Azita Shariati. DISKRETA AFFÄRSMÖTEN på Arlanda YOUR PRIVATE AVIATION PARTNER IN SCANDINAVIA. KONFERENSGUIDE: Hitta rätt miljö för nästa konferens ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS MEDFÖLJER SVENSKA DAGBLADET 27 APRIL 2015 DISKRETA AFFÄRSMÖTEN på Arlanda KONFERENSGUIDE: Hitta rätt miljö för nästa konferens Azita

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN

SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN INNEHÅLL Sida 3 Sida SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR 4 FLYGBILJETTER 1. Beställ i god tid Sida 10 2. Res utanför högsäsongen här är det billigast

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

hallå BOSTAD Byta fönster? Vi tillverkar och installerar Boka kostnadsfritt hembesök på 031-50 82 50 eller besök ekstrands.com

hallå BOSTAD Byta fönster? Vi tillverkar och installerar Boka kostnadsfritt hembesök på 031-50 82 50 eller besök ekstrands.com Välkommen kontakta oss! PARHUS - 127 m 2 - NYBYGGNATION hallå Nyuppfört parhus (bostadsrätt) om 4-5 r.o.k i 2 plan med omedelbar närhet till skola, kommunikationer och bad. I entréplan fi nns en öppen,

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Sally Augustin. Home styling. Använd designpsykologi för en snabbare försäljning och ett högre pris

Sally Augustin. Home styling. Använd designpsykologi för en snabbare försäljning och ett högre pris Sally Augustin Home styling Använd designpsykologi för en snabbare försäljning och ett högre pris 2 Innehållsförteckning 3 Förord 5 Introduktion 6 Skicka signaler koppla samman köpare och bostad 7 Vad

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Winnare. CamILLa om livet som hotelldirektör. filmsuccé på Bjertorp. hårt jobb bakom framgångar. WINN HOTEL GROUP årsredovisning 2013

Winnare. CamILLa om livet som hotelldirektör. filmsuccé på Bjertorp. hårt jobb bakom framgångar. WINN HOTEL GROUP årsredovisning 2013 WINN Park Inn by Radisson Lund Strategiskt hotellbygge i lund WINN HOTEL GROUP årsredovisning 2013 CamILLa om livet som hotelldirektör Winn & Percy går hand i hand SÅ VAR HOTELLåret Såstaholm prisas för

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Laseria hair and tattoo removal

Laseria hair and tattoo removal Södertörns högskola Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik Praktiskt examensarbete 15 hp Medieteknik Vårterminen 2013 (Programmet för IT, medier och design) Laseria hair and tattoo removal

Läs mer

Att skapa en hemsida med fokus på målgrupp och uppdateringsmöjligheter

Att skapa en hemsida med fokus på målgrupp och uppdateringsmöjligheter Att skapa en hemsida med fokus på målgrupp och uppdateringsmöjligheter Malin Dahlberg 2014 Examensarbete, C-nivå, 15hp Datavetenskap Examensarbete i Datavetenskap Creative Computer Graphics 1 Handledare:

Läs mer

Emma Swanström TURNERA. så funkar det! 1 Turnera så funkar det!

Emma Swanström TURNERA. så funkar det! 1 Turnera så funkar det! Emma Swanström TURNERA så funkar det! 1 Turnera så funkar det! Innehåll Turnera så funkar det! 3 Bilda Live 3 Vem får turnera? 3 DIY Fördelar och nackdelar 4 Planera 5 Studiecirkel 5 Turnéns längd 5 Rutt

Läs mer

Att arbeta eller inte arbeta under resan

Att arbeta eller inte arbeta under resan ANNONS Hela denna bilaga är en annons om affärsresor från MediaPlanet ANNONS AFFÄRS RESOR FLYGBOLAG RESEBYRÅER HOTELL HYRBIL KREDITKORT Flygsäkerheten har aldrig varit bättre Nr. 1 DECEMBER 2002 Att arbeta

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling Den nya vägen in ett migrantperpektiv Veronica Nordlund och Lisa Pelling 1 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund och metod... 5 Urval... 5 Fördelningen arbetskraftsinvandrare/skyddssökande... 5

Läs mer

TE-idning. UF Ditt egna företag. Treornas studieresa till Köpenhamn. Innehåll. Tre Inriktningar Tre Intervjuer. Lars-Åkes Kluringar

TE-idning. UF Ditt egna företag. Treornas studieresa till Köpenhamn. Innehåll. Tre Inriktningar Tre Intervjuer. Lars-Åkes Kluringar 20 November 2012 Erik Dahlbergsgymnasiet UF Ditt egna företag Läs om kursen Ung Företagsamhet som Teknikeleverna har möjlighet att läsa. Sida 7 Innehåll Vårt projektarbete s. 2 Treornas studieresa till

Läs mer

Bankuellt Nr 10 Januari 2014

Bankuellt Nr 10 Januari 2014 Bankuellt Nr 10 Januari 2014 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Vi har faktiskt varit med om ytterligare en historisk händelse. Den förra var att vi öppnade kontor i Storfors (som

Läs mer

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS AFFÄRSRESOR. Hela Sveriges flygbolag.

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS AFFÄRSRESOR. Hela Sveriges flygbolag. ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr 36 MARS 2014 Tips! AFFÄRSRESOR PÅ KONFERENS GENOM SVERIGE Missa inte MAXA DINA FÖRMÅNER Bli medlem i hotellets lojalitetsprogram ÖKA

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

ExxactMatch. nr:01. Allt ljus på Simon och Tomas. Vinn Exxactprodukter. 10 000 kr! Se sista sidan

ExxactMatch. nr:01. Allt ljus på Simon och Tomas. Vinn Exxactprodukter. 10 000 kr! Se sista sidan ExxactMatch Ett magasin från Schneider Electric. I detta nummer: Upptäck den nya apparatserien Exxact Läs ljusdesignerns bästa tips Modernisera din elstandard Simon och Tomas berättar om inredning och

Läs mer

hyresrätten Hemma hos Ut i världen Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag ett temamagasin från ernst rosén

hyresrätten Hemma hos Ut i världen Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag ett temamagasin från ernst rosén hyresrätten ett temamagasin från ernst rosén Hemma hos Vi besöker tre familjer i hyresrätt Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag Ut i världen hur hyr man en bostad i ett annat land?

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

Konferera i London! Mötescoachernas roll blir allt viktigare

Konferera i London! Mötescoachernas roll blir allt viktigare ANNONS Hela denna tematidning är en annons om affärsresor från MediaPlanet ANNONS AFFÄRS RESOR FLYGBOLAG RESEBYRÅER HOTELL HYRBIL TÅG KREDITKORT din guide till en lyckad affärsresa Stor marknad för internationella

Läs mer