l. Samerna har kallats för flera olika saker genom tiderna. Ge några exempel och förklara dessa namn.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "l. Samerna har kallats för flera olika saker genom tiderna. Ge några exempel och förklara dessa namn."

Transkript

1 Repetitionsfrågor till kapitlet Norden Före kristendomen l. Samerna har kallats för flera olika saker genom tiderna. Ge några exempel och förklara dessa namn. 2. Varför förföljdes samerna på 1600-talet? 3. Hur förhöll den svenska kyrkan sig till samerna under 1600-talet? 4. Beskriv samernas religions förhållande till naturen. 5. Vad är: a) en seite? b) Akka? c) en nåjd? 6. Vilka var de viktigaste gudarna i den samiska religionen och vad representerade de? 7. Berätta kortfattat om björnriten. 8. Varför tror du att björnen var så betydelsefull för samerna? 9. Vilka uppgifter hade nåjden i det gamla samiska samhället? 10. Varför kallas den fornnordiska religionen för asatro? 11. Hur skapades världen och människorna enligt den fornnordiska tron? 12. Vilka var de viktigaste gudarna? Vad stod de för och vad kännetecknade dem? 13. Vad gjorde vikingarna när de hade blotfester? 14. Hur såg världens undergång ut i den fornnordiska tron? 15. Vem var Balder och vilken betydelse hade han i den fornnordiska mytologin? 16. Vilka källor har vi till den fornnordiska religionen? 17. Vad var Eddadikterna för något? 18. Vad är det för något speciellt med runstenar? 19. Vem var Ansgar? 20. Varför var stormännen i det fornnordiska samhället intresserade av kristendomen? 21. Sammanfatta Sveriges kristnande i fem punkter. 22. Beskriv kortfattat hur de övriga nordiska länderna kristnades.

2 Prov till kapitlet Norden Före kristendomen Namn Poäng Identifieringsfrågor - svara med ett namn eller en händelse. l. Hans namn liknar Tors lite grann. Båda är starka och är åskans gudar. 2. Rituellt dödande av det största bytet man hade. Stora delar av byn var samlade. 3. Byns viktigaste person, han är den religiösa ledaren. 4. Hängde sig själv nio dagar i ett träd för att få visdom om runorna. Offrade också sitt ena öga i Mimers brunn för att få mer vishet. Fick också hjälp av två korpar, Hugin och Munin, när han ville få veta något om vad som hände i världen. 5. Tysk missionär som kom till Sverige på 800-talet. Kallas ibland för Nordens apostel. Bildade den första kristna församlingen på Birka i Mälaren. 6. En ljus och vacker gud som dödades av en mistelpil. Efter hans död utbröt stor sorg bland asagudarna. 7. Den förste mannen på jorden enligt den fornnordiska religionen. Har samma namn som ett trädslag. 8. Den förste kungen i Sverige som lät döpa sig och som ville att kristendomen skulle bli landets religion. Kortfrågor - svara i punktform. 9. Ge exempel på två gudar och vad de hade för egenskaper och maktområden. 10. Vilka källor har vi till den fornnordiska religionen? 11. I vilken ordning kristnades de nordiska länderna Finland, Norge och Sverige? 12. Räkna upp 3 viktiga gudar i den fornnordiska religionen. Redogör kort för deras egenskaper. Utredande fråga - svara med fullständiga meningar. 13. På vilka sätt kan man märka att den gamla samiska religionen är nära knuten till naturen? 14. Vilka skillnader och likheter kan du se mellan den fornnordiska skapelseberättelsen och den bibliska? "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Det var tomt och mörkt. Gud sade: Varde ljus och det blev ljus. Och Gud skapar dag och natt, vatten och himmel och sedan växter. Han skapar solen och stjärnorna. Sedan skapar han djuren. Slutligen skapar han människan efter sin avbild; kvinnan ur mannens revben. De får till uppgift att råda över jorden och föröka sig. Gud såg på sin skapelse och tyckte det var gott och den sjunde dagen vilade han sig."

3 15. Hur kom det sig att de svenska stormännen bjöd in kristna missionärer? 16. Hur gick det svenska kristnandet till i korta drag?

4 Repetitionsfrågor till kapitlet Europa i backspegeln l. Ge en motivering till att Monte Cassino skulle vara Västerlandets viktigaste kloster. 2. Vilken syn på arbete hade Benedikt? 3. Anta att benediktinermunkarna skulle ställa upp i ett val. Då måste de bilda ett parti och skriva ett partiprogram. Vilka punkter tror du de skulle ta fram? 4. Var trodde folk att de kunde hamna efter döden? 5. Vilka metoder fanns det för att få det så bra som möjligt efter döden? 6. Vad är en relik? 7. Ge exempel på tre helgon och sammanfatta kort deras liv: Namn, tidpunkt, levnadsuppgifter, anledning till att de blev helgon. 8. På vilket sätt kan man säga att vallfärden är en helig handling? 9. Berätta om Birgittas vallfärder. 10. Ge exempel på sådant som band samman Europa under medeltiden. 11. Varför gick man i korståg mot muslimerna under slutet av 1000-talet och fram till början av 1200-talet? 12. Innocentius betyder oskyldig på latin. Tycker du att påven Innocentius III gjorde skäl för sitt namn? Motivera ditt svar. 13. Vilka tecken finns det i Europa vid medeltidens slut som antyder att den katolska kyrkan och den europeiska enheten håller på att splittras? 14. Vilka olika religiösa inriktningar delades Europa i under 1500-talet? 15. När levde Martin Luther? 16. Vad var det för tanke som irriterade Luther i hans religiösa grubblerier? 17. Vad var det för grundtanke i Bibeln som gav Luther tröst och trygghet? 18. Vad var ett avlatsbrev? 19. Vad ansåg Luther om avlatshandeln? 20. Vad ville Luther uppnå med de teser som han formulerade? 21. Hur skiljer sig Luthers syn på påvedömet och kyrkan mot påvens representant? 22. Vilka är grundtankarna i Luthers kritik mot den katolska kyrkan?

5 23. Hur reagerade den katolska kyrkan på Luthers kritik? 24. Varför tog inte Luther tillbaka det som han skrivit? 25. På vilket sätt utnyttjade olika furstar Luthers lära? 26. Vad innebar religionsfreden i Augsburg 1555? 27. Vilka grundtankar hade Calvin om den kristna tron? 28. Vad hade Henrik VIII för motiv att bryta med den katolska kyrkan? 29. Vad är den anglikanska kyrkogemenskapen?

6 Prov till kapitlet Europa i backspegeln Namn Poäng Identifierings frågor - svara med ett namn eller en händelse. 1. Han grundade klostret Monte Cassino i Italien och skrev ner en klosterregel som många munkar följt efter honom. Levde på 500-talet efter Kristus. 2. Kallas det när man köper syndernas förlåtelse för att förkorta tiden i skärselden. Vanligt under medeltiden. 3. En person som gör en vallfärd. Kändes lätt igen genom stav, ränsel, hatt och ett rött kors. 4. Ett annat ord för en stor kyrka, ofta uppförd för en biskop. 5. Gifte sig 6 gånger och två av fruarna halshöggs. Vid sin första skilsmässa vägrade påven i Rom godkänna den, då bröt han med den katolska kyrkan och skilde sig i alla fall. 6. Här slöt man en s.k. religionsfred år Den innebar att undersåtarna i en stat skulle ha samma tro som sin kung. 7. Kallas den rörelse som splittrade den katolska kyrkans enhet i Europa under 1500-talet. Kortfrågor - svara i punktform. 8. Sammanfatta vad den första klosterregeln handlade om. 9. Två av medeltidens stora religiösa profiler var Franciskus och Innocentius. De var båda verksamma inom kyrkans värld men ganska olika varandra. Sammanfatta vad var och en stod för i tre punkter. Franciskus Innocentius 10. Vilka var de stora förändrarna av kyrkan i Schweiz och Tyskland? Utredande frågor svara med fullständiga meningar. 11. Under slutet av medeltiden börjar den kristna kyrkan i Europa splittras. Berätta kortfattat om de händelser i Europa som är tecken på att kyrkan splittras. 12. På vilket sätt kan man säga att vallfärden är en rit (helig handling)? 13. I den katolska tron under medeltiden hamnade de flesta människorna på en bestämd plats efter döden. Därefter kunde de hamna antingen i himmel eller helvete. Vad kallades denna plats och vad var anledningen till att man hamnade där? 14. Vad var det Luther ville förändra i kyrkan och hur bar han sig åt för att genomdriva dessa förändringar?

7 15. Välj ett av dessa två alternativ: Alternativ l. Hur skulle samhället styras enligt Martin Luther? Hur motiverade han sig? Ge något exempel på tillfälle då han tvingades ta ställning. Alternativ 2. Hur kom det sig att kristna kunde vara både för och mot bilder i en kyrka? Ge exempel.

8 Repetitionsfrågor till kapitlet Religion i Sverige Kristendomen 1. Vilka personer var de viktigaste för reformationen i Sverige? 2. Gör en tidsaxel över den svenska reformationen med följande årtal: 1524, 1527, 1541, 1593, Beskriv kort om några av de förändringar som genomfördes i och med att Sverige reformerades. 4. Hur stod det till med religionsfriheten i Sverige under 1600-talet? 5. Vad var katekesen för något och varför blev den så viktig för svenskarna? 6. Vad menas med ordet väckelse? 7. Hur vill en pietist leva sitt liv? 8. Vad förbjöd konventikelplakatet? 9. Hur kom det sig att så många människor berördes av väckelsen? 10. Hur påverkade kyrkoplikten och husförhören människorna i Sverige? 11. Vilka metoder kunde en svensk statskyrkopräst använda för att kontrollera människornas tro förr? 12. Vad finns det för orsaker till att väckelserörelsen fick så stort genomslag i Sverige? 13. Hur reagerade den svenska staten på väckelsen? 14. Gör en förteckning över fem svenska frikyrkor som omtalas i läroboken. Använd följande rubriker: Frikyrka Grundare Viktiga kännetecken 15. Vad har den första kristna pingsten och pingströrelsen gemensamt? 16. Vad är typiskt för pingströrelsen? 17. Varför har många fria kyrkor sitt ursprung i USA? 18. Nämn två saker som karaktäriserar Mormonkyrkan. 19. Ge exempel på att Bibeln är betydelsefull för Jehovas Vittnen. 20. Varför vill inte ett Jehovas vittne göra militärtjänst? 21. Varför kallas Livets Ord ofta för Trosrörelsen?

9 22. Nämn två saker som karaktäriserar Livets Ord? 23. Flera av de kyrkor som kommit senast till Sverige har kritiserats av Svenska kyrkan och de andra äldre frikyrkorna. Några betecknas inte ens som kristna. Vilka och varför? 24. På vilket sätt kan man säga att de svenska frikyrkorna är i kris? Vad beror krisen på? 25. På vilket sätt kan man säga att Svenska kyrkan är i kris? 26. Hur kommer det sig att så stor del som 90 procent stannar kvar som medlemmar kyrkan? 27. Hur förhåller sig Svenska kyrkan till Bibeln? 28. Vad innebär den apostoliska trosbekännelsen? 29. Förklara treenigheten. 30. Tänk dig att det står tio genomsnittssvenskar i ett rum. Beskriv hur de fördelar sig när det gäller tron? 31. Vad är en agnostiker? 32. Vad har ordet kyrka för olika betydelser? 33. Hur kan man påstå att den Svenska kyrkan är evangelisk-luthersk? 34. Vilka delar innehåller högmässan? 35. Berätta mer om nattvarden i högmässan. 36. Vilka är de liturgiska färgerna och vad står de för? 37. Vilka livsriter genomgår man i den Svenska kyrkan? Vad innebär de olika riterna ur religiös synvinkel? 38. Hur är den Svenska kyrkan indelad och vilka styr i de olika delarna? 39. Vilka är församlingens viktigaste uppgifter? 40. Vad är ekumenik? 41. Vad innebär det att Svenska kyrkan gått från att vara en statskyrka till att ha blivit en folkkyrka?

10 Prov till kapitlet Religion i Sverige Kristendomen Identifieringsfrågor - svara med ett namn eller en händelse. l. Viktig bok för svenska folket. Fanns förr i psalmboken och den förklarade innehållet i den kristna tron. 2. Gustav Vasas högra hand vid reformationen av Sverige. Han hade studerat hos Luther och blev mycket uppmärksammad när han predikade på svenska i Storkyrkan i Stockholm. 3. En kristen rörelse med ursprung i Tyskland som kom till Sverige i början av väckelsen. Fromhet var nyckelordet och tron skulle synas i en människas livsföring. Därför avstod anhängarna bl.a. från världsliga nöjen. 4. En lag från 1726 som förbjöd religiösa sammankomster utan en prästs närvaro. 5. Han organiserade sin kyrka som en armé och förde sitt krig mot fattigdom och slum i England. 6. Betyder döpare och är ett samlingsbegrepp på de kristna riktningar som framhåller vikten av att dopet ska tas medvetet vid vuxen ålder. 7. Kallas ibland för Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Har sitt centrum i Salt Lake City, Utah, USA. Grundare var John Smith. 8. "Jag tror på Gud Fader, himmelens och jordens skapare. Jag tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde Son, vår herre, (...)Jag tror ock på den helige Ande, en helig allmännelig kyrka, de heligas samfund, syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv." 9. Kallas den kyrka som lägger stor vikt vid Bibelns budskap om Jesus och som reformerades under 1500-talet. Ett exempel på en sådan kyrka är den svenska. 10. Mottagande av bröd och vin i samband med högmässan. En helig måltid introducerad av Jesus när han åt sin sista måltid med sina lärjungar. 11. Svenska kyrkans högsta beslutande organ som träffas varje år. 12. Annat ord för kyrkligt samarbete. Ett exempel på sådant samarbete är Kyrkornas världsråd. Kortfrågor - svara i punktform. 13. Ge exempel på fem äldre frikyrkor i Sverige som finns än i dag. 14. Vad kännetecknar en nyevangelisk frikyrka? 15. Vad betyder ordet väckelse? 16. De svenska frikyrkorna har hamnat i en kris de senaste åren. Vad beror denna kris på?

11 17. Hur är Svenska kyrkan organiserad? Välj tre olika områden. Områdesindelning Styrande person 18. Vad betyder ordet sekularisering? 19. Vad är skillnaden mellan stats- och folkkyrka? Utredande frågor - svara med fullständiga meningar. 20. Vad hade den svenske kungen att tjäna på en förändring av den Svenska katolska kyrkan? 21. Berätta hur kyrkolivet kunde se ut i en svensk by vid slutet av 1700-talet. 22. Redogör för vad du vet om en av dessa två moderna frikyrkor: Pingströrelsen eller Trosrörelsen. 23. Välj ut två livsriter som har speciella ceremonier i den Svenska kyrkan. Beskriv och förklara deras innebörd. 24. Berätta hur en högmässa går till i Svenska kyrkan.

12 Repetitionsfrågor till kapitlet Katolska kyrkan l. På vilket sätt är katolska kyrkan en väg till frälsning? 2. Vilka är de sju sakramenten? 3. Berätta kortfattat om de sakrament som gäller för vanliga människor. 4. Vad menas med apostolisk succession? 5. Hur utsågs den förste påven och hur utses påvar i dag? 6. Berätta kort om påvens arbete och vilka som hjälper honom? 7. Var ligger Vatikanstaten? 8. Hur styrs Vatikanstaten? 9. Hur stor är den katolska kyrkan i Sverige? 10. Vad innebär bibelordet, "Gud skapade människan till sin avbild", för en katolik? 11. Hur ställer sig den katolska kyrkan i frågan om abort och preventivmedel? Hur motiverar en katolik sin ståndpunkt? 12. Hur ställer sig de olika kyrkorna till kvinnliga präster? 13. Vad är ett Vatikankoncilium? 14. Ge två exempel på där den katolska kyrkan lyckats väl i ekumeniska frågor. Rätt eller fel? Kryssa för i rutorna. RÄTT FEL l. Den som vill omvända sig från Svenska kyrkan till katolicismen måste döpa om sig. 2. Korgossar bär in nattvardsbrödet. 1. Bot och bikt handlar om samma sakrament. 4. Den katolska kyrkan ska vara apostolisk. 5. Många katoliker vallfärdar till Lourdes för att en ung flicka fått en vision av Maria där. 6. Biskopen i Rom är efterträdare till Paulus. 7. Vatikanstaten är inte med i FN. 8. Inför påveval samlas kardinaler till konklav i det Sixtinska kapellet. 9. Det har funnits över 300 påvar i historien. 10. Johannes Paulus II är den förste påve som besökt Sverige.

13 Prov till kapitlet Katolska kyrkan Namn Poäng Identifierings frågor - svara med ett namn eller ett ord. l. Heter för det mesta nattvard men har ett annat namn i den katolska kyrkan. Är ett av sakramenten. 2. Den stat i staden Rom där påven bor. Dess religiösa centrum är Peterskyrkan. 3. De tjänstemän som fungerar som kyrkans regering och förvaltning. 4. Ett möte där fler än biskopar deltog och som anpassade den katolska kyrkan till modern tid. 5. Detta ord betyder "den allmänna kyrkan". Kortfrågor - svara i punktform. 6. Vilka är de sju sakramenten? 7. Hur går valet av en ny påve till i dag? 8. Ge exempel på några moderna frågor där den katolska kyrkan har förändrat sin inställning. Utredande frågor - svara med fullständiga meningar. 9. Vad menar en katolik med att människan har en inbyggd värdighet? Vilka följder får detta i frågan om t.ex. abort? 10. Hur når man som vanlig människa frälsning i den katolska kyrkan?

14 Repetitionsfrågor till kapitlet Ortodoxa kyrkan l. På vilket sätt blev ryssarna omvända? 2. Vad betyder ordet ortodox? 3. Med vilken rätt såg de ryska tsarerna sig som beskyddare av alla ortodoxa kristna? 4. I vilka områden har Sveriges ortodoxa kyrkor sitt ursprung? 5. Man har kallat en ortodox gudstjänst för ett drama. Förklara vad man syftar på. 6. Vad skiljer en ikon från en "vanlig" bild enligt de ortodoxa? 7. Hur har ikonostasen uppkommit? 8. Vad skiljer den ortodoxa kyrkans fasta från den katolska? 9. Vilka rester av fastan har vi kvar i Sverige i dag? 10. Vad har kännetecknat munkrepubliken Athos verksamhet? Rätt eller fel? Kryssa för i rutorna. RÄTT FEL l. Ryska ortodoxa kyrkan firade sitt tusenårsminne Det finns omkring ortodoxa i Sverige i dag. 3. Metropolis är titel på en kyrklig ledare. 4. Ikonostasens dörrar är stängda vid gudstjänstens början. 5. "I hemmets vackra hörn" finns en ikon. 6. Påsk och jul har bytt plats inom den ortodoxa kyrkan. 7. Semlor ska man egentligen äta på fastlagstisdagen. 8. Athos och Portos och Aramis är munkkloster. 9. Inga kvinnor får komma till Athos. 10. Jesusbönen lyder: "Herre Jesus Kristus, Guds son, förbarma dig över mig."

15 Prov till kapitlet Ortodoxa kyrkan Namn Poäng Identifierings frågor - svara med ett namn eller ord. l. Ursprungligen ett grekiskt ord för bild, men inte vilken bild som helst. Den ska t.ex. göras under bön och de går tillbaka på en ursprungsbild av personen som avbildas. 2. Ordet betyder ursprungligen "den ensamme" och anspelar på de asketiska eremiterna. I dag lever de t.ex. på platser som halvön Athos. 3. Härifrån kristnades de östeuropeiska folken. Denna stad blev något utav den östliga kyrkans centrum. 4. Det grekiska ordet för "rätt lära". Kortfrågor - svara i punktform. 5. Vilka är den ortodoxa kyrkans heliga handlingar (sakrament)? 6. När fastar man och hur går fastan till inom den ortodoxa kyrkan? 7. Vad kallas de olika kyrkoledarna i den ortodoxa kyrkan? Utredande frågor - svara med fullständiga meningar. 8. Beskriv den symbolik som finns i den ortodoxa kyrkans kyrkorum. 9. På vilket sätt kan man påstå att den ortodoxa kyrkans gudstjänst är ett drama?

16 Repetitionsfrågor till kapitlet Tvång och frihet 1. Varför gick man i korståg mot muslimerna under slutet av 1000-talet och fram till början av 1200-talet? 2. Innocentius betyder oskyldig på latin. Tycker du att påven Innocentius III gjorde skäl för sitt namn? Motivera ditt svar. 3. Förklara ordet deist. 4. Vilken uppfattning hade Voltaire om den katolska kyrkan? 5. Förklara hur man kan uppfatta sig som upplyst och ändå vara intolerant. 6. Hur löste man religionsfrågan i USA då man skrev sin grundlag? 7. Vad gjorde Gustav III för religionsfriheten i Sverige? 8. Berätta om religionsfriheten i Sverige i dag. 9. Vilka är Europas skyddspatroner? 10. Hur kan man tolka EU-flaggan? 11. Var i Europa lär de flesta ateister finnas? 12. Kan dagens Europa kallas för kristet? Motivera ditt svar. 13. Ge exempel på tankar som har sitt ursprung i Europa. 14. Vilka är de tre viktigaste idéerna som "en god europé" borde stå för? 15. Ge exempel på några ombudsmän och vilka frågor de arbetar med. 16. Vad menas med homofobi?

17 Prov till kapitlet Tvång och frihet Namn Poäng Identifierings frågor - svara med ett ord. l. De som vetenskapligt studerade hur Gud hade skapat världen. De menade bl.a. att Gud skapat världen men att han sedan dragit sig tillbaka. 2. Han kritiserade den katolska kyrkan som han kallade skändlig. Tyckte att judarna var annorlunda jämfört med européerna och att de skulle drivas bort. Skrev för övrigt en biografi över Karl XII. 3. Förvärldsligandet av samhället. Religionens betydelse minskar och vetenskapens betydelse ökar. 4. Europas skyddspatron som blivit berömt för sin klosterregel och sitt kloster Monte Cassino. Kortfrågor - svara i punktform. 5. Ge några exempel på symboler som kan sägas gälla för Europa av i dag. 6. Vad kännetecknar en god europé historiskt sett? 7. Korstågen var en av de viktigaste händelserna under medeltiden. Vad orsakade dem och vilka följder fick de? Orsaker Följder Utredande fråga - svara med fullständiga meningar. 8. Ge exempel på vad upplysningen stod för i förhållande till kyrkan. Ta fram några av upplysningens förespråkare och låt dem bilda exempel.

18 Repetitionsfrågor till kapitlet En ny tid - en ny tro l. Förklara ordet privatreligiös. 2. Hur kan man beskriva en religiös människa? 3. Vad kännetecknar en sekt? 4. Varför kan det vara svårt att lämna en sekt? 5. Beskriv kort hur en Hare Krishna lever. 6. Vad är grundtankarna bakom Moonrörelsen? 7. Vilka grundtankar finns inom New Age? 8. Förklara hur New Age skiljer sig från t.ex. Svenska kyrkan. 9. Förklara termerna aura, gloria och kanalisering. 10. Vad är det för krafter som verkar inom healing? 11. Hur fungerar människans kropp enligt den "alternativa medicinen"? 12. Ge exempel på några terapier som man kan använda sig av inom den "alternativa medicinen"? 13. Varför uppfattas ofta naturfolkens sätt att leva som positivt inom New Age? 14. Vad har den enskilde individen för betydelse inom New Age? 15. Vad innebär Gaia-hypotesen? 16. Vad säger New Age jämfört med forskarna om Vattumannens tidsålder? 17. Vad betyder orden ockultism, parapsykologi, seans och healing? 18. Kan horoskop höra till New Age? Motivera ditt svar. 19. Ge tre för New Age-rörelsen positiva och negativa ord. Rätt eller fel? Kryssa för i rutorna. FEL RÄTT l. Svenska kyrkan är också en sekt. 2. Auditeringen är Moonsektens sätt att få in pengar. 3. Vattumannen är en bokhandel.

19 4. Spiritismen började med poltergeistfenomen. 5. Madame Blavatsky var teosof. 6. Är mandorlan blek så mår man dåligt. 7. Chakrabalansering är en terapi inom New Age. 8. Jorden är platt säger man inom New Age. 9. Ockultism är läran om det fördolda. 10. Genom kanalisering kan man få kontakt med en delfin, enligt New Age.

20 Prov till kapitlet En ny tid - en ny tro Namn Poäng Identifierings frågor - svara med ett ord. l. Förening som jobbar för att hjälpa människor som fastnat i destruktiva sekter. De hjälper anhöriga. 2. Hinduismen har inspirerat denna rörelse som bär en av hinduismens gudars namn. 3. Ett sätt att få kontakt med döda andar genom t.ex. knackningar. 4. Ryskfödd kvinna som grundade det teosofiska samfundet. Bodde i New York och hennes idéer om andar och paranormala fenomen har inspirerat dagens New Age-rörelser. 5. Ett sätt att genom extatisk dans eller trummande försätta sig i trance och göra själsrosor i en undre värld. I den undre världen kan man stöta på sitt "kräftdjur". Kortfrågor - svara i punktform. 6. Vad kännetecknar en destruktiv sekt? 7. Vad kännetecknar healing som religion? 8. Vad menas med begreppet kanalisering? Utredande frågor - svara med fullständiga meningar. 9. Hur kan det komma sig att nyandliga rörelser som med blandning av naturvetenskap, modern psykologi och religion får fotfäste i vårt samhälle? 10. Förklara hur man ser på jorden och på människan inom någon/några New Age-rörelser.

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, reformationen 6: De

Läs mer

Kristendomen. Kloster

Kristendomen. Kloster Kristendomen De kristna förföljs Kristendomen kommer från Rom. Många berättade om Jesus, och ännu fler lyssnade. När det blev tillräckligt många bildades församlingar När människorna trodde på någon annan

Läs mer

Det som det kretsar kring

Det som det kretsar kring Kristendom Det som det kretsar kring Grundtankar Gud är kärleken Denna kärlek visar sig i Jesus när han offras för mänsklighetens skull. Av nåd, gratis utan motprestation, blir människan genom detta upprättad

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN! Vid år 0 var Kanaans land/israel/palestina under romerskt styre. Romerska lagar Judarna förtrycktes Höga skatter MARIA OCH JOSEF Maria

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR ~ KRISTNA INRIKTNINGAR ~

INSTUDERINGSFRÅGOR ~ KRISTNA INRIKTNINGAR ~ Frågor sid 188 INSTUDERINGSFRÅGOR ~ KRISTNA INRIKTNINGAR ~ 1. Varför förföljdes de kristna ibland i romarriket? Det fanns bara kristna församlingar på ett fåtal platser i Rom och vid den här tiden fanns

Läs mer

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE.

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Kristendom lektion 4 Den katolska kyrkan Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Påven Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Dagens

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i Mikael C. Svensson Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Syfte med kursen: att du får möjlighet att utveckla förmågan att analysera kristendomen och olika tolkningar och bruk inom denna.

Syfte med kursen: att du får möjlighet att utveckla förmågan att analysera kristendomen och olika tolkningar och bruk inom denna. 1 KRISTENDOMEN Syfte med kursen: att du får möjlighet att utveckla förmågan att analysera kristendomen och olika tolkningar och bruk inom denna. E C A Kunskaper om urkunder: Bibeln Kunskaper om kristendomens

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

Hur kristendomen har påverkat och påverkats av samhället i Sverige

Hur kristendomen har påverkat och påverkats av samhället i Sverige Hur kristendomen har påverkat och påverkats av samhället i Sverige Vikingatid medeltid - Norden började kristnas på 900- talet, under vikingatiden. - Norra (nuvarande) Sverige och Finland kristnades sist.

Läs mer

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider.

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. 2 saker religioner håller på med: Existentiella frågor = Livsfrågor, t.ex. meningen med livet, vad händer när man dör, hur började

Läs mer

Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: T41419 Ämnen: Historia, Religionsvetenskap Målgrupp: Grundskola 4-6 Speltid: 15 min Produktionsår: 2014 INNEHÅLL:

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Fakta om Martin Luther

Fakta om Martin Luther LISETTE AGERBO HOLM SIDAN 1 Läraramaterial Vad handlar boken om? I boken presenteras en man vid namn Martin Luther. Han var en kristen man som ville förändra kyrkan. Han gillade inte allt som kyrkan gjorde

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Nattvarden. Ett föredrag i S:t Franciskus katolska, Jönköping, 2007. När vår Herre Jesus Kristus firade den sista måltiden med sina lärjungar, när

Nattvarden. Ett föredrag i S:t Franciskus katolska, Jönköping, 2007. När vår Herre Jesus Kristus firade den sista måltiden med sina lärjungar, när Ekumeniken III Nattvarden Ett föredrag i S:t Franciskus katolska, Jönköping, 2007 När vår Herre Jesus Kristus firade den sista måltiden med sina lärjungar, när stunden var inne (Luk 22:14), tog han ett

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Elev 1 Kristendom. Religions frågor

Elev 1 Kristendom. Religions frågor Elev 1 Kristendom Religions frågor 1. Vilken roll har Jesus i kristen tro? Han var den så kallade messias den smorde som är gud som blir en människa, Jesus han visar sin kärlek som gud genom att offra

Läs mer

Kristendomen. Historien, de tre inriktningarna, centrala tankegångar, bibeln och kristendomen i Sverige.

Kristendomen. Historien, de tre inriktningarna, centrala tankegångar, bibeln och kristendomen i Sverige. Kristendomen Historien, de tre inriktningarna, centrala tankegångar, bibeln och kristendomen i Sverige. Historien - Lärjungarna fortsatte prata om Jesus och tron efter han dött. - Alla var välkomna, kvinnor,

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6:

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Kristendomen, världens största religion: Den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan. Konflikter, förändringar och ekumenik

Kristendomen, världens största religion: Den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan. Konflikter, förändringar och ekumenik 1 Kristendomen, världens största religion: Den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan. Konflikter, förändringar och ekumenik Det stora romerska riket hade 395 delats upp i Västrom och Östrom. År 1054 splittrades

Läs mer

världsreligioner och livsfrågor En introduktion

världsreligioner och livsfrågor En introduktion världsreligioner och livsfrågor En introduktion Detta vet vi om världsreligioner och livsfrågor Listan finns i klassrummet:) DETTA VILL ÅK 4 LÄRA SIG MER OM + DETTA SÄGER LGR 11: Det här vill åk 4 lära

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

~~:~,~:,:::h :~.: bm"

~~:~,~:,:::h :~.: bm Innehåll Bra på att vara människa ~~:~,~:,:::h :~.: bm" Tjuv och hjälte 14 79 Gott hjärta och totalt ouppfostrad 15 Heliga krig och andra krig 84 Människor är både och 16 På låtsas och på riktigt 89 Önska

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen Tidsmaskinen! På besök i Romarriket och kristendomen Wow! Du har uppfunnit en tidsmaskin och bestämmer dig för att resa bakåt i tiden! Du åker till Romarriket där du får lära dig massa intressanta saker.

Läs mer

Norden blir kristet långsamt

Norden blir kristet långsamt Kristendomen del 7 Norden blir kristet långsamt Kristnandet av Norden var en lång process som började under vikingatiden (ca 800-1000-talet). En orsak till att det tog lång tid för kristendomen att få

Läs mer

Kristendomen. måndag 17 december 12

Kristendomen. måndag 17 december 12 Kristendomen Namnet kristendom Messias (hebr.) = Kristus (grek.) = den smorde Grundtankar Gud blir människa - Jesus Gud visar sin kärlek genom att offra sig själv (som Jesus) Kärleken gäller alla, även

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Av Christer Åberg Mormon-kyrkan är en mycket farlig villolära som för dig bort från Jesus och rakt ner till helvetet! Joseph Smith startade Mormonerna runt

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Jesus och grundandet av kristendomen

Jesus och grundandet av kristendomen Kristendomen Jesus och grundandet av kristendomen Jesus låter sig döpas av Johannes i floden Jordan. Beger sig ut i öknen där han frestas av djävulen, börjar sedan predika. Jesus såg sig som Messias och

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen Kors och kärlek Nr 4 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet KORSET När man går in i en kyrka ser man ofta ett kors över altaret eller på något annat ställe i kyrkorummet. Korset är en symbol för Jesu

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Legenden om Lucia berättar om hur en hedning hade blivit förälskad i henne, men att

Läs mer

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet TRO OCH TVIVEL "Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se." (Hebreerbrevet 11:1). Tron på Gud innebär inte

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Judendomen...2 Viktiga personer inom judendomen...2 Abraham...2 Moses... 2 David...2 Zoroastrism...2 Kristendomen... 3 Jesus liv...3 Historia...3 Katoliker... 4 Ortodoxa... 4 Protestanter...

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Gudstjänst den 14 augusti 2011 i Luleå #112 Lutherska Frikyrkan S:t Petri ev-luth församling Åttonde söndagen efter Trefaldighet

Gudstjänst den 14 augusti 2011 i Luleå #112 Lutherska Frikyrkan S:t Petri ev-luth församling Åttonde söndagen efter Trefaldighet Gudstjänst den 14 augusti 2011 i Luleå #112 Lutherska Frikyrkan S:t Petri ev-luth församling Åttonde söndagen efter Trefaldighet PRÖVA ANDARNA! Predikotext: 1 Joh. 4:1-6 1 Mina älskade, tro inte alla andar

Läs mer

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kyrkans första 300 år Kyrkans förföljelse slutade med kejsarens Konstantin toleransdekret. Han arrangerade Första konciliet (kyrkomötet) i

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping Biskop Anders predikan Den Heliga Familjens Fest 30 december 2013 S:t Olai, Norrköping På juldagen firade vi med stor glädje att Gud har blivit människa för vår skull. Idag på söndagen efter jul firar

Läs mer

De kristna kyrkorna och deras historia Läs detta först Lärare:

De kristna kyrkorna och deras historia Läs detta först Lärare: Skrivning i moment 6 Fredag 19 januari 2007 klockan 12-16 i Hörsal B4 Stockholms Universitet Maxresultat är 30 poäng (6 poäng per fråga där ej annat anges), ett totalresultat i intervallen 15-22 poäng

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Vår tro Vår tro går ut på att tro på vår Gud och Jesus. Genom Jesus Kristus visar Gud sin kärlek och genom sin Ande ger han kraft och hopp. Vi tror på att Gud

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

En kunskapssökning av Boel Lindberg Fhsk 42 Våren - 95 Dagfolkhögskolan Trollhättan

En kunskapssökning av Boel Lindberg Fhsk 42 Våren - 95 Dagfolkhögskolan Trollhättan En kunskapssökning av Boel Lindberg Fhsk 42 Våren - 95 Dagfolkhögskolan Trollhättan INNEHÅLL Kyrkans historia ------------------------------------------------------------- Dopet---------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng.

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng. Religionshistoria I Abrahamitiska religioner, 7,5 hp Skriv namn och personnummer på omslaget! På alla papper som innehåller svar skall du skriva den siffra du tilldelats, men inte något annat som gör att

Läs mer

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 När Jesus dog kring år 30, så fortsatte hans lärjungar och vänner att träffas och fira gudstjänst. Där läste man ur gamla testamentet och apostlarnas brev

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Lektion 12 Dopets sakrament Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Ordet sakrament har förståtts på många olika sätt av olika religiösa grupper. Kanske vore det vara bra om vi sade klart, här och nu, vad

Läs mer

- fristående kristen skola i centrala Göteborg. Gäller fr o m höstterminen 2013

- fristående kristen skola i centrala Göteborg. Gäller fr o m höstterminen 2013 Vasaskolan - fristående kristen skola i centrala Göteborg Gäller fr o m höstterminen 2013 Post- och besöksadress: Telefoner: E-post: Stiftelsen för kristna skolor: Viktor Rydbergsgatan 18 031-167 157 -

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 När Jesus dog kring år 30, så fortsatte hans lärjungar och vänner att träffas och fira gudstjänst. Där läste man ur gamla testamentet och apostlarnas brev

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32).

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32). Inledning Vår Frälsare Jesus Kristus, som skaffat fram en fullkomlig förlåtelse åt hela världen (Rom 5:18) säger: Amen säger jag er: Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Religion Judendom Kristendom Islam

Religion Judendom Kristendom Islam Religion Judendom Kristendom Islam Tror på Jahve (Gud) Väntar på Messias Gud Treenigheten Gud, Jesus och den helige Ande Helig bok/skrift Bibeln: Gamla testamentet Bibeln: Gamla testamentet och Nya testamentet

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer