Underlag för samråd med allmänhet enligt miljöbalken angående befintlig och utökad verksamhet i Hammarbyverket, Stockholm. Sweco Environment AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag för samråd med allmänhet enligt miljöbalken angående befintlig och utökad verksamhet i Hammarbyverket, Stockholm. Sweco Environment AB"

Transkript

1 AB FORTUM VÄRME samägt med Stockholms stad Utveckling av Hammarbyverket Uppdragsnummer Underlag för samråd med allmänhet enligt miljöbalken angående befintlig och utökad verksamhet i Hammarbyverket, Stockholm Karlstad Sweco Environment AB Karlstad Miljö 1 (11) Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, Karlstad Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Linn Arvidsson Uppdragsledare Telefon direkt Mobil linn.arvidsson@sweco.se

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund 3 2 Samråd 3 3 Administrativa uppgifter 3 4 Presentation av befintlig verksamhet vid Hammarbyverket 4 5 Planerad utbyggnad Platsval 6 6 Förutsedda konsekvenser för omgivning och miljö Anläggningsfas Driftfas Boendemiljö Buller Ventilation och hantering av risk för lukt och damm Utsläpp till luft Utsläpp till vatten Naturmiljö, kulturmiljö och rekreation Resursförbrukning Avfall Transporter Risk 8 7 Sammantagen bedömning av berörda miljöaspekter 9 8 Kontakta oss 10 2 (11)

3 1 Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) producerar miljöanpassad fjärrvärme, fjärrkyla och el. Fortum Värme och dess verksamhet har varit starkt bidragande till att Stockholm har utsetts till European Green Capital 2010 av EU. Fortum Värme äger och driver bl.a. Hammarbys värmeverk i södra Stockholm. Vid verket produceras både fjärrvärme och fjärrkyla. Hammarbyverket var en pionjär i landet när det gällde att ersätta fossila oljor med biooljor. Efterfrågan på biooljor har dock ökat på senare år, bl.a. som förnybart fordonsbränsle, vilket medför att tillgången på bioolja är mer svårförutsebar. En mer stabil biobränsleförsörjning till Hammarbyverket är därför en prioriterad fråga för Fortum Värme vid planering av den fortsatta utvecklingen av fjärrvärmen i Stockholm. För att säkerställa och främja en fortsatt välfungerande produktion av fjärrvärme i Hammarbyverket baserad på biobränsle och värmepumpar planerar nu Fortum Värme att förändra verksamheten på det sätt som beskrivs i detta underlag. 2 Samråd Alla som avser att bedriva verksamhet som kräver tillstånd enligt miljöbalken ska samråda med såväl myndigheter som enskilda, t.ex. närboende, företag och intresseorganisationer. Vilka som omfattas av samrådet beror bl.a. på verksamhetens miljö. Denna skrivelse utgör en del av samrådet med enskilda. Fortum Värme genomför även samrådsmöten med enskilda och berörda myndigheter och tar emot eventuella frågor och synpunkter från er som en del av samrådet. Utifrån vad som framkommit vid samrådet, kommer Fortum Värme att upprätta en s.k. miljökonsekvensbeskrivning, som utgör en del av den tillståndsansökan som ska ges in till Mark- och miljödomstolen i Nacka. Nedan följer en sammanfattning av den planerade verksamheten och förutsedd miljö. Fortum Värme mottar tacksamt frågor och synpunkter. För en beskrivning av tillståndsprocessen, se faktaruta längst bak i denna skrivelse. 3 Administrativa uppgifter Verksamhet: Anläggning för framställning av fjärrvärme och fjärrkyla med relaterade kringverksamheter Sökande: AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad Organisationsnummer: Adress: Hammarby kajväg 5, Stockholm Kontaktperson: Nadja Pilpilidou Telefon: Kommun, Län: Stockholms stad, Stockholms län 3 (11)

4 Prövningsmyndighet: Tillsynsmyndighet: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Stockholms stad 4 Presentation av befintlig verksamhet vid Hammarbyverket Vid Hammarby värmeverk produceras fjärrvärme och fjärrkyla. Fjärrvärme produceras främst med värmepumparna som använder renat avloppsvatten från Henrikdals reningsverk som värmekälla. Under kalla perioder och/eller då vattenflödet från avloppsreningsverket är lågt är inte denna fjärrvärmeproduktion tillräcklig för att klara behoven i Stockholm. Vid dessa tillfällen spetsas, d.v.s. kompletteras produktionen med 2 elpannor och 2 biooljeeldade pannor för ytterligare värmeproduktion. Produktion av fjärrkyla sker i värmeväxlare där det kylda avloppsvattnet från produktionen av fjärrvärme används för att kyla fjärrkylavattnet som distribueras ut till kunderna på nätet. Efter att det renade avloppsvattnet har passerat både värmepumparna och fjärrkylaanläggningen leds vattnet tillbaka till Henriksdals reningsverk. Verket togs i drift 1986 och tillsammans med Högdalenverket svarar det för huvuddelen av den fjärrvärme som produceras i Stockholms södra fjärrvärmenät. Fjärrvärme levereras till bland annat Södermalm, Sickla, Nacka Forum, Orminge, Årsta, Liljeholmen, Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp, Bagarmossen, Skarpnäck och delar av Enskede och Västberga. Hammarbyverket är även en viktig produktionsanläggning för fjärrkyla till det nät som försörjer Stockholms centrala delar, Globenområdet m.m. Det södra fjärrvärmesystemet ingår som en integrerad del i det sammankopplade system som sträcker sig från Södertälje i söder, via Stockholms södra och centrala delar till Lidingö i nordost (Figur 1). Detta innebär att värmeproduktionen i Hammarbyverket påverkar utnyttjandet av anläggningar i stort sett i hela regionen. 4 (11)

5 Liston PS VÄRTAVERKET KUPU Fredhäll PS Maria PS Lidingö VV Orminge Skvaltan PS Årsta HAMMARBY Solberga PS Enskede PS Mälarviken PS Fittja VV HÖGDALEN HMC Farsta VV Skogås Tumba PS Rönninge PS IGELSTA Figur 1. Det sammankopplade fjärrvärmesystemet i södra Stockholm där Hammarbyverket utgör en basproduktionsanläggning. 5 Planerad utbyggnad Fortum Värme planerar att uppföra en eller två nya förbränningspannor samt införa ett för Hammarbyverket nytt bränsle pellets (biobränsle). I dagsläget övervägs två huvudalternativ: 1. en eller två nya biooljeeldade pannor samt ombyggnad av de två befintliga pannorna OP1 och OP2 från förbränning av bioolja till förbränning av pellets, eller 2. en eller två nya pelletseldade pannor och fortsatt biooljeeldning i de två befintliga pannorna OP1 och OP2, vilka då används för utpräglad spets- och reservdrift. I den framtida verksamheten planeras även en övergång till ett miljövänligare köldmedium än det som i dag används i värmepumparna. Den nya pannan/pannorna utgör ett viktigt tillskott för att säkra spets- och reserveffekt i det sammankopplade systemet som beskrivits ovan. Fortum Värme ser på sikt framför sig dels en avveckling av mindre anläggningar och dels att äldre anläggningar på andra produktionsplatser kan behöva ersättas. Möjligheten att utöka kapaciteten i Hammarbyverket är en viktig del i denna framtidsbild. Vissa förstärkningsarbeten kan eventuellt komma att ske i vatten och utgöra vattenverksamhet. 5 (11)

6 5.1 Platsval Vid all nyetablering uppkommer på omgivningen. Enligt miljöbalken ska en plats väljas som är lämplig med hänsyn till att ändamålet ska kunna uppnås med minsta omgivnings avseende hälsa och miljö. Hammarbyverkets lokalisering inför driftstarten 1986 styrdes primärt av närheten till Henriksdals reningsverk och tillgången till renat avloppsvatten där spillvärmen i avloppsvattnet utnyttjas, vilket var en viktig del i miljöambitionerna för utvecklingen av Hammarby sjöstad. I Hammarbyverket installerades även oljepannor som skulle fungera dels som reserv, dels vintertid kunna höja temperaturen ytterligare på fjärrvärmevattnet från värmepumparna. Den nuvarande platsen är en förutsättning för att kunna fortsätta ta tillvara spillvärmen i renat avloppsvatten från Henriksdals reningsverk och samtidigt kunna köra elpannor och biobränsleeldade pannor parallellt för att höja fjärrvärmetemperaturen. Både bioolja, som används vid Hammarbyverket i dag, och det planerade biobränslet pellets, levereras som regel med båt eller pråm, varefter det lossas och lagras i bränslesilos inför förbränning. 6 Förutsedda konsekvenser för omgivning och miljö Ett värmeverk är en industriell verksamhet som medför omgivnings. Den på miljön som den planerade anläggningen bedöms medföra sker dels under anläggningsfasen och dels vid permanent drift. Miljö av anläggningens drift utgörs av såväl positiv som negativ på miljön. Bl.a. bidrar utvecklingen av Hammarbyverket till att skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart system för energiproduktion i södra Stockholm. Anläggningen utformas, byggs och drivs så att risken för negativ på omgivningen ska bli så liten som möjlig. Under rubrikerna nedan presenteras de miljöaspekter som bedöms påverkas under anläggnings- och driftsfasen. 6.1 Anläggningsfas De väsentligaste miljöaspekterna under anläggningsfasen bedöms preliminärt utgöras av buller, vibrationer och damning vid schaktning och andra anläggningsarbeten, buller och utsläpp till luft från transporter av byggnadsmaterial och maskiner, åtgång och resurshushållning av anläggningsmaterial, eventuella utsläpp till mark och/eller vatten från anläggningsmaskiner (olycka, haveri etc.). Om föroreningar påträffas i samband med ytor som tas i anspråk för den nya pannan kontaktas miljöförvaltningen som är tillsynsmyndighet. 6 (11)

7 6.2 Driftfas Boendemiljö Hammarbyverket är centralt beläget i södra Hammarbyhamnen, strax söder om stadsdelen Södermalm. Hammarbyverkets industriområde avgränsas i norr av Hammarbykanalen och i väster av ett detaljplaneområde för kvarteret Fredriksdal m.m. där en ny bussdepå, kontor och bostäder planeras. Närmaste bostadsbebyggelse, Blecktornsparken respektive kvarteret Hamnvakten, ligger på andra sidan Hammarbykanalen, cirka 100 meter norr om anläggningen. Avståndet till närmaste bostadsbebyggelse i söder är Hammarbyhöjden på cirka 200 meters avstånd från värmepumpanläggningen. I dagsläget byggs Södra Hammarbyhamnen ut och planen är att även bygga en gångväg, cykelväg samt en enkelriktad bilväg mellan Hammarbyverket och hamnen. Detta beräknas vara klart i början av Förutom bostäder inom kvarteret Fredriksdal planeras även för bostäder öster om Hammarbyverket inom kvarteret Skeppshandeln/Linjefarten. Enligt detaljplanerna för dessa områden ska ett skyddsavstånd om 100 m mellan verket och planerade bostäder upprätthållas. Dessutom ska en kontorsbarriär eller motsvarande finnas innan bostäder uppförs Buller Trafikbuller uppstår vid transporter till och från Hammarbyverket. Buller kan även uppstå vid anläggningen, framför allt från bränslehanteringen och från verksamhetens fläktar och dylikt. Åtgärder för att minska buller är därför en viktig fråga som kommer att redovisas närmare i den kommande miljökonsekvensbeskrivningen. Verksamheten kommer att utformas och dimensioneras så att störningar minimeras Ventilation och hantering av risk för lukt och damm Vid hantering och lagring av pellets finns viss risk för lukt- och dammspridning till omgivningen. Risken är normalt begränsad till närområdet där pelletsen hanteras. Verksamheten kommer att utformas och dimensioneras så att störningar minimeras Utsläpp till luft Utsläpp till luft sker vid förbränning i pannorna inom verket samt från transporter till och från verksamhetsområdet. Det är främst koldioxid, svaveldioxid, kväveoxider samt stoft som uppkommer vid förbränningen. Rökgaserna renas därför i flera steg i ett avancerat system för att alltid klara högt ställda krav. Ytterligare beskrivning kommer att redovisas i den kommande tekniska beskrivningen och miljökonsekvensbeskrivningen, vilka ingår i den kommande tillståndsansökan. 7 (11)

8 6.2.5 Utsläpp till vatten Vid Hammarbyverket finns inget utsläpp av processvatten och rökgasreningen genererar inte något avloppsvatten. Renat avloppsvatten från Henriksdals reningsverk leds tillbaka till reningsverket när vattnets överskottsvärme utvunnits i värmepumparna vid Hammarbyverket Naturmiljö, kulturmiljö och rekreation Hammarbyverkets anläggningsområde utgör idag mark för endast industriell verksamhet. Planerade förändringar av verksamheten ryms inom det befintliga anläggningsområdet Resursförbrukning Fortum Värme bedriver kontinuerlig översyn av såväl råvaror som produkter för att minimera mängden hälso- eller miljöskadliga ämnen enligt produktvalsprincipen. En ökad produktion kommer dock att medföra ökad råvaruåtgång av t.ex. vatten, energi och bränslen och driftkemikalier. En ständig utveckling pågår för att få mindre energikrävande processer och för att energieffektivisera driften Avfall Avfall och restprodukter som uppkommer från verksamheten vid Hammarbyverket utgörs främst av förbränningsrester från förbränning i form av flygaska, bottenaska och bränslefetter samt spillolja från underhållsarbete Transporter Verksamheterna i området alstrar trafik, både med personbilar, tyngre transporter och sjöfart. I dag transporteras bioolja till Hammarbyverket med båt eller pråm. Även efter en bränsleomställning till pellets kommer huvudsakligen sjötransporter att användas för bränslet. Endast vid en nödsituation såsom båthaveri, mycket svår vinter etc. bedöms bränsletransporter med bil bli aktuellt Risk Risker relaterade till denna typ av verksamhet är t.ex. brand, olyckor vid hantering av kemikalier samt vid transporter av farligt gods. Detaljplaner i verkets närområde är upprättade så att ett skyddsavstånd om 100 m mellan verket och planerade bostäder kan uppfyllas. Dessutom ska en kontorsbarriär eller motsvarande finnas innan bostäder uppförs. En riskanalys kommer att ingå i bolagets tillståndsansökan. 8 (11)

9 7 Sammantagen bedömning av berörda miljöaspekter I redovisas verksamhetens under byggskedet och vid permanent drift fördelade på olika aspekter i fyra olika klasser. De aspekter som bedömts få betydande, måttlig eller liten positiv eller negativ kommer att beskrivas och konsekvensbedömas i kommande miljökonsekvensbeskrivning (MKB). ). Andra miljöaspekter, som den ansökta verksamheten inte bedöms ha på, behandlas inte i MKB:n. Tabell 1 Preliminär värdering av på olika miljöintressen. Intresse Värdering av Motivering Byggskede Permanent drift Riksintressen, allmänna intressen Förändringarna bedöms inte beröra några riksintressen. Boendemiljö Verksamheten medför visst buller från transporter. Buller samt risk för lukt och damning kommer att utredas närmare. Naturmiljö Att bygga och nyttja den/de nya pannan/pannorna bedöms påverka omkringliggande naturmiljö i liten skala. Konvertering till nytt bränsle bedöms inte påverka naturmiljön ytterligare. Vattenmiljö Eventuellt kan åtgärder i vatten, t.ex. förstärkningsarbeten, bli aktuella. Friluftsliv och rekreation Området bedöms idag inte nyttjas för friluftsliv och rekreation i betydande omfattning. Tillgängliggörandet av kajområdet för allmänheten bedöms utgöra en positiv. Kulturmiljö och fornlämningar Inom verksamhetsområdet finns inga kulturhistoriska objekt eller fornlämningar noterade. Riskaspekter Riskaspekter kommer att utredas. Markförhållanden Markförhållanden förändras vid eventuell schaktning och föroreningar kan uppstå. 9 (11)

10 Intresse Värdering av Motivering Byggskede Permanent drift Utsläpp till mark och vatten Begränsad risk för utsläpp till mark och vatten. Risken bedöms vara störst under byggskedet. Risk för spridning av metaller till mark och vatten kommer att utredas. Utsläpp till luft Betydande Utsläpp till luft och anläggningens på miljökvalitetsnormerna kommer att utredas. Markanvändning Hammarbyverkets anläggningsområde är redan ämnat för industriändamål. Vattenförbrukning Vatten förbrukas i förbränningsprocessen. Avfall Avfall och restprodukter uppkommer främst i form av förbränningsrester från förbränning med bränslefetter samt spillolja från underhållsarbete. Råvaror och energi Betydande Verksamheten bidrar till effektiv energihushållning genom produktion av fjärrvärme och fjärrkyla. 8 Kontakta oss Ett samrådsmöte för allmänheten kommer att hållas kl den 26 januari 2012 i GlashusEtt, Lugnets Allé 39. Om du har frågor eller synpunkter kring pågående tillståndsansökan är du välkommen att framföra dessa via brev, e-post eller telefon till Sweco. Vi behöver få in dina frågor eller synpunkter senast den 26 februari 2012 för att kunna beakta dessa inom ramen för samrådet. Däremot går det självklart bra att ställa frågor även senare. SWECO Linn Arvidsson Box Karlstad linn.arvidsson@sweco.se telefon: På uppdrag av AB Fortum Värme samägt med Stockholm Stad 10 (11)

11 FAKTARUTA Beskrivning av tillståndsprocessen Beskrivning av tillståndsprocessen Den planerade verksamheten är tillståndspliktig enligt miljöbalken och prövas av Den mark planerade och miljödomstolen verksamheten (i detta är tillståndspliktig fall Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken vid och Nacka prövas Tingsrätt). av Tillståndsprövningen omfattar en rad moment som syftar till att ge berörda parter möjlighet att påverka kommande beslut. Innan tillståndsansökan upprättas och lämnas in till Mark- och miljödomstolen ska verksamhetsutövaren lämna upplysningar till berörda och ge dem möjlighet att ställa frågor och lämna in synpunkter. För Dig som bor i närheten eller på annat sätt berörs av verksamheten kan det vara av värde att känna till hur en tillståndsprövning enligt miljöbalken vanligtvis går till. Här ges en kortfattad beskrivning. 1. Samrådet genomförs och verksamhetsutövaren tar emot synpunkter från berörda enskilda och myndigheter (såväl muntligen som skriftligen). 2. Det som framkommer under samrådet sammanfattas av verksamhetsutövaren i en samrådsredogörelse. 3. Verksamhetsutövaren upprättar en miljökonsekvensbeskrivning, som tillsammans med ansökan och teknisk beskrivning lämnas in till Mark- och miljödomstolen. 4. Vid behov ålägger domstolen verksamhetsutövaren att komplettera ansökan. 5. Ansökan kungörs i ortspressen och allmänheten ges tillfälle att yttra sig till domstolen. Om du har synpunkter är det viktigt att du skriftligen inkommer med dina synpunkter i detta skede. Mark- och miljödomstolen begär också in yttranden från berörda myndigheter. 6. Inkomna yttranden granskas och verksamhetsutövaren ges möjlighet att bemöta dem. 7. Mark- och miljödomstolen håller huvudförhandling i målet. 8. Mark- och miljödomstolen meddelar tillstånd i en dom. 9. Tillståndsdomen kan överklagas. 10. Eventuella överklaganden avgörs av Mark- och miljööverdomstolen. 11 (11)

UNDERLAG FÖR SAMRÅD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD

UNDERLAG FÖR SAMRÅD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD ANSÖKAN OM ÄNDRING AV BEFINTLIGT MILJÖTILLSTÅND TILL ATT INKLUDERA RETURTRÄFLIS I VÄRTAVERKET Hej! Välkommen till samrådsmöte den 18 oktober klockan 18.00 i restaurang

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Utveckling Högdalenverket samråd med allmänhet 14 juni 2011. 14 juni 2011 Samråd P7 - DM#240714

Utveckling Högdalenverket samråd med allmänhet 14 juni 2011. 14 juni 2011 Samråd P7 - DM#240714 Utveckling Högdalenverket samråd med allmänhet 14 juni 2011 1 Agenda Välkommen till Fortum Värme och Högdalenverket! Bakgrundsinformation om Högdalenverket, historia och producerade nyttigheter Allmänt

Läs mer

1 (21) ra04s 2011-02-17 Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon 054-14 17 00 Telefax 054-14 17 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1 (21) ra04s 2011-02-17 Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon 054-14 17 00 Telefax 054-14 17 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad Utveckling av Högdalenverket Uppdragsnummer 1331234-200 Underlag för kompletterande samråd enligt miljöbalken angående ny avfallseldad panna P7 samt beredskap

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Utveckling av Hammarbyverket

Utveckling av Hammarbyverket 1 (8) Frågor och svar om pellets i Hammarbyverket Utveckling av Hammarbyverket Varför vill ni bygga om Hammarbyverket? Hammarbyverket är en viktig del av fjärrvärmesystemet i Stockholmsregionen. Sedan

Läs mer

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt 2017-09-12 1 31 MKB-processen och genomfört samråd MKB och samråd 2017-09-12 2 31 MKB och samråd Erik Setzman, civilingenjör Lantmäteri, miljösamordnare SKB Översikt Varför samråd Samrådsparter Genomförda

Läs mer

TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM

TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM UPPDRAGSNUMMER 1331729000 Innehållsförteckning 1 Administrativa

Läs mer

1. Ett nytt kraftvärmeverk för hållbar fjärrvärme 4. Sortering ökar återvinning av både material och energi

1. Ett nytt kraftvärmeverk för hållbar fjärrvärme 4. Sortering ökar återvinning av både material och energi 10 fakta om Lövsta Stockholm Exergi planerar ett kraftvärmeverk i Lövsta. Vad innebär det? Här presenteras 10 fakta om Lövsta och vill du läsa mer, besök gärna vår webbsida, stockholmexergi.se/lovsta 1.

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Robertshöjdsgatan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet SAMRÅD

Robertshöjdsgatan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet SAMRÅD Robertshöjdsgatan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet SAMRÅD 2018-11-12 Inledning och presentation Framtiden Byggutveckling AB, projektchef, Edward Berndtsson Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD. Anläggande av bryggor i Tullholmsviken, Karlstads kommun UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN

UNDERLAG FÖR SAMRÅD. Anläggande av bryggor i Tullholmsviken, Karlstads kommun UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN Anläggande av bryggor i Tullholmsviken, Karlstads kommun UPPDRAGSNUMMER 1331528000 ENLIGT MILJÖBALKEN 2017-04-07 Bakgrund Kommunen har för avsikt att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för anläggande

Läs mer

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden Kraftvärme i Katrineholm En satsning för framtiden Hållbar utveckling Katrineholm Energi tror på framtiden Vi bedömer att Katrineholm som ort står inför en fortsatt positiv utveckling. Energi- och miljöfrågor

Läs mer

Kompletterande samråd Eskilstuna Energi och Miljö

Kompletterande samråd Eskilstuna Energi och Miljö Stockholm 2013-06-27 http://ams.se.wspgroup.com/projects/10168692/document/b-mkb och Tillståndsprocesser/6 Samråd/Kompletterande samråd/följebrev kompletterande samråd övriga.docx Mall: Allmän - Stående

Läs mer

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Svensk Kärnbränslehantering AB December 2007 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Ändring av befintligt tillstånd för Värtaverket KVV8 i Stockholm Remiss från Fortum Värme Remisstid den 5 oktober 2017

Ändring av befintligt tillstånd för Värtaverket KVV8 i Stockholm Remiss från Fortum Värme Remisstid den 5 oktober 2017 PM 2017:207 RI (Dnr 133-1351/2017) Ändring av befintligt tillstånd för Värtaverket KVV8 i Stockholm Remiss från Fortum Värme Remisstid den 5 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling Tunnelbana till Nacka och söderort Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling 2016-11-09 Titel: Tunnelbana till Nacka och söderort Projektledare: Martin Hellgren Bilder

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Linn Arvidsson UPPRÄTTAD AV. Linn Arvidsson

UPPDRAGSLEDARE. Linn Arvidsson UPPRÄTTAD AV. Linn Arvidsson Bilaga D SAMRÅDSREDOGÖRELSE UPPDRAG Fortum Värme Hammarby UPPDRAGSNUMMER 1331251-200 UPPDRAGSLEDARE Linn Arvidsson UPPRÄTTAD AV Linn Arvidsson DATUM 2012-09-23 Fortum Värme avser att söka tillstånd för

Läs mer

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv Förvaltning Lars Anshelm 0413-621 27 KS.2010.0088 2010-12-21 Kommunstyrelsen i Eslöv Yttrande angående ansökan om tillstånd för anläggande och drift av ett kraftvärmeverk på fastigheten Eslöv Örtofta 21:1

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Vasa Värme Kalix AB. Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning.

Vasa Värme Kalix AB. Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning. Vasa Värme Kalix AB Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning. Innehållsförteckning 1. Administrativa uppgifter... 3 2. Betydande

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Information om kommunens hantering av personuppgifter finns bilagt längst ner i blanketten Ärendet avser ändring av befintlig verksamhet ny

Läs mer

Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning

Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning 2014-08-07 Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning i Linköping Tekniska verken i Linköping AB (publ) äger och driver biogasproduktionsanläggningen

Läs mer

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll INFORMATION 1(7) Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll Definition vattenverksamhet Samtliga vattenverksamheter

Läs mer

Nytt avloppsreningsverk

Nytt avloppsreningsverk Nytt avloppsreningsverk Kortversion av samrådsunderlag Skriv text här Samhällsbyggnadsförvaltningen Carolin Ljungcrantz 0171-625270 carolin.ljungcrantz@enkoping.se Ärendenummer TF2017/830 Dokumenttyp Beslutad

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

Kraftvärmeverket För en bättre miljö

Kraftvärmeverket För en bättre miljö Kraftvärmeverket För en bättre miljö EFFEKTIV OCH MILJÖVÄNLIG ENERGIPRODUKTION Eskilstuna använder stora mängder el för att fungera. Under många år har vi i avsaknad av egen produktion köpt vår elenergi

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Lämna din anmälan till miljöförvaltningen senast sex veckor före du vill starta verksamheten. Vi tar ut en avgift enligt en bestämd taxa för att handlägga din anmälan.

Läs mer

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Nya Östbergatunneln En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Bild helsida Nya Östbergatunneln byggs från Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken till Saltsjön vid

Läs mer

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 för VÅRBERG PC AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, mars 2011 Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning Vårberg...3 1. Verksamhetsbeskrivning...3

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2 Innehåll 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1 2 Vision och syfte 2 3 Bakgrund 2 3.1 E.ONs värmeverksamhet i Stockholmsregionen 2 3.2 Ökat behov 3 4 Lokalisering 5 4.1 Alternativa lokaliseringar

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Läsanvisning för samrådhandlingar

Läsanvisning för samrådhandlingar Läsanvisning för samrådhandlingar Samråd gällande miljöprövning och planläggning för utökad depåkapacitet i Högdalen 22 augusti-11 september 2016 Titel: Läsanvisning för samrådhandlingar Projektchef: Ulf

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN INFÖR OMBYGGNATION AV ENGHOLMSBRON, KARLSTADS KOMMUN

UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN INFÖR OMBYGGNATION AV ENGHOLMSBRON, KARLSTADS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 133172300 ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN INFÖR OMBYGGNATION AV ENGHOLMSBRON, KARLSTADS KOMMUN Sweco Environment AB Annelie Thor Jenny Freitt Sweco Sweco Sandbäcksgatan 1 Box 385 SE 651 09 Karlstad,

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE 2017-03-09 Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun Agenda Presentation av deltagare Presentation av utbyggnadsplanerna och tidplan (Eric) Samråds och tillståndsprocessen (Erica)

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Verksamhetens namn Organisationsnummer Adress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Postadress Faktureringsadress

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Bilaga B AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad Utveckling av Hammarbyverket Uppdragsnummer 1331251-300 Miljökonsekvensbeskrivning till ansökan om tillstånd för fortsatt och utökad verksamhet vid värmeverket

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 Underlag för samråd avseende ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken för mellanlagring av avfall och farligt avfall vid Må avfallsanläggning inom fastigheten Må 1:3

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter Sida 1 (6) Anmälan av miljöfarlig verksamhet med anmälningsplikt C enligt miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan avser Ändring av befintlig anläggning Ny verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 1 (4) Blanketten med bilagor skickas senast sex veckor innan verksamheten startar till Älvsbyns kommun, Miljö- och byggnämnden, 942 85 ÄLVSBYN. Handläggningsavgift enligt

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAG Tillstånd Kungsängsverket UPPDRAGSNUMMER 1186628000 UPPDRAGSLEDARE Stina Welander UPPRÄTTAD AV Alexandra Rixen DATUM 1. Bakgrund Kungsängens avloppsreningsverk behandlar det kommunala avloppsvattnet

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen ANSÖKAN 2016-01-18 Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen Sökanden Tolust Holding ETT AB, 556718-4840 Box 27 551 12 JÖNKÖPING Ombud Emma Edfors, Sweco Environment AB Box 259 851 04 Sundsvall Tfn:

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Fjärrvärme och fjärrkyla

Fjärrvärme och fjärrkyla Fjärrvärme och fjärrkyla Hej jag heter Simon Fjellström och jag går i årskurs 1 på el och energi i klassen EE1b på kaplanskolan i Skellefteå. I den här boken så kommer ni att hitta fakta om fjärrvärme

Läs mer

Samrådsunderlag. Tillståndsansökan Hyltebruks Avloppsreningsverk. 1. Bakgrund

Samrådsunderlag. Tillståndsansökan Hyltebruks Avloppsreningsverk. 1. Bakgrund Tillståndsansökan Hyltebruks Avloppsreningsverk Datum 2015-10-28 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 33 77 Ramböll Sverige AB Org nr 556133-0506

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken angående sanering av Järnsågen 3 Halvorstorp i Trollhättan

Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken angående sanering av Järnsågen 3 Halvorstorp i Trollhättan 1(3) Handläggning Håkan Falck Direkttelefon 0520-49 79 65 E-post hakan.falck@trollhattan.se Datum 2014-05-23 Dnr KS 2012/321 Närboende till fastigheten Järnsågen 3 och 4 Halvorstorp Samråd enligt 6 kap.

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Gävle den 26/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Besöksadress Postnr. Ort. Postadress (samma som besöksadress ) Postnr. Ort. Besöksadress Postnr. Ort

Besöksadress Postnr. Ort. Postadress (samma som besöksadress ) Postnr. Ort. Besöksadress Postnr. Ort Miljönämnden Blankett för anmälan 1(4) Anmälan av ny miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken (1998:808), miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Mats Dahlén 2014-08-10 2013-000658- MI

Handläggare Datum Diarienummer Mats Dahlén 2014-08-10 2013-000658- MI 1 (4) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Mats Dahlén 2014-08-10 2013-000658- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 augusti Adressat: Mark och miljödomstolen

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 2015-07-06 Uppdragsnummer: 15091 Status: Slutversion Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Beställare www.metasphere.se Anders Dalstål Konsult Vatten & Miljöbyrån i Sverige

Läs mer

Yttrande - samråd avseende omfattande markarbeten vid Lerjedalens GK

Yttrande - samråd avseende omfattande markarbeten vid Lerjedalens GK Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-25 Diarienummer N131-0088/16 Utvecklingsavdelningen Wenche Lerme Telefon 031-365 10 64 E-post: wenche.lerme@angered.goteborg.se Yttrande - samråd avseende omfattande markarbeten

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Returträflis i Värtaverket

Returträflis i Värtaverket Returträflis i Värtaverket Samrådsmöte 2017-10-18 1 2017-10-18 Agenda Inledning/presentation Vad är samråd? Presentation av Fortum Värme och Värtaverket Vad vill vi göra? Miljö Vad händer nu? Fika och

Läs mer

Samråd om planerade utloppsledningar i Saltsjön från Henriksdals reningsverk inom Nacka kommun

Samråd om planerade utloppsledningar i Saltsjön från Henriksdals reningsverk inom Nacka kommun 2014-06-16 1(5) Monika Engman 010-452 22 27 Länsstyrelsen i Stockholms Län Box 22067 104 22 Stockholm Samråd om planerade utloppsledningar i Saltsjön från Henriksdals reningsverk inom Nacka kommun Underlag

Läs mer

Naturskyddsföreningen 2014-04-24

Naturskyddsföreningen 2014-04-24 Naturskyddsföreningen 2014-04-24 Agenda Profu - Överblick avfall och energi Bristaverket - Teknik och miljö Ragnsells - Restprodukter Vår idé om ett energisystem baserat på återvinning och förnybart Diskussion

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Sida 1 av 5 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Ägarbyte Verksamheten namn Organisationsnummer

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Uppförande av vindkraftverk på fastigheten Dal 1:1 Gåsevadsholm Fideikommiss AB avser att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken och planoch

Läs mer

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014.

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014. FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014. 2 MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM EN MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDEN. Stockholm är en av Europas snabbast växande städer. Varje år

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-3

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Samråd enligt miljöbalken

Samråd enligt miljöbalken Samråd enligt miljöbalken 1 och 2 dec 2010 1 Hållpunkter för samrådsmötet 1. Inledning närvarande 2. Vad är ett samråd enligt miljöbalken? 3. Varför behöver hamnbassängen saneras? 4. Vilka blir de långsiktiga

Läs mer

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan avser Ny verksamhet Befintlig verksamhet Ändring av verksamhet Verksamheten beräknas starta den Verksamhetsutövare Företagets namn: *) Org.nr: Adress: Tel: Postadress:

Läs mer