Helårsbosättning i fritidshusområden. Omvandling. för perioden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Helårsbosättning i fritidshusområden. Omvandling. för perioden 1998 2008"

Transkript

1 Utvecklingsavd/Stadsledningskontoret Helårsbosättning i fritidshusområden för perioden Utredningar & rapporter nr 1 Juni 2009 Omvandling Allmänt om fritidshusbebyggelse Frågan om och i vilken omfattning fritidshus används för permanentboende diskuteras i många olika sammanhang. En allmän uppfattning är att permanentbosättningen i fritidshus har ökat. Under senare år har gränsen mellan fritidsboende och permanentboende suddats ut alltmer. Orsaken är delvis att finna i att fritidshusen har fått allt högre standard och att skillnaden mellan de fritidshus och villor som idag nyproduceras inte är så stor. En annan orsak är att många ser boende i fritidshuset som ett prisvärt sätt att bo i en attraktiv miljö vatten- och naturnära inom pendlingsavstånd från staden. Syfte Syftet med föreliggande redovisning är att belysa hur nyttjandet av fritidshus-beståndet i Umeå kommun har förändrats under perioden Text och innehåll: Annalena Löfgren 1 (16)

2 Skillnad fritidshus-permanenthus En viktig skillnad mellan permanent- och fritidshusområden är den grundprincip på totalt högst 150 kvm bruttoarea per tomtplats som gäller i fritidshusområden. Tidigare var byggytan styrande så att huvud byggnaden fick omfatta högst 80 kvm och komplement-byggnaden 70 kvm (uthus, förråd eller motsvarande). kommundelarna och där utmärker sig Holmsund/ Obbola samt Hörnefors med cirka 200 respektive 170 bygglov. I Sävar kommundel har 85 bygglov för fritidshus beviljats. Det var i samband med antagandet av ÖPL-98 som regelverket justerades till att avse total bruttoarea per tomtplats. Numera tillåts även carport på maximalt 36 kvm samt inglasat uterum på 15 kvm. Vidare tillkommer möjligheten till Friggebod på 15 kvm. Kraven på tillgänglighet och de tekniska funktionskraven är lägre för fritidshusbebyggelse. Normalt upprättas inte heller några exploateringsavtal som garanterar standard och utförande på vägar och valösningar i områden avsedda för fritidshusbebyggelse. Ingen förändring? Den metod som används för att studera permanentbosättning i fritidshus är utgå från de fastigheter som är taxerade som bebyggda fritidshusfastigheter (typkod 221) och följa upp om dessa har folkbokförd befolkning eller ej. Uppgifter från senaste fastighetstaxering och aktuella folkbokföringsdata visar att siffrorna i princip är oförändrade sedan Antalet fritidshusfastigheter och antalet boende på fritidshusfastigheter har enligt dessa uppgifter inte förändrats nämnvärt under de senaste åren tio åren. Mot bakgrund av det stora antalet bygglov för fritidshus som har sökts sedan 1998 är det uppenbart att dessa uppgifter inte ger en rättvisande bild av vare sig nytillskottet eller graden av permanentbosättning i fritidshusområden. Av de cirka 770 sökta byggloven mellan åren har sedermera nästan 700 bygglov för nybyggnad av fritidshus beviljats. Flest lov har beviljats i Figur 1: Antal fritidshus samt folkbokförd befolkning i dessa Figur 2: Sökta bygglov för fritidshus Juni (16)

3 Många fritidshus omtaxeras Förklaringen till att den gängse metoden inte visar på den sanna bilden beror på att många fritidshus omtaxeras till småhus för permanentboende och därigenom försvinner ur fritidshusbeståndet. Omtaxeringen sker inte sällan direkt fritidshuset är färdigbyggt eller successivt vartefter som man bosätter sig där året runt. Efterforskningar hos bl.a. skattemyndigheten visar att både befintliga och nybyggda fritidshus löpande taxeras om till permanenta småhus. Det sker både i den allmänna fastighetstaxeringen som sker vart sjätte år samt i den särskilda fastighetstaxeringen som årligen fångar upp förändringar i fastighetsbeståndet. Omtaxeringen går vanligtvis till så att de boende själva begär omtaxering men det förekommer också att skatte myndigheten taxerar om fastigheten i de fall man vid kommunicering upptäcker att det är den gällande adressen. Ur skatte hänseende är det ingen skillnad mellan permanent resp. fritidshus och skattemyndigheten har ett ansvar för att folkbokföringen är riktig. Det förekommer naturligtvis också att fritidshus är bebodda trots att det inte är omtaxerade. BYGGLOV SMÅHUS PERMANENT BEBODDA SMÅHUS OCH FRITIDSHUS 50% blir direkt permanent bebodda PERMANTENTAS BYGGLOV FRITIDSHUS 50% BYGGS OM OCH PERMANTENTAS FÖRBLIR FRITIDSHUS Figur 3: Principskiss över vägen från bygglov till småhus för permanentboende Själafjärden och Norrmjöle golfby För att studera den omvandling som sker har två äldre fritidshusområden studerats. Det är detaljplanerna för Själafjärden i Obbola samt för Norrmjöle golfby. Båda områdena uppvisar idag en blandning av både fritidshus- och småhusenheter för permanent boende samt ett antal obebyggda tomter (typkoderna 221 och 220). Andelen bebodda hus är mycket hög i båda områdena. Folkbokförd befolkning finns i alla f.d. fritidshus som omtaxerats till permanenta småhus samt med några enstaka undantag i de kvarvarande fritidshusen. Sammantaget har procent av de bebyggda tomterna idag folkbokförd befolkning. Båda områdena var ursprungligen avsedda som renodlade fritidshusområden. Juni (16)

4 Karta 1: Detaljplan för fritidshusbebyggelse i Norrmjöle golfby Juni (16)

5 Karta 2: Detaljplan för fritidshusbebyggelse i Själafjärdens fritidshusområde Juni (16)

6 Diskussion Redovisningen ovan visar tydligt att det inte finns någon koppling mellan detaljplanens ursprungliga syfte och hur de bostäder som uppförs inom planområdet sedan kommer nyttjas/taxeras. Innebörden av beteckningen fritidshusbebyggelse saknar också betydelse för skattemyndighetens typkodning av bebyggelsen. Kommunen har samma skyldigheter för sina medborgare oavsett var man är bosatt. Den enda skillnad som planbeteckningen innebär är att bruttoarean per tomtplats är begränsad samt att lägre krav ställs på tillgänglighet och teknisk funktion. Vidare framgår att graden av permanentning i våra fritidshusområden inte kan utläsas av hur många personer som är folkbokförda på sina fritidshusfastigheter. Svaret måste i stället sökas genom att löpande följa i vilken omfattning bebyggelsen omtaxeras/ omvandlas till småhus för året runt boende och hur befolkningstalet i fritidshusområdena förändras. Begreppet helårsboende får definiera den omvandling som sker. Uppföljning I kommunen finns drygt hundra olika detaljplaner eller områdesbestämmelser för fritidshusområden. En fullständig uppföljning av alla dessa är ett tidsödande arbete. Istället har graden helårsboende följts upp i samtliga ny och om- och tillbyggda fritidshus under perioden Bedömningar av omvandlingen i det befintliga beståndet har även gjorts med hjälp av skattemyndigheten. En bebyggd fastighet definieras som helårsbebodd om där finns folkbokförd befolkning. Helårsboende Helårsboende i nybyggda fritidshus Av de fritidshus som byggts under de senaste tio åren ligger andelen helårsbebodda idag på cirka 53 procent. Variationen mellan olika områdena är stor. I glesbygdsområden i Tegs församling, Holmsund/Obbola samt glesbygdsområden i Ålidhems församling ligger graden helårsboende mellan procent i de nybyggda fritidshusen. I Hörnefors respektive Sävar församlingar är motsvarande siffra 43 respektive 29 procent. Resultaten tyder på att närheten till stadskärnan har en avgörande roll för graden av helårsboende (se fig. 3). Bebyggda Bebodda Sävar Hörnefors Holmsund Obbola Ålidh f. byar Tegs f. byar Teg tätort Tavelsjö f Umeå lands f Figur 3: Bebyggda respektive bebodda fritidshusfastigheter Juni (16)

7 Helårsboende i om- och tillbyggda fritidshus För om- och tillbyggda fritidshus sedan 1998 är andelen helårsbebodda nästan lika stor 45 procent. Mönstret är desamma och flest bosatta finns i Holmsund/ Obbola samt i glesbygdsområdena i Tegs och Umeå landsförsamling. Graden helårsboende i om- och tillbyggda fritidshus varierar mellan procent. Det kan inte uteslutas att en del av de ombyggda fritids husen var bebodda även före ombyggnaden. Figurinnehållet sammanfattas i tabellen nedan Umeå lands f Om / tillbyggda Tavelsjö f Teg tätort Tegs f. byar Ålidh f. byar Holmsund Obbola Bebodda Figur 4: Om / tillbyggda respektive bebodda fritidshusfastigheter Hörnefors Sävar Bebodd andel av de fastigheter som beviljats bygglov (procent) Område 07 Umeå landsfs Andel av nybyggda Andel av om- och tillbyggda 08 Tavelsjö 09 Teg 10 Tegs fs byar 14 Ålidhems fs 15 Holmsund 16 Hörnefors Sävar Helårsboende i beståndet Omvandlingen sker också i den befintliga stocken fritids hus utan att fastigheten är föremål för någon skatte - mässig förändring. Uppgifter som tagits fram med hjälp av uppgifter från skattemyndighetens dataenhet visar att av de cirka 4000 fritidshus som fanns i kommunen 1998 hade cirka 500 hus eller 12 procent taxeras om till permanentbostäder Graden helårsboende i beståndet kan dock vara högre eftersom inte alla taxerar om sina hus. En del av dessa ingår i gruppen om- och tillbyggda. Bidrag till bostadsförsörjningen Fritidshus som omvandlas/nyttjas som helårs bostäder innebär i många fall ett betydande tillskott till bostadsförsörjningen. I kommundelen Holmsund/ Obbola har cirka 200 nya helårsbostäder tillskapats genom ny- och ombyggnader av fritidshus. Tillskottet från det ordinarie småhusbyggandet endast uppgått till cirka 60 hus. Bilden i Hörnefors kommundel är ännu mera tydlig och där utgör det ordinarie småhusbyggandet endast en marginell del i jämförelse med vad som omvandlingen av fritidshusbeståndet bidragit med Nybyggda fritidshus Ordinarie småhusbyggande Umeå lands f Tavelsjö f Teg tätort Tegs f byar Om/tillbyggda fritidshus Ålidh f byar Holmsund Obbola Figur 5. Tillskott av bebodda fastigheter av olika slag som beviljats bygglov Hörnefors Sävar Juni (16)

8 Förändringen sedan 1988 Förändringen vid Kust och Älv En viktig frågeställning i sammanhanget är om omvandlingen av fritidshusbeståndet är en trend som varit rådande under längre tid och om den tilltagit under senare år. Det är också viktigt att belysa ifall regeländringen om att tillåta 150 kvm bruttoarea per tomtplats har påskyndat utvecklingen. För att besvara frågan har antalet bebodda fastigheter i kommunens Kust- och Älvslandskap studerats under 20 år. Områdena har valts eftersom efterfrågetrycket är störst i sjönära områden med närhet till centralorten/tätorter. Området som studerats innehåller enbart kust- och älvsbebyggelse och den tätortsbebyggelse som finns i t.ex. Holmsund/Obbola och Hörnefors, Sörmjöle, Täfteå och Sörfors har uteslutits. Däremot ingår de mindre byarna i de direkta älvsområdet. Helårsboende vid Kusten Under den senaste 20-års perioden har antalet bebodda fastigheter i Kustenzonen blivit cirka 690 fler. Det betyder i genomsnitt cirka 35 per år. Ökningen är något större under den senaste 10-års perioden men skillnaden är inte så stor. Befolkningen har under samma tid ökat med personer. Det betyder ett årligt tillskott av cirka 80 fler bosatta utmed Kusten. Idag bor cirka personer där. Tillväxten har varit ungefär lika stor före och efter 1998 så något direkt samband med regeländringen i ÖPL-98 kan inte utläsas. Kustborna avviker från kommunsnittet genom att där bor fler äldre över 65 år och färre barn i skolåldern. Så var även fallet i början av I genomsnitt bor det 2,3 personer i varje Kusthushåll. Det är något lägre än vad som gäller för småhusbeståndet i övriga kommunen. De cirka personer som idag bor i Kustzonen utgör 2,1 procent av Umeås befolkning vilket kanske inte verkar så mycket. Tillväxten har ändå varit stark om man jämför med andelen från 1988 som låg på 1 procent. Kustbefolkningen växer därmed betydligt snabbare än befolkningen i övrigt och har tredubblats sedan Vid Kusten finns även en potential för ökar helårsboende genom de cirka fastigheter som inte är bebodda och de cirka 400 tomter för fritidshusbebyggelse som finns i redan detaljplanelagda områden år år 65+ år Figur 6. Befolkningssammansättning vid Kusten. Juni (16)

9 Utredningar & rapporter nr 1 Karta 3-5: Befolkning inom kustplanen 1988, 1998 och 2008 (exkl. tätorter) Juni (16)

10 Helårsboende vid Älven Cirka personer bor idag i området nära Umeälven. Det är cirka 600 fler än Här märks det att utvecklingen gått snabbare under de senaste 10 åren men ökningen är ändå inte av samma storleksordning som vid Kusten. Tillväxten är också svårare att bedöma eftersom de mindre byarna ingår i området. I en del av dessa har bostads -bebyggelse ägt rum under senare år. Strukturen på de boende uppvisar av samma skäl inte heller samma mönster som vid Kusten. Här bor många barnfamiljer. Antalet boende per fastighet är något högre vilket sannolikt förklaras av barnfamiljerna samt att fastigheterna är större och ibland omfattar flera bostadshus. En tydlig förändring är det tillskott av bebodda fastigheter som ägt rum i Umedeltat. Där har antalet boende ökat med drygt 400 personer på 20 år varav huvuddelen av ökningen återfinns under den senaste 10-års perioden. Även här finns en potential för ytterligare helårsboende i de cirka 140 fastigheter som inte är bebodda. Någon inventering av ledig tomtmark på motsvarande sätt som för Kusten har inte genomförts. Befolkning = st 1,4 % av kommunens totala befolkning år = 311 st år = 799 st 65-w = 169 st 368 bebodda fastigheter Befolkning = st 1,4 % av kommunens totala befolkning år = 267 st år = 977 st 65-w = 175 st 425 bebodda fastigheter Karta 4-6: Befolkning inom älvslandskapsavgränsningen 1988, 1998 och 2008 (exkl. tätorter) Befolkning = st 1,7 % av kommunens totala befolkning år = 386 st år = st 65-w = 253st 636 bebodda fastigheter Juni (16)

11 Slutsatser Kommunala merkostnader Frågan om vilka kommunala merkostnader som den ökade graden helårsboende fritidshusområden har genererat är mycket intressant men svår att besvara. Frågan har ställts till ekonomiansvariga både i kommundelsnämnderna och centralt men det har inte varit möjligt att få något entydigt svar. Visserligen har kostnaderna för skolskjutsar ökat betydligt men det har också påverkats av andra förändringar som till ex. möjligheten att få skolskjuts för de barn som bor växelvis hos sina föräldrar. Numera förekommer även metoden med frammatning till närmaste busshållplats istället för att erbjuda taxiresa hela vägen vilket förbilligar resandet. Kostnaden för hemtjänsten ökar också men även på det området är det svårt att särskilja vad som genereras av en åldrande befolkning resp. fler boende i fritidshusområden. Ett problem i sammanhanget är att många äldre från centralorten är sommarboende i sina fritidshus i kommundelarna. Berörd kommundel får då tar över hjälpinsatsen under sommar perioden. Problematiken berör även området bostadsanpassning. För att ge ett uttömmande svar på frågan om de kommunala merkostnaderna krävs därför en större utredning som belyser områdena hemtjänst, färdtjänst, bostadsanpassning, skola, sophämtning, mm. Den har inte varit möjlig att genomföra inom ramen för detta arbete. Konsekvenser av va-försörjningen i fritidshusområdena är en annan viktig fråga som behöver belysas mer ingående. Efterfrågat boende Resultaten visar tydligt att helårsboende i fritidshusområden av många uppfattas som en mycket attraktiv boendeform. Det tycks även vara så i kommundelarna att de kommunala planområdena inte alltid kan konkurrera med fritidshusområdena. Uppenbarligen är det havsnära läget och närheten till skog och mark som lockar medan närheten till service och kollektivtrafik inte är lika avgörande för valet av boplats. Motsvarande tendenser märks också vid Kusten och i Älvslandskapet. Ett annat resultat är att gruppen över 65 år mer än andra lockas av det här sättet av bo. En i många avseenden ganska naturlig utveckling i ett skede då många gör sig av med villan och väljer en sorts nisch-boende. Mot bakgrund av att äldregruppen är i stark tillväxt kan de kommunala kostnaderna för t.ex. hemtjänsten komma att öka betydligt i dessa områden med spridd befolkning. Hållbart boende Den allt högre standarden i ny- och ombyggda fritidshus ger också en bekvämlighet på i princip samma nivå som i en permanentbostad. Det finns all anledning att utgå ifrån att trenden med helårsboende i fritidshusområden fortsätter och sannolikt även förstärks i framtiden. I olika sammanhang framförs motivet att ett utspritt boende av den här typen inte är långsiktigt hållbart. Det är främst luftmiljön som påverkas negativt genom att bebyggelsen genererar ett betydligt ökat trafikarbete. I ett längre perspektiv kan tillgången till nya och alternativa drivmedel kan innebära att problemet minskar i betydelse. Juni (16)

12 Attraktivt boende Det är betydelsefullt att en tillväxtkommun som Umeå kan erbjuda olika typer av boendemöjligheter samt tillhandahålla de alternativ som efterfrågas. Det är ett viktigt konkurrensmedel både i ett nationellt och internationellt perspektiv. Boende i Kust- och Älvsnäraområden har visat sig vara mycket efterfrågade. Samtidigt finns en konflikt med rörliga friluftslivet och en uppenbar risk att äldre fritidshusområden förlorar sin charm då de ofta små trähusen ersätts av ny bebyggelse och blir en sorts blandområden. För att kunna behålla de fria Kust- och Älvssträckor som finns samt för att underlätta för kommunal service är det viktigt att tillkommande bebyggelse i möjligaste mån lokaliseras i anslutning till befintliga fritidshusområden istället för att ny jungfrulig mark ska tas i anspråk. Sammanfattning Många fritidshus omtaxeras till permanentbostäder och försvinner därmed ut fritidshusbeståndet. Graden av permanentning kan inte utläsas av hur många som är skrivna på sina fritidshusfastigheter utan hela omfattningen på helårsboendet måste studeras. I Själafjärden och Norrmjöle golfby används idag 89 respektive 73 procent av fritidshusen som helårsbostäder. Ingen koppling finns mellan detaljplanens ursprungliga syfte och hur bebyggelsen i sedan kommer att nyttjas. Skattemyndigheten tar ingen hänsyn till områdets planbeteckning vid omtaxering av fastigheter eller folkbokföring. Drygt hälften av de fritidshus som byggts under de senaste tio åren används idag som helårsbostäder. Nästan hälften av de om- och tillbyggda fritidshusen under samma tid används som helårsbostäder. Omvandlingen av fritidshus till helårsbostäder står i kommundelarna Holmsund/Obbola, Hörnefors och Tavelsjö för den största delen av tillskottet till småhusbeståndet. Antalet boende i kustzonen har tredubblats på 20 år. Idag bor personer där. Tillväxten har varit ungefär lika stor före och efter Kustborna avviker från kommungenomsnittet genom att de är äldre och har färre barn. På sikt kan det betyda att hemtjänstkostnaderna där ökar i dessa områden. En potential för ökat kustboende finns i de cirka fastigheterna som är bebyggda men saknar befolkning och de cirka 400 tomterna. Befolkningstillväxten i Älvsområdet är nästan helt koncentrerad till Umedeltat där antalet boende blivit 400 fler. Förändringen är starkast under den senaste 10 års perioden. De kommunala merkostnader som helårsboende i fritidshus genererar är på grund av andra samhällsförändringar svåra att kartlägga och kräver tillsammans med va-frågan fördjupade studier. Det är mycket som talar för att utvecklingen av antalet helårsboende i fritidshusområden kommer att fortsätta. Det är också en efterfrågad och attraktiv boendeform som är viktig att tillhandahålla i en växande kommun. Juni (16)

13 Fortsatt diskussion Är det meningsfullt att skilja på detaljplaner för fritidshus respektive permanent husbebyggelse när detta inte har någon betydelse för hus bebyggelsen sedan kommer att användas? Kan önskvärda regleringar av tillåten bruttoarean istället anges som planbestämmelse i de fall man vill behålla ett områdes karaktär och egenskaper men ändå tillåta ny bebyggelse. Ska ny fritidshusbebyggelse prövas så att den möjliggör ett framtida åretruntboende och utformas utifrån samma krav som permanentbebyggelse med avseende på bl.a. teknisk standard, energianvändning och tillgänglighet. Ska exploateringsavtal upprättas med exploatören så att viss standard på vägar och va-system mm garanteras. Ska lämpligheten för åretruntboende prövas vid större till- och ombyggnad av ett befintligt fritidshus? Är det önskvärt att omvandlingsområden där graden helårsboende är hög förtätas och omvandlas till ordinära småhusområden. Det förbättrar möjligheterna för kollektiva transporter och underlättar för olika former av kommunal service. Kartbilagor Beviljade bygglov för fritidshus samt därav bebodda. Beviljade om- och tillbyggnadslov för fritidshus samt därav bebodda. Befolkningsförändring vid Kusten Dokumentet bygger på underlag från statistiska centralbyrån (SCB), skattemyndigheten samt uppgifter från interna system. För sammanställningar av internt material, kartor m.m. svarar Kicki Bergman, Stadsledningskontoret och Marika Jacobsson, Geografisk information. Juni (16)

14 Juni (16)

15 Juni (16)

16 Juni (16)

Utvecklingsavdelningen Aktuellt om bostadsbyggandet

Utvecklingsavdelningen Aktuellt om bostadsbyggandet Utvecklingsavdelningen Aktuellt om bostadsbyggandet 1 (7) Utredningar och rapporter från Utvecklingsavdelningen, nr 4, juni 211 I rapporten redovisas bostadsbyggandet omfattning, sammansättning och lokalisering

Läs mer

Fritidshus som tagits i anspråk för permanent boende mellan 1991 och 2002. En metodstudie

Fritidshus som tagits i anspråk för permanent boende mellan 1991 och 2002. En metodstudie STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2003-12-22 RAPPORT 1 Fritidshus som tagits i anspråk för permanent boende mellan 1991 och 2002. En metodstudie 0 Sammanfattning En samarbetsgrupp mellan har studerat ändrad användning

Läs mer

BOSTÄDER, BEBYGGELSE 5. 5.1 Bostadsbeståndet 5.2 Fritidsbebyggelse 5.3 Områden med visst bebyggelsetryck

BOSTÄDER, BEBYGGELSE 5. 5.1 Bostadsbeståndet 5.2 Fritidsbebyggelse 5.3 Områden med visst bebyggelsetryck BOSTÄDER, BEBYGGELSE 5 5.1 Bostadsbeståndet 5.2 Fritidsbebyggelse 5.3 Områden med visst bebyggelsetryck 5.1 BOSTADSBESTÅNDET Tillgången på bostäder Under slutet av 1980-talet rådde en påtaglig brist på

Läs mer

Bra bostäder för äldre

Bra bostäder för äldre Bra bostäder för äldre 3 december 2014 Viktigt att veta om äldregruppen Tillgängligheten i flerbostadshusen Erfarenheter/slutsatser 1. ÄLDREGRUPPENS STORLEK OCH TILLVÄXT? Så växer äldregruppen i Umeå 18000

Läs mer

Äldres flyttningar. Äldres flyttningar. Bakgrund. Utvecklingsavd/Stadsledningskontoret. Aktuella siffror om Umeå. Nr? Nov 2010. Karta 1.

Äldres flyttningar. Äldres flyttningar. Bakgrund. Utvecklingsavd/Stadsledningskontoret. Aktuella siffror om Umeå. Nr? Nov 2010. Karta 1. Aktuella siffror om Umeå Utvecklingsavd/Stadsledningskontoret Äldres flyttningar Äldres flyttningar Nr? Nov 2010 Bakgrund Det är allmänt bekant att kommunerna får allt större utmaningar på grund av att

Läs mer

Fritidshuskartläggning Hälleforsnäs, 9 april

Fritidshuskartläggning Hälleforsnäs, 9 april Fritidshuskartläggning Hälleforsnäs, 9 april 2019 2019-04-10 1 Agenda 1. Bakgrund 2. Genomförande 3. Vidare arbete 2019-04-10 2 Syfte 2019-04-10 3 Frågeställningar För att kunna lägga en grund för vidare

Läs mer

Övergripande planering. Befolkningsprognos. Umeås skolområden

Övergripande planering. Befolkningsprognos. Umeås skolområden Övergripande planering Befolkningsprognos Umeås skolområden 214 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 5 214 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Skolområden 4 2.1 Hela kommunen 4 2.2

Läs mer

Inflyttning i närmare fritidshus sedan Mer än 1/5 av fritidshusen har blivit permanent bebodda

Inflyttning i närmare fritidshus sedan Mer än 1/5 av fritidshusen har blivit permanent bebodda MI 69 SM 0501 Permanentbosättning i fritidshus Perioden 1991 2004 Permanent living in weekend and holiday homes I korta drag Inflyttning i närmare 70 000 fritidshus sedan 1990 I ca 70 000 av de 630 000

Läs mer

Obebodda och bebodda hus i Jönköpings kommun

Obebodda och bebodda hus i Jönköpings kommun Obebodda och bebodda hus i Jönköpings kommun STADSKONTORET JULI 2018 Stadskontorets utredningsenhet Utredare David Jansson Omslag och layout Lena Holmberg Kontakt David Jansson 036-10 53 07 david.jansson@jonkoping.se

Läs mer

Rapport. Var kommer Mariestrandsborna ifrån? - Första länken i flyttkedjan. Olov Häggström mars 2008 Umeå kommun / Stadsledningskontoret

Rapport. Var kommer Mariestrandsborna ifrån? - Första länken i flyttkedjan. Olov Häggström mars 2008 Umeå kommun / Stadsledningskontoret Rapport Var kommer Mariestrandsborna ifrån? - Första länken i flyttkedjan Olov Häggström mars 2008 Umeå kommun / Stadsledningskontoret Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning och syfte...

Läs mer

Motion om underhållsbidrag till enskilda vägar Ärendebeskrivning

Motion om underhållsbidrag till enskilda vägar Ärendebeskrivning Tekniska nämnden 2012 05 24 53 146 Tekniska nämndens arbetsutskott 2012 05 11 68 158 Dnr 2012/34.008 Motion om underhållsbidrag till enskilda vägar Ärendebeskrivning Erland Nilsson, för Landsbygdspartiet

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

13. Omvandlingsområden

13. Omvandlingsområden 13:1 13. Omvandlingsområden 13.1 Långsiktigt hållbar utveckling Använda mark och vatten så att en ekologiskt god hushållning främjas Säkerställa dricksvattenförsörjning för omvandlingsområden som helhet

Läs mer

Kustnära fritidsboende

Kustnära fritidsboende Kustnära fritidsboende ÖP KRISTIANSTAD - www.kristianstad.se Program för fritidshus vid Olseröd - Maglehem Stadsarkitektkontoret i Kristianstads kommun 2004-03-04 Inbjudan till samråd - vad tycker du?

Läs mer

Demografisk utveckling och planering av boende/insatser Annalena Löfgren. Umeå kommuns pensionärsråd

Demografisk utveckling och planering av boende/insatser Annalena Löfgren. Umeå kommuns pensionärsråd Demografisk utveckling och planering av boende/insatser Annalena Löfgren Umeå kommuns pensionärsråd 2015-10-30 Vad händer i Umeå? Aktuellt om befolkningstillväxten byggande och jobben Det ser bra ut för

Läs mer

FÖRÄNDRING AV BILINNEHAVET I NÅGRA OMRÅDEN I CENTRALA GÖTEBORG ÅREN

FÖRÄNDRING AV BILINNEHAVET I NÅGRA OMRÅDEN I CENTRALA GÖTEBORG ÅREN FÖRÄNDRING AV BILINNEHAVET I NÅGRA OMRÅDEN I CENTRALA GÖTEBORG EN 1991 2004 Trafikkontoret Viproj AB oktober 2006 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID SYFTE 2 UNDERSÖKTA OMRÅDEN 2 UNDERSÖKTA VARIABLER 3 REDOVISNING

Läs mer

Hushållsstatistik 2012

Hushållsstatistik 2012 FS 2013:9 2013-12-11 FOKUS: STATISTIK Hushållsstatistik 2012 I Norrköping finns det 59 200 hushåll. Den vanligaste hushållstypen är ensamboende utan barn, 23 200 hushåll. flest Norrköpingsbor bor dock

Läs mer

Utvecklingsavdelningen Befolkningsprognos för Umeå 2011 2020

Utvecklingsavdelningen Befolkningsprognos för Umeå 2011 2020 Utvecklingsavdelningen Befolkningsprognos för Umeå 211 22 1 (13) Utredningar och rapporter från Utvecklingsavdelningen, nr 2, mars 211 INNEHÅLL Inledning 3 Metod 3 Resultat för kommunnivån 3 Fler äldre

Läs mer

Barnfamiljerna och deras flyttningar

Barnfamiljerna och deras flyttningar Barnfamiljerna och deras flyttningar En registerstudie där vi följt alla barn som föddes i Göteborg under åren 2000-2011, fram till dess att de var 6 år och började i skolan. www.goteborg.se Tre av tio

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge YTTRANDE 1 (6) Enheten för samhällsutveckling Monica Lindström 010-225 12 33 monica.lindstrom@lansstyrelsen.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag

Läs mer

5. Boende. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan.

5. Boende. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan. 5. Boende Sammanfattning Karlskoga och Degerfors ska erbjuda attraktiva boenden, i varierade lägen, med olika upplåtelseformer och för livets olika skeden. Centrumnära boende och boende med anknytning

Läs mer

KÄVLINGE KOMMUN. VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge

KÄVLINGE KOMMUN. VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge KÄVLINGE KOMMUN Grupp 5 Elin Djus Sema Kadir Andreas Kirkby Peter Johansson Jacob Thörnblad Sammanfattning Befolkningen i Kävlinge

Läs mer

SÄKERSTÄLLANDE AV RIKSINTRESSEN

SÄKERSTÄLLANDE AV RIKSINTRESSEN SÄKERSTÄLLANDE AV RIKSINTRESSEN Riksintressen ska skyddas från åtgärder som påtagligt kan skada intresset. Om det blir fråga om en avvägning mellan olika konkurrerande riksintressen måste en avvägning

Läs mer

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling Näringsliv och sysselsättning Näringslivet i kommunen omfattade år 2002 ca 2500 arbetstillfällen. Detta var 15% färre än 1990. Branschvis utveckling och fördelning enligt Statistiska Centralbyrån, SCB,

Läs mer

Flyttkedjestudier. Erfarenheter från genomförda studier i Gävle. Per-Erik Mårtensson, Kommunledningskontoret

Flyttkedjestudier. Erfarenheter från genomförda studier i Gävle. Per-Erik Mårtensson, Kommunledningskontoret Flyttkedjestudier Erfarenheter från genomförda studier i Gävle Per-Erik Mårtensson, Kommunledningskontoret Gävle kommun 13-9- Bakgrund och syfte Inriktningsprogram för bostadsförsörjning Vilka effekter

Läs mer

Områdesbestämmelser för Fritidshus på Gullö

Områdesbestämmelser för Fritidshus på Gullö Områdesbestämmelser för Fritidshus på Gullö Samrådshandling januari 2010 Innehållsförteckning Beskrivning Bestämmelsekarta Samrådslista Information Fastighetsförteckning, beslutsprotokoll samt karta i

Läs mer

Södra Trinntorp BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER FÖR

Södra Trinntorp BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Granskningshandling Sara Kopparberg, planchef Göran Bardun, kommunekolog Bertil Eriksson, enhetschef VA och renhållning BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER

Läs mer

Fritidshusområden 2010

Fritidshusområden 2010 2012-02-10 FOKUS: STATISTIK Fritidshusområden 2010 17 fritidshusområden inom Norrköpings kommun år 2010 Norrköping på 15:e plats av 290 kommuner År 2010 fanns det sammanlagt 1 383 fritidshusområden i Sverige,

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR HÖRBY KOMMUN ENLIGT TVÅ ALTERNATIV.

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR HÖRBY KOMMUN ENLIGT TVÅ ALTERNATIV. BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR HÖRBY KOMMUN 2013-2030 ENLIGT TVÅ ALTERNATIV. ENLIGT TVÅ ALTERNATIV. ÅLDERSGRUPP: TOTALT. 22 000 21 000 20 000 19 000 18 000 17 000 16 000 15 000 14 000 Kommunledningskontoret KAAB

Läs mer

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson Det här är en plats att växa upp på. kommun kommun ÖP - Interaktionen mellan tätort och landsbygd Utvecklingen utanför kommunens stationsorter ska: komplettera och utveckla befintliga bebyggelsestrukturer

Läs mer

Motion om underhållsbidrag till enskilda utfartsvägar

Motion om underhållsbidrag till enskilda utfartsvägar 2011-12-19 274 587 Kommunstyrelsen 2012-08-13 157 389 Arbets- och personalutskottet 2012-06-18 149 312 Dnr 11.775-008 deckf32 Motion om underhållsbidrag till enskilda utfartsvägar Ärendebeskrivning Erland

Läs mer

Småbarn och deras flyttningar

Småbarn och deras flyttningar Statistik och Analys Stadsledningskontoret Småbarn och deras flyttningar En registerstudie där vi följt alla barn som föddes i Göteborg under åren 2000-2005 fram till dess att de var sex år och började

Läs mer

Dammkärr-Vattubrinken

Dammkärr-Vattubrinken Samhällsbyggnadskontoret Startpromemoria Dnr 2009-00010 (P09009) Detaljplan för inom Enhörna kommundel i Södertälje Upprättad 2009-09-15 Sammanfattning Samhällsbyggnadskontoret föreslår att ny detaljplan

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Bostadsbyggnadsplaner

Bostadsbyggnadsplaner Demografisk rapport 2013:08 Bostadsbyggnadsplaner Bilaga till Stockholms läns huvudrapport: Sammanfattning för Stockholms läns kommuner Befolkningsprognos 2013-2022/45 Befolkningsprognos 2013-2022/45

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

VEJBY 142:1, 147:1 OCH 152:1 M M P L A N B E S K R I V N I N G

VEJBY 142:1, 147:1 OCH 152:1 M M P L A N B E S K R I V N I N G Sid 1/3/ Ängelholms kommun Detaljplan för VEJBY 142:1, 147:1 OCH 152:1 M M i Vejbystrands samhälle P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Planhandlingarna består under samrådstiden av - Plankarta i skala

Läs mer

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Uppföljning av bostadsplanering och byggande TERTIAL 1 2017 1 SKÖVDE VÄXER! Första tertialen* under 2017 har startat i högt tempo. Månaderna januari-april har inneburit mycket arbete

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer

Fritidshus eller bostad?

Fritidshus eller bostad? Fritidshus eller bostad? Ingrid Persson Tekn. Dr, arkitekt SAR/MSA Blekinge Tekniska Högskola, Karlskrona ingrid.persson@bth.se Avhandlingen Fritidshuset som planeringsdilemma finns tillgänglig i fulltext

Läs mer

Stabila bostadsrättspriser medan villapriserna ökar

Stabila bostadsrättspriser medan villapriserna ökar Stabila bostadsrättspriser medan villapriserna ökar Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2015 Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 10 2015 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till planläggning av Dalarö

Förslag till planläggning av Dalarö Förslag till planläggning av Dalarö Uppdrag: Föreslå hur ett planläggningsarbete bör initieras och prioriteras för fler bostäder, infrastruktur, service mm i syfte att skapa ett långsiktigt hållbart Dalarö

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Fler försäljningar och en stark villamarknad. Aktuellt på bostadsmarknaden juli-december 2018

Fler försäljningar och en stark villamarknad. Aktuellt på bostadsmarknaden juli-december 2018 Fler försäljningar och en stark villamarknad Aktuellt på bostadsmarknaden juli-december 2018 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 2 2019 Innehåll 3 Bostadsrätter 3 Skakiga bostadsrättspriser

Läs mer

Del av ABISKO ÖSTRA, Del av Abisko 1:22

Del av ABISKO ÖSTRA, Del av Abisko 1:22 Ändring med tillägg av detaljplan för del av Abisko Östra, Abisko 1:22, laga kraft 1995-01-13 Del av ABISKO ÖSTRA, Miljö- och byggnämnden Upprättad i november 2008 ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan

Läs mer

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Uppföljning av bostadsplanering och byggande ÅRSRAPPORT 2018 1 Beviljade bygglov Omfattning av byggloven Tertial 1 Tertial 2 Tertial 3 2018 11 bygglov varav 20 bygglov varav 36 bygglov

Läs mer

Säkrare befolkningsprognoser för Nackas delområden

Säkrare befolkningsprognoser för Nackas delområden Säkrare befolkningsprognoser för Nackas delområden Pilotprojekt för kommundelen Boo Anna Blomquist och Siv Schéele, Inregia AB december 2002 Innehåll Sammanfattande slutsatser...2 Bakgrund...3 Befolkningsprognoser...3

Läs mer

Planering av varuförsörjning och kommersiell service i Umeå kommun

Planering av varuförsörjning och kommersiell service i Umeå kommun Bilaga till Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun, remissversion november 2017 Dokumentansvarig: Annika Myrén, Övergripande planering Godkänd av: Malin Lagervall, Övergripande planering

Läs mer

Riktlinjer för byggande utanför detaljplanelagt område. Antagen SBN

Riktlinjer för byggande utanför detaljplanelagt område. Antagen SBN Riktlinjer för byggande utanför detaljplanelagt område Antagen SBN 2015-11-24 146 Innehållsförteckning 1 PLACERING OCH UTFORMNING 3 2 STORLEK FRITIDSHUS 3 3 BRYGGOR OCH SJÖBODAR 3 4 TOMTSTORLEK 4 5 MASTER

Läs mer

Bostadsmarknaden fortsatt positiv i Umeå

Bostadsmarknaden fortsatt positiv i Umeå Bostadsmarknaden fortsatt positiv i Umeå Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2016 Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 13 2016 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Nyhet från

Läs mer

BEBYGGELSE BOSTÄDER. Bebyggelsen i kommunen är mycket varierad. Här ses den vackra huvudbyggnaden på Grimstorps gård utanför Sandhem.

BEBYGGELSE BOSTÄDER. Bebyggelsen i kommunen är mycket varierad. Här ses den vackra huvudbyggnaden på Grimstorps gård utanför Sandhem. MULLSJÖ KOMMUN 39 BEBYGGELSE BOSTÄDER Bebyggelsen i kommunen är mycket varierad. Här ses den vackra huvudbyggnaden på Grimstorps gård utanför Sandhem. HUR SER DET UT? Bebyggelsen i Mullsjö kommun är utpräglat

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 2014-04-23 0480-45 03 32

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 2014-04-23 0480-45 03 32 Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 0480-45 03 32 2014-1083 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Tallhagen 2:13 Fastighetens adress: Gröndalsvägen/ Tolvmannagatan Sökande:

Läs mer

Fortsatt stark prisökning på bostadsrätter och villor i Umeå Aktuellt på bostadsmarknaden juli december 2014

Fortsatt stark prisökning på bostadsrätter och villor i Umeå Aktuellt på bostadsmarknaden juli december 2014 Övergripande planering Fortsatt stark prisökning på bostadsrätter och villor i Umeå Aktuellt på bostadsmarknaden juli december 2014 Innehållsförteckning Bostadsrätterna upp med 20 procent 3 Störst prisökning

Läs mer

Delområdesprognos

Delområdesprognos 1(7) Delområdesprognos 2019-2023 Sammanfattning Sex kommundelar förväntas öka i invånarantal de närmaste 5 åren, mest i Centrum, därnäst i Göta och Sjöbo, men också till viss del i Brämhult, Norrby och

Läs mer

Stadsledningskontoret Utvecklingsavdelningen. Regler för vatten och avlopp i tillväxtoch omvandlingsområden. Umeå kommun

Stadsledningskontoret Utvecklingsavdelningen. Regler för vatten och avlopp i tillväxtoch omvandlingsområden. Umeå kommun Stadsledningskontoret Utvecklingsavdelningen Regler för vatten och avlopp i tillväxtoch omvandlingsområden Umeå kommun Antagen av kommunfullmäktige år 2009 1 Framtagande av föreliggande dokument Regler

Läs mer

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län www.m.lst.se Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 ISSN 1402:3393 Bostadsmarknadsenkäten Boverket går i början av

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Yttrande över promemorian Återbostadisering

Yttrande över promemorian Återbostadisering Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

BOENDE. Bostadsbeståndet och de boende

BOENDE. Bostadsbeståndet och de boende BOENDE BOENDE Behovet av nya bostäder i Båstads kommun följer inte enkelt från en analys av befolkningsstatistik och bostadstillgång. Kommunens roll för fritidsboendet har en stor inverkan på bostadsbyggandet

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar.

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar. TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-02-01 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0136 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring,

Läs mer

Bokslut Befolkning 2014

Bokslut Befolkning 2014 Bokslut Befolkning 2014 Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-06-30 1.0 Maria Kronogård och Necmi Ingegül Stadskontoret Avdelningen för samhällsplanering Sammanfattning

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt Lina Byström, planingenjör Förutsättningar Bergs kommun Storlek 6145 km 2 Befolkning 7110 Hela kommunen är glesbygd. ÖP TILLVÄXTPROGRAM Förutsättningar Bergs

Läs mer

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2017 Dnr SBN 2016/163 Uppdragsbeslut

Läs mer

1:2. Siggegärde 2:2 VIRKESJÖ

1:2. Siggegärde 2:2 VIRKESJÖ VIRKESJÖN 153 Kort beskrivning Virkesjön ligger sydväst om Nybro tätort. Planområdet som ligger i Siggegärde, ligger i anslutning till gammal gårdsbebyggelse. Gårdarna tillsammans med gamla stenmurar,

Läs mer

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten VÄNGSJÖBERG 9:1 och del av 7:15 och 7:21 i Gottröra församling Dnr

Läs mer

Turbulent andra halvår men positiva trender. Aktuellt på bostadsmarknaden juli december 2017

Turbulent andra halvår men positiva trender. Aktuellt på bostadsmarknaden juli december 2017 Turbulent andra halvår men positiva trender Aktuellt på bostadsmarknaden juli december 2017 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 3 2018 Innehållsförteckning Prisfall i Umeå liksom

Läs mer

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende.

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende. Detaljplan för Ekgården södra (Ritorp 1:1 mm) P 04015 planbeskrivning 7 Verksamhet Norr om och i direkt anslutning till planområdet ligger en mekanisk verkstad. Antal uppskattade transporter per dag med

Läs mer

Positiva trender det första halvåret. Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2018

Positiva trender det första halvåret. Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2018 Positiva trender det första halvåret Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2018 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 7 2018 Innehållsförteckning Bostadsrättspriserna vänder uppåt

Läs mer

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Stockholms

Läs mer

Hushållens boende 2012

Hushållens boende 2012 FS 2013:10 2013-12-19 FOKUS: STATISTIK Hushållens boende 2012 Den genomsnittliga bostadsarean per person i Norrköping är 40 kvadratmeter. Störst boendeutrymme har ensamboende kvinnor 65 år och äldre med

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014.

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. Datum: 2015-01-30 Sidnr 1 av 10 Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. FRÅGA 1: Kan man söka bygglov för nybyggnad och samtidigt göra en anmälan om 15

Läs mer

Områdesbestämmelser för Fritidshus i Rydet

Områdesbestämmelser för Fritidshus i Rydet Områdesbestämmelser för Fritidshus i Rydet Samrådshandling oktober 2009 Innehållsförteckning Beskrivning Bestämmelsekarta Samrådslista Information Fastighetsförteckning, beslutsprotokoll samt karta i skala

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Rekommendationer för mark- och vattenanvändning, tillståndsprövning

Rekommendationer för mark- och vattenanvändning, tillståndsprövning MARK- OCH VATTENANVÄNDNING Dagens användning av mark i Gnesta tätort visar spår av en zonindelning av staden som är mindre önskvärd, bland annat för att det kan orsaka en ökning av trafik, energiförbrukning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN ANTAGEN AV MILJÖNÄMNDEN 2005-10-13 98 MILJÖNÄMNDEN Riktlinjer för och information om handläggning av olovligt

Läs mer

efolkningsprognos Kommunledningskontoret Utveckling Pirjo Kovalainen Mars 2004

efolkningsprognos Kommunledningskontoret Utveckling Pirjo Kovalainen Mars 2004 b efolkningsprognos 2004-2015 Kommunledningskontoret Utveckling Pirjo Kovalainen Mars 2004 Befolkningsprognos 2004-2015 Sammanfattning Inför framtagande av en ny kommunprognos har två huvudalternativ testats.

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.03

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.03 VA-taxa 2012 för Kungsörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2007-11-26, 213. Förvaltningen av VA-anläggningen handhas under Kungsörs KommunTeknik AB och dess styrelse

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunernas möjligheter att säkerställa att befintliga byggrätter tas i anspråk. Dir. 2017: 74

Kommittédirektiv. Kommunernas möjligheter att säkerställa att befintliga byggrätter tas i anspråk. Dir. 2017: 74 Kommittédirektiv Kommunernas möjligheter att säkerställa att befintliga byggrätter tas i anspråk Dir. 2017: 74 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska kartlägga

Läs mer

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Uppföljning av bostadsplanering och byggande TERTIAL 2 2018 1 Bygglovansökningar Beviljade bygglov Omfattning av byggloven Tertial 2 2016 Tertial 2 2017 Tertial 2 2018 17 bygglov

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-03-08, rev. 2012-07-04 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 och del av Stärbsnäs 1:21 i Björkö-Arholma församling,

Läs mer

Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Söderhamn NÄRA AB.

Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Söderhamn NÄRA AB. TAXA för Söderhamns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxeföreskrifterna fastställdes av kommunfullmäktige 2009-12-14. Avgiftsbeloppen fastställdes av Söderhamn NÄRAs styrelse 2014-10-20.

Läs mer

Befolkningsprognos för

Befolkningsprognos för Befolkningsprognos för Umeå kommun 2016 2027 Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 9 2016 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Prognos för hela kommunen 4 3 Prognos

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Ilända 8:13

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Ilända 8:13 1(7) Stadsarkitektkontoret 2014-05-07 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Ilända 8:13 Stockholms län Fastighetskartan utredningsområdets avgränsning markerat. Begäran om planbesked Begäran

Läs mer

Markanvisningstävling för del av Vanneberga 2:80

Markanvisningstävling för del av Vanneberga 2:80 MARKANVISNING 1(8) Datum 2018-09-12 Markanvisningstävling för del av Vanneberga 2:80 1. Inbjudan till markanvisningstävling... 2 2. Markanvisningsområdet... 2 3. Köpeavtalets förutsättningar... 6 4. Anbudets

Läs mer

Samråd om detaljplan för Ekgården-Örnstugan del av fastigheten Ekgården 1:1 m fl i Södertälje (Dnr 2010-01086-214)

Samråd om detaljplan för Ekgården-Örnstugan del av fastigheten Ekgården 1:1 m fl i Södertälje (Dnr 2010-01086-214) 2011-06-20 YTTRANDE Till Södertälje kommun Samhällsbyggnadskontoret Plan 151 89 Södertälje E-post: sbk.plan@sodertalje.se Samråd om detaljplan för Ekgården-Örnstugan del av fastigheten Ekgården 1:1 m fl

Läs mer

Byggrättens betydelse för permanentbosättning i ett fritidshusområde

Byggrättens betydelse för permanentbosättning i ett fritidshusområde EXAMENSARBETE 2004-05-27 Institutionen för teknik, matematik och datavetenskap TMD Byggrättens betydelse för permanentbosättning i ett fritidshusområde Cecilia Eriksson Gunbritt Ornée Cecilia Eriksson

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER Antagandehandling Ändring av detaljplan Tillägg till Detaljplan för del av fastigheten Stuverum 1:9 (La 040924) Lofta, i Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad

Läs mer

BEFOLKNING I FRAMTIDEN

BEFOLKNING I FRAMTIDEN BEFOLKNING I FRAMTIDEN 52 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling År 2015 sammanställdes en befolkningsprognos för Tomelilla kommun. Prognosen baseras på bland annat befolkningsutveckling

Läs mer

ÅRSRAPPORT 2016 FASTIGHETSFAKTA. Lantmäteriet ger regelbundet ut sammanställningar med fakta och grafik som ger en bild av hur Sveriges mark används.

ÅRSRAPPORT 2016 FASTIGHETSFAKTA. Lantmäteriet ger regelbundet ut sammanställningar med fakta och grafik som ger en bild av hur Sveriges mark används. ÅRSRAPPORT 2016 FASTIGHETSFAKTA Lantmäteriet ger regelbundet ut sammanställningar med fakta och grafik som ger en bild av hur Sveriges mark används. ÅRETS RAPPORT FOKUSERAR PÅ BOSTADSBYGGANDE FAKTA OM

Läs mer

(6) LAGA KRAFT. Tillägg till detaljplan för Gereby 1:2 M.M. Karlsborgs kommun, Västra Götalands län Dnr B

(6) LAGA KRAFT. Tillägg till detaljplan för Gereby 1:2 M.M. Karlsborgs kommun, Västra Götalands län Dnr B 2015-05-25 1(6) LAGA KRAFT Tillägg till detaljplan för Gereby 1:2 M.M. Karlsborgs kommun, Västra Götalands län Dnr B 2014-0212 2015-05-25 2(6) HANDLINGAR Detaljplan fastställd 1976-08-11 - bestämmelser

Läs mer

Taxa för Vännäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Vännäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxa för Vännäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Gäller fr.o.m. 2015 01-01 Taxa för Vännäs kommun allmänna vatten- och avloppsanläggningar antagen av kommunfullmäktige 2014-12-08 129 INNEHÅLL

Läs mer

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun Ställningstaganden Munktorps tätort Bostäder ska erbjudas i anslutning till Sorbykyrkan enligt gällande detaljplan. Ny detaljplan för bostadsändamål kan vid behov upprättas öster om Sorbykyrkan. Kommunen

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Markanvisningstävling för Kirurgen 6

Markanvisningstävling för Kirurgen 6 MARKANVISNING 1(10) Datum 2017-12-21 Markanvisningstävling för Kirurgen 6 1. Inbjudan till markanvisningstävling... 2 2. Markanvisningsområdet... 3 3. Markanvisningsavtalets förutsättningar... 8 4. Anbudets

Läs mer

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 en väg, många möjligheter 2(11) INNEHÅLL 1 Bakgrund... 3 2 Inledning... 4 2.1 Vision... 4 2.2 Mål... 5 2.3 Strategier... 5 3 Tillväxt ett samspel...

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer