Hur ni samlar in pengar till kassan. - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur ni samlar in pengar till kassan. - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag"

Transkript

1 Hur ni samlar in pengar till kassan - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag

2 Anordna "tivolipromenader" En rolig underhållning en söndag kan vara att anordna "tivolipromenad". En tivolipromenad består av olika stationer där varje station har en aktivitet. Vid varje aktivitet kan de som deltar vinna priser. En aktivitet kan vara ringkastning, kasta bollar på uppställda tomburkar, pilkastning etc. Bara fantasin sätter stopp! Lars Johnsson, lärare i Falkenberg, anordnade en promenad med sin klass. De kombinerade tivolipromenaden med en tipspromenad. Ett par av tjejerna i klassen hade egna hästar så en av stationerna var ponnyridning! Vilka deltog? Hur marknadsförde ni promenaden? - Mestadels är det släkt och vänner som deltar, men även grannar och boende i området kommer. Vi delade ut flygblad och satte upp affischer.

3 Hur fick ni in pengar på poängpromenaderna? - Priserna var skänkta av elevernas familjer och både tipspromenaden och aktiviteterna kostade pengar. Vi tjänade drygt 2000 kronor på promenaden. Glöm inte att först kontakta kommunen - det kan krävas en del tillstånd! Sälja frallor och annat bröd Uppe med tuppen en tidig lördagsmorgon? Då kan ni baka frallor och sälja dem på torget, utanför affären eller på andra lämpliga platser. Kräver assistans från föräldrarna, både med bakning och skjutsning men kan vara både roligt och lönande. Louis Nyström-Bakiras, lärare i Falkenberg, berättar: - Klassen bakar i smågrupper hemma på fritiden och står och säljer på torget på lördagar. Det kostar inte mycket att baka och förtjänsten blir stor.

4 Bengt Hilmersson, lärare i Alingsås, sålde med sin klass utanför matbutiken på fredagar och ger sitt råd: - Det bästa är om produkten är något unik, t ex bakade några nior i hembygdsföreningens bakstuga som är vedeldad. Sålde mycket bra. Anordna ett LAN-party Vad är ett LAN-party, kanske du undrar? Jo, ett LAN-party är när ett gäng människor tar sina datorer och samlas på en plats, kopplar ihop ett nätverk, spelar spel, utbyter datafiler och äter onyttig mat. På ett LAN-party har man kul, träffar nya vänner, delar erfarenheter (och en pizza) och mår bra. Det är samvaro mellan olika åldrar runt ett gemensamt intresse utan prestationskrav. Ett LAN-party är alltid en drogfri tillställning i en trygg social gemenskap.

5 Cissi Grönquist, gymnasielärare i Karlskrona berättar: Några företagsamma killar i klassen bokade en idrottshall, lånade bord och stolar från skolan, samt ordnade sponsring från lokaltidningen för effektiv marknadsföring. Då lanet var beräknat för 150 personer, skulle elen inte räcka till. Därför tog eleverna kontakt med affärsverken för en boost i elförsörjningen. Även bredband fixades. Vilka tips ger Cissi Grönquist till andra som vill anordna ett LAN-party? Tänk på att marknadsföra det väl (affischer, tidningar, Lunarstorm etc.), att elförsörjningen måste få ett lyft och att man har ett väl fungerande bredband. Dessutom måste man ha ett startkapital för en så här stor satsning, och framförallt tar det mycket TID! Inträdesavgiften sattes till 250 kronor per person för två dygns lanande och resultatet blev för Cissi Grönquists klass ett tillskott på kronor i klasskassan.

6 Ta med begagnade böcker hemifrån och sälja på loppmarknad Helena Gustafsson, lärare i Alingsås, berättar: - På torget sålde vi begagnade böcker: kokböcker, barnböcker, skönlitteratur, tidskrifter...ja allt som eleverna hade fått med sig hemifrån. Vi dukade upp ett stort bord på torget och la upp böckerna snyggt. Jag vill minnas att barnböckerna sålde bra. Gav en del pengar - enkelt. Luciatåg hos företag Ring upp företag i närheten av skolan och fråga om de vill att klassen kommer och lussar för deras personal. Detta kan förgylla luciadagen för de anställda på företaget och samtidigt inbringa en rejäl summa till klasskassan. Bestäm en tid och fråga chefen på företaget om de vill skänka en slant som tack för framträdandet.

7 Bollebygdläraren Richard Nilssons klasser har lussat på företag: - Företagen fick själva välja vad de ville betala, bara vi visste att de tänkte betala. Ni kan även ta med ett par sparbössor som elever går runt med och frågar personalen om de vill skänka en peng till klasskassan. Ett tips är att boka tid hos företag som ligger nära varandra. Då hinner ni med flera förgyllande luciatåg på kort tid! Filma klassens uppträdanden och sälja filmen Många klasser har uppträdanden - julspel, teaterpjäser - och då kan du be en av föräldrarna att spela in på video.

8 Idag är det enkelt att kopiera det inspelade till billiga CDskivor. CD-skivor som sedan kan säljas för 100 kronor till de föräldrar som vill ha. Kan ge en vinst på kronor. Panta flaskor och burkar Helena Dahlin, lärare i Alingsås, berättar om hur de gjorde för att på ett smidigt sätt samla in flaskor och burkar som sedan kunde pantas: - Eleverna lade en lapp i brevlådan i ett område. På lappen stod vilka de var och att de samlade in pengar till en klassresa samt vilken kväll de tänkte komma tillbaka och samla in. Även om man ber folk att ställa ut sina burkar utanför dörren är det säkrast att ringa på: - Det var många som sa att de hade glömt att ställa ut men de ville ändå gärna bidra. En snäll tant gav en av eleverna en hundralapp rätt i handen som bidrag till resan!!

9 Anordna disco En klassiker som alltid fungerar är att ordna discokväll. Marianne Kromnow, lärare i Falkenberg, anordnar discon med sina klasser och berättar: - År 5 har ordnat disco för barnskolan och de äldre barnen varje termin. Föräldrarna vaktar och lärarna har hjälpt barnen med organisationen. De har haft kiosk och tagit lite inträde. De pengarna har gått till klasskassan. Även Henrik Blomgren, lärare i Danderyd, har arrangerat disco och ser fördelar: - Att anordna ett disco Kräver inte så mycket förberedelse eller tid. Vi drog in ca 3000 kr på en kväll. Alingsåsläraren Bengt Hilmerssons sexor ordnade disco även de: - De bjöd in elever från åk 3-6. Entré + godis och korvförsäljning gav cirka kronor netto.

10 Anordna bingokväll för släkt och vänner Mycket uppskattat, framförallt av mormor och farmor! Anette Svensson, studie- och yrkesvägledare i Borgholm, arrangerade bingo med sin tidigare klass: - Bingon var en söndagseftermiddag och vi lånade gammal bingoutrusning från IOGT-föreningen med snurra och brickor och serverade fika (skänkt av föräldrar som såldes och priser var sponsrade från företag och föräldrar). Söka stipendier Det finns en stor mängd stipendier att söka. Börja på Google och sök på stipendium. Du kan också gå till biblioteket och läsa i boken "Stora fondboken". Stora fondboken innehåller över stiftelser, stipendier och bidrag inom alla tänkbara

11 områden. Det finns många resestipendier och stipendier för idrott och fostran av barn och ungdom att söka. För Bollebygdsläraren Richard Nilssons klass har det varit en mycket lönande affär: - Vi har sökt olika stipendier och detta har gett väldigt mycket pengar, ca kr. Ordna "Småstjärnorna" i gympasalen Tina Bejfors, lärare i Ekerö, berättar om när hennes dotters klass arrangerade "Småstjärnorna" i gympasalen: - Föräldrarna som höll i småstjärnorna bestämde en dag för det ca 6 veckor framåt och bokade gympasalen. Sen gjordes det affischer som sattes upp i skolan och så fick barnen skriva sitt namn och anmäla sig på ett papper som hängde vid affischen. - Barnen tränade. Föräldrarna ordnade med ljudanläggning, scen och kulisser, tillsammans med barnen. Eftersom det tar en stund att genomföra en show så började de redan kl på eftermiddagen. Någon förälder tillsammans med en elev

12 var discjockey och sorterade skivorna i rätt ordning. Alla elever som inte ville uppträda hjälpte till på annat sätt. Priser delades naturligtvis ut till vinnarna. Hur fick ni in pengar? - På småstjärnedagen som var en lördag så kom föräldrarna och betalade inträde. Dessutom kostade det pengar att rösta för föräldrarna. Man fick inte rösta på sitt eget barn. Eleverna röstade också utan att betala (en röst var). Det såldes dricka, godis och fika också. Hur mycket fick ni in? - Det var mycket jobb men det gav bra med pengar, ca 5000 kronor. Ordna utställning med vernissage Detta tips gäller bara skolklasser och framförallt låg- och mellanstadiet. Ni har säkert arbetat med diverse teman där eleverna framställt olika saker. Ett sätt att tjäna pengar på dessa projekt och samtidigt ge föräldrarna en kul kväll är att

13 göra en utställning av det eleverna tillverkat. Björn Jensen, lärare i Falkenberg, var med och ordnade en utställning: - Under våra tema (senast hade vi Sverige, nästa är Vikingatiden) har vi olika stationer, bl.a. träslöjd, IT, svenska, musik, teater, idrott, hemkunskap och bild. Stationerna varierar beroende på tema och personal. Bilder och allt annat som eleverna producerar, "ställer vi ut" under en kväll efter att temat avslutats. - Hemkunskapsgruppen hade bakat kakor som såldes också. Då kan föräldrar och syskon komma och titta på vad eleverna har gjort under en tid i skolan... Vi har ofta ett café igång, som femmorna ansvarar för. Pengarna går ju till deras skolresa. Vi brukar servera något att dricka, ex. saft, läsk eller cider och ha salta pinnar till det. Lyxigt värre!?!

14 Hur mycket tjänade klassen på en utställning? - Ja, det blev väl runt 1200 kr på Vernissagen... Vi är en liten skola, så det kan ju bli mer på en större! Om man jobbar tematiskt, är det ju bra med praktisk-estetiska stationer som ger konkret material att ställa ut. Även att ha "högläsning" och sjunga eller spela upp dramatiskt är ju ett bra sätt att visa vad man gjort. "Fixa" båtar åt folk innan sjösättningen på våren Båtfixning innebar att hjälpa till att skrapa och tjära båtar vid t ex en båtklubb. Helena Hansson, lärare i Falkenberg, förklarar: - Många har båtar som de älskar att använda på sommaren, men inte att göra jobbet med, så då erbjöd vi att fixa båtar mot betalning. Många är beredda att betala ganska mycket för detta jobb. Det gäller även tvätt av plastbåtar och bilar. Vänder man sig till rätt kund kan man tjäna en liten hacka.

15 Leta upp alla evenemang som anordnas i kommunen Varför? Jo, till dessa evenemang kommer det mycket folk och där finns ett perfekt tillfälle för att sälja korv, kaffe, fika, godis etc. Ekeröläraren Tina Bejfors dotter stod med sin klass på julmarknad i Drottningholm: - Där sålde vi lussebullar och hade fiskdamm. Väldigt mycket jobb men det blev en hel del pengar ca kronor. Sälja rabatthäften Ni kan själva kontakta butiker, restauranger och andra företag på orten och fråga om de vill vara med i ett rabatthäfte. Rabatthäften kostar inte många kronor att trycka upp men kan säljas med stor vinst. Kjell-Anders Johanssons klass sålde rabatthäften:

16 - Rabatthäftena var framtagna av innerstadsföreningen och de såldes för 100 kr/st. Förtjänsten för oss var 50 kr/häfte. Vi sålde till grannar och bekanta (De flesta elever tog några häften var) År 2004 före hade vi fått tag i häften från ett företag i Växjö som erbjöd skolklasser att sälja liknande häften men de kostade bara 50 kr/st och var mer lättsålda. Förtjänsten per häfte var ca 20 kr men den totala förtjänsten blev ca 3500 kr. Städa vägrenar på uppdrag av kommun/vägförening Falkenbergsläraren Kjell-Anders Johanssons klass städade vägar och stränder på uppdrag av kommunen: - Vägrens- eller strandstädning ger kr för ca tre timmar jobb av personer. Hur fick ni uppdraget? - Uppdraget kan man få genom att kontakta kommunens parkförvaltning (strand) eller en lokal vägförening (Kommunen har listor på vägföreningar och namn på ansvariga/kontaktpersoner) Man kan också försöka med

17 vägverket (större vägar). Räfsa löv i trädgårdar Många villaägare betalar gladeligen för att själva slippa räfsa upp alla löv som samlas i trädgården. Emmabodaläraren Maj Bruzes klass har utnyttjat detta: - Vi har räfsat hos folk till en kostnad av 50 kr per gång. Barnen la ut lappar i brevlådorna och folk fick ringa och boka. När vi hade räfsat klart fikade vi utomhus. Vi gjorde upp vilka som skulle räfsa varje gång, så vi var ca 6-7 st. Vi räfsade tre dagar i veckan. Restaurangkväll Maj Bruze, lärare i Emmaboda, berättar om hur hennes klass fick lära sig hur det kan vara att driva restaurang och samtidigt tjäna in pengar till klasskassan: - Vi har haft restaurang med trerätters meny som barnen har lagat av inköpta ingredienser, fört kassabok, jämfört priser

18 osv., mycket matte. Maten har frusits in allteftersom den har lagats. Hur gick restaurangkvällen till? - På själva kvällen hade barnen dukat, vikt blommor osv. Vi hade alla yrkeskategorier, kock, kallskänka, diskerska, garderobiär, hovmästare, servitriser med riktiga yrkeskläder. Under kvällen jobbade de hårt och de gick även ut och sjöng var sina sånger som handlade om yrket. Hur tjänade ni pengar på detta? - Föräldrarna fick förboka genom att skicka rätt antal servetter till skolan. Servitörerna tog betalt och även garderobiärerna. Längst ner på notan stod det "Dricks mottages tacksamt". För pengarna vi fick in betalade vi våra utlägg och gick vi på restaurang och åt och kollade att de skötte sig och vad de olika yrkesgrupperna gjorde!

19 Packa kassar åt folk som handlar i stormarknad En uppskattad hjälp till stressade människor som storhandlar. Kan ge mycket dricks! Henrik Blomgren, lärare i Danderyd, ger råd: - Vi packade kassar åt folk som handlade i en affär och hjälpte dem att bära kassarna till bilen. Det är extra gångbart vid speciella helger. Måste slutas avtal med butiken och vara ute i rätt god tid med förfrågan. Sjunga på stan/varuhus Ett enkelt sätt att på kort tid få in mycket pengar! Alingsåsläraren Helena Gustafsson berättar: - Vi åkte till Nordstan - ett stort affärshus - i Göteborg och

20 sjöng. Vi var där i julruschen, mitten av december, vilket säkert gjorde att det gick så bra. Hur bra? - Det gav ca kr på två timmar. Torg, varuhus, utanför butiker, på gågatan mitt i city - det finns många platser där detta passar bra. Kan göras en vanlig lördag men som Helena Gustafsson berättar, julrusch och andra tidpunkter under året då extra många är ute samtidigt gör det hela ännu mer lönande. Dela gärna upp er i smågrupper om 4-5 ungdomar i varje och sprid ut grupperna på olika ställen. Anordna en företagscup i innebandy Bjud in företag på en innebandycup. Kräver en del planering men kan ge mycket pengar till kassan.

21 Boka tid i en hall, gärna en helgdag. Låt företagslagen betala anmälningsavgift. Anmälningsavgiften kan vara ganska stor, ca kronor. Var inte rädda för att sätta en rejäl summa, tänk på att lagen ofta består av personer som delar på avgiften och vissa lag får anmälningsavgiften betalda av sina företag. Sprid ut matcherna så att de olika lagen får vänta 1-2 timmar mellan varje. Då hinner deltagarna köpa rejält med fika och mackor i er kiosk mellan matcherna! Ring er lokala domarförening för professionella domare. Annars kan ni låta någon från de deltagande lagen döma andra lags matcher eller ni kanske själva vill vara domare. Fråga de anmälda företagen om de vill skänka priser. Priserna kan sedan ges till bäste målskytt, snyggast klädde spelare etc. Köp själva en pokal att dela ut till det vinnande laget.

22 Ordna grillkvällar för familjerna Ett trevligt sätt att få in pengar till kassan. Bjud in föräldrar, släkt och vänner på grillkväll. Ta betalt för korven, kaffet och läsken. Under kvällen kan ni sedan anordna lotteri, uppträdanden eller lekar. Kan också kombineras med en tipspromenad. Gå ut med hundar Är mycket uppskattat bland hundägare som inte hinner ta ut sitt husdjur på promenad tillräckligt ofta. Fråga runt bland släkt och vänner, dela ut reklamblad i brevlådorna eller sätt upp affischer. Kan ge en bra timpenning!

23 Hyra ut färdigklädda julgranar till företag Fråga företag i närheten om de vill pryda sitt kontor med en vacker, färdigklädd julgran. Ni klär granen, ställer ut den hos företaget och hämtar den sedan efter julhelgerna. Försök få tag på dekorationerna från föräldrar eller i billiga begagnataffärer. Anordna loppmarknad Bengt Hilmersson, lärare i Alingsås, anordnade en loppmarknad med sina elever: - Vi tog bara emot små saker som var lätta att bära och eleverna bjöd sedan in sina föräldrar till detta. Mycket bra tillfälle att göra sig av med saker som är för små, till dem som har småsyskon. Gav drygt kronor i vinst.

24 Vill ni inte själva arrangera en loppmarknad kan ni hyra bord på en befintlig. Kan ge mycket pengar om ni hittar rätt marknad. Ekeröläraren Tina Bejfors dotters klass hittade rätt läge: - Vi stod på en loppmarknad vid Brommaplan. Där kom nytt folk från tunnelbanan hela tiden och på 5 timmar fick vi in kronor. Sälja julfigurer Avestaläraren Eva Bergstrand förklarar hur man gör: - Inför jul kavla lera, ta ut julfigurer med pepparkaksformer och göra ett litet hål, torka och bränn, sätt rött snöre i och sälja runt 1:a advent.

25 Trädgårdsarbete Ett tips handlade om att räfsa löv. Stressade husägare kan vara tacksamma för hjälp med andra sorters trädgårdsarbete, t ex gräsklippning, rensa land, plantering osv. Ordna konsert med lokala band Det finns ofta många band som vill ställa upp gratis på en konsert. Bjud in 5-6 stycken till en konsert där de får uppträda en halvtimme var. Marknadsför sedan konserten via affischer och reklamlappar i brevlådor. Ta in hjälp för det tekniska arrangemanget. Det kräver en hel del kunnande för att få ljud, mikrofoner, högtalare, ljus m m att fungera bra.

26 Ta sedan entréavgift och sälj läsk, kaffe, godis, korv m m i kiosk. Fråga de medverkande banden om de vill att ni säljer tröjor med deras tryck på eller deras CD-skivor etc. Anordna tipspromenader En tipspromenad är enkel att anordna och många tycker det är roligt att deltaga. Sätt gärna upp affischer i matbutiken och dela ut reklamlappar till alla som bor i närheten. Ta sedan betalt av alla som vill gå tipspromenaden. Kan kombineras med försäljning av korv, kaffe, godis, lotter etc. i olika stationer längs med vägen.

27 Anordna auktioner Gå runt i era kvarter och knacka dörr och fråga om folk vill skänka saker till en auktion. Bjud in släkt, vänner och grannar på auktionen. Låt besökarna titta runt en halvtimme bland de saker som ska auktioneras ut innan ni sätter igång auktionen. Då kan olika besökare hinna bli intresserade av samma prylar och budgivningen blir livligare. Håll kiosk öppen under hela auktionen för att tjäna ännu mer pengar. Plocka, koka och sälja lingon Öppna upp höstterminen eller höstsäsongen med en trevlig promenad i skogen. Ta med hinkar och passa på att plocka lingon. Fråga runt bland släkt och vänner först var de bästa

28 plockställena finns! Koka sylt av lingonen, lägg på burk och sälj sedan på torget, direkt till bekanta eller utanför mataffären. Anordna modevisning Syr ni kläder på syslöjden? Arrangera då en modevisning för släkt och vänner i slutet av terminen där ni visar upp det ni tillverkat. En lärare presenterar var och en av "modellerna" via högtalare och mikrofon. Spela gärna musik under showen så blir den extra rolig. Korv, godis, kaffe etc. kan säljas för att få in pengar till kassan.

29 Plantera granar Kontakta markägare i närheten och fråga om de vill ha hjälp med att plantera granar eller andra träd. Ta med picknickkorgen och gör planteringsdagen till en rolig skogsutflykt. Städdag för föräldrars/släktingars bilar Många slarvar med att städa bilen (inklusive jag själv). För oss vore en städdag mycket efterlängtad och välbehövlig. Ordna med rengöringsmedel för bilinredningar och handdammsugare. Bjud sedan in släkt, vänner och bekanta till att få sina bilar städade av er.

30 Vad kan det vara värt att få bilen städad? Åtminstone kronor, eller hur? Dela ut reklam - kontakta företag och erbjud er Det finns företag som administrerar reklamutdelningen men vill ni behålla mer av förtjänsten kan ni själva hålla i det hela. Kontakta företag på orten och fråga om de vill trycka upp reklamlappar som ni sedan delar ut. Butiker, restauranger, pizzerior, videouthyrare, kiosker etc. kan vara extra lämpliga att fråga.

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen Navet Nr 3 2013 FIF:s Drive-In-Bingo När detta skrivs har vi spelat bingo två söndagar. Första söndagen bjöd vi alla bingospelare och funktionärer på gulaschsoppa. Detta var väldigt uppskattat. Än så länge

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag!

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Mitt sommarprojek t av: Rebecca Andersson Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Ni kids mellan 5 och 13 år är välkommna

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Loge Hyra Göran Stavsjö har kontakt med Bröderna Andersson och vet om vi får hyra från år till år. Hyra erläggs till Bröderna Andersson.

Loge Hyra Göran Stavsjö har kontakt med Bröderna Andersson och vet om vi får hyra från år till år. Hyra erläggs till Bröderna Andersson. Checklista MIDSOMMARAFTON Logen kl 20.00 24.00 Loge Hyra Göran Stavsjö har kontakt med Bröderna Andersson och vet om vi får hyra från år till år. Hyra erläggs till Bröderna Andersson. Löva loge Belysning

Läs mer

TISDAG 19 NOVEMBER, KL 18-20 MUSIK LIVE & ONLINE TORSDAG 21 NOVEMBER, KL 18-20

TISDAG 19 NOVEMBER, KL 18-20 MUSIK LIVE & ONLINE TORSDAG 21 NOVEMBER, KL 18-20 MAKRAMÉ & VIRKNING MUSIK LIVE & ONLINE ON/OFF I LJUSDAL BRÄDSPEL & KINECT LÄSA PÅ OLIKA SÄTT TISDAG 12 NOVEMBER, KL 18-20 MAKRAMÉ & VIRKNING För alla som vill prova på handarbete. Du som redan kan, kom

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

INFORMATION OM ALMTUNA KIOSKEN

INFORMATION OM ALMTUNA KIOSKEN INFORMATION OM ALMTUNA KIOSKEN Alla lagen med spelare och föräldrar har under många år gjort en stor insats för sitt lag och föreningen genom att jobba i kiosken. Nedan finns en guide och tips för vad

Läs mer

Köket. Om du jobbar i köket har du följande uppgifter:

Köket. Om du jobbar i köket har du följande uppgifter: Köket Om du jobbar i köket har du följande uppgifter: Hjälpa till med att förbereda matserveringen. Köksansvariga Carina J (0702390425) informerar er på plats vad hon behöver hjälp med. Ställa fram / Servera

Läs mer

Försäljningsaktiviteter

Försäljningsaktiviteter Försäljningsaktiviteter Ordinarie försäljningsaktiviteter i klubben Från klubben arrangeras två försäljningsaktiviteter per säsong. Samtliga lag ska deltaga på dessa. Extra försäljningsaktiviteter i laget

Läs mer

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Vad Hände 2004? 2005 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Dom som var i den proppfulla kyrkan denna dag fick se ett underbart luciatåg med massor av barn. Det blev mycket sång och dans under ledning

Läs mer

Att ha ordning och ork för sin ekonomi.

Att ha ordning och ork för sin ekonomi. Att ha ordning och ork för sin ekonomi. Vi har samlat några tips och idèer för att få bättre ordning och ork för viktiga papper och räkningar. På slutet finns det plats för att sammanfatta hur just du

Läs mer

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 Den här ekorren Kurre längtar efter sommar, sol, värme och färska nötter att käka. Ha en trevlig sommar önskar redaktionen och Kurre. Hanna BABBEL

Läs mer

Motala Expo 09. 1. Hur fick ni vetskap om Expot?

Motala Expo 09. 1. Hur fick ni vetskap om Expot? Motala Expo 09 1. Hur fick ni vetskap om Expot? A. Via post 17 16,5 B. Via e-post 32 31,1 C. Via internet 6 5,8 D. Via tips 16 15,5 E. Annat sätt. Vilket? 32 31,1 Total 103 100 100% (103/103) Var med förra

Läs mer

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Lilla föräldraboken Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Välkommen som ny förälder till Örebro Waldorfskola! Den här skriften är tänkt att vara en vägledning för dig som ny förälder. Här får

Läs mer

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när?

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010 Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Resultat Ny arbetsordning Vardagsrehabilitering Gå till maten Förbättra personalens

Läs mer

Askim-Frölunda-Högsbos Tema: Göteborg i våra hjärtan

Askim-Frölunda-Högsbos Tema: Göteborg i våra hjärtan Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelsförvaltning april-maj Askim-Frölunda-Högsbos Träffpunkter Tema: Göteborg i våra hjärtan Altplatsen Kustträffen Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post,

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.1 2015 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 30 jan. 4H start se program i bladet! * 18 febr. Årsmöte med Hejdeby och Endre Röda Kors kl.19.00 i Hejdeby

Läs mer

Att få ordning och ork för sin ekonomi

Att få ordning och ork för sin ekonomi Att få ordning och ork för sin ekonomi Vi har samlat några tips och idèer för att få bättre ordning och ork för viktiga papper och räkningar. På slutet finns det plats för att sammanfatta hur just du vill

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

Verksamhetsberättelse läsåret 2011 2012

Verksamhetsberättelse läsåret 2011 2012 Verksamhetsberättelse läsåret 2011 2012 Allmänt Vi har för närvarande 72 familjer som är medlemmar i föreningen. Under höstterminen 2011 hade vi 64 barn som deltog i undervisningen. Av dessa var 40 barn

Läs mer

L a t h u n d. för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox

L a t h u n d. för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox L a t h u n d för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox Vad innebär hallvärdskapet och vad är syftet med det? Pixbo Wallenstam har ett avtal med kommunen som ger oss rätt att

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för Fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Introduktion Vävaren har funnits som fritidsgård sedan starten 1996. Strömsbro IF driver gården som ligger

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller.

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller. Vikingen nr 4 2003 Tidningen "VIKINGEN" utkommer med 4-5 nummer per år. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller Vill ni vara

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

Årgång 56 nr 5 2013 V - N Y T T

Årgång 56 nr 5 2013 V - N Y T T Folkdansens Vänner, Malmö F Årgång 56 nr 5 2013 V - N Y T T Ordföranden har ordet MEDLEM Det har börjat bra med torsdagsdansen då FV:are och SGV:are i trevlig samvaro ökar sitt kunnande i dans och dessutom

Läs mer

BÄSTA KIOSKMEDARBETARE!

BÄSTA KIOSKMEDARBETARE! BÄSTA KIOSKMEDARBETARE! För att förhoppningsvis underlätta för er och även för administrationen på kansliet har några nya rutiner och blanketter tagits fram under förra säsongen. I och med ombyggnationen

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? December

Vad händer i Färgelanda? December Vad händer i Färgelanda? December Fr.o.m. 28/11 kommer vad händer i Färgelanda att medfölja Dalslänningens totalutdelningar till ALLA hushåll i Färgelanda, Dals-Ed och Bengtsfors kommuner samt Hedekas

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Tack för all hjälp under årets två första städdagar!

Tack för all hjälp under årets två första städdagar! Tack för all hjälp under årets två första städdagar! Under lördagen och söndagen hade vi årets första städdagar. Det var 228 medlemmar här de båda dagarna, de flesta var här under lördagen då strax över

Läs mer

snabbt att sälja, lätt att tjäna. Tvättmedel, något alla behöver!

snabbt att sälja, lätt att tjäna. Tvättmedel, något alla behöver! snabbt att sälja, lätt att tjäna. Tvättmedel, något alla behöver! varför tvättmedel? Handen på hjärtat; hur många gånger har vi köpt eller sålt sådant som vi egentligen inte behöver för att stödja föreningen

Läs mer

Studentkåren. i Östersund!

Studentkåren. i Östersund! Välkommen till studentlivet i Östersund! Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Besöksadress: Studentkåren i Östersund Studentplan 7 Mittuniversitetet 831

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Affärsplan 2013/2014

Affärsplan 2013/2014 Affärsplan 2013/2014 Företagsmedlemmar Cherie Sjöblom, VD Sanne Zettergren, Ekonomiansvarig Tina Allersjö, Administratör Lisa Magnusson, Marknadsansvarig Handledare Ylva Ekbrand Rådgivare Jonathan Malm

Läs mer

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 2 2015. Sörliden/Valla samverkansförenings nya lokal

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 2 2015. Sörliden/Valla samverkansförenings nya lokal Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 2 2015 Sörliden/Valla samverkansförenings nya lokal HÖSTENS och VINTERNS 2 AKTIVITETER 2014-2015 Lär dig cykla! Sörliden Valla ordnar i samarbete

Läs mer

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj.

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj. Trikumo Hej! vänder sig till dig som är anställd på minst 40% inom kommunen, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Vi har planerat mycket inför 2010! Här kan ni läsa om alla våra aktiviteter, resor

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Välkommen till en ny fantastisk säsong 2014-2015

Välkommen till en ny fantastisk säsong 2014-2015 Välkommen till en ny fantastisk säsong 2014-2015 Spelarmapp I denna mapp hittar Du all nödvändig information om föreningsavgifter, om jourveckor, vad Du får som medlem i föreningen samt olika åtagande.

Läs mer

Styrelsemöte för Tu Lajv 5/3-08 Närvarande: Nils Bryntesson, Kristoffer Carlsson, Fredrik Hellman och Andreas Jemstedt.

Styrelsemöte för Tu Lajv 5/3-08 Närvarande: Nils Bryntesson, Kristoffer Carlsson, Fredrik Hellman och Andreas Jemstedt. Styrelsemöte för Tu Lajv 5/3-08 Närvarande: Nils Bryntesson, Kristoffer Carlsson, Fredrik Hellman och Andreas Jemstedt. 59 Öppnande Ordförande öppnade mötet. Nils valdes till sekreterare. 60 Årsmöte Mötet

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (7)

Tjänsteskrivelse 1 (7) Tjänsteskrivelse 1 (7) 2010-08-10 FRN 2009/82 Fritidsnämnden Redovisning av fritidsvanor bland personer med viss funktionsnedsättning, genomförd i samarbete med FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn

Läs mer

Fritidsbladet. Aktiviteter

Fritidsbladet. Aktiviteter Fritidsbladet Aktiviteter Sommar 2015 Aktivitetsinformation Bokning Ange alltid namn födelsenummer (underlag till faktureringen), adress, samt telefonnummer, när du anmäler dig till en aktivitet. Du måste

Läs mer

Utvärdering Seniormässa 2010. Seniormässan i Munkedals folkpark torsdagen den 2 september

Utvärdering Seniormässa 2010. Seniormässan i Munkedals folkpark torsdagen den 2 september Utvärdering Seniormässa 21 Seniormässan i Munkedals folkpark torsdagen den 2 september Bakgrund Seniormässan arrangerades i Munkedals folkpark den 2 september 21. Det var den andra mässan i ordningen.

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Äldreomsorgen i Gällivare Kommun Gällivare Kommun och socialnämnden ser det sociala

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Höstens Fritidsprogram

Höstens Fritidsprogram Höstens Fritidsprogram 2011 Hej, Nu är det dags för ett nytt fritidsprogram. I höstens program hoppas jag att du hittar något kul att göra. Glöm inte att titta in på Fritidens hemsida www.fffvarberg.se

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

Äventyrsläger 2015. www.aventyrslager.se

Äventyrsläger 2015. www.aventyrslager.se Äventyrsläger 2015 www.aventyrslager.se Vår filosofi är: Att allting är möjligt på varje deltagares sätt. Att vi vågar prova tillsammans. Att ha tid. Välkomna till våra roliga äventyrsläger! Som vanligt

Läs mer

SOL:s arbetsgrupper 2012-10-10

SOL:s arbetsgrupper 2012-10-10 SOL:s arbetsgrupper Denna skrift innehåller först och främst instruktioner för uppgifter som SOL:s arbetsgrupper har hand om, nämligen klubbvärdskap och soppkvällsvärdskap. På slutet finns också en beskrivning

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Onsdag 27/5 13:00-16:00. 13:30 Kortspel

Onsdag 27/5 13:00-16:00. 13:30 Kortspel 2015-05-20 1 (8) Måndag 25/5 Tisdag 26/5 Onsdag 27/5-16:00 Torsdag 28/5 Fredag 29/5 Promenad - Tjurasjö - Promenaden utgår från KIVI till Tjurasjö. Vi anpassar promenaden efter alla. 14:00 Kortspel Kubb

Läs mer

Fritidsgårdarna i Sjöbo kommun Navet, Blentarp, Lövestad, Vollsjö

Fritidsgårdarna i Sjöbo kommun Navet, Blentarp, Lövestad, Vollsjö Februari 2014s program för Fritidsgårdarna i Sjöbo kommun Navet, Blentarp, Lövestad, Vollsjö Tema februari: American High School och Sportlovet: OS-Tema Vecka 5, 27/1-1/2 Tema American High School Navet

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Tipspromenader. Dans. Friskis & Svettis. Ödeborgs IF. Juni

Vad händer i Färgelanda? Tipspromenader. Dans. Friskis & Svettis. Ödeborgs IF. Juni Vad händer i Färgelanda? Juni Tipspromenader Stigens If Varje söndag t.o.m. 8/6. Start kl.11.00-12.00 vid fabriken. Korvgrillning. Startavgift 20 kr. Torps Byalag och Valbo-Ryrs sockenförening Torsdag

Läs mer

Personalföreningen Trikumo vänder sig till dig som är anställd på minst 40% i Borgholms kommun, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund.

Personalföreningen Trikumo vänder sig till dig som är anställd på minst 40% i Borgholms kommun, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Trikumo program 2011 Personalföreningen Trikumo vänder sig till dig som är anställd på minst 40% i Borgholms kommun, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Trikumo står för Trivsel, Kultur och Motion.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december Söndagen den 20 december och vad har hänt sen sist? I början var det lugn vardag men även på barnhemmet märks det att högsäsongen har börjat.

Läs mer

T KUL R V. Program för skollediga barn & unga

T KUL R V. Program för skollediga barn & unga T KUL R V Program för skollediga barn & unga www.ludvika.se 27 oktober - 4 november 2012 SKATETÄVLING Best trick jam - Game of skate Lördag 27 oktober, kl 13 (öppet kl 12-16) Anmälan på plats - Sjyssta

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

http://www.scoutservice.se/leda-scouting/marken/intressemarken/varldsforbattrare/

http://www.scoutservice.se/leda-scouting/marken/intressemarken/varldsforbattrare/ Musikhjälpen 2013 Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter upp en undangömd humanitär katastrof. Tre kända programledare bor i en glasbur för att sända radio och TV dygnet runt i 144 timmar. Under

Läs mer

Fritidsnytt. Nr 1/2015

Fritidsnytt. Nr 1/2015 Fritidsnytt Nr 1/2015 Här kommer vårens program! Här kommer en del av de aktiviteter som erbjuds denna termin. Det finns aktiviteter som du känner igen sedan innan, och vi erbjuder nya cirklar som vi hoppas

Läs mer

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring Loket och Vagnarna Tips Rekrytering Marknadsföring Sponsring Undertecknad var under våren och hösten 2006 ute och besökte sammanlagt 28 föreningar runt om i Sverige. Jag hade med mig representanter från

Läs mer

Tjäna pengar till klasskassan.

Tjäna pengar till klasskassan. DELA UT TILL KLASSREPRESENTANTEN Tjäna pengar till klasskassan. Sälj småbröd, knäcke och godis! Hösten 2014 2162 Gott och lätt att sälja! 1235 Läs mer! Ett enkelt sätt att tjäna 100-tals euro Varje år

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

Tjäna pengar till klubbkassan.

Tjäna pengar till klubbkassan. DELA UT TILL LAGLEDAREN Tjäna pengar till klubbkassan. Sälj småbröd, knäcke och godis! Hösten 2014 2470 Gott och lätt att sälja! 2012 Läs mer! Ett enkelt sätt att tjäna 100-tals euro Varje år säljer föreningar

Läs mer

EVENTPARTNERS SÖKES!

EVENTPARTNERS SÖKES! EVENTPARTNERS SÖKES! Den 14 september har vi bokat delar av gamla bruksområdet i Forsåker (fd Papyrus/Klippan) för att genomföra en Familjedag med aktiviteter för såväl gammal som ung och under kvällen

Läs mer

JUBILEUMS- FESTEN. www.caprin.net. Hotell Strandbaden, Falkenberg 10 oktober 2014. bilder från. meny. Entrée. Plat principal

JUBILEUMS- FESTEN. www.caprin.net. Hotell Strandbaden, Falkenberg 10 oktober 2014. bilder från. meny. Entrée. Plat principal bilder från JUBILEUMS- FESTEN Hotell Strandbaden, Falkenberg 10 oktober 2014 meny Entrée Getostsallad på vit Caprin från Skärvångens gårdsmejeri. Badet Clément Cuvée Prestige blanc Plat principal Serranoinlindad

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson AVmedia dagen 20151027 Ses offline Milla Skoglund Stina Nilsson Varför "ses offline"? AVmedia utbildning Många kränkningar på nätet, Trygghets gruppen Lektion 1 Kontrakt Kontrakt Kontrakt SES OFFLINE?

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

Berättarstunden. Termin 5: Bibellabbet. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial. Innehåll Termin 5 Bibellabbet

Berättarstunden. Termin 5: Bibellabbet. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial. Innehåll Termin 5 Bibellabbet Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 5: Bibellabbet Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 5 Bibellabbet Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion 6

Läs mer

Vara kommun. Fritidsgårdar Våren 2014

Vara kommun. Fritidsgårdar Våren 2014 Vara kommun Fritidsgårdar Våren 24 Presentation Om undersökningen Sammanfattning Resultat NFI (Nöjd Fritidsgård Index) Per fråga Om undersökningen Undersökningen riktades till personer som besöker Vara

Läs mer

Berättarstunden. Termin 2: Fred & Frida show. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 2: Fred & Frida show. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 2: Fred & Frida show Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 2 Fred & Frida show s. Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion

Läs mer

Bättre uppladdning. Sport- och gruppresor

Bättre uppladdning. Sport- och gruppresor Bättre uppladdning Sport- och gruppresor Ladda upp på tåget Är ni tio personer eller fler som ska resa på äventyr? Då kan vi hjälpa er att skräddarsy en perfekt gruppresa. Väljer ni tåget får ni ett alternativ

Läs mer

Hälsans hus. Herrgärdets Mötesplats. Månadsprogram oktober. MÅNADSPROGRAM Oktober

Hälsans hus. Herrgärdets Mötesplats. Månadsprogram oktober. MÅNADSPROGRAM Oktober MÅNADSPROGRAM Oktober Herrgärdets Mötesplats Hälsans hus 2015 Månadsprogram oktober Herrgärdets mötesplats Knutsgatan 2D Telefon: 021-39 03 06 Dagverksamhet: 021-39 03 06 Reception: 021-39 03 00 Restaurang:

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla människor är olika. Vissa klarar sig helt själva. Människor med funktionshinder kan behöva hjälp för att kunna leva ett bra liv. Ordet funktionshinder

Läs mer

FERIEPRAO SOMMAREN 2015

FERIEPRAO SOMMAREN 2015 FERIEPRAO SOMMAREN 2015 För ungdomar födda 1998 och är skrivna i Umeå kommun. Med det här informationsbladet vill vi ge ungdomar och föräldrar en inblick i vad ferieprao är. Ferieprao är en satsning av

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

KLASSENS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till skolan och fritid! Tjäna pengar till klasskassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt.

KLASSENS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till skolan och fritid! Tjäna pengar till klasskassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. KLASSENS BÄSTA AFFÄR Få mer tid till skolan och fritid! Tjäna pengar till klasskassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. TJÄNA PENGAR TILL KLASSKASSAN, MED EGEN WEBBUTIK! SÄLJ POPULÄRA PRODUKTER PÅ ETT

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ Boka monter och vinn 5.000 kr presentkort på s Sportcenter WOW! Har ni tänkt på hur bra vi är? En fantastiskt företagsam kommun, både historiskt och nu. Framtiden ser med andra ord ljus ut, för visst ska

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Dokumentation Tematräff Våxtorpsskolan 11 maj 2010

Dokumentation Tematräff Våxtorpsskolan 11 maj 2010 Dokumentation Tematräff Våxtorpsskolan 11 maj 2010 Vårens tematräff inom Hälsofrämjande skolutveckling hade temat utemiljö och fysisk aktivitet. Syftet med tematräffarna, som arrangeras inom ramen för

Läs mer

Bergsjö Eko Festival utvärdering maj 08

Bergsjö Eko Festival utvärdering maj 08 Bergsjö Eko Festival utvärdering maj Projektet var ett samarbete mellan, UNF 5, Smart Event och Bergsjögården som pågick mellan januari juni. Själva festivaldagen låg i mitten av april. Under eftermiddagen

Läs mer