Hur ni samlar in pengar till kassan. - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur ni samlar in pengar till kassan. - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag"

Transkript

1 Hur ni samlar in pengar till kassan - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag

2 Anordna "tivolipromenader" En rolig underhållning en söndag kan vara att anordna "tivolipromenad". En tivolipromenad består av olika stationer där varje station har en aktivitet. Vid varje aktivitet kan de som deltar vinna priser. En aktivitet kan vara ringkastning, kasta bollar på uppställda tomburkar, pilkastning etc. Bara fantasin sätter stopp! Lars Johnsson, lärare i Falkenberg, anordnade en promenad med sin klass. De kombinerade tivolipromenaden med en tipspromenad. Ett par av tjejerna i klassen hade egna hästar så en av stationerna var ponnyridning! Vilka deltog? Hur marknadsförde ni promenaden? - Mestadels är det släkt och vänner som deltar, men även grannar och boende i området kommer. Vi delade ut flygblad och satte upp affischer.

3 Hur fick ni in pengar på poängpromenaderna? - Priserna var skänkta av elevernas familjer och både tipspromenaden och aktiviteterna kostade pengar. Vi tjänade drygt 2000 kronor på promenaden. Glöm inte att först kontakta kommunen - det kan krävas en del tillstånd! Sälja frallor och annat bröd Uppe med tuppen en tidig lördagsmorgon? Då kan ni baka frallor och sälja dem på torget, utanför affären eller på andra lämpliga platser. Kräver assistans från föräldrarna, både med bakning och skjutsning men kan vara både roligt och lönande. Louis Nyström-Bakiras, lärare i Falkenberg, berättar: - Klassen bakar i smågrupper hemma på fritiden och står och säljer på torget på lördagar. Det kostar inte mycket att baka och förtjänsten blir stor.

4 Bengt Hilmersson, lärare i Alingsås, sålde med sin klass utanför matbutiken på fredagar och ger sitt råd: - Det bästa är om produkten är något unik, t ex bakade några nior i hembygdsföreningens bakstuga som är vedeldad. Sålde mycket bra. Anordna ett LAN-party Vad är ett LAN-party, kanske du undrar? Jo, ett LAN-party är när ett gäng människor tar sina datorer och samlas på en plats, kopplar ihop ett nätverk, spelar spel, utbyter datafiler och äter onyttig mat. På ett LAN-party har man kul, träffar nya vänner, delar erfarenheter (och en pizza) och mår bra. Det är samvaro mellan olika åldrar runt ett gemensamt intresse utan prestationskrav. Ett LAN-party är alltid en drogfri tillställning i en trygg social gemenskap.

5 Cissi Grönquist, gymnasielärare i Karlskrona berättar: Några företagsamma killar i klassen bokade en idrottshall, lånade bord och stolar från skolan, samt ordnade sponsring från lokaltidningen för effektiv marknadsföring. Då lanet var beräknat för 150 personer, skulle elen inte räcka till. Därför tog eleverna kontakt med affärsverken för en boost i elförsörjningen. Även bredband fixades. Vilka tips ger Cissi Grönquist till andra som vill anordna ett LAN-party? Tänk på att marknadsföra det väl (affischer, tidningar, Lunarstorm etc.), att elförsörjningen måste få ett lyft och att man har ett väl fungerande bredband. Dessutom måste man ha ett startkapital för en så här stor satsning, och framförallt tar det mycket TID! Inträdesavgiften sattes till 250 kronor per person för två dygns lanande och resultatet blev för Cissi Grönquists klass ett tillskott på kronor i klasskassan.

6 Ta med begagnade böcker hemifrån och sälja på loppmarknad Helena Gustafsson, lärare i Alingsås, berättar: - På torget sålde vi begagnade böcker: kokböcker, barnböcker, skönlitteratur, tidskrifter...ja allt som eleverna hade fått med sig hemifrån. Vi dukade upp ett stort bord på torget och la upp böckerna snyggt. Jag vill minnas att barnböckerna sålde bra. Gav en del pengar - enkelt. Luciatåg hos företag Ring upp företag i närheten av skolan och fråga om de vill att klassen kommer och lussar för deras personal. Detta kan förgylla luciadagen för de anställda på företaget och samtidigt inbringa en rejäl summa till klasskassan. Bestäm en tid och fråga chefen på företaget om de vill skänka en slant som tack för framträdandet.

7 Bollebygdläraren Richard Nilssons klasser har lussat på företag: - Företagen fick själva välja vad de ville betala, bara vi visste att de tänkte betala. Ni kan även ta med ett par sparbössor som elever går runt med och frågar personalen om de vill skänka en peng till klasskassan. Ett tips är att boka tid hos företag som ligger nära varandra. Då hinner ni med flera förgyllande luciatåg på kort tid! Filma klassens uppträdanden och sälja filmen Många klasser har uppträdanden - julspel, teaterpjäser - och då kan du be en av föräldrarna att spela in på video.

8 Idag är det enkelt att kopiera det inspelade till billiga CDskivor. CD-skivor som sedan kan säljas för 100 kronor till de föräldrar som vill ha. Kan ge en vinst på kronor. Panta flaskor och burkar Helena Dahlin, lärare i Alingsås, berättar om hur de gjorde för att på ett smidigt sätt samla in flaskor och burkar som sedan kunde pantas: - Eleverna lade en lapp i brevlådan i ett område. På lappen stod vilka de var och att de samlade in pengar till en klassresa samt vilken kväll de tänkte komma tillbaka och samla in. Även om man ber folk att ställa ut sina burkar utanför dörren är det säkrast att ringa på: - Det var många som sa att de hade glömt att ställa ut men de ville ändå gärna bidra. En snäll tant gav en av eleverna en hundralapp rätt i handen som bidrag till resan!!

9 Anordna disco En klassiker som alltid fungerar är att ordna discokväll. Marianne Kromnow, lärare i Falkenberg, anordnar discon med sina klasser och berättar: - År 5 har ordnat disco för barnskolan och de äldre barnen varje termin. Föräldrarna vaktar och lärarna har hjälpt barnen med organisationen. De har haft kiosk och tagit lite inträde. De pengarna har gått till klasskassan. Även Henrik Blomgren, lärare i Danderyd, har arrangerat disco och ser fördelar: - Att anordna ett disco Kräver inte så mycket förberedelse eller tid. Vi drog in ca 3000 kr på en kväll. Alingsåsläraren Bengt Hilmerssons sexor ordnade disco även de: - De bjöd in elever från åk 3-6. Entré + godis och korvförsäljning gav cirka kronor netto.

10 Anordna bingokväll för släkt och vänner Mycket uppskattat, framförallt av mormor och farmor! Anette Svensson, studie- och yrkesvägledare i Borgholm, arrangerade bingo med sin tidigare klass: - Bingon var en söndagseftermiddag och vi lånade gammal bingoutrusning från IOGT-föreningen med snurra och brickor och serverade fika (skänkt av föräldrar som såldes och priser var sponsrade från företag och föräldrar). Söka stipendier Det finns en stor mängd stipendier att söka. Börja på Google och sök på stipendium. Du kan också gå till biblioteket och läsa i boken "Stora fondboken". Stora fondboken innehåller över stiftelser, stipendier och bidrag inom alla tänkbara

11 områden. Det finns många resestipendier och stipendier för idrott och fostran av barn och ungdom att söka. För Bollebygdsläraren Richard Nilssons klass har det varit en mycket lönande affär: - Vi har sökt olika stipendier och detta har gett väldigt mycket pengar, ca kr. Ordna "Småstjärnorna" i gympasalen Tina Bejfors, lärare i Ekerö, berättar om när hennes dotters klass arrangerade "Småstjärnorna" i gympasalen: - Föräldrarna som höll i småstjärnorna bestämde en dag för det ca 6 veckor framåt och bokade gympasalen. Sen gjordes det affischer som sattes upp i skolan och så fick barnen skriva sitt namn och anmäla sig på ett papper som hängde vid affischen. - Barnen tränade. Föräldrarna ordnade med ljudanläggning, scen och kulisser, tillsammans med barnen. Eftersom det tar en stund att genomföra en show så började de redan kl på eftermiddagen. Någon förälder tillsammans med en elev

12 var discjockey och sorterade skivorna i rätt ordning. Alla elever som inte ville uppträda hjälpte till på annat sätt. Priser delades naturligtvis ut till vinnarna. Hur fick ni in pengar? - På småstjärnedagen som var en lördag så kom föräldrarna och betalade inträde. Dessutom kostade det pengar att rösta för föräldrarna. Man fick inte rösta på sitt eget barn. Eleverna röstade också utan att betala (en röst var). Det såldes dricka, godis och fika också. Hur mycket fick ni in? - Det var mycket jobb men det gav bra med pengar, ca 5000 kronor. Ordna utställning med vernissage Detta tips gäller bara skolklasser och framförallt låg- och mellanstadiet. Ni har säkert arbetat med diverse teman där eleverna framställt olika saker. Ett sätt att tjäna pengar på dessa projekt och samtidigt ge föräldrarna en kul kväll är att

13 göra en utställning av det eleverna tillverkat. Björn Jensen, lärare i Falkenberg, var med och ordnade en utställning: - Under våra tema (senast hade vi Sverige, nästa är Vikingatiden) har vi olika stationer, bl.a. träslöjd, IT, svenska, musik, teater, idrott, hemkunskap och bild. Stationerna varierar beroende på tema och personal. Bilder och allt annat som eleverna producerar, "ställer vi ut" under en kväll efter att temat avslutats. - Hemkunskapsgruppen hade bakat kakor som såldes också. Då kan föräldrar och syskon komma och titta på vad eleverna har gjort under en tid i skolan... Vi har ofta ett café igång, som femmorna ansvarar för. Pengarna går ju till deras skolresa. Vi brukar servera något att dricka, ex. saft, läsk eller cider och ha salta pinnar till det. Lyxigt värre!?!

14 Hur mycket tjänade klassen på en utställning? - Ja, det blev väl runt 1200 kr på Vernissagen... Vi är en liten skola, så det kan ju bli mer på en större! Om man jobbar tematiskt, är det ju bra med praktisk-estetiska stationer som ger konkret material att ställa ut. Även att ha "högläsning" och sjunga eller spela upp dramatiskt är ju ett bra sätt att visa vad man gjort. "Fixa" båtar åt folk innan sjösättningen på våren Båtfixning innebar att hjälpa till att skrapa och tjära båtar vid t ex en båtklubb. Helena Hansson, lärare i Falkenberg, förklarar: - Många har båtar som de älskar att använda på sommaren, men inte att göra jobbet med, så då erbjöd vi att fixa båtar mot betalning. Många är beredda att betala ganska mycket för detta jobb. Det gäller även tvätt av plastbåtar och bilar. Vänder man sig till rätt kund kan man tjäna en liten hacka.

15 Leta upp alla evenemang som anordnas i kommunen Varför? Jo, till dessa evenemang kommer det mycket folk och där finns ett perfekt tillfälle för att sälja korv, kaffe, fika, godis etc. Ekeröläraren Tina Bejfors dotter stod med sin klass på julmarknad i Drottningholm: - Där sålde vi lussebullar och hade fiskdamm. Väldigt mycket jobb men det blev en hel del pengar ca kronor. Sälja rabatthäften Ni kan själva kontakta butiker, restauranger och andra företag på orten och fråga om de vill vara med i ett rabatthäfte. Rabatthäften kostar inte många kronor att trycka upp men kan säljas med stor vinst. Kjell-Anders Johanssons klass sålde rabatthäften:

16 - Rabatthäftena var framtagna av innerstadsföreningen och de såldes för 100 kr/st. Förtjänsten för oss var 50 kr/häfte. Vi sålde till grannar och bekanta (De flesta elever tog några häften var) År 2004 före hade vi fått tag i häften från ett företag i Växjö som erbjöd skolklasser att sälja liknande häften men de kostade bara 50 kr/st och var mer lättsålda. Förtjänsten per häfte var ca 20 kr men den totala förtjänsten blev ca 3500 kr. Städa vägrenar på uppdrag av kommun/vägförening Falkenbergsläraren Kjell-Anders Johanssons klass städade vägar och stränder på uppdrag av kommunen: - Vägrens- eller strandstädning ger kr för ca tre timmar jobb av personer. Hur fick ni uppdraget? - Uppdraget kan man få genom att kontakta kommunens parkförvaltning (strand) eller en lokal vägförening (Kommunen har listor på vägföreningar och namn på ansvariga/kontaktpersoner) Man kan också försöka med

17 vägverket (större vägar). Räfsa löv i trädgårdar Många villaägare betalar gladeligen för att själva slippa räfsa upp alla löv som samlas i trädgården. Emmabodaläraren Maj Bruzes klass har utnyttjat detta: - Vi har räfsat hos folk till en kostnad av 50 kr per gång. Barnen la ut lappar i brevlådorna och folk fick ringa och boka. När vi hade räfsat klart fikade vi utomhus. Vi gjorde upp vilka som skulle räfsa varje gång, så vi var ca 6-7 st. Vi räfsade tre dagar i veckan. Restaurangkväll Maj Bruze, lärare i Emmaboda, berättar om hur hennes klass fick lära sig hur det kan vara att driva restaurang och samtidigt tjäna in pengar till klasskassan: - Vi har haft restaurang med trerätters meny som barnen har lagat av inköpta ingredienser, fört kassabok, jämfört priser

18 osv., mycket matte. Maten har frusits in allteftersom den har lagats. Hur gick restaurangkvällen till? - På själva kvällen hade barnen dukat, vikt blommor osv. Vi hade alla yrkeskategorier, kock, kallskänka, diskerska, garderobiär, hovmästare, servitriser med riktiga yrkeskläder. Under kvällen jobbade de hårt och de gick även ut och sjöng var sina sånger som handlade om yrket. Hur tjänade ni pengar på detta? - Föräldrarna fick förboka genom att skicka rätt antal servetter till skolan. Servitörerna tog betalt och även garderobiärerna. Längst ner på notan stod det "Dricks mottages tacksamt". För pengarna vi fick in betalade vi våra utlägg och gick vi på restaurang och åt och kollade att de skötte sig och vad de olika yrkesgrupperna gjorde!

19 Packa kassar åt folk som handlar i stormarknad En uppskattad hjälp till stressade människor som storhandlar. Kan ge mycket dricks! Henrik Blomgren, lärare i Danderyd, ger råd: - Vi packade kassar åt folk som handlade i en affär och hjälpte dem att bära kassarna till bilen. Det är extra gångbart vid speciella helger. Måste slutas avtal med butiken och vara ute i rätt god tid med förfrågan. Sjunga på stan/varuhus Ett enkelt sätt att på kort tid få in mycket pengar! Alingsåsläraren Helena Gustafsson berättar: - Vi åkte till Nordstan - ett stort affärshus - i Göteborg och

20 sjöng. Vi var där i julruschen, mitten av december, vilket säkert gjorde att det gick så bra. Hur bra? - Det gav ca kr på två timmar. Torg, varuhus, utanför butiker, på gågatan mitt i city - det finns många platser där detta passar bra. Kan göras en vanlig lördag men som Helena Gustafsson berättar, julrusch och andra tidpunkter under året då extra många är ute samtidigt gör det hela ännu mer lönande. Dela gärna upp er i smågrupper om 4-5 ungdomar i varje och sprid ut grupperna på olika ställen. Anordna en företagscup i innebandy Bjud in företag på en innebandycup. Kräver en del planering men kan ge mycket pengar till kassan.

21 Boka tid i en hall, gärna en helgdag. Låt företagslagen betala anmälningsavgift. Anmälningsavgiften kan vara ganska stor, ca kronor. Var inte rädda för att sätta en rejäl summa, tänk på att lagen ofta består av personer som delar på avgiften och vissa lag får anmälningsavgiften betalda av sina företag. Sprid ut matcherna så att de olika lagen får vänta 1-2 timmar mellan varje. Då hinner deltagarna köpa rejält med fika och mackor i er kiosk mellan matcherna! Ring er lokala domarförening för professionella domare. Annars kan ni låta någon från de deltagande lagen döma andra lags matcher eller ni kanske själva vill vara domare. Fråga de anmälda företagen om de vill skänka priser. Priserna kan sedan ges till bäste målskytt, snyggast klädde spelare etc. Köp själva en pokal att dela ut till det vinnande laget.

22 Ordna grillkvällar för familjerna Ett trevligt sätt att få in pengar till kassan. Bjud in föräldrar, släkt och vänner på grillkväll. Ta betalt för korven, kaffet och läsken. Under kvällen kan ni sedan anordna lotteri, uppträdanden eller lekar. Kan också kombineras med en tipspromenad. Gå ut med hundar Är mycket uppskattat bland hundägare som inte hinner ta ut sitt husdjur på promenad tillräckligt ofta. Fråga runt bland släkt och vänner, dela ut reklamblad i brevlådorna eller sätt upp affischer. Kan ge en bra timpenning!

23 Hyra ut färdigklädda julgranar till företag Fråga företag i närheten om de vill pryda sitt kontor med en vacker, färdigklädd julgran. Ni klär granen, ställer ut den hos företaget och hämtar den sedan efter julhelgerna. Försök få tag på dekorationerna från föräldrar eller i billiga begagnataffärer. Anordna loppmarknad Bengt Hilmersson, lärare i Alingsås, anordnade en loppmarknad med sina elever: - Vi tog bara emot små saker som var lätta att bära och eleverna bjöd sedan in sina föräldrar till detta. Mycket bra tillfälle att göra sig av med saker som är för små, till dem som har småsyskon. Gav drygt kronor i vinst.

24 Vill ni inte själva arrangera en loppmarknad kan ni hyra bord på en befintlig. Kan ge mycket pengar om ni hittar rätt marknad. Ekeröläraren Tina Bejfors dotters klass hittade rätt läge: - Vi stod på en loppmarknad vid Brommaplan. Där kom nytt folk från tunnelbanan hela tiden och på 5 timmar fick vi in kronor. Sälja julfigurer Avestaläraren Eva Bergstrand förklarar hur man gör: - Inför jul kavla lera, ta ut julfigurer med pepparkaksformer och göra ett litet hål, torka och bränn, sätt rött snöre i och sälja runt 1:a advent.

25 Trädgårdsarbete Ett tips handlade om att räfsa löv. Stressade husägare kan vara tacksamma för hjälp med andra sorters trädgårdsarbete, t ex gräsklippning, rensa land, plantering osv. Ordna konsert med lokala band Det finns ofta många band som vill ställa upp gratis på en konsert. Bjud in 5-6 stycken till en konsert där de får uppträda en halvtimme var. Marknadsför sedan konserten via affischer och reklamlappar i brevlådor. Ta in hjälp för det tekniska arrangemanget. Det kräver en hel del kunnande för att få ljud, mikrofoner, högtalare, ljus m m att fungera bra.

26 Ta sedan entréavgift och sälj läsk, kaffe, godis, korv m m i kiosk. Fråga de medverkande banden om de vill att ni säljer tröjor med deras tryck på eller deras CD-skivor etc. Anordna tipspromenader En tipspromenad är enkel att anordna och många tycker det är roligt att deltaga. Sätt gärna upp affischer i matbutiken och dela ut reklamlappar till alla som bor i närheten. Ta sedan betalt av alla som vill gå tipspromenaden. Kan kombineras med försäljning av korv, kaffe, godis, lotter etc. i olika stationer längs med vägen.

27 Anordna auktioner Gå runt i era kvarter och knacka dörr och fråga om folk vill skänka saker till en auktion. Bjud in släkt, vänner och grannar på auktionen. Låt besökarna titta runt en halvtimme bland de saker som ska auktioneras ut innan ni sätter igång auktionen. Då kan olika besökare hinna bli intresserade av samma prylar och budgivningen blir livligare. Håll kiosk öppen under hela auktionen för att tjäna ännu mer pengar. Plocka, koka och sälja lingon Öppna upp höstterminen eller höstsäsongen med en trevlig promenad i skogen. Ta med hinkar och passa på att plocka lingon. Fråga runt bland släkt och vänner först var de bästa

28 plockställena finns! Koka sylt av lingonen, lägg på burk och sälj sedan på torget, direkt till bekanta eller utanför mataffären. Anordna modevisning Syr ni kläder på syslöjden? Arrangera då en modevisning för släkt och vänner i slutet av terminen där ni visar upp det ni tillverkat. En lärare presenterar var och en av "modellerna" via högtalare och mikrofon. Spela gärna musik under showen så blir den extra rolig. Korv, godis, kaffe etc. kan säljas för att få in pengar till kassan.

29 Plantera granar Kontakta markägare i närheten och fråga om de vill ha hjälp med att plantera granar eller andra träd. Ta med picknickkorgen och gör planteringsdagen till en rolig skogsutflykt. Städdag för föräldrars/släktingars bilar Många slarvar med att städa bilen (inklusive jag själv). För oss vore en städdag mycket efterlängtad och välbehövlig. Ordna med rengöringsmedel för bilinredningar och handdammsugare. Bjud sedan in släkt, vänner och bekanta till att få sina bilar städade av er.

30 Vad kan det vara värt att få bilen städad? Åtminstone kronor, eller hur? Dela ut reklam - kontakta företag och erbjud er Det finns företag som administrerar reklamutdelningen men vill ni behålla mer av förtjänsten kan ni själva hålla i det hela. Kontakta företag på orten och fråga om de vill trycka upp reklamlappar som ni sedan delar ut. Butiker, restauranger, pizzerior, videouthyrare, kiosker etc. kan vara extra lämpliga att fråga.

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag!

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Mitt sommarprojek t av: Rebecca Andersson Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Ni kids mellan 5 och 13 år är välkommna

Läs mer

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen Navet Nr 3 2013 FIF:s Drive-In-Bingo När detta skrivs har vi spelat bingo två söndagar. Första söndagen bjöd vi alla bingospelare och funktionärer på gulaschsoppa. Detta var väldigt uppskattat. Än så länge

Läs mer

snabbt att sälja, lätt att tjäna. Tvättmedel, något alla behöver!

snabbt att sälja, lätt att tjäna. Tvättmedel, något alla behöver! snabbt att sälja, lätt att tjäna. Tvättmedel, något alla behöver! varför tvättmedel? Handen på hjärtat; hur många gånger har vi köpt eller sålt sådant som vi egentligen inte behöver för att stödja föreningen

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

Fritidsprogram. Maj augusti 2017

Fritidsprogram. Maj augusti 2017 Fritidsprogram Maj augusti 2017 Disco på Berget. Fredag 5 maj. DJ: Jajja KOSTNAD 50 kronor Personal går in gratis! Fika och godisförsäljning finns! TID OCH PLATS Fredag 5 maj Klockan: 18.30-21.00 Kvällsverksamheten

Läs mer

Lathund - Anordna cup prova på 7-manna

Lathund - Anordna cup prova på 7-manna 1 (8) Lathund - Anordna cup prova på 7-manna Arrangerande lag är äldsta 5-manna lag som ska pröva på 7-manna. Förslag är att flickor arrangerar pojkarnas cupdag och vice versa. Detta bestäms på det första

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Företagspaket. Umeå 27/1-30/1. Tema: mentorskap. Kontaktpersoner. Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95

Företagspaket. Umeå 27/1-30/1. Tema: mentorskap. Kontaktpersoner. Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95 Företagspaket datatjej 2005 Umeå 27/1-30/1 Tema: mentorskap Kontaktpersoner Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95 Hemsida: Mailadress: www.cs.umu.se/ datatjej datatjej@cs.umu.se

Läs mer

SÄLJGUIDE SÅ LYCKAS DU MED DIN FÖRSÄLJNING

SÄLJGUIDE SÅ LYCKAS DU MED DIN FÖRSÄLJNING SÄLJGUIDE SÅ LYCKAS DU MED DIN FÖRSÄLJNING HEJ! I den här guiden vill vi dela med oss av några tips och råd som vi tror att du och dina kompisar kan ha nytta av när er webbutik ska öppna och försäljningen

Läs mer

Fritidsprogram våren 2016

Fritidsprogram våren 2016 Fritidsprogram våren 2016 Hej, Välkomna till vårens Fritidsprogram! Fritidsprogrammet finns även på internet: www.kavlinge.se Där kan du också gå in lite då och då under våren kan komma in nya danser/aktiviteter

Läs mer

Försäljningsaktiviteter

Försäljningsaktiviteter Försäljningsaktiviteter Ordinarie försäljningsaktiviteter i klubben Från klubben arrangeras två försäljningsaktiviteter per säsong. Samtliga lag ska deltaga på dessa. Extra försäljningsaktiviteter i laget

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Uppsamlingsmöte onsdag 7 september kl i Bromstensskolans matsal.

Uppsamlingsmöte onsdag 7 september kl i Bromstensskolans matsal. Åk 1 laga och sälja matpaj, sallad och dryck därtill Försäljningen brukar vara utanför matsalen vid dörrarna åt Skansenhållet. Upp till tre bord (utburna från matsalen) brukar räcka för att kunna duka

Läs mer

21/11 2015 Kl. 11-15

21/11 2015 Kl. 11-15 21/11 2015 Kl. 11-15 BASARHÄFTE Waldorfbasar Lördag den 21 november 2015 kl. 11 15. Basaren är en fest för att sprida glädje och gemenskap. Välkommen med ditt bidrag! SYFTE Huvudsyftet med basaren är

Läs mer

Fredag 25/10 Ungdomsfestival UNF Närlundahallen

Fredag 25/10 Ungdomsfestival UNF Närlundahallen Här kan du läsa om lite olika saker som du kan aktivera dig med under höstlovet i år. Dåsportlovsprogrammet innehåller mycket fritids- och sportaktiviteter försöker vi till höstlovet nu erbjuda saker som

Läs mer

Här kommer HÖSTENS Fritidsprogram 2013

Här kommer HÖSTENS Fritidsprogram 2013 Här kommer HÖSTENS Fritidsprogram 2013 FRITIDEN Hej! Här kommer Höst - programmet 2013. Bläddra igenom och du hittar säkert något du kan vara med på. Tänk på att anmäla er i tid. Thord Nilsson Tel: 0346-88

Läs mer

Sammanfattning av tema Valet, lördag 26:e april 2014

Sammanfattning av tema Valet, lördag 26:e april 2014 Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 MINNESANTECKNINGAR Sammanfattning av tema Valet, lördag 26:e april 2014 Här står det vad som hände lördag 26e april 2014. Jan Silverudd som hjälper människor

Läs mer

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller.

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller. Vikingen nr 4 2003 Tidningen "VIKINGEN" utkommer med 4-5 nummer per år. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller Vill ni vara

Läs mer

Vad gillar du att göra?

Vad gillar du att göra? Kirsebergs fritidgård Fixa nä rept sta id ana Utm attle b l l i t Ön film ska er in r lla Ko itete v i t ak Spr id o Vis du a va gjo d rt rde t Vad gillar du att göra? Kirsebergs fritidsgård har aktiviteter

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9 Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 Läs igenom frågan, tillsammans eller var för sig. Välj det svar du tycker passar dig bäst eller eget alternativ. Lägg

Läs mer

INFORMATION OM ALMTUNA KIOSKEN

INFORMATION OM ALMTUNA KIOSKEN INFORMATION OM ALMTUNA KIOSKEN Alla lagen med spelare och föräldrar har under många år gjort en stor insats för sitt lag och föreningen genom att jobba i kiosken. Nedan finns en guide och tips för vad

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

ÅSS race 6 oktober 2012

ÅSS race 6 oktober 2012 Funktionärer Vi behöver fler funktionärer för att kunna genomföra ÅSS race. Kent Wiklund kommer att hålla i en funktionärsutbildning den 10 och den 18 september, klockan 18-21. Detta ger en stor fördel

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko På följande sidor finns tips, idéer och förslag på aktiviteter som du kan göra under Miljövänliga Veckan 26 september 4 oktober. Temat är ekologisk mat med fokus på

Läs mer

Rutiner för ansvariga från fotbollsektion/styrelse

Rutiner för ansvariga från fotbollsektion/styrelse Rutiner för ansvariga från fotbollsektion/styrelse Fredag 1. Ta kontakt med kansliet redan på fredag för att få nycklar, växelkassa samt instruktion om var lagret finns. På Muskötens baksida, i förvaringsutrymmet

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Förskoleklass Bubblan

Förskoleklass Bubblan Sida 1 av 5 Skarpnäcks skola Förskoleklass Bubblan Bulleribock telenr: 0761291067 Bubblan telenr: 0761294382 Öppning och stängningsfritids telenr: 50815626 Veckobrev 30 mars 2012 för vecka 14, 16 och 17

Läs mer

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul Hösten 2015 Dans Bowling Musikcafé Simning Disco Grillning vid Glänninge Och annat kul I Samarbete med bl a Fub Laholm, Höks Hi, Fritid Halmstad, m fl. Hej! Från och med den 1:e januari 2015 finns fritidsprogrammet

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.1 2015 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 30 jan. 4H start se program i bladet! * 18 febr. Årsmöte med Hejdeby och Endre Röda Kors kl.19.00 i Hejdeby

Läs mer

Välkommen till en ny fantastisk säsong 2014-2015

Välkommen till en ny fantastisk säsong 2014-2015 Välkommen till en ny fantastisk säsong 2014-2015 Spelarmapp I denna mapp hittar Du all nödvändig information om föreningsavgifter, om jourveckor, vad Du får som medlem i föreningen samt olika åtagande.

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla Ordförande har ordet Först vill jag tacka er för förtroendet att få fortsätta vara ordförande för detta trevliga byalag ett år till. Jag vill också tacka Ingvar Bagare Andersson för de trevliga byavandringar

Läs mer

MARIA KLUBBNYTT. 12 16 Januari. Välkommen tillbaka alla glada! MFK

MARIA KLUBBNYTT. 12 16 Januari. Välkommen tillbaka alla glada! MFK MARIA KLUBBNYTT 12 16 Januari Välkommen tillbaka alla glada! MFK aktiviteter på MFK 12 16 januari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Hemvist SAL 3 Frågesport (Istvan) 14.40 Dubbeldriva 3:or 15.30

Läs mer

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013 Anhörigcenter Foto: Sofia Sabel Kartan är beskuren och lånad från broschyren Innerstaden Kungsbacka, smakfulla upplevelser Du är välkommen att kontakta oss. Telefon: 0300-83 42 29 E-post: anhorigstod-ao@kungsbacka.se

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

L a t h u n d. för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox

L a t h u n d. för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox L a t h u n d för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox Vad innebär hallvärdskapet och vad är syftet med det? Pixbo Wallenstam har ett avtal med kommunen som ger oss rätt att

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden. Foto: Hanna Maxstad

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden. Foto: Hanna Maxstad Äldrekulturveckan 24-28 september 2012 Program på Katrineholms äldreboenden Foto: Hanna Maxstad Samlat program för äldrekulturveckan 2012 Invigning på Strandgården klockan 14.00. Monica Johansson, ordförande

Läs mer

Studentkåren. i Östersund!

Studentkåren. i Östersund! Välkommen till studentlivet i Östersund! Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Besöksadress: Studentkåren i Östersund Studentplan 7 Mittuniversitetet 831

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

KARLSLUNDS MÖTESPLATS. MÅNADSPROGRAM December Västerås stad Västerås

KARLSLUNDS MÖTESPLATS. MÅNADSPROGRAM December Västerås stad Västerås MÅNADSPROGRAM December 2017 KARLSLUNDS MÖTESPLATS MÅNADSPROGRAM December 2017 Västerås stad 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Aktiviteter december 2017 Varje vecka: Måndag: Tisdag: 13.30 Sittande

Läs mer

TISDAG 19 NOVEMBER, KL 18-20 MUSIK LIVE & ONLINE TORSDAG 21 NOVEMBER, KL 18-20

TISDAG 19 NOVEMBER, KL 18-20 MUSIK LIVE & ONLINE TORSDAG 21 NOVEMBER, KL 18-20 MAKRAMÉ & VIRKNING MUSIK LIVE & ONLINE ON/OFF I LJUSDAL BRÄDSPEL & KINECT LÄSA PÅ OLIKA SÄTT TISDAG 12 NOVEMBER, KL 18-20 MAKRAMÉ & VIRKNING För alla som vill prova på handarbete. Du som redan kan, kom

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) KERSTIN L HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tobias går en kurs och lär sig spela gitarr. En regnig och blåsig kväll efter kursen missar Tobias bussen hem. Han går in på ett fik, men upptäcker

Läs mer

Köket. Om du jobbar i köket har du följande uppgifter:

Köket. Om du jobbar i köket har du följande uppgifter: Köket Om du jobbar i köket har du följande uppgifter: Hjälpa till med att förbereda matserveringen. Köksansvariga Carina J (0702390425) informerar er på plats vad hon behöver hjälp med. Ställa fram / Servera

Läs mer

Loge Hyra Göran Stavsjö har kontakt med Bröderna Andersson och vet om vi får hyra från år till år. Hyra erläggs till Bröderna Andersson.

Loge Hyra Göran Stavsjö har kontakt med Bröderna Andersson och vet om vi får hyra från år till år. Hyra erläggs till Bröderna Andersson. Checklista MIDSOMMARAFTON Logen kl 20.00 24.00 Loge Hyra Göran Stavsjö har kontakt med Bröderna Andersson och vet om vi får hyra från år till år. Hyra erläggs till Bröderna Andersson. Löva loge Belysning

Läs mer

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr.

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr. Monstret av Elsa Om författaren Namn Elsa Ålder 10 år Intressen Gymnastik och teater Familj Mamma, pappa och lillebror Husdjur Tre ökenråttor, en fisk och en kräfta Tidigare utgivna böcker Den magiska

Läs mer

Kulturskolans undersökning 2012

Kulturskolans undersökning 2012 Kulturskolans undersökning 2012 Pappersenkät med 13 frågor Enkäten besvarades under perioden 3-14 december 2012 550 elever besvarade enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 53% 68% av de svarande var flickor

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

www.idrottsbrickan.se

www.idrottsbrickan.se www.idrottsbrickan.se Produkten Enkel produkt som riktar sig till alla Genom att sälja Idrottsbrickan kan alla kunder som tappar bort sina nycklar få tillbaka dem helt kostnadsfritt. Upphittaren lägger

Läs mer

Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara.

Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät utställare Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara. Syftet med enkäten var

Läs mer

MFK- -NYTT. 4 8 april. Svara på tipsfrågor om vatten - vinn en t-shirt! Karnevalståg, glass, m.m

MFK- -NYTT. 4 8 april. Svara på tipsfrågor om vatten - vinn en t-shirt! Karnevalståg, glass, m.m 4 8 april På onsdag firar vi Badets 1 MFK- -NYTT 100års- jubileum! Svara på tipsfrågor om vatten - vinn en t-shirt! Karnevalståg, glass, m.m Aktiviteter på MFK 4 8 APRIL LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Styrelsemöte för Tu Lajv 5/3-08 Närvarande: Nils Bryntesson, Kristoffer Carlsson, Fredrik Hellman och Andreas Jemstedt.

Styrelsemöte för Tu Lajv 5/3-08 Närvarande: Nils Bryntesson, Kristoffer Carlsson, Fredrik Hellman och Andreas Jemstedt. Styrelsemöte för Tu Lajv 5/3-08 Närvarande: Nils Bryntesson, Kristoffer Carlsson, Fredrik Hellman och Andreas Jemstedt. 59 Öppnande Ordförande öppnade mötet. Nils valdes till sekreterare. 60 Årsmöte Mötet

Läs mer

Lathund för valborgsmässofirande på parken

Lathund för valborgsmässofirande på parken 1 (5) Lathund för valborgsmässofirande på parken Det här en lathund för att genomföra valborg. Ni som anordnar ordnar allting själva och all inkomst tillfaller laget. Att anordna valborgs görs i samarbete

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 29 december, 2013 - söndag 9 februari, 2014

barnhemmet i muang mai söndag 29 december, 2013 - söndag 9 februari, 2014 barnhemmet i muang mai söndag 29 december, 2013 - söndag 9 februari, 2014 Vi avslutade 2013 med en härlig nyårsfest i äkta barnhemsanda och det nya året har så här långt bjudit på kära besök och lugn skön

Läs mer

Projektarbete. Inledning

Projektarbete. Inledning Projektarbete Inledning Som projektarbete har vi valt att arrangera klassen studentskiva och flaket. Varför vi just valde detta projektarbete var för att vi under våren i årskurs 2 insåg att ingen ville

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden Äldrekulturveckan 22-26 september 2014 Program på Katrineholms äldreboenden Foto: Hanna Maxstad Samlat program för äldrekulturveckan 2014 invigs äldrekulturveckan på Lövåsgården i caféet klockan 10, alla

Läs mer

Motala Expo 09. 1. Hur fick ni vetskap om Expot?

Motala Expo 09. 1. Hur fick ni vetskap om Expot? Motala Expo 09 1. Hur fick ni vetskap om Expot? A. Via post 17 16,5 B. Via e-post 32 31,1 C. Via internet 6 5,8 D. Via tips 16 15,5 E. Annat sätt. Vilket? 32 31,1 Total 103 100 100% (103/103) Var med förra

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden. Foto: Hanna Maxstad

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden. Foto: Hanna Maxstad Äldrekulturveckan 21-25 september 2015 Program på Katrineholms äldreboenden Foto: Hanna Maxstad 1 Samlat program för äldrekulturveckan 2015 invigs äldrekulturveckan på Yngaregården klockan 11.00, invigningstalare

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m 2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

CHECKLISTA FÖR CAFÈANSVAR FÖR RESP ANSVARIGT LAG VID DAMLAGETS HEMMAMATCHER I BRÄNNKYRKAHALLEN

CHECKLISTA FÖR CAFÈANSVAR FÖR RESP ANSVARIGT LAG VID DAMLAGETS HEMMAMATCHER I BRÄNNKYRKAHALLEN CHECKLISTA FÖR CAFÈANSVAR FÖR RESP ANSVARIGT LAG VID DAMLAGETS HEMMAMATCHER I BRÄNNKYRKAHALLEN INLEDNING Den här checklistan är ett stöd för dig som caféansvarig förälder som har caféansvar tillsammans

Läs mer

Guide till uppstart av ny SBU-grupp

Guide till uppstart av ny SBU-grupp Guide till uppstart av ny SBU-grupp Välkommen som ledare i SBU! Här följer en guide för dig som är ny ledare inom SBU. Här beskrivs saker du måste känna till på ett kortfattat sätt. På flera ställen hänvisas

Läs mer

VI GÖR DET LÄTT FÖR ER ATT TJÄNA PENGAR HÄR BÖRJAR RESAN MOT ERT MÅL

VI GÖR DET LÄTT FÖR ER ATT TJÄNA PENGAR HÄR BÖRJAR RESAN MOT ERT MÅL VI GÖR DET LÄTT FÖR ER ATT TJÄNA PENGAR HÄR BÖRJAR RESAN MOT ERT MÅL Att sälja NordicDays produktpaket är enkelt och roligt! Ni får de rätta förutsättningarna som behövs för en lyckad försäljning. För

Läs mer

KLASSENS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till skolan och fritid! Tjäna pengar till klasskassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt.

KLASSENS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till skolan och fritid! Tjäna pengar till klasskassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. KLASSENS BÄSTA AFFÄR Få mer tid till skolan och fritid! Tjäna pengar till klasskassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. TJÄNA PENGAR TILL KLASSKASSAN, MED EGEN WEBBUTIK! SÄLJ POPULÄRA PRODUKTER PÅ ETT

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december Söndagen den 20 december och vad har hänt sen sist? I början var det lugn vardag men även på barnhemmet märks det att högsäsongen har börjat.

Läs mer

du verkligen tycker om!

du verkligen tycker om! Din guide till rekryteringstips, nya idéer och ett smakprov på alla de häftiga och roliga aktiviteter som du och din kår kan genomföra tillsammans med en konsulent eller själva när det kommer till rekrytering!

Läs mer

På Bredängsskolan har vi en stor skolgård. På rasterna har vi jätteroligt. Vi gör en hel del utflykter.

På Bredängsskolan har vi en stor skolgård. På rasterna har vi jätteroligt. Vi gör en hel del utflykter. På Bredängsskolan har vi en stor skolgård. På rasterna har vi jätteroligt. Vi gör en hel del utflykter. Bredängsskolan är en må bra skola. Vi har antimobbing grupp och vi låter bli att äta godis i skolan.

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Sammanställd av Djurens Rätt Göteborg 1 Djurens Rätt Göteborg genomförde i december 2012 en utställning på Frölunda kulturhus

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

Grimmen 2011. Vänorts besök och Judo tävling. Tyskland

Grimmen 2011. Vänorts besök och Judo tävling. Tyskland Grimmen 2011 Vänorts besök och Judo tävling Tyskland 2-4 December 2011 Grimmen 2011, Sida!1 Nya vänner i Grimmen! Vänortsbesök Tidigt i våras damp det ner ett mail ifrån en Ralf Päplow ifrån Judoklubben

Läs mer

Cafeterian. Information till föräldrar och lagledare

Cafeterian. Information till föräldrar och lagledare Cafeterian Information till föräldrar och lagledare Uppdaterad februari 2012 Vår cafeteria Cafeterian är en samlingsplats för alla. Vi har valt att driva cafeteriaverksamheten tillsammans med er föräldrar.

Läs mer

TITANIC. Vårterminen 2015. Stenänga Förskola. Krokodilgruppen. Marina Undenius och Carina Nilsson

TITANIC. Vårterminen 2015. Stenänga Förskola. Krokodilgruppen. Marina Undenius och Carina Nilsson TITANIC Vårterminen 2015 Stenänga Förskola Krokodilgruppen Marina Undenius och Carina Nilsson Under hösten 2014 fanns ett intresse för Titanic hos några barn i barngruppen. När vårterminen startade hade

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Att ha ordning och ork för sin ekonomi.

Att ha ordning och ork för sin ekonomi. Att ha ordning och ork för sin ekonomi. Vi har samlat några tips och idèer för att få bättre ordning och ork för viktiga papper och räkningar. På slutet finns det plats för att sammanfatta hur just du

Läs mer

Lämna in uppgifterna vartefter jag spar dem in en pärm för att kunna återkomma till dem. Glöm inte sidhuvud med namn och uppgiftens nummer/namn.

Lämna in uppgifterna vartefter jag spar dem in en pärm för att kunna återkomma till dem. Glöm inte sidhuvud med namn och uppgiftens nummer/namn. Ni kommer att få arbeta en och en. Vi kommer att jobba med detta på Affärsutveckling- och ledarskapskursen på måndag eftermiddag och varannan onsdag morgon. Jag kommer också ge er feedback på sådana uppgifter

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

Endags träningstävling i Basic!

Endags träningstävling i Basic! Endags träningstävling i Basic! Tips och råd för arrangörer av Patrick Roos 1 Syfte med endags träningstävling i Basic Att tävla eller arrangera tävling är ett stort steg för många R/C-flygare och klubbar.

Läs mer

Tack för all hjälp under årets två första städdagar!

Tack för all hjälp under årets två första städdagar! Tack för all hjälp under årets två första städdagar! Under lördagen och söndagen hade vi årets första städdagar. Det var 228 medlemmar här de båda dagarna, de flesta var här under lördagen då strax över

Läs mer

Strömsbergs Friskolas Tidning

Strömsbergs Friskolas Tidning Strömsbergs Friskolas Tidning ÅRGÅNG 1, NUMMER 1 JUNI 2014 STRÖMSBERGS FRISKOLA HAR HAFT VÅRFEST Först hade 6 och 5 sånger: Jag vill ha en egen måne och Jag hade en gång en båt. 2,3 och 4 hade teater.

Läs mer

Välkomna på föräldramöte

Välkomna på föräldramöte Välkomna på föräldramöte Lag P 05 Datum 2012-05-16! F 0 Spelglädje & kamratskap Ledare Huvudansvarig Tränare Anders Björk Tränare Marcus Sjödén Tränare Richard Claesson Tränare Mattias Hess Tränare Magnus

Läs mer