Hur ni samlar in pengar till kassan. - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur ni samlar in pengar till kassan. - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag"

Transkript

1 Hur ni samlar in pengar till kassan - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag

2 Anordna "tivolipromenader" En rolig underhållning en söndag kan vara att anordna "tivolipromenad". En tivolipromenad består av olika stationer där varje station har en aktivitet. Vid varje aktivitet kan de som deltar vinna priser. En aktivitet kan vara ringkastning, kasta bollar på uppställda tomburkar, pilkastning etc. Bara fantasin sätter stopp! Lars Johnsson, lärare i Falkenberg, anordnade en promenad med sin klass. De kombinerade tivolipromenaden med en tipspromenad. Ett par av tjejerna i klassen hade egna hästar så en av stationerna var ponnyridning! Vilka deltog? Hur marknadsförde ni promenaden? - Mestadels är det släkt och vänner som deltar, men även grannar och boende i området kommer. Vi delade ut flygblad och satte upp affischer.

3 Hur fick ni in pengar på poängpromenaderna? - Priserna var skänkta av elevernas familjer och både tipspromenaden och aktiviteterna kostade pengar. Vi tjänade drygt 2000 kronor på promenaden. Glöm inte att först kontakta kommunen - det kan krävas en del tillstånd! Sälja frallor och annat bröd Uppe med tuppen en tidig lördagsmorgon? Då kan ni baka frallor och sälja dem på torget, utanför affären eller på andra lämpliga platser. Kräver assistans från föräldrarna, både med bakning och skjutsning men kan vara både roligt och lönande. Louis Nyström-Bakiras, lärare i Falkenberg, berättar: - Klassen bakar i smågrupper hemma på fritiden och står och säljer på torget på lördagar. Det kostar inte mycket att baka och förtjänsten blir stor.

4 Bengt Hilmersson, lärare i Alingsås, sålde med sin klass utanför matbutiken på fredagar och ger sitt råd: - Det bästa är om produkten är något unik, t ex bakade några nior i hembygdsföreningens bakstuga som är vedeldad. Sålde mycket bra. Anordna ett LAN-party Vad är ett LAN-party, kanske du undrar? Jo, ett LAN-party är när ett gäng människor tar sina datorer och samlas på en plats, kopplar ihop ett nätverk, spelar spel, utbyter datafiler och äter onyttig mat. På ett LAN-party har man kul, träffar nya vänner, delar erfarenheter (och en pizza) och mår bra. Det är samvaro mellan olika åldrar runt ett gemensamt intresse utan prestationskrav. Ett LAN-party är alltid en drogfri tillställning i en trygg social gemenskap.

5 Cissi Grönquist, gymnasielärare i Karlskrona berättar: Några företagsamma killar i klassen bokade en idrottshall, lånade bord och stolar från skolan, samt ordnade sponsring från lokaltidningen för effektiv marknadsföring. Då lanet var beräknat för 150 personer, skulle elen inte räcka till. Därför tog eleverna kontakt med affärsverken för en boost i elförsörjningen. Även bredband fixades. Vilka tips ger Cissi Grönquist till andra som vill anordna ett LAN-party? Tänk på att marknadsföra det väl (affischer, tidningar, Lunarstorm etc.), att elförsörjningen måste få ett lyft och att man har ett väl fungerande bredband. Dessutom måste man ha ett startkapital för en så här stor satsning, och framförallt tar det mycket TID! Inträdesavgiften sattes till 250 kronor per person för två dygns lanande och resultatet blev för Cissi Grönquists klass ett tillskott på kronor i klasskassan.

6 Ta med begagnade böcker hemifrån och sälja på loppmarknad Helena Gustafsson, lärare i Alingsås, berättar: - På torget sålde vi begagnade böcker: kokböcker, barnböcker, skönlitteratur, tidskrifter...ja allt som eleverna hade fått med sig hemifrån. Vi dukade upp ett stort bord på torget och la upp böckerna snyggt. Jag vill minnas att barnböckerna sålde bra. Gav en del pengar - enkelt. Luciatåg hos företag Ring upp företag i närheten av skolan och fråga om de vill att klassen kommer och lussar för deras personal. Detta kan förgylla luciadagen för de anställda på företaget och samtidigt inbringa en rejäl summa till klasskassan. Bestäm en tid och fråga chefen på företaget om de vill skänka en slant som tack för framträdandet.

7 Bollebygdläraren Richard Nilssons klasser har lussat på företag: - Företagen fick själva välja vad de ville betala, bara vi visste att de tänkte betala. Ni kan även ta med ett par sparbössor som elever går runt med och frågar personalen om de vill skänka en peng till klasskassan. Ett tips är att boka tid hos företag som ligger nära varandra. Då hinner ni med flera förgyllande luciatåg på kort tid! Filma klassens uppträdanden och sälja filmen Många klasser har uppträdanden - julspel, teaterpjäser - och då kan du be en av föräldrarna att spela in på video.

8 Idag är det enkelt att kopiera det inspelade till billiga CDskivor. CD-skivor som sedan kan säljas för 100 kronor till de föräldrar som vill ha. Kan ge en vinst på kronor. Panta flaskor och burkar Helena Dahlin, lärare i Alingsås, berättar om hur de gjorde för att på ett smidigt sätt samla in flaskor och burkar som sedan kunde pantas: - Eleverna lade en lapp i brevlådan i ett område. På lappen stod vilka de var och att de samlade in pengar till en klassresa samt vilken kväll de tänkte komma tillbaka och samla in. Även om man ber folk att ställa ut sina burkar utanför dörren är det säkrast att ringa på: - Det var många som sa att de hade glömt att ställa ut men de ville ändå gärna bidra. En snäll tant gav en av eleverna en hundralapp rätt i handen som bidrag till resan!!

9 Anordna disco En klassiker som alltid fungerar är att ordna discokväll. Marianne Kromnow, lärare i Falkenberg, anordnar discon med sina klasser och berättar: - År 5 har ordnat disco för barnskolan och de äldre barnen varje termin. Föräldrarna vaktar och lärarna har hjälpt barnen med organisationen. De har haft kiosk och tagit lite inträde. De pengarna har gått till klasskassan. Även Henrik Blomgren, lärare i Danderyd, har arrangerat disco och ser fördelar: - Att anordna ett disco Kräver inte så mycket förberedelse eller tid. Vi drog in ca 3000 kr på en kväll. Alingsåsläraren Bengt Hilmerssons sexor ordnade disco även de: - De bjöd in elever från åk 3-6. Entré + godis och korvförsäljning gav cirka kronor netto.

10 Anordna bingokväll för släkt och vänner Mycket uppskattat, framförallt av mormor och farmor! Anette Svensson, studie- och yrkesvägledare i Borgholm, arrangerade bingo med sin tidigare klass: - Bingon var en söndagseftermiddag och vi lånade gammal bingoutrusning från IOGT-föreningen med snurra och brickor och serverade fika (skänkt av föräldrar som såldes och priser var sponsrade från företag och föräldrar). Söka stipendier Det finns en stor mängd stipendier att söka. Börja på Google och sök på stipendium. Du kan också gå till biblioteket och läsa i boken "Stora fondboken". Stora fondboken innehåller över stiftelser, stipendier och bidrag inom alla tänkbara

11 områden. Det finns många resestipendier och stipendier för idrott och fostran av barn och ungdom att söka. För Bollebygdsläraren Richard Nilssons klass har det varit en mycket lönande affär: - Vi har sökt olika stipendier och detta har gett väldigt mycket pengar, ca kr. Ordna "Småstjärnorna" i gympasalen Tina Bejfors, lärare i Ekerö, berättar om när hennes dotters klass arrangerade "Småstjärnorna" i gympasalen: - Föräldrarna som höll i småstjärnorna bestämde en dag för det ca 6 veckor framåt och bokade gympasalen. Sen gjordes det affischer som sattes upp i skolan och så fick barnen skriva sitt namn och anmäla sig på ett papper som hängde vid affischen. - Barnen tränade. Föräldrarna ordnade med ljudanläggning, scen och kulisser, tillsammans med barnen. Eftersom det tar en stund att genomföra en show så började de redan kl på eftermiddagen. Någon förälder tillsammans med en elev

12 var discjockey och sorterade skivorna i rätt ordning. Alla elever som inte ville uppträda hjälpte till på annat sätt. Priser delades naturligtvis ut till vinnarna. Hur fick ni in pengar? - På småstjärnedagen som var en lördag så kom föräldrarna och betalade inträde. Dessutom kostade det pengar att rösta för föräldrarna. Man fick inte rösta på sitt eget barn. Eleverna röstade också utan att betala (en röst var). Det såldes dricka, godis och fika också. Hur mycket fick ni in? - Det var mycket jobb men det gav bra med pengar, ca 5000 kronor. Ordna utställning med vernissage Detta tips gäller bara skolklasser och framförallt låg- och mellanstadiet. Ni har säkert arbetat med diverse teman där eleverna framställt olika saker. Ett sätt att tjäna pengar på dessa projekt och samtidigt ge föräldrarna en kul kväll är att

13 göra en utställning av det eleverna tillverkat. Björn Jensen, lärare i Falkenberg, var med och ordnade en utställning: - Under våra tema (senast hade vi Sverige, nästa är Vikingatiden) har vi olika stationer, bl.a. träslöjd, IT, svenska, musik, teater, idrott, hemkunskap och bild. Stationerna varierar beroende på tema och personal. Bilder och allt annat som eleverna producerar, "ställer vi ut" under en kväll efter att temat avslutats. - Hemkunskapsgruppen hade bakat kakor som såldes också. Då kan föräldrar och syskon komma och titta på vad eleverna har gjort under en tid i skolan... Vi har ofta ett café igång, som femmorna ansvarar för. Pengarna går ju till deras skolresa. Vi brukar servera något att dricka, ex. saft, läsk eller cider och ha salta pinnar till det. Lyxigt värre!?!

14 Hur mycket tjänade klassen på en utställning? - Ja, det blev väl runt 1200 kr på Vernissagen... Vi är en liten skola, så det kan ju bli mer på en större! Om man jobbar tematiskt, är det ju bra med praktisk-estetiska stationer som ger konkret material att ställa ut. Även att ha "högläsning" och sjunga eller spela upp dramatiskt är ju ett bra sätt att visa vad man gjort. "Fixa" båtar åt folk innan sjösättningen på våren Båtfixning innebar att hjälpa till att skrapa och tjära båtar vid t ex en båtklubb. Helena Hansson, lärare i Falkenberg, förklarar: - Många har båtar som de älskar att använda på sommaren, men inte att göra jobbet med, så då erbjöd vi att fixa båtar mot betalning. Många är beredda att betala ganska mycket för detta jobb. Det gäller även tvätt av plastbåtar och bilar. Vänder man sig till rätt kund kan man tjäna en liten hacka.

15 Leta upp alla evenemang som anordnas i kommunen Varför? Jo, till dessa evenemang kommer det mycket folk och där finns ett perfekt tillfälle för att sälja korv, kaffe, fika, godis etc. Ekeröläraren Tina Bejfors dotter stod med sin klass på julmarknad i Drottningholm: - Där sålde vi lussebullar och hade fiskdamm. Väldigt mycket jobb men det blev en hel del pengar ca kronor. Sälja rabatthäften Ni kan själva kontakta butiker, restauranger och andra företag på orten och fråga om de vill vara med i ett rabatthäfte. Rabatthäften kostar inte många kronor att trycka upp men kan säljas med stor vinst. Kjell-Anders Johanssons klass sålde rabatthäften:

16 - Rabatthäftena var framtagna av innerstadsföreningen och de såldes för 100 kr/st. Förtjänsten för oss var 50 kr/häfte. Vi sålde till grannar och bekanta (De flesta elever tog några häften var) År 2004 före hade vi fått tag i häften från ett företag i Växjö som erbjöd skolklasser att sälja liknande häften men de kostade bara 50 kr/st och var mer lättsålda. Förtjänsten per häfte var ca 20 kr men den totala förtjänsten blev ca 3500 kr. Städa vägrenar på uppdrag av kommun/vägförening Falkenbergsläraren Kjell-Anders Johanssons klass städade vägar och stränder på uppdrag av kommunen: - Vägrens- eller strandstädning ger kr för ca tre timmar jobb av personer. Hur fick ni uppdraget? - Uppdraget kan man få genom att kontakta kommunens parkförvaltning (strand) eller en lokal vägförening (Kommunen har listor på vägföreningar och namn på ansvariga/kontaktpersoner) Man kan också försöka med

17 vägverket (större vägar). Räfsa löv i trädgårdar Många villaägare betalar gladeligen för att själva slippa räfsa upp alla löv som samlas i trädgården. Emmabodaläraren Maj Bruzes klass har utnyttjat detta: - Vi har räfsat hos folk till en kostnad av 50 kr per gång. Barnen la ut lappar i brevlådorna och folk fick ringa och boka. När vi hade räfsat klart fikade vi utomhus. Vi gjorde upp vilka som skulle räfsa varje gång, så vi var ca 6-7 st. Vi räfsade tre dagar i veckan. Restaurangkväll Maj Bruze, lärare i Emmaboda, berättar om hur hennes klass fick lära sig hur det kan vara att driva restaurang och samtidigt tjäna in pengar till klasskassan: - Vi har haft restaurang med trerätters meny som barnen har lagat av inköpta ingredienser, fört kassabok, jämfört priser

18 osv., mycket matte. Maten har frusits in allteftersom den har lagats. Hur gick restaurangkvällen till? - På själva kvällen hade barnen dukat, vikt blommor osv. Vi hade alla yrkeskategorier, kock, kallskänka, diskerska, garderobiär, hovmästare, servitriser med riktiga yrkeskläder. Under kvällen jobbade de hårt och de gick även ut och sjöng var sina sånger som handlade om yrket. Hur tjänade ni pengar på detta? - Föräldrarna fick förboka genom att skicka rätt antal servetter till skolan. Servitörerna tog betalt och även garderobiärerna. Längst ner på notan stod det "Dricks mottages tacksamt". För pengarna vi fick in betalade vi våra utlägg och gick vi på restaurang och åt och kollade att de skötte sig och vad de olika yrkesgrupperna gjorde!

19 Packa kassar åt folk som handlar i stormarknad En uppskattad hjälp till stressade människor som storhandlar. Kan ge mycket dricks! Henrik Blomgren, lärare i Danderyd, ger råd: - Vi packade kassar åt folk som handlade i en affär och hjälpte dem att bära kassarna till bilen. Det är extra gångbart vid speciella helger. Måste slutas avtal med butiken och vara ute i rätt god tid med förfrågan. Sjunga på stan/varuhus Ett enkelt sätt att på kort tid få in mycket pengar! Alingsåsläraren Helena Gustafsson berättar: - Vi åkte till Nordstan - ett stort affärshus - i Göteborg och

20 sjöng. Vi var där i julruschen, mitten av december, vilket säkert gjorde att det gick så bra. Hur bra? - Det gav ca kr på två timmar. Torg, varuhus, utanför butiker, på gågatan mitt i city - det finns många platser där detta passar bra. Kan göras en vanlig lördag men som Helena Gustafsson berättar, julrusch och andra tidpunkter under året då extra många är ute samtidigt gör det hela ännu mer lönande. Dela gärna upp er i smågrupper om 4-5 ungdomar i varje och sprid ut grupperna på olika ställen. Anordna en företagscup i innebandy Bjud in företag på en innebandycup. Kräver en del planering men kan ge mycket pengar till kassan.

21 Boka tid i en hall, gärna en helgdag. Låt företagslagen betala anmälningsavgift. Anmälningsavgiften kan vara ganska stor, ca kronor. Var inte rädda för att sätta en rejäl summa, tänk på att lagen ofta består av personer som delar på avgiften och vissa lag får anmälningsavgiften betalda av sina företag. Sprid ut matcherna så att de olika lagen får vänta 1-2 timmar mellan varje. Då hinner deltagarna köpa rejält med fika och mackor i er kiosk mellan matcherna! Ring er lokala domarförening för professionella domare. Annars kan ni låta någon från de deltagande lagen döma andra lags matcher eller ni kanske själva vill vara domare. Fråga de anmälda företagen om de vill skänka priser. Priserna kan sedan ges till bäste målskytt, snyggast klädde spelare etc. Köp själva en pokal att dela ut till det vinnande laget.

22 Ordna grillkvällar för familjerna Ett trevligt sätt att få in pengar till kassan. Bjud in föräldrar, släkt och vänner på grillkväll. Ta betalt för korven, kaffet och läsken. Under kvällen kan ni sedan anordna lotteri, uppträdanden eller lekar. Kan också kombineras med en tipspromenad. Gå ut med hundar Är mycket uppskattat bland hundägare som inte hinner ta ut sitt husdjur på promenad tillräckligt ofta. Fråga runt bland släkt och vänner, dela ut reklamblad i brevlådorna eller sätt upp affischer. Kan ge en bra timpenning!

23 Hyra ut färdigklädda julgranar till företag Fråga företag i närheten om de vill pryda sitt kontor med en vacker, färdigklädd julgran. Ni klär granen, ställer ut den hos företaget och hämtar den sedan efter julhelgerna. Försök få tag på dekorationerna från föräldrar eller i billiga begagnataffärer. Anordna loppmarknad Bengt Hilmersson, lärare i Alingsås, anordnade en loppmarknad med sina elever: - Vi tog bara emot små saker som var lätta att bära och eleverna bjöd sedan in sina föräldrar till detta. Mycket bra tillfälle att göra sig av med saker som är för små, till dem som har småsyskon. Gav drygt kronor i vinst.

24 Vill ni inte själva arrangera en loppmarknad kan ni hyra bord på en befintlig. Kan ge mycket pengar om ni hittar rätt marknad. Ekeröläraren Tina Bejfors dotters klass hittade rätt läge: - Vi stod på en loppmarknad vid Brommaplan. Där kom nytt folk från tunnelbanan hela tiden och på 5 timmar fick vi in kronor. Sälja julfigurer Avestaläraren Eva Bergstrand förklarar hur man gör: - Inför jul kavla lera, ta ut julfigurer med pepparkaksformer och göra ett litet hål, torka och bränn, sätt rött snöre i och sälja runt 1:a advent.

25 Trädgårdsarbete Ett tips handlade om att räfsa löv. Stressade husägare kan vara tacksamma för hjälp med andra sorters trädgårdsarbete, t ex gräsklippning, rensa land, plantering osv. Ordna konsert med lokala band Det finns ofta många band som vill ställa upp gratis på en konsert. Bjud in 5-6 stycken till en konsert där de får uppträda en halvtimme var. Marknadsför sedan konserten via affischer och reklamlappar i brevlådor. Ta in hjälp för det tekniska arrangemanget. Det kräver en hel del kunnande för att få ljud, mikrofoner, högtalare, ljus m m att fungera bra.

26 Ta sedan entréavgift och sälj läsk, kaffe, godis, korv m m i kiosk. Fråga de medverkande banden om de vill att ni säljer tröjor med deras tryck på eller deras CD-skivor etc. Anordna tipspromenader En tipspromenad är enkel att anordna och många tycker det är roligt att deltaga. Sätt gärna upp affischer i matbutiken och dela ut reklamlappar till alla som bor i närheten. Ta sedan betalt av alla som vill gå tipspromenaden. Kan kombineras med försäljning av korv, kaffe, godis, lotter etc. i olika stationer längs med vägen.

27 Anordna auktioner Gå runt i era kvarter och knacka dörr och fråga om folk vill skänka saker till en auktion. Bjud in släkt, vänner och grannar på auktionen. Låt besökarna titta runt en halvtimme bland de saker som ska auktioneras ut innan ni sätter igång auktionen. Då kan olika besökare hinna bli intresserade av samma prylar och budgivningen blir livligare. Håll kiosk öppen under hela auktionen för att tjäna ännu mer pengar. Plocka, koka och sälja lingon Öppna upp höstterminen eller höstsäsongen med en trevlig promenad i skogen. Ta med hinkar och passa på att plocka lingon. Fråga runt bland släkt och vänner först var de bästa

28 plockställena finns! Koka sylt av lingonen, lägg på burk och sälj sedan på torget, direkt till bekanta eller utanför mataffären. Anordna modevisning Syr ni kläder på syslöjden? Arrangera då en modevisning för släkt och vänner i slutet av terminen där ni visar upp det ni tillverkat. En lärare presenterar var och en av "modellerna" via högtalare och mikrofon. Spela gärna musik under showen så blir den extra rolig. Korv, godis, kaffe etc. kan säljas för att få in pengar till kassan.

29 Plantera granar Kontakta markägare i närheten och fråga om de vill ha hjälp med att plantera granar eller andra träd. Ta med picknickkorgen och gör planteringsdagen till en rolig skogsutflykt. Städdag för föräldrars/släktingars bilar Många slarvar med att städa bilen (inklusive jag själv). För oss vore en städdag mycket efterlängtad och välbehövlig. Ordna med rengöringsmedel för bilinredningar och handdammsugare. Bjud sedan in släkt, vänner och bekanta till att få sina bilar städade av er.

30 Vad kan det vara värt att få bilen städad? Åtminstone kronor, eller hur? Dela ut reklam - kontakta företag och erbjud er Det finns företag som administrerar reklamutdelningen men vill ni behålla mer av förtjänsten kan ni själva hålla i det hela. Kontakta företag på orten och fråga om de vill trycka upp reklamlappar som ni sedan delar ut. Butiker, restauranger, pizzerior, videouthyrare, kiosker etc. kan vara extra lämpliga att fråga.

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Jag vill också kunna påverka lite

Jag vill också kunna påverka lite Jag vill också kunna påverka lite Vad vill ungdomar påverka i Nacka? Fritid 1 Vad vill ungdomar påverka i Nacka? Innehåll 4... 5... 8... 11... 12... 14... 15... 16... 17... 17... 18... 18... 19... Hur

Läs mer

LIVET OCH PENGARNA EN ANNORLUNDA OCH PEDAGOGISK FILM OM PRIVATEKONOMI OCH KONSUMENTRÄTT. LÄRARHANDLEDNIN

LIVET OCH PENGARNA EN ANNORLUNDA OCH PEDAGOGISK FILM OM PRIVATEKONOMI OCH KONSUMENTRÄTT. LÄRARHANDLEDNIN Helt i linje med Lgr 11! Hkk-lärare, Norrtälje. Sov inte en sekund! Skoltrött elev, åk 9. LÄRARHANDLEDNIN G! KRONOFOGDEN, KONSUMENTVERKET OCH FINANSINSPEKTIONEN PRESENTERAR LIVET OCH PENGARNA EN ANNORLUNDA

Läs mer

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor Ge mig tiden så kan jag Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor 2 Självkänsla bygger företagsamma barn Vi på Önsta-Gryta förskolor i Västerås kom i kontakt med projektet Entreprenörskap i skolan och projektledaren

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Allt om Vikenfesten. Montessori fyller 20 år. Flygstolen från Viken SID. 12 MITTUPPSLAGET SID. 16

Allt om Vikenfesten. Montessori fyller 20 år. Flygstolen från Viken SID. 12 MITTUPPSLAGET SID. 16 Byaluren Byaföreningens tidning om livet i Viken - förr & idag #42 Flygstolen från Viken SID. 12 Allt om Vikenfesten MITTUPPSLAGET Montessori fyller 20 år SID. 16 1 Hjältar i stort och smått Utgiven av

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

Ett övningshäfte om dina rättigheter som konsument

Ett övningshäfte om dina rättigheter som konsument Ett övningshäfte om dina rättigheter som konsument Innehållsförteckning Till dig som användare 3 Att dela ut: Konsumentens 10 budord 4 Checklista för nätshopping 5 Uppgifter och övningar: Tjugo fall i

Läs mer

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Nu blir vi yngre! Utveckling av barn och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Inledning Bakgrunden till denna förstudie är det föryngringsarbete som påbörjats genom Heimbygdas

Läs mer

Viken Runt Årlig vårtradition dags för 46:e upplagan. SID 5. Törebodakanalen. Positiv tidning för Trivselkommunen Töreboda Nr 4 Årgång 4 April 2013

Viken Runt Årlig vårtradition dags för 46:e upplagan. SID 5. Törebodakanalen. Positiv tidning för Trivselkommunen Töreboda Nr 4 Årgång 4 April 2013 Christina har alltid älskat böcker nu jobbar hon med dem. SID 11 Viken Runt Årlig vårtradition dags för 46:e upplagan. SID 5 Asta Kask Läge för ett nytt skivsläpp med Sverigeturné. SID 14-15 Törebodakanalen

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

informerar Svinga klubban gratis i sommar Nya lägenheter i Nödinge Sjövallen mycket mer än en idrottsplats www.alebyggen.

informerar Svinga klubban gratis i sommar Nya lägenheter i Nödinge Sjövallen mycket mer än en idrottsplats www.alebyggen. informerar www.alebyggen.se Nr 2 juni 2004 Svinga klubban gratis i sommar Monica Bogren spelade för styrelsen i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän i Bangolfcupen. Nya lägenheter i Nödinge Sjövallen mycket

Läs mer

Att ge syskon utrymme Manual för syskonprogrammet

Att ge syskon utrymme Manual för syskonprogrammet Att ge syskon utrymme Författare: Ingrid Nordgren, Tina Granat, Kerstin Andersson, Berit Persson, Eva Persson Barn- och vuxenhabiliteringen Manualen är ett resultat av projektet Att ge syskon utrymme som

Läs mer

Emma Swanström TURNERA. så funkar det! 1 Turnera så funkar det!

Emma Swanström TURNERA. så funkar det! 1 Turnera så funkar det! Emma Swanström TURNERA så funkar det! 1 Turnera så funkar det! Innehåll Turnera så funkar det! 3 Bilda Live 3 Vem får turnera? 3 DIY Fördelar och nackdelar 4 Planera 5 Studiecirkel 5 Turnéns längd 5 Rutt

Läs mer

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Varje vår gör Stockholms Stadsmission en insats för att uppmärksamma och samla

Läs mer

Så engagerar du dig för Fairtrade! Full med massvis av tips!

Så engagerar du dig för Fairtrade! Full med massvis av tips! AktivitetsguidEN Så engagerar du dig för Fairtrade! Full med massvis av tips! INNEHÅLL Aktiviteter...3 1. Gör skillnad på nätet...4 2. Påverka media...8 3. Sprid budskapet...12 4. Anordna produktevent...16

Läs mer

Är du ung och vill ordna ett event? Här får du tips och råd om hur du ordnar ett disco, en turnering, en utställning, en festival med mera.

Är du ung och vill ordna ett event? Här får du tips och råd om hur du ordnar ett disco, en turnering, en utställning, en festival med mera. Är du ung och vill ordna ett event? Här får du tips och råd om hur du ordnar ett disco, en turnering, en utställning, en festival med mera. Att komma på en bra idé är första delen i ett lyckat event och

Läs mer

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer