3. Incheckning Var och en får berätta om sina utmaningar just nu och uppmanas gärna ställa en fråga till övriga i gruppen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3. Incheckning Var och en får berätta om sina utmaningar just nu och uppmanas gärna ställa en fråga till övriga i gruppen."

Transkript

1 Minnesanteckningar från skol- och utbildningschefsmötet Närvarande: Gustaf Olsson Skövde Ulla-Stina Millton Skara Leif Lagergren Falköping Katarina Andersson Falköping Kjell-Åke Berglund Hjo Marita Friborg Töreboda Katarina Lindberg Mariestad Yvonne Kjell Gullspång Christina Josefsson Lidköping Anna Sundström Skövde Pernilla Engqvist Widegren Vara Christel Martinsson Hillevi Larsson Skaraborgs Kommunalförbund Skaraborgs Kommunalförbund 1.Mötet öppnas Ordförande Gustaf Olsson hälsar alla välkomna och öppnar mötet. 2. Uppdrag till utvecklingsledarna Vi gör ett omtag med det uppdrag om FoU-enhet/-rum som utvecklingsledarna fått av skolchefsgruppen. Detta på grund av att skolcheferna hade behövt göra ett noggrannare förankringsarbete runt uppdraget ihop med utvecklingsledarna innan beslut om uppdrag togs. Utvecklingsledarna kommer nu i ett första steg att skapa sig en gemensam bild av en FoU-enhet/-rum för att kunna ge förslag på nästa steg i processen. Skolcheferna ser fortfarande frågan om FoU-enhet/-rum som prioriterat. Arbetsgruppen, bestående av Katarina, Christina och Kjell-Åke följer upp utvecklingsledarnas process. 3. Incheckning Var och en får berätta om sina utmaningar just nu och uppmanas gärna ställa en fråga till övriga i gruppen.

2 4. Praktikanskaffningsverktyg Projektledare Anna Nyberg redovisar resultaten från förstudien, Praktikanskaffningsverktyg. Hennes presentation bifogas. Mötet beslutar att: Utsedd styrgrupp inkommer med förslag på hur vi ska fortsätta efter att förstudiens slutrapport redovisats. Förslag på fortsättning redovisas på skol- och utbildningschefsmötet den 22 augusti. I skrivande stund har också mötet i den politiska beredningen ägt rum och där gavs ett uppdrag till styrgruppen för arbetet med praktikanskaffningsverktyget. Uppdraget blev att redan till nästa möte i tillväxtutskottet skriva fram och bereda en ansökan för hur vi ska fortsätta att arbeta med praktikanskaffningsverktyget för att nå målet i genomfröandeplanen. Nästa möte i tillväxtutskottet är den 16 juni och ansökan bör vara förbundet till handa senast den 5 juni. 5. Fika 6. Rapport från ESF-förstudien, Samverkan för Skaraborg unga Peter Lidström, arbetsmarknadschef i Skövde och Lena Öberg, verksamhetskonsult inom Lean är på mötet och rapportera hur förstudiens arbete fortgår. Förstudien ska slutrapporteras till ESF-kontoret den 15 augusti. Just nu pågår flera förstudier i Skaraborg som vi bör uppmärksamma och ta hänsyn till när vi ska överväga om och kring vad, vi ska gå samman och arbeta vidare med och eventuellt göra en gemensam ESF-ansökan. Deras presentation bifogas. Mötet beslutar att: Först efter att förstudiens slutrapport inkommit kommer skol- och utbildningschefsgruppen att ta ställning till hur vi eventuellt ska gå vidare. 7. Kommande möten Mötet diskuterar kommande mötesfrekvens utifrån att det inkommit förslag på att utöka mötesfrekvensen. En diskussion har också förts om vi ska ha samma dagar och samma frekvens som kommuncheferna. Detta utifrån att skol- och utbildningschefer önskar öka samarbetet med kommunledning och övriga förvaltningschefer. Mötet beslutar att: Lägga höstens möte helt parallellt med kommunchefernas möten dvs. 22/8, 12/9, 9-10/10 Två utvecklingsdagar/resa, 21/11, 19/12 Att Gustaf som ordförande meddelar Thomas Fellbrant, kommunchef i Skövde att skol- och utbildningschefsgruppen önskar en större samordning av Skaraborgsfrågorna och att den gärna drivs tydligare av kommunchefsgruppen. Samt att Gustaf också ska förmedla vikten av att kommuncheferna sanktionerar att det är viktigt att sluta upp och delta i det gemensamma Skaraborgsarbetet hemma i den egna kommunen.

3 8. Förslag på ny ordförande i samverkansgruppen, Barn och unga Nuvarande ordförande Anna Sundström visar några bilder på i vilket sammanhang gruppen Barn och unga finns rent organisatoriskt samt berättar om vilket uppdrag gruppen har. Mötet beslutar att: Föreslå Ulla-Stina Millton som ny ordförande. Nuvarande ordförande ansvarar för att framföra gruppens förslag. 9. Stefan Eriksson, rektor på centrum för flerspråkigt lärande, CFL i Borås Stefan inleder med lite bilder på statstik. Därefter så berättar Stefan om CFL. Fortsätter sedan med att berätta om hur de arbetar med Modersmål och Studiehandledning. Delar av Stefans presentation bifogas. För mer information hänvisas till CFL:s hemsida nsammaverksamheter/centrumforflersprakigtlarande/centrumforflersprakigtlarande d12da7c7ef html 10. Vuxavtal etapp 3, samt redovisning av uppdrag från kommuncheferna Lisbet Sjödin, rektor i Skövde, Ove Brodin, rektor i Lidköping samt Thomas Roos, rektor i Skara föredar om hur man ska öka sin samverkan kring yrkesvux och yrkeslärling. När det gäller yrkesvux och yrkeslärling dvs. de statligt finansierade utbildningsformerna så kommer inte noderna/områdena att finnas kvar utan nu blir utgångpunkten hela Skaraborg. Detta innebär att Skaraborg kommer att skicka in endast en ansökan och sedan göra ett urval där alla sökande i hela Skaraborg hanteras gemensamt. Därefter föredrar de övriga nyheter i vuxavtalet, etapp 3. Vuxrektorernas presentation bifogas. Avtal och bilaga skickades ut innan mötet. Mötet beslutar att: Tillstyrka vuxrektorernas förslag och föreslå till den politiska beredningen att rekommendera kommunerna att anta vuxavtalet. 11. Val av representant till möte på Västkom angående Digitalisering, specifikt om verktyget LIKA För information se ett längre avsnitt i informationsunderlaget som skickades ut med kallelsen. Mötet beslutar att: Välja Ulf Karlsson att representera på mötet med övriga Kommunalförbund hos Västkom den 17 juni.

4 12. Rapporteringsärenden Film från Möjligheternas värld visades. Filmen ligger på youtube och länk till filmen finns på det vykort som i dagarna skickas ut till 2300 åk 8-elever. Förändringar 1 april mindre förändringar har inkommit kring gymnasieutbildningarnas utbildningsplaneringar i Skaraborg. Förändringarna finns att läsa på Gymnasium Skaraborgs hemsida. Omvalsperioden avslutades den 15/5 och vi avvaktar körningen den 19/5 för att se förändringarna där. Utbildning Skaraborg arbetet med Måldokumentet har smugit igång. Tankar kring hur måldokumentet ska göra skillnad presenterades och diskuterades. En styrgrupp kring Måldokumentet föreslogs bestående av en kommunikatör, Gustaf Olsson, Christina Josefsson, Pernilla Bjerkesjö, Ulla-Stina Millton, Christel och Hillevi. Se bifogad presentation. På styrelsemötet den 13 juni ska uppdragen som gavs den 7 mars (se tidigare utskickat protokollsutdrag) redovisas. Ett av uppdragen var just att beskriva resursåtgång för Måldokument och samverkansavtal. Arbetet med hur detta ska presenteras fortsätter och delredovisas på mötet med den politiska beredningen den 21 maj då även er ordförande, Gustaf Olsson medverkar. Anteckningarna förda av Utbildningsstrateg Christel Martinsson Skaraborgs Kommunalförbund

5 Informationsunderlag inför skol- och utbildningschefsmöte den 16 maj Praktikverktyg Projektledare Anna Nyberg kommer till skol- och utbildningschefsmötet och ger en rapport om projektet Praktikverktyg. Arbetet har bland annat inneburit att utreda olika praktikverktyg som kan användas av hela Skaraborg inkluderat flera olika arbetsområden och förvaltningar. Styrgruppen för projektet där Gustaf Olsson och Anna Sundström ingår kommer att ge förslag på hur vi ska gå vidare efter förstudiens slut den 30 juni. ESF-förstudien Samverkan för Skaraborgs unga Företrädare för förstudiens arbetsgrupp, arbetsmarknadschef Peter Lidström och Leanexpert Lena Öberg kommer till skol- och utbildningschefsmötet och ger en rapport om förstudien och dess arbete. Aktuellt just nu är att förstudien genomför leankartläggning av en ungdoms väg genom det kommunala systemet i fyra av Skaraborgs kommuner, Lidköping, Skövde, Töreboda och i Vara. Skaraborgs Kommunalförbund Uppdrag från styrelsen I samband med att Måldokumentet, Utbildning Skaraborg och Samverkansavtalet för Skaraborgs gymnasieutbildningar var uppe som ett beslutsärende på styrelsemötet den 7 mars så gavs några extra utredningsuppdrag till beredningen. På senaste mötet med beredningen den 7 april började vi att titta på dessa uppdrag. Se bifogat protokollsutdrag gällande uppdragen som gavs. Post Box 54, Skövde Besök Kaplansgatan 16 a Tel Fax E-post info@skaraborg.se Webb

6 Möte med Västsvenska ESF-kontoret - 19 maj Då får Skaraborgs Kommunalförbund besök av Västsvenska ESF-rådet. Syftet med mötet är att vi bättre ska lära känna varandras organisationer men även att vi ska delge dem information om projektet Samverkan för Skaraborgs unga samt Music Factorys projekt En framträdande roll Deltagare från de båda projekten medverkar. Workshop om Västsvenska ESF-programmet Samma dag den 19 maj har vi bjudits in till Västra Götalandsregionen för att medverka i en workshop och därmed vara delaktiga i att ta fram det nya ESFprogrammet för Västsverige. Jag kan på grund av mötet ovan inte själv delta men håller på att undersöka vilka personer som skulle kunna representera Skaraborg på denna workshop. Jag kommer att lyfta frågan nu på tisdag då Skaraborgs nätverk för Internationella frågor, ISIS, träffas i Vara. Preliminärt deltar Helena Thorsell från vara och Catarina Carlehed från förbundet. Politisk beredning den 21 maj och styrelsemöte den 13 juni Den 21 maj är det möte i den politiska beredningen och då ska jag och Hillevi rapportera hur vi tillsammans med er har påbörjat de uppdrag styrelsen gav den 7 mars. Den 13 juni är det sedan styrelsemöte i förbundet och då ska delar av uppdragen redovisas samt att Samverkansavtalet för vuxenutbildningen ska upp. Representant från vuxenutbildningen är underrättad. Stefan Eriksson, rektor på centrum för flerspråkigt lärande i Borås Stefan kommer till mötet kl för att berätta om deras verksamhet och specifikt kring hur de arbetar med en samordning av studiehandledning och modersmål. ommungemensammaverksamheter/centrumforflersprakigtlarande/centrumfor flersprakigtlarande d12da7c7ef html Post Box 54, Skövde Besök Kaplansgatan 16 a Tel Fax E-post info@skaraborg.se Webb

7 Val av ny ordförande till Vårdsamverkan Skaraborg, grupp Barn och unga Anna Sundström är ordförande idag och eftersom Anna kommer att gå i pension vid årsskiftet behöver vi välja en ny ordförande. Länkar nedan till Vårdsamverkans sida, Barn och unga. VardsamverkanSkaraborg/Navigering/Arbetsgrupp/Grupper/Barn-och-unga/ Digitalisering i skolan Västkom har fyra It-samordnare anställda med placering på respektive Kommunalförbund. Vår It-samordnare heter Maria Nilsson och henne träffade ni i höstas då hon informerade om skolfederationen. Maria träffar regelbundet kommunernas it-chefer och deltar oftast också på SIKT-nätverkets möte. Tillsammans med SIKT-nätverket har de tittat närmre på LIKA-verktyget och den 17 juni bjuder Västkom in representanter till Göteborg för att bland annat diskutera detta verktyg. På agendan finns också angivet att man ska diskutera olika molntjänster och hur man kan gå till väga för att avtala om detta. Presidiet har föreslagit att Ulf Karlsson ska vara Skaraborgs representant. Nedan följer en länk till Västkoms arbete med e-samhället där ni kan läsa mer om det länsgemensamma arbetet. ef html För er kännedom kommer det att den 17 september anordnas en e- förvaltningsdag i Skövde. Inbjudan kommer att gå ut till kommunchefer, skoloch utbildningschefer, näringslivschefer etc. Boka in dagen! Post Box 54, Skövde Besök Kaplansgatan 16 a Tel Fax E-post info@skaraborg.se Webb

8 Vuxavtal, etapp 3 och vuxuppdrag från kommunchefsgruppen Företrädare för vuxenutbildningen kommer till skol- och utbildningschefsmötet klockan 14 och föredrar vuxavtalet, etapp 3 samt redovisar hur långt de kommit i uppdraget. Kommande mötesdagar - Utsedda Skaraborgsdagar Inför beslutet om kommande mötesdagar så är det kanske en fördel att ta hänsyn till de dagar som kommunchefsgruppen redan har utsett som Skaraborgsdagar. Dessa är: 16/5 22/8 12/9 9-10/10 21/11 19/12 Utbildningsstrateg Christel Martinsson Skaraborgs Kommunalförbund Post Box 54, Skövde Besök Kaplansgatan 16 a Tel Fax E-post info@skaraborg.se Webb

9 Invandring och flyktingmottagande CFL Centrum för flerspråkigt lärande

10 Invandring och utvandring 2013 (2011) 2012 Ca invandrade (96 467) Ca utvandrade (51 179) Könsfördelning k / m Invandrarnas genomsnittsålder år CFL Centrum för flerspråkigt lärande Källa scb.se

11 Medborgarskapsland Kvinnor Män Totalt Invandring efter de vanligaste medborgarskaps länderna 2012 Sverige Syrien Afghanistan Somalia Polen Irak Danmark Kina Thailand Finland Totalt CFL Centrum för flerspråkigt lärande Källa scb.se

12 Medborgarskapsland Totalt Invandring efter de vanligaste medborgarskaps länderna 2013 Sverige Syrien Somalia Polen Afghanistan Eritrea Danmark Totalt CFL Centrum för flerspråkigt lärande Källa scb.se

13 Asylärenden 2012 År-månad Avgjorda varav bifall varav avslag varav dublin varav övriga Genomsnittlig handläggningstid Bifallsandel av totala antalet avgjorda ärenden Year-month Decisions of which granted of which rejected of which dublin of which others Average handling time Proportion of total number of granted decisions Ensamkommande barn % % % % % % % % % % % % Totalt % Totalt % % CFL Centrum för flerspråkigt lärande

14 Vem är flykting? Flyktingstatus utifrån 1951 års flyktingkonvention välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller på grund av sin religiösa eller politiska uppfattning Skyddsbehövande utifrån utlänningslagen exempelvis välgrundad fruktan för dödsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling Synnerligen ömmande omständigheter CFL Centrum för flerspråkigt lärande Källa regeringskansliet

15 Projekt praktikanskaffningsverktyg Projektledare Anna Nyberg tfn Styrgrupp: Anna Sundström, skolchef och Gustaf Olsson, utbildningschef, Skövde kommun

16 Syfte Syftet med projektet är att kartlägga Skaraborgs kommuners praktikhantering samt utreda vilken webbaserad tjänst som bäst fyller kommunernas behov. Projektet ska: Kartlägga kommunernas utgångspunkt samt behov vad gäller praktikhantering Utreda och ge förslag på webbaserad tjänst som bäst fyller kommunernas behov Ge förslag på struktur och administration av webbaserad praktikbank

17 Projekt praktikanskaffningsverktyg Kartläggning påbörjas Kartläggning påbörjas i Skövde, Falköping och Töreboda Fokusgrupp bildas och utvärderar olika praktikverktyg Kravspecifikationen formuleras utifrån kommunernas önskemål och krav referensgrupper utvärderar kravspecifikation Kravspecifikation omformuleras från brukarspråk till IT-språk Kravspecifikationen går på remissrunda till kommuner och arbetsliv (branschråd) utvärdering av det verktyg som bäst fyller kommunernas behov AMA/AME-chefer i Skaraborg utvärderar verktyget 23 maj VO-college i Skaraborg utvärderar verktyget 23 maj Omvärldsbevakning Ge förslag på struktur och administration för ett webbaserat praktikverktyg slutrapport 30 juni Projektets tidsplan 20 jan-30 juni 2014

18 Fokusgrupp Anette Lidskog APL-samordnare Vård- och omsorgsprogrammet Gymnasium Skövde-Västerhöjd och vuxenutbildning Roger Tapper programledare El och VVS- och fastighet Gymnasium Skövde, Kavelbro Ulrika Belina Arbetsmarknadskonsulent AMA Katarina Mattsson Studie- och yrkesvägledare Stöpenskolan Daniel Svensson-pedagogisk vägledare Vuxenutbilning Per-Erik Källström praktikförmedlare mot Näringsliv praktikgruppen Lärcenter Falköping Anna Sundén - Studie- och yrkesvägledare praktikförmedlare Lärcenter Falköping Linda Viberg- ungdomskonsulent IM Gymnasium Skövde, Kavelbro Fredrik Grahn uppföljningsansvarig, Vadsbogymnasiet Mariestad Mikael Lönn samordnare för skola arbetsliv i Skövde kommun Yvonne Nelzén Wester apl-samordnare Barn- och fritidsprogrammet Gymnasium Skövde -Kavelbro

19 Referensgrupper APL-utvecklare i Skaraborg Näringslivsforum i Skövde VFU-samordnare Högskolan i Skövde/ omvårdnad VO-college i Skaraborg AMA/AME-chefer i Skaraborg

20 Praktikhantering i Skövde kommun Förvaltning Vilken typ av praktik Praktikansvarig praktikverktyg Skolförvaltning Rydskolan Helenaskolan Vasaskolan Stöpenskolan Eriksdalskolan Utbildningsförvaltning Gymnasium Skövde-Kavlebro- Västerhöjd Vuxenutbildning Konsult- och service Arbetsmarknadsavdelningen Omvårdnadsförvaltningen Dagligverksamhet, LSS Socialförvaltningen Catch up Krami Prao åk 8, 1 vecka. Åk 9, 2 sammanhängande veckor Arbetspraktik IM APL (15 veckor) APU (22) gymsär Gy-lärling Vux-lärling Arbetspraktik Arbetsprövning Sommarferie Ungdomstjänst Studie- och yrkesvägledare (5) IM-ungdomskonsulent VO, BF, HApraktiksamordnare Övriga yrkesprogramprogramledare/lärare/mentor Gymnasiesär- Studie- och yrkesvägledare Vuxenutbildning, lärling pedagogisk vägledare. Externa utbildningsanordnare, lärare Arbetsmarknadskonsulenter (5) Procapita Word/excel-ark/fronter Accorda /feriebas Individuell placering Arbetscoach (2) Procapita Arbetsförberedande praktik Arbetspraktik Handledare (4) Arbetsförmedlingen Viva

21 Kommun Typ av praktik Period Antal elever Programvara Skövde Åk 8 1 vecka. Åk 9 2 veckor Ht åk 9, v Vt åk 8 V Falköping VISA 1-5 dagar i åk 8 och åk 9 Ht åk 9, v.40, 41, 42 Vt åk 8 V.13, 14, 15 Töreboda Åk 8 1 vecka. Åk 9 2 Åk 9, v veckor Åk 8, v.8, 10, 12 Mariestad Åk 8 1 vecka. Åk 9 1 vecka Åk 9, v.40,41,46,47 Åk 8 v.10, 11,13,14 Gullspång Åk 9 1 vecka. Åk 8 praotaget med studiebesök Åk 9, 558 Åk 8, 550 Åk 9, 360 Åk 8, 340 Åk 9, 99 Åk 8, 95 Åk 9, Åk 8, Åk 9, v.46,47 Åk 9, 61 Åk 8, 66 Procapita Extens Manuell registrering Procapita Procapita Vara Åk 8, 1 vecka. Åk 9, 1 Åk9, v Åk 9, 182 Manuell registrering vecka Åk 8, v.10, 11, 14, 15 Åk Lidköping Åk 8, 1 vecka V.9-15 Åk 8, Procapita Tibro Skara Götene Karlsborg Åk 8 1vecka Åk 9 1vecka Åk 8, 1 vecka, 3 dagar. Åk 9, 1 vecka Åk 8, 1 vecka Åk 9, 1 vecka Åk 8, 1vecka Åk 9, 1 vecka Åk 9, v.43, 45 Åk 8, v. 11, 12 Åk 9 v.41, 42 Åk 8 v.4, 14, 15, 19, 20 Åk 9, v Åk 8, 13-15, Åk 9 v.40,41 Åk 8 V.14,15 Åk 9, 104 Åk 8, 111 Åk 9, Åk 8, Åk 9, 121 Åk 8, 136 Åk 9, 61 Åk 8, 57 Procaptia Manuell registrering Manuell registrering Extens Hjo Tidaholm Essunga Grästorp Åk 8, 1 vecka Åk 9, 1 vecka Åk 8, 1 vecka Åk 9, 1 vecka Åk 8, 1 vecka Åk 9, 1 vecka Åk 8, 1 vecka Åk 9, 1 vecka Åk 9, v.39, 40 Åk 8, v.19,20 Åk 9 v.41, 42 Åk 8 v.14,15 Åk 9 v.40, 41 Åk 8 v.14, 15 Åk 9 v Åk 8 v.39 Åk 9, 87 Åk Åk 9, 117 Åk 8, 153 Åk 9, 70 Åk 8, 73 Åk 9, 64 Åk 8, 63 Procapita Extens Procapita Manuell registrering

22 Grundskolans krav på ett praktikverktyg verktyget ska kunna läsa in elevuppgifter automatiskt från exempelvis procapita Eleven ska ha möjlighet att rangordna sina val av praktikplatser Möjlighet att se elevhistorik, tidigare platser, tidigare val Verktyget ska utifrån elevernas val göra ett slumpmässigt urval Man ska ha möjlighet att kommunicera via verktyget, e-post eller sms.

23 Apl- Arbetsplatsförlagt lärande

24 Gymnasiet/vuxenutbildning krav på ett praktikverktyg Programmen äger sina platser interaktivt för lärare, handledare och elev loggbok, checklistor kopplade till kunskapskrav tydlig prioriteringsordning Alla platser i banken ska vara synliga

25 Utvärdering av praktikverktyg Krav Praktikhantering.se MatchaNu Praktikplatsen.se Kan verktyget Importera/ exportera uppgifter från Procapita/Accorda/IST /Extens Nej Ja Manuell hantering Ja Manuell hantering Personuppgifter Nja Ja Ja- förenligt med PUL Anpassningsbart efter olika verksamheter Ja Nja Ja Interaktiva funktioner Nej Ja Styrning av platser Via perioder Nej Ja Vilken typ av införande support/stöd kan ni erbjuda Support-ja Fullständig teknisk och användarsupport för registrerade användare. Däremot Ingår ett start/utbildningspaket Som erbjuder uppbyggnad av

26 Övergripande slutsatser Det finns idag ett antal parallella praktikanskaffningssystem i kommunerna som ofta bygger på manuell hantering. Det finns ingen övergripande uppfattning kring utbud och efterfråga gällande praktik och övriga arbetslivskontakter. Det finns önskemål om någon form av central samordning för att kvalitetssäkra praktikhantering samtidigt är man oerhört rädd om upparbetade kontakter. Arbetslivet önskar få kontaktytor samtidigt som man uppskattar den personliga kontakten med berörd lärare. Detta skiljer sig åt mellan branscherna. I nuläget kan inget av de utredda praktikverktygen hantera all kommunal praktikhantering. Det verktyg som bäst fyller kommunernas behov och krav är praktikplatsen.se Utifrån vad som framkommit av utvärderade praktikverktyg, borde det därför vara lämpligt att börja i mindre skala kring några få praktikformer grundskolans praktik, VO-college och AMA/AME.

27

28

29 Uppdrag augusti 2013 Syfte: Att synliggöra utbildningsbehov och utbildningskapacitet och genom samverkan skapa strategier för att öka antalet utbildningsplatser inom gymnasiala yrkesutbildningar för vuxna. Uppdrag: Nulägesbeskrivning i Skaraborg av utbildningsbehov och utbildningskapacitet inom yrkesvux samt redovisa de statliga medel som finns anslagna för yrkesvux. Utifrån nulägesbeskrivningen formulera förslag till en ansökan om tillväxtmedel för att öka antalet utbildningsplatser för yrkesutbildning i Skaraborg.

30 Verksamhetsområden för Vux Utbildningspolitik Höjd utbildningsnivå Socialpolitik Integration Tillväxtpolitik Arbetskraft till näringslivet Arbetsmarknadspolitik Minska arbetslöshet

31 Samverkan Vux Skaraborg Rektorssamverkan sedan länge Var förläggs utbildningar Gemensam distansutbildning sedan förra seklet Väl fungerande avtal God kännedom om varandras styrkor Gemensamma mål och kvalitetskriterier Köper av varandra ej konkurrens Statsbidrag söks i noder

32 Vad styr Vux? Individ Behov från näringsliv Karriärväxla Möta lokalt behov Från försörjningsstöd till självförsörjning Kort leveranstid Skaffa yrkesutbildning Flexibla former Arbeta och studera samtidigt

33 2014 Statliga medel Yrkesvux Lärling

34 Yrkesvux i Skaraborg 2013 Elektriker Bilmekaniker Maskinmekaniker Vård Plattsättare Servitör Yrkesförare Målare Träarbetare CNC Bagare Handel Trädgård Plåtslagare Golvläggare Djurskötare Anläggare Kock Svets VVS-tekniker Lastbilsmekaniker Murare Ekonom Florist Maskinförare

35 Exempel på lokalt behov Produktionsplanerare/-tekniker CNC Svets Underhåll Styr och regler Säljare Inköpare Logistiker Truckförare Lagerarbetare

36 Kommunala medel Fördelas i den egna kommunen Statliga medel Yrkesvux & Lärling Skaraborg Fördelas efter behov i hela Skaraborg

37 Kommunchefer Skaraborg 13 dec 2013 Arbetsgruppen föreslår att bilda en gemensam organisation för yrkesvux och lärlingsutbildning utifrån den statliga finansieringen. Beslut: Arbetsgruppen får i uppdrag att vidareförädla ideerna enligt presentationen och återkomma till KC-gruppen innan man överlämnar för beslut i resp kommun.

38 Effektivisera Kommunala resurser Mer utbildning/verksamhet för pengarna Samordna Gemensamt yrkes-/lärlingsvux SKARABORG Admin- Antagning- Upphandling Punktinsatser där det händer Inga kommungränser Gemensam ansökan

39 Elev anordnare JA Yrkesutbildningsadministration NEJ ansökan hemkommun JA NEJ

40 Styrning styrgrupp vuxrektorer Skaraborg grupp av rektorer arbetsgrupp Yrkesutbildningsadministration

41 Ekonomi Statliga medel till yrkesutbildningar Yrkesutbildningsadministration Utbildningskostnader

42 Bemanning Upphandling Nuvarande personal Yrkesutbildningsadministration Studievägledare - antagning Administration - Statistik - Ekonomi - Skolverket

43 Hur går vi vidare?

44 Vem Vuxrektorer med ansvar för Hjo Töreboda Grästorp Falköping Lidköping, Götene, Vara Skövde

45 När Hösten 2014 detaljplanering 1 januari start

Essunga kommun Karlsborgs kommun Mariestads kommun Grästorp kommun Skövde kommun Tibro kommun

Essunga kommun Karlsborgs kommun Mariestads kommun Grästorp kommun Skövde kommun Tibro kommun SIDAN 1 AV 6 SIDAN 1 AV 6 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredagen den 23 januari 2015, Skövde Portalen, Gothia Science Park i lokal Vänern/Vättern Beslutande Ulf

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i beredningen för fokusområdet Kunskap och Kompetens måndag den 7 april kl. 13-16

Minnesanteckningar från möte i beredningen för fokusområdet Kunskap och Kompetens måndag den 7 april kl. 13-16 2014-04-07 Minnesanteckningar från möte i beredningen för fokusområdet Kunskap och Kompetens måndag den 7 april kl. 13-16 Närvarande Jens Persson Ann-Marie Widegren Sara Blomqvist Tomas Lidberg Anette

Läs mer

Essunga kommun Karlsborgs kommun Töreboda kommun Hjo kommun. Hillevi Larsson, Skaraborgs Kommunalförbund. Sekreterare Paragrafer 24-36

Essunga kommun Karlsborgs kommun Töreboda kommun Hjo kommun. Hillevi Larsson, Skaraborgs Kommunalförbund. Sekreterare Paragrafer 24-36 SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredagen den 13 mars 2015, Residenset i Mariestad på Marieholm Beslutande Ulf Karlsson, Lidköping Elisabeth

Läs mer

Hillevi Larsson, Skaraborgs Kommunalförbund. Sekreterare Paragrafer Ordförande Carina Gullberg hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

Hillevi Larsson, Skaraborgs Kommunalförbund. Sekreterare Paragrafer Ordförande Carina Gullberg hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. SIDAN 1 AV 4 B E R E D N I N G E N F Ö R K U N S K A P O C H K O M P E T E N S SIDAN 1 AV 4 PROTOKOLL Tid och plats Tisdagen den 26 augusti 2014, i Skövde på Tegelbruket, lokal Tankesmedjan kl 13.00-16.00

Läs mer

Fredag den 27 januari 2017 Gothia Science Park, Skövde. Lokal Vänern och Vättern

Fredag den 27 januari 2017 Gothia Science Park, Skövde. Lokal Vänern och Vättern SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- OCH UTBILDNINGSCHEFER PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 27 januari 2017 Gothia Science Park, Skövde. Lokal Vänern och Vättern Beslutande Gustaf Olsson, Skövde Gunilla Kindberg,

Läs mer

Tid och plats Fredag den 6 april, stadshuset Skövde, kl

Tid och plats Fredag den 6 april, stadshuset Skövde, kl SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 6 april, stadshuset Skövde, kl 8.30 13.30. Beslutande Katarina Lindberg, Skövde Sandra Lidberg,

Läs mer

Linda Esseholt, Grästorp. Hillevi Larsson, Skaraborgs Kommunalförbund Mattias Gustafsson, Tibro Sara von Seth, Skövde Anders Wilhelmsson, Skara

Linda Esseholt, Grästorp. Hillevi Larsson, Skaraborgs Kommunalförbund Mattias Gustafsson, Tibro Sara von Seth, Skövde Anders Wilhelmsson, Skara SIDAN 1 AV 6 SIDAN 1 AV 6 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredagen den 4 september, Stadshuset i Skövde, lokal KS-salen Beslutande Yvonne Kjell, Gullspång Pernilla

Läs mer

Onsdagen den 27 maj, Gothia Science Park, lokal Vänern/Vättern

Onsdagen den 27 maj, Gothia Science Park, lokal Vänern/Vättern SIDAN 1 AV 7 SIDAN 1 AV 7 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Onsdagen den 27 maj, Gothia Science Park, lokal Vänern/Vättern Beslutande Yvonne Kjell, Gullspång Pernilla

Läs mer

Jill Stor UF Lisa Lindgren Balthazar Annica Hansson Walldén Dalenium. Sekreterare Paragrafer 83-92

Jill Stor UF Lisa Lindgren Balthazar Annica Hansson Walldén Dalenium. Sekreterare Paragrafer 83-92 SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 18 december, i Skövde på Gothia Science Park lokal Vänern/Vättern Beslutande Yvonne Kjell, Gullspång

Läs mer

Tid och plats Fredag den 2 mars, Viktoriahuset, Läckö, kl

Tid och plats Fredag den 2 mars, Viktoriahuset, Läckö, kl SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 2 mars, Viktoriahuset, Läckö, kl 8.30 13.30. Beslutande Katarina Lindberg, Skövde Katarina Levenby,

Läs mer

Ordförande Gustaf Olsson öppnar mötet och vi ägnar några minuter åt erfarenhetsutbyte.

Ordförande Gustaf Olsson öppnar mötet och vi ägnar några minuter åt erfarenhetsutbyte. Minnesanteckningar från skol- och utbildningschefsmötet 2013-05-17 Närvarande: Gustaf Olsson Harald Lundkvist Ulla-Stina Millton T f Christina Josefsson Leif Lagergren Anna Sundström Yvonne Kjell Ersättare

Läs mer

Torsdag den 9 november, Assar, Balthazar Science Center, Skövde kl

Torsdag den 9 november, Assar, Balthazar Science Center, Skövde kl SIDAN 1 AV 6 SIDAN 1 AV 6 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Torsdag den 9 november, Assar, Balthazar Science Center, Skövde kl 8.30 13.30. Beslutande Katarina Lindberg,

Läs mer

Tid och plats Fredag den 12 juni 2019, Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde. Lokal Vänern och Vättern kl

Tid och plats Fredag den 12 juni 2019, Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde. Lokal Vänern och Vättern kl SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 12 juni 2019, Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde. Lokal Vänern och Vättern kl 8.30 13.30.

Läs mer

Töreboda kommun. Sekreterare Paragrafer 72-81

Töreboda kommun. Sekreterare Paragrafer 72-81 SIDAN 1 AV 7 SIDAN 1 AV 7 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredagen den 27 november, i Skövde på Gothia Science Park lokal Vänern/Vättern Beslutande Yvonne Kjell, Gullspång

Läs mer

Fredag den 1 mars 2019, Gjutaren, Järnvägsgatan 6, Töreboda kl

Fredag den 1 mars 2019, Gjutaren, Järnvägsgatan 6, Töreboda kl SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 1 mars 2019, Gjutaren, Järnvägsgatan 6, Töreboda kl 8.30 13.30. Beslutande Katarina Lindberg,

Läs mer

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg AVTALSPERIOD 2017-01-01--2018-12-31 SKARAB ORGS KO M MUNAL FÖRBUN D 2015-01-01 Samverkansavtal för Vuxenutbildning i Skaraborg Undertecknande kommuner

Läs mer

SKAPAD AV

SKAPAD AV 1 2017-10-16 SKAPAD AV 09.00-10:00 Åsa Sundelin pratar om det vägledande samtalet 10.00-10:15 Fika 10:15-12.00 Åsa Sundelin, forts 12:00-12:30 SYV barometern 12:30-13:30 Lunch 13:30-14:10 Information om

Läs mer

Fredagen den 24 april, Gothia Science Park, lokal Vänern/Vättern

Fredagen den 24 april, Gothia Science Park, lokal Vänern/Vättern SIDAN 1 AV 7 SIDAN 1 AV 7 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredagen den 24 april, Gothia Science Park, lokal Vänern/Vättern Beslutande Elisabeth Jansson, Lidköping

Läs mer

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg AVTALSPERIOD 2013-01-01--2014-12-31 SKARAB ORGS KO M MUNAL FÖRBUN D 2013-01-01 Samverkansavtal för Vuxenutbildning i Skaraborg Undertecknande kommuner

Läs mer

Essunga kommun Grästorps kommun Götene Kommun Tidaholms kommun

Essunga kommun Grästorps kommun Götene Kommun Tidaholms kommun SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F N Ä T V E R K E T / SIDAN 1 AV 5 BERE D N I N G S G R U P P E N F Ö R G Y M N A S I U M S K A R A B O R G PROTOKOLL Tid och plats Fredagen den 22

Läs mer

Tid och plats Fredag den 5 april 2019, Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde. Lokal Vänern och Vättern kl

Tid och plats Fredag den 5 april 2019, Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde. Lokal Vänern och Vättern kl SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 5 april 2019, Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde. Lokal Vänern och Vättern kl 8.30 13.30.

Läs mer

Torsdag den 18 oktober, på bussen till Göteborg kl

Torsdag den 18 oktober, på bussen till Göteborg kl SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Torsdag den 18 oktober, på bussen till Göteborg kl 8.30 13.30. Beslutande Sandra Lidberg, Falköping Jonny

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPPSMÖTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE SKARABORG

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPPSMÖTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE SKARABORG MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPPSMÖTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE SKARABORG 131127 Närvarande: Anita Andersson Hagsgård, Falköping Anna-Lena Skatt, Tidaholm Lisbet Sjödin, Skövde Lars Stäring, Mariestad

Läs mer

Tid och plats Fredag den 10 maj 2019, Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde. Lokal Vänern och Vättern kl

Tid och plats Fredag den 10 maj 2019, Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde. Lokal Vänern och Vättern kl SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 10 maj 2019, Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde. Lokal Vänern och Vättern kl 8.30 13.30.

Läs mer

Slutrapport Projekt praktikanskaffningsverktyg

Slutrapport Projekt praktikanskaffningsverktyg Slutrapport Projekt praktikanskaffningsverktyg Projektledare: Anna Nyberg PROJEKT PRAKTIKANSKAFFNINGSVERKTYG Sammanfattning På uppdrag av Skaraborgs kommunalförbund har en förstudie genomförts med syfte

Läs mer

1 Ordförande öppnar mötet och önskar alla välkomna

1 Ordförande öppnar mötet och önskar alla välkomna V Å R D - O C H O M S O R G S C O L L E G E 2014-05- 12 PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE SKARABORG MÅNDAGEN DEN 12 MAJ 2014 Närvarande Frånvarande Anita Andersson Hagsgård, Falköping

Läs mer

Tid och plats Torsdag den 19 oktober, Campus Varberg. Kl

Tid och plats Torsdag den 19 oktober, Campus Varberg. Kl SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Torsdag den 19 oktober, Campus Varberg. Kl 9.00 11.00. Beslutande tf Pontus Düring, Skövde Katarina Levenby,

Läs mer

Tid och plats. Beslutande. Ej närvarande. Övriga deltagare. Utses att justera Katarina Lindberg, Mariestad PROTOKOLL. Sekreterare Paragrafer

Tid och plats. Beslutande. Ej närvarande. Övriga deltagare. Utses att justera Katarina Lindberg, Mariestad PROTOKOLL. Sekreterare Paragrafer SIDAN 1 AV 7 SIDAN 1 AV 7 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 11 november, Gothia Science Park, Skövde. Lokal Vänern och Vättern Beslutande Katarina Lindberg,

Läs mer

Minnesanteckningar från den gemensamma arbetsdagen på Karstorps Kursgård

Minnesanteckningar från den gemensamma arbetsdagen på Karstorps Kursgård Minnesanteckningar från den gemensamma arbetsdagen på Karstorps Kursgård Närvarade: Inger Levin Skaraborgs Sjukhus Lena Larsson Skaraborgs Sjukhus Christina Högberg Skaraborgs Sjukhus Lars Stäring Lokalt

Läs mer

Fredag den 8 september, Gothia Science Park, Lokal Vänern och Vättern, kl

Fredag den 8 september, Gothia Science Park, Lokal Vänern och Vättern, kl SIDAN 1 AV 6 SIDAN 1 AV 6 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 8 september, Gothia Science Park, Lokal Vänern och Vättern, kl 8.30 12.00. Beslutande tf Pontus

Läs mer

Fredag den 14 december, Portalen, Gothia Science Park, lokal Panorama, Skövde kl

Fredag den 14 december, Portalen, Gothia Science Park, lokal Panorama, Skövde kl SIDAN 1 AV 6 SIDAN 1 AV 6 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 14 december, Portalen, Gothia Science Park, lokal Panorama, Skövde kl 8.30 13.30. Beslutande Katarina

Läs mer

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1 Praktikplatsen.se Statistik VO - 18 19-6-26 SKAPAD AV 1 Demens Funktionsnedsättning Psykiatri sjukhus Sjukvård Socialpsykiatri Äldreomsorg dagverksamhet Äldreomsorg hemvård Äldreomsorg särskilt boende

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) på gymnasial nivå inom vård- och omsorgsutbildningar

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) på gymnasial nivå inom vård- och omsorgsutbildningar Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) på gymnasial nivå inom vård- och omsorgsutbildningar Syftet med avtalet är: Att säkerställa tillgången på kvalitativa APL-platser för eleverna inom utbildningar

Läs mer

Minnesanteckningar för möte i den regionala styrgruppen för Vård- och omsorgscollege Skaraborg

Minnesanteckningar för möte i den regionala styrgruppen för Vård- och omsorgscollege Skaraborg Minnesanteckningar för möte i den regionala styrgruppen för Vård- och omsorgscollege Skaraborg Närvarande: Anita Andersson Hagsgård, Falköping Anna-Lena Skatt, Tidaholm Jonny Palmkvist, Skövde Jan Fransson,

Läs mer

Reine Johansson. Sture Pettersson. Stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen. Carina Törnell

Reine Johansson. Sture Pettersson. Stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 73 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl 13.00-17.20 Beslutande Leif Jonegård (FP) ordförande Anette Karlsson (M) 1:e vice ordförande Sture Pettersson (S) 2:e vice

Läs mer

Fredag den 2 februari, Gothia Science Park, Lokal Panorama, kl

Fredag den 2 februari, Gothia Science Park, Lokal Panorama, kl SIDAN 1 AV 7 SIDAN 1 AV 7 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 2 februari, Gothia Science Park, Lokal Panorama, kl 8.30 13.30. Beslutande Katarina Lindberg,

Läs mer

Fredag den 25 maj, Gothia Science Park, Skövde, lokal Vänern och Vättern, kl

Fredag den 25 maj, Gothia Science Park, Skövde, lokal Vänern och Vättern, kl SIDAN 1 AV 8 SIDAN 1 AV 8 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 25 maj, Gothia Science Park, Skövde, lokal Vänern och Vättern, kl 8.30 13.30. Beslutande Katarina

Läs mer

Projektplan. Britta Andersson britta.andersson@gotene.se. IFO/Vuxen Lidköpings kommun Elisabeth Rahmberg. elisabeth.rahmberg@lidkoping.

Projektplan. Britta Andersson britta.andersson@gotene.se. IFO/Vuxen Lidköpings kommun Elisabeth Rahmberg. elisabeth.rahmberg@lidkoping. Projektplan Projektägare Falköpings kommun Projektledare OBS! Detta är arbetsmaterial och ska läggas fram som förslag på styrgruppsmöte den 4 maj Catarina Carlehed catarina.carlehed@skovde.se 0768-19 49

Läs mer

Tid och plats. Beslutande. Ej närvarande. Övriga deltagare Hillevi Larsson, utbildningsstrateg Skaraborgs Kommunalförbund

Tid och plats. Beslutande. Ej närvarande. Övriga deltagare Hillevi Larsson, utbildningsstrateg Skaraborgs Kommunalförbund SIDAN 1 AV 6 SIDAN 1 AV 6 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 9 december 2016 Gothia Science Park, Skövde. Lokal Vänern och Vättern Beslutande Gustaf Olsson,

Läs mer

Minnesanteckningar VUX rektorer

Minnesanteckningar VUX rektorer Minnesanteckningar VUX rektorer 170113 Josefine Wester/Hjo Fritiof Andersson/ Skövde Johan Strömberg/Skövde Anders Liedholm/Tidaholm Kristina Ahlström/Skövde Ann- Helene Alexandersson/Tibro Lisbeth Sjödin/Skövde

Läs mer

Gymnasienätverksträff

Gymnasienätverksträff Gymnasienätverksträff 09:00-09:15 Presentationsrunda 09:15-10:00 Antagningskansliet 10:00-10:15 Fika 10:15-10:30 Antagningskansliet 10:30-11:15 Projekten 11:15-12:15 Diskussion Utbildning Skaraborgs Antagningskansli

Läs mer

Utbildning Skaraborg februari 2016

Utbildning Skaraborg februari 2016 www.pwc.se Agenda Uppdraget Rekommendationer Möjliga vägar till förändring 2 Uppdraget Målet med utbildning Skaraborg är: att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg till

Läs mer

PROTOKOLL. 3 Val av en person att jämte ordföranden justera dagens protokoll Bengt Sjöberg utsågs att justera protokollet.

PROTOKOLL. 3 Val av en person att jämte ordföranden justera dagens protokoll Bengt Sjöberg utsågs att justera protokollet. PROTOKOLL T I L L V Ä X T U T S K O T T E T Tid och plats 27 april 2018 kl. 08:30-12:00 Beslutande Adjungerade Övriga Plats: Tegelbruket, Skaraborgs kommunalförbund Katarina Jonsson, Skövde, ordförande

Läs mer

Antagningen Hur gick det?

Antagningen Hur gick det? 1 SKAPAD AV Antagningen 217 Hur gick det? Antagna i siffror 217 Hur många elever från åk 9 2384 Antal antagna Hur många från åk 1-3 + IM program 322 Elever från kommuner utanför Skaraborg 131 Fyllnadsgrad

Läs mer

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2019

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2019 Företagsklimatet i s kommun 2019 Företagen i och deras 5351 anställda bidrar tillsammans med 1,4 miljarder i skatt varje år. Om alla företagen med minst en anställd i anställer en person till genererar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styr- och arbetsgruppen för

Minnesanteckningar från möte med styr- och arbetsgruppen för Minnesanteckningar från möte med styr- och arbetsgruppen för Vård- och omsorgscollege Skaraborg. Tid Torsdag den 13/9 kl. 8.30-15.00 2012. Plats Portalen, Gothia Science Park, lokal: Vänern och Vättern

Läs mer

KALLELSE/ÄRENDELISTA Fredagen den 22 februari 2019, Skövde stadshus, KS-salen kl (Kaffe serveras från kl

KALLELSE/ÄRENDELISTA Fredagen den 22 februari 2019, Skövde stadshus, KS-salen kl (Kaffe serveras från kl KALLELSE/ÄRENDELISTA 2019-02-22 Förbundsstyrelsen Tid och plats för Fredagen den 22 februari 2019, Skövde stadshus, KS-salen kl. 08.30-12.00 (Kaffe serveras från kl 08.00.) Kallade Ledamot Ersättare Katarina

Läs mer

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland 1. INLEDNING... 1 2. SYFTE... 1 3. AVTALSVILLKOR... 1 3.1 Avtalsparter... 1 3.2 Avtalets giltighet... 1 3.3 Interkommunal ersättning (IKE) och prislista... 2 3.4

Läs mer

Mötet öppnas Johan Strömberg öppnar mötet och hälsar alla välkomna.

Mötet öppnas Johan Strömberg öppnar mötet och hälsar alla välkomna. Rektorsmöte Vux-Skaraborg 2017-09-01 Minnesanteckningar Närvarande: Johan Strömberg, Skövde Bernth Lundqvist, Falköping Per Andersson, Mariestad Sandra Lidberg, repr skolchefsgruppen Thomas Roos, Lidköping

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun Lokalt företagsklimat Ranking 2017 kommun De privata företagen i kommun sysselsätter 19700 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 4,1 miljarder. Det motsvarar 30000 förskoleplatser eller 8000 sjuksköterskor.

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Mål och mått 2016 Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Antal medicinska vårdplaner per kommun 2016 350 300 330 288 250 200 150 215 194 134 151 100 50 0 0 20 88 32 46 64 9

Läs mer

Antagningen Hur gick det?

Antagningen Hur gick det? 1 SKAPAD AV Antagningen 2018 Hur gick det? Antagna i siffror 2018 Antal antagna elever 2018 2017 Hur många elever från åk 9 2812 2384 Hur många från åk 1-3 + IM program 326 322 Elever från kommuner utanför

Läs mer

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet?

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet? Yrkesvux Syftet med yrkesvux Vad är syftet? Syftet med yrkesvux Att motverka brist på arbetskraft med yrkesutbildning Att nå de grupper som saknar gymnasieutbildning eller har en gymnasial yrkesutbildning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5403 Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidköpings kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(6) Skolinspektionens

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Måndag 31 aug kl 09.30-12.00 och tisdag 1 sep kl 13.00-16.00 2009 Plats: Björholmens Marina, Tjörn Deltagare Jan Elftorp, Utbildningschefsgruppen, Ordförande Inga-Lena

Läs mer

Fredag den 8 februari 2019, Portalen, Gothia Science Park, lokal Vänern och Vättern, Skövde kl

Fredag den 8 februari 2019, Portalen, Gothia Science Park, lokal Vänern och Vättern, Skövde kl SIDAN 1 AV 8 SIDAN 1 AV 8 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 8 februari 2019, Portalen, Gothia Science Park, lokal Vänern och Vättern, Skövde kl 8.30 13.30.

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Samverkansavtal för gymnasieutbildningarna i Skaraborg. Bilaga 1

Samverkansavtal för gymnasieutbildningarna i Skaraborg. Bilaga 1 Samverkansavtal för gymnasieutbildningarna i Skaraborg Bilaga 1 INLEDNING Perspektiv Skaraborg För att stärka Skaraborg som en attraktiv och konkurrenskraftig del av Västsverige betonas betydelsen av samverkan

Läs mer

Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014

Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014 Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014 Närvarande: Se deltagarförteckning Presentation och uppföljning Zenita Cider hälsade alla välkomna och vi gick laget runt för att

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av minnesanteckningar från föregående möte i arkitekturgruppen

Ärende 1 Genomgång av minnesanteckningar från föregående möte i arkitekturgruppen ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 20 NOVEMBER 0930-1500 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 1 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, VästKom

Läs mer

Minnesanteckningar VUX rektorer

Minnesanteckningar VUX rektorer Minnesanteckningar VUX rektorer 161202 Josefine Wester/Hjo Fritiof Andersson/ Skövde Hanna Bäcklund/Skövde Johan Strömberg/Skövde Anders Liedholm/Tidaholm Kristina Ahlström/Skövde Ann- Helene Alexandersson/Tibro

Läs mer

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Mottagande av nyanlända flyktingar i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Rapport 2010:44 ISSN 1403-168X Utgivare: Länsstyrelsen Västra Götalands län, enheten för social hållbarhet Grafisk form: malin.fasth.com

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Gemensam antagning i gymnasiesärskolan - Vad innebär det?

Gemensam antagning i gymnasiesärskolan - Vad innebär det? Utredare: Barbro Hedlund 2014-09-15 Gemensam antagning i gymnasiesärskolan - Vad innebär det? Kontaktperson: Pernilla Bremer 0243-248048 Pernilla.bremer@fbregionen.se Innehåll 1. Förslag till gemensam

Läs mer

~hrij ~O ffa(~~~ cejvdoiú ~ j(~k:> æl1xi0fi~~ JI~ ~ TIBRO KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott. -:E--,' k$'7~" SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

~hrij ~O ffa(~~~ cejvdoiú ~ j(~k:> æl1xi0fi~~ JI~ ~ TIBRO KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott. -:E--,' k$'7~ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL --------... c----- ~ TIBRO KOMMUN 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Bildhuggaren, kl. 08: 15-12:00 Beslutande Claes Jägevall (FP) PeO Andersson (M) Stefan Larsson (KD) Rolf Eriksson (S) Anne-Marie Wahlström

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2008-02-25 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2008-02-25 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2008-02-25 1 (20) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Personalföreträdare Tid och plats för justering Måndagen den 25 februari 2008 klockan 16.00

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Mötets öppnande. Joakim hälsar alla välkomna, därefter presenteras dagens agenda.

Mötets öppnande. Joakim hälsar alla välkomna, därefter presenteras dagens agenda. ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 19 JANUARI 2010 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 1 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, VästKom

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Arbetsförmedlingens arbete Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Anna Steen Arbetsförmedlingen Huvudkontoret Avdelningen Förmedling och Rehabilitering till arbete Gunilla Berndtsson

Läs mer

Samordningsförbundet Östra Skaraborg

Samordningsförbundet Östra Skaraborg Informationsunderlag till styrelsemötet 2017-09-12 6 Informationsärenden 6.1 Medelstilldelning 2018 Tilldelningen för 2018 är 9 210 000 och parterna har fått information om deras tilldelning. Jag har inte

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Skaraborgs sjukhus Statistik mars 218 och Trendriktning Distansmöten jun 217- mars 218 18 16 Skaraborgs sjukhus mars 218 14 12 1 8 6 4 2 Essunga Falköping Grästorp Gullspång Götene Hjo Karlsborg Lidköping

Läs mer

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-19 GN-2015/18.603 1 (3) HANDLÄGGARE Kullenberg, Indra Indra.Kullenberg@huddinge.se Gymnasienämnden Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Protokoll regional styrgrupp VOC

Protokoll regional styrgrupp VOC Protokoll regional styrgrupp VOC 2017-01-27 Dag: 2016-12-06 Tid och Plats: 13.30-16.00 sal Vänern och Vättern, Portalen, Gothia Science Park i Skövde. Närvarande: Christina Bring, Inger Levin, Ulf Cavalli-Björkman,

Läs mer

Fredag den 21 september, Gothia Science Park, Skövde, lokal Vänern och Vättern, kl

Fredag den 21 september, Gothia Science Park, Skövde, lokal Vänern och Vättern, kl SIDAN 1 AV 9 SIDAN 1 AV 9 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 21 september, Gothia Science Park, Skövde, lokal Vänern och Vättern, kl 8.30 13.30. Beslutande

Läs mer

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker Vår handläggare Datum Vår beteckning Helene Björkqvist 2011-02-14 VIAN/2010:8-654 Förvaltningschef 2011:74 1 (5) Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN Dnr 09-112/2814 SID 1 (6) 2009-09-07 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Ansökan om statliga medel för

Läs mer

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år 2017 Marcello Marrone Innehåll Bakgrundsinformation och statistik Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildning EN språkutbildning i svenska för invandrare Rätt

Läs mer

Omvärldsbevakning. www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Omvärldsbevakning. www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Omvärldsbevakning Uppdrag: Omvärldsbevakning avseende yrkesutbildningar inom Göteborgsregionen. Vuxenutbildningsnätverket enades om att tillsätta en tjänst under 2014-09-01 2014-12-31 motsvarande 20 %

Läs mer

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet Kompetens och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (sfi) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Till Västra Götaland, men sedan?

Till Västra Götaland, men sedan? Samhällsanalys, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2017-11-15 Till Västra Götaland, men sedan? Vidareflyttningar hos nyanlända flyktingar i Västra Götaland. Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning...

Läs mer

Kallelse med föredragningslista

Kallelse med föredragningslista Tomelilla kommun Familjenämndens utskott för gymnasie-, vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsfrågor Ledamöter kallas Ersättare underrättas Tid: torsdagen den 5 februari 2015 kl. 08.00 Plats: Svea Hund i

Läs mer

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Information 2011-02-15 1 (5) Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Skolverket vill informera om möjligheten för kommuner att, utöver ordinarie verksamhet inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bärve Karin Datum 2016-10-19 Diarienummer AMN-2016-0240 Arbetsmarknadsnämnden ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Anteckningar från Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp

Anteckningar från Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp Vuxenutbildningsnätverket operativa ledningsgrupp Göteborg 20160113 Anteckningar från Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp Tid: Onsdag 13 januari, 2016, kl 08.30-11.30 Plats: GR, Anders Personsgatan

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-03-24 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 17.55 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Pia Fahlgren

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 10 FEBRUARI 2011 SIDAN 1 AV 5 GÖTEBORG MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare

Läs mer

Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK

Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK Projekt etjänstekort inom ramen för ehälsa Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK Slutrapport 2013-12-30 svar: 41 Syfte och genomförande Under november 2013 erbjöds Västra Götalands 49 kommuner

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio.

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio. Skolbiorapport 2014 Varje år frågar Kultur i Väst hur Västra Götalandsregionens 49 kommuner om man har en skolbioverksamhet under förgående år. Vi har skickat en kort enkät till varje kommun att svara

Läs mer