e-information Road Show 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "e-information Road Show 2010"

Transkript

1 e-information Road Show 2010 Fördelen med en tidskriftsagent Marja-Liisa Himanen

2 Vad är LM Informasjonstjenester? LM:s kunder består av akademiska och medicinska bibliotek, forskningsinstitutioner, folkbibliotek samt företag. Kundjänsten består av team som specialicerat sig på de olika kundgrupperna: akademiska, offentliga och företag. LM erbjuder system för anskaffning och administration av såväl tryckt som elektronisk information. LM:s alla kunder har tillgång till LibNet-portalen för att kunna administrera sina prenumerationer. LM utför integrering med olika bibliotekssystem genom LibConnect.

3 Vad gör LM och varför? Hur är kundtjänsten organiserad på LM? Kundtjänstens utvecklingsprojekt Prenumerationer Fakturering Reklamationer Annulleringar Priser LibNet Fördelarna med att konsolidera alla beställningar på ett ställe

4 Tidskriftsvärlden har ändrats! 1990-talet: telefon, brev och fax. Tryckta kataloger. Svarstiden räknades i dagar och veckor talet: www, Google och epost. Informationen omedelbart tillgänglig. Svarstiden räknas i timmar. Om kontaktpersonen inte är tillgänglig? Utveckling och utbildning av personalen sker oftast inte vid skrivbordet. Men kunden måste ju ändå få svar? Lösning: namngiven kontaktperson och kontaktteam!

5 Kundtjänstens utvecklingsprojekt : målet Att förbättra informationen mellan kunderna och LM: responstiden skall bli kortare, kunderna skall få information om LM:s åtgärder även då problemet ännu inte är löst, kunderna skall alltid nå en kontaktperson per telefon och epost. Projektet har haft en utomstående konsult, fått bidrag från det finländska Arbets- och näringsministeriet och krävt sammanlagt sju personarbetsmånader av personalen på LM alla i kundtjänsten har engagerats i projektet. Stabilitet i personalstyrkan: kundtjänstpersonalen har i medeltal närmare tio år bakom sig på LM så vill vi ha det även i fortsättningen och därför skall arbetsförhållandena på LM kontinuerligt utvecklas till det bättre.

6 Kundtjänstens utvecklingsprojekt : medlen Fortlöpande utbildning av kundtjänstpersonalen! LM:s kundtjänst har en bred struktur, alla kontaktpersoner skall ha en överblick över hela processen - från kontraktets undertecknande till fakturering (och allt däremellan: kontraktsvillkorens registrering, beställningar och betalningar till utgivarna, reklamationer, information om olika publikationer, versioner och produkter). Kundtjänstens handbok: alla de olika processerna är beskrivna i detalj. Handboken är ett konkret resultat av utvecklingsprojektet.

7 Kundtjänstens utvecklingsprojekt : lösningar Tekniska lösningar: WebEx (utbildning av kunderna över nätet), LibNet (prenumerationstjänst, gratis för alla LM:s kunder), automatiskt upprepade meddelanden (t ex till utgivaren om svaret uteblir). Nåbarhet: inte bara kontaktperson utan även kontaktteam: epost till hela teamets inbox, om kontaktpersonen är oanträffbar, skall kunden ändå få svar från en specialist (dock bevaras även de personliga epostadresserna).

8 Beställningar i den perfekta världen Beställningar kommer till LM i god tid elektroniskt/via LibNet och har all information som krävs: adresserna, titlarna, ISSN, kundnummer hos utgivaren, kundens önskemål om fakturans struktur, detaljerna för e-titlarna (fte, IP- och epostadress, beds, sites, konsortiemedlemskap etc). LM skickar beställningar i elektroniskt format till utgivaren (ICEDIS, Excel, pdf). ICEDIS-beställningarna skickas som en fil till ftp-servern, alla produktkoder, beställnings- och kundnumren finns där, betalningsdatumet är fastslaget inga felstavningar eller felaktiga fakturor!

9 ...och i den icke-perfekta världen Kundens beställning är ofullständig och mångtydig. Utgivaren har inte besvarat våra förfrågningar. Prenumerationen skall betalas i förväg men något aktuellt pris ges ej. Utgivaren har lovat fakturera men ingen faktura kommer (eller innehåller fel, skickas till den förra förmedlaren eller till prenumeraten direkt). Utgivaren har en flera månaders behandlingstid. Priset har fördubblats från föregående år. E-versionen ingår inte längre.

10 Priser LM får priser från utgivarnas prislistor eller fakturor. Hela kundtjänstpersonalen behandlar inköpsfakturor eftersom: fakturan skall ha korrekt pris och skattesats leveransadressen och antalet exemplar kontrolleras kund- och beställningsnummer matas in i systemet utgivarens pris ligger som grund till det pris som LM fakturerar kunden. En inkorrekt faktura skall returneras men under tiden skall kunden få sin tidning!

11 Fakturering LM kan erbjuda alla varianter: 1. Elektronisk eller pappersfaktura. 2. Fakturering en gång per månad/kvartal/halvår/år. 3. Kostnadsställen och referenser anges. 4. Samlingsfaktura eller separat faktura per avdelning/enhet. Ingen obligatorisk förhandsfakturering, i själva verket fungerar LM som bank : betalar utgivaren t o m i flera månader innan kunden betalar LM.

12 En faktura, en valuta, en betalning Enstaka titlar kan te sig billigare t ex på nätet. I sin helhet är det dock klart förmånligare att få en faktura för alla beställningar än att köpa där priset ter sig billigast: den beräknade kostnaden för behandlingen av en enda inköpsfaktura i pappersformat är kronor! Att själv betala sin organisations prenumerationer per check, PayPal, kreditkort, kontoöverföring och i, $, : alltför dyrt och arbetskrävande!

13 Reklamationer Tidskrävande för alla parter: abonnenten, förmedlaren, utgivaren. Att förebygga: beställningar i tid! I elektroniskt format! Utgivningstidtabell! En del av lösningen: ICEDIS (International Committee on Electronic Data Interchange for Serials)! Viktigt att informera abonnenten även om utgivaren inte svarar (automatisk andra förfrågan).

14 Teamet tar hand om reklamationerna I första hand behandlar kontaktpersonen sina kunders reklamationer, i andra hand det berörda teamet reklamationen skall i väg omedelbart till utgivaren! LibNet: reklamationer som är gjorda i LibNet, är klart snabbare att behandla och kommer till alla teammedlemmar. Obs att LM behandlar alla inkommande reklamationer innan de vidarebefordras till utgivarna (detta är utgivarna tacksamma för!). LM:s reklamationen innehåller alla beställnings- och betalningsdetaljer och är i utgivarens eget språk.

15 Annulleringar Endast med utgivarens samtycke. Alla utgivare accepterar inte annulleringar efter att beställningen mottagits även om prenumerationsperioden inte ens hunnit starta! LM skickar en kreditfaktura enligt utgivarens kreditering till LM. Vissa utgivare drar av avbeställnings- och bankkostnader, vilket gör att LM inte kan kalkylera slutbeloppet i förväg.

16 LibNet i stora drag: Onlinetjänst för inköp och administration av prenumerationer. Titeldatabas som är ständigt uppdaterad och utökas med nyheter. Reklamationsservice med uppföljning. Rapportfunktioner för budgetsyfte, kontroll och som ett adminstrativt hjälpmedel.

17 Fördelarna med LibNet: LibNet-beställningar aktiveras automatiskt, de går inte via den elektroniska arbetskön. I LibNet kan du förnya automatiskt. All beställnings-, fakturerings- och reklamationshistoria bevaras i LibNet. Utgivningskalendarium i LibNet (för att informera slutanvändaren och för att förebygga onödiga reklamationer).

18 LM Informasjonstjenester LM Informasjonstjenester är ett nordiskt alternativ. LM Informasjonstjenester är en expert både i den tryckta och e-världen. LM Informasjonstjenester är flexibel och kundanpassad. LM Informasjonstjenester arbetar aktivt i internationella branschorganisationer (ASA, ICEDIS, UKSG m fl) för att kunna vara med och bestämma hur samarbetet mellan förmedlare och utgivare formas i framtiden. ASA = Association for Subscription Agents and Intermediaries ICEDIS = International Committee on Electronic Data Interchange for Serials UKSG = United Kingdom Serials Group

19 Tack för att ni lyssnat! Frågor? Kommentarer? Förslag?

20 KONTAKT LM Informasjonstjenester PB 1020 Sentrum NO-0104 Oslo Norway Tel (0)

Tummen upp* för e-handel

Tummen upp* för e-handel Kungsbacka handlar till rätt pris Tummen upp* för e-handel Den 1 december 2005 såg vi med spänd förväntan Kungsbackas första elektroniska order skickas till en lokal grönsakshandlare i kommunen. Ordern

Läs mer

Nyheter & info. Har du testat Supportklienten i Entré?

Nyheter & info. Har du testat Supportklienten i Entré? Nyheter & info FRÅN HANTVERKSDATA NR 02:2014 MAJ Har du testat Supportklienten i Entré? Med de senaste versionerna av Entré finns vår nya supportklient tillgänglig som ett hjälpmedel till våra användare.

Läs mer

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING Av och med: Tommy Kreutner Kreutner.se Skriven någon gång för ganska länge sedan Det var en gång en gammal bortglömd domän, domänen var fortfarande knuten till ett webbhotell

Läs mer

Nyhetsbrev Exder 20000302

Nyhetsbrev Exder 20000302 Sida 1 av 8 Nyhetsbrev Exder 20000302 Sedan vi släppte den förra versionen av Exder i början av december har vi fokuserat på att förbättra många mindre punkter och vi har inte egentligen utvecklat några

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV TV4 AB:S WEBB-TV TJÄNSTER

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV TV4 AB:S WEBB-TV TJÄNSTER ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV TV4 AB:S WEBB-TV TJÄNSTER 1. Allmänt Dessa allmänna villkor utgör ett avtal (nedan benämnt Avtalet) mellan dig, som användare (nedan benämnd som Användaren) och TV4 AB

Läs mer

Information. Registry Services. FAQ för Registrarer 2015-01-20

Information. Registry Services. FAQ för Registrarer 2015-01-20 Information Registry Services FAQ för Registrarer SE, Stiftelsen för Internetinfrastruktur 2009 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT... 7 1.1 VAD ÄR SKILLNADEN PÅ.SE, REGISTRY SERVICES OCH SE DIREKT?... 7 1.2

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Introduktion till SveaWebPay INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Introduktion till SveaWebPay INNEHÅLLSFÖRTECKNING Introduktion till SveaWebPay Detta dokument beskriver det du behöver veta för att smidigt komma igång med betalningar via SveaWebPay. Ett ytterligare syfte med dokumentet är att ge en god bild över vilka

Läs mer

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system:

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system: Klimat 4AQ: Pengar och Konsumtion (Grupp X) Den här uppgiften handlar om något som är väldigt viktigt men som jag är väldigt osäker på. Därför skickar jag först det här mailet där jag beskriver problemet

Läs mer

Riksbyggens generella krav på leverantör och partner

Riksbyggens generella krav på leverantör och partner Riksbyggens generella krav på leverantör och partner För att vi på Riksbyggen ska kunna underlätta och utveckla samarbetet med våra leverantörer och partners vill vi att Ni som är eller är intresserade

Läs mer

Bye Bye manuell attestering

Bye Bye manuell attestering Whitepaper Bye Bye manuell attestering Ett whitepaper om automatisk fakturamatchning och inköp-till-betalning-system. 15 gånger billigare att hantera leverantörsfakturor digitalt jämfört med manuellt.

Läs mer

Beräkning av nytta med e-faktura vid olika typfall. Vägledning från BEAst

Beräkning av nytta med e-faktura vid olika typfall. Vägledning från BEAst Beräkning av nytta med e-faktura vid olika typfall Vägledning från BEAst 9 maj 2014 Besparing med e-faktura www.beast.se www.ebuild.se info@beast.se Sida 1 1. Bakgrund De flesta är medvetna om att hanteringen

Läs mer

Krav på elektronisk handel i samband med upphandling av varor och tjänster

Krav på elektronisk handel i samband med upphandling av varor och tjänster Krav på elektronisk handel i samband med upphandling av varor och tjänster Exempel A. Urvalskriterier vid e-handel med stor flexibilitet för leverantören. Exempel B. Urvalskriterier vid integrerad e-handel/edi,

Läs mer

Allmänna villkor samt tecknande av kärltvättsabonnemang mellan privatkund och Clean Me; Clean Me är en bifirma till Morpan Konsult & Konferens HB

Allmänna villkor samt tecknande av kärltvättsabonnemang mellan privatkund och Clean Me; Clean Me är en bifirma till Morpan Konsult & Konferens HB Allmänna villkor Allmänna villkor samt tecknande av kärltvättsabonnemang mellan privatkund och Clean Me; Clean Me är en bifirma till Morpan Konsult & Konferens HB Clean Me, Morpan 1, 611 94 Nyköping Org.nr:

Läs mer

I agree - men till vad?

I agree - men till vad? I agree - men till vad? Rapport om integriteten på nätet Juni 2014 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Resultat... 6 3a. Fem fel... 6 3b. Användarkonto

Läs mer

Få styr på kampanjerna!

Få styr på kampanjerna! Whitepaper 2.2.2012 1 / 7 Få styr på kampanjerna! Författare: Johanna Småros Direktör, Skandinavien, D.Sc. (Tech.) För företag som jobbar med konsumtionsvaror, utgör kampanjerna en ständigt återkommande

Läs mer

ENKLARE E-HANDEL. symbrio.com

ENKLARE E-HANDEL. symbrio.com ENKLARE E-HANDEL symbrio.com Vi Gör det enklare Symbrio arbetar med att förenkla inköpen och effektivisera fakturahanteringen. Vi hjälper våra kunder att sänka sina kostnader och minska tiden för administration.

Läs mer

Teknisk information om SveaWebPay

Teknisk information om SveaWebPay Teknisk information om SveaWebPay Detta dokument beskriver det du behöver veta för att rent teknisk integrera SveaWebPay i din e-butik. För mer information om WebServices med mera finns ytterligare dokument

Läs mer

Utvärdering av e-handelssystemet oscommerce

Utvärdering av e-handelssystemet oscommerce Institutionen för Informatik EKONOMIHÖGSKOLAN VID Kandidatuppsats LUNDS UNIVERSITET Januari 2005 Utvärdering av e-handelssystemet oscommerce Handledare Lars Fernebro Författare Sebastian Howe Suzana Ivkovic

Läs mer

Mamut Academy Grundkurs Hemsida och E-handel

Mamut Academy Grundkurs Hemsida och E-handel Grundkurs Hemsida och E-handel Mamut Academy 2002 Mamut AB. Alla rättigheter förbehålles. Mamut AB och Mamut Business Software är registrerade varumärken för Mamut ASA. Manualen är producerad vid MamutPress

Läs mer

Avtalsvillkor för Snabber

Avtalsvillkor för Snabber Avtalsvillkor för Snabber 1. Allmänt Snabber.se är ett publiceringsverktyg ("Verktyget") som drivs av Snabber AB, organisationsnummer 556738-9779 ("Snabber"). Dessa avtalsvillkor reglerar förhållandet

Läs mer

Manual Winbas Business Online

Manual Winbas Business Online Manual Winbas Business Online 1. Varför Winbas webshop? ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 1.1 Tilläggstjänster ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Om att delta i en klinisk prövning

Om att delta i en klinisk prövning Om att delta i en klinisk prövning 1 Innehållsförteckning Vad är en klinisk prövning och hur utförs den? 5 Varför görs kliniska prövningar? 7 Varför gör min läkare kliniska prövingar? 7 Hur utförs en klinisk

Läs mer

Frågor och svar om LO Mervärde och Betal- och kreditkortet MasterCard

Frågor och svar om LO Mervärde och Betal- och kreditkortet MasterCard Frågor och svar om LO Mervärde och Betal- och kreditkortet MasterCard Frågor och Svar Fråga: Stämmer det att det tar 10 år att betala en skuld på 20 000 SEK och att det kostar mig 11 996 SEK i ränta? Svar:

Läs mer

Användarhandledning för Exder Small Business

Användarhandledning för Exder Small Business Användarhandledning för Exder Small Business Senast Uppdaterad: 12-02-01 Exder Small Business Sida 2 av 87 Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 2. Affärsprocessbeskrivning... 5 2.1 Processbeskrivning...

Läs mer

Känner du till Kunskap direkt? Enkät till inspektorer och distriktschefer, januari 2002

Känner du till Kunskap direkt? Enkät till inspektorer och distriktschefer, januari 2002 Nr 514 2001 Känner du till Kunskap direkt? Enkät till inspektorer och distriktschefer, januari 2002 Malin von Essen Uppsala Science Park, SE 751 83 UPPSALA Tel: 018-18 85 00 Fax: 018-18 86 00 skogforsk@skogforsk.se

Läs mer

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 Frågor och svar Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 ÖVERGRIPANDE Fråga 1: Fråga 2: Fråga 3: Fråga 4: Fråga 5: Fråga 6: Varför blir Sandviken Energi nu Bixia? Vi går samman med Bixia för att bli starkare

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Handbok ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014

Handbok ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Handbok ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Innehåll Förord 1 Inledning 4 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 4 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 4 Checklista kostnader 4 Hushålla med pengar 5 Vad kostar

Läs mer

Så skickar ni elektroniska fakturor till

Så skickar ni elektroniska fakturor till Så skickar ni elektroniska fakturor till Basware Corporation Copyright Basware Corporation All rights reserved Information till leverantörer 2 (5) Bästa leverantör, kan ta emot e-fakturor via Basware.

Läs mer