Utställningshandlingen upprättad november 2009 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Vindkraft Oskarshamn kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utställningshandlingen upprättad november 2009 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Vindkraft Oskarshamn kommun"

Transkript

1 Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Vindkraft Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret nov 2009 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Utställningshandlingen upprättad november 2009 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun Sammanfattning och ställningstagande I samband med samrådet har många värdefulla synpunkter inkommit. Samrådshandlingen har bearbetats och kompletterats utifrån synpunkterna samt ytterligare anpassats till ny lagstiftning för prövning av vindkraft. I utställningshandlingen syns alla korrigeringar och tillägg med röd text med undantag för de nytillkomna bilagorna. Avsnitten i planhandlingen som handlar om hur prövningen av vindkraftsetableringar sker har bearbetats, förtydligats och anpassats till den sedan sommaren 2009 uppdaterade lagstiftning som medfört stora förändringar i sättet att pröva vindkraft. I samband med den nya lagstiftningen har kommunen för vindkraftsanläggningar som ska tillståndsprövas fått möjlighet att utnyttja ett veto. Det tematiska tillägget har kompletterats med hur och när kommunen avser att hantera denna rättighet. I planen har det förtydligats hur stora opåverkade områden definieras enligt miljöbalken. Planhandlingen har också kompletterats med en skrivning rörande totalförsvarets intressen (i enlighet med inkommet yttrande) och hur vindkraft förhåller sig till flygplatser och inflygningskorridorer. Även vindkraftsetableringars hänsyn till 1 (25)

2 geologiska förutsättningar har förtydligats. I avsnittet om rekommendationer för vindkraft har förändringar gjorts för att öka förståelsen och tydligheten. Kartan som visar på var vindkraftsetableringar bör undvikas respektive områden där särskild hänsyn ska tas har förtydligats och delats upp på två kartor som visa på skillnaden för stora och mindre verk. På kartan har också området som inte omfattas av det tematiska tillägget förtydligats. Till planhandlingen har också en text rörande lämpliga områden för vindkraft lagts till. Buffertzonerna för vindkraftsetableringar (områden där detaljplan krävs) har minskats till 1 km förutom runt Oskarshamns tätort som fått behålla de 2 km som föreslogs i samrådshandlingen. Till avsnittet om de generella riktlinjerna som finns för vindkraft har skyddsavstånd för flygtrafik förtydligats. Den till planen tillhörande miljöbedömningen har omarbetats från grunden och innehåller nu konsekvensbeskrivning av tre scenarier (inklusive nollalternativ). Detta för att få en tydligare bild av påverkan på kommunen vid vindkraftsetableringar. Det tematiska tillägget har också kompletterats med checklistor som ska underlätta det framtida arbetet med prövning av vindkraft. Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Checklista för handläggning Checklista betydande miljöpåverkan för vindkraft Samrådsparter Generellt har källhänvisningar och referenser bearbetats och förtydligats i planhandlingen. Utöver ovan nämnda justeringar har endast redaktionella förändringar genomförts. Samhällsbyggnadskontorets förslag till beslut Samrådet Samhällsbyggnadskontoret föreslår kommunstyrelsen att godkänna det tematiska tillägget för vindkraft i Oskarshamns kommun för utställning. Berörda myndigheter, kommunala förvaltningar och organisationer har beretts möjlighet att yttra sig rörande samrådshandlingen genom ett skriftligt samråd. Handlingarna har funnits tillgängliga för allmänheten på kommunens hemsida, i biblioteken i Påskallavik, Figeholm, Kristdala och Oskarshamn samt i kommunhusets, entré. Under samrådet har det beretts möjlighet för allmänheten att delta i samrådsmöten vid fyra olika tillfällen och på fyra olika platser i kommunen (se nedan). Under samrådstiden hade kommunen också öppet hus en lördag där allmänheten kunde ställa frågor rörande bland annat tematiska tillägget för vindkraft. 2 (25)

3 Samrådsmötet Kommunen bjöd under samrådstiden in till fyra samrådsmöten på fyra olika lokaliseringar i kommunen. Möte 1 Kristdala Möte 2 Mörtfors Möte 3 Fårbo Möte 4 Oskarshamn Under samrådsmötena fördes minnesanteckningar och en deltagarförteckning upprättades. Samrådsmötet sammanfattas enligt följande: Möte 1. Kristdala Under mötet kom frågan hur vindkraftens visuella påverkan kan styras med stöd av planen. På mötet redogjordes hur planen hanterar de visuella aspekterna genom bland annat sin landskapsanalys som ger riktlinjer för placeringar. Möte 2. Mörtfors Mötet frågade hur långt vindkraft syns i landskapet. Frågan besvarades med att graden av visualisering varierar beroende på områdets topografi och vegetation. Mötet påpekade att den vita markeringen på kartmaterialet inte var förklarad i kartans legend. Samhällsbyggnadskontoret informerade mötet att förändringar skulle ske i kartmaterialet för att underlätta förståelsen. Frågan om hur långt avståndet mellan grupper av verk får vara kom upp på mötet. Planen avser att grupper ska vara tydligt avskilda från varandra, kommunen har bedömt att ett generellt avstånd är svårt att definiera på grund av att det kan råda olika fysiska förhållanden som påverkar vad som är ett lämpligt avstånd. På mötet framkom frågor rörande vindkraftens hot mot fågellivet. Frågan besvarades med att denna fråga särskilt måste utredas i varje enskild etablering med utgångspunkt från de lokala förutsättningarna. Möte 3. Fårbo Mötet uttryckte en vilja att kommunen definierade vilka opåverkade områden som ej bör exploateras. Möte 4. Oskarshamn På samrådsmötet lyftes frågan rörande vindkraftens etablering i kustområdet. Kommunen avser att ta fram fördjupade riktlinjer för vindkraft i kust och skärgård i samband med den fördjupade översiktsplanen för kust och skärgård. Inkomna yttranden Samrådet ägde rum mellan och Yttranden med synpunkter har inkommit enligt nedanstående förteckning: 3 (25)

4 Yttrande från: Länsstyrelsen Kalmar län Tillväxtverket Strålskyddsmyndigheten (SSM) Socialförvaltningen Oskarshamn Handikappkommitté Banverket Vägverket Tekniska nämnden TeliaSonera Hembygdföreningen Oskarshamn-Döderhult Räddningstjänsten Oskarshamn kommun Borgholms kommun Våneviks samfällighetsföreningen Mönsterås kommun Västerviks kommun Fiskeriverket Högsby kommun Misterhultsföretagarna Sveriges geologiska undersökning (SGU) Andreas Käfer E.ON Elnät Sverige AB Barn- och utbildningsförvaltningen Hultsfreds kommun Tjuståsa byalag Kulturförvaltningen Oskarshamn kommun Döderhults Naturskyddsförening FöretagsCentrum i Oskarshamn (FCO) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Svenska kraftnät Regionförbundet Kalmar län Försvarsmakten Mörtfors Samhällsförening Energimyndigheten Oskarhamns energi Transportstyrelsen (luftfartsavdelningen) Datum Kommentar Ingen erinran Ingen erinran Ingen erinran Ingen erinran Ingen erinran Ingen erinran Ingen erinran Ingen erinran Ingen erinran Ingen erinran Ingen erinran Dessa yttranden sammanfattas och kommenteras i samrådsredogörelsen. Vissa yttranden återges i sin helhet i form av bilagor. 4 (25)

5 SAMRÅDSYTTRANDE: Sammanfattning Länsstyrelsen Kalmar län KART- OCH PLANAVDELNINGENS Kommentarer: Länsstyrelsens synpunkter Det bör framgå hur de mellankommunala frågorna ska beaktas. Länsstyrelsen (LST) betonar vikten att hänsyn tas till förhållanden i angränsande kommuner och att en dialog startas upp i ett tidigt skede för att tydliggöra de berörda kommunernas ståndpunkt. Beskrivningen rörande mellankommunal samverkan har omarbetats och vikten av tidigt samråd har förtydligats. Enligt 3 kap 2 MB ska stora mark- och vattenområden som inte alls eller endast obetydligt är påverkade av exploateringsföretag eller andra ingrepp så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som påtagligt kan påverka områdenas karaktär. Två av fyra riksintressen för vindbruk sammanfaller med stora opåverkade områden enligt ÖP Kommunen har inte tagit ställning hur dessa områden ska hanteras. Kommunen är inne på att områdena kan ses som särskilt intressanta ur rekreationssynpunkt som tysta områden. Hur ska dessa hanteras? Enligt 4 kap 1 MB är de områden som anges i 2-8 i sin helhet av riksintresse. Exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön får komma till stånd endast om de kan ske på sådant sätt som inte påtagligt skadar områdets natur- och kulturvärden. I vindbruksplanen redovisas natura 2000, riksintresseområde för naturvård, kulturmiljö och friluftsliv samt stora opåverkade områden, dessa områden anses kunna innebära konflikt med vindkraftsetableringar. Kommunen påpekar att det generellt behöver inventeras ytterligare för att kunna redovisas bättre. I vindkraftsplanen står följande text: Restriktivitet ska tillämpas för vindkraftetablering inom områden som enligt ÖP2000 är opåverkade. Syftet är att inte splittra upp större sammanhängande rekreationsområden och skydda området mot åtgärder som påtagligt påverkar områdets karaktär. Avvägningen ska ske i varje enskilt fall men måste göras mot kommunens tillgång på större opåverkade områden som helhet. Särskild hänsyn ska tas till friluftsintresset i de områden där vandringsleden Ostkustleden passerar. Planen ska ge en eventuell exploatör en vägledning om vad som behövs inventeras i samband med en exploatering av vindkraft. Inom Kommunen finns 6 riksintresseområden för vindkraft varav fyra ligger väster om E22. Två av dessa ligger delvis i Hultsfreds kommun. I planen ska kommunen redovisa hur vindkraften hanteras i förhållande till andra riksintressen. Kommunen ska därmed även hantera riksintresse för vindbruk i planen för att ge en tydligare vägledning. Avståndet mellan 5 (25)

6 vindkraftverk och riksintresseområde av bevarandekaraktär måste ställas i relation till påverkan och värdena i det enskilda riksintresseområdet. Vid konflikt mellan riksintressen ska företräde ges det intresse som långsiktigt bäst främjar god hushållnings med naturresurserna. Bevarandeintressen I en kommun där intresset att etablera vindkraft är stort är det viktigt att redovisa områden där vindkraftsanläggningar av olika skäl inte är önskvärda. Det kan även finnas andra intressen som kan vara viktiga för kommunen. Vid en samlad bedömning ska alla intressen sammanvägas, en långsiktig hållbar planering där hänsyn tas till hela samhällsstrukturen, natur- och kulturvärden, friluftsliv, vattenresurser, infrastruktur, byggande, orörd natur, småskaligt odlingslandskap, skogslandskapet, landskapet med utsikter, tysta områden, utflyktsmål, m.fl. ska beaktas. Påverkan på fågel och fladdermöss har tagits upp. Det har visat sig att det finns risk att stora rovfåglar kolliderar med vindkraftverken och att vissa arters häckning och födosök störs. Eller att arter får sina livsmiljöer helt förstörda vid anläggning p.g.a. markarbeten. Åtgärder får tas upp i varje enskilt fall för att minimera skador på växt- och djurlivet. Planen ska ge en eventuell exploatör en vägledning om vad som behövs inventeras i samband med en exploatering av vindkraft. Från 1 juli, 2009 har kommunerna övertagit prövningen av strandskyddsdispenserna. LST nya roll blir att granska och överpröva kommunens beslut. Eftersom landskapsbildsskyddet kvarstår i Oskarshamns kommun innebär det att LST handlägger strandskydds dispenserna tills skyddet upphävts. Kulturmiljövård Vindbruksplanen blir en översiktlig beskrivning av de värden som finns i kommunen. De riksintressen för kulturmiljövården som finns inom det aktuella området är olika känsliga för vindkraftsetableringar. Detta beror på vilka värden riksintresset konstitueras av. Detta prövas senare utifrån enskilda etableringsföretag. Likaså ska Planen ska ge en eventuell exploatör en vägledning om vad som behövs inventeras i samband med en exploatering av vindkraft. 6 (25)

7 fornlämningsbilden beskrivas tydligare och kommer prövas utifrån kulturminneslagen. Fornlämningar har lagskydd enl. 2kap KML. Även kulturhistoriska lämningar kan blir fornlämningar om LST tycker att det är motiverat. En arkeologisk utredning kommer krävas vid en etablering om underlaget är bristfälligt. Detta bör framgå i vindbruksplanen. Kravspecifikation vad en sådan utredning ska innehålla finns att tillgå hos LST. Förenligt med gällande översiktsplan. (ÖP) I granskningsyttrandet påtalar LST att det vid flera tillfällen vikten av att kommunerna i ÖP tar ställning till ev. vindkraftslokalisering. Kommunen svarade att de avser utreda detta i samband med fördjupning för kust- och skärgårdsområdet. LST anser att detta bör gälla även området väster om E22 i detta tillägg. Idag finns inga vindkraftverk i Oskarshamn kommun. Intresset har dock ökat med ett antal konkreta förfrågningar. Enligt tillägget är den gällande ÖP positiv till vindkraft i kommunen. En fråga som inte har samband med nu gällande översiktsplaner, men som kan finnas anledning att beakta är de nya bestämmelserna om strandskydd och områden för landskapsutveckling. Om kommunen avser genomföra en fördjupning av översiktsplanen i syfte att i strandnära områden i kommunens inland där landskapsutveckling ska kunna utgöra grund för dispens från strandskyddet måste avvägning ske mot vindkraftsintresset. Grupp av vindkraftsverk släcker ut nybyggnadsmöjligheterna för bostadshus inom en radie av 500 m. Buller, skuggor, avstånd till bebyggelse och säkerhet Kommunen har i planen tagit upp skyddszoner mellan väg, järnväg och kraftledningar. Vägverket vill ytterligare trycka på vikten av att vindkraftverk inte placeras för nära vägar i allmänhet. Miljökvalitetsnormer 7 (25) Detta har förtydligats i en checklista för handläggare gällande vindkraftsprövning i kommunen. Se kommentar Vägverkets yttrande.

8 Miljökvalitetsnormer (MKN) regleras i MB 5 kap 2 och är bindande vid olika typer av myndighetsbeslut. MKN ska ange de föroreningsnivåer eller störningsnivåer. Innebörden av MKN bör tas upp i planen. Miljökvalitetsnormer har inarbetats i planens miljöbedömning. Rekommendationer för vindkraft I planen har områden som anses lämpliga för etableringar inte tagits upp. LST anser att kommunens ställningstagande bör tydliggöras utifrån en mera genomarbetad analys. Vindkraftsetableringar bör prioriteras på bra platser med tillgång till goda vindförhållanden, tillgång till kraftledningar, större vägar och där få motstående intressen och där bostäder inte är aktuella. Energimyndigheten gick i augusti 2006 ut med ett uppdrag till landets länsstyrelser att lämna förslag till områden av riksintresse för vindbruk. Energimyndigheten redovisade i maj 2008 en översyn av riksintressen för vindkraft. Energimyndighetens grundläggande ståndpunkt har varit att avgränsning av riksintresset ska ske strikt utan avvägning mot andra intressen. Energimyndigheten har meddelat grundkriterier för uttagning av områden och att kommunerna ska peka ut områden i sina översiktsplaner. LST Kalmar har lämnat förslag om lämpliga riksintresseområden. LST har tillämpat energimyndighetens kriterier samt meddelat områdena i första hand ska representera storskaliga etableringar. Hänsyn till landskapsbild En landskapsanalys har genomförts där landskapets känslighet har beskrivits. Med hjälp av landskapsanalysen och fältbesök vore det möjligt att göra väl underbyggda avvägande om vindkraftens placering. Behovsbedömning/miljöbedömning Det tematiska tillägget är utformat för att belysa områden där vindkraft är olämpligt eller mindre lämpligt. Det medför att områden som på den här översiktliga nivån inte har några tydliga konfliktbilder kan var möjliga lokaliseringar. När det gäller vindförhållanden så ger gällande översiktliga kartering i stort sett samma förutsättningar och en lokal mätning erfordras ändå då underlaget inte bedöms av exploatörer som tillförlitligt. En översiktsplan kan enligt bestämmelserna i MB 6 kap alltid antas medföra betydande miljöpåverkan. Enligt planen beskrivs att konsekvensanalyser har gjort kontinuerligt och att miljöbedömningen ar integrerad i handlingen. LST vill understryka Miljöbedömningen har bearbetats och ytterligare fördjupats för att öka förståelsen. 8 (25)

9 att olika alternativ och förhållningssätt bör lyftas fram ytterligare. Otydligheter i planförslaget gör det svårt att göra en miljöbedömning av planen. Lst vill också uppmärksamma att MKB ska kungöras, om var och när MKB finns tillgänglig för allmänheten. Författningshänvisning Varje tillståndsansökan och ansökan om bygglov för vindkraft ska granskas enligt MB och PBL. I det enskilda fallet kan hinder finnas som omöjliggör etablering det är viktigt att tydliggöra detta. Det är också nödvändigt att det framgår att prövning kan vara nödvändigt enligt flera lagar t.ex. artskyddsförordningen. Natura 2000 regleras enligt MB 4 kap 8 och åtgärder som kan påverka området omfattas av tillståndsplikt. Ett sådant tillstånd bör vara klart innan tillstånd enligt 9 kap MB för vindkraftsanläggning beviljas. Detta har förtydligats i en checklista för handläggare gällande vindkraftsprövning i kommunen. ÖP blir viktiga dokument för prövning av vindkraft enligt regeringens proposition, Enligt förslaget försvinner kravet på detaljplan och bygglov om ett vindkraftverk fått tillstånd enligt miljöbalken. Det ska dock fortfarande krävas detaljplan i områden där det råder stor efterfrågan på mark för bebyggelse och anläggning. Kommunen kommer därmed att i huvudsak utöva sitt inflytande på markanvändningen och lokalisering av större vindkraftsanläggningar genom översiktsplanen. Kommunen ges medbestämmande genom att godkännande krävs enligt MB 16 kap 4 för projekt som tillståndsprövas enligt MB 9 kap. I de fall planen ger en tydlig viljeinriktning och ställningstagande ger den god vägledning om hur kommunerna ser på framtiden. Lag om kulturminnen m.m. anger grundläggande bestämmelser för skydd av värdefulla byggnader liksom fornlämningar, fornfynd, kyrkliga kulturminnen och vissa kulturföremål. Oskarshamn Handikappkommitté Myndigheternas försiktighetsprincip vid lågfrekventa elektriska och magnetiska fält. I Boverkets publikation Kriterier för sunda byggnader och material rekommenderas att nya bostäder inte byggs nära högspänningsledningar eller Synpunkterna i yttrandet har inte inneburit några förändringar i det tematiska tillägget för vindkraft. Men de aspekter som tas upp i yttrandet är värdefulla för det fortsatta arbetet och blir en aktuell fråga i kommande prövningar, t.ex. bygglov eller tillståndsprövning hos Länsstyrelsen. 9 (25)

10 transformatorstationer och att 5-ledarsystem installeras vid nybyggnad. Gällande lagar, förordningar, författningar, allmänna råd, rekommendationer och policys ska efterföljas. Särskilt viktigt ur tillgänglighetssynpunkt är PBL 2 kap. och Bygg ikapp. Oskarshamns handikappkommitté visar på i sin skrivelse att det handikappolitiska programmet som är godkänt av kommunfullmäktige i Oskarshamns kommun ska beaktas. Banverket Av säkerhetsskäl kopplade till trafikledning och kontaktledningar bör avstånd mellan järnvägsbank/kontaktledning vara vindkraftsverkets totalhöjd. Eftersom det finns oelektrifierade järnvägar innebär det i praktiken att avstånd från spårmitt ska vara totalhöjden utökad med 20 meter, dock minst 50 meter. Rekommenderade skyddsavstånd har kontrollerats, kompletterats och uppdaterats. Banverket håller på med en utbyggnad av ett nytt signal- och trafikledningssystem. Systemet innebär att informationsöverföring kommer ske med radio. De radio och telemaster som är nödvändiga för järnvägens drift är inte alltid belägna vid järnvägen. Alla detaljplaner och bygglov som rör vindkraft med en totalhöjd över 50 meter bör remitteras till banverket för granskning. Detta gäller även för vindkraftverk med en totalhöjd under 50 meter placerade inom 500 meter från järnvägen. Banverket är idag en samrådspart för kommunen vid planläggning, Detta har förtydligats i en checklista för handläggare gällande vindkraftsprövning i kommunen. Objektens tekniska redovisningskrav har också tillförts checklistan. Banverket vill även granska detaljplane/bygglov som rör vindkraftsverk då ledningar till/från verket kan påverka Banverket kontaktledningsanläggning och trafikflöden i plankorsningar kan påverkas. Framförallt vid byggnation/underhåll. I Oskarshamns kommun uppkommer inga konflikter mellan vindkraftverk och Banverkets radiosystem om vindkraftverken är belägna längre än 5 km från järnvägen. De områden som redovisats som riksintresse för vindkraft kommer ej i konflikt med Banverkets radiosystem. 10 (25)

11 Vägverket Vägverket har inget att erinra rörande de föreslagna rekommendationerna för vindkraftsetableringar och de angivna säkerhetsavstånden till allmän väg. I samband med etableringar av vindkraftverk uppstår behov av nya tillfartsvägar vilka kan beröra allmänna vägar och eventuellt kräva nya anslutningar. För fördjupad information om det statliga vägnätet (bärighetsklasser m.m.) kan ni med fördel kontakta Vägverkets projektledare drift. Om översyn av nya eller tillfälliga anslutningar eller anpassningar av anslutningar ska nytt anslutningstillstånd sökas (väglag 39 ). Synpunkterna i yttrandet har inte inneburit några förändringar i det tematiska tillägget för vindkraft. Men de aspekter som tas upp i yttrandet är värdefulla för det fortsatta arbetet och blir en aktuell fråga i kommande prövningar, t.ex. bygglov eller tillståndsprövning hos Länsstyrelsen. Vindkraftsutbyggnad förutsätter i regel såväl tunga som långa transsporter på vägnätet. Tidig kontakt med vägverkets dispenshandläggare rekommenderas. För att minimera långa transporter på land vill vi föreslå alternativa möjligheter såsom sjötransporter till hamn. I samband med transporter av vindkraftverk kan det krävas förstärkningsarbeten på allmän väg. Eventuella merkostnader bekostas av den som genomför vindkraftsetableringen. TeliaSonera TeliaSoneras telenät kan störas av olämpligt placerade vindkraftverk. Detta gäller främst radioanläggningar med radiolänkstråk. Som kan behöva flyttas eller ersättas med annan lösning. Av ovannämnda skäl måste TeliaSonera ges möjlighet att inkomma med synpunkter i samband med ev. detaljplan/bygglovsprövning. Objekten prövas individuellt därför önskas koordinater i RT 90 2,5 gon V med meternoggrannhet samt upplysning om tänkt navhöjd och rotordiameter. Räddningstjänsten Oskarshamn kommun TeliaSonera är idag en samrådspart för kommunen vid planläggning, Detta har förtydligats i en checklista för handläggare gällande vindkraftsprövning i kommunen. Objektens tekniska redovisningskrav har också tillförts checklistan. Ur brandskyddssynpunkt finns ingen att erinra under förutsättning att åtkomligheten för Synpunkterna i yttrandet har inte inneburit några förändringar i det tematiska tillägget för vindkraft. 11 (25)

12 räddningstjänstens fordon i samband med utryckning och släckningsinsats till övriga byggnader inom området inte hindras. Aspekten belyses i samband med prövning av vindkraftverk. Borgholms kommun Förslaget är genomarbetat och belyser de olika delområdena väl. Miljöbedömningen är dock väl kort men denna lär kompletteras i aktuella projekt framöver. Förslaget hanterar bara området väster om E22 med avsikten att kustområdet ska hanteras senare. Det är olyckligt att man därmed får två kommunala vindkraftsplaner. På Öland gör vi tvärt om och försöker få till ett tillägg för hela Öland, det vill säga två kommuner. Planen är tydlig och lätt att förstå. Den sammanfattande kartan på sidan 25 visar att finns få större områden lämpliga för vindkraftsutbyggnad förutom de områden som är avsatta som riksintresse för vindbruk. Flera av dessa områden ligger inom områden som klassats som stora opåverkade områden. Uppenbarligen har man ansett att det går bra med storskalig utbyggnad av vindkraft inom sådana opåverkade områden. Uppdelningen beror på att vindkraft för kust och skärgård kommer att behandlas mer detaljerat i den fördjupade översiktsplanen för kust- och skärgård i Oskarshamns kommun. Behovet av ökad detaljeringsgrad för hantering av vindkraft beror bland annat på en högre känslighet i landskapet och ett behov av mer platsspecifika regleringar. Kartan på sidan 25 i samrådshandlingen har omarbetats för ökad förståelse. Etablering i opåverkade områden är inte fri men är möjlig under förutsättning att hänsyn tas och eventuella konflikter kan lösas på ett tillfredställande sätt. Både innehåll, upplägg, bedömningar och rekommendationer stämmer väl överens med de förslag som miljö- och byggnadsförvaltningen i Borgholm för närvarande arbetar med. Våneviks samfällighetsförening Styrelsen ser med tillfredställande på att man i samrådsskrivelsen avser koncentrera intressen för vindkraft väster om E22. Därmed beaktas alla för naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv så värdefulla skyddande eller angivna värden. Dessa områden ska inte användas till vindkraft. Det är särskilt värdefullt att kommunen håller skärgården och kustzonen fri från vindkraft och att man inser att till och med enstaka verk skulle störa friluftsliv och landskapsbild och omistliga upplevelsevärden. Vindkraft för kust och skärgård kommer att behandlas mer detaljerat i den fördjupade översiktsplanen för kust- och skärgård i Oskarshamns kommun. Behovet av ökad detaljeringsgrad för hantering av vindkraft beror bland annat på en högre känslighet i landskapet och ett behov av mer platsspecifika regleringar. Således är kust- och skärgårdsområdet inte undantaget från vindkraftsetableringar. Synpunkter rörande vindkraft i kust- och skärgård förs vidare till arbete med den fördjupade översiktsplanen för kust- och skärgård. Styrelsen för Våneviks Samfällighetsförening anser att kommunens policy är genomtänkt och 12 (25)

13 hållbar för framtida etableringar av vindkraftsverk. Mönsterås kommun Mönsterås kommun ser positivt på att vindkraften får möjligheter att utvecklas i Oskarshamns kommun. Det är svårt att uppfatta motiveringen till varför man valt att dela tillägget i två delar. Den del som nu behandlas är områdena väster om E22. För att kunna skapa sig en övergripande bedömning av vad som gäller för området vore det bra med en klassificering utifrån varje bedömningsgrund och redovisa detta på karta. Detta för att förenkla för exploatörer som i ett tidigt skede då skulle kunna ta ställning till förutsättningarna för exploatering. Uppdelningen beror på att vindkraft för kust och skärgård kommer att behandlas mer detaljerat i den fördjupade översiktsplanen för kust- och skärgård i Oskarshamns kommun. Behovet av ökad detaljeringsgrad för hantering av vindkraft beror bland annat på en högre känslighet i landskapet och ett behov av mer platsspecifika regleringar. Kartan i samrådshandlingen som visar på områden som ska undantas eller där skärskild hänsyn ska tas har omarbetats för att ge ökad tydlighet. Tillägget utgör en översiktlig bedömning av vindkraftetableringar medan prövning av respektive verk sker efter lokala förutsättningar. De områden som är känsliga för vindkraftetableringar bör för att angränsande kommuner skall kunna läsa dessa mot sina egna bedömningar utpekas på en karta och redovisas som områden mindre lämpliga eller lämpliga för vindkraftsutbyggnad. I Mönsterås kommun avspeglas den politiska viljan till vindbruk i ett kommunalt taget mål om en utbyggnad motsvarande 300 MW eller 150 större verk i kommunen. Det saknas ställningstagande av Oskarshamns kommun på hur mycket av de nationella och regionala målet för vindkraft som kommunen ska stå för. I de utpekade riksintresseområdena för vindkraft och som av Oskarshamns kommun har utpekats som områden som ska utnyttjas i sin fulla potential inryms en hel del av ett eventuellt tänkbart planerat mål. Att stor vikt läggs vid mellankommunala frågeställningar avseende vindkraft är helt i linje med vad Mönsterås kommun har tagit i sin egen plan. Det talas i planen om förutsättningar och avstånd mellan grupper (1-3 km) men det saknas en uttalad policy för hur mycket man bedömer att gränsdragningen ska vara. I I Oskarshamns kommun ska avståndet mellan grupper av verk vara tydligt avskiljda från varandra men bedömning av lämpligt avstånd görs i varje 13 (25)

14 Mönsterås kommun är den satt till ca 2 km. Etableringar skall bedömas från fall till fall beroende på landskapsbilden. Det är viktigt att i ett tidigt skede av en gränsnära etablering veta vad som gäller mellan de olika kommunerna speciellt när det ligger på exploatören att ta en första kontakt. enskilt fall utifrån rådande förutsättningar. Detta har förtydligats i planhandlingen. Kartorna var lite svåra att orientera sig på beroende på den skala och format som är valt i redovisningen. I det avslutande kapitlet som redovisar råd avseende vad en bygglovs- och tillståndsansökan för etablering av vindkraft sker en ständig förändring. Redan nu gäller ny lagstiftning som gör att planen blir inaktuell i vissa delar. Kartorna har genomarbetats för bättre orientering. Planen har omarbetats enligt gällande lagstiftning. Misterhultsföretagarna Vår förening verkar för en positiv utveckling av näringsliv och företagsamhet i Misterhults socken. Våra synpunkter baseras på hur vindkraften påverkar våra ambitioner och inte dess eventuella för- och nackdelar i energisystemet. I Misterhults socken konstateras att ett område söder om Mörtfors markerats som ett riksintresse för vindkraft. Området är orört och uppskattat av naturvänner och turister för rekreation etc. Etablering av vindkraft inom detta område skulle ge arbetstillfällen på kort sikt men ingen påtaglig sysselsättning på lång sikt. Att bygga vindkraft är en uppgift för specialister som kräver obetydligt med lokalt stöd. Det tematiska tillägget är ett översiktligt strategiskt dokument för vindkraftsetablering i kommunen och har inte i detalj studerat varje enskild potentiell etablering. Planen lyfter fram de motstående intressen gentemot vindkraft som finns i kommunen och vikten av att beakta dessa vid en eventuell prövning av vindkraft. Om kommunen bedömer att dessa intressen inte beaktas på ett tillfredställande sätt så har kommunen möjlighet att stoppa etableringen genom en vetorätt. Detta har beskrivits i planhandlingen. Besöksnäringen är en starkt växande bransch i länet med rekordsiffror för antalet besökare under sommaren. Vi ser fram mot en fortsatt ökning och det är den ostörda naturen som lockar. Två av vandringslederna passerar Mörtfors och påverkas av de för vindkraft utpekade området. En vindkraftspark kan inte marknadsföras som ostörd natur. Vi befarar att den däremot kan uppfattas som störande och därmed också negativ utveckling för besöksnäringen. För att minimera störningar borde vindkraftsparkerna etableras i öppna områden där naturen redan exploaterats för 14 (25)

15 kommunikationer, industrier och storskaligt jordbruk. Sveriges geologiska undersökning (SGU) Av de fyra riksintresseområdena för vindkraft i kommunen, berör endast område 4, Björnhult någon större grundvattentillgång i jordlagren. Vid anläggande av vindkraft och tillhörande infrastruktur ska hänsyn tas till grundvattenresurser. Eventuell påverkan på grundvattenreserver bör även belysas i tillägget till översiktsplanen. I MB tredje kapitlet 7 andra stycket framgår att områden som innehåller fyndigheter av ämnen och material som är av riksintresse ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra utvinningen av dessa. I kommunen finns tre sådana områden (områden avser granitfyndigheter), Flivik, Hökhult och Götebo. Dessa bör också redovisas i tillägget. Planhandlingen har kompletterats med att hänsyn ska tas till geologiska förhållanden och eventuell påverkan på grundvatten. Planhandlingen har kompletterats med riksintressen enligt MB 3 kap. 7 andra stycket. Andreas Käfer Vindkraftens påverkan på människans hälsa behöver mer uppmärksamhet. 1. I Tyskland har man ökat skyddsavståndet mellan verk och bebyggelse till 1000 m, men tyska experter rekommenderar t.o.m m för att förhindra hälsoproblem. En buffertzon på m räcker inte, så varför inte profitera av andras erfarenhet och kräva buffertzon på minst 1000 m? Det är självklart att alla gällande eller till och med striktare krav på buller och skuggor ändå bibehålls. I kommunens broschyr finns ingen information om avstånd mellan vindkraftsgrupper. Här bör också finnas ett tillräckligt stort avstånd som säkert kommer att ligga på några kilometer. Planhandlingen är upprättad efter dagens rådande rekommendationer och riktlinjer rörande skyddsavstånd, buller och skuggor etc. Det avstånd som anges i planen är rekommendationer och kan vid behov justeras efter rådande platsförutsättningar. 2. Buller och skuggor bör man bedöma differentierad. T.ex. gör 40 db från vindkraftverk i bullriga områden inte så stor påverkan, som samma buller i ett tyst skogsläge. Där kan det kännas som dubbelt så högt och sånt är oacceptabelt. Dessutom är det en skillnad, om bebyggelse är permanentbostad eller ett nästan oanvänt hus 3. Om man kan avverka skogen i stora 15 (25)

16 opåverkade områden utan bebyggelse så kan man likadan också bygga vindkraftverk där. 4. Det bör vara obligatorisk att offentliggöra varje ansökan om etablering av vindkraftverk med detaljerad karta i tidningen och Internet, så att varenda medborgare kan bli informerad. Prövning av vindkraft sker enligt lagstadgad process där samrådsförfarandet är definierat. 5. Vindkraft motverkar turismen. Turister söker i Sverige ostört natur och vill inte ha buller och skuggor. Om kommunen vill ha båda näringsgrenarna, så finns det bara en kompromiss: turism på landet + vindkraft offshore. 6. För kommunens framtida ekonomi kan det vara viktigt vem som driver vindkraftverken. Det kan vara stor skillnad om vindpark drivs av kommunens invånare och avkastningen/skatten förblir inom kommunen eller försvinner med investerare utomlands. E.ON Elnät Sverige AB Elförsörjningen är en mycket viktig funktion i dagens samhälle och knappast någon samhällsverksamhet kan fungera utan tillgång på el. En viktig förutsättning för att E.ON Elnät ska kunna efterleva lagstiftares krav på leveranssäkerhet är att snabbt kunna lokalisera var eventuella skador skett för att sedan åtgärda avbrotten, vilket ofta sker med helikopter. Helikopter används också för att kontinuerligt besiktiga kraftledningar med en spänning på 10 kv och uppåt. För att upprätthålla en god flygsäkerhet vid besiktningar anser Transportstyrelsen det önskvärt att vindkraftverk placeras minst 100 m från kraftledning vid en totalhöjd under 50 m, och minst 200 m från kraftledning vid totalhöjd över 50 m och vindkraftverk med stag. Avståndet beräknas med utgångspunkt från kraftverksrotorns periferi. Rekommenderade skyddsavstånd har kontrollerats, kompletterats och uppdaterats. När det gäller mindre vindkraftverk, med en totalhöjd mellan m, anser Transportstyrelsen att minsta avstånd mellan kraftledning och vindkraftverk bör vara vindkraftverkets totalhöjd x 1,5. När vindkraftverk uppförs anläggs också E.ON är idag en samrådspart för kommunen vid 16 (25)

17 tillfartsvägar. Om en väg anläggs under en kraftledning gäller särskilda regler, varför det är viktigt att kontakta nätägaren i god tid. planläggning, Detta har förtydligats i en checklista för handläggare gällande vindkraftsprövning i kommunen. Då vindkraftverk planeras i närheten av E.ON Elnäts anläggningar är det på grund av de skäl som angivits ovan viktigt att E.ON Elnät underrättas och får möjlighet att framföra synpunkter i ärendet. Där E.ON Elnät har nätkoncession enligt ellagen är vi skyldiga att ansluta nya elektriska anläggningar. Elnätet byggas alltså ut i samverkan mellan de privata och allmänna exploatörerna och nätbolaget. Det innebär att E.ON Elnät ensamt inte kan styra eller förutse utvecklingen framåt i tiden, utan att utvecklingen av elnät sker i takt med samhällets utveckling. Nya produktionskällor måste anslutas till elnätet och en utbyggnad av vindkraften i Oskarshamns kommun kan framöver leda till att även elnätet behöver byggas ut. Hultsfreds kommun Oskarshamn och Hultsfreds kommuner delar kommungräns över en sträcka på ca 45 km. På två ställen utefter kommungränsen finns utpekade riksintresseområden för vindbruk, vilka då är gemensamma för de båda kommunerna: H032 Bjälebo H011 Illern Oskarshamn anger att mellankommunal samverkan i form av dialog är viktig då vindkraftetableringar planeras i anslutning till kommungräns. Det blir särskilt viktigt om s.k. vindkraftspareker planeras över kommungränser, eftersom olika inställningar till hur vindkraftsetableringar ska hanteras i kommunerna. Vid sådana eventuella anläggningar som kräver tillstånd av länsstyrelsen kan detta bli avgörande. Dokumentet som helhet är genomarbetat och redogör tydligt sakförhållanden och ställningstaganden i texten. Den sammanfattande karta på s.25 kunde dock vara mer tydlig och uttryckligen redovisa var det är lämpligt att anlägga vindkraftverk. Kartan på sidan 25 i samrådshandlingen har omarbetats för ökad förståelse. 17 (25)

18 Tjuståsa byalag Tjuståsa byalag har inte tagit ställning i frågan. Dock anser vi att stor vikt vid etablering måste läggas på samråd och information samt att stor hänsyn visas lokalbefolkningen och deras åsikter. Samrådsparterna har förtydligats i en checklista för handläggare gällande vindkraftsprövning i kommunen. Kulturförvaltningen Oskarshamn kommun Den aktuella handlingen ger god översikt vad som gäller kring etablering av vindkraft. I materialet finns en avvägning mot allmänna intressen såsom höga natur- och kulturvärden, landskapets tålighet och risker för närboende. För kommunen finns sedan tidigare utvärderingar av vilka områden eller objekt som anses besitta höga natur- och kulturvärden. Bedömningen är att om intressekonflikt uppstår mellan dessa värden och eventuell utbyggnad av vindkraft bör vindkraftsetableringar undvikas. Skrivningen uttrycker en tydlig vilja från kommunen att undvika vindkraftsetableringar som negativt påverkar natur- och kulturvärden. Avgörande för om denna viljeinriktning ska kunna uppnå önskat resultat är att ärendet bedöms utifrån sina specifika premisser. Enligt kulturförvaltningen ger det tematiska tillägget goda förutsättningar för välavvägda framtida vindkraftsetableringar i kommunen. Döderhults Naturskyddsförening Naturskyddsföreningen ser positivt på upprättandet av en plan över vindkraftens utbyggnad i kommunen. Kommunen har valt att utse områden som inte bör bebyggas med vindkraftspareker samt att i övrigt formulera riktlinjer för vindkraftetablering. Etablering i opåverkade områden är inte fri men är möjlig under förutsättning att hänsyn tas och eventuella konflikter kan lösas på ett tillfredställande sätt. Enligt vår uppfattning så är de undantagna områdena i praktiken redan skyddade i andra former, t.ex. Natura 2000 eller tätortsnära områden. Vi hade gärna sett en ambition att även undanta orörda områden som inte har dessa skydd men som är värdefulla ur andra aspekter t.ex. rekreation och turism. Vi anser att denna fråga måste få en grundligare Etablering i opåverkade områden är inte fri men är möjlig under förutsättning att hänsyn tas och eventuella konflikter kan lösas på ett tillfredställande sätt. I vindkraftsplanen står följande text: Restriktivitet ska tillämpas för vindkraftetablering 18 (25)

19 genomgång och att man tar en diskussion om hur stor andel av vår kommun som i praktiken skall kunna bebyggas med vindkraftparker, dvs. hur mycket tål ett område att exploateras, var går gränsen för antal verk per område och hur många verk/parker kan tillåtas inom en given yta? Det måste lämnas ytor som även i framtiden kan förbli orörda. De områden som Energimyndigheten utsett som riksintresseområden inte är genomtänka med hänsyn till naturvärden och skydd mot orörda områden. Tysta områden är en bristvara i dagens samhälle och efterfrågas i allt större utsträckning av turister. Vår kommun är fortfarande en ganska glest bebyggd del av landet. Därför bör vi värna om det och tillvara ta denna resurs och utforma den kommunala planeringen därefter. Vår uppfattning är att man bör eftersträva att placera vindkraftverk i områden som redan är exploaterade. Det är olyckligt att inte kustområdet presenteras samtidigt med denna plan eftersom det försvårar att ta ställning till det föreliggande förslaget när det inte går att se vad som kommer att föreslås öster om väg E22. inom områden som enligt ÖP2000 är opåverkade. Syftet är att inte splittra upp större sammanhängande rekreationsområden och skydda området mot åtgärder som påtagligt påverkar områdets karaktär. Avvägningen ska ske i varje enskilt fall men måste göras mot kommunens tillgång på större opåverkade områden som helhet. Särskild hänsyn ska tas till friluftsintresset i de områden där vandringsleden Ostkustleden passerar De riksintresseområden som definierats för vindkraft på land är i sin karaktär områden som kan innehålla konflikter mellan såväl riksintressen och så som andra viktiga intressen. Att generellt säga att ett riksintresse har förtur är inte möjligt. Detta ska ses som ett område som är intressant ur i detta fall vindkraft men ska alltid vid prövning bedömas utifrån rådande förutsättningar och platsens lämplighet. Uppdelningen beror på att vindkraft för kust och skärgård kommer att behandlas mer detaljerat i den fördjupade översiktsplanen för kust- och skärgård i Oskarshamns kommun. Behovet av ökad detaljeringsgrad för hantering av vindkraft beror bland annat på en högre känslighet i landskapet och ett behov av mer platsspecifika regleringar. FöretagsCentrum i Oskarshamn (FCO) När det gäller de rekommendationer som föreslås har vi ur ett företags- och näringslivsperspektiv inte några avvikande synpunkter på innehållet. Synpunkterna i yttrandet har inte inneburit några förändringar i det tematiska tillägget för vindkraft. Ett av varumärket Oskarshamns viktigaste värdeord är energi, därför känns det riktigt att underlätta och beakta satsningar som stärker energibegreppet. Offensiva åtgärder för att komplettera kärnkraften med bland annat vindkraft är angeläget. Vindkraft ger också vår industri nya affärsmöjligheter. I Oskarhamn finns flera industrier som har potential att leverera komponenter och tjänster till vindkraftsindustrin. Alltså bör Oskarshamn så långt som möjligt 19 (25)

20 utveckla de riksintressanta områdena för vindkraft som utpekats av energimyndigheten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) MSB vill upplysa om ytterligare lagstiftning som blir relevant vid etablering och drift av en vindkraftpark. Ett exempel är lagen om skydd mot olyckor (2003:778). Detta har förtydligats i en checklista för handläggare gällande vindkraftsprövning i kommunen. Hänsyn måste tas till räddningstjänstens möjligheter till insatser vid olyckor vid byggande och drift, som vardera kräver planering för de räddningsinsatser som kan behövas. Till grund för detta måste en fullständig och övergripande utredning av riskerna göras. Det bör även ske samråd mellan den kommunala räddningstjänsten, Arbetsmiljöverket, sjukvårdshuvudmannen och länsstyrelsen. Målet med dessa samråd är att utifrån tänkbara scenarion, under bygg- och drifttid, ska finnas en planering som medger effektiva räddningsinsatser och att ansvarsförhållandena är utredda. MSB vill även upplysa om 2 kap. 2 i lagen om skydd mot olyckor (2003:778) att det är ägaren eller nyttjanderättsinnehavare som i skälig omfattning ska hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka. För att minska sårbarheten i samhället och för att undvika bortfall av el är det viktigt att utrustningen är dimensionerad och utformad så att hänsyn tas till risken för extremhändelser och framtida klimatförändringar. Det inskickade underlaget tar upp några aspekter gällande säkerhet. MSB menar att flera scenarier behöver täckas in såsom bland annat brand och totalhaverier i kommande planeringsarbete. Vidare anges att det i Sverige enbart har skett arbetsmiljörelaterade olyckor. MSB känner till åtminstone ett fall i Sverige då ett vindkraftverk tappat ett rotorblad (Näs, Gotland 2008). Utomlands finns flera icke arbetsrelaterade olyckor inrapporterade. För att förebygga de arbetsmiljörelaterade riskerna bör samråd enligt ovan ske mellan inblandade parter. 20 (25) Texten har korrigerats och frågor rörande säkerhet har förtydligats enligt MSB yttrande.

21 I det tematiska tillägget hänvisas det till rapportern Nya olycksrisker i samhället som Räddningsverket tillsammans med Energimyndigheten tagit fram. Även om vindkraften inte är riskabel jämfört med andra energikällor är det fortfarande flera säkerhetsaspekter som måste belysas och hänsyn tas till dessa måste tas i den fortsatta planeringen. MSB har i uppdrag av regeringen att införa, förvalta och utveckla radiokommunikationssystemet Rakel för skydd och säkerhet. Vid den fortsatta planeringen av vindkraften inom redovisade områden bör kontakt tas med MSB:s enhet för infrastruktur Rakel så att vindkraftens placering inte blir något hinder för radiokommunikationssystemet. Svenska kraftnät Samrådsparterna har förtydligats i en checklista för handläggare gällande vindkraftsprövning i kommunen. Svenska kraftnät förvaltar och driver stamnätet, dvs. kraftledningar för 220 kv och 400 kv med tillhörande anläggningar samt utlandsförbindelser. Inom kommunen finns stamnätsledningar och stationer på 400 kv. Skulle det bli aktuellt att bygga vindkraftverk i närhet av dessa ledningar är det viktigt med säkerhetsavstånd. Svenska kraftnät önskar vara delaktig i varje enskilt ärende. Samrådsparterna har förtydligats i en checklista för handläggare gällande vindkraftsprövning i kommunen. Rekommenderade skyddsavstånd har kontrollerats, kompletterats och uppdaterats. Vid förfrågningar om anslutning till stamnätet har Svenska Kraftnät tagit fram ett vägledande dokument som är ett stöd för de som planerar att etablera en större vindkraftsanläggning. Vindkraftsanläggningar mindre än 100 MW bör inte anslutas 220 kv nätet och anläggningar mindre än 300 mw bör inte anslutas till 400 kv nätet. För verk eller parker över 1,5 MW omfattas av tekniska krav som finns redovisade föreskriften Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om driftsäkerhetsteknisk utformning av produktionsanläggningar. Försvarsmakten I det tematiska tillägget saknas en beskrivning av riksintresset för totalförsvaret. En komplettering bör ske enligt följande: Planhandlingen har kompletterats med Försvarsmaktens föreslagna skrivning. 21 (25)

22 Riksintresset för totalförsvarets militära del (3 kap 9 andra stycket miljöbalken) kan i vissa fall redovisas öppet i översiktsplanen, i andra fall inte. Dels finns områden i form av övningsfält- och skjutfält och flygflottiljer som redovisas öppet, del områden som av sekretesskäl inte kan redovisas öppet. De senare har oftast koppling till spanings-, kommunikations- och underrättelsesystem. Huvuddelen av Sveriges kommuner är i olika omfattning berörda av riksintresset. Riksintresset kan framför allt påverkas av uppförande av höga byggnadsobjekt som master och vindkraftverk. Därför bör Försvarsmakten kontaktas i tidigt skede i sådana plan- och bygglovsärenden. Hela landets yta samrådsområde för objekt högre än 20 m utanför tätort och högre än 50 meter inom tätort. Mörtfors Samhällsförening Tillägget berör Mörtfors med dess invånare och företagare. I kommunens norra del, där Mörtfors är beläget, finns ett område som klassas som riksintresse för vindbruk. Mörtfors är en livaktig by med inflyttning och samhället präglas av en rik kulturhistoria och naturmiljö. Etablering av vindkraft gör stora ingrepp i landskapsbilden samtidigt som den lokala nyttan är svår att tillgodoräkna sig i kontrast till den utnyttjade vattenkraften i Marströmmen. Det tematiska tillägget är ett översiktligt strategiskt dokument för vindkraftsetablering i kommunen och har inte i detalj studerat varje enskild potentiell etablering. Planen lyfter fram de motstående intressen gentemot vindkraft som finns i kommunen och vikten av att beakta dessa vid en eventuell prövning av vindkraft. Om kommunen bedömer att dessa intressen inte beaktas på ett tillfredställande sätt så har kommunen möjlighet att stoppa etableringen genom en vetorätt. Detta har beskrivits i planhandlingen under rubriken Prövning. Mörtfors skyddsvärda omgivningar är enligt ÖP2000 klassade som Natura 2000-område, riksintresse för naturvård och friluftsliv. På senare år har friluftslivet fått ett uppsving med vandrare på Ostkust- och Tjustlederna som båda passerar Mörtfors och de områden som är möjliga för vindkraftsetablering. Byn är ett viktigt nav för vandrare på lederna. Marströmmen utgör grunden för fiske, båtturism och paddling. Vår bedömning är att den orörda naturen och de stora opåverkade områden är en unik resurs för bygden kommer att skapa både jobb, tillväxt och inflyttning. En vindkraftpark försämrar avsevärt möjligheten att nyttja dessa områden. 22 (25)

23 Energimyndigheten Energimyndigheten bedömer att samrådsförslaget är i linje med regeringens och energimyndighetens intentioner avseende planering och utbyggnad av vindkraft. Nya planeringsramar har uppdaterats enligt yttrandet. Energimyndigheten har några synpunkter att framföra, Mot bakgrund av ny planeringsram (30 TWh) är tagen av riksdagen och nya regler för prövning av vindkraft gäller från 1 augusti 2009, bör texten i samrådshandlingen renodlas så att gällande förutsättningar beskrivs. Transportstyrelsen (luftfartsavdelningen) Skyddsområde kring flygplatser Oskarshamn kommun ligger i sin helhet inom skyddsområde för flygplatser vid Oskarshamns och Hultsfreds flygplatser. Kommunens södra del ligger också inom skyddsområde för Kalmar flygplats. Detta innebär att flygplatserna i egenskap av verksamhetsutövare bör få möjlighet att yttra sig över förslaget då de kan komma påverka deras verksamhet. Transportstyrelsens yttrande har inarbetats i planhandlingen. Rekommenderade skyddsavstånd har kontrollerats, kompletterats och uppdaterats. I förslaget redovisas hindersbegränsande ytor kring oskarshamns flygplats och det innehåller text som säger att ytorna ska beaktas vid prövning av vindkraftverk. Vindkraft och luftfart Vindkraftverk kan påverka teknik som krävs för att kunna ta sig mellan flygplatser. Det gäller främst navigerings- och inflygningsutrustning och flygradar genom reflektioner av utsända signaler mot vindkraftverkets torn och rotorblad. Detta kan ge upphov till felaktig bäringsinformation och i vissa fall utsläckning av signalen. Störningens storlek är svårbedömd och beror på flera faktorer. Bilaga 1 skyddsområden runt flygplatser Runt en flygplats finns olika skyddsområden 23 (25)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl.

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl. FÖRUTSÄTTNINGAR: ANDRA INTRESSEN Bebyggelse och tätorter För att kunna peka ut områden som kan vara möjliga för vindkraftproduktion måste avvägningar göras mot andra motstående intressen. Dessa andra intressen

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Innehållsförteckning Utställningsutlåtande vad är det?... 2 Hur har utställningen gått till?...

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1:

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1: HÄRRYDA BOLLEBYGDS MÖLNDALS BORÅS SVENLJUNGA KUNGSBACKA VARBERGS Buffertzoner Buffertzon för samhällsutveckling 1000 m Buffertzon infrastruktur 200 m Buffertzon bostäder och kyrkor 500 m FALKENBERGS Vindkraftsutredning

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

Stadsbibliotektet (Forum) Oskarshamn Stadshuset Oskarshamn Bibliotektet Kristdala Bibliotektet Figeholm Bibliotektet Påskallavik Kommunens hemsida

Stadsbibliotektet (Forum) Oskarshamn Stadshuset Oskarshamn Bibliotektet Kristdala Bibliotektet Figeholm Bibliotektet Påskallavik Kommunens hemsida Uppdragsbeslut 2008-03-18 Samrådsbeslut 2009-04-21 Utställningsbeslut 2010-03-16 Vindkraft Oskarshamns kommun Tematiskt tillägg till översiktsplan UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING Sammanfattning och ställningstagande

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

3. Vindkraftsplanering i Tanum

3. Vindkraftsplanering i Tanum 3. Vindkraftsplanering i Tanum 3.1 Tidigare skeden och ställningstaganden I ett inledande skede i arbetet med den nya vindkraftsplanen för Tanum utarbetades ett antal grundläggande planeringsprinciper.

Läs mer

I nedanstående tabell sammanfattas planförslaget.

I nedanstående tabell sammanfattas planförslaget. 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan och verk i grupper om tre vindkraftverk eller fler

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Stockholm 2015-03-19 M 2014:01 dir. 2013:126 Utredare: Elisabet Falemo Huvudsekreterare: Bengt Arwidsson Utredningssekreterare: Sara Bergdahl

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling del 7 samordning av intressen

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling del 7 samordning av intressen del 7 samordning av intressen 53 7 INTRESSEN SOM MER ELLER MINDRE KRÄVER SAMORDNING MED VINDKRAFT 7.1 Områden olämpliga för vindkraftutbyggnad Bedömningen har gjorts att inom följande områden ska värdena

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

Plan och marklagstiftning

Plan och marklagstiftning Plan och marklagstiftning Miljöbalken och plan- och bygglagen Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Vindbruksplan Kils Kommun

Vindbruksplan Kils Kommun Vindbruksplan Kils Kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Kils kommun har gjort en vindbruksplan. Planer och program samt tillhörande Miljökonsekvensbeskrivning skall samrådas för att inbringa synpunkter. INFORMATION

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Allmänna intressen Riksintressen och skyddsområden Naturvård Två områden i Bollebygds kommun är av riksintresse för naturvård. Skogsbygden är ett våtmarks- och odlingslandskap

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

Innehållsförteckning 1 INLEDNING ORIENTERING BAKGRUND OCH SYFTE NULÄGESBESKRIVNING... 6

Innehållsförteckning 1 INLEDNING ORIENTERING BAKGRUND OCH SYFTE NULÄGESBESKRIVNING... 6 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 1.1 ORIENTERING... 4 1.2 BAKGRUND OCH SYFTE... 4 1.3 NULÄGESBESKRIVNING... 6 2 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VINDKRAFTUTBYGGNAD... 7 2.1 KRAFTVERKSTEKNIK... 7 2.2 HÄLSA OCH

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun HUR UTSTÄLLNING 2 HAR BEDRIVITS Vindkraft - Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2035 Granskningsutlåtande December 2014 1 Översiktsplanen för Laxå kommun 2015-2035 har varit utställd under perioden 10 juni - 28 augusti 2014. Under utställningstiden har

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Samradsredogorelse_Vindkraft.doc. Samrådsredogörelse Tillägg till översiktsplanen vindkraft Vingåker

Samradsredogorelse_Vindkraft.doc. Samrådsredogörelse Tillägg till översiktsplanen vindkraft Vingåker Samradsredogorelse_Vindkraft.doc Samrådsredogörelse Tillägg till översiktsplanen vindkraft Vingåker Samrådsredogörelse vad är det?... 2 Hur har samrådet gått till?... 2 Vilka har deltagit?... 2 Samrådsmötet...2

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål

Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål ANTAGANDEHANDLING FÖR ÅMÅLS KOMMUN 2011-08-16 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål Antagen av KF 2011-09-28, 166 BILAGA 2, ANALYS Planhandlingen

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning, om planens

Läs mer

Vindkraft i Ånge kommun

Vindkraft i Ånge kommun Vindkraft i Ånge kommun Tillägg till översiktsplan Planförslag Vindkraft i Ånge kommun består av följande dokument Planförslag Bilaga 1: Planeringsförutsättningar och analys Bilaga 2: Områdesbeskrivningar

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

vindkraftspolicy FÖR GISLAVEDS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2008-03-19

vindkraftspolicy FÖR GISLAVEDS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2008-03-19 vindkraftspolicy FÖR GISLAVEDS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2008-03-19 Gislaveds kommun är positiv till vindkraftverk. Gislaveds kommun arbetar för att nå ett långsiktigt ekologiskt och ekonomiskt

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2014-0331 Illustration: White arkitekter BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. SAMRÅDSHANDLING 1(7) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Granskningsyttrande över tillägg till översiktsplan för vindkraft i Bräcke kommun

Granskningsyttrande över tillägg till översiktsplan för vindkraft i Bräcke kommun 1 (6) Granskningsyttrande Datum Diarienummer Samhällsenheten 2017-03-22 401-243-17 Bräcke kommun Hantverksgatan 25 Box 190 840 60 BRÄCKE Granskningsyttrande över tillägg till översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011 www.tingsryd.se Arbetet med vindkraftsplanen, tematiskt tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun påbörjades under våren 2010 av Vectura Consulting AB på uppdrag av Tingsryds kommun. Materialet

Läs mer

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2017 Dnr SBN 2016/163 Uppdragsbeslut

Läs mer

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Detaljplan för Del av Haganäs 3 (vid Älmhults vattentorn) Älmhult, Älmhults kommun S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Planprocessen Planförslaget har varit föremål för samråd från den 15 december 2016

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING Detaljplan för Piperskärr 3:1 m.fl. intill Enbacken, Lofta, i Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunstyrelsens förvaltning 2014-04-29 Behovsbedömning/

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parken: Mörttjärnberget Bräcke

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Vindbruksplan för Östra Göinge - Planförslag

Vindbruksplan för Östra Göinge - Planförslag ANTAGANDEHANDLING Vindbruksplan för Östra Göinge - Planförslag 1. Bakgrund och utgångspunkter Syftet med vindbruksplanen är att visa på förutsättningarna för ny vindkraft i Östra Göinge kommun och att

Läs mer

Diarienummer MBR Beskrivning. Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby

Diarienummer MBR Beskrivning. Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby Diarienummer 2016-12-07 MBR-2015-658 Beskrivning Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby Torsby kommun Värmlands län Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR... 3 2 SYFTE MED UPPHÄVANDE AV DEL AV BYGGNADSPLANEN...

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Sammanfattning. Inkomna yttrande 1(6) ÖVERSIKTSPLAN 2010-2030 UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 KS2011/211 2011-10-03

Sammanfattning. Inkomna yttrande 1(6) ÖVERSIKTSPLAN 2010-2030 UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 KS2011/211 2011-10-03 1(6) ÖVERSIKTSPLAN 2010-2030 UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 2011-10-03 KS2011/211 Utställningshandlingar 2 Kungörelse om planförslaget har skett med brev till sakägare och myndigheter samt andra som har

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Vindkraft i Ånge kommun

Vindkraft i Ånge kommun Vindkraft i Ånge kommun Tillägg till översiktsplan Plan antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 44 Vindkraft i Ånge kommun består av följande dokument Plan Bilaga 1: Planeringsförutsättningar och analys

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun 2015-03-17 Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i Miljöbalken för att avgöra

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDPARKER ÅBY-ALEBO OCH KÄRNEBO

SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDPARKER ÅBY-ALEBO OCH KÄRNEBO www.statkraftsodra.com Bilaga C8 SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDPARKER Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE 3 2.1

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANPROGRAM DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PROGRAMHANDLING HANDLINGAR Planprogram Programskiss Behovsbedömning Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Miljöprocessutredningen (M 2007:04)

Miljöprocessutredningen (M 2007:04) (M 2007:04) Prövning av vindkraft Delbetänkande SOU 2008:86 Överlämnades den 6 oktober 2008 Utredningsuppdraget vindkraft Del av tilläggsdirektivet 2007:184 Särskild utredare - Ulf Anderson Utredningssekreterare

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun Utlåtande Hur utställning/granskning genomförts. Vindbruksplanen har varit utställd för allmän granskning fr o m den 15 februari

Läs mer

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. KS 2008.0276 2009-02-03 Kommunstyrelsen VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. MSB 2008.3321 BAKGRUND Länsstyrelsen har på uppdrag av Energimyndigheten tagit fram förslag för områden av riksintresse

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer