UTVÄRDERING AV SMS-TJÄNSTER SLUNIK (SLU) PINGPONG (UMU) OCH

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVÄRDERING AV SMS-TJÄNSTER SLUNIK (SLU) PINGPONG (UMU) OCH"

Transkript

1 UTVÄRDERING AV SMS-TJÄNSTER I SLUNIK (SLU) OCH PINGPONG (UMU)

2 Introduktion SMS är ett kommunikationmedel som har fått stor genomslagskraft speciellt i de de yngre generationerna. Inom UniNet har vi startat ett delprojekt som ser närmare på hur vi i Kvarkenregionen kan utnyttja mobila lösningar för att stärka kommunikation och lärande bland lärare och studenter. SMS är som sagt ovan redan en teknologi som är mogen med bred acceptans inom den största målgruppen på universitet i Kvarken regionen. En viktig del är därför att utvärdera och förstå hur befintliga SMS tjänsters används inom existerande lärandemiljöer. Därför har UniNet tillsammans med CUT på Umeå Universitet genomfört en pilotstudie av sms-tjänster integrerad i två olika kursplattformar. Tjänsterna användes av två institutioner på var sitt universitet och har gällt kurser om tio poäng. En pilotstudie av en sms-tjänst, integrerad i två olika kursplattformar på två institutioner där tio poängskurser har bedrivits av olika slag, en distansutbildning och en campusutbildning, har genomförts mellan 22 marsl 4 juni, I utvärdering av sms-tjänsten har olika utvärderingsmetoder använts för att samla in data, med intervjuer som den primära metoden. Nedan presenteras resultat från campuskursen, Fiskbiologi 10 p, på Sveriges Lantbruksuniversitet, Umeå, där kursplattformen SLUNIK används (11 studenter samt en lärare). Utvärderingen av SMS i distansutbildning gjordes vid NURS, Umeå, omvårdnad C, 10p där PingPong använts som kursplattform(29 studenter samt 2 handledare, 1 kursansvarig samt 1 programansvarig). Redovisning Redovisningen och spridningen av resultaten i Kvarkenområdet sker dels i form av denna rapport men även som seminarium med videokonferens mot Vasa och Karleby under HT2005.

3 UTVÄRDERING AV SLUNIK Intervju med lärare Nedan presenteras resultat från inledande intervju med lärare vid studiens början med syfte om att fånga tidigare erfarenhet av kurswebbsanvändning, kommunikationsbehov, informationsförmedling och förväntad användning. Intervjun skedde enskilt och spelades in på minidisc och transkriberades sedan (se bilaga 1). Resultat Läraren vid denna kurs har använt kurswebben någon gång tidigare, men har inte nyttjat den i någon stor utsträckning på grund av ett lågt studentantal och därmed har kommunikation och informationsspridning skett i största utsträckning vid fysiska möten och via e-post och ibland telefon vid brådskande ärenden. Användningsområdet har då varit framför allt att lägga ut information om schema och salsnummer. Förväntat användning av den implementerade sms-funktionen är att meddela schemaändringar eller för att meddela plats för träffar och dyl. Vidare så kommer läraren att skicka ut information om seminarieinnehåll vid tillfälle, då detta inte är fastställt förrän dan innan. Sammanfattningsvis tror läraren att det är för koordinering och informationsspridning som sms-tjänsten kommer att nyttjas. Studentenkäter Vid studiens början svarade 11 studenter på en enkät (se bilaga 2) med syfte att skapa en bild om hur de använder kurswebben vid olika kurser, hur de kommunicerar med varandra och med lärare och hur de samlar information gällande kursen. Vidare var det av intresse att ta reda på om de har tillgång till en mobiltelefon samt om de har vana att använda sms. Resultat Studenterna vid i denna kurs har inte för vana hämta information på kurswebben eller att använda annan teknik för kommunikation i så stor utsträckning. Detta beror enligt dom att vissa kurser inte erbjuder kurswebb och att läraren delger informationen vid fysiska möten. Användandet av kurswebben sker vanligtvis framför allt för att kolla schemat och kontrollera litteratur. 9 av de 11 studenterna har tillgång till mobiltelefon men sms sker mest för privatanvändande, men även ibland för koordinering i grupparbetssituationer. Kommunikation med lärare och medstuderande sker sammanfattningsvis framförallt via e- post och fysiska möten, där de flesta studenter föredrar fysiska möten, men e-post kommer inte långt efter. Fast telefon är även ett kommunikationsmedel som nyttjas som ett tredje alternativ. Utvärdering med lärare och studenter Vid utvärderingen av den implementerade sms-tjänsten på plattformen Slunik medverkade 6 studenter (av ca tio studenter) samt en lärare. Syftet var att få feed-back på hur funktionen

4 fungerat och hur den har använts, i vilka situationer och vilken typ av information som skickats ut. Utvärdering skedde i samband med en planerad föreläsning i en semistrukturerad intervju form (se bilaga 3), där både lärare och studenter fick möjlighet att diskutera och kommentera tjänsten. Sessionen videofilmades och anteckningar fördes, sammanställt nedan under Resultat. Användning: -Vid schema ändringar -Informationsspridning angående lokaler/föreläsningssalar -Frågor liknande; Vart ska vi träffas? -Uppmaningar som; Ta med detta material till nästa träff! Tekniska aspekter: - Problematiskt att registrera mobiltelefonnummer för studenterna. Divergerande sätt att utföra detta vilket innebär att det inte ter sig användbart. Bör underlättas genom att till exempel i användargränssnittet bara göra det möjligt att fylla i på ett sätt eller genom visualisering i formuläret hur det ska fyllas i. - Alla studenter fick inte sms:en som skickades ut. - Vissa fick sms vid enstaka tillfällen. Sammanfattning: Tekniska problem begränsade användningsområdet och både studenter och lärare ansåg därmed att det var svårt att se någon nytta av tjänsten som den är idag. Läraren påpekade att eftersom det inte gick att lita på att alla studenter kunde motta meddelanden och information som skickades ut via sms, så skickade samma meddelanden ut via e-post. Studenterna hade även möjlighet att hämta samma information på anslagstavlan då funktionen är utformad så att sms-texten även läggs ut på denna vid smsutskick. Läraren och någon student menade dock att en sms-tjänst skulle vara användbar i denna kontext och då för att meddela ändringar i sista sekund. Det måste dock vara enkelt och mindre problem än det är i dagsläget för att det ska vara värt att använda den. Om de tekniska problemen och svårigheten med att registrera sig består uppväger inte nyttan besvären.

5 UTVÄRDERING AV PINGPONG Intervjuer med lärare Nedan presenteras resultat från inledande intervju med lärare vid studiens initiala skede med syfte om att fånga tidigare erfarenhet av kurswebbsanvändning, kommunikationsbehov, informationsförmedling och förväntad användning. Intervjun skedde enskilt och spelades in på minidisc och transkriberades sedan (se bilaga 1). Divergerande erfarenheter och framtida användning Erfarenheterna att använda PingPong och olika medier har bland de fyra respondenterna varierat en aning. Någon hade aldrig tidigare bedrivit undervisning via PingPong medan de andra tre hade mer eller mindre erfarenhet av plattformen. Förväntad användning av smsfunktionen var framför allt att skicka korta meddelanden, och en möjlighet att nå studenterna snabbt. Någon tänker sig testa tjänsten mot en student som läser utomlands då det är en tidsskillnad som gör att det kan vara problematiskt att till exempel ringa. En kommentar eller reflektion var att det verkar som denna tjänst kan liknas vid en tandläkarservice som hon har. Dagen innan tandläkarbesöken mottar man en påminnelse om sin tid hos tandläkaren. Kan tänka sig att använda det på liknande sätt mot sina handledningsstudenter det vill säga påminnelser. Ingen använder idag sms för att meddela sig jobbrelaterat, men några använder det till viss del privat. Studentenkäter Vid studiens början svarade 29 studenter på en enkät (bilaga 2 återfinns på institutionen för informatik) med syfte att skapa en bild om hur de använder kurswebben vid olika kurser, hur de kommunicerar med varandra och med lärare och hur de samlar information gällande kursen. Vidare var det av intresse att ta reda på om de har tillgång till en mobiltelefon samt om de har vana att använda sms. Positiv inställning till teknik användning Denna studiegrupp är erfarna teknikanvändare då stor del av undervisningen i deras utbildning bedrivs genom tekniken på ett eller annat sätt. Man kan därför se att majoriteten är positivt inställda till att använda befintlig teknik, men de är även öppna för ytterligare funktioner och tjänster. Tekniken kan sägas vara en möjliggörare för att de ska kunna utföra utbildningen i huvudtaget. De har använt sig av flertalet kanaler och kommunikationsmedel för att kommunicera eller meddela sig till lärare eller medstudenter. E-post är något som idag ofta används för kontakt med lärare men även telefon samt PIM anses vara möjliga kanaler att använda. För att kommunicera med varandra inom studiegruppen är fysiska möten det som anses vara att fördra, men även vid dessa tillfällen anses e-post, PIM och fast telefon vara alternativ att välja. Alla studenter svarade att de har tillgång till en mobiltelefon och det var endast 3 personer som svarar att de inte brukar kommunicera eller meddela sig via sms.

6 Utvärdering sms-tjänst Vid utvärderingen av den implementerade sms-tjänsten på plattformen PingPong medverkade 4 lärare. Syftet var att få feed-back och åsikter på hur funktionen fungerat och hur den har använts, i vilka situationer och vilken typ av information som skickats ut. Utvärdering skedde parvis uppdelat på två olika sessioner med en semistrukturerad intervju form (se bilaga 3), där lärarna fick möjlighet att diskutera och kommentera tjänsten. Då studenterna inte hade möjlighet att medverka förmedlades deras åsikter via kursansvarig som deltog i session 2. Vid sessionerna fördes anteckningar, som sammanställts och presenteras nedan. Användning Personerna i studien har använt tjänsten i olika omfattning utifrån upplevt behov. Den kursansvarige läraren har använt sms-tjänsten flest gånger och då i situationer då denne snabbt ville få ut information till alla studenter. Innehållet har oftast varit korta meddelanden eller uppmaningar som till exempel; Nu ligger schemat ute eller Hej alla i kursen. Jag vill bara påminna er att ni ska skicka in ert förslag till projektplan i dag via mail. Handledare och programansvarig menar också att användningen främst har bestått av korta meddelanden som; Ni har mail! Eller Hör av er. En kommentar kring innehåll var att det kändes svårt att ställa en fråga genom att skicka ett sms, då studenterna inte har möjlighet att skicka ett svar via samma teknik, speciellt om det kräver ett snabbt svar. Studenterna skulle då behöva logga in på en dator eller använda till exempel en telefon för att svara. Vissa typer av frågor anses dock vara möjliga att skicka via denna funktion. Ett exempel på detta är vid tillfällen då en student som är svårt att få tag på av olika anledningar då ger sms-tjänsten ytterligare en möjlighet att försöka få kontakt med denne genom att skicka ut en fråga, Var är du? Hör av dig. Alla respondenterna var överens om de inte vill låta studenterna få möjlighet att skicka sms till dom som lärare. Kommentarer från den handledaren som inte använt tjänsten mer än två gånger var att tjänsten inte bidragit med något ytterligare mervärde i jämförelse med det konceptet som tidigare funnits i PingPong. Det finns redan många möjligheter att nå och bli nådd av personer. Gruppen storlek kan dock ha betydelse menar alla inblandade och har man bara 2-4 studenter så är meddelar och kommunicerar man enklast via e-post samt PIM. Studenterna har dessutom varit aktiva att höra av sig själva och det kan vara en bidragande orsak till ett mindre behov av en sms-tjänst.

7 En fördel med tjänsten som lyftes fram var att man kan nå studenter vart de än är, vilken tid som helst och det krävs inte att studenterna är inloggad eller nära en dator. SMS skickades dock endast under arbetstid, men det har varit en fördel med tidsoberoende gällande till exempel kontakt med en student som läst kursen från USA. Man blir inte lika beroende av tidsskillnaden gällande korta meddelanden som måste förmedlas. Förslag till förbättringar Som det är i dagsläget ligger sms som default när man skriver ett anslag. Alla var överens om att det inte borde ligga som default. Anledningarna till detta var flera; Kostnadsfråga, integritetsaspekter, redundans och risken för att det till slut blir så att studenterna blir less på allt pipande om man glömmer att bocka av tjänsten. Det borde snarare vara så att man måste ta ställning till om anslaget ska ligga både på anslagstavlan och skickas som sms. Kommentarer kring detta var genomgripande att det var onödigt och sms används för att nå studenterna när de inte är inloggade. Ett förslag var att lägga en mall kopplat till anslagstavlan som innehöll meddelandet; Läs anslagstavlan, och att det var detta meddelande som skickades ut om man ville uppmärksamma studenterna på att ny information uppkommit på anslagstavlan. Respondenterna saknade större möjlighet att selektera flera individer från kontaktlistan samt önskade möjlighet att gruppera. Detta för att öka flexibiliteten i systemet. Om man till exempel i dagsläget ska skicka sms till två studenter i klassen går det inte att para ihop dessa och skicka ett sms till två personer. Användaren måste skicka samma meddelande två gånger genom att först gå igenom alla steg en gång för att sedan göra om samma procedur igen för att skicka meddelandet. Det går dock att spara sms:en som mall för återanvändning, vilket ansågs som positivt. Det är dock inte lika positivt att alla aktiva lärare inom kursen får tillgång till varandras mallar. Detta anses som privat och man vill inte heller ha tillgång till andras mallar. Vidare saknas det möjlighet att radera mallar man inte vill ha kvar och detta är något som efterfrågats. Det finns även en viss osäkerhet kring om sms:en gått iväg eller inte vid vissa tillfällen och det kan te sig svårt att hitta information kring detta. Man kan välja att även skicka sms till sig själv som kvittens, men viss osäkerhet kan ändå uppkomma om det verkligen gick fram till alla. Det är dessutom svårt att få en snabb överblick om vilka studenter som har lagt in att de vill ta emot sms och därmed vet man inte om alla fått meddelanden eller inte om man skickar ut till en hel klass. Reflektioner på möjligheten att ställa krav på att studenterna att lägga in sina mobiltelefonnummer diskuterades. Det är bra att veta att alla studenterna får meddelandena och att man inte missar enstaka personer som inte får informationen. De kom dock överens om att det inte kan vara tvingande då alla inte äger en mobiltelefon så problemet kvarstår gällande redundansen, det vill säga att man måste skicka ut samma meddelande via flertalet tekniker. I början av användandet upplevde respondenterna att det uppstod en förvirring gällande vilken tid meddelandena gick iväg genom kommentarer från mottagare. När de fått förklaring på detta så förstod de orsaken men detta i sin tur väckte frågan om studenterna meddelanden som skickats när mobilen är avstängd och de slår på den igen. Om så är fallet är det av vikt för studenten att kunna utläsa när sms:et var utskickat och om fallet är det motsatta uppkommer andra problem som att hur vet man att alla har mobilen på. Om detta inte går att lösa på grund av kostnadsavtal anser användarna att information kring

8 tidsangivelse bör vara tydligare och integreras inom lärmiljön, för att undvika oklarheter från studenters och lärares sida om hur detta fungerar. Avslutningsvis anses 160 tecken som rimlig omfattning ställt mot behov och innehåll i sms. Detta är även vad en ordinär mobiltelefon kan ta emot inom ramen för ett sms. Att tänka på: Defaultfunktionen Grupphantering/selektering Enskilda mailmallar för lärare Mottaget sms bekräftelse/kvittens Polletter (vem har åtkomst) Tidsangivelse Sammanfattning: Sammanfattningsvis ansågs sms-funktionen vara bra som ett komplement till andra redan integrerade kommunikationskanaler där det var extra positivt att den är integrerat i lärmiljön. I diskussion kring framtida nytta med SMS-tjänsten uppkom en kommentar att funktionen kan vara användbar vid en kurs där det är många studenter som är spridda geografiskt, till exempel vid Receptarieutbildningen. Det ses som positivt när man vill nå ut till många snabbt. Reflektioner kring nytta ställt mot kostnad kom även upp under diskussionerna och att detta är något man som användare bör tänka på anser respondenterna, men för kort och snabb informationsändring samt vid tidsskillnader mellan mottagare och avsändare är sms användbart. Alla har mottagit sms som inte varit riktad till dem, men detta beror enligt den som skickat ut dessa på att hon varit bekväm och inte valt mottagare korrekt. Detta skedde dock bara någon gång och det berodde inte på att det var svårt att förstå hur man väljer mottagare. Även omedveten användning har skett någon gång på grund av default-inställning vid anslagstavlan. Studenterna inom Omvårdnad C, 10p har varit odelat positiva och inte kommit med några negativa kommentarer alls. De har inte upplevt det som störande att motta sms snarare tvärtom om än en student fick problem när hon bytte telefonnummer. Denne student ändrade telefonnumret under sin profil, men kunde inte efter detta ta emot sms längre. Studenterna uttryckte som att det var bra att kunna ta emot korta meddelanden utan att vara inloggad till exempel när de satt och pluggande i grupp eller läste. Vi har inte fått några kommentarer från studenterna vid Palliativ Vård då ansvarig för denna kurs hoppade av studien i inledningsskedet. Hon meddelar dock att hon inte använt sig av sms-tjänsten då hon inte funnit behov att detta. Gränssnittet anses okej. Det man inte förstår använder man inte eller så lär man sig. Användargränssnittet har generellt förbättrats under åren utan att det har gjorts allt för stora förändringar som förvirrar.

9 Intervju med lärare Vilken typ av undervisning kommer du att bedriva på den aktuella kursen vi studerar? - roll lärare/handledare - ämne KURSWEBB Beskriv hur du uppfattat systemet hittills! Har du använt Ping-Pong/Slunik i någon tidigare kurs? Om ja, hur använder du systemet? Om nej, använder du något annat kurssystem och i så fall vilket? Vilka förväntningar har du på systemet generellt? Hur fungerar det inledningsvis på en kurs för studenterna att använda detta systemet enligt din erfarenhet? Om du använt Ping-Pong/Slunik, har du introducerat systemet för studenterna och hur går denna introduktion till? Om du inte introducerat systemet, hur går denna introduktion till? KOMMUNIKATION Hur kommunicerar du med studenter idag? Vilken form av teknik nyttjar du då (Muntligt (ansikte-ansikte, telefon)/skriftligt (hand-outs, mail, forum osv))? Varför? I vilka situationer/kontexter? Informationsinnehåll? Hur meddelar du dig till studenter idag? Vilken form av teknik nyttjar du då (Muntligt (ansikte-ansikte, telefon)/skriftligt (hand-outs, mail, forum osv))? Varför? I vilka situationer/kontexter? Informationsinnehåll? Har du erfarenhet av att använda mobiltelefon och specifikt SMS? När (i vilka utbildningssituationer?) tror du att du kommer att använda SMS-funktionen? Vilken typ av innehåll tror du att sms-kommunikationen kommer att bestå av?

10 Frågeformulär För projektet: SMS-tjänst som stöd i webbaserade lärmiljöer Tack för att du fyller i detta formulär. Fyll i dina svar så sanningsenligt som möjligt och formuläret lämnas därefter in till lärare. All information kommer att behandlas anonymt. Ange ålder genom ett kryss i rutan till höger: ÅLDER Ej svar Ange vilken utbildning du är antagen till samt vilken kurs/kurser du ska studera resten av terminen VT 2004: UTBILDNING: Biologprogrammet/ Biologi Skogsvetare/Skogsekologi Övrigt/Inget svar KURS/KURSER (vecka 14-23): Kryssa i aktuellt svar nedan! Har du tillgång till, och använder en mobiltelefon? Brukar du kommunicera och meddela dig via SMS? Har du tillgång till en Internetuppkoppling? JA JA JA NEJ NEJ NEJ Om, ja vilken typ av uppkoppling! Modem ADSL Bredband ANVÄNDNING AV KURSWEBBEN 1.1. Använder du kurswebb i samband med din utbildning? Kryssa i aktuellt svar! Ja, på varje kurs Ja, på de flesta kurser Ja, men bara på ett fåtal kurser Nej, aldrig 1.2. Om du svarat nej, Vad beror det på att du väljer att inte använda kurswebb? Kryssa för aktuellt svar, alternativt fyll i och definiera annat. Läraren ger mig all den information jag behöver vid fysiska möten All information finns att tillgå i pappersformat Kurserna jag deltar i brukar inte erbjuda tillgång till kurswebb. Annat [vad?]

11 1.3. Om du svarat ja, Hur många gånger i veckan i genomsnitt besöker du kurswebben? Kryssa i aktuellt svar! Under dessa besök, Vad använder du kurswebben till? Flera alternativ kan kryssas för! Kontrollera schema Kontrollera anslagstavla Kontrollera litteratur Kontaktinformation Länkar Diskussions forum/chat Administrera eget kursmaterial samt inlämningsuppgifter Annat [Vad?] KOORDINERING VIA KURSWEBBEN Använder du kurswebben för att koordinera studieaktiviteter som grupparbeten, individuella uppgifter, seminarier och så vidare gällande tider, uppgiftsbeskrivningar etc? Kryssa i aktuellt svar! Ja, på varje kurs Ja, på de flesta kurser Ja, men bara på ett fåtal kurser Nej, aldrig Inget svar Om nej, Vad beror det på att du väljer att inte använda kurswebben för att koordinera aktiviteter inom kursen och hur gör du istället? KOMMUNIKATION MELLAN STUDENTER I KLASSEN 2.1. Vilka kommunikationsmedel använder du för att kommunicera med eller meddela dig till/mellan personer (ej lärare/handledare) i klassen gällande kursen eller i samband med ett grupparbete? Kryssa för aktuellt svar, alternativt fyll i och definiera annat. Fysiska möten E-Post Fast Telefon Mobiltelefon (röst) Mobiltelefon (SMS) Forum ICQ/PIM Annat (vad?) En kommentar: Oftast fysiska möten Gradera vilket kommunikationsmedel du använder mest från A till H! A (mest) H (minst). Kommunikationsm. Ranking Fysiska möten E-post Fast telefon Mobiltelefon(RÖST) Mobiltelefon (SMS) Forum ICQ/PIM Annat (VAD?)

12 2.3. I vilka situationer och till vilket ändamål (informationsinnehåll) kommunicerar du med klasskamrater? Koppla ihop situation och ändamål med vilket kommunikationsmedel som används! Situation/Ändamål Fysiska möten E-Post Fast Telefon Mobiltelefon (röst) Mobiltelefon (SMS) Forum ICQ/PIM Annat KOMMUNIKATION MED LÄRARE 3.1. Kommunicerar du med läraren/handledaren utöver de schemalagda föreläsningarna eller de schemalagda handledningarna under kursernas gång? Kryssa i aktuellt svar! Ja, på varje kurs Ja, på de flesta kurser Ja, men bara på ett fåtal kurser Nej, aldrig Inget svar 3.2. Om du svarat ja, Vilka kommunikationsmedel kommunicerar du (ni) via? Kryssa för aktuellt svar, alternativt fyll i och definiera annat. Fysiska möten E-Post Fast Telefon Mobiltelefon (röst) Mobiltelefon (SMS) Forum ICQ/PIM Annat (vad?) 3.3. Grader vilket kommunikationsmedel du använder mest från A till H! A (mest) H (minst). Kommunikationsm. Ranking Fysiska möten E-post Fast telefon Mobiltelefon(RÖST) Mobiltelefon (SMS) Forum ICQ/PIM Annat (VAD?)

13 3.4. I vilka situationer och till vilket ändamål (informationsinnehåll) kommunicerar du med klasskamrater? Koppla ihop situation och ändamål med vilket kommunikationsmedel som används! Situation/Ändamål Fysiska möten E-Post Fast Telefon Mobiltelefon (röst) Mobiltelefon (SMS) Forum ICQ/PIM Annat 3.5. Om du svarat nej, Vad beror det på att du väljer att inte kommunicera med läraren/handledaren utöver de schemalagda föreläsningarna/handledningarna? Läraren ger mig all den information jag behöver vid fysiska möten All information finns att tillgå i pappersformat All information finns att tillgå på kurswebben Annat [vad?] 1 TACK FÖR DIN MEDVERKAN!

Utvärdering av Vägvisarprojektet och studieteknik våren 2005: sammanställning.

Utvärdering av Vägvisarprojektet och studieteknik våren 2005: sammanställning. Utvärdering av Vägvisarprojektet och studieteknik våren 2005: sammanställning. Sven Sandberg 23 september 2005 1 Inledning Detta är sammanställningen av en utvärdering av Vägvisarprojektet och studieteknikkursen

Läs mer

Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11

Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11 Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11 Digital kompetens och lärande/it-ämnen vt11 Results of survey Startade: June 1, 2011 Avslutad: June 30, 2011 Svarsfrekvens: 11% ( 9 / 84 ) Cambros elektroniska

Läs mer

Människa-Dator Interaktion

Människa-Dator Interaktion Människa-Dator Interaktion Uppgift 1, Datainsamling Utbildningsföretag vill ha programvara (Håkan Johansson) Produkter på marknaden: 3 st gratisprogram för elearning/webkonferans: Yugma Låter dig köra

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Människa dator- interaktion Therese Andersson, Fredrik Forsmo och Joakim Johansson WP11D. Inledning

Människa dator- interaktion Therese Andersson, Fredrik Forsmo och Joakim Johansson WP11D. Inledning Inledning Uppdragsgivaren efterfrågar ett program som ska fungera som underlag för undervisning av distansstudenter. I programmet ska man kunna genomföra föreläsningar, och elever och lärare ska kunna

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för musikvetenskap RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS Kurs: Musikteori 1/Musikvetenskap A Delkurs: Satslära/funktionsanalys Termin: VT 211 Totalt besvarade

Läs mer

Generellt. Ljudsystemet instruktioner för handledare

Generellt. Ljudsystemet instruktioner för handledare Generellt De data som ligger i detta system är känsliga. Undvik att spara ner filer på bärbara medium (t.ex på ett USB-minne eller på en bärbar dator). Om du har behövt spara ner en fil, var då noga med

Läs mer

Kursutvärdering Vuxnas lärande 50% vt09

Kursutvärdering Vuxnas lärande 50% vt09 Sid 1 (8) Kursutvärdering Vuxnas lärande 50% vt09 Lärare på kursen Anders Råde (kursansvarig) och Robert Holmgren 22/4 avslutades utvärderingen via Limesurvey och sammanställdes. P g a viss teknisk problematik

Läs mer

Projektledning - "Avancerad" Fördjupade modeller och metoder

Projektledning - Avancerad Fördjupade modeller och metoder Projektledning - "Avancerad" Fördjupade modeller och metoder Dokumentversion Studieguide Revision Datum Förändring x 150804 Frisläppt 1 Välkommen till kursen! 1 Vi som jobbar med kursen... 3 2 Beskrivning

Läs mer

Kursutvärdering. Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp

Kursutvärdering. Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp Institutionen för geografi och ekonomisk historia Kursutvärdering Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp Termin: vår 2016 Kursansvarig lärare: Olof Olsson Våra kursutvärderingar

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Utvärdering av kurs (3 bilagor)

Utvärdering av kurs (3 bilagor) Rektor RIKTLINJER 2011-06-09 Dnr HS 2011/299-50 Utvärdering av kurs (3 bilagor) 1 Allmänt Kursutvärderingar ska göras efter varje genomförd kurs vid Högskolan i Skövde (Högskolan). Termen kursutvärdering

Läs mer

Omställning till universietsstudier

Omställning till universietsstudier Miniprojekt, pedagogisk grundkurs II, vt 2001. Ann-Kathrin Holm, Fysikalisk-kemiska institutionen. Omställning till universietsstudier En enkätstudie i hur kemistudenter inom grundkursen uppfattar universitetsstudier

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Teorier i nutida landskapsarkitektur LK0115, 20168.0910 5 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Avancerad E Kursledare = Ulla Myhr Värderingsresultat Värderingsperiod: 2010-01-12-2010-01-26 Antal svar 4

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006

Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006 Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Introduktionskursen på 7 poäng som ingår i receptarieutbildningen på 120 poäng vid Umeå

Läs mer

5 I vilken utsträckning har kurslitteraturen varit till hjälp för ditt lärande?

5 I vilken utsträckning har kurslitteraturen varit till hjälp för ditt lärande? Kursvärdering Patent, varumärke och design - information som inspiration HT13 ÖVDFR1 10 hp Kursansvariga: Ingrid Johansson Rolf Hasslöw Antal registrerade studenter: 30 Antal besvarade: 7 Antodkända studenter

Läs mer

Nyhet. SMS funktion i Opus Dental. Sidan 1 av 12

Nyhet. SMS funktion i Opus Dental. Sidan 1 av 12 Nyhet SMS funktion i Opus Dental 2004 Sidan 1 av 12 OPUS SMS-funktion Opus SMS är tjänsten som förser Opus Dental med SMS - funktionalitet. Med Opus SMS kan Opus Dental: Skicka påminnelser via SMS Med

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Kandidatarbete i skogsvetenskap med företagsekonomisk inriktning EX0593, 30269.1213 15 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund C Kursledare = Dimitris Athanassiadis Värderingsresultat Värderingsperiod:

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 2014-12-04 Kursfakta Kursens namn Inom program / fristående

Läs mer

Sammanställning av kursvärdering

Sammanställning av kursvärdering Sammanställning av kursvärdering Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner 15 HP, 2015 Cemus kurser har tillkommit på studentintiativ och leds av studenter. Kursutvärderingen är ett viktigt

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 201511232

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Röingegården Röinge Rapport 20141017 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

Kursrapport för Webbdist13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31ESM1)

Kursrapport för Webbdist13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31ESM1) Kursrapport för Webbdist13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31ESM1) Kursansvariga var David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen Övriga medverkande lärare: Emma Forsgren Helena Francke Claes Lennartsson

Läs mer

Kursrapport kurs SC131B VT 2018

Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Delkurs 1: Humanjuridik, 7,5 hp Kursansvarig: Mikael Matteson Antal registrerade studenter: 82 Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 28 Svarsfrekvens:

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Weine Olovsson Magnus Johansson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Weine Olovsson Magnus Johansson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (6) Fysik Sändlista Kurskod Examinator Inger Klein Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Weine Olovsson Magnus Johansson TFYA68 Weine Olovsson Kursen gavs Årskurs 2 Kursens delar Ansvarig sektion

Läs mer

METOD INKLUSIVE UPPSATSSAMORDNING, SK1313. Kursrapport HT18. Kursansvarig: Birgitta Niklasson

METOD INKLUSIVE UPPSATSSAMORDNING, SK1313. Kursrapport HT18. Kursansvarig: Birgitta Niklasson METOD INKLUSIVE UPPSATSSAMORDNING, SK1313 Kursrapport Kursansvarig: Birgitta Niklasson Denna kursrapport bygger på enkätsvar från 23 studenter. Totalt antal studenter på kursen denna termin var 38, vilket

Läs mer

1 Respondent. 2 Researcher A. 3 Researcher B

1 Respondent. 2 Researcher A. 3 Researcher B 1 Respondent 2 Researcher A 3 Researcher B Fråga A = 4 första frågorna, Frågor B = nästa 3 frågor, endast nummer = fråga 1-17, Övr 1 osv = frågor från intervjuare utanför frågeguide Rad Person Text Fråga

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Kräftriket Hus 8c 08-674 71 44 www.fest.se uu@fest.se Roslagsvägen 101 114 19 Stockholm

Kräftriket Hus 8c 08-674 71 44 www.fest.se uu@fest.se Roslagsvägen 101 114 19 Stockholm Inledning Detta är en sammanställning av Speak-up day vårterminen 2012. Speak-up day arrangerades av Föreningen Ekonomernas Utbildningsutskott för första gången på Företagsekonomiska institutionen vid

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Naturläkemedel och kosttillskott på 4 poäng som ingår i receptarieutbildningen

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Kursutvärdering P O Ågren per-olof.agren@umu.se Vårterminen 2017 Sid 1 (13) Sammanställning av kursutvärdering Examensarbete i informatik, 15 hp, VT 2017 Kursansvarig: Per-Olof Ågren Samlad bedömning 1

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Landscape architecture: History, theory and practice LK0249, 10281.1516 15 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Ylva Dahlman Värderingsresultat Värderingsperiod: 2015-10-29-2016-02-25

Läs mer

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik B Kurskod: 2KN026 Start och slutdatum:

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik B Kurskod: 2KN026 Start och slutdatum: Umeå universitet Institutionen för kostvetenskap Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik B Kurskod: 2KN02 Start och slutdatum: 020 00 Antal registrerade på kursen: 23 Datum för möte (programsamordnare, lärarrepresentanter

Läs mer

Genomgång utav KURT Kursvärderingssystemet för Linköpings Universitet

Genomgång utav KURT Kursvärderingssystemet för Linköpings Universitet Genomgång utav KURT Kursvärderingssystemet för Linköpings Universitet Överblick Varför kursvärdering? Samtliga kurser inom den grundläggande utbildningen vid LiU ska utvärderas med stöd av det elektroniska

Läs mer

Grupper i Studentportalen

Grupper i Studentportalen Guide Uppdaterad 2014-05-28 Grupper i Studentportalen Studentportalens gruppindelningsfunktion gör det möjligt att dela in studenter på ett kurstillfälle eller ett samläsningstillfälle i olika grupper.

Läs mer

Kursansvariga: David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen

Kursansvariga: David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen Kursrapport NSMFR1 V17-1 Sociala medier och social interaktion, 7,5 hp Kursansvariga: David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen Övriga medverkande lärare: Emma Forsgren Helena Francke Jan Nolin

Läs mer

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014 Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 14 Lina Collin All 15/236 Särskilt utbildningsstöd Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) fördelar särskilt utbildningsstöd till universitet

Läs mer

Sammanställning av Kursutvärdering V11 (BU Distans KBH) Vetenskaplig teori och metod

Sammanställning av Kursutvärdering V11 (BU Distans KBH) Vetenskaplig teori och metod Sammanställning av Kursutvärdering V11 (BU Distans KBH) Vetenskaplig teori och metod Datum: 2011-07-05 10:22:32 Besvarad av: 14(20) (70%) 1. I vilken utsträckning anser du att du uppnått de angivna kursmålen?

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Poäng. Start v. Applikationsprogramm ering i Python 7.5. Antal registrerade (män/kvinnor) 50 (34/16)

Poäng. Start v. Applikationsprogramm ering i Python 7.5. Antal registrerade (män/kvinnor) 50 (34/16) TEK/NAT Kursrapport Kurs Kurskod Poäng År Start v. Applikationsprogramm ering i Python 5DA 7.5 215 13 Institution Institutionen för datavetenskap Antal registrerade (män/kvinnor) 5 (34/16) Antal aktiva

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Vattenresursteknik MV0190, 30056.1314 5 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Abraham Joel Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-03-05-2014-04-04 Antal svar 8 Studentantal 52 Svarsfrekvens

Läs mer

Kursrapport för WEBB13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31KSM1)

Kursrapport för WEBB13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31KSM1) Kursrapport för WEBB13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31KSM1) Kursansvariga var David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen Övriga medverkande lärare: Emma Forsgren Helena Francke Claes Lennartsson

Läs mer

Innehåll. Manus instruktionsfilm: Språkhantering. Introduktion

Innehåll. Manus instruktionsfilm: Språkhantering. Introduktion Manus instruktionsfilm: Språkhantering Innehåll Språkhantering... 1 Introduktion... 1 Generellt om språkfiltrering i Ping Pong... 3 Språkfiltrering i produktionsverktyget... 4 Att tänka på i administrationsverktyget...

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014 Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014 Lina Collin Särskilt utbildningsstöd Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) fördelar särskilt utbildningsstöd till universitet och

Läs mer

3OM218. Examinator. Monica Christianson. 58% (14 av 24 möjliga personer) Muntlig utvärdering 2013-05 06

3OM218. Examinator. Monica Christianson. 58% (14 av 24 möjliga personer) Muntlig utvärdering 2013-05 06 Institutionen för omvårdnad Sammanställning [2013-06-13] [OM 218vt13] Sid 1 (1) Kursutvärdering Kursnamn och poäng Kvinno- och familjehälsa I, 7,5 hp Kurs inom program (ange program)/fristående Barnmorskeprogrammet,

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2015-06-25. Familjestödsgruppen AB Öppenvård. Öppenvård, handläggare

Kvalitetsindex. Rapport 2015-06-25. Familjestödsgruppen AB Öppenvård. Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 20150625 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal Genomförda intervjuer SSIL

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Diatel Telefonpassning

Diatel Telefonpassning Diatel Telefonpassning Manual för kundwebben DiaTel Diagonal Telefonpassning Box 55157 504 04 Borås, Sweden Tel. 033-700 71 00 Fax. 033-700 71 01 E-post. info@diatel.se Innehållsförteckning Vyer Inloggning

Läs mer

Lärar/vägledarinformation

Lärar/vägledarinformation Lärar/vägledarinformation Portfolio - Personlig utvecklingsplan Syfte att utveckla och stödja självstyrt lärande genom att fokusera på det egna ansvaret för kunskapsinhämtning och personlig utveckling.

Läs mer

VT17-1DV527-7,5hp. Vilket sammanfattande omdöme ger du kursen? Antal respondenter: 25. Antal svar. Svarsfrekvens: 24,00 %

VT17-1DV527-7,5hp. Vilket sammanfattande omdöme ger du kursen? Antal respondenter: 25. Antal svar. Svarsfrekvens: 24,00 % VT7-DV527-7,5hp Antal respondenter: 25 : Svarsfrekvens: 24,00 % Vilket sammanfattande omdöme ger du kursen? Vilket sammanfattande omdöme ger du kursen? Mycket bra 4 (,7%) Ganska bra 2 (33,3%) Ganska dålig

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2012-02-17. Murars Gård. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-02-01-2012-01-31. Standard, handläggare

Kvalitetsindex. Rapport 2012-02-17. Murars Gård. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-02-01-2012-01-31. Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20120217 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 20110201 20120131 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Kursrapport 32IVP1 H15-1 Verksamhetsförlagt projektarbete, 7,5 hp BMBD114h

Kursrapport 32IVP1 H15-1 Verksamhetsförlagt projektarbete, 7,5 hp BMBD114h Cecilia Gärdén 2015-11-27 Jenny Lindberg Kursrapport 32IVP1 H15-1 Verksamhetsförlagt projektarbete, 7,5 hp BMBD114h Om kursen Kursen har pågått på masternivå, distans, period 1 och 2 ht 2015, mellan 31

Läs mer

Struktur för kursutvärdering vid Teknik och samhälle

Struktur för kursutvärdering vid Teknik och samhälle Struktur för kursutvärdering vid Teknik och samhälle Inledning Kursutvärderingar är en viktig del, kanske den viktigaste, för att driva kvaliteten framåt på våra utbildningar. Utförda på rätt sätt säkerställer

Läs mer

Manual SMS Gateway NÄRHÄLSAN

Manual SMS Gateway NÄRHÄLSAN Manual SMS Gateway NÄRHÄLSAN Hej Vi har bokat in dig 2018-02-01 kl 14.00. Om tiden ej passar ring oss senast 24 timmar innan utsatt tid på 031-400 500. Med vänliga hälsningar /Närhälsan Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Blackboard CE8 Användarmanual Student

Blackboard CE8 Användarmanual Student Blackboard CE8 Användarmanual Student 2009-09-02 (CE 8.0.3) Inledning 1 Logga in på Blackboard 1 Verktyg 2 Diskussionsforum 2 Läsa ett diskussionsinlägg (trådade forum) 3 Läsa ett diskussionsinlägg (bloggforum)

Läs mer

Ingen avkoppling. utan uppkoppling. en undersökning om bredband och det viktiga med internet. Februari 2012

Ingen avkoppling. utan uppkoppling. en undersökning om bredband och det viktiga med internet. Februari 2012 Ingen avkoppling utan uppkoppling en undersökning om bredband och det viktiga med internet Februari 2012 Ingen avkoppling utan uppkoppling Internet tillgodoser allt fler av våra behov, oavsett om det handlar

Läs mer

Värderingsresultat. Obligatoriska standardfrågor

Värderingsresultat. Obligatoriska standardfrågor Små avloppssystem, näringsåterföring och slambehandling TN0320, 20056.1415 5 Hp Studietakt = 25% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Håkan Jönsson 5 Hp Studietakt = 25% Nivå och djup = Avancerad Kursledare

Läs mer

Meddelanden + övriga informationskanaler

Meddelanden + övriga informationskanaler Meddelanden + övriga informationskanaler 1. MEDDELANDEN... 1 1.1SKICKA MEDDELANDEN TILL ALLA/MÅNGA PÅ KURSEN... 1 1.2. SKICKA MEDDELANDE TILL ENSKILDA PERSONER... 2 1.3 HISTORIK FÖR MEDDELANDEN... 2 1.4.

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Utvärderingsresultat. Relativa frekvenser av svar Std. Av. Medel 50% 25% Det påverkade mig inte alls 22.2% Det påverkade mig. inte alls 33.

Utvärderingsresultat. Relativa frekvenser av svar Std. Av. Medel 50% 25% Det påverkade mig inte alls 22.2% Det påverkade mig. inte alls 33. Programutvärdering skapad: 0-06-6 Programutvärdering vid Högskolan Väst Ledarskap inom detaljhandeln, SGLID, utan kommentarer () Institution: Högskolans förvaltning Antal svarande: 9 Utvärderingsresultat

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Kursrapport för WEBB13: Textproduktion 1 V14 7,5 hp (31KTP1)

Kursrapport för WEBB13: Textproduktion 1 V14 7,5 hp (31KTP1) Kursrapport för WEBB13: Textproduktion 1 V14 7,5 hp (31KTP1) Kursansvariga: Charlotte von Essen Anna Vörös Lindén Medverkade på kursen gjorde även: Camilla Hentschel (handledning och rättning) Ramona Mattisson

Läs mer

Studiehandledning för kursen - Undervisning och lärande för hållbar utveckling, 7,5 hp

Studiehandledning för kursen - Undervisning och lärande för hållbar utveckling, 7,5 hp Studiehandledning för kursen - Undervisning och lärande för hållbar utveckling, 7,5 hp Kursen ges helt på distans vilket betyder att vi endast kommer att mötas på internetbaserade media. Det övergripande

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE Social verksamhet SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE SEPTEMBER DECEMBER 2014 Maria Toll Samordnare anhörigstöd/volontärarbete/förebygga Postadress: Besöksadress: socialverksamhet@grastorp.se

Läs mer

Snabbguide för E-lomake

Snabbguide för E-lomake Snabbguide för E-lomake 1 Om E-lomake/E-blankett...1 1.1 Inloggning...1 1.2 Symboler...1 1.3 Användargränssnittets flikar...1 1.4 Skapande av en ny blankett...2 2 Skapande av en ny blankett, Fält-funktionen...3

Läs mer

Utvärderingsresultat. Relativa frekvenser av svar Std. Av. Medel 25% 50% 11.1% Det påverkade mig inte alls. Det påverkade mig. inte alls 22.

Utvärderingsresultat. Relativa frekvenser av svar Std. Av. Medel 25% 50% 11.1% Det påverkade mig inte alls. Det påverkade mig. inte alls 22. Programutvärdering skapad: 0-06-6 Programutvärdering vid Högskolan Väst Personalekonomi, SGPEK, utan kommentarer () Institution: Högskolans förvaltning Antal svarande: 0 Utvärderingsresultat Teckenförklaring

Läs mer

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Termin: HT-2014 Termin1 Ladokkod: BA111C Kursansvarig: Ravi Danielsson Antal registrerade studenter: 65 Antal

Läs mer

Att organisera ett kursrum

Att organisera ett kursrum NGL Workshop 1 Att organisera ett kursrum Att organisera ett kursrum Workshopens innehåll Struktur i kursrummet De olika verktygen när ska jag använda vad? Uppgifter Forum Grupper Bloggar Loggböcker Quiz

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Moodle2 STUDENTMANUAL

Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE237 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II 1 ( 6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II Sändlista Kurskod Examinator Mathias Henningsson Miguel Giménez Johan Holtström THFR41 Miguel Giménez Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2 Kursens

Läs mer

LÄRARSTUDERANDE OCH IT

LÄRARSTUDERANDE OCH IT LÄRARSTUDERANDE OCH IT Enkät med svar Rapport 1a 1 OBS denna redovisning är en punktskattning i procent inom 95%-iga konfidensintervall utan variation samt antal uppgift saknas. Totalsiffror hämtade från

Läs mer

Mall för kursrapporter

Mall för kursrapporter 1(11) 2010-02-09 Mall för kursrapporter Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar. Strukturen för detta kvalitetsarbete beskrivs i Kvalitetsbygge: Struktur för

Läs mer

THTY42 Teknisk kommunikation på tyska II - del 2

THTY42 Teknisk kommunikation på tyska II - del 2 1 (6) THTY42 Teknisk kommunikation på tyska II - del 2 Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Fredrik Wiklund Håkan Örman Christoph Röcklinberg Johan Holtström Kurskod THTY42 Examinator Christoph

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20131217 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Kursutvärdering av Fördjupad farmakoterapi 7,5 högskolepoäng, ht 2007 & vt 2008

Kursutvärdering av Fördjupad farmakoterapi 7,5 högskolepoäng, ht 2007 & vt 2008 Kursutvärdering av Fördjupad farmakoterapi 7,5 högskolepoäng, ht 27 & vt 28 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av kursen Fördjupad farmakoterapi, 7,5 hp. Kursen ingår som en valbar kurs

Läs mer

MO6003 VT2017. Antal svar: 2

MO6003 VT2017. Antal svar: 2 MO6003 VT07 :. Vad var bäst med kursen? Vad var bäst med kursen? Att få titta djupare på ett mer specifikt ämne. Vad skulle du föreslå för förbättringar? Vad skulle du föreslå för förbättringar? Jag skulle

Läs mer

Programbokslut för VASIN med start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN

Programbokslut för VASIN med start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Programbokslut för VASIN med start 2017 Specialistsjuksköterskeprogrammet Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Innehållsförteckning Om programbokslutet... 2 Intensivvårdssjukvård 100 % VASIN... 3 Om

Läs mer

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt 1 (6) TFYA76 Mekanik del 1 Sändlista Kurskod Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Håkan Örman Peter Christensen Peter Schmidt TFYA76 Examinator Peter Christensen Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2012-09-20. Utslussen Behandlingshem. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-09-01-2012-08-31

Kvalitetsindex. Rapport 2012-09-20. Utslussen Behandlingshem. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-09-01-2012-08-31 Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2012-09-20 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-09-01-2012-0-31 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi

Läs mer

Reglerteknik. Utvärderingen är genomförd av. Ansvarig studienämndsordförande. Sändlista. Anders Hansson Johan Löfberg. Kursen gavs Årskurs 3 Termin

Reglerteknik. Utvärderingen är genomförd av. Ansvarig studienämndsordförande. Sändlista. Anders Hansson Johan Löfberg. Kursen gavs Årskurs 3 Termin 1 (5) Reglerteknik Sändlista Svante Gunnarsson Ingela Wiklund Erika Jonsson Johan Högdahl Anders Hansson Johan Löfberg Kurskod Examinator TSRT12 Anders Hansson Kursen gavs Årskurs 3 Termin VT Period 1

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 1 Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av KI Survey- administratörer

Läs mer

Kursrapport för WEBB12: Textproduktion 2 V14 7,5 hp (31WTX2)

Kursrapport för WEBB12: Textproduktion 2 V14 7,5 hp (31WTX2) Kursrapport för WEBB12: Textproduktion 2 V14 7,5 hp (31WTX2) Kursansvariga: Charlotte von Essen Anna Vörös Lindén Övriga medverkande lärare: Karin Dessne David Gunnarsson Linda Rydh Jonas Söderholm Birgitta

Läs mer