Årsbokslut Teknik- och servicenämnden. Beslut TSN , 2.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsbokslut 2013. Teknik- och servicenämnden. Beslut TSN 2014-01-23, 2."

Transkript

1 Årsbokslut Teknik- och servicenämnden Beslut TSN , 2.

2 Nämnden har under uppfyllt sina uppdrag i varierande grad där brister i underhåll och handläggningskapacitet drar ner nivåerna samtidigt som avfallshantering och intern service ligger högt. De enskilt mest uppmärksammade händelserna under året var att Kinna centrum har färdigställts och att det stora miljöprojektet med överföringsledningar för vatten och avlopp från Skene skog till Hyssna har inletts. Den ekonomiska redovisningen visar ett överskott på drygt fem miljoner kronor vilket kan upplevas som motsägelsefullt kopplat till det behov av resurser som framförts. Bakom siffrorna döljer sig dock både positiva och negativa avvikelser där de största gäller lägre personalkostnader kopplat till vakanser och sjukdom, lägre kostnader kopplat till de milda vintrarna, högre livsmedelskostnader och högre kostnader för behandling av avloppsslam. Trots det överskott som redovisas har underhållsnivåer inom nämndens verksamheter varit lika eller större än budget vilket är positivt och viktigt för framtiden. Nämnden gjorde under året investeringar för drygt 84 mnkr vilket är mer än något annat år trots att det bara är 55 % av budget. Flera stora projekt har inte kommit så långt som var planerat vilket i sin tur beror på komplex projektering och långa externa handläggningstider för bland annat tillståndsansökningar. Inom förvaltningen har de stigande och höga sjuktalen varit en utveckling som är allt annat än önskvärd. Ett arbete har inletts för att analysera och få bukt på problemet där fokus är att öka frisknärvaron och vara den arbetsgivare vi vill vara. En annan välbehövlig satsning som kommer ge resultat de kommande åren är den utökning av ingenjörstjänster som gjorts inom de tekniska verksamheterna. Det är många projekt i investeringsplanen som måste genomföras för att nämnden skall kunna uppfylla sin vision "Vi gör det lättare att bo och verka i Marks kommun och vi arbetar för en kommun i tillväxt" Symbolförklaring till Indikator/nyckeltal Trendpil, uppåtgående trend Trendpil, oförändrad trend Trendpil, nedåtgående trend Färgsymbol (Grön), visar måluppfyllelse Färgsymbol (Gul), visar måluppfyllelse Färgsymbol (Röd), visar måluppfyllelse Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 2(49)

3 Innehållsförteckning 1 Verksamhet Året som gått Uppföljning av uppdrag Verksamhetsberättelse Måluppföljning Hållbara förutsättningar för boende och företagsamhet Goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar Trygghet vid behov av omsorg och stöd i vardagen Hållbar personalförsörjning Hållbar ekonomi och finansiering Uppföljning av Intern kontroll Teknik- och servicenämnden Intern kontroll Uppföljning energiplanen Effektiv användning av energi Reduktion av fossila bränslen och el för uppvärmning Effektiva transporter med låg klimatbelastning Följetal Vatten- och avloppsförsörjning Avfallshantering Gator, vägar och parker Lokalförsörjning Kost- och städservice Verksamhetsservice Personal Viktiga händelser Tillbud och arbetsskador Ekonomi Driftredovisning Investeringsredovisning Disposition av ackumulerat resultat Uppföljning av Vatten- och avloppsförsörjningsverksamheten Uppföljning av Avslutningsåtgärder på nedlagda tippar Uppföljning av Barnkonventionen Uppföljning Miljöhänsyn Uppföljning av synpunkter och avvikelser Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 3(49)

4 1 Verksamhet 1.1 Året som gått Vatten- och avloppsförsörjning Anläggning av nya överföringsledningar för vatten och avlopp i kommunens nordvästra del inleddes. Skene avloppsreningsverk fick en ny utloppsledning för renat vatten mot Viskan. Ombyggnaden av VA-ledningar under Enebergsvägen och Övre Kammarbergsvägen blev klar. Anläggning av VA-ledningar i det nya området Skogshöjd i Sätila slutfördes under året. Avfallshantering Projektering av en ny återvinningscentral vid Skene skog slutfördes och byggnationen planeras till Gata/Park Torgen i Kinna centrum färdigställdes med invigningen av konstverket Pegasus som pricken över i:t. Nya papperskorgar i modern design och med Marks kommunvapen sattes upp på ett flertal olika platser i kommunen. Arbetet med att förnya Fritsla stationsområde inleddes. Bland annat har stationsområdet fått ny beläggning, en minnesplats och en förbättrad pendelparkering. Dessutom har cykelvägen utanför det före detta hotellet förbättrats. Stranden vid Häggån i Kinna rassäkrades och cykelvägen renoverades som en följd av det skred som inträffade i november. Extra medel till beläggning gjorde att fler asfalteringsarbeten kunde utföras och att standarden på vägnätet höjdes något. Lokalförsörjning Ombyggnationen av skolan i Fotskäl blev klar och ett lika omfattande arbete inleddes på skolan i Torestorp. Under hösten påbörjades nybyggnation av omklädningsbyggnad och en läktare på Vävarevallen, som drabbades av en förödande brand Lokaler och utbildningsgård för bygg- och anläggningsprogrammet färdigställdes vid Kunskapens hus. Underhållsåtgärder och energibesparande investeringar har genomförts enligt plan inom fastighetsbeståndet. Kost- och städservice Renovering och utbyggnation av köket vid Kunskapens hus innebär en modern produktionsanläggning för matlåda till hemmaboende pensionär och även för mat till skola och förskola. Certifieringen av städpersonal har slutförts. Verksamhetsservice Under året har andelen miljöfordon ökat ytterligare och kommunen har nu även fordon med elhybridmotorer. Ett stort arbete har lagts på bankupphandlingen och i och med detta har nya rutiner för kontant- och kortbetalningar utvecklats. Under året har mycket tid använts till förberedelser gällande införande av ny kontoplan, Kommunbas-13. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 4(49)

5 1.2 Uppföljning av uppdrag Uppföljning av uppdrag Huvudverksamhet/Uppdraget uppfyllt Helt I hög grad Delvis I låg grad Inte alls Vatten- och avloppsförsörjning X Avfallshantering X Gator, vägar och parker X Lokalförsörjning X Intern service exklusive Lokalförsörjning X Vatten- och avloppsförsörjning Brister i ledningsnätet innebär att uppdraget inte kan uppfyllas mer än delvis. Förnyelse sker inte i den takt som behövs vilket främst beror på brist på personella resurser. Avfallshantering För avfallshanteringen är måluppfyllelsen god. Uppdraget utförs enligt plan och med ett bra resultat. Befintlig återvinningscentral har vissa brister gällande arbetsmiljö för både personal, besökare och entreprenörer. Under 2014 kommer en ny återvinningscentral att byggas och i och med detta blir arbetsmiljön på Skene skog positiv för alla parter. Gator, vägar och parker Ramen för gata/park-verksamheten har varit för låg under en lång följd av år. Bristen på handläggare/ingenjörer är det största problemet. De ökade resurserna för beläggningsunderhåll förbättrar uppfyllelsegraden i detta område. Fortfarande är uppfyllelsegraden låg vad avser grönytor, övergångsställen, vägskyltar och yttre miljö samt genomförande av nya gångoch cykelvägar. Lokalförsörjning Uppdraget anses inte helt uppfyllt då resurser i form av internhyra inte möjliggör en tillräcklig underhållsnivå. Konsekvensen är kontinuerligt försämrad status på kommunens fastigheter. Årets resultat möjliggjorde emellertid en ökning av underhållet i förhållande till budget med 1 mnkr. Uppdraget att tillhandahålla verksamhetslokaler har dock i hög grad uppfyllts. Internservice exklusive lokalförsörjning Verksamheterna inom internservice uppfyller i hög grad uppdraget. Undantaget är upphandling där kapaciteten inte är tillräcklig för att klara behovet av upphandlingar och avtalsförnyelser. Enkäterna avseende kundnöjdhet när det gäller skolmåltider och mat för hemmaboende pensionär visar en stadig uppåtgående trend vilket tyder på att uppdraget måltidsförsörjning uppfylls helt. 1.3 Verksamhetsberättelse Ett av kommunens största investeringsprojekt genom tiderna kom igång på allvar under. Det gäller de överföringsledningar som ska anläggas för att knyta samman vatten- och avloppsnäten i flera orter i de nordvästra delarna av kommunen till reningsverket i Skene samt dricksvattennätet i centralorten. På sikt ska detta leda till att flera gamla vatten- och reningsverk stängs, vilket i sin tur innebär bättre rening och lägre miljöpåverkan. Under året har två ledningar förlagda i Viskan blivit reparerade på grund av akuta läckor vilket var komplicerat och tidskrävande. Projektering har påbörjats för att ersätta ledningarna eftersom det finns risk för ytterligare problem med dem i framtiden. Ombyggnaden av VAledningar och gata på Enebergsvägen och en del av Övre Kammarbergsvägen blev klara under året med gott resultat. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 5(49)

6 Teknik- och servicenämnden bedömer att uppdraget gällande gator, vägar och parker har uppfyllts delvis, vilket beror på bristande underhåll. Allt fler grönytor och grönområden har fått ändra karaktär till naturmark och gatumiljön har ett eftersatt underhåll av skyltar och gatumiljö. Den långvariga vintern med djuptjäle och barmark in i april gjorde att många barrväxter och annan växtlighet runt om i kommunen frystorkade och dog vilket medförde extra arbete. I slutet av året har iordningställandet av stationsområdet i Fritsla påbörjats. Pendelparkeringen har förbättrats, busshållplatsen har byggts om och en ny samlingsplats och minnesplats efter det gamla stationshuset har byggts. Tidigare under året byggdes en ny lekplats i Fritsla och lekplatserna på Cirkelvägen i Örby och Olsagårdsgatan i Skene renoverades. Kommunens goda ekonomi gjorde det möjligt att under sommaren anslå 5 miljoner kronor extra till beläggningsarbete. Dessa användes bland annat till Nya Kinnavägen, Mor Kerstins väg samt till ett stort antal mindre lagningsarbeten runt om i kommunen. Det finns behov av avsevärt mer asfalteringsarbete om standarden på gator och vägar ska kunna behållas och de långsiktiga kostnaderna hållas nere. Dock har inventering av vägstandarden visat att det skett en viss förbättring de senaste fyra åren, de extra medlen har gett resultat. Naturvårdslaget har under året utfört arbete med bland annat naturreservaten, vandringslederna, skötsel av vissa badplatser och offentliga toaletter. Verksamheten utför även flytthjälp, och snickeriarbeten tex nytillverkning av badbryggor och uppfräschning av parkbänkar bland annat i tätortsnära områden. Verksamheten bedrivs av en liten enhet som utför ett stort arbete med trivselhöjande åtgärder inom kommunen. I och utanför Kunskapens hus har lokaler och arbetsgård för bygg- och anläggningsprogrammet iordningställts vilket givit en bättre utbildningssituation för både elever och pedagoger. Om- och tillbyggnad av Fotskälskolan färdigställdes och under blev även utemiljön vid Fotskäls förskola färdig. Nästa skola på tur för ombyggnad var Torestorpskolan där arbetet har pågått under året med planerad invigning i augusti Återuppbyggnaden av den nedbrunna läktarbyggnaden på Vävarevallen har påbörjats med en ny omklädningsbyggnad och en ny läktarbyggnad. Andra fritidsrelaterade projekt som varit aktuella under året är de nya hardcourtgolv som har lagts i Tygrikeshallen och projektering av ny idrottshall i Hyssna. Energiprojekt har genomförts i syfte att minska energianvändningen och minska användningen av fossila bränslen. Satsningar har gjorts på pellets, värmepumpar och solceller vilket innebär att användande av olja som bränsle i princip har fasats ut. Utvecklingen av en alltmer klimatsmart skolmatsedel har fortsatt. Målsättningen är att minska miljöpåverkan genom att använda bra råvaror och effektiva tillagningsmetoder. En livsmedelsupphandling med högt ställda krav på bland annat djuromsorg har genomförts. I måltidsverksamhetens samarbete med skola och förskola har stora utbildningsinsatser genomförts för att motivera till samarbete mellan kökspersonal och pedagogisk personal. Kraven på individanpassad kost har blivit fler vilket tydliggjort behovet av regelverk och information om vilka anpassningar verksamheten kan och ska tillhandahålla. Inom äldreomsorgen har fokus dels varit att erbjuda god vardagsmat och dels festlig helgmat där Nobelfest och andra högtider firats lite extra. En omfattande renovering och utbyggnad har genomförts av köket i Kunskapens hus. Nu finns en modern produktionsmiljö för i första hand matlåda för hemmaboende, men också för tillagning av mat för kylning till några skolor. Som ett led i arbetet med att förbättra arbetsmiljö och frisknärvaro har samtliga städare genomgått ergonomi- och certifieringsutbildning. En annan åtgärd för bättre arbetsmiljö, men även för bättre städkvalitet, har varit utbytet av flera städmaskiner. De tjänstefordon som kommunen använder har under året bytts ut till moderna och trafiksäkra miljöfordon i en högre takt än tidigare och så kallade miljöhybrider har även börjat användas. Under har 39 stycken nya fordon köpts in vilket motsvarar en femtedel av tjänstebilarna. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 6(49)

7 2 Måluppföljning 2.1 Hållbara förutsättningar för boende och företagsamhet Kommunal service med god tillgänglighet och kvalitet Indikatorer Beslutad av 2011 Mål Andel hushåll som är utan vatten mer än 15 timmar Antal nyanslutna fastigheter till det kommunala VA-nätet Nämnd 0 % 0 % 0 % 0 % Nämnd 28 st 6 st 14 st minst 50 st Avbrottstid på det kommunala VA-nätet räknat i minut per brukare och år Kvalitets-, service- och miljöindex för VA-verksamheten Nämnd 10 minuter 12 minuter 9 minuter Nämnd 580 poäng 523 poäng 622 poäng högst 10 minuter minst 700 poäng Antal ärenden som prövats av statens VA-nämnd NöjdBrukareIndex - Vattenoch avloppsförsörjning NöjdBrukareIndex - Avfallsverksamhet Nämnd 2 ärenden 3 ärenden 1 ärenden 0 ärenden Nämnd 92 % 92 % 90 % minst 88 % Nämnd 92 % 92 % 89 % 90 % Antal timmar/vecka som avfallsanläggningen vid Skene skog har öppet utöver tiden vardagar Nämnd 13 timmar 13 timmar 13 timmar minst 11 timmar Andel fullgjorda hämtningar av hushållsavfall Nämnd 99,57 % 99,59 % 99,6 % 100 % NöjdBrukareIndex - Gator Nämnd 56 % 56 % 61 % 60 % Andel av de nya, tillkommande lokalerna enl. lokalplanen som har tillhandahållits i rätt tid Andel av identifierade hinder i publika lokaler som har avhjälpts Andel e-fakturor av totalt antal skickade fakturor Andel felanmälningar, gällande infrastrukturen, som sker via internetportal Mark.se Nämnd 95 % 95 % 80 % 100 % Nämnd 75 % 100 % 100 % minst 90 % Nämnd 8 % 11 % 13 % minst 40 % Nämnd 26 % 24 % 21 % minst 30 % Antal nyanslutna fastigheter till det kommunala VA-nätet 14 nya anslutningar gjordes under : 11 villor, 1 flerbostadshus och 2 övriga. Avbrottstid på det kommunala VA-nätet räknat i minut per brukare och år Avbrottsiden blev 9 minuter per brukare och år vilket är bättre än uppsatt mål. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 7(49)

8 Kvalitets-, service- och miljöindex för VA-verksamheten Värdet beräknat enligt formel från VASS baserat på en stor mängd data gällande andel anmärkningar på mikrobiologiska- och kemiska undersökningar på verk och ledningsnät, avbrottstid på ledningsnät och serviser, rörnätsläckage, antal klagomål på lukt, smak samt missfärgat vatten, stopp på spillavloppsledning och serviser, inläckage (tillskottsvatten) och antalet källaröversvämningar. Antal ärenden som prövats av statens VA-nämnd Slutligt resultat ett ärende, det var två i augusti men ett återkallades. NöjdBrukareIndex - Vatten- och avloppsförsörjning Enligt enkät 90 % NöjdBrukareIndex - Avfallsverksamhet 89 % av samtliga är på det hela taget nöjda med hämtningen av hushållsavfall. 3 % anger att de är missnöjda. Förra gången var 83 % nöjda. De som är äldre än 39 år är nöjda i större utsträckning än de som är yngre än 40 år. Dessutom är de som bor i småhus nöjdare än vad de som bor i flerbostadshus är. De som inte är nöjda fick en fråga om vad de är mest missnöjda med. Det är så få som är missnöjda att någon redovisning av vad missnöjet orsakas av inte kan göras. En bidragande orsak är att många (24 %) har låtit bli att svara på frågan om vad som orsakar störst besvär. Dessutom har 32 % svarat "Annat" där det finns möjlighet att komplettera svaret med egna ord. Antal timmar/vecka som avfallsanläggningen vid Skene skog har öppet utöver tiden vardagar Öppettider under året är: måndag till torsdag 7-18, fredag-lördag 9-14, tisdagar aprilseptember NöjdBrukareIndex - Gator Resultatet av medborgarundersökningen ger ett nöjdbrukarindex på 61 % vilket får anses som en god indexökning. Målet på 60 % har således överskridits. De delresultat som använts är följande. Snöröjning och halkbekämpning tyckte 15 % var mycket bra och 51 % ganska bra. Standarden på gator tyckte 6 % var mycket bra och 28 % ganska bra. Rent och snyggt i centrum tyckte 9 % var mycket bra och 73 % ganska bra. Andel av de nya, tillkommande lokalerna enl. lokalplanen som har tillhandahållits i rätt tid Försening av projektet Kunskapens hus kök och bygg o anläggning har skett med tio respektive två veckor. Andel av identifierade hinder i publika lokaler som har avhjälpts Under har alla identifierade enkelt avhjälpta hinder åtgärdats i publika lokaler. Andel e-fakturor av totalt antal skickade fakturor Målsättningen för andel e-fakturor till kund är fortfarande klart högre än vad vi förväntas nå. Det kommer att krävas fortsatta insatser för att påverka medborgare och företag till att ansluta sig. Andel felanmälningar, gällande infrastrukturen, som sker via internetportal Mark.se Andelen felanmälningar via internetportalen mark.se sjunker något jämfört med tidigare år. Under året har det inte skett någon utveckling av tjänsten. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 8(49)

9 Trygg, hälsosam och säker miljö Indikatorer Beslutad av 2011 Mål Andel vattenprover utan anmärkning på kommunalt dricksvatten Enstaka fel på belysningsnätet åtgärdas i mån av tid inom en fyra veckors period eller i anslutning med besiktningsrundor Andel felanmälningar som åtgärdats inom en vecka då tre eller fler belysningspunkter i rad inte lyser Allvarliga fel på belysningsnätet som kan orsaka skada skall åtgärdas omedelbart. Andel kommunala gator och GCM-vägar som är farbara 8 timmar efter snöröjningens påbörjande och snöröjda 24 timmar efter snöfallets upphörande Antal olyckor med dödlig utgång på kommunala gator, vägar och GCM-vägar Nämnd 94,7 % 93,6 % 94 % 97 % Nämnd 100 % 100 % 100 % 100 % Nämnd 100 % 100 % 100 % 100 % Nämnd 100 % 100 % 100 % 100 % Nämnd 97 % 97 % 99 % 100 % Nämnd 0 st 0 st 0 st 0 st Andel vattenprover utan anmärkning på kommunalt dricksvatten 417 prov av 446 var utan anmärkning. Enstaka fel på belysningsnätet åtgärdas i mån av tid inom en fyra veckors period eller i anslutning med besiktningsrundor Fel som inverkar på trafiksäkerheten, till exempel vid övergångsställen och gatukorsningar, åtgärdas så snart som möjligt efter att felen blivit kända av kommunen. I övrigt åtgärdas felen under ordinarie besiktningsrundor. Andel felanmälningar som åtgärdats inom en vecka då tre eller fler belysningspunkter i rad inte lyser Där tre eller flera belysningspunkter har varit ur drift har felen åtgärdats inom en vecka från det att kommunen fått kännedom om felen. Även enstaka belysningspunkter som bedöms vara viktiga ur trafiksäkerhetssynpunkt har åtgärdats inom en vecka. Allvarliga fel på belysningsnätet som kan orsaka skada skall åtgärdas omedelbart. Allvarliga fel som kan orsaka person- eller egendomsskada, har åtgärdats omedelbart efter att felet blivit känt. Andel kommunala gator och GCM-vägar som är farbara 8 timmar efter snöröjningens påbörjande och snöröjda 24 timmar efter snöfallets upphörande Förutom någon enstaka gata, som av någon anledning glömts, har gator och GCM-vägar varit farbara 8 timmar efter snöfallets upphörande. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 9(49)

10 2.2 Goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar Trygga, hälsosamma och stimulerande miljöer Indikatorer Beslutad av 2011 Mål NöjdBrukarIndex - andel brukare som ger högst eller näst högst betyg på skolmåltiden Nämnd 71 % 73 % 74 % minst 85 % NöjdBrukarIndex - andel brukare som ger högst eller näst högst betyg på skolmåltiden Det är fler tjejer än killar som uppger att maten alltid/oftast är god och att de alltid/oftast äter grönsaker. Större andel av killarna uppger att de alltid äter frukost. Fler tjejer än förra året uppger att de tycker att maten smakar gott och fler uppger att de äter sig mätta. Killarna är mer nöjda med bemötandet och fler killar än tjejer uppger att de blir mätta av skolmaten. De elever som uppger att de alltid/oftast blir bra bemötta äter oftare av skollunchen, tycker att maten smakar bättre, upplever att maten har lagom temperatur, att matsalen är renare och att de blir mättare. De elever som sällan/aldrig äter frukost uppger att de mer sällan äter skollunch än andra elever. Gruppen som sällan/aldrig äter frukost uppger oftare att maten inte är god, äter mer sällan grönsaker och få blir mätta av skollunchen. Färre upplever att ljudvolymen är lagom. Fler än förra året tycker att ljudvolymen är hög. En tredjedel äter sig sällan/aldrig mätta. Något fler uppger att de alltid äter frukost (70 % jmf 67 %). Fler anger att maten alltid/oftast är god (58 % jmf 51 %). Fler uppger att det alltid är rent i matsalen. Fler uppger att de alltid blir bra bemötta (51 % jmf 46 %). Fler känner till att det är matråd (78 % jmf 67 %). Fler uppger att de alltid har tillräckligt med tid (51 % jmf 48 %). Fler uppger att de alltid/oftast äter sig mätta (73 % jmf 70 %). Fler uppger att de har tillräckligt med tid. Sammantaget bättre resultat på de flesta punkter förutom ljudvolym vilket är en utmaning att arbeta vidare med tillsammans med pedagogisk personal. 2.3 Trygghet vid behov av omsorg och stöd i vardagen God service och kvalitet Indikatorer Beslutad av 2011 Mål Nöjd Brukar Index - Andel brukare i hemtjänst som är nöjda med hur maten smakar NöjdBrukarIndex - Andel brukare i särskilt boende som är nöjda med hur maten smakar. Nämnd 76 % 76 % 90 % minst 70 % Nämnd 65 % 73 % 73 % minst 70 % Nöjd Brukar Index - Andel brukare i hemtjänst som är nöjda med hur maten smakar Ny undersökning genomförd i egen regi. 79 svarande av sammanlagt 100 enkäter. 90 % ansåg att maten var alltid eller oftast god. NöjdBrukarIndex - Andel brukare i särskilt boende som är nöjda med hur maten smakar. Ingen undersökning genomförd. Värdet avser års utfall. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 10(49)

11 2.4 Hållbar personalförsörjning Flexibla arbetstider med rätt till heltid och möjlighet till deltid Indikatorer Beslutad av 2011 Mål Andel nyanställda som kan få önskad sysselsättningsgrad Alla anställda ska kunna få önskad sysselsättningsgrad Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 74 % 80 % 68 % 98 % 44 % 57 % 46 % 100 % Andel nyanställda som kan få önskad sysselsättningsgrad Indikatorn mäter andel utlysta heltidstjänster och utifrån det perspektivet uppnås inte målet om 98 %. Av 34 utlysta tjänster har 11 utlysts som deltidstjänster och andelen utlysta deltidstjänster har ökat jämfört med föregående år, där tre av totalt 15 annonserade tjänster utlystes som deltidstjänster. Fem av de 11 deltidstjänsterna avser vikariat för viss tid. Små enheter inom ett stort geografiskt område ger begränsade möjligheter att bedriva en effektiv organisation bemannad med enbart heltidstjänster. Alla anställda ska kunna få önskad sysselsättningsgrad Friska medarbetare Indikatorer Beslutad av 2011 Mål Sjukfrånvaron ska uppgå till högst 4 procent. Den genomsnittliga sysselsättningsgraden inom nämnden uppgår till 91,1 % vilket är något högre än föregående år då den var 89,5 %. Målet om att tillgodose 50 % av de som framfört önskemål om ändrad sysselsättningsgrad uppnås nästan. Majoriteten av nämndens medarbetare arbetar enligt önskad sysselsättningsgrad. Deltidsanställda återfinns främst inom kostoch städservice. I samband med medarbetarsamtal förs en dialog om önskad sysselsättningsgrad. Förteckningen över medarbetare som önskar förändrad sysselsättningsgrad justeras löpande utifrån medarbetarnas önskemål. Vid vakanser sker en kontinuerlig översyn av möjligheten att utöka sysselsättningsgraden för deltidsanställda. Vid årets slut är nio medarbetare föremål för översyn gällande sysselsättningsgrad när vakansutrymme uppstår. Vid års utgång var 13 medarbetare föremål för översyn av sysselsättningsgraden. Fyra av dessa medarbetare har under året erbjudits heltid, två medarbetare är nöjda med den sysselsättningsgrad de har och har återtagit sitt önskemål om högre sysselsättningsgrad. En medarbetare har fått höjd sysselsättningsgrad men önskemålet om heltid har här inte kunnat tillgodoses fullt ut. Under året har två medarbetare tillkommit som framfört önskemål om sänkt sysselsättningsgrad. Kommunfullmäktige 5,6 % 6,3 % 7,9 % högst 4 % Sjukfrånvaron ska uppgå till högst 4 procent. Den totala sjukfrånvaron inom förvaltningen följer samma trend som i de flesta övriga förvaltningar i kommunen och i riket som helhet, det vill säga med stigande sjukfrånvaro. Inom kommunen uppvisar teknik- och servicenämnden den högsta sjukfrånvaron procentuellt sett. Fördelat mellan könen är sjukfrånvaron 8,6 % för kvinnor och 6,1 % för män. Långtidssjukfrånvaron utgör 54,5 % av den totala sjukfrånvaron. Vid en ögonblicksbild har cirka 30 medarbetare uppnått långtidssjukfrånvaro om 60 dagar eller mer under oktober månad. Psykisk ohälsa utgör en stor del av sjukfrånvaron. Majoriteten av de långtidssjukfrånvarande återfinns i åldersintervallet år samt 60 år och äldre där cirka 60 procent av förvaltningens cirka 330 medarbetare återfinns. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 11(49)

12 Procentuellt sett uppvisar VA-sektorn den högsta sjukfrånvaron där en hög arbetsbelastning har konstaterats vara en orsak. Sektorn har förstärkts med arbetskraft under året och ytterligare förstärkning är planerad där rekrytering av en utredningsingenjör slutfördes vid årets slut. Sett till antalet sjukfrånvarande återfinns majoriteten inom kost- och städservice där en tredjedel av förvaltningens anställda arbetar. Under året har ett projekt i samarbete med kommunens företagshälsa påbörjats inom kostoch städservice med ökad frisknärvaro som mål. Härutöver har rehabiliteringskedjan aktualiserats för förvaltningens chefer i samarbete med försäkringskassan. Som en förebyggande åtgärd har ergonomiutbildning för städare genomförts för att undvika belastningsbesvär. Under året har ett arbete med riskanalys inom städverksamheten pågått utifrån ett minskat uppdrag från beställande nämnder. Verksamheten ser det inte som möjligt att ytterligare anpassa städverksamheten utan att riskera en högre arbetsbelastning än vad som är hälsosamt. Sjukfrånvaro per sektor Sektor Sjukfrånvaro % Sjukfrånvaro % Långtidssjukfrånvaro % Långtidssjukfrånvaro % Gata Park 6,9 7,6 52,2 44,5 Lokalförsörjning 6,2 6,6 32,0 51,0 Kost- och städservice 7,4 9,0 57,1 53,8 Verksamhetsservice 4,2 5,1 21,9 29,9 Vatten och avlopp 6,2 12,2 66,0 79,8 Avfall 0,0 0,2 0,0 0,0 Totalt Teknik- och servicenämnden 6,5 7,9 52,4 54,5 Systematisk kompetensutveckling Indikatorer Beslutad av 2011 Mål Alla tillsvidareanställda ska ha en plan för sin kompetensutveckling Kommunfullmäktige 100 % 100 % 100 % 100 % Alla tillsvidareanställda ska ha en plan för sin kompetensutveckling Medarbetarnas kompetensutvecklingsplaner revideras och fastställs årligen i samband med medarbetarsamtalet. Under året har chefer påbörjat ett kommunövergripande ledarskapsprogram. I övrigt har medarbetare genomfört utbildning enligt planering utifrån respektive yrkesområdes behov. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 12(49)

13 2.5 Hållbar ekonomi och finansiering Positiva ekonomiska resultat Indikatorer Beslutad av 2011 Mål God följsamhet mot budget - avfallsverksamheten God följsamhet mot budget - skattefinansierad verksamhet Nämnd tkr 340 tkr tkr Nämnd -41 tkr tkr -549 tkr Nämnd tkr tkr tkr högst tkr God följsamhet mot budget - vatten- och avloppsförsörjningsverksamheten högst- 900 tkr högst tkr God följsamhet mot budget - kost- och städverksamheten God följsamhet mot budget - lokalförsörjningsverksamheten Nämnd 305 tkr tkr 561 tkr minst 0 tkr Nämnd tkr -842 tkr tkr minst 0 tkr God följsamhet mot budget - vatten- och avloppsförsörjningsverksamheten Vatten- och avloppsverksamheten redovisar ett underskott om 2,1 mnkr vilket avviker från budget med 0,8 mnkr. Verksamheten avviker även från den senaste prognosen. Avvikelsen beror främst på ökade kostnader för omhändertagande av slam från reningsverket samt uppbokning av ett skadeståndskrav om 0,4 mnkr som inkommit under året. God följsamhet mot budget - avfallsverksamheten Avfallsverksamheten redovisar ett underskott om 0,5 mnkr vilket är något bättre än budget samt tidigare prognoser. Avvikelsen beror på minskade personalkostnader då enhetschefen varit vakant under delar av året samt att genomförandet av ny återvinningscentral försenats och kapitalkostnaderna därmed inte fallit ut enligt plan. Kostnaderna för insamling är något högre än budget samtidigt som behandlingsavgifterna för främst farligt avfall har minskat. God följsamhet mot budget - skattefinansierad verksamhet De skattefinansierade verksamheterna prognostiserar ett överskott i förhållande till budget om 2,8 mnkr. Överskottet beror främst på vakanta tjänster inom administrationen gällande upphandling och controller. Även kostnaderna gällande Vinterväghållningen redovisar ett överskott. Avvikelser finns även gällande nämndsverksamheten och naturvårdslaget. God följsamhet mot budget - kost- och städverksamheten Kost- och städverksamheten redovisar ett mindre överskott om 0,5 mnkr i bokslutet. Årets totala resultat stämmer väl överens med tidigare lagda prognoser och avvikelser finns främst gällande intäkter, personalkostnader och livsmedelsinköp. God följsamhet mot budget - lokalförsörjningsverksamheten Lokalförsörjningen redovisar ett överskott om 2,2 mnkr i årets bokslut. Resultatet är något högre än tidigare lagda prognoser. Avvikelsen beror på minskade personalkostnader, ökade hyresintäkter samt något lägre kostnader för värme då året varit varmare än normalåret. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 13(49)

14 Effektivt resursutnyttjande Indikatorer Beslutad av 2011 Mål Fastighetsbeståndets storlek relativt invånarantalet Nämnd 6,11 m2/inv 6,1 m2/inv 6,1 m2/inv högst 6,27 m2/inv Energimängd per förvaltad area, kwh/m2 Nämnd 147 kwh/m2 132 kwh/m2 141 kwh/m2 högst 154 kwh/m2 Drift- och administrationskostnadsnivå lokaler Nämnd 237 kr/m2 244 kr/m2 246 kr/m2 högst 257 kr/m2 Städkostnad per kvm för grundskola Städkostnad/kvm för förvaltningsfastigheter Nämnd 258 kr/m2 260 kr/m2 264 kr/m2 270 kr/m2 Nämnd 127 kr/m2 132 kr/m2 129 kr/m2 138 kr/m2 Städkostnadsförändringen (kostnad per m2) i förhållande till förändringen på branschens städindex Nämnd 1 0,32 0,48 mindre än 1 Fastighetsbeståndets storlek relativt invånarantalet Invånarantalet och fastigbeståndets storlek har minskat, dock marginellt. Några fastigheter har avyttrats under året. Energimängd per förvaltad area, kwh/m2 et ligger lägre än målet vilket beror på genomförda energioptimeringar och energiinvesteringar. Drift- och administrationskostnadsnivå lokaler Drift- och administrationskostnadsnivån är lägre än planerat främst på grund av vakanta tjänster under året. Målet ligger högre än utfallet vilket också beror på genomförda energioptimeringar och energiinvesteringar. Städkostnad per kvm för grundskola Lägre städfrekvens i grundskolans teorisalar. Städkostnad/kvm för förvaltningsfastigheter av besparingsåtgärder - ger lägre kostnader. Städkostnadsförändringen (kostnad per m2) i förhållande till förändringen på branschens städindex Städkostnaden per kvadratmeter är sänkt från års utfall om 230 kr till 228 kr. Städindex har ökat med 2,1 %. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 14(49)

15 God förvaltning av kommunens egendom Indikatorer Beslutad av 2011 Mål Förnyelsetakt VA-ledningsnät Nämnd 0,2 % 0,11 % 0,5 % 0,5 % Beläggningsunderhåll - faktisk vägstandard i förhållande till optimal vägstandard Nämnd 80 % 75 % 81 % minst 90,5 % Underhållsnivå lokaler, kr/m2 Nämnd 73 kr/m2 77 kr/m2 87,4 kr/m2 minst 80 kr/m2 Akut underhållsnivå lokaler, kr/m2 Nämnd kr/m2 högst 12 kr/m2 Förnyelsetakt VA-ledningsnät Ett antal förnyelseprojekt har genomförts, omläggning av VA på Enebergsvägen och Övre Kammarbergsvägen. Detta har medfört att förnyelsetakten sett ur ett Mark-perspektiv är hög och uppgår i bokslutet till 0,5 %. Beläggningsunderhåll - faktisk vägstandard i förhållande till optimal vägstandard Värdet avser faktiskt vägkapital i procent av nyvärdet. Sett över den senaste femårsperioden har standarden på vägarna i kommunen ökat något till följd av flera års satsning på ny beläggning (ca 6 mnkr per år). Dock anses vägnätet fortfarande ha dålig standard och en fortsatt satsning på minst 6 mnkr per år måste till för att inte standarden ska sjunka. Underhållsnivå lokaler, kr/m2 Målet avser både akut och planerat underhåll. Totalutfallet uppgår till 87,4 kr/m2 och således ligger utfallet över målet. 66,4 kr/m2 avser planerat underhåll och resterande akut underhåll. Överskott inom bland annat personal- och inhyrning samt minskade energikostnader har skapat förutsättningar för ett utökat underhåll. Akut underhållsnivå lokaler, kr/m2 Den akuta underhållsnivån har ökat i förhållande till målet, en del av ökningen är sannolikt beroende av en ökad noggrannhet och förändrad bedömning i samband med konteringen av fakturor. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 15(49)

16 3 Uppföljning av Intern kontroll Teknik- och servicenämndens internkontrollplan är uppbyggd i enlighet med COSO-modellen och utgår från nämndens olika processer. Risker är framtagna och en bedömning av väsentlighet, sannolikhet och möjlighet till tidig upptäckt har gjorts. De risker som har höga värden gällande väsentlighet, sannolikhet och tidig upptäckt har tagits med i nämndens internkontrollplan. Under året har i princip samtliga internkontrollmoment utförts. 3.1 Teknik- och servicenämnden Intern kontroll Vatten- och avloppsförsörjning Risk Kontrollmoment Kommentar Andel analyser med anmärkning Beräkning av andel analyser som bedömts som tjänliga med anmärkning. 6,1 % av analyserade prov fick anmärkning vilket är något lägre än föregående år. Avfallsverksamhet Risk Kontrollmoment Kommentar Avfall hämtas inte i rätt tid Kontroll av andel fullgjorda hämtningar. Andelen fullgjorda hämtningar följs upp månadsvis av kundtjänst och uppgår till mer än 99 % på årsbasis. Snöoväder ger som regel flera överhopp under vinterperioden till följd av dåligt snöröjda vägar. Trafik Risk Kontrollmoment Kommentar Hög energiförbrukning på gatubelysningen Brister i trafiksäkerhetsanordningar Stickprovskontroller på belysningsfakturor samt årssammanställning Sammanställning av antalet trafikolyckor med personskada Sammanställning av antalet fel på kommunala trafiksäkerhetsanordningar enligt inrapportering via felanmälan Sammanställning antalet trafikolyckor med dödlig utgång Samtliga belysningsfakturor granskas i fråga om rimlighet gällande elförbrukningen. Utöver detta görs inga ytterligare kontroller. Årssammanställning av elförbrukningen levereras i slutet av januari. Några felaktigheter har inte observerats. Under året har 25 trafikolyckor varav 3 allvarliga inom kommunens väghållningsområde inrapporterats via Transportstyrelsens register Strada. Under har det varit 5 felanmälningar på trafiksignaler, 14 anmälningar på vägmärken samt ett 20-tal täta dagvattenbrunnar. Inga dödsolyckor har inträffat på det kommunala vägnätet under. Uppgifterna kommer från Transportstyrelsens register Strada, med data från Polisen och sjukvården. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 16(49)

17 Grön miljö Risk Kontrollmoment Kommentar Lekande barn skadas Besiktning av lekplatser enligt plan Besiktning ska göras av en extern entreprenör. Dessa har inte fullgjort uppdraget för. Under 2014 bevakar verksamheten mer noggrant att de levererar enligt avtal. Funktionskontroll av lekplatser enligt plan Antalet anmälda/registrerade skador på lekplatser Funktionskontroll av lekplatser har utförts enligt plan. Detta görs av egen personal i samband med andra driftåtgärder. Ungefär 15 skador på lekplatser upptäcktes och åtgärdades under. Lokalförsörjning Risk Kontrollmoment Kommentar Brukarnas behov av lokaler kan inte tillgodoses Energieffektiviseringsåtgärder har inte genomförts eller får inte effekt Felaktig personaldimensionering Skadegörelse Brister i nyckelhantering Uppföljning av projekt gentemot antagen lokalplan vid varje prognostillfälle Via LRP-gruppens månadsmöten tillse att varje framställt lokalbehov har förankring i Lokalplanen Energimängd per förvaltad area och lokaltyp. Avstämning av varje fastighetsskötares ansvarsområde utifrån riktvärden avseende skötseltid per kvm för aktuell fastighetstyp Uppföljning via husmöten två gånger per år att hyresgäst och hyresvärds säkerhetsrutiner följs Genomgång av utkvitterade nycklar från huvuddepå Lokalförsörjning har följt upp projekt enligt lokalplanen och efterlevt planerade åtgärder enligt tidplan. Lokalresursplaneringsmöten (LRP) har ersatts av dialogmöten med förvaltningarna. 2 av 4 möten har genomförts. Lokalförsörjning har under investerat 4 mnkr i energieffektiviserande åtgärder för lokaler. Kalkylering av sänkta energikostnader har skett och mätning pågår. Trenden är positiv och kostnaderna för energi minskar. I samband med projekt har energieffektiviseringar genomförts. Kontinuerlig uppföljning av fastighetskötarnas arbetsområden genomförs. I samband med rekryteringar sker översyn och eventuella justeringar av skötseltid och områden. Planerade husmöten har under genomförts enligt plan. Åtgärder kommer att följas upp under Genomgång av nyckelfilialer har skett och några depåer återstår. Lokalförsörjning har informerat vissa verksamheter vikten av att vara aktsamma med nycklar till kommunens lokaler. Några låssystem har förnyats och system för behörighetsbrickor installerats. Stickprovskontroll av rutiner för utlåning av nycklar från mindre nyckelfilialer Genomgång av mindre nyckelfilialer har genomförts och visat på en del brister i hantering och administrat- Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 17(49)

18 Risk Kontrollmoment Kommentar ion. Det är främst vid inhyrda lokaler där inte Lokalförsörjning hanterar administrationen. Rutiner för säkrare hantering arbetas fram tillsammans med verksamheterna. En utredning har genomförts där lokalbokning inom Kultur- och fritidsförvaltningen har granskats. Beslut har fattats att lokalbokningen ska vara kvar inom Kultur- och fritidsförvaltningen, men att utveckling och förbättring av rutiner ska genomföras tillsammans med Teknik- och serviceförvaltningen under Oklara beställningar av vaktmästeriarbeten Månadsvis kontroll av debiterade antal timmar gentemot föregående månad och föregående år Kontrollen är genomförd och utfallet för verksamhetsanknutna tjänster är högre jämfört med budget för. et visar på ett ökat antal utförda timmar i förhållande till budgeterad del av personalkostnaderna för verksamhetsanknutna tjänster. I internbudget för 2014 räknar Lokalförsörjning inte med någon kostnadsökning. Måltidsförsörjning Risk Kontrollmoment Kommentar Felaktig servering Årlig genomgång av specialkostintyg Genomgång av specialkostintyg görs regelbundet tillsammans med dietist. Brukare kan bli sjuka Sammanställning av eventuella tillbud Dialog vid matråd Sammanställning av eventuella noteringar vid kontrollinspektion av livsmedelshygien. Tre rapporterade tillbud finns angående felaktigt serverad kost. Två fall av glutenintolerans och ett fall av mjölkallergi. Rutinerna har skärpts under året. Matråd genomförs på varje skola två gånger per år. Synpunkter som uppkommer ger underlag till utveckling på respektive enhet Under har miljöenheten genomfört 45 inspektioner. Vid dessa har sammanlagt konstaterats 45 st avvikelser och noteringar. 15 st avser bristande rutiner vid rengöring och 12 st avser bristande underhåll av lokaler. Övriga avvikelser gäller förvaring och separering av livsmedel. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 18(49)

19 Lokalvård Risk Kontrollmoment Kommentar Bristande introduktion och utbildning Uppföljning av nya vikarier Genomförs som rutin. Utfört uppdrag överensstämmer inte med beställt uppdrag pga missförstånd Bristande användning av skyddsutrustning Bristande kunskap om kemikaliehantering Dialog på husmötet Uppmärksammas i samband årlig skyddsrond/medarbetarsamtal Kunskapstest Husmöten genomförs regelbundet. Användandet av skyddsutrustning uppmärksammas i samband med medarbetarsamtal/skyddsrond. Görs i samband med certifiering och omcertifiering vart femte år för respektive städare. Teknisk service Risk Kontrollmoment Kommentar För hög drivmedelsförbrukning gällande poolbilarna Stickprovskontroll gällande antal körda mil i förhållande till drivmedelsförbrukningen på poolbilarna Kontrollen är gjord genom en jämförelse av drivmedelsförbrukningen under 6 månader och antal körda mil samma period. Kontrollen omfattar samtliga poolbilar. Uppföljningen visar ingen orimlig förbrukning i förhållande till antal körda mil. Kompetensförsörjning Risk Kontrollmoment Kommentar Felaktiga anställningsvillkor Felaktig löneberäkning på grund av att schema och sysselsättningsgrad inte stämmer överrens Kontroll att anställningsavtal är korrekt ifyllda samt i överensstämmande med utannonsering Stickprovskontroller att schema stämmer med sysselsättningsgrad Genom löpande granskning av anställningsavtal under året har ett anställningsavtal identifierats med felaktig anställningsform, där anställning skedde tillsvidare istället för allmän visstidsanställning. Felaktigheter kring principer för lönesättning har identifierats vid ett par tillfällen. En del i kontrollmomentet är att skapa kontroll över antalet befattningar för att dessa inte ska utökas i samband med rekrytering. Det förekommer dock att titel i annons och anställningsavtal inte stämt överens. Vid dessa tillfällen har det skett genom ett medvetet val för att tydligt spegla tjänstens innehåll och nå ut till rätt sökande. Av anställningsavtalet framgår dock den inom kommunen vedertagna titeln för specifik befattning. Inga nya befattningar har tillkommit under året. Totalt har 836 st slumpvis utvalda anställningsavtal kontrollerats mot inlagda schemauppgifter i lönesystemet. Av kontrollerade uppgifter avviker endast 19 st. I flertalet av avvikelserna har åtgärden varit att korrigera eller skriva ett nytt anställningsavtal. Endast i ett fåtal fall har avvikelsen inneburit att utbetald lön har behövt korrigeras. För högt övertidsuttag Att regler och rutiner följs Vid november månads utgång har cirka 10 medarbetare arbetat 100 Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 19(49)

20 Risk Kontrollmoment Kommentar eller fler övertidstimmar. En medarbetare har vid detta tillfälle nästan utfört 200 timmar. Enligt manuell beräkning kommer denna medarbetare som ett resultat av en större vattenläcka mellan jul och nyår ha utfört mer än 200 övertidstimmar vid december månads utgång. Ekonomiservice Risk Kontrollmoment Kommentar Felaktiga årsprognoser som kan leda till ineffektiv resursanvändning. Otillräcklig kontroll av att inköp sker från ramavtalsleverantörer Felaktig debitering vid inköp Attestbehörighet i Inköp och Faktura (IoF) stämmer ej överrens med aktuellt ansvar och anställning samt att beloppsgränser för attest i IoF inte stämmer med fastställd attestordning enligt delegation Genomgång av redovisning samt analys av helårsprognoser Genomgång och kontroll av leverantörer Genomgång och kontroll av priser på fakturor Stickprovskontroll av behörighetsblankett IoF utifrån beslutad delegation Rapportering av driftredovisningen sker till nämnd samtliga månader genom sammanställning av månadsrapporter som dels visar på den totala nettokostnaden för perioden men också nettokostnaden för respektive verksamhet. Helårsprognoser har framställts från och med januari månad och uppdaterats i samband med månadsrapporteringar under året. Prognoserna bygger på erfarenheter från tidigare år, utfall under året, nya förutsättningar och händelser kända vid prognostillfället. Granskning av inköp gällande kontorsmaterialinköp är genomförd. Den största andelen av inköp som görs på förvaltningen görs hos den leverantör som vi har avtal med. Vissa specialprodukter såsom kantinetiketter görs hos annan leverantör. Internkontroll är genomförd gällande inköp av kontorsmaterial med metoden stickprovskontroll. Samtliga granskade artiklar där inköp gjorts i enlighet med avtal har fakturerats med rätt pris. Kontrollen genomförs genom att ett antal behörighetsblanketter för fakturasystemet IoF kontrolleras mot beslutad delegation. Kontrollen som görs av teknik- och serviceförvaltningen säkerställer att personen har delegation på attesträtt. Varje förvaltning ansvarar vidare för att kontrollera att attestbeloppen är rätt. Kontrollen som teknik- och serviceförvaltningen genomfört avseende rätt delegation visar inte på några avvikelser. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 20(49)

21 4 Uppföljning energiplanen 4.1 Effektiv användning av energi Åtgärder Beskrivning Kommentar Åtgärd 9 Energiutbildning av driftpersonal (TSN) Åtgärd 10 Lokalhyresgästernas effektiviseringsincitament (TSN) Åtgärd 11 Brukarmedverkan (TSN) Vaktmästare och driftstekniker har stor inverkan på energianvändningen i fastigheterna. En fortlöpande utbildning är en förutsättning för att denna personalgrupp ska kunna utföra sitt uppdrag. Utbildningen sker inom ramen för ordinarie utbildningsresurser. I samband med att TS arrangerar utbildningar kan motsvarande personal i Marks Bostads AB och kommunens företag inbjudas till kurserna till självkostnad och vice versa. Beteendefrågor är viktiga för energieffektivisering. Det är i detta sammanhang viktigt att den som förbrukar energi också känner av kostnaden. Kopplingen mellan förbrukning och kostnad är i de kommunala hyresavtalen svag, varför det vore önskvärt att skapa ett tydligare samband mellan förbrukning och kostnad. För att ge hyresgästerna incitament för att påverka hur man använder energin ska Marks kommun inleda en dialog med hyresgästerna om framtida hyressättning samtidigt som man följer den nationella diskussionen om nya principer för hur kostnaden för bland annat energi ska debiteras hyresgästen. Förutsättningarna för internhyresdebitering med kallhyra behöver därför utredas och klargöras. För att detta skall fungera är det dock nödvändigt att hyresgästerna kan få stöd från hyres-värden att kunna förändra sitt energibeteende. Hyresgästerna åt sin sida har också ett an-svar för att framföra förslag på energieffektiviserande åtgärder i t.ex. lokaler och installation-er. Hyresgästerna, även kallat brukarna, behöver få information om hur de kan spara energi i sin verksamhet och få stöd för att genomföra förändringar som minskar energianvändningen. Ett pilotprojekt ska genomföras under 2011 på tre förskolor i kommunen, där personalen får löpande stöd från Lokalförsörjningsenheten med att identifiera och minska onödig energianvändning. En modell med ekonomiska incitament ska samtidigt testas på pilotverksamheterna för att se hur det stimulerar till ändrat beteende som minskar energianvändningen. Pilotprojektet ska efter utgången av 2011 utvärderas och tanken är att modellen därefter ska genomföras på fler verksamheter. Under genomförde samtliga fastighetsskötare utbildning i energieffektivisering. En grupp genomförde en fördjupad utbildning inom ramen för samverkan i BOHÄM. Lokalförsörjning har under genomfört husmöten med verksamheterna och som en stående punkt finns energiförbrukning med som information och underlag för diskussion. Här tydliggörs kopplingen mellan förbrukning och kostnad, samt vilka åtgärder som kan genomföras. Utbildningsinsatser har genomförts i samverkan med BOHÄM. Ingen ytterligare åtgärd genomförd under. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 21(49)

22 Åtgärder Beskrivning Kommentar Åtgärd 13 Samordning av arbetet med energifrågor (TSN) Åtgärd 14 Finansiering av energiinvesteringar (TSN) Åtgärd 20 Rötning av avloppsslam (TSN) Åtgärd 21 Energieffektivitet vid inköp (TSN) Åtgärd 22 Driftsutbildning (TSN) Åtgärd 23 Effektiviserad uppvärmning (TSN) I arbetet med att effektivisera energianvändningen kommer krävas ökade personella resurser och ökad kompetens i vissa frågor. För att underlätta genomförandet skall arbetet mellan aktuell personal inom berörda förvaltningar och bolag samordnas. För att underlätta för lönsamma energiinvesteringar finns budgetrutiner som innebär att medel för energiinvesteringar finns avsatta på ett särskilt konto. För att nå målsättningen om energieffektivisering ökas därför detta belopp till 4 Mkr/år under perioden fram till På basis av livscykelkostnad används sedan medlen för energiinvesteringar. Redovisning av det tekniska och ekonomiska utfallet av investeringskontot sker sedan varje år. I den långsiktiga planen för VAförsörjning är medel upptagna för en rötningsanläggning. Inköp av teknisk utrustning till VAverksamheten ger ofta energikonsekvenser i många år. Vid inköp skall därför, när det är relevant, energieffektivitet och livscykelkostnad alltid vara parametrar som skall ingå i beslutsunderlaget. Detta gäller framförallt maskinutrustning med en installerad effekt större än 25 kw. Driftstekniker har stor inverkan på energianvändningen även för VAverksamheten. En fortlöpande utbildning är en förutsättning för att denna personalgrupp effektivt skall kunna utföra sitt uppdrag. Utbildningen sker inom ramen för ordinarie utbildningsresurser. Om möjligt samordnas utbildningen med utbildning för motsvarande grupper inom kommunen. I samband med att avloppsanläggningarna centraliseras skall även möjligheterna att effektivisera uppvärmningen utredas. Anläggningarna värms idag med direktel och elpanna. Fjärr-värme, värmepumpar eller att använda rötgasen är några möjliga alternativ. Även uppvärmningen på de kvarvarande vattenanläggningarna skall ses över i samband med att centraliseringen genomförs. Samarbete inom ramen för BOHÄM har utvecklats där erfarenhetsutbyte och jämförande av statistik har genomförts. Samarbete med MBAB för inköp av energistatistiksystem har genomförts under. Lokalförsörjning har under en följd av år genomfört effektiviseringar med mycket god avkastning som avspeglas med tydlighet i energistatistiken. I jämförelser inom BOHÄM utmärker sig Mark positivt i energistatistiken vilket visar att tillförda medel i form av genomförda energiinvesteringar gett ett mycket gott resultat både avseende energiförbrukning och i miljöavseende. Verksamheten ser dock att det finns ett fortsatt behov och möjlighet att genomföra energiinvesteringar. Rötningen kan lösas på två olika sätt. Antingen genom samarbete med Borås Energi & Miljö eller genom att bygga en rötningsanläggning vid Skene avloppsverk. LCC-analyser enligt VARIM-modellen genomförs för pumpar över 25 kw. Vid nyinvesteringar väljs pumpar med hög verkningsgrad. LCC innebär en uträkning av livscykelkostnaden för investeringsobjektet. Arbetet fortsätter med utbildning av personalen gällande optimering av värme och hur styrsystemen på verken fungerar. Några större insatser har inte gjorts under året eftersom en hel del utfördes under. Åtgärd 35 Energieffektiv upphandling av energiförbrukande utrustning (TSN) För att minska energianvändningen i kommunens verksamhet är det viktigt att energiförbrukande utrustning som köps in är energieffektiv, exempelvis belysning, IT-utrustning, vitvaror och pumpar. Kommunen ska vid upphandling ställa energikrav på utrustning där det är rele- Upphandlingsverksamheten verkar för en långsiktigt hållbar utveckling och där det är befogat ställs krav på att produkter är energieffektiva. Teknik- och servicenämnden, Årsbokslut 22(49)

Årsbokslut 2012. Teknik- och servicenämnden. Version till TSN 2013-01-31

Årsbokslut 2012. Teknik- och servicenämnden. Version till TSN 2013-01-31 Årsbokslut 2012 Teknik- och servicenämnden Version till TSN 2013-01-31 2012 var ett år där vi både bromsade och gasade, ofta samtidigt. Anledningen var kommunens befarade underskott tillsammans med många

Läs mer

Årsrapport 2014. Teknik- och servicenämnden. Beslutad av Teknik- och servicenämnden 15-2015-02-04

Årsrapport 2014. Teknik- och servicenämnden. Beslutad av Teknik- och servicenämnden 15-2015-02-04 Årsrapport Teknik- och servicenämnden Beslutad av Teknik- och servicenämnden 15-2015-02-04 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 4 1.1 Året som gått... 4 1.2 Verksamhetsberättelse... 5 1.3 Uppföljning av

Läs mer

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad Årsredovisning 2011 Teknisk verksamhet - skattefinansierad Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning...3 Årets händelser...3 Mål och måluppfyllelse...4 Ekonomi...4 Framtid...5 Kommentarer till

Läs mer

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden Årsbokslut Plan- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Året som gått... 3 1.2 Uppföljning av uppdrag... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Hållbar personalförsörjning... 4 3 Uppföljning

Läs mer

Gator och vägar. Södertörns nyckeltal 2009 SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR 2010-09-28

Gator och vägar. Södertörns nyckeltal 2009 SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR 2010-09-28 Gator och vägar Södertörns nyckeltal 29 SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR 21-9-28 2 1. INLEDNING... 4 2. DEFINITIONER... 4 3. VÄGYTOR... 5 4. BELÄGGNING... 7 5. VINTERVÄGHÅLLNING... 9 6. GATUBELYSNING...

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

Årsbokslut 2011. Teknik- och servicenämnden. Teknik- och Servicenämnden 2012-02-03

Årsbokslut 2011. Teknik- och servicenämnden. Teknik- och Servicenämnden 2012-02-03 Årsbokslut Teknik- och servicenämnden Teknik- och Servicenämnden 2012-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE... 4 2 UPPFÖLJNING AV UPPDRAG... 6 3 MÅLUPPFÖLJNING... 7 4 PRODUKTIONSMÅTT...............

Läs mer

Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april 2015

Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april 2015 -04-30 Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april KS -188 Innehåll Sida 2 av 7 3. Sektor Samhällsbyggnad... 3 3.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 3.2 Viktiga händelser... 3 3.3 Ekonomi... 3 3.3.1 Driftsredovisning...

Läs mer

Tekniska nämnden, VA 2013

Tekniska nämnden, VA 2013 Tekniska nämnden, VA 2013 Ordförande: Dan Gabrielsson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Verksamhet Dricksvattenförsörjning, spillvatten- och dagvattenhantering för abonnenter anslutna till VA-kollektivet

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010 Datum -04-16 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-mar jan-feb Prognos helår Budget jan-dec 2009 Intäkter 101 851

Läs mer

Tekniska nämnden. Verksamhetsberättelse 2014

Tekniska nämnden. Verksamhetsberättelse 2014 Tekniska nämnden Verksamhetsberättelse 2014 Måluppfyllelse Tekniska nämnden 2014 Uppdrag Hållbar utveckling, miljö Fossilbränslefri kommun 2030 Genomförda åtgärder Inga alternativa bränslen har funnits

Läs mer

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Revisionsrapport Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Katrineholms kommun 31 mars 2009 Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte...3 2 Metod...3 3 Sammanfattande

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING

FAGERSTA KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING FAGERSTA KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING Medborgarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp, sophämtning samt kundkontakter inom dessa områden sköts i Fagersta kommun. Enkätundersökning

Läs mer

Beslutsunderlag investeringsbegäran

Beslutsunderlag investeringsbegäran Verksamhet Gata & park Fastighetsbeteckning Projektets benämning Reinvestering maskiner och utrustning Ev. bokfört värde på anläggning Investeringen avser: Nybyggnad Ombyggnad Tillbyggnad Övrigt X Tänk

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Driftuppföljning Totalt

Driftuppföljning Totalt Totalt Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Netto Gemensamt 16475 19792-3317 55831 55831 0 56581 56581 0 0 Skattefinansierat Gata trafik 16349 9905 6444 44695 27387 17308 44652

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott 2014-02-06

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott 2014-02-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Tid Kl 13.30 15.40 Plats Vävsalen, Kinnaström Beslutande M Pär-Erik Johansson FP Ulf Eriksson MP Robert Krook, tjänstgör för Håkan Bergeld (KD) S Bo Petersson S Margrethe

Läs mer

Energieffektivisering. Slutrapport

Energieffektivisering. Slutrapport Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2014-02-20 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-03-18 Energieffektivisering.

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun I VA Web samlas alla nyckeltal i en databas som är tillgänglig via Internet. Nyckeltalen värderas systematiskt och används till att årligen analysera och följa

Läs mer

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Medarbetarna ska utvecklas inom sitt arbetsområde,

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Skellefteå kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Skellefteå kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Skellefteå kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Skellefteå kommun Våren

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Lomma kommun Våren 2013 genomförde

Läs mer

Från energikartläggning till åtgärdsplan

Från energikartläggning till åtgärdsplan 1 Från energikartläggning till åtgärdsplan Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se, eller beställas via e-post till energimyndigheten@arkitektkopia.se.

Läs mer

Driftuppföljning Totalt

Driftuppföljning Totalt Totalt Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Netto Gemensamt 16 475 19 792-3 317 55 831 55 831 0 56 831 56 831 0 0 Skattefinansierat Gata trafik 28 656 28 895-239 44 695 27 387

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: 2017-12-31 Organisation: Vo 14 - Renhållning Viktiga händelser 1 INNEHÅLL VIKTIGA HÄNDELSER... 2 UPPFÖLJNING

Läs mer

Årsrapport 2014. Samrehabnämnden 2014

Årsrapport 2014. Samrehabnämnden 2014 Årsrapport Samrehabnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Uppföljning av uppdrag... 3 1.2 Könsuppdelad statistik... 3 1.3 Internationellt arbete... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Trygghet vid

Läs mer

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året:

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Januari april 2018 Periodens händelser Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Från 1 januari 2018 är organisationen inom Mittskåne Vatten förändrad.

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Nybro kommun Okt 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING

NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING Medborgarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp, sophämtning samt kundkontakter inom dessa områden sköts i Norbergs kommun Enkätundersökning

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Avesta kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Avesta kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Avesta kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 00 Avesta kommun Våren 00 genomförde

Läs mer

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Tjänsteskrivelse 2013-02-12 Handläggare: Madelene Hedström FHN 2013.0007 Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Sammanfattning Folkhälsoförvaltningen har upprättat ett årsbokslut för Folkhälsonämnden

Läs mer

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp Bilaga till skrivelse 2013-02-12 Särredovisning Vatten och avlopp 2012 Förvaltningsberättelse Uppdrag Vatten och avloppsverksamheten ska tillgodose efterfrågade vatten- och avloppstjänster av god kvalitet.

Läs mer

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015 Tertialrapport Ekonomi och Personal Omsorgsnämnd Apr 2015 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad... 3 Medborgarna ska uppleva att de har goda

Läs mer

Energieffektivisering lägesrapport 4

Energieffektivisering lägesrapport 4 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2013-05-15 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2013-06-18 Energieffektivisering

Läs mer

Budgetuppföljning och prognos efter oktober

Budgetuppföljning och prognos efter oktober TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2016-11-10 SFN 2016/0898 0480-45 05 16 Servicenämnden Budgetuppföljning och prognos efter oktober Förslag till beslut Servicenämnden fattar

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2019-02-18 Dnr 18ON63 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december Resultaträkning

Läs mer

M Kraftvärme. Styrelsesammanträde. Lars-Olof Sandberg, ordförande Marijke Johansson Anders Manley RolfWallerdal Anita Lomander

M Kraftvärme. Styrelsesammanträde. Lars-Olof Sandberg, ordförande Marijke Johansson Anders Manley RolfWallerdal Anita Lomander M Kraftvärme 2014-02-13 Pkts och tid Mark Kraftvärme AB, Industrigatan 16, Skene, kl 15.00-17.: Beslutande Lars-Olof Sandberg, ordförande Marijke Johansson Anders Manley RolfWallerdal Anita Lomander Bengt

Läs mer

+ + Frågor om dig själv

+ + Frågor om dig själv Frågor om dig själv A Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga 1

Läs mer

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter.

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter. Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 Rapport Kommunfastigheter.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod 3 7. Projektorganisation

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Energieffektivisering Hinder och möjligheter 2013-10-24

Energieffektivisering Hinder och möjligheter 2013-10-24 Energieffektivisering Hinder och möjligheter 2013-10-24 Vikten av att se helheten redan från början! Driftkostnad 90 % Byggkostnad 9 % Projekteringskostnad 1 % Nuläge energieffektivisering Energianvändningen

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden Dnr SN -00108 1.2.4.1 Tertial 2 Servicenämnden Tertial 2 behandlad av Servicenämnden -09-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet

Läs mer

Utförd intern- och egenkontroll 2014

Utförd intern- och egenkontroll 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-02-11 SN 2013/0666.11.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Utförd intern- och egenkontroll 2014 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Hagfors kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Hagfors kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Hagfors kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Hagfors kommun Våren 2013

Läs mer

Servicedeklararationer inom ATAB och AFAB fastställda av styrelsen 2011-01-25.

Servicedeklararationer inom ATAB och AFAB fastställda av styrelsen 2011-01-25. Servicedeklararationer inom ATAB och AFAB fastställda av styrelsen 2011-01-25. Arvika Teknik AB, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden 5, Arvika Hemsida: www.arvika.se Telefon: 0570-816 00 E-post: arvika.teknik@arvika.se

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS Datum 2009-10-19 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS SAMMANFATTNING Prognosen för helåret visar på ett överskott med 59,4 mnkr gentemot balanskravet. Det är en förbättring

Läs mer

Delårsbokslut och prognos Avfall

Delårsbokslut och prognos Avfall Delårsbokslut och prognos 2 2016 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 3 3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Delårsuppföljning augusti 2016

Delårsuppföljning augusti 2016 Handläggare Datum Maria Engblom -09-08 0480-45 29 02 Delårsuppföljning augusti ÅRET SOM GÅTT Södermöre kommundelsnämnd beslutade den 17 februari att ge omsorgsförvaltningen i Kalmar fullt mandat och ansvar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 VO 11- Väghållning och park

Verksamhetsberättelse 2017 VO 11- Väghållning och park Verksamhetsberättelse 2017 VO 11- Väghållning och park Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: 2017-12-31 Organisation: Vo 11 - Väghållning och Park Viktiga händelser 1 INNEHÅLL VIKTIGA HÄNDELSER...

Läs mer

Budgetuppföljning och prognos efter september

Budgetuppföljning och prognos efter september TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2016-10-14 SFN 2016/0861 0480-45 05 16 Servicenämnden Budgetuppföljning och prognos efter september Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Delårsbokslut 2011 SBF

Delårsbokslut 2011 SBF Delårsbokslut SBF Innehållsförteckning 1 Samhällsbyggnadsförvaltning... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning intern service... 3 1.2 Inriktningsmål... 3 1.3 Måluppfyllelse av prestationsmål... 4 1.4 Analys...

Läs mer

Tidsbegränsade anställningar på Kommunals avtalsområde. Partsgemensam statistisk uppföljning utifrån HÖK 16 Prolongerad

Tidsbegränsade anställningar på Kommunals avtalsområde. Partsgemensam statistisk uppföljning utifrån HÖK 16 Prolongerad Tidsbegränsade anställningar på Kommunals avtalsområde Partsgemensam statistisk uppföljning utifrån HÖK 16 Prolongerad 2 Innehåll Parternas syn på tidsbegränsade anställningar... 3 Uppdraget... 3 Statistiskt

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

BUP Tekniska nämnden. Kvartal

BUP Tekniska nämnden. Kvartal BUP 1 2016 Tekniska nämnden Kvartal 1 2016 Utskriftsdatum: 26 maj 2016 BUP 1 2016 2 Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 4 1.1 Sammanfattning skattefinansierad del... 4 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

OKTOBERRAPPORT 2012. Verksamhet Miljönämnden samt plan- och byggnadsnämnden

OKTOBERRAPPORT 2012. Verksamhet Miljönämnden samt plan- och byggnadsnämnden Oktoberrapporten är en avstämning av verksamhetsförändringar och av den ekonomiska prognos som lämnades i delårsrapporten efter augusti. Verksamhet Miljönämnden samt plan- och byggnadsnämnden har på grund

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

Utförd egen- och internkontroll 2015

Utförd egen- och internkontroll 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-02-09 SN 2014/0652.03.01 0480-450950 Socialnämnden Utförd egen- och internkontroll 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA VA 2050 År 2009 Verksamhetsplan VA 2050 samlar ALLA mål som gäller för VA - verksamheten inom Borlänge Energi. Planen utgår från de företagsövergripande målen. Kontaktperson:

Läs mer

Uppdrag: Uppföljning av sommarn 2013

Uppdrag: Uppföljning av sommarn 2013 Uppdrag: Uppföljning av sommarn 2013 Innehåll Bakgrund Uppdrag och huvuduppgifter Beskrivning Under semesterperioden har det varit stora svårigheter och problem med bemanningen på sektor ÄO-HS enheter.

Läs mer

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Tekniska nämnden UPPDRAG Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inkl. GC-vägar, skötsel av statsbidragsberättigade

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Sollefteå kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Sollefteå kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Sollefteå kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Sollefteå kommun Våren 2013

Läs mer

Nämndplan 2014. Teknik- och servicenämnden. Beslutad av Teknik- och servicenämnden 2013-12-12 och 2014-02-20

Nämndplan 2014. Teknik- och servicenämnden. Beslutad av Teknik- och servicenämnden 2013-12-12 och 2014-02-20 Nämndplan 2014 Teknik- och servicenämnden Beslutad av Teknik- och servicenämnden -12-12 och 2014-02-20 Innehållsförteckning 1 Vision och mål för Marks kommun... 4 1.1 Vision... 4 1.2 Övergripande mål...

Läs mer

Kommunstyrelsens plan för pandemisk influensa

Kommunstyrelsens plan för pandemisk influensa Plan för en pandemisk influensa 1 (6) Dnr: KS 2008/461 Kommunstyrelsens plan för pandemisk influensa Kommunstyrelsens plan för en pandemisk influensa (pandemi) kompletterar den kommunövergripande planen

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Tyresö kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Tyresö kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Tyresö kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 007 Tyresö kommun Våren 007 genomförde

Läs mer

Miljö och folkhälsa.

Miljö och folkhälsa. Hållbarhet hos oss. Nyköpings kommun: jobbar för en ekonomi i balans en förutsättning för att kunna leverera god service även i framtiden är en av Sveriges främsta kommuner med 37 förskolor och skolor

Läs mer

Dialogmöte. Habyskolan. 8 maj 2018

Dialogmöte. Habyskolan. 8 maj 2018 Dialogmöte Habyskolan 8 maj 2018 Verksamhet i barn- och utbildningsnämnden 2017 I egen regi 1 455 barn i förskolan 1 789 barn i fritidshem 4 056 elever i grundskola (inkl. förskoleklass) och grundsärskola

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Verksamhet Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för biblioteken (ej Södermöre), Ung i Kalmar bestående av ungdomshus och fritidsgårdar (ej

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Trollhättans kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Trollhättans kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Trollhättans kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2010 Trollhättans kommun Våren

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Årsbokslut 2010. Teknik- och servicenämnden TSN 2011-02-03

Årsbokslut 2010. Teknik- och servicenämnden TSN 2011-02-03 Årsbokslut 2010 Teknik- och servicenämnden TSN 2011-02-03 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsberättelse... 3 2 Uppföljning av uppdrag... 5 3 Måluppföljning... 6 4 Uppföljning av produktionsmått... 27 5

Läs mer

Arbetsmiljöbokslut 2014

Arbetsmiljöbokslut 2014 Handläggare: Sida: 1 (6) Arbetsmiljöbokslut 2014 Detta är 2014 års upplaga av Alingsås Energis arbetsmiljöbokslut. Bokslutet omfattar både Alingsås Energi Nät AB och Alingsås Energi AB. Arbetsmiljöbokslutet

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Månadsrapport Buss: Nobina. Februari Sammanfattning av alla avtalsområden. Den här rapporten avser mätningar till och med Februari 2018.

Månadsrapport Buss: Nobina. Februari Sammanfattning av alla avtalsområden. Den här rapporten avser mätningar till och med Februari 2018. Månadsrapport Buss: Nobina Sammanfattning av alla avtalsområden Februari 218 SL Den här rapporten avser mätningar till och med Februari 218. Följande källor används som underlag för rapporten: - Entreprenörens

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Årsrapport Teknik- och servicenämnden. Beslutad av Teknik- och servicenämnden

Årsrapport Teknik- och servicenämnden. Beslutad av Teknik- och servicenämnden Årsrapport Teknik- och servicenämnden Beslutad av Teknik- och servicenämnden 2016-02-04 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Uppföljning av uppdrag... 3 1.2 Viktiga och intressanta händelser - Året

Läs mer

Uppföljning av Intern kontroll 2010.

Uppföljning av Intern kontroll 2010. BILAGA 7 2011-01-05 Johan Nilsson Staben 08-508 270 15 Uppföljning av Intern kontroll 2010. Bakgrund Fastighetsnämnden antog vid sitt sammanträde den 15 december 2009, i samband med verksamhetsplanen för

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2007 Lidingö kommun Våren 2007 genomförde ett 80-tal kommuner undersökningar

Läs mer

Delårsrapport 2018 TEKNISK VERKSAMHET - SKATTEFINANSIERAD

Delårsrapport 2018 TEKNISK VERKSAMHET - SKATTEFINANSIERAD Delårsrapport 2018 TEKNISK VERKSAMHET - SKATTEFINANSIERAD Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Personalbokslut 2015, barn- och utbildningsförvaltningen

Personalbokslut 2015, barn- och utbildningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (1) 2016-02-25 BUN 2016.0096 Handläggare Lotta Frisk Personalbokslut 2015, barn- och utbildningsförvaltningen Sammanfattning Barn- och utbildningsförvaltningen tar varje år fram ett

Läs mer

Befolkningen uppgick efter vecka 31 till vilket är 267 fler jämfört med årsskiftet.

Befolkningen uppgick efter vecka 31 till vilket är 267 fler jämfört med årsskiftet. Juli 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 31 till 161 301 vilket är 267 fler jämfört med årsskiftet. Resultatet per den sista juli var 163 mnkr. Nettoinvesteringarna uppgick till och

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2007 Lomma kommun Våren 2007 genomförde

Läs mer

Magnus Dimberg (M) ledamot Björn Nilsson (S) ledamot. Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S)

Magnus Dimberg (M) ledamot Björn Nilsson (S) ledamot. Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) Sammanträdesdatum ande organ Plats och tid Stadshuset Mariestad, lokal Hemön plan 3, kl. 17.00 19.50 ande Ulf Andersson (S) ordförande Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) 1:e vice ordförande Evert Eklind

Läs mer

Delårsrapport augusti Överförmyndarnämnden Delår

Delårsrapport augusti Överförmyndarnämnden Delår Delårsrapport augusti 2018 Överförmyndarnämnden Delår 2 2018 Innehållsförteckning 1 Viktiga och intressanta händelser ur ett medborgar/brukarperspektiv... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Uppföljning av grunduppdrag...

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Tyresö kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Tyresö kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Tyresö kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 200 Tyresö kommun Våren 200 genomförde

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 ENHET/ BUDGETENHET Budgetenhet Mark och Plan TIDSPERIOD 2011 2012-02-07 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET GRUNDFAKTA OM ENHETEN Mark och Plan omfattar näringslivsutveckling,

Läs mer