Miljöledningssystem för Göteborgs Golfförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöledningssystem för Göteborgs Golfförbund"

Transkript

1 Miljöledningssystem för Göteborgs Golfförbund Version 2 Upprättad av Bo Rogelius, januari Fastställd av Styrelsen för Göteborgs Golfförbund, januari 2012.

2 Bakgrund Anledningen till detta dokuments tillkomst var dels önskan om att skapa en struktur och jobba mer aktivt med miljöfrågor inom Göteborgs Golfförbund, GGF. Men också en trovärdighets fråga då GGFs långsiktiga mål är att samtliga distriktets medlemmar skall ha miljöledningsprogram minst SGF:s Miljödiplom. Förhoppningen med denna text är att den ska belysa de verksamhetsområden som omfattas av GGFs kommittéer och kansli. Styrelseledamöter samt kansli har inventerat ansvarsområdes alla aktiviteter och med utgångspunkt från dessa föreslå ett miljöledningssystem som kan implementeras i GGFs dagliga arbete. Dokumentets syfte är således att vara en del av arbetet med att golfutövande skall påverka miljön negativt så lite som möjligt. Dokumentet utgår ifrån GGFs miljöpolicy som antogs i januari 2012, se nedan. MILJÖPOLICY FÖR GÖTEBORGS GOLFFÖRBUND. Antagen av Styrelsen för Göteborgs Golfförbund, Göteborgs Golfförbund anser att distriktets golfanläggningar är en tillgång för människor, naturen och miljön. Vi förstår också att vårt ansvar inte endast omfattas av det idrottsliga. Därför ska GGFs löpande arbete, utbildningar, tävlingar och arrangemang utförda i vår regi, genomföras med minsta möjliga miljöpåverkan. Därför ska vi ta en proaktiv ställning och roll i miljödebatten. Därför ska miljöfrågor vara en integrerad del av verksamheten för anställda och förtroendevalda. Därför ska vi stimulera våra anställda, förtroendevalda och medlemmar till större engagemang, kunskap, och intresse för miljöfrågor. Därför ska miljöintressevärden ha en öppen dialog med våra medlemmar och kommunikation med intressenter utanför golfen. En miljöpolicy är ledningens redskap för att visa vad de anser vara viktigt och policyn ska vara ett styrande dokumentet i ett miljöarbete. GGFs miljöpolicy består av fem huvuddelar, enligt ovan.

3 Handlingsplan För att skapa ett miljöledningssystem är det lättast att använda en mall och den som oftast används är De fyra nyckelstegen är: först analysera nuläget (stort eller litet viktigt eller mindre viktigt), sedan planera och ta fram en handlingsplan (när och hur), sedan genomföra (åtgärda) och sist uppföljning (blev det bra ska något ändras). För att miljöarbetet ska vara effektivt behövs en aktiv inställning hos GGFs styrelse. Styrelsen behöver arbeta aktivt med miljöfrågor och låta dessa vara en naturlig komponent i beslutsprocessen. En annan grundläggande del i miljöarbete är GGFs medlemmar - golfklubbarna. De ska informeras om miljöarbetet och stödja det. För att så ska ske är det viktigt att miljöarbete görs så lätt och tillgängligt som möjligt. Miljöarbetet ska inte försvåra för GGF eller GGFs medlemmar - det ska istället bli ett tillskott och vara en självklar del av GGFs arbete som ger reda miljöresultat. Golfsportens betydande miljöpåverkan är det faktiska idrottsutövandet. Detta kan i egentlig mening inte sorteras in under någon av de kommittéer som GGF är organiserat i, eftersom idrottsutövande sker på klubbarna/ golfanläggningarna och därmed inte är en del av GGFs faktiska arbete. Dock ska GGF stödja klubbarna att bedriva sin verksamhet på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

4 Miljömål Här listas de miljömål som av respektive kommitté inventerat och anses vara prioriterade. Vartefter miljömålen nås bör nya miljömål listas. Ordförande/kassör Samåkning mellan styrelsemedlemmar skall övervägas/undersökas vid samtliga tillfällen. Tåg skall vara det naturliga valet vid längre resor Tilläggsisolering kallvind på kansli. Dubbelsidiga utskrifter minskar åtgång av papper i den dagliga hanteringen. Investering i luftvärmepump för uppvärmning kansli. Korrespondens mellan styrelseledamöter skall huvudsakligen ske via e-post. Lampor skall successivt utbytas mot lågenergi. Utbildningskommitté. Val av kurs/konferenslokaler centralt belägna i förhållande till våra klubbar. Tillse att val av lokalerna täcks av kommunala samfärdsmedel. Uppmana till samåkning. Skall vid kursbekräftelse lämna med en deltagarlista. Korrespondens sker via e-post och telefon. Tävlingskommitté. Sänka mötesfrekvensen från nuvarande nivå. Begränsning av mängd utdelat pappersmaterial. Information via e-post och hemsida. Uppmaning att samåka till möten och tävlingar, inte minst GP golfen. Använder baksidan av uttjänt pappersmaterial som kom-ihåg anteckningar. Begränsning av utskrifter av inkommande e-post och dokument. Bankommitté. Banvärdering Välplanerade besök, så att allt klaras av vid ett och samma besök. Pappersblanketter för fältet i minsta antal ex. Samåkning där detta är möjligt och då minskar miljöpåverkan. Banorna uppmärkta på ett sätt så att det är tydligt men genom minimering av sprayanvändning eller genom att använda annan utmärkning. Resultat sparas endast elektroniskt i SGF databas. Resultattabeller skickas över till klubbar elektroniskt och beställs inte som tidigare av SGF som inplastat resultat. Lokal utbildning av egna banvärderare. Central utbildning och kalibreringsseminarie i Stockholm besöks inte varje år.

5 ERFA träffar. Väl planerade träffar så att så mycket som möjligt klaras av vid ett besök. Dokumentation skickas elektroniskt. Övrig aktuellt information, banrapporter etc. skickas alltid som e-post. Samåkning där detta är möjligt. Väljer mötesplats och tider så att samåkning underlättas och sittande i köer undviks. Banbesök Görs i möjligaste mån i samplanering med andra aktiviteter. SGF, SGA, GGF m.fl. GDF och klubbar sker framförallt genom nätverkande och inte som tidigare med speciella BK-möten. Generellt så försöker vi använda elbilar på golfbanan och miljöbilar till golfbanan. Junior- & Elitkommitté. Information om miljöarbetet sker via hemsida, gemensamma utskick samt e-post. Samtliga klubbars junior- och elitkommittéer skall årligen få ta del av vårt miljöarbete. Konferenser och möten via webb, telefon eller video. Läs texter direkt på skärmen, scanna dokument och arkivera elektroniskt. Ställ in datorn så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt. Välj miljömärkta produkter. Använd papper med miljömärkning. Samordna utskick Förstahandsval av miljömärkta golfprodukter, peggar och bollar. Transporter sker med samåkning, kollektivt, tåg undvik bil. Länk till sparsam körning. Miljörevision i kommitténs verksamhetsberättelse. PR & Information.(GöteborgsGolfaren) Endast ett tidningsexemplar per hushåll. Produktion och överföring av text och bild skall ske elektroniskt. Tidningens omfång skall vägas mot miljöpåverkan. Redaktionsmaterial med större omfång skall prioriteras till ggf.nu Korrektur skall ske elektroniskt. Papperskvalitet och tryck skall värderas utifrån miljö och intryck. Fysiska redaktionsmöten skall undvikas där andra mötesformer är möjliga. E-post skall vara den primära kommunikationskanalen för redaktionen. Fördelning av bevakningsuppdrag skall göras med utgångspunkt att minimera transporter för redaktörerna. Till gemensamma aktiviteter skall i möjligaste mån samåkning ske. Optimera rätt mottagaradresser för minimering av tidningsretur. Leverantörer skall vara miljöcertifierade eller uppvisa en miljöpolicy. Produktionsplats, tryck, bokbinderi bör övervägas i relation till postdistrikt/utdelningsort. Distribution till abonnenterna skall vara CO 2 optimerad. Tidningen trycks med TFC och FSC certifierat papper. Tryckfärger är ISO miljöcertifierade.

6 Kansli Elkontakter: Förlängningssladdar med on/off knapp skall användas. Datorer: Totalt används tre datorer. Dessa går ner efter 10 minuter för att spara el. En dator är påslagen hela dygnet, för Backup. Tidur på kaffebryggare. Dricksvatten: Soda Streamer är inköpt för att göra eget bubbelvatten istället för att köpa Petflaskor och bära hem. Toner/patroner: Returkartong för tomma bläck- och tonerpatroner finns. Information: Försöker att skicka e-post så mycket som möjligt. Undviker att skicka vanlig post och göra för stora utskrifter. Verksamhetsplan/berättelse: Produceras av kansliet och skickas som PDF samt läggs ut på hemsidan. Istället för att trycka och skicka med post. Städning: Städkemikalier skall vara miljömärkta. Batteriladdare inköpt. Börjat använda återuppladdningsbara batteriet. Resor till klubbarna i samband med GP Golfen görs enligt schema så att man inte kör ett antal km i onödan. Samåkning så långt som bara möjligt. Belysning: Lågenergi lysrör till kansliet, byts ut efterhand. Kontorsmaterial: Överväga inköp endast av leverantörer som är miljöcertifierade eller sätter miljö i första rummet. Seniorkommitté. Resor vid möten: Seniorkommitténs AUs möten placeras i närheten av AUs bostadsadresser. Antalet AU-möten minimeras genom att utnyttja e-post för enklare frågeställningar. Höstmöte och avslutning placeras på varierande klubbar i och runt Göteborg. Vårmöte placeras av praktiska skäl alltid i kyrkan på Delsjö GK. Resor vid tävling: Informera klubbar samt coacher/lagledare för de olika serielagen. Informera på hemsidans sidor för seniorernas seriespel och kategori-dm. Resor vid distriktsutbyte: Samåkning eller hyra av buss för gemensam transport. Information: Distribuera dokument, kallelser och mötesanmälningar helt över e-post/hemsida. Laganmälningar och resultatredovisning helt över e-post. Kontrollera miljöklassning på de priser vi av gammal tradition valt att dela ut till segrare i seniorernas seriespel, DM och Order of Merit. Medlemsutveckling. (Input saknas)

7 Genomförandeplan och uppföljning för identifierade aktiviteter. Sammanställning per område. Område Mål/åtgärd Status Elkontakter/ förlängningssladdar Kansliets datorer Förlängningssladdar med on/off knapp skall användas. Datorer går ner efter 10 minuter för att spara el. En dator är påslagen hela dygnet, för Backup. Utrangerade datorer lämnas för destruktion Tidur/kaffebryggare Vatten på flaska Toner/bläckpatroner Information Verksamhetsplan/berättelse Städning Tidur på lilla kaffebryggare. Tidur på stora kaffebryggare trasigt. Soda Streamer används för att göra eget bubbelvatten. Returkartong för tomma bläck- och tonerpatroner används. E-post används som huvudalternativ. Vanlig post och stora utskrifter, undviks. Produceras av kansliet och skickas som PDF samt läggs ut på hemsidan. Publiceras ej i pappersform. Nuvarande städrutin skall ses över. Städkemikalier med miljömärkning. Batterier Batteriladdare ska användas Laddningsbara batterier skall användas. Resor Vid fler än 2, skall alla resor planeras och samordnas. Samåkning och kommunikationsmedel skall övervägas. Vid kurser/seminarier skall deltagarlista bifogas till inbjudan. Utskrifter Behov av utskrifter av dokument skall övervägas vid varje Noteringar/kom-ihåg Som noteringslappar används i första hand återvunnet utskriftspapper. Belysning Lågenergilampor/lysrör skall användas. Inköp av lampor/lysrör skall vara lågenergi. Inköp kontorsmaterial Leverantörer som är miljöcertifierade, eller har en miljöpolicy. Fysiska möten GöteborgsGolfaren Video-, telefonmöten skall i första hand utnyttjas när fysisk närvaro ej behövs. Endast ett tidningsexemplar per hushåll. Produktion och överföring av text och bild skall ske elektroniskt. Pågår, klart Pågår, klart senast Genomförs vid ny städrutin. Pågår, klart efter hand. Pågår, klart efter hand. Pågår, klart efter hand. Tidningens omfång skall vägas mot miljöpåverkan. Redaktionsmaterial med större omfång skall prioriteras till ggf.nu

8 Korrektur skall ske elektroniskt. Papperskvalitet och tryck skall värderas utifrån miljö och intryck. Fördelning av bevakningsuppdrag skall göras med utgångspunkt att minimera transporter för redaktörerna. Optimera rätt mottagaradresser för minimering av tidningsretur. Leverantörer skall vara miljöcertifierade eller uppvisa en miljöpolicy. Produktionsplats, tryck, bokbinderi bör övervägas i relation till postdistrikt/ utdelningsort. Distribution till abonnenterna skall vara CO 2 optimerad. Tidningen trycks med TFC och FSC certifierat papper. Tryckfärger är ISO miljöcertifierade. Fastighet/kansli Tilläggsisolering kallvind. Luftvärmepump för kansli. Pågår, klart senast Pågår, klart senast Priser Inköp av priser och andra golfprodukter skall i första hand vara miljö-, ursprungs- och/eller rättvisemärkta produkter. Delaktighet Kommittéordförande skall årligen delge respektive klubbkontakt kommitténs miljöarbete och miljömål. Arkivering All arkivering, utöver lagmässiga krav skall ske elektroniskt, Banbesök Avstämda och koordinerade så allt klaras av vid ett och samma besök av en person. Banmarkeringar Undvik spraymarkering där så är möjligt.

9 Avslutande ord. Minst en gång per år är det lämpligt att revidera miljöarbetet och se om det gett önskad utdelning. Detta bör först göras av respektive kommitté och därefter styrelsen gemensamt. Det är viktigt att alla får ta del av allas arbete, inte minst för idéöverföring men också för att undvika dubbelarbete. Utvärderingen tillser att miljöarbetet blir systematisk och långsiktigt. Utvärderingen är en genomgång av samtliga miljömål för att se om de uppfyllts eller om det fortfarande finns arbete kvar att göra för att de ska anses vara uppfyllda. Efter det bör även en uppdatering av hela detta dokument göras, detta för att dokumentet ska vara aktuellt och kunna fortsätta tillämpas. Detta är en del av förbättringsprocessen. Det finns alltid förbättringar att göra i alla former av arbeten, så även miljöarbete. Det är viktigt att förbättringar görs om miljömålen inte riktigt uppfylls så att de nästa verksamhetsår kan förverkligas. Men det är även viktigt att finna nya miljömål i de fall de tidigare miljömålen har blivit verklighet så att inte miljöarbete stannar av, en ständig förbättring ska därför genomsyra GGFs miljöarbete.

MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN PORJUS GOLFKLUBB

MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN PORJUS GOLFKLUBB MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN PORJUS GOLFKLUBB Inledning 1. Svenska Golfförbundet har antagit ett arbetsprogram för att få i gång ett systematiskt miljöarbete på golfanläggningar. Ett bra och trovärdigt miljöarbete

Läs mer

Centerpartiets miljöpolicy

Centerpartiets miljöpolicy Centerpartiets miljöpolicy - för en hållbar utveckling juni 2008 www.centerpartiet.se Centerpartiets miljöpolicy För en hållbar, ekologisk och tillväxtfrämjande utveckling Centerpartiet ska vara ett föredöme

Läs mer

Klubbens miljöarbete Förslag till körschema

Klubbens miljöarbete Förslag till körschema Miljödiplom Kriterier 2014 Syfte: Stimulera golfklubbar att aktivt arbeta med miljöfrågorna i förgrunden samt stimulera till ett aktivt deltagande av klubbens medlemmar men även visa omvärlden att golfbanan

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg 4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg Rutinen avser Miljöarbetet, Habiliteringen Södra Älvsborg Utfärdad av: Margareta Jensholm Godkänd av: Rune Johansson Version 1 Sida 1:7 Gäller från:

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

ORGANISATION OCH ARBETSORDNING

ORGANISATION OCH ARBETSORDNING Sida 1 av 5 ORGANISATION OCH ARBETSORDNING KLUBBENS ORGANISATION Styrelse Styrelsen består av ordförande, som väljs av årsmötet, och 4-6 ledamöter jämte 1 suppleant (antal styrelseledamöter fastställs

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 212-215 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna.

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna. Verktyget är uppdelat i sex delar: 1. el och värme, 2. mat och matavfall, 3. transporter, 4. varor, 5. avfall och återvinning samt 6. planering och kommunikation Dela upp klassen i 6 grupper och låt dem

Läs mer

ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR!

ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! Hållbart ABF ABF är en idéburen rörelse med ett idéprogram fastlagt för hela organisationen. Idéprogrammet är vägledande för vårt sätt att arbeta för en

Läs mer

Arbeta för miljödiplom 1

Arbeta för miljödiplom 1 MILJÖDIPLOM 1 Vi i bygdegårdsrörelsen vill erbjuda miljödiplomerade lokaler, där bygdegårdens energiförsörjning, drift och materialval bidrar till långsiktigt hållbar utveckling på jorden, vara en föregångare

Läs mer

Svenska Bilsportförbundets Miljöplan

Svenska Bilsportförbundets Miljöplan Svenska Bilsportförbundets Miljöplan 2013 VISION OCH MÅL Full fart framåt mot 2017; Den enskildes ansvar och kunskap för miljöarbetet ska vara inarbetat i hela Bilsportrörelsen. 2013-02-07 Certifiera SBF:s

Läs mer

Verksamhetsplan Stockholm Golfförbund

Verksamhetsplan Stockholm Golfförbund Verksamhetsplan 2016 Stockholm Golfförbund VERKSAMHETSPLAN 2016 Stockholms Golfförbund (SGDF) representerar golfklubbarna i Stockholms Golfdistrikt i Svenska Golfförbundets (SGF) rådgivande och beslutande

Läs mer

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV Miljörutiner för Områdeskansliet för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Handlingsplan Områdeskanslichef Beslutsdatum 2018-11-23 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén Intern 2013-01-14 1 (7) Kvalitets-och Miljökommittén Miljö 00x-13 A Hulta Golfklubb Miljöplan 2013 Antagen av Hulta Golfklubbs styrelse den 14 januari 2013. 2013-01-14 2 (7) Miljö 00x-13 A Innehållsförteckning

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 Miljöhandlingsplan 2018 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version Miljöpolicy F. Ad. Müller Söhne AB Version 2018-08-22 Innehåll MILJÖPOLICY... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Riktlinjer... 3 Verksamhetens bedrivande... 3 Miljömål... 4 Löpande miljöarbete... 4 Hushållning

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013)

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Utfärdare Revisorer Verksamheter Antagen den 22 november 2013 Innehåll Inledning... 4 Utfärdare... 4 Revisorer... 4 Verksamheter... 4 Definitioner och begrepp i standarden...

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 GÖTEBORGS GOLFFÖRBUND VERKSAMHETSPLAN 2011 VISIONER OCH MÅL VISION Vi skapar Sveriges bästa förutsättningar för golf. Detta innebär att Vi skall vara ledande inom tävlingsgolf Alla som vill skall kunna

Läs mer

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2013-02-13 Ekologigruppen AB Miljöpolicy Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en strävan mot ett samhälle

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

STYRELSE, FUNKTIONER, FUNKTIONÄRER

STYRELSE, FUNKTIONER, FUNKTIONÄRER STYRELSE, FUNKTIONER, FUNKTIONÄRER 1 Innehållsförteckning nummer Instruktion för styrelsens ordförande S 3 Instruktion för vice ordförande S 4 Instruktion för kassören S 5 Instruktion för sekreteraren

Läs mer

MILJÖPLAN FRAMTAGEN AV MILJÖGRUPP 2011-2012. Miljöplanen inklusive miljöpolicy är redovisad för och antagen av golfklubbens styrelse 2012.

MILJÖPLAN FRAMTAGEN AV MILJÖGRUPP 2011-2012. Miljöplanen inklusive miljöpolicy är redovisad för och antagen av golfklubbens styrelse 2012. MILJÖPLAN FRAMTAGEN AV MILJÖGRUPP 2011-2012 Miljöplanen inklusive miljöpolicy är redovisad för och antagen av golfklubbens styrelse 2012. 1 Innehållsförteckning Sidnummer Innehållsförteckning 2 Bakgrund

Läs mer

Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO och EMAS

Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO och EMAS 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y 2017-06-12 Ärendenr: NV-00001-17 Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO 14001 och EMAS Inledning

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB.

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. Golfa i grön miljö, dä ä Solklart! Karlstad GK. Inledning Golf är en helhetsupplevelse för både kropp och själ. Inte minst viktig är naturupplevelsen under en golfrunda.

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

MANUAL FÖR KVALITET OCH MILJÖ

MANUAL FÖR KVALITET OCH MILJÖ INNEHÅLL 1 KVALITETS- OCH MILJÖLEDNING... 1 1.1 KVALITETS- OCH MILJÖPOLICY... 1 1.2 ORGANISATION... 2 1.3 LEDNINGSSYSTEM... 2 1.4 DOKUMENTSTYRNING... 2 1.5 KOMMUNIKATION... 3 1.6 FÖRBÄTTRINGAR OCH AVVIKELSER...

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg

Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg Hanna Hermansson, miljö- och fastighetsingenjör Syftet med miljödiplomeringen Systematiskt, strukturerat arbetssätt Ständig förbättring

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Inledning Verksamhetsplanen är ett styrande dokument för Södermanlands Golfförbunds (SöGDF) verksamhet under år 2015. I stora drag styrs dokumentet av fattade beslut på Svenska Golfförbundets

Läs mer

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet BESLUT Liu-2011-00453 Universitetsförvaltningen 2011-03-03 2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

vårt tack till naturen

vårt tack till naturen vårt tack till naturen MILJÖANSVAR FÖR KOMMANDE GENERATIONER Företaget Kvänum ligger placerat i orten med samma namn, ett litet samhälle i västra Sverige präglat av jordbruk och skogsmarker sedan generationer.

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete Universiteten har en nyckelroll KI har tillsammans med andra universitet och lärosäten världen över en nyckelroll i arbetet att nå en hållbar utveckling.

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS HANDLINGSPLAN

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS HANDLINGSPLAN MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS HANDLINGSPLAN SYFTE FÖR GRÖN SEKTION VERKSAMHETSÅRET Maskinteknologsektionens syfte att vara med i grön sektion är att gemensamt med LiU och andra sektioner jobba mot ett hållbart

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

Miljöplan för Örbyhus Golfklubb

Miljöplan för Örbyhus Golfklubb Miljöplan för Örbyhus Golfklubb 2014-08-11 1 Innehållsförteckning 1 Övergripande målsättning 2 Ansvar 3 Miljöpolicy 4 Historik 5 Delaktighet och samarbete 6 Fastigheter 6:1 Klubbhus, hotell och kontor

Läs mer

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt Sida 1 av 5 Innehåll 1 Inledning sida 1 2 Omfattning sida 1 3 Projekt information sida 2 4 Miljöpolicy sida 2 5 Miljöaspekter sida 2 6 Lagar och andra krav sida 3 7 Projektorganisation sida 3 8 Utbildning

Läs mer

Verksamhetsplan - Bana 2017

Verksamhetsplan - Bana 2017 Ban- och anläggningskommittén Björn Gustafsson Verksamhetsplan - Bana 2017 Miljöarbete Mål - att tillhandahålla golfanläggningar av hög standard, garantera ett hållbart nyttjande av naturresurser samt

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2015 1 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöplan för Högbo Golfklubb

Miljöplan för Högbo Golfklubb Miljöplan för Högbo Golfklubb Uppdaterad 2010-01-01 Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid. 2 Miljöpolicy för Högbo Golfklubb sid. 3 Övergripande miljömål för Högbo Golfklubb sid. 4 Detaljerade

Läs mer

Intern klimatrapport Sala Sparbank

Intern klimatrapport Sala Sparbank Intern klimatrapport Sala Sparbank FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.salasparbank.se Verksamhetsområde Sala och Heby Beräkningsperiod Januari-december 2014 Kontaktperson Annika Nelson Berg NYCKELTAL Antal

Läs mer

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet Utdrag Protokoll RK 89 2008-02-28 FA2008/390/STAB Statsrådsberedningen Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet (1 bilaga) Bakgrund Miljöledningsarbetet är en viktig

Läs mer

Allmänt om vårt miljöarbete

Allmänt om vårt miljöarbete Elutveckling AB 1 Allmänt om vårt miljöarbete Miljö ingår som en integrerad del i vårt ledningssystem. Vi genomgår för närvarande miljöutbildning inom EIO-Q Ledningssystem och avser att certifiera oss

Läs mer

policy Idrottsrörelsens klimatpolicy

policy Idrottsrörelsens klimatpolicy policy Idrottsrörelsens klimatpolicy SAMMANFATTNING I denna idrottens första övergripande klimatpolicy ligger fokus på två områden som har stor betydelse ur klimatsynpunkt samtidigt som idrottsrörelsens

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2010

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2010 hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2010 Om Agility Agility, ett företag med rötterna i marknader under utveckling, effektiviserar varuflödeskedjor i några av världens mest utmanande miljöer. Miljöpolicy

Läs mer

Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner

Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner 1(5) Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner Syfte Syftet med de övergripande- och detaljerade miljömålen är att uppfylla företagets miljöpolicy. Målarbetet är även ett verktyg för ständiga

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017 Triolabs miljöpolicy Triolab skall alltid sträva efter att använda alternativ med låg miljö- och klimatpåverkan i sin verksamhet. Handlingsplan för miljö

Läs mer

Idrottsprojektet Bättre golf för alla!

Idrottsprojektet Bättre golf för alla! 1 Idrottsprojektet Bättre golf för alla! 1.1 Bakgrund Golfklubbarna i Sverige bestämmer vad Svenska Golfförbundet har för uppdrag, vision och idrottsmål. En av alla dessa uppdrag och idrottsmål är att

Läs mer

MiljöProgram Kristianstads nation

MiljöProgram Kristianstads nation MiljöProgram Kristianstads nation Allmänt Syfte Syftet med Kristianstads nations miljöprogram är att underlätta och stödja miljöarbetets utveckling i nationen. Miljöprogrammet ska finnas öppet tillgängligt

Läs mer

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14.

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14. MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig Vi har utsett miljöansvariga vid sektionen. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret Minst en av de miljöansvariga har under året deltagit av LiU anordnad

Läs mer

OnCourse Sverige. MILJÖVERKTYG FÖR GOLFKLUBBEN. Nyhet! Skapa hållbarhet och öka kompetensen med nytt webbverktyg på svenska.

OnCourse Sverige. MILJÖVERKTYG FÖR GOLFKLUBBEN. Nyhet! Skapa hållbarhet och öka kompetensen med nytt webbverktyg på svenska. OnCourse Sverige. MILJÖVERKTYG FÖR GOLFKLUBBEN Nyhet! Skapa hållbarhet och öka kompetensen med nytt webbverktyg på svenska. Kvalitetssäkra miljöarbetet med OnCourse Sverige. Miljöverktyget OnCourse gör

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Miljöinformation. till Postens personal

Miljöinformation. till Postens personal Miljöinformation till Postens personal Introduktion Denna broschyr riktar sig till dig som arbetar inom Åland Post med syfte att lyfta fram grunderna i Postens miljöarbete. Den här broschyren är tänkt

Läs mer

Kårsta Golfklubb/ Styrelsens verksamhetsberättelse/ Utgåva 1/2014-03-04/

Kårsta Golfklubb/ Styrelsens verksamhetsberättelse/ Utgåva 1/2014-03-04/ 1 Styrelsens verksamhetsberättelse 2014 2 Inledning Verksamhetsåret 2014-01-01 12-31. 2014 har varit ett bra år för klubben med mycket aktivitet både sportsligt och med arbetet att utveckla klubben att

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

Miljöplan 2015 Svenska Bilsportförbundet 2014.11.03 (antagen av FS protokoll 12/2014, 222)

Miljöplan 2015 Svenska Bilsportförbundet 2014.11.03 (antagen av FS protokoll 12/2014, 222) Miljöplan 2015 Svenska Bilsportförbundet 2014.11.03 (antagen av FS protokoll 12/2014, 222) VISION OCH MÅL Full fart framåt mot 2019; Den enskildes ansvar och kunskap för miljöarbetet ska vara inarbetat

Läs mer

Miljöredovisning 1997

Miljöredovisning 1997 Copyright AB BEG. BILDELAR, Eftersom vi värnar om en renare värld i allt vi gör är pappret i broschyren miljömärkt med Svanen. Ensbovägen, Box 159, 581 02 Linköping, Telefon 013-31 50 80, Telefax 013-14

Läs mer

Välkommen till NMTs miljöledningssystem

Välkommen till NMTs miljöledningssystem Välkommen till NMTs miljöledningssystem Presentationsslingan Denna presentationsslinga fungerar som en introduktion och handbok till NMTs miljöledningssystem. Här beskrivs ledningssystemets uppbyggnad.

Läs mer

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Rektor har beslutat att hela universitet ska miljöcertifieras innan utgången av 2016. ISO 14001 Internationell standard för miljöledningssystem Grundkravet:

Läs mer

Grundläggande krav - Organisation

Grundläggande krav - Organisation PULS MILJÖPLAN 2016 Grundläggande krav - Organisation Genomfört/ Nr Mål Åtgärd Ansvarig Resultat Tidsplan 1 Det ska finnas minst en miljöansvarig inom sektionsstyrelse n som har närvarat vid Gröna Sektioners

Läs mer

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01 KRAVSTANDARDEN Svensk Miljöbas 2006-01-01 Svensk Miljöbas Kravstandard Publicerad: 2005-12-05 Status: Gällande Gäller from: 2006-01-01 Dokumenttyp: Systemdokument Innehållsförteckning 1. Krav på verksamheter

Läs mer

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 2 (6) Innehållsförteckning 0. Hållbarhetspolicy...3 1. Varor...3 2. Avfall och kretslopp...4 3. Transporter...4

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Idrottsprogram för Dalsjö GK

Idrottsprogram för Dalsjö GK DALSJÖ GOLFKLUBB Idrottsprogram för Dalsjö GK 2015-2019 Ett handlingsprogram för hela klubben Styrelsen 2015-03-05 Inledning, inriktning, vision, övergripande mål, delmål, långsiktiga mål, aktiviter, utbildning,

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning

Innehållsförteckning. Strategi. Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning version 22 jan 2004 2 Innehållsförteckning Sida Bakgrund 3 Strategi Kommunens övergripande policy 4-6 Planering Konsumtion Transporter Energi Avfall Kemikalier Utbildning Miljöledningssystem för kommunens

Läs mer

SFF Kommunikationsplan 2012-2013

SFF Kommunikationsplan 2012-2013 SFF Kommunikationsplan 2012-2013 Mål med kommunikationen 2012-13 All kommunikation ska stärka Svenska Fallskärmsförbundets vision och strategi 2012-2016. All kommunikation ska ske på mottagarens villkor.

Läs mer

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén Intern 2016-01-25 1 (8) Kvalitets-och Miljökommittén Miljö 00x-14 A Hulta Golfklubb Miljöplan 2016 Antagen av Hulta Golfklubbs styrelse den 25 januari 2016. 2016-01-25 2 (8) Miljö 00x-14 A Innehållsförteckning

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

Policydokument för Nyhammars IF

Policydokument för Nyhammars IF NYHAMMARS IDROTTSFÖRENING Policydokument för Nyhammars IF Detta policydokument har tagits fram av styrelsen för Nyhammars IF. Det skall diskuteras och förankras med aktiva, tränare, styrelse och kansli.

Läs mer

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Innehåll kravstandarder... 3 Inledning... 3 Utfärdare... 3 Revisorer... 3 Verksamheter... 3 Definitioner... 3 1. Krav på utfärdare...

Läs mer

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Arbetet med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM sker i åtta steg. Denna information beskriver övergripande hur arbetet är uppbyggt och hur ni startar det. Trots att

Läs mer

Kommittéanvisningar. Allmänna riktlinjer. Senior- och juniorkommittén. Huvudsyftet för kommittén är: Delsyften är:

Kommittéanvisningar. Allmänna riktlinjer. Senior- och juniorkommittén. Huvudsyftet för kommittén är: Delsyften är: Kommittéanvisningar Allmänna riktlinjer Kommittén ska på styrelsens begäran lämna in budgetförslag och verksamhetsplan i tid inför klubbens budgetprocess. Kommittén ansvarar för att föra ut relevant information

Läs mer

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key.

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Miljöpolicy Kriterium 1.2. Er verksamhets miljöpolicy ska bifogas ansökan. Miljöpolicyn

Läs mer

Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010

Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010 Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010 Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010 Innehåll 1. Kulturhistoria och landskapsvård 2. Kommunikation och utbildning 3. Avfall 4. Utsläpp till luft och vatten 5. Byggnader,

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

Handlingsplan Vision 50/50 Saxnäs GK Verksamhetsidé, vision och värdegrund. Mål, mätpunkter, rutiner och aktiviteter.

Handlingsplan Vision 50/50 Saxnäs GK Verksamhetsidé, vision och värdegrund. Mål, mätpunkter, rutiner och aktiviteter. Handlingsplan Vision 50/50 Saxnäs GK 2018-2020 Verksamhetsidé, vision och värdegrund. Mål, mätpunkter, rutiner och aktiviteter. Inledning Saxnäs GK valde att dra igång Vision 50/50 så fort vi fick möjlighet.

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2015

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2015 hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2015 Våra kontor Om Agility ÖRNSKÖLDSVIK 0660-26 60 60 STOCKHOLM - FLYG/SJÖ/TULL 08-578 881 00 STOCKHOLM - BIL 08-522 114 50 NORRKÖPING 011-440 41 00 JÖNKÖPING 036-30

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 2016-04-22 Dnr: 306-2.10.1-0220-16 1(8) Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2016 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer