Tandvård med öppenvårdsavgift

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tandvård med öppenvårdsavgift"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HSN Särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Box Stockholm Tandvård med öppenvårdsavgift Anvisningar Anvisningarna gäller från och med 1 april 2009 och ersätter tidigare anvisningar från juli 2006

2 2(42)

3 INNEHÅLL Inledning... 5 Kontakta oss... 5 Allmänt... 6 Vilken vuxentandvård finansieras av landstinget?... 6 Kort bakgrund... 6 Nödvändig tandvård... 7 Mål & principer... 7 Definition av personkretsen med rätt till nödvändig tandvård... 7 Tandvårdsstödsintyg... 8 Vem lämnar ut tandvårdsstödsintyg?... 9 Vårdgivarens ansvar... 9 Förhandsbedömning... 9 Ersättning Tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Diagnoser och behandlingar Tandvårdsbehandling till följd av medfödd missbildning i käkområdet eller ansiktet, om inte missbildningen endast är av ringa omfattning Tandvårdsbehandling av defekt som orsakats av sjukdom i käkområdet... eller ansiktet Tandvårdsbehandling av tandskada som uppkommit vid epileptiskt anfall Infektionssanering av patienter som skall genomgå vissa kirurgiska... ingrepp eller behandlas för tumörsjukdom där fullständig infektionsfrihet är ett medicinskt krav Infektionssanering av patienter som på grund av allvarlig sjukdom, medicinering eller allvarligt nedsatt immunförsvar har fått förändringar i munslemhinnan Utredning av patienter vid misstanke om ett odontologiskt samband med patientens grundsjukdom Infektionssanering av patienter som genomgår strålbehandling i öron-,... näs-, mun- eller halsregionen Utredning av patienter med långvariga svåra smärtor i ansikts- eller käkregionen (orofaciala smärtsyndrom) Behandling av patienter som utreds för allvarlig sömnapné Behandling för extremt tandvårdsrädda personer Utbyte av tandfyllningar på grund av avvikande reaktion mot dentala... material Utbyte av tandfyllningar som ett led i en medicinsk rehabilitering (42)

4 13. Tandvårdsbehandling till följd av muntorrhet som uppstått vid Sjögrens syndrom Tandvårdsbehandling till följd av muntorrhet efter strålbehandling mot huvudet och/eller halsregionen Tandvårdshjälpmedel Administration Förhandsbedömning Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på Vid omfattande vård eller tveksam prognos Fler än en vårdgivare Ny behandling av samma patient Patientavgifter besöksavgifter Patientkvitto vid besök Patient uteblir från besök Högkostnadskort allmänna bestämmelser & egenkostnadstak Frikort allmänt Utfärdande av frikort Administration Ersättning för utförd vård & fakturering Fakturaspecifikation När kan fakturering ske? Villkor för fakturering Viktigt att tänka på Ersättning vid omgörning Fakturering av material Fakturering av komponenter vid behandling med implantat Ersättning för sjuk- och patientresor Utomlänspatienter Bilagor 1. Ersättning för sjuk- och patientresor 2. Begäran om förhandsbedömning (blankett) 3. Fakturaspecifikation (blankett) 4(42)

5 INLEDNING Anvisningarna för tandvård med öppenvårdsavgift utfärdas av Tandvårdsenheten på Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning. Anvisningarna gäller för alla folkbokförda i Stockholms län. Denna reviderade upplaga gäller från och med 1 april 2009 och ersätter de tidigare anvisningarna från juli Socialstyrelsens Vägledning för landstingens särskilda tandvårdsstöd enligt tandvårdslag och tandvårdsförordning samt samverkan mellan kommuner, primärvård och tandvård har utgjort grunden för majoriteten av de förändringar som gjorts. De avsnitt där förändringar skett är markerade med ett lodrätt streck i högermarginalen. Anvisningar liksom de bilagda blanketterna finns även att hämta på Uppdragsguiden -, se rubrikerna Möta patienten och Hantera avtal och under dessa rubriker se Tandvård. Uppdragsguiden är tillgänglig för alla med tillgång till landstingets datanät, SLL-net. Övriga registrerar sig och får ett lösenord att logga in med. Observera att de som registrerat sig och erhållit ett lösenord före den 15 december 2008 behöver göra en omregistrering för att kunna ta del av den uppdaterade Uppdragsguiden. Möjlighet finns nu att välja lösenord själv. Kontakta oss Frågor om den vuxentandvård som finansieras av landstinget besvaras av Tandvårdsenheten på telefon Telefontid mån-fre kl och Det går även bra att skicka e-post på tandvardsenheten@sll.se. Postadress: Box 6416, Stockholm. 5(42)

6 ALLMÄNT Landstinget har enligt tandvårdslagen ansvar för att alla som bor i länet erbjuds en god tandvård samt verka för en god tandhälsa hos befolkningen. Barn- och ungdomstandvården är helt finansierad via landstingen medan viss tandvård för vuxna finansieras via landstingen eller försäkringskassorna. När det gäller oralkirurgiska åtgärder gäller allmänt att endast sådana oralkirurgiska åtgärder som kräver ett sjukhus tekniska och medicinska resurser omfattas av bestämmelserna om vårdavgifter som gäller för öppen hälso- och sjukvård. Följande anvisningar gäller enbart den vuxentandvård som finansieras av Stockholms läns landsting. Vilken vuxentandvård finansieras av landstinget? Följande ingår i det tandvårdsstöd som finansieras av landstinget: Uppsökande verksamhet som, enligt 8 a, skall bedrivas bland dem som har ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser. Den uppsökande verksamheten utförs av den vårdgivare som landstinget har tecknat avtal med om detta. Patienten betalar ingen avgift. Vårdgivaren får ersättning från landstinget enligt avtal. Särskilda anvisningar gäller för dessa upphandlade tandvårdsleverantörer. Nödvändig tandvård som skall erbjudas dem som omfattas av personkretsen för uppsökande verksamhet. Tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling under en begränsad tid, som skall erbjudas dem som har behov av detta (14 olika kategorier). Individuellt anpassade tandvårdshjälpmedel. Tandvårdsstödet innebär att patienten för viss vuxentandvård betalar samma avgifter som gäller för öppen hälso- och sjukvård. Dessa avgifter får räknas in i högkostnadsskyddet. Det står patienten fritt att välja vårdgivare för nödvändig tandvård och tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling. Kort bakgrund Det s k reformerade tandvårdsstödet infördes den 1 januari 1999 och har sin grund i ändring av tandvårdslagen (1985:125) och hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) samt i tandvårdsförordningen (1998:1338). Likaså skedde förändringar i lagen om allmän försäkring (1962:381) och förordningen om tandvårdstaxa (1998:1337). SFS 2008:193 har medfört nya nu gällande åtgärdskoder. 6(42)

7 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD De personer som bedöms vara berättigade till uppsökande verksamhet är också berättigade till nödvändig tandvård. Det finns inga krav på att en person tidigare skall ha fått uppsökande verksamhet för att vara berättigad. Berättigade personer skall förses med ett tandvårdsstödsintyg. Intyget skall alltid visas upp i original för vårdgivaren. Läs mer under Tandvårdsstödsintyg. För nödvändig tandvård betalar patienten samma avgifter som gäller för öppen hälso- och sjukvård och avgifterna får räknas in i högkostnadsskyddet. Patienten har rätt att själv välja vårdgivare. Mål & principer Målet med den nödvändiga tandvården är att den skall medverka till en påtaglig förbättring av förmågan att tillgodogöra sig föda. Om allmäntillståndet hos patienten inte medger någon mer omfattande behandling skall denna i stället inriktas på att motverka smärta och obehag. Vid bedömningen av vad som i det enskilda fallet skall anses som nödvändig tandvård, skall patientens behandlingsbehov sättas i relation till hans eller hennes allmäntillstånd. Målgruppens tandhälsotillstånd torde vara sådant att förebyggande åtgärder är en mycket viktig del av den nödvändiga tandvården. Detta för att tandstatus inte ytterligare skall försämras på grund av minskad förmåga att själv sköta sin munhygien, medicinering eller försämrat allmäntillstånd. Denna del av den nödvändiga tandvården får inte ta över den dagliga hjälpen med munhygienen som omvårdnadspersonalen förväntas utföra, utan skall understödja denna. Stora delar av den förebyggande nödvändiga tandvården torde kunna utföras av tandhygienist. Rent allmänt kan sägas att behovet av omfattande reparativ tandvård är väsentligt mindre för den aktuella målgruppen än för tandvårdspatienter i allmänhet. Detta med tanke på vad målgruppens patienter kan tänkas orka med av tandbehandling. Personkretsen berättigade till nödvändig tandvård är de personer som: 1. Kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för enligt 18 första stycket hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och som har ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser, 2. får varaktig och omfattande hemsjukvård, 3. omfattas av lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och 4. bor i egen bostad och har ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser. 7(42)

8 För grupperna 1 4 gäller att de skall ha ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser. Med omfattande insatser menas personlig omvårdnad under större delen av dygnet dvs minst tre gånger/dygn samt tillsyn under natten. Detta ska gälla oavsett vem som genomför omvårdnaden. Även vård och omsorg som ges av närstående skall ingå i bedömningen av omfattningen (prop. 1997/98:112.). Med varaktighet menas ett behov som förväntas kvarstå minst ett år. För ovan beskrivna personkrets ska även uppsökande verksamhet bedrivas. Detta utförs av ett antal upphandlade tandvårdsleverantörer. Personer som ingår i personkretsen identifieras i första hand av personal inom kommunernas äldre- och handikappomsorg t. ex. chefen för ett särskilt boende, kommunens biståndsbedömare eller LSS-handläggare. Tandvårdsstödsintyg Tandvårdsstödsintyget har from fått ett nytt utseende. Se bild. De blåa tandvårdsstödsintygen av den äldre modellen är giltiga tom Efter detta datum gäller endast den nya modellen. 8(42)

9 Vem lämnar ut tandvårdsstödsintyg? Intyget kan utfärdas av t. ex. chefen för ett särskilt boendet, kommunens biståndsbedömare eller LSS-handläggare. Den som utfärdar intyget skall känna till personens omsorgsbehov i den dagliga livsföringen väl och bedöma att hon eller han ingår i den personkrets som omfattas av stödet. Läkare, sjuksköterska, patient eller patientens anhöriga har också möjlighet att direkt hos Tandvårdsenheten ansöka om intyg. Kontakt bör dock i första hand ske med berörd handläggare i kommunen/stadsdelen. Vårdgivarens ansvar Vid besök hos vårdgivare för tandvård skall patienten uppvisa tandvårdsstödsintyget i original för vårdgivaren. Vårdgivaren är skyldig att göra en rimlighetsbedömning av intygets äkthet samt kontrollera patientens identitet. Om tveksamhet uppstår vad gäller intygets äkthet skall Tandvårdsenheten kontaktas. Förhandsbedömning Behandling inom nödvändig tandvård skall i förväg alltid bedömas av Tandvårdsenheten när fast protetik ingår den sammanlagda kostnaden beräknas uppgå till mer än kr för den behandlingsperiod som avses. En behandlingsperiod bör som regel inte överstiga tolv månader. Begäran om förhandsbedömning skall avse alla, av tandläkare och tandhygienist, utförda och planerade åtgärder under tolv månader. Om tandvården ska utföras under narkos gäller gränsen för förhandsbedömning kostnader exklusive kostnaden för narkos. åtgärd SL1 avses användas. Vid mer omfattande behandlingar bör prövning ske i två steg där steg 1 omfattar bastandvård. Efter en utvärdering av steg 1 och om denna pekar på en god prognos kan t. ex. protetisk behandling prövas i steg 2. Följande uppgifter skall alltid vara med i förhandsbedömningen: Att behandlingen prövas inom Nödvändig tandvård. Tandvårdsstödsintygsnummer, alternativt kan en kopia av intyget bifogas. Beskrivning av patientens allmäntillstånd, sjukdomar, handikapp och grad av beroende av andra. Behandlingsförslag inklusive åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Eventuell redan utförd tandvård ska markeras i förhandsbedömningen. Vid reparativ vård: Uppgift om munhygiensstandard. Om munhygienen inte är god och större arbeten planeras, skall uppgift lämnas som visar att munhygienen har förbättrats och kvarstår under en förberedande profylaxperiod. Mätning skall göras på vedertaget sätt t. ex. genom plackindex eller bakterieprov i början och i slutet av perioden. 9(42)

10 Vid protetisk behandling Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Bifoga alltid röntgenbilder av aktuella tänder på film, diskett, CD, mail eller i utskrift med god kvalitet. Vid omfattande tandvård bifogas helstatusbilder eller OPG. Efterhandsbedömning kan endast medges i särskilda fall. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Bastandvård ersätts i de flesta fall. Ersättning för undersökning medges högst två gånger under en tolvmånadersperiod. Ersättning utgår för högst fyra åtgärder av Sjukdomsförebyggande och Sjukdomsbehandlande åtgärder sammanlagt under en tolvmånadersperiod i syfte att stödja eller kompensera för brister i den dagliga munvården. Åtgärderna 22 och 24 i gamla prislistan motsvaras nu av åtgärderna 201, 203, 311, 321, 341 och 342. Om vården utförs vid samma tillfälle kan åtgärderna 201 och 203 samt 311 och 321 kombineras och räknas då ersättningsmässigt som en åtgärd. Ersättning kan dock utgå för fler än fyra men högst åtta Sjukdomsförebyggande och Sjukdomsbehandlande åtgärder sammanlagt under en tolvmånadersperiod om vården avser patient med grav parodontit. Fickmätning och röntgenbilder som påvisar parodontiten samt en individuell behandlingsplan för patienten skall bifogas förhandsbedömningen. För att skapa tillfredställande tuggfunktion ersätts viss protetik, dock inte implantat. Om patienten har minst tio tänder (eller ersättning för dessa) i ena käken som har kontakt i den andra käken, medges inte protetik på molarer eller för att ersätta molarer. För den fasta protetiken gäller dessutom att högst sex led per käke ersätts. Frontala tandförluster kan för vissa personer verka starkt nedsättande på livskvaliteten och möjligheten att fungera socialt, varför åtgärder kan behöva sättas in med enda mål att förbättra utseendet. Redan befintliga protetiska arbeten bör så långt som möjligt förbättras så att de kan fungera ytterligare en tid utan att medföra skador för patienten. Schablonmässiga tidstillägg accepteras inte. Åtgärdskod SL1 skall endast användas för komplexa udda behandlingar. Om en behandling är så speciell att en åtgärd som motsvarar behandlingen inte finns i åtgärdsförteckningen får behandlingen debiteras helt efter tidsåtgång. Utförd vård och tidsåtgång skall specificeras i journal, förhandsbedömning och faktura. Ersättning för hembesök kan utgå för akut behandling utförd av tandläkare eller tandvård utförd av tandhygienist på patient under terminalvård i de fall patientens allmäntillstånd annars kräver transport med ambulans eller sjuktransportbil till tandklinik. I andra fall ersätts endast utförd vård. Patientsäkerheten måste i dessa fall vara säkerställd. 10(42)

11 - Samordning av hembesök skall ske. Som regel kan endast debitering för ett hembesök på samma adress (byggnad o.s.v.) och dag medges. Vid fakturering skall anges vilken dag vården utförts. - Intyg utfärdat av omvårdnadsansvarig sjuksköterska angående behovet av hembesök kommer att krävas. Läs vidare under rubriken Ersättning för vård & fakturering på sidan 39. På fakturan skall tandvårdsstödsintygets nummer anges. 11(42)

12 TANDVÅRD SOM ETT LED I EN SJUKDOMSBEHANDLING Behandlingar som ett led i en sjukdomsbehandling är som regel sådana behandlingar där sjukvården remitterat patienten till tandvården för undersökningar, utredningar och eventuella behandlingar innan eller i samband med att olika medicinska ingrepp skall företas samt där den odontologiska utredningen och/eller behandlingen är en väsentlig förutsättning eller diagnostisk hjälp för den medicinska behandlingen. Initiativet till den odontologiska behandlingen kommer således från sjukvården. Den odontologiska verksamheten förutsätts ske under begränsad tid, vilket vanligtvis innebär högst tolv månader. Tidsgränsen tolv månader får anses utgöra en riktpunkt som i vissa fall kan komma att överskridas på grund av att den odontologiska behandlingen kräver längre tid. Ett exempel på detta är tandvårdsbehandling till följd av medfödd missbildning i käkområdet eller ansiktet. För tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling betalar patienten samma avgifter som gäller för öppen hälso- och sjukvård och avgifterna får räknas in i högkostnadsskyddet. Patienten har rätt att själv välja vårdgivare. Handlingar som styrker att patienten har rätt till vård som ersätts inom den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftssystem skall förvaras i journalen och kunna uppvisas vid anmodan. Detta gäller både vård som har förhandsbedömts och vård som debiteras Tandvårdsenheten utan förhandsbedömning. Erforderliga tillstånd, som t ex att inhämta patientens samtycke till att uppgifter lämnas till Tandvårdsenheten för bedömning, ombesörjs av vårdgivaren. Diagnoser och behandlingar I tandvårdsförordningen (1998:1338) anges vilken tandvård som är ett led i en sjukdomsbehandling under en begränsad tid. På följande sidor beskrivs de 14 olika kategorierna. 12(42)

13 1. Tandvårdsbehandling till följd av medfödd missbildning i käkområdet eller ansiktet, om inte missbildningen endast är av ringa omfattning Till medfödda missbildningar räknas i detta avseende: läpp-, käk och gomdefekter käkanomalier maxillär- och mandibulär prognati maxillär- och mandibulär retrognati hemifacial atrofi unilateral hyperplasi av condylen aplasi amelogenesis imperfekta dentinogenesis imperfekta hereditär hypofosfatemi tandanomalier vid dysostosis cleidocranialis omfattande fluoros Exempel på missbildningar som inte ingår: Anomalier som är begränsade till felställda tänder eller onormalt sammanbitningsläge och som kan åtgärdas med enbart tandreglering, omfattas inte av hälso- och sjukvårdens avgiftssystem. Missbildningar av ringa omfattning, t.ex. emaljhypoplasier på enstaka tänder, omfattas inte. Beträffande aplasier är kravet att minst tre tänder i en kvadrant eller minst fyra tänder i en käke saknas och har medfört tandluckor för att behandlingen ska omfattas av den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftsregler. Ändring av tänders form eller storlek medelst fyllning eller protetisk terapi ersätts inte. Aplasi av visdomständer räknas inte. Om tillfredställande behandling av aplasier tidigare utförts medges inte ersättning för implantat. Tandreglering för att vidga luckor inför implantatbehandling ersätts inte utan hänvisas till den allmänna tandvårdsförsäkringen. Ur ersättningssynpunkt betraktas fronten, framtänder och hörntänder, som en kvadrant. Vem får utföra behandlingen? Behandlingen skall utföras av tandläkare vid käkcentral, klinik för specialisttandvård, av tandläkare med specialistkompetens eller av allmäntandläkare efter hänvisning av sådan tandläkare. Förhandsbedömning Behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Efterföljande nödvändiga kontroller och smärre justeringar av utförd tandvård i denna kategori behöver inte förhandsbedömas under de tre närmaste åren efter avslutad behandling. 13(42)

14 Följande uppgifter skall alltid vara med i förhandsbedömningen: Uppgifter som styrker att patienten hör till patientkategorin. Behandlingsförslag inkl. åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Foto Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Endast sådan tandvård som har samband med missbildningen ersätts. Vanlig årlig undersökning av övriga tänder, profylax, behandling av övriga tänder etc. ingår inte. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan 39. Ursprungsärendets nummer skall anges vid fakturering av efterföljande kontroller och smärre justeringar. 14(42)

15 2. Tandvårdsbehandling av defekt som orsakats av sjukdom i käkområdet eller ansiktet Följande sjukdomar kan leda till sådana defekter som avses, exempel: osteoradionekros akromegali osteomyelit tumörer eller tumörliknande förändringar reumatoid artrit inflammatoriska processer arthros med smärta och/eller funktionsnedsättning skador orsakade av bisfosfonatbehandling. Vem får utföra behandlingen? Behandlingen skall utföras av en tandläkare vid käkcentral, klinik för specialisttandvård, av en tandläkare med specialistkompetens eller av allmäntandläkare efter hänvisning av sådan tandläkare. Förhandsbedömning Behandlingen skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Efterföljande nödvändiga kontroller och smärre justeringar av tandvård utförd i denna kategori behöver inte förhandsbedömas under de tre närmaste åren efter avslutad behandling. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Uppgifter som styrker att patienten hör till patientkategorin. Behandlingsförslag inklusive åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Endast sådan tandvård som har samband med defekten ersätts. Vanlig årlig undersökning, profylax och behandling av det övriga bettet ingår inte. Defekter som uppkommit vid olycksfall eller tandvård som följd av olycksfall omfattas inte av den öppna hälso- sjukvårdens avgiftsregler. Vid osteoradionekros orsakad av medicinsk behandling hänvisas till sjukvårdens ersättningssystem. 15(42)

16 Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan 39. Ursprungsärendets nummer skall anges vid fakturering av efterföljande kontroller och smärre justeringar. 16(42)

17 3. Tandvårdsbehandling av tandskada som uppkommit vid epileptiskt anfall Endast behandling av skador som uppkommit vid fall eller på grund av kraftiga sammanbitningar under anfallet ersätts. Förhandsbedömning Behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Kopia av intyg från läkare med specialistkompetens i neurologi eller en annan läkare som känner patienten väl och där diagnosen epilepsi framgår. Behandlingsförslag inklusive åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Förutsättningarna för ersättning är dels att det gäller en patient med konstaterad epilepsi, dels att det görs troligt att skadan uppkommit vid ett epileptiskt anfall. För patient med grava problem med sammanbitningar under anfall kan ett tandskydd medges profylaktiskt för att skydda tänderna. Endast åtgärder för att åtgärda akut uppkomna tandskador ersätts. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan (42)

18 4. Infektionssanering av patienter som skall genomgå vissa kirurgiska ingrepp eller behandlas för tumörsjukdom där fullständig infektionsfrihet är ett medicinskt krav. Endast patienter som skall bli föremål för allogen organtransplantation, behandling av malign blodsjukdom, hjärtkirurgi eller som ska genomgå cytostatikabehandling med höga doser mot tumörsjukdom omfattas av avgiftsreglerna. Förhandsbedömning Behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten om den sammanlagda kostnaden beräknas uppgå till mer än kronor för den behandlingsperiod som avses. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Kopia av läkarintyg/remiss som visar när i tiden och vilken typ av operation/transplantation eller cytostatikabehandling som skall genomföras. Behandlingsförslag inklusive åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Ersättning för infektionssanering på patienter som skall genomgå dessa ingrepp utgår från tidpunkten då patienten förts upp på kölista för transplantation fram till det att det kirurgiska ingreppet utförts. För patienter som skall erhålla cytostatikabehandling mot tumörsjukdom medges ersättning under tiden före, under och cirka tre månader efter avslutad behandling I infektionssaneringen ingår undersökning, nödvändiga röntgen, karies excavering samt oralkirurgiska, endodontiska och munhygieniska åtgärder. I endodontisk behandling ersätts rensning, långtidsinlägg samt provisorisk fyllning. Excavering av kariesangrepp med efterföljande långtidstemporär fyllning ersätts. Vid omfattande tandförluster genom extraktioner som äventyrar tuggförmåga eller då estetiskt störande tandförluster i fronten uppstått kan temporär avtagbar protetik ersättas. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan 39. Kopia på läkarremissen skall bifogas fakturan vid ej förhandsbedömd tandvård. 18(42)

19 5. Infektionssanering av patienter som på grund av allvarlig sjukdom, medicinering eller allvarligt nedsatt immunförsvar har fått förändringar i munslemhinnan Exempel på sjukdomar m. m. som kan ge förändringar i munslemhinnan är t ex vissa allvarliga blodsjukdomar, immunologiska sjukdomar, symtomgivande hiv-infektion. Patient med tumörsjukdom som behandlas med cytostatika eller strålning och patient med livshotande tillstånd under en intensiv sjukvårdsbehandling omfattas också. En förutsättning för att tandvården skall ingå i sjukvårdens avgiftssystem är att läkare remitterat patienten till tandvården som ett led i en sjukdomsbehandling. Infektionssaneringen skall ske i anslutning till (ett par månader före, under och efter) den intensiva sjukvårdsbehandlingen. Efterföljande kontroller, ofta under hela livstiden, hänvisas till den allmänna tandvårdsförsäkringens regler för ersättning. Förhandsbedömning Behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten om den sammanlagda kostnaden beräknas uppgå till mer än kronor för den behandlingsperiod som avses. Vårdgivaren skall ha inhämtat patientens samtycke till att uppgifter lämnas till Tandvårdsenheten för bedömning. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Uppgift om patientens sjukdom (vänligen använd inte förkortningar) och när sjukvårdsbehandlingen skall äga rum. Kopia av läkarintyg eller läkarremiss som bekräftar patientens sjukdom/behandling. OBS! Inte enbart som laboratorievärden utan i klartext. Behandlingsförslag inklusive åtgärdskod.. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Tandvård enligt den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftssystem omfattar endast utredning och vård av skador på munslemhinnan i denna kategori. Behandling av tänderna ingår inte. Extraktion kan ersättas. Tidsdebitering enligt åtgärdskod SL1 kan användas med specificerande text efter förhandsbedömning. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan 39. Kopia på läkarremissen skall bifogas fakturan vid ej förhandsbedömd tandvård. 19(42)

20 6. Utredning av patienter vid misstanke om ett odontologiskt samband med patientens grundsjukdom Hälso- och sjukvårdens avgiftssystem gäller personer som har någon allmän sjukdom som utreds eller behandlas av läkare och där remitterande läkare misstänker att en infektion i tänder och munhåla påverkar sjukdomsförloppet. Förhandsbedömning Utredningen skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Kopia av läkarremiss där frågeställningen framgår. Utredningsförslag. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskoder antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning De tandvårdande insatserna som ersätts är endast utredning, d.v.s. undersökning och erforderliga röntgen, av eventuella odontologiska orsaker till patientens besvär. Utredning vid pisksnärtskada, tinnitus och fibromyalgi ingår inte i denna kategori. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan (42)

21 7. Infektionssanering av patienter som genomgår strålbehandling i öron-, näs-, mun- eller halsregionen Hälso- och sjukvårdens avgiftssystem gäller endast infektionssanering och behandling av slemhinnor som sker i anslutning till strålbehandlingen. Deltagande i behandlingskonferens skall dokumenteras i patientjournal och tidbok. Infektionssaneringen skall ske i anslutning till (ett par månader före och efter) den intensiva sjukvårdsbehandlingen. Tandvårdsbehov som orsakats av muntorrhet efter strålbehandling kan prövas i kategori 14. Förhandsbedömning Behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten om den sammanlagda kostnaden beräknas uppgå till mer än kronor för den behandlingsperiod som avses. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Kopia av läkarintyg eller läkarremiss med uppgift om patientens sjukdom och när strålbehandlingen skall äga rum. Behandlingsförslag inklusive åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning I infektionssaneringen ingår undersökning, nödvändiga röntgen, karies excavering samt oralkirurgiska, endodontiska och munhygieniska åtgärder. I endodontisk behandling ersätts rensning, långtidsinlägg samt provisorisk fyllning. Excavering av kariesangrepp med efterföljande långtidstemporär fyllning ersätts. En skena som skyddar tänder och slemhinnor under behandlingsperioden ersätts liksom i vissa fall behandling med gelskenor. Vid omfattande tandförluster genom extraktioner som äventyrar tuggförmåga eller då estetiskt störande tandförluster i fronten uppstått kan temporär avtagbar protetik ersättas. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan 39. Kopia på läkarremissen skall bifogas fakturan vid ej förhandsbedömd tandvård. 21(42)

22 8. Utredning av patienter med långvariga svåra smärtor i ansikts- eller käkregionen (orofaciala smärtsyndrom) Behandlingen avser utredning av patienter med långvariga, svåra smärtor i ansiktseller käkregionen, som inte är att hänföra till enstaka tand eller tandgrupp, allmän stress, spänning, tandpressning, tandgnissling eller smärta i annan del av kroppen. En grundläggande förutsättning för att bestämmelserna om vårdavgift för öppen hälso- och sjukvård skall gälla är att både medicinsk och odontologisk personal medverkar i utredningen. Den bettfysiologiska diagnostiken och sonderande behandlingen är i detta sammanhang avsedd att hjälpa läkaren att besvara frågan om käklederna är involverade i smärtan. En utredning och eventuell sonderande behandling beräknas inte ta längre tid än sex månader och skall resultera i ett remissvar till sjukvården där smärtbehandlingen fortsätter. Exempel på tillstånd som kan komma i fråga är tillstånd som utreds på en smärtklinik, neurologklinik, medicinsk smärtspecialist eller motsvarande. I de fall bettfysiologisk behandling därefter är motiverat, hänvisas till Försäkringskassans ersättningssystem. Förhandsbedömning Odontologisk utredning och behandling i denna kategori skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Kopia av läkarremiss eller läkarutlåtande som visar att patienten utreds för långvariga och svåra smärtor i ansikts- eller käkregionen och att medicinsk och odontologisk personal medverkar i smärtutredning och behandling. Utredningsförslag. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskoder, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Bettskena och övriga bettfysiologiska behandlingsmoment ersätts. Remiss från tandläkare eller allmänläkare berättigar inte till tandvård enligt avgiftsregler för öppen hälso- och sjukvård. Protetisk behandling ersätts inte. Recidivbehandling av utredd smärtproblematik ersätts som regel inte. MR-röntgen utförd efter remiss från tandläkare ersätts inte. Remiss bör ske till sjukvården som tar ställning till ev MR-röntgen för utredning. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan (42)

23 9. Behandling av patienter som utreds för allvarlig sömnapné Om patienten behandlas för sömnapné av läkare med speciell kompetens kan antiapnéskena utföras på remiss från läkaren. Apnéskena som framställs mot socialt störande snarkning utan sömnapnésyndrom omfattas inte. Förhandsbedömning Behandling behöver inte i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Omgörning skall förhandsbedömas, läs vidare längre ner. Läs även under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Omgörning Vid omgörning under garantitiden kan ersättning medges för en timme tandläkartid och teknikerkostnad i det fall läkare rekommenderat t. ex. nytt läge. Skall förhandsbedömas. Reparation och omgörning av skena efter garantitidens utgång skall förhandsbedömas med angivande av orsak. Vid byte från hård till mjuk skena eller tvärtom under garantitiden ersätts endast teknikerkostnad. Skall förhandsbedömas. Ersättning Det pris som debiteras Tandvårdsenheten för apnéskenan innefattar samtliga åtgärder, utom specialröntgen, som är nödvändiga för att framställa och lämna ut en antiapnéskena samt kontroller och eventuella justeringar hos tandläkaren under ett år efter utlämnandet. Läkaren som remitterat patienten bör kalla patienten för kontroll inom en ur medicinsk synpunkt lämplig tid efter det att antiapnéskenan lämnats ut. Kontroller hos tandläkaren efter garantitidens utgång (ett år efter utlämningen) betalas av patienten. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan 39. En kopia av läkarintyg/remiss skall bifogas fakturan eller eventuell förhandsbedömning. Läkarintyget eller remissen skall visa resultatet av sömnregistreringen (ODI bör vara minst 5 eller AHI bör vara minst 10) och att läkaren ordinerar antiapnéskena. Läkarintyg med sömnregistrering får inte vara äldre än två år. 23(42)

24 10. Behandling för extremt tandvårdsrädda personer Den som är extremt tandvårdsrädd har under vissa förutsättningar rätt till fobibehandling och viss tandvård mot avgift som för öppen hälso- och sjukvård. Som extremt tandvårdsrädd skall den anses som trots ett stort objektivt och subjektivt behandlingsbehov under ett stort antal år avhållit sig från tandbehandling, bortsett från kortvariga, akuta ingrepp och som vid utredning hos både tandläkare och legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut eller legitimerad psykiater bedömts lida av extrem tandvårdsrädsla eller en eller flera gånger fått tandvård under narkos på grund av sin tandvårdsrädsla, genom psykometriskt test visat sig ha allvarlig tandvårdsrädsla. Terapiresistenta patienter vad avser fobin får inte sin tandvård enligt hälso- och sjukvårdens avgiftssystem. Förutsättningar Innan en tandläkare skickar in sitt första bedömningsärende skall tandläkaren hos Tandvårdsenheten pröva sin kompetens och erfarenhet av tandvård åt extremt tandvårdsrädda patienter. Detta sker genom åberopande av lämplig utbildning, kurser, beskrivning av sin verksamhet etc. För att behandlingen av extremt tandvårdsrädda personer skall omfattas av bestämmelserna om vårdavgift som avser öppen hälso- och sjukvård krävs att behandlingen utförs av en tandläkare eller tandhygienist som har en inte obetydlig erfarenhet av patienter som är extremt tandvårdsrädda och som utför behandlingen i samverkan med legitimerad psykolog, psykoterapeut eller psykiater. Med samverkan avses att psykologen, psykoterapeuten eller psykiatern arbetar viss tid vid aktuell tandvårdsmottagning och där har direkt kontakt med aktuella patienter. Samverkan kan också ske i psykologens, psykoterapeutens eller psykiaterns mottagning. Vidare krävs att det finns en dokumenterad behandlingsplan som patienten har accepterat. Genomförande En del av patientens behov av tandbehandling kan åtgärdas i samband med behandlingen av patientens fobi men en del torde återstå sedan behandlingen av tandvårdsrädslan är avslutad. För den resterande delen hänvisas till den allmänna tandvårdsförsäkringens regler. 24(42)

25 Förhandsbedömning All behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömning: Kopia av intyg från psykolog om att patienten är extremt tandvårdsrädd. Psykologens behandlingsplan. Tandläkarens och/eller tandhygienistens utlåtande om att ett stort behandlingsbehov föreligger och behandlingsplan för den tandvård som skall ske under tillvänjningen. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Helstatus eller OPG. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Ersättning lämnas för behandling av den extrema tandvårdsrädslan och det tandvårdsbehov som åtgärdas under fobibehandlingen. Det är fobibehandlingen som är det mest väsentliga vid denna stödform. Psykologen, psykiatern eller psykoterapeuten måste vara inkopplad från första början och utfärda ett intyg. Fobibehandling inklusive utredning och terapikonferenser ersätts med högst åtta timmar. Även den odontologiska behandlingen inklusive utredning och terapikonferenser ersätts med högst åtta timmar. Endast bastandvård och i vissa fall avtagbar protetik ersätts inom hälso- och sjukvårdens avgiftssystem. Fast protetik ersätts inte. När patienten besökt psykolog, psykiater eller psykoterapeut samt tandläkare, och dessa två tillsammans med patienten bedömer att fobibehandling kan vara ett realistiskt alternativ, kan i undantagsfall en del av tandbehandlingen utföras under narkos och komma i fråga för ersättning. Detta gäller om patienten har mycket stora akuta tandvårdsbehov som omöjliggör en start av fobibehandlingen. Behandling av icke akuta tillstånd hos tandvårdsrädda patienter under narkos ersätts inte enligt den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftsregler utan debiteras patienten enligt den allmänna tandvårdsförsäkringens regler. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan (42)

26 11. Utbyte av tandfyllningar på grund av avvikande reaktion mot dentala material Bestämmelserna om vårdavgifter som avser öppen hälso- och sjukvård gäller för personer som får tandfyllningar utbytta på grund av avvikande reaktioner mot dentala material. En förutsättning är att det finns ett verifierat samband mellan avvikande reaktion, lichenförändringar eller allergi och det dentala materialet. Vid befarad allergi mot ett dentalt material skall utredas om något samband föreligger mellan allergin och det dentala materialet. En sådan utredning skall göras av en specialistkompetent läkare med behörighet i dermatologi eller allergologi. Tester som äventyrar patientens hälsa skall inte användas. Vid symptomgivande, ulcerösa eller atrofiska, lichenförändringar eller lichenoida reaktioner i anslutning till dentala material skall utredning om ett eventuellt samband mellan lichenförändringarna och det dentala materialet göras av en medicinsk eller odontologisk specialist med särskilda kunskaper inom området. Förhandsbedömning Behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Kopia av intyg från läkare eller specialisttandläkare som styrker sambandet mellan avvikande reaktioner, lichenförändringar eller allergi och dentala material. Uppgifter om patientens eventuella symptom. Behandlingsförslag inklusive åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder och/eller foto på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Ersättning ges endast för materialbyte i fyllningar och kronor som måste ersättas på grund av t ex avvikande reaktioner. Andra byten eller utökning av brokonstruktioner som inte är föranledda av avvikande reaktioner ersätts inte. I vissa fall kan utbyte av protesmaterial ersättas, dock endast till annat protesmaterial i likvärdigt utförande. Patienten betalar själv för utredning enligt vårdgivarens prislista. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan (42)

27 12. Utbyte av tandfyllningar som ett led i en medicinsk rehabilitering Bestämmelserna om vårdavgifter som avser öppen hälso- och sjukvård gäller för den som i samband med långvariga sjukdomssymtom får sina tandfyllningar utbytta som ett led i en medicinsk rehabilitering. Ett samband med patientens symptom behöver inte vara säkerställt. Förutsättning Utbytet skall ske med anledning av en utredningsplan och som ett led i en behandlingsplan som upprättats under ledning av läkare med specialistkompetens inom område med anknytning till något eller några av patientens symtom. Utredningen skall ha kommit så långt att de flesta andra faktorer som kan förknippas med sjukdomstillståndet har uteslutits eller åtgärdats innan utbyte av tandfyllningar kan bli aktuellt. Förhandsbedömning Behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Kopia av läkarintyg om patientens hälsotillstånd och genomförda utredningar och behandlingar. Remissblankett finns utlagd på uppdragsguiden. Utrednings- och behandlingsplan gällande den återstående vården. Tandläkarens behandlingsförslag inklusive åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Följande definitioner gäller: Utbyte av tandfyllningar: Med tandfyllningar avses amalgamfyllningar, kompositfyllningar, glasjonomerfyllningar samt kron- och broarbeten utförda i olika typer av gjutbara legeringar. I vissa fall kan utbyte av protesmaterial ersättas, dock endast med annat protesmaterial i likvärdigt utförande. Långvariga sjukdomssymtom: Olika typer av sjukdomssymtom som varat i flera år och som varit föremål för olika utredningar och behandlingar. Utrednings- och behandlingsplan: Plan som upprättas i samarbete mellan ansvarig läkare och den tandläkare som skall utföra tandbehandlingen. 27(42)

28 En utredningsgång beskrivs i Socialstyrelsens Allmänna råd, SOSFS 1998:3 (M) Bemötande av patienter som relaterar sina besvär till amalgam och elektricitet. Skriften kan beställas från Socialstyrelsen: telefon , fax , e-post socialstyrelsen@strd.se. Regional behandlingsplan. Misstanke om biverkningar av dentala material. Finns nu på Uppdragsguiden www. uppdragsguiden.sll.se. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan (42)

29 13. Tandvårdsbehandling till följd av muntorrhet som uppstått vid Sjögrens syndrom Muntorrhet anses föreligga när sekretionshastigheten i tuggstimulerad saliv understiger eller är lika med 0,7 ml per minut i 5 minuter och när vilosaliven understiger eller är lika med 1,5 ml för en mätperiod om 15 minuter, dvs 0,1 ml per minut. OBS! Ange exakt mängd per tidsenhet. Det är viktigt att salivmätningen genomförs på ett standardiserat sätt. Förhandsbedömning Behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten när patienter med Sjögrens syndrom första gången skall behandlas inom ramen för det reformerade tandvårdsstödet. Om tandvård medgivits som ett led i en sjukdomsbehandling, kategori 13, kan bastandvård fortsättningsvis utföras utan förhandsbedömning, förutsatt att behandlingen är orsakad av muntorrhet. Annan tandvård än bastandvård t. ex. protetik skall alltid i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Kopia av intyg eller remiss från specialistläkare i reumatologi som klart visar att patienten har diagnosen Sjögrens syndrom (intyget behöver inte vara nytt). Muntorrheten verifierad genom salivmätning (intyget behöver inte vara nytt). Värden skall vara angivna för tuggstimulerad saliv mätt under 5 minuter och vilosaliv mätt under 15 minuter. Behandlingsförslag inklusive individuellt program för kariesprevention samt åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett, CD eller i utskrift med god kvalitet. Vid protetisk behandling helstatus eller OPG. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Endast sådan tandvård som är en följd av ökat behandlingsbehov på grund av muntorrheten ingår. Med ökat behandlingsbehov avses ett behov som uppkommit efter det att Sjögrens syndrom diagnostiserats av sjukvården och muntorrheten konstaterats. Det ökade behovet ska överstiga vad som vanligen förekommer hos en frisk patient i samma ålder med motsvarande tandstatus. Undersökningar inkluderande några röntgenbilder, förebyggande åtgärder vid ett par tillfällen samt behandling av ett par kariesangrepp under en tolvmånadersperiod är inte ett väsentligt ökat tandvårdsbehov och omfattas inte av den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftsregler. Enbart den överstigande vården betalas enligt den öppna hälso- och 29(42)

30 sjukvårdens avgiftsregler. Behandling av parodontit (tandlossningssjukdom) omfattas inte av detta regelsystem. Behandlingsbehov som uppkommit innan diagnosen Sjögrens syndrom ställts och muntorrheten konstaterats innefattas inte i den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftssystem. För stödbehandling mot karies bör åtgärd 201 eller 203 vara tillfyllest. För att skapa tillfredställande tuggfunktion efter tanduttagningar som orsakats av muntorrhet kan viss protetik innefattas i den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftssystem. - Då en kort tandbåge enligt olika studier är förenlig med en godtagbar oral funktion så omfattas inte fast protetik och implantatstödd protetik bakom andra premolaren (kindtanden) av den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftsregler. Protetisk ersättning för tand räknas i detta sammanhang som befintlig tand - Med tanke på att kortisonbehandling medför dålig prognos för implantat i överkäken bör stor restriktivitet iakttas för sådan behandling på dessa patienter. - Implantatbehandling bör ske stegvis med en käke i taget. Ytterligare exempel på behandling som inte ingår är - Utredning för att fastställa diagnosen Sjögrens syndrom. - Revidering av rotfyllning utförd innan den nedsatta salivproduktionen förelåg - Behandling av skador som uppstått utan samband med en ökad kariesfrekvens. Läs vidare under rubriken Ersättning för utförd vård & fakturering på sidan (42)

31 14. Tandvårdsbehandling till följd av muntorrhet efter strålbehandling mot huvudet och/eller halsregionen Muntorrhet anses föreligga när sekretionshastigheten i tuggstimulerad saliv understiger eller är lika med 0,7 ml per minut i 5 minuter och när vilosaliven understiger eller är lika med 1,5 ml för en mätperiod om 15 minuter, dvs 0,1 ml per minut. Viktigt är dock att undersökningen genomförs på ett standardiserat sätt. Förhandsbedömning Behandling skall i förväg bedömas av Tandvårdsenheten. Vid godkänd förhandsbedömning kan sedan vid behov bastandvård, där orsaken är muntorrheten, utföras utan förhandsbedömning under tre år från godkännandets datum. Därefter krävs ny salivmätning. För fulldosstrålad patient mot huvudoch/eller halsregionen krävs därefter som regel inte förnyad salivmätning.. Protetik skall alltid förhandsbedömas hos Tandvårdsenheten. Följande uppgifter skall vara med i förhandsbedömningen: Kopia av läkarintyg eller remiss som visar att patienten har genomgått strålbehandling mot huvudet och/eller halsregionen (intyget behöver inte vara nytt). Muntorrheten verifierad genom salivmätning då tandvård i kategori 14 avses utföras (mätningen får inte vara äldre än ett år då prövning i kategori 14 sker första gången). Värdena skall vara angivna för tuggstimulerad saliv mätt under 5 minuter och vilosaliv mätt under 15 minuter. Behandlingsförslag inklusive individuellt program för kariesprevention samt åtgärdskod relaterad till tand där så är möjligt. Specificerat kostnadsförslag med åtgärdskod, antal och pris per åtgärd samt sammanräknad behandlingskostnad. Röntgenbilder på film, diskett eller i utskrift med god kvalitet. Vid protetisk behandling helstatus eller OPG. Läs vidare under rubriken Begäran om förhandsbedömning viktigt att tänka på sidan 35. Ersättning Endast sådan behandling som är en följd av ökat behandlingsbehov på grund av muntorrheten ingår. Med ökat behandlingsbehov avses ett behov som uppkommit efter det att patienten genomgått strålbehandling och muntorrheten konstaterats. Det ökade behovet ska överstiga vad som vanligen förekommer hos en frisk patient i samma ålder med motsvarande tandstatus. Undersökningar inkluderande några röntgenbilder, förebyggande åtgärder vid ett par tillfällen samt behandling av ett par kariesangrepp under en tolvmånadersperiod är inte ett väsentligt ökat tandvårdsbehov och omfattas inte av den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftsregler. Enbart den överstigande vården betalas enligt den öppna hälso- och 31(42)

Landstingets tandvårdsstöd

Landstingets tandvårdsstöd Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HSN 1205-0578 Särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Box 6416 113 82 Stockholm 08-123 133 00 Landstingets tandvårdsstöd Anvisningar Anvisningarna gäller från och med 1

Läs mer

Tandvård som led i sjukdomsbehandling

Tandvård som led i sjukdomsbehandling DATUM 2013-01-01 Tandvård som led i sjukdomsbehandling I tandvårdsförordningen anges vilken tandvård som är ett led i en sjukdomsbehandling under en begränsad tid. Tandvården ska vara ett led i sjukdomsbehandlingen,

Läs mer

Tandvård som led i sjukdomsbehandling

Tandvård som led i sjukdomsbehandling DATUM 2009-01-01 Tandvård som led i sjukdomsbehandling I tandvårdsförordningen anges vilken tandvård som är ett led i en sjukdomsbehandling under en begränsad tid. Tandvården ska vara ett led i sjukdomsbehandlingen,

Läs mer

Anvisningar för regionens tandvårdsstöd avseende tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling (S-tandvård)

Anvisningar för regionens tandvårdsstöd avseende tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling (S-tandvård) Sidan 1 av 27 Tandvårdsenheten Anvisningar för regionens tandvårdsstöd avseende tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling (S-tandvård) Dessa anvisningar baseras på Tandvårdsförordningen 3, 4, 5,

Läs mer

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Maria Fäldt Ta hand om din mun En god munhälsa är viktigt för att må

Läs mer

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Petra Isaksson Ta hand om din mun En god munhälsa är viktig för att må bra och det höjer livskvaliteten.

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01 Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Version 2013 01 01 Utdrag gällande F-tandvård Landstingets tandvårdsstöd, anvisningar, 2013 1 Allmänt 4 Vuxentandvård som finansieras av landstinget

Läs mer

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Maria Holmgren 2016-01-14 Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Regionens tandvårdsstöd regleras av: Tandvårdslagen(1985:125)

Läs mer

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 23 år. Stödet administreras av Försäkringskassan. Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg

I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg Landstingsfinansierade tandvårdsstöd och särskilt tandvårdsbidrag (STB) Elisabeth Wärnberg Gerdin 2017-02-07 Landstingsfinansierade tandvårdsstöd

Läs mer

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner Sveriges Tandvårdsstöd 2014 Inger Wårdh, ötdl och docent i Gerodonti vid institutionen för odontologi, Karolinska institutet Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med

Läs mer

Anvisningar 2013-01-01. Sidan 1 av 24

Anvisningar 2013-01-01. Sidan 1 av 24 Anvisningar S 2013-01-01 Landstingets tandvårdsstöd Tandvård som led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid (S-tandvård) Sidan 1 av 24 Tandvårdsgruppen Anvisningar för landstingets tandvårdsstöd avseende

Läs mer

Anvisningar Särskilt tandvårdsstöd 2015

Anvisningar Särskilt tandvårdsstöd 2015 Anvisningar Särskilt tandvårdsstöd 2015 www.ltv.se RIKTLINJE 1 (23) TANDVÅRDSSTÖD Allmänt Den första januari 1999 infördes bestämmelser om ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder.

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Meddelandeblad Mottagare: Kommuner, Landsting Mars 2004 Vägledning för landstingens särskilda tandvårdsstöd enligt tandvårdslag och tandvårdsförordning samt samverkan mellan kommuner, primärvård och tandvård

Läs mer

TANDVÅRD TILL SÄRSKILDA PATIENTGRUPPER

TANDVÅRD TILL SÄRSKILDA PATIENTGRUPPER (38) TANDVÅRD TILL SÄRSKILDA PATIENTGRUPPER Regelverk för odontologiska krav, administration och ekonomihantering inom Region Gotland Regelverket gäller för vårdgivare inom Folktandvården Gotland, samt

Läs mer

Tandvårdstöd genom hela livet

Tandvårdstöd genom hela livet Tandvårdstöd genom hela livet Alla tandvårdsstöd i Sverige och i Västra Götaland Statligt tandvårdsstöd som administreras av Försäkringskassan K B Fri tandvård för barn och ungdomar och för unga vuxna

Läs mer

Tandvårdsreform 1999 Råd och anvisningar. Uppsökande munhälsobedömning, nödvändig tandvård och tandvård som ett led i sjukdomsbehandling

Tandvårdsreform 1999 Råd och anvisningar. Uppsökande munhälsobedömning, nödvändig tandvård och tandvård som ett led i sjukdomsbehandling Tandvårdsreform 1999 Råd och anvisningar Uppsökande munhälsobedömning, nödvändig tandvård och tandvård som ett led i sjukdomsbehandling LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD ENLIGT 1999 ÅR TANDVÅRDSREFORM ALLMÄNT

Läs mer

Vad kostar det hos tandläkaren. Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI

Vad kostar det hos tandläkaren. Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI Vad kostar det hos tandläkaren Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI Barntandvård Barn och ungdom upp till och med 19 års ålder har fri tandvård och vården betalas av landstinget.

Läs mer

Landstingets tandvårsstöd

Landstingets tandvårsstöd Landstingets tandvårsstöd Annika Lindqvist Bedömningstandläkare, Beställarenheten Regelverk Tandvårdslagen SFS 1985:125, SFS 1998:554 Tandvårdsförordningen 1998:1338 Cirkulär 1998:209 SKL Allmänna råd

Läs mer

Anvisningar 2013-01-01. Sidan 1 av 7

Anvisningar 2013-01-01. Sidan 1 av 7 Anvisningar N 2013-01-01 Landstingets tandvårdsstöd Nödvändig tandvård (N-tandvård) Sidan 1 av 7 Tandvårdsgruppen Anvisningar för landstingets tandvårdsstöd avseende nödvändig tandvård till vissa äldre

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade B 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal Uppdaterad januari 2014

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal mars 2009 2 (10) Innehåll

Läs mer

ALLMÄNNA RÅD NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2012

ALLMÄNNA RÅD NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2012 LANDSTINGENS SÄRSKILDA TANDVÅRDSSTÖD ENLIGT 1999 ÅRS TANDVÅRDSREFORM ALLMÄNNA RÅD NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2012 1 Vissa kategorier under Tandvård som ett led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid

Läs mer

Tandvårdstöd genom hela livet

Tandvårdstöd genom hela livet Tandvårdstöd genom hela livet Alla tandvårdsstöd i Sverige och i Västra Götaland ATB B Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Fri tandvård för barn och ungdomar och för unga vuxna Särskilt tandvårdsbidrag

Läs mer

Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - Region Östergötlands pensionärsråd. 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg

Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - Region Östergötlands pensionärsråd. 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - s pensionärsråd 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg Tandvård 2017-11-29 Tandvårdsenheten Beställare av tandvård Behovsbedömningar, planering och uppföljning

Läs mer

REGION SKÅNES TANDVÅRDSSTÖD RÅD OCH ANVISNINGAR. Tandvårdsreform 1999

REGION SKÅNES TANDVÅRDSSTÖD RÅD OCH ANVISNINGAR. Tandvårdsreform 1999 2012 REGION SKÅNES TANDVÅRDSSTÖD RÅD OCH ANVISNINGAR Tandvårdsreform 1999 Uppsökande verksamhet med Munhälsobedömning, Nödvändig tandvård och Tandvård som led i sjukdomsbehandling (LIS) Gäller från och

Läs mer

Nödvändig tandvård (N)

Nödvändig tandvård (N) 2019-01-04 1(5) Nödvändig tandvård (N) Tandvårdsstödet Nödvändig tandvård, innebär att de personer som omfattas av tandvårdsstödet, kan få tandvård för en patientavgift, som motsvaras av patientavgiften

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Beställare Vård Särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal November 2005 Innehåll Inledning...3

Läs mer

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD 1 INNEHÅLL NÖDVÄNDIG TANDVÅRD...3 PERSONKRETS...3 VÅRDENS OMFATTNING...3 KOMMENTARER OCH FÖRTYDLIGANDEN...4 Vårdens omfattning...4 Ersättning...5 Garanti...5 FÖRHANDSBEDÖMNING...6

Läs mer

2015-03-18 2 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 5 2.1 VAD INNEBÄR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 6 3 TANDVÅRD SOM LED I EN SJUKDOMSBEHANDLING... 7

2015-03-18 2 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 5 2.1 VAD INNEBÄR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 6 3 TANDVÅRD SOM LED I EN SJUKDOMSBEHANDLING... 7 2015-03-18 1 TANDVÅRD VID SJUKDOM OCH FUNKTIONSNEDSÄTTNING EKONOMISKT STÖD... 3 1.1 MUNHÄLSOBEDÖMNING OCH RÅDGIVNING... 3 1.2 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 4 1.3 TANDVÅRD SOM ETT LED I EN SJUKDOMSBEHANDLING...

Läs mer

Anvisningar Tandvård som led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid (S-tandvård) Sidan 1 av 26

Anvisningar Tandvård som led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid (S-tandvård) Sidan 1 av 26 Anvisningar Tandvård som led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid (S-tandvård) 2017-09-01 Sidan 1 av 26 Tandvårdsenheten Anvisningar för regionens tandvårdsstöd avseende tandvård som led i sjukdomsbehandling

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Tandvårdsstöden. Tandvårdsenheten

Tandvårdsstöden. Tandvårdsenheten Tandvårdsstöden Tandvårdsenheten www.regionostergotland.se/tandvard Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år. Stödet administreras av Försäkringskassan

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år. Stödet administreras av Försäkringskassan (gula pusselbitarna).

Läs mer

Tandvårdsstöd. inom Västra Götalandsregionen

Tandvårdsstöd. inom Västra Götalandsregionen 2008 Tandvårdsstöd inom Västra Götalandsregionen för personer med bestående behov av omfattande vård och omsorg eller med beslut enligt LSS samt för tandvård som led i en sjukdomsbehandling under begränsad

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Rapport Dnr 2006/1488 1(9) Maj 06 Avd för vård och omsorg Bertil Koch Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande S-tandvård. Version 2016 03 22

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande S-tandvård. Version 2016 03 22 Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Version 2016 03 22 Utdrag gällande S-tandvård Landstingets tandvårdsstöd, anvisningar, 2013 1 Allmänt 4 Vuxentandvård som finansieras av landstinget

Läs mer

Anvisningar Tandvård som led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid (S-tandvård) Sidan 1 av 27

Anvisningar Tandvård som led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid (S-tandvård) Sidan 1 av 27 Anvisningar Tandvård som led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid (S-tandvård) 2019-01-15 Sidan 1 av 27 Tandvårdsenheten Anvisningar för regionens tandvårdsstöd avseende tandvård som led i sjukdomsbehandling

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017 Särskilt tandvårdsstöd Augusti 217 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Regionens särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Regionens särskilda tandvårdsstödtandvårdsstöd omfattar tre olika delar; Tandvård till personer

Läs mer

Dnr 09/ (9)

Dnr 09/ (9) 2009-09-21 Dnr 09/3962 1 (9) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Bertil Koch, konsult Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval Särskilt tandvårdsstöd Juli 216 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Landstingets särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Den 1 januari 213 infördes det så kallade Tredje steget som medförde att nya grupper erhåller stöd,

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Särskilt Tandvårdsstöd. inom Västra Götalandsregionen. Gäller från 2010 04 01

Särskilt Tandvårdsstöd. inom Västra Götalandsregionen. Gäller från 2010 04 01 Särskilt Tandvårdsstöd inom Västra Götalandsregionen Gäller från 2010 04 01 Särskilt Tandvårdsstöd inom Västra Götalandsregionen angående Nödvändig Tandvård för personer med bestående behov av omfattande

Läs mer

Särskilt Tandvårdsstöd

Särskilt Tandvårdsstöd Särskilt Tandvårdsstöd inom Västra Götaland 2012-04-01 Särskilt Tandvårdsstöd inom Västra Götaland angående Nödvändig Tandvård för personer med bestående behov av omfattande vård och omsorg eller med beslut

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd

Landstingets tandvårdsstöd Landstingets tandvårdsstöd Beställarenheten för tandvård Camilla Ohlsson 0480-841 81 camilla.ohlsson@ltkalmar.se Det särskilda tandvårdsstödet F tandvård vid vissa långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättning

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. MUNHÄLSOVÅRD

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. MUNHÄLSOVÅRD Region Stockholm Innerstad Sida 1 (6) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA Information för kommuner Informationen riktar sig till medicinskt ansvariga sjuksköterskor, biståndsbedömare, LSS-handläggare, enhetschefer, sjuksköterskor och omvårdnadspersonal

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling 2010-11-29 Dnr 10/5467 1 (11) Avd för Vård och Omsorg Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande S-tandvård. Version 2013 01 01

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande S-tandvård. Version 2013 01 01 Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Version 2013 01 01 Utdrag gällande S-tandvård 1 Allmänt 4 Vuxentandvård som finansieras av landstinget 4 Fritt val av vårdgivare 4 Patientavgift

Läs mer

Tandvårdshjälpen. Vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. Vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen Vilket stöd har jag rätt till? Fri tandvård för barn och unga I Sverige får alla barn och unga (från det år de fyller 3 till och med det år de fyller 22 år 2018 och 23 år 2019) kostnadsfri

Läs mer

Drygt personer fick nödvändig tandvård och knappt personer fick tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling.

Drygt personer fick nödvändig tandvård och knappt personer fick tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling. DNR 11/5168 2011-12-05 1 (11) Avdelningen för vård och omsorg Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i sjukdomsbehandling

Läs mer

REGION SKÅNES TANDVÅRDSSTÖD REGELVERK TANDVÅRDS- REFORM 1999/2013

REGION SKÅNES TANDVÅRDSSTÖD REGELVERK TANDVÅRDS- REFORM 1999/2013 2013 REGION SKÅNES TANDVÅRDSSTÖD REGELVERK TANDVÅRDS- REFORM 1999/2013 Uppsökande verksamhet med Munhälsobedömning, Nödvändig Tandvård, F-tandvård och Tandvård som led i sjukdomsbehandling (LIS) Gäller

Läs mer

Revidering av anvisningar för landstingsfinansierad vuxentandvård

Revidering av anvisningar för landstingsfinansierad vuxentandvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-24 1 (3) HSN 2017-0211 Handläggare: Karin Hammarlund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 Revidering av anvisningar för landstingsfinansierad

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade.

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade. PARTER: Stockholms läns landsting genom Hälso- och

Läs mer

Regelbok. för. landstingets tandvårdsstöd

Regelbok. för. landstingets tandvårdsstöd Dnr HSS2012-0156 Regelbok för landstingets tandvårdsstöd Gäller från den 1 januari 2016 1. INLEDNING... 4 Uppgiftsskyldighet till tandhälsoregistret... 4 It-stöd... 4 Frågor och kontakt... 4 2. OM TANDVÅRDSSTÖDET...

Läs mer

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Reviderad 20120102 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras

Läs mer

Tandvård med landstingsansvar

Tandvård med landstingsansvar Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM FLIK 24 Avgiftshandboken 2008-07-01 Tandvård med landstingsansvar Innehåll Allmänt sidan 2 Personkrets för det särskilda tandvårdsstödet sidan 2 Intyg för

Läs mer

Praktiska instruktioner för den del av tandvårdsreformen som avser tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Praktiska instruktioner för den del av tandvårdsreformen som avser tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling 1 Praktiska instruktioner för den del av tandvårdsreformen som avser tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Inledning Den 1 januari 1999 tillkom ett nytt tandvårdsstöd. Detta innebär bland annat

Läs mer

Meddelandeblad. Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift

Meddelandeblad. Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Landsting och regioner Nr 4 /2016 Maj 2016 Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift 1. Inledning och bakgrund I det här meddelandebladet beskrivs bakgrunden till och

Läs mer

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (5 Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Uppsökande verksamhet... 3 Tandvårdsstöd... 4 Nödvändig tandvård, N-tandvård...

Läs mer

Tandvård i Västra Götalandsregionen

Tandvård i Västra Götalandsregionen Tandvård i Västra Götalandsregionen Reformerat tandvårdsstöd till äldre och funktionshindrade samt tandvård som led i en sjukdomsbehandling under begränsad tid Gällande från 2005-01-01 Regelverk för: Uppsökande

Läs mer

Tandvårdsstöd. Inom Västra Götalandsregionen

Tandvårdsstöd. Inom Västra Götalandsregionen Tandvårdsstöd Inom Västra Götalandsregionen Tandvårdsstöd inom Västra Götalandsregionen för personer med bestående behov av omfattande vård och omsorg eller med beslut enligt LSS samt för tandvård som

Läs mer

Sammanfattning. Vårt dnr: 12/4247 1 (11) 2012-10-23. Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren

Sammanfattning. Vårt dnr: 12/4247 1 (11) 2012-10-23. Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren 2012-10-23 Vårt dnr: 1 (11) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård

Läs mer

Tandvårdsstöd i Sverige 2013

Tandvårdsstöd i Sverige 2013 Tandvårdsstöd i Sverige 2013 Statligt tandvårdsstöd Regeringens reform 1 juli 2008 FÖRSÄKRINGSKASSAN Allmänt tandvårdsbidrag, ATB Högkostnadsskydd Tredje steget Genom tredje steget i tandvårdsreformen

Läs mer

Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Validering av registeruppgifter om tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid Socialstyrelsen

Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Validering av registeruppgifter om tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid Socialstyrelsen Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift Validering av registeruppgifter om tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift vid Socialstyrelsen Information: Frida Lundgren, Tel 075-247 34 24, frida.lundgren@sociastyrelsen.se

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade PARTER: Stockholms läns landsting genom Hälso- och

Läs mer

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Det tredje steget i tandvårdsreformen Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Nytt tandvårdsstöd för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar Bakgrund

Läs mer

Regel för Hälso och sjukvård: Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Regel för Hälso och sjukvård: Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) 2014-03-10 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering Regel för Hälso och sjukvård: inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Sjuksköterskor

Läs mer

Samarbete har skett mellan landstingens beställarenheter för att så långt som möjligt få ett regelverk som är likartat inom alla landsting.

Samarbete har skett mellan landstingens beställarenheter för att så långt som möjligt få ett regelverk som är likartat inom alla landsting. 1(4) 14 april 2004 hs 2004/0061 Hälso- och sjukvårdsnämnden Information om nytt regelverk för tandvård till särskilda patientgrupper Under hösten 2003 fick Socialstyrelsen regeringens uppdrag att utifrån

Läs mer

Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Sida 1 (7) 2017-06-16 Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden

Läs mer

Beställarenheten för tandvård. Uppdragsbeskrivning

Beställarenheten för tandvård. Uppdragsbeskrivning Planeringsenheten/Beställarenheten för tandvård Beställarenheten för tandvård Uppdragsbeskrivning Ansvarig för dokumentet Beställarenheten för tandvård Revideras och följs upp Vid behov Fastställd Beslutat

Läs mer

2013-04-03 2 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 6 2.1 VAD INNEBÄR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 6 3 TANDVÅRD SOM LED I EN SJUKDOMSBEHANDLING... 8

2013-04-03 2 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 6 2.1 VAD INNEBÄR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 6 3 TANDVÅRD SOM LED I EN SJUKDOMSBEHANDLING... 8 2013-04-03 1 TANDVÅRD VID SJUKDOM OCH FUNKTIONSNEDSÄTTNING ETT EKONOMISKT STÖD FRÅN DEN 1 JANUARI 1999... 3 1.1 MUNHÄLSOBEDÖMNING OCH RÅDGIVNING... 3 1.2 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD... 4 1.3 TANDVÅRD SOM ETT LED

Läs mer

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Skilda världar Det finns en lång tradition av att separera tandvård från övrig hälso- och sjukvård i Sverige Olika ekonomiska förutsättningar

Läs mer

5 RUTIN FÖR FAKTURERING AV VÅRDERSÄTTNING...18

5 RUTIN FÖR FAKTURERING AV VÅRDERSÄTTNING...18 2010-11-30 1 TANDVÅRD VID SJUKDOM OCH FUNKTIONSHINDER...2 1.1 MUNHÄLSOBEDÖMNING OCH RÅDGIVNING...2 1.2 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD I SAMBAND MED MUNHÄLSOBEDÖMNING...3 1.3 TANDVÅRD SOM ETT LED I EN SJUKDOMSBEHANDLING...4

Läs mer

Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Riktlinje 7/ Munhälsovård LSS Rev. 2017-01-13 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård En god mun- och tandhälsa Det är

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd till vuxna i Stockholms län

Landstingets tandvårdsstöd till vuxna i Stockholms län Landstingets tandvårdsstöd till vuxna i Stockholms län Anvisningar Gäller från 15 januari 2018 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2017-08-09 Diarienummer: HSN 2017-0211 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Tandvård under 20 år Barn och ungdomar har rätt till avgiftsfri tandvård till och med sista december det år de fyller 19 år. Första besöket på en tandvårdsmottagning

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det Information till dig som arbetar inom vården Särskilt tandvårdsbidrag (STB) För vem? För den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning

Läs mer

Regelbok. för. landstingets tandvårdsstöd

Regelbok. för. landstingets tandvårdsstöd Dnr HSS2012-0156 Regelbok för landstingets tandvårdsstöd Gäller från den 1 januari 2014 Reviderad den 28 april 2014 1. INLEDNING...4 Uppgiftsskyldighet till tandhälsoregistret...4 Nytt it-stöd...4 Frågor,

Läs mer

Riktlinje för tandvårdsreformen

Riktlinje för tandvårdsreformen SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson annika.nilsson@kil.se 2013-02-25 Riktlinje för tandvårdsreformen BAKGRUND 1999 infördes ett nytt tandvårdsstöd som vänder sig till funktionshindrade

Läs mer

Utfärdarinstruktion för

Utfärdarinstruktion för Box 1024 551 11 Jönköping Utfärdarinstruktion för Intyg om nödvändig tandvård Anna-Karin Wixe, sektionschef/tandhygienist Tfn 010-242 41 96 Ing-Marie Karlsson, administrativ assistent E-post: anna-karin.wixe@rjl.se

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd till vuxna i Stockholms län

Landstingets tandvårdsstöd till vuxna i Stockholms län , Landstingets tandvårdsstöd till vuxna i Stockholms län Anvisningar Gäller från 15 januari 2019 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2018-08-16 Diarienummer: HSN 2018 1123 Hälso- och

Läs mer

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare.

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare. MUNHÄLSOBEDÖMNINGEN Du som har intyg om N-tandvård nödvändig tandvård blir varje år erbjuden en gratis munhälsobedömning i din egen bostad. Det är en tandhygienist som gör en enklare kontroll av dina tänder

Läs mer

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne 2005-04-12 Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne Dessa riktlinjer föreslås komplettera cirkulär 1998:209, Svenska kommunförbundet/landstingsförbundet och ligga till grund för lokala överenskommelser,

Läs mer

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. Version 2015-01-01

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. Version 2015-01-01 LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för sjukvården Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. 2(10) Anvisningarna riktar

Läs mer

ANVISNINGAR TANDVÅRD SOM LED I EN KORTVARIG SJUKDOMSBEHANDLING REV REV

ANVISNINGAR TANDVÅRD SOM LED I EN KORTVARIG SJUKDOMSBEHANDLING REV REV ANVISNINGAR TANDVÅRD SOM LED I EN KORTVARIG SJUKDOMSBEHANDLING REV 160101 REV. 150801 1 Innehåll BEGÄRAN OM FÖRHANDSBEDÖMNING... 4 ens giltighetstid... 4 S1. TANDVÅRDSBEHANDLING TILL FÖLJD AV MEDFÖDD MISSBILDNING

Läs mer

Beställarenheten för tandvård April 2009 Uppdaterad: 2013-07-05. Regler och riktlinjer för tandvård som ingår i hälso- och sjukvårdens avgiftssystem

Beställarenheten för tandvård April 2009 Uppdaterad: 2013-07-05. Regler och riktlinjer för tandvård som ingår i hälso- och sjukvårdens avgiftssystem Beställarenheten för tandvård April 2009 Uppdaterad: 2013-07-05 Regler och riktlinjer för tandvård som ingår i hälso- och sjukvårdens avgiftssystem Innehåll Inledning... 4 Uppsökande verksamhet och nödvändig

Läs mer

Regler och riktlinjer för tandvård som ingår i hälso- och sjukvårdens avgiftssystem

Regler och riktlinjer för tandvård som ingår i hälso- och sjukvårdens avgiftssystem Regler och riktlinjer för tandvård som ingår i hälso- och sjukvårdens avgiftssystem Giltighet Tills vidare. Målgrupp Tandvårdspersonal Ansvarig för dokumentet Planeringsenheten, Beställarenheten för tandvård

Läs mer

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177. Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.se/tander Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar

Läs mer

Anvisningar Nödvändig tandvård

Anvisningar Nödvändig tandvård Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Hälso- och sjukvårdens ledningsstöd 2 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Agne Nihlson Cheftandläkare Lars Gohde Enhetschef

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar F-tandvård 2016-08-18 - Tandvård till personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Tandvård till personer med stora

Läs mer

Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa

Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa SID 1 (12) Ansvarig för rutin medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2014-07-08 Revideras 2016-07-15 Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa Innehåll: Riktliner

Läs mer

Frisk i munnen hela livet

Frisk i munnen hela livet Frisk i munnen hela livet Tandvårdsstöd Tandvårdsstöd - översikt Försäkringskassan Enhet tandvård VGR Tandvårdsstödet från staten Landstingen/Regionen Försäkringskassan Försäkringskassans stöd ATB Högkostnadsskydd

Läs mer

REGION SKÅNE TANDVÅRDSSTÖD RÅD OCH ANVISNINGAR. Tandvårdsreform Uppsökande verksamhet med Munhälsobedömning. Nödvändig tandvård

REGION SKÅNE TANDVÅRDSSTÖD RÅD OCH ANVISNINGAR. Tandvårdsreform Uppsökande verksamhet med Munhälsobedömning. Nödvändig tandvård 2010 REGION SKÅNE TANDVÅRDSSTÖD RÅD OCH ANVISNINGAR Tandvårdsreform 1999 Uppsökande verksamhet med Munhälsobedömning Nödvändig tandvård Tandvård som led i sjukdomsbehandling Gäller från och med 2010-01-01

Läs mer

Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti Tandvårdens utveckling i Sverige 1974 kom en allmän tandvårdsförsäkring som idag är en av förklaringarna till The heavy metal generation Tandvården

Läs mer

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Tandvård för äldre och funktionshindrade Från landsting till kommun Tandvårdsförsäkringen 1974 gav patienter på s k långvårdskliniker kostnadsfri

Läs mer

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tredje steget i tandvårdsreformen Patient- och Medborgarservice/Tandvård cheftandläkare Tandvårdsstöden Gäller från 2013 Alla som bor i Sverige har rätt till ett

Läs mer

13 Revidering av anvisningar samt sänkt ersättning avseende landstingsfinansierad vuxentandvård HSN

13 Revidering av anvisningar samt sänkt ersättning avseende landstingsfinansierad vuxentandvård HSN 13 Revidering av anvisningar samt sänkt ersättning avseende landstingsfinansierad vuxentandvård HSN 2018-1123 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1123 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer