Förkylning eller dödlig farsot? kalla fakta om den nya influensan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förkylning eller dödlig farsot? kalla fakta om den nya influensan"

Transkript

1 Förkylning eller dödlig farsot? kalla fakta om den nya influensan En influensa kommer att drabba landet med full kraft under hösten. Så mycket vet vi men är det en hysterisk pandemi som är på väg, eller är det snarare så att samhället har drabbats av en pandemisk hysteri? Vi kommer förmodligen att ha facit först framåt jul, men Sörmlandsbygden försöker redan nu räta ut några frågetecken kring den nya influensan. Tillbaka på jobbet efter semestern möttes jag av ett mycket tydligt budskap: tvätta händerna, nys i armvecket och håll dig hemma om du blir krasslig! I korridorerna luktade det sprit, särskilt när någon medarbetare hade varit på toaletten. Hade alla kollegor blivit smygalkisar under ledigheten? Det tog ett tag innan jag greppade förklaringen: toaletterna hade försetts med desinficerande handsprit, samt ytterligare affischer: tvätta nu händerna ordentligt! Snart var skämtet givet när någon gick från ett möte för att pudra näsan : - Men kom inte tillbaka och lukta sprit! Så är det ju: vi skämtar gärna om det som är främmande, osäkert och farligt. Oklar bild Vad är det egentligen som ligger framför oss under hösten? Är det en dödlig farsot som närmar sig, eller handlar det om en lätt förkylning? Den bild som hittills har förmedlats i massmedia är svår att tyda: å ena sidan rapporteras om dödsfall över hela världen, munskydd på gatorna, och snart en handfull svenskar som behandlas med konstgjord lunga. Å andra sidan sägs influensan vara ganska harmlös och vissa experter kritiserar de kraftfulla åtgärder som samhället vidtar. Vi är nog många som frågar oss var sanningen finns i denna fråga och vad händer egentligen när de konstgjorda lungorna tar slut i höst?

2 Svin och mexikaner Den 11 juni 2009 uppgraderades influensan A/H1N1 till pandemi av världshälsoorganisationen WHO. Först kallades influensan för mexikansk influensa eftersom de första fallen upptäckte just där. Därefter döptes den snabbt om till svininfluensa. Det senare namnet kommer sig av att viruset ursprungligen hör till en virusstam som sedan 1930-talet har varit känd hos grispopulationer. Inget av dessa namn gillades dock av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC: influensan är inte densamma som drabbar grisbesättningar, och förmodligen tyckte man att det var taskigt mot mexikanerna att namnge farsoten efter deras land. Därför valde ECDC att mynta namnet den nya influensan, vilket nu också är det officiella namnet i Sverige. Det i folkmun etablerade namnet tycks dock ändå vara svininfluensan vetenskapligt korrekt eller ej! Smittas grisar? Influensa brukar inte smitta över artgränserna, eftersom virusen är beroende av arvsmassan hos det djur som drabbas. Virusets egenskaper kan dock förändras genom mutation, eller blandning med andra virustyper, och på så sätt kan virus komma att överföras mellan olika djurarter. Den nya influensan A (H1N1) har en genetisk sammansättning med ursprung från gris, fågel och människa som man inte har sett förut. Influensan sprids mellan människor, men det finns inga belägg för att smittan ska kunna drabba hundar, katter eller andra husdjur. Forskarna utesluter emellertid inte risken att grisbönder faktiskt kan smitta sina besättningar. Den som insjuknar rekommenderas därför att undvika kontakt med sina grisar om möjligt. Hur många drabbas? Eftersom det är en ny variant av virus har ingen haft just denna influensatyp tidigare och därmed är få individer immuna. Myndigheterna räknar med att stora delar av befolkningen kommer att smittas: under ett normalår insjuknar några få procent av befolkningen i vanlig influensa, men historien visar att procent insjuknar i nya typer av influensa. Det är också därför som den nya influensan klassas som en pandemi en sjukdom som snabbt drabbar hela världens befolkning. (Från grekiskans pandemia, "hela folket".)

3 Sedan början av maj har sammanlagt 756 laboratorieverifierade fall av den nya influensan anmälts till Smittskyddsinstitutet, varav 22 fall i Sörmland. Det är dock bara början: upp till sörmlänningar kan komma att insjukna i höst och vinter. Ungefär 3 % av de anmälda har hittills behövt sjukhusvård för sina influensasymptom. De flesta som insjuknat hörde till åldersgruppen år. Ofta drabbas yngre hårt av nya virusformer, eftersom de inte har hunnit utveckla något skydd under tidigare epidemier. Kommer vi att dö? En vanlig influensasäsong dör cirka 2000 personer i Sverige till följd av smittan. Dessa dödsfall blir sällan några nyheter: samma sak sker ju varje år. Det är något helt annat med den nya influensan, tycks det: den oroar oss, säljer lösnummer och drar upp tittarsiffrorna. Alltså blir det numera stora rubriker så fort någon börjar hosta. Beräkningar utifrån statistik i Nya Zeeland och Australien, där influensan redan har slagit till med full kraft, ger vid handen att endast personer beräknas dö i Sverige. Stämmer dessa siffror har vi dubbelt så stor chans att vinna högsta vinsten på Lotto som att dö i influensan. Köp en lott alltså, om du är riktigt orolig. En prognos från Vita Huset i USA varnade dock för att upp emot amerikaner skulle kunna komma att avlida. Skulle ett sådant scenario stämma skulle motsvarande siffra i Sverige bli cirka 2700 personer något värre än en vanlig influensasäsong med andra ord. Det finns förstås en allvarlig risk för att viruset muterar till en dödligare form. Denna risk är inte unik för den nya influensan utan finns hos alla virus, men eftersom så många kommer att vara bärare av viruset så ökar den statistiska sannolikheten för mutationer. Tar lungorna slut? Fem svenskar behandlas för närvarande med en konstgjord lunga (ECMO). Utan denna behandling skulle de sannolikt inte överleva. I Sverige finns kapacitet för att samtidigt behandla cirka människor med denna teknik. Hittills har c:a 0,6 % av de smittade blivit så sjuka att de har behövt behandling med konstgjord lunga. Enkel matematik ger vid handen att den kritiska punkten kan komma att nås vid drygt 5000 samtidigt sjuka då kommer de konstgjorda lungorna var fullt utnyttjade. Andra länder har redan ökat sin kapacitet inom detta område: för knappt fyra veckor sedan vann företaget Maquet en upphandling på 140 konstgjorda lungor från den norska hälsovårdsmyndigheten Helsedirektoratet. Det är omöjligt att bedöma hur belastningen på sjukvården kan se ut när influensan når sin kulmen. Men om vi utgår från de förhållanden som rådde när Hong-Konginfluensan nådde sin kulmen i Sörmland 1969, så skulle cirka svenskar samtidigt kunna drabbas av den nya influensan.

4 Socialstyrelsen bedömer att sjukvården ändå ska kunna möta de nya behoven av ECMO-behandling, genom att damma av äldre respiratorer och ställa om befintliga resurser i vården. Vad gör landstinget? Landstinget Sörmland arbetar sedan i våras med att planera för massvaccination av sörmlänningar. Vaccinationen är frivillig, och enligt opinionsmätningar kommer 70 % av befolkningen att ta sina sprutor, som ges i två omgångar. Vaccineringen kommer att vara avgiftsfri, och först ges till särskilda riskgrupper. Det gäller personer med kroniska hjärt- och lungsjukdomar eller immunbristsjukdomar, samt gravida och vårdpersonal, säger smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin. Landstinget inrättar nu särskilda vaccinationsplatser i alla kommuner. Vi utreder vilka platser som kan vara lämpliga ur tillgänglighetssynpunkt, till exempel tillgång till parkeringsplatser, framkomlighet för personer med funktionsnedsättning med mera, säger Ingrid Mårselius, hälso- och sjukvårdschef i landstinget. Leveransen av vaccinet förväntas ske under slutet av september och början av oktober. Leveranserna sker i omgångar under hösten med doser per vecka (totalt doser) som sänds till Mälarsjukhuset för vidare distribution ut i länet. Mer information Allmänna frågor om den nya influensan: Om du blir sjuk, ring sjukvårdsrådgivningen: Statistik om influensans förlopp: Information om vaccinering mm: Samlad portal för myndigheternas krishantering: Johan Eriksson (Publicerad i Sörmlandsbygden sep. 09)

5 Från rysk snuva till mexikansk influensa Smittsamma sjukdomar liknande influensa har förekommit sedan medeltiden. Länge hindrades smittspridningen av de begränsade transportmöjligheterna, och det är först under 1800-talet som verkliga pandemier har kunnat sprida sig över världen. Samtliga tidigare världsomspännande epidemier har fått sitt namn från platsen där de först upptäcktes Ryska snuvan A (H2): Smitta med hög sjuklighet (25%), men låg dödlighet globalt c:a personer. Så här mindes prosten Sahlberg på Aspö, Strängnäs kommun, smittans härjningar: Hela hushåll låg samtidigt och det var svårt att få folk att sköta djuren även på de stora gårdarna. Såsom botemedel användes brännvin och cognac i varm mjölk och det smakade vedervärdigt. Stadsläkare Hallström i Strängnäs gick och stödde sig vid sängarna i sjukhuset. Fröken Charlotte Svinhufvud som var telegrafist utan möjlighet till hjälp intog på Hallströms ordination varje timme en matsked brännvin, i varm mjölk, hon var yr i huvudet hela dagarna men gick igenom. (Källa: Spanska sjukan A (H1): Uppskattningsvis 40 miljoner döda över världen i den hemska smitta som spreds från första världskrigets skyttegravar. I Sverige dog sammanlagt personer. Bara i Katrineholm avled 56 personer, de allra flesta i åldrarna år. Smittan spreds via järnvägen: de första som insjuknade var järnvägspersonal och de som bodde nära stationerna. Massmedia uppmärksammade förstås utvecklingen, men inte alls som idag. Nyhetsbevakningen bestod av små notiser om dödsfallen från länets

6 orter, men inga braskande löpsedlar. Förmodligen var människorna mer vana vid sjukdom, nöd och elände döden var en naturlig del av vardagen under 1910-talet Asiaten A (H2): Hög sjuklighet % av världens invånare smittade - men tämligen låg dödlighet. Sammanlagt dog 4 miljoner över hela världen. Skolorna i Flenstrakten rapporterade om en sjukfrånvaro på upp emot 70 %, och många skolor och ålderdomshem införde besöksförbud Hong Kong A (H3): Även kallad Maos snuva. Stor utbredning, men lindrigare än Asiaten: under toppen i februari 1969 var drygt 1000 sörmlänningar sjuka, vilket utgjorde mindre än 0,5 % av befolkningen. Noterbart är att Katrineholm då hade hela 474 fall, att jämföras med endast 79 i Eskilstuna. Johan Eriksson (Publicerad i Sörmlandsbygden sep. 09)

Pandemi vad innebär r det?

Pandemi vad innebär r det? Pandemi vad innebär r det? Begreppsförvirring? rvirring? Influensa i olika former Årlig influensa - vanlig influensa, vinterinfluensa, säsongsinfluensa Pandemisk influensa - global spridning av helt nytt

Läs mer

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se.

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se. Om influensan Influensa A(H1N1) är en så kallad pandemisk influensa, som sprids över världen. Allt fler smittas också här i Sverige. Eftersom det är ett nytt virus är nästan ingen immun mot det än och

Läs mer

Influensa A H1N1. WHO har ökad pandemivarnings nivån för den nya influensan H1N1 (svininfluensa) till fas 5. Om pandemin (grad 6) blir ett faktum

Influensa A H1N1. WHO har ökad pandemivarnings nivån för den nya influensan H1N1 (svininfluensa) till fas 5. Om pandemin (grad 6) blir ett faktum WHO har ökad pandemivarnings nivån för den nya influensan H1N1 (svininfluensa) till fas 5 Fas 5 innebär betydande smittspridning mellan människor i minst två länder Detta innebär De flesta länder blir

Läs mer

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 )

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 甲 流 病 毒 图 片 Vad är speciellt med den nya influensan? 甲 流 的 特 点 Den nya influensan A (H1N1)

Läs mer

Kan vi skydda oss mot influensa? Annika Linde Statsepidemiolog

Kan vi skydda oss mot influensa? Annika Linde Statsepidemiolog Kan vi skydda oss mot influensa? Annika Linde Statsepidemiolog Varför skydd mot just influensa? Risk för svår sjukdom och död hos många Risk för att vården sviktar IVA känsligast Risk för samhällspåverkan

Läs mer

Vilka riskerar att bli allvarligt sjuka av den nya influensan?

Vilka riskerar att bli allvarligt sjuka av den nya influensan? Den nya influensan - frågor och svar Vilka symtom får man av den nya influensan? De symtom man får av den nya influensan, som också kallas svininfluensa och har fått beteckningen A(H Hur vet man att man

Läs mer

Behandling och förebyggande av influensa

Behandling och förebyggande av influensa Behandling och förebyggande av influensa Sammanfattning Influensa är en smittsam virussjukdom. Hos i övrigt friska ungdomar och vuxna är sjukdomen generellt sett självläkande, och ingen särskild läkemedelsbehandling

Läs mer

Influensa. Hygienkonferens hösten Helena Ernlund Bitr. smittskyddsläkare/öl Infektionskliniken

Influensa. Hygienkonferens hösten Helena Ernlund Bitr. smittskyddsläkare/öl Infektionskliniken Influensa Hygienkonferens hösten 2016 Helena Ernlund Bitr. smittskyddsläkare/öl Infektionskliniken Start för influensavaccination 2016 9:e november Sammanfattning Smittsam luftvägsinfektion som orsakar

Läs mer

Tillhör du en riskgrupp?

Tillhör du en riskgrupp? Tillhör du en riskgrupp? Vaccinera dig gratis mot årets influensa Vaccinet gör gott Varför ska jag vaccinera mig? Cirka 100 000 personer i Stockholms län smittas årligen av säsongsinfluensa. Influensan

Läs mer

Influensa. Fredrik Idving

Influensa. Fredrik Idving Influensa Fredrik Idving I diagrammet visas det uppskattade antalet personer med influensaliknande sjukdom som sökt vård per 100.000 listade patienter. Nuvarande säsong visas med röd linje. Två tidigare

Läs mer

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Sweden

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Sweden ZA5222 Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Sweden FLASH 287 INFLUENZA Q1. Avser du att vaccinera dig mot vanlig influensa i år? Ja, jag är redan vaccinerad... 1 Ja,

Läs mer

Vaccinationer. DFP Dialogforum för pensionärer Torsdag 14 april Jan Smedjegård, smittskyddsläkare

Vaccinationer. DFP Dialogforum för pensionärer Torsdag 14 april Jan Smedjegård, smittskyddsläkare Vaccinationer DFP Dialogforum för pensionärer Torsdag 14 april 2016 Jan Smedjegård, smittskyddsläkare Influensavirus Kan ge Säsongsinfluensa Pandemisk influensa Mer begränsat antal fall av zoonotisk influensa

Läs mer

INFLUENSAPANDEMI. Anders Österlund

INFLUENSAPANDEMI. Anders Österlund INFLUENSAPANDEMI Anders Österlund Vilda fåglar f är r naturlig reservoir för r influensavirus Fågelinfluensa H5N1 hos fåglarf Fågelinfluensa H5N1 hos människorm 387 sjuka (2008-09-10) Influensa Smittämne:

Läs mer

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar 1 Kapitlets innehåll Detta kapitel beskriver dels bakgrunden till varför en pandemiplanering

Läs mer

Pandemiplanering Nordisk samverkan om Mediastrategi Legemidler og medisinsk utstyr lager og distribusjon Prioritering ved knapphet

Pandemiplanering Nordisk samverkan om Mediastrategi Legemidler og medisinsk utstyr lager og distribusjon Prioritering ved knapphet Pandemiplanering Nordisk samverkan om Mediastrategi Legemidler og medisinsk utstyr lager og distribusjon Prioritering ved knapphet Anders Tegnell 1 Innehåll Hotet Mediastrategi Legemidler og medisinsk

Läs mer

Influensavaccinationen 2011

Influensavaccinationen 2011 Influensavaccinationen 2011 Vem? Varför? När? Hur? Målgrupp: Sjuksköterskor/läkare på vaccinerande enheter och i kommunerna Magnus Tenfält, chefläkare, Närsjukvården Mats Erntell, smittskyddsläkare 2011-09-08

Läs mer

Influensasäsongen 2013/2014 En influensasäsong sträcker sig från hösten, vintern till våren nästkommande år

Influensasäsongen 2013/2014 En influensasäsong sträcker sig från hösten, vintern till våren nästkommande år Influensasäsongen 2013/2014 En influensasäsong sträcker sig från hösten, vintern till våren nästkommande år Utfall och trend Pågående säsong 2013/2014 är den fjärde efter den pandemiska influensan A(H1N1)pdm2009.

Läs mer

extranummer oktober 2009 för Stockholms län så går det till DETTA ÄR A(H1N1)-viruset SÅ UNDVIKER DU Prosit! Influensaspecial

extranummer oktober 2009 för Stockholms län så går det till DETTA ÄR A(H1N1)-viruset SÅ UNDVIKER DU Prosit! Influensaspecial vårdguiden extranummer oktober 2009 för Stockholms län VACCINERA DIG! så går det till DETTA ÄR SVININFLUENSAN A(H1N1)-viruset TILLHÖR DU EN RISKGRUPP? SÅ UNDVIKER DU ATT BLI SMITTAD Prosit! Influensaspecial

Läs mer

Pandemisk influensa A(H1N1; AH1p) 2009. Annika Linde Statsepidemiolog Smittskyddsinstitutet

Pandemisk influensa A(H1N1; AH1p) 2009. Annika Linde Statsepidemiolog Smittskyddsinstitutet Pandemisk influensa A(H1N1; AH1p) 2009 Annika Linde Statsepidemiolog Smittskyddsinstitutet H, N Ibland anpassas ett andvirus och börjar spridas mellan andra arter Influensavirus Förekommer i 3 typer A,

Läs mer

Influensasäsongen

Influensasäsongen 1 (8) Influensasäsongen 2016 2017 Denna rapport sammanfattar influensasäsongen 2016 2017 i Stockholms län Innehåll Sammanfattning av influensasäsongen 2016 2017... 2 Vaccinationstäckning... 3 Vaccinets

Läs mer

INFLUENSA. Utbildning Hygienombud Hösten regiongavleborg.se

INFLUENSA. Utbildning Hygienombud Hösten regiongavleborg.se INFLUENSA Utbildning Hygienombud Hösten 2016 RNA-virus A,B och (C) Influensa Influensavirusets ytmolekyler hemagglutinin och neuraminidas (H och N) är avgörande för immunförsvarets möjlighet att känna

Läs mer

Civilförsvarsförbundet Nya influensan. Civilförsvarsförbundet: Anders M. Johansson Novus Group: Gun Pettersson Viktor Wemminger Datum: 2009-08-31

Civilförsvarsförbundet Nya influensan. Civilförsvarsförbundet: Anders M. Johansson Novus Group: Gun Pettersson Viktor Wemminger Datum: 2009-08-31 Civilförsvarsförbundet Nya influensan Civilförsvarsförbundet: Anders M. Johansson Novus Group: Gun Pettersson Viktor Wemminger Datum: 2009-08-31 Inledning Bakgrund På uppdrag av Civilförsvarsförbundet

Läs mer

Rekommendation om säsongsinfluensavaccinering i Finland under höst- och vintersäsongen 2009 2010

Rekommendation om säsongsinfluensavaccinering i Finland under höst- och vintersäsongen 2009 2010 Rekommendation om säsongsinfluensavaccinering i Finland under höst- och vintersäsongen 2009 2010 Institutet för hälsa och välfärd PB 30 (Mannerheimvägen 166) 00271 Helsingfors Telefon: 020 610 6000 www.thl.fi

Läs mer

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Beredskapsplan vid pandemisk influensa 1/11 Bo Jensen Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-02 Beredskapsplan vid pandemisk influensa 2/11 1. Inledning

Läs mer

Planeringsläget inom Stockholms läns landsting inför en befarad influensapandemi

Planeringsläget inom Stockholms läns landsting inför en befarad influensapandemi 1 (6) Bitr landstingsdirektör Göran Stiernstedt Hantverkargatan 45 Landstingshuset Planeringsläget inom Stockholms läns landsting inför en befarad influensapandemi Bakgrund Influensa A-sjukdomens utbredning

Läs mer

Rekommendation om säsongsinfluensavaccinering. under höst- och vintersäsongen 2011 2012 REKOMMENDATION

Rekommendation om säsongsinfluensavaccinering. under höst- och vintersäsongen 2011 2012 REKOMMENDATION REKOMMENDATION Rekommendation om säsongsinfluensavaccinering i Finland under höst- och vintersäsongen 2011 2012 PB 30 (Mannerheimvägen 166) 00271 Helsingfors Telefon: 020 610 60 00 www.thl.fi 5 2011 Rekommendation

Läs mer

Vid stort utbrott av influensa Lägesrapport

Vid stort utbrott av influensa Lägesrapport Vid stort utbrott av influensa 2009 - Lägesrapport Hans-Ivar Swärd 2009-08-27 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Ansvarsfrågor... 3 2.1 Landstinget... 3 2.2 Kommunen... 3 2.3 Samverkan kommun landsting...

Läs mer

Hur ska arbetsgivaren hantera nya influensan?

Hur ska arbetsgivaren hantera nya influensan? Hur ska arbetsgivaren hantera nya influensan? Den nya influensan A (H1N1) kännetecknas av att den är mycket smittsam och att en stor del av befolkningen riskerar att samtidigt insjukna under en kort period.

Läs mer

Beredskapsplan för pandemisk influensa i Landstinget Västmanland

Beredskapsplan för pandemisk influensa i Landstinget Västmanland 1 (15) Beredskapsplan för pandemisk influensa i Landstinget Västmanland 2 (15) Innehåll 1 Inledning och planeringsförutsättningar...3 2 Ansvarsfördelning mellan olika aktörer i landstinget...4 2.1 Regional

Läs mer

Influensa och vinterkräksjuka

Influensa och vinterkräksjuka Influensa och vinterkräksjuka hur skyddar vi vårdtagarna och oss själva? Amelie Magnander Hygienläkare Smittskydd Vårdhygien Det finns effektiva sätt att minska spridningen av både influensa och vinterkräksjuka!

Läs mer

Influensarapport för vecka 4, 2015 Denna rapport publicerades den 29 januari 2015 och redovisar influensaläget vecka 4 (19-25/1).

Influensarapport för vecka 4, 2015 Denna rapport publicerades den 29 januari 2015 och redovisar influensaläget vecka 4 (19-25/1). rapport för 4, 2015 Denna rapport publicerades den 29 januari 2015 och redovisar influensaläget 4 (19-25/1). Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?... 2 Lägesbeskrivning...

Läs mer

Övergripande beredskapsplan för pandemisk influensa, Landstinget Västernorrland

Övergripande beredskapsplan för pandemisk influensa, Landstinget Västernorrland Riktlinje 2014-07-07 Hans Boman (hbn007) 1 av 11 Gäller fr.o.m. Gäller t.o.m. Granskat av Processägare 2014-07-07 2016-07-07 Hans Boman (hbn007) Hans Boman (hbn007) Gäller för Landstingsgemensamt Sammanfattning/Beskrivning

Läs mer

Pandemiplanering Kalmar kommun 2009

Pandemiplanering Kalmar kommun 2009 KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunstyrelsen Paul Brehmer 1 (9) Pandemiplanering Kalmar kommun 2009 2 (9) Innehållsförteckning Inledning 3 Influensa pandemi 3

Läs mer

ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2009-09-04 SID 1 (29) ÄLDREFÖRVALTNINGENS RIKTLINJER VID EN BEFARAD INFLUENSAPANDEMI

ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2009-09-04 SID 1 (29) ÄLDREFÖRVALTNINGENS RIKTLINJER VID EN BEFARAD INFLUENSAPANDEMI ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2009-09-04 SID 1 (29) ÄLDREFÖRVALTNINGENS RIKTLINJER VID EN BEFARAD INFLUENSAPANDEMI SID 2(29) Innehåll 1. SYFTET MED EN PANDEMIPLAN... 3 2. FAKTA OM PANDEMI... 3 Historik... 3 Influensapandemi...

Läs mer

Influensasäsongen i Östergötland

Influensasäsongen i Östergötland Influensasäsongen i Östergötland 2018-2019 Statistik Vaccinationskampanjen Vaccinationskampanjen startade den 6 november 2018. Innan och under vaccinationskampanjen samlades en strategigrupp med deltagare

Läs mer

Influensavaccinationen Vem? Varför? När? Hur?

Influensavaccinationen Vem? Varför? När? Hur? Influensavaccinationen 2012 Vem? Varför? När? Hur? 2 Vem? Varför? När? Hur? Målgrupp: Sjuksköterskor/läkare på vaccinerande enheter och i kommunerna Magnus Tenfält, chefläkare, Närsjukvården Anders Lindberg,

Läs mer

Det nya influensan och hur det blev. Annika Linde Statsepidemiolog

Det nya influensan och hur det blev. Annika Linde Statsepidemiolog Det nya influensan och hur det blev Annika Linde Statsepidemiolog H, N Influensasjukdom Orsakas av två typer av influensavirus; A, B Influensa A: Finns i mer än 80 undertyper (subtyper med olika kombinationer

Läs mer

Influensa A(H1N1) 2009

Influensa A(H1N1) 2009 Dnr 73-15/11 Smittskyddsläkaren Influensa A(H1N1) 29 Utvärdering av sjuklighet och handläggning av patienter med diagnostiserad influensa A(H1N1) 29 i Uppsala län 29/21 Smittskyddsenheten Landstinget i

Läs mer

Influensa i Västernorrlands län säsongen Vecka

Influensa i Västernorrlands län säsongen Vecka Antal anmälda fall SmittnYtt Nyhetsbrev från Smittskyddsenheten Västernorrland Nr 5, 2017 I detta nummer av SmittnYtt kan man bl.a. läsa om den gångna influensasäsongen i länet, den goda effekten av barnvaccinationsprogrammet

Läs mer

Influensarapport för vecka 48, 2013

Influensarapport för vecka 48, 2013 Influensarapport för 48, 2013 Denna rapport publicerades den 5 december 2013 och redovisar influensaläget 48 (25/11 1/12) 2013. Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?...

Läs mer

2005-12-09. Dagordningspunkt Punkt 6

2005-12-09. Dagordningspunkt Punkt 6 Bilaga 1. Slutlig Rådspromemoria 2005-12-09 Jordbruksdepartementet Livsmedels- och djurenheten Rådets möte (jordbruks- och fiskerådet) den 20 22 december 2005 Dagordningspunkt Punkt 6 Rubrik: Aviär influensa

Läs mer

Asbjörg Westum, Språkvetenskap Karin Ljuslinder, Medievetenskap

Asbjörg Westum, Språkvetenskap Karin Ljuslinder, Medievetenskap Fredrik Elgh, Klinisk virologi Helena Palmgren, Infektionssjukdomar Svenn-Erik Mamelund, Demografi, Historia Elisabeth Engberg, Historia i Asbjörg Westum, Språkvetenskap Karin Ljuslinder, Medievetenskap

Läs mer

VACCINATION MOT SÄSONGSINFLUENSA 2014 MICAEL WIDERSTRÖM 2014-10-14 SMITTSKYDD

VACCINATION MOT SÄSONGSINFLUENSA 2014 MICAEL WIDERSTRÖM 2014-10-14 SMITTSKYDD VACCINATION MOT SÄSONGSINFLUENSA 2014 MICAEL WIDERSTRÖM 2014-10-14 SMITTSKYDD VACCINATION MOT SÄSONGSINFLUENSA 2014 Innehåll Fjolårets influensa Influensa södra halvklotet Riktlinjer för influensavaccination

Läs mer

OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika

OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika Vad är antibiotika? Antibiotika är läkemedel som används för att behandla och i sällsynta fall förebygga infektioner som orsakas

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Allmänt om bakterier

Allmänt om bakterier Bakterier Allmänt om bakterier Bakterier är varken djur eller växter De saknar cellvägg och klorofyll De är viktiga nedbrytare - bryter ner döda växter och djur En matsked jord = 10 miljarder bakterier

Läs mer

Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program på BVC

Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program på BVC Barnhälsovården i Göteborg, 2011-10-04 Thomas Arvidsson barnhälsovårdsöverläkare mail: thomas.arvidsson@vgregion.se Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program

Läs mer

En skrift om pneumokocksjukdomar, behandling och vaccination.

En skrift om pneumokocksjukdomar, behandling och vaccination. Behöver vi skydda oss mot luftvägsinfektioner? En skrift om pneumokocksjukdomar, behandling och vaccination. Mikroskopisk bild av Streptococcus pneumoniae (pneumokock). Pneumokocker är den vanligaste orsaken

Läs mer

Ansvarig för undersökningen åt Socialstyrelsen är Birgitta Hultåker.

Ansvarig för undersökningen åt Socialstyrelsen är Birgitta Hultåker. SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 11 och 19 intervjuades drygt 2.000 personer om Den nya influensan A-H1N1. Frågorna ställdes på uppdrag

Läs mer

Enheten för smittskydd och vårdhygien 2013-09-20 2013/0017

Enheten för smittskydd och vårdhygien 2013-09-20 2013/0017 1(5) Enheten för smittskydd och vårdhygien Datum Vår beteckning 2013-09-20 2013/0017 Ert datum Er beteckning Influensa- och pneumokockvaccination säsongen 2013/2014 i Västmanland Kampanjstart tisdag den

Läs mer

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning SESYN140130 I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt syncytievirus) och om hur det smittar, symtom på infektion och vad du ska tänka på

Läs mer

Behöver vi skydda oss mot luftvägsinfektioner?

Behöver vi skydda oss mot luftvägsinfektioner? Behöver vi skydda oss mot luftvägsinfektioner? En skrift om pneumokocksjukdomar, behandling och vaccination. Förhandsgodkänd av IGM pre20130118pse07 Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 52 000 www.pfizer.se

Läs mer

Vård hemma vid influensa

Vård hemma vid influensa 2009-07-02 1(5) Vård hemma vid influensa De allra flesta som får influensa tillfrisknar på egen hand, utan behandling eller sjukhusvård. Men många får hjälp och omvårdnad i sina hem, av personal från kommuner

Läs mer

Upptaktsmöte inför influensasäsongen 2014-15. Per Hagstam Smittskydd Skåne

Upptaktsmöte inför influensasäsongen 2014-15. Per Hagstam Smittskydd Skåne Upptaktsmöte inför influensasäsongen 2014-15 Per Hagstam Smittskydd Skåne 1 Varför influensavaccinera? För de flesta är influensa en ofarlig sjukdom Riskgruppsbaserad strategi Vaccination avser att förebygga

Läs mer

Protokollsutdrag dokument till Landstingsfullmäktige Akten

Protokollsutdrag dokument till Landstingsfullmäktige Akten Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-09-01 LS-LED09-581 128 Patientavgifter vid pandemivaccination. LF Landstingsstyrelsens förslag till Landstingsfullmäktige 1. Landstinget Sörmland skall

Läs mer

Influensasäsongen i Östergötland

Influensasäsongen i Östergötland Influensasäsongen i Östergötland 2017-2018 Statistik Vaccinationskampanjen startade den 7 november 2017. Säsongens vaccinationsmål för Östergötland var 60 % vaccinationstäckning i åldersgruppen 65 år och

Läs mer

Den nya influensan A(H1N1)

Den nya influensan A(H1N1) Socialutskottets betänkande 2009/10:SoU16 Den nya influensan A(H1N1) Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2009/10:126 Den nya influensan A(H1N1). Ingen motion har väckts med anledning

Läs mer

SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, LULEÅ, TELEFON

SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, LULEÅ, TELEFON SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 8 LULEÅ, TELEFON 92-28 36 16 Nr 4-29 Innehåll Svininfluensan hur har det gått?...2 Alarmerande smittspridning bland unga intravenösa missbrukare...3 Utbildning

Läs mer

BEHÖVER VI SKYDDA OSS MOT LUFTVÄGSINFEKTIONER? En skrift om pneumokocksjukdomar, behandling och vaccinering.

BEHÖVER VI SKYDDA OSS MOT LUFTVÄGSINFEKTIONER? En skrift om pneumokocksjukdomar, behandling och vaccinering. BEHÖVER VI SKYDDA OSS MOT LUFTVÄGSINFEKTIONER? En skrift om pneumokocksjukdomar, behandling och vaccinering. VILKA SJUKDOMAR ORSAKAS AV PNEUMOKOCKER? Näst efter virus är pneumokocker den vanligaste orsaken

Läs mer

Influensarapport för vecka 51-52, 2017 Denna rapport publicerades den 4 januari 2018 och redovisar influensaläget vecka (18 31 december).

Influensarapport för vecka 51-52, 2017 Denna rapport publicerades den 4 januari 2018 och redovisar influensaläget vecka (18 31 december). Influensarapport för vecka 51-52, 2017 Denna rapport publicerades den 4 januari 2018 och redovisar influensaläget vecka 51-52 (18 31 december). Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?...

Läs mer

Upptaktsmöte inför influensasäsongen Per Hagstam Smittskydd Skåne

Upptaktsmöte inför influensasäsongen Per Hagstam Smittskydd Skåne Upptaktsmöte inför influensasäsongen 2018-19 Per Hagstam Smittskydd Skåne Varför influensavaccinera? Influensa för de flesta en ofarlig sjukdom Vaccination - förebygga allvarlig influensasjukdom och död

Läs mer

Smitt. Smittskyddsenheten NR 1. JANUARI 2017 INNEHÅLL INFLUENSA

Smitt. Smittskyddsenheten NR 1. JANUARI 2017 INNEHÅLL INFLUENSA Smitt Smittskyddsenheten NR 1. JANUARI 2017 INNEHÅLL INFLUENSA... 1 CALICI... 2 RSV- RESPERATORY SYNCYTIAL VIRUS... 2 TBE-VACCINATION... 3 ZIKA... 3 CAMPYLOBACTER... 4 HIV- TESTING WEEK... 5 NY ADRESS

Läs mer

Hygien berör. SCA Hygienrapport 2010 Aranäsgymnasiet, Kungsbacka 8 december 2009

Hygien berör. SCA Hygienrapport 2010 Aranäsgymnasiet, Kungsbacka 8 december 2009 Hygien berör SCA Hygienrapport 2010 Aranäsgymnasiet, Kungsbacka SCA världens tredje största hygienföretag Antal anställda: 52 000 Geografier: över 100 länder Omsättning: 110 Mdr Ett av världens 3 största

Läs mer

Influensarapport vecka 47 Säsongen

Influensarapport vecka 47 Säsongen Influensarapport 47 Säsongen 2018-2019 Denna rapport publicerades den 29 november 2018 och redovisar influensaläget 47 (19 25 november). Sammanfattning Sammantaget är influensaaktiviteten fortsatt mycket

Läs mer

Influensarapport vecka 46 Säsongen

Influensarapport vecka 46 Säsongen Influensarapport 46 Säsongen 2018-2019 Denna rapport publicerades den 22 november och redovisar influensaläget 46 (12 18 november). Sammanfattning Influensaaktiviteten är oförändrad och mycket låg i Sverige,

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Nya influensan förebyggande arbete och arbetsgivarens ansvar

FÖRBUNDSINFO. Nya influensan förebyggande arbete och arbetsgivarens ansvar Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 24 September 2009 Nya influensan förebyggande arbete och arbetsgivarens ansvar Spridningen av influensan A (H1N1) väntas ta fart under hösten och fler än vid

Läs mer

RiR 2008:1. Pandemier hantering av hot mot människors hälsa

RiR 2008:1. Pandemier hantering av hot mot människors hälsa RiR 2008:1 Pandemier hantering av hot mot människors hälsa ISBN 978 91 7086 137 6 RiR 2008:1 Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2007 Till regeringen Socialdepartementet Datum: 2008-02-22 Dnr: 31-2006-1417

Läs mer

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion Vad är RS-virus? RS-virus är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och det sprids lätt. I stort

Läs mer

Influensarapport för vecka 45, 2013

Influensarapport för vecka 45, 2013 rapport för 45, 2013 Denna rapport publicerades den 14 november 2013 och redovisar influensaläget 45 (4/11 10/11) 2013. Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?... 2 Lägesbeskrivning...

Läs mer

Influensasäsongen 2016/2017. Malin Bengnér Smittskyddsläkare

Influensasäsongen 2016/2017. Malin Bengnér Smittskyddsläkare Influensasäsongen 2016/2017 Malin Bengnér Smittskyddsläkare Influensa 2016/2017 Sverige antal fall Influensa 2016/2017 Jönköping 40 35 30 25 20 15 influensa A Influensa B 10 5 0 45 47 49 51 1 3 5 7 9

Läs mer

Attityder till svininfluensan december 2009. Datum 2009-12-18

Attityder till svininfluensan december 2009. Datum 2009-12-18 Attityder till svininfluensan december 2009 Beställare Socialstyrelsen Konsult Lars Aldemark Projektnummer 1184 60 Datum 2009-12-18 Syfte På uppdrag av Socialstyrelsen har vi genomfört en attitydundersökning

Läs mer

Myter att krossa om influensa och influensavaccination. Fritt efter 4 Influenza Myths Debunked. Medscape. Mar 10, 2017 (Talbot & Talbot).

Myter att krossa om influensa och influensavaccination. Fritt efter 4 Influenza Myths Debunked. Medscape. Mar 10, 2017 (Talbot & Talbot). Myter att krossa om influensa och influensavaccination Fritt efter 4 Influenza Myths Debunked. Medscape. Mar 10, 2017 (Talbot & Talbot). Influensa är väl ändå en rätt harmlös sjuka? En missuppfattning

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:212

Regeringens proposition 2008/09:212 Regeringens proposition 2008/09:212 Influensa A (H1N1) av den typ som upptäcktes och började spridas bland människor i Mexiko under första halvåret 2009 Prop. 2008/09:212 Regeringen överlämnar denna proposition

Läs mer

Influensarapport för vecka 9, 2015 Denna rapport publicerades den 5 mars 2015 och redovisar influensaläget vecka 9 (23/2-1/3).

Influensarapport för vecka 9, 2015 Denna rapport publicerades den 5 mars 2015 och redovisar influensaläget vecka 9 (23/2-1/3). rapport för 9, 2015 Denna rapport publicerades den 5 mars 2015 och redovisar influensaläget 9 (23/2-1/3). Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?... 2 Lägesbeskrivning...

Läs mer

Informationsblad från Smittskydd, Vårdhygien och Strama på Gotland.

Informationsblad från Smittskydd, Vårdhygien och Strama på Gotland. Oktober 2009 Nr 2. Årgång 3. Sid 1 (6) Informationsblad från Smittskydd, Vårdhygien och Strama på Gotland. Mitt i kampanjen... 1 Vaccinationsinformation Waranpatienter... 5 Beredning av vaccindos... 5

Läs mer

Har du barn under fem år?

Har du barn under fem år? Har du barn under fem år? Då är det viktigt att vaccinera mot pneumokocker. information från Barnplantorna Pneumokocker kan leda till dövhet Pneumokocker är bakterier som kan ge mycket svåra infektioner

Läs mer

Vaccination för prevention av infektionssjukdomar. Per Björkman Klinisk infektionsmedicin Institutionen för translationell medicin Lunds Universitet

Vaccination för prevention av infektionssjukdomar. Per Björkman Klinisk infektionsmedicin Institutionen för translationell medicin Lunds Universitet Vaccination för prevention av infektionssjukdomar Per Björkman Klinisk infektionsmedicin Institutionen för translationell medicin Lunds Universitet Smittkoppor Epidemier med hög dödlighet Orsakas av ett

Läs mer

Influensarapport för vecka 47, 2016 Denna rapport publicerades den 1 december 2016 och redovisar influensaläget vecka 47 (21 27 november).

Influensarapport för vecka 47, 2016 Denna rapport publicerades den 1 december 2016 och redovisar influensaläget vecka 47 (21 27 november). Influensarapport för 47, 2016 Denna rapport publicerades den 1 december 2016 och redovisar influensaläget 47 (21 27 november). Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?...

Läs mer

Pandemiplan för polismyndigheten i Södermanland

Pandemiplan för polismyndigheten i Södermanland 1 (9) Datum 2009-08-17 Dnr AA-201-9797/09 Pandemiplan för polismyndigheten i Södermanland 1 Inledning Socialstyrelsen har i samråd med smittskyddsläkarna och Smittskyddsinstitutet beslutat att ändra den

Läs mer

Myter att krossa om influensa och influensavaccination. Fritt efter 4 Influenza Myths Debunked. Medscape. Mar 10, 2017 (Talbot & Talbot).

Myter att krossa om influensa och influensavaccination. Fritt efter 4 Influenza Myths Debunked. Medscape. Mar 10, 2017 (Talbot & Talbot). Myter att krossa om influensa och influensavaccination Fritt efter 4 Influenza Myths Debunked. Medscape. Mar 10, 2017 (Talbot & Talbot). Influensa är väl ändå en rätt harmlös sjuka? En missuppfattning

Läs mer

Influensa Förra säsongen och nytt för i år. Malin Bengnér Bitr. smittskyddsläkare

Influensa Förra säsongen och nytt för i år. Malin Bengnér Bitr. smittskyddsläkare Influensa Förra säsongen och nytt för i år Malin Bengnér Bitr. smittskyddsläkare Tid Aktivitet Ansvariga 11.30-12.30 Lunch 12.30-12.45 Introduktion Peter Iveroth, Malin Bengnér, Ing-Marie Einemo, Ingela

Läs mer

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att ditt barn får en svår infektion

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att ditt barn får en svår infektion RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att ditt barn får en svår infektion Vad är RS-virus? RS-virus är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och det sprids lätt. I stort

Läs mer

Rekommendation för säsongsinfluensavaccination hösten och vintern 2012 2013

Rekommendation för säsongsinfluensavaccination hösten och vintern 2012 2013 REKOMMENDATION Rekommendation för säsongsinfluensavaccination hösten och vintern 2012 2013 Institutet för hälsa och välfärd PB 30 (Mannerheimvägen 166) 00271 Helsingfors Telefon: 029 524 6000 www.thl.fi

Läs mer

FÖRVALTNINGSGEMENSAM HANDLINGSPLAN

FÖRVALTNINGSGEMENSAM HANDLINGSPLAN SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (8) 2009-09-21 för en befarad influensapandemi Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508 03 000. Fax 508 03 067 SID 2 (8) 1. Allmänt om

Läs mer

Vaccinering mot livmoderhalscancer - HPV

Vaccinering mot livmoderhalscancer - HPV Vaccinering mot livmoderhalscancer - HPV 1 Lång historia.. Socialstyrelsen föreskrift från 1 januari 2010 - HPV vaccin till alla flickor födda 1999 och senare. Nationell upphandling 2010 SKL rekommenderar

Läs mer

Influensarapport för vecka 6, 2018 Denna rapport publicerades den 15 februari 2018 och redovisar influensaläget vecka 6 (5-11 februari).

Influensarapport för vecka 6, 2018 Denna rapport publicerades den 15 februari 2018 och redovisar influensaläget vecka 6 (5-11 februari). Influensarapport för 6, 2018 Denna rapport publicerades den 15 februari 2018 och redovisar influensaläget 6 (5-11 februari). Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?...

Läs mer

Influensarapport för vecka 40, 2013

Influensarapport för vecka 40, 2013 Influensarapport för vecka 40, 2013 Denna rapport publicerades den 10 oktober 2013 och redovisar influensaläget vecka 40 (30/9 6/10) 2013. Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Lägesbeskrivning... 3

Läs mer

Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S1AUG09.

Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S1AUG09. augusti 2009 SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 27 juli och 23 augusti 2009 intervjuades drygt 2.000 personer om Den nya influensan A-H1N1.

Läs mer

Influensasäsongen

Influensasäsongen Influensasäsongen 2016-2017 Statistik Smittskydd och vårdhygien, 2017-05-11, Eva Lundmark Utfall och typning Den förstärkta nationella övervakningen av influensa startade under vecka 40, 2016 och avslutas

Läs mer

Influensarapport för vecka 3, 2016 Denna rapport publicerades den 28 januari 2016 och redovisar influensaläget vecka 3 (18-24 januari).

Influensarapport för vecka 3, 2016 Denna rapport publicerades den 28 januari 2016 och redovisar influensaläget vecka 3 (18-24 januari). Influensarapport för 3, 2016 Denna rapport publicerades den 28 januari 2016 och redovisar influensaläget 3 (18-24 januari). Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?... 2

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:199

Regeringens proposition 2005/06:199 Regeringens proposition 2005/06:199 Fågelinfluensa (H5N1) Prop. 2005/06:199 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 april 2006 Mona Sahlin Ylva Johansson (Socialdepartementet)

Läs mer

0d. Skriv in koden som står ovanför namnet på inbjudan: (Koden markeras med en rödrosa pil på inbjudan.)

0d. Skriv in koden som står ovanför namnet på inbjudan: (Koden markeras med en rödrosa pil på inbjudan.) Bakgrundsenkäten 0. Vem gäller bakgrundsinformationen? o Mig själv o En hushållsmedlem o Någon annan (utanför mitt hushåll) 0b. Är den här personen en av dem som via posten fått en inbjudan till Influensakoll?

Läs mer

Influensarapport vecka 7 Säsongen

Influensarapport vecka 7 Säsongen Influensarapport 7 Säsongen 2018-2019 Denna rapport publicerades den 21 februari 2019 och redovisar influensaläget 7 (11-17 februari). Sammanfattning Samtliga övervakningssystem indikerar att säsongens

Läs mer

Influensarapport vecka 48 Säsongen

Influensarapport vecka 48 Säsongen Influensarapport 48 Säsongen 2018-2019 Denna rapport publicerades den 6 december 2018 och redovisar influensaläget 48 (26 november 2 december). Sammanfattning Influensaaktiviteten i Sverige är fortsatt

Läs mer

Influensarapport för vecka 9, 2017 Denna rapport publicerades den 9 mars 2017 och redovisar influensaläget vecka 9 (27 februari 5 mars).

Influensarapport för vecka 9, 2017 Denna rapport publicerades den 9 mars 2017 och redovisar influensaläget vecka 9 (27 februari 5 mars). Influensarapport för 9, 2017 Denna rapport publicerades den 9 mars 2017 och redovisar influensaläget 9 (27 februari 5 mars). Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?...

Läs mer

Influensarapport för vecka 2, 2018 Denna rapport publicerades den 18 januari 2018 och redovisar influensaläget vecka 2 (8 14 januari).

Influensarapport för vecka 2, 2018 Denna rapport publicerades den 18 januari 2018 och redovisar influensaläget vecka 2 (8 14 januari). Influensarapport för 2, 2018 Denna rapport publicerades den 18 januari 2018 och redovisar influensaläget 2 (8 14 januari). Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?... 3

Läs mer

Nya virus och pandemiska hot. Mia Brytting

Nya virus och pandemiska hot. Mia Brytting Nya virus och pandemiska hot Mia Brytting MERS-CoV, sedan mars 2012 till 31 augusti 2018, 2 256 fall varav 841 dödsfall (37%) Nosokomialt utbrott i Syd Korea Källa: ECDC Sid. Sid 3. Kliniska symptom inkubationstid

Läs mer

Erfarenheter av vaccination av barn mot Influensa A(H1N1) 2009 i Stockholms läns landsting (SLL) Margareta.Blennow@sodersjukhuset.

Erfarenheter av vaccination av barn mot Influensa A(H1N1) 2009 i Stockholms läns landsting (SLL) Margareta.Blennow@sodersjukhuset. Erfarenheter av vaccination av barn mot Influensa A(H1N1) 2009 i Stockholms läns landsting (SLL) Margareta.Blennow@sodersjukhuset.se Tänkte vi oss det här? Andel (%) vaccinerade barn per åldersgrupp i

Läs mer

S M I T T S A N T INFORMATION FRÅN SMITTSKYDD I NORRBOTTEN SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 89 LULEÅ, TELEFON 0920-28 43 30.

S M I T T S A N T INFORMATION FRÅN SMITTSKYDD I NORRBOTTEN SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 89 LULEÅ, TELEFON 0920-28 43 30. S M I T T S A N T INFORMATION FRÅN SMITTSKYDD I NORRBOTTEN SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 89 LULEÅ, TELEFON 0920-28 43 30 Nr 4 2005 INNEHÅLL Rapportering av anmälningspliktiga sjukdomar...

Läs mer

Influensarapport vecka 50 Säsongen

Influensarapport vecka 50 Säsongen Influensarapport 50 Säsongen 2018-2019 Denna rapport publicerades den 20 december 2018 och redovisar influensaläget 50 (10 16 december). Sammanfattning Spridningen av influensa i samhället har startat

Läs mer