1. Vilka är för- och nackdelarna med en regional verksamhet för samhällsorientering som den har presenterats här i dag?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Vilka är för- och nackdelarna med en regional verksamhet för samhällsorientering som den har presenterats här i dag?"

Transkript

1 Stockholm den 25 maj 2010 Sammanställning av kommunernas synpunkter på en regional verksamhet för samhällsorientering En remisskonferens genomfördes med representanter för kommuner i Stockholms län den 4 maj 2010 på Stadsmuseet i Stockholm. Konferensen arrangerades av KSL, Länsstyrelsen och Botkyrka kommun. Närvarande: Ahmad Alipoor Vaxholm, Bengt Agö Lindingö Introduktion, Bengt Jönsson verksamhetschef uxenutbildning Södertälje, Birgitta Hart Carpenter projekt Introduktion Södertörn, Carin Larsson Stockholm stad, Catarina Helling, enhetschef Nynäshamn, Debbie Nujen Nacka introduktion, Erik Dahlrot Botkyrka, Eva Ahlberg Sfi Haninge, Eva Sonntag Värmdö Vuxentbildning, Genalda Rignell Järfälla Introduktion, Gunilla Carlsson Salem, Ingrid Bodinger utredare Södertälje Introduktion, Karin Grufman Nynäshamn Vuxenutbildning, Karin Heneryd Österåker Sfi, Kerstin Nygren Haninge Introduktion, Lena Nordström Täby Sfi, Lena Sjöborg Samverk Nordost, Lotta Dahlerus Sollentuna, Magda Ayoub Sigtuna Introduktion, Maja Jansson Järfälla Introduktion, Margita Furu Sfi Sundbyberg, Marianne Björklund Huddinge, Martin Fax Tema Nyanlända, Nedhal Pirababi Värmdö Introduktion, Petra Tammert Tema Nyanlända, Susan Troberg Salem, Svante Ingler Täby Sfi och Introduktion, Yvonne Petersson Svensson, Solna, Åsa Svensson Huddinge, Åsa Douhan projekt Meritportfölj Huddinge, Pia Salguero Vallentuna Introduktion. Inledning av konferensen Konferensen inleddes med presentation om projektet Samhällsorientering i samverkan, Delbetänkande av Utredningen om samhällsorientering för nyanlända invandrare, SOU 2010:16 samt syfte och tankar kring en regional verksamhet församhällsorientering. Gruppdiskussioner Deltagarna delades in i grupper om sex personer där tre frågor diskuterades. Resultatet av denna gruppdiskussion har sammanställts och sorterats. 1. Vilka är för- och nackdelarna med en regional verksamhet för samhällsorientering som den har presenterats här i dag? Fördelar: Utbudet av samhällsorientering blir större för deltagarna Enhetlighet Bra för deltagarna att röra sig i länet Bra för mindre språkgrupper Bättre uppföljning på alla fronter Kvalitetshöjning Allt blir enklare vid samverkan. Det är inte möjligt att organisera samhällsorientering på annat sätt. Inga avbrott vid flytt för deltagare 1(7)

2 Nackdelar: Det är onödigt för stora mottagarkommuner som t.ex. Södertälje att skicka alla sina deltagare till annan ort Det är en snabb process, och svårt för kommunerna att hinna med och förankra I vissa kommuner uppstår en kostnad för reseersättning vem ska betala den? Vissa grupper omfattas inte av schablonersättningen, bl.a. de som inte kan arbeta minst 25 %. Det uppstår en ekonomisk skillnad mellan olika grupper. (Kommentar från projektet: Detta är något vi fört upp till departementet på olika sätt. Vi ser inte heller några hinder för att kommuner även köper platser för personer som inte har en etableringsplan, och således inte får en schablonersättning för samhällsorientering). Utmaningar: Motivera deltagarna att resa! Samordningen mellan olika verksamheter (Sfi/praktik) och samhällsorientering kommer att kräva en mycket god organisation Generellt framkom att deltagarna var positiva till en regional verksamhet för samhällsorientering. Allra sist ombads de deltagare som ansåg att den egna kommunen bör ansluta sig till den regionala verksamheten att räcka upp handen. Samtliga deltagare utom de som kom från Södertälje räckte upp handen. En av de nackdelar som framkom var att alla nyanlända inte skulle omfattas av lagförslaget om samhällsorientering. När lagförslaget presenterades för integrationsminister Nyamko Subani den 20 maj hade detta ändrats till att gälla alla nyanlända. Det är bara de som tänker stanna tillfälligt, som t.ex. gäststuderande som ska undantas. De ekonomiska aspekter utifrån schablonersättningen försvinner i och med detta. Södertälje kommun som har stora grupper nyanlända anser att de inte ska skicka alla sina deltagare till en regional verksamhet för samhällsorientering. Däremot är de positiva till att delta när det gäller nyanlända från mindre språkgrupper. 2. Vad kan behöva vara kvar i kommunerna som en lokal samhällsorientering? Block 4 (inkl. blocket Lokalkunskap) berör områden som delvis kan ges lokalt. Det blir mycket viktigt med ett tydligt gränssnitt mellan den regionala verksamheten och den kommunala, så att kommunerna inte ska betala för samma sak två gånger. Projektet bör skriva en mall för vad varje kommun ska informera om, för att skapa enhetlighet även i den lokala informationen. Förslag på vad som ska ges lokalt: Administration till den regionala verksamheten, skola/utbildning, barnomsorg, Vård/omsorg, Äldre, Bostäder, Kommunikationer, Fritid/förening, Närsamhället, Lokal politik, + de som inte kvalificerat sig för 60 timmar Lokal demokrati/påverkan /politiska partier 2(7)

3 I gruppdiskussionerna framkom vikten av att tydliga gränssnitt utarbetas mellan den regionala verksamheten och kommunernas ansvarsområden. Förslag om att en mall för den kommunala informationen bör utarbetas för att skapa enhetlighet framkom också. 3. Vilka är för- och nackdelarna med att upphandla tjänsten samhällskommunikatörer? Grupperna hann inte med att diskutera denna punkt. Övriga synpunkter och tips Till upphandlingen behöver vi förtydliga att kommunerna kan komma att köpa platser även för personer utan etableringsplan. Obs! Viktigt att kommunerna kan redogöra för ungefärligt antal individer det handlar om innan förfrågningsunderlag skickas ut. Förslag om att sätta ett mål om 6 månader för genomgången samhällsorientering Förslag om att ha en tidsgräns för hur länge man kan vänta innan samhällsorienteringen sätter igång (t.ex. 1 månad) liknande det som finns inom Sfi. 60 timmar är egentligen inte särskilt mycket. Speciellt inte om myndigheternas insatser ska ingå i dem. Vad händer om deltagare avbryter utbildningen och sen vill börja igen? Kostnaden för dem? Vi bör räkna med att detta kommer att hända ofta. Värna samhällskommunikatörernas kompetens och status! Utbildningen för samhällskommunikatörer bör vara på högskolenivå och lönenivån bör vara god. Yrkets status och attraktionskraft kommer att vara avgörande för kontinuiteten i och kvalitén på verksamheten. Hur når vi en varaktig och stabil verksamhet med upphandlade samhällskommunikatörer? Gamla nyanlända som inte ingår i ny lagstiftning kommer kommunerna vilja köpa plats för. Man kan inte ha två parallella system för samhällsorientering. (Projektets kommentar: Vi ser inga hinder för att kommunerna ska kunna köpa platser även för dessa individer. Antalet individer behöver uppmärksammas i förfrågningsunderlaget). Avgiften på kr för medverkande myndigheter är för liten. De får en mycket bra service genom kansliet och webbplatsen, och möjlighet att uppfylla sitt lagstadgade serviceåtagande, och bör därför betala mer för det. Vikten av kompetens och kontinuitet avseende samhällskommunikatörer poängterades. Detta bör beaktas vid upphandling för att säkra kvaliteten av verksamheten. Några påtalar att det bör finnas en tidsgräns för när samhällsorienteringen ska påbörjas och inom vilken tidsram den ska vara avslutad. Det framkommer också att det behöver tydligöras rutiner kring avbruten utbildning. 3(7)

4 Det finns någon som anser att avgiften för medverkande myndigheter är för låg. En tydlig jämförelse mellan kommunernas avgift och myndigheternas kanske är att rekommendera. Enkätundersökning För att få en uppfattning om intresset för att delta i en regional verksamhet för samhällsorientering, och vilka hinder som kan ligga i vägen för det, genomfördes en liten enkätundersökning. Svaren har här sorterats utifrån några kategorier. Jag jobbar inom: Introduktionsverksamhet: 16 personer Sfi: 7 personer Annat, nämligen: Arbetslivsenhet & komvux, projektledare, 2 personer Min kommun tillhör området: Nordost:6 personer Nordväst: 5 personer City: 0 personer Södertörn: 15 personer Om vi utgår från att frågor kring juridik och ekonomi är avklarade, vilka tror du är de tre viktigaste förutsättningarna för att din kommun ska vilja och kunna medverka i den regionala verksamheten? Gränsdragning regional verksamhet - kommun Block 4 kan ha parallella processer i kommunerna; gränssnitt viktiga för att inte behöva betala på två ställen Vad är lotsens uppdrag, d.v.s. staten genom AF? Vad är kommunens uppdrag på Lokalkunskap? Kanske kansliet gör en mall och kommunen fyller i? Samordningen fungerar mellan kommun, AF och lotsar Att vi kan delta med mindre språkgrupper vi önskar och själva arbeta med den stora gruppen arabisktalade tills de eventuellt är utfasade Samordning mellan samhällsorientering Sfi - introduktion. Vad blir resultatet för den enskilda individen? Klar och tydlig beskrivning av vad som innefattas. Både vad samhällsorientering ska innehålla och vilket åtagande det innebär för kommunen att vara med. Åtagande såväl vad avser pengar som annat, typ deltagande i möten etc. Utifrån de svar som framkommer är det viktigt att tydliggöra gränsdragning mellan olika aktörer: Arbetsförmedlingen (lotsar) Kommunerna (lokal samhällsorientering, olika lösningar) Regional verksamhet Utbildning och material Att kvaliteten på utbildningen är hög Nya utbildningstillfällen vid förhinder 4(7)

5 Den höga kvaliteten på utbudet! Jämn kvalitet på de olika samhällskommunikatörerna. Studieplan. Kompetens: kommunikatörer. Kommer verksamheten att få positivt resultat? Viktigt att hitta kommunikatörer med rätt kompetens Garanterat bra utbildningsnivå på samhällskommunikatörerna; dialogmetod, inspirerande, pedagogiskt! Att det blir en nivåhöjning på samhällsorienteringen Att det sker på modersmålet Välutbildade samhällskommunikatörer är en förutsättning Kvalitet på samhällskommunikatörer Det framkommer generellt att kommunikatörerna behöver ha en hög kompetens. Utbudet, själva materialet, ska ha en hög kvalitet. Genom den regionala verksamheten görs detta möjligt i och med att det genom samlade resurser finns möjlighet att hålla en hög kvalitet på både kommunikatörer och utbildningsmaterial. Ekonomi Pengar: Sekundärer ut och in var ligger kostnaderna? Att det kostar mindre för kommunen när andra anordnar det. Att ekonomiska förutsättningar erhålls Ekonomiskt lönsamt och att större antal kommuner ansluter sig Att ekonomin är rimlig, dvs att kommunen får behålla en del av bidraget Ekonomiskt billigare då annars stora kostnader går till tolk Om alla grupper ska delta, hur ska det finansieras? Beslut om schablonersättning måste fattas, samt beslut om att övriga ska kunna delta Kostnader och bra utbud och samverkan De ekonomiska förutsättningarna storleken på schablonbidraget Kvarstår finansiering av den lokala informationen Att kommunen får ekonomisk täckning för samhällsorientering Kostnaden I enkätsvaren framkommer att det är ekonomiskt lönsamt att samordna samhällsorienteringen. Den lokala samhällsorienteringen bör också finansieras och det behöver tydliggöras hur detta kan ske. Utifrån den nya lagen ska alla nyanlända omfattas av samhällsorienteringen och i och med detta finns också en finansiering för alla grupper. Logistik Logistik: AF Kansli Kommun Länsstyrelsen Att logistiken och samordningen och resandet fungerar Möjlighet att faktiskt genomföra deltagandet viktigt att knytpunkten ligger inom rimlig pendlingsavstånd Strategiskt placerade knytpunkter som gör det möjligt att hinna kombinera praktik och sfi med samhällsorientering Förläggning, resor för deltagarna. Hur mycket faktisk tid går åt? Knytpunkt, inte för långa resor för deltagarna 5(7)

6 Hanterliga resvägar och bra logistik (ska kunna kombineras med övriga aktiviteter) Närhet för invånarna Att inte själv behöva adm. och fixa så mycket Enkelt system för anmälningar Hur kommer man runt PUL och AF och kansli och kommun ska ha samma info om deltagarna? Schemaläggning inte halvdagar med tanke på restid Avståndet till den regionala verksamheten tas upp i en del svar. Avståndet bör finnas inom pendlingsavstånd. Det bör också tydliggöras kring ansvarsfördelning av administration mellan olika aktörer som arbetsförmedlingen regional verksamhet (kansli) kommun länsstyrelse. Målgrupp Andra nyanlända mindre än 25 % arbetsföra? Viktigt att även de som har under 25% arbetsförmåga kan få del av samhällsorienteringen. Se till att alla får vara med Att alla kan få del av samhällsorienteringen Enligt den nya lagen får alla del av samhällsorienteringen, vilket också framkom som viktigt i enkäten. Samordning - stordriftsfördelar För en liten kommun finns enbart fördelar om ekonomiska förutsättningar hålls. Små språk, d.v.s. när man vet att man inte kan klara av det själv Regelbundenhet/tillgänglighet (språk, nivå) Mångfald Bilda kommunalförbund! Lokala noder God kvalitet och kontinuitet att kurserna löper på så individen får sin samhällsorientering Tillgänglighet/kostnad Kvalitet Fördel toppen med samverkan Att vi samverkar regionalt Småskalighet. Min kommun förfogar inte över stora resurser. Den största arbetsgivaren är kommunen. Brist på möjligheter gör att samarbetet har flera fördelar Jag kan inte se några hinder för min kommun att delta Min kommun är intresserad och vi är vana vid att köpa tjänster det gäller även detta Kvalitativa pluseffekter Att det gynnar nyanlända att resa till andra ställen och detta kan bli träning för arbete i andra kommuner Att vi i nordost redan ingår i ett projekt och har gemensam Sfi Politisk förankring + lokalt förankra Information till ledning/politiker 6(7)

7 Enkätsvaren ger en bild av att de flesta är positiva till samordning av samhällsorienteringen. De små kommunerna kan se fördelarna av att inte behöva anordna detta lokalt. Det påpekas också att kvaliteten på samhällsorienteringen har möjlighet att bli högre genom samordning. Det påtalades vikten av politisk förankring och att information till ledare på tjänstemanna- och politisk nivå behövs. Vid en handuppräckning på konferensen ombads de representanter som tyckte att den egna kommunen bör ansluta sig till den regionala enheten räcka upp handen. Samtliga deltagare, utom från Södertälje räckte upp handen. Andra kommentarer i enkäten Kostnader för resor ingår väl i etableringsersättning? Kan man haka på det lokala till en redan samlad grupp? Det ska finnas en gemensam minsta starttid. Bra genomgång av läget. Fantastiskt projekt. Mycket bra initiativ. Vi ser ingen möjlighet i en liten kommun anordna samhällsorientering med god kvalitet (med den ersättning som föreslås). Deltagarna kan jämföra olika kommuner rent praktiskt. Vad leder det till? Det är bättre att använda tolk än dåligt rustade samhällskommunikatörer. Jobba för att få med även dem med lägre arbetsförmåga än 25 % och i förlängningen alla nyanlända. Inga utbildningar för samhällskommunikatörer på folkhögskolor, det är viktigt med högskoleutbildning. Använd folkhögskolor till sommarkurser för deltagare. 7(7)

Minnesanteckningar konferens om regional verksamhet för samhällsorientering

Minnesanteckningar konferens om regional verksamhet för samhällsorientering 2 0 1 0-0 5-0 4 Minnesanteckningar konferens om regional verksamhet för samhällsorientering Dag: 4 maj 2010 Plats: Stadsmuseum Närvarande: Ahmad Alipoor, Vaxholm, Bengt Agö, Lindingö intro, Bengt Jönsson,

Läs mer

Regional verksamhet för samhällsorientering i Stockholms län

Regional verksamhet för samhällsorientering i Stockholms län Regional verksamhet för samhällsorientering i Stockholms län - Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? Arrangörer: Kommunförbundet, Länsstyrelsen, Botkyrka kommun Samhällsorientering i samverkan

Läs mer

EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras?

EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? A P R I L 2 0 1 0 EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering i

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län

Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län Bakgrund Från den 1 december 2010 ansvarar kommunen för att ge samhällsorientering för nyanlända

Läs mer

AMN 2013-0210-5.0. 2013-07-04

AMN 2013-0210-5.0. 2013-07-04 2013-07-04 Från den 1 december 2010 ansvarar kommunen för att ge samhällsorientering för nyanlända invandrare enligt förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS:2010:1138). Kommunerna

Läs mer

ID 1 (7) SID 1 (7) RAPPORT 2011

ID 1 (7) SID 1 (7) RAPPORT 2011 ID 1 (7) SID 1 (7) RAPPORT 2011 Denna första rapport innehåller övergipande information om verksamheten under hela 2011. Den berättar om hur det fungerat utifrån ett samverkansperspektiv med kommuner och

Läs mer

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN Förslag Lisa Alm Projektledare Botkyrka kommun Maj 2010 1 Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering

Läs mer

I STOCKHOLMS LÄN. Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län

I STOCKHOLMS LÄN. Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län I STOCKHOLMS LÄN Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län B A K G R U N D Det här är en plan och ett styrdokument för hur kommunerna som samverkar via Centrum för samhällsorientering

Läs mer

Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län

Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län CENTRUM FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län CENTRUM FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN TELEFON: 08-508 25 699 EPOST: INFOSAM@STOCKHOLM.SE

Läs mer

Centrum för samhällsorientering

Centrum för samhällsorientering VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-10-23 DNR SN 2012.193 DAVID MATSCHECK SID 1/2 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Centrum för samhällsorientering

Läs mer

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-03-31 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 Förvaltningen ges i uppdrag att genomföra

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknadsutskotts sammanträde den 30 maj 2016

Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknadsutskotts sammanträde den 30 maj 2016 Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknadsutskotts sammanträde den 30 maj 2016 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 2016-05-17 Tillväxtkontoret Plan- och exploateringsavdelningen Karin Svalfors Jan-14 Feb-14

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Anna Nerelius Ärendegång: Styrelsen 2017-12-14 Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Förslag till beslut Styrelsen ger kansliet

Läs mer

Samhällsorientering i samverkan

Samhällsorientering i samverkan Samhällsorientering i samverkan Cecilia Gustafsson och Lisa Alm Spridningsseminarium den 8 december 2010 Samhällsorientering i samverkan Syfte Nyanlända flyktingar, skyddsbehövande med flera ska få tillgång

Läs mer

Företagsklimatet i Danderyds kommun 2017

Företagsklimatet i Danderyds kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Hemmaladdning är bäst!

Hemmaladdning är bäst! Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare vill ladda vid bostaden Mycket frågor från bostadsrättsföreningar Bidrag från Klimatklivet Samarbete Miljöbilar och Energi- och Klimatrådgivningen HSB, Riksbyggen, Stockholm

Läs mer

Företagsklimatet i Nykvarns kommun 2017

Företagsklimatet i Nykvarns kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Stockholms stad 2017

Företagsklimatet i Stockholms stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Rekommendation att anta Avsiktsförklaring för skolrelevant forskning inom kommunen

Rekommendation att anta Avsiktsförklaring för skolrelevant forskning inom kommunen KSL KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMSLIV STOCKHOLMS STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli -12-16 REKOMMENDATION 2008-12-12 Bilaga Dnr2008/0057 *ba#ml*m*wqk%a& #-mw*^*w»w"wawk^#^w»w&awkmwm«* För kännedom: Utbildningsnämnd

Läs mer

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 393 2010-12-14 022. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS

Läs mer

Under avtalstiden tillhandahåller Stockholms stad lokal och utrustning för centret, vilket ersätts av övriga kommuner.

Under avtalstiden tillhandahåller Stockholms stad lokal och utrustning för centret, vilket ersätts av övriga kommuner. Bakgrund Från den 1 december 2010 ansvarar kommunen för att ge samhällsorientering till vissa nyanlända invandrare enligt förordning (2010:1138) om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare utifrån

Läs mer

Företagsklimatet i Nacka kommun 2018

Företagsklimatet i Nacka kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsamheten 2017 Stockholms län

Företagsamheten 2017 Stockholms län Företagsamheten 2017 Stockholms län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsklimatet i Haninge kommun 2018

Företagsklimatet i Haninge kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Nynäshamns kommun 2017

Företagsklimatet i Nynäshamns kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Resvanor i Stockholms län 2015

Resvanor i Stockholms län 2015 1 Resvanor i Stockholms län 2015 Nykvarns kommun 2 Resvanor i Stockholms län 2015 Resvaneundersökning under hösten 2015 Enkätundersökning till drygt 129 000 invånare i Stockholms län i åldern 16-84 år

Läs mer

Resvanor i Stockholms län 2015

Resvanor i Stockholms län 2015 1 Resvanor i Stockholms län 2015 Haninge kommun 2 Resvanor i Stockholms län 2015 Resvaneundersökning under hösten 2015 Enkätundersökning till drygt 129 000 invånare i Stockholms län i åldern 16-84 år Drygt

Läs mer

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Dnr 2007-004946-212, bilaga 1 2007-05-28 Mats Dryselius SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Parter Mellan Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) och kommunerna Botkyrka,

Läs mer

Företagsklimatet i Nacka kommun 2017

Företagsklimatet i Nacka kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december 19 nämnden är kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Verksamheten styrs av lagen om

Läs mer

Uppföljning av det lokala BUS-arbetet 2014

Uppföljning av det lokala BUS-arbetet 2014 -- Uppföljning av det lokala BUS-arbetet Överenskommelsen om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd, BUS-överenskommelsen är antagen av Stockholms läns landsting och samtliga kommuner i länet sedan

Läs mer

Regionalt handlingsprogram för vuxenutbildningsregionen i Stockholms län

Regionalt handlingsprogram för vuxenutbildningsregionen i Stockholms län 1 (7) Regionalt handlingsprogram för vuxenutbildningsregionen i Stockholms län 1 Inledning Kommunerna i Stockholms län har i dokumentet Överenskommelse om att skapa en vuxenutbildningsregion i Stockholms

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december 19 nämnden är kollektivtrafik för personer, som på grund av långvariga funktionshinder har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Verksamheten styrs

Läs mer

Minnesanteckningar från beredningsgruppsmöte för samhällsorientering i Stockholms län den 20 september 2018

Minnesanteckningar från beredningsgruppsmöte för samhällsorientering i Stockholms län den 20 september 2018 Minnesanteckningar från beredningsgruppsmöte för samhällsorientering i Stockholms län den 20 september 2018 Närvarande: Yvonne Svensson (Solna stad), Marita Johansson (Stockholms stad), Anne Öster (Länsstyrelsen

Läs mer

Tabell1. Sundbyberg kommun. Botkyrka. kommun. Våldsbrott 2028 Våldsbrott 1811 Våldsbrott 1767 Våldsbrott 1707 Våldsbrott 1586

Tabell1. Sundbyberg kommun. Botkyrka. kommun. Våldsbrott 2028 Våldsbrott 1811 Våldsbrott 1767 Våldsbrott 1707 Våldsbrott 1586 Tabell1 Anmälda brott 2012 Helår /100 000 inv Stockholm Sigtuna Botkyrka Södertälje Sundbyberg Våldsbrott 2028 Våldsbrott 1811 Våldsbrott 1767 Våldsbrott 1707 Våldsbrott 1586 även i 248 även i 199 även

Läs mer

Centrum för samhällsorientering i Stockholms län. Carin Larsson Samordnare

Centrum för samhällsorientering i Stockholms län. Carin Larsson Samordnare Centrum för samhällsorientering i Stockholms län Carin Larsson Samordnare Samverkan i Stockholms län Kommungemensamt kansli organiserat under Sfi-avdelningen, arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad

Läs mer

TERTIALRAPPORT JANUARI-APRIL 2016

TERTIALRAPPORT JANUARI-APRIL 2016 I STOCKHOLMS LÄN TERTIALRAPPORT JANUARI-APRIL 2016 TERTIALRAPPORT... 0 JANUARI-APRIL 2016... 0 TERTIALRAPPORT 1 2016... 2 Sammanfattning... 2 Organisationen... 3 Samverkan kommuner... 3 Samverkansprojekt

Läs mer

RB:80 Länsstyrelsernas gemensamma redovisning om samhällsorientering

RB:80 Länsstyrelsernas gemensamma redovisning om samhällsorientering RB:80 Länsstyrelsernas gemensamma redovisning om samhällsorientering Utgångspunkter SO ska: Ge en grundläggande förståelse för svenskt samhälle Ge en grund för fortsatt kunskapsinhämtande Utgå från individens

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer

Vilka krav kan man ställa innan man får rätt till en bostad?

Vilka krav kan man ställa innan man får rätt till en bostad? Bakgrund Efter miljonprogrammet minskade hemlösheten för att sedan under 90- talet öka igen. Hemlöshet är både en social och bostad politisk fråga. 18 000 i Sverige saknar egen bostad. Lever vi i ett välfärdssamhälle

Läs mer

NORRA LÄNET NÄRSJUKVÅRDSOMRÅDE NORD

NORRA LÄNET NÄRSJUKVÅRDSOMRÅDE NORD NORRA LÄNET NÄRSJUKVÅRDSOMRÅDE NORD 1. Kommuner SIGTUNA UPPLANDS-VÄSBY SOLLENTUNA År 2002 35 779 37 454 58 597 Prognos år 2006 37 165 38 677 59 402 Besök öppenvård antal 182 627 246 758 354 845 Slutenvårdstillfällen

Läs mer

Detta avtal reglerar samverkan mellan parterna om kommunal energi- och klimatrådgivning (EKR) under perioden 2015 2017.

Detta avtal reglerar samverkan mellan parterna om kommunal energi- och klimatrådgivning (EKR) under perioden 2015 2017. AVTAL 2014-11-??? Dnr 2014/?? Samarbetsavtal avseende Kommunal Energioch klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län), samt Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) 1 PARTER

Läs mer

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet AVTAL 2014/ Samarbetsavtal 2015-2017 för kommunal energi- och klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län), samt Kommunförbundet Stockholms Län 1 Parter Mellan kommunerna

Läs mer

Samverkansfunktion Stockholmsregionen

Samverkansfunktion Stockholmsregionen Samverkansfunktion Stockholmsregionen Uppdrag och bakgrund Hösten 2009 togs initiativet att samla ett tiotal aktörer för att diskutera möjligheterna att skapa ett mer formaliserat samverkansforum. Projektet

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer

Samverkansavtal. avseende. Introduktionsprogram - yrkesintroduktion som anordnas för en grupp elever. mellan

Samverkansavtal. avseende. Introduktionsprogram - yrkesintroduktion som anordnas för en grupp elever. mellan Sid 1 (7) Samverkansavtal avseende Introduktionsprogram - yrkesintroduktion som anordnas för en grupp elever mellan kommunerna i Stockholms län samt angränsande kommuner som anslutit sig Avtalet är baserat

Läs mer

Upphandling avseende samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare

Upphandling avseende samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELN INGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.5-0534/2010 SAN 2010-11-25 SID 1 (7) Handläggare: Carin Larsson, tfn 08-508 25 474 Johnny Ridemar, tfn 08-508

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Stockholm

Regelförenkling på kommunal nivå. Stockholm Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Nej 12% Ja 85% Nej 15% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

Regionalt utvecklad kulturskola och regionalt utvecklad tillgång till idrottsanläggningar

Regionalt utvecklad kulturskola och regionalt utvecklad tillgång till idrottsanläggningar Regionalt utvecklad kulturskola och regionalt utvecklad tillgång till idrottsanläggningar Ett treårigt utvecklingsprojekt 2016-2019 MED STÖD AV PROJEKTÄGARE Hur många unga i Stockholms län åker ofta över

Läs mer

Svart på Vitt - Så mycket satsar Upplands Väsby

Svart på Vitt - Så mycket satsar Upplands Väsby September 2013 Svart på Vitt - Så mycket satsar Upplands Väsby på skolan i förhållande till andra kommuner - En studie baserad på åren 2005 och 2011 1 Inledning Skolresultaten har under en lång rad av

Läs mer

Samverkanskonferens mellan kommun och akademi

Samverkanskonferens mellan kommun och akademi Samverkanskonferens mellan kommun och akademi Michel Silvestri Centrum för Klinisk Utbildning och Annica Dominius Stockholms stad / KSL 2014-11-07 KSL är en politiskt styrd organisation med länets 26

Läs mer

Familjestödsgruppen hjälper. social tjänsten med att hitta. lämpliga boenden för barn och. ungdomar. Vi erbjuder även

Familjestödsgruppen hjälper. social tjänsten med att hitta. lämpliga boenden för barn och. ungdomar. Vi erbjuder även Familjestödsgruppen hjälper social tjänsten med att hitta lämpliga boenden för barn och ungdomar. Vi erbjuder även familje behandling och kvalificerat kontaktmannaskap. EN TRYGG TILLVARO Alla människor

Läs mer

Plan för samhällsorientering Skara kommun

Plan för samhällsorientering Skara kommun 1(5) Plan för samhällsorientering Skara kommun Bakgrund Den 1 december 2010 trädde etableringsreformen i kraft. Den syftar till att ge nyanlända bättre förutsättningar för att så snabbt som möjligt lära

Läs mer

Rapport från sfx, utbildning i svenska för yrkesutbildade

Rapport från sfx, utbildning i svenska för yrkesutbildade 2014-01-20 Karin Jacobsen Dnr KSL/12/0020-59 Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning 2014-01-30 Rapport från sfx, utbildning i svenska för yrkesutbildade Förslag till beslut Arbetsmarknadsberedningen

Läs mer

Bostadsbyggnadsplaner /50 - sammanfattning

Bostadsbyggnadsplaner /50 - sammanfattning Demografisk rapport 2015:08 Bostadsbyggnadsplaner 2015-2024/50 - sammanfattning Bilaga till Huvudrapporten för Stockholms län Befolkningsprognos 2015 2024/50 STATISTISKA CENTRALBYRÅN RAPPORT 1(9) Enheten

Läs mer

Stödet för barn och ungdomar med hörselnedsättning inom stat och landsting i Stockholms län

Stödet för barn och ungdomar med hörselnedsättning inom stat och landsting i Stockholms län Stödet för barn och ungdomar med hörselnedsättning inom stat och landsting i Stockholms län Team och teamsamordnare vid Hörselhabiliteringen Specialpedagoger vid Hörselhabiliteringen Rådgivare i Specialpedagogiska

Läs mer

Sammanfattande slutsatser

Sammanfattande slutsatser Sammanfattande slutsatser Det byggs nu mer än på länge Fler kommuner bygger mer nya förutsättningar och ambitioner 41 500 bostäder påbörjades 2013 2015 15 000 bostäder färdigställdes under 2015 På väg

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Verksamhetsplan och budget 2013 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

Minnesanteckningar från beredningsgruppsmöte för samhällsorientering i Stockholms län den 14 februari 2018

Minnesanteckningar från beredningsgruppsmöte för samhällsorientering i Stockholms län den 14 februari 2018 Minnesanteckningar från beredningsgruppsmöte för samhällsorientering i Stockholms län den 14 februari 2018 Närvarande: Yvonne Svensson (Solna stad), Carin Larsson (Etablering Södertörn), Catryn Falk Moreno

Läs mer

2012-03-19 SIDAN 1. Vuxenutbildningen i Stockholm samt ytterligare nio kommuner i länet!

2012-03-19 SIDAN 1. Vuxenutbildningen i Stockholm samt ytterligare nio kommuner i länet! SIDAN 1 Vuxenutbildningen i Stockholm samt ytterligare nio kommuner i länet! Tänk om SIDAN 2 den enda anordnaren ska ge undervisning till; 30 000 individer med olika behov och inriktning! SIDAN 3 Och tänk

Läs mer

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning 2015-04-08 Handläggare Karin Jöback Samhällsbyggnad- och Tillväxtsektorn 15NÄN/33 Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Godkänna bifogade auktorisationsvillkor för kommunal

Läs mer

Vuxenutbildning 2017 sfi och sfx Länet totalt

Vuxenutbildning 2017 sfi och sfx Länet totalt Vuxenutbildning sfi och sfx Samtliga 26 kommuner medverkar i den gemensamma enkätundersökningen för studerande inom i länets vuxenutbildning. Här redovisas resultat från den gemensamma studerandeenkäten

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 Verksamhetsplan Etablering Södertörn 2018- godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 1. Vad är Etablering Södertörn? Etablering Södertörn är ett samarbete mellan kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge,

Läs mer

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sida: 1 av 6 Datum: 2014-03-14 Dnr: Af-2013/493113 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

Vuxenutbildning 2017 Grundläggande och gymnasial vux Länet totalt

Vuxenutbildning 2017 Grundläggande och gymnasial vux Länet totalt Vuxenutbildning Grundläggande och gymnasial vux Samtliga 26 kommuner medverkar i den gemensamma enkätundersökningen för studerande inom i länets vuxenutbildning. Här redovisas resultat från den gemensamma

Läs mer

Företagsamheten Stockholms län

Företagsamheten Stockholms län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Överenskommelse avseende verksamhetsförlagda inslag i internationella studenters studiegångar samt inom utbildningsvetenskapligt basår

Överenskommelse avseende verksamhetsförlagda inslag i internationella studenters studiegångar samt inom utbildningsvetenskapligt basår Överenskommelse avseende verksamhetsförlagda inslag i internationella studenters studiegångar samt inom utbildningsvetenskapligt basår Överenskommelsen har tagits fram av företrädare för Stockholms universitet,

Läs mer

Valkretsindelning för landstingsval för perioden

Valkretsindelning för landstingsval för perioden NACKA KOMMUN 2017-06-14 TJÄNSTESKRIVELSE VALN 2017/4 KFKS 2017/528 1 (1) Valnämnden Valkretsindelning för landstingsval för perioden 2018-2022 Yttrande till Stockholms läns landsting Förslag till beslut

Läs mer

SFI som matchningsverktyg

SFI som matchningsverktyg Region Värmland Britta Zetterlund-Johansson SFI som matchningsverktyg Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Arbetsförmedlingen och länets kommuner startar upp ett stort projekt för att underlätta för

Läs mer

Bilaga 1 till redovisning av uppdrag om nyanlända under 25 år och deras utbildningsbehov inom komvux

Bilaga 1 till redovisning av uppdrag om nyanlända under 25 år och deras utbildningsbehov inom komvux Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (10) 1 till redovisning av uppdrag om nyanlända under 25 år och deras utbildningsbehov inom komvux Dnr U2016/01673/GV, U2016/01708/S, U2016/04154/GV Skolverkets

Läs mer

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan för att ta nästa steg i arbetet

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan för att ta nästa steg i arbetet 81 av 106 2013-05-31 För kännedom: Förvaltningschefer med ansvar för vuxenutbildning Nämnd med ansvar för vuxenutbildning Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan för att ta nästa steg i arbetet

Läs mer

Driftbudget för programområdet vuxenutbildning

Driftbudget för programområdet vuxenutbildning Blankett budget 2012 - enutbildning Driftbudget för programområdet enutbildning Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g Vuxenutbildning 2010 2011 2012 2013 2014 Verksamhetens intäkter ( + ) 156 300 300

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015

Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Projekt

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december Färdtjänstnämnden Färdtjänst är kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning och som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Verksamheten

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av april 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av april 2014 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2014-05-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av april 2014 Stockholms läns arbetsmarknad fortsatte utvecklas i positiv

Läs mer

Utvärdering av SFX April-juni 2011

Utvärdering av SFX April-juni 2011 Utvärdering av SFX April-juni 211 KOMMUNFÖRBUNDET 2 (9) Sammanfattning Denna undersökning har gjorts av Arlen Herrera, student på Södertörns Högskola, på uppdrag av Kommunförbundet Stockholms Län, KSL.

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE I STOCKHOLMS LÄN

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE I STOCKHOLMS LÄN SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN FÖRVALTNINGSLEDNINGE N OCH ARBETSMARKNADSAVDE LN INGEN SAFS DNR 3.2-0313/2010 SID 1 (6) 2010-08-25 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING

Läs mer

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-07-14 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden 2018-2022

Läs mer

Företagsamheten 2018 Stockholms län

Företagsamheten 2018 Stockholms län Företagsamheten 2018 Stockholms län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Ett UTVECKLINGSPROJEKT

Ett UTVECKLINGSPROJEKT November 2009 Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) (Latin: fånga, ta tillvara) - Ta tillvara det som finns och görs samt det som andra gör - Kompetensutveckling

Läs mer

Utredningen om kommunal planering för bostäder

Utredningen om kommunal planering för bostäder 1 Utredningen om kommunal planering för bostäder Utredare: Hanna Wiik, förvaltningschef, Tillväxtoch regionplaneförvaltningen, Stockholms läns landsting Huvudsekreterare: Lars Arell Sekreterare: Lisa Leverström

Läs mer

På gång: Hållbar affärsutveckling till befintliga företagare med utländsk bakgrund i Stockholms län, 0,45 mkr. Anbud ska senast lämnas 2010-06-30.

På gång: Hållbar affärsutveckling till befintliga företagare med utländsk bakgrund i Stockholms län, 0,45 mkr. Anbud ska senast lämnas 2010-06-30. Nyhetsbrev nr 8 Så kommer äntligen nästa nyhetsbrev från Entrepreneur Sthlm. I detta nummer tipsar vi om all den rådgivning som nu finns upphandlad och tillgänglig för entreprenörerna i länet. Hjälp oss

Läs mer

Domar och beslut som inte verkställts SoL 2006

Domar och beslut som inte verkställts SoL 2006 Domar och beslut som inte verkställts SoL 2006 Publiceringsdatum 2007-08-30 Granskningsperiod År 2006-12-31 Dnr 7010-06-103577 Kontaktpersoner Mohammad Dadgaranfar 08-785 42 30 Eva Hersler 08-785 41 67

Läs mer

Regeltillämpning på kommunal nivå

Regeltillämpning på kommunal nivå Regeltillämpning på kommunal nivå Undersökning av Sveriges kommuner 2016 Stockholms län Har kommunen en företagslots och kan lotsen agera samordnande respektive pådrivande? Företagens väg in till kommunen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av november 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av november 2012 Utbud av arbetssökande Inflöde Utflöde Efterfrågan 2012-12-13 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av november 2012 Under november månad ökade antalet sökande som fick ett arbete

Läs mer

Såväl in- som utpendlingen har tagit ny fart

Såväl in- som utpendlingen har tagit ny fart 2016:6 2016-04-05 Såväl in- som utpendlingen har tagit ny fart Att arbetsmarknadsregionen är betydligt större än själva länet har länge varit känt. Betydande in- och utpendling sker på såväl dag- som veckobasis

Läs mer

KUB-projektet. Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen. KUB-projektet

KUB-projektet. Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen. KUB-projektet Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen Det kommunala perspektivet ska bli en självklar del av den nationella bosättningsprocessen. Mål Tydliggöra kommunernas olika behov, förutsättningar

Läs mer

Avtal om Regional samverkan kring samhällsorientering

Avtal om Regional samverkan kring samhällsorientering TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2015-01-07 KS 2014/0854 0480-45 09 26 Kommunstyrelsen Avtal om Regional samverkan kring samhällsorientering på modersmål permanent organisation

Läs mer

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september 1 (5) Dokumentation från Nyanländ i Småland En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september Länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg arrangerade den 29 september

Läs mer

Bostadsbyggnadsplaner

Bostadsbyggnadsplaner Demografisk rapport 2014:05 Bostadsbyggnadsplaner Bilaga till Stockholms läns huvudrapport: Sammanfattning för Stockholms läns kommuner. Befolkningsprognos 2014-2023/45 STATISTISKA CENTRALBYRÅN REVIDERAD

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december 19 Färdtjänst Färdtjänstnämnden Färdtjänst är kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer.

Läs mer

Auktorisation inom vuxenutbildning

Auktorisation inom vuxenutbildning 2014-11-27 Handläggare Annica Lempke Kansli- och utvecklingsavdelningen 14FNU/0143 Finansieringsnämnden för utbildning Auktorisation inom vuxenutbildning Förslag till beslut Förvaltningen ges i uppdrag

Läs mer

Förvaltningschefsmöte Utbildning

Förvaltningschefsmöte Utbildning MINNESANTECKNINGAR Stefan Quas Förvaltningschefsmöte Utbildning Tid Fredag den 11 november 2011 kl 09.00-12.00 Plats Sheraton Hotel Närvarande Se bilaga 1 Elisabeth Nordström hälsar alla välkomna till

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Verksamhetsplan och budget 2012 Miljösamverkan Stockholms Län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

META 2013. Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län

META 2013. Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län Fakta 2014:4 META 2013 Publiceringsdatum 2014-04-10 Kontaktperson Cecilia Gustafsson Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län Utvecklingsledare

Läs mer

Befolkningen i Stockholms län 30 juni 2012

Befolkningen i Stockholms län 30 juni 2012 Befolkningen i Stockholms län 30 juni 2012 Över 2,1 miljoner invånare i länet Under det första halvåret 2012 ökade Sveriges folkmängd med 31 551 personer till 9 514 406. Stockholms län ökade mest med 17

Läs mer