Erfarenheter från aktivitetsansvariga på äldreboende

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Erfarenheter från aktivitetsansvariga på äldreboende"

Transkript

1 Britt-Marie Forsström projektanställd demenssjuksköterska Erfarenheter från aktivitetsansvariga på äldreboende Projekt; Studiecirklar/utbildning i nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demens sjukdom 2012 Uppföljning av individuella och/eller gemensamma aktiviteter för personer med demenssjukdom som bor på äldreboende i Sundsvalls kommun. Enligt socialstyrelsens rekommendationer ska vi erbjuda personer med demenssjukdom möjlighet att delta i individuellt anpassade aktiviteter, inklusive fysisk aktivitet och erbjuda möjlighet till utomhusvistelse. En personal, 50 % tjänst, har i 2-3 månader beroende på boendets storlek, arbetat med utveckling av individuella aktiviteter inom projektet. Syftet med uppföljningen Ta reda på hur det har gått med planering och genomförande av aktivitet och sysselsättning för demenssjuka personer. Delge varandra idéer Fundera över hur vi ska få aktivitet och sysselsättning att fortleva i det dagliga arbetet. Positiva händelser Alla aktivitetsansvariga har upplevt att aktiviteter och sysselsättning ökat i omfattning på de boenden där de har varit aktiva. Välbefinnandet och glädjen har ökat för många vårdtagare. Stor vikt läggs vid utevistelse. Projektet har ökat möjligheten att ge individuell aktivitet/sysselsättning i större utsträckning, samt också ökat välmående och meningsfullhet för personer med demenssjukdom. Det finns alltid tid och möjlighet att ha ett bra bemötande och ge guldstunder i den dagliga vården och omsorgen. Kontaktnätet mellan olika aktörer i samhället har utökats. Fem äldreboenden har fått möjligheten att ta del av Kultur för äldre. Samarbetet med stadsbiblioteket har bidragit till att det nu finns minneslådor på samtliga äldreboenden. Projektet har gett inspiration till högläsning och tips om böcker och filmer som kan användas som minnesväckare..

2 Erfarenheter från aktivitetsansvariga Skogsbrynet; Lillemor Engblom och Barbro Odner Lillemor och Barbro berättar om en vårdtagare som hade stora problem med dygnsrytmen. Dagliga promenader planerades in. Personal som slutade för dagen var oftast inplanerad som följeslagare och kunde sedan gå hem efter avslutad promenad. Resultatet av promenaden blev att personen sov betydligt bättre på natten. När promenaderna drogs in återkom vakenheten och oron nattetid. Positivt under projekttiden var att man fick möjlighet att prova sig fram med olika aktiviteter/sysselsättningar. Tidigare intressen är inte alltid det man i dagsläget kan eller vill syssla med. För någon vårdtagare blev intrycken alltför stora så man fick avsluta aktiviteterna. Uppföljning görs senare då den demenssjuke personens behov kan förändras i sjukdomsprocessen. Personal ordnade små kafferep inne hos någon vårdtagare som bidrog till att förstärka betydelsen hos både värden/värdinnan och den/de inbjudna. Vid kontakt med anhöriga då man informerat om projektet med aktiviteter och sysselsättning har man fått positiv feedback. De har gett tips och idéer om vad som tidigare har intresserat den demenssjuke. Billig underhållning; musikvideo av/med Torkel Selin är mycket uppskattad. Bringar lugn och ro. Kan köpas på Ginza.se. Kyrkan är inbokad en gång i veckan. Många deltar. Fågelsång. Samarbete med dagvården i Stöde. Aktivitetsansvariga planerar in aktivitet i schemaplaneringen. A sätts i kanten för tiden som aktivitet ska genomföras. Hellbergsgården; Kristine Hägglund Kristine berättar om piggare och gladare demenssjuka personer. Även de som är tysta har fått uppmärksamhet och blivit bekräftade. Bingo spel tillsammans med andra kan bli en minnesväckare. En man berättade glatt om sina resor, på motorcykel runt om i världen. Sömnen förbättras när det händer något positivt på dagarna. Ikea besök resulterade i att en kvinna som tidigare haft stora svårigheter med talet plötsligt kunde tala flera korrekta meningar om sina upplevelser. När vädret tillåter har man möjlighet att gå ner till hamnen och mata fåglarna vilket är uppskattat. Till våren planerar man att utöka trädgården med fler pallkragar att plantera blommor och grönsaker i. Med lite vägledning kan de demenssjuka personerna hjälpa till med trädgården Kristin tipsar om billig underhållning. Pizzakvällar ordnas. Många gillar pizza. Gubbkväll - då man serverar lite öl och mackor.

3 Rutsgården; Kristina Modin Kristina berättar om sin planering av aktiviteterna och sysselsättningen som har varit till hjälp för andra aktivitetsansvariga. Nätverk har uppstått under årets gång då man telefonledes har dryftat tankar och funderingar hur man kan lägga upp arbetet för att komma igång med aktiveringen. Kristina liksom flera andra aktivitetsansvariga har samlat ihop allt material som syftar till aktivering och samlat i skåp och lådor så tillgängligheten underlättas. Tidigare var allt utspritt och svårt att hitta. En pärm för aktiviteter har upprättats där varje vårdtagare har sin flik. Där finns alla gemensamma och individuella aktiviteter och intressen dokumenterade. Insatsplanen i genomförandeplanen används för att all personal lätt kan informera sig om aktiviteter. Frågeslingor för inom och utomhus med enkla frågeställningar. Mentex - frågekort. Rim och ramsor med mera används. Sång och musik används ofta i vården. Spontan allsång. Fiske finns det möjlighet till för några vårdtagare. Gruppaktiviteter av olika slag. Sittdans är mycket uppskattat. Almedalen; Elin Thid Elin berättar om att hon tagit kontakt med Kristina på Rutsgården. Detta är en sammanfattning på Elins skriftliga redogörelse. Gemensamma aktiviteter 3 ggr/vecka för de som vill. Guldkant, en timme i veckan enligt socialstyrelsens nationella riktlinjer. Små stunder varje dag. Det innebär att man har ansvar för 50% av kunderna under sitt arbetspass. Det kan vara fika/pratstund, fotbad med mera. Pärmar upprättades för tre avdelningar. I pärmen finns aktivitetsrutiner så det är lätt för vikarier att se vad som gäller. Kundernas intressen. Diagram finns så att man snabbt kan se vilka som har gemensamma intressen. Det är kontaktmans ansvar att uppdatera. Alla boende har en egen flik. Intressen och vad de gjort tidigare i livet finns dokumenterat. Kundens egen berättelse om sina intressen finns där det är möjligt samt intervju med anhöriga. Levnadsberättelsen. Kontaktman uppdaterar. Tips och idéer på aktiviteter finns under en flik. Förslag på tillfällen för fest, gymnastikprogram, lättare pyssel, enkla recept, korsord, tipspromenader, allsångshäfte, julsångshäfte med mera. Telefon nummer till träffpunkten, aktivitetscenter och röda korset. Kopieringsunderlag; bland annat dokument från BPSD registret, exempelvis vårdplan/bemötande plan. Checklista demens som kan dras ut från Demens ABC och levnadsberättelsen. Aktivitetsgrupp, sammansatt av personal från alla avd. Gruppaktiviteter. Små grupper som man får inbjudan till. Det är kundernas intresse som styr utformningen och antal deltagare i gruppaktiviteten. Aktivitetsgruppen jobbar vidare med småstundernas innehåll. Aktivitet kommer att finnas som en punkt på APT Enskild aktivitet finns på uppdaterade insatsplaner.

4 Bruksgården; Seija Westin Seija har haft telefonkontakt med Kristina på Rutsgården. Hon har arbetat med planering och kartläggning av intressen och aktiviteter, individuellt och i grupp tillsammans med kontaktman. Har sammanställt i pärmar på varje våning för att underlätta för personalen när det är dags för aktivitet/sysselsättning. Hon berättar om en orolig person som hon tog med på gymnastik, med enkla rörelser/övningar. Personen blev sedan lugnare när kvällen kom. Seija uttrycker önskan om att få utvärdera regelbunden taktil massage som hon har utbildning i att utföra. Hon ser att nyttan är stor med beröring och uppmuntrar övrig personal att beröra. Hon har visat hur man kan utföra handmassage. Beröring behöver inte vara så märkvärdigt. Det viktiga är att vi använder oss av beröring när vi lugnar en orolig vårdtagare eller för att få den demenssjuka personen att må gott. Ordspråkskorten har bidragit till stor glädje för många. De kan bidra till att väcka minnen. Pepparkaksbaket blev en rörande tillställning när en äldre demenssjuk man fick delta. Han tog sig an degen med stor glädje. På gång, att ta kontakt med studieförbundet Bilda för att höra sig för om möjligheten att ha högläsning, kanske på någon vårdtagares rum med några personer. Thulegården; Marianne Törngren Personalen börjar dagen med att planera vem i personalen som ska göra vad. Ibland är de tre på morgonen vilket gör att man kan planera in olika sysselsättningar/ aktiviteter. En person sitter i soffan, lugn och ro person dit de demenssjuka söker sig för att sitta ner tillsammans. Lugnet sprids och de känner sig trygga. Personalen fikar tillsammans på förmiddagen. Upplevs som en viktig stund för rapport och planering för dagen. Innan personalfikat har man haft någon form av sysselsättning kanske lite gymnastisk rörelser med de boende för att skapa en god känsla och då fungerar det bra. Marianne berättar att man fokuserar mer på små stunder, guldstunder. Tar vara på stunderna när de ges. Exempel, fika på sängen, spela musik, favoritlåtar. Utevistelse fram för allt på sommaren i den fina trädgården. Ljustagården; Andrea Sierra Giraldo Andrea berättar att hon har haft kontakt med Kristina på Rutsgården och har tagit tillvara vissa delar i planering och utförande. Hon har arbetat med aktiviteter under sin ordinarie arbetstid, och tiden har inte alltid räckt till. Hon har gjort pärmar till varje avdelning. Kartlagt individuella intressen tillsammans med kontaktman. Använt levnadsberättelsen. Kartlagt gemensamma intressen med hjälp av dokument från boken, Här är ditt liv Greta Pettersson. Ordnat med aktiviteter för små grupper Boendet har köpt in golvcykel som man använder när man sitter i sin egen stol. Rörelseminnet fungerar fortfarande bra, även om man har en demenssjukdom.

5 Stol/ fåtölj med gungfunktion finns på avdelningarna. De provar att använda dem vid olika orostillstånd. Personalen dokumenterar hur det fungerar. Kamera finns på varje avdelning. Fotografier dokumenterar när det händer något trevligt som man önskar förmedla till anhöriga eller bara minnas tillsammans. Basket korg finns. Bolla fungerar bra. Kontaktman planerar för aktivitet en gång i veckan. Håller koll på att det blir gjort. Lindgården; Jenny Bjärmkvist och Eva Johansson Inställningen hos personal har påverkat möjligheten att arbeta konstruktivt med individuella aktiviteter. Detta kan till en del bero på att Lindgården är ett stort boende med många avdelningar. En orolig man hade ryggvärk. Mannen fick lite massage på ryggen med god verkan. Han blev betydligt lugnare efter massagen. Vid ett tillfälle åkte man till Berners för att titta på bilar. Intresset för bilar fanns dokumenterat. Upplevelsen blev stark På ett korttidsboende har man ordnat med frukostbuffé. Man provade att ge varm mjölk och massage inför sänggåendet till en orolig dement person. Den natten sov personen utan lugnande tablett. Det positiva med att arbeta med aktiviteterna var att se och höra uppskattningen från vårdtagarna. Att få uppleva hur glada och nöjda de demenssjuka kände sig med aktiviteten. Att förstå innebörden i vad vi som personal kan göra för att skapa välmående och lugn hos demenssjuka personer och undvika läkemedel är en stor uppgift när vi har kunskapen om hur läkemedel påverkar äldre personer. Tingsta; Carina Tångring och Caroline Forsberg Aktivitetsansvariga upplever ett mycket positivt arbete med att verka för att personer med demenssjukdom ska få en bra tillvaro. Det var svårt att få deltagande från anhöriga. Anordnat anhörigträff, men få anhöriga var intresserade. Anhöriga använder anhörigwebben Projektet Kultur för äldre har bidragit till många positiva stunder för de boende. Teatercirklar har varit väldigt engagerade. Man berättar om en kvinna som oftast satt bara för sig själv och yttrade sig sparsamt. Hon hade tidigare intresse av teater. Personal trodde inte att det skulle ge henne något att få delta i dessa cirklar. När hon fick delta i teatern så spelade hon med liv och lust. När hon kom tillbaka till avdelningen slöt hon sig i sig själv igen. När vi träffar rätt så lever en demenssjuk person upp. Musik, sång, teater bara fantasin sätter gränser. Även om det kanske bara är för en stund. Välmående och känslan av att ha gjort något trevligt finns kvar! För pengar som man har ansökt om, så ställdes det i ordning lådor med olika innehåll exempelvis nagelvårdsprodukter, filmer, böcker, pennor, block, spel av olika slag. En till varje våning för att underlätta till de små stunderna av aktivitet. En man som varken åt eller såg eller verkade vilja delta i vardagen fick följa med på en fiske tur. När han fick se fiskespöna så satte han igång att kasta ut och veva in reven. När det var dags för korvgrillning, åt han tre korvar själv utan assistans som han vanligtvis behövde. När han kom tillbaka till boendet så var storfiskarhistorierna igång.

6 Havssundet; Eva Engström Aktivitetsansvarig är ny. Har inte varit med i projektet men ville delta för att se hur de andra boendena har lagt upp arbetet. Nätverk med aktivitetsansvariga på Tingsta inleds. AlnöSol; Marie Jansson och Gunilla Häggström På Alnösol planerar man efter Tavlan. Varje personal ansvarar för sina pensionärer i omvårdnadsarbetet på morgonen. Man har mer tid att ge guldstunder i omvårdnaden. Samtalet och relationen blir grunden till den goda känslan i kroppen. Betonar att ta vara på de små stunderna. Att bevara det friska. Ge möjlighet att få klara sig så mycket det går själv med så litet stöd som möjligt. Pärmar om intressen och aktiviteter finns i varje vårdtagares rum. Två gånger i veckan ordnas större aktiviteter, till exempel Bingo, sångstund, gymnastik och filmvisning i samband med gemensamma fikastunden på eftermiddagen. Minneslådan används för att väcka minnen och samtala. Planeringen för månaden gör personalen tillsammans på APT och bestämmer vilken aktivitet som ska utföras. Alla ska känna sig delaktiga och den som arbetar för dagen utför aktiviteten. All personal ska delta i planering och utförande av aktiviteter. Planerar i Heroma. Grafen är höjd i TIME-CARE de dagar som aktiviteter utförs. De har även träffar med anhöriga och restaurang aftnar. Svårigheter som man upplevt i planeringen (OBS detta är en sammanställning och gäller inte på alla boenden) Bristfällig information från chefen om att aktivitetsansvariga ska komma till respektive avdelning. Att få tid tillsammans med kontaktman att kartlägga möjliga aktiviteter/sysselsättning. Bristande chefstöd angående aktivitetens betydelse. En chef avböjde medverkan i projektet. Svårigheter att motivera personal till sysselsättning/aktivering. Några av personal har inställningen att det inte går. Den demenssjuke är för dålig. Det finns inte tid. Vi måste göra de praktiska göromålen först. Bristande förståelse för att sysselsättning/guldstunder har stor betydelse för de äldre personernas känsla av välmående och meningsfullhet. Att det i förlängningen leder till lugnare demenssjuka personer och en bättre arbetsmiljö. Svårt att bli lyssnad på som aktivitetsansvarig i det egna ledet. Jantelagen är fortfarande rådande, (trots att vi anstränger oss att avskaffa den). Många lyssnar mer på auktoriteter. Svårighet att nå fram med ny kunskap när inte chefen betonar vikten av aktiviteter. Det har tagit lång tid att intervjua alla kontaktpersoner och dokumentera möjliga sysselsättningar. Kontaktman är inte införstådd med att planeringen av individuella aktiviteter för personen de ansvarar för ingår i ansvarsområdet, fortsättningsvis.

7 Hur har det gått? Alla äldreboenden har ett visst utbud av gemensamma fasta aktiviteter som återkommer veckovis eller månadsvis. Det kan vara kyrkliga aktiviteter som till exempel gudstjänst, eller bingo, gymnastik enklare rörelser, fika och musikunderhållning. Flera boenden kan erbjuda utevistelse i fin trädgård. Trädgårdsskötsel och odling för intresserade. Utflykter för de som kan och önskar delta. Alla är inte intresserade eller har möjlighet att tillgodogöra sig gemensamma aktiviteter. Individuellt anpassad sysselsättning har stor betydelse för personer med demens som är beroende av personalens goda vilja och kunskap att hitta lämpliga sysselsättningar för att tillgodose känslan av välmående och meningsfullhet. Ge guldstunder i det dagliga livet, små stunder av lugn och ro. Kanske tillsammans med någon annan som man fungerar bra tillsammans med. Det kan vara en kaffestund, ett fotbad, lite fot massage innan sovdags, lyssna på musik som personen har goda minnen av. Titta i ett fotoalbum tillsammans med någon som har kunskap om bilderna och tillsammans kan väcka minnen. Ta en promenad. Skapa lugn och ro. Trygghet och gemenskap skapas genom att en personal sitter ner tillsammans med vårdtagarna. Samtalar, dricker kaffe eller bara finns där som en lugn och ro faktor. Skapa en atmosfär av hemkänsla, delaktighet och positiv gemenskap. Att tänka på detta sätt i samvaron med demenssjuka personer leder till en bättre arbetsmiljö. Detta är tankar som återkommer hos de aktivitetsansvariga. Avslutning Samtliga aktivitetsansvariga har upplevt ett mycket roligt och givande arbete med planering och utformning av aktiviteter. Samarbetet med kontaktman har haft stor betydelse för hur man sedan har lyckats med individuella och gemensamma aktiviteter. Vid insamlandet av kunskapen om den demenssjuka personen har samarbetet mellan den anhöriga, kontaktman och aktivitetsansvarig förbättrats. Det har bidragit till ökad förståelse för den demenssjuka personens situation och förbättrat möjligheten till ett värdigt/ meningsfullt liv. Personer med demenssjukdom finns på alla äldreboenden. Situationen för den demenssjuke kan bli mer utsatt på ett boende där man bor tillsammans med somatiskt sjuka då man har liten förståelse för personer med nedsatt kognitiv förmåga. Meningsfullhet är en livskraft. de människor som är engagerade och bryr sig har alltid möjlighet att vinna förtroende och finna resurser. (Antonovsky - slutsats i Hälsans Mysterium) När jag träffar dessa engagerade personer som arbetar med personer med demens, så gläds jag åt hur mycket kunskap och kraft som står till buds. Det är viktigt att de får möjlighet att utveckla både sig själva och andra i verksamheterna. På kort tid har de lyckats öka meningsfullhet i sitt och sina kollegers arbete till förmån för de demenssjuka personerna. Visst kan man ibland uppleva att entusiasmen dalar i personalgruppen (som någon uttrycker det) och då är det dags att samla krafterna igen och erinra sig, varför vi är på jobbet och för vems skull?

8 TIPS Qualid är ett amerikanskt instrument som mäter livskvalitet vid svår demenssjukdom Fil.dr Hanna Falk (Tre stiftelser) har utvärderat instrumentet. Det kan vara en hjälp för oss att uppmärksamma hur de vi vårdar mår och ge motivation till att göra ett gott arbete. När vi är professionella i vårt arbete så verkar vi för att de personer vi vårdar har ett så meningsfullt och värdigt liv som det är möjligt efter var och ens förmåga och förutsättningar. Använd Checklista demens för kontinuerlig uppföljning av hur vi lever upp till Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Kan hämtas på Klargör kontaktmans ansvar för aktiviteterna i fortsättningen. Fortsätt samarbeta och stödja varandra i arbetet. Bilda NÄTVERK.

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre Bilaga 8 till projektslutrapporten Kultur för äldre Sundsvalls Kommun Slutrapport Utförandedatum: 04-02-2013 09:41:13 Antal svar: 36 Den här undersökningen har totalt 36 respondenter och en svarsfrekvens

Läs mer

Rapport från tillsyn vid Lundagården

Rapport från tillsyn vid Lundagården Rapport Dnr VON16/48 Datum Marie Johnsson Rapport från tillsyn vid Lundagården Tillsynen Tillsynen har genomförts som ett samtal med enhetschef Eva Lindblom samt två undersköterskor och två vårdbiträden

Läs mer

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg Projektet Guldstunder i äldres vardag Sida 2 Sida 3 Inledning Sedan augusti 2008 arbetar två kvalitetsinspiratörer

Läs mer

Thulegårdens BPSD arbete

Thulegårdens BPSD arbete Thulegårdens BPSD arbete Sonja Östman Sjölander undersköterska Thulegårdens äldreboende Vilka är vi? 1 Vad är BPSD? Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens, BPSD BPSD drabbar någon gång ca 90% av

Läs mer

2014-02-17. Attityd. Meningsfull vardag. Vad är det för mig och för dig?

2014-02-17. Attityd. Meningsfull vardag. Vad är det för mig och för dig? Ann-Christin Kärrman, Ansvarig vård & omsorg, Svenskt Demenscentrum Leg. sjuksköterska, fil.mag. Meningsfull vardag Vad är det för mig och för dig? Attityd Attityder till vårt arbete är grunden till vårt

Läs mer

Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Sida 1 (10) 2016-11-11 Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Inspektionsrapport Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion stockholm.se Sida 2 (10) INSPEKTIONSRAPPORT

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014 Östermalms Stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Bilaga 1. Dnr 2014-300-1.2.1. Sida 1 (6) 2014-10-09 Handläggare: Susanna Hiltunen Tfn: 08-508 10 575 Sammanfattande bedömning och förbättringsåtgärder Förvaltningens

Läs mer

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15 BYGDEVÄGEN 15 2016-09-23 Välkommen till Bygdevägen 15 2 (5) Bygdevägen 15 Bygdevägen 15 är ett äldreboende som ligger i samhället Östra Husby på Vikbolandet. I närområdet finns grönområden, affär, apotek

Läs mer

BLOMSTERVÄGENS DEMENSCENTRUM -PERSONCENTRERAT ARBETSSÄTT

BLOMSTERVÄGENS DEMENSCENTRUM -PERSONCENTRERAT ARBETSSÄTT BLOMSTERVÄGENS DEMENSCENTRUM -PERSONCENTRERAT ARBETSSÄTT ATT BEVARA SIN IDENTITET Blomstervägens strävan är att varje hyresgäst ska få stöd i att bevara sin identitet och självkänsla. Vi förmedlar trygghet

Läs mer

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 1 (6) Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 Information angående Hundteamet ett projekt med terapi- och vårdhund inom bedriver under 2014 ett projekt med terapi- och vårdhund inom i första hand

Läs mer

KVALITETSPRIS 2010. Massage, beröring och bad - en väg till avslappning och välbefinnande. Ett bidrag från plan blå på Bergagården

KVALITETSPRIS 2010. Massage, beröring och bad - en väg till avslappning och välbefinnande. Ett bidrag från plan blå på Bergagården KVALITETSPRIS 2010 Massage, beröring och bad - en väg till avslappning och välbefinnande Ett bidrag från plan blå på Bergagården Kvalitetspris Vård och Omsorg 2010 Massage, beröring och bad - en väg till

Läs mer

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

ARBETSTERAPI/SJUKGYMNASTIK/ TRÄNING

ARBETSTERAPI/SJUKGYMNASTIK/ TRÄNING VITSIPPAN På Vitsippan finns 54 vårdbostäder och 12 korttidsplatser. Vi på Vitsippan arbetar utifrån att Varma vänliga Vitsippan värnar välbefinnande ska vara vägledande för vår verksamhet och hur vi bemöter

Läs mer

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när?

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010 Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Resultat Ny arbetsordning Vardagsrehabilitering Gå till maten Förbättra personalens

Läs mer

Handlingsplan socialt innehåll i Södermöre kommundelsförvaltning

Handlingsplan socialt innehåll i Södermöre kommundelsförvaltning Handläggare Datum Ann-Christine Kittel-Olsson 2014-10-1010-10 0480-45 29 04 Handlingsplan socialt innehåll i Södermöre kommundelsförvaltning Individuell anpassning Gruppaktivitet Träffpunktsverksamhet

Läs mer

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- och diskussionsmaterial till webbutbildningen i BPSD-registret Materialet kan användas som underlag för gruppdiskussioner vid till exempel arbetsplatsträffar

Läs mer

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet VÄGLEDNING Checklista demens Dagverksamhet Checklistan är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel för att arbeta efter Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Samtidigt leder den till ett lärande genom att

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA. Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN

ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA. Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD Arbetet med att förbättra säkerheten och tryggheten

Läs mer

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen!

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen! Äldreomsorg & Hospice Välkommen! Leva livet hela livet Vi vet att du är unik. Du vet själv vad du uppskattar, vad som får dig att må bra och när och hur du vill umgås med andra. Kort sagt är det bara du

Läs mer

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Vård- och omsorgsförvaltningen Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Slutrapport Mölndals stad December 2012 Lotta Malm Projektledare Projekt BRA-grupper

Läs mer

Hur får man ett sjunkande skepp att segla igen?

Hur får man ett sjunkande skepp att segla igen? Hur får man ett sjunkande skepp att segla igen? Vem är jag? Pia Sjölund, 45 år Gift, två söner, en hund Leg sjuksköterska Ledarskap 12 år Verksamhetsutveckling pia.sjolund@norlandia.com Hur når vi framgång?

Läs mer

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad april 2015 Garantier för kvalitet Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Dörröppnare och dörrstängare

Dörröppnare och dörrstängare Dörröppnare och dörrstängare Olika samtal/vardagliga vad fin du är i håret idag! hur smakade maten idag? hur gör du för att få dina pelargoner så fina? är bekräftande och identitetsskapande Olika samtal/informerande

Läs mer

Personcentrerad vård och omsorg

Personcentrerad vård och omsorg Personcentrerad vård och omsorg Ledningsgruppen för Vård och Omsorg har beslutat att vi ska ha en personcentrerad Vård och Omsorg i Hjo kommun. Det innebär att all personal som arbetar inom Vård och Omsorg

Läs mer

För er hyresgäster och närstående som är nya så vill vi önska er Varmt Välkomna till oss.

För er hyresgäster och närstående som är nya så vill vi önska er Varmt Välkomna till oss. Mars 2015 Information till hyresgäster och närstående mars 2015 Hej här kommer mars månads brev till dig som bor på Brunnbäcksgatan 20 eller är närstående till någon av våra hyresgäster. Här berättar vi

Läs mer

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva Tubberödshus Så länge du är i livet ska du leva Så länge du är i livet ska du leva I genuin bohuslänsk natur med berg, grönska och närhet till havet ligger Tubberödshus äldreboende i Skärhamn på Tjörn.

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Socialt innehåll/kultur

Socialt innehåll/kultur Socialt innehåll/kultur Hur ser mitt uppdrag Övergripande ansvar för det sociala innehållet stödja personal och enhetschefer i arbetet tillsammans med vår värdegrundsledare Projektledare för För och med

Läs mer

Sammanfattning. Tema B 2:3. Bakgrund

Sammanfattning. Tema B 2:3. Bakgrund Sammanfattning Tema B 2:3 I det inledande temat diskuterades dokumentation ur anhörigas respektive personals synvinkel. I det material vi fått in framgår att man haft väldigt bra samtal i alla grupper.

Läs mer

Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register

Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register Detta material kan användas som underlag till diskussioner i grupp, till exempel vid arbetsplatsträffar eller internutbildningar. Det kan även

Läs mer

Dagens schema presentation lunch samling Sörgårdens dagverksamhet fika avslut

Dagens schema presentation lunch samling Sörgårdens dagverksamhet fika avslut Dagens schema 9.30 presentation 12.00 lunch 13.00 samling Sörgårdens dagverksamhet 15.00 fika 16.00 avslut Dagverksamhet Sörgården/Uranus Demensvårdsteam i Kristinehamns kommun Ett projekt i Kristinehamns

Läs mer

Personcentrerad dokumentation och uppföljning - PDU

Personcentrerad dokumentation och uppföljning - PDU Personcentrerad dokumentation och uppföljning - PDU Louise Gehandler, verksamhetutvecklare Thomas Schneider, utvecklingschef Vitalis, 190522 I samarbete med: ELSA OM JAG BARA HADE TANKEN PDU - Vitalis

Läs mer

Granskning av Trollängens äldreboende

Granskning av Trollängens äldreboende TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (6) Diarienr. 0205/11-013 Granskning av Trollängens äldreboende Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen Ingrid Boheman Risto Förvaltningschef

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

Slutrapport 2010. Samtalsledare och reflektionsgrupper. Siv Tagesson

Slutrapport 2010. Samtalsledare och reflektionsgrupper. Siv Tagesson Slutrapport 2010 Samtalsledare och reflektionsgrupper Delprojektet har utbildat samtalsledare och startat upp reflektionsgrupper på kommunens gruppboenden för personer med en demenssjukdom. Satsningen

Läs mer

Aktiviteter och socialsamvaro i vård- och omsorgsboenden

Aktiviteter och socialsamvaro i vård- och omsorgsboenden STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-06-11 pm Aktiviteter och socialsamvaro i vård- och omsorgsboenden Vid en rundringning till stadsdelsnämndernas äldreomsorg har sju frågor ställts.

Läs mer

Delmål Vid mättillfällena ska ingen an våra boende ha mer än max 10 timmars nattfasta 050207-050401

Delmål Vid mättillfällena ska ingen an våra boende ha mer än max 10 timmars nattfasta 050207-050401 Team: Staffanstorps demens team Syfte med deltagandet i Genombrott: Att skapa högsta möjliga livskvalitet för de som bor på Sigfrids gruppboende Population: De nio dementa personer som bor på Sigfrids

Läs mer

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning 1. Lärande och tillämpa kunskap, allmänna uppgifter och krav, kommunikation Att fatta beslut, stödjande/ tränande insats

Läs mer

Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten

Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten Utbildningsdag 30 mars 2010 Sundsvall Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten - för hela hemtjänstpersonalen, enhetschefer och biståndsbedömare inom äldreomsorgen Finurliga tips och knep i vårdtagarens

Läs mer

Mälarbacken vård och omsorgsboende

Mälarbacken vård och omsorgsboende K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Mälarbacken vård och omsorgsboende Ing re ss På Mälarbacken bemöter vi Dig med kunskap och respekt Mälarbacken vård- och omsorgsboende är både ett gruppboende

Läs mer

Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom

Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom Socialförvaltningen Äldreomsorgen Våra lokala värdighetsgarantier Delaktighet och inflytande Klippans Kommuns Äldreomsorg garanterar dig regelbundna samtal med

Läs mer

Vård- och omsorgsboenden med verksamhetsprofiler

Vård- och omsorgsboenden med verksamhetsprofiler Vård- och omsorgsboenden med verksamhetsprofiler Mat & dryck Sång, musik & dans Natur, trädgård & utevistelse Litteratur, film, teater & historia Informationsteknik Konst & hantverk Djur Oktober 2016 Ametisten

Läs mer

www.demenscentrum.se 1 Utbildningsgruppens mål

www.demenscentrum.se 1 Utbildningsgruppens mål Demens ABC Stöd till handledare Demens ABC är ett utmärkt verktyg för att höja kvaliteten på vården på arbetsplatsen. För att få diplom måste man självständigt genomgå utbildningen och klara kunskapstestet.

Läs mer

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD MÖTESPLATSER Kom för att träffa andra anhöriga under en enkel samvaro. Det serveras kaffe till självkostnadspris och vanligtvis görs en aktivitet. Kom ensam

Läs mer

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Inledning Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ligger till grund för lokalavärdighets - garantier i Järfälla kommun.

Läs mer

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Bjö rkens Ä ldreböende

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Bjö rkens Ä ldreböende 2016-10-13 1 (4) Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Bjö rkens Ä ldreböende Information och marknadsföring Biståndshandläggarna lämnar ut om nationella värdegrunden och vad lokala värdighetsgarantierna

Läs mer

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende 2016-10-19 1 (6) Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende Information och marknadsföring Ge information om nationella värdegrunden och vad lokala värdighetsgarantierna innebär till

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga. Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08

Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga. Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08 Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08 Innehåll Sammanfattning... 1 Innehållsförteckning... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Examensarbete VT Börja på förskolan

Examensarbete VT Börja på förskolan Examensarbete VT 2013 Börja på förskolan Att börja på förskolan kan var en stor omställning i livet för hela familjen. Somliga är bekanta med förskolans värld andra inte. Kanske har du frågat vänner och

Läs mer

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN Mål och mätning- vad vill vi uppnå? Målet: Att planerade aktiviteter/åtgärder från BPSDskattningar genomförs på samtliga demens avdelningar. I Oktober över 80% genomförda

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål Hagalund Hagalund Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål På Hagalund arbetar vi med

Läs mer

Ett redskap för kvalitetsutveckling

Ett redskap för kvalitetsutveckling CHECKLISTA DEMENS SÄRSKILT BOENDE Ett redskap för kvalitetsutveckling SveDem Svenska Demensregistret Börja med att läsa vägledningshäftet och ha det sedan tillgängligt vid genomgången. Där finns fördjupningstips

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Solgårdens korttidsvistelse. Enköpings kommun

Solgårdens korttidsvistelse. Enköpings kommun Solgårdens korttidsvistelse Enköpings kommun Välkommen till Solgården Solgårdens korttidsvistelse är ett tillfälligt kommunalt boende. Vi tar hänsyn till vad just du behöver i form av hjälp och stöd, och

Läs mer

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Åkerbo Förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Fridebo 0 0 Åkerbo 25 100 Ängabo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Månen 1 4 Regnbågen 0 0 Solen 0 0 Stjärnan 0 0 Flöjten 12 48

Läs mer

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens demensboende vån 2 och

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens demensboende vån 2 och Rapport Dnr VON16/48 Nämndansvarig tjänsteman Datum Marie Johnsson Vård- och omsorgsnämnden Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens demensboende vån 2 och 3 Tillsynen Tillsynen genomförs som ett samtal

Läs mer

Bakgrund. Anna är en äldre dam som bor på äldreboende i kommunen. 80 år, Alzheimers sjukdom och med besvär med cirkulationen i benen

Bakgrund. Anna är en äldre dam som bor på äldreboende i kommunen. 80 år, Alzheimers sjukdom och med besvär med cirkulationen i benen Bakgrund Anna är en äldre dam som bor på äldreboende i kommunen. 80 år, Alzheimers sjukdom och med besvär med cirkulationen i benen Personalen upplever att det är svårt att få hjälpa henne med ADL. Anna

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Innehåll 1 Vad är demens? 5 2 Målen för demensverksamheten i Arboga kommun 6 3 Kommunalt stöd 7 4 Uppföljning och utvärdering, ett levande dokument 10 3

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Det händer hos oss! program. vår/sommar. Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen

Det händer hos oss! program. vår/sommar. Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen Det händer hos oss! program vår/sommar 2014 Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen Vem berörs av anhörigstöd? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person

Läs mer

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun PROJEKTPLAN Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun Titel: PROJEKTPLAN kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundsvalls kommun Projekt: Stimulansmedel Idnr:

Läs mer

Ni som är nyinflyttade och era närstående är hjärtligt välkomna till oss.

Ni som är nyinflyttade och era närstående är hjärtligt välkomna till oss. 2017-05-08 Information till boende och närstående maj 2017 Hej! Vi vill gärna berätta lite för er som bor hos oss eller är närstående till någon av våra kunder på Ärtan om vad som är på gång hos oss nu

Läs mer

Be Your Power. Dorotea Pettersson

Be Your Power. Dorotea Pettersson LIVE YOUR PURPOSE Be Your Power JANUARI 2019 Dorotea Pettersson Live Your Purpose! Den här månaden ska vi jobba med "Live Your Purpose". För mig handlar det om att vara tydlig med vad syftet med allt man

Läs mer

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET Ett redskap för kvalitetsutveckling Börja med att läsa vägledningshäftet och ha det sedan tillgängligt vid genomgången. Där finns fördjupningstips och en kort beskrivning

Läs mer

Att skapa trygghet i mötet med brukaren

Att skapa trygghet i mötet med brukaren NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Att skapa trygghet i mötet med brukaren November 2014 Instruktioner till träff 2, Hösten 2014, Värdighetsgarantierna i Mölndal stad. Del 1 Att skapa trygghet

Läs mer

Att leva gott med demens. Projekt med stimulansbidrag Högsbo

Att leva gott med demens. Projekt med stimulansbidrag Högsbo Att leva gott med demens Projekt med stimulansbidrag Högsbo 2007-2010 Mötesplats äldreomsorg 5 maj 2011 Monika Häggh demensundersköterska Malin Birath demenssjuksköterska 10 maj 2011 1 Innehåll Målsättning

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö Plan för kultur på äldreboenden Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12 Tjörn Möjligheternas ö Sida 2 (12) Innehåll 1 Uppdrag 5 2 Mål 6 3 Inledning 7 4 Förutsättningar 8 5 Metod och

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Lokala värdighetsgarantier i Norrköping Värdigt liv och välbefinnande Nationella värdegrunden Enligt ett tillägg

Läs mer

Vad tycker du om bemanningen i demensvården?

Vad tycker du om bemanningen i demensvården? Vad tycker du om bemanningen i demensvården? Resultat av Socialstyrelsens webbenkät 14 september 7 november 2011 2011-11-08 Om enkäten Enkäten har genomförts som en webbenkät under perioden 14 september

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Chefsenkäten Vi vet vårt uppdrag och vem vi är till för. Vi bryr oss

Chefsenkäten Vi vet vårt uppdrag och vem vi är till för. Vi bryr oss Chefsenkäten 2015 Vi vet vårt uppdrag och vem vi är till för Styrning 1 Jag är insatt i målen för min grupp/enhet/avdelning 2 I vår grupp/enhet/avdelning följs våra mål upp och utvärderas på ett bra sätt

Läs mer

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun 2016-2017 Kumla kommun har som ambition att stärka hälsan hos sina invånare. Som en del i arbetet beslutades

Läs mer

Brukarrevision Boendeverksamheten Rävebergsvägen

Brukarrevision Boendeverksamheten Rävebergsvägen Brukarrevision Boendeverksamheten Rävebergsvägen 2014 INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för tycker om verksamheten.

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN Reviderad i juni 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förskolans uppdrag 3 Värdegrund 4 Likabehandling 4 Inskolning 5 Föräldrasamverkan 5 Rutinsituationer 5 Leken 5 Matematik 6 Språk

Läs mer

Akvarellgrupp. Kropp i balans

Akvarellgrupp. Kropp i balans Akvarellgrupp Att som anhörig till en långvarigt sjuk eller funktionshindrad person få tid över för egen verksamhet är inte lätt och det kan vara svårt att komma igång. För dig som är intresserad av att

Läs mer

Avslut Unga resurspersoner

Avslut Unga resurspersoner 9 november 2018 Dnr ÄN 2018/256 Staben Tobias Wistrand Äldrenämnden Avslut Unga resurspersoner Sammanfattning Äldrenämnden beslutade år 2015 att insatsen Unga resurspersoner skulle införas på kommunens

Läs mer

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av kvalitetsgarantier inom socialförvaltningen 2009 Bakgrund Socialnämnden införde kvalitetsgarantier inom äldreomsorgen, individ-

Läs mer

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering.

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering. Skånes universitetssjukhus Minneskliniken i Lund Omvårdnadsplan för TRIVSEL Vårdtagare nr 1, född 1922, diagnos ospecifik demens Läkemedel: Datum: Kontaktperson: Bakgrund: Änkeman sedan flera år, har 2

Läs mer

VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND! För att du som kund ska veta vad du kan förvänta dig av oss har vi värdighetsgarantier för

Läs mer

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-20 SID 1 (5) Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Hallen vård- och omsorgsboende drivs av Aleris. Hallen har totalt 69 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Varför tjänstedeklarationer? Vi vill förtydliga vad våra olika tjänster innebär och vad du kan förvänta dig av oss. Vi beskriver också vilka förväntningar vi har på dig. Vårt mål är att din insats ska

Läs mer

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga.

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga. 1 Förord Det här är Linköpings kommuns program för utveckling av det sociala innehållet i vardagen för personer som är äldre. Programmet beskriver hur Linköping ska arbeta för att möta äldres sociala behov.

Läs mer

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång!

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! 10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! Kenth Åkerman Det är värt vilket pris som helst att få se en slocknad blick lysa upp på nytt, få se ett leende tändas hos den som tycktes ha glömt att

Läs mer

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 september 31december 2015

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 september 31december 2015 Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 september 31december 2015 Anhörigstöd inom Vård och Omsorg Vi vänder oss till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en närstående i din närhet som inte klarar av vardagen

Läs mer

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Sagt av Ann Ahlström, Lilla Edet, Avdelning Pettson Dockan synliggör känslor och om kroppsspråket utan att vi personal behöver prata om det.

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier

Lokala värdighetsgarantier Lokala värdighetsgarantier Genomförandeplan Äldre i Degerfors kommun med sociala omsorgs- och vårdinsatser ska få en individuell genomförandeplan upprättad. Tidsaspekten för upprättandet ser olika ut,

Läs mer