FRÅN DYNAMIT TILL SKYPE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRÅN DYNAMIT TILL SKYPE"

Transkript

1 FRÅN DYNAMIT TILL SKYPE en liten guide till forskarnationen Sverige Turn for an english version.

2 Oh, Abba! Vad är Sverige egentligen mest känt för utomlands? Vad får vi för respons när vi är på semester och ska berätta var vi kommer ifrån? Är det ett glatt Oh, Abba!? Blir det en ingående diskussion om Ikea eller Volvo? Eller avhandlar vi kanske de vackra kvinnorna? Även efter Abba har våra musikexporter spridit Sveriges varumärke över nationsgränserna. Det svenska modeundret med H&M i spetsen har under de senaste åren gjort detsamma. Regissörsgiganten Bergman är minst lika stor i Hollywood som på Fårö, Björn Borgs karaktäristiska pannband känns igen i såväl London som i Tokyo och framgångarna för kocklandslaget har höjt svensk matkonst till de internationella skyarna. Musik, bilar, möbler, mode, sport, film, gastronomi det är ingen dålig meritlista för ett litet land som Sverige. Men det tar inte slut där. Vad många inte tänker på är att det finns en helt annan typ av svensk export som påverkat stora delar av världen långt mer än Abba. En export som i vissa fall har haft en helt avgörande roll för hur vi lever våra liv idag. Faktum är att inget annat land har frambringat fler uppfinnare med världsrykte, i förhållande till sin folkmängd. Jag blev en dag stoppad av en tysk resenär som lyssnat till våra tågröster. Han hade slagits av att inte en enda av dem var vetenskapsman eller forskare och frågade förvånad varför. Vi hade inget bra svar utan ställde oss istället själva samma fråga. Där och då bestämde vi oss för att ta chansen att presentera några av de svenska uppfinnare vars innovationer har gjort skillnad världen över. Fyra av dem kan vi nu stolt titulera nya röster på våra tåg. Trevlig läsning! Per Thorstenson CEO Arlanda Express

3 Svenska uppfinnare genom tiderna Christopher Polhem Den svenska mekanikens fader, 1600-tal Polhem startade 1697 Sveriges första skola för ingenjörer, där han tog fram Polhems mekaniska alfabet grundade han Stjärnsunds manufakturverk i Dalarna. Polhem står bakom såväl Polhemsknuten som Polhemslåset, han var en av de tidigast invalda ledamöterna i Kungliga Vetenskapsakademien och blev 1716 adlad. Sedan 1878 delar Sveriges Ingenjörer vartannat år ut det prestigefulla Polhemspriset. Anders Celsius Celsiustermometern, 1700-tal Celsiustermometern blev under 1700-talet internationellt klassad temperaturmätare. Utgångpunkt för mätskalan var vattnets frys- och kokpunkt (0 100 grader) och Celsius var den förste som med stor exakthet lyckades fastställa de två fixpunkterna. Alfred Nobel Dynamit, 1865 Kemisten Alfred Nobel förenade i mitten av 1800-talet nitroglycerin med porös kiselgur. Genom föreningen lade Nobel grunden till ett världsimperium han hade uppfunnit dynamit. I Nobels testamente stod bestämt att delar av hans förmögenhet skulle tillfalla prisbelöningar inom vetenskap, litteratur och fredsarbete. Nobelpriset delas nu varje år ut på Nobels dödsdag, den 10 december.

4 Ulrika Eleonora Lindström Västerbottensost, 1872 Då mejerskan Ulrika Eleonora blev tvungen att lämna sin arbetsplats där hon stod och ystade ost, svalnade och värmdes ostmassan flera gånger. Resultatet av misstaget blev en ost med helt annan smak än det var tänkt. Likväl blev den snabbt en stor nationell succé och Ulrika Eleonora förläts snart sin ovarsamhet. Carl Boberg O Store Gud, 1885 En varm sommardag alldeles efter ett intensivt åskoväder skrev Carl Boberg, endast 26 år gammal, psalmen O Store Gud. I början av 1950-talet blev låten upptäckt av den amerikanske väckelsepredikanten Billy Graham. Idag är O Store Gud en av världens mest spridda sånger. Johan Petter Johansson Skiftnyckel, 1891 Ett år efter att Johan Petter Johansson hittat den perfekta konstruktionen för skiftnyckeln fick han igenom patent på sitt praktiska redskap. I flera länder har man anammat verktygets svenska ursprung, bland annat i USA där man kallar det the Swedish wrench key.

5 Sven Wingqvist Kullager, tog den svenska ingenjören Sven Wingqvist patent på ett särskilt kullager som genom sin sfäriska form och konstruktion hade ökad hållbarhet och tillförlitlighet. Kullagret blev upprinnelsen till ett av Sveriges idag största företag, SKF (Svenska Kullagerfabriken). Alexander Samuelson Coca-Cola flaskan, 1916 Alexander Samuelson var glasingenjören som 1915, inspirerad av formen på kakaobönan, formgav Coca-Colas berömda glasflaska. Flaskan introducerades 1916 och Coca-Cola blev snart därefter världens mest välkända varumärke. Victor Hasselblad Systemkamera, presenterade Victor Hasselblad den första modellen av Hasselbladskameran, en systemkamera som senare blev en av världens mest ansedda kameror. Den utsågs till officiell rymdkamera efter att ha använts som första kamera på månen.

6 Ruben Rausing Tetra Pak, 1950 Tetra Pak grundades i Lund 1950 av dr Ruben Rausing. Namnet kommer efter en tetraederformad mjölkförpackning, uppfunnen av Erik Wallenberg. Företaget segrade på den internationella marknaden och dess produkter dominerar branschen än idag. Rune Elmqvist Pacemakern, 1958 Ingenjören och uppfinnaren Rune Elmqvist utvecklade 1958 sex år efter att en första, stationär pacemaker konstruerats den första inplanterbara pacemakern. Nytt med denna var att den var liten nog att opereras in i kroppen. Uppdraget till framställningen gavs av en överläkare på Karolinska Institutet. Nils Alwall Konstgjord njure, 1967 Nils Alwall, svensk läkare och uppfinnare, utvecklade redan 1946 en artificiell njure för dialys. Uppfinningen testades på en patient och blev första grundstenen för det globala medicintekniska företaget Gambro. Gambro lanserade 1967 sin första konstgjorda njure och började sedan producera dem i stor skala. Niklas Zennström Skype, grundade it-entreprenören Niklas Zennström telefoniföretaget Skype (kostnadsfria samtal, videosamtal och snabbmeddelanden över Internet) tillsammans med dansken Janus Friis. I september 2005 köptes Skype av amerikanska Ebay för mer än 19 miljarder kronor. Affären gjorde Niklas Zennström till en av Sveriges rikaste män.

7 Våra röster Laila Ohlgren Ingenjören Laila Ohlgren föddes 1937 i Stockholm och började sin karriär på Televerket På 1970-talet arbetade hon med utvecklingen av Nordisk Mobiltelefoni (NMT). I maj 2009 tilldelades hon, som första kvinna någonsin, det prestigefulla Polhemspriset, för idén att öka säkerheten vid samtalsuppkopplingen genom att mata in och lagra siffrorna i mobiltelefonen och sedan utlösa hela numret till nätet genom en tryckning på uppringningsknappen den gröna knappen. Idén är numera världsstandard i mobiltelefoner och har även spridit sig till andra telefoner med minnesfunktion, till exempel trådlösa telefoner i hemmen. Håkan Lans Håkan Lans, född 1947, är en internationellt uppmärksammad uppfinnare och forskare. Lans blev tidigt i karriären uppmärksammad för att ha tagit fram ett system för färggrafik till datorer och några år senare för en kommunikationsmetod som ökar säkerheten för flygplans och fartygs navigering. Metoden är nu världsstandard för såväl sjöfart som för flygtrafik. Lans står även bakom utvecklingen av ett digitaliseringsbord som är föregångare till dagens datormöss tilldelades Lans Polhemspriset, för färggrafik och transponder för positioneringssystem. Bland andra priser kan nämnas Ingenjörsvetenskapsakademins Guldmedalj (1993) samt KTHS:s Stora Pris (1996). Han är bland annat invald som ledamot i Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) samt hedersdoktor vid Uppsala Universitet. Håkan Lans driver fortfarande idag process mot flera amerikanska dataföretag kring sitt färggrafiksystem för datorskärmar, samt har en olöst tvist med Saab gällande hans satellitnavigationspatent.

8 Mats Leijon Efter att på endast tre år ha avklarat en femårig civilingenjörsutbildning, tilldelades Mats Leijon John Ericsson-medaljen 1984, för framstående studieresultat. Han disputerade senare inom högspänningsteknik och började arbeta på ABB, där han blev hjärnan bakom ett flertal betydelsefulla innovationer. År 2000 blev han utnämnd till ämnesprofessor i teknisk fysik med inriktning elektricitetslära vid Uppsala universitet. Hans arbete där resulterade i en rad nya lösningar för att utvinna energi från förnyelsebara källor. Leijon har även startat flera företag inom detta område, däribland Seabased, Vertical Wind, Current Power och Electric Line AB. Bengt Samuelsson Bengt Samuelsson är en av Sveriges främsta forskare inom medicinsk biokemi. Hans upptäckter har bland annat lett till ett flertal nya läkemedel. Samuelssons forskning har vunnit ett stort internationellt erkännande, så stort att han 1982 blev utnämnd till nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Meritlistan är lång och innefattar titlar som professor och rektor vid Karolinska Institutet, ordförande i Nobelstiftelsen, hedersdoktor vid Uppsala Universitets Linnépromotion, och hedersdoktor vid universitet i Chicago, Illinois, Rio de Janeiro, Kina, Buenos Aires, Madrid, Milano och New Orleans. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, Amerikanska och Franska Vetenskapsakademierna och Royal Society i London.

Alfred Nobel. Frågor (svara med hela och egna meningar):

Alfred Nobel. Frågor (svara med hela och egna meningar): Alfred Nobel Han var en svensk uppfinnare. Hans viktigaste uppfinning var dynamiten. Tidigare hade sprängmedlen varit väldigt farliga att hantera, för de kunde så lätt explodera av sig själva. Nobel kom

Läs mer

Nobelpristagare 2015

Nobelpristagare 2015 Nobelpristagare 2015 Alfred Nobel - en mångsidig man Alfred Nobel (1833-1896) är känd över hela världen som uppfinnaren av dynamiten och skaparen av Nobelpriset. Men han var även en affärsman som i en

Läs mer

Vad skulle du vilja uppfinna?

Vad skulle du vilja uppfinna? Vad skulle du vilja uppfinna? Bakgrund Alfred Nobel var en mångsidig man. Han var kemist och uppfinnare, skrev pjäser och dikter, drev företag och öppnade fabriker. Han kunde flera språk och var ofta på

Läs mer

LEKTION 5: TEKNIKFÖRETAGETS BETYDELSE FÖR SAMHÄLLET

LEKTION 5: TEKNIKFÖRETAGETS BETYDELSE FÖR SAMHÄLLET LEKTION 5: TEKNIKFÖRETAGETS BETYDELSE FÖR SAMHÄLLET 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 5: TEKNIKFÖRETAGETS BETYDELSE FÖR SAMHÄLLET Tid: 60 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: Teknik KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR

Läs mer

A N D E R S W A L L F Ö R E L Ä S N I N G E N I E N T R E P R E N Ö R S K A P 2 0 0 6 V Ä L K O M M E N T I L L

A N D E R S W A L L F Ö R E L Ä S N I N G E N I E N T R E P R E N Ö R S K A P 2 0 0 6 V Ä L K O M M E N T I L L V Ä L K O M M E N T I L L A N D E R S W A L L F Ö R E L Ä S N I N G E N I E N T R E P R E N Ö R S K A P 2 0 0 6 U N I V E R S I T E T S A U L A N U P P S A L A U N I V E R S I T E T 2 8 N O V E M B E R

Läs mer

Förändringarnas tid GRUNDBOKEN sid. 4-5

Förändringarnas tid GRUNDBOKEN sid. 4-5 Förändringarnas tid GRUNDBOKEN sid. 4-5 1. Mellan åren 1719-1866 skedde stora förändringar i människornas liv. De olika bilderna nedanför visar olika personer eller händelser som har betytt mycket för

Läs mer

3 mars 1900: Under en middag hos familjen Söderberg tar Knut Agathon Wallenberg upp idén att grunda en skola för högre utbildning av köpmän.

3 mars 1900: Under en middag hos familjen Söderberg tar Knut Agathon Wallenberg upp idén att grunda en skola för högre utbildning av köpmän. 3 mars 1900: Under en middag hos familjen Söderberg tar Knut Agathon Wallenberg upp idén att grunda en skola för högre utbildning av köpmän. 28 augusti 2003: Den 20 000:e studenten stiger in genom Handelshögskolans

Läs mer

PROGRAM FORSKARE + MOBILITET + SAMVERKAN = KREATIV MILJÖ?

PROGRAM FORSKARE + MOBILITET + SAMVERKAN = KREATIV MILJÖ? PROGRAM FORSKARE + MOBILITET + SAMVERKAN = KREATIV MILJÖ? STOCKHOLM MEETING 27 SEPTEMBER 2012 PROGRAM Moderator: K-G Bergström 13:30 Agneta Bladh, Vetenskap & Allmänhet (VA) och Barbara Cannon, Kungl.

Läs mer

Nobelpris i fysik. Fysik i framkant, KTH 29 november 2013 P. Carlson

Nobelpris i fysik. Fysik i framkant, KTH 29 november 2013 P. Carlson Nobelpris i fysik Fysik i framkant, KTH 29 november 2013 P. Carlson Nobelpris i fysik Menu Alfred Nobel Fakta och FAQ s Några priser Hur få priset? Slutord Alfred Nobel Född 1833 i Stockholm Uppfann dynamit

Läs mer

Ett medicinskt universitet. Testamentesgåvor till Karolinska Institutet

Ett medicinskt universitet. Testamentesgåvor till Karolinska Institutet Ett medicinskt universitet Testamentesgåvor till Karolinska Institutet Karolinska Institutet är Sveriges enda renodlade medicinska universitet och landets största centrum för medicinsk utbildning och forskning.

Läs mer

Vad uppfann Alfred Nobel?

Vad uppfann Alfred Nobel? Uppfinnaren Alfred Nobel Vad uppfann Alfred Nobel? 1. Dynamit x. Krut 2. Nitroglycerin Laboratorieutrustning från Alfred Nobels laboratorium En idé kan förändra! TIPSPROMENAD 1 Testamentet Nobelpriset

Läs mer

Lärarhandledning. Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg. Version 1.0

Lärarhandledning. Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg. Version 1.0 Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg Lärarhandledning Version 1.0 OBS! Denna handledning är ett pågående arbete. Kom gärna med kommentarer och förslag till förbättningar och förändringar efter att du

Läs mer

Mitt bland alla tusen ord. förskoleprogram på Nobelmuseet om böcker och fantasi

Mitt bland alla tusen ord. förskoleprogram på Nobelmuseet om böcker och fantasi förskoleprogram på Nobelmuseet om böcker och fantasi Innehållsförteckning Praktisk information s. 3 Förslag på förarbete s. 5 Upplägg av museibesök med program med museipedagog i 50 minuter s. 8 Förslag

Läs mer

På egen hand i Nobelmuseet Uppgifter för SFI-elever

På egen hand i Nobelmuseet Uppgifter för SFI-elever På egen hand i Nobelmuseet Uppgifter för SFI-elever INFÖR BESÖKET DET HÄR ÄR EN LÄRARHANDLEDNING FRAM TAGEN AV NOBELMUSEET FÖR SFI-KLASSER. Handledningen rekommenderas främst till SFI-grupper på 3 C- och

Läs mer

Ljushuvud. Har fått smak på friheten sid 6. Esmaeilzadehs lycka. sid 8 11. kopplar av med franska böcker sid 13. Känner sug efter ledarskap sid 15

Ljushuvud. Har fått smak på friheten sid 6. Esmaeilzadehs lycka. sid 8 11. kopplar av med franska böcker sid 13. Känner sug efter ledarskap sid 15 Nr 25, 21 2 juni 2009 Ljushuvud Misslyckat experiment blev Saeid Esmaeilzadehs lycka. sid 8 11 Känner sug efter ledarskap sid 15 Har fått smak på friheten sid 6 kopplar av med franska böcker sid 13 När

Läs mer

Av: Sven & Andrew 9E

Av: Sven & Andrew 9E Av: Sven & Andrew 9E Telefonens utveckling Antonio Meucci Antonio Meucci uppfann omkring 1849 telefonen, som han kunde ha mellan sovrummet och kontoret eftersom att han fru inte kunde röra sig. Den presenterades

Läs mer

Teknik gör Sverige bättre. allmänhetens syn på teknik och ingenjörer, 2012.

Teknik gör Sverige bättre. allmänhetens syn på teknik och ingenjörer, 2012. Teknik gör Sverige bättre allmänhetens syn på teknik och ingenjörer, 2012. Teknik gör Sverige bättre det visar sammantaget en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort, i samarbete med Vetenskap &

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se VERSION 1.0 DEN GLOBALA RESENÄRENS BILD AV SVERIGE INLEDNING Foto:

Läs mer

Mobiltelefonens utveckling

Mobiltelefonens utveckling Mobiltelefonens utveckling Hur fungerar en mobiltelefon? Anordningen i en mobiltelefon som gör att du kan ringa och ta emot samtal går till såhär: Mobiltelefonen plockar upp din röst och omvandlar ljudet

Läs mer

NOBEL VECKAN 2007. Press PM 2007-12-05/ Nobelstiftelsen

NOBEL VECKAN 2007. Press PM 2007-12-05/ Nobelstiftelsen NOBEL VECKAN 2007 Press PM 2007-12-05/ Nobelstiftelsen Nobelstiftelsen 2007. Nobelpriset och Nobelmedaljen ar Nobelstiftelsens registrerade varumarken Professor Dr Peter Grilnberg anlander till Stockholm

Läs mer

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin En utskrift från Dagens Nyheter, 2016 03 24 21:32 Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/debatt/forskningen maste inriktas pa individanpassad medicin/ DN Debatt Forskningen måste inriktas på individanpassad

Läs mer

Transformera Transportera Att lagra Kontrollera/styra/reglera Kilen skruven lutande planet LUTANDE PLANET KILEN

Transformera Transportera Att lagra Kontrollera/styra/reglera Kilen skruven lutande planet LUTANDE PLANET KILEN De enkla maskinerna Teknik är en sammanfattande benämning på alla människans metoder att tillfredsställa sina önskningar genom att använda fysiska föremål. Detta görs oftast genom att utnyttja och omvandla

Läs mer

Svara på frågorna. 1. Vilken dag är det i texten fest i korridoren? Tisdag (kväll). 2. Hur många sitter i köket ikväll? Fyra personer..

Svara på frågorna. 1. Vilken dag är det i texten fest i korridoren? Tisdag (kväll). 2. Hur många sitter i köket ikväll? Fyra personer.. 1 Test kapitel 8+9 FACIT 1. A) Fest i korridoren, sid 42 i GRÖN BOK! Svara på frågorna. 1. Vilken dag är det i texten fest i korridoren? Tisdag (kväll). 2. Hur många sitter i köket ikväll? Fyra personer..

Läs mer

Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell Alexander Graham Bell Alexander Graham Bell föddes den 3 mars, 1847 i Skottland. Han dog den 2 augusti 1922 i Kanada och var en Kanadaskotsk uppfinnare och dövlärare. Han var son till Alexander Melville

Läs mer

Vårt behov av nya innovationer

Vårt behov av nya innovationer KUNGL. VETENSKAPS- OCH VITTERHETS-SAMHÄLLET I GÖTEBORG Vårt behov av nya innovationer Av Björn O. Nilsson Särtryck ur ÅRSBOK 2015 90 Tillståndet i världen och i Sverige Sannerligen har vårt jordklot under

Läs mer

BESKRIVNING AV NOBELVÄSKANS HEMLIGHET. Med utgångspunkt i Alfred Nobel och hans arbete vill vi få eleverna att få lust att testa sida idéer.

BESKRIVNING AV NOBELVÄSKANS HEMLIGHET. Med utgångspunkt i Alfred Nobel och hans arbete vill vi få eleverna att få lust att testa sida idéer. BESKRIVNING AV NOBELVÄSKANS HEMLIGHET Med utgångspunkt i Alfred Nobel och hans arbete vill vi få eleverna att få lust att testa sida idéer. Utanför klassrummet...1 Tågstationen...1 Laboratoriet...2 Utanför

Läs mer

UNG FÖRETAGSAMHET VI TROR PÅ UNGAS FÖRMÅGOR

UNG FÖRETAGSAMHET VI TROR PÅ UNGAS FÖRMÅGOR UNG FÖRETAGSAMHET VI TROR PÅ UNGAS FÖRMÅGOR Vi ger unga en chans att utveckla sin kreativitet, företagsförmåga och sitt entreprenörskap. Vi bygger bron mellan skolan och näringslivet. Ideell organisation

Läs mer

Valberedningen i Biotage ABs förslag till årsstämman 2009

Valberedningen i Biotage ABs förslag till årsstämman 2009 Valberedningen i Biotage ABs förslag till årsstämman 2009 Bakgrund Bolagets aktieägare beslutade vid årsstämman den 29 april 2008 att bolaget fortsatt ska ha en valberedning. Årsstämman 2008 beslutade

Läs mer

Idéer och uppfinningar för grundsärskolan

Idéer och uppfinningar för grundsärskolan Idéer och uppfinningar för grundsärskolan ETT SKOLPROGRAM FÖR GRUNDSÄRSKOLANS ÅRSKURS 1 9 SOM LÄSER ÄMNEN EFTERARBETSMATERIAL Det här materialet kompletterar lärarhandledning till Nobelmuseets skolprogram

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål. Resultat från Visit Swedens Brand Tracking

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål. Resultat från Visit Swedens Brand Tracking Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking 1 Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Innehåll Inledning...3 Associationer till Sverige...4 Kännedom,

Läs mer

Tina Yildirim Yrke: Entreprenör, har startat och drivit två företag, artistförmedling inom musik och InvivoPlay, sajt och app för ökat välbefinnande genom att koppla ihop användare med coacher Utbildning:

Läs mer

Boken om Teknik 1 3. Elevens första grundbok i teknik. Boken om Teknik 1 3, sidorna samt 61. Utdrag ur kommande lärarbok.

Boken om Teknik 1 3. Elevens första grundbok i teknik. Boken om Teknik 1 3, sidorna samt 61. Utdrag ur kommande lärarbok. Boken om Teknik 1 3 Elevens första grundbok i teknik PROVLEKTION: Nobeldagen, uppfinnare! Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik 1 3, elevens första teknikbok. Du får också en förhandsvisning

Läs mer

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2012. John B. Gurdon och Shinya Yamanaka. för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2012. John B. Gurdon och Shinya Yamanaka. för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens PRESSMEDDELANDE 2012 10 08 Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2012 gemensamt tilldelas John B. Gurdon och Shinya Yamanaka för upptäckten

Läs mer

Välkommen att växa med oss!

Välkommen att växa med oss! Välkommen att växa med oss! Vi växer i Flemingsberg One giant leap for Här skapar vi en miljö där idéer kan växa till innovativa företag. health technology Den närmaste femårsperioden investeras cirka

Läs mer

Entreprenörer till mänsklighetens största nytta FRÅN IDÉ TILL HANDLING ELEVHÄFTE

Entreprenörer till mänsklighetens största nytta FRÅN IDÉ TILL HANDLING ELEVHÄFTE Entreprenörer till mänsklighetens största nytta FRÅN IDÉ TILL HANDLING ELEVHÄFTE Innehåll Entreprenörer till mänsklighetens största nytta 3 Vilken idé förverkligade entreprenören? 5 Entreprenören Alfred

Läs mer

Inter IKEA Systems B.V. 2008 FRÅN EN LITEN STAD I SVERIGE TILL EN HEL VÄRLD AV BREVLÅDOR. ikea katalogen. IKEA.se

Inter IKEA Systems B.V. 2008 FRÅN EN LITEN STAD I SVERIGE TILL EN HEL VÄRLD AV BREVLÅDOR. ikea katalogen. IKEA.se Inter IKEA Systems B.V. 2008 FRÅN EN LITEN STAD I SVERIGE TILL EN HEL VÄRLD AV BREVLÅDOR. ikea katalogen IKEA.se Den 58:e IKEA katalogen trycks i 198 miljoner exemplar, på 27 språk och i 52 utgåvor. Den

Läs mer

Ting och tanke annars ingen teknik

Ting och tanke annars ingen teknik Ting och tanke annars ingen teknik Med teknik menar man att föremål används för ett bestämt syfte. Det är det som kapitlets namn syftar på. Ting och tanke betyder ungefär samma sak som föremål och syfte.

Läs mer

Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Tillsammans skapar vi morgondagens Hälsa Politisk känslig verksamhet Topp 100-listan Ca 17 000 lärosäten i världen. Ca 23 i Sverige

Läs mer

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill växa med Innova:oner! 26 oktober 2012 24 maj 2013

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill växa med Innova:oner! 26 oktober 2012 24 maj 2013 Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill växa med Innova:oner! 26 oktober 2012 24 maj 2013 Ingrid Haraldsson, Piku AB, i samarbete med Göran Hydbom, Modern Management Network AB PROGRAMDEKLARATION

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

Göta kanal (s. 145) 1. Enkel- eller dubbelteckning?

Göta kanal (s. 145) 1. Enkel- eller dubbelteckning? Göta kanal (s. 145) 1. Enkel- eller dubbelteckning? 1. sjömi itär l/ll 2. sä ongen s/ss 3. by nadsprojekt g/gg 4. ka aktär r/rr 5. a deles l/ll 6. konku ensen r/rr 7. se ester m/mm 8. ka iär r/rr 9. po

Läs mer

Barbro Dahlbom-Hall Konsult AB

Barbro Dahlbom-Hall Konsult AB CV BARBRO DAHLBOM-HALL 1967 Examen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. 1967-1969 Byråsekreterare Statens Personalutbildningsnämnd (PUN) med ansvar för amanuensutbildning 1969-1976

Läs mer

Fakta om Marta LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: En lång resa Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Fakta om Marta LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: En lång resa Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE En lång resa 1. Hur gammal var Marta när

Läs mer

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2014. John O Keefe. May Britt Moser och Edvard I. Moser

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2014. John O Keefe. May Britt Moser och Edvard I. Moser PRESSMEDDELANDE 2014 10 06 Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2014 skall utdelas med ena hälften till John O Keefe och den andra

Läs mer

Internationalisering i svenska små och medelstora företag

Internationalisering i svenska små och medelstora företag Företagens villkor och verklighet Internationalisering i svenska små och medelstora företag Företagens villkor och verklighet 2011 Mando Bolagsform: Aktiebolag Huvudkontor: Stockholm Marknad: Sverige,

Läs mer

Program Lundabygdens RPG. Våren 2019

Program Lundabygdens RPG. Våren 2019 Program Lundabygdens RPG Våren 2019 Johann Sebastian Bach Orgelmästaren Måndag den 21 januari kl 14:00 i Västerkyrkan Hans Fagius berättar och spelar på Västerkyrkans orgel. Hans Fagius är orgelprofessor

Läs mer

It s a great privilege and pleasure for me to welcome you all to the annual event of the Royal Swedish Academy of Engineering Sciences.

It s a great privilege and pleasure for me to welcome you all to the annual event of the Royal Swedish Academy of Engineering Sciences. Your Majesties, your Royal Highness, Excellencies, Honoured Assembly It s a great privilege and pleasure for me to welcome you all to the annual event of the Royal Swedish Academy of Engineering Sciences.

Läs mer

Sjöfart & entreprenörskap - myter & fakta Johan Woxenius Sjöfartens Entreprenörsdag 4 maj 2009

Sjöfart & entreprenörskap - myter & fakta Johan Woxenius Sjöfartens Entreprenörsdag 4 maj 2009 Sjöfart & entreprenörskap - myter & fakta Upplägg 1 Vad är en entreprenör? Uppfinnaren Praktisk lösning på viktigt problem för ca 100 år sedan Snabbt ut på en världsmarknad Företagen uthålliga i sin produktutveckling

Läs mer

1. 1. Man lägger det i vatten och kollar om det sjunker eller flyter. Ett gammalt ånglok bara för hästar

1. 1. Man lägger det i vatten och kollar om det sjunker eller flyter. Ett gammalt ånglok bara för hästar .. Vuen Hur kan man ta reda på om ett ägg är färskt eller gammalt? För 56 år sedan i Vilda Västern fanns det något som hette PonnyEpressen. Vad var det? Man lägger det i vatten och kollar om det sjunker

Läs mer

elevuppgifter Likt Unikt FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR SKOLAN

elevuppgifter Likt Unikt FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR SKOLAN FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR SKOLAN Likt Unikt Innovationsprocessen Vad är en uppfinning? Vem kan bli en uppfinnare? Hur tänker du dig en uppfinnare? Varför uppfinner man? Hur får man en idé? Hur går det till

Läs mer

Från fabriken Fosfaten till en världsomfattande koncern med jordens vattenresurser i fokus

Från fabriken Fosfaten till en världsomfattande koncern med jordens vattenresurser i fokus Del 1: Fosfaten Från fabriken Fosfaten till en världsomfattande koncern med jordens vattenresurser i fokus Vårt stora behov av rent vatten och växtnäring Allt liv på jorden är beroende av rent vatten.

Läs mer

Välkommet och ovälkommet

Välkommet och ovälkommet Välkommet och ovälkommet Lyssna på långt å-ljud, [o:] Telefonsamtal kan vara väntade och oväntade, välkomna och ovälkomna. Klockan 23.00 häromkvällen, när jag sov som djupast kom ett oväntat och ovälkommet

Läs mer

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Trivas och växa Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Att vara här är lärorikt och har utvecklat mig som människa. Martina Eriksson, folkhälsoutvecklare som efter fem veckors praktik fick jobb i Landstinget

Läs mer

Bildspelsmanus Alfred Nobel och Nobelpriset

Bildspelsmanus Alfred Nobel och Nobelpriset Nobelprislektionen Bildspelsmanus Alfred Nobel och Nobelpriset Nobelpriset Nobelpriset är alltså ett pris i fem kategorier som har delats ut i över 100 år. Det har delats ut till över 900 individer och

Läs mer

Huvudnyheterna den 7 oktober 2016 handlade om:

Huvudnyheterna den 7 oktober 2016 handlade om: ARBETSBLAD PRODUCENT: KRISTOFER CARLSSON PROJEKTLEDARE: MIA BISANDER BESTÄLLNINGSNUMMER: 104656TV6 LILLA AKTUELLT TECKENSPRÅK DEN 7 OKTOBER Lilla Aktuellt skola och Lilla Aktuellt teckenspråk är ett samarbete

Läs mer

Nobel Creations. Konstnärliga tolkningar av årets Nobelpris Av: NOBELMUSEET 2018 För mer information om våra skolprogram se: nobelcenter.

Nobel Creations. Konstnärliga tolkningar av årets Nobelpris Av: NOBELMUSEET 2018 För mer information om våra skolprogram se: nobelcenter. Nobel Creations Konstnärliga tolkningar av årets Nobelpris 2018 Av: FYSIK Nobelpriset i fysik 2018 belönar: ARTHUR ASHKIN för banbrytande uppfinningar inom laserfysik GERARD MOUROU OCH DONNA STRICKLAND

Läs mer

Välkommen *ll pressmöte

Välkommen *ll pressmöte Välkommen *ll pressmöte Fram&den för Saab Automobile AB Pressmöte Trollhättan 13 juni 2012 Hans L. Bergqvist Anne- Marie Pouteaux Advokat, konkursförvaltare Advoka8irman Delphi Advokat, konkursförvaltare

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

SIPF Vårmöte 5 maj 2015

SIPF Vårmöte 5 maj 2015 SIPF Vårmöte 5 maj 2015 Folkets Hus i Lund Kiliansgatan 13-15, 22350 Lund Svenska Industriens Patentingenjörers Förening (SIPF) grundades år 1939. Föreningen bytte namn till Svenska Industrins IP Förening

Läs mer

Korta fakta

Korta fakta Korta fakta 2012-2013 Karolinska Institutet e Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska

Läs mer

Det blev dock vanligare och vanligare att folk sade vad de tyckte om olika beslut som riksdagen fattade under 1700-talet.

Det blev dock vanligare och vanligare att folk sade vad de tyckte om olika beslut som riksdagen fattade under 1700-talet. Tryckfrihet Under frihetstiden var det mycket som förändrades i Sverige. Det hade tidigare varit förbjudet att kritisera kungen eller riksdagen. Man kunde till och med få dödsstraff om man uttryckte sig

Läs mer

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Du som håller den här broschyren i din hand är kanske intresserad av att bli tandläkare. Vill du veta mer innan du gör ditt val? Läs igenom

Läs mer

Ingenjörerna. gör Sverige bättre. allmänhetens syn på teknik och ingenjörer, 2014.

Ingenjörerna. gör Sverige bättre. allmänhetens syn på teknik och ingenjörer, 2014. Ingenjörerna gör Sverige bättre allmänhetens syn på teknik och ingenjörer, 2014. 2 Ingenjörerna gör Sverige bättre sverigesingenjorer.se Teknik har gjort livet bättre det visar sammantaget en ny undersökning

Läs mer

Ny undersökning och bok: Experter och allmänhet oeniga om vem som är mest hållbar

Ny undersökning och bok: Experter och allmänhet oeniga om vem som är mest hållbar Pressmeddelande den 20 mars 2014 Ny undersökning och bok: Experter och allmänhet oeniga om vem som är mest hållbar Uppfattningarna skiljer sig betydligt åt när experter och allmänhet bedömer vilka företag

Läs mer

Makeriet Lärarhandledning 8. Innovation

Makeriet Lärarhandledning 8. Innovation Makeriet Lärarhandledning 8. Innovation Makeriet Om programserien Makeriet är en programserie med åtta program där respektive avsnitt är femton minuter långt. I serien besöker barn programledarna Arantxa

Läs mer

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10,

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10, Bilaga 4 Sida 1(11) KL 1900 Inger Åckander, 630222 SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGORNA AV TOTALT 37 INTERVJUER FÄRGADE SIFFROR FRÅN STORSTADSLÄN - 24 FRÅN STORSTADSLÄN OCH 13 FRÅN ÖVRIGA LÄN Frågor Ja Nej Hur

Läs mer

Några minuter idag. Många liv i morgon.

Några minuter idag. Många liv i morgon. Broschyr Karma Kamera Studiefas 20141208.docx Några minuter idag. Många liv i morgon. Karma Kamera www.karmakamera.se Karolinska Institutet genomför forskningsstudien Karma Kamera i samarbete med Södersjukhuset.

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Stockholm: Universitetshuvudstaden

Stockholm: Universitetshuvudstaden Stockholm: Universitetshuvudstaden Utbildning, forskning och utveckling med Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet i samverkan. Stockholm: Universitetshuvudstaden

Läs mer

ett medicinskt universitet

ett medicinskt universitet Karolinska Institutet ett medicinskt universitet MOOC Massive Open Online Courses Svenska Institutet 2014-11-26 Dekanus för högre utbildning Karolinska Institutet Erik G Svensson Drivkrafterna för Karolinska

Läs mer

Alfred Nobel den olycklige uppfinnaren

Alfred Nobel den olycklige uppfinnaren Alfred Nobel den olycklige uppfinnaren funderingsfrågor, skapa ditt eget Nobelpris Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap, Naturkunskap Årskurs: 6-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion,

Läs mer

Tack Bengt Bark och Kerstin Paulsson samt vår fantastiskt duktige chaufför, Nils-Ebbe Källström, för en som vanligt mycket fin resa.

Tack Bengt Bark och Kerstin Paulsson samt vår fantastiskt duktige chaufför, Nils-Ebbe Källström, för en som vanligt mycket fin resa. SPF Seniorerna Växjö. Vår resa till Hönefoss i Norge. Växjö föreningens vår resa gick i år till Hönefoss i Norge den 7 10 maj 2019. Vi var 41 st som steg på Hjalmarssons buss vid Växjö Domkyrka på tisdagsmorgonen.

Läs mer

Utbildningsfrågor internationellt perspektiv. Samhällspolitisk direktör. Liaison Department Sveriges Ingenjörer

Utbildningsfrågor internationellt perspektiv. Samhällspolitisk direktör. Liaison Department Sveriges Ingenjörer Utbildningsfrågor internationellt perspektiv Peter Larsson Samhällspolitisk direktör Head of fprofessional and Liaison Department Sveriges Ingenjörer Sveriges Ingenjörer 120 000 medlemmar 80 % privat sektor

Läs mer

Kunskapssökning Jacob Carlén Dagfolkhögskolan i Trollhättan

Kunskapssökning Jacob Carlén Dagfolkhögskolan i Trollhättan Kunskapssökning Jacob Carlén Dagfolkhögskolan i Trollhättan 1 Våren 1996 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Alfred Nobel 3 Konkurs och fattigdom 5 Nitroglycerin 6 Knallhatten 7 Ny

Läs mer

1. Vart är trattkantarellen mindre vanlig? 2. Hur växer trattkantarellen? 3. Hur ser den ut?

1. Vart är trattkantarellen mindre vanlig? 2. Hur växer trattkantarellen? 3. Hur ser den ut? Faktakort 1 Kantarellen är en av dom vanligaste svamparna. Dom kan man äta. Dom finns i hela Sverige, i löv och barrskogar. Kantarellen är gul. Kantarellen är en skivsvamp, den har skivor under hatten.

Läs mer

E-handel i Norden Q3 2014

E-handel i Norden Q3 2014 E-handel i Norden Q3 2014 TEMA: E-JULHANDELN Nordisk e-handel till ett värde av 34,5 miljarder SEK FÖRORD De nordiska konsumenterna uppskattar att de under det tredje kvartalet har e-handlat till ett värde

Läs mer

Med OmniSound ut i världen

Med OmniSound ut i världen Med OmniSound ut i världen Ericsson Screenphone med ljudteknik från Konftel. Den snabba digitala utvecklingen, ytmonteringstekniken och de ständigt krympande IC-kretsarna skapade under 1990-talet en boom

Läs mer

SATS. Swedish Alzheimer Treatment Study. Unik svensk studie

SATS. Swedish Alzheimer Treatment Study. Unik svensk studie SATS Swedish Alzheimer Treatment Study Unik svensk studie SATS-studien imponerar på världens forskare symtomatisk behandling vid Alzheimers sjukdom ger effekt. Den svenska SATS-studien är unik i världen.

Läs mer

BEFOLKNINGSFÖRDELNING

BEFOLKNINGSFÖRDELNING BEFOLKNINGSFÖRDELNING VAD SKA JAG KUNNA? Resonera om orsakerna till och konsekvenserna av befolkningsfördelning i olika delar av världen Alltså: Varför bor människor på vissa platser men inte på andra

Läs mer

Nobelpriset i fysik 2014

Nobelpriset i fysik 2014 Pressrelease (eller pressmeddelande) är en informerande text som företag och organisationer använder sig av för att nå ut med ny information till media, i hopp om att de i sin tur ska skriva eller rapportera

Läs mer

Årets innovatörer i Dalarna gör din miljö bättre

Årets innovatörer i Dalarna gör din miljö bättre Årets innovatörer i Dalarna gör din miljö bättre Dalavinnarna i av Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset, utsågs idag vid en ceremoni på residenset i Falun hos landshövdingen Ylva Thörn. Vinnarna

Läs mer

the togs bort i namnet efter att domännamnet facebook.com anskaffades 2005. Hur mycket lär Facebook 2005 ha betalat för facebook.com?

the togs bort i namnet efter att domännamnet facebook.com anskaffades 2005. Hur mycket lär Facebook 2005 ha betalat för facebook.com? Fråga Mark Zuckerberg startade Facemash, föregångaren till Facebook, den 8 oktober 003. I februari 004 lanserade han thefacebook.com" och Facebook bolagiserades under sommaren 004. the togs bort i namnet

Läs mer

Stephen Hawking och Gud. Tord Wallström

Stephen Hawking och Gud. Tord Wallström Stephen Hawking och Gud Tord Wallström I en intervju för flera år sen berättade den engelske vetenskapsmannen Stephen Hawking om en audiens som han och några kolleger beviljats med påven i samband med

Läs mer

tidskrift för politisk filosofi nr 2 2013 årgång 17

tidskrift för politisk filosofi nr 2 2013 årgång 17 tidskrift för politisk filosofi nr 2 2013 årgång 17 Bokförlaget thales πdiskussion Vilka tvåhundra år? Vilken parentes? Vems politiska filosofi? Robert Callergård replikerar på Sven Ove Hanssons intervjusvar

Läs mer

www.reforminstitutet.se info@reforminstitutet.se 070-30 43 160 Box 3037, 103 61, Stockholm

www.reforminstitutet.se info@reforminstitutet.se 070-30 43 160 Box 3037, 103 61, Stockholm Appendix År Uppfinnare Uppfinning Fristående Universitet Företag 1690 Christopher Polhem Polhemsknuten 1742 Anders Celcius Termometerskala 1775 Torbern Bergman Kolsyrat mineralvatten, läsk 1836 John Ericsson

Läs mer

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt:

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt: 1 Tal av Ragnwi Marcelind vid konferensen "Kulturen har en plats i vård och behandling på Smålands musik och teater i Jönköping den 13 oktober 2009. Tack Tack för att jag blivit inbjuden att tala vid den

Läs mer

Anmälan mot Lunds universitet angående ett examensarbete på en civilingenjörsutbildning

Anmälan mot Lunds universitet angående ett examensarbete på en civilingenjörsutbildning Lunds universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska avdelningen Anna Sandström BESLUT 2010-11-29

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt)

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Följande test är avsett för att du själv ska kunna bedöma vilken nivå/kurs i Svenska för utbytesstudenter som är lämplig för dig. I slutet av testet kan du

Läs mer

Källa: hotel.info-topp 20 globalt (huvudstäder): 1. Tokyo 7,84. 2. Lissabon 7,71. 3. Prag 7,66. 4. Berlin 7,60. 5. Peking 7,35. 6.

Källa: hotel.info-topp 20 globalt (huvudstäder): 1. Tokyo 7,84. 2. Lissabon 7,71. 3. Prag 7,66. 4. Berlin 7,60. 5. Peking 7,35. 6. PRESSINFORMATION Pris och prestanda-index (HPLI-Hotel-Preis-Leistungs-Index) 2008 överraskar: - hotel.info-gäster världen över placerar hotell i Tokyo på första plats - Storstäder som London, Moskva och

Läs mer

Sverigebilder från ledamöter

Sverigebilder från ledamöter Sverigebilder från ledamöter Observationer från Christina Knight Längtan Köandet Kärleken till naturen Kärleken till att sitta själv på bussen Längtan Folklivsforskaren

Läs mer

Stora Halängen och Konrad och Arne Beurling

Stora Halängen och Konrad och Arne Beurling Stora Halängen och Konrad och Arne Beurling Egna minnen och uppgifter från internet och berättelser. Sammanställt av Håkan Hultman Våren 2010 Mangårdsbyggnaden på Stora Halängen 1906 Byggd på 1870-talet

Läs mer

Sinhéad O connor Just A Rebel Song

Sinhéad O connor Just A Rebel Song Sinhéad O connor Just A Rebel Song Ämne: So/Sv Namn: Henrik Estander Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Sinhéad O connor Just A Rebel Song 1 Innehållsförteckning 2 Sinhéad

Läs mer

Svåra närståendemöten i palliativ vård

Svåra närståendemöten i palliativ vård Svåra närståendemöten i palliativ vård Professor Peter Strang Karolinska Institutet, Stockholm Överläkare vid Stockholms Sjukhems palliativa sekt. Hur påverkas närstående? psykisk stress fysisk utmattning

Läs mer

På kvällen underhöll Norwegian Breeze med musik från Norge som följdes av folkdans från Finland. Underbart! Och så var denna dag slut

På kvällen underhöll Norwegian Breeze med musik från Norge som följdes av folkdans från Finland. Underbart! Och så var denna dag slut Den 11 december började med att en klubbmedlem höll föredrag om Vikingarna. Först på spanska där spanska elever var inbjudna, sedan på norska för oss andra. En givande timme där vi fick utrett lite grann

Läs mer

Karta år Bildanalysen omfattar 5 sidor.

Karta år Bildanalysen omfattar 5 sidor. Villa Getkärret före 1884. Huset fick namnet från det intilliggande kärret som finns med på karta från 1796. Det brutna taket gjordes om till sadeltak 1984. Fasaden mot sydost efter ombyggnaden 1884. Odinsvägen

Läs mer

Varför anlägger unga bränder? en första analys av mordbrandsdomar

Varför anlägger unga bränder? en första analys av mordbrandsdomar Varför anlägger unga bränder? en första analys av mordbrandsdomar Sara Uhnoo Material Totalurval: 94 mordbrandsdomar från 10 tingsrätter i Västra Götaland De dömda är mellan 15-25 år Undersökningsperioden

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken haft i processen att ta

Läs mer

Min radio Alla program Alla kanaler Kontakt Nyheter P1 P2 P3 P4 Sport Vetenskap & miljö Kultur Språk Barn Mer Sök kanaler, program och personer Radioföljetongen : 438 dagar, del 13 av 35 20:00 Ekonyheter

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken har haft i processen att ta fram prototypen Watt-lite

Läs mer