Kvalitetsarbete i studie- och yrkesvägledning - 18 december 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsarbete i studie- och yrkesvägledning - 18 december 2013"

Transkript

1 Kvalitetsarbete i studie- och yrkesvägledning - 18 december 2013 Ha tålamod och släppa på prestigen och tankar om vem som borde göra vad. Vill vi ha förändring får vi vara beredda på att göra en del av jobbet underifrån. /Deltagare från utbildningsdagen om kvalitet i studie- och yrkesvägledning Här kommer en sammanställning av diskussionerna från workshopen på kvalitetsutbildningen i studie- och yrkesvägledning den 18 december som arrangerades av projektet GR SYO tillsammans med Vägledning och Kompetens i Mölndal, Kompetenscentrum i Kungsbacka och Vägledningscentrum i Göteborg. Diskussionerna utgick från fem frågor som återges nedan. 1. Vad gör du idag som du är nöjd med och har koppling till de nya Allmänna Råden för arbete med studie- och yrkesvägledning i det breda perspektivet (vägledning, undervisning, information, samverkan)? Sammanfatta och skriv ner de tre viktigaste exemplen. Det görs väldigt mycket utan att man pratar med varandra om det. Viktigt med forum för att lyfta upp för utbyte och samverkan samt att på så sätt tydliggöra studie- & yrkesvägledningen som pågår i skolan. Prao- arbetet är väldigt viktigt. Vi skall inte lägga ner praon! Viktigt att informera lärare på de olika programmen/utbildningarna om GY11 skillnader och nyheter. Bäst om initiativet kommer från lärarna eller rektor. Set är viktigt att ställa krav i samverkan med lärare. Börja med de pedagoger som efterfrågar samarbete och vänta in reaktionerna från dem som inte är intresserade ännu. Skolverkets vinkling den 9 december om 1 timma SYV åk 1-9 i 10 ämnen/år = 90 lektionstimmar totalt för att få den röda tråden. Bra perspektiv! SYV- tråden. Göra en plan plan för SYV från år 1 gymnasiet.

2 Två och två SYV i Kungsbacka i årskurs 5-3 gymnasiet. (I åk 5 ges kort information om språkvalet). Fyrstegsmodellen kunskap om själv etc visas varje gång SYV kommer in i klassrummet. I Uddevalla har SYV haft sittningar med politiker och med rektorerna. Rektorerna efterfrågade mer konsultande från SYV. Vi som SYV behöver ta hänsyn till var och ens bilder av hur studie- & yrkesvägledningen såg ut förr och föreställningarna om vad man tror att det är nu. Bra samarbete med specialpedagog angående svaga elever för att god tid sätta in stödåtgärder för möjlighet till att bli behörig till gymnasiet. Samarbete med kollegor /syv) inom konceptet Karriärvägledning, jobbar två och två. Det finns ett färdigt upplägg för Karriärvägledning. Gäller i grundskolan från år 6-9 och på gymnasiet år 1-3. Finns även inom vux där man jobbar med Karriärplanering. Känner sig som en del av personalgruppen, trots endast en dag i veckan på skolan. Jobbar tillsammans med rektor och övrig personal angående studie- och yrkesvägledning. Är i början av att implementera de allmänna råden. Sitter nära lärarna och har därmed lätt att komma ut i klasserna. Har programråd med aktiva lärare. PRAO- temadagar tillsammans med arbetslivet. Främst för år 8. Mycket engagerade lärare. Tidigare fanns en omvärldsbevakningsgrupp, som lades ner men nu har den återuppstått igen, på lärarnas önskemål. Finns en vision om att införa studie- och yrkesvägledning i alla ämnen. Dialog mellan olika yrkesgrupper inom skolan är viktig! Mycket av det lärarna gör är studie- och yrkesvägledning men det kallas något annat. Samarbete med Arbetsförmedlingen inom projektet Entré. Målgruppen är arbetslösa ungdomar mellan år. Jobbar med Karriärvägledning. Informerar om vidare studier och yrken Arbetar i lägre åldrar från år 5-6 Arbetar med studieplaner på gymnasiet Samverkar till viss del med lärare under lektionerna, på rätt väg På Folkuniversitetet/ vux- SFI jobbar man med frivilliga workhops med teman kring olika alternativ för framtiden och utifrån intresse hos deltagarna ordnar man studiebesök.

3 På vux/gymnasiet träffar SYV alla och delger vad hen kan stötta med under utbildningstiden och här finns möjlighet att diskutera framtidsplaner enskilt eller i grupp. På gymnasiet var det en som arbetade med att bredda arbetsmarknadsperspektivet genom att berätta om egna erfarenheter (jobbar på yrkesprogram bygg och anläggning och har själv ett förflutet inom denna bransch). En annan har börjat med lektioner som handlar om att diskutera livet efter trean redan i tvåan för att bättre förbereda eleverna på arbetslivet. På grundskolan finns karriärvägledningskonceptet från årskurs 6-9 som känns helt i linje med politiken och andra arbetade med temaarbeten skola- omvärld under 1 vecka som man samplanerar med lärarna. Ett enhetligt koncept kring SYV i kommunen med lektionstillfällen i de olika årskurserna. Även åk 6 vilket är ett beslut av politiker. Tjänsterna har anpassats utifrån uppdraget. Vägledarna upplever att eleverna i högre utsträckning förstår vad de kan få hjälp med. Upplevelse av att vara Syv- konsult på tre friskolor (gymnasium). Skala av många arbetsuppgifter. Har genomfört en Folkhögskoledag. Det handlar mycket om förutsättningar. Särskole- Syv. Arbetar i tre kommuner. Har kallat till möte med lärarna för att utröna vilka förväntningar det finns utifrån skol- och elevhåll när det gäller den avsatta tiden för Syv på skolan. Här finns möjlighet att även beskriva förutsättningar. Syv. har gemensamt genomfört en folkhögskoledag för information som vänder sig till elever och föräldrar. En Framtidsdag där elever och föräldrar kan möta både Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och LSS och ställa sina frågor. Går in i årskurs 6. Alltid två SYV. Karriärpaketet. Lärarna ska vara med. Väcker tanken till sitt eget val. Träffar år 9 en halvtimme varannan vecka. Vissa lärare kopplar Syv- lektionen in i sin egen vidare lektion som kan utmynna i studiebesök. VUX blir svårare. Kämpar sig in i årskurs 8 i samband med PRAO, frågar lärarna om det är OK. Pratar om arbetsmarknaden, vad är en prognos? Svårt med så lite tid på varje skola. Samlar alla 9:or i grupper samtalar om "valkompetens"

4 Uddevalla Grundskolan jobbar med tema under en period. En dag i veckan har år 9 studie- och yrkesvägledning tillsammans med lärarna. Hur kan man samarbeta? Studiebesök? Augusti- oktober. No- so- svenska är inblandade. Gymnasiet har en temadag där man bjuder in Arbetsförmedlingen SYV på gy kan använda sig av transfer.nu. Heldag m 2or, 3or även med inslag av informatör fr AF Arbetsförmedlingen Mer gy: Temadag åk 3: Känn dig själv skriva cv i svenskämnet varianter av söka jobb AF info utomlandsinfo kommunens Näringslivsakademi Grundskola, några ex: lathund sammanfattning samverkan yrkesvägledande/arbetslivsvägledande inslag för pedagoger Gjort ex på frågor för elever att arbeta med efter praktisk arbetslivsorientering PRAO Samarbete m Mentor Metodbank i Göteborgs kommuns Hjärntorg om arbetsmarknad Gruppvägledning 8an med arbetslivsfrågor med materialet Framtidsvalet 2. Hur utvärderar du din studie- och yrkesvägledning (i det smala perspektivet)? Sammanfatta och skriv ner de tre viktigaste exemplen. Få har ordentlig utvärdering om vad vägledningen har för inverkan på valet. Men i stort sätt alla har korta enkla frågor efter samtalet. Med vem ser det? Vissa kommuner har utvärdering. En kommun dokumenterar alla elevinformationer allt skall dokumenteras på papper och sätts i en utvärderingspärm för minnets skull men kan visas upp om det efterfrågas. Några kommuner har kollegiehandledning, samtalsanalys, strukturerad självreflektion m.m. och till och från egenhändigt gjorda enkäter för egen del. Utvärderar oss själva tillsammans med en kollega i vår samtalsmetodik och hur vi samtalar, diskuterar i grupp, spelar in, analyserar etc. Utvärderar vägledningsarbetet genom webbenkät till alla åk 9 elever i slutet av VT. Djupintervjuer med personer som kommer till vuxenutbildningen om deras erfarenhet av vägledning på gymnasiet och grundskolan. Enkät till ungdomar i gruppverksamhet när de slutar, plus muntlig utvärdering vid sista tillfället.

5 Att man är tydlig med att fråga efter förväntningar på de enskilda samtalen samt att i slutet göra en summering om vad samtalet handlat om (kan med fördel göras av elev/sökande) och avsluta med frågan om vad eleven/den sökande fått med sig av samtalet. Detta för att säkerställa att man är på samma nivå och att det blir kvalitet i samtalet. Det delas också ut utvärderingslappar i klasserna där eleverna får ge sina åsikter kring lektionsinnehåll. Kollegautvärdering utifrån frågeformulär till eleven och eget formulär till vägledare där båda för sin utvärdering efter samtalet, som sedan vägledaren diskuterar med kollegor. De flesta i gruppen var överens om att vi behöver blir bättre på att dokumentera våra utvärderingar och hitta nya sätt att utvärdera. Gemensam enkät i kommunen med två frågor (tillgänglighet/nöjd) om SYV på varje enhet. Självskattning, utvärderar sig själv och andra Syvare. Skriva ner om hur jag upplevde informationen som jag som Syv genomfört. Vad som hände och vad som kan utvecklas. Mölndal. Håller på med en utvärdering om vad de kan förbättra. Två frågor får eleverna, allt utvärderas. Tillgängligheten, bemötandet med vägledaren graderas 5- gradig skala. Under en månad. Jämförs mot tidigare år. Uppdrag av kommunen. Kungsbacka och VUX har ngt liknande. Gy: 2 frågor till 3orna: tillgänglighet nöjdhet med vägledningen. Sammanfattning på papper/webb: vägledningssamtalet. I Göteborg både grund- o gy: NEI nöjd elevindex: i detta finns 5-6 frågor ang SYV. Gy: en deltagare uttryckte: om många elever kommer till SYV är detta ett mått på positiv feedback. Utvärdering gjorts av klassbesök. I mindre grupper har skriftlig utvärdering gjorts. Dåligt med utvärdering. Pmo- journalsystem är ett bra verktyg för att se statistik och att göra utvärdering utifrån det. Journalföring görs enbart med elever med kontinuerliga samtal. I vilken mån ska dokumentation göras?

6 3. Hur utvärderas studie- och yrkesvägledningen på din skola/där du vägleder (i det breda perspektivet)? Diskutera och kom fram till hur din skola skulle kunna utvärdera studie- och yrkesvägledningen. Det görs inte, vad vi känner till. Det skickas ut enkäter till elevernas från vuxenutbildningen, men den innefattar allt inte specifikt vägledningsarbetet. Vissa skickar ut centralt från kommunen, vissa skickar digitalt till de sökande på vux, men alla var överens om att i det breda perspektivet görs det inga utvärderingar alls vad vi vet. För att kunna utvärdera på det breda perspektivet behöver vi vägledare ha ett närmare samarbete med rektorer och lärararbetslag. Alla måste bli varse sin roll i studie- och yrkesvägledningen för eleverna i skolan och här kan vi inte vänta på att bli inbjudna utan måste själva ta initiativet. När vi kommit så långt gäller det att få in hur vi gemensamt ska arbeta i den lokala arbetsplanen och då blir det inte så svårt att utvärdera utifrån lagda och genomföra plan. En syvfråga ingår i den större (gemensamma) utvärderingen som eleverna har nytta av när det gäller synpunkter om exempelvis när högskoleinformationen ges. Justeringar görs utifrån dessa svar. Frågor kring styrning av SYV (hur lärare, rektor och Syv ska kopplas ihop) har skickats till beslutsfattare men svar har ännu inte inkommit. På en skola för Särsyv. har det utarbetats en gemensam plan om Syv. utifrån lärarnas/elevernas önskemål. Kungsbacka har en webbenkät för hela gymnasiet där ingår en fråga om studievägledningen. Man måste anlita en statistiker för att vara säker på att man mäter det man avser att mäta! Kungsbacka har olika utvärderingar. Mölndal har börjat med en kort, samma frågor om nöjdhet, på alla stadier med rapport i % till politikerna. Var och ens svar tar man själv hand om och använder i sitt utvecklingsarbete. Enkäter SYV på gymnasiet är med i elevenkäten. I det systematiska kvalitetsutvecklingsarbete ska det göras utvärdering om skola och arbetsliv. För att utvärdera ska man först veta vad man ska utvärdera. Lärarna följer

7 utvecklingsplanen, lägg in skola och arbetsliv samt studie- och yrkesvägledningen där, så den blir synlig. 4. Utifrån din roll, hur kan du bidra till utveckling av kvalitet i studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar? Initiera möten med lärarlag och rektorer Informera om de nya Allmänna Råden Bjuda in till diskussion och berätta om vägledning Planera vid terminsuppstart för att få in studie- och yrkesvägledningen i kalendariet och skolans planering Initiera en kartläggning av vad som redan görs på skolan Informera/diskutera med lärare om elevernas utvecklingssamtal. Viktigt att ha med vägledningsfrågor där i tidigare åldrar Informera/diskutera med lärare i lägre åldrar om vägledning och hur de kan koppla vägledning till det vardagliga arbetet. INTE VÄNTA PÅ ATT REKTOR HELT PLÖTSLIGT HAR FULL KOLL PÅ VAD STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING ÄR OCH ORDNAR UPP ALLT! Bjuda in till möte med rektorer och arbetslag. Be dem göra en kartläggning kring vilka aktiviteter som görs bra på skolan idag vad gäller omvärldsarbetet. Aktivt delta i arbetslagsmöten och planera aktiviteter tillsammans med lärarna- visa vad vi kan bidra med på deras lektioner. Ha tålamod och släppa på prestigen och tankar om vem som borde göra vad. Vi vill ha förändring får vi vara beredda på att göra en del av jobbet underifrån. (personlig åsikt) Planera in tid med rektor. Sondera terräng; vad som redan görs. Hur man jobbar med ung företagsamhet exempelvis. Ta reda på vilka teman och projekt som pågår eller Syv. skulle kunna ingå i. Skulle man kunna jobba med Syv. i grupper som en del av ett elevhälsoarbete. Sex och samlevnad tas upp som exempel. Någon Syv beskriver att den prövat att informera om prao i 6.an, i 7:an yrkesintervjuer och gruppvägledning i åttan. Vi skall gå till rektor med allmänna råden och ställa krav på engagemang. Rektorerna är viktigast att få en dialog med.

8 I lärarutbildningen borde arbetslivet genomsyra utbildningen. I och för sig kan man ha en syv- kurs där.. Förbjudet att läraren skall gå från lektionen om man har SYV- info/lektion. Ha tålamod vi får säga samma sak år efter år och inte ge upp. Ta för sig mer Okänd grupp I utvecklingssamtal med chef: till nästa samtal så vill jag att du har läst igenom och tänkt på.. ( hur implementera de allm råden). Att vara en inspiratör. Temaveckor. Önskemål: vägledning på schemat. Om möjligt delta på APT/ Arbetslagsmöten / Ämneskonferenser Mer tid resurser till SYV Rektorerna: arbeta fram mål där alla är delaktiga i studie och yrkesvägledningen. Det ska finnas en plan och inte vara styrt utifrån person. Skriv in studie - och yrkesvägledningen i utvecklingsplanen, hela skolans ansvar. Var medvetna och pålästa om Nya Allmänna Råden, och de krav som ställs på samarbetet mellan SYV/lärare/rektor" Stenungsunds Kommuns svar återges nedan eftersom de var en egen grupp Kristinedalskolan Gustaf (so- lärare) - Gör drömyrket, cv, jobbansökan, vilket är kopplat till svenska, so, no. År sju gör intervjuer på valfritt företag, med miljöfokus, låta eleven växa i att ta eget ansvar, genom att ta kontakt med företag. NO - ämnet har uppgiften att kolla om kemi finns i företaget. I svenskan har man fantiserat ihop en dokusåpa om ett företag, samband med praktiken. Förslag: bjud in yrkeskategorier. Skapa ett forum där lärare och SYV kan samverka och diskutera studie och yrkesvägledningen, hela skolans ansvar. Vilka ämnen ska in i studie - och yrkesvägledningen? Hur ofta? Vilka? Bjuda in yrkeskategorier?

9 Stora Högaskolan - Gör studiebesök, industribesök, yrkesrepresentanter på lokal nivå. Stenungskolan - Ingen plan på hur man ska gå tillväga. Har mycket kontakt med näringsliv, Peab, politiker, Swedbank, samarbete med Molekylverkstan. Målet är att eleven ska se nyttan i sitt lärandet, hur man kan använda det i verkliga livet. Nösnäsgymnasiet: Yrkeslärare arbetar gentemot arbetslivet, inte SYV. Rotarydagen, företagen har en minimässa/ yrkesinformstionsdag där eleverna i år 2 får ställa frågor om företaget/yrket. Teknikcollege, samarbetar nära företag. Drömstart, karriärtestet, görs med ekonomiprogrammet. Inga skrivna dokument, inga planer som beskriver studie - och yrkesvägledningen. GR SYVO Vägledningscentrum i Göteborg Kompetenscentrum Kungsbacka Vägledning & Kompetens i Mölndal

SSA-plan Brunnsboskolan 7-9

SSA-plan Brunnsboskolan 7-9 Brunnsboskolan 7-9 SSA-plan Brunnsboskolan 7-9 Brunnsboskolans arbete med Studie- och Yrkesvägledning Läsåret 2016/17 Inledning På Brunnsboskolan finns en lång tradition av arbetet att ge eleverna insikt

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning MJÖLBY KOMMUN Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar En levande plan med strategier och idéer för att utveckla skolans studie- och yrkesvägledning i både vid och snäv bemärkelse Innehåll Studie-

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning Plan för studie- och yrkesvägledning Döderhults skolområde 1 Inledning Studie- och yrkesvägledning är en angelägenhet för hela skolan och för samhället i stort. Att göra val inför framtiden är en ständigt

Läs mer

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Barn- och utbildningsförvaltningen, Simrishamns kommun Varför studie- och? Vilka inkluderas? Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och

Läs mer

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning 1(8) 2(8) Fredrik Aksell Fredrik.aksell@svedala.se Grundskola och gymnasium Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning kan beskrivas som en

Läs mer

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning 1(8) 2(8) Fredrik Aksell Fredrik.aksell@svedala.se Grundskola och gymnasium Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning kan beskrivas som en

Läs mer

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Upprättad: 20160614 av rektor, syv och mentorer Revideras juni 2017 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för

Läs mer

2010-09 - 14 Skolan och arbetslivet. Kvalitet i studie- och yrkesvägledning. hela skolans ansvar

2010-09 - 14 Skolan och arbetslivet. Kvalitet i studie- och yrkesvägledning. hela skolans ansvar 2010-09 - 14 Skolan och arbetslivet Kvalitet i studie- och yrkesvägledning hela skolans ansvar Skolverkets vision och dokumentation Gränslös kunskap och lustfyllt lärande Skolverket visar vägen Utveckla

Läs mer

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret 2013 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesorientering i grundskolornas år 1-3

Arbetsplan för studie- och yrkesorientering i grundskolornas år 1-3 Arbetsplan för studie- och yrkesorientering i grundskolornas år 1-3 Tydligt genusperspektiv, social eller kulturell bakgrund vid genomförande av aktiviteter Jag-stärkande Utveckla ta-sig-församhet Lära

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Bäckahagens skola PLAN FÖR STUDIE-OCH YRKESVÄGLEDNING

Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Bäckahagens skola PLAN FÖR STUDIE-OCH YRKESVÄGLEDNING Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Bäckahagens skola 2015-10-22 PLAN FÖR STUDIE-OCH YRKESVÄGLEDNING PLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING VID BÄCKAHAGENS SKOLA Vår vision: Att all personal på skolan ska

Läs mer

Arbetsplan en grund för fortsatt planering av studie- och yrkesvägledning (Mälargymnasiet, NT och YTC)

Arbetsplan en grund för fortsatt planering av studie- och yrkesvägledning (Mälargymnasiet, NT och YTC) Bilaga 2.1. Ärende: Förslag att utveckla och förstärka studie- och yrkesvägledningen i Järfälla för gymnasieungdomar m.m. 2014-11-24 Arbetsplan en grund för fortsatt planering av studie- och yrkesvägledning

Läs mer

Studie- och yrkesorientering

Studie- och yrkesorientering ÄNGDALASKOLAN Studie- och yrkesorientering Arbetsplan Ängdala Skolor AB 130903 Ängdalaskolans arbetsplan för den studie- och yrkesorienterande verksamheten Inledning Följande dokument utgör den arbetsplan

Läs mer

2014-04-29 (Uppdat 150929) Studie- och yrkesvägledning i Vellinge kommun, inklusive Arbetsplan 2014 2017

2014-04-29 (Uppdat 150929) Studie- och yrkesvägledning i Vellinge kommun, inklusive Arbetsplan 2014 2017 2014-04-29 (Uppdat 150929) Studie- och yrkesvägledning i Vellinge kommun, inklusive Arbetsplan 2014 2017 Vad är studie- och yrkesvägledning? I Vellinge kommun finns studie- och yrkesvägledarna samlade

Läs mer

Se möjligheterna! Kartläggning av studie- och yrkesvägledning i Örebro län

Se möjligheterna! Kartläggning av studie- och yrkesvägledning i Örebro län Se möjligheterna! Kartläggning av studie- och yrkesvägledning i Örebro län 2015-11-10 Metod Pilotundersökning för att skaffa underlag Enkätundersökning: -studie- och yrkesvägledare i länet (samtliga) -rektorer

Läs mer

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet Utbildningsförvaltningen Datum 2018-12-07 Lokal Aktivitetsplan för Studie- och Yrkesorientering vid 2018-2019 Postadress 961 86 Boden Telefon 0921-620 00 vx. med direktval Telefax E-post kommunen@boden.se

Läs mer

Livets skola, eller livet efter skolan?

Livets skola, eller livet efter skolan? Livets skola, eller livet efter skolan? Duas sammansättning och organisation Inrättades dec 2014, arbetar tom feb 2021 Delegation består av företrädare för Arbetsförmedlingen, SKL, Försäkringskassan, Skolverket,

Läs mer

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en viktig del i det livslånga lärandet och ett stöd i en individs ständigt

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Rev Nybro vt19 Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Studie- och yrkesvägledning för framtiden, framtidstro och valkompetens Vad är studie- och yrkesvägledning?

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret 2015-2016 Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en processinriktad verksamhet vars syfte är att underlätta för skolans elever

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Fastställd: 2018-09-04 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för grundsärskolan 2011 och FNs barnkonvention

Läs mer

Ärende/Föredragande 1. Arbetsplan för samarbete skola-arbetsliv Besök av rektor Per Sandberg och studie- och yrkesvägledare Ola Hjalte

Ärende/Föredragande 1. Arbetsplan för samarbete skola-arbetsliv Besök av rektor Per Sandberg och studie- och yrkesvägledare Ola Hjalte KALLELSE Datum Sida 2015-02-02 1 Sammanträde Nämnd: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Tisdagen den 17 februari 2015 kl. 17:00 Plats: Vänstra kammaren, Habo kommunhus Justerare: Lis Svensson Förhandling

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

Arena för Samverkan Skola Arbetsliv. Skåne 19 april 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16

Arena för Samverkan Skola Arbetsliv. Skåne 19 april 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Arena för Samverkan Skola Arbetsliv Skåne 19 april 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Samverkan skola - arbetsliv Är det nödvändigt och betydelsefullt för skolan och eleven? Möjlighet

Läs mer

Verksamhetsplan. Barn- och utbildningsförvaltningen. Studie- och yrkesvägledning. Barn- och utbildningsförvaltningen Hässleholms kommun.

Verksamhetsplan. Barn- och utbildningsförvaltningen. Studie- och yrkesvägledning. Barn- och utbildningsförvaltningen Hässleholms kommun. www.hassleholm.se Barn- och utbildningsförvaltningen Hässleholms kommun sida2 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning För elever i grundskola, grundsärskola, gymnasieskola

Läs mer

Lärdomar. Vad lade du märke till som var speciellt intressant?

Lärdomar. Vad lade du märke till som var speciellt intressant? Lärdomar Vad lade du märke till som var speciellt intressant? Handledare stötta varandra, utbildade handledare. Det är viktigt att handledarena förstår sig på och tar hand om ungdomarna när de kommer på

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Kvantitativ enkätstudie via e-post, genom samarbete med 12 regioner, Lärarnas Riksförbund samt kompletterande

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Inledning 2009 bestämde sig Fornängsskolan och Västerbyskolan för att ta fram en gemensam plan för hur vi vill jobba med studie- och

Läs mer

Svar på remiss SOU 2019:4

Svar på remiss SOU 2019:4 Datum 190417 TJÄNSTESKRIVELSE Beteckning BUN Svar på remiss SOU 2019:4 Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle Remissvar 2019-04-17 Dnr U2019/00243/S Klippans kommun 26480 Klippan Remissvar

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan

Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan En konkretisering av vad de nationella målen för studie- och yrkesvägledning innebär för Edenskolan Enligt skollagen ska elever i alla

Läs mer

Huvudmannaplan SYV LiS Beslutad av LiS Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

Huvudmannaplan SYV LiS Beslutad av LiS Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING 1 Sid 2 Innehåll Vår mission... 3 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Styrdokument... 3 Skollag 2010:800... 3 Läroplan (Gr 11)... 4 Läroplan (Gy 11)... 4 Hur

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9)

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) 2019 Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) Innehåll Plan för studie-och yrkesvägledning...2 för Abrahamsbergsskolan F-9...2 Ansvar...2 Planens utformning och genomförande...2

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret 2015-2016 Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en processinriktad verksamhet vars syfte är att underlätta för skolans elever

Läs mer

Modern arbetslivsorientering En utbildning för samtidens och framtidens arbetsmarknad

Modern arbetslivsorientering En utbildning för samtidens och framtidens arbetsmarknad Från förskoleklass till gymnasiet och vidare i studier och karriär. Modern arbetslivsorientering En utbildning för samtidens och framtidens arbetsmarknad Styrdokument, verksamhetsplan och Vision 2025 Team

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun Återkoppling 2017-12-11 Dnr 400-2016:11445 Göteborgs kommun info@educ.goteborg.se Rektor Ylva Holmen ylva.holmen@ml.goteborg.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström.

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström. Bergskolan i Luleå År 7-9 Skola arbetsliv Författare: Carina Thingvall Åsa Sandström Maria Jonsson Eva-Lena Landström Peter Möller Innehållsförteckning Skola och arbetsliv.....sid 1 Det vi gör och har

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Plan för studie- och yrkesvägledning

Inledning. Bakgrund. Plan för studie- och yrkesvägledning Inledning Denna plan för studie- och yrkesvägledning började arbetas fram under våren 2016 av studie- och yrkesvägledarna på grundskolan och grundsärskolan i Nynäshamns kommun och har färdigställts under

Läs mer

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun.

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Riktlinjer för Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Reviderad 2019-04-23 1 1. Bakgrund

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Ewa Johansson, Rektor 0171-529 58 ewa.johansson@habo.se Yttrande över beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Futurum

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105.

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 SYV konferens Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 Rektors uppdrag Varför anställa en syv på F-5 skola? Varför prioritera SYV/SSA? Attraktiv tjänst i ett 1-16 års perspektiv

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

Så prioriteras och organiseras Studie- och yrkesvägledningen i Kungsbacka kommun!

Så prioriteras och organiseras Studie- och yrkesvägledningen i Kungsbacka kommun! Så prioriteras och organiseras Studie- och yrkesvägledningen i Kungsbacka kommun! Kungsbacka kommun Alla syv i en enhet förutsättningar för en lyckad organisation Ökat engagemang och nytänkande för en

Läs mer

Alla vinner på väl underbyggda val. Mikaela Zelmerlööw, Skolverket

Alla vinner på väl underbyggda val. Mikaela Zelmerlööw, Skolverket Alla vinner på väl underbyggda val Mikaela Zelmerlööw, Skolverket 2017-10-24 Upplägg Utvärderingar inom vägledningsområdet Reglering av studie- och yrkesvägledningen Vad gör Skolverket för att stärka vägledningen?

Läs mer

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer.

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att lyfta fram goda exempel och fira framgångar. Genom att skapa en gemensam plattform

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar. David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling

Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar. David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling Dagens innehåll Vägledning i vid och snäv bemärkelse 15 min Forskning och rapporter 5 min Läsning +

Läs mer

BOU2015/393 nr 2015.2996. Handlingsplan för Studie- och yrkesvägledning i Håbo kommun

BOU2015/393 nr 2015.2996. Handlingsplan för Studie- och yrkesvägledning i Håbo kommun BOU2015/393 nr 2015.2996 Handlingsplan för Studie- och yrkesvägledning i Håbo kommun 2015/2016 Innehållsförteckning Inledning... 3 Studie- och yrkesvägledning... 4 Ansvar... 5 Huvudmannens ansvar... 5

Läs mer

Välkommen till SYVBarometern TM

Välkommen till SYVBarometern TM Välkommen till SYVBarometern TM 2013 Finns det något du anser kan göras lokalt i din region/kommun för att stärka studie- och yrkesvägledningen? 28% Ja Nej 3% Osäker/vet inte 69% 2 Finns det något du anser

Läs mer

studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun

studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun Riktlinjer för studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Dnr 1231-2015 1. Bakgrund Sveriges,

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning För elever i grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och komvux Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Vad är studie- och

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning i Utbildningsförvaltningen, Alingsås kommun

Plan för Studie- och yrkesvägledning i Utbildningsförvaltningen, Alingsås kommun Plan för Studie- och yrkesvägledning i Utbildningsförvaltningen, Alingsås kommun Antagen av Utbildningsförvaltningen XXXXXX Endast reviderad upplaga enl. beslut i Utbildningsnämnden xx Innehåll Plan för

Läs mer

PLAN MED RIKTLINJER FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING FÖR SAMTLIGA AV UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER I

PLAN MED RIKTLINJER FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING FÖR SAMTLIGA AV UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER I 2016-12-20 1 (5) PLAN MED RIKTLINJER FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING FÖR SAMTLIGA AV UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER I INLEDNING SKOLLAG Elever i alla skolformer utom förskolan och förskoleklassen ska

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9)

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) 2018 Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) Innehåll Plan för studie-och yrkesvägledning... 2 för Abrahamsbergsskolan F-9... 2 Ansvar... 2 Planens utformning och genomförande...

Läs mer

SYV 2019/2020. Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning

SYV 2019/2020. Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning SYV 2019/2020 Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning Syfte och mål Planen för studie- och yrkesvägledning 2019/2020 omfattar all utbildning från förskoleklass till grundskolans

Läs mer

Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning. Stockholms stads grundskolor

Plan för studie- och yrkesvägledning. Stockholms stads grundskolor Plan för studie- och yrkesvägledning i Stockholms stads grundskolor 2014 2014 2015 Utgiven av utbildningsförvaltningen, Stockholms stad, 2014 Adress: Box 22049, 104 22 Stockholm Tel: 08-508 33 000 (vx)

Läs mer

Dokumentation grundskola

Dokumentation grundskola Dokumentation grundskola Malmö stad KVALITETSPLAN med lägesbedömning Dokumentation av skolans utvecklingsinsatser inför läsåret 2013/14, färdig senast 1/9 Enhet: Ängslättskolan Datum: 130901 Lägesbedömning

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningen 1(11) 2013-04-19 Handlingsplan för studie- och yrkesorientering i alla skolformer i Åstorps kommun Pål Olsson Ulla Dahlgren Gunilla Maltesson Lizen Johansson Helena Larsson 2(11)

Läs mer

Arbetet med studie- och yrkesvägledning ska ingå som en naturlig del i förskolornas verksamhet och i den ordinarie undervisningen i kommunens skolor.

Arbetet med studie- och yrkesvägledning ska ingå som en naturlig del i förskolornas verksamhet och i den ordinarie undervisningen i kommunens skolor. Studie- och yrkesvägledningen i Staffanstorp skall fortsätta utvecklas så att den har fokus på det livslånga lärandet. Såväl den enskilde individen som samhället tjänar på att barn, ungdomar och vuxna

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Samordnad studie- och yrkesvägledning. Ett utredningsuppdrag för Karlstads-Hammarö kommun

Samordnad studie- och yrkesvägledning. Ett utredningsuppdrag för Karlstads-Hammarö kommun Samordnad studie- och yrkesvägledning Ett utredningsuppdrag för Karlstads-Hammarö kommun Karlstad/Hammarö idag - Invånarantalet ökar - Många är välutbildade - Låg arbetslöshet - Utbildningsort - Residensstad

Läs mer

Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2015 Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende Sammanfattande analys Under 2014 har vi arbetat med lärprocesser i fokus. Följande

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun Plan för entreprenörskap i skolan Motala kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0233 Datum: 2011-10-25 Paragraf: 325 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2011-10-25 Diarienummer:

Läs mer

Samverkan med närsamhället/studieoch yrkesvägledning

Samverkan med närsamhället/studieoch yrkesvägledning Samverkan med närsamhället/studieoch yrkesvägledning Anette Christoffersson Utvecklingsledare Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll... 1 Inledning... 3

Läs mer

Skolverkets arbete med att stärka studie- och yrkesvägledningen i undervisningen. Agnetha Kronqvist

Skolverkets arbete med att stärka studie- och yrkesvägledningen i undervisningen. Agnetha Kronqvist Skolverkets arbete med att stärka studie- och yrkesvägledningen i undervisningen Agnetha Kronqvist Visa på alternativen Kunna relatera till sig själv Från förskolan till vuxenutbildningen SYV-spindeln

Läs mer

Arbetsplan Stora Vallaskolan 2018/2019

Arbetsplan Stora Vallaskolan 2018/2019 Arbetsplan Stora Vallaskolan 2018/2019 Prioriterade områden: 1.normer och värde (värdegrund), 2.specialpedagogiklyftet utveckla undervisningen i den ordinarie gruppen samt lärmiljön för att möta elevernas

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Utvärdering av planer för studie- och yrkesvägledning The Capital of Scandinavia Innehållsförteckning 1 Uppdrag och bakgrund 2 Vad visar en genomgång av planerna? - En beskrivning

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola avseende läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport grundskola avseende läsåret 2014/2015 2015-03- 10 1 (7) Dnr: Kvalitetsrapport grundskola avseende läsåret 2014/2015 Skiljeboskolan Ansvarig Lars Nordin 1 Kvalitetsrapport grundskola och särskola Kvalitetsrapporten ska skickas till verksamhetschef,

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola?

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola? 01-10- 1 (1) Bilaga 1. Webb-enkät Kartläggning och utvärdering av Nacka kommuns grundskolors elevhälsoarbete Webbenkät 01 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande.

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande. Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport 2018-19 har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden ligger till grund för arbetsplanen under

Läs mer

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN Trollhättans PRAO-modell Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Din roll som framtidsguide? För många elever är TOPP den första riktiga

Läs mer

1 Nyckeltal. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens.

1 Nyckeltal. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens. 1 Nyckeltal 2 Bakgrundsfrågor 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare 4 Måluppfyllelse och kvalitet 5 Kunskaper och kompetens 6 Vägledning 7 Samverkan 8 Företagande, entreprenörskap och eget företagande

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Plan för studie-och yrkesvägledningför Abrahamsbergsskolan F-9

Plan för studie-och yrkesvägledningför Abrahamsbergsskolan F-9 2016 Plan för studie-och yrkesvägledningför Abrahamsbergsskolan F-9 2016-01-01 Innehåll Plan för studie-och yrkesvägledning...2 för Abrahamsbergsskolan F-9...2 Abrahamsbergsskolans vision....2 Ansvar...2

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

St Hammar skolas arbetsplan för studie- och yrkesvägledning

St Hammar skolas arbetsplan för studie- och yrkesvägledning 2015-09-16 St Hammar skolas arbetsplan för studie- och yrkesvägledning 2015-2016 1 Vad är studie- och yrkesvägledning? I Vellinge kommun finns studie- och yrkesvägledarna samlade i en egen enhet, oberoende

Läs mer

SAMORDNARE FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

SAMORDNARE FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING SAMORDNARE FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING för grund- och gymnasieskola i Järfälla Helena Andersson 2017-03-28 Ordföranden konstaterar att utbildningsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. 2017-03-28

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och yrkesval har stor betydelse för hur livet kommer

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledningen i Lunds kommun

Plan för studie- och yrkesvägledningen i Lunds kommun Plan för studie- och yrkesvägledningen i Lunds kommun Fastställd 141217 av skoldirektörerna Ann- Britt Wall Berséus, Stefan Norrestam och Mats Jönsson 1 ETT Lund EN Plan Att barn och unga ska få sitt behov

Läs mer

Rapport för Självskattning: Grundskolor i Enköpings kommun

Rapport för Självskattning: Grundskolor i Enköpings kommun Rapport för Självskattning: Grundskolor i Enköpings kommun Alla skolor i Enköpings kommun har under våren fått svara på självskattningsfrågor vad gäller studie- och yrkesorientering. De elva frågorna har

Läs mer

Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning

Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning stockholm.se 1 Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning Ur Grimstaskolans arbetsplan: Vi behöver motverka

Läs mer

FERLINSKOLAN

FERLINSKOLAN Barn och Utbildning Gun Palmqvist, rektor ARBETSPLAN 2018-2019 FERLINSKOLAN Utveckling, lärande och kunskaper I grundskolans skolutvecklingsprogram finns visionen Alla elever skall, när de lämnar grundskolan

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning uppnluf UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0861 Utbildningsnämnden Genomlysning av studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Lägesrapport studie- och yrkesvägledning

Lägesrapport studie- och yrkesvägledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Thomson Giggi Datum 2017-12-04 Diarienummer UBN-2017-5655 Utbildningsnämnden Lägesrapport studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer