Windathletics manual. version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Windathletics manual. version 2011 2011-01-29"

Transkript

1 Windathletics manual version

2 Funktioner i sammandrag Inregistrering av grenar och anmälningar sker snabbt och enkelt med hjälp av dialogrutor. Deltagarnamn, föreningar och klasser/grenar hämtas ur databaser vilket minskar risken för felskrivningar. Startlistan och resultatlistan sammanställs och utskriftsformateras automatiskt. Funktioner för deltagarlista i föreningsordning och utskrift av avprickningslistor finns inbyggda. Heatindelning och banlottning sker automatiskt i enlighet med Svenska Friidrottsförbundets tävlingsregler. Hopp- och kastordning lottas av programmet. Alla tävlingsprotokoll skrivs ut på laserskrivare. Grenresultat och placeringar hämtas in från grendatorer och målkamera eller skrivs in manuellt varefter programmet sköter om sortering och slutlig lagring i resultatlistan. Funktion för beräkning av föreningspoäng, alternativt (7) , ingår också. Direkt efter att sista grenens resultat införts kan en slutlig klass- och grensorterad resultatlista skrivas ut. För snabb publicering på internet kan resultatlistan under tävlingens gång fortlöpande sparas som en html-fil. Programmet har funktion för import av tider och placeringar direkt från Omega, FinishLynx och Algetiming målkamerasystem. Inbyggt speakerstöd genom att startlista och alla grenfiler kontinuerligt sparas i html-format. Allmänt om tävlingens genomförande Några veckor före tävlingsdatum kan det vara lämpligt att se över och eventuellt aktualisera databasen. Före anmälningarna börjar komma in kan de i tävlingen ingående grenarna registreras.

3 Anmälningarna inregistreras löpande som de kommer in. När tidsprogrammet är klart kompletteras grenregistreringen med tiderna. Senast dagen före tävlingen är det lämpligt att skriva ut en komplett startlista och alla avprickningslistor. På tävlingsdagen hanteras avprickningslistor, grenprotokoll skrivs ut. Dessa återkommer ifyllda med resultat som inregistreras i programmet. Grenresultat skrivs ut löpande för speaker och anslagstavlor. Den slutliga resultatlistan är i princip klar för utskrift när sista grenresultaten införts. I programmet ingående filer Programmet består av en enda fil: "windathletics.xlsm". Under tävlingens gång skapas en mängd filer. Varje gren sparas under tävlingen som en egen fil med automatisk namnsättning. Vidare skapas från den osorterade resultatlistan "resultat.xlsx", "resultat.html" och "resultat.txt". "startlista.txt", "Antal_Klass_Gren.xlsx" och "faktura.xlsx" är andra filer som kan skapas. "windathletics.xlsm" läggs förslagsvis i C:\ARENA. Annan valfri standardkatalog kan dock lätt anges i programmet. Alla grenfiler sparas i standardkatalogen. Manualfilerna måste ligga i C:\ARENA\MANUAL för att vara nåbara via knappen "Manual". Grenfilerna bör raderas efter tävlingen och senast när förarbetet för ny tävling börjar. Dessutom finns tilläggsfilerna "hojdstav_mall.xls", "langdtresteg_mall.xls" och "kast_mall.xls" för att skapa protokoll som fylls i på dator direkt vid grenen. Databasen

4 Databasen innehåller en Namn/föreningsbas och en Gren/klassbas. I namn- och föreningsbasen läggs en databas med namn och föreningar upp. Detta underlättar väsentligt vid inregistrering av tävlingsdeltagare. Databasen uppdateras automatiskt med de namn som man registrerar in inför en tävling. Man behöver emellertid klicka på knappen "Uppdatera" då en fullt ut dynamisk uppdatering skulle göra att deltagarregistreringen upplevs seg på datorer med några år på nacken. Det går också att manuellt ersätta/komplettera/radera en befintlig namn- och föreningsbas. Börja då med att klicka på "Lås upp" så att namn- och föreningskolumnerna blir tillgängliga att skriva i. Det kan vara en fördel att i en separat Excelfil iordningställa kompletteringar. Kopiera sedan in de nya namnen och föreningarna. Använd vanliga Excel-funktioner för att radera och kopiera. Första kolumnen skall innehålla namn och födelseår med strukturen "Anders Andersson -81". Andra kolumnen skall innehålla föreningsnamnet. Klicka på "Uppdatera" så sorteras namnen i bokstavsordning och eventuella dubbletter rensas bort. Vid komplettering av existerande databas lägger du till de nya namnen och föreningarna från första lediga rad. Klicka sedan på "Uppdatera". Gren- och klassbasen täcker in de flesta förekommande grenar och klasser. De grenar och klasser som finns med här är tillgängliga vid grenregistreringen. Ordningen i startlistan och den slutliga resultatlistan styrs av sifferkoderna. Det går att ändra grenar och klasser i de ljusgröna fälten. En viktig regel för namnsättningen av egna grenar/klasser är att punkt (.) inte får förekomma då gren- och klassbeteckningar används för att automatisk namnsättning av grenfiler. Observera att grenkoderna 31, 32, 33 och 34 är förbestämda till höjd, stav, längd och tresteg. Dessa går inte att ändra därför att dessa grenkoder styr vilken typ av grenprotokoll som skall skrivas ut. Windathletics är det kompletta systemet för administration av friidrottstävlingar på arena. Kan användas vid alla typer av friidrottstävlingar, från en liten tävling på klubbnivå till stora mästerskaps-tävlingar. WindAthletics är en Excelapplikation. För senaste versionen krävs att Excel 2007/2010 är installerat på datorn. För Excel 2003 och tidigare finns en version av Windathletics som inte längre vidareutvecklas. Denna manual är i stort tillämplig även för den versionen.

5 Registrera grenar Här inregistreras tävlingens alla grenar/klasser. Klicka på knappen "Registrera" så visas en dialogruta. I dialogrutan markeras klass och gren. Klicka på "Registrera" (eller dubbelklicka på grenen) så införs klass/gren till första lediga rad. I första kolumnen införs automatiskt en grenkod som styr grenens placering i startlistan och slutligen i resultatlistan. Stäng dialogrutan via x-et när du är klar. Om man registrerar fel så stänger man dialogrutan, markerar den felaktigt registrerade grenen och klickar på "Radera". Tredje kolumnen är avsedd för manuell ifyllnad av tidsprogram. Vid en endagstävling skriver man lämpligen klockslaget för den aktuella grenen så här: "14.45". Vid en flerdagarstävling kan man skriva så här: "Lörd 14.45". Nästa kolumn kan användas för anmälningsavgifter. Avgiften förs in för varje gren då det ibland kan förekomma olika belopp för skilda åldersklasser. Om avgifterna införts här kan "Klubblistan" kompletteras med föreningsvisa summabelopp. Dessutom kan en kvittensblankett, lämplig att använda vid efteranmälningar på tävlingsdagen, enkelt skrivas ut med belopp att betala automatiskt angivet. Tidsprogram och anmälningsavgifter läggs lämpligen till efter att alla grenar inregistrerats. I de vita fälten uppe till höger skriver du in tävlingsnamn/datum och arrangör. Det som skrivs här kommer med på alla tävlingsprotokoll. Tävlingsnamn och datum överförs också till den slutliga resultatlistan.

6 Längre till höger finns en knapp med röd text "Radera allt" som tar bort alla inregistrerade grenar. Filnamn på "resultat.html": Här kan man ange prefix för resultatfilen som i exemplet på bilden kommer att heta "oig2011_resultat.html". På samma sätt namnges filen "startlista.html". Info-text för "resultat.html": Här kan man ange infotext som läggs i början på resultatfilen (under tävlingsnamn och datum).

7 Registrera anmälningar Här inregistreras alla anmälda tävlingsdeltagare. Klicka på knappen "Registrera" så så visas en dialogruta. Välj namn i listan eller skriv in om namnet saknas. Förening kommer upp automatiskt när namn i listan väljs. Ändra i föreningsrutan om inte rätt förening kommer upp. Välj gren i listan. Endast förregistrerade grenar kan väljas. I Info-rutan kan man ange exempelvis bästaresultat för seedning i löpningar. Du kan också skriva in startnummer i dialogrutan. Vid oavbruten registrering sker automatisk uppräkning när nästa deltagare registreras. Om man inte vill ha uppräkning så lämnar man startnummerrutan tom. Om man använder en obruten nummerserie går det dock både snabbare och lättare att lägga in numren i efterhand med hjälp av knappen "Numrera". Markera då någon ruta på första inregistrerade raden, klicka på knappen "Numrera", och alla deltagare får startnummer från 1 och uppåt. Om någon annan nummerserie skall användas så skriver du det första numret i rätt kolumn på första raden och klickar på "Numrera". Observera att startnummer krävs av programmet även om nummerlappar inte kommer att användas i tävlingen. Klicka på "Registrera" (eller dubbelklicka på grenen) så införs klass/gren, namn, förening, m.m. på första lediga rad. I första kolumnen införs automatiskt en grenkod som inte får ändras. Stäng dialogrutan via x-et när du är klar. Om man registrerar fel så stänger man dialogrutan, markerar den felaktigt registrerade raden och klickar på "Ta bort rad".

8 Kompletterande anmälningar av nya grenar för redan registrerade deltagare kan man lägga in utan att använda dialogrutan. Man markerar deltagarens namn och klickar på knappen "Infoga rad". Då kopieras namn, förening och startnummer till den nya raden. Manuellt kompletterar man med klass och gren (OBS, två mellanslag mellan klass och gren!), markerar rutan för grenkod och klickar på knappen "koda". Om inte grenkoden införs så är klass/gren felstavat. Med hjälp av knappen "Sort klubb/namn" kan deltagarna sorteras i bokstavsordning. Det kan vara lämpligt innan man använder den automatiska numreringsfunktionen. Knappen "Kvittens" ger en kvittensblankett klar för utskrift. Lämplig att använda vid efteranmälningar på tävlingsdagen. En förutsättning är att anmälningsavgiftsbelopp införts vid registrering av grenar. Knappen längst till höger med röd text "Radera allt" tar bort alla inregistrerade anmälningar. MERA OM KVITTENSBLANKETTEN Markera ett deltagarnamn och klicka på knappen "Kvittens". Då visas kvittensblanketten (se nedanstående bild) och information om startnummer, namn, förening, klass/gren och anmälningsavgift finns på plats. Klart för utskrift via Excels vanliga utskriftsfunktion. Om deltagaren anmäls i flera grenar kan man återgå till "Registrera anmälningar" och hämta deltagarens nästa gren med hjälp av knappen "Kvittens". Maximalt sex grenar per deltagare. Efteranmälningstillägg kan anges antingen med multipliceringsfaktor eller fast krontillägg. 0,5 som i bilden nedan avser 50 % tillägg. Om fast krontillägg anges tar det över. Lämnas krontillägg tomt så gäller %-tillägg. När en ny deltagare hämtas så rensas kvittensbladet automatiskt. Kvittensblanketten har en "Rensa"- knapp som kan användas då man vill fylla i blanketten manuellt. Fälten med röd ram till vänster är möjliga att skriva i.

9 Skapa/visa startlista Huvudmenyns knapp "Skapa startlista" ger en startlista klar att användas under tävlingen. Viktigt! Om nya anmälningar har tillkommit och registrerats måste du använda denna knapp för att uppdatera befintlig startlista. Varje gång man omskapar startlistan sparas den också i html-format (startlista.html). Huvudmenyns knapp "Visa startlista" tar fram startlistan. Grunden för denna är alltid inregistrerade anmälningar. Det går därför inte att skriva direkt i startlistan. Knappen "Skapa startlista.txt" skapar en textfil med detta namn för eventuell vidare hantering i något ordbehandlingsprogram. Det går också givetvis bra att skriva ut startlistan direkt från Excel med detta programs ordinarie utskriftsfunktion. Markera det område du vill ha utskrivet och välj att "skriva ut markering". Ett annat alternativ är att kopiera hela startlistan till en ny Excelfil för ytterligare formatering. Via startlistan kan du skriva ut avprickningslistor. Markera en grenrubrik och klicka på knappen "Skriv ut avpricklista". I den vita rutan uppe till höger kan huvudtext för avprickningslistan anges. Till exempel: NEDTAGES 30 MIN FÖRE GRENSTART. Som alternativ till att skriva ut avprickningslista för en gren i taget kan man genom att klicka på "Skapa avprickfil" skapa en Excelfil med namnet "Avprickingslista.xlsx". Filen har två flikar: "Alla grenar" och "Löpningar". Innan man skriver ut bör man kontrollera/ändra sidbrytningar. En speciell variant finns för utskrift av avprickningslista i tresteg. Man får då med en särskild kolumn med rubriken "Plankavstånd". Markera grenrubrik - tryck Alt+F8 - välj Avprickningslista_Tresteg - klicka på "Kör".

10 Skapa/visa klubblista Knappen "Skapa klubblista" skapar en lista där deltagarna sorterats på föreningar. För varje deltagare anges också vilka grenar deltagaren är anmäld i. Knappen "Visa klubblista" tar fram listan. Det går inte att göra ändringar här. Om man använder föreningskuvert med nummerlappar kan denna lista skrivas ut, klippas isär föreningsvis och fästas på kuverten. Om man vid registrering av grenar infört anmälningsavgiften för varje gren kan man här få summabelopp per förening. Klicka på knappen "Anm-avgifter". Det finns också möjlighet att få ut en enkel fakturastomme genom att skriva in eget kontonummer i avsedd ruta längst till höger (syns inte på bilden ovan) och klicka på knappen "Faktura". Då skapas filen Faktura.xlsx. I filen kan du ändra beloppen för "Tillägg efteranmälan" och "Avgår betalt" så att slutsumman blir korrekt. Filen "Faktura.xlsx" är en normal Excelfil öppen för redigering. Skapa lista på antal startande per gren För att göra tidsprogram är det bra att på ett enkelt sätt få lista på antal startande per klass/gren. Gör så här: Tryck Alt+F8 på tangentbordet, välj Antal_Klass_Gren och klicka på "Kör". Då skapas filen Antalklassgren.xlsx.

11

12 Löpning på skilda banor Klicka på knappen "Hämta ny gren" så kommer nedanstående dialogruta upp. För löpning på skilda banor finns alternativen 3, 4, 5, 6, 7 och 8 banor. Maximalt antal heat och startande framgår av dialogrutans knappar. Vi markerar en gren, MÄN 60 M och väljer 8 banor. Observera att antal banor på arenan styr. Då skapas en grenfil med namnet "MÄN 60 M.xlsx". Under tävlingens gång är varje påbörjad gren en egen fil.

13 Det finns fyra knappar att tillgå. "Radera" används för att ta bort deltagare som inte inte prickat av sig. Markera namn eller startnummer och klicka på "Radera". "Indela i heat" används för att skapa försöksheat (eller direktfinal om alla grenens deltagare ryms i ett heat). "A-B-C-final" används för att skapa A- och B-final osv utan påföljande semifinaler/final. De som seedats högst hamnar i A-finalen osv. "Återgå" används för att spara och stänga grenfilen. Använd alltid "Återgå"-knappen för att stänga filen utom om du av någon anledning inte vill spara ändringar. Till höger om föreningsnamnen finns en kolumn för seedning. Om seedningsresultat tidigare registrerats in finns de här. De behöver oftast kompletteras och det kan vara enklast att seeda om med osv. I ovanstående bild är seedningsresultat införda för 6 av 20 deltagare. För att få bra spridning till försöksheaten eller bra delning mellan A- och B-final behöver komplettering ske för ytterligare några löpare. Seedningssiffrorna är givetvis beroende på vilken förhandsinformation man har om deltagarna. Vet man inget så får man låta slumpen avgöra. Ett tips för att få någorlunda styrd fördelning mellan försöksheaten är att numrera deltagarna i den ordning står i listan. Vi klickar på knappen "Indela i heat". Heatindelningen visas med slumpmässig fördelning på banor. Seedningen styr endast fördelning mellan heaten. Knapparna har ändrat funktion. Första knappen används för att sortera heaten efter att placeringar, resultat och vinduppgifter införts för alla heaten.

14 "Grenprotokoll" används för utskrift av tävlingsprotokoll till starter, speaker och tidtagning. Om målkameradatorn är nätverkskopplad kan tider och placeringar inhämtas direkt via knappen "Resultatimport". Mer om detta under "Direktimport av tider". När protokollet så småningom efter genomförda försöksheat kommit tillbaka hämtas grenen fram med hjälp av huvudmenyns knapp "Hämta påbörjad gren". I dialogrutan väljer du grenen, i detta exempel "MÄN 60 M", och klickar på "Öppna".

15 Skriv in placeringar, resultat och vinduppgifter. Skriv alltid eventuell delad placering som ett heltal. Om du vid exempelvis delad tredjeplacering skriver "3=" kommer inte sorteringen att fungera. Lägg till likhetstecknet först i den slutliga resultatlistan. Resultaten skall vid eltidtagning skrivas med två decimaler. Använd alltid komma som decimalavskiljare. Manuella tider skrivs så här: "10,3m", dvs ett "m" direkt efter tiden. Om hela tävlingen genomförs med manuell tidtagning kan "m" uteslutas. Använd då Excels funktion "Minska decimal" för att ta bort hundradelsnollan. Använd alltid punkt som skiljetecken mellan minuter och sekunder. Om du använder kolon kan det hända att Excel automatiskt ger cellen ett tidsformat som du får problem med. Den rätta Excel-formateringen är "Tal" med 2 decimaler. Alla placerings- och resultatrutor måste fyllas i. Om deltagaren inte startat, brutit eller blivit diskvalificerad skriver du förslagsvis, ej start - bröt - diskv i resultatrutan och alltid ett streck "-" i placeringsrutan.

16 Klicka på knappen "Sortera heat". Sorteringen sker alltid efter placeringssiffran. Knapparna ändrar återigen funktion. "Finalheat" skapar ett finalheat efter att du markerat finalisterna med texten "Final" till höger om resultatet. "Grenutskrift" ger utskrift för t.ex. speaker och anslagstavla.

17 Till höger om resultaten markeras automatiskt "Final" (i förekommande fall "Semi") för de som enligt SFIF:s kvalsystem för SM-tävlingar går vidare. Om andra kvalificeringsregler gäller för tävlingen kan man radera finalmarkeringarna och skriva in egna. Finalmarkeringen sker automatiskt vid löpning på banor. Om löpare i skilda heat har samma tid bör det kontrolleras att rätt löpare finalmarkerats. Även när vissa heat eller löpare fått manuella tider bör finalmarkeringarna kontrolleras. Om andra kvalificeringsbestämmelser än regelbokens tillämpas så kan man radera de automatiska finalmarkeringarna och markera manuellt. På grenens första rad läggs tävlingsdatum in. Om tävlingen pågår endast en dag kan man radera datumet. Klicka sedan på "Finalheat". Om inte rätt antal finalister markeras kommer ett felmeddelande. Finalfältet banlottas enligt regelboken. Skriv ut grenprotokoll för finalheatet.

18 När placeringar, resultat och vinduppgift så småningom blivit ifyllda klickar du på knappen "Sortera final". Grenen är klar! Klicka på "Grenutskrift" för utskrift till anslagstavla och speaker. Om man bara vill skriva ut finalfältet (försöksheaten tidigare utskrivna) markerar man finalfältets rader och kolumner

19 och gör på Excelvis en utskrift av markering. Avsluta med att klicka på "Till resultatlista". Resultaten förs över till den samlade resultatlistan och samtidigt sparas och stängs grenfilen. Grenfilens namn får samtidigt prefixet "KLAR_". Om man tillämpar fortlöpande uppdatering av resultat på internet och vill lägga upp försöksresultaten innan finalen körs skickar man dessa till resultatlistan så här: Tryck "Alt+F8", välj "Spara_Heat_Till_Resultatlista" och klickar på "Kör". Detta måste göras innan man skapar finalfältet. Den funktionen är också användbar då försök och final går på skilda dagar. Löpning på gemensam bana Klicka på knappen "Hämta ny gren" så kommer nedanstående dialogruta upp. För löpning på gemensam bana kan du välja alla alternativen, från 3 banor till 30 löpare. Ta dock för vana att välja ett något högre alternativ än antalet deltagande löpare. Maximalt antal heat och startande framgår av dialogrutans knappar. Om antalet löpare ryms inom ett heat bör man ta för vana att välja minst alternativet 10 löpare. Då slipper man bansiffrorna i grenprotokollet. OBS! Alternativet "9 löpare" är reserverat för 800 m när försöksheat med maximalt nio löpare skall följas av final. Se SFIF:s kvalsystem för SM-tävlingar. Om t.ex. antalet löpare på 800 m är 27 och arenan har 6 banor bör heatens antal vara 3 (dubblering på banorna 4-2-6). Valet är i detta exempel "9 löpare". För ett lopp på 1500 m med 9 deltagare kan du välja vilket alternativ som helst från "10 löpare" och uppåt. Det kan dock vara bra att välja något högre alternativ, t.ex. "12 löpare", om några som glömt pricka av sig dyker upp på startlinjen. Observera att alternativet "9 löpare" är reserverat för 800 m under vissa förhållanden.

20 Vi markerar en gren, P M och väljer "10 löpare" då vi vet från avprickningen att alla 19 löpare kommer till start. Då skapas en grenfil med namnet "P M.xlsx". Under tävlingens gång är varje påbörjad gren en egen fil. Vi har tänkt oss ha två heat med tiderna avgörande. Eftersom vi valde "10 löpare" kommer antalet löpare i heaten bli 10 och 9. Manuellt kan man, om man så vill, efter programmets heatindelning ändra och flytta en löpare från A-heat till B-heat för att jämna ut antalet löpare per heat.

21 Det finns fyra knappar att tillgå. "Radera" används för att ta bort deltagare som inte inte prickat av sig. Markera namn eller startnummer och klicka på "Radera". "Indela i heat" används för att skapa försöksheat (eller direktfinal om alla grenens deltagare ryms i ett heat). "A-B-C-final" används för att skapa A- och B-finaler osv utan påföljande semifinaler/final. Detta alternativ är det vanligaste vid längre lopp och vi använder oss av detta i exemplet. "Återgå" används för att spara och stänga grenfilen. Använd alltid "Återgå"-knappen för att stänga filen utom om du av någon anledning inte vill spara ändringar. Till höger om föreningsnamnen finns en kolumn för seedning. Om seedningsresultat tidigare registrerats in finns de här. De behöver oftast kompletteras och det kan vara enklast att seeda om med osv. Seedningssiffrorna är givetvis beroende på vilken förhandsinformation man har om deltagarna. Vet man inget så får man låta slumpen helt avgöra. I detta fall har vi seedat 10 löpare. Vi klickar på knappen "A-B-C-final". Heatindelningen visas med slumpmässig ordning inom heaten och de högst seedade löparna i sista heatet.

22 Knapparna har ändrat funktion. Första knappen används för att sortera heaten efter att placeringar och resultat införts för alla heaten. "Grenprotokoll" används för utskrift av tävlingsprotokoll till starter, speaker och tidtagning. Om målkameradatorn är nätverkskopplad kan tider och placeringar inhämtas direkt via knappen "Resultatimport". Mer om detta under "Direktimport av tider". När protokollet så småningom efter genomfört lopp kommit tillbaka hämtas grenen fram med hjälp av huvudmenyns knapp "Hämta påbörjad gren". I dialogrutan väljer du grenen, i detta fall "P M", och klickar på "Öppna".

23 Skriv in placeringar och resultat. Skriv alltid eventuell delad placering som ett heltal. Om du vid exempelvis delad tredjeplacering skriver "3=" kommer inte sorteringen att fungera. Lägg till likhetstecknet först i den slutliga resultatlistan. Resultaten skall vid eltidtagning skrivas med två decimaler. Använd alltid komma som decimalavskiljare. Manuella tider skrivs så här: "2.10,3m", dvs ett "m" direkt efter tiden. Om hela tävlingen genomförs med manuell tidtagning kan "m" uteslutas. Använd alltid punkt som skiljetecken mellan minuter och sekunder. Om du använder kolon kan det hända att Excel automatiskt ger cellen ett tidsformat som du får problem med. Alla placerings- och resultatrutor måste fyllas i. Om deltagaren inte startat, brutit eller blivit diskvalificerad skriver du förslagsvis, ej start - bröt - diskv i resultatrutan och alltid ett streck "-" i placeringsrutan.

24 Klicka på knappen "Sortera heat". Sorteringen sker alltid efter placeringssiffran.

25 Grenen är klar! Eftersom tiderna i de två heaten var direkt avgörande för slutplaceringarna skapas en "Samlad lista". Vill man inte ha en sådan lista sorterad i resultatordning kan den raderas med vanliga Excel-funktioner innan man tar utskrift och sparar till resultatlistan. Klicka på "Grenutskrift" för utskrift till exempelvis speaker och anslagstavla. Avsluta med att klicka på "Till resultatlista". Resultaten förs över till den samlade resultatlistan och samtidigt sparas och stängs grenfilen. Grenfilens namn får samtidigt prefixet "KLAR_". Om man tillämpar fortlöpande uppdatering av resultat på internet och vill lägga upp eventuella försöksresultat innan finalen avgörs skickar man dessa till resultatlistan så här: Tryck "Alt+F8", välj "Spara_Heat_Till_Resultatlista" och klickar på "Kör". Detta måste göras innan man skapar finalfältet.

26 Speciellt om semifinaler (och A-B-C-finaler) Om försöksheaten är fyra eller fler rekommenderas att semifinaler läggs in. Markera de som skall gå vidare till semifinal med texten "Semi" till höger om resultatet. Vid fyra eller fem heat blir semifinalernas antal två, vid sex heat eller flera löps tre semifinaler. Klicka på knappen "Semifinaler". Semifinalerna banlottas i enlighet med regelboken. Det går också att köra finalheat direkt utan semifinaler. Klicka på knappen "Final direkt" efter att ha markerat finalisterna med texten "Final". Vid löpning på 5, 6, 7 eller 8 banor finns möjlighet att avsluta med A-, B- och C-finaler. Vid exempelvis löpning på 6 banor skapas ett finalheat om man markerat 6 löpare med "final", om man markerat 12 löpare skapas A- och B-finaler och slutligen om 18 löpare markerats skapas dessutom C-final. Det är viktigt att man endast skriver texten "Final". Vill man markera A, B eller C gör man det i kolumnen till höger om "Final". Indelning i A-, B- och C-finaler sker strikt på försöksresultat med de snabbaste i A-heatet.

27 Skriv ut grenprotokoll för semifinalerna. Så småningom, med placeringar, resultat och vinduppgifter ifyllda, klickar du på "Sortera semifin". Fortsätt sedan med finalheat på vanligt sätt. Se Löpning på skilda banor.

28 Hopp och kast Klicka på knappen "Hämta ny gren" så kommer nedanstående dialogruta upp. Vi markerar en gren, P15 HÖJD, och väljer knappen "Hopp och kast". Då skapas en grenfil med namnet "P15 HÖJD.xlsx". Under tävlingens gång är varje påbörjad gren en egen fil.

29 Överst finns fem knappar. "Radera" används för att ta bort deltagare som inte prickat av sig om man använder sig av avprickningslistor. Markera namn eller startnummer och klicka på "Radera". Före utskrift av grenprotokoll måste lottning av hopp/kastordning ske. Klicka på knappen "Lotta". I nästa bild har lottning skett. Vid större tävlingar med många deltagare i grenen kan det förekomma kvaltävling. I stället för att lotta hopp/kastordning klickar man på knappen "Kval". Då lottas ordningen och deltagarna delas i två lika stora grupper (vid t ex 39 deltagare får ena gruppen 20 och andra gruppen 19 deltagare). Grenfilerna får namnen "P15 HÖJD kvalpool1.xlsx" och "P15 HÖJD kvalpool2.xlsx". Kvalpoolerna behandlas som separata grenar. När finalen ska köras börjar man om grenen från början och raderar de som inte gått vidare från kvalet. Knappen "Export" kan användas om man har installerat tilläggsfilerna "hojdstav_mall.xls", "langdtresteg_mall.xls" och "kast_mall.xls" i samma mapp som Windathletics.xlsm. Då skapas en protokollsfil med prefixet "Ny ", i detta fall "Ny P15 HÖJD.xls". Denna fil kan användas för att föra grenprotokoll direkt i dator ute vid grenen. Se vidare under Datorprotokoll. "Återgå" används för att spara och stänga grenfilen. Använd alltid "Återgå"-knappen för att stänga filen utom om du av någon anledning inte vill spara ändringar. Efter att deltagarna lottats blir knappen "Grenprotokoll" tillgänglig. Den används för utskrift av tävlingsprotokoll till grenfunktionärer och speaker. När utskrift gjorts infogas automatiskt rutor för att skriva placeringar och resultat.

30 För grenarna längd och tresteg infogas speciella rutor för vinduppgifter och noteringar om bästa resultat med godkänd vind. När protokollet så småningom kommer tillbaka hämtas grenen fram med hjälp av huvudmenyns knapp "Hämta påbörjad gren". I dialogrutan väljer du grenen, i detta fall "P15 HÖJD", och klickar på "Öppna".

31 När du fått fram grenen börjar du med att radera de som eventuellt inte kommit till start. Skriv sedan in placeringar och resultat som i bilden nedan. Använd komma som decimalavskiljare. Skriv alltid eventuell delad placering som ett heltal. Om du vid exempelvis delad tredjeplacering skriver "3=" kommer inte sorteringen att fungera. Lägg till likhetstecknet först i den slutliga resultatlistan. Om någon deltagare inte lyckats få giltigt resultat i grenen skriver du "0" i resultatrutan och alltid ett streck "-" i placeringsrutan. Nedan visas exempel på hur vinduppgifter och noteringar om bästa resultat med godkänd vind skrivs i längd och tresteg.

32 Klicka på knappen "Sortera". Sorteringen sker i första hand efter placeringssiffran. Om placeringssiffror inte fyllts i sker sortering efter resultatet. Det är att föredra att alltid skriva in placeringssiffrorna, särskilt om flera hoppare/kastare hamnat på samma resultat. Exempel på längd/tresteg i sorterat skick: Grenen är klar! Klicka på "Grenutskrift" för utskrift till exempelvis speaker och anslagstavla. Avsluta med att klicka på "Till resultatlista". Resultaten förs över till den samlade resultatlistan och samtidigt sparas och stängs grenfilen. Grenfilens namn får samtidigt prefixet "KLAR_".

33 Resultatlistan Här samlas resultaten från färdiga grenar. Ordningsföljden mellan grenarna är så som de blivit klara. Klicka på "Infoga rubrik" så hämtas tävlingsnamn och datum in. I denna lista kan man endast göra mindre ändringar. Exempel på detta är felstavade namn, fel födelseår eller rättelse av resultat. Det går inte att lägga till eller ta bort rader. Större ändringar måste vänta tills filerna i nästa stycke skapats. Knappen "Skapa resultatfiler" skapar grensorterade listor. En Excelfil, en textfil och en html-fil färdig för publicering på internet. Dessa filer är lämpliga för efterhandsredigering. Knappen "Poäng" används för beräkning av föreningspoäng. Läs mera under "Föreningspoäng"

34 Filen "resultat.xlsx" innehåller en klass- och grensorterad lista:

35 Filen "resultat.html" ser ut så här i en webbläsare: Datorprotokoll I Windathletics finns möjlighet att skapa grenprotokoll för hopp och kast som fylls i på dator direkt vid grenen. Man får därmed in hopp- och kastserier direkt i resultatlistan. För detta behövs tilläggsfilerna "hojdstav_mall.xls", "langdtresteg_mall.xls" och "kast_mall.xls" i samma mapp som "Windathletics.xlsm". Vid tävlingar kan man ha datorer vid hopp- och kastgrenar kopplade i nätverk med datorn med "Windathletics.xlsm". Excel 2003 eller senare version krävs på alla datorer. När grenfilen skapats, i detta fall "P15 HÖJD.xlsx", lottar man först och klickar sedan på knappen "Export". Då skapas ett grenprotokoll för ifyllnad i form av filen "Ny P15 HÖJD.xls". Samtidigt byter knappen funktion till "Import". Observera att filerna för grendatorerna alltid skapas i Excel 2003-format för kompatibilitet bakåt.

36 Filen "Ny P15 HÖJD.xls" ser ut så här. Filen kopieras till den dator i nätverket som finns vid höjdhoppet. Man bör alltid ha grenfilerna liggande lokalt på grendatorerna för att inte låsa datorn med "Windathletics.xlsm" som ett slags server. Ett traditionellt protokoll på papper bör även föras som säkerhetskopia och för grenledares underskrift. Grensekreteraren öppnar filen "Ny P15 HÖJD.xls". och fyller i protokollet med hjälp av knappar. Använd alltid knapparna "Avstått", "Ogiltigt" eller "Godkänd". Det går inte att skriva x eller o direkt i rutorna. Klicka på knappen "Radera" om det blivit fel. Observera att protokollet är ett Excelblad med tre kolumner för varje höjd! Man börjar lämpligen med att skriva in höjningsschemat på raden överst där det initialt står osv. För att få positionerna rätt i resultatlistan bör man för höjder under 100 lägga in ett mellanslag efter de två siffrorna som anger hopphöjden. Klicka på knappen "Auto-plac" så läggs uppdaterade placeringssiffror in mellan startnummer och namn. När grenen är klar klickar man på "Avsluta gren". Den klara grenfilen sparas då som "Klar P15 HÖJD.xls" och stängs.

37 I datorn med WindAthletics.xls öppnar man nu grenfilen "P15 HÖJD.xlsx", och klickar på knappen "Import". I dialogrutan letar man upp filen "Klar P15 HÖJD.xls" på datorn vid höjdhoppet och öppnar den. Då hämtas grenens resultat och hoppserier in enligt bilden nedan. Sedan kan man fortsätta med "Grenutskrift" och "Till resultatlista" på vanligt sätt.

38 För längd och tresteg ser protokollfilen ut som på de två bilderna nedan. Bilderna överlappar varandra på bredden. Man fyller i resultat med enbart siffror utan skiljetecken mellan m och cm. Klicka på knappen "Auto" så läggs uppdaterade placeringssiffror in mellan startnummer och namn. Använd alltid knapparna "Avstått" och "Ogiltigt" för att markera - och x. Enbart siffror får skrivas i rutorna. Klicka på knappen "Radera" om det blivit fel. Knappen "Sortera" ger exakta placeringar även för de som har samma bästaresultat.

39 Efter att alla gjort tre försök klickar man på knappen "Till final" (om fler än åtta deltagit). Då gråmarkeras rutorna 4-6 för de som inte får fortsätta. Plats finns också för vinduppgifter. Ange alltid + eller - och vind med en decimal. Om vindmätaren visar två decimaler ska avrundning alltid ske uppåt. Hundradelarna för man in enbart på pappersprotokollet. Om vindmätning inte skett måste man klicka på "Rensa" innan man klickar på "Avsluta gren". Avsluta grenen på samma sätt som beskrivits ovan vid P15 HÖJD-exemplet. Nedan visas resultaten importerade till grenfilen.

40 Alla kastgrenar behandlas på samma sätt som längd/tresteg (bortsett från vindmätning).

41 Automatisk inhämtning av tider från Omega, FinishLynx och Algetiming målkamera Om målkamerans dator är nätverkskopplad med egen dator kan resultat från löpning hämtas in automatiskt. För att Windathletics skall hitta resultaten måste mappen med resultatfilerna i målkameradatorn kopplas till K: enligt nedanstående exempel. I exemplet heter målkameradatorn "Hp8710" och den utdelade mappen "FinishLynx". Resultatfilerna på Omega Scan'o'Vision har filtillägget ".cl". Filerna på FinishLynx har filtillägget ".lif" och på Algetiming ".txt". När resultat skall inhämtas så markerar man grenrubriken eller någon av rutorna för placering/tid i aktuellt heat. Sedan klickar man på knappen "Resultatimport" och väljer rätt gren i fillistan. Placeringar och tider läggs in automatiskt som i nedanstående exempel. Löparen på bana 8 startade inte. Komplettera med texten "ej start" i resultatkolumnen och "-" som placering.

42 Observera att man vid löpning på gemensam bana måste skriva in placeringssiffrorna manuellt. Radera också eventuella bansiffror. Om kontakten med målkameradatorn inte etablerats korrekt visas nedanstående felmeddelande. Beräkning av föreningspoäng För beräkning av föreningspoäng finns tre varianter: 3-2-1, och Klicka först på "Visa resultatlista". Där används knappen "Poäng" för att lägga in poäng på en gren i taget. Till höger om knappen anger man vilken poängberäkningsvariant man vill ha: 3, 6 eller 7. Markera grenrubriken för varje final (det fungerar inte på försöksheaten) och klicka på knappen "Poäng". Poängen visas till höger om resultaten. Om man försöker poängberäkna en gren ytterligare en gång kommer följande meddelande...

43 ...och om man försöker poängberäkna ett försöksheat visas detta: För att visa och eventuellt skriva ut poängställningen klickar man på knappen "Visa föreningspoäng" på huvudmenyn. Då visas en föreningslista och hittills uppnådda poäng. Dessutom visas vilka grenar som är poängberäknade. Använd Excels vanliga utskriftsfunktion för utskrift. Ändra i eller göra om beräkningen av föreningspoäng under tävlingens gång Det kan hända att poängberäkningen blivit fel genom att t.ex. ett föreningsnamn stavats fel för någon deltagare och föreningen därmed råkat hamna i dubbel upplaga i poängsammandraget. Wedevågs IF och Vedevågs IF tolkar programmet som två föreningar. Man går då till "Visa föreningspoäng" och rättar det felaktiga. Kolumnerna för förening, poäng och klara grenar är öppna för rättelser. Om ett föreningsnamn raderas så lämna inga tomma rader utan flytta upp med hjälp av vanliga Excelfunktioner som "Klipp ut - Klistra in". Man kan alternativt välja att "Radera allt" och sedan göra om poängberäkningen för alla grenar i resultatlistan.

44 Speakerstöd I Windathletics kan speakern via nätverk lätt få tillgång till uppdaterad startlista, alla grenfiler under tävlingens gång och uppdaterad resultatlista. Varje gång man klickar på "skapa startlista " nyskapas/uppdateras filen startlista.html. När något händer i de enskilda grenfilerna skapas/uppdateras en html-fil med grenens namn. När man i "Visa resultatlista" klickar på "Skapa resultatfiler" skapas/uppdateras filen resultat.html. Om speakern är utrustad med dator i nätverk med sekretariatet och eventuella grendatorer kan denne via webbläsare och grenfiler i html-format följa tävlingen praktiskt taget papperslöst. Via grendatorer ute på fältet kan varje hopp och kast följas i realtid. OBS! Html-filerna är endast avsedda för speaker m fl. Öppna inte dessa filer via Windathletics! Ange standardkatalog Klicka på knappen "Ange standardkatalog" om du vill ändra defaultkatalogen till något annat än C:\ARENA. Skriv ditt katalogval i dialogrutan och klicka på OK.

45 Ange målkamerasystem Klicka på knappen "Målkamerasystem" För att välja mellan Omega, Alge-Timing eller FinishLynx. Skriv ditt katalogval i dialogrutan och klicka på OK. Grafiktavlor I samarbete med IC Control har ett system med grafiktavlor direkt kopplade till Windathletics' grendatorer utvecklats. Innan man väljer "IC Control" i dialogrutan behöver man göra en särskild installation på grendatorerna. Dessutom finns modifierade tilläggsfiler: "grafik_hojdstav_mall.xls", "grafik_langdtresteg_mall.xls" och "grafik_kast_mall.xls"

46 Avsluta Rensa för ny tävling Klicka på knappen "Avsluta" när du vill spara ändringar och stänga programmet. Knappen "Rensa för ny tävling" används för att rensa bort alla inregistrerade grenar och anmälningar. Startlistan och resultatlistan rensas också. Tips och tricks Omflyttning av löpare Det händer ibland att man inte är nöjd med den banplacering som programmet ger. Det går i sådana fall att manuellt flytta deltagare mellan banorna. Med fem löpare på sex banor (och sju löpare på åtta banor) lämnas alltid bana ett tom. Om man av någon anledning i stället vill ha bana sex tom markerar man alla löpare (inklusive startnummer och förening) och drar markeringen en rad uppåt. Se nedanstående bild. En annan variant visas nedan. Man flyttar helt enkelt löparen på bana sex till bana ett. Det går alltså alldeles utmärkt att använda Excels funktioner för att möblera om i heatet (och mellan heaten).

47 Sammanslagning av olika åldersklasser till ett heat Det händer ibland att antalet anmälda deltagare i löpgrenar är så få att flera åldersklasser slås samman till ett heat. Det är viktigt att i sådana fall låta programmet behandla varje klass för sig. Alltså exempelvis en grenfil med namnet "P M.xlsx" och en med namnet "P M.xlsx". Om man vill skriva ut grenprotokollet med båda klasserna sammanslagna kan man, efter att båda grenfilerna skapats var för sig, öppna båda filerna. Kopiera förslagsvis P17-deltagarna till P19-filen och gör nödvändiga protokollsutskrifter. Stäng sedan grenfilerna igen utan att spara de ändringar som gjorts i P19-filen. Ändring av antal heat efter att en löpgren påbörjats Programmet bygger på att man i löpningar använder avprickningslistor som tas ned min före grenstart. Heatindelningarna görs sedan man raderat de som inte prickat av sig. Om man inte använder sig av avprickningslistor utan skriver ut tävlingsprotokollen med alla anmälda deltagare och har upprop vid starten kan det hända att man vill krympa antalet planerade heat på grund av att flera inte svarat vid uppropet. Då uppstår problemet hur man på ett enkelt sätt tar bort heat i programmet utan att behöva göra om grenen från början. Om man minskar antalet heat från 5, 4 eller 3 till 4, 3 eller 2 flyttar man löpare mellan och inom heaten med tekniken som visats i bilderna ovan och ser till att de sista heaten lämnas tomma på löpare. Man måste också radera grenrubriker (all text) för tomma heat. Rutorna kan dock lämnas kvar, de försvinner automatiskt vid sorteringen. Att minska antalet heat från 3 till 2 medför inga problem. Både tre heat och två heat följs ju av final. Om man minskar från 4 till 3 måste man tänka på att välja "Final direkt" i stället för "Semifinal". Semifinalalternativet "ärvs" från de ursprungliga fyra heaten. Vid reducering från 5 till 4 heat sker inget dramatiskt. Båda varianterna följs av två semifinaler. Problem uppstår när man minskar från 6 heat eller flera till 5 heat. 6, 7 och 8 heat skall följas av tre semifinaler medan 5 heat skall följas av två semifinaler. Min lösning är att man trotsar regelboken och kör tre semifinaler från fem heat. De tre semifinalerna ärvs ju från det ursprungliga heatantalet. (Om man inte känner att man i tävlingssituationen har tid att göra om grenen helt från början och radera de som inte svarat vid uppropet.) Vid minskning från två till ett heat, dvs final direkt, bör man göra om grenen från början och radera de löpare som inte startar. Annars drabbas man ofelbart av att skapa finalheat innan grenen kan avslutas. Det är i detta fall inte så många löpare att hantera så man hinner även i en tidspressad situation göra om grenen. Avsluta en löpgren utan att köra semifinaler/final Det kan hända att man av misstag klickar på "Indela heat" i stället för "A-B-C-final" när man vill att tiderna i första omgången skall vara avgörande för slutplaceringarna. Upptäcks inte detta i tid så står man där med knappar för finalheat (och eventuellt semifinaler) utan möjlighet att direkt avsluta grenen. Var lugn! Det finns en möjlighet att spara grenen till resultatlistan direkt efter försöksheaten. Gör så här: Tryck "Alt+F8", välj "Spara_Heat_Till_Resultatlista" och klicka på "Kör".

48 Windathletics i nätverk Nätverksversionen av Windathletics utvecklas inte längre men finns tillsvidare tillgänglig i version 2008 för både Excel 2003 och Excel 2007/2010. Nätverksversionen består av tre filer: Windathletics_server.xls, Windathletics_Client.xls och Windathletics_Res.xls. Windathletics_Server.xls är identisk med enanvändarversionen (2008) med ett par undantag: 1. När startlista skapas läggs startlistan också i en html-fil med namnet "startlista.html". Den filen används av Windathletics_Client.xls för att hämta in aktuell startlista. 2. När en gren sparas till resultatlistan hamnar den i filen Windathletics_Res.xls. I vyn "Visa resultatlista" finns en ny knapp: "Uppdatera". Den knappen hämtar in allt som samlats (från både server och clienter) till Windathletics_Res.xls. I Windathletics_server.xls sker all inregistrering av grenar och deltagare och startlista skapas/uppdateras. Hantering av grenar sker på samma sätt som i enanvändarversionen. Windathletics_Client.xls kan finnas på obegränsat antal datorer. Knappen "Uppdatera startlista" hämtar in aktuell startlista från "startlista.html". "Hämta ny gren" och "Hämta påbörjad gren" fungerar på samma sätt som i enanvändarversionen. Gren som påbörjas på en client-dator måste fullföljas på samma dator. När en gren är klar och man klickar på "Till resultatlista" skickas grenen till Windathletics_Res.xls på server-datorn. Windathletics_Res.xls måste finnas på server-datorn för att samla in klara grenar från både server och clienter. Rör den inte under pågående tävling! Om den lämnas öppen blockeras inkommande grenar som avslutas utan att hamna i resultatlistan. OBSERVERA Mappen med Windathletics_server.xls och Windathletics_Res.xls måste vara utdelad med läs- och skrivrättigheter. Detta är en förutsättning för att Windathletics_Res.xls ska kunna uppdateras med klara grenar från Windathletics_Client.xls. Datorn och mappen med Windathletics_Server.xls måste från alla "clienter" vara nätverkskopplad till S: "Ange standardkatalog" ska hänvisa till den mapp på egen dator där Windathletics_Server.xls eller Windathletics_Client.xls ligger. Där samlas då de grenfiler som hanterats på respektive dator. För all övrig hantering är manualen för Windathletics.xls tillämplig Copyright 2011 Löparspecialisten Telefonsupport: , info@windathletics.com

Funktioner i sammandrag

Funktioner i sammandrag Windathletics är det kompletta systemet för administration av friidrottstävlingar på arena. Kan användas vid alla typer av friidrottstävlingar, från en liten tävling på klubbnivå till stora mästerskaps-tävlingar.

Läs mer

Sekretariatet så här kan man göra!

Sekretariatet så här kan man göra! Sekretariatet så här kan man göra! Förarbete En del av sekretariatets arbete sker innan tävlingen. Anmälningar Anmälningarna kommer in på diverse olika sätt till tävlingen. Se till att ta emot anmälningarna,

Läs mer

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling Guide till IceTest... 1 Före, under och efter tävling... 1 Före tävling... 1 Lottningen... 1 Dags att skapa databas för tävlingen... 2 Skapa ny gren... 2 Färger m. m.... 3 Importering i IceTest... 3 Kontroll

Läs mer

EasyRecord Manual. Tävlingsadministration. EasyRecord 1

EasyRecord Manual. Tävlingsadministration. EasyRecord 1 EasyRecord Manual Tävlingsadministration EasyRecord 1 Innehåll 1 Introduktion... 4 2 Systemkrav för användning av EasyRecord... 5 3 Beställning av ny tävling... 5 4 Förberedelse av ny Tävling... 5 5 Lägga

Läs mer

Inmatningsprogrammet EventManager

Inmatningsprogrammet EventManager Inmatningsprogrammet EventManager Inställningar När programmet startas öppnas nedanstående startfönster. Klicka överst i någon av de sk radioknapparna, Track, Long/Triple Jump, High Jump /Pole Vault eller

Läs mer

Installera genom att klicka på setup.exe som kommer att finnas i mappen aetiming efter du packat upp programmet.

Installera genom att klicka på setup.exe som kommer att finnas i mappen aetiming efter du packat upp programmet. Senast ändrad 2014-11-12 Manual för aetiming Installation aetiming Programmet kräver operativsystem minst Windows XP och dator (PC). Programmet kräver också att ditt operativsystem är uppdaterat med de

Läs mer

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 LOTTA MANUAL t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 Innehållsförteckning 1. Nedladdning, installation och start av programmet 2. Skapa en turnering 3. Lägga in spelare i programmet 3.1. Inmatning av spelare

Läs mer

Handledning för Stafett med OLA Version: Författare: Ingemar Gillgren

Handledning för Stafett med OLA Version: Författare: Ingemar Gillgren 1 Handledning för Stafett med OLA Version: 2017-10-12 Författare: Ingemar Gillgren Grunder för användning av OLA vid individuell tävling finns i en annan handledning. Den innehåller även en mängd grundläggande

Läs mer

ViktoriaBoule Manual. Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida

ViktoriaBoule Manual. Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida Manual ViktoriaBoule 4.0 www.viktoriaboule.se Programmets startsida 1 1 Inledning ViktoriaBoule är ett lättanvänt dataprogram för administration av bouletävlingar. Programmet följer Bouleregler för veteraner

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Välkomna! Praktikaliteter Erfarenhetsutbyte Vad vill du få ut av dagen?

Välkomna! Praktikaliteter Erfarenhetsutbyte Vad vill du få ut av dagen? Välkomna! Praktikaliteter Erfarenhetsutbyte Vad vill du få ut av dagen? Introduktion Vad är BangolfArena? Ett program som hanterar resultaten i bangolftävlingar och som gör resultaten tillgängliga på internet.

Läs mer

Arrangera - Resultat Export och Import

Arrangera - Resultat Export och Import 2015 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Arrangera - Resultat Export och Import [Här kan du läsa en enkel guide hur du hanterar resultat.]

Läs mer

Arbetssätt i Skola24 Schema

Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till allra största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I det här dokumentet beskrivs

Läs mer

Tävl-adm 3.0. Tävlingsadministrativt system www.braincurrent.se 1

Tävl-adm 3.0. Tävlingsadministrativt system www.braincurrent.se 1 Tävl-adm 3.0 Innehåll Introduktion... 3 Systemkrav... 3 Mjukvara... 3 Grunder... 4 Symboler... 4 Knappar... 4 Kontroller... 4 Tips... 4 Huvudmeny... 5 Flytta data mellan datorer... 5 Tävlingsdata... 5

Läs mer

Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida

Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida Manual ViktoriaBoule 4.0 www.viktoriaboule.se Programmets startsida Från och med 2018-01-01 är ViktoriaBoule en Fri programvara. Detta betyder att vem som helst får använda ViktoriaBoule utan kostnad.

Läs mer

Startguide, stafettävling

Startguide, stafettävling Startguide, stafettävling Baserad på OLA 5.0.0-26 Dokumentversion: 20120131 Författare: Redigering och layout: Oskar Berg, Halmstad Henrik Bengtsson, SOFT Niklas Wrane, SOFT Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (9)

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARRANGÖR AV VETERAN-NM (VNM)

RIKTLINJER FÖR ARRANGÖR AV VETERAN-NM (VNM) 1 RIKTLINJER FÖR ARRANGÖR AV VETERAN-NM (VNM) (senast uppdaterad 2010-07-18) Sid 1. ALLMÄNT 2 2. SPRINT (60 m - 400 m) 4 3. MEDELDISTANS (800 m - 1500 m) 4 4. LÅNGDISTANS (3000 m - 10000 m) 5 5. STAFETT

Läs mer

SCB Räkenskapssammandrag

SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag 1 1. KOMMA IGÅNG MED PROGRAMMET... 2 1.1 ÖVERSIKT FÖRBEREDELSER... 2 1.2 STARTA PROGRAMMET... 3 1.3 ÖVERSIKT SCB MENY... 5 1.4 INSTÄLLNINGAR... 6 1.5 KOLUMNER...

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

SBlK MANUAL DREVPROVSREDOVISNING 2013, i augusti

SBlK MANUAL DREVPROVSREDOVISNING 2013, i augusti ALLMÄNT Drevprovsredovisningen kommer även den kommande säsongen att skötas med hjälp av ett Excelprogram, vilket är en uppdaterad variant av det program som togs i bruk säsongen 2011/2012. Denna instruktion

Läs mer

IndTA. Tävlingsadministrativt system för konståkning på IdrottOnline. Manual: Administrera dataöverföringar

IndTA. Tävlingsadministrativt system för konståkning på IdrottOnline. Manual: Administrera dataöverföringar IndTA Tävlingsadministrativt system för konståkning på IdrottOnline Manual: Administrera dataöverföringar Innehållsförteckning Inledning... 3 Om IndTA...3 Krav... 3 Logga in i IndTA... 3 Administrera dataöverföringar...4

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 OESpeaker Version 10.3 OSSpeaker Version 10.3 Status: 26.2.2007 Vi tar tacksamt emot alla kommentarer, tips och felrapporter på denna handbok. Skriv till författaren!

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Utskick av respondentenkät

Utskick av respondentenkät 1 Survey&Report steg för steg: Utskick av respondentenkät 2013-05-05 Ola Stjärnhagen 2 Utskick av respondentenkät 1. Efter att ha avslutat konstruktionen av respondentenkäten (anonym eller icke-anonym)

Läs mer

GOLFTOURERNAS ANMÄLNINGSSYSTEM PÅ INTERNET

GOLFTOURERNAS ANMÄLNINGSSYSTEM PÅ INTERNET GOLFTOURERNAS ANMÄLNINGSSYSTEM PÅ INTERNET 67 Webbadress: http://anmalan.golfdata.se Kan även nås via Skandia Tours hemsida: http://skandiatour.golf.se Alla anmälningar till Skandia Tour Elit, Riks, Regional

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Administrera tävling. Arrangera tävling

Administrera tävling. Arrangera tävling 2015 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Administrera tävling Steg 3 Arrangera tävling [Här kan du läsa en enkel guide hur du arrangerar

Läs mer

MX-RESULTS.COM. Manual. Jonas Gustafsson, MC Alingsås jonas@enebacken.com 0735 12 67 47

MX-RESULTS.COM. Manual. Jonas Gustafsson, MC Alingsås jonas@enebacken.com 0735 12 67 47 MX-RESULTS.COM Manual Jonas Gustafsson, MC Alingsås jonas@enebacken.com 0735 12 67 47 Manual... 1 Inledning... 3 Hitta till mx-results... 4 Att skapa en användare på mx-results och göra rätt val... 5 Lagledare...

Läs mer

LOTTA MANUAL

LOTTA MANUAL LOTTA MANUAL 2012-09-24 Innehållsförteckning 1. Nedladdning av programmet 2. Skapa en turnering 3. Inmatning av spelare i en spelarpool 4. Importera spelare 5. Kopiera spelare från spelarpool till en turnering

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

Manual OE2003. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet OE2003.

Manual OE2003. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet OE2003. Förberedelser Manual OE2003 Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet OE2003. 1. Starta programmet OE2003. 2. Välj Tävling Återställ från Säkerhetskopian. 3. I dialogrutan

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Upplysningar: lillemor.ronnbrant@uddevalla.se 070-5757817 Bo Stalefors <stalefors1@spray.se 070-2164633

Upplysningar: lillemor.ronnbrant@uddevalla.se 070-5757817 Bo Stalefors <stalefors1@spray.se 070-2164633 PM VETERAN-SM i FRIIDROTT 24 26 juli 2015 Svenska Friidrottsförbundets Veterankommitté och BDFIF hälsar Er välkomna till Uddevalla och Veteran-SM i Friidrott. Tävlingsarena: Rimnersvallen Upplysningar:

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

SKOLA24 ARBETSSÄTT I SKOLA24 SCHEMA

SKOLA24 ARBETSSÄTT I SKOLA24 SCHEMA Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

För att kunna använda konsulentuppsättningarna, skall på varje enskild dator göras följande inställningar.

För att kunna använda konsulentuppsättningarna, skall på varje enskild dator göras följande inställningar. Gemensam uppsättning för rådgivare I Näsgård Karta Advicer, är det en särskild funktion som gör det möjligt att dela gemensamma uppsättningar mellan alla användare. Du kan t.ex. dela uppsättning för: 1.

Läs mer

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola Novaschem Integration Procapita Education Grundskola Augusti 2013 Education Sida 2/15 Innehåll FÖRBEREDELSER... 3 Nytt läsår... 3 Pågående läsår... 3 Förberedelser övrigt... 3 Procapita... 4 Export från

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Manual för upprättande av MB Brounderhåll

Manual för upprättande av MB Brounderhåll Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 2 REVIDERING PROGRAM MARS 2011... 1 3 INSTALLATION... 1 4 FUNKTIONER I MB BROUNDERHÅLL... 2 5 SKAPA MÄNGDBESKRIVNING... 3 6 SPARA OCH SKRIV UT... 6 1 INLEDNING I detta

Läs mer

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar Juni 2012 Manual Mina anläggningar Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Lathund för STF tävlingssystem

Lathund för STF tävlingssystem Göteborg 2016-10-07 Till arrangörer Lathund för STF tävlingssystem Här hittar du hjälp för att kunna lägga upp, ändra i och ta bort tävlingar. Innehållsförteckning Introduktion Arbetsgång 2 Registrering

Läs mer

Jyckedata Drevprovsredovisning

Jyckedata Drevprovsredovisning 1. INSTALLATION Förutsatt att du har en godkänd Jyckedata installerad på din dator uppdaterar du drevprovsprogrammet till senaste version med hjälp av följande länk. Klicka på länkarna och följ instruktionerna

Läs mer

Att tänka på inför friidrottstävling

Att tänka på inför friidrottstävling Att tänka på inför friidrottstävling Före tävling Tävlingar får ni reda på via friidrottsgruppen eller så läser ni själva på Smålands Friidrottsförbunds hemsida www.smfif.se och där under Tävlingar. Då

Läs mer

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se WebitRental Uthyrningssystem WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se Instruktioner INSTALLATION... 3 FRÅN CD... 3 FRÅN NÄTET... 3 KOMMA IGÅNG... 4 FÖRETAGSUPPGIFTER... 4 HYRTIDER... 4 SJÄLVRISKREDUCERING...

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande:

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Installation Programmet är uppbyggt med 2 st program: Orbit Cycle Orbit Cycle Remote

Installation Programmet är uppbyggt med 2 st program: Orbit Cycle Orbit Cycle Remote Installation Hämta programvaran från Internet. Information var den finns får ni efter er beställning. Installera programmet. Ange språk för installationen. Svenska kan ni ange efter intallation. Ange nyckel.

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

Beställning av Tandvårdsintyg, T99Wi Handledning

Beställning av Tandvårdsintyg, T99Wi Handledning Beställning av Tandvårdsintyg, T99Wi Handledning Innehåll Allmänt om tandvårdsintyg och T99-reformen...2 Systemstart...2 Beställning av nytt tandvårdsintyg...5 Sök patient...6 Exempel...6 Områdeskod...8

Läs mer

Manual för Diabas, version 1.2

Manual för Diabas, version 1.2 Manual för Diabas, version 1.2 Innehållsförteckning Kortversion sid 1 Kontoplan sid 3 Redovisning sid 4 Special sid 7 Begreppet Företag sid 7 Rapporter sid 8 Utskrift sid 9 Installation: Kortversion Diabas

Läs mer

Excel-guide. Introduktion

Excel-guide. Introduktion Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010, men om ni vill använda ett annat program för att lösa uppgifterna

Läs mer

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Mats Blomqvist, HAFOK AB & Tobias Ekendahl, Länsstyrelsen i Jämtland Version

Läs mer

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 OESpeaker Version 10.3 OSSpeaker Version 10.3 Status: 26.2.2007 Innehållsförteckning Installation av programmet 2 Inknappning av onlinekontroller 2 Inmatning av biografier

Läs mer

6. Skapa kontrolluppgiftsregister

6. Skapa kontrolluppgiftsregister 6. Skapa kontrolluppgiftsregister Välj att arbeta i det föregående året databasen för inkomstår 2013. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla

Läs mer

Att göra en databas av ett Excelark och koppla till en kortdesign (ingår i standardversionen fr.o.m. version 6.10)

Att göra en databas av ett Excelark och koppla till en kortdesign (ingår i standardversionen fr.o.m. version 6.10) Att göra en databas av ett Excelark och koppla till en kortdesign (ingår i standardversionen fr.o.m. version 6.10) Skapa en databas i excel. Ange kolumnrubriker (inga mellanslag i rubrikerna, använd om

Läs mer

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Innehållsförteckning: 1 FÖRBEREDELSER INFÖR TURNERINGSSTART... 2 1.1 HUR SKA RESULTATREGISTRERING SKE?... 2 1.2 SKA RULLANDE RESULTATSKÄRMAR ANVÄNDAS?...

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Manual IndTA2.0. För tävlingsarrangörer. IndTA2.0 Svenska Konståkningsförbundet.

Manual IndTA2.0. För tävlingsarrangörer. IndTA2.0 Svenska Konståkningsförbundet. Manual IndTA2.0 För tävlingsarrangörer IndTA2.0 Svenska Konståkningsförbundet http://www.indta.se 1 2. Skapa evenemang och tävling Logga in och klicka på Administration. I administration finns följande

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Online-resultat. Manual

Online-resultat. Manual Online-resultat Manual Är onlineresultat något för vår förening? Jag tror vi alla kan hålla med att online-resultat är en fantastisk service! Vi började försiktigt med några få klubbar, sedan fick fler

Läs mer

Instruktion för applikation Var sitter känslan?

Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 1 (17) Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt...

Läs mer

Registrera i SveDem manual

Registrera i SveDem manual Registrera i SveDem manual INTRODUKTION Denna manual förklarar hur man registrerar och tar ut rapporter i SveDem. Varmt välkomna att kontakta oss med frågor och synpunkter. Registret är under ständig utveckling.

Läs mer

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - Access... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 10 Vanliga frågor...

Läs mer

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet.

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet. 1. ELEV 1.1. ELEVENS LÖSENORD I Mattekungen kan eleven ha ett eget lösenord. Elevens eget lösenord tar man i bruk genom att först välja elevens namn på elevlistan på huvudsidan. Därefter väljer man Fil

Läs mer

OEvent Manual. Version 1.2. ÅID-orientering

OEvent Manual. Version 1.2. ÅID-orientering OEvent Manual Version 1.2 ÅID-orientering Innehåll 1. Import fil från ÅIDs kansli Emit.txt och Tider.txt 2. Logga in och starta OEvent och importera filen Emit.txt Välj databas och importera från Emit.txt

Läs mer

Import av utlandsresultat

Import av utlandsresultat Import av utlandsresultat Att importera utlandsresultat till Eventor kräver en del arbete av löparen men kan automatiseras till stor del. Här beskrivs dels hur utlandsresultat hanteras och hur man kan

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt?

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt? Elevhantering Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemat få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

EMIT TIDTAGNINGSSYSTEM EN KORT INTRODUKTION

EMIT TIDTAGNINGSSYSTEM EN KORT INTRODUKTION EMIT TIDTAGNINGSSYSTEM Detta är en kort introduktion till hjälp för att använda EMIT Tidtagningssystemet som ägs av Västergötlands Skidförbund. Du bör ändå läsa Manualen till systemet (SSF Timing Längd

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta.

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta. Installation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare Installationen består av tre steg som automatiskt körs efter varandra. Steg 1: Programmet installeras och man

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.1.2 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Dokumentation - Fälthanteraren

Dokumentation - Fälthanteraren BITNET Skapad av: Ramtin Aslani Dokumentation - Fälthanteraren Fälthanteraren och den sidopanel som aktiveras i samband med den kan användas för allt från att föra anteckningar och se ärendets faktura

Läs mer

Instruktion för applikation remanga

Instruktion för applikation remanga Instruktion remanga 2016-02-25 1 Instruktion för applikation remanga Instruktion remanga 2016-02-25 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt... 3 Installation... 3 Surfplatta... 3 Dator...

Läs mer

Manual Meos. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet Meos.

Manual Meos. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet Meos. Manual Meos Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet Meos. Följande moment beskrivs: 1. Skapa tävlingen i Eventor (administratörsrätt krävs) 2. Exportera tävlingen från

Läs mer

Användarmanual. VisitLog 1.3. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com

Användarmanual. VisitLog 1.3. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com Användarmanual VisitLog 1.3 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vad är VisitLog?... 3 3 Innan du börjar... 3 4 Administration... 4 4.1 Lokala inställningar... 4 4.1.1 Skrivarinställningar... 4 4.1.2

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Smartair System. TS1000 Version 4.23

Smartair System. TS1000 Version 4.23 Smartair System TS1000 Version 4.23 Denna manual är ett komplement till: 2069-1001 Smartair System Installations och driftsättningsmanual version 4.20A Denna manual beskriver nyheter i Smartair TS1000

Läs mer

Förberedelser MEOS GRUNDERNA TRÄNING / ENKEL TÄVLING. Starta programmet MeOS. Skapa tävling. Lägg in banor. Lägg in klasser

Förberedelser MEOS GRUNDERNA TRÄNING / ENKEL TÄVLING. Starta programmet MeOS. Skapa tävling. Lägg in banor. Lägg in klasser MEOS GRUNDERNA TRÄNING / ENKEL TÄVLING Förberedelser Starta programmet MeOS Vill man använda löpardatabasen från Eventor, vid anmälan och målgång, måste man kryssa i Använd Eventor och sedan importera

Läs mer

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016 BILD 1: Compos startsida Klicka på Rapport/Export (beta) under rubriken Rapportgenerator i menyfältet till vänster BILD 2: Rapportgenerator Välj datauttag att exportera genom att klicka på någon av länkarna

Läs mer

Ändringsanmälan. Anvisning för e-tjänsten Skolmjölk. Välj termin. Välj skola/förskola. Ändra en uppgift. Skapa ny skola/förskola

Ändringsanmälan. Anvisning för e-tjänsten Skolmjölk. Välj termin. Välj skola/förskola. Ändra en uppgift. Skapa ny skola/förskola Ändringsanmälan Välj termin Välj termin som ändringsanmälan ska gälla för genom att klicka på pilen i dropdownlistan* och sedan klicka på aktuell termin i listan. Nuvarande termin är förvalt. Observera

Läs mer

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign.

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. CW Door Design Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. Programdelar CW DoorDesign innehåller två delar: Låssystem

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

MANUAL FÖR REGISTRERING AV RESULTAT I SVEMO TA

MANUAL FÖR REGISTRERING AV RESULTAT I SVEMO TA MANUAL FÖR REGISTRERING AV RESULTAT I SVEMO TA REGISTRERING AV RESULTAT VIA SVEMO-TA Inför tävlingen Börja med att logga in i din profil, välj Administrera Tävlingsledare och Registrator måste namnges

Läs mer

Manual Godman Redovisning

Manual Godman Redovisning Installation Sid 2 Avinstallera Sid 4 Installation från CD Sid 6 Uppdateringar Sid 7 Manual Godman Redovisning Sid 8 Skapa huvudman, God man Sid 8 Skapa ditt första räkenskapsår Sid 8 Bankkonton Sid 9

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

TENTOUR. Tävlingsadministration. Användarhandbok

TENTOUR. Tävlingsadministration. Användarhandbok Tävlingsadministration Användarhandbok Innehållsförteckning 1. INLEDNING...1 2. ALLMÄNT...2 2.1 Meny...2 2.2 Verktygsrad...5 2.3 Statusrad...5 3. GRUNDDATA...6 3.1 Tävling...6 3.2 Klass...7 3.3 Deltagare...9

Läs mer

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format Lathund för Microsoft Word Innehåll Autokorrigering 1 2 3 4 5 6 7 8 9 4 Format På denna rullgardinsmeny väljer du om du vill skriva brödtext, rubriker osv. Mycket bra verktyg om du arbetar med formatmallar.

Läs mer

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Viktigt att veta innan du börjar: Grovplanera alla insatserna! Endast grovplanerade insatser dyker upp i återrapporteringen. Det innebär att du bör

Läs mer

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster 1 (32) Lathund Manuell fakturering i Tandvårdsfönster Sida 1/32 2 (32) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 1.1 Övergripande beskrivning... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 Manuell fakturering av ej förhandsbedömd

Läs mer

Resultatrapportering via Studentportalen

Resultatrapportering via Studentportalen Guide Resultatrapportering via Studentportalen Instructions in English are available in the manual. Senast uppdaterad: 2015-03-27 Innehåll Om resultatrapportering i Studentportalen... 2 Rapportering av

Läs mer