INNEHÅLL.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INNEHÅLL. www.volvocars.se"

Transkript

1 GÄLLER FRÅN MAJ 2011

2 Att leva är stort. Det är att komma dit du vill. Det är att anlända stilfullt och bekvämt. Det är kraften, spänsten och det obegränsade nöjet. Och det är en stark önskan. Önskan att njuta av det bästa och önskan att dela detta med dem du älskar, vart resan än tar dig. INNEHÅLL VOLVO XC90 Förarmiljö & Komfort 8 Flexibilitet 12 Underhållning i bilen 14 Prestanda 16 Personlig säkerhet 18 Volvo XC90 R-design 20 Lacker & Hjul 24 Interiör Design 26 Funktioner & Tillval 28 Säkerhet & Miljö 44 Standardutrustning 50 Tillvalstabeller 51 Care by Volvo 53

3 Den subtila tillämpningen av ren styrka. Volvo XC90 skulle inte vara den överlägsna SUV den är om den inte också bjöd på lite muskler. Men råstyrka utan urskiljning har aldrig varit vår grej, och XC90 är inget undantag. Bland en mängd avancerad prestandahöjande teknik hittar du t.ex. Volvos fyrhjulsdrivning AWD med Instant Traction och en sexstegad Geartronic automatlåda med vinterläge. 2 Inte alla SUV:ar kan överbrygga klyftan mellan det kraftfulla och det subtila. Men tryck på gaspedalen i en XC90, och du kommer att känna hur muskelkraft och grace förenas för att låta dig njuta av en av naturens mäktigaste kombinationer.

4 Förvänta dig mer och det är precis vad du kommer att få. I samma ögonblick som du slår dig ned i de luxuösa lädersätena, låter musiken från Premium Sound-systemet skölja över dig och erfar den avspända kraften från en sofistikerad turbodiesel före slår vi följande enkla mentala övning: 4 Se dig omkring. Känn förnöjsamheten från de andra i bilen. Ta ett djupt andetag. Försök sedan minnas vad du en gång kallade förväntningar.

5 Du kan lämna den, men den kommer alltid att vara med dig. 6 Varför är det de mest outgrundliga upplevelserna som lämnar de djupaste intrycken? Som interiören i Volvo XC90. Oberoende av vad som pågår i världen utanför, är du och dina vänner inneslutna i en miljö som är lika lugn och tillbakahållen som den är luxuös. Vilket i och för sig inte är någon överraskning. För den här SUV:en är skapad för människor som vill njuta av livet och gärna delar det med andra. Baksidan är att du då och då kommer att lämna din XC90. Men var lugn. Har du en gång upplevt den här exceptionella SUV:en, kommer den alltid att vara med dig.

6 Uppgradera din komfortzon. 8 Vår obevekliga strävan efter att erbjuda maximalt välbefinnande uttrycks på ett alldeles särskilt sätt i den här välkomnande kokongen som även kallas Volvo XC90. Ett omsorgsfullt hantverk och högklassiga material ser till att komforten och säkerheten regerar. Ren skandinavisk design betyder att instrument och kontroller sitter precis där du förväntar dig och att sätena ger kroppen skönt stöd för många timmars avkopplande körning. Alla läderklädslar och interiörmaterial är hälsotestade och uppfyller kraven enligt Öko-Tex Standard 100. Klimatanläggningen ser till att temperaturen är behaglig och att kupéluften är ren. Telefon och navigationssystemet RTI är hjälpsamma finesser som du alltid kan ha inom bekvämt räckhåll. Välkommen att ta steget upp till Volvo XC90.

7 Det här är alldeles för bra för att hålla för sig själv. I Volvo XC90 finns inga andra klassens sittplatser. Ett omsorgsfullt hantverk och högklassiga material ser till att komforten och säkerheten regerar från stötfångare till stötfångare. Alla omtänksamma finesser från kupéluftsreningen Interior Air Quality System till den barn- och föräldravänliga integrerade bälteskudden bevisar att inget och ingen förbisetts i strävan efter den totala tillfredsställelsen. 10 Och precis som så många andra storslagna ting här i livet, är Volvo XC90 till för att delas. Nu är det upp till dig.

8 64 olika uttryck för flexibilitet. 12 Var och en av de sju sittplatserna i Volvo XC90 ger så mycket mer än storslagen komfort. De kan dessutom konfigureras på mer än 64 olika sätt. Lägg till det faktum att varje passagerarsäte kan fällas plant, och du får ett perfekt äktenskap mellan flexibilitet och lyx. Att lasta är ett enkelt jobb för de lätta lasterna räcker det att öppna den tvådelade bakluckans överdel. För de tyngre lasterna kan du även öppna bakluckans nederdel och få en lastplattform på bekväm lyfthöjd.

9 När kände du musiken senast? Det finns ett säkert sätt att förvandla en resa till en happening addera en dos bra musik. Och kan du göra detta via en anläggning som är en mästare på ljudåtergivning, desto bättre. 14 Volvos audiosystem Premium Sound ger en verkligt seriös och kännbar ljudupplevelse. Den har en digital klass-d-förstärkare på 5x130 watt, nio high-end-högtalare och Dolby Pro Logic II surroundljud. Dessutom är den kompatibel med din ipod eller MP3-spelare. Och skulle det behövas extraordinära insatser för att hålla de åkande i baksätet på gott humör, kan du komplettera med det DVD-baserade underhållningssystemet RSE Dual Screen (Rear Seat Entertainment). Det finns mycket mer att säga, men i det här fallet ska vi nog låta musiken tala för sig själv.

10 Det krävs en extraordinär karaktär för att axla ett stort ansvar. Motorstyrka och bättre miljö. För många är detta en motsägelse. För oss är det ett upprop till handling. Utmaningen är att utveckla teknik som inte kompromissar med prestanda samtidigt som den beaktar vårt miljöansvar. Vårt svar är två femcylindriga turbodieslar med muskler och hjärta utöver det vanliga. Dessa urstarka kraftkällor fyrhjulsdrivna D5 AWD på 200 hk/420 Nm och D3 med framhjulsdrift och 163 hk/340 Nm övertygar hela vägen. I stan såväl som på långfärden, både när det gäller körglädje och låga utsläppsnivåer. 16 Att ha så mycket kraft som XC90 är också en utmaning i sig. Därför är den också begåvad med en jämförelsevis låg tyngdpunkt, jämn viktfördelning, hög markfrigång och RSC stabiliseringssystem. Det hjälper till att hålla dig tryggt på jorden, vart vägarna än tar dig.

11 Ibland är en lägre puls att föredra. När det gäller Volvo XC90 är det avspända sinnestillståndet inte bara förbehållet kör- och åkupplevelsen. Lämna bilen, och du kan få uppleva nästan samma känsla. Rejäla dörrlås, elektronisk startspärr och laminerade sidorutor hjälper till att hålla objudna besökare stången. Trygghets- och ledbelysning ökar tryggheten när du är på väg mot bilen eller lämnar den i oupplysta områden. Och skulle det behövas, kan Volvo On Call ha en särskilt lugnande inverkan. 18 Vart den än tar dig, har den här SUV:en naturligtvis också en starkt pulshöjande förmåga. Men i fallet person- och egen domsskydd, kan det vara betryggande att veta att den också kan göra precis tvärtom.

12 I R-design-utförande har flerfaldigt prisbelönta Volvo XC90 det mesta. Imponerande prestanda med Volvos sofistikerade och högeffektiva D5 turbodiesel. Distinkt design. En välutrustad interiör med unika lädersäten och speciella stylingdetaljer. Och, naturligtvis, Volvos legendariska säkerhet. Ett sporttrimmat chassi ser till att Volvo XC90 R-design är allt annat än blygsam. Särskilt inte i kurvorna. Det unika sporttrimmade chassiet tillsammans med den sportkalibrerade styrningen och de sofistikerade stabiliseringssystemen gör Volvo XC90 R-design både alert och stabil i alla väglag. Resultatet är en bil som känns kvickare och mer responsiv, utan att kompromissa med körharmonin och användbarheten. Det är aktiv säkerhet från Volvo som hjälper till att hålla körglädjen (och mycket annat) vid liv. 20

13 D5 AWD aut 219 CO 2 g/km 8,3 l/100 km 200 hk 420 Nm Självsäker design inifrån och ut gör Volvo XC90 R-design till den idealiska familjebilen för familjer som vet att roa sig. Interiören är välutrustad med unika sportlädersäten klädda i två högklassiga kromfria läderkvaliteter med kontrasterande dekorkanter längs sidorna och präglad R-design-logo. Framstolarna har extra polstring och kraftigare sidostöd som håller dig på plats i kurvorna. Specialdesignade interiördetaljer som R-design aluminiumpaneler med gummiinlägg och textilmattor med kontrastkant bidrar till en upplyftande känsla som måste upplevas på plats. Volvo XC90 R-design är konstruerad för att husera en aktiv livsstil med all den elegans och stryktålighet som du förväntar dig av en Volvo. Samtidigt bjuder den på komfort, förfining och bekvämlighet som få kan matcha. 1/ R-design sportstolar i Mörkgrå softläder med Calcite inlägg (CBSB) 2/ R-design sportstolar i Calcite softläder med Mörkgrå inlägg (CBQJ) 3/ Växelväljarknopp i läder (Geartronic) 4/ Kombiinstrument med blå mätartavlor 5/ Läderklädd R-design ratt 6/ R-design inlägg

14 SÄTT FÄRG PÅ DIN VOLVO. Att välja lack, hjul och andra stylingtillval är förmodligen dina viktigaste designbeslut när det gäller utseendet på din Volvo. Vill du se fler stylingmöjligheter och bygga din Volvo on-line i vår nya avancerade bilkonfigurator, är du välkommen att besöka EXTERIÖR DESIGN Aluminiumhjul 614 Ice vit Möjlig till R-design 426 Silver metallic Möjlig till R-design 477 Electric silver metallic (skiftar från silver till blått beroende på ljuset) Möjlig till R-design 487 Ember svart metallic (skiftar från svart till koppar beroende på ljuset) Möjlig till R-design Cratus 8x20" Silver Bright R-design (tillval) Vulcanis 8x19" Diamond Cut R-design (tillval) 612 Passion röd Endast möjlig till R-design 702 Flamenco röd metallic 498 Caspian blå metallic Möjlig till R-design 019 Svart Möjlig till R-design 700 Twilight bronze metallic Möjlig till R-design 492 Savile grå metallic Möjlig till R-design 452 Svart metallic Möjlig till R-design Rena färger Alla Volvos lacker är vattenbaserade för att minska användningen av miljöskadliga lösningsmedel. Dessutom är våra målerier bland de renaste i bilvärlden. OBS! Att i tryck exakt återge rätta färgnyanser är inte möjligt. Detta gäller både lacker och klädslar. Be Volvohandlaren visa dig klädsel- och färgprover. Vulcanis 8x19" Silver Bright R-design D5 (standard) Camulus 7x18" Silver Bright D3 (standard) 24 25

15 TÄNK DIG DIN NYA INTERIÖR. Njut av en lyxig interiör med perfekt utformade läderklädda stolar och eleganta panelinlägg i aluminium. Lädret är i en stilfull och tålig kvalitet som är behaglig mot kroppen allt läder är garvat med enbart vegetabiliska ingredienser och åldras med skönhet. Välj den färgkombination som passar dig bäst färgkoordinerat eller kontrasterande och greppa den läderklädda ratten. Sedan kan du se fram emot många sköna timmar i din Volvo XC90. INTERIÖR DESIGN Aluminium panelinlägg i tunnelkonsol och handskfack (XC90 D3) Läderklädd ratt Läderklädd växelväljarknopp, Geartronic Läderklädsel Mörkgrå, (C900) i Mörkgrå interiör Läderklädsel Calcite, (C90T) i Mörkgrå interiör Läderklädsel Soft Beige, (C910) i Sandstone interiör 26 27

16 SÄKERHET Skyddande SÄKERHET I varje Volvo finns den senaste tekniken för att stödja föraren och skydda de åkande. Och vill du ha ännu högre säkerhet, kan du utrusta din Volvo med kompletterande säkerhetsteknik för mer prestanda och sinnesfrid. Nyckelavstängning av passagerarkrockkudde Med den här omkopplaren kan du själv stänga av passagerarkrockkudden med bilens nyckel. När krockkudden är avstängd får du ett meddelande i bilens takkonsoldisplay. Kraften hos en krockkudde som löses ut är anpassad för vuxna ett barn riskerar allvarliga skador. Därför måste passagerarkrockkudden alltid först stängas av om du tänker placera en person kortare än 140 cm i framsätet. WHIPS Whiplash Protection System Whiplashskador är Sveriges vanligaste trafikskada och beror ofta på att bilen blivit påkörd bakifrån i låg hastighet. Volvos unika whiplashskydd WHIPS är integrerat i framstolarna och aktiveras vid en tillräckligt kraftig påkörning bakifrån för att fånga upp de åkande och därigenom minska risken för whiplashskador. Oberoende undersökningar (bl.a. av Folksam och Vägverket) visar att WHIPS är ett av de effektivaste whiplashskydden i världen och kan minska risken för långvarig invaliditet med över 50 %. SÄKERHET Förebyggande DSTC Dynamic Stability med Traction Control Genom sin förmåga att förebygga sladdar, hjulspinn och rundslagningar, anses stabilitetshöjande teknik som DSTC vara det senaste decenniets viktigaste säkerhetsinnovation. I hjärtat på DSTC sitter en gyrosensor som känner av bilens färdriktning och jämför denna med rattrörelserna och hjulens rotation. Systemet identifierar en begynnande sladd och kan förhindra den genom att minska motoreffekten eller bromsa ett eller flera hjul. ABL Aktiva xenonljus Förutom att ge 230 % effektivare ljus med hjälp av Dual xenon-teknik, ser de aktiva xenonljusen till att du får 90 % bättre sikt i kurvorna när det är mörkt. Utifrån data om bl.a. rattrörelser och bilens hastighet, ser detta microprocessorstyrda strålkastarsystem till att ljuskäglan följer vägen när du tar en kurva när du kör kan lamporna vrida sig upp till 15 grader i bägge riktningarna. För att öka kurvfunktionens livslängd, stängs den av i dagsljus. Frontstruktur Frontens generösa deformationszoner ger efter på ett förutbestämt sätt för att absorbera krockenergin innan den når kupén. Den tvärställda och mycket kompakta motorinstallationen gör att deformationszonerna kan utnyttjas optimalt för att skydda de åkande. Längsgående stålbalkar hjälper till att leda krockenergi bort från fronten mot bilens bakparti, vilket ytterligare minskar påfrestningarna på de åkande. Skyddssystem Vid en kollision samverkar Volvos skyddssystem för att mildra effekterna av krocken. Säkerhetsbältena har försträckare som aktiveras inom bråkdelen av en sekund vid en krock eller rundslagning och drar åt bältet för att hålla de åkande på plats. De främre säkerhetsbältena ger sedan efter en aning så att föraren och framsätespassageraren fångas upp av krockkuddarna på ett kontrollerat sätt. För att ge optimalt skydd, anpassas uppblåsningen av tvåstegskrockkuddarna efter krockenergin. Förarkrockkudden samverkar dessutom med rattstångens deformation. Sidokrockkuddarna i framstolarna hjälper till att minska risken för allvarliga skador vid en krock från sidan. Vid en kollision eller rundslagning blåses krockgardinen IC upp för att skydda huvudet på de åkande på ytterplatserna, både fram och bak i bilen. Den håller sig dessutom uppblåst i några sekunder för att ge fortsatt skydd vid komplicerade krockförlopp. Och för att öka skyddet för barn i baksätet, samverkar IC med de integrerade tvåstegs bälteskuddarna och belastningsbegränsarna. WRG Water Repellent Glass, Vattenavvisande främre sidorutor Med vattenavvisande glas i de främre sidorutorna får du bättre sikt när du kör i regn. En hydrofob ytbehandling omvandlar vattnet till små vattendroppar som med hjälp av fartvinden blåses bort från rutan. På vintern blir det dessutom enklare att skrapa rutorna rena från snö och is. RSC Roll Stability Control Skulle du tvingas till en så extrem undanmanöver att bilen riskerar slå runt, kan du få hjälp av Volvos stabiliseringsfunktion RSC (Roll Stability Control) att reda ut situationen. Bilens lutningsvinkel och vältningsrisk registreras av en gyrosensor. Om det behövs, ingriper RSC genom att omedelbart sänka motorns vridmoment eller bromsa ett eller flera hjul, precis så mycket som behövs för att minska centrifugalkraften och hjälpa dig behålla kontrollen. Låg främre tvärbalk För att hjälpa till att skydda de åkande i en bil med lägre placerade stötfångare, finns en lågt placerad tvärbalk integrerad i frontstrukturen. Vid en krock kan tvärbalken hjälpa till att aktivera den andra bilens deformationszoner och övriga säkerhetssystem för att bidra till minskad risk för skador

17 SÄKERHET Skyddande SÄKERHET Skyddande SÄKERHET Barn Säkerheten i en Volvo bygger på samspel. För hur säker en bil är beror inte på mängden säkerhetsdetaljer, utan på hur väl de olika säkerhetssystemen samverkar för att skydda de åkande. ROPS Roll-Over Protection System En robust takstruktur tillsammans med Volvos unika rundslagningsskydd ROPS hjälper till att skydda de åkande vid en rundslagning. Systemet aktiveras av en gyrosensor som känner av bilens lutningsvinkel. Säkerhetsbältenas försträckare aktiveras på alla sittplatser för att hålla de åkande säkert fastspända. Samtidigt utlöses krockgardinen och håller sig uppblåst under flera sekunder för att ge utökat skydd. Taket och vindrutestolparna är förstärkta med extra höghållfast stål för att hålla kupéutrymmet intakt. Volvos barnsäkerhetsprogram För att ge barnen bästa tänkbara skydd i bilen, har vi tagit fram ett av bilvärldens mest omfattande barnsäkerhetsprogram. Eftersom små barn har stora huvuden och svaga nackar*, vet vi att barn upp till 3 4-årsåldern färdas säkrast med ryggen mot färdriktningen. Volvos bakåtvända barnstolar är utvecklade för att ge barnet maximalt skydd i olika typer av kollisioner. Större barn som vuxit ur barnstolen är tryggast när de sitter på varsin bälteskudde och är fastspända med bilens säkerhetsbälte. Alla våra klädslar och interiörtextiler är testade med avseende på vissa allergiframkallande eller skadliga ämnen. Pedestrian Detection Fotgängarskydd För att minska skaderisken för oskyddade trafikanter som till exempel fotgängare är bilens front parti mjukt rundat, strålkastarna är integrerade i karossen och motorhuven fungerar som energi upptagande zon. *Vid en frontalkrock i 50 km/h kan huvudet och nacken på en sexmånaders baby utsättas för krafter motsvarande en belastning på 100 kg! Observera! Barn under 140 cm får under inga omständigheter placeras i framsätet om där finns en aktiverad passagerarkrockkudde. Vid en krock bakifrån absorberas krockenergi av de bakre deformationszonerna för att minska påfrestningarna på de åkande. Naturligtvis ger även utrymmet bakom tredje sätes raden gott om plats för deformationszonerna att skydda optimalt. Bränsletanken har en skyddad placering framför bakaxeln. Nack skydden hjälper till med att skydda huvud, nacke och ryggrad, och Volvos unika whiplashskydd WHIPS fångar upp de åkande i framstolarna på ett kontrollerat sätt för att förebygga eventuella whiplash-skador. Vid en krock från sidan leder Volvos unika sidokrockskydd SIPS krockkrafterna bort från de åkande till andra delar av karossen. Framstolarnas sidokrockkuddar hjälper till att skydda bröstkorg och höft, medan krockgardinen IC skyddar huvudet på de åkande på ytterplatserna, inklusive dem på tredje sätesraden. Vid en rundslagning aktiveras Volvos rundslagningssystem ROPS av en gyrosensor. Säkerhetsbältesförsträckarna löser ut för att hålla kvar de åkande på sina platser, och krockgardinen IC blåses upp för att skydda huvudet på de åkande på ytterplatserna. Dessutom är säkerhetsburen förstärkt för att hålla kupéutrymmet intakt. Vid en frontalkrock ger frontens generösa deformationszoner efter för att absorbera krockenergin. Den kompakta tvärställda motorn är konstruerad för att optimera deformationen. Inuti kupén sam verkar säkerhetsbältena med rattstången och tvåstegskrockkuddarna för att hålla de åkande i säkerhet. För att hjälpa till att skydda de åkande i en bil med lägre placerade stötfångare har XC90 en lågt placerad tvärbalk i fronten. Dessutom är fronten och motor huven utformade för att minska skaderisken för oskyddade trafikanter. SIPS Side Impact Protection System Volvos unika sidokrockskydd SIPS (Side Impact Protection System) har tagits fram för att skydda de åkande vid en kollision från sidan. Bilens karosstruktur inklusive fram stolarna är konstruerad för att leda krockkraften bort från de åkande till andra delar av karossen och hjälpa till att hålla kupéutrymmet intakt. Dörr- och sidostrukturen är extremt stark för att även stå emot en kollision med ett större fordon. Krockgardinen för de åkande på ytterplatserna (inklusive dem på tredje sätesraden), framstolarnas sidokrockkuddar och den höga sittställningen bidrar till ytterligare skydd. Bakåtvänt babyskydd (spädbarn 13 kg) (tillval) Småbarn, från nyfödda upp till ca ett år, färdas säkrast bakåtvänt i den här bekväma stolen. Den installeras med bilens säkerhetsbälte. Och för att enkelt kunna montera stolen i bilens ISOFIX-fästen kan du komplettera med en ISOFIX-ram. Kraftiga sidostycken hjälper till att skydda vid en krock från sidan, och huvudstödet och fempunktsbältet är lätta att justera. Huvudstödet är polstrat för att ge skön komfort när barnet sover, och det finns en kåpa som skyddar mot vinddrag och solljus. Babyskyddet är dessutom lätt att bära med sig och kan användas som babysitter

18 SÄKERHET Barn SÄKERHET Person- och stöldskydd Vändbar barnstol (9 25 kg) (tillval) Från det att barnet är 9 månader upp till ca 6 år kan det fortsätta åka bakåtvänt i den här nya barnstolen. Den avancerade konstruktionen ger skydd och flexibilitet i världsklass för många år framåt. Stolen monteras med bilens säkerhetsbälte och är lätt att justera för optimal komfort och säkerhet. Ett inbyggt stödben underlättar en säker bakåtvänd installation. Vi rekommenderar att barn åker bakåtvänt så länge som möjligt. Men när barnet vuxit så att det inte längre kan sitta bekvämt bakåtvänt (15 25 kg), kan stolen även användas som en framåtvänd bälteskudde som placerar barnet på rätt höjd för att kunna spännas fast med bilens säkerhetsbälte. HomeLink (tillval) Med HomeLink i din Volvo kan du med hjälp av en knappsats i solskyddet fjärrstyra olika hemanordningar som t.ex. garageporten och ytterbelysningen utan att lämna bilen. HomeLink är ett registrerat varumärke som tillhör Johnson Controls Technology Company. Elinfällbara ytterbackspeglar med markbelysning (tillval) För att fälla in och därigenom skydda ytterbackspeglarna efter att du parkerat bilen är det bara att trycka på en knapp. Den inbyggda markbelysningen aktiverar du med centrallåsets fjärrnyckel. Området närmast framdörrarna lyses upp vilket ökar trygghetskänslan när du är på väg till eller från bilen i mörker. Det underlättar också när du ska ta dig in i och ut ur bilen. KOMFORT En Volvo är alltid designad för mer än en. Vår teknik har ett enda syfte att öka må-bra-faktorn för alla med privilegiet att åka i en Volvo. Och för att ytterligare öka komforten och bekvämligheten finns ett urval smarta utrustningsdetaljer specialdesignade för din Volvo och människorna inuti. KOMFORT Säten Ergonomisk design Integrerad jackhängare Trygghets- och ledbelysning Trygghetsbelysningen ger dig ett varmt välkomnande när det är mörkt. Med en knapptryckning på central låsets fjärrnyckel tänder du interiörbelysningen, parkeringsljuset och markbelysningen i ytterback speglarna (tillval). Och när du lämnar bilen är det bara att dra åt dig blinkerspaken för att strålkastarna ska lysa upp din väg fram till ytterdörren. Allergitestad klädsel Reglerbart svankstöd Integrerad bälteskudde Den integrerade bälteskudden på baksätets mittplats ser till att barnet (15 36 kg) hamnar på rätt position för säkerhetsbältet. Den ger också hög sittkomfort och bra sikt. Dessutom kan mittplatsen skjutas fram för att ge barnet bättre kontakt med de åkande i framstolarna. Och för att öka benutrymmet, är det bara att lyfta ur tunnelkonsolens bakstycke. När bälteskudden inte behövs, är det bara att fälla ned den i sittdynan. Elmanövrerat barnsäkerhetslås (tillval) Med det elmanövrerade barnsäkerhetslåset kan du från förarplatsen bekvämt spärra bakdörrarna och de elmanövrerade bakre sidorutorna så att de inte kan öppnas från baksätet. Laminerade sidorutor (tillval) Laminerat glas i sidorutorna gör eventuella inbrottsförsök till ett slöseri med tid. De bidrar också till ännu bättre ljudkomfort och bidrar till skydd mot UV-strålning. Dessutom har de främre sidorutorna en vattenavvisande beläggning som bidrar till bättre sikt när du kör i regn. Volvo On Call (tillval) Med nöd- och assistanssystemet Volvo On Call är en knapptryckning allt som behövs för att få direktkontakt med en operatör som ser din exakta position och snabbt kan se till att du får den hjälp du behöver. Och skulle en olycka inträffa så att någon av krockkuddarna löses ut, larmas operatören automatiskt. I Volvo On Call ingår även ett tidur för tillsatsvärmaren och fjärrstyrning av den bränsledrivna värmaren. Genom att skicka ett SMS till bilen kan du vid en tid som du bestämt ta plats i en skönt uppvärmd interiör. Volvo On Call kan kombineras med Bluetooth handsfree. Multipla inställningsmöjligheter Främre ficka Sju individuella sittplatser Alla i bilen sitter skönt i varsitt ergonomiskt utformat säte och har bra sikt eftersom sätena är arrangerade i s.k. biosittning. Framsätena och andra sätesradens sittplatser är enkla att ställa in individuellt för att ge en perfekt sittposition med maximal komfort. Andra radens mittplats är även utrustad med en integrerad bälteskudde. Två personer upp till ca 160 cm åker bekvämt på sittplatserna i den tredje sätesraden. Varje sittplats på både andra och tredje raden går att fälla ned separat i lastrumsgolvet. Du kan transportera både passagerare och last utan att kompromissa med vare sig komfort eller säkerhet

19 KOMFORT Säten KOMFORT Klimat KOMFORT Förvaring Elmanövrerade framstolar (tillval) Hitta din perfekta körställning med några knapptryckningar. I förar stolen och ytterbackspeglarna finns en minnesfunktion med tre individuella inställningar praktiskt när man turas om att köra. Dessutom lagras stolens inställningar i det separata minne som finns i den fjärrnyckel som används. Elektrisk kyl-/värmebox (tillval) Förutom att hålla förfriskningarna på kylning i bagageutrymmet, kan den här boxen även användas för att hålla maten varm. Ansluts till bagageutrymmets extra eluttag. KOMFORT Klimat Individuellt justerbara säten på andra raden För att ge maximal komfort och flexibilitet, kan varje sittplats på andra raden individuellt skjutas framåt eller bakåt. Ytterplatserna kan skjutas fram 100 mm, medan mittplatsen har en integrerad bälteskudde och kan skjutas fram upp till 300 mm för att ge barnet bättre kontakt med de åkande i framstolarna. Och för att öka benutrymmet, är det bara att lyfta ur tunnelkonsolens bakstycke. Tredje sätesrad Två personer upp till ca 160 cm åker bekvämt på sittplatserna längst bak. Mugghållare och smarta förvaringslösningar ökar komforten på långresorna. Och för att verkligen sätta spets på komforten kan dessa platser även förses med egen luftkonditionering och justerbara ventilations- och värmeutsläpp. ECC Electronic Climate Control Med den elektroniska klimatanläggningen ECC får du och dina passagerare alltid ett behagligt kupéklimat. ECC håller den inställda temperaturen oavsett väderleken. Temperaturen kan ställas in separat för förar- och passagerarsidan. IAQS Interior Air Quality System Volvos luftkvalitetssystem IAQS känner av halten kolmonoxid, marknära ozon och kvävedioxid i den inkommande luften. Om det behövs, stängs kupéluftintaget automatiskt. Ett multifilter med aktivt kol hjälper även till att skydda de åkande från andra ohälsosamma ämnen och vissa obehagliga dofter. När du kör i tät stadstrafik och i tunnlar, bidrar detta till att luften du andas inne i bilen är renare än luften utanför. Elmanövrerad taklucka av glas (tillval) Takluckan gör att kupén känns extra ljus och luftig. Du öppnar eller stänger takluckan med en knapptryckning. Och blir solen för stark, är det bara att dra för det inbyggda solskyddet. Manuell AC för tredje sätesraden (tillval) Den här manuella luftkonditioneringen kompletterar ECC och sätter spets på komforten på tredje raden. De åkande ställer enkelt in fläkt hastigheten och kan själva styra effekten via de separata ventilationsutsläppen i dörrstolparna. Solskydd (tillval) De smidiga solskydden fästs vid de bakre sidorutorna och rutorna i lastutrymmet. Skyddar effektivt mot värme och solljus. När de inte behövs, är de enkla att ta bort. Mugghållare, bak De utdragbara mugghållarna i tunnelkonsolen är lätta att komma åt, och i dörrsidorna finns plats för flaskor. Främre mittarmstöd och mugghållare Det främre mittarmstödet bjuder på flera komforthöjande finesser. Fäll bak den övre delen för att få tillgång till ett praktiskt förvaringsutrymme för till exempel CDskivor, solglasögon och andra småsaker. Samtidigt får baksätespassagerarna ett praktiskt bord. En dubbel mugghållare i mittkonsolen framför mittarmstödet håller förfriskningarna inom bekvämt räckhåll. När mugghållaren inte behövs, är den dold under ett lock. Här finns också en AUXingång där du kan ansluta din MP3-spelare till bilens audiosystem. Parkeringsvärmare, bränsledriven (tillval) En bränsledriven värmare (standard i Volvos turbodieslar) gör att bilen startar lättare, minskar dina utsläpp och värmer upp kupén. För att öka bekvämligheten kan du komplettera värmaren med ett tidur som låter dig ställa in tiden du vill mötas av en uppvärmd bil och avisade rutor. Och väljer du dessutom nöd- och assistanssystemet Volvo On Call ingår utöver en mängd säkerhetshöjande funktioner tiduret för värmaren samt möjligheten att starta värmaren på distans och ställa in tiduret genom att skicka ett SMS till din bil från en mobiltelefon

20 TEKNIK & LJUD Kommunikation Integrerat Bluetooth handsfree-system Integrera din egen Bluetooth-kompatibla mobil telefon* trådlöst med infotainmentsystemet i din Volvo smidigt och bekvämt. Så snart din telefon är i närheten av bilen ansluts den automatiskt när systemet är aktivt. Och allt eftersom du kliver in i och ut ur bilen, skiftar systemet automatiskt från handsfree-systemet till mobiltelefonen. För att ringa upp och ta emot samtal med Volvos integrerade Bluetooth handsfree-system är det bara att använda knapparna i ratten eller i mittkonsolen. Och för att ytter ligare öka din komfort och säkerhet kan du komplettera med nöd- och assistanssystemet Volvo On Call. TEKNIK & LJUD Med hjälp av den allra senaste tekniken har din Volvo vad som krävs för att ge förarstöd och underhållning av bästa märke. Omge dig själv och dina vänner med ljud i världsklass och gläds åt innovationerna som ger dig bättre kontroll som förare och ökar nöjet med att resa. Bluetooth-namnet och logotypen tillhör Bluetooth SIG, Inc. och används av Volvo Personvagnar AB på licens. Andra varumärken och varumärkesnamn tillhör sina respektive ägare. TEKNIK & LJUD Förarstöd Automatiskt avbländande innerbackspegel (tillval) Med den automatiskt avbländande innerbackspegeln blir mörkerkörningen säkrare och bekvämare. Avbländningen sker steglöst och återgår automatiskt till normalläget när den inte behövs. Finns även med inbyggd kompass. Regnsensor När du aktiverat funktionen, kan regnsensorn starta vind rutetorkarna så fort det börjar regna eller vatten skvätter upp på vindrutan. För din bekvämlighet anpassar den även vindrutetorkarnas intervallfunktion automatiskt efter hur mycket det regnar. Känsligheten kan ställas in med en ring på vindrutetorkarspaken. 36 RTI navigationssystem (tillval) Volvos GPS-baserade navigationssystem RTI är helt integrerat med din Volvo och visar dig vägen till ditt resmål med röstvägledning och grafisk navigering. Via TMC radiodata (Traffic Message Channel) får du tidigt besked om trafikstörningar och förslag på alternativa färdvägar. Detta nya generationens hårddiskbaserade RTI-system täcker större delen av Europa och är både snabbt och exakt. Systemet styrs bekvämt från ratten eller med en separat fjärrkontroll, och skärmen är placerad så att du kan hålla uppmärksamheten på trafiken. Du kan välja mellan två användarlägen: Easy och Advanced. När RTI inte behövs, är bildskärmen dold i instrumentpanelen. Parkeringshjälp, bakre och främre Bakre parkeringshjälp gör det lättare att backa när det är trångt. Ljudet från audiosystemet sänks och en pulserande ton från de bakre högtalarna övergår till en fast signal allt eftersom du närmar dig ett hinder bakom bilen. Kan även kompletteras med en främre parkeringshjälp som via de främre högtalarna uppmärksammar dig när du närmar dig ett hinder framför bilen (tillval). Backkamera (tillval) Är bilen utrustad med RTI navigationssystem och en backkamera, kan du se vad som döljer sig bakom bilen när du backar. Funktionen använder sig av RTI-systemets bildskärm och en digital kamera som är diskret placerad över bakre nummerplåten. Backhjälp i form av stödlinjer i bildskärmen gör det enklare och smidigare att fickparkera. För att hålla koll på nya vägsträckningar och nytillkomna platser av intresse ingår två kostnadsfria kartuppdateringar. *Information om Bluetooth-kompatibla mobiltelefoner med handsfree-funktioner finns hos din Volvohandlare och på Volvos bärbara navigationssystem (tillval) Navigera med stil och lätthet. Det nya supertunna och mångsidiga navigationssystemet Garmin nüvi är elegant integrerat med designen i din Volvo. Det är bara att docka navigationsenheten vid förarsidans vind rutestolpe. Hitta den kortaste, snabbaste eller bränslesnålaste vägen röststyrning och bekväm multitouch-skärmsteknik med glasdisplay gör systemet lätt att sköta. Du kan ha händerna på ratten och systemet lyder dina röstkommandon. Stora byggnader och intressanta platser visas i 3D för att ge dig bättre överblick, och i korsningar lotsas du bekvämt till rätt körfält i god tid. Med hjälp av TMC radiodata (Traffic Message Channel) talar systemet om ifall det är trafik s törningar och rekommenderar alternativa färdvägar. Navigations enheten är lätt att ta med sig utanför bilen den kan till och med komma ihåg var du parkerade bilen. Kartor över större delen av Europa är lagrade i ett minne. nüvi är ett varumärke som tillhör Garmin Ltd. 37

C - Klass sedan - och kombimodell

C - Klass sedan - och kombimodell C - Klass sedan - och kombimodell När det gäller körkultur, design och säkerhet är C - Klass en äkta Mercedes. Upplev den själv! Dr Dieter Zetsche Innehåll C - Klass 3 Dynamik 12 Effektivitet 14 Dieselmotorer

Läs mer

Inledning Exteriör design Komfort och teknologi Prestanda Säkerhet Bagageutrymme Kombiversion Avantourversion Utrustning och Alternativ

Inledning Exteriör design Komfort och teknologi Prestanda Säkerhet Bagageutrymme Kombiversion Avantourversion Utrustning och Alternativ NISSAN PRIMASTAR SHIFT_ the way you move Everything we touch, we SHIFT_. Och vi förändrar allt till det bättre. Vi konstruerar våra transportbilar för att klara krävande uppgifter genom att hjälpa dig

Läs mer

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh-serien. produktguide för volvo fh och volvo fh16

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh-serien. produktguide för volvo fh och volvo fh16 Volvo Trucks. Driving Progress volvo fh-serien produktguide för volvo fh och volvo fh16 Nu är framtidens lastbil ännu mer futuristisk. Det sägs att man inte ska ändra på ett vinnande koncept. Ändå är det

Läs mer

Audi A6 sedan A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik

Audi A6 sedan A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik A6 Audi A6 sedan A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik Dragningskraft 4 Audi A6 sedan och A6 Avant 22 Audi A6 allroad quattro 18 Audi A6 hybrid 30 Audi

Läs mer

VOLVO INSTRUKTIONSBOK V70, V70 R & XC70 WEB EDITION

VOLVO INSTRUKTIONSBOK V70, V70 R & XC70 WEB EDITION VOLVO INSTRUKTIONSBOK V70, V70 R & XC70 WEB EDITION 2006 Bäste Volvoägare Vi hoppas Du kommer att få glädje av många års körning i Din Volvo. Bilen är konstruerad för Din och Dina passagerares säkerhet

Läs mer

PROFIL, Lexus GS ÄR TVÅ BILAR MED MYCKET CREATING AMAZING

PROFIL, Lexus GS ÄR TVÅ BILAR MED MYCKET CREATING AMAZING Lexus GS LEXUS GS CREATING AMAZING EN SNYGG PROFIL, TVÅ SKÖNA BILAR. Lexus GS ÄR TVÅ BILAR MED MYCKET GEMENSAMT. MEN OCKSÅ MED EN STOR SKILLNAD. De är båda synnerligen komfortabla, har härliga köregenskaper

Läs mer

Avensis. Design och teknik i framkant från Toyota.

Avensis. Design och teknik i framkant från Toyota. Avensis Avensis. Design och teknik i framkant från Toyota. 2 år Nybilsgaranti 3 Distinkt design Aerodynamiska linjer som andas medvetenhet för en tystare färd och en mer personlig framtoning. Optimal ägarglädje

Läs mer

Audi A6 sedan A6 Avant A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant. Vorsprung durch Technik

Audi A6 sedan A6 Avant A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant. Vorsprung durch Technik A6 Audi A6 sedan A6 Avant A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik Sid. Dragningskraft 4 Audi A6 sedan och A6 Avant 18 Audi A6 allroad quattro 26 Audi S6 sedan och S6 Avant

Läs mer

Snygg på utsidan och rymlig på Ugitia sectur accaerio. insidan. Förfinad in i minsta detalj.

Snygg på utsidan och rymlig på Ugitia sectur accaerio. insidan. Förfinad in i minsta detalj. 1 Modellbroschyr Snygg på utsidan och rymlig på Ugitia sectur accaerio. insidan. Förfinad in i minsta detalj. You re looking at the city car that brings new levels of style and sophistication to the city

Läs mer

Kia cee d. Instruktionsbok

Kia cee d. Instruktionsbok Kia cee d Instruktionsbok Så här hittar du rätt sida i instruktionsboken 1. I det alfabetiska registret, som börjar på sidan 5, letar du fram det du vill läsa om. 2. Om du t ex vill läsa om Spolarvätska

Läs mer

16244.qxp_Layout 1 08/05/14 08:19 Page 1 NYA PEUGEOT 5008

16244.qxp_Layout 1 08/05/14 08:19 Page 1 NYA PEUGEOT 5008 NYA PEUGEOT 5008 UPPTÄCK INSPIRERAS DELA Livet är fyllt med speciella ögonblick och resor som för oss närmare varandra. Nya PEUGEOT 5008 är designad för att vara en källa till inspiration och för att

Läs mer

Saab 9-3. Instruktionsbok

Saab 9-3. Instruktionsbok Saab 9-3 Instruktionsbok Instruktionsbok 1 Säkerhet 11 Lås och stöldlarm 45 Instrument och reglage 61 Inredning 101 Start och körning 129 Bilvård 183 Tekniska data 245 Sakregister 267 2 Introduktion Denna

Läs mer

LEON ST ENJOYNEERING

LEON ST ENJOYNEERING LEON ST ENJOYNEERING NYA SEAT LEON ST Kombi LEV LIVET MED STIL Hela Leon-familjen har tagits fram utifrån devisen "teknik att njuta av". Modellen med fem dörrar lanserades först och innehåller den senaste

Läs mer

Storheten sitter i detaljerna.

Storheten sitter i detaljerna. Juni 2013 Sharan Storheten sitter i detaljerna. Sharan är den perfekta följeslagaren för en aktiv livsstil förpackad i elegant design och full av innovationer. Här finns plats för den stora familjen, vännerna,

Läs mer

Volkswagen Tillbehör. Tillbehör för Passat och Passat Variant.

Volkswagen Tillbehör. Tillbehör för Passat och Passat Variant. Volkswagen Tillbehör Tillbehör för Passat och Passat Variant. Volkswagen Original Tillbehör. Testade för din säkerhet. Volkswagen Original Tillbehör Volkswagen ett varumärke som står för kvalitet, säkerhet

Läs mer

Nya Rexton W. lyx med ekonomi

Nya Rexton W. lyx med ekonomi Nya Rexton W lyx med ekonomi Mer än en lyxbil Nya Rexton W jämförs ofta med lyxbilar. Och visst är den uppseendeväckande på väg genom stan eller mot sportlovsäventyr i fjällen. Men Rexton W är dessutom

Läs mer

www.mitsubishimotors.se

www.mitsubishimotors.se www.mitsubishimotors.se PLUGGA IN OCH KÖR LADDAD FRAMTID Vi har laddat sedan 1966 för att nå vårt mål med att fordon ska kunna vara elektriska. Mitsubishi i-miev är ett stort steg framåt. i-miev körs på

Läs mer

Så här hittar du rätt sida i boken 1. I det alfabetiska registret letar du fram vad du vill läsa om. (Registret börjar på nästa sida). 2.

Så här hittar du rätt sida i boken 1. I det alfabetiska registret letar du fram vad du vill läsa om. (Registret börjar på nästa sida). 2. Picanto instruktionsbok Så här hittar du rätt sida i boken. I det alfabetiska registret letar du fram vad du vill läsa om. (Registret börjar på nästa sida).. Om du t ex vill läsa om Barnsäkra dörrlås så

Läs mer

En liten bil med stora utrymmen. Låt oss presentera Kia Venga*

En liten bil med stora utrymmen. Låt oss presentera Kia Venga* En liten bil med stora utrymmen. Låt oss presentera Kia Venga* Kia Venga är ritad av Kias Europeiska formgivarteam i Frankfurt. Designen följer den senaste trenden en liten bil med stora utrymmen. Genom

Läs mer

PICANTO INSTRUKTIONSBOK

PICANTO INSTRUKTIONSBOK PICANTO INSTRUKTIONSBOK Så här hittar du rätt sida i boken 1. I det alfabetiska registret letar du fram vad du vill läsa om. (Registret börjar på nästa sida). 2. Om du t ex vill läsa om Barnsäkra dörrlås

Läs mer

BMW M Coupé BMW M Sedan. När du älskar att köra NYA BMW M COUPÉ. NYA BMW M SEDAN.

BMW M Coupé BMW M Sedan. När du älskar att köra NYA BMW M COUPÉ. NYA BMW M SEDAN. BMW M Coupé BMW M Sedan När du älskar att köra NYA BMW M COUPÉ. NYA BMW M SEDAN. HÄR FINNS DET MER ATT HÄMTA. NYA BMW M4 COUPÉ. NYA BMW M3 SEDAN. MÄNNISKA. MASKIN. MAXEFFEKT. DE BESKRIVNA MODELLERNA. BMW

Läs mer

renault tillbehörskatalog 2013-2014

renault tillbehörskatalog 2013-2014 renault TILlbehörSKATALOG 2013-2014 POPULÄRA TILLBEHÖR TILL UTVALDA MODELLER: innehåll 01 CLIO IV 04 > 07 02 MEGANE III 08 > 11 03 SCENIC III 12 > 15 04 CAPTUR 16 > 19 05 LAGUNA III 20 > 21 06 espace IV

Läs mer

December 2014. Nya Passat

December 2014. Nya Passat December 2014 Nya Passat 2 Nya Passat modellbroschyr december 2014 Volkswagen i Sverige Nya Passat. Utmanar det förväntade. De allra första Volkswagenbilarna i Sverige rullade av färjan i Helsingborg den

Läs mer

BMW Motorrad. Modellmagasin 2010

BMW Motorrad. Modellmagasin 2010 BMW Motorrad Modellmagasin 2010 årets modeller med fakta och priser storstadsliv mer njutbart med motorcykel abs det livsavgörande systemet bäst utrustning oavsett behov Provkör! Besök din återförsäljare

Läs mer

Utgåva 3. Nya Caravelle

Utgåva 3. Nya Caravelle Utgåva 3 Nya Caravelle En bekväm ankomst är en bra början på dagen. Caravelle är gjord för persontransporter. Bekvämlighet, åk - komfort och många utrustningsalternativ gör den till ett modernt fordon,

Läs mer

Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar. Volvo Buses. Driving quality of life

Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar. Volvo Buses. Driving quality of life Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar Volvo Buses. Driving quality of life Volvo 9900 en lyxutrustad turistbuss som ger alla ombord en förstklassig upplevelse. Bussens design är ny och välgjord, allt

Läs mer

HÖSTEN 2012. Nya Opel Astra är här. Tävla och vinn med Opel. Gör din bil höstklar. Nu fyller vi 150 år. Rubrik

HÖSTEN 2012. Nya Opel Astra är här. Tävla och vinn med Opel. Gör din bil höstklar. Nu fyller vi 150 år. Rubrik HÖSTEN 2012 MEST FÖR din Opel Nya Opel Astra är här Tävla och vinn med Opel Gör din bil höstklar Nu fyller vi 150 år. Rubrik FRÅN SYMASKINER TILL BILAR. Saker blir inte alltid som man tänkt sig. I vårt

Läs mer

Nya Actyon Sports. Nya SsangYong Sverige www.ssangyong.se

Nya Actyon Sports. Nya SsangYong Sverige www.ssangyong.se KomBolaget 2012/10 Nya Actyon Sports Nya SsangYong Sverige www.ssangyong.se Vissa varianter och utrustningsalternativ erbjuds inte i Sverige. Kontakta din återförsäljare för aktuell information. Nya SsangYong

Läs mer

Volvo Personvagnar AB 2008/09 FÖRETAGSRAPPORT MED HÅLLBARHET

Volvo Personvagnar AB 2008/09 FÖRETAGSRAPPORT MED HÅLLBARHET Volvo Personvagnar AB 2008/09 FÖRETAGSRAPPORT MED HÅLLBARHET INNEHÅLL Detta är Volvo Personvagnar 1 Viktiga händelser 2 Vd-ord 3 Företagsfilosofi 4 Hållbart företagande överblick och inriktning 6 Omvärld

Läs mer

Ett riktigt proffs, precis som du.

Ett riktigt proffs, precis som du. Dacia Dokker Van Ett riktigt proffs, precis som du. Med optimal lastvolym, körkomfort och åtkomlighet har Dacia Dokker Van allt som behövs för att underlätta ditt arbete i vardagen. Här kryllar det av

Läs mer